BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τα φημισμένα γαλλικά κρασιά είναι ελληνικής προέλευσης;

Στο παρελθόν, ο ελληνιστής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Πολ Κάρτλετζ, έχει προκαλέσει επανειλημμένα συζητήσεις με τις αντισυμβατικές απόψεις του. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, ένας νέος κύκλος συζητήσεων αναμένεται να ανοίξει με το νέο βιβλίο του, καθώς μέσω αυτού διατυπώνει την πεποίθηση ότι τα φημισμένα γαλλικά κρασιά είναι ελληνικής… καταγωγής.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού αναφέρει στο νέο βιβλίο του -αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, έχοντας τίτλο «Αρχαία Ελλάδα: Η ιστορία ένδεκα πόλεων»- πως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι κόμισαν στην Εσπερία εκτός από τη δημοκρατία και την ποίηση, τη φιλοσοφία και την τραγωδία, την ιστορία και την κωμωδία, ακόμη και τον οίνο. Επισημαίνει, μάλιστα, πως όχι απλά έφτιαχναν κρασί και το έπιναν, αλλά μεταλαμπάδευσαν το πνεύμα του και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα, δηλαδή, με τις έρευνες που διενήργησε ο καθηγητής Κάρτλετζ, ένα καλό γαλλικό κρασί, με παγκόσμια φήμη, όπως είναι το Cotes-du-Rhone, οφείλει την ύπαρξή του στις αμπελουργικές και οινοποιητικές γνώσεις των Aρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον 6ο αιώνα π.Χ. είχαν αποικίσει τη Nότια Γαλλία. Ο Πολ Κάρτλετζ διαψεύδει, επίσης, συναδέλφους του ιστορικούς που είχαν αποφανθεί πως την οινοποιία είχαν διαδώσει στην Ευρώπη οι Ετρούσκοι και οι Ρωμαίοι.
Το ελληνικό κρασί στο Ροδανό
Συγκεκριμένα, στην προδημοσίευση του βιβλίου, που κυκλοφόρησε στη Γερμανία, ο Πολ Κάρτλετζ αναφέρει πως οι Aρχαίοι Φωκείς έφθασαν στις εκβολές του Ροδανού ποταμού κι εκεί ίδρυσαν τη Μασσαλία. Το ποτάμι στη συνέχεια ήταν η εμπορική οδός μέσω της οποίας οι αμφορείς με το ζυμωμένο μούστο, αυτό το πρωτόγνωρο ποτό, έφθασε στα τραπέζια των διάφορων κελτικών φύλων. Και τους άρεσε πολύ.
Για να διατηρήσουν, άλλωστε, οι Έλληνες την αποικία τους στις εκβολές του Ροδανού έπρεπε κάπως να εντάξουν στα σχέδιά τους και τους Κέλτες της γύρω περιοχής, της Λιγυρίας. Άρχισαν λοιπόν να παντρεύονται ντόπιες και έτσι μέσω των μικτών γάμων άρχισαν να περνούν στην άλλη πλευρά και οι γνώσεις της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, πώς φτιάχνει κάποιος κρασί. Από εκείνη την εποχή διασώζονται πολλά τεκμήρια περί της ελληνικής παραγωγής κρασιού. Κατά τον καθηγητή Κάρτλετζ, λοιπόν, από εκεί, από την Αρχαία Μασσαλία και τους Έλληνες εποίκους της, ξεκίνησε το κρασί την πορεία του προς την Ευρώπη, έως ότου -ανά τους αιώνες- κατακτήσει όλον τον κόσμο.

ΗΠΑ: Η ύφεση ανήκει στο παρελθόν

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ικανοποίηση και ανακούφιση έγινε δεκτή η είδηση ότι η ύφεση ανήκει στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έκθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης, η οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη κατά 3,5% στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.
Είναι η πρώτη φορά που σημειώνει ανάπτυξη ύστερα από τέσσερα τρίμηνα συρρίκνωσης.
Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου είναι το πρώτο κατά το οποίο η αμερικανική οικονομία επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης, σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Η ανάπτυξη που έφτασε το 3,5%, είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται εδώ και δυο χρόνια.
Επίσης, είναι η πιο ισχυρή -μέχρι στιγμής- ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία πέρασε σε μία νέα φάση ανάκαμψης.
«Αν και η έκθεση αποτελεί ένδειξη πραγματικής προόδου, ο δείκτης που χρησιμοποιώ για να μετρήσω την ισχύ της οικονομίας δεν είναι το ΑΕΠ και αν αυξάνεται, αλλά, το αν δημιουργούμε δουλειές, αν οι οικογένειες μπορούν πιο εύκολα να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, αν οι επιχειρήσεις μας προσλαμβάνουν και τα πάνε καλά.», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.
Τα ευχάριστα νέα για την αμερικανική οικονομία είχαν θετικές επιπτώσεις στη Wall Street, αλλά και στα ασιατικά χρηματιστήρια.
«Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Η ανεργία παραμένει απαράδεκτα υψηλή, για κάθε άτομο που μένει εκτός δουλειάς, για κάθε οικογένεια που αντιμετωπίσει κατάσχεση.», δήλωσε με έμφαση ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθυ Γκάϊντνερ.
Πάντως, εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν νιώσει -μέχρι στιγμής- την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και δεν έχουν δει να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας ή να παίρνουν πιο εύκολα δάνειο.

Όπως είπε ο Αμερικανός οικονομικός αναλυτής, Ντέϊβιντ Γουάϊς, «Η αμερικανική οικονομία έχει βγει από την ύφεση. Όμως, θέλω να δω τους αριθμούς των εργαζομένων να αυξάνονται, αυτό μετρά για τους ανθρώπους.»!
Οι πρωτοβουλίες της αμερικανικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της αγοράς κατοικίας και την αγορά αυτοκινήτου, είναι από τους βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Σε κατακόρυφη πτώση το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος

Σε κατακόρυφη πτώση το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος. Η θερμοκρασία θα κατέβει κατά 6 με 8 βαθμούς, ενώ θα επικρατήσουν και θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο. Επίσης θα υπάρξουν βροχές στα ανατολικά και στα νότια, ενώ θα χιονίσει στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς, πιθανότητα δε το βράδυ να υπάρξει πρόσκαιρη χιονόπτωση στην κορυφή της Πάρνηθας. Στη Βόρεια Ελλάδα ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 7 – 17 βαθμούς C.
Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές μέχρι τη Δευτέρα, ενώ από Τρίτη προβλέπεται άνοδος.

Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρη καταιγίδα κυρίως στα ανατολικά. Πρόσκαιρη χιονόπτωση στα ανατολικά ορεινά του νόμου. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις σε όλη τη χώρα, με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5-7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση.
Την Κυριακή προβλέπεται βελτίωση στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι και 8 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Ο μοναδικός επιταχυντής βαρέων ιόντων στην Ευρώπη για τον καρκίνο

Στη Χαϊδελβέργη βρίσκεται ο πρώτος επιταχυντής βαρέων ιόντων στην Ευρώπη που καταστρέφει καρκινικούς όγκους. Σύμφωνα με τον επικεφαλή του επιταχυντή, για να λειτουργήσει χρειάζεται τόση ηλεκτρική ενέργεια, όση καταναλώνει μία πόλη 10.000 κατοίκων. Οι μόνες άλλες παρόμοιες συσκευές είναι δύο στην Ιαπωνία και καμία από τις δύο δεν βρίσκεται σε νοσοκομείο, δήλωσαν οι γιατροί.
Το Κέντρο Θεραπείας με Ακτινοβολία Ιόντων της Χαϊδελβέργης (HIT), θα αναλαμβάνει για θεραπεία 1.300 ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο και άλλα δύσκολα περιστατικά καρκίνων το χρόνο.Για κάθε συνεδρία, οι Γερμανοί ασφαλιστές υγείας έχουν συμφωνήσει να πληρώνουν το ποσό των 20.000 ευρώ.
Όπως δήλωσε ο Μαρκ Μίντερ, ο γιατρός που είναι επικεφαλής του επιταχυντή, ένα δοκιμαστικό σύστημα έχει ήδη δημιουργηθεί σε μια άλλη πόλη της Γερμανίας και έχει προσφέρει τουλάχιστον 5 χρόνια επιπλέον ζωή στο 80 με 90% των 450 ασθενών που έχουν πάει για θεραπεία.
Ο HIT βρίσκεται στο κέντρο ενός νέου κτιρίου και αποτελείται από ένα δακτυλίδι βάρους 670 τόνων και διαμέτρου 13 μέτρων που επιταχύνει τα βαρέα ιόντα και τα πρωτόνια σε ταχύτητες που φτάνουν τα 3/4 της ταχύτητας του φωτός προτού πλήξουν τους όγκους.
Η Γερμανία σκοπεύει να κατασκευάσει ακόμα δύο επιταχυντές, ενώ η Ιταλία κατασκευάζει έναν στο Μιλάνο, αυξάνοντας τον αριθμό των επιταχυντών παγκοσμίως στους έξι. Στον επιταχυντή θα υπάρχει προσωπικό 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να παραμένει καθαρός, καθώς η σκόνη μπορεί να τον καταστρέψει.

Πυρηνικό διαστημόπλοιο σκοπεύει να κατασκευάσει η Ρωσία

Το σχεδιασμό και κατασκευή ενός διαστημοπλοίου με πυρηνικό κινητήρα εισηγήθηκε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας.
Ένα διαστημόπλοιο εξοπλισμένο με πυρηνικό κινητήρα πρέπει να κατασκευάσει η Ρωσία για να πάρει την πρωτοκαθεδρία στον αγώνα για την κατάκτηση του Διαστήματος, σύμφωνα με τον Ανατόλι Περμίνοφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Διαστημικής Υπηρεσίας.
Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχολίασε θετικά το σχέδιο και ζήτησε από το υπουργικό συμβούλιο να φροντίσει να βρει τα χρήματα για την ολοκλήρωσή του- παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Κατά τον Περμίνοφ, ένα πρώτο, πρόχειρο σχέδιο μπορεί να είναι έτοιμο το 2012. Όσο για το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής του σκάφους: 17 δισεκατομμύρια ρούβλια (400 εκατομμύρια ευρώ), ενώ η κατασκευή του θα διαρκέσει εννέα χρόνια.
«Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα μας επιτρέψει να φτάσουμε σε ένα νέο τεχνολογικό επίπεδο που θα ξεπερνάει όλες τις άλλες χώρες» είπε ο Περμίνοφ κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης για θέματα τηλεπικοινωνιών και Διαστήματος.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα» είπε ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, ο οποίος και προήδρευσε στη συνάντηση. «Πρέπει να βρούμε τα χρήματα» συμπλήρωσε.

Παρά το φιλόδοξο χαρακτήρα των δηλώσεων του Περμίνοφ, η άσχημη κατάσταση του ρωσικού διαστημικού προγράμματος δεν θα έπρεπε να παραβλεφθεί: η χώρα συνεχίζει να χρησιμοποιεί πυραύλους και κάψουλες της, ηλικίας 40 ετών, τεχνολογίας Σογιούζ, για να στείλει πληρώματα και εφόδια στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ωστόσο, άλλες εξελίξεις (όπως η απόσυρση του αμερικανικού στόλου των διαστημικών λεωφορείων, που σημαίνει ότι οι συμμετέχουσες χώρες θα βασιστούν στη Ρωσία για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του προγράμματος) οδηγούν τη Ρωσία σε ένα δρόμο δραστηριοποίησης όσον αφορά το Διάστημα.
Το σκάφος που περιέγραψε ο Περμίνοφ θα έχει αντιδραστήρα κλάσεως μεγαβάτ, εν αντιθέσει με τους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που έφεραν σοβιετικοί δορυφόροι της εποχής του Ψυχρού Πολέμου (παρήγαγαν ενέργεια μερικών κιλοβάτ και είχαν διάρκεια ζωής ενός έτους). Ένας εξ αυτών, ο Κόσμος 954, είχε επικίνδυνη κατάληξη: κατά τη διάρκεια της επανεισόδου του στην ατμόσφαιρα το 1978, διέσπειρε ραδιενεργά συντρίμμια πάνω από τη βόρεια Καλιφόρνια.
«Υπάρχει κάποια περιορισμένη εμπειρία στη χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων στο Διάστημα, και δεν είναι θετικού χαρακτήρα. Η τοποθέτηση πυρηνικών συσκευών σε τροχιά εμπεριέχει κινδύνους, καθώς είναι μεγάλα τα ρίσκα κατά την επανείσοδό τους» είπε ο Βλαντιμίρ Τσούπροφ, ακτιβιστής της Greenpeace.
Η NASA έχει επίσης ερευνήσει το ενδεχόμενο κατασκευής και χρήσης πυρηνοκίνητων σκαφών, για διαπλανητικές αποστολές. Μία από αυτές είναι το Mars Science Laboratory, που θα χρησιμοποιεί πλουτώνιο (η εκτόξευσή του είναι προγραμματισμένη για το 2011) ενώ μία αποστολή εξερεύνησης των εξωτέρων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος είναι προγραμματισμένη για το 2020.

Η κοινωνική δικτύωση των... νεκρών

Το Facebook θα δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να μετατρέψουν σε «online μνήμα» τα προφίλ φίλων και συγγενών τους που έχουν πεθάνει. Το site ζήτησε μάλιστα από τα μέλη των οικογενειών να ενημερώνουν την εταιρεία όταν κάποιο μέλος φεύγει από τη ζωή ώστε να διαγράφονται ευαίσθητες πληροφορίες, όπως στοιχεία επαφής.
«Μπορούμε να αντιληφθούμε το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για κάποιους η υπενθύμιση ότι κάποιος αγαπημένος ή φίλος δεν είναι πια μαζί τους, γι' αυτό είναι σημαντικό οι συγγενείς να επικοινωνούν μαζί μας για να ζητήσουν τη μετατροπή του προφίλ του θανόντα σε μνημείο», επεσήμανε ο Μαξ Κέλι, επικεφαλής ασφαλείας του Facebook.
Το Facebook θα ζητά αποδεικτικά στοιχεία θανάτου του μέλους, κυρίως δημοσίευση σε εφημερίδα ή αναγγελία θανάτου. Από τη στιγμή που ένα προφίλ μετατραπεί σε σελίδα φόρου τιμής, θα είναι προσβάσιμη μόνο στους επιβεβαιωμένους φίλους του θανόντα. Η ιδέα προέκυψε όταν ένας από τους καλούς φίλους του Κέλι, πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Ποινή φυλάκισης 19 μηνών με αναστολή στο Θ. Αναστασιάδη και τη συντακτική ομάδα του «Πρώτου Θέματος»

Το Τριμελές Εφετείο επέβαλε ποινή φυλάκισης με αναστολή στον Θ. Αναστασιάδη και στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για τη δημοσίευση φωτογραφιών της υπόθεσης Ζαχόπουλου.
Ποινή φυλάκισης 19 μηνών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο στον κ. Θέμο Αναστασιάδη και στα μέλη της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για την υπόθεση της δημοσίευσης, τον Ιανουάριο του 2008, φωτογραφιών από τις ιδιωτικές συναντήσεις της κ. Εύης Τσέκου με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστο Ζαχόπουλο.
Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους δημοσιογράφους για τις κατηγορίες των παραβάσεων των νόμων περί ασέμνων και περί προσωπικών δεδομένων.
Η κ. Τσέκου, κατηγορούμενη στην υπόθεση απόπειρας εκβίασης σε βάρος του κ. Ζαχόπουλου, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι διασύρθηκε με την επίμαχη δημοσίευση.
Σε πρώτο βαθμό οι υπεύθυνοι της εφημερίδας είχαν καταδικαστεί και πάλι σε 19μηνη ποινή φυλάκισης.

Σε δίκη οι γιατροί της Αν Νικόλ Σμιθ

Δικαστής προσήγαγε σε δίκη τον πρώην σύντροφο και δύο γιατρούς της Αν Νικόλ Σμιθ σε σχέση με το θάνατό της το 2007.
Δικαστής της Καλιφόρνια διέταξε την Παρασκευή την προσαγωγή σε δίκη του συντρόφου και δύο γιατρών της πρώην ηθοποιού και μοντέλου του Πλεϊμπόι, Αν Νικόλ Σμιθ, με τις κατηγορίες ότι ενίσχυσαν τον εθισμό της σε συνταγογραφούμενα ναρκωτικά.

Η 39χρονη Σμιθ, της οποίας η ζωή ως μοντέλο, σταρ της τηλεόρασης και νεαρή σύζυγος ενός ηλικιωμένου εκατομμυριούχου ήταν τροφή για τις εφημερίδες ταμπλόιντ και τα περιοδικά για διασημότητες, πέθανε από υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων ναρκωτικών το Φεβρουάριο του 2007.

Εις βάρος του για πολύ καιρό συντρόφου της, Χάουαρντ Κ. Στερν, απαγγέλθηκαν 11 κατηγορίες για κακούργημα, περιλαμβανομένης της χορήγησης ελεγχόμενης ουσίας σε εθισμένο χρήστη και απόκτηση με δόλο συνταγής για ναρκωτικά.

Η δρ Κριστίν Ερόσεβιτς και ο δρ Σάντιπ Καπούρ αντιμετωπίζουν από έξι κακουργηματικές κατηγορίες, περιλαμβανομένης της παράνομης συνταγογράφησης ελεγχόμενης ουσίας σε εθισμένο χρήστη. Και οι τρεις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες συνωμοσίας για διάπραξη εγκλήματος.

Οι Στερν, Ερόσεβιτς και Καπούρ δήλωσαν ότι είναι αθώοι. Αν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης πέντε και πλέον ετών.