BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη


«Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης, τόσο λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα θα απορροφούν τα δάση και οι ωκεανοί», προειδοποιούν σε έκθεση που δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature Ελβετοί και Γερμανοί επιστήμονες.

Ορισμένοι σκεπτικιστές ισχυρίζονται ότι σε έναν θερμότερο πλανήτη αυξάνεται η γη που είναι διαθέσιμη για καλλιέργεια, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την απορρόφηση μεγαλύτερης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι διατηρούνται οι ισορροπίες.

Ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης ξεκαθαρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί δεδομένου ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται από τους ωκεανούς και τις δασικές περιοχές.

Οι ωκεανοί αποτελούν τη μεγαλύτερη «αποθήκη» διοξειδίου του άνθρακα ωστόσο όσο περισσότερο θερμαίνονται, τόσο μειώνεται η ικανότητά τους να απορροφήσουν τις εκπομπές CO2.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις δασικές περιοχές, οι οποίες σε υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνονται με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα δέντρα και το έδαφος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά έναν βαθμό κελσίου συνεπάγεται την απελευθέρωση επιπλέον 7.7 ppm διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

«Αποτυχημένη» η ΟΝΕ;


Οι φήμες περί κινεζικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά ομόλογα ανέβασαν στα ύψη το καπέλο επικινδυνότητας , αλλά προκάλεσαν και τον φόβο των Ευρωπαίων για πιθανή επιρροή της Κίνας στην ευρωζώνη.

«Ο νέος δούρειος ίππος της Κίνας», είναι το σημερινό σχόλιο της γερμανικής έκδοσης των Financial Times που αναλύει γιατί ανησύχησαν οι Ευρωπαίοι μόλις πληροφορήθηκαν τα περί κινεζικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά ομόλογα:

«Η ΕΕ άρχισε να φοβάται μήπως η Κίνα μέσω των ελληνικών ομολόγων αποκτήσει πολιτική επιρροή στην ευρωζώνη».

«Προς το παρόν μπορεί να αποσοβήθηκε ο κίνδυνος, αλλά για την ΕΕ δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού. Διότι οι ανησυχίες που προκάλεσαν και μόνον οι σκέψεις ότι μπορεί η Κίνα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, αποδεικνύουν πόσο απροετοίμαστη είναι η ευρωζώνη σε μια κρίση.

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι εκείνα που άνοιξαν την πύλη για να μπει ο δούρειος ίππος της Κίνας. Διότι περιήλθαν σε δυσχερή θέση και στις πρώτες αναταράξεις η ευρωζώνη αποδείχθηκε ένα κατασκεύασμα που δεν δημιουργήθηκε για να αντέχει σε μπόρες.»

Ούτε ΔΝΤ, ούτε βοήθεια από την ευρωζώνη;

«Η ανικανότητα της Ελλάδας να ελέγξει το δημόσιο έλλειμμα ήταν εδώ και χρόνια γνωστή. Αλλά έλειπαν τα εργαλεία, οι δομές που θα ανάγκαζαν τις χώρες-μέλη να πειθαρχήσουν στο σύμφωνο σταθερότητας και επιπλέον δεν υπάρχουν ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ενός μέλους που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι χώρες της ΕΕ επιθυμούν να κρατήσουν εκτός νυμφώνα το ΔΝΤ, στο οποίο μπορούν να καταφεύγουν οι χώρες εκτός ευρωζώνης. Οι ίδιες όμως νίπτουν τας χείρας τους με την περίφημη ρήτρα περί μη οικονομικής βοήθειας των χωρών–μελών που έχουν ελλείμματα».

«Η ΟΝΕ πρέπει επειγόντως να επανορθώσει με νέες ρυθμίσεις και δομές. Χρειάζεται ένας πολιτικά εφαρμόσιμος και οικονομικά επαρκώς εξοπλισμένος μηχανισμός παρέμβασης που θα αναγκάζει τις χώρες με χρόνια ελλείμματα να προχωρήσουν στις αναγκαίες και επώδυνες μεταρρυθμίσεις: δηλαδή ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Σε μια τέτοια περίπτωση το Πεκίνο με τα ελληνικά ομόλογα δεν θα αποκτούσε πολιτική επιρροή, αλλά απλώς τη δυνατότητα για καλύτερες αποδόσεις.»

«Όποιος πληρώνει αποκτά δύναμη»

Το ίδιο θέμα σχολιάζει και η Frankfurter Rundschau με τον τίτλο «Αποτυχημένη» θέτοντας το ερώτημα: «τί κρύβεται πίσω από αυτή τη φημολογία» για την αγορά ελληνικών ομολόγων από τους Κινέζους. «Πρώτον, το κομφούζιο στο οποίο έχουν περιέλθει οι Έλληνες, δεύτερον η οικονομική δύναμη της Κίνας και τρίτον η πλήρης αποτυχία της ΕΕ και των θεσμών της. Και οι τρεις απαντήσεις είναι σωστές», υποστηρίζει η εφημερίδα, αλλά αναλύει την τρίτη: «Όποιος πληρώνει αποκτά δύναμη. Αυτό ισχύει και για τα κράτη που αναζητούν αγωνιωδώς πιστώσεις. Η ΕΕ όμως επιμένει στο επινοηθέν από τους Γερμανούς οικονομολόγους Σύμφωνο Σταθερότητας και στη ρήτρα ότι καμία χώρα της Ένωσης δεν θα παίρνει βοήθεια, όταν έχει δυσκολίες πληρωμών.»

«Η ΕΕ και μόνον αυτή πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα»

«Τί μένει όμως στους Έλληνες ως εναλλακτική λύση; Θα μπορούσαν να ζητιανέψουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ούτε αυτό όμως αρέσει στους Ευρωπαίους, διότι στο ΔΝΤ ένας έχει το λόγο: οι ΗΠΑ. Θα δεχόντουσαν οι Ευρωπαίοι να παρέμβουν οι Αμερικανοί στα εσωτερικά τους; Το αντιστάθμισμα που θα ζητούσε το ΔΝΤ είναι γνωστό από τις επεμβάσεις διάσωσης άλλων, αναπτυσσόμενων χωρών: δραστική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών παροχών. Όμως το ενδεχόμενο έντονης αντίδρασης του πληθυσμού σε ένα τόσο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας είναι υπαρκτό.

Για αυτό και εν ανάγκη είναι προτιμότερο για την ελληνική κυβέρνηση να παρακαλέσει τους Κινέζους, οι οποίοι ήδη σήμερα εμφανίζονται στην Αφρική ως η εναλλακτική λύση στο ΔΝΤ. Δίνουν λεφτά και διασφαλίζουν πρώτες ύλες.

Τί θα διασφάλιζαν όμως στην περίπτωση της Ελλάδας; Ένα πολύτιμο βέτο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ;

Είναι παράλογο η υπ` αριθμόν ένα οικονομική δύναμη στον κόσμο, η ΕΕ, να αποτυγχάνει πλήρως πολιτικά και οικονομικά.

Βεβαίως, πρέπει η ΕΕ και μόνον αυτή να βοηθήσει την Ελλάδα.

Και βεβαίως, η κρίση δείχνει ότι η ΕΕ χρειάζεται καλύτερους θεσμούς από το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Χανς Άιχελ: Ανόητη η συζήτηση περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά...


Ο Χανς Άιχελ, πρώην υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, προώθησε ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων για την εξυγίανση των δημοσιονομικών. Για τα μέτρα αυτά μίλησε στην DW, καταθέτοντας τις εκτιμήσεις του για το ελληνικό πρόβλημα.

Εξυγίανση των δημοσιονομικών, περιστολή δαπανών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας είναι σήμερα τα ζητούμενα για την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση. Με παρόμοιες προκλήσεις -σε πολύ μικρότερο φυσικά μέγεθος- ήλθε αντιμέτωπη πριν από 11 χρόνια η κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο Χανς Άιχελ ήταν υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Ανέλαβε το υπουργείο, μετά την παραίτηση του Όσκαρ Λαφοντέν, και ήλθε αντιμέτωπος με πολλά δημοσιονομικά προβλήματα σε μια αρνητική οικονομική συγκυρία.

Εφόσον ζούμε περισσότερο θα πρέπει να εργαζόμαστε και περισσότερο

Τα μέτρα που προώθησε δεν ήταν ευχάριστα, αλλά έβαλαν τις βάσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Γερμανίας.

Άιχελ: «Η επιτυχία δεν οφείλεται σε κάποιο μεμονωμένο μέτρο, αλλά πρόκειται για μια δέσμη μέτρων. Άρχισα με τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών το 1999 και οι συνέπειες της διαρκούν ακόμη. Εφαρμόσαμε μια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία ευνοούσε την ανάπτυξη. Προωθήσαμε την αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, προκειμένου να βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά οι πολίτες, μολονότι στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πράγματα, τα οποία χρήζουν διορθώσεων. Παράλληλα όμως ενισχύσαμε την εκπαίδευση και την έρευνα και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι μακροπρόθεσμα. Είμαστε μια κοινωνία που γερνάει. Και εφόσον ζούμε περισσότερο θα πρέπει να εργαζόμαστε και περισσότερο. Αυτό είναι αναπόφευκτο και θα πρέπει να το λέμε στους πολίτες. Αυτά ήταν τα μέτρα, με τα οποία η Γερμανία πήγε μπροστά».

Με προσοχή οι περικοπές

Ειδικότερα για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών ο κ. Άιχελ αναφέρει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να καταστεί σαφές και κατανοητό σε όλους ότι απαιτούνται μέτρα.

Χάνς Άιχελ: «Τότε αποφάσισα τη μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 7,5%. Το ποσοστό των περικοπών αυξήθηκε τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διαδικασία περιστολής δαπανών. Θα πρέπει να εξετάζεται κάθε κονδύλιο και κρατική δαπάνη ξεχωριστά για να υπάρχει επιτυχία. Κονδύλια που είναι σημαντικά για το μέλλον θα πρέπει να διατηρούνται και να αυξάνονται όταν πρέπει. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι δαπάνες για την αγωγή και την εκπαίδευση των παιδιών. Είναι επίσης η ανάπτυξη της έρευνας. Δώσαμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Πρόκειται για τομείς, στους οποίους διαθέσαμε περισσότερα χρήματα. Όμως, παράλληλα, επιχειρήσαμε παρεμβάσεις –εν μέρει σκληρές- στη νομοθεσία περί κοινωνικών επιδομάτων. Και αυτές οι παρεμβάσεις προκάλεσαν πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά εμείς επιδείξαμε σταθερότητα και συνέπεια. Σε πολλές συγκεντρώσεις διαπίστωνα ότι οι πολίτες κατανοούσαν ότι δεν μπορούσαμε πλέον να ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος. Δεν θα πρέπει να ανεχόμαστε τη φοροδιαφυγή και την διαφυγή εισοδημάτων στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους. Εκείνοι που φοροδιαφεύγουν είναι κυρίως άνθρωποι που ευημερούν. Θα πρέπει λοιπόν να μεριμνούμε ώστε να τηρούνται οι νόμοι. Και αυτό είναι ένα ακόμη δύσκολο ζήτημα».

Αναφερόμενος στο χάσμα ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης ο κ. Άιχελ τάχθηκε υπέρ μιας κοινής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ. Μια πολιτική που δεν θα περιορίζεται στη συγκράτηση των ελλειμμάτων αλλά θα δίνει και έμφαση στην ανάπτυξη.

Οι χώρες που δεν θα εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους θα δανείζονται με δυσμενείς όρους

Το ευρώ δέχεται πιέσεις, ενώ η κερδοσκοπία σε βάρος της ευρωζώνης και της Ελλάδας δίνει και παίρνει. Πώς αξιολογεί στην παρούσα φάση την κατάσταση ο Γερμανός πρώην υπουργός;

Χανς Άιχελ: «Κερδοσκοπία υπάρχει πάντα. Το ζήτημα είναι εάν θα αποδεχθούμε μια τέτοια κατάσταση στη διαδικασία αναμόρφωσης των χρηματοοικονομικών αγορών. Αλλά σας λέω ότι δεν θεωρώ πιθανή μια χρεοκοπία της Ελλάδας. Θεωρώ ανόητη τη σχετική συζήτηση. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι οι χώρες που δεν θα εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους και δεν θα διαμορφώσουν μια μακρόπνοη πολιτική, θα δανείζονται με δυσμενέστερους όρους από εκείνες τις χώρες που θα πράξουν τα δέοντα. Η Γερμανία δανείζεται χρήματα με ευνοϊκούς όρους. Ανεξαρτήτως λοιπόν της κερδοσκοπίας των αγορών θα πρέπει οι χώρες να ακολουθούν ορθές πολιτικές. Φυσικά οι χρηματοοικονομικές αγορές θα τιμωρούν -ή τουλάχιστον θα το προσπαθούν- τις χώρες εκείνες που δημιουργούν την εντύπωση ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Και αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί».

Με ... άρωμα γαρδένιας οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013


Μόνο άνθρωποι ευαίσθητοι, με ευγενική μορφή και διάθεση για ζωή μπορούν να αφοσιωθούν στην καλλιέργεια της γαρδένιας, που το όνομά της στη "γλώσσα" των λουλουδιών σημαίνει "είσαι υπέροχος", ενώ αυτοί που γνωρίζουν καλά τους συμβολισμούς στο θαυμαστό χώρο των φυτών, λένε πως αποκαλύπτει συνήθως κάποιον … κρυφό έρωτα. Ιδιαίτερα στους άνδρες, η παράδοση θέλει να τούς φέρνει γούρι και καλοτυχία. Αυτό το φυτό, που με περισσή φροντίδα και μεράκι καλλιεργούν εδώ και πάνω από 40 χρόνια κάτοικοι της Μαγνησίας "φλερτάρει" τώρα και με τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, διεκδικώντας τον τίτλο του επίσημου φυτού των Αγώνων, εφόσον, βέβαια, ευοδωθούν όλες οι διαπραγματεύσεις.

Άλλωστε, η φήμη της Μαγνησίας στην καλλιέργεια της γαρδένιας έχει ξεπεράσει προ πολλού τα ελληνικά σύνορα, αφού η περιοχή έχει αναρριχηθεί στη θέση του μεγαλύτερου παραγωγού του ευωδιαστού αυτού φυτού σ' ολόκληρη την Ευρώπη!

Η παραγωγή γαρδένιας στη Μαγνησία ξεπερνά τα 1.100.000 φυτά ετησίως και ο εξαγωγικός τζίρος της ανθοκομικής οργάνωσης "Gardenia Growers Group"- της πιο δυνατής στην Ελλάδα-υπερβαίνει τα 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος, Σταύρος Τσαλούχος.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η γαρδένια της Μαγνησίας έχει ως προορισμό- πέραν της εγχώριας- και τις αγορές της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας.

Η "Gardenia Growers Group" ιδρύθηκε το 1992, με στόχο τη συνεχή τροφοδοσία της αγοράς της Γηραιάς Ηπείρου, με νάνες γαρδένιες, διαφόρων μεγεθών. Η ομάδα διαθέτει, σήμερα, συνολικά, 75 στρέμματα θερμοκηπίων και 10 στρέμματα υπαίθριας καλλιέργειας, ενώ δεκάδες ακόμα γαρδενοπαραγωγοί δρουν αυτόνομα, με τη συνολική δυναμικότητά τους να υπολογίζεται στα 40 στρέμματα και 20 υπαίθρια. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, περίπου 30 στρέμματα χρησιμοποιούνται είτε για ανάπτυξη, είτε για μικρής διάρκειας φιλοξενία, μέχρι την τελική προώθηση του προϊόντος στην αγορά.

Αναφορικά με την ποιότητα παραγωγής στη Μαγνησία, ο κ. Τσαλούχος υπογράμμισε τα υψηλά στάνταρτ και προδιαγραφές που ακολουθούνται, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι εδώ και πέντε χρόνια, η οργάνωση ανταποκρίνεται στην παράδοση παραγγελιών ύψους έως και 265.000 φυτών, μέσα σε μία μόνο εβδομάδα!

Αφού κατέκτησε την Ευρώπη, η γαρδένια της Μαγνησίας θέλει να κατακτήσει και τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Τη σχετική πρόταση (σ.σ.για να είναι η γαρδένια το επίσημο φυτό των Μεσογειακών Αγώνων) κατέθεσε στην οργανωτική επιτροπή ο γεωπόνος Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, Ζήσης Κυρίτσης.

Μάλιστα, ο κ. Κυρίτσης, χαίρει θερμής αποδοχής από τους γαρδενοπαραγωγούς Μαγνησίας, οι οποίοι και χαρακτηρίζουν καθοριστικό το ρόλο του στην ανάπτυξη της ανθοκομίας γενικότερα στην περιοχή.

Η ιστορία της γαρδένιας

Η πρώτη φορά που ακούστηκε το όνομα της γαρδένιας ήταν την περίοδο της αποικιοκρατίας, όταν ένας φυσιοδίφης από το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Γκάρντεν, έδωσε σ' ένα πράσινο φυτό με άσπρα, μοσχομυριστά άνθη, το όνομα "γαρδένια".

Το αιθέριο έλαιο γαρδένιας είναι ένα από τα πιο δυνατά αρώματα που προσκελκύουν τον έρωτα. Τα κηρώδη λευκά λουλούδια του θάμνου της γαρδένιας έχουν έναν ακαταμάχητο άρωμα και ένα ή δύο μόνο πέταλα έχουν πολύ έντονο άρωμα. Κοστίζει περίπου 700$ η ουγγιά, γεγονός που το καθιστά πολύ ακριβό για το συνηθισμένο προϋπολογισμό του αρωματοποιού.

Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, οι γαρδενοπαραγωγοί, το έλαιο γαρδένιας που κυκλοφορεί ευρέως δεν είναι αληθινό, αλλά πρόκειται για κάποιο βασικό συνθετικό που, όπως τονίζουν, υπολείπεται σε ορισμένες από τις ιδιότητες που έχει το γνήσιο.

Κατώτερα τα ΤΕΙ, λένε τα πανεπιστήμια


Φωτιές ανάβει το αίτημα των πολυτεχνικών και γεωπονικών σχολών για Μάστερ στις πενταετείς σπουδές.Ενα επίπεδο... επάνω από τα υπόλοιπα ΑΕΙ στο νέο πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας ζητούν να καταταχθούν οι εκπρόσωποι πολυτεχνικών και γεωπονικών σχολών της χώρας. Οι διοικήσεις των σχολών με 5ετείς σπουδές ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να τις κατατάξει στο έβδομο επίπεδο του νέου πλαισίου, με ανώτερο επίπεδο προσόντων το όγδοο (διδακτορικοί τίτλοι) και τα απλό πανεπιστημιακό πτυχίο στο έκτο. Οι απαιτήσεις των πολυτεχνείων και των γεωπονικών σχολών απειλούν με διχασμό την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς με το ίδιο σχέδιο προσόντων το υπουργείο Παιδείας καλείται να λύσει όλες τις εκκρεμότητες σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τεχνολογικών ιδρυμάτων, που σε πολλές περιπτώσεις συγκρούονται με τα «συμφέροντα» των ΑΕΙ λόγω συναφών επιστημονικών αντικειμένων.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζει το αίτημα με επιφυλάξεις, ενώ σύντομα ολοκληρώνει το πρώτο κείμενο αρχών για το νέο πλαίσιο προσόντων. Τα πανεπιστήμια αλλά και τα ΤΕΙ αναμένεται ότι θα ενταχθούν από κοινού στο έκτο επίπεδο, ως δύο παράλληλοι πυλώνες της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ω στόσο ομάδα πανεπιστημιακών τα μέλη της οποίας συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας συνεδρίασε στις 19 Ιανουαρίου και κατέληξε στη σύνταξη μνημονίου προς το υπουργείο Παιδείας, που αφορά ειδικά το επάγγελμα του μηχανικού- για το οποίο έχουν εκφραστεί στο παρελθόν διαφωνίες στην πανεπιστημιακή κοινότητα- αλλά και όλες τις περιπτώσεις 5ετών σπουδών. Με το μνημόνιο ζητείται να προσμετρείται ένα Μάστερ στις 5ετείς σπουδές πολυτεχνείων και γεωπονικών σπουδών και να καταταχθούν τα πτυχία τους στο έβδομο επίπεδο του νέου πλαισίου επαγγελματικών προσόντων. Παράλληλα όμως η επιτροπή των πανεπιστημιακών προτείνει τα πτυχία των ΤΕΙ να καταταχθούν σε κατώτερο επίπεδο από εκείνα των πανεπιστημίων σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων. Στην επιτροπή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Στ. Κουμπιάς, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακ. Γρυσπολάκης , ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Ζέρβας, ο κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ν.Μουσιόπουλος κ.ά.

Οπως αναφέρεται στο μνημόνιο που διαβιβάστηκε στο υπουργείο Παιδείας:

Οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ πρέπει να καταταχθούν στο επίπεδο πέντε του νέου πλαισίου επαγγελματικών προσόντων. Δεν αποκλείεται όμως η «διείσδυσή» τους και στο έκτο επίπεδο «με εκπαιδευτική γέφυρα σε πανεπιστημιακή εκπαίδευση» (δηλαδή επιπλέον τίτλους σπουδών ή επαγγελματική εμπειρία).

Οι πτυχιούχοι των πανεπιστημίων πρέπει να καταταχθούν στο επίπεδο έξι του νέου πλαισίου, καθώς μπορούν να διαχειριστούν σύνθετες τεχνικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες.

Οι διπλωματούχοι πενταετούς κύκλου σπουδών ή όσοι προέρχονται από πανεπιστημιακή εκπαίδευση και κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής κατατάσσονται στο επίπεδο επτά των νέου πλαισίου προσόντων, με τους κατόχους διδακτορικών διπλωμάτων στο όγδοο και ύψιστο επίπεδο.

Παράλληλα, με το ίδιο μνημόνιο ζητείται η δημιουργία ενιαίου φορέα που θα πιστοποιεί την πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων σε όλα τα τεχνικά επαγγέλματα. Η επιτροπή θεωρεί, τέλος, «επικίνδυνη» για το δημόσιο συμφέρον την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικών ή γεωτεχνικών στους τεχνολόγους αποφοίτους ΤΕΙ, καθώς και την απόδοση του τίτλου των μηχανικών.

Οδηγός για ταχύτερα Windows


Προβληματικό λογισμικό. Ακατάλληλοι οδηγοί. Άχρηστα εργαλεία συντήρησης. Βαριά antivirus. Browser Plug In. Αυτοί είναι οι λόγοι που τα Windows πάνε με ρυθμούς χελώνας και όχι τα ίδια τα Windows.Ένας από τους πιο δημοφιλείς μύθους για τα Windows είναι ότι, από καιρό σε καιρό, πρέπει να κάνουμε format και νέα εγκατάσταση ή να χρησιμοποιούμε το recovery disk για να λειτουργούν με τη μέγιστη ταχύτητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η καθυστέρηση που βλέπουμε στη λειτουργία δεν οφείλεται στα Windows αλλά σε μας τους ίδιους και στις υπόλοιπες εφαρμογές που προσθέτουμε.

Τα κακής ποιότητας προγράμματα καθυστερούν τον υπολογιστή καταναλώνοντας μνήμη και ξοδεύοντας επεξεργαστική ισχύ. Η αλόγιστη χρήση antivirus επιβαρύνει τον υπολογιστή με άσκοπους ελέγχους. Και όταν ο σκληρός δίσκος δεν έχει ελεύθερο χώρο τότε ο τελευταίος που φταίει είναι τα Windows. Ο πρώτος είναι αυτός που κάθεται πίσω από τον υπολογιστή και μετά την εγκατάσταση των Windows (και των απαιτούμενων drivers) ανοίγει τον internet browser και εγκαθιστά αμφιβόλου ποιότητας προγράμματα παραβλέποντας σιγά σιγά τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης. Αυτό είναι ο λόγος που ξοδεύουμε ώρες να δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας, αντίγραφα των εφαρμογών και να τα κάνουμε όλα από την αρχή.

Προβληματικό λογισμικό
Διάφορα προγράμματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι γενναία στις υποσχέσεις και φτωχά στη λειτουργικότητα. Πάρα πολλά από αυτά είναι κακογραμμένα, γεμίζουν το σκληρό δίσκο με άχρηστα αρχεία όπως DLL, εικονίδια, εικόνες και το registry με άχρηστες πληροφορίες. Παράλληλα στην εγκατάσταση τους είναι προεπιλεγμένη η εγκατάσταση toolbars, επιπλέον προγραμμάτων που δεν έχουν σχέση με αυτό που θέλουμε να κάνουμε και η εκτέλεση του προγράμματος κατά την εκκίνηση του συστήματος.

Οδηγοί
Αν χρησιμοποιούμε τους generic οδηγούς που εγκαθίστανται με τα Windows πρέπει να γνωρίζουμε ότι η συσκευή που θέλουμε να υποστηρίξουμε, όπως κάρτα δικτύου, μπορεί να λειτουργεί αλλά όχι με άριστα ενώ πολλές φορές μπορεί το σύστημα να αναζητά την τελευταία έκδοση οδηγού χωρίς να το βλέπουμε.
Οι οδηγοί συσκευών που χρειαζόμαστε είναι πάντα οι επίσημοι οδηγοί του κατασκευαστή που συνήθως προσφέρονται online από την ιστοσελίδα του. Πρέπει απαραίτητα η έκδοση τους να υποστηρίζει το μοντέλο της συσκευής και το λειτουργικό σύστημα που χρειαζόμαστε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία.

Εργαλεία συντήρησης
Τα περισσότερα από τα εργαλεία συντήρησης που χρειαζόμαστε όπως για Defragment, Backup, Restore υπάρχουν μέσα στα Windows και δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για third-party εφαρμογές. Τα εργαλεία των Windows λειτουργούν μια χαρά για τις βασικές εργασίες.

Antivirus και πάλι antivirus
Μέχρι τώρα ήταν κοινώς αποδεκτό ότι ένα «απλό» antivirus και μεγάλη προσοχή στο να μην ανοίγουμε ύποπτα και αμφιλεγόμενα αρχεία (γιατί πιθανόν περιέχουν ιούς) ήταν αρκετά για να προστατεύσουν. Μέχρι τώρα. Γιατί με την εισαγωγή των Microsoft Security Essentials, το antivirus πακέτο των Windows λύθηκε και αυτό το πρόβλημα. Είναι αποτελεσματικό και πάνω από όλα «αέρινο».

Εργαλεία ταχύτητας
Αυτή η κατηγορία προγραμμάτων, αυτά που λένε "Speed Up" ή "Optimize", στην καλύτερη περίπτωση δεν προσφέρουν τίποτα ουσιώδες. Στη χειρότερη περίπτωση καθυστερούν τον υπολογιστή προσθέτοντας άχρηστη πληροφορία και αρχεία.

Αντί για εργαλεία ταχύτητας και με την προϋπόθεση ότι έχουμε μια ικανοποιητική γνώση των ρυθμίσεων στο control panel που έχουμε στον υπολογιστή μας μπορούμε να κάνουμε τον υπολογιστή μας να τρέχει πιο γρήγορα καταργώντας μερικά γραφικά, το auto indexing στους σκληρούς δίσκους και πάνω από όλα περιορίζοντας την εκκίνηση προγραμμάτων κατά την εκκίνηση του συστήματος στα απολύτως απαραίτητα.

Για τα Windows XP μπορείτε να δείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ. Για τα Windows 7 ισχύουν σε γενικές γραμμές τα ίδια πράγματα αλλά χρειάζεται περισσότερη προσοχή.

Εργαλεία καθαρισμού
Αυτή είναι μια κατηγορία εργαλείων στην οποία τα third party λογισμικά υπερτερούν των εργαλείων που υπάρχουν στα Windows. Η καλύτερη πρόταση είναι το CC Cleaner για τον καθαρισμό των πεδίων αναζήτησης, των cookies, των προσωρινών αρχείων κ.α. ενώ μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά και το registry ή να απομακρύνει εφαρμογές με επιτυχία. Για πιο ενδελεχή καθαρισμό του registry προτείνεται το Registry Mechanic που, επιπλέον, κάνει compacting στο registry για μεγαλύτερες ταχύτητες.

Browser Plug In
Τα Plug In που εγκαθιστούμε στον Internet Explorer ή στο Mozilla (τελευταία και στον Chrome) καθυστερούν τη λειτουργία των προγραμμάτων περιήγησης. Γι’ αυτό εγκαθιστούμε μόνο τα απολύτως απαραίτητα.