BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Σχεδιάζει πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, σύμφωνα με τη ρύθμιση που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το πλαφόν θα προσδιορίζεται από ένα ποσοστό που προκύπτει ως μέσος όρος ευρωζώνης στα επιτόκια αυτής της κατηγορίας δανείων που σήμερα υπολογίζεται στο 9%-10%. Συν το περιθώριο κέρδους των τραπεζών, που κυμαίνεται στο 4% με 5%, το τελικό επιτόκιο θα διαμορφώνεται στο 14%, έναντι 16%-20% που ισχύει σήμερα.
Την ίδια στιγμή, φημολογείται ότι ανάλογος μηχανισμός εξετάζεται και για τα καταναλωτικά δάνεια, όπου όμως οι αποκλίσεις των επιτοκίων, σε σχέση με την Ε.Ε., είναι μικρότερες, ενώ “πλαφόν” θα επιβληθεί και στα επιτόκια υπερημερίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πιστωτικών καρτών.
Πάντως τα επιτόκια του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα στην Ε.Ε. Για το θέμα αυτό οι τράπεζες επικαλούνται το υψηλό κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου που επιβαρύνει με τη σειρά του το κόστος δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και το αυξημένο ρίσκο αυτής της κατηγορίας προϊόντων καταναλωτικής πίστης.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η διαβούλευση μεταξύ της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Στο ίδιο νομοσχέδιο συζητείται να ενταχθούν και ρυθμίσεις που θα αφορούν την κατάργηση της προμήθειας για την ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα, καθώς και των χρεώσεων που οι τράπεζες συνεχίζουν να περιλαμβάνουν στα συμβόλαιά τους, μολονότι έχουν κριθεί καταχρηστικές από τα δικαστήρια.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ…
Στο πλαίσιο αυτό, και πριν την κατάρτιση των σχετικών νομοσχεδίων η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στη μείωση των επιτοκίων στο 8,75% για όλες τις αγορές που πραγματοποιούνται στην ελληνική αγορά μέσω των πιστωτικών της καρτών από 1/11/2009 μέχρι 28/2/2010. Παράλληλα, αύξησε κατά 25% τα πιστωτικά όρια όλων των ενήμερων πελατών της.
Η Τράπεζα Πειραιώς σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι μειώνει τα επιτόκια “ανταποκρινόμενη με ευαισθησία στα προβλήματα των καταναλωτών και επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι βρίσκεται στο πλευρό του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας”.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι, “όπως στις αρχές του χρόνου, πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς άνοιξε το δρόμο της μείωσης των επιτοκίων για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων απέναντι στην υποχώρηση της ζήτησης, για να τονωθεί η αγορά και να διασφαλισθούν θέσεις εργασίας, έτσι και τώρα έρχεται αρωγός στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους και να αναθερμανθεί η αγορά. Παράλληλα, η προσφορά αυτή δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να ικανοποιήσουν με μικρότερο κόστος τις καταναλωτικές τους ανάγκες”.

…ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ EUROBANK
Την ίδια στιγμή, από σήμερα ισχύουν τα νέα μειωμένα επιτόκια της Eurobank σε δάνεια και καταθέσεις.
Ειδικότερα, στη στεγαστική πίστη τα επιτόκια σταθερού επιτοκίου σε ευρώ μειώθηκαν έως και 0,25%. Έτσι, το επιτόκιο στο στεγαστικό πρόγραμμα EuroHome 5 (σταθερής περιόδου για πέντε χρόνια) μειώνεται στο 4,35%, στο EuroHome 10 (σταθερής περιόδου για δέκα χρόνια) στο 5,10% και στο EuroHome 15 (σταθερής περιόδου για δεκαπέντε χρόνια) στο 5,40%.
Η τράπεζα προχώρησε επίσης σε μείωση των επιτοκίων των καταθετικών της λογαριασμών κατά 0,1%, κατά μέσο όρο.
Το επιτόκιο του λογαριασμού "Μεγάλο Ταμιευτήριο" διαμορφώνεται στο 0,75% ανεξαρτήτως ποσού, ενώ του "Δυναμικού Όψεως" στο 0,50% για ποσά από 3.000 ευρώ και άνω.