BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Διαφορετικό νικητή στην προεδρία της ΝΔ δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις

Διαφορετικό αποτέλεσμα για το νικητή δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες του Σαββάτου, σχετικά με τη μάχη της διαδοχής στη ΝΔ.


Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ημερησίας, στην πρόθεση ψήφου ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με ποσοστό 44,4%, έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη που συγκεντρώνει το 41%. Το ποσοστό του κ. Ψωμιάδη ανέρχεται στο 10,1%.

Όσον αφορά το β' γύρο, το 50,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα επιλέξει τον Αντ. Σαμαρά για πρόεδρο της Ν.Δ., έναντι 45,4% που συγκεντρώνει η Ντόρα Μπακογιάννη (διαφορά 4,7%).

Σε ό,τι αφορά στην παράσταση νίκης, ο κ. Σαμαράς προηγείται με ποσοστό 51,2%, τη στιγμή που η κ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει ποσοστό 35,3%.

Σύμφωνα με προηγούμενες δημοσκοπήσεις της Marc, όταν ακόμα υποψήφιος για την προεδρία ήταν και ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Σαμαράς βρισκόταν πίσω (με ποσοστό 30,1%) από την κ. Μπακογιάννη (ποσοστό 33,5%).

Για πρώτη φορά, ο κ. Σαμαράς προηγήθηκε (με ποσοστό 40,9%) της κ. Μπακογιάννη (ποσοστό 39,4%), ύστερα από την αποχώρηση του κ. Αβραμόπουλου. Στην επόμενη μέτρηση της εταιρείας, μετά τη δήλωση δυνεργασίας του κ. Αβραμόπουλου, το ποσοστό του κ. Σαμαρά εκτινάσσεται στο 45,3%, ενώ αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη φτάνει το 41,1%.

Η σημερινή δημοσκόπηση δείχνει τη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, μετά και από τη δήλωση συνεργασίας του κ. Σπηλιωτόπουλου στη Ντόρα Μπακογιάννη.

Διαφορετικό νικητή δίνει η δημοσκόπηση της Focus

Αντίθετα, στη δημοσκόπηση της Focus για λογαριασμό της Απογευματινής, η κ. Μπακογιάννη προηγείται τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στον δεύτερο γύρο, έναντι του κ. Σαμαρά.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν σίγουρα, η Ντόρα Μπακογιάννη συγκεντρώνει 46,3% έναντι 45% του Αντώνη Σαμαρά (διαφορά 1,3%), ενώ ο Π. Ψωμιάδης λαμβάνει 5,7%.

Στο β' γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, η κ. Μπακογιάννη προηγείται με ποσοστό 49,9%, έναντι 46,7% του κ. Σαμαρά (διαφορά 3,2%).

Αποτελεσματικό το εμβόλιο παρά τη μετάλλαξη του ιού

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νέας γρίπης προκαλεί η μετάλλαξη του ιού στη Νορβηγία. Παρά τη μετάλλαξη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διευκρινίζει ότι ο ιός παραμένει «ευαίσθητος» στα αντιικά φάρμακα και οι μελέτες δείχνουν πως τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα προσφέρουν προστασία. Στην Ελλάδα, κι ενώ τα κρούσματα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς-διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται ακόμη τρεις ασθενείς μεταξύ τους κι ένα εντεκάχρονο κοριτσάκι. Την ίδια ώρα, δεκάδες τμήματα σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διακόπτουν τη λειτουργία τους για επτά ημέρες ενώ από τη Δευτέρα ξεκινά ο εμβολιασμός των ειδικών ομάδων πληθυσμού, ηλικίας άνω των έξι μηνών.

«Όπλο το εμβόλιο»

«Το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό χάρη στα ανοσοενισχυτικά που περιέχει, παρά τη διαπίστωση ότι ο ιός H1N1 παρουσίασε μετάλλαξη σε τρία περιστατικά στη Νορβηγία» Διευθυντής υπηρεσιών Υγείας Γαλλίας Ξεκινά τη Δευτέρα ο εμβολιασμός των ειδικών ομάδων πληθυσμού με χρόνια νοσήματα από την ηλικία 6 μηνών και άνω, των αιμοδοτών και των ατόμων που φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών.Επίσης, θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας.

Όσον αφορά στη μετάλλαξη που διαπιστώθηκε σε τρία περιστατικά στη Νορβηγία, ο διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας της Γαλλίας, δήλωσε ότι το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό χάρη στα ανοσοενισχυτικά που περιέχει.


» Επειδή φοβηθήκαμε μία τέτοια μετάλλαξη, φροντίσαμε ορισμένος αριθμός εμβολίων να περιέχει ανοσοενισχυτικά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσθούν ενδεχόμενες μεταλλάξεις «, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντιντιέ Ουσέν και πρόσθεσε ότι αυτή η μετάλλαξη είναι «ανησυχητική», διότι «μπορεί να επιτρέψει στον ιό να εγκατασταθεί σε μεγαλύτερο βάθος των πνευμόνων και να προκαλέσει μία πιο σοβαρή πνευμονοπάθεια».

Παρόλα αυτά, διευκρίνισε, δεν πρόκειται για ένα γονίδιο με γνωστή επιθετικότητα και επομένως δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.

Αυξάνονται οι ασθενείς στις εντατικές

Στη χώρα μας, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες ώρες τα κρούσματα της νέας γρίπης με τέσσερα νέα σοβαρά περιστατικά να έχουν εκδηλωθεί σε λιγότερο από 24 ώρες, ανεβάζοντας έτσι σε 17 τον αριθμό των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Πρόκειται για ένα 11χρονο κορίτσι και μία 40χρονη γυναίκα χωρίς υποκείμενο νόσημα και δύο άνδρες 51 και 42 ετών με επιβαρημένη υγεία.

Πηγή:http://www.ert.gr

Οι βυζαντινές εκκλησίες της Άνω Κλειδωνιάς στην Ήπειρο.

Επτά κάτοικοι. Ο κυρ-Νίκος, ο Γιώργης, ο νεότερος κάτοικος του χωριού, ένα ζευγάρι κτηνοτρόφων, οι Κούγκουλοι, στο παραδοσιακό σπίτι βουκολικής κατασκευής με τη μοναδική καμινάδα που καπνίζει. Επτά βυζαντινές εκκλησίες, μνημεία, χαρακτηριστικά δείγματα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής της Ηπείρου. Εγκαταλελειμμένα, ξεχασμένα, έρημα, "ζεστά" σε έναν τόπο ελάχιστα γνωστό.

Με θέα τους "Πύργους της Αστράκας", τους κοκκινωπούς βράχους του Πάπιγκου, το στόμιο του φαραγγιού Βίκου, τον Βοϊδομάτη και από την άλλη τη Νεμέρτσικα, ο παλιός - γνήσια ηπειρώτικος - οικισμός της Άνω Κλειδωνιάς σε υψόμετρο 1.000 μέτρων κρύβει έναν ανεκτίμητο θησαυρό. Διάσπαρτες εκκλησίες και μονές 16ου και 17ου αιώνα με ανεκτίμητες τοιχογραφίες στο εσωτερικό τους.

Ο περίπατος στο χωριό

Ο ορεινός οικισμός, που γεωγραφικά ανήκει στο Ζαγόρι και διοικητικά στην Κόνιτσα, αποτελεί το βορειότερο Ζαγοροχώρι. Μπαίνοντας στο χωριό, προχωρώντας το πλακόστρωτο καλντερίμι θα αντικρίσετε αριστερά και δεξιά σωριασμένα σπίτια. Η δυσκολία πρόσβασης (ο δρόμος άνοιξε μόλις το 2000) οδήγησαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν το χωριό και να εγκατασταθούν στους πρόποδες του βουνού, στο σημερινό χωριό.

Στη μικρή κεντρική πλατεία με τον πλάτανο, στο γνωστό ελληνικό τρίπτυχο "σχολείο, πλατεία, εκκλησία", δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται το παλιό πέτρινο Σχολείο του μεσοπολέμου, όπου σήμερα στεγάζει τον λιτό, φιλόξενο και μοναδικό ξενώνα της οικογένειας του Νίκου Καμά. Ήταν πριν χρόνια όταν η οικογένεια του κύριου Νίκου έφτασαν εδώ και είδαν τα πέτρινα ερειπωμένα σπίτια του χωριού, αγνάντεψαν τη θέα και αποφάσισαν να μείνουν.

Από τη μικρή πλατεία θα συνεχίσετε το χωμάτινο δρόμο και στη διασταύρωση (με το χαρακτηριστικό δέντρο που ξεχωρίζει) θα στρίψετε δεξιά για τον Άγιο Νικόλαο. Ακριβώς από κάτω θα διακρίνετε τη μικρή εκκλησία των Αγ. Αποστόλων, η μόνη που είναι ανοιχτή και, δυστυχώς, απροστάτευτη. Μπαίνοντας από τη μικρή σιδερένια πόρτα θα παρατηρήσετε ακόμη και μέσα στο σκοτάδι το τέμπλο και τον ολόγραφο διάκοσμο. Προχωρώντας μέσα στο λιβάδι, θα φτάσετε στην άκρη της πλαγιάς και θα έχετε "στα πόδια σας" ένα απέραντο φυσικό χαλί με τον κάμπο, τον Βοϊδομάτη και φόντο τις πλαγιές της Νεμέρτσικας. Επιστρέφοντας στη διασταύρωση θα συνεχίσετε το δρόμο, περνώντας τη στροφή και μετά τις κεραίες θα βρείτε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και μία θέα από τις ομορφότερες προς τις κορυφές της Γκαμήλας και όλα τα Δυτικά Ζαγόρια (Αρίστη, Πάπιγκο, Άγιο Μήνα).

Τα εκκλησιαστικά μνημεία

Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα

Από το μοναστήρι που υπήρχε άλλοτε εδώ, σήμερα μένει μόνο το Καθολικό του, που βρίσκεται στην ανατολική άκρη, πλάι στο μονοπάτι που οδηγεί στην Κλειδωνιά. Η εκκλησία, γνωστή στους ντόπιους ως "Σωτήρα", είναι μικρών διαστάσεων και περικλείεται με νεώτερο περίβολο. Πρόκειται για μονόχωρο κτίσμα. Όλες οι εσωτερικές επιφάνειες του ναού έχουν επιχριστεί. Η σωζόμενη αρχιτεκτονική μορφή της αψίδας του ναού οδηγεί στον 15ο αιώνα.

Άγιος Αθανάσιος

Ο ναός βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο του χωριού και δεσπόζει στην κορυφή του ανηφορικού μονοπατιού που οδηγεί από τα Καλύβια στην Κλειδωνιά. Από πλευράς αρχιτεκτονικού τύπου κατατάσσεται στους λεγόμενους σταυρεπίστεγους ναούς. Η εξωτερική όψη του μονόκλιτου ναού παρουσιάζει την τυπική μορφή μεταβυζαντινών ναών της Ηπείρου. Ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες, αλλά δεν σώζονται όλες. Σύμφωνα με μία από τις σωζόμενες, ο ναός και οι τοιχογραφίες του ανήκουν στα 1617. Περπατώντας μέχρι την άκρη θα δείτε την επιβλητική θέα σε ολόκληρο τον κάμπο.

Άγιος Νικόλαος

Η κοιμητηριακή εκκλησία του οικισμού, στη συστάδα των δέντρων, ακολουθεί αρχιτεκτονικά διαφορετικό τύπο. Πρόκειται για βασιλική με τρούλο μεγάλων διαστάσεων. Στη νοτιοανατολική πλευρά του ναού σώζεται και η ένδειξη της ακριβούς χρονολόγησης του μνημείου, γραμμένη με κεραμίδια (1620). Ιδιομορφία παρουσιάζει ο ζωγραφικός διάκοσμος του εσωτερικού, διότι μόνο ο τρούλος με τα στηρίγματά του και το τεταρτοσφαίριο της ημικυκλικής κόγχης έχουν τοιχογραφηθεί. Θα βρεθείτε στον ναό συνεχίζοντας τον χωμάτινο δρόμο από την πλατεία του χωριού και θα στρίψετε δεξιά στη διασταύρωση που θα βρείτε.

Άγιοι Ανάργυροι

Το παλαιό διαλυμένο μοναστήρι βρίσκεται στη χαράδρα του Βίκου, στη θέση "Κλειδί". Το Καθολικό είναι μονόχωρο μικρό κτίσμα, σχεδόν τετράγωνο, χτισμένο στο βράχο της λοφοπλαγιάς, καλύπτεται δε στο κέντρο με χαμηλό τρούλο. Ο ναός είναι κατάκοσμος με τοιχογραφίες, αλλά δεν είναι σε καλή κατάσταση και σε ορισμένα σημεία μάλιστα έχουν εκπέσει μεγάλα τμήματα. Ο ναός διασώζει το αρχικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Από την κτητορική επιγραφή του δυτικού τοίχου πληροφορούμαστε το έτος κτίσης του ναού (1658).

Μονή Αγίων Αποστόλων

Έχοντας στο βάθος την οροσειρά της Τύμφης, ο ναός βρίσκεται σε μικρή απόσταση, στα ανατολικά του Αγίου Νικολάου και είναι η μοναδική εκκλησία που παραμένει ανοιχτή και απροστάτευτη. Από το διαλυμένο σήμερα μοναστήρι σώζεται μόνο το Καθολικό. Ο ναός είναι κατάγραφος και οι τοιχογραφίες, παρά τις σοβαρές ζημιές, διατηρούνται σε ικανοποιητική κατάσταση.

Κοίμηση της Θεοτόκου

Η Παναγιά, ενοριακή εκκλησία του παλιού οικισμού στη νοτιοδυτική του άκρη, ακολουθεί έναν τύπο που είναι κοινός στη μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική της Ηπείρου. Πρόκειται για μονόχωρη βασιλική. Το εσωτερικό του ναού έχει ασβεστωθεί εκτός από τους τοίχους του Ιερού Βήματος και ένα μικρό τμήμα του δυτικού. Οι τοιχογραφίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Αγ. Παρασκευή

Η Αγία Παρασκευή, στον πάνω μαχαλά, είναι σήμερα κλειστή και παίζει τον ρόλο της αποθήκης των σκευών της Παναγιάς, που βρίσκεται σε στάδιο ανακαίνισης.

Για να επισκεφτείτε τις εκκλησίες αναζητήστε τον εφημέριο του χωριού πάτερα Παπαδήμο (τηλ.6976772427) , που διαμένει στο νέο χωριό.

Στον παλιό οικισμό θα βρεθείτε στρίβοντας από τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Ιωαννίνων - Κόνιτσας στο ύψος της Κλειδωνιάς. Μέσα από το σημερινό χωριό θα ακολουθήσετε τη σήμανση και μέσα από έναν δρόμο με πολλές στροφές, θα φτάσετε έπειτα από 8 χλμ στην Άνω Κλειδωνιά.

Καρδιοπάθεια προμηνύει το αργό βάδισμα

Οι ηλικιωμένοι που περπατάνε αργά, αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιά, σε σχέση με όσους βαδίζουν με πιο γρήγορο ρυθμό, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη γαλλική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της διεθνώς.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί αυτό συμβαίνει, οι ερευνητές συστήνουν στους γιατρούς να ελέγχουν κατά καιρούς την ταχύτητα βαδίσματος ιδίως των γηραιότερων ασθενών τους, για να έχουν μια πιθανή έγκαιρη ένδειξη κυκλοφορικών και αγγειακών προβλημάτων.

Σε γενικές γραμμές, η ταχύτητα βαδίσματος αντανακλά την γενική κατάσταση υγείας και την άνεση κινήσεων κάποιου, ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι βαδίζουν αργά, κινδυνεύουν περισσότερο από πτώση, σωματική αναπηρία, εισαγωγή στο νοσοκομείο και άλλα προβλήματα υγείας.

Στη νέα έρευνα, οι Γάλλοι πανεπιστημιακοί ερευνητές (νευρολόγοι, επιδημιολόγοι και γηρίατροι) παρακολούθησαν, επί μια πενταετία, μια μεγάλη ομάδα περίπου 3.200 ατόμων ηλικίας 65 - 85 ετών, η ταχύτητα βαδίσματος των οποίων σε μια απόσταση έξι μέτρων καταγραφόταν κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal» (Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό), διαπίστωσε ότι όσοι βάδιζαν πιο αργά κατά μέσο όρο μέσα σε αυτή την πενταετία, ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν σε αυτό το χρονικό διάστημα σε σχέση με όσους βάδιζαν πιο γρήγορα.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν πιο συγκεκριμένα τις αιτίες θανάτου, βρήκαν ότι όσοι περπατούσαν αργά, ήταν τρεις φορές πιθανότερο να πεθάνουν από καρδιά, ενώ δεν διαπιστώθηκε σχέση ανάμεσα στο αργό βάδισμα και σε άλλες αιτίες θανάτου.

Οι ερευνητές απομόνωσαν διάφορους παράγοντες που μπορεί να επηρέαζαν την ταχύτητα βαδίσματος ή την εμφάνιση καρδιοπάθειας (όπως Πάρκινσον, άνοια, πίεση αίματος, κάπνισμα, μειωμένη φυσική άσκηση κ.α.) και βρήκαν ότι, ακόμα και έπειτα από αυτές τις προσαρμογές, όσοι περπατάνε αργά, κινδυνεύουν αρκετά περισσότερο να πεθάνουν από καρδιά.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν πλήρως το πόρισμα της μελέτης τους, αν και εκτιμούν ότι η ικανότητα κίνησης ενός ατόμου εξαρτάται από τη σκλήρυνση των αρτηριών του, κάτι που επίσης οδηγεί σε καρδιακά προβλήματα. Όπως ανέφεραν, αν κάποιος αισθανθεί ότι, από κάποια στιγμή και μετά, το βάδισμά του επιβραδύνεται για κάποιο λόγο σε μόνιμη βάση, θα πρέπει να συζητήσει το ζήτημα με το γιατρό του.