BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

6 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.
ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΜΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ AFRICA ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΧΥ 589.
ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ.

Φρένο για οικοδομικές άδειες στα καμένα


Φρένο στις οικοδομικές άδειες για την προστασία των καμένων περιοχών της Αττικής, προβλέπει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, σε φορείς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Αναστολή στην εκτέλεση οικοδομικών εργασιών μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με τηλεσκοπικό σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων, καθώς και κατάργηση διατάξεων του «δασοκτόνου» νόμου 3208/2003, προανήγγειλε η κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο «για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του Ν. Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 και λοιπές διατάξεις» αναφέρεται ότι:

Αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και απαγορεύεται η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών σε όλες τις εκτάσεις μη δασικού χαρακτήρα, οι οποίες βρίσκονται εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών, περιοχές των διοικητικών ορίων των δήμων και κοινοτήτων των καμένων εκτάσεων της Αττικής, οι οποίες θα κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες.

Εξαιρείται η έκδοση οικοδομικών αδειών επισκευής μόνο για τα νόμιμα υφιστάμενα κτίσματα, δημόσια κτίρια, ειδικές εγκαταστάσεις και έργα, δημόσια έργα και έργα υποδομής, τα οποία έχουν χωροθετηθεί και για τα οποία πρέπει να εκδοθεί η οικοδομική άδεια ή τα οποία σήμερα εκτελούνται.

Μόλις κηρυχθούν αναδασωτέες οι περιοχές τότε θα αρθεί η αναστολή έκδοσης των οικοδομικών αδειών, με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας.

Επιτρέπεται όμως η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών για κτίσματα εντός αναδασωτέων περιοχών που έχει εκδοθεί νομίμως η οικοδομική άδεια μόνο ύστερα από αυτοψία ειδικής επιτροπής ελέγχου.

Σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, για τον εντοπισμό και την κατεδάφιση αυθαιρέτων, που βρίσκονται εντός των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.

Ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ), θα πρέπει μέσα σε διάστημα δύο μηνών να λειτουργήσει το σύστημα τηλεσκοπικής χαρτογράφησης για τον Ν. Αττικής και να ενημερώνει κάθε μην την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για κάθε καινούργιο κτίσμα που θα εμφανίζεται στο χάρτη με τις καμένες περιοχές.

Σε κάθε οικοδομική άδεια που θα εκδίδεται για τις παραπάνω περιοχές, θα πρέπει να αναφέρεται υποχρεωτικά οι γεωγραφικές συντεταγμένες του κτίσματος.

Οι περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές κηρύσσονται υποχρεωτικά σε κτηματογράφηση εντός μηνός από την κήρυξη αυτών ως αναδασωτέων και συντάσσεται δασικός χάρτης.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναστέλλεται η εφαρμογή της διάταξης του Ν. 3208/2003 και επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 998/1979, που καθορίζουν τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δάσους ή ως δασικής. Με τον Ν. 3208 ορίζεται ότι σε ελάχιστο εμβαδόν έκτασης 3 στρεμμάτων, το 25% πρέπει να είναι δάσος ή δασική περιοχή για να θεωρηθεί η ευρύτερη περιοχή δασική.

Αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες στις περιοχές του Νομού Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 και περιλαμβάνονται στα διοικητικά όρια των δήμων και κοινοτήτων:

-Δήμου Πεντέλης της Νομαρχίας Αθηνών.

-Δήμων Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής: Αγίου Στεφάνου, Ανοιξης, Ν. Μάκρης, Γέρακα, Παλλήνης, Διονύσου, Δροσιάς και Μαραθώνος.

-Κοινοτήτων Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής: Ροδόπολης, Σταμάτας, Ανθούσας, Βαρνάβα, Γραμματικού, Καπανδριτίου και Πικερμίου.

Συλλήψεις για παράνομη εκφόρτωση βιομηχανικών αποβλήτων


Συνελήφθησαν δύο οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες για παράβαση του νόμου περί περιβάλλοντος, την ώρα που προσπαθούσαν να ξεφορτώσουν άγνωστης προέλευσης και σύστασης φορτίου απορριμμάτων στο ΧΑΔΑ Αλιβερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Ευβοϊκός Τύπος».

Τα φορτηγά εντοπίστηκαν τυχαία από μέλος του συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος Αλιβερίου, στην είσοδο της Αμαρύνθου.

Λίγα λεπτά αργότερα όταν τα φορτηγά σταμάτησαν στο ΧΑΔΑ Αλιβερίου, ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο που έγινε, οι οδηγοί δεν διέθεταν παραστατικά για το φορτίου που μετέφεραν.
Αμέσως οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Η Αστυνομία συνέλαβε και τον ιδιοκτήτη των δύο φορτηγών.

Με εντολή του Εισαγγελέα, επιβλήθηκε πρόστιμο 3,000 ευρώ και μετά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Αντιδήμαρχος Ταμυνέων, Νίκος Βαλαγιανόπουλος, κατέθεσε σε βάρος των δύο οδηγών, έχοντας ως μάρτυρα το μέλος του περιβαλλοντικού συλλόγου που εντόπισε τα φορτηγά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του συλλόγου, τα φορτηγά ήταν φορτωμένα με σακούλες μιας ξένης εταιρείας ανακύκλωσης πλαστικών, που περιείχαν απορρίμματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστούν τι ακριβώς είναι.

Καταστρέφεται το εθνικό πάρκο της Στροφυλιάς


Το εθνικό πάρκο της Στροφυλιάς, το οποίο αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura, μαζί με τον υγρότοπο του Κοτυχίου, απειλείται με καταστροφή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Τις τελευταίες μέρες, το εν λόγω πάρκο κατακλύζεται από τρακτέρ και οχήματα βαρέως τύπου, για την απομάκρυνση των καμένων κορμών και την αποκατάσταση του δάσους της κουκουναριάς, καταπατώντας την αναγεννώμενη βλάστηση.

Η έλλειψη εποπτείας της διαδικασίας από το αρμόδιο δασαρχείο, έχει ως αποτέλεσμα να καταστρέφεται η φυσική αναγέννηση του δάσους, αφού κάθε είδους τροχοφόρου οχήματος καταπατά ότι έχει φυτρώσει.

Οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις δηλώνουν ότι αν συνεχιστεί η εν λόγω διαδικασία, το μεγαλύτερο πεδινό δάσος κουκουναριάς της Μεσογείου, θα κινδυνεύσει ακόμη περισσότερο το επόμενο καλοκαίρι, καθώς ούτε η φυσική αναδάσωση προχωρά ούτε όμως απομακρύνεται αποτελεσματικά και η εύφλεκτη βιομάζα.

ΣΕΒ: ολοκληρώθηκε το Συμπόσιο για το Νερό


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία την Παρασκευή οι εργασίες της 2ης ημέρας του Συμποσίου για το Νερό που διοργάνωσε το Συμβούλιο του ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας ξεκίνησαν με την ομιλία του Mike Young, ομότιμου καθηγητή διοίκησης και οικονομικών του νερού στο πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Αδελαΐδας, ο οποίος μίλησε για τη «Διαχείριση της Λειψυδρίας σε έναν Κόσμο Συνεχών Αλλαγών: H περίπτωση της Αυστραλίας».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Joaquim Poças Martins, καθηγητής περιβαλλοντικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο και διευθύνων σύμβουλος της “Águas do Portò”, ο οποίος έδωσε διάλεξη με τίτλο: «Το Νερό και η Πόλη».

Για τη βελτιστοποίηση των αστικών δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης μίλησε ο Marc Edwards, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο Κρατικό Πολυτεχνείο της Πολιτείας της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ..

Από την πλευρά του, ο Jürg Staudenmann, σύμβουλος διακυβέρνησης υδάτων του UNDP (Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) στο Περιφερειακό Κέντρο της Μπρατισλάβα της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, αναφέρθηκε στη «Διακυβέρνηση των Υδάτων και τα Δικαιώματα Νερού».

Το συνέδριο έκλεισε με την ομιλία του Lucien Chabason, προέδρου του Blue Plan και διευθυντή του IDDRI (Institut du Dévelopment Durable et des Relations Internationales) στη Γαλλία, ο οποίος έθιξε το ζήτημα της διαχείρισης της ζήτησης νερού στη Μεσόγειο.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Διονύσιος Σιμόπουλος, Διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για Οικονομία-Περιβάλλον


Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Στη σύσκεψη εξετάστηκε η κατάσταση της οικονομίας, παράλληλα με την προετοιμασία της χώρας για τη διεθνή διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το Περιβάλλον.

Όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα είναι έτοιμο προς κατάθεση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς και το νομοσχέδιο για την χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης στους οικονομικά ασθενέστερους. Από την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών θα ξεκινήσει επαφές με όλους τους υπουργούς για τις δαπάνες των υπουργείων τους.

"Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενόψει της Κοπεγχάγης, όπου η Ελλάδα θα πάρει μια πολύ σαφή θέση και θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια νομικά δεσμευτική Συνθήκη, στη συνέχεια του Πρωτοκόλλου του Κιότο" είπε η υπουργός Περιβάλλοντος.

"Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τα τέλη κυκλοφορίας και την απόσυρση. Θα άρουμε κοινωνικές αδικίες που αφορούν στην απόσυρση παλαιότερων, μικρότερων και πιο ρυπογόνων οχημάτων", απάντησε η κ. Μπιρμπίλη σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ένταση επικράτησε στα γραφεία του ΟΑΕΔ


ΑΝΤ1
Ένταση επικράτησε την Τρίτη το μεσημέρι, στα γραφεία του ΟΑΕΔ, από τους εργαζόμενους στα προγράμματα stage. Οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν έντονα τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, την ώρα που προσέρχονταν για να συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο επικύρωσε την ακύρωση των προεκλογικών συμβάσεων stage.
Οι συγκεκριμένες συμβάσεις διακόπτονται, ενώ περίπου 11.000 εργαζόμενοι δεν πρόκειται ούτε να πληρωθούν το διάστημα που εργάστηκαν.
Οι εργαζόμενοι των μη προεκλογικών stage, πάντως, έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία για την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη θα δουν τον υπουργό Εργασίας.
«Τα χειρότερα έρχονται, καθώς τόσο ο υπουργός όσο και στην πλειοψηφία της η ΓΣΕΕ δεν έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με τις έντεκα αντεργατικές θέσεις, την εφαρμογή των οποίων αξιώνει ο ΣΕΒ», σχολίασε το ΚΚΕ για το διάλογο, ο οποίος θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ.
Την Πέμπτη εξάλλου, θα γίνει και η πρεμιέρα του διαλόγου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
«Στόχος είναι οι εγγυήσεις στον χώρο εργασίας και η πάταξη της μαύρης εργασίας», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, μετά το ραντεβού του με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των stage στο δημόσιο.

Κινδυνεύει ο παγκόσμιος πληθυσμός των τίγρεων


ΑΝΤ1
Ο παγκόσμιος πληθυσμός των τίγρεων κινδυνεύει να εξαλειφθεί αν η διεθνής κοινότητα δεν βρει σύντομα νέες στρατηγικές για να διασφαλίσει την επιβίωσή τους, εκτιμούν επιστήμονες και οργανώσεις που συνέρχονται στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού.
Στη διάσκεψη που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες παίρνουν μέρος 200 ειδικοί από 20 χώρες, καθώς και εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, του World Wildlife Fund και άλλων οργανώσεων.
Στην έναρξη της διάσκεψης ο πρωθυπουργός του Νεπάλ, o Μαντχάβ Κουμάρ Νεπάλ, εκτίμησε ότι ενέργειες που γίνονται ξεχωριστά από κάθε χώρα για την διάσωση των τίγρεων δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. «Η συλλογική στρατηγική και η παγκόσμια και περιφερειακή αλληλεγγύη είναι πιο απαραίτητες από ποτέ», δήλωσε ο Νεπάλ, προσθέτοντας ότι η λαθροθηρία και η καταστροφή του περιβάλλοντος, κυρίως των δασών, αποτελούν τις πιο σοβαρές απειλές για την επιβίωση των τίγρεων.
Σε όλο τον κόσμο το κυνήγι τίγρεων είναι παράνομο και η εμπορία του δέρματος ή των οστών τους απαγορεύεται από μια συνθήκη, την οποία έχουν υπογράψει 167 χώρες, μεταξύ αυτών και το Νεπάλ.
Στην Ασία, όμως, και κυρίως στην Κίνα, το κυνήγι τίγρεων είναι πολύ επικερδές, καθώς κάποια μέρη του ζώου χρησιμοποιούνται ακόμα από την παραδοσιακή ιατρική και για την παρασκευή αφροδισιακών προϊόντων, ενώ το δέρμα τους εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην διακόσμηση σπιτιών και επίπλων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το δέρμα μίας τίγρης κοστίζει περίπου 1.000 δολάρια στις αγορές του Νεπάλ, τιμή που μπορεί ακόμα και να δεκαπλασιαστεί αν πωληθεί στο εξωτερικό.

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Σχεδιάζει πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, σύμφωνα με τη ρύθμιση που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το πλαφόν θα προσδιορίζεται από ένα ποσοστό που προκύπτει ως μέσος όρος ευρωζώνης στα επιτόκια αυτής της κατηγορίας δανείων που σήμερα υπολογίζεται στο 9%-10%. Συν το περιθώριο κέρδους των τραπεζών, που κυμαίνεται στο 4% με 5%, το τελικό επιτόκιο θα διαμορφώνεται στο 14%, έναντι 16%-20% που ισχύει σήμερα.
Την ίδια στιγμή, φημολογείται ότι ανάλογος μηχανισμός εξετάζεται και για τα καταναλωτικά δάνεια, όπου όμως οι αποκλίσεις των επιτοκίων, σε σχέση με την Ε.Ε., είναι μικρότερες, ενώ “πλαφόν” θα επιβληθεί και στα επιτόκια υπερημερίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πιστωτικών καρτών.
Πάντως τα επιτόκια του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα στην Ε.Ε. Για το θέμα αυτό οι τράπεζες επικαλούνται το υψηλό κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου που επιβαρύνει με τη σειρά του το κόστος δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και το αυξημένο ρίσκο αυτής της κατηγορίας προϊόντων καταναλωτικής πίστης.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η διαβούλευση μεταξύ της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Στο ίδιο νομοσχέδιο συζητείται να ενταχθούν και ρυθμίσεις που θα αφορούν την κατάργηση της προμήθειας για την ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα, καθώς και των χρεώσεων που οι τράπεζες συνεχίζουν να περιλαμβάνουν στα συμβόλαιά τους, μολονότι έχουν κριθεί καταχρηστικές από τα δικαστήρια.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ…
Στο πλαίσιο αυτό, και πριν την κατάρτιση των σχετικών νομοσχεδίων η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στη μείωση των επιτοκίων στο 8,75% για όλες τις αγορές που πραγματοποιούνται στην ελληνική αγορά μέσω των πιστωτικών της καρτών από 1/11/2009 μέχρι 28/2/2010. Παράλληλα, αύξησε κατά 25% τα πιστωτικά όρια όλων των ενήμερων πελατών της.
Η Τράπεζα Πειραιώς σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι μειώνει τα επιτόκια “ανταποκρινόμενη με ευαισθησία στα προβλήματα των καταναλωτών και επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι βρίσκεται στο πλευρό του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας”.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι, “όπως στις αρχές του χρόνου, πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς άνοιξε το δρόμο της μείωσης των επιτοκίων για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων απέναντι στην υποχώρηση της ζήτησης, για να τονωθεί η αγορά και να διασφαλισθούν θέσεις εργασίας, έτσι και τώρα έρχεται αρωγός στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους και να αναθερμανθεί η αγορά. Παράλληλα, η προσφορά αυτή δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να ικανοποιήσουν με μικρότερο κόστος τις καταναλωτικές τους ανάγκες”.

…ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ EUROBANK
Την ίδια στιγμή, από σήμερα ισχύουν τα νέα μειωμένα επιτόκια της Eurobank σε δάνεια και καταθέσεις.
Ειδικότερα, στη στεγαστική πίστη τα επιτόκια σταθερού επιτοκίου σε ευρώ μειώθηκαν έως και 0,25%. Έτσι, το επιτόκιο στο στεγαστικό πρόγραμμα EuroHome 5 (σταθερής περιόδου για πέντε χρόνια) μειώνεται στο 4,35%, στο EuroHome 10 (σταθερής περιόδου για δέκα χρόνια) στο 5,10% και στο EuroHome 15 (σταθερής περιόδου για δεκαπέντε χρόνια) στο 5,40%.
Η τράπεζα προχώρησε επίσης σε μείωση των επιτοκίων των καταθετικών της λογαριασμών κατά 0,1%, κατά μέσο όρο.
Το επιτόκιο του λογαριασμού "Μεγάλο Ταμιευτήριο" διαμορφώνεται στο 0,75% ανεξαρτήτως ποσού, ενώ του "Δυναμικού Όψεως" στο 0,50% για ποσά από 3.000 ευρώ και άνω.

Πως αμοίβεται η εργασία την 28η Οκτωβρίου


Ημέρα προαιρετικής αργίας, είναι η 28η Οκτωβρίου [ημέρα Τετάρτη εν προκειμένω], σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του Β.Δ. 748/1966.
Έτσι λοιπόν, η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση, η απασχόληση των μισθωτών σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφ’ όσον αποφασισθεί αυτό. Όμως, έχει διαπιστωθεί ότι σε μεγάλο ποσοστό οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν και επομένως, χαρακτηρίζεται ως κατ’ έθιμο αργία.
Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου
Σε ό,τι αφορά την αμοιβή της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των μισθωτών που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή και στους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν.
Έτσι ισχύουν τα εξής:
Α) Αν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει, είτε γιατί έχει καθοριστεί ως -κατ’ έθιμο- αργία ή γιατί το αποφάσισε ο εργοδότης, είτε γιατί υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση, διάταγμα, υπουργική απόφαση, κανονισμός κ.λπ., οι μισθωτοί -πέρα από τον κανονικό τους μισθό ή το ημερομίσθιό τους- δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή.
Β) Αντιθέτως, αν ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει την επιχείρηση και εφ’ όσον οι μισθωτοί απασχοληθούν δικαιούνται να λάβουν προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους [αν αμείβονται με μισθό] και 75% προσαύξηση στο νόμιμο ημερομίσθιό τους [αν αμείβονται με ημερομίσθιο], καθώς επίσης και καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους.
Στην περίπτωση που ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει κανονικά την επιχείρησή του και οι μισθωτοί με δική τους πρωτοβουλία δεν εργαστούν τότε δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους [αν αμείβονται με ημερομίσθιο] ή το 1/25 του μισθού τους [αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό].

"Μην φιλιέστε θα κολλήσετε την γρίπη!"


Ο Τούρκος υπουργός Υγείας κάλεσε τους Τούρκους να αποφύγουν τα φιλιά και τις χειραψίες για τους πέντε επόμενους μήνες για να αποτραπεί η μετάδοση της νέας γρίπης, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, μετά το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της νόσου στη χώρα.
Τα σχολεία της Άγκυρας έκλεισαν για μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου ότι ένας 29χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν με πνευμονία, πέθανε το Σαββατοκύριακο από αναπνευστικά προβλήματα. Ο ασθενής αυτός είχε βρεθεί θετικός στο στέλεχος Η1Ν1 του ιού της νέας γρίπης.

Aυξήσεις σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα


Στους συνήθεις υπόπτους, δηλαδή σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα και στην αύξηση της φορολογίας τους, προσανατολίζεται σε πρώτη φάση το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τα τέλη Δεκεμβρίου ή το αργότερο τις αρχές Ιανουαρίου, καθώς η αρχική εκτίμηση ότι το μέτρο θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο δείχνει πολύ δύσκολο να ενεργοποιηθεί, σε αυτή τη φάση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στο μέτωπο του ΦΠΑ.

Ανοίγει την Πέμπτη η 25η διεθνής έκθεσης τουρισμού Philoxenia


Τα εγκαίνια θα γίνουν από την υφυπουργό Τουρισμού, Αγγελική Γκερέκου.
Με 800 εκθέτες από 18 χώρες, με σημαντικές συμμετοχές στο 2ο ευρωπαϊκό συνέδριο τουρισμού και με ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ξεκινά την Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη, η 25η διεθνής έκθεση «Philoxenia», παράλληλα με τη διοργάνωση ξενοδοχειακού εξοπλισμού «Hotelia» της HELEXPO. Τις δύο εκθέσεις και το συνέδριο θα εγκαινιάσει η υφυπουργός Τουρισμού, Αγγελική Γκερέκου, στις 8 το βράδυ της Πέμπτης.

Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων, θα πραγματοποιηθεί και η απονομή των βραβείων «Philoxenia Tourism Awards» στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, που αναδεικνύονται από το κοινό μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Αντίστοιχα, τo βράδυ της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η απονομή των Βραβείων «Μορφέας» στους «καλύτερους των καλύτερων» του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου, κατόπιν αξιολόγησης από τους πιστοποιημένους «μυστικούς επιθεωρητές» της TUV-HELLAS. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Το 2ο ευρωπαϊκό συνέδριο Τουρισμού έχει ως θέμα «Ταξίδια και Τουρισμός: Η Επόμενη Ημέρα - Από την Ύφεση στην Ανάπτυξη», ενώ μεταξύ των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), Irene Pari, η πρόεδρος του «The International Ecotourism Society», δρ Kelly Bricker, η υπουργός Τουρισμού της Γκάνα (τιμώμενη χώρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού) κ. Juliana Azumah-Mensah, ο εμπνευστής και δημιουργός των «Zero Star Hotels», Daniel Charbonnier, η εκπρόσωπος της TUI, Kristina Keller, στελέχη της eληνικής κυβέρνησης, συνδέσμων τουριστικών επιχειρήσεων κτλ

Μεταξύ των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που πλαισιώνουν τις διοργανώσεις, περιλαμβάνεται η μεγάλη Έκθεση Ζωγραφικής του Γ.Λασιθιωτάκη, με τίτλο «Μέρες Επίγειες» (Περίπτερο 6), που διοργανώνει η HELEXPO, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των «Δημητρίων», μέχρι 15/11.

Βρέθηκαν οι δύο ναυαγοί του σκάφους «Αμαντα ντελ μαρ»


Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, βρέθηκαν στα 4 μίλια νότια της Ζακύνθου οι δύο ναυαγοί του σκάφους «Αμαντα ντελ μαρ», στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά αργά χθες το απόγευμα.
Οι δύο ναυαγοί, μετά από εννιά ώρες αγωνίας στη θάλασσα, εντοπίστηκαν τυχαία από αλιευτικό σκάφος και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νοσοκομείο Ζακύνθου.

Να θυμίσουμε ότι το τουριστικός σκάφος εντοπίστηκε αργά χθες το απόγευμα να καίγεται μέσα στο κόλπο του Λαγανά. Το σκάφος μήκους 15 μέτρων καταστράφηκε ολοσχερώς.

Χριστόφορος Παπακαλιάτης - Του επέβαλαν ποινή φυλάκισης 20 μηνών


Για δεύτερη φορά ένοχος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Aθήνας ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης για την υπόθεση κατάθεσης πλαστών πιστοποιητικών με σκοπό την απαλλαγή του από τη στρατιωτική θητεία. Το αδίκημα είχε διαπραχθεί πριν από επτά χρόνια, και η δημοσιοποίησή του αργότερα είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση.

Τόσο ο Χριστόφορος όσο και ο γιατρός του, Εμμανουήλ Νιώτης (κατηγορούμενος για πλαστογραφία γνωμάτευσης), είχαν κριθεί ένοχοι πρωτόδικα τον περασμένο Μάιο από το Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο και είχαν καταδικαστεί σε 30 και 20 μήνες φυλάκισης αντίστοιχα.

Μετά την πρώτη απόφαση, ο 35χρονος ηθοποιός και ο γιατρός του άσκησαν έφεση. Την περασμένη εβδομάδα, που εκδικάστηκε η υπόθεση στο Εφετείο, δεν αθωώθηκαν τελικά, τους επιβλήθηκαν όμως μικρότερες ποινές από τις αρχικές (20 μήνες για τον Παπακαλιάτη και 15 για τον Νιώτη). Και οι δύο κατηγορούμενοι απουσίαζαν από το δικαστήριο, και εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης υπηρέτησε τελικά κανονικά τη θητεία του.

Καλομοίρα - Οι γαμήλιες προετοιμασίες: Το νυφικό, η εκκλησία και ο πρώτος χορός ως παντρεμένη!


Λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει για το Σαν Φρανσίσκο, για να παραλάβει το βραβείο Best Perfoming Act στα Elios Awards, τα οποία θα παρουσιάσει η Μαρία Μενούνος, η Καλομοίρα αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες για τον γάμο της, που θα γίνει το φθινόπωρο του 2010 στην Αμερική.

Είναι όλα έτοιμα για τον γάμο σου;

Όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα. (Γελάει.) Είχαμε πει με τον Γιώργο ότι θα παντρευτούμε το φθινόπωρο του 2010 και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Πραγματικά πόνεσαν τα πόδια μου, κι εμένα και του Γιώργου, μέχρι να βρούμε το ιδανικό μέρος για να παντρευτούμε. Πρέπει να είδαμε πάνω από πενήντα εκκλησίες και αίθουσες δεξιώσεων μέχρι να αποφασίσουμε. Και κυρίως ήταν δικό μου το πρόβλημα, γιατί ο Γιώργος μού λέει πάντα: «Θα πάμε να παντρευτούμε όπου θέλεις εσύ». Στενοχωριέμαι που δεν μπορώ να παντρευτώ στην Ελλάδα.

Έχεις βρει το νυφικό που θα φορέσεις;

Όλο αυτό το διάστημα που είμαι στην Αμερική, δεν κάνω τίποτε άλλο από το να ξεφυλλίζω περιοδικά και να βλέπω νυφικά στο Ίντερνετ. Θέλω το νυφικό μου να είναι σε κλασική γραμμή αλλά και μοντέρνο. Ευτυχώς, έχω τον Κώστα Ζήση, που έχει αναλάβει το styling μου, και θα έρθει στην Αμερική για να του δείξω φωτογραφίες από τα νυφικά που έχω βρει για να ράψουμε αυτό που θα φορέσω. Έχεις δει το νυφικό που φορούσε η Γκρέις Κέλι όταν παντρεύτηκε; Κάπως έτσι θέλω να είναι.

Ποιο θα είναι το πρώτο τραγούδι που θα χορέψετε;

Νομίζω ότι θα είναι δύο. Θα είναι σίγουρα το «Just the Way You Look Tonight» του Φρανκ Σινάτρα, και ίσως να το ενώσουμε με το «As Long As You Love Me» των Backstreet Boys, που είναι το πρώτο μπλουζ που χορέψαμε μαζί, όταν ήμαστε δεκαπέντε χρόνων και είχαμε πάει σε μια βάφτιση.

Το Sex είναι αντίδοτο στην αϋπνία!


Το σεξ πριν από τον ύπνο και τα χωριστά κρεβάτια, είναι ο καλύτερος τρόπος για να κοιμηθείτε σαν πουλάκια. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μία νέα έρευνα στην οποία συμμετείχα 400 Βρετανοί επιστήμονες.
Ένας στους έξι γιατρούς, που ερωτήθηκαν, υποστήριξαν την εκδοχή του σεξ πριν τον ύπνο, με το 38% να προτείνει «το χωρισμό» στη συνέχεια.
Οι γιατροί άνω των 55 ετών, ήταν οι πιο ένθερμοι οπαδοί της σεξουαλικής επαφής πριν να κοιμηθούν.
«Ο ύπνος είναι βασικό κομμάτι για την κατάσταση της υγείας μας που μας επηρεάζει με πάρα πολλούς τρόπους, όπως στα επίπεδα της ενέργειάς μας, στη συγκέντρωση και τη διάθεσή μας», λέει η γιατρός Patricia Mcnair.
«Προτείνω οι άνθρωποι να κάνουν κινήσεις ώστε να έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου και να μιλούν σε ειδικούς όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα», πρόσθεσε.
Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία Crampex, που ασχολείται με τη θεραπεία μυϊκών προβλημάτων.

Εξάρχεια: τα "διαβατήρια της αστυνομοκρατίας του ΜΠΑΤΣΟΚ"!



Όσοι βρέθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων το Σάββατο το πρωί πήραν στα χέρια τους ένα ερωτηματολόγιο με τίτλο "πάμε μαζί για μια καλύτερη Αθήνα". Όχι δεν επρόκειτο για προεκλογικό ερωτηματολόγιο, αλλά για ένα...διαφορετικό ερωτηματολόγιο αναφορικά με τα προβλήματα της γειτονιάς του κέντρου της Αθήνας. Σε κάθε ερώτηση υπάρχουν τρεις ενδεχόμενες απαντήσεις, α, β και γ. Οι επιλογές "α" και "β" είναι οι "λογικές" απαντήσεις, που θα συναντούσε κανείς σε ένα οποιοδήποτε ερωτηματολόγιο. Η "γ" συνδέεται απόλυτα με την αστυνόμευση της περιοχής, που πλέον έχει γίνει καθημερινότητα για τους κατοίκους της περιοχής. Στην πίσω σελίδα, στο τέλος του ερωτηματολογίου, υπάρχει μια "πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος". Αν κάποιος έχει επιλέξει περισσότερα "α" ή "β" καταλήγει το ερωτηματολόγιο, τότε είναι "από τους ελάχιστους τυχερούς που ζει σε γειτονιά στην οποία δεν έχει γίνει ακόμα αισθητή η αστυνομοκρατία του "πράσινου" σοσιαλισμού". Αντιθέτως αν κάποιος έχει επιλέξει περισσότερα "γ" τότε "προφανώς ζει στα Εξάρχεια". Μαζί με το εν λόγω ερωτηματολόγιο, μοιραζόταν και το..."διαβατήριο εισόδου επιτηρούμενης ζώνης Εξαρχείων", στο οποίο εσωκλείεται κατάλογος με το τι "επιτρέπεται" και το τι "απαγορεύεται" για την περιοχή.Πάμε μαζί για μια καλύτερη Αθήνα
Το παρακάτω ερωτηματολόγιο εγκαινιάζει μια μεγάλη έρευνα για την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης στη καθημερινότητα του και μέσα στη γειτονιά που ζει. Διεξάγεται με τη συνεργασία των Υπ. Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Παρακαλούμε στείλτε τις απαντήσεις σας στους διαδικτυακούς τόπους των παραπάνω Υπουργείων προκειμένου να τύχουν της δέουσας προσοχής και επεξεργασίας.
Πάντα στα πλευρά του πολίτη!
1. Πόσους ένστολους συναντάτε βγαίνοντας από το σπίτι σας;
α. κανέναν
β. δύο
γ. αδιευκρίνιστος αριθμός
2. Πόσες διαφορετικές ομάδες ένστολων συναντάτε στη γειτονιά σας;
α. δημοτική αστυνομία
β. πεζή περιπολία
γ. ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ, ΖΗΤΑ, ΗΤΑ, ΘΗΤΑ, ΓΙΩΤΑ...
3. Ποιοι παράγοντες καθορίζουν κάθε πρωί το χρόνο που χρειάζεστε για να πάτε από
το σπίτι σας στην πλησιέστερη στάση λεωφορείου ή τρόλευ;
α. η ώρα που θα ξυπνήσω
β. ο καιρός
γ. οι εξακριβώσεις από τα όργανα της τάξης
4. Ποιο είδος μοτοσικλετιστών θεωρείτε πιο επικίνδυνο κατά τη διέλευσης ενός
δρόμου της γειτονιάς σας
α. τα παπάκια με κομμένες εξατμίσεις
β. τις μηχανές μεγάλου κυβισμού
γ. τους δελτάδες
5. Ποιο είδος μακριού οχήματος βλέπει πιο συχνά το παιδί σας
α. λεωφορείο
β. τρόλευ
γ. κλούβα των ΜΑΤ
6. Στην είσοδο της πολυκατοικίας σας συχνά συναντάτε
α. τη σπιτονοικοκυρά σας
β. τον διαχειριστή
γ. τις ειδικές δυνάμεις
7. Ποια θεωρείτε βασική αιτία παιδικού -και όχι- μόνο άσθματος στη περιοχή που
μένετε;
α. τις κοντινές βιομηχανίες
β. το κυκλοφοριακό
γ. τα χημικά της αστυνομίας
8. Ποια δημόσια υπηρεσία έρχεται σε συχνότερη επαφή μαζί σας;
α. η τοπική Δ Ο Υ
β. τα ΕΛΤΑ
γ. η ελληνική αστυνομία



9. Ποια δημόσια υπηρεσία δε θα θέλατε να έχει καμία επαφή μαζί σας;
α. το υπουργείο οικονομικών
β. η πολεοδομία
γ. το υπουργείο προστασίας του πολίτη
10. Ποια εικόνα θεωρείτε ενοχλητική έξω από το αγαπημένο σας καφενείο;
α. δυο οδηγούς να διαπληκτίζονται
β. έναν ξέχειλο κάδο σκουπιδιών
γ. μια σταθμευμένη διμοιρία
11. Ποιους βλέπετε συνήθως γύρω από το πάρκο της γειτονίας σας;
α. μικροπωλητές
β. πλανόδιους μουσικούς
γ. διμοιρίες
12. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο αισθητικό πρόβλημα της περιοχής σας;
α. η έλλειψη πρασίνου
β. οι μουντές πολυκατοικίες
γ. οι δυνάμεις καταστολής
13. Ποιον παράγοντα θεωρείτε ως τον πιο επικίνδυνο για τη σωματική σας
ακεραιότητα στη περιοχή που μένετε;
α. τις λακκούβες στους δρόμους
β. τα ξεχαρβαλωμένα πεζοδρόμια
γ. βλέπε παραπάνω το 12
14. Ποιος παράγοντας δυσχεραίνει το παρκάρισμα στη περιοχή σας;
α. ο υπερβολικός αριθμός οχημάτων
β. οι υψηλές τιμές στα υπάρχοντα πάρκινγκ
γ. οι κλούβες της αστυνομίας
15. «Ποια πλάσματα του θεού» ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα τη γειτονιά σας
α. τα περιστέρια
β. τα χρυσόψαρα
γ. οι αστυνομικές δυνάμεις
16. Τι είδους «επιχειρήσεις» νομίζετε ότι υποβαθμίζουν την περιοχή σας;
α. τα μαρμαράδικα
β. τα συνεργεία αυτοκινήτων
γ. οι επιχειρήσεις «σκούπα» της ΕΛΑΣ


Μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος
Συμπληρώσατε περισσότερα α ή β; Είστε από τους ελάχιστους τυχερούς σε γειτονιά στην οποία δεν έχει γίνει ακόμα αισθητή η αστυνομοκρατία του «πράσινου» σοσιαλισμού.
Συμπληρώσατε περισσότερα γ; Προφανώς ζείτε ή στα Εξάρχεια ή σε κάποια συνοικία όπου εφαρμόζεται ήδη η δέσμευση της καινούριας κυβέρνησης περί προστασίας και ασφάλειας του πολίτη.


ΕΞΩ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Όλοι μαζί “αδειάζουν” τον Αβραμόπουλο


Δεν λέει να τελειώσει η συζήτηση περί τη διαδικασία εκλογής του διαδόχου του Κ. Καραμανλή στη Νέα Δημοκρατία, δημιουργώντας και νέες εστίες εσωστρέφειας. Η πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου να ψηφίζουν όχι μόνο τα μέλη, αλλά και οι φίλοι, έχει δημιουργήσει αναταράξεις και πολλοί πλέον προβλέπουν ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ερχόμενου Σαββάτου θα είναι θυελλώδης...
Μετά το χθεσινό “άδειασμα” του πρώην υπουργού Υγείας από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Δ. Σιούφα, την Τρίτη (27/10) ήταν η σειρά της Ντ. Μπακογιάννη να διαφωνήσει με τον Δ. Αβραμόπουλο.

“Έχουμε υπογράψει όλοι μια συμφωνία” είπε μετά τη συνάντησή της με τον ανθυποψήφιό της, νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη, προσθέτοντας ότι η ίδια “δε θέλει να ξαναμπεί στη συζήτηση της διαδικασίας”. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε για όλα τα θέματα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, λέγοντας ότι αυτή “είναι κυρίαρχο όργανο, οι προτάσεις θα κατατεθούν εκεί και η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει”. “Εγώ έμαθα να σέβομαι την υπογραφή μου”, κατέληξε η κ. Μπακογιάννη, βάλλοντας ευθέως κατά του κ. Αβραμόπουλου.

Ψάχνει προφάσεις

Την ίδια ώρα, στη Ρηγίλλης πολλά στελέχη αναρωτιούνται “γιατί μετά τη συμφωνία των τεσσάρων, ο Αβραμόπουλος επανέρχεται και τα αλλάζει όλα”. Άλλα στελέχη, πάντως, διατείνονται ότι...έχουν την απάντηση.

Εκτιμούν ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, βλέποντας ότι έρχεται τρίτος στις δημοσκοπήσεις - και άρα κινδυνεύει να μην περάσει στο δεύτερο γύρο- δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για να δικαιολογήσει την αποχώρησή του μεσούσης της κούρσας διαδοχής.

Το σενάριο που θέλει τον Δ. Αβραμόπουλο να αποχωρεί πριν την πρώτη ψηφοφορία και να διαπραγματεύεται κατόπιν για να υποστηρίξει το φαβορί, ώστε να εξασφαλίσει τη θέση του άτυπου “νούμερο δύο” στη μετά Καραμανλή εποχή, παραμένει ισχυρό. Προς το παρόν, πάντως, ο κ. Αβραμόπουλος, διαψεύδει διαρρήδην τέτοια σενάρια, λέγοντας σε στενούς συνομιλητές του - αλλά και δημόσια, όταν ερωτάται - ότι “θα το πάει μέχρι τέλους”.

Όλοι κατά Αβραμόπουλου

Εντωμεταξύ, στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής που ακόμη συνεχίζεται, κατά πληροφορίες, αναμένεται να επισημοποιηθεί το “άδειασμα” του πρώην υπουργού Υγείας.

Τα μέλη της επιτροπής αναμένεται να απορρίψουν την πρόταση Αβραμόπουλου, παραπέμποντας στα “ήδη συμπεφωνημένα μεταξύ των τεσσάρων ενδιαφερθέντων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας”. Επίσης, αναμένεται να παραπέμψουν όλα τα ανοιχτά θέματα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που προοιωνίζεται θυελλώδης.

Αυτό διότι θα έχει ηχηρές απουσίες, αλλά και προτάσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία, δημιουργώντας διαγκωνισμούς μεταξύ των μελών του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος.

Μεϊμαράκης κατά πάντων

Όπως ξεκαθάρισε σήμερα το πρωί, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δε θα παραστεί, γιατί η ατζέντα προβλέπει ότι θα μιλήσουν μόνο ο πρόεδρος του κόμματος και οι υποψήφιοι διαδοχοί του. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τάχθηκε κατά του τρόπου λήψης των αποφάσεων στο δρόμο προς τη διαδοχή Καραμανλή, λέγοντας ότι “οι τέσσερις καθορίζουν με λουδοβίκεια αντίληψη τις διαδικασίες”.

Πρόσθεσε ότι “πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα το καταστατικό, γιατί αν δεν υπάρχουν κανόνες σε ώρες κρίσης, τότε συμβαίνουν αυτά που βλέπουμε σήμερα”. “Στην Κεντρική Επιτροπή δε θα συμμετάσχω, γιατί η παρέμβασή μου θα ήταν διαλυτική”, είπε, αποκαλύπτοντας ότι θα ζητούσε τριήμερο συνέδριο. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί ούτε στο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς το “συνέδριο τριών ωρών”. “Ξεφτιλίζεται ο όρος συνέδριο” είπε χαρακτηριστικά.

Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Έτοιμα τα σχέδια νόμου για "Τειρεσία" και ρευστότητα".
"Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανοίγει τα χαρτιά του αυτή την εβδομάδα για δύο από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα της αγοράς, την τόνωση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών", γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Ν».

ΕΞΠΡΕΣ: "Κυβερνητικές "πιέσεις" για συμπίεση επιτοκίων".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τριβές" σημειώνονται στην πιστωτική αγορά με "αιχμή" την πρόθεση της κυβέρνησης να ελέγξει και να συμπιέσει, σε πρώτη φάση, τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέο τοπίο για τα δάνεια. Έρχονται αλλαγές με 2 νομοσχέδια".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντός της εβδομάδας η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη θα δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών, το οποίο περιλαμβάνει τη διάταξη για επιβολή ανωτάτου ορίου στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών. Επίσης, θα δημοσιοποιηθεί και το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των δανείων επιχειρήσεων και τις αλλαγές στον "Τειρεσία".

ΚΕΡΔΟΣ: "Πέφτουν τα επιτόκια των καρτών. Η χθεσινή απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς ανοίγει τον κύκλο των μειώσεων".
Η εφημερίδα γράφει ότι "νέα δεδομένα στην αγορά των πιστωτικών καρτών δημιουργεί η αιφνίδια χθεσινή απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να χαμηλώσει τον πήχη των επιτοκίων σε επίπεδο κάτω του 9% και συγκεκριμένα στο 8,75% για ένα τετράμηνο, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι πληροφορίες για κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα, ώστε να μειωθούν τα επιτόκια αυτά, τα οποία είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη".

Επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη


Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και εκπροσώπων των κομμάτων τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου η επίσημη δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και τη γιορτή του Πολιούχου της Αγ. Δημητρίου.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η μεγάλη νίκη του Ελληνισμού, της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει και αποδεικνύει τη διαχρονική δύναμη που έχει ο λαός μας και η πατρίδα μας, τη δύναμη της Β. Ελλάδας, της Μακεδονίας και Θράκης» και υπογράμμισε: «Η δύναμη αυτή αποδεικνύει ότι με τη βούληση και την ενότητα, υπηρετώντας αξίες και αρχές κατακτούμε στόχους και μπορούμε και αλλάζουμε την Ελλάδα. Σήμερα δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης από νοοτροπίες, αντιλήψεις και πρακτικές που μας κράτησαν πολλά χρόνια πίσω. Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης της πολιτικής από τον μικροκομματισμό και την αδιαφάνεια. Τη μάχη της απελευθέρωσης του πολίτη από την ανασφάλεια, την αδικία, την ανισότητα. Και σε αυτή τη μάχη είμαι σίγουρος ότι είμαστε ενωμένοι».

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: «Μας ενώνει αυτή η μάχη, όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, σε μια κοινή προσπάθεια να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή, ικανή, δίκαιη και ανθρώπινη. Και βέβαια καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μάχη έχει η περιφέρεια. Η Θράκη μας, η Μακεδονία μας, η Θεσσαλονίκη μας».

Τη ΝΔ εκπροσώπησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι μεγάλη για τους Μακεδόνες και τη Θεσσαλονίκη.

Η βουλευτής και υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι δεν είναι η ώρα για πολιτικές ευχές, αλλά για πατριωτικές ευχές σε όλο τον κόσμο και είπε πως πρέπει να θυμόμαστε και να τιμάμε την ιστορία μας.

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος και Άγγελος Κολοκοτρώνης επέκριναν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και τη μετατροπή του σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. «Έτσι όπως πάμε θα πάμε στα χειρότερα», είπε ο κ. Βελόπουλος, ενώ ο κ. Κολοκοτρώνης τόνισε ότι «δεν μπορεί να γιορτάζει η Θεσσαλονίκη όταν έχει καταργηθεί το ΥΜΑΘ».

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε την ανάγκη να βαδίσουμε ενωμένοι, όλοι μαζί, για μια καλύτερη πατρίδα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είπε ότι τα 97 χρόνια που μεσολάβησαν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης έγιναν πολλά στην πόλη και πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι και αγαπημένοι για να γίνει η Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Στις ανιστόρητες διεκδικήσεις των Σκοπίων και στο ζήτημα με το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αναφέρθηκε στο κήρυγμα του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Στη δοξολογία παρέστησαν ο πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, οι υφυπουργοί Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Μαγκριώτης, Σπύρος Βούγιας, βουλευτές κ.α.

Επίσημος εορτασμός στο ΑΠΘ

Ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 97ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του 1940, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Αναστάσιος Μάνθος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε για τον εορτασμό της τριπλής επετείου είπε -μεταξύ άλλων- ότι η συμβολική χρονική συγκυρία της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης την ημέρα εορτασμού του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου 1912, έχει διαστάσεις υπερβατικού χαρακτήρα και συνενώνει το Θείο με το ανθρώπινο, τη δράση με την αγάπη, την ιστορική δικαίωση με την αναγκαιότητα.

Κ. Παπούλιας: Το νόημα του πατριωτισμού

«Ο πατριωτισμός έχει ουσία και ειλικρινές περιεχόμενο όταν εκφράζει ανιδιοτελή έμπρακτη αγάπη για την πατρίδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Παπούλιας έφτασε χθες στο αεροδρόμιο και κατά την αντιφώνηση του στην προσφώνηση του δημάρχου Θεσσαλονικέων Β. Παπαγεωργόπουλου, αναφέρθηκε στο νόημα και την ουσία του πατριωτισμού σήμερα, λέγοντας:

«Απόδειξη αγάπης για τον τόπο μας, δηλαδή πατριωτισμού, είναι η προστασία του φυσικού του πλούτου. Παραλάβαμε έναν υπέροχο τόπο, με μοναδική ομορφιά, και τον παραδίδουμε στην επόμενη γενιά με λιγότερα δάση, με λιγότερα νερά, με χειρότερο κλίμα.

Απόδειξη αγάπης για τον τόπο είναι η μάχη για μια καλύτερη παιδεία για όλους. Η συστράτευση σε μια τέτοια προσπάθεια έχει οραματικό περιεχόμενο και αποτελεί μονόδρομο για τη θεραπεία κάθε υστέρησης που παρουσιάζει σήμερα η πατρίδα μας. Λαός απαίδευτος είναι λαός τελειωμένος.

Απόδειξη για τον τόπο μας, είναι ακόμα η διάθεση μας για αλλαγή του πολιτισμού της καθημερινότητας. Πολιτισμός της καθημερινότητας είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντός μας, του άλλου, του εαυτού μας τελικά. Είναι ο σεβασμός των ατόμων με αναπηρία, ο σεβασμός των γερόντων και των παιδιών, κάθε ευπαθούς ομάδας, κάθε μειοψηφίας.

Απόδειξη αγάπης για τον τόπο μας, είναι η συμβολή, όσων έχουν αυτή τη δυνατότητα, στην προσπάθεια για κοινωνική συνοχή που τίθεται σε κίνδυνο όταν καλπάζει η ανεργία, όταν εντείνονται οι αποκλεισμοί».

Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, για την 28η Οκτωβρίου, την απελευθέρωση της πόλης και τον Άγιο Δημήτριο, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι δίνεται η ευκαιρία «να θυμίσουμε τις εθνικές επετείους και να κάνουμε σκέψεις που μας βοηθούν να νοηματοδοτήσουμε συλλογικά ιδανικά, αρχές και αξίες. Οι επόμενοι θα κρίνουν τον δικό μας πατριωτισμό, αξιολογώντας όχι μόνο τις τιμές που αποδώσαμε στους προγόνους μας αλλά και τι κάναμε εμείς για την πατρίδα μας. Ας αφήσουμε κι εμείς κάτι σε αυτό τον τόπο. Ας μετρήσουμε την προσφορά μας κι ας μετρηθούμε με βάση το μέγεθος και την ποιότητα της».

"Έφυγε" η Έλλη Παππά

Την τελευταία της πνοή άφησε τα ξημερώματα η Έλλη Παππά, σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει στο Γ΄ Νεκροταφείο, όπου εκεί και θα ταφεί, δίπλα στον σύντροφο της ζωής της, Νίκο Μπελογιάννη.

Η Έλλη Ιωαννίδη της ιστορίας, η Έλλη Παππά, δημοσιογράφος και συγγραφέας, η μαχήτρια της Αριστεράς, αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο κόσμο που «βούτηξε βαθιά στα νερά» του 20ου αιώνα.

Αποχαιρέτησε τον αιώνα της, για να συναντήσει τον 21ο, με την ίδια κριτική συγκροτημένη σκέψη που την χαρακτήριζε και την διαφοροποιούσε από πολλούς της γενιάς της. Στόχος της , όπως η ίδια έλεγε, «η κάθαρση της μαρξιστικής σκέψης από τις σταλινικές στρεβλώσεις».

Πραγματοποίησε μελέτες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, όπως «Ο Πλάτωνας στην εποχή μας» και η «Σπουδή στο θέμα της Ελευθερίας - Η έννοια της ελευθερίας στον προσωκρατικό υλισμό», και μελέτες για τον μαρξισμό και τον λενινισμό, όπως ο «Μύθος και ιδεολογία στη ρωσική επανάσταση -οδοιπορικό από το ρωσικό αγροτικό λαϊκισμό στο λαϊκισμό του Στάλιν» και «Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία και εκτός μαυσωλείου».

Οι μαρτυρίες της σε χειρόγραφα από τη φυλακή, διηγήματα και θεατρικά που επίσης έγραψε έγκλειστη στις φυλακές Αβέρωφ πάνω από μια δεκαετία, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα άρθρα της στον παράνομο Τύπο του ΚΚΕ, στις εφημερίδες και στα περιοδικά της μεταπολίτευσης όπου εργάστηκε, αναδεικνύουν το ανήσυχο πνεύμα της.

Ο μύθος της προσωπικής της ιστορίας ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Μεγάλωσε στον Πειραιά, τέλειωσε το γυμνάσιο της Κοκκινιάς, σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στην Γαλλική Ακαδημία της Αθήνας.

«Γεννήθηκα στην Σμύρνη, παραμονή της καταστροφής, πέμπτο παιδί, αθέλητο και παραπεταμένο», γράφει αυτοβιογραφούμενη. «Η μάνα μου αρνήθηκε να με θρέψει», δήλωσε. «Δεν ήμουν παιδί, ήμουν άλλο πράμα και με πέταξε. Επέζησα χάρη στη μεγαλύτερη αδελφή της μητέρας μου. Η καταστροφή έφερε την οικογένεια στον Πειραιά. Την υγεία μου την ανέλαβε η θάλασσα του Πειραιά και την αγωγή μου τα αλητάκια του Πειραιά. Όλα έδειχναν ότι η προλεταριακή μου συνείδηση ήταν εξασφαλισμένη. Τότε μπήκαν στη ζωή μου τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, ο Γιώργος, που έγινε ασυρματιστής, και ο «άγγελος της ζωής μου», η Διδώ (Σωτηρίου), που ζούσε με την πλούσια αντιδραστική θεία, αδελφή του πατέρα μας. Από τη σκληρή δουλειά του ο Γιώργος, από μια έμφυτη συνείδηση η Διδώ, από κοντά κι η μάνα μας, είχαν γίνει και οι τρεις κομμουνιστές».

Η Ελλη Παππά ήταν ήδη από τα γυμνασιακά της χρόνια οργανωμένη σε αντιδικτατορική ομάδα και μετά, στην κατοχή, προσχώρησε στο ΕΑΜ και στο Κ.Κ.Ε.

Διέτρεξε όλo τον εμφύλιο και έως τη σύλληψή της, το 1950, δούλεψε για τα παράνομα έντυπα, σε στενή συνεργασία με διαπρεπείς αριστερούς διανοούμενους και κυρίως, στους παράνομους μηχανισμούς του Κ.Κ.Ε.

Καταδικάστηκε κι εκείνη σε θάνατο, στη δίκη Μπελογιάννη, αλλά η ποινή της δεν εκτελέστηκε, γιατί ο γιος που απέκτησε από τον Νίκο Μπελογιάννη, και που είχε στο μεταξύ γεννηθεί στη φυλακή, ήταν μόλις επτά μηνών.

«Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, προσπάθειες ανασυγκρότησης της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, οι πρώτες εκλογές, ο ερχομός του Μπελογιάννη και του μεγάλου έρωτα», έγραψε η ίδια.

Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Αβέρωφ το 1963, δούλεψε στη σύνταξη της «Δημοκρατικής Αλλαγής» και σε τέσσερα χρόνια η απριλιανή χούντα την εξόρισε στη Γυάρο. Αποφυλακίστηκε σε ενάμιση χρόνο, γιατί είχε αρρωστήσει σοβαρά. Η Σοβιετική Ένωση την προσκαλεί να τη φιλοξενήσει με τον γιο της, αλλά η ίδια αρνείται γιατί είχε διαφωνήσει με την εισβολή των στρατιωτικών τανκς στην, τότε, Τσεχοσλοβακία.

Μέχρι την πτώση της δικτατορίας δεν εργάστηκε σε εφημερίδες της εποχής, αλλά σε εγκυκλοπαίδειες και περιοδικά και αργότερα στην εφημερίδα «Μακεδονία», με ψευδώνυμο.

Στη μεταπολίτευση, η Έλλη Παππά συνοψίζει την επανασύνδεσή της με το ΚΚΕ, ως εξής: «η επανένωση της Αριστεράς ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και είχε οικτρό τέλος. Απεχώρησα από το ΚΚΕ, πράγμα που και η ηγεσία του επιθυμούσε».

Επαγγελματικά δούλεψε στις εφημερίδες «Έθνος», «Μακεδονία» και στο περιοδικό «Γυναίκα» έως το 1990, οπότε και αφιερώθηκε αποκλειστικά στο συγγραφικό της έργο. Τα τελευταία πολιτικά βιβλία της είναι «Αποχαιρετισμός στον αιώνα μου» (εκδόσεις Κέδρος) και «Μακιαβέλι ή Μαρξ» (εκδόσεις Αγρα), κυκλοφόρησαν το 2006.

Η «μεγάλη περιπέτεια» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο


Η «μεγάλη περιπέτεια» ξεκινά στις 2 Νοεμβρίου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο. Η νέα παράσταση παρουσιάζει τις αποστολές των διαστημικών λεωφορείων τα τελευταία 30 χρόνια, την εκπαίδευση και τις συνθήκες διαβίωσης των αστροναυτών στο διάστημα, την εμφάνιση και εξέλιξη των διαστημικών σταθμών.

«Η Μεγάλη Περιπέτεια» είναι η δεύτερη παράσταση μιας τριλογίας που έχει στόχο να περιγράψει τις διάφορες δραστηριότητες του Ανθρώπου στο Διάστημα κατά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Στην παράσταση αυτή συνεχίζεται η περιγραφή των Διαστημικών Αποστολών από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, μετά δηλαδή τις αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» μέχρι τις μέρες μας.

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου θεωρείται το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό πλανητάριο στον κόσμο και συνδυάζει την εκπαίδευση και την τεχνολογία.

Την παράσταση θα μπορεί να παρακολουθεί το κοινό από τις 3 Νοεμβρίου.

Στο εξής προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ


Παγώνουν όλοι οι διαγωνισμοί για προσλήψεις υπαλλήλων στο Δημόσιο Τομέα και επαναπροκηρύσσονται νέοι με βάση τον καινούργιο νόμο που θα έρθει στη Βουλή. Καταργείται επίσης η μοριοδότηση για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις έργου. Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.


Τέλος σε μοριοδότηση και συμβάσεις έργου

«Παγώνουν» όλες οι προσλήψεις μετά τις 4 Οκτωβρίου, μέχρις ότου κατατεθεί στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως καταργείται η συνέντευξη, η βαθμολόγηση της οποίας συνέβαλε στη γενική αξιολόγηση του υποψήφιου.

Συγχρόνως, αναβαθμίζεται η βαθμολογία για τίτλους σπουδών, μεταπτυχιακών κλπ.

Ο κ. Ραγκούσης έκανε σαφές πως καταργείται η προσαύξηση της μοριοδότησης στις προσλήψεις, ενώ θα καταργηθούν οι συμβάσεις έργου, οι οποίες σταδιακά αντικαθίστανται από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Οι θέσεις θα προκηρύσσονται στο εξής με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο υπολογίζεται να εφαρμοστεί τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Τέλος, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα επιλεγούν οι γενικοί γραμματείς υπουργείων, ενώ ολοκληρώνεται άμεσα η τοποθέτηση των δεκατριών γενικών γραμματέων Περιφέρειας της χώρας.

Γ. Πεταλωτής: Στο μικροσκόπιο οι συμβάσεις

Έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα όσον αφορά τα stage, με την υπουργική επιτροπή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Ερωτηθείς για το θέμα των συμβασιούχων, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα με τις συμβάσεις έργου και ακόμα ότι είναι ένας άλλος τρόπος να παρέχεται πιο μόνιμη και εξαρτημένη εργασία. Τόνισε δε ότι θα υπάρξει καταγραφή.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι οι συμβάσεις έργου, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται, σε πολλές, όμως, υποκρύπτουν ένα άλλο είδος εργασίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι συμβάσεις έργου χρειάζονται όταν μια συγκεκριμένη υπηρεσία χρειάζεται μια ειδική σχέση παροχής υπηρεσιών, ως έργο και με συγκεκριμένους στόχους.

«Όσες είναι απαραίτητες θα παραμείνουν, όχι, όμως, όσες δεν είναι απαραίτητες και γίνονται με άλλους σκοπούς», εξήγησε.

Ερωτηθείς αν αυτές θα παραμείνουν ως συμβάσεις έργου, ή αν θα μετατραπούν σε ορισμένου χρόνου,ο κ. Πεταλωτής είπε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί τι ακριβώς γίνεται και πρόσθεσε ότι αν φανεί ότι πίσω από μια σύμβαση έργου υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά πάσα πιθανότητα, θα μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι γενικά, όπου υπάρχει ανάγκη να μπει ΑΣΕΠ, θα μπει και τόνισε ότι κάθε σύμβαση έργου θα εξειδικευτεί, κατά περίπτωση και θα αντιμετωπιστεί με τον ανάλογο τρόπο.

Ερωτηθείς αν προβληματίζει την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις από τους θιγόμενους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι λαμβάνεται υπόψη κάθε παράμετρος σε σχέση με το θέμα «γιατί δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ό,τι αφορά μια μεγάλη μερίδα, κυρίως νέων, πολιτών».

«Από εκεί και πέρα», συνέχισε ο εκπρόσωπος, «προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις γιατί θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι παρανομίες, όπου υπάρχουν».

Ανέφερε δε ότι λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει πάρει εντολή για να «επαναφέρουμε τη νομιμότητα σε αυτού του είδους τις καταστάσεις».

Ο Γ. Πεταλωτής επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι με καθεστώς stage ήταν «ούτως ή άλλως άνεργοι, απλώς υπήρχε ένας τρόπος να καλύπτεται η ανεργία και ήταν μια ξεκάθαρη μεθόδευση της ΝΔ».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το νόμο Παυλόπουλου,με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ «μετέτρεψε τις συμβάσεις χωρίς ΑΣΕΠ από ορισμένου χρόνου σε αορίστου», ο Γ. Πεταλωτής εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν ήταν νόμιμες οι διαδικασίες και τόνισε ότι «εμείς θα τηρήσουμε τη νομιμότητα και η γενική μας αρχή είναι να υπάρχει ΑΣΕΠ».

Αντίδραση Γ. Κουμουτσάκου

Η κυβερνητική απόφαση για τα «stages» είναι «πρότυπο» κοινωνικής αναλγησίας, πολιτικής εκδικητικότητας και κατάφωρα αντισυνταγματικής πρακτικής. Έχει αφήσει ήδη ανεξίτηλο στίγμα στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.

Είναι μια καθαρά κομματική απόφαση που σπρώχνει σε πραγματικό «εργασιακό Μεσαίωνα» χιλιάδες νέους που έχουν ανάγκη. Χιλιάδες νέους που το «λάθος» τους ήταν ότι μαθήτευσαν και προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στο Δημόσιο, επί μιας άλλης, πλην ΠΑΣΟΚ, Κυβέρνησης, πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Πως μιλούν για υποβάθμιση του ΑΣΕΠ εκείνοι που κυριολεκτικά το καταρράκωσαν, όταν με τους Νόμους 2738/1999 και 2839/2000 μονιμοποίησαν πάνω από 2.500 «stagiers», πριν ακόμα λήξει η 17μήνη μαθητεία τους; Πρόκειται για πολιτικό φαρισαϊσμό πρώτου μεγέθους«.

Σχετικά με μοριοδότηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι ο ΠΑΣΟΚ καταπατά χωρίς αιδώ την αρχή της συνέχειας του κράτους αφαιρώντας νομοθετημένα κεκτημένα δικαιώματα.

«Σε μια συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης αποκρύπτουν ότι η μοριοδότηση αφορά μόνον ένα από τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, δηλαδή την προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, και όχι το σύνολό τους» ανέφερε.

Σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα είπε: Οι επιχειρήσεις σε περίοδο οικονομικής κρίσης θα έχουν ακόμα έναν ισχυρό λόγο να απολύσουν νυν εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Θα το κάνουν προσβλέποντας ότι μετά από ένα εξάμηνο, ένα χρόνο το πολύ, θα καλύψουν τα κενά με το δωρεάν για εκείνες προσωπικό των «stagiers».

O κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι η ΝΔ θα σταθεί κοντά σε όσους πλήττονται, ενώ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ προσβλέπει στη δημιουργία προυποθέσεων για «νέα στρατιά πράσινων συμβασιούχων στο δημόσιο».

Απειλούν με κινητοποιήσεις


Συνεχίζεται ωστόσο η αντιπαράθεση αλλά και οι δικαστικές προσφυγές στο θέμα της κατάργησης των stage.

Οι εργαζόμενοι των stage δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο και τους ΟΤΑ, ενώ προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις.

Πορεία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν το μεσημέρι περίπου 200 συμβασιούχοι έργου του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, ζητώντας τη μονιμοποίησή τους.

Απαγόρευση κίνησης φορτηγών το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου


Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων, ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Αναλυτικά η απαγόρευση θα ισχύσει ως ακολούθως:.....


1. Την Τρίτη 27-10-2009 για το ρεύμα εξόδου και από 16.00 έως 21.00 θα ισχύουν οι απαγορεύσεις :

α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου- Πατρών, από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια του Ρίου.

β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι τη κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από τη διασταύρωση Μοδίου μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα.

δ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιομ.

ε) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

2. Την Τετάρτη 28-10-2009 για το ρεύμα εισόδου από 15.00 έως 21.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις :

α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια του Ρίου μέχρι τα Διόδια της Ελευσίνας.

β) Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής, Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (χ.θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλλου μέχρι τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι).

γ) Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμώνα μέχρι τη διασταύρωση Ρεντίνας.

δ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιομ μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

ε) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

3. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

α) Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια και κρέας.

β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

γ) Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως(ΦΔΧ) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

δ) Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

ε) Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (ΦΔΧ) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδερμα, στο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Πατρών από τα Διόδια του Ρίο έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

στ) Τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων, και όσον αφορά στο ρεύμα εξόδου, μόνο για το τμήμα από διασταύρωση Μοδίου μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας.

4. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου από 1-10-2009 έως 31-12-2009, ισχύουν απαγορεύσεις για το ρεύμα εισόδου μόνο κατά τις Κυριακές και από 15.00 έως 21.00.

Νυχτερινό ρεύμα. Θα ισχύσει απο 1η Νοεμβρίου


Από την 1η Νοεμβρίου 2009 έως και την 30η Απριλίου 2010 θα ισχύσει και φέτος το τμηματικό ωράριο του νυχτερινού οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ.Το αποκαλούμενο και ως «νυχτερινό ρεύμα» .....αφορά τις μεσημεριανές - απογευματινές ώρες, από τις 15:30 έως τις 17:30, και τις νυχτερινές, από τις 02:00 το πρωί έως τις 08:00.