BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των κλεμμένων email

Νέες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο καθηγητής Φιλ Τζόουνς, ο Βρετανός επιστήμονας που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τα χιλιάδες email που έκλεψαν χάκερ από το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου East Anglia.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Guardian o Φιλ Τζόουνς προσπάθησε να αποκρύψει προβλήματα που σχετίζονταν με δεδομένα για θερμοκρασίες, στα οποία βασίστηκε η έρευνά του.

Η βρετανική εφημερίδα εξέτασε εξονυχιστικά τα χιλιάδες email που υπέκλεψαν οι χάκερ και διαπίστωσε ότι πολλές μετρήσεις από κινεζικούς μετεωρολογικούς σταθμούς ήταν αναξιόπιστες και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επιστημονικά δεδομένα.

Πολλοί επιστήμονες κατηγορούν τον Τζόουνς και έναν στενό του συνεργάτη ότι παραποίησαν στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με μια σημαντική έρευνα που διεξήχθη το 1990 για τις αστικές περιοχές και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι αποκαλύψεις για τα στοιχεία που παραποιήθηκαν κατά την έρευνα του Τζόουνς δεν αλλάζουν τα δεδομένα. Η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, κάτι που έχει αποδειχτεί εξάλλου και από άλλες έρευνες.

Το θέμα που ανακύπτει ωστόσο είναι κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε ορισμένα από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται για την κλιματική αλλαγή.

Η προσπάθεια του καθηγητή Τζόουνς να κρύψει τα προβλήματα που προέκυψαν από τα δεδομένα που συλλέχτηκαν από τους κινεζικούς μετεωρολογικούς σταθμούς αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του σκανδάλου climategate (σκάνδαλο με τα email) και της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Υπενθυμίζεται ότι μέρος της αμφιλεγόμενης έρευνας είχε συμπεριληφθεί στην έκθεση της IPC

ΓΣΕΕ: Γενική Απεργία 24 Φεβρουαρίου

Απεργία για τις 24/2 αποφάσισε η ΓΣΕΕ ανοίγοντας μέτωπο τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τους εργοδότες.
Η συνάντηση μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ κατέληξε σε "ναυάγιο", ενώ μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για άνοδο στα όρια συνταξιοδότησης, στη συνεδρίαση της Πέπτης τα μέλη της διοίκησης της συνομοσπονδίας αποφάσισαν την αποχώρηση των αντιπροσώπων τους από το διάλογο για το ασφαλιστικό.
Την ερχόμενη Τρίτη οι κ.κ. Ρομπόλης και Ρωμανιάς θα παρευρεθούν στη συνεδρίαση της επιτροπής των Ειδικών, θα ακούσουν τις εξειδικεύσεις του υπουργείου Εργασίας και θα αποχωρήσουν.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος εξέφρασε την αντίθεση του με τα προωθούμενα μέτρα και δήλωσε χαρακτηριστικά: ?Θλίβομαι η κυβέρνηση που στήριξα υπαναχώρησε στις ανάγκες των αγορών.? Αναφερόμενος στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση δήλωσε: ?Θέλουν δεν θέλουν οι εργοδότες οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομές θα πάρουν αυξήσεις.?
Την είσηγηση γενικής απεργίας στις 24 Φεβρουαρίου και την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από την επιτροπή για το ασφαλιστικό προανήγγειλε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδος, Γιάννης Παναγόπουλος.
Μετά τη σύντομη συνάντηση μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε: «Λυπάμαι βαθύτατα γιατί η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση υποχώρησε στα θέλω των αγορών, όμως οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πλύ δυνατές και θα εκφραστούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αύριο στη διοίκηση της ΓΣΕΕ θα εισηγηθώ την πραγματοποίηση Γενικής Απεργίας στις 24 του μήνα και την αποχώρηση των επιστημονικών συνεργατών μας από την επιτροπή για το ασφαλιστικό γιατί πλέον παρέλκει οποιαδήποτε παραμονή τους εκεί».
Παρ' όλο που η συνάντηση μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ κατέληξε σε "ναυάγιο", η εκπροσώπηση των εργοδοτών συμφωνεί με την αύξηση των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων, συνδέοντας το ζήτημα με τις γενικότερες αυξήσεις και τις εξαγγελίες του φορολογικού νομοσχεδίου.
Όσον αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης για το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι «έπεσε πλέον ένας απαγορευτικός τοίχος, η κόκκινη γραμμή, που ήταν το "όχι" στην αύξηση των ορίων ηλικίας».

«Άνθρωπο της ΕΕ» στην ελληνική κυβέρνηση θέλει ο Βολφ Κλιντς

Την τοποθέτηση ενός υψηλού εντεταλμένου της ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση προτείνει ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση Βολφ Κλίντς.

Έναν υψηλό εντεταλμένο της ΕΕ στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θέλει ο Βολφ Κλιντς. Ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση υποστηρίζει ότι η διαδικασία εξυγίανσης των ελληνικών δημοσιονομικών θα είναι μια δύσκολη υπόθεση και για τον λόγο αυτόν απαιτείται η συνεχής παρουσία της ΕΕ στην κυβερνητική καθημερινότητα.

«Αλεξικέραυνο στις αντιδράσεις»

Σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle o Γερμανός ευρωβουλευτής επισήμανε:

«Θα ήταν καλό, εάν είχαμε κάποιον που θα δίνει το «παρών» στην ελληνική πλευρά. Θα το έκανε άλλωστε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το ΔΝΤ θα έστελνε κάποιον στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών και θα του έλεγε τι πρέπει να κάνει. Εγώ δεν πάω τόσο μακριά. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει το πρόγραμμά της, το οποίο καλείται να εφαρμόσει, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένας εντεταλμένος της ΕΕ στη ελληνική κυβέρνηση, με τον οποίο ο υπουργός θα μπορεί να συζητά τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύπτουν στη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων. Αυτός θα προσφέρει τις συμβουλές του στην ελληνική κυβέρνηση και θα λειτουργεί ως αλεξικέραυνο στις αντιδράσεις».

«Θα πρέπει να είναι κάποιος που θα κινείται με άνεση στην Ελλάδα»

Η Ελλάδα θα βρίσκεται ούτως ή άλλως υπό την επιτήρηση της ΕΕ, υπενθυμίζουμε στον Γερμανό Ευρωβουλευτή. Τι είναι αυτό που τον κάνει να πιστεύει ότι ένας εντεταλμένος θα έχει καλύτερη εποπτεία από την Κομισιόν. Σε τελική ανάλυση ένα πρόσωπο δεν μπορεί να ελέγξει έναν κρατικό μηχανισμό.

«Φυσικά και το πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα υψηλού εντεταλμένου δεν θα είναι κάποιος από τις Βρυξέλλες, που δεν θα μιλάει ελληνικά και ο οποίος δεν θα γνωρίζει την ελληνική νοοτροπία. Θα είναι κάποιος που θα μπορεί να κινηθεί με άνεση στην Ελλάδα. Φυσικά εάν κάποιος θέλει να μας παραπλανήσει θα είναι δύσκολο να το εξακριβώσουμε. Για τον λόγο αυτόν θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι η Eurostat δεν έχει πρόσβαση στις ελληνικές στατιστικές. Η Ελλάδα επικαλείται το γεγονός ότι είναι κυρίαρχη χώρα και δεν το επιτρέπει. Αυτό είναι σωστό, αλλά μέχρι ενός σημείου. Και εφόσον οι ελληνικές στατιστικές έχουν αποδειχθεί πολλές φορές εσφαλμένες η Ελλάδα δεν μπορεί να επικαλείται αυτά τα επιχειρήματα. Γνώμη μου είναι ότι η Eurostat θα πρέπει να έχει πρόσβαση», υπογραμμίζει ο κ. Κλιντς.

«Θα αυξηθεί ο ευρωσκεπτικισμός στις άλλες χώρες της ΕΕ, εάν δεν ληφθούν μέτρα»

Ο υψηλός εντεταλμένος -στην περίπτωση που συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση- θα πρέπει να παίξει και το ρόλο του Ευρωπαίου μπαμπούλα. «Αλεξικέραυνο» τον χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Μια τέτοια παρουσία δεν θα ενίσχυσε ενδεχόμενες αντιευρωπαϊκές τάσεις στην ελληνική κοινωνία;

«Μπορεί, αλλά εγώ ξέρω ένα πράγμα. Εάν επιτρέψουμε να ξεφύγει χωρίς συνέπειες η Ελλάδα με τις ζαβολιές που έχει κάνει, τότε θα αυξηθεί ο ευρωσκεπτικισμός σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες στην πλειονότητά τους τήρησαν τις συνθήκες. Και τότε η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη. Πώς θα πούμε στον Ολλανδό, στον Γάλλο και το Γερμανό πολίτη ότι θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους και να τηρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας τη στιγμή που ανεχόμαστε να μας παραπλανά συστηματικά μια άλλη χώρα», διερωτάται ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής .

«Τα περισσότερα Porsche cayenne κατά κεφαλή»

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο υψηλός εντεταλμένος, όπως τα περιγράφει ο Βολφ Κλιντς, ταιριάζουν γάντι στον ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή των Ελευθέρων Δημοκρατών Γιώργο Χατζημαρκάκη. Ο κ. Κλιντς δεν επιβεβαιώνει, αλλά και δεν διαψεύδει.

Ο ρόλος του εντεταλμένου θα είναι εποπτικός, αλλά σε κρίσιμες καταστάσεις θα εισπράττει και τη δυσαρέσκεια, διευκρινίζει ο κ. Κλιτς, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερη την περίπτωση της Ελλάδας.

«Δεν ανήκει στις συνηθισμένες περιπτώσεις η Ελλάδα. Φυσικά και μπορεί να συμβεί και σε άλλες χώρες να χάσουν τον έλεγχο των δημοσιονομικών, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας είχαμε συνεχή παραποίηση στατιστικών στοιχείων. Και αυτό δεν είναι ένα απλό πταίσμα. Η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη επί τη βάσει παραποιημένων στοιχείων. Μια πρακτική που συνεχίστηκε και αργότερα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτε για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής», τονίζει ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος, ο κ. Κλιντς υπενθυμίζει ότι η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλή ποσοστό αυτοκινήτων τύπου Porsche cayenne και τα περισσότερα κότερα στις μαρίνες σε σύγκριση με τους άλλους Ευρωπαίους, τη στιγμή που μόνο το 5% των πολιτών δηλώνει εισόδημα άνω των 100 χιλιάδων ευρώ ετησίως. Και αυτό σίγουρα το έβλεπαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, καταλήγει.

Η Ελλάδα υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση

Η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Κομισιόν και τα δρακόντεια μέτρα επιτήρησης της Ελλάδας είναι σήμερα στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων γερμανικών εφημερίδων.

«Υπό αναγκαστική επιτήρηση», «Οι Βρυξέλλες παρεμβαίνουν για πρώτη φορά στην κυριαρχία ενός μέλους για να προστατεύσουν το ευρώ», «Η ΕΕ αναγκάζει τους Έλληνες σε σκληρές περικοπές», «Το δράμα των Ελλήνων είναι το δίλημμα της ΕΕ», είναι μερικοί από τους σημερινούς τίτλους του γερμανικού τύπου.
Ο φαύλος κύκλος των περικοπών

Η εναλλακτική εφημερίδα Tageszeitung γράφει: «Τώρα στο παράδειγμα της Ελλάδας διαγράφεται στον ορίζοντα αυτό που επέκριναν από την ίδρυση της ΟΝΕ οι ευρωσκεπτικιστές: το κοινό νόμισμα χρειάζεται κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Οι ιδρυτές της ΟΝΕ νόμιζαν ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί επαρκώς από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και όμως ακόμα και στις καλές εποχές φάνηκε ότι δεν μπορεί να τηρηθεί το όριο του 3%.

Η ίδια η Γερμανία εδώ και καιρό το παραβιάζει.»

Η συντηρητική Die Welt με τίτλο «Το δράμα των Ελλήνων είναι το δίλημμα της ΕΕ» εκφράζει τους φόβους της για επέκταση των προβλημάτων στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης: «Με την Ελλάδα θα μπουν στο μικροσκόπιο των κερδοσκόπων και άλλες χώρες με υπέρογκα χρέη, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Έτσι ενδέχεται να εκτιναχθούν στα ύψη τα επιτόκια για όλες αυτές τις χώρες, γεγονός που θα είχε καταστροφική επίδραση σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Η ΕΕ επέτρεψε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια να κάνει ό, τι θέλει, και τώρα οι Βρυξέλλες δεν είχαν επιλογή. Το μόνον που μας απέμεινε είναι το αδύναμο εργαλείο της επιτήρησης και η ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά. Βεβαίως οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να επιτηρούν αυστηρά την Ελλάδα, αλλά αυτό αν και είναι σωστό, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Οι σχεδιαζόμενες σκληρές περικοπές και η αύξηση της φορολογίας ενδέχεται να παραλύσουν την ελληνική οικονομία και να οδηγήσουν σε αποπληθωρισμό. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανόν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, να παρέμβουν σαν σωτήρες με διμερείς ρυθμίσεις οικονομικής βοήθειας δισεκατομμυρίων.»

Το ευρώ από χθες διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο

Η Frankfurter Rundschau εκτιμά ότι από χθες ο κίνδυνος για το ευρώ είναι μεγαλύτερος: «Στην ΟΝΕ υπάρχει μακροπρόθεσμα μόνον μια διέξοδος: οι μισθοί στις χώρες με ελλείμματα πρέπει να ευθυγραμμιστούν αναλογικά με εκείνους των χωρών με πλεόνασμα. Κάτι που θα προκληθεί αναγκαστικά μέσω των περικοπών, αλλά αμέσως προκύπτει το επόμενο ερώτημα: μήπως πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί στις χώρες με πλεόνασμα και όχι να μείνουν στάσιμοι;

Στη Γερμανία συνδικάτα και κυβέρνηση διαπραγματεύονται αυτές τις ημέρες για αυξήσεις στο δημόσιο τομέα. Δεν φαίνεται όμως οι πολιτικοί μας να έχουν αντιληφθεί ότι οι γερμανικοί μισθοί είναι υπεύθυνοι για τα ελλείμματα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Από χθες το ευρώ κινδυνεύει ακόμη περισσότερο.»

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με τίτλο «Βοήθεια με σιδηρά πυγμή» και υπότιτλο: «Πρώτα η Lehman Brothers, τώρα η Ελλάδα: όποιος σώζει τράπεζες, πρέπει να σώσει και κράτη», παραλληλίζει την κατάσταση της Ελλάδας με εκείνη της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers: «Πρόκειται για παρόμοια περίπτωση με την Lehman που η χρεοκοπία της συμπαρέσυρε την παγκόσμια αγορά και προκάλεσε την κρίση τον Σεπτέμβριο του 2008. Πρώτα η Lehman και η κρίση των τραπεζών, τώρα η Ελλάδα και η κρίση των δημοσιονομικών.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Επαναλαμβάνεται όσον αφορά την κρίση, αλλά όχι οπωσδήποτε όσον αφορά την αντιμετώπισή της: Ακόμη είναι στο χέρι των κυβερνήσεων της Ευρώπης να διαχειριστούν καλύτερα την κρίση από τον Τζορτζ Μπους και τους συμβούλους του που νόμιζαν ότι μπορούσαν να τιμωρήσουν την Lehman Brothers εγκαταλείποντάς την στην τύχη της.

Επομένως πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια με όλες ασφαλώς τις αυστηρές ρήτρες που προβλέπονται. Τώρα στην κρίση θα φανεί τι μπορεί να πετύχει η ΟΝΕ και το ευρωσύστημα. Διότι έχει πολλές δυνατότητες, αλλά πολλές είναι και επώδυνες.»

Τρία ελληνικά μουσεία "κλέβουν" τη δόξα του... Μαντάμ Τισό


Διδάσκουν την ελληνική Ιστορία και Λαογραφία, επικεντρώνοντας την προσοχή τους όχι μόνο στους διάσημους, αλλά και στους αφανείς πρωταγωνιστές της. Τρεις δημιουργοί αξιοποίησαν ένα εύκαμπτο και εύπλαστο υλικό, το κερί, ως καλλιτεχνικό μέσο απόδοσης ιστορικών μορφών και στη συνέχεια στέγασαν τα έργα τέχνης τους σε ισάριθμα μουσεία- "κοσμήματα" στην ελληνική περιφέρεια.

Το Μπιζάνι Ιωαννίνων, τα Ζωνιανά Κρήτης και το Μαυροχώρι Καστοριάς αποτελούν τους τόπους "καταγωγής" των τριών μουσείων, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το φημισμένο "Μαντάμ Τισό".

Γνωστότερο όλων είναι το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη, στο Μπιζάνι Ιωαννίνων. Το μουσείο λειτουργεί από το 1995 σ' ένα κτήριο, που θυμίζει ηπειρώτικο αρχοντικό. Στις αίθουσές του στεγάζονται 150 κέρινα ομοιώματα, οργανωμένα σε 36 συνθέσεις.

Οι μορφές που παρουσιάζονται σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821 και την περίοδο πριν από αυτήν. Το Κρυφό Σχολειό, οι Δάσκαλοι του Γένους, η Φιλική Εταιρεία, οι Κλέφτες και οι Αρματολοί, ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι μερικά μόνο από τα θέματα που σμίλεψε ο Παύλος Βρέλλης.

Τα εκθέματα συμπληρώνονται από αφιερώματα στην αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, τον Μακεδονικό Αγώνα και το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Έφτιαξα αυτό το Μουσείο σαν φόρο τιμής, αγάπης και πίστης στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες", σημειώνει ο ίδιος, στην ιστοσελίδα του μουσείου.

Δίπλα στο μουσείο βρίσκεται ένα δεύτερο αρχοντικό που στεγάζει βιβλιοθήκη και εργαστήριο.

Την ανάγκη του να διδάξει στις νεότερες γενιές την Ιστορία της Κρήτης μετουσίωσε σε μουσείο ο Διονύσης Ποταμιάνος.

Το μουσείο του, στα Ζωνιανά Κρήτης, λειτουργεί τα τελευταία 15 χρόνια, αν και ο ίδιος αποκαλύπτει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι προϋπήρξαν άλλα 25 χρόνια σκληρής, ακατάπαυστης δουλειάς, για να δημιουργήσει μαζί με τη γυναίκα του τα κέρινα ομοιώματα που εκτίθενται.

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Ποταμιάνου επικεντρώνεται θεματικά σε προσωπικότητες και στιγμιότυπα από την Ιστορία της Κρήτης. Περισσότερα από 100 ομοιώματα αναπαριστούν σε φυσικό μέγεθος εξέχουσες μορφές, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Βιτσέντζος Κορνάρος, ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος και ο Νίκος Καζαντζάκης, αλλά και σημαντικές περιόδους, όπως η δράση του Νικηφόρου Φωκά για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Σαρακηνούς, η Βενετοκρατία και η Κρητική Επανάσταση.

Επίσης, στους χώρους του Μουσείου, ο 80χρονος γλύπτης, Διονύσης Ποταμιάνος, διδάσκει ζωγραφική και γλυπτική σε μαθητές δημοτικού.

Το νεότερο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων (λειτουργεί από τον περασμένο Αύγουστο) βρίσκεται στο Μαυροχώρι Καστοριάς και αποτελεί δημιούργημα του δασκάλου, Δημήτρη Παναγιωτίδη. "Επέλεξα να έχω μαθητές μου όλα τα παιδιά της Ελλάδας πλέον", λέει χαρακτηριστικά.

Ιδιαιτερότητα του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων, Λαογραφίας και Προϊστορίας, όπως ονομάζεται, αποτελεί το γεγονός ότι η θεματολογία του αφορά αποκλειστικά σε σκηνές καθημερινών ανθρώπων.

Στις αίθουσες των δύο νεοκλασικών κτιρίων που συνθέτουν το Μουσείο επιχειρείται αναδρομή στον τρόπο ζωής των απλών ανθρώπων από τα προϊστορικά χρόνια και μετά. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν παλιά επαγγέλματα (ζυμωτής, γανωματής, καροποιός, ναυπηγός, τσαγκάρης κ.α.), καθημερινές δραστηριότητες και έθιμα της περιοχής.

"Η σύζυγός μου και εγώ φιλοτεχνήσαμε τους καθημερινούς ήρωες ρεαλιστικά, αποτυπώνοντας στα πρόσωπά τους τις ρυτίδες και τις ταλαιπωρίες της ζωής τους", εξηγεί ο κ. Παναγιωτίδης

Τα κέρινα ομοιώματα εξοπλίζονται με πραγματικά αντικείμενα, η ιστορική αξία των οποίων είναι σημαντική: φορεσιές, εργαλεία, όπλα, νομίσματα και μαγειρικά σκεύη. Οι αντίκες αποτελούν κατά κύριο λόγο κειμήλια της οικογένειας του κ. Παναγιωτίδη και των άλλων κατοίκων της περιοχής.

Τα δύο κτίρια ενώνει αυλή, που έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπέμπει σε παραδοσιακό χωριό.

"Στόχος μας είναι ανά δύο ή τρία χρόνια να οργανώνουμε αφιερώματα σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, πλαισιώνοντας τα εκθέματα με ηθοποιούς, οι οποίοι θα μυούν τον επισκέπτη στην ατμόσφαιρα των περιόδων αυτών. Δεν θέλουμε να έχουμε ένα στάσιμο μουσείο", τονίζει ο ιδρυτής του μουσείου.

Επίσης, αποκαλύπτει ότι σύντομα θα εκτεθούν στο μουσείο και οι δύο συλλογές του. Η πρώτη περιλαμβάνει περίπου 10.000 απολιθώματα και η δεύτερη νομίσματα που χρονολογούνται από το 1830 και μετά.

Στο δεύτερο κτήριο έχει δημιουργηθεί και χώρος εκδηλώσεων, προκειμένου να φιλοξενεί πολιτιστικές δράσεις. Εκεί ο ιδρυτής του μουσείου οραματίζεται να αναδείξει τη δουλειά των καλλιτεχνών της Καστοριάς προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστή.

"Η πολλή χρήση του Ίντερνετ σχετίζεται με την κατάθλιψη"

Οι άνθρωποι που περνάνε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία όμως συναντά αντιδράσεις, μεταξύ άλλων επειδή δεν είναι ξεκάθαρο αν το Ίντερνετ προκαλεί κατάθλιψη ή αν αντίστροφα οι καταθλιπτικοί άνθρωποι έλκονται από αυτό.

Η έρευνα, που μελέτησε περίπου 1.300 άτομα ηλικίας 16 - 51 ετών (από τους οποίους το 1,2% χαρακτηρίστηκαν "εθισμένοι" στο Ίντερνετ), έγινε από ψυχολόγους του πανεπιστημίου του Λιντς υπό την Κατριόνα Μόρισον και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Psychopathology" (Ψυχοπαθολογία), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.

Οι ερευνητές, όπως ανέφεραν, βρήκαν "εντυπωσιακά" στοιχεία ότι ορισμένοι φανατικοί χρήστες του διαδικτύου αναπτύσσουν καταναγκαστική εξάρτηση από αυτό και αντικαθιστούν τις κοινωνικές συνήθειες της πραγματικής ζωής τους με τις online επαφές και τις συνομιλίες σε chat-rooms και κοινωνικά sites όπως το Facebook.

Η τάση αυτή πιθανώς συνδέεται με τον εθισμό και την κατάθλιψη. "Αυτό το είδος εθιστικού 'σερφαρίσματος' μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διανοητική υγεία", σύμφωνα με την έρευνα.

Οι "κολλημένοι" με το Ίντερνετ περνάνε πολλή ώρα σε ιστοσελίδες πορνό ή online τυχερών παιγνιδιών, σε online κοινότητες, καθώς και σε κοινωνικά δίκτυα. Όλοι βρέθηκαν να έχουν περισσότερα συμπτώματα μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης, αν και οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι δεν μπορούν να είναι απόλυτα βέβαιοι τι τελικά προηγείται: η κατάθλιψη ή ο εθισμός στο διαδίκτυο. Όπως είπαν πάντως, είναι σίγουρο ότι για ορισμένους ανθρώπους, η υπερβολική χρήση του Ίντερνετ μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για τάση κατάθλιψης, διευκρίνισαν όμως ότι οι περισσότεροι κοινοί χρήστες του Ίντερνετ δεν αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα.

"Το διαδίκτυο παίζει σήμερα τεράστιο ρόλο στη σύγχρονη ζωή, όμως τα οφέλη του συνοδεύονται από μια πιο σκοτεινή πλευρά. Ενώ πολλοί από μας το χρησιμοποιούμε για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, να ψωνίσουμε και να στείλουμε ηλεκτρονική αλληλογραφία, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού που δυσκολεύονται να ελέγξουν τον χρόνο που περνάνε στο Ίντερνετ, σε σημείο που αυτό διαταράσσει της καθημερινές δραστηριότητές τους", δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας Κατριόνα Μόρισον.

Όμως άλλοι επιστήμονες, όπως ο δρ Β.Μπελ, του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, δήλωσε ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν είναι κάτι που μπορεί να διαγνωστεί αξιόπιστα, ενώ επεσήμανε ότι, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, όσοι είναι ήδη αγχωτικοί και καταθλιπτικοί, είναι πιο πιθανό να "το ρίξουν" στο Ίντερνετ και όχι το αντίστροφο (δηλαδή το πολύ Ίντερνετ να τους δημιουργήσει ψυχικά προβλήματα).

Άλλοι επεσήμαναν ότι το Ίντερνετ μπορεί να έχει θετική επίδραση στον ψυχισμό του ατόμου, στο βαθμό που τον βγάζει από την απομόνωση, ενθαρρύνοντας τις φιλίες και τις κοινωνικές σχέσεις (έστω και τις online!).

Διάβασαν τη σκέψη σε πείραμα - σταθμό

Για πέντε χρόνια νεαρός Βέλγος βρισκόταν σε κατάσταση «φυτού», μη μπορώντας να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του εξαιτίας σοβαρού τραύματος στο κρανίο λόγω αυτοκινητιστικού δυστυχήματος το 2003.

Βρετανοί και βέλγοι ερευνητές αφού χρησιμοποίησαν μια συσκευή απεικόνισης του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο, (δηλαδή μια μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού - fMRI), απέδειξαν ότι ο ασθενής μπορούσε να σκέφτεται και να είναι ικανός να απαντάει σε ερωτήσεις κλειστού τύπου "ναι" και "όχι" αλλά και σε ερωτήσεις που του έκαναν οι γιατροί (όπως π.χ. "είναι Τόμας το όνομα του πατέρα σου;"), αλλάζοντας με τη θέλησή του την εγκεφαλική δραστηριότητά του.

ZANTEMAN - Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ

Η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τη λήψη μέτρων οργάνωσης της πυρασφάλειας της χώρας μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της, ανατέθηκε στους Νομάρχες με το Διάταγμα της 26-4/8-5-1833.
Παράλληλα, οι Δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να διαθέτουν τα αναγκαία μέσα και εργαλεία για την κατάσβεση των πυρκαγιών, καθώς και προσωπικό, τους Ειρηνοφύλακες, οι οποίοι επιστράτευαν μεταξύ των παρευρισκόμενων, πολίτες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στα Δημόσια κτίρια την αρμοδιότητα και την ευθύνη κατάσβεσης πυρκαγιών είχε ο στρατός και συγκεκριμένα οι Λόχοι Σκαπανέων.
Στις 19 Δεκεμβρίου 1849 καταστράφηκε από πυρκαγιά το αρχοντικό της Δούκισσας της Πλακεντίας. Μια πυρκαγιά που κατέδειξε την αδυναμία του υφιστάμενου συστήματος πυρόσβεσης και απασχόλησε για καιρό τους αριστοκρατικούς κύκλους της τότε Αθηναϊκής κοινωνίας, με αποτέλεσμα ο τότε Υπουργός Στρατιωτικών Δημήτριος Καλλέργης, να συγκροτήσει ειδικό Στρατιωτικό Τμήμα αποκλειστικής πυροσβεστικής αποστολής.
Στις 28 Οκτωβρίου 1854 ιδρύθηκε ο Λόχος Πυροσβεστών με δύναμη 92 ανδρών, με έδρα του το κτίριο, στον περίβολο της Παλιάς Βουλής, εκεί όπου σήμερα είναι το κτίριο του Ο.Τ.Ε. στην οδό Σταδίου.
Η δύναμη του Λόχου Πυροσβεστών για τις ανάγκες της τότε, μικρής Αθήνας ήταν αρκετή, πλην όμως διέθετε πρωτόγονα μέσα και δεν ήταν δυνατό να καλύψει μ΄ αυτά τις μεγάλες ανάγκες πυρόσβεσης.

Το 1861 καταργείται ο Λόχος και συγκροτείται ειδική Διλοχία Σκαπανέων και Πυροσβεστών, με προορισμό την εκτέλεση πυροσβεστικού έργου αλλά και διαφόρων έργων αρχιτεκτονικής και οδοποιίας. Στο Σώμα αυτό εναλλάσσονταν στα πυροσβεστικά καθήκοντα και αυτά των σκαπανέων, υπονομοποιών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εξειδίκευση σε πυροσβεστικές επιχειρήσεις.

Με τη Διλοχία Σκαπανέων και Πυροσβεστών συνέπρατταν, σε περίπτωση πυρκαγιάς οι Διοικητικές Αρχές, το Φρουραρχείο και η Χωροφυλακή. Η Διλοχία αντιμετώπισε με επιτυχία τις πυρκαγιές στην Αθήνα, μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων του 1909 όπου μια μεγάλη και ανεξέλεγκτη πυρκαγιά καταστρέφει τα Ανάκτορα φανερώνοντας την αδυναμία και την ανεπάρκεια των μέσων που διέθετε για να την αντιμετωπίσει.

Το 1910 καταργήθηκε ο Λόχος Πυροσβεστών της Διλοχίας Σκαπανέων και Πυροσβεστών και στη θέση του συστήθηκε η «Πυροσβεστική Μοίρα» από εθελοντές και κληρωτούς, τριετούς υποχρέωσης, αποτελώντας χωριστό στρατιωτικό τμήμα δύο λόχων με υπαγωγή απευθείας στις διαταγές του Υπουργείου των Στρατιωτικών.
Η Πυροσβεστική Μοίρα με αποκλειστικά πυροσβεστικά καθήκοντα, αντιμετώπισε με επιτυχία πολλές πυρκαγιές στην Αθήνα και τον Πειραιά, μέχρι τις 16 Αυγούστου, που κλήθηκε να επέμβει στη μεγάλη πυρκαγιά του Χημείου του Κράτους.
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, η Πυρ/κή Μοίρα πλήρωσε την ανεπάρκεια των μέσων πυρόσβεσης που διέθετε, με τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες πυροσβέστες.
Το 1914 μέσα στην πολεμική ατμόσφαιρα που βρισκόταν ο τόπος, εξαιτίας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Πυροσβεστική Μοίρα μετονομάστηκε σε Λόχο Πυροσβεστών χωρίς ν΄ αλλάξει τίποτε από την οργάνωση και τον εξοπλισμό της.

Το 1923 έγινε προμήθεια 20 βενζινοκίνητων πυροσβεστικών αυτοκινήτων και ο Λόχος Πυροσβεστών αντιμετώπισε με επιτυχία πολλές πυρκαγιές, χωρίς όμως και πάλι να καλύψει συνολικά τις μεγάλες ανάγκες πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Το Σώμα αυτό, κάλυπτε κατά υποτυπώδη τρόπο την πυρασφάλεια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Πατρών. Στις άλλες πόλεις οι Δήμοι υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν δημοτικούς εργάτες και μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Στις 26 Απριλίου 1926 με Διάταγμα διαλύθηκε ο Λόχος Πυροσβεστών και σχηματίστηκε «Πυροσβεστικόν Σώμα», εντελώς ανεξάρτητο από το λοιπό Στράτευμα με ξεχωριστή Διοίκηση υπαγόμενο απευθείας στις διαταγές του Υπουργείου Στρατιωτικών. Ούτε όμως αυτός ο σχηματισμός απέδωσε, αφού οι μεγάλες πυρκαγιές που σημειώθηκαν τα επόμενα χρόνια ήταν τόσο καταστροφικές, ώστε ανησύχησαν σε μεγάλο βαθμό τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, οι οποίες και έθεσαν αμέσως το θέμα αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και υπαγωγής του σε άλλο Υπουργείο.

Στις 12 Μαΐου 1930 δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4661 «περί διοργανώσεως Πυροσβεστικού Σώματος». Σύμφωνα με αυτόν, ιδρύεται το Πυροσβεστικό Σώμα ανεξάρτητο με δικούς του νόμους, με πλήρη αυτοδιοίκηση σε μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και υπαγωγή στο Υπουργείο των Εσωτερικών.
Για τη στελέχωσή του, τοποθετήθηκαν, μετατασσόμενοι από το Λόχο Πυροσβεστών, πενήντα έξι υπαξιωματικοί και πυροσβέστες, καθώς και έντεκα αξιωματικοί. Την ευθύνη της οργάνωσης του νέου Πυροσβεστικού Σώματος ανέλαβε, με απόφαση του ιδίου του Ελευθέριου Βενιζέλου και με τον τίτλο του Τεχνικού Επιθεωρητή, ο Αλκιβιάδης Κοκκινάκης, χημικός μηχανικός και πρώην Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πετρούπολης.

Το 1931 κατασκευάστηκε στο προαύλιο της οδού Μουρούζη, ο πρώτος στην Ελλάδα, Πυροσβεστικός Πύργος Ασκήσεων, ειδικό πυροσβεστικό γυμναστήριο και δαιδαλώδης σήραγγα για την εκπαίδευση των επαγγελματιών πυροσβεστών, ενώ παράλληλα κυκλοφορεί το πρώτο πυροσβεστικό βιβλίο με τίτλο «Θεωρία Πυροσβεστικής Τέχνης», σχετικά με τις γενικές αρχές και μεθόδους κατάσβεσης.
Το 1932 ιδρύθηκαν Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στους Δήμους Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονικέων.
Το 1935 προβλέφθηκε θέση Αρχηγού στο Πυροσβεστικό Σώμα, την οποία καταλαμβάνει ο τότε Αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων Δημήτριος Τρύφωνας. Το 1936 ιδρύθηκε στην Αθήνα η Πυροσβεστική Σχολή για την εκπαίδευση των Δοκίμων Πυροσβεστών της 6ης Εκπαιδευτικής Σειράς, ενώ το επόμενο χρόνο ιδρύεται στον Πειραιά, ο πρώτος Λιμενικός Πυροσβεστικός Σταθμός, εξοπλισμένος με φορητές αντλίες και με πλωτά μέσα που διέθετε η λιμενική αρχή.
Μέχρι και το 1940 το Πυροσβεστικό Σώμα, έκανε σοβαρές προσπάθειες για την βελτίωση της οργάνωσής του, αύξησε το προσωπικό του, εξοπλίστηκε σε μέσα, ενώ ιδρύθηκαν Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε πολλές μεγάλες πόλεις.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμμετείχε ενεργά στην πολιτική άμυνα της χώρας, ειδικά σε επιχειρήσεις κατάσβεσης στους βομβαρδισμούς Αθηνών-Πειραιώς .
Προκειμένου να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες των πολεμικών επιχειρήσεων, ιδρύονται Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στις πόλεις της Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Φλώρινας, Πρέβεζας, Καλαμάτας και Μυτιλήνης.
Στις 17-12-1940 ιδρύεται στην απελευθερωμένη Κορυτσά, μετά την κατάληψη της από τον Ελληνικό Στρατό, Πυροσβεστικός Σταθμός Γ΄ Τάξεως, με Διοικητή το Σταθμάρχη Β΄ Σταθόπουλο Τρύφωνα.

Παράλληλα, την περίοδο της κατοχής, πολλοί ήταν οι υπάλληλοι του Σώματος που οργανώθηκαν και συμμετείχαν σε διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις.

Το 1943 ιδρύονται οι Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πόλεων, ενώ παράλληλα συστήνονται θέσεις ιατρών στην Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Κατά τη μεταπολεμική περίοδο το Πυροσβεστικό Σώμα αναδιοργανώνεται με την ίδρυση Υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, την πρόσληψη προσωπικού και εξοπλίζεται με νέα οχήματα.
Το Σεπτέμβριο του 1945 το σύνολο της υπηρετούσας δύναμης είναι 1084, ενώ η προβλεπόμενη οργανική δύναμη ανέρχεται σε 1300 πυροσβέστες.
Το 1948 παραχωρούνται στο Πυροσβεστικό Σώμα, τα πρώτα πλωτά μέσα, τρία ρυμουλκά που διασκευάστηκαν σε πυροσβεστικά πλοία. Το Μάρτιο του ίδιου χρόνου κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του πρώτου ελληνικού πυροσβεστικού περιοδικού με τίτλο «Πυροσβεστική Ηχώ». Το 1953 ιδρύεται το Επικουρικό Ταμείο Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΤΥΠΣ), με σκοπό να παρέχει «εφ άπαξ» χρηματικό βοήθημα στους πυροσβεστικούς υπαλλήλους όταν για οποιοδήποτε λόγο αποχωρούν από την Υπηρεσία. Το 1956 ψηφίζεται νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι συντελεστές 9% και 11%, κατά τη μετάβαση ακινήτων αυξάνονται σε 11% και 13% αντίστοιχα, στις περιοχές των δήμων όπου υφίσταται ή ιδρύεται Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση εξασφαλίζει τα έξοδα λειτουργίας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και προωθεί την ίδρυση πολλών σε επαρχιακές πόλεις.
Το 1957 αρχίζει η παραλαβή πενήντα πυροσβεστικών οχημάτων τύπου MAGIRUS – DEUTZ με τα οποία βελτιώνεται η επιχειρησιακή δυνατότητα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το 1966 ιδρύεται, το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΤΑΥΠΣ) με σκοπό τη παροχή μερίσματος στους πυροσβεστικούς υπαλλήλους που αποχωρούν από την Υπηρεσία ή στα μέλη της οικογένειάς τους.
Το 1968 δημοσιεύεται ο Α.Ν. 360, σύμφωνα με τον οποίο το Π.Σ. ανήκει στα Σώματα Ασφαλείας. Ο ίδιος νόμος ιδρύει τη Πυροσβεστική Σχολή με τμήματα Δοκίμων Ανθυποπυραγών, Αρχιπυροσβεστών, Πυροσβεστών και Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης.
Το 1969 καθιερώνεται ο θεσμός των περιπολικών πυροσβεστικών οχημάτων προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης σε συμβάντα στις μεγάλες πόλεις, λόγω της αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης. Επίσης την ίδια χρονιά μετονομάζονται οι βαθμοί του προσωπικού του Π.Σ., ονομασίες που ισχύουν μέχρι και σήμερα. Το 1970 ανατίθενται στους βαθμοφόρους του Πυροσβεστικού Σώματος από το βαθμό του Αρχιπυροσβέστη παραγωγικής Σχολής και άνω, τα καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου για την εξιχνίαση των εγκλημάτων εμπρησμού, καθώς και του Δημοσίου Κατηγόρου.
Επίσης μεταφέρεται από την πολεμική αεροπορία στο Πυροσβεστικό Σώμα, η ευθύνη της πυροπροστασίας των Πολεμικών Αεροδρομίων, ενώ παράλληλα ιδρύεται σε κάθε ένα από αυτά, Πυροσβεστικός Σταθμός. Τέλος εκδίδεται από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος το πρώτο μηνιαίο τεύχος του επίσημου περιοδικού του «ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ», το οποίο μετονομάζεται το 1973 σε «Πυροσβεστική Επιθεώρηση».
Το 1971 συστήνεται η Μουσική Μπάντα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το 1972 ιδρύεται το Κέντρο Ασύρματης Επικοινωνίας Πυροσβεστικού Σώματος (199 Κ.Α.Ε), το οποίο το 1992 μετονομάζεται σε Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.).
Το 1975 για πρώτη φορά το Πυροσβεστικό Σώμα αποκτά Αρχηγό, προερχόμενο από τους αξιωματικούς του. Τη θέση καταλαμβάνει ο Κων/νος Γκίκας, μέχρι τότε Υπαρχηγός του Π.Σ.
Το 1977 εξουσιοδοτήθηκε, ο Αρχηγός Π.Σ. και οι Διοικητές Διοικήσεων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πόλεων να εκδίδουν Πυροσβεστικές Διατάξεις για την επιβολή μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας.

Στις 20 Ιουνίου του 1978, σεισμός 6,5 Ρίχτερ πλήττει τη Θεσσαλονίκη. Πολλές καταρρεύσεις οικιών με σημαντικότερη αυτή, μιας 8όροφης πολυκατοικίας. Οι πυροσβέστες απεγκλωβίζουν δεκάδες επιζώντες από τα ερείπια και περί τους σαράντα νεκρούς.
Στο τέλος του ίδιου χρόνου εκδίδεται η 1η Πυροσβεστική Διάταξη «Περί λήψεων βασικών μέτρων πυροπροστασίας εις τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και τους αποθηκευτικούς χώρους αυτών».

Το 1979 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανεγέρσεως των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Σχολής στη θέση Καλυφτάκη της Κάτω Κηφισιάς και από το ακαδημαϊκό έτος 1979-1980 λειτούργησαν εκεί τα τμήματα Δοκίμων Ανθυποπυραγών, Αρχιπυροσβεστών, Πυροσβεστών και Επιμόρφωσης Αξιωματικών. Παράλληλα εκδίδεται η 2η Πυροσβεστική Διάταξη για την πυροπροστασία των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Η ίδια χρονιά σημαδεύεται από δύο μεγάλα συμβάντα. Στις 1 του Οκτώβρη ισχυρή έκρηξη σημειώνεται στο φορτηγό πλοίο «Πανορμίτη» στο λιμάνι της Σούδας, με αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει τη ζωή του και πάνω από εκατό να τραυματιστούν. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που εξαπλώθηκε και στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού.
Στις 7 του ίδιου μήνα αεροσκάφος της SWISSAIR D.C. κατά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, αναφλέγεται. Η συντονισμένη πυροσβεστική επιχείρηση απομακρύνει τον κίνδυνο έκρηξης και απεγκλωβίζει 20 άτομα ζωντανά από το φλεγόμενο εσωτερικό του.
Το 1980 μια σειρά από εμπρησμούς που οφείλονταν σε τρομοκρατικές ενέργειες, πλήττουν τα πολυκαταστήματα ΜΙΝΙΟΝ – ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ – ΑΤΕΝΕ - ΔΡΑΓΩΝΑΣ και ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ ΣΠΟΡ. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών σώζουν από ολοσχερή καταστροφή το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου εκδίδεται η υπ. αριθ. 3 Πυροσβεστική Διάταξη, με την οποία καθορίζονται τα βασικά μέτρα πυροπροστασίας για τις αίθουσες συγκέντρωσης κοινού.
Στις 24 Φεβρουαρίου του 1981, σεισμός 6,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την Περαχώρα, το Βραχάτι, το Κιάτο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, την Κινέττα, τα Μέγαρα και την Αθήνα. Οι πυροσβέστες απεγκλωβίζουν δεκάδες άτομα από τα ερείπια. Στις 6 Μαρτίου, ένας άλλος μεγάλος σεισμός πλήττει τη Βοιωτία. Οι πυροσβέστες επεμβαίνουν σε πάνω από 70 περιπτώσεις παροχών βοηθείας, ενώ παράλληλα συμμετέχουν στις προσπάθειες αποκατάστασης των περισσότερων πληγέντων περιοχών στα χωριά Καπαρέλι, Πλαταιές, Ερυθρές. Την ίδια χρονιά καθιερώνονται ως προστάτες Άγιοι του Πυροσβεστικού Σώματος οι Τρεις εν Καμίνω Άγιοι Παίδες. Το 1982 καθιερώνεται η πενθήμερη εργασία των πυροσβεστικών υπαλλήλων και η χορήγηση των ρεπό. \

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1986,σεισμός μεγέθους 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Καλαμάτα. Μεγάλη διασωστική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε γκρεμισμένη τετραώροφη πολυκατοικία, όπου ανασύρονται ζωντανοί μια τριμελής οικογένεια και ένα μόλις 10 ημερών βρέφος.
Το 1987 ιδρύονται οι Περιφερειακές Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, των οποίων η έδρα και η εδαφική δικαιοδοσία συμπίπτει με τις αντίστοιχες Διοικητικές Περιφέρειες της Χώρας. Το Νοέμβριο εκδίδεται η υπ. αριθ. 4 Πυροσβεστική Διάταξη, με την οποία καθορίζονται τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών σε οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Το 1988 ιδρύεται η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος {Π.Ε.Υ.Π.Σ}, ξεκινώντας επίσημα το συνδικαλισμό στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στις 22 Ιουνίου του 1990 γίνεται η επίσημη έναρξη της διαδικασίας συμμετοχής του Πυροσβεστικού Σώματος σε κοινοτικά προγράμματα.
Το 1991 καθιερώνεται ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη και εκδίδεται η υπ. αριθ. 5 Πυροσβεστική Διάταξη, με την οποία καθορίζεται η διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων πυρασφαλείας.

Το 1993 μετονομάζεται η Πυροσβεστική Σχολή σε Πυροσβεστική Ακαδημία και το Τμήμα Ανθυποπυραγών γίνεται ισότιμο των ΑΕΙ.
Το 1994 το Πυροσβεστικό Σώμα διοργανώνει στην Αθήνα το Διεθνές Πυροσβεστικό Συνέδριο ATHENS FIRE.

Στις 15 Ιουνίου 1995 σεισμός 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την περιοχή του Αιγίου. Μεγάλες διασωστικές επιχειρήσεις του Π.Σ.

Κορυφαίες στιγμές ο απεγκλωβισμός του μικρού Ανδρέα Μπόγδανου από τα ερείπια πολυκατοικίας στο κέντρο του Αιγίου μετά από 21 ώρες και ο απεγκλωβισμός νεαρής Βελγίδας, μετά από πολλές ώρες από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου Ελίκη, στη συνοικία «Βαλιμίτικα»

Στις 26 Ιουλίου, στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος παρασημοφορεί τη Σημαία του Πυροσβεστικού Σώματος, με το Σταυρό του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής για την πολυσήμαντη προσφορά του Σώματος στο Έθνος.
Το 1996 ιδρύθηκε η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (Ε.Α.Π.Σ) επαγγελματική και συνδικαλιστική έκφραση των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος. Δύο χρόνια αργότερα η ΕΑΠΣ γίνεται τακτικό μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Αξιωματικών Πυροσβεστικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (F.E.U)

Τον ίδιο χρόνο εκδίδονται η υπ. αριθ. 6 Πυροσβεστική Διάταξη, με την οποία καθορίζονται τα μέτρα πυροπροστασίας σε αποθήκες και η 7 Πυροσβεστική Διάταξη, με την οποία καθορίζονται τα μέτρα πυροπροστασίας που πρέπει να λαμβάνονται κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών.

Το 1997 εκδίδεται η υπ. αριθ. 8 Πυροσβεστική Διάταξη, με την οποία καθορίζονται τα μέτρα πυροπροστασίας σε εμπορικά καταστήματα.

Το 1998 με το Ν. 2612, ανατίθεται στο Πυροσβεστικό Σώμα η αποκλειστική ευθύνη για τη δασοπυρόσβεση.

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 σεισμός μεγέθους 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή της Πάρνηθας σπέρνει την καταστροφή στην Αττική. Πολλές καταρρεύσεις σε οικίες και εργοστάσια. Το Πυροσβεστικό Σώμα με μια γιγάντια διασωστική επιχείρηση και με τη συνδρομή ξένων διασωστικών ομάδων, ανασύρει 85 άτομα ζωντανά και 115 νεκρούς.

Στο τέλος της ίδιας χρονιάς η Ακαδημία Αθηνών απονέμει το Αργυρό Μετάλλιο στο Πυροσβεστικό Σώμα για την προσφορά του προς το κοινωνικό σύνολο.

Τον Ιούνιο του 2000 απονέμεται στο Πυροσβεστικό Σώμα το βραβείο Thalassa, για την ανθρωπιστική του προσφορά.
Τον επόμενο μήνα εκδίδεται η υπ. αριθ. 9 Πυροσβεστική Διάταξη, με την οποία καθορίζονται τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις.
Το 2001 είναι η χρονιά των μεγάλων διοργανώσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Το Μάρτιο του 2001 διοργανώνει στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης διεθνές συνέδριο με τίτλο, «Δασικές Πυρκαγιές 2001 - Επιχειρησιακοί Μηχανισμοί, Δασοπυροσβεστικά Μέσα και Νέες Τεχνολογίες, ενώ το Νοέμβριο διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη τους πρώτους Βαλκανικούς Αγώνες Εφαρμοσμένων Πυροσβεστικών Αθλημάτων.

Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς η ΕΑΠΣ διοργανώνει στην Αθήνα Πανευρωπαϊκό συνέδριο των Αξιωματικών της πυροσβεστικής για την καριέρα του εθελοντή και επαγγελματία πυροσβέστη.

Το 2002 υπογράφεται στην Αθήνα πρωτόκολλο αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ελλάδας – Γαλλίας.

Στις 14 Ιανουαρίου ο Σύνδεσμος Νεφροπαθών βραβεύει το Πυροσβεστικό Σώμα, για την πολύτιμη βοήθεια των πυροσβεστών σε νεφροπαθείς κατά τη διάρκεια των πρόσφατων χιονοπτώσεων, ενώ στις 11 Απριλίου ο δήμος Αθηναίων βραβεύει το Πυροσβεστικό Σώμα με το Μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας της πόλης.

Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου εκδίδεται η υπ. αριθ. 10 Πυροσβεστική Διάταξη, με την οποία καθορίζονται τα μέτρα πυροπροστασίας σε τουριστικούς λιμένες σκαφών αναψυχής.

Τον Ιούλιο εγκαινιάζεται το νέο υπερσύγχρονο κτίριο της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. στην Ελευσίνα, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Το Μάιο του 2003 διασωστική ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. μεταβαίνει στην Αλγερία για βοήθεια μετά το φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα. Παρόμοια ομάδα το Δεκέμβριο μεταβαίνει για βοήθεια στη πόλη Μπαμ του Ιραν, η οποία έχει πληγεί από ένα εξίσου καταστρεπτικό σεισμό εντάσεως 6,3 Ρίχτερ. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου υπογράφεται στην Αθήνα, συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των Πυροσβεστικών Σωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.
Εκδίδεται η υπ. άριθ.11 Πυροσβεστική διάταξη, με την οποία καθορίζονται τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας σε λυόμενες στεγασμένες κατασκευές με εύκαμπτο περίβλημα.(τέντες)
Η χρονιά κλείνει με την παρουσίαση στο προαύλιο του Ζαππείου Μεγάρου των σύγχρονων πυροσβεστικών οχημάτων, που παρέλαβε το Π.Σ. ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ανάμεσα τους τα δύο βραχιονοφόρα 88 μέτρων.

Το 2004 ανοίγει με ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου με έντονες χιονοπτώσεις που πλήττουν την Αττική. Πάνω από 2.500 αποστολές, παροχές βοηθείας, εκτελεί το Πυροσβεστικό Σώμα, μέσα σε τρεις ημέρες.

Οι επόμενοι μήνες μέχρι και το τέλος Ιουλίου, χαρακτηρίζονται από την εντατική προετοιμασία του συνόλου του Πυροσβεστικού Σώματος, για να αντιμετωπίσει την πυρασφάλεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που διοργανώθηκαν στη χώρα τον Αύγουστο.


Οι νέες τεχνικές, τα σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας, ένας γιγάντιος εξοπλισμός, μια μεγάλη εκπαιδευτική διαδικασία, ένας μεθοδικός επιτελικός σχεδιασμός, αλλά και το βασικότερο, ο επαγγελματισμός και η υπευθυνότητα των πυροσβεστικών υπαλλήλων έκαναν το Πυροσβεστικό Σώμα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο ρόλο της πυρασφάλειας τόσο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, όσο και του ευρύτερου Ελληνικού περιβάλλοντος μεσούσης μάλιστα της θερινής αντιπυρικής περιόδου.


Το 2005 βρίσκει το Πυροσβεστικό Σώμα να εορτάζει τα 75 χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία. Με μια σπουδαία τεχνογνωσία, με έμπειρα και εκπαιδευμένα στελέχη, με ένα μεγάλο και σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, εξασφαλίζει την επιτυχή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκτεταμένων κινδύνων που απειλούν τη σύγχρονη κοινωνία.