BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ζάκυνθος: Συνελήφθη 28χρονος με μισό κιλό ηρωΐνης


Στα χέρια της Αστυνομίας Ζακύνθου έπεσε 28χρονος Ζακυνθινός, στον οποίο έπειτα από έλεγχο, βρέθηκαν 4,8 γραμμάρια ηρωΐνης. Στη συνέχεια η Ασφάλεια Ζακύνθου, μετά από έρευνα στο σπίτι του, εντόπισε και κατάσχεσε συσκευασία που περιείχε 510 γραμμάρια ηρωΐνης.

Επίσης, οι αστυνομικοί βρήκαν ναρκωτικά χάπια αλλά χρήματα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία ήταν προϊόν πώλησης ναρκωτικών.

«Ράμπο» κατά του οικονομικού εγκλήματος στο ΕΣΥ


Αναλαμβάνει δράση και στην Υγεία η αστυνομία οικονομικού εγκλήματος. Τα υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται σε συνεργασία ώστε να ελέγχεται το οικονομικό έγκλημα στους δημόσιους χώρους παροχής φροντίδας Υγείας: Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και οργανισμοί Πρόνοιας μπαίνουν πλέον στο «μικροσκόπιο» εξειδικευμένων αστυνομικών.«Η υπηρεσία θα έχει δυνατότητα ελέγχων και στο ΕΣΥ», σημείωσε χθες η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Το υπουργείο μας -είπε- έχει ειδικό όργανο ελέγχων (Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας), αλλά κρίθηκε σκόπιμη η δημιουργία ειδικού σώματος, λόγω του εκτεταμένου προβλήματος της διαφθοράς.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει προχωρήσει στη στελέχωση της υπηρεσίας, δημιουργώντας την περασμένη εβδομάδα 65 νέες οργανικές θέσεις αστυνομικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων, κατηγορίας οικονομικών. Μεταξύ των θέσεων αυτών περιλαμβάνονται έξι θέσεις οικονομολόγων της Υγείας.

Ο χώρος της Υγείας ταλανίζεται από καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα, ενώ εμφανίζει ένα υπέρογκο έλλειμμα. Μέχρι τα τέλη του περασμένου χρόνου, τα νοσοκομεία όφειλαν 6,2 δισεκατομμύριο ευρώ και έχει ήδη καταβληθεί στους προμηθευτές 1,2 δισ., όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Νίκος Πολύζος.

Υπέρογκο χρέος
Από το συνολικό χρέος, τα 2,5 έως 3 δισ. αφορούν την προμήθεια φαρμάκων. Η υπουργός Υγείας τόνισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία αυξάνεται ετησίως κατά 20% και τόνισε ότι καταβάλλεται κυβερνητική προσπάθεια να ελεγχθεί.

Στο πλαίσιο της περιστολής, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης για την προμήθεια μεγάλης ποσότητας εμβολίων κατά της νέας γρίπης. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε χθες ότι οι παραλαβές εμβολίων σταμάτησαν στις 16 Δεκεμβρίου και η χώρα μας έχει 3,6 εκατομμύρια εμβόλια.

Στις 30 του περασμένου μήνα έγινε η καταγγελία της σύμβασης, η οποία προέβλεπε την προμήθεια 16 εκατομμυρίων δόσεων.

Το συνολικό κόστος της παραγγελίας ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το υπουργείο Υγείας διεκδικεί επιστροφές από προκαταβολές εμβολίων τα οποία δεν έχουν παραληφθεί.

Το καθεστώς προμηθειών στην Υγεία χαρακτηρίζεται ως «χαοτικό», ενώ δεν υπάρχει κεντρικός έλεγχος. Σε μία προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε πλήρη απογραφή των χρεών, των απαιτήσεων και των αποθεματικών στα νοσοκομεία και σε δημιουργία ενιαίου προγράμματος προμηθειών.

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ
Πρόσληψη 1.000 γιατρών

Τον δρόμο της προκήρυξης παίρνει η διαδικασία πρόσληψης 1.000 ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ, πέραν των οργανικών θέσεων.

Οι προσλήψεις έχουν προβλεφθεί με νομοθετική ρύθμιση και έχει δρομολογηθεί η προκήρυξή τους, ανακοίνωσε χθες η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στα τέλη Δεκεμβρίου, δημοσιεύτηκε από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για 3.103 νοσηλευτές.

Σε φάση προκήρυξης, επίσης, είναι 87 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ (68 για τις εντατικές και 21 για τις μονάδες αυξημένης φροντίδας), ενώ πρόκειται να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό από το ΑΣΕΠ έως τα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με την υπουργό, τους τελευταίους μήνες λειτούργησαν 83 από τις 150 κλειστές θέσεις εντατικής θεραπείας σε 27 νοσοκομεία της χώρας. Στόχος είναι να λειτουργήσει το σύνολο των θέσεων αυτών, έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Για τη λειτουργία τους, προσλήφθηκαν 211 μόνιμοι νοσηλευτές, 28 συμβασιούχοι γιατροί, 1.709 επικουρικοί νοσηλευτές, 162 νοσηλευτές μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις


Πληθαίνουν τα μπλόκα των τρακτέρ στους δρόμους, καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας τη λύση προβλημάτων που χρονίζουν, όπως την άμεση καταβολή του υπολοίπου των επιδοτήσεων, το "πάγωμα" των χρεών καθώς και την παροχή του πετρελαίου αγροτών, (κόκκινο πετρέλαιο), λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής κά.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης αγρότες κατευθύνονται με τα τρακτέρ τους στα τρία σημεία που είχαν αποφασίσει να συγκεντρωθούν (κόμβος Χαλκηδόνας, διόδια Μαλγάρων και Πράσινα φανάρια στην Αν.Θεσσαλονίκη). Αφού συγκεντρωθούν θα συγκροτήσουν συντονιστικές επιτροπές και θα αποφασίσουν για την εξέλιξη της κινητοποίησής τους.

Εκατοντάδες τρακτέρ από την Καρδίτσα , τα Φάρσαλα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο της Νίκαιας, στο μπλόκο που έχει στηθεί με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ. Η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό εκτρέπεται μέσω Μεγάλου Μοναστηρίου, Στεφανοβικείου και της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου.

Αύριο, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αγροτών από τη Λάρισα, στη Μελούνα και στον κόμβο Πλατυκάμπου. Στον κόμβο των Μικροθηβών δίνουν ραντεβού αύριο Τετάρτη οι αγρότες της Μαγνησίας.

Κλειστός παραμένει ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Ανοιχτή θα παραμείνει μέχρι αύριο το πρωί η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο μπλόκο του Στρυμονικού. Οι αγρότες στις 11 το πρωί, θα την ξανακλείσουν συμβολικά για μία ώρα, ενώ στη συνέχεια η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται κανονικά λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα Πανσερραϊκού-ΠΑΟΚ.

Ανοιχτή είναι η παλιά εθνική οδός Σερρών - Καβάλας από τις 4 το απόγευμα, ενώ συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού στον κόμβο Κερδυλλίων, από τους αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών.

Το μεθοριακό σταθμό Δοϊράνης έχουν αποκλείσει οι αγρότες του Νομού Κιλκίς, ενώ σε αποκλεισμό της εισόδου και εξόδου φορτηγών από και προς ΠΓΔΜ προχωρούν, κατά διαστήματα, αγρότες στο τελωνείο των Ευζώνων.

Στην Πέλλα οι αγρότες από περιοχές του νομού αποφάσισαν να κατέβουν από αύριο Τετάρτη με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Μαυροβουνίου της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης- Έδεσσας.

Με τα αγροτικά τους μηχανήματα παραταγμένα στον κόμβο Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής, παραμένουν οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής και σε σύσκεψη που θα γίνει αύριο στις 7 το βράδυ θα εξεταστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Έξω από τη Νομαρχία Γρεβενών παραμένουν τα τρακτέρ αγροτών του νομού, για δεύτερη μέρα σήμερα, ενώ συνεχίζεται η προσέλευση και άλλων. Αύριο στις 10 θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των αγροτών για να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού.

Σε σύσκεψη, αύριο το πρωί, στον κόμβο Φιλώτα θα αποφασίσουν οι αγρότες Φλώρινας και Αμυνταίου, αν θα ενσωματωθούν με τους αγρότες του Νομού Κοζάνης στην Εγνατία Οδό, στο ύψος των Κοίλων, ή θα κατευθυνθούν στο μεθοριακό σταθμό Νίκης, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Στον κόμβο Βογατσικού παραμένουν οι αγρότες του Νομού Καστοριάς και συνεχίζουν να διακόπτουν (ανά μία ώρα) την κυκλοφορία οχημάτων από Καστοριά προς Θεσσαλονίκη και από Καστοριά προς Αλβανία.

Κλειστό κρατούν το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής οι αγρότες των Πρεσπών.

Στην Καβάλα αποκλεισμένη κρατούν οι αγρότες την Εγνατία Οδό στους κόμβους Αμφίπολης και Χρυσούπολης.

Στο Εβρο

Με αποκλεισμό διαρκείας του συνοριακού σταθμού Ορμενίου Έβρου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, απειλούν οι αγρότες της περιοχής.

Στον χώρο έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 200 τρακτέρ, που κατά διαστήματα, με αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής, προχωρούν σε δίωρους αποκλεισμούς του Τελωνείου. Ωστόσο, λόγω της χιονόπτωσης που δυσχεραίνει ούτως ή άλλως την κίνηση των οχημάτων, από το μεσημέρι η διέλευση γίνεται ομαλά.

Παράλληλα, αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί κατά μήκος της εθνικής οδού στο ύψος της Κορνοφωλιάς Σουφλίου.

Αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώθηκαν εκ νέου το μεσημέρι και στο Τελωνείο Κήπων, χωρίς όμως προς το παρόν να προβούν σε αποκλεισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Αντίθετα, οι αγρότες των Φερών αποφάσισαν να περιμένουν την επίσκεψη της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνας Μπατζελή, στις 29 Ιανουαρίου στις Φέρες και την επίσκεψη του υφυπουργού, Μιχάλη Καρχιμάκη, στις 6 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να συζητήσουν συνολικά τα προβλήματά τους.

Στην Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα

Οι αγρότες των πέντε νομών της Πελοποννήσου με απόφαση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) προχώρησαν, από τις 12 το μεσημέρι, σε κατάληψη του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης, στο ύψος του κόμβου της Στέρνας.

Θα παραμείνουν εκεί μέχρι αύριο το μεσημέρι, οπότε και θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεων τους.

Εξάλλου, εκπρόσωποι παραγωγών εσπεριδοειδών από τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Άρτα, σε συνάντησή τους στην Τρίπολη, συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη χυμοποίηση, ζητώντας την ενίσχυση του προϊόντος τους από εθνικούς πόρους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυκλών Λακωνίας Σπύρος Παπαδάκος, όλα τα εργοστάσια χυμοποίησης παραμένουν κλειστά.

Οι πορτοκαλοπαραγωγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα εντός των νομών Λακωνίας, Αργολίδας και Άρτας αύριο Τετάρτη.

Οι εσπεριδοκαλλιεργητές της Αργολίδας και της Λακωνίας στις 11:00 το πρωί έχουν προγραμματίσει αποκλεισμό της νομαρχίας Αργολίδας και της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου, ενώ μία ώρα νωρίτερα οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Λακωνίας θα κλείσουν την εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης στο ύψος της γέφυρας του Ευρώτα αποκόπτοντας την Λακωνία από την υπόλοιποι Πελοπόννησο.

Στην Κρήτη

Σε μηχανοκίνητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθυμνου στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, προχώρησαν σήμερα αγρότες - μέλη της Παναγροτικής Συσπείρωσης Αγροτών (ΠΑΣΥ) και μέλη του συλλόγου κτηνοτρόφων νομού Χανίων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι δήμου Μηθύμνης, δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Αμυγδαλοκεφαλίου και Κάινας.

"Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που είναι συνέχεια αυτής που είχε εφαρμόσει και η προηγούμενη με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αρμένων, Γιάννης Κατσαρός.

Οι αγρότες της ΠΑΣΥ θα παραμείνουν στο σημείο κλείνοντας για μισή ώρα την εθνική οδό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο πρώτος αποκλεισμός έγινε από τις 12:00-12.30 μετά το μεσημέρι.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν αύριο και οι αγρότες μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, έχοντας ανακοινώσει αποκλεισμό του κτηρίου που στεγάζονται οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αιτήματα των αγροτών

Αιτιολογημένη απάντηση στα έξι βασικά αιτήματα των αγροτών έδωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.

Αναλυτικά, στο αίτημα για εγγυημένο εισόδημα η απάντηση είναι ότι κάτι τέτοιο οδηγεί στην περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων και σε αδικίες από αγρότη σε αγρότη ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια.

Στο αίτημα για την κάλυψη απώλειας εισοδήματος αναφέρεται ότι η χορήγηση εθνικών ενισχύσεων αντιβαίνει στο κοινοτικό καθεστώς, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ και η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Στα αιτήματα για την επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου πετρελαίου αναφέρεται ότι ήδη έχει αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ από 7% στο 11%, ενώ για το φόρο στο πετρέλαιο υπήρξαν μειώσεις και οι αγρότες πληρώνουν σήμερα 21 ευρώ ανά τόνο, έναντι 302 ευρώ που είναι ο τελικός ενιαίος φόρος.

Τέλος, στο αίτημα για κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, η κ. Μπατζελή τονίζει ότι αποτελεί τη βάση διαβούλευσης προκειμένου να αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις.

Ο Γ. Πεταλωτής για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

"Δεν θέλουμε να κάνουμε "μπαλώματα", δεν θέλουμε να δώσουμε ψίχουλα στους αγρότες για να τους πείσουμε να ανοίξουν τους δρόμους", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

"Αποσπασματικά μέτρα δεν κάνουμε και δεν σχεδιάζουμε. Θα ήταν πολύ εύκολο να έρθουμε με ένα προσωρινό μέτρο και να λύσουμε προσωρινά το θέμα των αγροτών, ώστε να είμαστε ήσυχοι", πρόσθεσε.

Ο Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για τα "μεγάλα" προβλήματα των αγροτών, σημείωσε, όμως, ότι "το να ερχόμαστε με "παραδοσιακές" μεθόδους να δώσουμε κάτι για να παζαρέψουμε με τους αγρότες δεν θα το κάνουμε".

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση και στο αγροτικό ζήτημα θα κάνει ριζικές αλλαγές, ώστε δεν θα υπάρχει λόγος του χρόνου τέτοια εποχή, οι αγρότες να βρίσκονται ξανά στους δρόμους.

Επιπλέον, ο κ.Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο που θα παρουσιάσει και θα συνδιαμορφώσει μέσα από τον διάλογο, που θα κορυφωθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου.

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο μεσοδιάστημα έως τη μέρα του διαλόγου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι "προσπαθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με τους αγρότες στα μπλόκα και να κάνουμε διάλογο με τις αγροτικές οργανώσεις" .

Αφού είπε πως η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα έρθουν στο διάλογο οι αργότες, ο κ.Πεταλωτής τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αρμόδια υπουργός Κατερίνα Μπατζελή εργάζονται "ώρα με την ώρα" για να υπάρξει αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

"Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι να πείσουμε τους αγρότες με ουσιαστικά επιχειρήματα",επισήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει την εισαγγελική παρέμβαση της αντιεισαγγελίας της Θεσσαλονίκης για τα μπλόκα των αγροτών, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και πως "εφόσον ο οποιοσδήποτε εισαγγελέας διαπιστώσει ότι υπάρχουν ενδείξεις για κάποιο παράπτωμα, ασκεί τα καθήκοντά του".

Σχετικά με το αίτημα των αγροτών για τις εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που ζητούν οι ίδιοι οι αγρότες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "επιτέλους θα πρέπει να δώσουμε και ορίζοντα ώστε οι αγρότες να απελευθερωθούν, να έχουν διαφορετικό προσανατολισμό και στις αγροτικές παραγωγές και στην ύπαρξή τους ως επαγγελματικής τάξης".

ΠΑΣΕΓΕΣ για πληρωμή των ενισχύσεων του 2009

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας δήλωσε σήμερα με αφορμή την κριτική που ασκείται στη Συνομοσπονδία για την καθυστέρηση πληρωμής των ενισχύσεων του 2009 στους αγρότες, ότι χάρη στις ενέργειες της Συνομοσπονδίας οι δικαιούχοι αγρότες θα κατοχυρώσουν τις ενισχύσεις τους. Ειδικότερα η δήλωση του κ. Καραμίχα έχει ως εξής:

"Η ΠΑΣΕΓΕΣ, διαπιστώνοντας από τις αρχές Ιανουαρίου του προηγούμενου χρόνου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2009, την αδυναμία και την πολιτική ανικανότητα της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόλμησε αναλαμβάνοντας όλη την πολιτική ευθύνη για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών και την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων τους, χωρίς να έχει στη διάθεση των Ενώσεων τους απαραίτητους ορθοφωτοχάρτες, χωρίς τη δημιουργία του αρχείου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, χωρίς υπογεγραμμένη σύμβαση και με τεράστιες ελλείψεις και αναπάντητα ερωτήματα, να προχωρήσει στην υλοποίηση των εργασιών αυτών. Έτσι στις 31 Ιανουαρίου 2010 η μεν χώρα θα βγει ασπροπρόσωπη, οι δε δικαιούχοι αγρότες θα κατοχυρώσουν τις άμεσες ενισχύσεις τους. Τονίζω", προσθέτει ο κος Καραμίχας, "ότι η όποια κριτική ασκείται σε βάρος της ΠΑΣΕΓΕΣ εξυπηρετεί πολυποίκιλα άλλα συμφέροντα, εκτός εκείνων που αφορούν στους αγρότες".

Ο εισαγγελέας του ΑΠ για τις κινητοποιήσεις

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών της χώρας στις περιοχές των οποίων υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις. Κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ο κ. Τέντες είπε στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών να διενεργούν ελέγχους στα σημεία που συγκεντρώνονται οι αγρότες και μόνο αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα παρακώλυσης των συγκοινωνιών να ασκούν ποινικές διώξεις.

Παρέμβαση της ΕΕ ζήτησε η Βουλγαρία

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποία τού ζητά να παρέμβει άμεσα για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες, απέστειλε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μπορίσοφ αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι οι ελληνικές αρχές δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να άρουν τα εμπόδια αυτά και να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω της επικράτειας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κάνει, επίσης, λόγο για παραβίαση των Άρθρων 30 και 36 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές- ιδιαίτερα τα αγροτικά προϊόντα- καθώς και του Κανονισμού 2679/98, που προβλέπει την άρση των εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές. Βάσει των παραπάνω, ο κ. Μπορίσοφ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει άμεσα στο θέμα του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

"Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας δεν θέλει να παραβιάσει, κατά κανένα τρόπο, την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, που αναγνωρίζονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως το δικαίωμα στην απεργία. Ωστόσο, κάθε μορφή διαμαρτυρίας, που παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες άλλων πολιτών της ΕΕ και θίγει αρχές της Κοινής Αγοράς της ευρωπαϊκής κοινότητας, είναι τελείως απαράδεκτη", αναφέρει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Σημειώνει ακόμη ότι η μορφή διαμαρτυρίας των Ελλήνων αγροτών επηρεάζει τα συμφέροντα των βουλγαρικών μεταφορικών εταιριών και εταιριών άλλων κρατών-μελών της ΕΕ και προσθέτει πως, εξαιτίας ανάλογων κινητοποιήσεων, το 2009, οι Βούλγαροι μεταφορείς υπέστησαν ζημίες που ανήλθαν σε 10 εκατ. ευρώ, σε μία μόνο εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διακίνηση αγαθών μέσω των συνοριακών διαβάσεων. "Οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να ενεργήσουν άμεσα προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω αυτού του εσωτερικού συνόρου της ΕΕ. Βρισκόμαστε σε μια θέση αθέτησης εμπορικών συμφωνιών και των συμβολαίων που σχετίζονται με αυτές", τονίζει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

FAZ «Τα ψέματα είναι ακριβά»



Ρεπορτάζ και σχόλια που αφορούν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας φιλοξενούν και σήμερα οι γερμανικές εφημερίδες. Πως πρέπει να αντιδράσουν οι χώρες της ευρωζώνης και τί κάνουν οι επενδυτές;

«Η ανησυχία για την Ελλάδα έχει επιστρέψει στις αγορές» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της εφημερίδας Die Welt. Η κρίση αξιοπιστίας στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμα αποσοβηθεί. Τη Δευτέρα το κοινό νόμισμα κατέγραψε απώλειες έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στα 1,4335 δολάρια. Όπως και πριν, εκφράζονται φόβοι ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες δεν θα βρεθεί και πάλι λύση για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. «Είναι ζήτημα αξιοπιστίας. Όταν τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας εξαιτίας της Ελλάδας, τότε το ευρώ δέχεται πιέσεις» δήλωσε ο Τζέρεμι Τρετς, επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος της τράπεζας Rabobank International στο Λονδίνο. Το ζήτημα είναι εάν τα σχέδια του Έλληνα υπουργού Οικονομικών μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα».

Εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας φιλοξενεί και η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξάνει τις ανησυχίες στη νομισματική Ένωση, σημειώνοντας παράλληλα ότι για επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να πιστεύουν στην ύπαρξη του ευρώ, διανοίγονται ενδιαφέρουσες προοπτικές με τόκους που υπόσχονται αποδόσεις έως και 6%.

Η FAZ σημειώνει: «Τα ψέματα μπορεί να αποδειχθούν ένα ακριβό, βαρύ φορτίο. Και αυτό συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα, η οποία ξεγέλασε την Ευρωζώνη όσον αφορά το ύψος του ελλείμματος. Παρόλο που η κυβέρνηση δημοσιοποίησε τώρα ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και υψηλότερους φόρους – τα έξοδα σε όλους τους τομείς θα πρέπει να περικοπούν κατά 10% - οι αγορές του κεφαλαίου αντιδρούν με σκεπτικισμό. Τα ασφάλιστρα επικινδυνότητας για τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν σε ύψη ρεκόρ. Εάν το ελληνικό δημόσιο θέλει να προσφέρει ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, θα πρέπει παράλληλα να προσφέρει και επιτόκια ύψους 6%. Η διαφορά στο σπρεντ με τη Γερμανία είναι στο 2,75%.

Αντίστροφα τώρα για τους επενδυτές μπορεί να δημιουργηθεί μια πολύ ελκυστική κατάσταση, σημειώνει η εφημερίδα, εφόσον οι αποδόσεις μπορεί να είναι μεγάλες και φυσικά να ξεπεραστούν οι κίνδυνοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλα δημοσιεύματα εφημερίδων, τα οποία επικαλούνται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στα οποία αναφέρεται, με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι όμως επαρκή. Χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης», διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι εν λόγω χώρες «θα την απαλλάξουν από τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων». Αντίθετα η Commerzbank σε ανάλυσή της αναφέρει ότι υπάρχουν δικαιολογημένες ανησυχίες για το κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα το 2010 στο 8,7%, όπως προγραμματίζει. Και αυτό γιατί τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα αντιμετωπίζονται με μάλλον αισιόδοξο τρόπο.

Στήριξη ή όχι στην Ελλάδα;


Το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι αντικείμενο αντιπαραθέσεων μεταξύ των οικονομολόγων. Πολλοί εκτιμούν ότι θα πρέπει η ΕΕ ή η Γερμανία να στηρίξουν την Αθήνα.

Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση συζητήθηκαν χθες στο Εurogroup και το συμπέρασμα είναι σαφές: τα μέτρα του προγράμματος σταθερότητας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη στήριξη των χωρών της ευρωζώνης, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι εν λόγω χώρες «θα την απαλλάξουν από τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων». Και τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι σκληρά, εκτιμούν οι οικονομολόγοι, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι τόσα χρόνια η ΕΕ άφηνε την Ελλάδα ανεξέλεγκτη. Ένας από αυτούς είναι ο Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος επικρίνει το γεγονός ότι από το 1999 μέχρι το 2008 οι αυξήσεις στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας ξεπέρασαν το 100%. Αυτές οι αυξήσεις είχαν δραματικές συνέπειες για τα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ.

Φλάσμπεκ «Να εκδοθεί ευρωομόλογο»

Η Ελλάδα είναι σήμερα αναγκασμένη να προσφέρει υψηλότερα επιτόκια προκειμένου να διαθέσει τα ομόλογά της στις αγορές και αυτό επιδεινώνει τη δημοσιονομική της κατάσταση και αυξάνει το δημόσιο χρέος. Για τον λόγο αυτόν ο Γερμανός Χάινερ Φλάσμπεκ, κορυφαίος οικονομολόγος της Διαρκούς Συνόδου του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UΝCΤΑD), τάσσεται υπέρ της ανάγκης έκδοσης ενός κοινού ευρωομολόγου, που βραχυπρόθεσμα θα ανακουφίσει την Ελλάδα.

«Υποστηρίζω τη λύση αυτή καθώς η έκδοση ενός ευρωομολόγου θα καταστήσει φθηνότερο τον δανεισμό της Ελλάδας. Πέραν τούτου, πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτόν δεν θα στηρίζεται η χώρα στις μη εξειδικευμένες εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, αλλά θα χαράξει τον δικό της δρόμο», εκτιμά ο κ. Φλάσμπεκ.

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου είχε ταχθεί και ο -επανεκλεγείς χθες- προεδρεύων του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας, που φοβήθηκε ότι θα αυξανόταν με τον τρόπο αυτόν το κόστος δανεισμού σε όλες της χώρες της ευρωζώνης.

Μπέλκε: «Γερμανικό δάνειο σε διμερή βάση»

Ωστόσο, στη Γερμανία κυριαρχεί η άποψη ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της. Σύμφωνα με τον ‘Ανσγκαρ Μπέλκε, καθηγητή Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Έσσεν/Ντούισμπουργκ «είναι πιθανό, εάν η Γερμανία το θέλει φυσικά, να παραχωρηθεί δάνειο στην Ελλάδα σε διμερές πλαίσιο και κάτω από πολύ αυστηρούς όρους εξυγίανσης των δημοσιονομικών».

Σύμφωνα με τον κ. Μπέλκε, σε περίπτωση που η Ελλάδα και άλλες χώρες που κινδυνεύουν περιέλθουν σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών, οι απώλειες της Γερμανίας θα είναι μεγάλες. Και αυτό γιατί οι μεσογειακές χώρες έχουν υψηλά χρέη στις γερμανικές τράπεζες, τα οποία δεν μπορεί να αγνοήσει το Βερολίνο. Πάντως, το στέλεχος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ υπενθυμίζει ότι η ευρωζώνη διαθέτει ρήτρα, η οποία εμποδίζει τη συλλογική ανάληψη των χρεών ενός μέλους. «Ούτε η ΕΕ αλλά ούτε και τα κράτη-μέλη φέρουν ευθύνη για τις υποχρεώσεις άλλων χωρών εντός της ευρωζώνης ή εντός της ένωσης. Και αυτή είναι μια σημαντική και βασική αρχή», υπενθυμίζει ο κ. Σταρκ, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα.

Καρδιακή βαλβίδα από περικάρδιο αλόγου τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε 2 ασθενείς


Προσθετική καρδιακή βαλβίδα νέας τεχνολογίας κατασκευασμένη από περικάρδιο αλόγου τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε δύο ασθενείς ηλικιών 82 και 67 ετών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη ασθενής είναι μια 82χρονη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έπασχε από στένωση αορτής και είχε ιστορικό πνευμονικών οιδημάτων. Ο δεύτερος είναι ένας 67χρονος από τις Σέρρες, ο οποίος έπασχε από βαριά καρδιακή ανεπάρκεια λόγω στεφανιαίας νόσου. Προς το παρόν και αι δυο νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο ανοιχτής καρδιάς στις 15 Ιανουαρίου στην Χειρουργική Κλινική Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων του Α.Π.Θ., από την ομάδα του διευθυντή της Κλινικής, καθηγητή Χρήστου Παπακωνσταντίνου σε συνεργασία με τον καρδιοχειρουργό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ραβί Πιλάι, ο οποίος έκανε τη σχετική κλινική μελέτη.

«Η νέα βαλβίδα χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση της αυτόχθονης αορτικής βαλβίδας και είναι αστήρικτη (stentless), δηλαδή δεν έχει σκελετό πάνω στον οποίο να στερεώνεται το υλικό κατασκευής των φύλλων της, δηλαδή περικάρδιο αλόγου που έχει υποβληθεί στην ανάλογη επεξεργασία. Η διαφορά της από τις άλλες βαλβίδες δεν είναι μόνο ότι είναι αστήρικτη, αλλά κυρίως ότι η τοποθέτησή της είναι απλούστερη, ευκολότερη και ταχύτερη, με αποτέλεσμα όφελος για τον άρρωστο.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Χειρουργικής Κλινικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων του Α.Π.Θ. με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα αρχίσει να χρησιμοποιείται και μια παρόμοια βαλβίδα, εξίσου αποτελεσματική, αλλά ακόμη ευκολότερη και ταχύτερη στην τοποθέτηση, χαρακτηριστικά που θα ωφελήσουν ιδιαίτερα τα ηλικιωμένα άτομα με συνοδά προβλήματα υγείας, ελαττώνοντας κατά πολύ το χρόνο επέμβασης.

Σημειώνεται ότι εδώ και δύο χρόνια, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ υπάρχει η δυνατότητα της διαδερμικής τοποθέτησης βαλβίδων στη θέση της αορτής.

Αρχίζει την Τετάρτη στην Άμφισσα η δίκη Γρηγορόπουλου


Αρχίζει το πρωί της Τετάρτης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας η δίκη για το μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στα Εξάρχεια, από πυρά ειδικού φρουρού.

Δικάζονται οι δύο ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης. Ο πρώτος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ για συνέργεια στην πράξη αυτή βαρύνεται ο συνάδελφός του.

Η εκδίκαση της υπόθεσης είναι πιθανόν να διακοπεί, καθώς αναμένεται να υποβληθούν σχετικά αιτήματα τόσο από την υπεράσπιση, όσο και από την πολιτική αγωγή.

Η αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή για τη δίκη και ήδη περίπου 400 αστυνομικοί μετακινούνται από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις στην Άμφισσα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Άμφισσας, Δημήτρη Προβιά, έχουν ήδη γίνει συσκέψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο, και επιτελείς της Αστυνομίας και η πόλη είναι "έτοιμη να δεχθεί τη δίκη".

Ο κ. Προβιάς τόνισε ότι οι καταστηματάρχες της πόλης θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο τις επιχειρήσεις τους και ότι, πλην ελαχίστων, κανένας δεν έλαβε κάποιο ιδιαίτερο μέτρο προστασίας για το κατάστημά του.

Την ημέρα έναρξης της δίκης έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία της Άμφισσας αναρχικοί-αντιεξουσιαστές, οι οποίοι σε φυλλάδια που μοίρασαν σημειώνουν ότι οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της περιοχής δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τη διαμαρτυρία τους.

Φωτοβολταικό πάρκο στο Σιδηρόκαστρο


Ολοκληρώθηκε η κατασκευή φωτοβολταικού πάρκου στο Σιδηρόκαστρο του Νομού Σερρών, ισχύος 100 kW, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Το εν λόγω πάρκο διασυνδέθηκε με το Εθνικό Δίκτυο Διανομής και Μεταφοράς Ενέργειας.

Η κατασκευάστρια εταιρία του έργου είναι η Positive Energy.

Ο σταθμός αναμένεται να παράγει, τουλάχιστον 170,000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, αποτρέποντας την έκλυση περίπου 173 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.