Μόνο άνθρωποι ευαίσθητοι, με ευγενική μορφή και διάθεση για ζωή μπορούν να αφοσιωθούν στην καλλιέργεια της γαρδένιας, που το όνομά της στη "γλώσσα" των λουλουδιών σημαίνει "είσαι υπέροχος", ενώ αυτοί που γνωρίζουν καλά τους συμβολισμούς στο θαυμαστό χώρο των φυτών, λένε πως αποκαλύπτει συνήθως κάποιον … κρυφό έρωτα. Ιδιαίτερα στους άνδρες, η παράδοση θέλει να τούς φέρνει γούρι και καλοτυχία. Αυτό το φυτό, που με περισσή φροντίδα και μεράκι καλλιεργούν εδώ και πάνω από 40 χρόνια κάτοικοι της Μαγνησίας "φλερτάρει" τώρα και με τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, διεκδικώντας τον τίτλο του επίσημου φυτού των Αγώνων, εφόσον, βέβαια, ευοδωθούν όλες οι διαπραγματεύσεις.
Άλλωστε, η φήμη της Μαγνησίας στην καλλιέργεια της γαρδένιας έχει ξεπεράσει προ πολλού τα ελληνικά σύνορα, αφού η περιοχή έχει αναρριχηθεί στη θέση του μεγαλύτερου παραγωγού του ευωδιαστού αυτού φυτού σ' ολόκληρη την Ευρώπη!
Η παραγωγή γαρδένιας στη Μαγνησία ξεπερνά τα 1.100.000 φυτά ετησίως και ο εξαγωγικός τζίρος της ανθοκομικής οργάνωσης "Gardenia Growers Group"- της πιο δυνατής στην Ελλάδα-υπερβαίνει τα 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος, Σταύρος Τσαλούχος.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η γαρδένια της Μαγνησίας έχει ως προορισμό- πέραν της εγχώριας- και τις αγορές της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας.
Η "Gardenia Growers Group" ιδρύθηκε το 1992, με στόχο τη συνεχή τροφοδοσία της αγοράς της Γηραιάς Ηπείρου, με νάνες γαρδένιες, διαφόρων μεγεθών. Η ομάδα διαθέτει, σήμερα, συνολικά, 75 στρέμματα θερμοκηπίων και 10 στρέμματα υπαίθριας καλλιέργειας, ενώ δεκάδες ακόμα γαρδενοπαραγωγοί δρουν αυτόνομα, με τη συνολική δυναμικότητά τους να υπολογίζεται στα 40 στρέμματα και 20 υπαίθρια. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, περίπου 30 στρέμματα χρησιμοποιούνται είτε για ανάπτυξη, είτε για μικρής διάρκειας φιλοξενία, μέχρι την τελική προώθηση του προϊόντος στην αγορά.
Αναφορικά με την ποιότητα παραγωγής στη Μαγνησία, ο κ. Τσαλούχος υπογράμμισε τα υψηλά στάνταρτ και προδιαγραφές που ακολουθούνται, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι εδώ και πέντε χρόνια, η οργάνωση ανταποκρίνεται στην παράδοση παραγγελιών ύψους έως και 265.000 φυτών, μέσα σε μία μόνο εβδομάδα!
Αφού κατέκτησε την Ευρώπη, η γαρδένια της Μαγνησίας θέλει να κατακτήσει και τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Τη σχετική πρόταση (σ.σ.για να είναι η γαρδένια το επίσημο φυτό των Μεσογειακών Αγώνων) κατέθεσε στην οργανωτική επιτροπή ο γεωπόνος Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, Ζήσης Κυρίτσης.
Μάλιστα, ο κ. Κυρίτσης, χαίρει θερμής αποδοχής από τους γαρδενοπαραγωγούς Μαγνησίας, οι οποίοι και χαρακτηρίζουν καθοριστικό το ρόλο του στην ανάπτυξη της ανθοκομίας γενικότερα στην περιοχή.
Η ιστορία της γαρδένιας
Η πρώτη φορά που ακούστηκε το όνομα της γαρδένιας ήταν την περίοδο της αποικιοκρατίας, όταν ένας φυσιοδίφης από το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Γκάρντεν, έδωσε σ' ένα πράσινο φυτό με άσπρα, μοσχομυριστά άνθη, το όνομα "γαρδένια".
Το αιθέριο έλαιο γαρδένιας είναι ένα από τα πιο δυνατά αρώματα που προσκελκύουν τον έρωτα. Τα κηρώδη λευκά λουλούδια του θάμνου της γαρδένιας έχουν έναν ακαταμάχητο άρωμα και ένα ή δύο μόνο πέταλα έχουν πολύ έντονο άρωμα. Κοστίζει περίπου 700$ η ουγγιά, γεγονός που το καθιστά πολύ ακριβό για το συνηθισμένο προϋπολογισμό του αρωματοποιού.
Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, οι γαρδενοπαραγωγοί, το έλαιο γαρδένιας που κυκλοφορεί ευρέως δεν είναι αληθινό, αλλά πρόκειται για κάποιο βασικό συνθετικό που, όπως τονίζουν, υπολείπεται σε ορισμένες από τις ιδιότητες που έχει το γνήσιο.