BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου στη Welt

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον του γερμανόφωνου τύπου ενώ η κυριακάτικη Die Welt φιλοξενεί ολοσέλιδη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στη διαφθορά», είναι ο τίτλος ολοσέλιδης συνέντευξης που παραχώρησε ο υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωvσταντίνου στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά πως οι μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα δεν γίνονται με τόσο αργούς ρυθμούς όπως καταλογίζουν στην κυβέρνηση και πως η Ελλάδα τολμά μεταρρυθμίσεις που κανείς μέχρι σήμερα δεν τόλμησε.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως αν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα επιπρόσθετα μέτρα, υπογραμμίζει όμως ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις επιθέσεις με προϊόντα υψηλού ρίσκου και τις επιθέσεις των κερδοσκόπων στην Ευρωζώνη.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή κανένας επενδυτής, ο οποίος είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα και τώρα έμαθε πως η Ελλάδα αλλοίωνε τα στατιστικά της, δεν θα αγόραζε πλέον ελληνικά προϊόντα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχεται πως υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας και πως η ΕΕ γνωρίζει πλέον ολόκληρη την αλήθεια ενώ συμπληρώνει ότι δεν υπάρχουν άλλα κρυμμένα στοιχεία.

Στην ερώτηση της Welt, εάν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ και εάν η υπόδειξη του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν στον Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσει τη βοήθειά του ήταν κατόπιν παράκλησης του Έλληνα πρωθυπουργού, ώστε να προετοιμαστεί η ελληνική κοινή γνώμη, ο κ. Παπακωσταντίνου απαντά πως όχι. «Αλλά κάθε υπεύθυνος πρωθυπουργός ή υπ. Οικονομικών», συμπληρώνει, «θα πρέπει να κρατάει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα». Τέλος στην υπόδειξη της εφημερίδας η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, να φτιάξει άλλο νόμισμα και να το υποτιμήσει, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντάει κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει έξοδος από την Ευρωζώνη. Κανένας δεν εγκαταλείπει την Ευρωζώνη. Κανένας. Όταν μια φορά είσαι μέσα είσαι πάντα μέσα».

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου φιλοξενεί στη δεύτερη σελίδα της άρθρο του Γερμανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος αναφέρεται στην οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και επισημαίνει ιδιαίτερα για την Ελλάδα: «Η εξυγίανση των δημοσιονομικών στην Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολη και θα πρέπει να φθάσει βαθιά. Διότι δεν πρόκειται μόνο για τις οικονομικές ανισότητες, οι οποίες θα πρέπει να εξαλειφθούν, αλλά χρειάζεται ένα πραγματικό σοκ για το σύνολο του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος αφού για χρόνια η χώρα δεν είδε την πραγματικότητά της και ζούσε πάνω από τις δυνατότητες της».

Και το άρθρο του Γιόσκα Φίσερ συνεχίζει επισημαίνοντας: «Η ΕΕ δεν μπορεί παρόλα αυτά να αφήσει ένα μέλος της να οδηγηθεί στη χρεοκοπία ή να πάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά θα πρέπει να βοηθηθεί στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της ώστε να κάνει μια καινούργια αρχή. Δεν είναι ο μοναδικός αδύναμος κρίκος στην Ευρωζώνη. Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία θα είναι οι επόμενοι που ενδεχομένως θα χτυπηθούν από τις οικονομικές αγορές. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα κινδύνευε να αποτύχει το ευρώ και για πρώτη φορά στην ιστορία του θα κινδύνευε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Απέδρασε με Κωνσταντινίδη

Τους τρεις πολύτιμους βαθμούς της νίκης κατέκτησε στη Ρόδο ο Πανσερραϊκός νικώντας με 1-0 τον Διαγόρα. Αυτή η νίκη ενδέχεται να αποδειχτεί χρυσάφι για τους σερραίους καθώς έφτασαν τους 28 βαθμούς σκαρφαλώνοντας στην 11η θέση, εκεί όπου βρίσκεται και η Δόξα Δράμας.Οι φιλοξενούμενοι που τελείωσαν το ματς με εννέα παίκτες πήραν βαθμολογική ανάσα. Απο την άλλη οι παίκτες του Γιώργου Φοιρού, αδικούνται από το τελικό αποτέλεσμα, δημιούργησαν φάσεις στην αντίπαλη εστία αλλά δεν κατάφεραν να ισοφαρίσουν. Ετσι έμειναν στους 29 βαθμούς και την 8η θέση.

Πρόγραμμα/Βαθμολογία

Το ματς δεν είχε γρήγορο ρυθμό και πολλές φάσεις. Οι δύο ομάδες είχαν στο μυαλό τους να κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα. Οι
φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν να γίνουν απειλητικοί από τα άκρα με τους Μπανγκουρά και Τάντιτς ενώ οι γηπεδούχοι με κάθετες πάσες των Σπάρταλη και Ρούσεφ.

Στο πρώτο ημίχρονο το θέαμα ήταν φτωχό με τον Πανσερραϊκό να επιχειρεί να πιέσει ψηλά τον Διαγόρα ώστε να προκαλέσει το λάθος στην αντίπαλη άμυνα και τους ροδίτες να καλύπτουν ωραία τους χώρους χωρίς να αφήνουν έτσι περιθώρια στην ομάδα του Κοκότοβιτς να κάνει παιχνίδι. Στο 39ο λεπτό σημειώθηκε η μεγάλη φάση στον αγώνα όταν ο πιο κινητικός παίκτης του Διαγόρα Σπάρταλης σούταρε απέναντι από των τερματοφύλακα των μακεδόνων, με την μπάλα να περνά αουτ. Η ομάδα του Γιώργου Φοιρού έδειχνε να πατά καλύτερα στο γήπεδο όσο περνούσαν τα λεπτά και στο 44' απείλησε ξανά , αυτή τη φορά με απευθείας χτύπημα φάουλ του Ακόστα.

Στο δεύτερο ημίχρονο αντιστράφηκαν οι ρόλοι αφού ο Διαγόρας πρέσαρε όσο πιο ψηλά μπορούσε και ο Πανσερραϊκός αμυνόταν με διπλή ζώνη άμυνας ,ενώ στο 57' έμειναν με δέκα λόγω αποβολής του Βοσκόπουλου. Ολα άλλαξαν όταν ο Πανσερραϊκός στην πρώτη του κλασική ευκαιρία στο ματς στο 67' άνοιξε το σκορ. Ο Γεωργιάδης σέντραρε και ο Κωνσταντινίδης με κεφαλιά έκανε το 0-1.

Αποτέλεσμα που έμεινε μέχρι το τέλος του αγώνα παρά τις προσπάθειες των παικτών του Διαγόρα. Ο Πανσερραϊκός τελείωσε με δέκα παίκτες μετά την αποβολή του Μπανγκουρά, καταφέρνοντας να διαχειριστεί ως το τέλος το προβάδισμα του στο σκορ.

Πανσερραϊκός (Ντράγκαν Κοκότοβιτς): Κοτταράς, Γαλανόπουλος, Βοσκόπουλος, Κάστρο, Γεωργιάδης (90' Τράκις), Μπανγκουρά, Τάντιτς (90' Γεωργίου), Κωνσταντινίδης (83' Γκεσόφσκι ), Παπάζογλου, Μιχαήλ, Ζαπρόπουλος

Διαγόρας (Γιώργος Φοιρός): Βελλίδης, Δήμου, Κωνσταντινίδης, Σπάρταλης (65' Γεωργιάδης ), Ρούσεφ, Τριανταφύλλου, Κατερίνης, Ακόστα (68' Ταραχούλσκι), Τσιάτσιος, Πουλόπουλος, Παύλου

Ανακοινώθηκε η συμφωνία Aegean - Olympic Air

Στη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους συμφώνησαν οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών Aegean και Olympic Air. Οι εταιρείες Olympic Handling και Olympic Engineering θα καταστούν κατά 100% θυγατρικές του νέου σχήματος.

Η νέα εταιρεία, η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση θα χρησιμοποιεί το όνομα και τα σήματα της Olympic Air μετά από το απαραίτητο μεταβατικό χρονικό διάστημα αλλαγών και προσαρμογής όπου θα χρησιμοποιούνται παράλληλα το όνομα και τα σήματα της Aegean.

Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού που λόγω του μεγέθους και των όρων της συναλλαγής είναι αρμόδια, ενώ μέχρι τότε θα εξειδικευθούν όλα τα διαδικαστικά βήματα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.

Με βάση τη συμφωνία ο βασικός μέτοχος της Aegean (Όμιλος Βασιλάκη) και ο μοναδικός μέτοχος της OA (Marfin Investment Group) θα έχουν ισότιμη μετοχική συμμετοχή στην ενοποιημένη εταιρεία, ενώ στην εταιρεία θα παραμείνουν, διατηρώντας αναλογικά τη συμμετοχή τους ως μέτοχοι, οι όμιλοι Λασκαρίδη, Β. Κωνσταντακόπουλου, Γ. Δαυίδ και Λ. Ιωάννου καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] , συνεχίζοντας να στηρίζουν την εξαιρετικά σημαντική αυτή προσπάθεια για τη χώρα.

Οι κ.κ. Θ. Βασιλάκης και Α. Βγενόπουλος θα ηγηθούν του νέου σχήματος εξασφαλίζοντας την ομαλή ενοποίηση των εργασιών και τη δημιουργία του «Εθνικού Πρωταθλητή» στις αερομεταφορές που θα μπορέσει να μεγεθύνει την παρουσία του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να συνεχίσει να καλύπτει και τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας μας, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Θ. Βασιλάκης: Αναγκαία η σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων

«Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Aegean υλοποιείται ένα όραμα για καινοτόμες, ποιοτικές υπηρεσίες με σημαντικές επενδύσεις. Τα μεγέθη των ανταγωνιστών στις αερομεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν αναγκαία τη σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων για να πετύχουμε αυτοδύναμη κάλυψη των αναγκών της στρατηγικής μας βιομηχανίας, του τουρισμού, επέκταση των επιλογών προορισμών για τους καταναλωτές αλλά και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ελληνικών εταιριών και την απασχόληση στον κλάδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Aegean κ. Θεόδωρος Βασιλάκης.

Α. Βγενόπουλος: Οι συγκυρίες επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων

«Οι σημερινές συγκυρίες τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και του κλάδου των Αερομεταφορών επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων για την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών στους καταναλωτές, την προστασία θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Olympic Air, Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σημείωσε δε ότι η «συγχώνευση της Olympic με την Aegean επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους και παράλληλα διατηρεί και γιγαντώνει το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ που είναι κομμάτι της εθνικής μας παράδοσης και περιουσίας και κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες».

ΛΑΟΣ

«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου… Γιατί αν έπρεπε η “Olympic Air” να καταλήξει στην “Aegean” έπρεπε να περάσει μέσω του Βγενόπουλου, δηλαδή την οδό που ακολουθήθηκε για να φθάσει ο Ο.Τ.Ε. στην “Deutsche Telecoms”; Εν πάση περιπτώσει, ευχόμαστε καλές πτήσεις τόσο στην “Olympic Air” και την “Aegean” όσο και στον κ. Κωστή Χατζηδάκη».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του για τη συμφωνία των δύο εταιρειών ο ΛΑΟΣ.

Οι ερασιτέχνες ελαιοκαλλιεργητές του...Λονδίνου και η κλιματική αλλαγή

Πίσω από το οίκημα του αγροκτήματος απλωνόταν ο ελαιώνας. Μικρός -όχι πάνω από 120 δέντρα- ασημοπράσινος, θύμισε στον περιηγητή τις διακοπές του στην Ελλάδα και την κάτω Ιταλία. Σχεδόν ξέχασε πού βρισκόταν. Η τελευταία ταμπέλα που συνάντησε έγραφε "Devon, 14 μίλια" και τα αυτοκίνητα εξακολουθούσαν να έχουν το τιμόνι στη δεξιά πλευρά. Πραγματικά, παρά το παραπλανητικό φυσικό τοπίο, βρισκόταν ακόμη στη Βρετανία.

Τα τελευταία χρόνια, το θερμότερο -σε σχέση με άλλες περιόδους- κλίμα της "γηραιάς Αλβιόνας", έχει επιτρέψει την ερασιτεχνική καλλιέργεια ελαιόδεντρων, η οποία αποκτά ολοένα και περισσότερους φανατικούς. Εκτός από τον μικρό ελαιώνα στο Χόνιτον του Ντέβον, ελαιόδεντρα καλλιεργούνται (σε μικρούς αριθμούς ή και μονάδες) πάνω σε ...ταράτσες στο κεντρικό Λονδίνο, στο Ντάρτφορντ,στο Χερτφορντσάιρ, το Ντόρσετ και το Κόλτσεστερ, στο Μπέλφαστ (Ιρλανδία) κι αλλού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποκτά και τους αμπελώνες του (σήμερα περίπου 400, με ετήσια παραγωγή 2,1 εκατ. φιαλών), αλλά και καλλιέργειες παραδοσιακά μεσογειακών φυτών και βοτάνων. Η λεβάντα, π.χ., καλλιεργείται ήδη με επιτυχία στην ανατολική Αγγλία και τη νότια Βρετανία, με προοπτική μέχρι το 2030 να βάψει ...μωβ πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις, καθώς ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί αγρότες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τα μακρύτερα/θερμότερα βρετανικά καλοκαίρια.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Βιοποικιλότητας (BI 2009), λόγω κλιματικής αλλαγής, κάποιες από τις καλλιέργειες στην Ελλάδα ενδέχεται μελλοντικά να χαθούν, ορισμένες θα μετατοπιστούν βορειότερα, ενώ θα καλλιεργηθούν άλλα είδη, τα οποία σήμερα ευδοκιμούν στη Β.Αφρική (π.χ., μπανάνες). Πόσο ρεαλιστική είναι, όμως, αυτή η πρόβλεψη;

"Είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν τα σενάρια αυτά για την κλιματική μεταβολή και τις επιρροές της στην Ελλάδα είναι ρεαλιστικά, αλλά παρατηρούμε κάποιες διαφοροποιήσεις", σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Οικολογίας Ανδρέας Μαμώλος, επίκουρος καθηγητής Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ.

'Οπως επεσήμανε, πριν από 30 χρόνια, "ελαιόδεντρα καλά-καλά δεν υπήρχαν στη Β. Ελλάδα, ενώ τα εσπεριδοειδή δεν άντεχαν το κλίμα", αλλά αυτό έχει αλλάξει ή αλλάζει και κάποιες καλλιέργειες (όπως και ορισμένα ζιζάνια) "πηγαίνουν βορειότερα". Πάντως, τίποτα δεν είναι απόλυτο, καθώς μπορεί η όποια αλλαγή να είναι παροδική ή συγκυριακή και ασφαλή συμπεράσματα είναι δυνατόν να εξαχθούν μόνο σε βάθος χρόνου.

Για παράδειγμα, το 2009 είχαμε τη μεγαλύτερη σε απόδοση καλλιέργεια σιταριού όλων των εποχών. Το ίδιο συνέβη και με άλλες καλλιέργειες. Κι αυτό σε μια εποχή που ακούγονται τόσο πολλά για την έλλειψη τροφίμων. Κατά τον κ.Μαμώλο, οι διαφοροποιήσεις στη γεωργία από την κλιματική αλλαγή ενδεχομένως δεν θα είναι τόσο συνταρακτικές, όσο αναμενόταν.

Θα δούμε όντως συστηματικές... μπανανοκαλλιέργειες στην Ελλάδα; «Λίγο δύσκολο», τονίζει, «καθώς ακόμη κι αν το κλίμα το επιτρέψει κάποτε, υπάρχει πάντα ο οικονομικός παράγοντας. Για να έρθει μια ριζικά νέα καλλιέργεια συστηματικά σε κάποια χώρα, απαιτούνται πάρα πολλά, πρώτα από όλα χρειάζεται υποδομή».

Δύο οι όψεις του νομίσματος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική γεωργία

Αν, όμως, τα σενάρια για την κλιματική αλλαγή αποδειχτούν σχετικά ρεαλιστικά; Τότε, το «νόμισμα» της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική γεωργία ενδέχεται να έχει δύο όψεις: από τη μία, υπάρχουν εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση αποδόσεων (καθώς τα φυτά χρειάζονται CΟ2 για να αναπτυχθούν).

Από την άλλη, εκτιμάται ότι θα "πιεστούν" εισροές όπως το νερό, σύμφωνα με τον λέκτορα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Στέφανο Νάστη, ομιλητή, πρόσφατα, στο συνέδριο της Agrotica 2010.

"Σε σχέση με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική γεωργία, το 2080, προβλέπεται (W.R.Cline, 2007) ότι, χωρίς τον υπολογισμό της θετικής επίδρασης του αυξημένου ατμοσφαιρικού CO2, η παραγωγή θα μειωθεί 7,8%, με κόστος περίπου 650 εκατ. ευρώ. Με συνυπολογισμό της επίδρασης του CO2 αναμένεται αύξηση παραγωγής κατά 6% (περίπου 500 εκατ. ευρώ)", επεσήμανε ο κ.Νάστης.

Κατά τον ίδιο, που επικαλέστηκε υπολογισμούς διεθνών μελετών τού 2006, 2008 και 2009, το πρόβλημα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι ίσως απλούστερο να λυθεί από ό,τι αναμενόταν, αλλά απαιτεί πολιτική βούληση και διακρατική συμφωνία με καλή εφαρμογή ανά κράτος: "το κόστος μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου σε επιθυμητά επίπεδα εκτιμάται στο 1% της παγκόσμιας παραγωγής [...] με τον όρο ότι θα εφαρμοστούν καλά σχεδιασμένες πολιτικές. Συγκριτικά αναφέρεται ότι το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος την περίοδο 2007-2009 ήταν περίπου το 5% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής", σημείωσε, επικαλούμενος τις μελέτες.

Το καλύτερο εργαλείο για την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων στην πράξη θεωρείται ότι είναι -με βάση τις σημερινές συνθήκες- ο καθορισμός της τιμής για τα δικαιώματα άνθρακα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ.Νάστη, για να λειτουργήσει σωστά το εργαλείο αυτό, εκτιμάται (Dancan 2009) ότι απαιτείται τιμή περίπου 30 ευρώ/τόνο, τη στιγμή που στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα ETS, αυτή δεν ξεπερνά τα 13 ευρώ...

Ενθουσιώδεις οι Βρετανοί «ελαιοκαλλιεργητές»

Εν αναμονή των εξελίξεων, πάντως, οι "νεόκοποι" Βρετανοί και Ιρλανδοί "ελαιοκαλλιεργητές" δεν διστάζουν να εκφράσουν και ηλεκτρονικά τον ενθουσιασμό τους, σε σχετικές ιστοσελίδες.

Ο Σάιμον από το Ντάρτφορντ γράφει: "Αγαπούμε αυτό το δέντρο. Μας φέρνει στο μυαλό καλές αναμνήσεις από τις διακοπές μας στα ελληνικά νησιά".

Ο Τζον, καλλιεργητής τεσσάρων ελαιόδεντρων στο Μπέλφαστ, τα οποία αγόρασε από ...εκπτωτικό σούπερ μάρκετ, προσυπογράφει: "Για να είμαι ειλικρινής, εξεπλάγην που τα δέντρα επιβίωσαν. Στις σπάνιες περιπτώσεις, που ο καιρός εδώ είναι καλός, και μόνο το άρωμα των φύλλων αξίζει για να τα έχεις στον κήπο σου, σού επιτρέπει να ρίξεις μια ματιά στη Μεσόγειο".

Η Μέλανι, που καλλιεργεί τέσσερα μεγάλα ελαιόδεντρα σε τεράστιες γλάστρες στην ταράτσα της στο κεντρικό Λονδίνο δεν περιορίζεται στις αναμνήσεις μεσογειακών διακοπών: τα δέντρα παράγουν ήδη εκατοντάδες ελιές, που ετοιμάζεται να επεξεργαστεί, ώστε να γίνουν βρώσιμες! Ελιές Λονδίνου κανείς

Ηλεκτρονικά απόβλητα: τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ

«Ο κόσμος πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των ηλεκτρονικών αποβλήτων», τονίζει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τα ηλεκτρονικά απόβλητα που παράγουν ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 500% την επόμενη δεκαετία.

Η ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων συνεπάγεται πολύ σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς περιλαμβάνουν τοξικά υλικά.

«Το θέμα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις» τόνισε σε δηλώσεις του ο Ruediger Kuehr, ο οποίος επιβλέπει τις πρωτοβουλίες για μηδενικές εκπομπές στο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών.

«Βλέπουμε την πείνα για κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες», προσέθεσε ο κ. Kuehr.

Τα ευρήματα της έκθεσης δημοσιεύτηκαν στη σύνοδο του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) στο Μπαλί.

Ενώ ορισμένα υλικά του ηλεκτρονικού εξοπλισμού θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν σε άλλα προϊόντα, η δυνατότητα ανακύκλωσης είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για υπολογιστές, τηλέφωνα και άλλες συσκευές.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι έχουν υπογραφεί αρκετές συνθήκες που θεσπίζουν το καθεστώς της διασυνοριακής μεταφοράς επικίνδυνων και ηλεκτρονικών αποβλήτων, η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη δεδομένου ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν συστηματικά ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τη Guardian το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε χώρες της Αφρικής καθώς σε καθημερινή βάση τα πλοία ξεφορτώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρονικών αποβλήτων, τα οποία αποσυναρμολογούνται από μικρά παιδιά που θέλουν να μεταπουλήσουν τα υλικά.