BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

"Παγώνει" προσωρινά η αγορά εμβολίων

Ανακλήθηκε από την GlaxoSmithKline η παρτίδα εμβολίων κατά της νέας γρίπης που προκάλεσε ασυνήθιστα υψηλό αριθμό αλλεργικών αντιδράσεων στον Καναδά.

Η εταιρία επισημαίνει ότι το εμβόλιο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα είναι διαφορετικό και παρασκευάζεται στη Γερμανία.

Προσωρινό πάγωμα στις παραγγελίες δύο εκατομμυρίων εμβολίων της Sanofi Aventis, στη χώρα μας εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η παραλαβή τους αναμενόταν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής το σκεύασμα της συγκεκριμένης εταιρίας δεν θεωρείται ακόμα επαρκές ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό για το εάν πρέπει να εμβολιάζονται οι έγκυες για τη νέα γρίπη.

Η χώρα μας έχει προμηθευτεί εμβόλια μόνο από την GlaxoSmithKline και τη Novartis.

Λίγο πριν από την απόφαση της κάλπης στη ΝΔ

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ με το βλέμμα στραμμένο στις προσχωρήσεις ηχηρών ονομάτων στο στρατόπεδό τους.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην προσέλευση των ψηφοφόρων την Κυριακή, ενώ την Πέμπτη η Επιτροπή του Εκτάκτου Συνεδρίου θα ανακοινώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

Οι τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, με την ομιλία της κ. Μπακογιάννη στην πλατεία Κοτζιά και στο Ζάππειο του κ. Σαμαρά.

Αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του ως το τέλος εμφανίστηκε στο ΣΚΑΪ, ο υποψήφιος για την αρχηγία της ΝΔ και νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Όπως είπε μπήκε στην διαδικασία της εκλογής για να διαμορφώσει έναν πόλο. Τόνισε με έμφαση ότι ο ίδιος είναι ΝΔ, ούτε Μπακογιάννη, ούτε Σαμαράς.

Η πρόταση που εκπροσωπεί η Ντόρα Μπακογιάννη είναι γοητευτικότερη στα δικά μου αυτιά, δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο Νίκος Δένδιας. Εξέφρασε την ελπίδα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να στηρίξουν τη νέα αυτή προσπάθεια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αν υπάρχει αθρόα συμμετοχή στη βάση τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για μηχανισμούς, εκτίμησε επίσης στο ΣΚΑΪ, η Φωτεινή Πιπιλή. Είπε επίσης ότι η στήριξή της προς το πρόσωπό του Αντώνη Σαμαρά, έχει να κάνει με πρόσωπα που έχουν την ίδια ιδιοσυγκρασία με την ίδια.

Ανέφερε τέλος ότι η ήττα της ΝΔ ήταν απόρροια πολιτικών συμπεριφορών συγκεκριμένων προσώπων.

Πήρε εξιτήριο ο Μητροπάνος!

Τελικά, πήρε εξιτήριο ο Δημήτρης Μητροπάνος και από το μεσημέρι της Τρίτης βρίσκεται στο σπίτι του στον Μαραθώνα. Η υγεία του γνωστού τραγουδιστή έχει καλυτερεύσει και οι γιατροί του έκριναν ότι μπορεί όχι μόνο να επιστρέψει στο σπίτι του, αλλά να γυρίσει ακόμη και στην πίστα της «Ιεράς Οδού». Μάλιστα, η δισκογραφική του μας ενημέρωσε ότι ο Μητροπάνος την επόμενη Πέμπτη θα ανέβει ξανά στις πίστες.

Ο τραγουδιστής θα ακολουθήσει τη φαρμακευτική αγωγή που του έδωσαν οι γιατροί και θα χαλαρώσει, όπως του συνέστησαν να κάνει. Πάντως, βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση και η διάθεση του είναι ανεβασμένη. Στο πλευρό του βρίσκεται η σύζυγος του, Βένια ενώ και η συνεργάτιδα του Πέγκυ Ζήνα ήταν από τους πρώτους που τον επισκέφθηκαν στο ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Για την ιστορία, ο Μητροπάνος την περασμένη Παρασκευή μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό. Οι εξετάσεις που του έγιναν ανησύχησαν τους γιατρούς, οι οποίοι τον κράτησαν μέσα στο νοσοκομείο. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης που η κατάσταση του είχε βελτιωθεί και δεν υπήρχε λόγος για περαιτέρω παραμονή.

TO ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διακρίσεις

Τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες υφίσταται βία στη διάρκεια της ζωής της. Τα φαινόμενα της κακοποίησης και της άσκησης βίας κατά γυναικών εξακολουθούν να παρατηρούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία και στις διάφορες μαρτυρίες, προκαλεί έκπληξη και αγανάκτηση. "Μεγάλος αριθμός κοριτσιών και γυναικών είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης, βιασμού από ξένους και γνωστούς, σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία, σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους και κακοποίησης (ακόμα και ανθρωποκτονίας) από συντρόφους", τονίζει σε μήνυμά της, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των δύο φύλων, Μαρία Στρατηγάκη. Οι λύσεις πρέπει να πηγάζουν από την κοινωνία και να υιοθετούνται από την πολιτική. Μαζί με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών εντείνει και διευρύνει τις ενέργειές της, για την συστηματική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου στη χώρα μας με στόχο να εκλείψει η βία σε όλες τις μορφές!
Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα πρόβλημα που "εμφανίζεται" (ή συνήθως συγκαλύπτεται) σε όλων των τύπων τις σύγχρονες κοινωνίες: στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες με ποικίλες μορφές, είτε με τη μορφή της οικογενειακής βίας, είτε με τη μορφή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης όσο και στις υπόλοιπες κοινωνίες, όπου οι γυναίκες είναι θύματα πιο πρωτόγονων μορφών βίας.

Η οικογενειακή βία είναι μια από τις πιο κακοήθεις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή διαπράττεται, όχι από ξένους, αλλά από μέλη της οικογένειας, ανθρώπους εμπιστοσύνης. Είναι εξαπλωμένη σε όλο τον κόσμο, έχοντας επιπτώσεις στη φυσική και συναισθηματική υγεία γυναικών και παιδιών, απειλώντας την οικονομική τους ασφάλεια και υπονομεύοντας την αυτοεκτίμησή τους και την δυνατότητα για ομαλή ανάπτυξη. Στις χειρότερες περιπτώσεις αποτελεί απειλή για τη ζωή, όταν γυναίκες δολοφονούνται ή αυτοκτονούν από απελπισία.

Μια τέτοια μορφή βίας δεν κάνει διακρίσεις πολιτισμικής κληρονομιάς, ταξικής θέσης, μορφωτικού επιπέδου, ύψους εισοδήματος, εθνικότητας και ηλικίας σε οποιαδήποτε χώρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι δεν καταγράφονται σε επίσημες στατιστικές 60 εκατομμύρια γυναίκες, θύματα των ίδιων των οικογενειών τους, δολοφονημένες εκ προμελέτης ή μέσω παραμέλησης, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.

Η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας από άντρες πάνω σε γυναίκες έχει κοινωνικές γενεσιουργές αιτίες, τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα, που αποτελούν δομικό στοιχείο της κοινωνίας (βία δομική) και εκφράζονται πέρα από την άμεση άσκηση βίας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομική και κοινωνική εξάρτηση της γυναίκας από τον άντρα, στη μειονεκτική θέση των γυναικών στον τόπο της δουλειάς, στις χειρότερες ευκαιρίες μόρφωσης για κορίτσια και γυναίκες, στην υπο-εκπροσώπηση των γυναικών σε πολιτικές θέσεις κ.ά.

Ορισμένες μορφές βίας εκδηλώνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης (π.χ. η οικογενειακή βία και ο βιασμός), ενώ άλλες εμφανίζονται μόνο σε ορισμένες χώρες ή πολιτισμούς, όπως ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων, η επαλήθευση της παρθενίας, το κάψιμο στην πυρά των χηρών.

Μήνυμα γγ του ΟΗΕ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, σε μήνυμά του αναφέρει:

" Τη δεκαετία που πέρασε από τότε που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 25η Νοεμβρίου, ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ολοένα και περισσότεροι, ομάδες και άτομα, άνδρες και αγόρια, συμμετέχουν στις προσπάθειες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτής της αποτρόπαιης παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Μπαν Γκι Μουν



Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί επίσης σε εθνικό επίπεδο, καθώς πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει νόμους και ολοκληρωμένα σχέδια δράσης.
Παρόλα αυτά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. Σε κάθε χώρα, οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να πλήττονται και να υποφέρουν από τη βία. Αυτή η μορφή βίας υπονομεύει την ανάπτυξη, προκαλεί την αστάθεια και καθιστά την επίτευξη της ειρήνης ακόμη πιο δύσκολη. Πρέπει να απαιτήσουμε τη λογοδοσία και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα ώστε να θέσουμε τέρμα στην ατιμωρησία. Πρέπει να ακούσουμε και να στηρίξουμε τις γυναίκες που επιζούν.

Ο στόχος μας είναι σαφής: να δώσουμε τέλος σε αυτά τα ασυγχώρητα εγκλήματα - είτε πρόκειται για τη χρήση του βιασμού ως όπλο πολέμου, την ενδοοικογενειακή βία, τη σωματεμπορία, τα αποκαλούμενα εγκλήματα "τιμής" και τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια αυτής της μορφής βίας με την εξάλειψη των διακρίσεων και την αλλαγή της νοοτροπίας που τη διαιωνίζει.


Η εκστρατεία "Ενωμένοι για τον Τερματισμό της βίας Κατά των Γυναικών" ("UNiTE to End Violence Against Women") που εγκαινίασα πέρυσι, καλεί σε δράση ολόκληρο το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Καλεί επίσης όλες τις χώρες να θέσουν σε εφαρμογή, μέχρι το έτος 2015, ισχυρούς νόμους, πολυτομεακά σχέδια δράσης, προληπτικά μέτρα, συλλογή δεδομένων, καθώς και να καταβάλουν συστηματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας σε συνθήκες συγκρούσεων. Καλώ τις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και κάθε έναν ξεχωριστά να συμμετάσχουν μαζί μας σε αυτή την εκστρατεία. Επίσης, πρόσφατα εγκαινίασα ένα δίκτυο Ηγετών-Ανδρών για την ενίσχυση της προσπάθειάς μας.
Η στήριξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη δημιουργία μιας ενιαίας οργάνωσης του ΟΗΕ για τα θέματα ισότητας θα ενισχύσει το έργο μας. Η νέα οργάνωση θα προωθήσει την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών και θα καθιστά υπόλογο το ίδιο το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο κρατούν ενωμένες τις οικογένειες, τις κοινότητες και τα έθνη. Στη φετινή Διεθνή Ημέρα, ας επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Ας επενδύσουμε περισσότερους πόρους στην καταπολέμηση αυτής της μορφής βίας. Ας κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θέσουμε τέλος σε αυτές φρικτές επιθέσεις, μια για πάντα."

Μούδιασμα: Όχι πάντα αθώο σύμπτωμα

Νιώθω σουβλιές στο αριστερό πόδι που διαρκούν μία ημέρα και φεύγουν. Μήπως είναι η ιδέα μου;
Είμαι πενήντα ετών, νιώθω μουδιάσματα στο στήθος. Είναι από άγχος;
Ξυπνάω με μουδιασμένο χέρι. Έχω πρόβλημα;
Μουδιάζει το χέρι μου, καθώς ανεβαίνω ανηφόρα. Έχω πρόβλημα;
Το μούδιασμα και η μυρμηκίαση είναι συχνά φαινόμενα, αφορούν μικρό ή μεγάλο τμήμα του σώματος και περιλαμβάνουν μία ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, που περιγράφονται από τους ασθενείς ως τσιμπήματα, σφιξίματα, σουβλιές, στρίψιμο, τράβηγμα, κάψιμο, ηλεκτρισμός, ακαθόριστα τοπικά αισθήματα. Ιατρικώς τα αισθήματα αυτά περιγράφονται ως δυσαισθησίες, παραισθησίες, μυρμηκίες.

Οι δυσαισθησίες, παραισθησίες και οι μυρμηκίες είναι συνηθισμένα και συχνά ενοχλητικά συμπτώματα, που παρατηρούνται σε ένα μεγάλο μέρος των ασθενών που επισκέπτονται τον ειδικό παθολόγο και ερωτήματα, όπως τα παραπάνω, απασχολούν συχνά το κοινό.

Η φυσιολογική σωματική αίσθηση προϋποθέτει μία άθικτη λειτουργία του δέρματος, των αρθρώσεων, των νεύρων και των υποκείμενων ιστών του σώματος. Συμπτώματα ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν σε φυσιολογικά άτομα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως μετά από έκθεση σε πολύ έντονο ψύχος, μετά από παρατεταμένη μηχανική παρακώλυση της ροής του αίματος, όταν πιέζεται το χέρι από σφιχτό περιβραχιόνιο κλπ, σε έντονη ψυχική φόρτιση.

H αυτόματη έκλυση των συμπτωμάτων, μπορεί να οφείλεται σε νευρολογικές διαταραχές ή παθήσεις των οστών, που παρακωλύουν την πορεία των νεύρων, σε γενικά παθολογικά σύνδρομα, σε συστηματικές παθολογικές παθήσεις ή ψυχιατρικά σύνδρομα.

Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται παροδικά μετά από έκθεση σε ψύχος μικρού βαθμού τότε μπορεί να πρόκειται για ένα σπάνιο σύνδρομο, το σύνδρομο Raynaud.

Σε ορισμένες περιπτώσεις που τα συμπτώματα εντοπίζονται στον θώρακα ή στα άνω άκρα, μπορεί να πρόκειται για εξελισσόμενη πάθηση του μυοκαρδίου. Επί οξείας εμφάνισης συμπτωμάτων επιβάλλεται πάντοτε άμεση ιατρική εξέταση προς αποκλεισμό εξελισσόμενου εγκεφαλικού ή καρδιολογικού επεισοδίου.

Κατά την εξέταση στο ιατρείο, που περιλαμβάνει απλές δοκιμασίες για την αξιολόγηση της ακεραιότητας των αισθητικών οδών υπεύθυνων για την αίσθηση του πόνου, της δόνησης της αφής, της πίεσης, της αίσθησης, της θέσης, της ισορροπίας, την θέση των αρθρώσεων, την θερμοκρασία, διερευνάται εάν υπάρχουν αντικειμενικώς διαπιστούμενες αισθητικές διαταραχές, ελλείμματα νευρολογικού τύπου, ή τοπικές διαταραχές αιμάτωσης.

Στις περιπτώσεις πιθανού εξελισσόμενου καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να χρειαστούν επειγόντως ειδικές εξετάσεις αξιολόγησης.

Εάν δεν διαπιστωθούν αντικειμενικώς υποκείμενες τοπικές βλάβες ή των αντίστοιχων νευρικών οδών ή πιθανό εξελισσόμενο εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο κατά την ιατρική εξέταση, μπορεί να χρειαστεί εργαστηριακός έλεγχος προς την κατεύθυνση γενικών παθολογικών συνδρόμων, όπως επίπεδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, εξετάσεις λειτουργίας ενδοκρινών αδένων κ.λπ.

Σκότωσε αρκουδάκι και έκοψε τα πόδια του για... τρόπαιο

Άγνωστος σκότωσε αρκουδάκι μόλις δύο χρόνων και έκοψε και πήρε τα δύο μπροστινά του πόδια για... τρόπαιο.

Η αποκρουστική αυτή πράξη έγινε στην ευρύτερη περιοχή του Λειβαδίτη Ξάνθης, νοτιοδυτικά της Δυτικής Ροδόπης, όπου βρέθηκε νεκρό αρσενικό αρκουδάκι, με τραύματα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι. Το ζώο ήταν ακρωτηριασμένο στα δύο μπροστινά του πόδια, γεγονός που, σύμφωνα με τον "Αρκτούρο", αποδεικνύει ότι σκοτώθηκε από πρόθεση και τα δύο του πόδια αποτέλεσαν το τρόπαιο.

Σημειώνεται ότι η ευρύτερη ορεινή περιοχή της Ροδόπης αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο βιότοπο αρκούδας στη χώρα μας με ελάχιστο πληθυσμό περίπου 20-30 ζώα.

Η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης. Ο πληθυσμός της αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 250 ζώα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του "Αρκτούρου", η δασική υπηρεσία και η θεσμοθετημένη θηροφυλακή της πρέπει άμεσα να ενισχυθούν αφού το λαθραίο κυνήγι αποτελεί μία από τις κύριες απειλές των σπάνιων ειδών της ελληνικής πανίδας.

Ρεχάγκελ: Αποχωρώ μετά το Μουντιάλ

Τον πρόθεσή του να αποχωρήσει από τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας, μετά το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, ανήγγειλε ο Οτο Ρεχάγκελ, με δηλώσεις του στο περιοδικό «World Soccer».
«Δεν ξέρω τι θα γίνει στην Αφρική. Σε ένα τέτοιο τουρνουά χρειάζεται και τύχη. Μακάρι να την έχουμε για να πετύχουμε και κάτι καλό, ώστε να μπορώ να αποχωρήσω ευτυχισμένος μετά το Μουντιάλ. Θέλουμε να πάμε όσο το δυνατόν πιο μακριά γίνεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο γερμανός τεχνικός.Δηλώσεις του Αγγελου Χαριστέα φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα «Earth Times», η οποία είχε αφιέρωμα στην πρόκριση της ελληνικής ομάδας. «Αυτή είναι πολύ σημαντική στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι απλά φανταστικό. Παίξαμε πολύ καλά κόντρα στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο. Πήραμε το προβάδισμα χάρη στο όμορφο γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και το κρατήσαμε με άνεση».

Φοβούνται νέο φούντωμα της γρίπης στις γιορτές

Ο πιο επικίνδυνος μήνας αναμένεται να είναι ο Δεκέμβριος, καθώς αυτήν την περίοδο οι Έλληνες επιστήμονες υπολογίζουν να σημειωθεί ρεκόρ κρουσμάτων νέας γρίπης.

Η χώρα μας ήδη διανύει τη δεύτερη εβδομάδα του πανδημικού κύματος με τον αριθμό των ασθενών που εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές και χρήζουν νοσηλείας στην Εντατική να αυξάνεται κατακόρυφα.

Μόλις χθες καταγράφηκε το πρώτο σοβαρό κρούσμα σε έγκυο, ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι διασωληνώθηκαν. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, μια γυναίκα 35 ετών, η οποία βρίσκεται στον 4ο προς 5ο μήνα κύησης, διακομίστηκε εσπευσμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

Από χθες βρίσκονται στην Εντατική και τρεις παχύσαρκοι ασθενείς που μολύνθηκαν από τη νέα γρίπη Α- ένας άνδρας 42 ετών, ένας άνδρας 55 ετών, και μία γυναίκα 69 ετών- εκ των οποίων οι δύο τελευταίοι πάσχουν και από χρόνιες παθήσεις.

Στη λίστα των ανθρώπων που νοσηλεύονται τις τελευταίες ημέρες διασωληνωμένοι προστέθηκε και ένας άνδρας 48 ετών με αιματολογικό νόσημα. Στο μεταξύ, κρίσιμη, αλλά σταθερή χαρακτηρίζουν οι θεράποντες ιατροί την κατάσταση της υγείας του 7χρονου αγοριού που νοσηλεύεται στην Εντατική του «Ιπποκράτειου», στη Θεσσαλονίκη.

23 στην Εντατική
«Σε ολόκληρη την Ελλάδα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 23 ασθενείς, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης. Δυστυχώς, πρόκειται στην πλειονότητά τους για ανθρώπους νεαρής ηλικίας», δήλωσε αργά χθες στα «ΝΕΑ» η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Τζίνα Λεπτοκαρίδου.

Η έξαρση κρουσμάτων ωστόσο δεν προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση. «Η συνολική διάρκεια του πανδημικού κύματος είναι συνήθως έξι με οκτώ εβδομάδες. Εάν υποθέσουμε πως διανύουμε τη δεύτερη με τρίτη εβδομάδα, τότε αναμένεται να σημειωθεί κορύφωση περίπου στα μέσα του Δεκεμβρίου. Πρόκειται ωστόσο για εκτιμήσεις βάσει των έως τώρα δεδομένων», λέει στα «ΝΕΑ» ο λοιμωξιολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Συνεπώς και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέρα με την ημέρα εξαντλείται το χρονικό περιθώριο προστασίας των πολιτών, δεδομένου πως για να αποκτήσει ο οργανισμός ανοσία μετά τον εμβολιασμό μεσολαβούν τουλάχιστον 12 ημέρες.

Η «ανοσία της αγέλης»
Η αρνητική στάση προς το πανδημικό εμβόλιο έχει ακόμη μία επίπτωση, αφού επιβραδύνεται η δημιουργία της «ανοσίας της αγέλης». «Σύμφωνα με υπολογισμούς έχει νοσήσει το 3%- 4% του πληθυσμού. Κανείς ωστόσο δεν είναι βέβαιος για το ακριβές ποσοστό, καθώς δεν έχουν καταγραφεί εκείνοι οι πολίτες που έχουν νοσήσει με τη νέα γρίπη, παρά ταύτα δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα. Για να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία- είτε φυσική είτε μέσω εμβολιασμού- το 40% του γενικού πληθυσμού», προσθέτει ο κ. Τσιόδρας. Όπως ο ίδιος διευκρινίζει, ακόμη και όταν επιτυγχάνεται η «ανοσία της αγέλης», δεν σταματά η ύπαρξη του ιού στην κοινότητα, αλλά εμποδίζεται σημαντικά η εξάπλωσή του λόγω της μεγάλου ποσοστού ανοσίας του πληθυσμού.

Η ελαφρώς αυξημένη κίνηση των τελευταίων 24ώρων στα εμβολιαστικά κέντρα κάνει τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς να αισιοδοξούν. Είναι ενδεικτικό πως την ημέρα έναρξης εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων 12.714 πολίτες εμβολιάστηκαν με το πανδημικό εμβόλιο (αριθμός-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα). Παρ΄ όλα αυτά, οι λοιμωξιολόγοι υπογραμμίζουν πως οι ρυθμοί πρέπει να αυξηθούν δραστικά τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά μέρα με την ημέρα, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται και στη χώρα μας πως οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.
ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ
και τρεις παχύσαρκοι ασθενείς που μολύνθηκαν από τη νέα γρίπη Α΄ εκ των οποίων οι 2 πάσχουν και από χρόνιες παθήσεις


Ανακλήθηκε παρτίδα εμβολίων λόγω αλλεργικών αντιδράσεων

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟΣ αριθμός σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο για τη νέα γρίπη καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον Καναδά. Ο φαρμακευτικός όμιλος GlaxoSmithΚline ανακάλεσε μια παρτίδα εμβολίων (δεν τα απέσυρε, αλλά ζήτησε από τις καναδικές υγειονομικές αρχές να μην τα χορηγήσει στον πληθυσμό) και διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει τα αίτια αυτών των αλλεργιών, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έγινε γνωστός. «Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι διαφορετικό από εκείνο που έχουν προμηθευθεί οι αρχές στην Ελλάδα», διευκρίνισε με ανακοίνωσή της η παρασκευάστρια εταιρεία Glaxo που προσέθεσε ότι είναι διαφορετική και η διαδικασία έγκρισής του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν αλλάζει τις συστάσεις του σχετικά με τα εμβόλια καθώς ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ιού, που κρίνεται ιδιαίτερα επιθετικός. «Πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη στον Καναδά», είπε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Η συγκεκριμένη παρτίδα περιλαμβάνει 172.000 δόσεις του εμβολίου από τις συνολικά 7,5 εκατ. δόσεις που η GSΚ έχει πουλήσει στον Καναδά με την ονομασία Αrepanrix.

Το προβλεπόμενο ποσοστό αλλεργικών αντιδράσεων σε εμβόλια είναι 1/100.000

και από ό,τι φαίνεται η συγκεκριμένη παρτίδα προκάλεσε αρκετές περισσότερες όπως αναφυλακτικά σοκ ή αλλεργικές αντιδράσεις στους πνεύμονες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να αποβούν μοιραίες.

«Οι έγκυοι διατρέχουν 10 φορές υψηλότερο κίνδυνο αν νοσήσουν»

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ υπογραμμίζουν πως ήταν θέμα χρόνου να καταγραφεί και το πρώτο σοβαρό κρούσμα εγκύου με νέα γρίπη. Άλλωστε, τους τελευταίους μήνες επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία πως οι έγκυες που διανύουν το 2ο και 3ο τρίμηνο κύησης διατρέχουν σοβαρές πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευτούν στην περίπτωση που μολυνθούν από τον νέο ιό Α (Η1Ν1).

«Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει πως οι έγκυοι διατρέχουν εννέα με δέκα φορές υψηλότερο κίνδυνο στην περίπτωση που νοσήσουν με τη νέα γρίπη, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό», τονίζει στα «ΝΕΑ ο λοιμωξιολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο ερώτημα γιατί οι έγκυες είναι πιο ευάλωτες στον νέο ιό, οι ειδικοί απαντούν πως «πρόκειται για διαταραχή στην ανοσία τους». Αυτός είναι και ο λόγος που οι διεθνείς επιστημονικοί φορείς συνιστούν την άμεση χορήγηση αντιιικής αγωγής στις εγκύους αμέσως μόλις εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα - ακόμη και όταν δεν υπάρχει εργαστηριακή διάγνωση.

Υπάρχει ωστόσο ένας επιπλέον λόγος που ισχυροποιεί τη σύσταση των γιατρών για την αναγκαιότητα εμβολιασμού των εγκύων: φαίνεται πως όταν μια έγκυος μολυνθεί με τον ιό της νέας γρίπης, τίθεται σε κίνδυνο και το έμβρυο. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας έδειξε ότι παιδιά των οποίων οι μητέρες μολύνθηκαν με τον ιό της γρίπης του 1918 αντιμετώπιζαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα στη ζωή τους.

Συνεπώς, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως εάν η έγκυος αναπτύξει ανοσία στον ιό μέσω του εμβολιασμού και δεδομένου πως μέρος των αντισωμάτων διαπερνούν τον πλακούντα, προστατεύεται κατ΄ αυτό τον τρόπο και το έμβρυο.



Περιπτώσεις αντίστασης του ιού στο Ταμιφλού
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ Οργανισμός Υγείας ερευνά περιπτώσεις ασθενών με τη νέα γρίπη όπου ο ιός έχει αναπτύξει αντίσταση στο Τamiflu, το φάρμακο εναντίον του ιού Η1Ν1.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ χθες, υπάρχουν περιστατικά στη Βρετανία και τις ΗΠΑ ασθενών των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο και ο ιός Η1Ν1 βρίσκει ευκαιρία να αναπτύξει αντίσταση στο Τamiflu. Έτσι το στέλεχος που είναι ανθεκτικό στο φάρμακο, προφανώς έχει μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

«Είδαμε τις αναφορές και τώρα πρέπει να τις εξετάσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Τόμας Έιμπραμ. Οι ασθενείς αυτοί, πέντε στη Βρετανία και τέσσερις στις ΗΠΑ, έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είτε διότι υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες είτε διότι πάσχουν από ΑΙDS. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, «θα δούμε αν πρέπει να θέσουμε πρόσθετα μέτρα για να προστατεύσουμε αυτή την ευπαθή ομάδα. Μπορεί να σημαίνει ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τους υπόλοιπους».

Σε ερώτηση αν τα περιστατικά στη Βρετανία είναι τα πρώτα κατά τα οποία άνθρωπος μετέδωσε σε άνθρωπο το στέλεχος του ιού που είναι ανθεκτικό στο Τamiflu, o Έιμπραμ δήλωσε: «Από όσα γνωρίζω, μέχρι τώρα μιλούσαμε για την πιθανότητα αυτή, αλλά δεν έχουμε καταλήξει οριστικά». Ο ιός Η1Ν1, ένα «μείγμα» ιών των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων, έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 6.770 άτομα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ενώ οι περισσότεροι που νοσούν παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. Ερευνούν τη μετάλλαξη
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ προσέθεσε ότι συνεχίζεται η έρευνα για το αν η μετάλλαξη του ιού Η1Ν1, που εντοπίστηκε στη Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα, προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα στον πληθυσμό. Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι η μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ιού να εισχωρεί βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας πιο σοβαρές ασθένειες. «Είναι πολύ σημαντικό θέμα και το εξετάζουμε», δήλωσε ο Έιμπραμ. «Αν η μετάλλαξη συνδέεται πράγματι με σοβαρές περιπτώσεις, τότε πρέπει να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι συνδέεται με πιο βαριά συμπτώματα». Προσέθεσε όμως ότι τα αντιικά φάρμακα και τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή τη μετάλλαξη του ιού. Ο μεταλλαγμένος ιός εμφανίστηκε τον Απρίλιο σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τίνα Μπιρμπίλη πιέζει τη ΔΕΗ να περιορίσει το λιγνίτη

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη με επιστολή που έστειλε στη ΔΕΗ, ζητά τον περιορισμό της λειτουργίας των μονάδων της Πτολεμαΐδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Στην εν λόγω επιστολή η υπουργός ζητά από την επιχείρηση να μειώσει τα φορτία στις μονάδες, να σταματήσουν οι μεταφορές λιγνίτη και τέφρας στα ορυχεία, καθώς λόγω της άπνοιας και της ατμοσφαιρικής αναστροφής αυξήθηκε η ρύπανση με σωματίδια.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της κοινότητας Αγίου Δημητρίου για την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η κ. Μπιρμπίλη, με αφορμή το νέο πρόεδρο της ΔΕΗ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η επίλυση του η επίλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος της περιοχής «συνιστά προτεραιότητα που ως πολιτική κατεύθυνση θα δοθεί στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο των δράσεων για πράσινη ανάπτυξη».
«Είναι δεδομένη η θέση του υπουργείου για μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» πρόσθεσε η ίδια, ενώ ανακοίνωσε έναρξη διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά και τα άλλα προβλήματα της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ εδώ και περίπου 10 μέρες προχώρησε σε εκτεταμένη περικοπή φορτίων των λιγνιτικών μονάδων της, τα οποία υποκαθιστά με φορτία από τις υδροηλεκτρικές μονάδες.
Η εν λόγω κίνηση σχετίζεται με τις μεγάλες ποσότητες νερού που υπάρχουν στις λίμνες των υδροηλεκτρικών και οι οποίες πρέπει να καταναλωθούν, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Έτσι οι μονάδες Αγ. Δημήτριος 3, Καρδιά 4, Πτολεμαΐδα 3, Αμύνταιο 1,2 και Μελίτη βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Οικολογικό έγκλημα στην Αρχαία Ολυμπία

Σε αποδέκτη αποβλήτων έχει μετατραπεί ο ποταμός Κλαδέος που διέρχεται από τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στο press-gr.blogspot.com
Το νερά του είναι κατάμαυρα γεγονός που δηλώνει ότι κάποιος ρίχνει τα απόβλητά του μέσα στον εν λόγω ποταμό.
Υπάρχει πιθανότητα κάποιο ελαιοτριβείο να ρίχνει όλα τα απόβλητά στον Κλαδέο (ή σε ρέμα που πέφτει σε αυτόν) παραβιάζοντας στην ουσία τη νομοθεσία, τους όρους της άδειας λειτουργίας του, καταστρέφοντας την τοπική χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, δημιουργώντας ένα οικολογικό έγκλημα, το οποίο είναι και ορατό σε όσους τουρίστες επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο.
Καλούμε τον εισαγγελέα, τη Νομαρχία και το Δήμο να λάβουν άμεσα μέτρα για να βρεθούν και να τιμωρηθούν υποδειγματικά οι υπεύθυνοι.
Οι φωτογραφίες αδιάψευστος μάρτυρας.

Φρίκη στο Ίλιον


«Ντρέπομαι για την κόρη μου» ήταν τα πρώτα λόγια της μητέρας της Ειρήνης Τσονοπούλου, η οποία κατηγορείται ότι εξέδιδε το 11χρονο σήμερα κοριτσάκι της και άλλα δύο παιδιά της οικογένειας που φιλοξενούσε.

Η φρίκη της παιδεραστίας στο Ίλιον αναβιώνει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Η Ειρήνη Τσονοπούλου, η οποία επικαλούμενη λόγους υγείας δεν βρίσκεται στο δικαστήριο, ο σύντροφός της, Σπύρος Σουχλερής, ο ιερέας Σωτήρης Παπαδόπουλος και ο συνταξιούχος της ΔΕΗ Αθανάσιος Κανάκης κατηγορούνται ότι είναι πρωταγωνιστές της πρωτοφανούς υπόθεσης παιδεραστίας, που αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια στο Ίλιο.

Η μητέρα της κατηγορουμένης, που έχει πια την επιμέλεια των παιδιών, κατέθεσε ότι τα έβλεπε βρόμικα και παραμελημένα και ότι κανείς δεν ασχολιόταν μαζί τους. Μάλιστα, ο σύντροφος της κόρης της τα χτυπούσε και έβαζε τιμωρία συχνά το αγοράκι ηλικίας τότε έξι ετών. «Μία φορά το είχε κλείσει στην ντουλάπα του σύνθετου. Το έβλεπα χτυπημένο και μου έλεγαν ότι έπεσε στο παιχνίδι. Δεν είναι φαντασιώσεις αυτά που λένε».

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε, όταν το κοριτσάκι -μαθήτρια τότε της στ’ δημοτικού- κατήγγειλε στο διευθυντή του σχολείου της ότι ο πατριός της και ο 84χρονος Αθανάσιος Κανάκης της είχαν ζητήσει επιτακτικά στο διάλειμμα να τους ακολουθήσει, λέγοντάς του ότι η μητέρα τού το έχει πουλήσει έναντι 2.000 ευρώ.

Η Ειρήνη Τσονοπούλου, εκτός από τα τρία παιδιά την επιμέλεια των οποίων έχει η γιαγιά τους, έχει άλλο ένα που απέκτησε με τον σύντροφό της, το οποίο μέχρι πρόσφατα μεγάλωνε στη φυλακή. Επίσης, άλλα δύο φιλοξενούνται σε ίδρυμα. Ο ιερέας κατηγορείται ότι ασελγούσε εις βάρος των παιδιών έναντι 50 ευρώ τη φορά.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι το καλοκαίρι, καθώς είχε λήξει το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης, μετά μάλιστα και τις αναβολές από τα δικαστήρια, λόγω αναρμοδιότητας, μέχρι η δίκη να προσδιοριστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.