BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ποιοί απεργούν την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται την Τετάρτη η χώρα μας, με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τραπεζικούς υπαλλήλους, δασκάλους, καθηγητές και δημοσιογράφους να δίνουν ραντεβού στο κέντρο της Αθήνας σε πορείες διαμαρτυρίας απέναντι στα νέα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Χάος αναμένεται να προκαλέσει η περιορισμένη κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με...
ανακοινώσεις του ΟΑΣΑ εκτός λειτουργίας θα παραμείνουν για ολόκληρο το 24ωρο τα τρένα του ΟΣΕ, το Τραμ, ο Προαστιακός, το Μετρό και τα τρόλεϊ.

Ποιοι θα απεργήσουν:

Δημόσιοι Υπάλληλοι
Εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία
Εφοριακοί
Προσωπικό Δήμων και Νομαρχιών
Δάσκαλοι – καθηγητές – πανεπιστημιακοί
Νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Τραπεζικοί υπάλληλοι
Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
Δημοσιογράφοι
Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
Εργαζόμενοι στον ΟΣΕ
Λιμενεργάτες
Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία
Διπλωματούχοι μηχανικοί

Με προβλήματα θα είναι η κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.

Στο Λεκανοπέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ:

Δεν θα κινηθούν ολόκληρο το 24ωρο τα τρένα του ΟΣΕ, το Τραμ, ο Προαστιακός, το Μετρό και τα τρόλεϊ.
- Στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) θα γίνει στάση εργασίας από τις 5 έως τις 7.30 το πρωί και από τις 22.00 έως τη λήξη της βάρδιας.
- Στον Hλεκτρικό (ΗΣΑΠ) θα γίνει στάση εργασίας έως τις 10 το πρωί και από τις 16.00 έως τη λήξη της βάρδιας

Στη Θεσσαλονίκη, από τον ΟΑΣΘ ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με γνωστοποίηση του Συνδικάτου Εργαζομένων του Οργανισμού θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία.
Ο Οργανισμός, θα κυκλοφορεί εβδομήντα τρία (73) λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας. Τα δρομολόγια θα έχουν έναρξη από 4:30 έως 6:00 και λήξη 20:00 έως 23:30 περίπου.

Ανακοινώσεις από Olympic και Αegean

Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης κλείνει ο εναέριος χώρος της Ελλάδος, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Η Aegean και η OLYMPIC AIR ανακοίνωσαν ότι ματαιώνουν την Τετάρτη όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις των δικτύων τους, ενώ επέρχονται ορισμένες αλλαγές και σε άλλες πτήσεις.

Η AEGEAN ανακοίνωσε ότι επέρχονται οι εξής αλλαγές:
* A3 137 Θεσσαλονίκη- Αθήνα, Αναχώρηση στις 22:45 αντί 23:20
* A3 136 Αθήνα-Θεσσαλονίκη Αναχώρηση στις 22:45 αντί 23.30
* A3 606/607 Αθήνα-Λονδίνο-Αθήνα, Αναχώρηση από Αθήνα στις 14:45 αντί 17:20 και αναχώρηση από Λονδίνο στις 17:45 αντί 20:20 (τοπική ώρα).

Από την πλευρά της η OLYMPIC AIR ανακοίνωσε ότι τροποποιούνται οι πτήσεις:

* ΟΑ 207/8 Αθήνα - Παρίσι - Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 15.00 αντί για 16.15. Αναχώρηση από Παρίσι 19.20 αντί για 20.35.
* ΟΑ 918 Αθήνα - Θεσσαλονίκη: αναχώρηση 22.30 αντί 23.30
* ΟΑ 147/148 Αθήνα - Βρυξέλλες - Αθήνα: αναχώρηση 15.30 (δηλαδή 60΄νωρίτερα) και από Βρυξέλλες αναχώρηση 18.45 (τοπική ώρα). Αφιξη στην Αθήνα 23.00 (τοπική ώρα).
* ΟΑ 245/246 Αθήνα - Μιλάνο - Αθήνα: αναχώρηση από Αθήνα στις 17.30 (δηλαδή 1 ώρα και 50 λεπτά νωρίτερα). Αναχώρηση από Μιλάνο στις 19.50 (τοπική ώρα). Αφιξη στην Αθήνα στις 23.10 (τοπική ώρα).
* ΟΑ 718/719 Αθήνα - Ρόδος - Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 20.40 αντί για 21.40 και από Ρόδο στις 22.15 αντί για 22.50.

Στις 23 Φεβρουαρίου ματαιώνονται οι πτήσεις ΟΑ 463 & 464 Αθήνα- Βηρυτός-Αθήνα και ΟΑ 520 & 521 Αθήνα-Ηράκλειο-Αθήνα,

Η πτήση ΟΑ266 Λονδίνο - Αθήνα που ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της 23ης προς 24η Φεβρουαρίου ακυρώνεται επίσης λόγω της απεργίας. Το αεροσκάφος θα παραμείνει στο Λονδίνο και θα αναχωρήσει την 25η Φεβρουαρίου με αριθμό πτήσεως ΟΑ 2260 από το Χίθροου, στις 07.00 (τοπική ώρα) και θα φτάσει στην Αθήνα στις 12.45(τοπική ώρα).

Τα προβλήματα της Toyota

Ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου επρόκειτο να καταθέσει ο πρόεδρος της Toyota Ακίο Τογιόντα, μετά την ανάκληση οκτώ εκατομμυρίων οχημάτων εξαιτίας προβλημάτων στο γκάζι και το φρένο, που έχουν προκαλέσει το θάνατο 30 ανθρώπων στις ΗΠΑ.

Χρονολόγιο του φιάσκο των ανακλήσεων της Toyota:

Δεκέμβριος 2003: Η ομοσπονδιακή υπηρεσία οδικής ασφάλειας (NHTSA) των ΗΠΑ είχε ενημερωθεί για προβλήματα αθέλητης επιτάχυνσης σε ορισμένα οχήματα Toyota, όπως αποκάλυψε στις 21 Φεβρουαρίου ο υπουργός Μεταφορών Ρέι Λαχούντ.

Φεβρουάριος 2004: Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία οχημάτων στις ΗΠΑ, η State Farm, προειδοποιεί την NHTSA για αυξανόμενο αριθμό ατυχημάτων με οχήματα Toyota.

Μάρτιος 2007: - Η Toyota ενημερώνεται για παράπονα γύρω από «γκάζια που κολλάνε».

Σεπτέμβριος: - Η Toyota ανακαλεί 55.000 οχήματα δύο μοντέλων εξαιτίας ελαττωματικών πατακιών, που μπορούν να εγκλωβίσουν το γκάζι.

Δεκέμβριος 2008: Η Toyota δέχεται παράπονα για κολλημένα πεντάλ από τηνΕυρώπη.

Αύγουστος 2009: - Δυστύχημα με Lexus ES350 προκαλεί το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Σεπτέμβριος: - Η Toyota εκδίδει προειδοποίηση ασφάλειας για ενδεχόμενο πρόβλημα με τα πατάκια, που αφορά 3,8 εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε μαζική ανάκληση τον επόμενο μήνα.

Νοέμβριος: - Η Toyota ανακοινώνει ότι θα επιδιορθώσει τα πεντάλ του γκαζιού σε 4,6 εκατ. οχήματα οκτώ μοντέλων, που περιλαμβάνουν τα Camry και τα Corolla.

2010

21 Ιανουαρίου: Η Toyota ανακοινώνει την ανάκληση 3,2 εκατ. οχημάτων στις ΗΠΑ για την επισκευή ελαττωματικών πεντάλ γκαζιού, καθώς και 1,8 εκατ. οχημάτων στην Ευρώπη και 75.000 στην Κίνα.

3 Φεβρουαρίου: Ο Λαχούντ λέει σε επιτροπή του Κογκρέσου ότι οι ιδιοκτήτες εκατομμυρίων ελαττωματικών Toyota θα πρέπει «να πάψουν να τα οδηγούν». Η δήλωση προκαλεί πανικό, προτού ο Λαχούντ την ανασκευάσει.

4 Φεβρουαρίου: Η Toyota προβαίνει στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα στο Prius.

5 Φεβρουαρίου: Ο επικεφαλής της Toyota ζητά επισήμως συγνώμη για τα προβλήματα που οδήγησαν σε ανακλήσεις.

9 Φεβρουαρίου: Η Toyota ανακαλεί περισσότερα από 223.000 οχήματα τεσσάρων υβριδικών μοντέλων, που περιλαμβάνουν το τελευταίο Prius, για επιδιόρθωση των προβλημάτων με το φρένο.

12 Φεβρουαρίου: Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απευθύνει έκκληση στους κατασκευαστές αυτοκινήτων να διασφαλίσουν την αξιοπιστία των προϊόντων τους.

18 Φεβρουαρίου: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ καλεί τον πρόεδρο της Toyota, Τογιόντα, για να καταθέσει γύρω από την ασφάλεια των οχημάτων της εταιρίας. - Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες οδικής ασφάλειας διατάσσουν έρευνα γύρω από τα προβλήματα διεύθυνσης του Corolla.

22 Φεβρουαρίου: Η Toyota αποκαλύπτει ότι η αμερικανική δικαιοσύνη σχεδιάζει έρευνα γύρω από τη διαχείριση της μαζικής ανάκλησης οχημάτων από την εταιρία.

Αγγελιοφόρος νέων μέτρων ο Ευαγ. Βενιζέλος

Τη λήψη επιπρόσθετων οικονομικών μέτρων προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Κάθε άλλο παρά απέκλεισε το ενδεχόμενο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα λαμβάνει τα όποια μέτρα με περίσκεψη και με γνώμονα πάντα την προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών», σχολίασε ο Γ. Πεταλωτής.

Για αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η περιδίνηση της ελληνικής οικονομίας και να δοθεί προοπτική στις θυσίες των Ελλήνων, έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ύστερα από τη σύσκεψη για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τα ναυπηγεία.

Αναφορικά με το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομίας από τη δεκαετία του '80, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι το χρονικό εύρος θα το αποφασίσει η βουλή και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να αποφευχθούν τα αδιέξοδα και η πόλωση. "Δεν έχει σημασία η κομματική αντιδικία", τόνισε ο υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τη βασική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία την έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόσθετοι φραγμοί για το κάπνισμα

Στη διαμόρφωση πιο αυστηρών μέτρων απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Η πολιτική ηγεσία αξιολογεί τις προτάσεις της εθνικής επιτροπής και των κοινωνικών εταίρων και εξετάζει ακόμη και την πλήρη απαγόρευση, την οποία προτείνει η εθνική επιτροπή. Σκοπός του υπουργείου είναι να υπάρξουν ξεκάθαρες και εφαρμόσιμες διατάξεις.

Στο πλαίσιο αναθεώρησης των μέτρων, η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός κ. Φώφη Γεννηματά είχαν χθες διαδοχικές συναντήσεις με την εθνική επιτροπή και εκπροσώπους φορέων. Κάλεσαν τους φορείς να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις έως το τέλος της εβδομάδας και δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν σύντομα μια ολοκληρωμένη πολιτική για το θέμα.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι η ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης του καπνίσματος είναι θέμα δημόσιας υγείας και αποτελεσματικής πρόληψης και αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου.

Αναφερόμενη στον ισχύοντα νόμο, είπε ότι είχε μεγάλα προβλήματα εφαρμογής: «Θέλουμε να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο αυστηρό, αποτελεσματικό, εφαρμόσιμο, δίνοντας ταυτόχρονα πολύ μεγάλη σημασία στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του ελληνικού λαού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας θεωρεί αναποτελεσματικό τον μηχανισμό ελέγχου και εξετάζει τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, επεσήμανε ότι οι εξαιρέσεις του νόμου υπονόμευσαν την εφαρμογή του και πρότεινε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος.

Υπέρ των εξαιρέσεων, ωστόσο, τάχθηκαν χθες οι εκπρόσωποι των μπαρ, των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και των παραδοσιακών καφενείων. Πρότειναν αναστολή ισχύος του νόμου μέχρι να ετοιμαστεί το νέο πλαίσιο, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις πρέπει να αφορούν μόνο τους καπνιστές που παραβιάζουν τα μέτρα και όχι τους επιχειρηματίες. Η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου προκάλεσε αθέμιτο ανταγωνισμό, σχολίασαν οι εστιάτορες.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σχολίασαν ότι έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα του καπνίσματος και των περιπτερούχων ότι δεν διαθέτουν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους. Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) είπαν ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες από εργοδότες και εργαζόμενους.

Ένα σχολείο για τα παιδιά στην Καμπούλ

Οι συνθήκες ζωής, δραματικές από μόνες τους, επιβαρύνονται από τη χέρσα, όλο πέτρα γη, και τους σεισμούς. Η φτώχεια και η πείνα θερίζουν. Ακόμη πιο δύσκολος είναι ο χειμώνας, με θερμοκρασίες στέπας, όταν μάλιστα δεν επαρκεί ο κατάλληλος ρουχισμός. Ανύπαρκτες είναι ακόμα και οι στοιχειώδεις εγκαταστάσεις σχολείων. Εδώ και τρεις δεκαετίες μαίνεται ένας πόλεμος, που κανείς δεν ξέρει για ποιον λόγο γίνεται. Η ζοφερή αυτή εικόνα, που επικρατεί στην Καμπούλ και την οποία απέδωσαν, με τον γλαφυρό αυτό τρόπο, οι άνδρες του Ελληνικού Τάγματος που εδρεύει- για ειρηνικούς σκοπούς- στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ευαισθητοποίησε τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ).

«Στη ΧΑΝ πιστεύουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο καλύτερο, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, πόσο μάλλον για τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες δυστυχίας, φτώχειας, φόβου, χωρίς οργανωμένη κοινωνική πρόνοια. Για τον λόγο αυτό, στηρίζουμε προσπάθειες που αφορούν την εκπαίδευση παιδιών, σεβόμενοι την αρχή των ίσων ευκαιριών για την ανάπτυξη των ικανοτήτων, για να γίνει το κάθε παιδί χρήσιμο μέλος στην κοινωνία», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής της ΧΑΝΘ, Χρήστος Τριγωνάς.

Και συνεχίζει:«Από δημοσιεύματα στον Τύπο μάθαμε για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι άνδρες του Ελληνικού Τάγματος να συνδράμουν το Σχολείο Κωφών, με 280 παιδιά χωρίς ακοή και ομιλία. Το Τάγμα προσφέρει τρόφιμα, γραφική ύλη, ρουχισμό και τακτικά φιλοξενεί ορισμένα παιδιά για φαγητό. Αυτή η εικόνα δεν μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους. Έτσι, πήραμε την απόφαση και πριν από δύο μήνες ήρθαμε σε επαφή με τους αξιωματικούς του Ελληνικού Τάγματος».

Συγκινητικές είναι και οι αφηγήσεις του Συνταγματάρχη Συρμόπουλου και του αξιωματικού Νάρη, από το Ελληνικό Τάγμα της Καμπούλ, τούς οποίους προσκάλεσε η ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη. «Το ελληνικό φιλότιμο και η ευαισθησία της καρδιάς, δεν υπολογίζει εκρήξεις βομβών, ελεύθερους σκοπευτές. Η παραμονή των Ελλήνων είναι για τέσσερις μήνες, οπότε αντικαθίστανται από άλλους, αλλά πάντα με κίνδυνο και φόβο μήπως κάποιος είναι το επόμενο θύμα των εκδηλώσεων μίσους. Οι προφυλάξεις (που λαμβάνουν) τεράστιες και αποφεύγουν εξόδους από τη μονάδα. Στρατιώτες από άλλες χώρες πάνε για να προσφέρουν βοήθεια, με πλήρη στρατιωτική εξάρτηση. Αντιλαμβάνεται κανείς τα συναισθήματα που κυριαρχούν και η καχυποψία που εκείνη τη στιγμή βασιλεύει. Οι δικοί μας, για τον ίδιο σκοπό, αφήνουν έξω στο θωρακισμένο αυτοκίνητο τον εξοπλισμό τους», μας λέει ο κ. Τριγωνάς.

Ακολούθησε η πρώτη προσπάθεια της ΧΑΝΘ να συνδράμει τα παιδιά του Σχολείου Κωφών στην Καμπούλ. Αποστάλθηκαν, σε πρώτη φάση, πέντε παλέτες με διάφορα είδη, τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, είδη καθαριότητας, σχολικά, που πρόσφεραν το προσωπικό, σύμβουλοι, εταιρείες, εκκλησίες κ.ά.

«Αυτά βέβαια δίνουν μια ανακούφιση προσωρινή, αλλά δεν λύνουν προβλήματα», σημειώνει ο κ. Τριγωνάς. «Έτσι- συνεχίζει- σκεφτήκαμε να βάλουμε υψηλότερους στόχους, να προωθήσουμε το θέμα της μόρφωσης αυτών των παιδιών και να χτίσουμε ένα σχολείο για τα παιδιά της Καμπούλ. Ελπίζουμε, μέχρι το καλοκαίρι να ευοδωθεί η προσπάθειά μας για την κατασκευή σχολικού κτιρίου, 15 - 20 αιθουσών διδασκαλίας, στην Καμπούλ, που θα στεγάσει πάνω από 2.000 μαθητές του δημοτικού, καθώς και η αγορά εκπαιδευτικού εξοπλισμού για την εκπαίδευση των 280 Αφγανών μαθητών του Σχολείου Κωφών».

Για τον σκοπό, αυτό η ΧΑΝΘ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, με στόχο την ενημέρωση συμπολιτών και των μελών της, ευελπιστώντας στην έμπρακτη συμπαράσταση ατόμων και φορέων για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αδελφότητας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στη διάρκεια ενημερωτικού διημέρου, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, με προβολές βίντεο και έκθεση φωτογραφιών-ντοκουμέντο από τη ζωή των μαθητών στην Καμπούλ και κατάθεση προσωπικής μαρτυρίας Ελλήνων στρατιωτικών που υπηρέτησαν εκεί.

«Στόχος μας είναι, πρωτίστως, να καλλιεργήσουμε σε όλα τα παιδιά μας την αγάπη και ευαισθησία για προσφορά σε αυτή τη δυστυχία, οπότε δημιουργούμε ένα καλύτερο αύριο και μια κοινωνία περισσότερο ανθρώπινη», καταλήγει ο κ. Τριγωνάς.

Το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τάγμα Στρατού στην Καμπούλ.

ΥΠΕΚΑ: επιδοτήσεις για το ενεργειακό λίφτινγκ στα σπίτια

Tο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, το οποίο θα ανακοινωθεί στην τελική του μορφή τις επόμενες ημέρες από το ΥΠΕΚΑ, προβλέπει πριμ της τάξεως 2,000-3,000 ευρώ ανά δικαιούχο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Το εν λόγω σχέδιο, θα δίνει τη δυνατότητα στον κάθε δικαιούχο να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του, είτε με απευθείας επιδότηση για το κόστος των προτεινόμενων εργασιών, με μέγιστο πόσο 30% του κόστους, είτε λαμβάνοντας ένα επισκευαστικό δάνειο από τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου που μπορεί να φτάσει και το 100%.

Αρχικά το σπίτι θα ελέγχεται από ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να εντοπισθούν τα σημεία που χρήζουν παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της επιθεώρησης ενδέχεται να αρχίζει από 1 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με ενδεχόμενη διαβάθμιση αναλόγως των τετραγωνικών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, φιλοδοξεί να επωφεληθούν από το πρόγραμμα των άτοκων δανείων, περίπου 45,000-50,000 σπίτια, ενώ από τις απευθείας επιδοτήσεις για ενεργειακές εργασίες, άλλα 30,000-40,000 σπίτια.

Έχει τεθεί ως στόχος να επωφεληθούν περίπου 100,000 δικαιούχοι αντί για τους 15,000 που είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Το ΥΠΕΚΑ κατάφερε να εξασφαλίσει επιπλέον κονδύλια, πέραν των 100 εκατ. ευρώ του αρχικού σχεδιασμού, είτε από άλλα κοινοτικά προγράμματα του Υπ. Οικονομίας, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

ΟΗΕ: νέα σύνοδος για το Κλίμα στη Βόννη

Η Γερμανία θα φιλοξενήσει μια νέα σύνοδο για το Κλίμα τον Απρίλιο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια προετοιμασίας για την σύνοδο του Μεξικού το Νοέμβριο στο Κανκούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το κλίμα θα πραγματοποιηθεί στη Βόννη από τις 9 έως τις 11 Απριλίου, δήλωσε εκπρόσωπος από την ενδεκαμελή ομάδα των κρατών που θα λάβουν μέρος στη σύνοδο.

Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων αφορούσε μια σύνοδο ανώτερων αξιωματούχων στη Βόννη από τις 31 Μάιου μέχρι τις 11 Ιουνίου, για να προετοιμαστεί η υπουργική σύνοδος στο Κανκούν του Μεξικού, η οποία θα γίνει από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Η Δανή υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Lykke Friis, εξέφρασε τις αμφιβολίες της για την επίτευξη μια συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή φέτος στο Μεξικό.

«Εργαζόμαστε για την επίτευξη μια συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή φέτος στο Μεξικό, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε κάτι» , δήλωσε η Lykke Friis.