BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010


Η οικονομία, οι πρώτες εκατό ημέρες της κυβέρνησης, νέες δημοσκοπήσεις, η φορολογία των ακινήτων, το θέμα των αποδείξεων, οι αντιπαραθέσεις υπουργών, η φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα πτυχία των Κολεγίων, στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τα καταπατημένα στο σφυρί! ".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Στο ΑΣΕΠ με πτυχία κολεγίων".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Ο Γολγοθάς των υπουργών. Οι τριάντα ημέρες που θα κρίνουν την Οικονομία".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Οι μισθοί που "ψαλιδίζονται". Ολες οι αλλαγές στο δημόσιο τομέα".

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: " Ελπίζουν, στηρίζουν. Πρόθυμοι για θυσίες, αλλά θέλουν αποτέλεσμα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Ολοι πάνε χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη".

Η ΕΠΟΧΗ: "Μέτρα αυτοί, στους δρόμους εμείς! Ετοιμάζουν δραστική μείωση μισθών, συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ και τιμών στα καύσιμα, ιδιωτικοποιήσεις".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εκατό ημέρες αρρυθμίας. Ατολμία και αναποφασιστικότητα χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση".

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Ασφυκτική ευρω-κηδεμονία".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παίρνουν πίσω την τροπολογία της ντροπής για τον φόρο μεταβίβασης των ακινήτων".

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: " Ακίνητα: Χαράτσι σε μεσαία και μεγάλα".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: " Ο λαός να ορθώσει εμπόδια στην επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Αδιέξοδο στην κυβέρνηση μετά την επίσκεψη των κοινοτικών".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Τα μυστήρια του Ελληνικού. Τι κρύβεται πίσω από την... τυχαία συνάντηση Παπανδρέου-Αβραμόπουλου".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Λουκέτο σε όσους δεν κόβουν απόδειξη ".

Real news: "Υπουργοί κατά υπουργών!

Veto της Κυριακής: "Τσιμουδιά από ΜΜΕ και κόμματα για τους εργολάβους των Τεμπών".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Το φωτο-φίνις των 100 ημερών. Νίκες και ήττες μετρά η κυβέρνηση Παπανδρέου".

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής:"Οργή για τις γονικές παροχές".

Ο Κωστέτσος και η μπουνιά που έφαγε


Από την Πρωτοχρονιά μέχρι σήμερα, σε όποιο κανάλι και αν γυρίσεις, σε όποια εκπομπή και αν μείνεις, βλέπεις και ακούς την υπόθεση Κωστέτσου και την μπουνιά που έφαγε από άγνωστο θαμώνα, σε νυχτερινό κέντρο. Πρώτη φορά μπουνιά παίρνει διαστάσεις σήριαλ και τύφλα να έχει μπροστά του το CSI, το Law and Order και δε συμμαζεύεται. Και να έχεις παρουσιάστριες και πανελίστες σε ρόλο... Σέρλοκ Χολμς να ψάχνουν τη λύση του μυστηρίου.

Τι έχουν ακούσει τα αυτάκια μου αυτές τις μέρες κι έχουν δει τα ματάκια μου, δε λέγεται. Η ιστορία (ευτυχώς για εμάς) φαίνεται να έχει αίσια έκβαση και όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές είναι κοντά στο να δώσουν τα χέρια. Α ναι, ο άγνωστος θαμώνας, η «γυναικούλα με τη φούστα» (όπως ακούσαμε να τον χαρακτηρίζουν πολλοί) βρέθηκε, είναι νεαρός και κατέχει (λένε) το άθλημα του Kick boxing. Ωστόσο, ο ίδιος δείχνει μετανιωμένος για την πράξη του, ζητώντας συγνώμη από τον Βασίλειο.

Και ναι ο γνωστός σχεδιαστής, παρόλο το πόνο του, την πίκρα και το σοκ του, μεγαλόψυχα δέχεται τη συγνώμη του νεαρού. Εννοείται, ότι το περιστατικό δεν πρόκειται να το ξεχάσει (κι εδώ που τα λέμε, δεν ξεχνιέται εύκολα κάτι τέτοιο), αλλά δε θέλει να δώσει και συνέχεια. Και καλά κάνει, διότι δεν αντέχουμε άλλο, τους «Ροζ Πάνθηρες» των μεσημεριανών. Ούτε που φανταζόμουν ότι η τηλεόραση μας είχε τόσους ντετέκτιβ μαζεμένους.

Εξάλλου, αν θέλαμε να μάθουμε κάποια νέα εξέλιξη από την ιστορία, δεν είχαμε παρά να διαβάσουμε το profile του Βασίλειου στο Facebook. Εκεί, ανέβασε τις σοκαριστικές πράγματι φωτογραφίες δύο ώρες μετά την μπουνιά κι εκεί έγραψε πώς έγινε και τι έκανε ο ίδιος μετά το συμβάν. Και μη νομίζεις, οι περισσότεροι από εκεί έπαιρναν τις πληροφορίες τους. Μην το γελάς καθόλου, Facebook και Twitter μεγάλες πηγές ενημέρωσης. Ούτε το Ρόιτερ έτσι...

Καραμέρος Χαριτάτοςι: "Καρφιά" για Λάτσιο και Μενεγάκη!


Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά κανόνια πέφτουν. Οι ΚαραμεροΧαρίτατοι περνούν στην αντεπίθεση και όχι αγαπημένε μου το δίδυμο δεν αστειεύεται καθόλου. Μα καθόλου. «Δεν είμαστε κορόιδα» δηλώνουν ξεκάθαρα σε συνέντευξη τους στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» κι άντε εσύ με τέτοιες (κι άλλες πιο σκληρές) δηλώσεις να μην αφήσεις στην άκρη την άδεια και να μην ασχοληθείς με την αντεπίθεση των ΚαραμεροΧαριτάτων, οι οποίοι εμμέσως πλην σαφώς κατηγορούν τον Γιάννη Λάτσιο, ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την Ελένη Μενεγάκη, παρά για την εκπομπή τους.

«Έρχονται κάποιες στιγμές που μέσα στο ίδιο μας το "σπίτι" σκεφτόμαστε μήπως πρέπει να φωνάξουμε περισσότερο για να μας ακούσουν τα άλλα μέλη της "οικογένειας" μας τα οποία νοιάζονται περισσότερο για τους "γείτονες" παρά για εμάς» πέταξε το καρφί του ο Σπύρος Χαριτάτος και όλοι καταλάβαμε ποιον εννοούσε. Κι έρχεται η δήλωση του αυτή να επιβεβαιώσει κάποιες κακές γλώσσες που ισχυρίζονταν το ίδιο από το ξεκίνημα της σεζόν. Και δε σταματάει εκεί το δίδυμο, αφού το λόγο πήρε ο Γιώργος Καραμέρος για να δηλώσει ότι ανεβαίνουν καθημερινά «κενά σκαλοπάτια» προκειμένου να καλύψουν την απόσταση μεταξύ της ιδιοκτησίας και της γενικής διεύθυνσης του σταθμού, που έχουν κοντά τους.

Αν και η τελευταία δήλωση Καραμέρου μας μπέρδεψε, διότι δεν καταλάβαμε τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής/παρουσιαστής, ωστόσο ένα έχουμε καταλάβει? Στον ΑΝΤ1 υπάρχει πολλή γκρίνια τελευταία. Κι αν έχει παράπονο μία από τις πιο πετυχημένες εκπομπές του σταθμού, τότε? κλαψ’ τα Χαράλαμπε.

Εκλογικός νόμος: αδύνατη η συναίνεση


Η προσπάθεια της κυβέρνησης ν' αλλάξει ριζικά τους όρους διεξαγωγής των εκλογών, με την προώθηση του γερμανικού μοντέλου [για την ακρίβεια πρόκειται για παραλλαγή του], συναντά πολλές και ισχυρές αντιδράσεις. Η αντιπολίτευση, για διαφορετικούς λόγους η κάθε συνιστώσα της, διαφωνεί διαρρήδην. Τα κόμματα της Αριστεράς επιμένουν ότι το μόνο τίμιο εκλογικό σύστημα είναι η απλή και άδολη αναλογική, γιατί μόνο με αυτή αποτυπώνονται οι πραγματικοί πολιτικοί συσχετισμοί στο κοινοβούλιο. Όλα τα άλλα συστήματα είναι καλπονοθευτικά. Έχουν δίκιο.

Όμως, οφείλουν να ξέρουν [και φυσικά το ξέρουν] ότι η απλή αναλογική ευνοεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας γιατί είναι απίθανο ένα κόμμα να συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ούτε, όμως, το ΚΚΕ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να συνομιλήσουν με το ΠΑΣΟΚ [ο κοντινότερος προς αυτά χώρος], ενώ ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι κάποτε θα καταφέρουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους [στην παρούσα φάση αυτό μοιάζει αδύνατο], δύσκολα θα πιάσουν εκείνα τα ποσοστά που θα τους δώσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με την απλή αναλογική και με θνησιγενείς κυβερνήσεις πορεύτηκε επί δεκαετίες η Ιταλία και το αποτέλεσμα ήταν να απαξιωθεί η απλή αναλογική στη συνείδηση των πολιτών και να περάσει χωρίς ν' ανοίξει μύτη ένα καραμπινάτο πλειοψηφικό σύστημα. Βεβαίως, η επιμονή της Αριστεράς έχει και μια υστερόβουλη πτυχή. Θα τη βόλευε, για παράδειγμα, μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού [ΠΑΣΟΚ-ΝΔ], έτσι ώστε αυτή να γίνει ο κυρίαρχος πόλος αντιπολίτευσης και να εισπράττει ακόπως τη δυσφορία που θα προκαλεί η κυβερνητική πολιτική.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ εκφράζουν, επίσης, σοβαρές αντιρρήσεις γιατί θα προκύψουν βουλευτές δύο ταχυτήτων και, ταυτοχρόνως, θα ενισχυθεί ο ρόλος των αρχηγών, αφού αυτοί θα καθορίζουν τη σειρά στις εκλογικές λίστες. Έχουν δίκιο. Όντως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι βουλευτές από δούλοι του σταυρού να γίνουν όμηροι του αρχηγού. Τα ελληνικά κόμματα, κυρίως τα δύο μεγάλα και το ΛΑΟΣ, είναι αρχηγικά.

Οι επικεφαλής σε περιόδους παντοδυναμίας έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ενώ τα διορισμένα απ' αυτούς στελέχη συμπεριφέρονται σαν πραιτωριανοί, στήνοντας μηχανισμούς προστασίας και κολακείας για να μην απειληθεί η ηγεμονία των προέδρων. Τα όργανα υπολειτουργούν, οι διαφορετικές φωνές συχνά θεωρούνται ύποπτες για συναλλαγή με τον αντίπαλο και οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κλειστούς κύκλους, στους οποίους συμμετέχουν οι εκλεκτοί της ηγεσίας, πολλοί από τους οποίους δε δίνουν λογαριασμό στη βάση και στους ψηφοφόρους.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι υποψήφιοι θα επιλέγονται με δημοκρατικές διαδικασίες. Η δέσμευσή του, όμως, είναι ρητορική. Είναι περίπου βέβαιο ότι όταν το κρίνει απαραίτητο, δε θα διστάσει να επικαλεστεί τη σοβαρότητα των στιγμών για να ασκήσει το «διευθυντικό δικαίωμά του» παραπέμποντας την υλοποίηση της υπόσχεσής του για συμμετοχή των μελών στις ελληνικές καλένδες. Η μόνη λύση θα ήταν να υπάρξει συνταγματική ρύθμιση που θα κατοχυρώνει την εσωκομματική δημοκρατία, όμως, αυτό θέλει αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία δε μπορεί να γίνει πριν από το 2012.

Υπάρχει, πάντως, ένα πεδίο όπου μπορούν όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν. Μιλάμε για την ανάγκη να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες της Α' και της Β' Αθηνών, της Α' και της Β' Θεσσαλονίκης. Την προσπάθεια θα επιχειρήσουν να τορπιλίσουν οι μεγαλόσχημοι των δύο μεγάλων κομμάτων, που έχουν συνηθίσει ν' απευθύνονται σε ευρύτερα ακροατήρια και απ' αυτά αντλούν ισχύ και διαπραγμευτικό εκτόπισμα, όμως, δεν πρόκειται να βρουν υποστηρικτές στην κοινωνία. Αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει και γιατί ευνοεί τη δημιουργία βαρονιών και γιατί δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους μεγάλων κεφαλαίων, δια των δωρεών, να εξασφαλίζουν πολιτική υποστήριξη προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες ότι γνωστοί επιχειρηματίες διαθέτουν τις προσωπικές κοινοβουλευτικές ομάδες τους! Η διάρρηξη της σχέσης διαπλοκής ανάμεσα στους οικονομικά ισχυρούς και τους πολιτικούς απαιτεί και άλλες παρεμβάσεις. Τουλάχιστον, ας γίνει από κάπου η αρχή.

Τρέχουν τώρα να παγώσουν τους πλειστηριασμούς


Υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων και μετά και τη λήξη της προηγούμενης ρύθμισης για πάγωμα των πλειστηριασμών έως την 31η Δεκεμβρίου 2009, παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η αναστολή των πλειστηριασμών για απαιτήσεις τραπεζών και εταιρειών παροχής πιστώσεων κατά δανειοληπτών που δεν υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ.

Όπως έκανε γνωστό με χθεσινή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, το νέο πάγωμα προβλέπεται με διάταξη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών “Κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου και άλλες διατάξεις”, το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 12 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση έσπευσε να δώσει χαρακτήρα κατεπείγοντος στη διαδικασία, ώστε να προλάβει τους πλειστηριασμούς, αρχής γενομένης από τις 13 Ιανουαρίου.

Υλοποίηση δέσμευσης
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης υλοποιείται η προγραμματική της δέσμευση για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά.

Το προηγούμενο νομοθετικό κενό
Μετά τη λήξη της προηγούμενης ρύθμισης, χιλιάδες δανειολήπτες βρέθηκαν απροστάτευτοι απέναντι στην ετοιμότητα πολλών τραπεζών να κινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμών με πρώτη ημερομηνία τη 13η Ιανουαρίου. Το νομοθετικό κενό που είχε δημιουργηθεί, καθώς δεν ήταν σαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης για το νέο πάγωμα, απειλούσε, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, να φέρει μπαράζ πλειστηριασμών, ασκώντας σημαντικές κοινωνικές πιέσεις.
Σύμφωνα με τις ενώσεις δανειοληπτών, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, τη στιγμή μάλιστα που εκτιμάται ότι εντός του πρώτου τετραμήνου θα διπλασιασθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με 600.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα να βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Καπέλο 1.280% στις γονικές παροχές



■Αλλάζουν τα πάντα στην αγορά ακινήτων.

■Προς κατάργηση οι αντικειμενικές αξίες. Οι πράξεις επί των ακινήτων θα φορολογούνται με βάση την εμπορική τους αξία που θα καθορίζεται από “τράπεζα τρεχουσών τιμών”.

- Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να υποβάλουν από τη Δευτέρα δηλώσεις γονικής παροχής στην εφορία, χωρίς να γνωρίζουν το φόρο που θα πληρώσουν από τον Μάρτιο.
- Οι φορολογικές επιβαρύνσεις για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 εκτινάσσονται από 61% έως και 1.281%.
- Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αντικαταστήσει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών με αυτό των τρεχουσών τιμών, οι επιβαρύνσεις θα ξεπεράσουν το 3.400%!


Του Γιώργου Παλαιτσάκη
georgepalaitsakis@gmail.com

Ποδοπατώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για διαφάνεια στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία θα έμπαινε τέλος στην τακτική να κατατίθενται τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αποφάσισε, με τροπολογία που κατέθεσε χθες το πρωί σε νομοσχέδιο για τα... δάση, να εκτινάξει στα ύψη από τις 8/1/2010 τις φορολογικές επιβαρύνσεις για γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων, αιφνιδιάζοντας χιλιάδες πολίτες που είχαν προγραμματίσει να συντάξουν συμβόλαια με το ισχύον μέχρι προχθές ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης.
Σαν να μην έφθανε αυτό, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που δεν έχουν σχέση με το γραφείο Τύπου, μεθόδευσαν επικοινωνιακά τη γνωστοποίηση αυτής της αρνητικής είδησης με επιλεκτικές διαρροές σε τρεις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες! Έκαναν, όμως, ένα λάθος που τους εξέθεσε: Διέρρευσαν τη λανθασμένη, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, πληροφορία ότι η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης 7 Ιανουαρίου, παρασύροντας τις συγκεκριμένες εφημερίδες να μεταδώσουν με τη σειρά τους ότι “αργά το βράδυ κατατέθηκε η διάταξη για την επαναφορά του φόρου στις γονικές παροχές και τις δωρεές”! Η αλήθεια όμως είναι ότι η τροπολογία τελικά κατατέθηκε στη Βουλή χθες το πρωί, πρωί Παρασκευής δηλαδή, και όχι την Πέμπτη. Έτσι οι διαρρεύσαντες επιλεκτικά την είδηση εξέθεσαν ανεπανόρθωτα εαυτούς αλλά και τον ίδιο τον υπουργό, καθώς φάνηκε ξεκάθαρα ότι η διαρροή την Πέμπτη δεν έγινε μέσω της Βουλής, όπως προφανώς ήθελαν να φανεί, αλλά από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών!
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με την τροπολογία που κατέθεσε, υποχρεώνει χιλιάδες πολίτες να επιβαρυνθούν με αυξημένους φόρους για γονικές παροχές και δωρεές περιουσιακών στοιχείων, στις οποίες θα προχωρήσουν ουσιαστικά από Δευτέρα. Και όχι μόνο αυτό. Ουσιαστικά, ο υπουργός Οικονομικών είναι σαν να λέει στους συγκεκριμένους πολίτες: “Πάτε τώρα στην εφορία να πληρώσετε προσωρινά με το ευνοϊκό καθεστώς που νομοθέτησε η ΝΔ, το οποίο προβλέπει φόρο μόλις 1% για αξία ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 95.000 ευρώ, αλλά από την 1η Μαρτίου θα πρέπει να ξανάρθετε στην εφορία, για να πληρώσετε επιπλέον χαράτσι, το οποίο ακόμη δεν μπορώ να το προσδιορίσω, αφού δεν έχω οριστικοποιήσει τη νέα φορολογική κλίμακα”!

Τι αναφέρει η τροπολογία
Σύμφωνα με την τροπολογία Παπακωνσταντίνου:
1. Όσοι πολίτες συντάσσουν συμβόλαια για γονική παροχή ή δωρεά περιουσιακών στοιχείων από τις 8/1/2010 και μέχρι να τεθεί σε ισχύ το νέο φορολογικό καθεστώς, που θα προβλέπει υψηλότερο αφορολόγητο αλλά αυξημένους και κλιμακούμενους συντελεστές φόρου, θα υποβάλουν κανονικά δηλώσεις στις εφορίες και ο φόρος θα υπολογιστεί προσωρινά με το ισχύον ευνοϊκό καθεστώς, το οποίο προβλέπει φόρο με συντελεστή μόλις 1% για αξία υπερβαίνουσα τα 95.000 ευρώ. Ειδικά εάν πρόκειται για δωρεά ή γονική παροχή της πλήρους κυριότητας πρώτης κατοικίας με το προσωρινό πλέον καθεστώς προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το φόρο για εμβαδόν έως 200 τ.μ.
2. Από τη 1/3/2010, που θα τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς, αν η αξία της γονικής παροχής ή της δωρεάς είναι υψηλότερη από 95.000 ευρώ αλλά χαμηλότερη από το νέο αυξημένο αφορολόγητο, θα πάρουν πίσω το φόρο 1% που πλήρωσαν. Αν όμως η αξία είναι μεγαλύτερη και από το νέο αφορολόγητο, θα πληρώσουν στις περισσότερες περιπτώσεις επιπλέον φόρο.


--------------------------------------------------------------------------------

Ποιοι είναι οι νέοι φόροι που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Μ”, στο υπουργείο Οικονομικών έχει προταθεί συγκεκριμένη κλίμακα φορολογίας γονικών παροχών, η οποία προβλέπει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ και κλιμακωτούς συντελεστές φόρου από 5% έως 20%. Βάσει της κλίμακας αυτής, όποιος συντάξει συμβόλαιο δωρεάς ή γονικής παροχής από τη Δευτέρα και μέχρι να τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα επιβαρυνθεί με σημαντικά αυξημένο φόρο εφόσον η αξία της γονικής παροχής είναι μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ. Η αύξηση του φόρου θα φθάσει το 580% για περιουσία αξίας 500.000 ευρώ και το 1.280% για περιουσία αξίας 1.000.000 ευρώ. Από τη στιγμή όμως που θα αυξηθούν και οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων, τότε οι επιβαρύνσεις στις γονικές παροχές και στις δωρεές ακινήτων αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, έως και 3.400%!


--------------------------------------------------------------------------------

Με τιμές αγοράς οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Ένα νέο σχέδιο που προβλέπει την κατάργηση των αντικειμενικών τιμών και την αντικατάστασή τους με ένα άλλο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο ο προσδιορισμός των φορολογητέων αξιών των ακινήτων θα γίνεται με βάση τις αγοραίες τιμές τους, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το νέο σύστημα θα συνδυασθεί με τη ρύθμιση που προβλέπει πενταπλάσιους έως και εικοσαπλάσιους συντελεστές φόρου για γονικές παροχές και κληρονομιές προς συγγενείς πρώτου βαθμού, την οποία από χθες εν μέρει έχει επαναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, και θα εκτοξεύσει στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Τράπεζα τρεχουσών τιμών
Το σχέδιο, που έχει τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει, ειδικότερα, τη δημιουργία μιας τράπεζας τρεχουσών τιμών, δηλαδή μιας τράπεζας δεδομένων, που θα ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά με στοιχεία για την πορεία και την εξέλιξη των αγοραίων τιμών των κτισμάτων και των οικοπέδων σε όλη τη χώρα. Οι τιμές που θα διαμορφώνονται με βάση τα στοιχεία αυτά θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων. Κάθε φορά που οι τιμές στην αγορά θα μεταβάλλονται, η τράπεζα τρεχουσών τιμών θα ενημερώνεται άμεσα με τα στοιχεία για τις νέες τιμές. Με τον τρόπο αυτό οι τιμές με βάση τις οποίες θα προσδιορίζονται οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων δεν θα είναι οι αντικειμενικές, οι οποίες μένουν στάσιμες για μεγάλα χρονικά διαστήματα δύο ή και τριών ετών, με αποτέλεσμα οι αποστάσεις τους από τις πραγματικές αγοραίες τιμές των ακινήτων να μεγαλώνουν. Θα είναι κάποιες άλλες, υψηλότερες των αντικειμενικών, τιμές, οι οποίες θα ανανεώνονται, δηλαδή θα αναπροσαρμόζονται συχνά, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά των ακινήτων και ουσιαστικά θα προσεγγίζουν ή ακόμη και θα φθάνουν τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.
Ειδικότερα, οι τιμές με βάση τις οποίες θα προσδιορίζονται οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων δεν θα αναπροσαρμόζονται μαζικά με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ανά δύο ή τρία έτη, όπως γίνεται τώρα με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά πιο συχνά, ακόμη και κάθε μήνα, δίμηνο ή εξάμηνο, ανάλογα με τις μεταβολές των τιμών στην αγορά. Οι τιμές αυτές, που θα λαμβάνονται υπόψη για τη φορολογία των ακινήτων, θα αναρτώνται διαρκώς στο διαδίκτυο από την τράπεζα τρεχουσών τιμών και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ενδιαφερόμενους για τον υπολογισμό των φορολογικών τους επιβαρύνσεων!

Πού θα εφαρμόζεται
Το σύστημα της τράπεζας τρεχουσών τιμών θα εφαρμόζεται για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) μεταβιβάσεων, κληρονομιών και γονικών παροχών,
β) για τον υπολογισμό της αξίας ανέγερσης οικοδομών,
γ) για τον καθορισμό του ποσού δαπάνης που πρέπει να δικαιολογήσει στην εφορία ο αγοραστής ακινήτου σύμφωνα με το “πόθεν έσχες” και
δ) για τον καθορισμό του ύψους των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονται στους ιδιοκτήτες σε περιπτώσεις απαλλοτριώσεων.
Όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, με την ισχύουσα κατάσταση, του προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων με βάση τις αντικειμενικές αξίες, “υπάρχει επισήμως φοροαποφυγή στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στον προσδιορισμό του κόστους ανέγερσης οικοδομών”, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ από φόρους σε αγοραπωλησίες, κληρονομιές και γονικές παροχές ακινήτων. Παράλληλα, επειδή το “πόθεν έσχες” εφαρμόζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που είναι τιμές πλασματικές, σημαντικά χαμηλότερες από τις πραγματικές, οργιάζει και το ξέπλυμα χρήματος. Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή στα συμβόλαια οι αντισυμβαλλόμενοι συμφωνούν να δηλώνουν τις αντικειμενικές αξίες και όχι τις πραγματικές τιμές των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, που είναι πολύ υψηλότερες από τις αντικειμενικές.


--------------------------------------------------------------------------------

Παίρνουν… “φωτιά” τσιγάρα και ποτά

Σημαντικές ανατιμήσεις στα τσιγάρα και τα ποτά αναμένεται να προκαλέσουν από την Τρίτη οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης που αποφάσισε να επιβάλει στα προϊόντα αυτά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργού, από τις 12/1/2010:
1. Αυξάνεται ο συνολικός ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στην πλέον ζητούμενη τιμή των προϊόντων καπνού από 57,5% σε 70%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η αύξηση του φόρου θα έχει ως αποτέλεσμα:
- να αυξηθεί κατά 19 λεπτά η τιμή του πακέτου των 20 τσιγάρων, το οποίο σήμερα πωλείται προς 2 ευρώ.
- να αυξηθεί κατά 41 λεπτά η τιμή του πακέτου τσιγάρων, το οποίο σήμερα πωλείται προς 3,20 ευρώ.
2. Αυξάνεται κατά 20% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η επιβάρυνση θα φθάσει τα 0,91 ευρώ για κάθε φιάλη ουίσκι, τα 0,45 ευρώ για κάθε φιάλη ούζου, τσίπουρου και τσικουδιάς και από 0,002 έως 0,009 ευρώ για κάθε φιάλη μπίρας.

Θεοφανία Pamkiller: Summer Angels πρεμιέρα!


Η Θεοφανία «Pamkiller» Καλογιάννη και άλλα τέσσερα εντυπωσιακά κορίτσια συμμετέχουν στην παραγωγή Summer Angels που συνδυάζει την αισθησιακή γυναικεία ομορφιά με το υπέροχο τοπίο των ελληνικών νησιών.

Η Θεοφανία, μαζί με τις Ekaterina Mihaleva, Βανέσα Χολέβα, Βίκυ Καρανικόλα και Tshiela Οksanen καθηλώνουν τον ανδρικό πληθυσμό, και όχι μόνο, με τις άρτιες αναλογίες, τις προκλητικές πόζες και το διαπεραστικό βλέμμα τους, με φόντο εντυπωσιακά σκηνικά του αιγαιοπελαγίτικου καλοκαιριού.

Η ταινία Summer Angels γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου σε υψηλή ανάλυση (Full HD) για αναπαραγωγή στο ολοκαίνουργιο format εικόνας και ήχου BluRay σε ανάλυση 1080p και με ήχο Dolby Digital 2.0, ενώ την παραγωγή ανέλαβε η εταιρεία της Θεοφανίας Pamkiller, «Θεοφανία Glamour Enterprise».

Όσοι θέλουν να προμηθευτούν την ταινία σε format BluRay μπορούν να επισκεφτούν το e-shop της ταινίας (http://www.summerangels.gr/gr/eshop) ή τις μεγάλες αλυσίδες πώλησης προϊόντων ήχου και εικόνας όπως είναι τα Media Markt, Saturn, Electro World, Carrefour, κλπ. Η ταινία σε format DVD κυκλοφορεί τόσο στο e-shop όσο και σε καταστήματα ψιλικών, περίπτερα κλπ.

Οι φίλοι που θέλουν να πάρουν μια πρώτη γεύση από την Θεοφανία και τις υπόλοιπες εντυπωσιακές καλλονές δεν έχουν παρά να επισκεφτούν την ιστοσελίδα των Summer Angels (www.summerangels.gr) και να δουν τα trailer της ταινίας εδώ και εδώ…



Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη


Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2, ωστόσο όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης κατά 70% τα πρώτα έξι χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αυξημένες πιθανότητες για εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 οφείλονται στην αύξηση βάρους που συνήθως παρατηρείται στο άτομο μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για τη μη διακοπή του καπνίσματος, μια από τις πιο βλαβερές συνήθειες που ευθύνεται για εγκεφαλικά, καρδιοπάθειες και διαφόρους τύπους καρκίνου.

«Το μήνυμα είναι το εξής: μην ξεκινήσετε καν να καπνίζετε», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Hsin – Chieh Yeh από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ.

«Αν καπνίζετε προσπαθήστε να απαλλαγείτε από το τσιγάρο. Αυτό είναι το σωστό. Ωστόσο προσέξτε και το βάρος σας», επισήμανε η ερευνήτρια.

Ο διαβήτης τύπου 2 εκδηλώνεται κυρίως στους ενήλικες και χαρακτηρίζεται από την αύξηση της συγκέντρωσης σακχάρου στο αίμα, η οποία τις περισσότερες φορές οφείλεται στην ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης.

Στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» για διαβήτη τύπου 2 συγκαταλέγονται οι καπνιστές, οι παχύσαρκοι και τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό.

Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση του Microsoft Office 2010


H Microsoft διανέμει δωρεάν τη νέα έκδοση της σουίτας γραφείου της, Office 2010, σε δοκιμαστική έκδοση (beta).

Η σουίτα θα λειτουργεί πλήρως μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010, δηλαδή για ένα σχεδόν έτος! Δωρεάν κωδικό ενεργοποίησης μπορείτε να παραλάβετε μέχρι 5 Μαρτίου 2010, αλλά η εγκατάσταση μπορεί να γίνει και αργότερα, μέχρι τις 31-10-2010.

Από μια πρώτη ματιά, η σουίτα εμφανίζεται πολύ βελτιωμένη, με αρκετά νέα και ευπρόσδεκτα χαρακτηριστικά, με το βασικότερο τη δυνατότητα έστω και μερικής προσαρμογής της «κορδέλλας» (Ribbon).

Την έκδοση beta μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ: http://www.microsoft.com/office/2010/en/default.aspx

Ακολουθώντας τη διαδικασία, θα σας δοθεί κωδικός ενεργοποίησης, εφόσον έχετε λογαριασμό WindowsLive, αλλιώς θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν τέτοιο λογαριασμό.

Η ιστορία των "χαμένων" Ελλήνων του Σαν Αντρές


Μια ελληνική σημαία έσωσε πριν από 130 χρόνια επτά Έλληνες και τις οικογένειές τους, στον Πόλεμο του Ειρηνικού, μεταξύ Περού και Χιλής.

Ήταν το 1880, όταν Χιλιανοί στρατιώτες εισέβαλαν στο χωριό Σαν Αντρές, ένα ψαροχώρι του Περού. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι στρατιώτες σκότωναν τους κατοίκους. Ανάμεσα στους ντόπιους ήταν και επτά Έλληνες ναυτικοί που βρέθηκαν τυχαία στο Σαν Αντρές, κοντά στο Πίσκο, το 1870 και αποφάσισαν να ζήσουν εκεί. Για να σωθούν οι Έλληνες από τη σφαγή, ύψωσαν σε ένα σπίτι την ελληνική σημαία και κλείστηκαν εκεί με τις οικογένειές τους και με αρκετούς περουβιανούς. Οι Χιλιανοί στρατιώτες δεν τους πείραξαν. Οι Έλληνες και οι οικογένειές τους γλίτωσαν την καταστροφή. Σήμερα οι απόγονοί τους είναι κάπου 600. Τα επίθετα Κομνηνός, Γκίκας, Παπαφάβας, Φαλκόνης, Κωσταντίνου, είναι από τα πιο συνηθισμένα στο ψαροχώρι.

Εκατόν τριάντα χρόνια μετά η ελληνική σημαία υψώθηκε και πάλι. Η ελληνική κοινότητα της Λίμα μαζί με την ελληνική κοινότητα του Σαν Αντρές αποφάσισαν να γιορτάσουν για πρώτη φορά τα Φώτα στο χωριό. Ο δήμαρχος έδωσε εντολή να υψωθούν στην πλατεία η περουβιανή και η ελληνική σημαία. Πολλοί από τους απόγονους των πρώτων Ελλήνων ήταν συγκινημένοι. "Οι Έλληνες για μας είναι αδέλφια μας, σας οφείλουμε πολλά. Η ανάπτυξη στην περιοχή οφείλεται στο όραμα και στη δουλειά των πρώτων Ελλήνων που έφεραν νέες ιδέες στον τόπο μας", είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος της περιοχής, Χουάν Βεργάρα Μάτα.

Οι Έλληνες του Σαν Αντρές είναι καθολικοί. Ο ιερέας του χωριού είναι ο Αλφόνσο Κομνηνός. "Όταν πέθαναν οι παππούδες μας, χάθηκαν πολλά από τα έθιμα που είχαν φέρει από την Ελλάδα. Μαζί με όλα αυτά χάθηκε και η Ορθοδοξία. Είμαστε πια Καθολικοί. Δεν γινόταν διαφορετικά. Όμως πολλοί κρατάμε ακόμη πολλά έθιμα. Για αυτό σήμερα γιορτάζουμε όλοι μαζί τα Φώτα", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πάτερ Αλφόνσο Κομνηνός, ο οποίος είναι Έλληνας πέμπτης γενιάς.

Η θεία λειτουργία ήταν σύντομη και τελέστηκε στην παραλία, όπου έγινε και η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού. Το ρόλο του ιερέα ανέλαβαν η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Λίμα, Σόνια Βαβούλης και ο πάτερ Αλφόνσο. Οι λιγοστοί που μιλούν πια ελληνικά είχαν μοιράσει φωτοτυπίες με το απολυτίκιο των Θεοφανίων γραμμένο με ισπανικά γράμματα και έτσι συμμετείχαν όλοι στην ψαλμωδία. Ο ασημένιος σταυρός ρίχτηκε στη θάλασσα και όλοι μαζί σε κλίμα συγκίνησης έψαλαν "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε…".

Ένας πιτσιρικάς, έκτης γενιάς Έλληνας, βούτηξε στη θάλασσα και έφερε πίσω τον σταυρό.

"Είναι η πρώτη φορά που γιορτάζουμε έτσι εδώ. Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για όλους μας. Είναι παράλληλα και μια τιμή στη μνήμη των παππούδων μας. Είναι μεγάλη η χαρά για μας να βλέπουμε την ελληνική σημαία να κυματίζει στην πλατεία. Το 2007 ένας μεγάλος σεισμός κατάστρεψε το χωριό μας. Η Ελλάδα στάθηκε δίπλα μας και την ευχαριστούμε", δήλωσε ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Σαν Αντρές, Φερνάντο Ερνέστο Κομίνα Σεβάγιας.

"Εκδηλώσεις όπως και η σημερινή είναι πολύ συγκινητικές για μας. Δεν είναι μόνο φορτισμένες συναισθηματικά, αλλά ξυπνούν μέσα μας την πατρίδα, τη νοσταλγία, μας μαθαίνουν να μην ξεχνούμε την καταγωγή μας", είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Λίμα, Σόνια Βαβούλης.

Ο συνεργάτης του ΑΠΕ - ΜΠΕ, Δημήτρης Παρούσης, που εδώ και 1.379 μέρες πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου αναζητώντας "χαμένους" Ελληνες, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην περιοχή και ερευνά την ιστορία των "χαμένων" Ελλήνων του Σαν Αντρές.

Η Disney ανοίγει την αυλαία του 3D Blu-ray


Η πρόσφατη κινηματογραφική επιτυχία της Disney A Christmas Carol, η οποία προβλήθηκε και με την 3D τεχνολογία στις αίθουσες, θα είναι η πρώτη 3D Blu-ray κυκλοφορία που θα κάνει την εμφάνισή της στην αγορά. Την παραπάνω είδηση επιβεβαίωσε η ίδια η εταιρία, η οποία θα τοποθετήσει τους δίσκους στα ράφια των καταστημάτων μέσα στη χρονιά, χωρίς να δοθεί κάποια παραπάνω πληροφορία. Η παραγωγός εταιρία αναφέρει πως το 3D Christmas Carol θα συνοδεύσει το λανσάρισμα πολλών νέων συστημάτων που θα υποστηρίζουν αυτή τη νέα τεχνολογία και σίγουρα αναμένουμε να το απολαύσουμε σε όλα τα μεγάλα καταστήματα που θα έχουν εκθετικά μοντέλα.

Μέσα στο πακέτο θα περιλαμβάνονται ακόμη διάφορα clips από την ιστορία της Disney σε τρισδιάστατη προβολή. Το ντεμπούτο της 3D τεχνολογίας στην αγορά του Blu-ray αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία, αφού κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το κοινό στις τόσο άμεσες αλλαγές που συντελούνται στην αγορά της οικιακής ψυχαγωγίας.

Read more: http://enimerwsi-gr.blogspot.com/2010/01/disney-3d-blu-ray_09.html#ixzz0cC8bKArr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010


Γεγονότα

49 π.Χ. - Διάβαση του ποταμού Ρουβικώνα από τον Ιούλιο Καίσαρα. Εκεί εκφωνεί την περίφημη φράση «Ο κύβος ερρίφθη» ("alea jacta est") που σηματοδότησε τον εμφύλιο πόλεμο.
1072 - Ο Ροβέρτος Γυισκάρδος κατακτά το Παλέρμο της Σικελίας.
1475 - Ο Στέφανος Γ' ο Μέγας της Μολδοβίας νικά τους Οθωμανούς στη Μάχη του Βαλσουΐ.
1839 - Φτάνει για πρώτη φορά το τσάι στην Αγγλία από την Ινδία.
1863 - Ανοίγει το πρώτο τμήμα του λονδρέζικου υπόγειου σιδηροδρόμου (από την οδό Πάτινγκτον έως τη Φάρινγκτον).
1920 - Επικυρώνεται η συνθήκη των Βερσαλλιών
1941 - Η Ι Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού, μετά από σφοδρό και ηρωϊκό αγώνα, απελευθερώνει την Κλεισούρα της Βορείου Ηπείρου.
1983 - Υποτίμηση της δραχμής κατά 15% έναντι των ξένων νομισμάτων.

Γεννήσεις

1882 - Εζέν Ντελπόρτ, Βέλγος αστρονόμος
1945 - Τζένη Βάνου, Ελληνίδα τραγουδίστρια (πραγματικό όνομα Ευγενία Βραχνού)
1945 - Ροντ Στιούαρτ, Βρετανός τραγουδιστής της ροκ
1981 - Τάμτα, τραγουδίστρια.
1983- Απόστολος Τότσικας, ηθοποιός.

Θάνατοι

976 - Ιωάννης Τσιμισκής, Αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
1778 - Κάρολος Λινναίος, Σουηδός φυσιοδίφης , που ανέπτυξε την ορολογία για την ταξινόμηση των φυτών και ζώων.
1825 - Ιωάννης Βαρβάκης, εθνικός ευεργέτης.
1951 - Σίνκλερ Λιούις, ο πρώτος Αμερικανός συγγραφέας που πήρε βραβείο Νόμπελ.
1971 - Γκαμπριέλ «Κοκό» Σανέλ, Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας.
1991 - Δημήτρης Μυράτ, Έλληνας ηθοποιός.
2007 - Κάρλο Πόντι, Ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός.

Αργίες και εορτές

Ορθόδοξη Εκκλησία

Γρηγορίου επισκόπου Νύσσης (†395)
Δομετιανού επισκόπου Μελιτινής (†602), Μαρκιανού πρεσβυτέρου και οικονόμου της Μεγάλης Εκκλησίας και Αμμωνίου
Θεοσεβίας της διακονίσσης
Οσίων Παύλου και Μακαρίου εκ Ρωσίας
Αντίπα Αθωνίτου
Θεοφάνους του Ερημίτου

Ισλάμ

Μεγάλη εορτή μουσουλμάνων «Εΐντ», αντίστοιχη του χριστιανικού Πάσχα. Σε ανάμνηση της θυσίας του Ισαάκ (αραβικά Ισμαήλ) από τον πατέρα του Αβραάμ (αραβικά Ιμπραήμ). Τις πρωινές ώρες μετά την πρώτη προσευχή ακολουθεί το έθιμο της «Ατχά», δηλαδή της σφαγής των αμνών.