BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Πίσω από τα σίδερα της φυλακής η παρουσιάστρια Σκορδέλη και ο αδελφός της


Πίσω από τα σίδερα της φυλακής βρίσκεται η Κύπρια παρουσιάστρια Eλενα Σκορδέλη για τη στυγνή δολοφονία του επιχειρηματία ιδιοκτήτη του εκδοτικού συγκροτήματος «Δίας» Αντη Χατζηκωστή.

Υστερα από παρασκήνιο ημερών, φήμες και υποθέσεις, η 42χρονη συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης μαζί με τον 37χρονο αδερφό της Τάσο Κρασοπούλη.

Την Παρασκευή, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης των 2 συλληφθέντων, με βάση τη μαρτυρία ενός εκ των τριών υπόπτων που ήδη βρίσκονταν υπό οκταήμερη κράτηση στην ομολογία του.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, σε δύο συναντήσεις που είχαν ο ίδιος και δεύτερος ύποπτος με τον Κρασοπούλη και τη Σκορδέλη του ζήτησαν να δολοφονήσουν έναντι αμοιβής τον Αντη Χατζηκωστή. Γι’ αυτή τους την «υπηρεσία», τους υποσχέθηκαν ότι θα τους εξασφάλιζαν μόνιμη απασχόληση στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, τα δύο αδέρφια ήθελαν τη φυσική εξόντωση του Χατζηκωστή επειδή η Σκορδέλη εκδιώχθηκε από το κανάλι.


Οι έρευνες
Ο συλληφθείς, που ομολόγησε το έγκλημα, υπέδειξε τη νεκρή ζώνη ανάμεσα στα χωριά Περιστερώνα και Μάσσαρι ως τον χώρο όπου πέταξαν το όπλο μετά το έγκλημα. Ωστόσο, η περιοχή έχει πλημμυρίσει από τις βροχές και αναμένεται να αντληθεί το νερό με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής, προκειμένου να εντοπιστεί το όπλο. Οι έρευνες πάντως ενδεχομένως να επεκταθούν σε άλλες περιοχές, καθώς υπάρχει η υποψία πως το όπλο και η μοτοσικλέτα έχουν μετακινηθεί.

Από την πλευρά τους, τόσο ο Κρασοπούλης όσο και η Σκορδέλη αρνούνται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση. Με δήλωση που δημοσιοποίησαν στα ΜΜΕ μέσω του δικηγόρου τους, υποστηρίζουν ότι δεν φέρουν ένσταση στην κράτησή τους λόγω της επιθυμίας τους να βοηθήσουν την Αστυνομία στο ανακριτικό της έργο «για εξιχνίαση των πραγματικά εμπλεκόμενων» στην υπόθεση.

WWF: οι τίγρεις στη Κίνα απειλούνται με εξαφάνιση


Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) προειδοποιεί ότι οι τίγρεις που υπάρχουν σήμερα στη Κίνα, απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω της λαθροθηρίας και της καταστροφής του φυσικού τους βιότοπου, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP.

«Αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, οι τίγρεις θα εξαφανιστούν», δήλωσε ο Zhu Chunquan διευθυντής συντήρησης της βιοποικιλότητας στη WWF της Κίνας.

Ο Zhu Chunquan τόνισε ότι η Κινεζική Κρατική Υπηρεσία Δασών (SFA) εκτιμά ότι σήμερα ο πληθυσμός της τίγρης ανέρχεται στα 50 περίπου άτομα.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο η WWF εκτιμά ότι αν συνεχιστεί η λαθροθηρία καθώς και άλλες απειλεές, τότε σε περίπου 30 χρόνια θα έχει εξαλειφθεί τελείως το εν λόγω είδος», επισήμανε ο Chunquan.

Η SFA ανακοίνωσε ότι περίπου 20 τίγρεις της Σιβηρίας ζουν στα βορειοανατολικά της Κίνας, 20 τίγρεις της Βεγγάλης στο Θιβέτ και 10 τίγρεις της Ινδοκίνας στα νοτιοδυτικά.

«Όσον αφορά τη τίγρη της Νότιας Κίνας, εκτιμάται ότι έχει εξαφανιστεί στα τέλη της δεκαετίας του ΄70», πρόσθεσε ο Chunquan.

Περίπου 3,200 τίγρεις υπάρχουν σε ολόκληρο το πλανήτη, αναφέρει στην ιστοσελίδας της η WWF και την κατατάσσει στην κορυφή της λίστας της με τα πρώτα 10 είδη που απειλούνται περισσότερο με εξαφάνιση.

Υπάρχουν αναφορές για μεγάλη ζήτηση τμημάτων του σώματος των εν λόγω ζώων όπως νύχια, δέρμα και κόκκαλα σε Κίνα, Ταιβάν και Κορέα.

Αν και έχει απαγορευτεί, το εμπόριο οστών και άλλων τμημάτων του σώματος των εν λόγω ζώων στη Κίνα από το 1993, η πρόκληση της λαθροθηρίας και του παράνομου εμπορίου παραμένει ακόμα.

Το περασμένο Δεκέμβριο καταδικάστηκε ένας άνθρωπος που σκότωσε μια ινδονησιακή τίγρη σε 12 χρόνια φυλάκισης.

Επεισόδια σε εκδήλωση στην Πανόρμου


Σαράντα τέσσερα άτομα θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγελέα μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής εκδήλωσης στην πλατεία του Μετρό Πανόρμου, την οποία διοργάνωνε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή επίθεση που είχαν πραγματοποιήσει ακροδεξιοί τις τελευταίες μέρες στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου όπου προξένησαν ζημιές. Σήμερα, όμως, ομάδα περίπου σαράντα ακροδεξιών επιτέθηκε με ξύλα και άλλα αντικείμενα στους συγκεντρωθέντες στο σταθμό του Μετρό Πανόρμου με αποτέλεσμα να γίνει συμπλοκή κατά την οποία τραυματίστηκε μία 50χρονη γυναίκα. Η τραυματίας διακομίστηκε για τις πρώτες βοήθειες στον Ερυθρό Σταυρό.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας και έκαναν τις 44 προσαγωγές υπόπτων οι οποίοι μετά από ανακρίσεις στη ΓΑΔΑ, σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγελέα.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Ασφάλεια.

Το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο


Πόσος χρόνος χρειάζεται για ν' ανεβεί κάποιος στον 124ο όροφο ενός κτιρίου; Αν πρόκειται για το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το περίφημο Μπουρζ Χαλίφα (Πύργος Χαλίφα), τότε η διαδρομή διαρκεί μόλις ένα λεπτό. Εξήντα δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να βρεθείς μια … ανάσα από τον ουρανό, να υψώσεις ψηλά το χέρι και να νομίζεις πως ακουμπάς το άπειρο.

Μόνο που, δυστυχώς, η αντίστροφη μέτρηση για την "εκτόξευση" στο παρατηρητήριο του ύψους 828 μέτρων κτιρίου, με τους περισσότερους από 160 ορόφους, μπορεί να εξελιχθεί σε "μικρή οδύσσεια", αφού θα πρέπει να προσπελάσεις τις τεράστιες ουρές που σχηματίζονται μπροστά από τα ταμεία για να αποκτήσεις το "μαγικό" χαρτάκι. Αυτό, που σου δίνει τη δυνατότητα να ατενίσεις -αν όχι τον κόσμο ολόκληρο-τουλάχιστον το Ντουμπάι, από … πολύ ψηλά και μέσα από υψηλής ευκρίνειας τηλεσκόπια να ανακαλύψεις γωνιές του εμιράτου που ούτε είχες φανταστεί, όταν περιδιάβαινες τους δρόμους και τις αγορές του.

Ο Μπουρζ Χαλίφα (Πύργος Χαλίφα) ή Μπουρζ Ντουμπάι -όπως έγινε γνωστός, προτού ο πρωθυπουργός και κυβερνήτης του Ντουμπάι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίν αλ Μακτούμ, αποφασίσει να τού δώσει το όνομα του προέδρου της ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κυβερνήτη του Αμπού Ντάμπι, σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν- αποτελεί, από τις 4 Ιανουαρίου, οπότε έγιναν τα λαμπρά εγκαίνια, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

Γι' αυτό το κτίριο, ντόπιοι και ξένοι τουρίστες από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, αλλά και από το γειτονικό Ομάν, περίμεναν υπομονετικά -όπως κι εμείς- μία και πλέον ώρα στην ουρά για ένα εισιτήριο των 100 ντίρχαμ (σ.σ.: νόμισμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 1 ευρώ=5,2 ντίρχαμ), που θα τούς έδινε την ικανοποίηση να πουν: "ναι, ανέβηκα κι εγώ στο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο!". Λίγοι ήταν οι τυχεροί και σαφώς ... πλουσιότεροι, που καταβάλλοντας το αντίτιμο των 400 ντίρχαμ, είχαν άμεση πρόσβαση στον Πύργο.

Το "ραντεβού" μας με το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, αφού πήραμε, μετά κόπων και βασάνων, τα εισιτήρια, ήταν για τη μιάμιση μετά το μεσημέρι. Στην είσοδο, μας υποδέχθηκε ένας κομψός κύριος και σε άπταιστα αγγλικά, μας οδήγησε προς έναν κυλιόμενο διάδρομο, στον τοίχο της δεξιάς πλευράς του οποίου περνούσαν μπροστά από τα μάτια μας εικόνες της καθημερινής ζωής στο Ντουμπάι, μέσα από μια καλαίσθητη παρουσίαση, "ντυμένη" με έξοχη υπόκρουση αραβικής μουσικής.

Λίγο πριν από τις κυλιόμενες σκάλες που οδηγούν προς το ασανσέρ, η χαμογελαστή, μαντηλοφορούσα κυρία μάς προέτρεψε να γνωρίσουμε καλύτερα τον Πύργο, δείχνοντάς μας, με το χέρι της, το οποίο στόλιζε ένα περίτεχνο τατουάζ χένας, ένα κείμενο στον τοίχο, με το οποίο μας ...συστήνεται ο Πύργος: "Είμαι η δύναμη που ανασηκώνει την κεφαλή του κόσμου, περήφανα, προς τα επάνω, ξεπερνώντας όρια και προσδοκίες. Ανατέλλοντας με χάρη μέσα από την έρημο και τιμώντας την πόλη με μια νέα λάμψη, είμαι μία εξαιρετική συνένωση μηχανικής και τέχνης...είμαι η καρδιά της πόλης και των ανθρώπων της...περισσότερο από μια στιγμή στο χρόνο, καθορίζω τις στιγμές μελλοντικών γενεών".

Δεξιά κι αριστερά, εργάτες καθάριζαν μετά μανίας κάθε γωνιά του πολυτελούς διαδρόμου, που οδηγεί στο διπλό ασανσέρ. Από εκεί, η διαδρομή προς τα ψηλά είναι ... εύκολη υπόθεση, που μοιάζει μάλλον με απογείωση αεροπλάνου. Τα φώτα χαμηλώνουν, υπό τους ήχους ατμοσφαιρικής μουσικής και προτού προλάβεις καλά-καλά αισθανθείς τ' αυτιά σου να βουλώνουν από την υψομετρική διαφορά, έχεις φτάσει στο παρατηρητήριο.

Βγαίνοντας προς το αίθριο, έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε καράβι. Από τη μία οι άνεμοι, που "τρέχουν" με ταχύτητα έως και 198 χλμ/ώρα, από την άλλη το τεράστιο ύψος, σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι ... χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Μια αίσθηση, όμως, που κρατά μόλις ένα λεπτό. Ατενίζοντας τον ορίζοντα, η θέα σε μαγνητίζει, απογειώνει τις αισθήσεις και σε κάνει να ξεχάσεις τυχόν υψοφοβικές σου τάσεις.

Οι εκατοντάδες ουρανοξύστες του Ντουμπάι, που μετέτρεψαν σε λίγα μόλις χρόνια το εμιράτο από μια περιοχή μέσα στην έρημο σε υπερσύγχρονο, οικιστικά, κέντρο του αραβικού- και όχι μόνο- κόσμου, μοιάζουν με κουκίδες. Μόνο μέσα από το τηλεσκόπιο καταλαβαίνεις το μέγεθός τους κι ενώ είσαι τόσο μακριά, απλώνεις ασυναίσθητα το χέρι στην οθόνη για να τους ακουμπήσεις!

Ολόκληρο το Ντουμπάι απλώνεται σαν "ταψί" στα πόδια σου. Από εκεί ψηλά έχεις την καλύτερη ίσως θέα τού "The World", του πρώτου συμπλέγματος τεχνητών νησιών που έχει σχεδιαστεί στο σχήμα της υδρογείου και μπορείς να θαυμάσεις το μεγαλείο του "Palm Jumeirah", του τεχνητού νησιού σε σχήμα φοίνικα (φανταστείτε έναν τεραστίων διαστάσεων φοίνικα, με γιγάντιο κορμό και δεκαεπτά κλαδιά, καταμεσής του Αραβικού Κόλπου!).

Τι κι αν το Ντουμπάι διήλθε οικονομική κρίση, που είναι ορατή ακόμη και το βράδυ, όταν κοιτάζοντας τους πελώριους ουρανοξύστες, βλέπεις πόσο σκοτεινοί και άδειοι είναι; Το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, που σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Άντριαν Σμιθ, είναι περίπου 300 μέτρα ψηλότερο από τον ουρανοξύστη "Taipei 101", στεγάζει 1.000 κατοικίες, 160 πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείου και 37 ορόφους όπου θα έχουν τα γραφεία τους διάφορες εταιρίες, κατάφερε να ανοίξει τις πύλες του, ακόμη και εν μέσω κρίσης...

Περισσότερες δυνατότητες και προσδοκίες



O Νικηφόρος Διαμαντούρος επανεξελέγη για τρίτη θητεία «Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής» κερδίζοντας με το σπαθί του την καθολική αναγνώριση των Ευρωπαίων. Στη Ντόιτσε Βέλε εξηγεί το νέο πλαίσιο και τους στόχους.

Ο καθηγητής κ. Διαμαντούρος θα είναι ο συνήγορος 500 εκ. πολιτών απέναντι σε λάθη, παραλείψεις ή αυθαιρεσίες των κοινοτικών οργάνων. Μιλώντας στην Deutsche Welle αμέσως μετά την επανεκλογή του, ο κ. Διαμαντούρος εξηγεί τις προτεραιότητες της νέας θητείας του:

«Βασική προτεραιότητα είναι να εφαρμοστεί η Συνθήκη της Λισαβόνας. Δεδομένου ότι η "Λισαβόνα" καταργεί το παλιό σύστημα των πυλώνων και άρα εντάσσει στην αρμοδιότητα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή όλους τους θεσμούς, διευρύνονται τις ευκαιρίες που έχουν οι πολίτες για να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους. Η "Λισαβόνα" είναι μείζον θέμα. Δεύτερον μείζον θέμα είναι ότι καθίσταται νομικά δεσμευτικός ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στο βαθμό που μπορείς να προσφύγεις ως πολίτης είτε στα δικαστήρια, είτε στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, εάν θεωρείς ότι ένα θεμελιώδες δικαίωμά σου έχει παραβιαστεί, θεωρώ ότι ανεβαίνουν πολύ οι προσδοκίες, αλλά και οι ευκαιρίες που έχει ο Διαμεσολαβητής να προασπίσει τα δικαιώματα των πολιτών».

Ο ρόλος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή

Από το 2003 ο Νικηφόρος Διαμαντούρος κατέχει το αξίωμα του Ευρωπαίου «Συνηγόρου του Πολίτη» και δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες προσφυγές και διαμαρτυρίες πολιτών ή επιχειρήσεων, κυρίως από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πολωνία. Γιατί όμως να προσφύγει κανείς στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, από τη στιγμή που οι αποφάσεις του δεν είναι δεσμευτικές;

«Κοιτάξτε, για μένα, η ποιότητα μίας δημοκρατίας συναρτάται με τον βαθμό στον οποίο μπορεί να δώσει επιλογές τους πολίτες της», δηλώνει ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής στην Deutsche Welle. «Μία υψηλότερης ποιότητας δημοκρατία είναι εκείνη που λέει στον πολίτη: εάν έχετε κάποιο πρόβλημα, το οποίο θεωρείτε ότι μπορούν να επιλύσουν μόνο τα δικαστήρια, έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε τα δικαστήρια. Υπάρχουν όμως πάρα πολλά θέματα, για τα οποία δεν θέλεις να πας στα δικαστήρια, που κοστίζουν, που θα κάνουν χρόνια να βγάλουν απόφαση. Για παράδειγμα, αν θεωρείς εαυτόν προσβεβλημένο από τη συμπεριφορά της δημόσιας διοίκησης, αξίζει για σένα να πας στα δικαστήρια και να περιμένεις τρία χρόνια για μία συγγνώμη; Αυτό ο Διαμεσολαβητής μπορεί να το εξασφαλίσει τάχιστα, σε μερικούς μήνες».

«Κουλτούρα εξυπηρέτησης του πολίτη»
Για να μην παρεμβαίνει συνεχώς εκ των υστέρων, ο Διαμεσολαβητής βάζει ψηλά τον πήχη στη νέα θητεία του και δηλώνει ότι θέλει να καθιερώσει μία νέα «κουλτούρα εξυπηρέτησης του πολίτη» στην Ε.Ε. Θα το επιδιώξει με σεμινάρια και προσωπικές επαφές στα ευρωπαϊκά όργανα. Σημαίνει αυτό ότι σήμερα οι κοινοτικοί υπάλληλοι είναι αγενείς ή κοιτούν τον πολίτη «αφ’ υψηλού» ;

«Θεωρώ ότι αυτή η έννοια της νοοτροπίας, της υποχρέωσης του να εξυπηρετούν τον πολίτη είναι κάτι το οποίο έχει σταδιακά προκύψει και είναι σχετικά νέο, θα έλεγα των τελευταίων δέκα ετών. Είναι κάτι που συνδέεται περισσότερο και με την έννοια της διαφάνειας και της λογοδοσίας μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή μετά το 2000. Εγώ θεωρώ ότι είναι ύψιστη προτεραιότητα του Διαμεσολαβητή να διαπαιδαγωγήσει τις υπηρεσίες της Ε.Ε. και αυτό σημαίνει ότι θα κάνω επαφές με τους θεσμούς, ξεκινώντας φυσικά από την Επιτροπή γιατί είναι το 65% της δουλειάς μου, προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσω, τί συγκεκριμένα σημαίνει η εξυπηρέτηση του πολίτη».

Άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις

Καθηγητής και πρώην Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα, ο Ν. Διαμαντούρος ήταν ένας από τους Έλληνες που αναδείχθηκαν σε κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα στην περίοδο 2000 - 2003 και άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Β. Σκουρής, οι οποίοι όμως θα αφυπηρετήσουν στα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν άραγε αντάξιοι διάδοχοί τους με «βαρύ» βιογραφικό και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό;

«Δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω και γνωρίζω ότι υπάρχει πάντοτε ταλέντο στην Ελλάδα», δηλώνει ο Ν. Διαμαντούρος και εξηγεί με νόημα: «Είναι θέμα αποφάσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων να προωθήσουν τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις. Εκεί όπου θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους, να προωθήσουν την αποστολή τους και να εκπροσωπήσουν επαξίως τη χώρα τους»

Ο «πόλεμος» του Ομπάμα στις τράπεζες


Αυστηρά μέτρα που θα περιορίζουν το μέγεθος και τις κερδοσκοπικές δραστηριότητες των αμερικανικών τραπεζών εξήγγειλε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την ιστορική ήττα των Δημοκρατικών στην πολιτεία της Μασαχουσέτης

"Εάν αυτοί οι κύριοι θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν", διαμήνυσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, εμφανώς οργισμένος από την αντίσταση που προβάλλουν οι τράπεζες στα σχέδια για τη μεταρρύθμιση της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Οι τράπεζες συνεχίζουν να λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες όπως στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τόνισε ο Ομπάμα και δεν παρέλειψε να στιγματίσει το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν έχουν διδαχτεί από την κρίση και έχουν χάσει κάθε μέτρο στον προσδιορισμό των αποδοχών των μάνατζερ. "Η αποφασιστικότητά μου γίνεται μεγαλύτερη όταν βλέπω να ανεβαίνουν τα κέρδη και τα ανενδοίαστα μπόνους των τραπεζών, την ώρα που επιμένουν ότι δεν μπορούν να δώσουν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις", τόνισε ο Ομπάμα.

Αναμένεται σθεναρή αντίσταση

Αφορμή για την "έκρηξη" Ομπάμα ήταν η απόφαση των μεγάλων τραπεζών να πληρώσουν συνολικά εκατόν ογδόντα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια σε μπόνους για τα στελέχη τους εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενώ πολλές από τις τράπεζες απέφυγαν το λουκέτο μόνο μετά τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του κράτους.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο τη θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας για τις τράπεζες, παρότι αναμένει σθεναρή αντίδραση από οικονομικούς παράγοντες και τις ομάδες οργανωμένων συμφερόντων. "Δεν θα επιτρέψουμε άλλο στις τράπεζες να παραμελούν τη βασική αποστολή τους, που είναι να εξυπηρετούν τους πελάτες τους. Τα τελευταία χρόνια πολλές φορές οι τράπεζες χρησιμοποιούσαν τα χρήματα των πελατών τους, κυνηγώντας το γρήγορο κέρδος σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Φρένο στον συγκεντρωτισμό

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων που θέλει να θεσπίσει ο Ομπάμα θέλει να απαγορεύσει στις τράπεζες να κατέχουν και να στηρίζουν συμμετοχές σε αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου. Ο βασικός στόχος είναι να ανακοπεί η δυνατότητα που έχουν οι τράπεζες να συμμετέχουν σε τέτοιες τοποθετήσεις με τα χρήματα που δανείζονται χαμηλότοκα από την Κεντρική Τράπεζα. Επιδίωξη πάντως δεν είναι η επιστροφή στον πλήρη διαχωρισμό ανάμεσα στις παραδοσιακές τράπεζες και τα επενδυτικά ιδρύματα. Ο διαχωρισμός αυτός είχε επιβληθεί μετά την μεγάλη κρίση του 30 και καταργήθηκε το 1999. Αντ΄ αυτού ο Ομπάμα θέλει να βάλει φρένο στον περαιτέρω συγκεντρωτισμό στον τομέα των τραπεζών, χωρίς όμως να δεσμευτεί και σε συγκεκριμένα όρια.

Παρεμβατικές δυνατότητες

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν μέρος του συνολικού πακέτου μέτρων που προωθεί ο Ομπάμα για τις χρηματαγορές. Μεταξύ αυτών είναι η υποχρέωση των ιδρυμάτων να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαια και τη ρευστότητα, ενώ διευρύνονται οι παρεμβατικές δυνατότητες για την Κεντρική Τράπεζα και θεσμούς προστασίας καταναλωτών.

Αμέσως μετά τις εξαγγελίες Ομπάμα ο δείκτης Ντάου Τζόουνς στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχασε 2%, ενώ απώλειες σημειώθηκαν και στα ασιατικά χρηματιστήρια. Απώλειες αρχικά είχαν οι τράπεζες και στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, αλλά και του ιαπωνικού γιεν.

50 χρόνια ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία


Φέτος κλείνουν 50 χρόνια ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία, η οποία εγκαινιάστηκε στις 30 Μαρτίου 1960 με την υπογραφή της ελληνογερμανικής σύμβασης «Περί απασχολήσεως Ελλήνων εργατών στη Γερμανία».

Υπολογίζεται ότι από τότε πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες «Γκασταρμπάιτερ» ήρθαν για να δουλέψουν στις φάμπρικες τις Γερμανίας. Οι περισσότεροι έχουν παλιννοστήσει. Αρκετοί όμως εγκαταστάθηκαν μόνιμα, παντρεύτηκαν και έκαναν παιδιά.

Μισός αιώνας ελληνικής μετανάστευσης είναι το θέμα των εκδηλώσεων που ξεκινούν σήμερα στη Στουτγάρδη με τίτλο: «Καλημέρα – Deutschland».

Στις εκδηλώσεις παίρνει μέρος ένα μουσικό συγκρότημα από τη Στουτγάρδη οι "Πάντα Ρει". Τα μέλη του συγκροτήματος είναι παιδιά Ελλήνων μεταναστών της πρώτης γενιάς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Στουτγάρδη, αλλά και Γερμανοί. Η μουσική των «Πάντα Ρει» επηρεάζεται τόσο από ελληνικά και γερμανικά όσο και από μεσογειακά ακούσματα.

Ένα ίσως χαρακτηριστικό μείγμα που υποδηλώνει τι μπορεί να σημαίνει σήμερα «Ελληνισμός της Γερμανίας», επισημαίνει στο μικρόφωνο της Deutsche Welle ο Δημήτρης Γιανναδάκης και προσθέτει: «Είναι Έλληνες, σίγουρα και της πρώτης γενιάς, αλλά και της δεύτερης και της τρίτης. Τους βρίσκουμε σε όλες τις βαθμίδες μιας επιχειρησιακής οργάνωσης. Τους βρίσκουμε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών, τους βρίσκουμε σε θέσεις διευθυντικές.»

Οι Έλληνες μετανάστες είναι πια κομμάτι της γερμανικής ιστορίας

Ο δικηγόρος Δημήτρης Γιανναδάκης είναι μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας που διοργάνωσε τις εκδηλώσεις για το μισό αιώνα ελληνικής μετανάστευσης στη Στουτγάρδη. Όλοι τους είναι παιδιά Ελλήνων μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή τουλάχιστον έχουν μεγαλώσει στη Γερμανία.

Για τον στόχο αυτού του προγράμματος, ο Δημήτρης Γιανναδάκης και η Άννα Κοκτσίδου τονίζουν: «Μετά από μισό αιώνα ελληνικής παρουσίας στη Στουτγάρδη και στη Γερμανία θέλουμε να κάνουμε μια ανασκόπηση των πεπραγμένων. Θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε τη δική μας κατάσταση. Θέλουμε να διαπιστώσουμε εάν μας κατευθύνει ακόμη ο νόστος. Θέλουμε να στραφούμε και προς τους Γερμανούς και να τους πούμε τι είμαστε και πως ζούμε. Με λίγα λόγια, θέλουμε να παρουσιάσουμε τη δική μας ζωή, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα κομμάτι και της γερμανικής ιστορίας».

Η δημοσιογράφος Άννα Κοκτσίδου, που εργάζεται στη γερμανική ραδιοφωνία, θα συντονίσει την εναρκτήρια εκδήλωση στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης, όπου θα παρουσιαστεί το όλο πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο «Καλημέρα Deutschland». Εκτός από το συγκρότημα «Πάντα Ρει», το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συναυλία κλασικής μουσικής με φοιτητές ελληνικής καταγωγής από την Ακαδημία Μουσικής της Στουτγάρδης, εικαστικές εκθέσεις, συζητήσεις για θέματα που απασχολούν τους Έλληνες της Γερμανίας, ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών που ζουν στη χώρα και λογοτεχνικές βραδιές.

Στουτγάρδη – η «πρωτεύουσα» της ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία

Το γεγονός ότι διοργανώνεται στη Στουτγάρδη ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα δεν είναι τυχαίο, μας λέει η Άννα Κοκτσίδου: «Η Στουτγάρδη αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Ελλήνων εκτός Ελλάδας στην Ευρώπη. Στη Στουτγάρδη και στα περίχωρα κατοικούν 40.000 Έλληνες μετανάστες και ασφαλώς και αρκετοί ελληνικής καταγωγής με γερμανική υπηκοότητα.»

Τη δεκαετία του ‘70 ο αριθμός των Ελλήνων της Στουτγάρδης και των περιχώρων ανερχόταν στις 100.000. Οι περισσότεροι ήταν εργάτες που δούλευαν στα εργοστάσια της Mercedes και της Bosch. Τα παιδιά τους σήμερα είναι εργάτες και επιστήμονες, που είναι ενταγμένοι στη γερμανική κοινωνία. Αυτό τεκμηριώνεται και από τον αριθμό των παραγόντων, αρχών, ιδρυμάτων και οργανώσεων που συμμετέχουν και στηρίζουν τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια ελληνικής μετανάστευσης. Από το δήμαρχο της Στουτγάρδης, τα γερμανικά Συνδικάτα, την Ευαγγελική και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, το ίδρυμα Robert Bosch μέχρι και το ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ.

Επικίνδυνο το piercing, λένε Αυστραλοί γιατροί


Η διάτρηση σώματος (piercing) μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τα άτομα που την επιχειρούν, προειδοποιούν Αυστραλοί γιατροί.

Τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί έχουν καταλήξει στα νοσοκομεία με γλώσσες κομμένες, σοβαρά σημάδια, αναπνευστικά προβλήματα και διάφορα νοσήματα. Δεκάδες νέα άτομα χρειάζονται άμεση ιατρική βοήθεια εξαιτίας κάποιας διάτρησης του σώματός του που παρουσίασε επιπλοκές.

Ο Ιατρικός Σύνδεσμος Αυστραλίας ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα καμπάνια, προειδοποιώντας τους νέους να ενημερώνονται αναφορικά με τους κινδύνους που διατρέχουν, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, εκείνοι που προβαίνουν σε διάτρηση του σώματός τους.

Ηπατίτιδα Β και C, καθώς επίσης και AIDS, είναι μεταξύ αυτών. Μόλυνση, αιμορραγία, μόλυνση αίματος, σοκ από τοξικές ουσίες και έμφραγμα των αναπνευστικών σωλήνων είναι άλλες συνήθεις επιπτώσεις των διατρήσεων του σώματος.

Η καμπάνια επικροτήθηκε και από ανθρώπους του χώρου, όπως ο Ντέϊν Λεφτχάουζ, από το Punctured Body Piercing ο οποίος δήλωσε ότι είναι βασικό να εξετάζεται η καθαριότητα του χώρου αλλά και η πείρα και οι ικανότητες εκείνου που αναλαμβάνει να κάνει τη διάτρηση. Όλα θα πρέπει να είναι καθαρά στο στούντιο, καλά αποστειρωμένα, για να μην υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Παρά τους κινδύνους, εντούτοις, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συνδέσμου Αυστραλίας, Στηβ Χάμπλετον, πολλοί νέοι, είναι διατεθειμένοι να τους αγνοήσουν και γι' αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν ώστε, τουλάχιστον, να τους μειώσουν.

Ξεπέρασαν τους 111.000 οι νεκροί στην Αϊτή


Οι νεκροί από το σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου, έφτασαν στους 111.499, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών της Αϊτής, το οποίο κάνει λόγο για περισσότερους από 190.000 τραυματίες.

Ο προηγούμενος απολογισμός των αϊτινών αρχών έκανε λόγο για 75.000 νεκρούς και 250.000 τραυματίες μετά το σεισμό που ισοπέδωσε την πρωτεύουσα.

Οι Αμερικανοί αναφέρονται σε 150.000 έως 200.000 νεκρούς. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως συνολικά έχουν επηρεασθεί τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό των αϊτινών αρχών, 193.891 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε επίσης πως επλήγησαν περισσότερες από 55.000 οικογένειες και ότι σχεδόν 610.000 άνθρωποι στεγάστηκαν σε περίπου 500 πρόχειρους καταυλισμούς, τον περισσότερο καιρό σε δημόσιες πλατείες και σε αλάνες.