BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Επέζησε πάνω σ' ένα κομμάτι πάγο μαζί με τρεις πολικές αρκούδες

Ένας νεαρός Καναδός διεσώθη αργά το βράδυ της Δευτέρας αφού έμεινε παγιδευμένος πάνω σε ένα πλωτό κομμάτι πάγου στην Αρκτική Θάλασσα μαζί με μια πολική αρκούδα και τα μικρά της.
Ο 17χρονος πήγε για κυνήγι με το θείο του το Σάββατο, αλλά κάποια στιγμή χωρίστηκαν προχώρησε προς την ακτή και βρέθηκε να πλέει στη θάλασσα πάνω σ' ένα κομμάτι πάγο.
Στο ίδιο κομμάτι όμως βρίσκονταν και τρεις πολικές αρκούδες. Ο νεαρός που ήταν οπλισμένος με καραμπίνα, στα πλαίσια της αυτοάμυνας αναγκάστηκε να πυροβολήσει τη μητέρα-αρκούδα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι των σωστικών συνεργείων.
Κατόρθωσε να επιβιώσει μια ημέρα και μια νύχτα πάνω στο πλωτό κομμάτι πάγου με θερμοκρασία μικρότερη των μείον 20 βαθμών Κελσίου, μέχρι να τον εντοπίσει και να τον παραλάβει ελικόπτερο της ακτοφυλακής, να πλέει σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τις ακτές.
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται με υποθερμία και κρυοπαγήματα
.

Καλομοίρα: "Θέλω να με βλέπει γυμνή μόνο ο Γιώργος"

Βραβεύτηκε στις 7 Νοεμβρίου στα Elios Awards, όπου έδωσε συναυλία στο Σαν Φρανσίσκο. Αμέσως μετά ετοιμάζει βαλίτσες για την Ελλάδα, προκειμένου να συζητήσει με τον Alpha για το παιχνίδι «Beat Your Host». Παράλληλα, σχεδιάζει το γάμο της με τον Γιώργο και θέλει να γίνει γρήγορα μανούλα. Η Καλομοίρα δηλώνει ισορροπημένη, ευτυχισμένη και αποφασισμένη να παίζει πια με τους δικούς της όρους στη σοουμπίζ. Και με αφοπλιστική ειλικρίνεια τονίζει: «Δεν θα κάνω ποτέ γυμνό, γιατί δεν θέλω και δεν μου αρέσει».
Ετοιμάζεσαι για το Σαν Φρανσίσκο;
«Ναι! Για τα Elios Awards, όπου θα παραλάβω το βραβείο Best Performing Act και αμέσως μετά την εκδήλωση θα δώσω συναυλία. Τη βραδιά παρουσιάζει η Μαρία Μενούνος, ενώ προσκεκλημένοι είναι η Νία Βαρντάλος, η Ολυμπία Δουκάκης, η Μελίνα Κανακαρίδης, ο πρόεδρος του FOX Τζιμ Γιαννόπουλος και άλλοι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό».
Είναι αλήθεια ότι έρχεσαι στην Ελλάδα προκειμένου να συζητήσεις με τον Alpha;
«Ναι, αλλά όχι μόνο γι’ αυτό. Υπάρχει κι άλλος λόγος, τον οποίο δεν μπορώ να σου αποκαλύψω».
Έχει σχέση με τα επαγγελματικά σου;
«Ναι, αλλά, επειδή δεν έχω υπογράψει, το θεωρώ γρουσουζιά να μιλήσω γι’ αυτό. Ειλικρινά, ούτε η μητέρα μου το ξέρει.
Τι ήταν αυτό που σου τράβηξε το ενδιαφέρον στο «Beat Your Host»;
«Είναι ένα πολύ χαρούμενο και διασκεδαστικό concept που μοιράζει πολλά χρήματα, και αυτό είναι καλό για τους παίκτες. Μου αρέσει επίσης γιατί ο παρουσιαστής συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι».
Και με την καριέρα τι θα γίνει;
«Το έχουμε συζητήσει με τον Γιώργο και αυτός ήταν και ο λόγος που καθυστερήσαμε λίγο το γάμο. Το σίγουρο είναι όμως πως όταν θα κάνω παιδί, ο χρόνος μου θα είναι αφιερωμένος σε αυτό και η καριέρα θα περάσει σε δεύτερη μοίρα».
Στη Eurovision θα ήθελες να ξαναπάς;
«Αν είχα ένα πάρα πολύ καλό τραγούδι, θα το σκεφτόμουν. Θα ήθελα λοιπόν να περιμένω ένα χρόνο τουλάχιστον και μετά... βλέπουμε».
Αμέσως μετά το τέλος του διαγωνισμού πέρασες δύσκολες στιγμές. Όλα αυτά αποτελούν πια παρελθόν;
«Ναι, ήταν μεγάλο μάθημα για μένα, αλλά τώρα έχω γυρίσει σελίδα. Χαίρομαι όμως που συνέβησαν όλα αυτά, γιατί έμαθα πολλά από αυτή την ιστορία».
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που πέρασες εκείνη την περίοδο;
«Θυμάμαι ένα βράδυ που μιλούσα με τον πατέρα μου στο τηλέφωνο. Είχα πολλά πράγματα στο μυαλό μου κι ένιωθα ότι δεν αντέχω άλλο. Αγαπάω τόσο πολύ αυτό που κάνω κι εκείνη τη στιγμή γίνονταν πράγματα που ήταν απαράδεκτα. Τώρα έχω γυρίσει σελίδα, μιλάω με την εταιρεία μου, τη Heaven, υπάρχει συνεννόηση και βλέπουμε τι θα κάνουμε στο μέλλον».
Σε αυτό σε βοήθησε και το γεγονός ότι έφυγες από την Ελλάδα και κατά κάποιον τρόπο αποστασιοποιήθηκες;
«Ακριβώς, με βοήθησε να έχω σωστή ισορροπία και έλεγχο στη ζωή μου, γιατί πριν δεν είχα».
Είναι αλήθεια ότι παράλληλα ετοιμάζεις και το γάμο σου με τον Γιώργο;
«Ναι. Μάλιστα θα γίνει το φθινόπωρο του 2010 στην Αμερική».
Θα ήθελες αμέσως μετά το γάμο να κάνεις παιδί;
«Είναι στα σχέδιά μας. Θέλω να είμαι μικρή όταν θα κάνω παιδί, έτσι ώστε να έχω ενέργεια και να μπορώ να παίζω μαζί του».
Υπήρξε κάποια στιγμή που ένιωσες να χρησιμοποιείσαι από τη λεγόμενη σοουμπίζ; Που σου ζήτησαν να κάνεις πράγματα που δεν ταιριάζουν στο χαρακτήρα σου;
«Μια φορά ήταν ένα περιοδικό που μου πρότεινε να κάνω κάτι, το οποίο πίστευα ότι δεν μου πάει».
Εννοείς σέξι ή γυμνό;
«Σέξι είσαι και με το μαγιό στην παραλία. Εννοώ σέξι με έναν άλλο τρόπο, με πόζες που δεν μου ταίριαζαν. Και είπα "όχι". Τώρα νιώθω έτσι, μεθαύριο μπορεί να νιώθω περισσότερο σέξι, γιατί να βιαστώ και να γίνω κάτι που δεν είμαι; Τώρα είμαι 24, δεν θέλω να φαίνομαι 35 και δεν θέλω να φαίνομαι σαν μια γυναίκα που έχει κάνει τα βήματα αυτά, γιατί δεν τα έχω κάνει. Αυτό προσπαθούσα να τους πω. Και ξέρεις κάτι; Δεν θα κάνω ποτέ γυμνό, γιατί δεν θέλω και δεν μου αρέσει. Και στο κάτω κάτω ο μόνος που θέλω να με βλέπει γυμνή είναι ο Γιώργος».

Μέτρα κατά της γρίπης από το υπουργείο Παιδείας

Δέσμη μέτρων για την πρόληψη της νέας γρίπης και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Μεταξύ άλλων, συστήνεται ομάδα για τη διαχείριση των προβλημάτων που προκαλεί η γρίπη, εκδίδεται νέο ενημερωτικό υλικό, διατίθενται κονδύλια για την προμήθεια υλικού καθαριότητας και καταρτίζεται σχέδιο για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών. Συγκεκριμένα:

1.Απλουστεύεται η διαδικασία καθημερινής ενημέρωσης της κινητικότητας των μαθητών, με την αξιοποίηση της υπάρχουσας διαδικτυακής υποδομής του υπουργείου. Στόχος είναι η καθημερινή ηλεκτρονική, άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης της χώρας, με την παράλληλη ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ και της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας.
2.Στην ιστοσελίδα του υπουργείου αναρτήθηκε ενημερωτικό υλικό, το οποίο συγκεντρώνει και κατηγοριοποιεί τα συχνότερα ερωτήματα γονέων για τη νέα γρίπη.
3.Όσον αφορά στην αναπλήρωση της διδακτέας ύλης, όταν η αναστολή λειτουργίας των τμημάτων δεν ξεπερνά τις 15 ημέρες αποτελεί ευθύνη των διευθυντών εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους και τους Συλλόγους Διδασκόντων. Εάν ξεπερνά τις 15 ημέρες, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει ήδη καθορίσει τροποποιημένη διδακτέα ύλη.
4.Συγκροτείται Κοινή Διαρκής Επιτροπή για το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ. Ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών κονδύλι 435 χιλ. ευρώ για την προμήθεια υλικού για την αντιμετώπιση της γρίπης.
5.Συγκροτήθηκε Ομάδα Διαχείρισης Νέας Γρίπης (ΟΔΑΝΓ) στο Υπουργείο για τη διαχείριση και το συντονισμό των θεμάτων που προκύπτουν σχετικά με τη νέα γρίπη.
6.Προγραμματίζεται, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεύτερος γύρος επιμορφωτικών συναντήσεων ανά περιφέρεια για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών.
7.Θα μεταδοθεί από τις συχνότητες της ΕΡΤ και του καναλιού της Βουλής ενημερωτικό πρόγραμμα. συνολικής διάρκειας 3 ωρών καθημερινά (30’ για τις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και 30’ για τις τρεις τελευταίες τάξεις, 1 ώρα για το Γυμνάσιο και 1 ώρα για το Λύκειο).

Παρενέργειες από το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για παρενέργειες που μπορεί να έχουν τα δεύτερης κατηγορίας εμβόλια, ανάμεσά τους και ο επιδημιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ, ο οποίος παραχώρησε σχετική συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο

Ο επιδημιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάλλε Βίτενμπεργκ, δηλώνει στο γερμανικό ραδιόφωνο πως και ο ίδιος θα εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης. Ωστόσο τα παιδιά του, τα οποία είναι ακόμα μικρά, όχι πάνω από δυο χρονών, δεν θα τα εμβολιάσει ακόμα. Πιστεύει πως τα εμβόλια που έχει παραγγείλει το γερμανικό υπουργείο εσωτερικών για τον απλό κόσμο, όχι για τους υψηλόβαθμους πολιτικούς και την κυβέρνηση θα έχουν παρενέργειες. Ο κ. Κεκουλέ δηλώνει σχετικά: «Στους μισούς από όσους εμβολιαστούν θα φανούν οι παρενέργειες, οι οποίες θα είναι κυρίως πόνοι και ζαλάδες. Αν κάποιοι είναι πολύ ευαίσθητοι μπορεί να πουν πως δεν μπορούν να κουνήσουν το χέρι τους για λίγο, αλλά δεν θα είναι παρενέργειες που θα μείνουν. Μετά από δυο ημέρες θα υποχωρήσουν. Το ένα τρίτο θα παρουσιάσει πυρετό και θα νιώσει αδιαθεσία, αλλά θα επανέλθει. Γενικά οι παρενέργειες αυτές θα υποχωρήσουν».


Τα νέα εμβόλια δεν έχουν δοκιμαστεί σε εγκύους και παιδιά


Τα εμβόλια τα οποία προβλέπονται για τον πολύ κόσμο θα περιέχουν ενισχυτικές ουσίες, οι οποίες και προκαλούν αυτές τις παρενέργειες. Ο καθηγητής Κεκουλέ, όπως λέει, δεχόταν κριτικές και επιθέσεις, επειδή εδώ και μήνες μιλούσε για αυτές τις παρενέργειες. Οι αρχές αντιτάσσουν πως το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο καθηγητής αντιτάσσει:«Δεν είναι έτσι ακριβώς. Οι πληροφορίες που δίνει το Ινστιτούτο Πάουλ Ερλιχ δεν είναι πάντα απολύτως αξιόπιστες. Η ουσία του εμβολίου του Novartis, η οποία παραγγέλθηκε, δοκιμάστηκε ήδη 20.000 φορές και έχει χορηγηθεί εκατομμύρια φορές. Η ουσία όμως που περιέχει το GlaxoSmithKline έχει ερευνηθεί μόνο κλινικά σε μερικές χιλιάδες ασθενείς. Τα αποτελέσματα ήταν καλά, αυτό είναι ακριβές, όμως δεν υπάρχει η εμπειρία στον ευρύ πληθυσμό. Σκεφθείτε το εξής, το απλό εμβόλιο της γρίπης δοκιμάστηκε ακόμα και σε εγκύους και είμαστε στο μεταξύ εντελώς σίγουροι. Τώρα έχουμε ένα νέο παρασκεύασμα, του οποίο ναι μεν τα στοιχεία είναι καλά, αλλά υπάρχει μια τεράστια διαφορά με το γνωστό εποχικό εμβόλιο της κοινής γρίπης και την εμπειρία που έχουμε».

Δεν υπάρχει μετάλλαξη του ιού, δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτικές ουσίες
Από την άλλη πλευρά όμως δεν είναι καλύτερα να υπάρχουν οι ενισχυτικές ουσίες; Δεν είναι κανείς πιο σίγουρος, πιο αποτελεσματικά προστατευμένος; «Όχι. Δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Στην παρούσα κατάσταση υπάρχουν πολύ λίγοι ιοί οι οποίοι έχουν εξολοθρευθεί, και οι οποίοι θα πρέπει απαραίτητα να είναι μέσα στην ουσία. Και όταν η ποσότητα είναι περιορισμένη τότε χρησιμοποιούμε τις ενισχυτικές ουσίες, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ποσότητα για να καλύψουμε τις ανάγκες περισσότερου κόσμου. Από την άλλη πλευρά, ένα θεωρητικό επιχείρημα υπέρ των ενισχυτικών ουσιών ήταν ότι θα είναι απαραίτητες, αν ο ιός μεταλλαχθεί, στην πράξη όμως η γρίπη των χοίρων δεν έχει μεταλλαχθεί».

Ο κ. Κεκουλέ πάντως συνιστά να γίνονται και τα δυο εμβόλια: αυτό για την κοινή γρίπη αλλά και για την γρίπη των χοίρων.

Ευχάριστα νέα για τις διαβητικές που θέλουν να τεκνοποιήσουν

Ευχάριστα είναι τα νέα για τις γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά . Οι γυναίκες αυτές έχουν πλέον περισσότερες δυνατότητες να έχουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και να γεννήσουν υγιή μωρά. Μπορεί στο παρελθόν οι γυναίκες αυτές να ήταν αναγκασμένες να αποφεύγουν να μείνουν έγκυες, ωστόσο σήμερα, χάρη στον προγραμματισμό της κύησης και τη συστηματική ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη υπό την καθοδήγηση του γιατρού τους, μπορούν άφοβα να γίνουν μητέρες.
«Παλαιότερα, η εγκυμοσύνη σε γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ήταν μεγάλο πρόβλημα. Η κύηση ήταν ανέφικτη, εξαιτίας της κακής ρύθμισης του διαβήτη, η οποία προκαλούσε επιπλοκές που έθεταν σε κίνδυνο μητέρα και έμβρυο», επισήμανε ο λέκτορας παθολογίας-διαβητολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος,
Παράλληλα, ανέφερε ότι πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 μπορούν να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν υγιή μωρά. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι να προγραμματίζουν την κύησή τους, ώστε να επιτυγχάνουν σωστή ρύθμιση του σακχάρου τους.

Νέα φάρμακα για το διαβήτη προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν το βάρος

Δύο νέα φάρμακα για το σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία εκτός από τη ρύθμιση του σακχάρου προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά και παράλληλα οδηγούν σε απώλεια βάρους, πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέσα στους πρώτους μήνες του 2010 και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη λιραγλουτίδη , η οποία θα είναι σε ενέσιμη μορφή και για την σαξαγλιπτίνη η οποία θα έχει μορφή χαπιού. Και τα δύο φάρμακα θα χορηγούνται μία φορά την ημέρα
«Το πλεονέκτημα της λιραγλουτίδης είναι ότι μειώνει τα αυξημένα ποσοστά του σακχάρου στο αίμα κι έχει λιγότερες παρενέργειες. Η κυκλοφορία της στην Ελλάδα αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2010. Από την άλλη τα πλεονεκτήματά της σαξαγλιπτίνης είναι ότι ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να μειώνει τα υψηλά ποσοστά του σακχάρου στο αίμα και βοηθάει στην έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας κατά τη διάρκεια των γευμάτων», εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής νοσηλευτικής στο ΑΤΕΙΘ, παθολόγος διαβητολόγος Κυριάκος Καζάκος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 23ο ετήσιο συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 12-14 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς».

Εφαρμόσιμο αντικαπνιστικό νόμο θέλει το υπουργείο Υγείας

Νέο θεσμικό βελτιωμένο και εφαρμόσιμο πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιος χώρους προανήγγειλε η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά την διάρκεια της παρουσίασης της ενημερωτικής καμπάνιας για την διακοπή του καπνίσματος από το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη του καπνίσματος καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχρακη.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά και στο κάπνισμα, αφού οι ελληνίδες καπνίζουν περισσότερο από τις υπόλοιπες ευρωπαίες, ενώ υψηλά ποσοστά εμφανίζουν και οι νέοι ηλικίας 15 έως 35 ετών.
Ο κ. Μπεχράκης ζήτησε την άρση όλων των εξαιρέσεων του νέου αντικαπνιστικού νόμου που εφαρμόζεται στην χώρα μας από την 1η Ιουλίου , την αύξηση της τιμής πώλησης των τσιγάρων και την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Επίσης, αναφερόμενος στην εκστρατεία, επεσήμανε ότι η διαδικτυακή καμπάνια της ευρωπαϊκής ένωσης Χελπ, στοχεύει στην σωστή ενημέρωση των νέων. Για φέτος η επίσημη ιστοσελίδα εγκαινιάζει μία σειρά από βίντεο που 8α καταδεικνύουν τα προβλήματα τόσο των ενεργών όσο και των παθητικών καπνιστών.
Από την πλευρά της η υπουργός Υγείας τόνισε πως δεν αρκούν μόνο τα μέτρα που λένε οι ειδικοί, ειδικά όταν αυτά εφαρμόζονται μόνο κατά περίπτωση. Η ενημέρωση του πληθυσμού για τους κινδύνους του καπνίσματος είναι εξίσου σημαντική.
Για το λόγο αυτό, η κ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή.
Αναφερόμενη στις δύο πτυχές της πρωτοβουλίας για τον περιορισμό του καπνίσματος, η υπουργός είπε μεταξύ άλλων: Η μια πτυχή είναι το θεσμικό πλαίσιο. Και το θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται και πως μπορεί τελικά με τον καλύτερο τρόπο τελικά να εφαρμόζεται και όχι να βάζουμε απλώς έναν καλό στόχο.
Τώρα αξιολογούμε ακριβώς πως μπορούμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο να το βελτιώσουμε και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό. Γρήγορα θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε.
Το δεύτερο σκέλος μιας τέτοιας πολιτικής δεν είναι μόνο όμως το διοικητικό μέτρο, και το ανέφερε πριν ο κύριος Μπεχράκης πολύ σωστά. Είναι η συνείδηση που αναπτύσσεται, είναι τα πρότυπα που επιβάλλονται στη κοινωνία .Είναι η ενημέρωση που υπάρχει.
Πηγή:
http://www.ert.gr/

Ανακυκλώθηκαν 417,237 συσκευασίες μέσα σε μια βδομάδα

Πάνω από 73,500 Αθηναίοι πολίτες, στην πλειοψηφία τους μαθητές σχολείων, έχουν επισκεφθεί και έχουν ανακυκλώσει 417,237 συσκευασίες, κατά τη διάρκεια της πρώτης βδομάδας της «2ης Μεγάλης Γιορτής Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης βδομάδας έχουν ανακτηθεί :
-202.455 πλαστικές συσκευασίες ή 10,122,75 κιλά πλαστικού.

Ελεύθερος ο Μανώλης Λιδάκης



Αφέθηκε ελεύθερος ο Μανώλης Λιδάκης, με περιοριστικούς όρους οι οποίοι είναι 5.000 ευρώ ως εγγύηση και κάθε 15 μέρες να παρουσιάζεται στο Α.Τ. της περιοχής του. Θυμίζουμε πώς ο γνωστός τραγουδιστής συνελήφθη εχθές τα ξημερώματα αφού βρέθηκε στην κατοχή του ποσότητα ναρκωτικών σε τυχαίο μπλόκο των αστυνομικών.

Ποινή 20 ετών για τον Γεωργιανό που δολοφόνησε τον Σεργιανόπουλο

Σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και φυλάκιση δέκα μηνών καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ο Γεωργιανός, που έχει ομολογήσει τη δολοφονία του ηθοποιού, Νίκου Σεργιανόπουλου, στο σπίτι του, στο Παγκράτι, στις 3 Ιουνίου του 2008.

Το δικαστήριο ομόφωνα τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοχρησία, παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ μετέτρεψε την κατηγορία της ληστείας, που αντιμετώπιζε, σε κλοπή. Με πλειοψηφία 4 προς 3 το δικαστήριο τού αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Την εκτίμηση ότι έπρεπε να τού αναγνωριστεί το ελαφρυντικό είχαν τρεις ένορκοι και μία δικαστής, η οποία έκρινε ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να καταδικαστεί για την πράξη της ανθρωποκτονίας σε κάθειρξη 12 ετών.

Η εισαγγελέας της Έδρας, Ιφιγένεια Γάκη, είχε ζητήσει να επιβληθεί στον κατηγορούμενο 20ετής κάθειρξη και φυλάκιση 19 μηνών.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δήλωσαν ότι θα ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα, προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Διαβήτης, ένας σύγχρονος «δολοφόνος»

Ραγδαία η αύξηση της συχνότητας του σακαχρώδους διαβήτη την τελευταία εικοσαετία.
Σε έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους «φονιάδες» έχει εξελιχθεί ο διαβήτης, προκαλώντας κάθε χρόνο περίπου επτά εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Την τελευταία 20ετία έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδους διαβήτη με αποτέλεσμα σήμερα να πάσχουν 285 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 6,6% του πληθυσμού της γης, έναντι των 151 εκατομμυρίων το 2000 και μόλις 30 εκατομμυρίων το 1985. Το 2030 υπολογίζεται ότι θα πάσχουν από διαβήτη 438 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.
«Ο διαβήτης μαζί με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο και τις χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, αποτελούν τους μεγαλύτερους σύγχρονους φονιάδες. Το ελπιδοφόρο είναι ότι οι ασθένειες αυτές σε μεγάλο ποσοστό μπορούν να προληφθούν. Έτσι, το 80% της καρδιαγγειακής νόσου, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και πάνω από το ένα τρίτο των καρκίνων υπολογίζεται ότι μπορούν να αποφευχθούν με την αντιμετώπιση των κοινών παραγόντων κινδύνου, δηλαδή του καπνίσματος, της κακής διατροφής, της καθιστικής ζωής και της κατάχρησης αλκοόλ», επισήμανε η επιμελήτρια της ενδοκρινολογικής κλινικής του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ζωή Ευσταθιάδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την 14η Νοεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.
«Υπάρχουν πλέον αποδείξεις ότι η διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος και η μέτρια φυσική άσκηση (πχ 30΄ κολύμβησης, ποδηλασίας, χορού ή βαδίσματος ημερησίως) ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη (έως και 40%). Σήμερα γνωρίζουμε τι είναι αποτελεσματικό, τι κοστίζει για να εφαρμοστεί και επίσης πως όλες οι χώρες είναι σε κίνδυνο. Υπάρχει όμως ένα σχέδιο δράσης εκπαίδευσης και πρόληψης, του οποίου η εφαρμογή θα βοηθούσε στην αποφυγή εκατομμυρίων πρόωρων θανάτων και στην προαγωγή της ποιότητας ζωής ακόμη περισσότερων ανθρώπων», πρόσθεσε η κ. Ευσταθιάδου
Τα δέκα προτεινόμενα βήματα, που έχουν στόχο τον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και την αποφυγή των χρόνιων διαβητικών επιπλοκών, είναι τα εξής:
1. Καλός γλυκαιμικός έλεγχος με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 6,5%.
2. Τακτική αυτομέτρηση επιπέδων γλυκόζης και προσδιορισμός ανά τρίμηνο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης
3. Επιθετική αντιμετώπιση, εκτός της υπεργλυκαιμίας και των άλλων συνυπαρχόντων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, της δυσλιπιδαιμίας και της υπέρτασης.
4. Παραπομπή όλων των νεοδιαγνωσθέντων διαβητικών σε οργανωμένη μονάδα, που εξειδικεύεται στο διαβήτη
5. Εφαρμογή στοχευμένης θεραπείας με βάση τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς συμπεριλαμβανομένης και της ινσουλινικής αντίστασης.
6. Η θεραπεία να στοχεύει στην επίτευξη βέλτιστου ελέγχου της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης εντός 6 μηνών από τη διάγνωση.
7. Εάν ο στόχος της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κάτω από 6,5 δεν έχει επιτευχθεί μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη της θεραπείας να συζητείται η θεραπεία με συνδυασμό διαφορετικών αντιδιαβητικών φαρμάκων.
8. Εάν κατά τη διάγνωση η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ξεπερνά το 9%, να γίνεται από την αρχή άμεση έναρξη συνδυασμένης θεραπείας.
9. Όταν είναι απαραίτητη η συνδυασμένη θεραπεία, να επιλέγονται φάρμακα, που έχουν συμπληρωματικούς τρόπους δράσης.
10. Ενθάρρυνση της εκπαίδευσης των διαβητικών και της ενεργού συμμετοχής τους στην αντιμετώπιση του διαβήτη τους.
Προσοχή στη νέα γρίπη
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι διαβητικοί αυτή την περίοδο λόγω της εμφάνισης της νέας γρίπης, στην οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Επειδή οι διαβητικοί είναι μια ευαίσθητη ομάδα που κινδυνεύει να προσβληθεί από τη γρίπη την οποία προκαλεί ο ιός Η1Ν1, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο της λοίμωξης, θα πρέπει, εκτός από τα γενικά μέτρα πρόληψης, που ισχύουν για όλους, να συνεχίσουν να παίρνουν τα αντιδιαβητικά δισκία ή την ινσουλίνη, να ελέγχουν το σάκχαρό τους κάθε 4 ώρες, να ακολουθούν την κανονική τους δίαιτα και να ζυγίζονται καθημερινά, επισήμανε η επιμελήτρια της ενδοκρινολογικής κλινικής του Νοσοκομείου ΙΚΑ Παναγία Μαρία Μπουγούλια
Ο διαβητικός θα πρέπει να ζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια εάν:
• Εμφανίσει σοβαρή διάρροια
• Χάσει δύο ή περισσότερα κιλά σε λιγότερο από μία εβδομάδα
• Έχει πυρετό πάνω από 38,4°C
• Αισθάνεται πολύ άρρωστος για να φάει ή δεν μπορεί να μείνει νηστικός για 6 ώρες
• Έχει σάκχαρο χαμηλότερο από 60 mg/dL ή ψηλότερο από 300 mg/dL
• Έχει μέτρια ή πολύ οξόνη στα ούρα
•Έχει δυσκολία στην αναπνοή
• Αισθάνεται έντονη υπνηλία ή έχει δυσκολία στη σκέψη.