BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τα αδιέξοδα στην παρασκευή νέων εμβολίων



Ο δρόμος για την καταπολέμηση των λοιμώξεων είανι δύσκολος, όχι μόνο γιατί η έρευνα διαρκεί δεκαετίες, αλλά και γιατί συχνά ο ιός μεταλλάσσεται.


Η έρευνα για νέα εμβόλια διαρκεί πολλές δεκαετίεςΠερί ιών ο λόγος, των οποίων το γενετικό υλικό συνεχώς μεταλλάσσεται, προκαλεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και κάνει πιο πολύπλοκη την έρευνα για την ανάπτυξη νέων εμβολίων. Το καλύτερο παράδειγμα μας το δίνει η γρίπη. Κάθε χρόνο οι επιστήμονες πρέπει να παρασκευάζουν ένα νέο εμβόλιο, κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο και εξαιρετικά δαπανηρό. Το πιο απλό θα ήταν να είχαμε για κάθε ιό και από ένα εμβόλιο, που θα μας προστάτευε 100% από τους ιούς και τα βακτηρίδια. Κάτι σαν τον τετραγωνισμό του κύκλου;

Έρευνα με πολλά αδιέξοδα

Πολύ συχνά οι ιοί μεταλλάσσονταιΤο απογοητευτικό με τα εμβόλια είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται πολύς χρόνος για να παραχθούν, όταν οι επιστήμονες δεν οδηγούνται σε αδιέξοδο, που είναι συνήθως και ο κανόνας. Αλλά όταν βρεθεί κάποιο εμβόλιο, η χαρά του ερευνητή είναι πως θα οδηγήσει στην οριστική εξαφάνιση του ιού, όπως υποστηρίζει ο Στέφαν Κάουφμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη βιολογία των λοιμώξεων. «Το καλύτερο παράδειγμα", μας λέει, "είναι δυστυχώς και το μοναδικό και πρόκειται για την εξαφάνιση της ευλογιάς. Ο ιός της ευλογιάς εξαφανίστηκε με το εμβόλιο και ήταν η πρώτη φορά που μπορέσαμε να γιορτάσουμε μια τέτοια επιτυχία».

Εδώ και πολλά χρόνια ο γερμανός ανοσολόγος εργάζεται για την παρασκευή εμβολίου κατά της φυματίωσης. Η φυματίωση προκαλείται μέσω βακτηριδίων, τα οποία μεταδίδονται πολύ γρήγορα. Αν και η νόσος είναι θανατηφόρα σε ποσοστό 5 έως 10%, κάθε χρόνο πεθαίνουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι από φυματίωση. Είναι κυρίως αυτοί με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι φορείς του AIDS. Οι επιστήμονες δοκιμάζουν νέα εμβόλια χωρίς να μπορούμε να πούμε ότι κάποτε κάποιο από αυτά θα καταπολεμήσει τη φυματίωση.

«Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και από τη φύση»

Ο ιός της ελονοσίας«Σήμερα διαθέτουμε εμβόλια που ήταν σχετικά εύκολο να παρασκευάσουμε για να καταπολεμήσουμε μιαν ασθένεια», υποστηρίζει ο Στέφαν Κάουφμαν. «Λογικά λοιπόν μας μένουν εκείνες οι ασθένειες, για τις οποίες είναι δύσκολο να παρασκευάσουμε εμβόλια, και αυτές είναι η ελονοσία, το AIDS και η φυματίωση. Πρόκειται για ιούς δύσκολα καταπολεμήσιμους. Δεν μας φτάνουν οι κλασσικές μέθοδοι που διαθέτουμε. Τα εμβόλια που έχουμε μιμούνται τον φυσικό τρόπο άμυνας. Έχουμε διδαχθεί από τη φύση. Για τις ασθένειες που δεν υπάρχει εμβόλιο, πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και από το φυσικό μηχανισμό άμυνας, που δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει τη φυματίωση, την ελονοσία ή το AIDS».

Μια επιπλέον δυσκολία που πρέπει να αντιμετωπίσει η επιστήμη είναι ότι οι ιοί αυτοί συνεχώς μεταλλάσσονται. Και μόλις κάποιος επιστήμονας ανακαλύψει ένα νέο εμβόλιο, με την μετάλλαξη του ιού, καθίσταται αναποτελεσματικό. Ή σε άλλες περιπτώσεις, προστατεύει τον άνθρωπο μόνο σε ποσοστό 50%. Παρόλα αυτά τα εμβόλια έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, αλλά με πολλούς περιορισμούς.

Έρευνα και γραφειοκρατία

Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο κατά της φυματίωσης«Η διάρκεια παρασκευής ενός εμβολίου είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι νομίζει κανείς», υποστηρίζει ο Τζέρεμυ Φαράρ, διευθυντής της Κλινικής για Τροπικές Ασθένειες στο Βιετνάμ. «Κι αυτό ισχύει κυρίως για τα νέα εμβόλια. Όσα έχουμε, χρειάζεται λιγότερος χρόνος για να τα καλυτερεύσουμε. Όταν όμως ξεκινά κανείς από το μηδέν, χρειάζεται ολόκληρες δεκαετίες για να βρει ένα νέο εμβόλιο. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει αφορά τους πολιτικούς και τους υπεύθυνους, όταν ξαφνικά αποφασίσουν να σταματήσουν την εξεύρεση άλλων τρόπων καταπολέμησης αυτών των ασθενειών. Κι όταν η επιστήμη σταματήσει την έρευνα, τότε οι πολιτικοί σταματούν με τη σειρά τους την αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων, όπως για παράδειγμα είναι οι σήτες κατά των κουνουπιών, τα φάρμακα ή καλύτερες μέθοδοι διάγνωσης».

Χρειάζονται όμως πράγματι δεκαετίες; Πολλοί επιστήμονες απαντούν αρνητικά και δείχνουν την ατέλειωτη γραφειοκρατία, από την οποία μαστίζεται η έρευνα. Το ότι όμως η επιστήμη κατάφερε τελευταία να παρασκευάσει το εμβόλιο για τη νέα γρίπη ανήκει στα θετικά όχι μόνο της έρευνας, αλλά και της πολιτικής που σε αυτήν την περίπτωση αποτίναξε τη γραφειοκρατία και έβαλε σε λειτουργία τα αντανακλαστικά της για το καλό της παγκόσμιας υγείας.

Σε εφαρμογή από σήμερα, Τρίτη, το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, το οποίο θα ισχύσει έως τις 4 Ιανουαρίου. Σε εορταστικούς ρυθμούς και τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης.


Τις καθημερινές τα καταστήματα στην Αθήνα θα είναι ανοικτά από 9 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ.

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου θα παραμείνουν ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων και την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί 9 πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και επίσης κλειστά θα είναι τα καταστήματα και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου, λόγω της απασχόλησης του προσωπικού κατά την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου.

Από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου επανέρχεται το χειμερινό ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

Google: εργαλείο για την προστασία των δασών



Η Google παρουσίασε ένα νέο εργαλείο για την προστασία των δασών στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα.


Η νέα εφαρμογή της εταιρείας Google, επιτρέπει στους επιστήμονες και στις υπηρεσίες που διαχειρίζονται το δασικό πλούτο, να παρακολουθούν τα δάση του πλανήτη μέσω του Ίντερνετ.

Το εν λόγω εργαλείο θα βοηθάει τους επιστήμονες να συλλέγουν στοιχεία από εικόνες δορυφόρων και να παίρνουν πληροφορίες για τις δασικές περιοχές σε ολόκληρο το πλανήτη.

«Ελπίζουμε η εν λόγω τεχνολογία να βοηθήσει στο τερματισμό της καταστροφής των δασών» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Google.

H συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να παρέχει πληροφορίες για τις δασικές εκτάσεις που καίγονται ή που καταπατούνται καθώς και για την παράνομη αποψίλωση των δασών.

Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο παρακολούθησης για την αποψίλωση των δασών, η οποία ευθύνεται κατά ένα μεγάλο μέρος για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Αγοράστε αμάξι με ένα κλικ



«Από τον υπολογιστή μου μπορώ να μάθω τα πάντα: πότε κατασκευάσθηκε η μοτοσυκλέτα ή το αυτοκίνητο, υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν ακόμη και τα χτυπήματα και τις πιθανές ατέλειες, πόσα χιλιόμετρα έχει κάνει και ποια είναι η τιμή εκκίνησης. Εγώ αγόρασα τρεις μοτοσυκλέτες χωρίς να κάνω ένα βήμα από το σπίτι μου.

Απλώς είχα ενημερωθεί για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες του ΟΔΔΥ, είχα στείλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και είχα κωδικό πρόσβασης στη δημοπρασία».
O κ. Μανώλης Κοζύρης, από τη Νεάπολη της Κρήτης, αγόρασε πρόσφατα στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες του ΟΔΔΥ τρεις μοτοσυκλέτες που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στη Μαγουλέζα Αττικής. Εδώ και λίγο καιρό, ο ΟΔΔΥ έχει και υπηρεσία e-δημοπρασιών, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «χτυπήσουν» απ΄ όπου κι αν βρίσκονται, μηχανάκια, αυτοκίνητα, ακόμη και σκάφη και φορτηγά. Όπως λέει ο 49χρονος δημόσιος υπάλληλος, όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά και χρειάσθηκαν μερικά «κλικ» στο ποντίκι του υπολογιστή του για να αγοράσει τις μηχανές. «Από το σπίτι μου, χωρίς φασαρία, έκανα την πρώτη προσφορά που ήταν για το μικρότερο μηχανάκι, ένα παπάκι: 500 ευρώ. Το καλό ήταν ότι δεν είχα αντίπαλο και αμέσως κατοχυρώθηκε σε εμένα. Ακολούθησαν και οι άλλες δύο δημοπρασίες και με 1.600 ευρώ συνολικά που ήταν η προσφορά μου, πέρασαν στην κατοχή μου τρία μηχανάκια αλλά πλήρωσα 1.200 ευρώ αφού επέλεξα να αποπληρώσω με μετρητά, πετυχαίνοντας έτσι τη μεγάλη έκπτωση που προσφέρει ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις», περιγράφει.
Μεταχειρισμένα και κατασχεμένα
Στη χθεσινή ηλεκτρονική δημοπρασία του ΟΔΔΥ, μία Ferrari του 2005 με τιμή εκκίνησης 140.000 ευρώ ήταν το αντικείμενο του πόθου πολλών: έπειτα από περίπου σαράντα χτυπήματα κατοχυρώθηκε σε κείνον που προσέφερε 160.030 ευρώ. Όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΟΔΔΥ Γιάννης Αυγητίδης, «συνολικά δημοπρατήθηκαν 20 αυτοκίνητα με τιμές για όλα τα βαλάντια». Όλα τα εκπλειστηριαζόμενα οχήματα και σκάφη από τον ΟΔΔΥ προέρχονται από τα μεταχειρισμένα του Δημοσίου, από διάφορους οργανισμούς, από τα αζήτητα των τελωνείων και από κατασχέσεις λόγω διαφόρων αδικημάτων του τελευταίου ιδιοκτήτη τους (και όχι από χρέη).
Δυνατότητα ελέγχου
Οι πελάτες των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, πάντως, μπορούν να έχουν τη δυνατότητα οι ίδιοι να ελέγξουν από κοντά τα οχήματα πριν τα «χτυπήσουν» ηλεκτρονικά. «Εγώ δεν είχα δει από κοντά τις μηχανές που αγόρασα, αν και είχα τη δυνατότητα να στείλω κάποιον δικό μου στις εγκαταστάσεις να μου πει τη γνώμη του», λέει ο κ. Κοζύρης. «Πείστηκα από τις φωτογραφίες αφού το ένα μηχανάκι είχε μόλις 2.000
χλμ. και τα άλλα δύο ήταν μοντέλα του 2002. Όταν τα παρέλαβα στο λιμάνι, είδα πραγματικά ότι δεν είχαν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα αλλά πιστεύω ότι καλό είναι εάν κάποιος αποφασίσει να αγοράσει από δημοπρασία, να δει από κοντά αυτό που θέλει να “χτυπήσει”, γιατί μεταχειρισμένο είναι, επιβάλλεται επομένως να έχει καλύτερη εικόνα. Από τότε δεν έχω πάρει μέρος ξανά σε δημοπρασία εάν και τις παρακολουθώ και αυτό έγινε γιατί δεν έχω βρει κάτι που να με ενδιαφέρει, αλλά σίγουρα υπάρχουν ευκαιρίες που μπορούν να χαρακτηριστούν και αγορές μεγάλης ευκαιρίας». Οι ημερομηνίες των δημοπρασιών δεν είναι σταθερές, όμως ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του ΟΔΔΥ (www. oddy.gr). Από τον Ιούνιο του 2008 έως χθες έχουν γίνει περίπου είκοσι δημοπρασίες.

ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
Τα οχήματα και τα σκάφη του ΟΔΔΥ προέρχονται από τα αζήτητα των τελωνείων και από κατασχέσεις λόγω διαφόρων αδικημάτων του ιδιοκτήτη τους
Έκπτωση 30% αν η πληρωμή είναι με μετρητά
Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ που παίρνει μέρος στην ηλεκτρονική δημοπρασία για ένα αυτοκίνητο των 20.000 ευρώ, για παράδειγμα, ακόμη και ένα λεπτό πριν αρχίσει η διαδικασία θα πρέπει να «πιστώσει» το ηλεκτρονικό του πορτοφόλι με το 10% της μέγιστης πιθανής προσφοράς που προτίθεται να δώσει: δηλαδή εάν είναι 30.000 ευρώ, 3.000 λέει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΟΔΔΥ Γιάννης Αυγητίδης.
«Κανείς ενδιαφερόμενος δεν γνωρίζει τι έχει καταθέσει ο άλλος. Τα χρήματα δίνονται μέσω πιστωτικής κάρτας, μετρητά στο Ταμείο, με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του ΟΔΔΥ ή ακόμη και με κατάθεση στο γραφείο μας στην Ομόνοια. Όταν αρχίζει η διαδικασία, η μικρότερη δυνατή αύξηση προσφοράς σε σχέση με τον προηγούμενο πλειοδότη είναι 30 ευρώ. Η διαδικασία μόλις αρχίζει έχει χρονικό όριο δύο λεπτά, αλλά για κάθε “χτύπημα” που γίνεται, ο χρόνος προσαυξάνεται δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Έχει παρατηρηθεί να έχουμε πενήντα προσφορές, που σημαίνει ότι αυτόματα προστίθενται στη διαδικασία δωδεκάμισι επιπλέον λεπτά. Υπάρχει μέριμνα και για εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αφού σε ειδική αίθουσα, στον ΟΔΔΥ, υπάρχουν υπάλληλοι που βοηθούν τους επισκέπτες».
Όποιος πλειοδοτήσει, θα πρέπει να αποπληρώσει το απόκτημά του μέσα σε 30 μέρες. Τότε θα πρέπει να πάει στον Οργανισμό και να δηλώσει με ποιο τρόπο θα πληρώσει: αν καταβάλει μετρητά, τότε θα έχει έκπτωση 30% στην τιμή της κατοχύρωσης.

Πακέτο - SΟS σε 9 άξονες


ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ 90% τα μπόνους των στελεχών των ιδιωτικών τραπεζών ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των μπόνους στις τράπεζες που ελέγχονται από το Δημόσιο ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ στη Βουλή Σώμα Ελεγκτών Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και των Δαπανών στο πρότυπο αντίστοιχων άλλων χωρών.

ΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ του 2010 θα λειτουργήσει ενιαία αρχή πληρωμής όλων των μισθών στο Δημόσιο για τον έλεγχο της σχετικής δαπάνης. ΜΗΝΙΑΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ και προγραμματισμός δαπανών από τον Ιανουάριο του 2010. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ θα παρακολουθούν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο Διαδίκτυο. ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ της λαθρεμπορίας καυσίμων, η οποία κοστίζει 5 δισ. ευρώ τον χρόνο στο Δημόσιο, με ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς.

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ των συναλλαγών με εξωχώριες (off shore) εταιρείες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ έλεγχος όλων των συναλλαγών εντός των ομίλων.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεσης με τα πληροφοριακά συστήματα και πρόσβασης από τις φορολογικές υπηρεσίες.

ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ του πόθεν έσχες στις δηλώσεις και εφαρμογή του καθολικού πόθεν έσχες στον έλεγχο. ΣΥΣΤΗΜΑ έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων. ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ στο Διαδίκτυο των στοιχείων εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα.

ΕΛΕΓΧΟΣ πόθεν έσχες σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους.

ΔΕΚΟ

ΜΕΙΩΣΗ κατά 50% στις αμοιβές μελών διοικητικών συμβουλίων ΔΕΚΟ και στον αριθμό των μελών.

ΠΛΑΦΟΝ στις αμοιβές διευθυντικών στελεχών ΔΕΚΟ.

Μείωση κατά τουλάχιστον 10% στις αμοιβές που προβλέπονται σήμερα για διευθυντικά στελέχη των ΔΕΚΟ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ισολογισμών σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και υπογεγραμμένοι από ορκωτό λογιστή από όλα τα ΝΠΔΔ και τις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ της χώρας, η κυβέρνηση, οι υπουργοί και τα μέλη του Κοινοβουλίου θα δώσουν το παράδειγμα της δημοσιονομικής προσπάθειας, είπε ο κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των αμοιβών των βουλευτών ή θα επιβληθεί οριζόντια περικοπή των αμοιβών τους.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ δημόσιας περιουσίας.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ καλαθιού αξιοποιήσιμων ακινήτων του Δημοσίου και εισαγωγή στην κεφαλαιαγορά.

ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ εσόδων από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ και μετοχοποίηση στην αγορά Εταιρείας Συμμετοχών του Δημοσίου.

ΣΠΑΤΑΛΗ

ΚΛΕΙΣΙΜΟ του 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό και ενσωμάτωση των πολυδάπανων γραφείων Τύπου του εξωτερικού στις πρεσβείες. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ της σπατάλης στα νοσοκομεία. Από το πρώτο εξάμηνο του 2010 μπαίνει διπλογραφικό σύστημα καταγραφής προμηθειών σε όλα τα νοσοκομεία. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ διαδικασίες ηλεκτρονικών προμηθειών. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ της σπατάλης στα ασφαλιστικά ταμεία και ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες πρόσθετης χρηματοδότησης κατά 10%. ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Ταμεία. ΑΛΛΑΖΕΙ ο τρόπος προμήθειας φαρμάκων, με επαναφορά της λίστας. ΘΑ ΜΠΟΥΝ ορκωτοί λογιστές στα ασφαλιστικά ταμεία. ΜΕΙΩΣΗ των λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά 10%, κυρίως από μείωση καταναλωτικών δαπανών κατά 25%. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ τριετών προϋπολογισμών σε κάθε υπουργείο, με ετήσια μείωση συνολικών δαπανών. ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου. ΦΟΡΟΙ

ΕΝΙΑΙΑ προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας από το 2010.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της αυτοτελούς φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα και για όλα τα μισθολογικά επιδόματα στο Δημόσιο.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ χαριστικών φοροαπαλλαγών.

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ διανεμόμενων κερδών στα φυσικά πρόσωπα.

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ υπεραξίας στις βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

ΚΟΒΟΝΤΑΙ οι αυξήσεις για όσους έχουν αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ τον μήνα. Σ΄ αυτούς θα δοθεί μόνο η μισθολογική ωρίμαση, με τρόπο που θα διευκρινιστεί με την εισοδηματική πολιτική, στην αρχή του 2010 ΠΕΡΙΚΟΠΗ συνολικά της δαπάνης για επιδόματα στο Δημόσιο κατά 10%. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι κάποιοι υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν μεγάλες περικοπές στα επιδόματά τους, ενώ οι χαμηλόμισθοι μικρότερες ή καθόλου.

ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ με βάση την κλίμακα και όχι αυτοτελώς, με συντελεστή 10%, όλα τα εισοδήματα και τα μισθολογικά επιδόματα του Δημοσίου. Αυτό θα επιφέρει σημαντική μείωση αποδοχών σε υπαλλήλους με μεγάλα τέτοια επιδόματα, όπως οι εφοριακοί.

ΣΕ ΟΣΟΥΣ έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω από 2.000 ευρώ θα δοθούν μισθολογικές αυξήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ για το 2010, με εξαίρεση την παιδεία, την υγεία και την ασφάλεια. Μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις από το 2011.

ΚΟΒΟΝΤΑΙ μέχρι και κατά ένα τρίτο οι συμβάσεις εργασίας στους περισσότερους τομείς του δημόσιου τομέα.

Επέτειοι


Παγκόσμια ημέρα φυλακισμένου

Γεγονότα

533 Ο στρατηγός Βελισσάριος νικά τους Βανδάλους του βασιλιά Γελίμερου στη Μάχη του Τρικάμαρου.

1828 O Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας με θέσπισμα συνιστά τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα.

1929 Nέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εκλέγεται ο Αλέξανδρος Ζαΐμης.

1939 Κάνει πρεμιέρα στην Ατλάντα η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος».

Γεννήσεις

1832 - Γουστάβος Άιφελ, Γάλλος μηχανικός και αρχιτέκτονας, έχτισε γέφυρες και τον «Πύργο του Άιφελ».

1852 - Ανρί Μπεκερέλ, Γάλλος φυσικός, βραβείο Νόμπελ 1903

1858 - Λουδοβίκος Λάζαρος Ζαμένχοφ, Ρωσοεβραίος οφθαλμολόγος, φιλόλογος, δημιουργός της γλώσσας Εσπεράντο

1907 - Όσκαρ Νίεμαϊερ, Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας

1928 - Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ, Αυστριακός ζωγράφος και αρχιτέκτονας

Θάνατοι

1025 - Αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄, ο επονομαζόμενος «Βουλγαροκτόνος»

1675 - Γιοχάνες Βερμέερ, Ολλανδός ζωγράφος

1855 - Ζακ Σαρλ Φρανσουά Στύρμ, Γάλλος μαθηματικός

1958 - Βόλφγκανγκ Πάουλι, Αυστριακός φυσικός, βραβείο Νόμπελ 1945

1966 - Ουώλτ Ντίσνεϋ, Αμερικανός δημιουργός κινούμενων σχεδίων