BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ZanteMan - ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ VIDEO ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ


Οι καλικάντζαροι... και τα έθιμα της λαϊκής παράδοσης


Αυτές τις άγιες μέρες των γιορτών κάτι κατάμαυρα λιπόσαρκα, τριχωτά και δύσμορφα όντα που έχουν ξεπηδήσει από τα έγκατα της γης επιχειρούν κάθε νύχτα να μπουν στα σπίτια μας για να μαγαρίσουν τα φαγητά και το νερό. Όλο το χρόνο βρίσκονται στα τάρταρα ροκανίζοντας το στύλο της γης και τις μέρες του Δωδεκαημέρου, που αρχίζει τα Χριστούγεννα και τελειώνει τα Φώτα, ανεβαίνουν στη γη κι αλίμονο σε όποιον τα συναντήσει το βράδυ...

Δεν πρόκειται για σκηνές από ταινία θρίλερ αλλά για τους καλικάντζαρους της λαϊκής μας παράδοσης, τους οποίους την ημέρα των Φώτων ο παπάς μετά τον αγιασμό των υδάτων θα διώξει με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του.

Σύμφωνα με μία εκδοχή οι καλικάντζαροι είναι οι βρυκολακιασμένοι στρατιώτες που έστειλε ο Ηρώδης να σφάξουν τα νήπια ελπίζοντας ότι θα σκότωνε και τον νεογέννητο Χριστό. Κατά μία άλλη εκδοχή καλικάντζαροι γίνονται τα παιδιά που γεννιούνται τα Χριστούγεννα. Γι αυτό παλιά σε κάποιες περιοχές έκοβαν και έκαιγαν τα νύχια των παιδιών που γεννιόνταν τα Χριστούγεννα γιατί χωρίς νύχια ήταν αδύνατον να γίνουν καλικάντζαροι. Σε κάποιες περιοχές πιστεύουν ότι ήταν άνθρωποι που έγιναν ξωτικά επειδή είχαν διαπράξει πολλές αμαρτίες. Όπως και νάχει όμως την ημέρα των Φώτων ξορκισμένοι από τις σταγόνες του αγιασμού οι καλικάντζαροι θα φύγουν τρέχοντας για να ξαναγυρίσουν στα έγκατα της γης.

Την ημέρα των Θεοφανίων έθιμα και παραδόσεις για τη βάπτιση του Χριστού και το διωγμό των καλικάντζαρων αναβιώνουν σε όλη των Ελλάδα. Εκτός από τον αγιασμό των υδάτων που γίνεται σε όλη τη χώρα κάθε περιοχή έχει και τα δικά της έθιμα.

Έθιμα των Φώτων στη Μακεδονία

Η περιοχή της Μακεδονίας είναι πλούσια σε έθιμα των Φώτων. Αράπηδες, καμήλες, μπαμπόγεροι, φωταράδες είναι κάποια από τα έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και τις διονυσιακές γιορτές αλλά και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και αναβιώνουν κάθε χρόνο τις ημέρες των Θεοφανίων.

Στο Παλαιόκαστρο της Χαλκιδικής τηρείται το έθιμο των φωταράδων. Ο «βασιλιάς» φορώντας το ταλαγάνι και φορτωμένος με κουδούνια ανοίγει το χορό ενώ ακολουθούν οι φωταράδες κρατώντας ξύλινα σπαθιά για να ξυλοφορτώσουν εκείνους που θα επιδιώξουν να πάρουν το λουκάνικο που στήνεται στη μέση του χωριού.

Στον Άγιο Πρόδρομο της Χαλκιδικής πρωταγωνιστές των Θεοφανίων είναι οι φούταροι. Την παραμονή των Φώτων νεαροί άντρες λένε τα κάλαντα μαζεύοντας κρέας, λουκάνικα και χρήματα και την ημέρα του Αϊ Γιαννιού χορεύουν στην πλατεία του χωριού. Όταν κάνουν διάλειμμα τρέχουν να πάρουν από ένα ρόπαλο και όταν ξαναμπαίνουν στο χορό πετούν τα ρόπαλα ψηλά σφυρίζοντας με όλη τους τη δύναμη για να σηματοδοτήσουν το τέλος του Δωδεκαημέρου.

Η καμήλα που στολίζεται μετά τον αγιασμό των υδάτων είναι ένα έθιμο της Γαλάτιστας Χαλκιδικής. Συνήθως έξι άντρες μπαίνουν κάτω από το ομοίωμα μιας καμήλας βαδίζοντας ρυθμικά ή χορεύοντας, κουνώντας κουδούνια και τραγουδώντας. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός πραγματικού γεγονότος, την απαγωγής μιας όμορφης κοπέλας από το γιο του Τούρκου επιτρόπου που συνέβη στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο αγαπημένος της για να την ξαναπάρει πίσω έστησε γλέντι και για να μπει στο τούρκικο σπίτι έφτιαξε ένα ομοίωμα καμήλας κάτω από το οποίο κρύφτηκαν οι φίλοι του. Αφού έκρυψαν την κοπέλα κάτω από την καμήλα την έβγαλαν έξω και την επομένη τη στεφάνωσαν με τον αγαπημένο της πριν προλάβουν να την ξαναπάρουν οι Τούρκοι.

Σε χωριά της Καβάλας και της Δράμας, όπως η Νικήσιανη, το Μοναστηράκι, ο Ξηροπόταμος, η Πετρούσα και ο Βώλακας αναβιώνει το έθιμο των αράπηδων. Άντρες ντύνονται με προβιές και ζώνονται κουδούνια. Λέγεται ότι οι αράπηδες ήταν πολεμιστές που μετείχαν στην εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου και έδιωξαν με τους αλαλαγμούς τους τους ελέφαντες των Ινδών.

Τα μπαμπούγερα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εθιμικές παραδόσεις στην Καλή Βρύση της Δράμας. Τα μπαμπούγερα αποτελούν παραλλαγή των μεταμφιέσεων του Δωδεκαημέρου, οι οποίες σήμερα συνηθίζονται στον βορειοελλαδικό χώρο (ρογκάτσια, ρογκατσάρια κ.α.) και παλαιότερα στον Πόντο (μωμόγεροι). Το εθιμικό πλαισίωμα της θρησκευτικής γιορτής αρχίζει το πρωί της παραμονής. Οι γυναίκες παίρνουν στάχτη και τη σκορπίζουν με το δεξί χέρι γύρω από το σπίτι προφέροντας ξορκιστικές λέξεις για να φύγουν τα καλακάντζουρα και να μην έχει φίδια το καλοκαίρι. Μετά το τέλος της τελετής του αγιασμού των υδάτων τα μπαμπούγερα συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία. Η αμφίεσή τους είναι ζωόμορφη και παλιότερα κρατούσαν στα χέρια ένα μικρό σακούλι με στάχτη με το οποίο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, χτυπούσαν όσους συναντούσαν για να φοβερίζουν τα καλακάντζουρα. Σήμερα, για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων από τους αμύητους στο τοπικό έθιμο επισκέπτες, επειδή η στάχτη λέρωνε τα ρούχα, το σακίδιο είναι κενό. Ομάδες-ομάδες τα μπαμπούγερα ή χωριστά γυρίζουν τους δρόμους του χωριού κυνηγώντας όσους συναντούν και ζητώντας συμβολικά κάποιο φιλοδώρημα.

Στην Καστοριά ανήμερα των Θεοφανίων αναβιώνουν τα ραγκουτσάρια. Οι κάτοικοι μεταμφιέζονται και φορούν απαραιτήτως μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αφού η όψη τους είναι τρομακτική και αποσκοπούν στο να ξορκίσουν το κακό από την πόλη. Οι μασκαράδες έχουν τη συνήθεια να ζητιανεύουν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή διώχνουν τα κακά πνεύματα. Το ίδιο έθιμο αναβιώνει και σε χωριά της Δράμας με το όνομα ροκατζάρια. Οι κάτοικοι φορούν τρομακτικές μάσκες και κάνοντας εκκωφαντικούς θορύβους με τα κουδούνια που φέρουν περιφέρονται στους δρόμους.

Το έθιμο των Προδρομιτών, προέρχεται από την ιδιαίτερη πατρίδα των Καταφυγιωτών που ζουν στην Κατερίνη και ανάγεται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τα παλικάρια της εποχής εκείνης συναγωνίζονταν ποιος θα ντυθεί καλύτερα για να γίνει Προδρομίτης. Ξεκινούσαν το πρωί από την εκκλησία του χωριού και, αφού έπαιρναν την ευλογία του παπά, συνέχιζαν μέσα στις γειτονιές του Καταφυγίου τραγουδώντας προδρομίτικα τραγούδια.

Στην περιοχή της Ερμιόνης Αργολίδας , υπάρχει το έθιμο του ''γιάλα-γιάλα'', όπου την παραμονή των Φώτων οι νέοι, κυρίως αυτοί που θα καταταγούν στο στρατό, στολίζουν τις βάρκες στο λιμάνι με κλαδιά από φοίνικες. Τη νύχτα φορώντας παραδοσιακές στολές τραγουδούν και περνούν σπίτι - σπίτι δεχόμενοι κεράσματα, φτάνοντας το πρωί στο λιμάνι όπου ανεβαίνουν στις στολισμένες βάρκες και τις κουνούν με δύναμη συνεχίζοντας το τραγούδι ''γιάλα-γιάλα'' μέχρι να γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων, με την κατάδυση του Σταυρού και την εικόνα της Θεοτόκου στην θάλασσα που θα βουτήξουν για να τα πιάσουν.

Στην κωμόπολη της Νέας Κίου, λίγα χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, που αποτελεί ιστορική συνέχεια της Κίου της Μικράς Ασίας, αναβιώνουν Μικρασιατικά έθιμα από την Κίο, με ρίψη του νεότερου καπετάνιου στη θάλασσα και τον πυροβολισμό των γκαζοτενεκέδων.

Στην Νέα Κίο, παραμονή της εορτής αυτός που έπιασε τον Σταυρό πέρσι θα παραδώσει στον ιερέα τον τίμιο Σταυρό που όλη την χρονιά είχε στο σπίτι του για ευλογία. Ανήμερα των Φώτων μετά την Θεία Λειτουργία στο ναό της Αγίας Ειρήνης και την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού, κλήρος και λαός κατευθύνονται στην παραλία, όπου στην ειδική εξέδρα που έχει κατασκευάσει ο Δήμος θα γίνει η τελετή αγιασμού των υδάτων και η κατάδυση του τιμίου Σταυρού, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Ιακώβου, ο οποίος θα ρίξει τον τίμιο Σταυρό, που είναι δεμένος με βαρίδια στην θάλασσα για να πάει στο βυθό και μετά την ανάσυρσή του θα ''πάρει το μπάνιο του'', όπως προστάζει το έθιμο, ο νεότερος καπετάνιος της Κίου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το έθιμο του πυροβολισμού των τενεκέδων που έχουν τοποθετηθεί ανοικτά στην θάλασσα κι επιπλέουν, ένα έθιμο που τα τελευταία χρόνια είδε την αναβίωσή του κι έχει βαθιά τις ρίζες του στην Κίο της Μ. Ασίας.

Με λαμπρότητα ο Αγιασμός των Υδάτων


Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων, στο λιμάνι του Πειραιά.

"Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι είχαμε πάρει λάθος πορεία, γνωρίζει τις δυσκολίες και τις ζει καθημερινά από τις δυσπραγίες της οικονομίας μέχρι και την αδικία, ξέρει όμως, και είναι βαθιά μου πίστη, ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α.Παπανδρέου μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων, στην οποία παρέστη, στη Μυτιλήνη.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στο ακριτικό νησί της Λέσβου, ένα τόπο, όπως είπε, με τον οποίο είναι δεμένος από την ίδια την ιστορία.


Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτές οι δυνατότητες του ελληνικού λαού πολλές φορές υποβαθμίστηκαν και πνίγηκαν από τον παρασιτισμό και τις κατεστημένες αντιλήψεις και τόνισε ότι:

"Το 2010 θα είναι χρονιά ανατροπών και μεγάλων αλλαγών για να βάλουμε τα θεμέλια για ένα διαφορετικό κράτος που θα σέβεται τον πολίτη, τον τόπο του, το φιλότιμό του, την πρωτοβουλία του, το κέφι του και τα όνειρά του".

Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι θα μπουν τα θεμέλια για ένα κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης και ευνομίας που θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και τόνισε ότι : "τις μεγάλες ανατροπές θα τις κάνουμε μαζί με ειλικρίνεια, αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και σιγουριά".

"Θα γίνουν μεγάλες αλλαγές, θα χρειαστεί όλοι να βοηθήσουν αλλά είμαι αισιόδοξος, υπάρχει ελπίδα, απόφαση και σιγουριά", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Παπανδρέου, ο οποίος έφθασε στη Μυτιλήνη συνοδευόμενος από το αδερφό του Νίκο κι έγινε δεκτός από τον ΓΓ Αιγαίου Δημήτρη Χαλκιώτη, το βουλευτή Λέσβου και υφυπουργό Μεταφορών, Δικτύων και Υποδομών, Νίκο Σηφουνάκη και το δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, την τελετή καθαγιασμού των υδάτων ενώ λίγο αργότερα είχε μια σύντομη συνάντηση με τοπικούς παράγοντες και πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη στο μουσείο Ελιάς στη Γέρα.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς παρέστη στον εορτασμό των Θεοφανείων στην Πύλο και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσία του κ. Ν. Κακλαμάνη έγινε η τελετή Αγιασμού των Υδάτων στη δεξαμενή του Δήμου Αθηναίων και στο Κολυμβητήριο του Εθνικού Συλλόγου.

Χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, τελέστηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Αγιασμός των Υδάτων.

Φουσκώνει τελικά η θάλασσα...Όλη η ανάλυση!


Απανωτά πλέον τα περιστατικά και σχεδόν καθημερινό φαινόμενο έχει γίνει στη χώρα μας, τις τελευταίες ημέρες να παρατηρείται αισθητή άνοδο της θάλασσας, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχει εισχωρήσει αρκετά μέτρα στην ξηρά, προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφές. Το φαινόμενο αυτό, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται βέβαια στη χώρα μας. Ωστόσο φέτος και ειδικά αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το φαινόμενο πήρε εκτεταμένες και …ανησυχητικές διαστάσεις, για τους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν από το φαινόμενο.

Φυσικά το περιστατικό αυτό, όπως και οι ασυνήθιστα έντονες καιρικές μεταβολές που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο 10ήμερο, στάθηκαν αφορμή να βγει η ανακοίνωση του Χalazi.gr λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπου έστειλε ένα μήνυμα προειδοποίησης, πως έρχονται άμεσες μεταβολές στο σκηνικό του καιρού, για τις οποίες και θεωρήσαμε σκόπιμο να είναι ενήμερος ο κόσμος. Σύμφωνα δε με ενημέρωση που είχαμε από την Πολιτική Προστασία, οι Νομαρχίες και οι Δήμοι της χώρας έκαναν απανωτές συσκέψεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδικά από τις 26 Δεκεμβρίου και μετά, ώστε να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει με τον καιρό. Η ανακοίνωση του Xalazi.gr εντάχθηκε στο γενικότερο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού, καθώς υπήρχαν φόβοι, τόσο από μετεωρολόγους όσο και από υψηλά υφιστάμενα πρόσωπα, πως ο καιρός το διάστημα που διανύουμε, είναι εύκολα μεταβαλλόμενος αλλά και δύσκολα προβλέψιμος, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν φαινόμενα αποκλίσεων στις πρόγνωσης όλων των φορέων.

Ας πάρουμε όμως τα πράματα από την αρχή. Ο καιρός στην Ευρώπη λίγο πριν τα Χριστούγεννα επιδεινώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα εκτεταμένο κύμα ψύχους να σαρώσει σχεδόν ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Στον αντίποδα αυτής της καταστάσεις βρέθηκε η χώρα μας, η οποία λόγω της διάταξης των καιρικών συστημάτων, δέχθηκε θερμή εισβολή με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να σημειώσει αισθητή άνοδο, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη επικράτησε σφοδρό κύμα ψύχους. Όμως λίγο μετά τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 27 Δεκεμβρίου, δημιουργήθηκε ένα χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή της Ιταλίας, το οποίο όμως μέχρι την τελευταία στιγμή, ουδείς γνώριζε τα ακριβή χαρακτηριστικά του και το πως αυτό θα συμπεριφερθεί πάνω από τον Ελλαδικό χώρο, καθώς το συγκεκριμένο χαμηλό, δημιουργήθηκε ακριβώς απάνω στη ζώνη που συνέκλιναν οι θερμές και οι ψυχρές αέριες μάζες. Για αυτό ακριβώς το λόγω, κάνεις με ακρίβεια, (ακόμη και μετεωρολόγοι) δεν μπόρεσε να γνωρίζει, εάν αυτό το χαμηλό θα μπορούσε να προκαλέσει κάτι ακραίο στη χώρα μας από πλευράς φαινομένων. Αυτό ανάγκασε πoλλούς φορείς φυσικά, να εκδώσουν ενημερωτικά δελτία για επερχόμενη μεταβολή του καιρού.

Αυτό ήταν το πρώτο κομβικό σημείο, συνεχόμενων και απανωτών (όπως έχουν αντιληφθεί πολλοί κάτοικοι της χώρας) καιρικών μεταβολών, καθώς μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ζέστης, ακολούθησε στις 27 Δεκεμβρίου μια μικρή σχετικά πτώση της θερμοκρασίας, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αλλά λιγότερα χιόνια από το αναμενόμενο, τα οποία σημειώθηκαν σε ορεινές κυρίως περιοχές της Βόρειας χώρας, Στη συνέχεια, η θερμοκρασία ανέβηκε ξανά σε πολύ υψηλά επίπεδα, φτάνοντας την Πρωτοχρονιά έως τους 30 βαθμούς Κέλσιου στην Κρήτη. Όμως το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιανουαρίου, επανήλθε ξανά μια απότομη και ξαφνική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους, σημαντικότερη αυτή τη φορά πτώση της θερμοκρασίας, αρκετές βροχές και καταιγίδες, αλλά πλέον περισσότερα χιόνια στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Βόρειας χώρας. Παρατηρούμε λοιπόν πως η χώρα μας, διανύει μια ασυνήθιστα έκρυθμη και αβέβαιη καιρικά περίοδο, η οποία μας φέρνει όλους αντιμέτωπους με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο όρος ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αφού η χώρα μας ακροβατεί ανάμεσα σε δυο διαφορετικές καιρικές καταστάσεις. Η μια έχει να κάνει με το κλίμα που επηρεάζει τον καιρό μας η Αφρική και το άλλο, με το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη. Επειδή αυτή την χρονική περίοδο και για περίπου 8 με 10 ημέρες ακόμη, η ασυνήθιστα αυτή καιρική εικόνα θα συνεχιστεί, η χώρα μας πότε θα επηρεάζεται από το ένα και πότε από το άλλο καιρικό γεγονός, προκαλώντας στον καιρό της Ελλάδας, ακραίες μεταβολές του καιρού. Όπως και έγινε μέχρι τώρα. Μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα, πέσαμε από τους 30 βαθμούς της Κρήτης, στους 15 βαθμούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ από τη ζέστη και την συννεφιά που επικράτησε ανήμερα τα Χριστούγεννα, βρεθήκαμε στα χιόνια και στο κρύο που σημειώθηκαν μετά την Πρωτοχρονιά.

Αιτία για αυτές τις απότομες μεταβολές στον καιρό της χώρας, είναι η σύγκρουση μεταξύ δυο διαφορετικών αερίων μαζών. Οι θερμές μάζες από την Αφρική, συγκρούονται με τις ψυχρότερες αέριες μάζες που κατακλύζουν την Ευρώπη. Αυτή η σύγκρουση, γίνεται αρκετά συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα, στα όρια της χώρα μας, προκαλώντας αλαλούμ τόσο στον καιρό, όσο και στις πρόγνωσης μετεωρολόγων και μή, που προσπαθούν να ισορροπήσουν κάπου στο μέσο αυτής της ασυνήθιστα καιρικής εικόνας. Για αυτό το λόγω έγιναν και ανακοινώσεις, τόσο από Νομάρχες, όσο και από το Xalazi.gr ώστε ο κόσμος να είναι προετοιμασμένος, είτε για κάποιο ακραίο καιρικό γεγονός, είτε για το τίποτε. Είναι μια χρονική περίοδος αβεβαιότητας στο σκηνικό του καιρού, η οποία όμως φαίνεται να εξομαλύνεται, μετά από 10 ημέρες περίπου.

Αυτή η ακραία συμπεριφορά του καιρού, είχε ως αποτέλεσμα να συμβούν έντονα καιρικά γεγονότα σε όλη την Ευρώπη, προκαλώντας αναπόφευκτα αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην στάθμη της θάλασσας. Υπήρξε σημαντική μεταβολή στην στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο. Η άνοδος αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επικράτηση χαμηλών πιέσεων σε μεγάλο τμήμα της Μεσογείου και ιδιαίτερα στα κεντρικά και Δυτικά τμήματά της, η οποία οδήγησε σε ροή νερού από γειτονικές περιοχές με υψηλότερες ατμοσφαιρικές πιέσεις, αύξηση της ροής από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω του στενού του Γιβραλτάρ, και τελικά, άνοδο της στάθμης της Θάλασσας στην Μεσόγειο. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που επικράτησαν σε όλη την Ευρώπη και στις ακτές τις Μεσογείου, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια κύματα ύψους 5 μέτρων, τα οποία άρχισαν να διατρέχουν τη Μεσόγειο.

Το γεγονός αυτό, ήρθε σε συνάρτηση με την ραγδαία αύξηση που παρατηρείται στο λιώσιμο των παγετώνων στο Βόρειο ημισφαίριο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, την σταδιακή άνοδο της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στους παραπάνω παράγοντες έρχεται να προστεθεί και η αστρονομική, παλίρροια που τις ημέρες της πρωτοχρονιάς απέκτησε τις μεγαλύτερες τιμές της εξ’αιτίας της Πανσελήνου που συνεπάγεται και την εντονότερη έλξη των υδάτων των θαλασσών και την ένταση του καθιερωμένου φαινομένου της παλίρροιας, έτσι ώστε τις ώρες της πλημμυρίδας η άνοδος της στάθμης να ανεβαίνει περισσότερο απ’ότι όταν η Σελήνη βρίσκεται σε φάση «γέμισης» και η συνολική άνοδος της στάθμης της Θάλασσας να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Αποτέλεσμα της σταδιακή ανόδου της στάθμης της Θάλασσας, που οφείλεται στην τήξη των πάγων, είναι πως κάθε έντονη πλέον μεταβολή του καιρού, θα έχει επιπτώσεις σε περιοχές που είναι σχετικά χαμηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας, καθώς ανεβαίνει πλέον πολύ πιο εύκολα η στάθμη του νερού της θάλασσας. Όπως και έγινε αυτές τις ημέρες στη χώρα μας. Οι πολύ ισχυροί Νοτιοδυτικοί άνεμοι σάρωσαν τα πελάγη, με αποτέλεσμα η θάλασσα να φουσκώσει αρκετά. Σε αυτό συνέβαλαν και οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σε αρκετές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και οι χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές, που είχαν ως αποτέλεσμα, να χυθούν μεγάλα ύψη νερού στη θάλασσα. Η θάλασσα όμως πλέον είναι ευάλωτη σε τέτοιες έντονες καιρικές καταστάσεις. Σε αυτό ευθύνεται φυσικά η άνοδος της στάθμης που έχει σημειωθεί στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια, λόγω του ότι λιώνουν πολύ γρήγορα οι πάγοι στο Βόρειο πόλο.

Τη τελευταία δεκαετία, η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη είναι ιδιαίτερα αισθητή, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει άμεσα το κλίμα στον πλανήτη μας. Τα επόμενα χρόνια, παρά το ότι αρκετοί επιστήμονες δεν μπορούν να συμφωνήσουν εάν τελικά αυτά που βιώνουμε, οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές ή όχι, σίγουρα θα παρατηρηθούν απότομες μεταβολές στο κλίμα και τον καιρό της Γης, ενώ πολύ ποιο συχνό θα γίνει το φαινόμενο πλέον, ακόμη και οι μετεωρολόγοι να μην μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια, την εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το χρονικό διάστημα που βιώνει η χώρα μας από 26 Δεκεμβρίου 2009 έως 8 Ιανουαρίου 2010, όπου οι συνθήκες στον Ελλαδικό χώρο, είναι ιδιαίτερα ασταθείς και αναμενόμενο ήταν αλλά και είναι, να παρατηρηθούν φαινόμενα απόκλισης προγνώσεων του καιρού, ακόμη και από μετεωρολόγους. Το φαινόμενο είναι άξιο παρακολούθησης, (ειδικά τα επόμενα χρόνια), όπου αναμένεται οι καιρικές μεταβολές να είναι ποιο έντονες, ενώ σίγουρα οι κυβερνήσεις των κρατών που έχουν ευάλωτες περιοχές στη χώρα τους, θα πρέπει να δαπανήσουν τεράστια ποσά, ώστε να αποτρέψουν καταστροφές από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία πλέον αρχίζει να γίνεται συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Χάρης Καπεζίδης, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ανέφερε στην εκπομπή “Greek Meteo News” του xalazi.gr στο enimerwsi radio, ότι μέχρι το 2050, ενδεχομένως οι χειμώνες στην Ελλάδα να έχουν «υποτροπικό χαρακτήρα», όπου η μέγιστη θερμοκρασία δύσκολα θα πέφτει κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου, και πως καταστάσεις σαν αυτές που βιώνουμε τις ημέρες αυτές, θα αποτελούν πλέον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Τέλος, να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Χάρη Καπεζίδη, για τα θερμά του λόγια, πάνω στο θέμα της ενημέρωσης του κοινού για τις επερχόμενες μεταβολές του καιρού, για τις οποίες προειδοποίησε το Χalazi.gr και εν συνεχεία η «Ελληνική Blogόσφαιρα» αναμεταδίδοντας τα δελτία μας.

Κλείνοντας να δούμε και το ρεπορτάζ, όπως αυτό αναρτήθηκε στο Enimerwsi.gr και στάθηκε αφορμή για το αφιέρωμα που κάναμε στο θέμα αυτό. Για την ανάρτηση αυτή ήταν αφορμή, ένα θέμα που έθιξε ένας αναγνώστης του τρωκτικού για το φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδος με τη θάλασσα της οποία αυξάνεται η στάθμη. Πολλά είναι τα περιστατικά του συγκεκριμένου φαινομένου όπως στη Σύρο, και στην Χαλκίδα. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το βίντεο από το Χαλκίδα.tv που δείχνει τη θάλασσα που κινδυνεύει να βγει στη στεριά. Ας δούμε λοιπόν λίγο αναλυτικά το φαινόμενο. Η μέση στάθμη του υδάτινου ορίζοντα υπολογίζεται πως τα επόμενα 50 χρόνια θα ανέβει κατά μισό μέτρο, εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Τα τελευταία 100 χρόνια η μέση στάθμη της θάλασσας ανέβηκε 18 εκατοστά και στα επόμενα 100 εκτιμάται πως η άνοδός της θα αγγίξει το 1 μέτρο. Τα σενάρια για τις δυσμενείς επιπτώσεις στη Μεσόγειο αποτυπώνονται στους χάρτες της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Από το Αιγαίο μέχρι την Αφρική οι παράκτιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ο Θερμαϊκός

Ο κόλπος της Βενετίας, ο Θερμαϊκός και το Δέλτα του Νείλου είναι οι περιοχές της Μεσογείου που απειλούνται περισσότερο. Οι ελληνικές θάλασσες και η Κασπία θα ανέβουν επικίνδυνα και θα πλημμυρίσουν τη στεριά. «Οι πάγοι λιώνουν με πολύ γρήγορο ρυθμό και το νερό αυτό είναι ικανό να σηκώσει τη θάλασσα περίπου κατά 15 με 17 εκατοστά», σημειώνει ο κ. Δουκάκης. «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα έχει τραγικές συνέπειες. Σημειωτέον ότι αυξητική μεταβολή ενός βαθμού της μέσης θερμοκρασίας των ωκεανών σημαίνει πως ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας κατά 1 μέτρο».

«Στην Ελλάδα θα υπάρχει μια μόνιμη οπισθοχώρηση της ακτογραμμής περίπου κατά 1 μέτρο τον χρόνο για τις ήπιες κλίσεις και όχι για τα βραχώδη», εκτιμά ο κ. Δουκάκης. «Υπάρχει ωστόσο και η επεισοδιακή οπισθοχώρηση, οι κυματικές καταιγίδες που τώρα είναι πιο συχνές, πιο έντονες και κατά τη διάρκειά τους η θάλασσα μπορεί να εισβάλλει μέχρι και 2 μέτρα στην ξηρά. Παράκτιες περιοχές που έχουν μικρές κλίσεις και αμμώδη σύσταση κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς και ορισμένες περιφέρειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθίζησης. Για παράδειγμα η χερσαία ζώνη του Θερμαϊκού Κόλπου καταβυθίζεται από την υπερβολική υδρομάστευση. Και μάλιστα με μια ταχύτητα κατά μέσο όρο 5 μέτρα τον αιώνα. Από το Καλοχώρι μέχρι τις Αλυκές Κίτρους στην Πιερία η περιοχή αυτή καθιζάνει από 1 έως και 10 μέτρα τον αιώνα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

"Το βασικό αποτέλεσμα είναι ότι αρχίσαμε να παρατηρούμε μεγάλες απώλειες πάγων στην ανατολική Ανταρκτική, κυρίως στις παράκτιες περιοχές, μετά το 2006", δήλωσε ο Ζιανλί Τσεν, του κέντρου διαστημικών ερευνών του πανεπιστημίου του Τέξας, ο οποίος είναι ένας από τους συντάκτες της μελέτης. "Αυτό, εάν επιβεβαιωθεί, μπορεί να σημαίνει μία σημαντική αλλαγή στην ανατολική Ανταρκτική, που μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες στα επίπεδα των θαλασσών στον κόσμο", πρόσθεσε ο Τσεν. Την ίδια ώρα πάνω από 100 παγόβουνα που προέρχονται από την Ανταρκτική πλέουν προς τη Νέα Ζηλανδία γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τις τοπικές ναυτιλιακές αρχές.

Τα παγόβουνα εντοπίσθηκαν μέσω δορυφόρου να κινούνται 450χλμ από τις νότιες ακτές της Νέας Ζηλανδίας και ορισμένα από τα οποία έχουν ύψος πάνω από 200 μέτρα, αποτελούν μέρη ενός τεράστιου τμήματος πάγου, πιθανότατα 30 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο αποσπάσθηκε από την παγονησίδα της Ανταρκτικής. Είναι σπάνιο να παρατηρήσει κανείς παγόβουνα νοτίως της Νέας Ζηλανδίας, ωστόσο το 2006 πολλά παγόβουνα είχαν πλησιάσει 25 χλμ από τις ακτές της, για πρώτη φορά από το 1031, ενώ το φαινόμενο θα είναι ακόμα πιο συχνό εάν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Βεβηλώνοντας τα ιερά και τα οσια


Έγινε κι αυτό. Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού σκοπεύει λέει, να διεκδικήσει τα λείψανα του Αγίου Νικολάου από το Βατικανό για να τα τοποθετήσει σε ένα μουσείο που σκοπεύει να φτιάξει, για να προβληθεί το γεγονός πως αυτός είναι ο Άγιος από τον οποίο ξεκίνησε ο μύθος του χριστουγεννιάτικου «Αη Βασίλη».

Ο στόχος τους είναι βεβαίως προφανής. Τουρισμός, επισκέπτες, διαφήμιση… λεφτά.Ίσως σε κάποιους να φανώ ακραίος, αλλά όπως παλαιότερα στην Τουρκία, βεβήλωναν τα ιερά και τα όσια των χριστιανών καταστρέφοντας και καίγοντας τα, τώρα τα βεβηλώνουν διεκδικώντας τα. Γιατί βεβήλωση είναι να ζητάς από εκατομμύρια χριστιανούς που πιστεύουν τον Άγιο Νικόλαο και προσκυνούν τα λείψανα του, να δεχτούν την μεταφορά τους από μια εκκλησία σε ένα μουσείο για τουριστικούς λόγους.Ποια η διαφορά δηλαδή; Παλιότερα τα έκαιγαν, σήμερα θέλουν να τα εκμεταλλευτούν.Άραγε πως θα φαινόταν στους απανταχού της γης μουσουλμάνους, και στους Τούρκους βέβαια, εάν κάποιο μεγάλο αστεροσκοπείο ή μουσείο ζητούσε τον ιερό βράχο που έχουν στη Μέκκα για να το μελετήσουν ή να το εκθέσουν.

Ο βράχος αυτός είναι ένας μετεωρίτης. Όλοι το ξέρουμε αυτό, αλλά σεβόμαστε το γεγονός πως αποτελεί ίσως τον ιερότερο θησαυρό του Ισλάμ.

Αν βέβαια κάποιος τολμούσε να εκφράσει δημόσια κάτι τέτοιο θα είχε σίγουρα την τύχη του Δανού σκιτσογράφου που τόλμησε να ατιμώσει τον Προφήτη.

Υποψιάζομαι πως δεν θα βρεθεί κανείς εχέφρων και πολιτισμένος άνθρωπος για να υποστηρίξει αυτό το αίτημα των Τούρκων αλλά θλίβομαι γιατί παρά τις προσπάθειες που καταβάλει ολόκληρη η Ευρώπη για να δείξει στην Τουρκία τι εστί πολιτισμός, κάποιοι εκπρόσωποι της εξακολουθούν να ονειρεύονται τις εποχές που ότι ήθελαν το άρπαζαν και ότι τους ενοχλούσε το κατέστρεφαν.

Ανακαλύφθηκαν πέντε νέοι εξωπλανήτες


Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» της NASA ανακάλυψε πέντε νέους εξωπλανήτες, ανεβάζοντας πλέον σε πάνω από 400 τους πλανήτες που έχουν βρεθεί έξω από το ηλιακό μας σύστημα - και κανένας από αυτούς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κατάλληλος να φιλοξενεί ζωή (τουλάχιστον όπως την ξέρουμε στη Γη). Ένας από τους πέντε νέους εξωπλανήτες έχει εκπλήξει τους αστρονόμους, επειδή είναι ελαφρύς όσο το αφρώδες πολυστυρένιο (Styrofoam).


Το «Κέπλερ», που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον ήλιο πέρυσι το Μάρτιο και είναι εφοδιασμένο με τη μεγαλύτερη και πιο ευαίσθητη κάμερα (95 megapixel) που έχει ποτέ εκτοξευτεί στο διάστημα, έχει εστιαστεί σε ένα μικρό μόνο κομμάτι του ουρανού, με στόχο την αναζήτηση εξωπλανητών στο μέγεθος της Γης. Για τα επόμενα τέσσερα έως έξι χρόνια θα μελετήσει πάνω από 100.000 ήλιους και τα αστρικά συστήματά τους.

Η νέα ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε κατά την έναρξη συνεδρίου της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας στην Ουάσιγκτον, είναι η πρώτη που έκανε το τροχιακό τηλεσκόπιο και επιβεβαιώθηκε από επίγεια τηλεσκόπια στη Χαβάη, σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Science».

Τέσσερις από τους νέους εξωπλανήτες είναι απρόσμενα ελαφριοί σε σχέση με το μέγεθός τους. Ένας εξωπλανήτης έχει διάμετρο τετραπλάσια της Γης, αλλά οι άλλοι, ενώ είναι περίπου 40% μεγαλύτεροι από τον Δία, τον αέριο γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος, είναι πολύ λιγότερο πυκνοί σε σχέση με αυτόν (έχουν μέση πυκνότητα 0,166 έως 0,894 γραμμαρίων ανά κυβικό εκατοστό έναντι 1,326 γρ. του Δία, ο οποίος έχει βραχώδη πυρήνα).

Μάλιστα ένας από τους εξωπλανήτες είναι τόσο ελαφρύς που -με βάση την πολύ μικρή αναλογία της μάζας του σε σχέση με το μέγεθος του- έχει την ίδια πυκνότητα με το αφρώδες πολυστυρένιο (Styrofoam), το πολυμερές που χρησιμοποιείται ευρέως στην εποχή μας ως θερμομονωτικό στα κτίρια και ως υλικό συσκευασίας. Σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, η ανακάλυψη δείχνει ότι η χαμηλή πυκνότητα είναι ένα πολύ πιο κοινό χαρακτηριστικό των εξωπλανητών απ' ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Και οι τέσσερις εξωπλανήτες βρίσκονται σε πολύ κοντινή τροχιά γύρω από το άστρο τους, με συνέπεια να «ψήνονται» από υψηλές θερμοκρασίες, που εκτιμώνται από 1.200 έως 1.650 βαθμούς Κελσίου, είναι δηλαδή πιο καυτοί και από λιωμένη λάβα. Αντίθετα, ο πέμπτος εξωπλανήτης, που μόλις ανακαλύφθηκε, φαίνεται να είναι ένας παγωμένος γίγαντας σαν τον «δικό μας» Ποσειδώνα.

http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/news/kepler-5-exoplanets.html

Οι 15 πιο "καυτές" αθλήτριες του 2010!


Οι αναφορές, τα αφιερώματα και οι συζητήσεις για το 2009 μπαίνουν σιγά σιγά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αλλά οι Αμερικανοί αποδεικνύουν ότι είναι άκρως ευρηματικοί και... διορατικοί όσον αφορά στον κόσμο των σπορ.

Και αυτό γιατί η ιστοσελίδα "Bleacherreport.com" φιλοξένησε ένα άκρως ξεχωριστό αφιέρωμα, παρουσιάζοντας τις 15 πιο "καυτές" αθλήτριες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν τους 12 μήνες που έρχονται, με τις περισσότερες φυσικά από αυτές να προέρχονται από τις ΗΠΑ αλλά και να "κόβουν την ανάσα".

Σύμφωνα με το εν λόγω μέσο, η Αμερικανίδα επικοντίστρια Άλισον Στόουκ είναι η πιο σέξι από τις αθλήτριες που αναμένονται να "θέλξουν" με την απόδοσή τους μέσα στο 2010, ενώ την τριάδα συμπληρώνουν δύο συμπατριώτισσές της, η Λίντσεϊ Βόν (σκι) και η Τζέσικα Τζίσιν (βόλεϊ).

Φυσικά, το τένις δεν θα μπορούσε να μην έχει ισχυρή παρουσία στο συγκεκριμένο κλειστό κλαμπ, με τις Βοσνιάκι , Αζαρένκα και Ντεμεντίεβα να φιγουράρουν μέσα στις 15 πιο εντυπωσιακές παρουσίες για την πρώτη χρονιά της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Αναλυτικά, η λίστα με τις 15 πιο "καυτές" αθλήτριες που αναμένεται να "κλέψουν την παράσταση" το 2010:

15. Κέιτ Ουλάντερ (ΗΠΑ, Skeleton Racing)

14. Έλενα Ντεμεντίεβα (Ρωσία, τένις)

13. Πόλα Κρίμερ (ΗΠΑ, γκολφ)

12. Άννα Ρόουσον (ΗΠΑ, γκολφ)

11. Βικτόρια Αζαρένκα (Λευκορωσία, τένις)

10. Νάταλι Γκούλμπις (ΗΠΑ, γκολφ)

9. Μισέλ Βάι (ΗΠΑ, γκολφ)

8. Έλενα Βεσνίνα (Ρωσία, τένις)

7. Γκρέτσεν Μπλειερ (ΗΠΑ, σκι)

6. Ντανίκα Πάτρικ (ΗΠΑ, μηχανοκίνητος αθλητισμός)

5. Τάνιθ Μπέλμπιν (ΗΠΑ, καλλιτεχνικό πατινάζ)

4. Κάρολαϊν Βοζνιάκι (Δανία, τένις)

3. Τζέσικα Τζίσιν (ΗΠΑ, βόλεϊ)

2. Λίντσεϊ Βον (ΗΠΑ, σκι)

1. Άλισον Στόουκ (ΗΠΑ, στίβος)

Νέο άρωμα, το οποίο δημιουργήθηκε από το DNA του Michael Jackson!


Αν σας άρεσε η μουσική του Michael Jackson τώρα μπορείτε να φοράτε και την προσωπική του μυρωδιά σαν άρωμα… Μια εταιρεία στο Los Angeles που λέγεται “My Personal DNA Fragrance”, δηλαδή...

«το άρωμα του DNA μου» απομόνωσε το DNA από τις τρίχες του μεγάλου τραγουδιστή και έφτιαξε το άρωμα του Michael Jackson μέσα από το γενετικό του κώδικα. Θα ακολουθήσουν και άλλοι μυρωδάτοι γενετικοί κώδικες αστέρων μιας και οι εταιρεία έχει κάνει συμφωνία με τον άνθρωπο που έχει την μεγαλύτερη συλλογή τριχών από διασημότητες. Τώρα αλήθεια ψέματα όλα αυτά, ποιος ξέρει…εμείς έτσι διαβάσαμε και σας το λέμε.

troktiko

Ιός μπλοκάρει περισσότερες από 20 εκ. τραπεζικές κάρτες


Περισσότερες από 20 εκατομμύρια τραπεζικές κάρτες Eurocheque (EC), δηλαδή σχεδόν οι μισές από αυτές που εκδίδονται από τα ταμιευτήρια και περιφερειακές γερμανικές τράπεζες, εξακολουθούσαν σήμερα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συναλλαγές λόγω ενός ιού του 2010, σύμφωνα με την ομοσπονδία του τομέα.

Από την 1η Ιανουαρίου περίπου 20 εκατομμύρια κάρτες EC από τα 45 εκατομμύρια και 3,5 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες από τα 8 εκατομμύρια που έχουν εκδοθεί από αυτά τα ιδρύματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάληψη χρημάτων στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών στη Γερμανία και το εξωτερικό, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας DSGV.

Η βλάβη προέρχεται από ένα "πρόβλημα του έτους 2000 που εμφανίστηκε καθυστερημένα", ορισμένα ηλεκτρονικά τσιπ τραπεζικών καρτών δεν αναγνωρίζουν το νέο έτος 2010, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι αυτό δεν θέτει κανένα πρόβλημα ασφάλειας.

Επίσης οι κάρτες αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή αγορών σε πολλά καταστήματα, προσθέτει το DSGV, το οποίο ελπίζει στην πλήρη αποκατάσταση του θέματος για τα καταστήματα και στην καταβολή των χρημάτων "ως την ερχόμενη Δευτέρα".

Ο θηλασμός στις γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη


Μετά την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη χρειάζεται να εξακολουθήσουν να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, καθώς ο οργανισμός τους προσαρμόζεται στις ορμονικές αλλαγές που εμφανίζονται μετά τον τοκετό, το διαταραγμένο ύπνο και άλλες αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα.

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη σημειώνει ότι ο θηλασμός μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και προσφέρει τις παρακάτω συμβουλές:

· Σιγουρευτείτε ότι υπάρχει κάτι να φάτε πριν το θηλασμό ή κατά τη διάρκειά του.

· Να καταναλώνετε άφθονα υγρά καθημερινά. Καλή ιδέα είναι να πίνετε νερό ή άλλο ποτό χωρίς καφεΐνη κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

· Να έχετε κάτι δίπλα σας που θα αντιστρέφει τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα την ώρα που θηλάζετε έτσι ώστε να μην διακόπτετε το γεύμα του μωρού αν μειωθούν τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος.

· Συνεργαστείτε με τον διαιτολόγο και τον γιατρό σας για να προσαρμόσετε το διατροφικό σας πλάνο ενώ θηλάζετε, που καίτε θερμίδες και μπορεί να επηρεαστούν τα επίπεδα γλυκόζης.

Σύλληψη 26χρονου για συμμετοχή στους "Πυρήνες της Φωτιάς"


Στη σύλληψη ενός 26χρονου με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για έναν από τους δέκα που καταζητούνταν και είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο 26χρονος Έλληνας "συνελήφθη βάσει εντάλματος σύλληψης, κατηγορούμενος για τρομοκρατικές πράξεις όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα, και περιέχονται αναλυτικά στο ένταλμα συλλήψεως του ως μέλους ιεραρχικά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων".

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 26χρονος ήταν γνωστός στις αρχές, καθώς είχε συλληφθεί για επεισόδια στο παρελθόν.

Πιθανόν η σύλληψη του 26χρονου να σηματοδοτεί περισσότερες συλλήψεις στο προσεχές μέλλον.

Τι μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση του διαβήτη;


Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι διέκοψαν το κάπνισμα είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 70% να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 τα πρώτα έξι χρόνια μετά τη διακοπή του τσιγάρου σε σχέση με τους μη καπνιστές. Αυτό οφείλεται στην τάση που έχουν να αυξάνουν το βάρος τους.

Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of Internal Medicine’ υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για τη συνέχιση του καπνίσματος.

Η ερευνητική ομάδα του Johns Hopkins υπογραμμίζει επίσης ότι το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, καθώς και πολλά άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο.

Η ερευνήτρια, Dr Jessica Yeh, δήλωσε ότι όποιος καπνίζει θα πρέπει να διακόψει και να παρακολουθεί και το σωματικό του βάρος.

Η έρευνα βασίστηκε σε 10.892 μεσήλικες που παρακολουθήθηκαν για 17 χρόνια και αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος να εμφανιστεί διαβήτης τύπου 2 είναι υψηλότερος κατά τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Περίπου το 1,8% των ανθρώπων που διέκοψαν το κάπνισμα εμφάνισε διαβήτη τύπου 2 κάθε χρόνο σε αυτή την περίοδο. Όταν οι πρώην καπνιστές απέφυγαν να εμφανίσουν την πάθηση για 10 χρόνια, ο μακροχρόνιος κίνδυνος επέστρεψε στα φυσιολογικά πλαίσια.

Άνθρωποι που δεν κατέβαλαν προσπάθεια να διακόψουν το κάπνισμα είχαν σταθερό ποσοστό 30% στην αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη 2 είναι το αυξημένο σωματικό βάρος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι κάπνιζαν περισσότερο και όσοι αύξησαν περισσότερο το σωματικό τους βάρος είχαν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Κατά μέσον όρο τα πρώτα τρία χρόνια που διήρκεσε η έρευνα όσοι διέκοψαν το κάπνισμα αύξησαν το βάρος τους κατά 3,8 κιλά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι γιατροί θα πρέπει να θυμούνται τη σημασία του ελέγχου του σωματικού βάρους όταν συμβουλεύουν ανθρώπους σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος.

Ο Martin Dockrell, από το ίδρυμα κατά του καπνίσματος 'Ash', δήλωσε ότι οι ερευνητές είναι σαφείς ότι οι καπνιστές θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά ιδιαίτερα αν κάποιος καπνίζει πολύ ή είναι ήδη υπέρβαρος ενδεχομένως θα πρέπει να αυξήσει τη φυσική του δραστηριότητα μετά τη διακοπή.

Η Natasha Marsland, του Ιδρύματος 'Diabetes' της Βρετανίας, δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι τα θεωρητικά αποτελέσματα της έρευνας σαν δικαιολογία για να μην διακόψουν το κάπνισμα

Ποιος και γιατί σκότωσε τον ‘αρχηγό’ Π. Μπακογιάννη;


20 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Μπακογιάννη ένα νέο βιβλίο, «Ενέδρα στην οδό Ομήρου», φωτίζει τη διαδρομή του στο Μόναχο την εποχή της δικτατορίας αλλά και στην Αθήνα. Συγγραφέας ο Κώστας Πετρογιάννης.

Ο αναγνώστης θα πρέπει να φτάσει στο τέλος του βιβλίου «Ενέδρα στην οδό Ομήρου» (εκδ. Ηρόδοτος, 2009) για να δώσει τις δικές του απαντήσεις στο ερώτημα ποιός σκότωσε τον ‘αρχηγό’ και κυρίως γιατί; Από τις πρώτες σελίδες όμως εύκολα αντιλαμβάνεται την ταυτότητα του ‘αρχηγού’. Πρόκειται για ένα άτομο ταπεινής καταγωγής, υψηλών δυνατοτήτων και ακόμα μεγαλύτερων φιλοδοξιών, όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Και πρόκειται για τη διαδρομή του από τα γραφεία του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας στο Μόναχο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μέχρι τα έδρανα της ελληνικής βουλής στην Αθήνα και τη δολοφονία του στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989. «Δεν είναι ούτε μύθος, ούτε ιστορία, είναι ένα μείγμα αυτών των δύο», εξηγεί στη Ντόιτσε Βέλε ο συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος Κώστας Πετρογιάννης. Τα ψευδώνυμα δεν εμποδίζουν τον αναγνώστη να αναγνωρίσει τους βασικούς πρωταγωνιστές.

O δημοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Πετρογιάννης Κοινός παρονομαστής για τη δολοφονία

Ο συγγραφέας δεν φιλοδοξεί να αποδείξει ποιός σκότωσε το Μπακογιάννη. Ξετυλίγει όμως σενάρια, όπως λέει, «πολύ πιθανά σενάρια και εκτιμήσεις που δεν απέχουν από την αλήθεια και δεν αποκλείω η αλήθεια να βρίσκεται και σε ένα συνδυασμό αυτών των σεναρίων». Το βασικό ερώτημα που θέτει το βιβλίο είναι, κατά πόσο η 17 Νοέμβρη χειραγωγήθηκε - με την πολιτική έννοια του όρου - για να οδηγηθεί στη δολοφονία του Μπακογιάννη.

Ήταν η εποχή με ανοιχτό το θέμα των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, μπροστά στη κατάρρευση του σοσιαλιστικού μπλοκ και λίγο πριν τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Στη συγκυρία αυτή προστέθηκε η πολιτική στόχευση του «αρχηγού» για τον ελληνικό «ιστορικό συμβιβασμό» μεταξύ της δεξιάς και της κομμουνιστικής αριστεράς. Έτσι, κατά τον συγγραφέα, ο ‘αρχηγός’ κατέστη δυνητικός στόχος από πολλές «τελείως διαφορετικές πλευρές, υπήρχαν πολύ σοβαρά κίνητρα για την ενέργεια εναντίον του Μπακογιάννη και δεν αποκλείεται όλα αυτά να βρήκαν έναν κοινό παρονομαστή».



O Κώστας Πετρογιάννης με το Γιώργο Παππά. Η αμφίθυμη σχέση με τον ‘αρχηγό’

Ο Κώστας Πετρογιάννης έζησε από κοντά τον ‘αρχηγό’- ιδρυτή του Ελληνικού Προγράμματος του Μονάχου, του οποίου ο ίδιος διετέλεσε αργότερα διευθυντής επί 20 σχεδόν χρόνια. Παρακολούθησε τη δημοσιογραφική διαδρομή του ‘αρχηγού’ καθώς ήταν προϊστάμενός του, αλλά και τις πολιτικές στοχεύσεις την εποχή της δικτατορίας μολονότι δραστηριοποιούνταν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Το πλαίσιο αυτό διαμόρφωσε «αμφίθυμη σχέση που άρχισε πολύ άσχημα, αλλά εξελίχτηκε και στη διάρκεια των δεκαετιών διαφοροποιήθηκε». Κινούνταν πάντα μεταξύ γοητείας και απόρριψης αλλά ο ‘αρχηγός’ παρέμεινε «μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα». Θυμάται την πρώτη φράση του επικήδειου από τη ραδιοφωνική εκπομπή του Μονάχου: «Ο Παύλος Μπακογιάννης ανήκε σε εκείνες τις προσωπικότητες που διαθέτουν ταυτόχρονα πολλούς εχθρούς και φίλους.»

Κώστας Πετρογιάννης: ο αργηγός ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα Προσωπικές, ανθρώπινες ιστορίες

Το βιβλίο δεν έχει αξιώσεις ιστορικής έρευνας, τα πολιτικά γεγονότα είναι γνωστά. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι ο συγγραφέας τα διηθίζει μέσα από την προσωπική οπτική γωνία πραγματικών προσώπων, προσθέτει ψηφίδες από αντιδράσεις και συμπεριφορές τους.

Μέσα από τις «ανθρώπινες ιστορίες» αποκαλύπτονται στον αναγνώστη βασικά στοιχεία του χαρακτήρα τους. Και αυτό έχει τη σημασία του, καθώς δεν περιορίζεται μόνον στο Μπακογιάννη αλλά αναφέρεται και σε άλλα πρόσωπα, ορισμένα εκ των οποίων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου. Κυρίως όμως ο συγγραφέας εστιάζει σε τρία πρόσωπα που θέλησαν να κυβερνήσουν την Ελλάδα: «Ο Μπακογιάννης από το παρασκήνιο μέσω του πεθερού του Μητσοτάκη, ο Άκης Τσοχατζόπουλος που έφτασε στο παρά πέντε το 1996 να κυβερνήσει τη χώρα και φυσικά η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία το επιδιώκει ακόμη».

Λιγότερες οι φυσικές καταστροφές το 2009


Oι φυσικές καταστροφές ήταν λιγότερες το 2009 σε σχέση με άλλες χρονιές. Αυτός είναι ο απολογισμός της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής εταιρείας στον κόσμο Munich Re.

Το 2009 σημειώθηκαν λιγότερες φυσικές καταστροφές από ότι τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό υποστηρίζει η μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία του κόσμου Munich Re.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το ύψος των ζημιών έφτασε τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια και από αυτά τα 22 καλύφθηκαν από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Τον προηγούμενο χρόνο, το 2008, το συνολικό ύψος των ζημιών ήταν 200 δισεκατομμύρια δολάρια και μόνον το ένα τέταρτο πληρώθηκε από τις ασφαλιστικές.

Οι ασφαλιστικές οφείλουν την καλή χρονιά σε αυτόν τον τομέα στη φύση και μόνο. Μεγάλες φυσικές καταστροφές που προκαλούνται μέσω κυκλώνων στον βόρειο Ατλαντικό για παράδειγμα δεν σημειώθηκαν. Έτσι σύμφωνα με την Munich Re έγιναν λιγότεροι τυφώνες από το μέσο όρο της δεκαετίας του ‘90 που υπήρχε μια διαρκής θερμή φάση στον βόρειο Ατλαντικό.

Ξηρασία στη νοτιανατολική ΚίναΟι αριθμοί δεν θα πρέπει να μας παραπλανούν προτρέπει ο καθηγητής Πέτερ Χέπε, επικεφαλής του τμήματος γεωφυσικών κινδύνων της Munich Re παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν μεγάλες καταστροφές όπως τσουνάμι και σεισμοί.


Λιγότερες φυσικές καταστροφές, λιγότερες ανθρώπινες ζωές χαμένες

Οι κλιματικές αλλαγές υπάρχουν υποστηρίζει ο καθηγητής και αυτό είναι γεγονός. Οι αιτίες που τις προκαλούν βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. «Γνωρίζουμε πολύ καλά από τους επιστήμονες ότι άλλαξαν μερικά πράγματα, υπάρχει μεγαλύτερη θερμότητα, υπάρχουν περισσότεροι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα καθώς η θερμοκρασία της θάλασσας αυξήθηκε και όλα αυτά συγκλίνουν με αυτά που μαθαίνουμε από τους ερευνητές για τις κλιματικές αλλαγές».

Καταιγίδες στις ΗΠΑ Σύμφωνα με τις στατιστικές της Munich Re σημειώθηκαν συνολικά 850 φυσικές καταστροφές, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν 770 ο μέσος όρος. Η φυσική καταστροφή, η οποία προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημίες και ήταν πιο ακριβή για τις ασφαλιστικές ήταν μια μεγάλη καταιγίδα τον περασμένο Ιανουάριο στη βόρεια Ισπανία και στη νοτιοδυτική Γαλλία. Το ύψος των ζημιών έφτασε τα 5 δις δολάρια. Η Munich Re διαθέτει τη μεγαλύτερη τράπεζα δεδομένων στον κόσμο σχετικά με τις φυσικές καταστροφές: «Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει λεπτομερώς σε αυτή την τράπεζα δεδομένων πάνω από 26.000 περιπτώσεις. Έχουμε καταγράψει το είδος της φυσικής καταστροφής, την ένταση και τις ζημίες που προκάλεσε», επισημαίνει και πάλι καθηγητής Πέτερ Χέπε.

Λιγότερες φυσικές καταστροφές σημαίνει όμως και μείωση του αριθμού των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Αυτή εξάλλου είναι και η σημαντικότερη θετική συνέπεια της μείωσης των καταστροφών. Το 2009 έχασαν τη ζωή τους 10.000 άνθρωποι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τα ανθρώπινα θύματα έφθαναν κατά μέσον όρο τα 75.000.


Ελληνικές τράπεζες και τυχερά παιχνίδια



Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας Süddeutsche Zeitung αναλύουν σήμερα τα οικονομικά της Ελλάδας.

«Ελλάδα: Οι τράπεζες υποφέρουν από τα προβληματικά δημοσιονομικά», τιτλοφορεί άρθρο του Γκερντ Χέλερ η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν παρά την κρίση να πέσουν στα «μαλακά». Όμως από δω και πέρα τα πράγματα είναι δύσκολα κυρίως γιατί ο όγκος των καταναλωτικών και των ενυπόθηκων δανείων είναι μεγάλος:

Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται ρευστό

«Το τρέχον έτος επιφυλάσσει για τον τραπεζικό κλάδο μεγάλες προκλήσεις.

Η συνεχιζόμενη ισχνή οικονομική ανάπτυξη και η αδυναμία πολλών δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους επιβαρύνουν δραματικά τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον η κατάσταση των ελληνικών δημοσιονομικών ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά στη ρευστότητα των τραπεζών και της αγοράς. Εάν μάλιστα οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν και άλλο την πιστοληπτική φερεγγυότητα της Ελλάδας, τότε οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για φθηνή άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία τα αποδέχεται μέχρι τώρα, αλλά αυτό θα πάψει να ισχύει στο άμεσο μέλλον.»

«Μεγάλος πονοκέφαλος για τις ελληνικές τράπεζες είναι η αδυναμία των περισσότερων πελατών τους να πληρώσουν τα δάνεια. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας στο τέλος του τελευταίου τετραμήνου του 2009 το ποσοστό αυτών που δυσκολεύονταν να αποπληρώσουν τα χρέη τους ήταν 7,2%, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα το 2008 ήταν μόνον 5%. Υπολογίζεται μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό έχει αγγίξει το 10%. Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό στα καταναλωτικά δάνεια που φθάνει το 12% και στις πιστωτικές κάρτες που το ποσοστό αγγίζει το 20%.»

Η ίδια εφημερίδα, Handelsblatt, φιλοξενεί συνέντευξη με τον οικονομολόγο της Morgan Stanley Γιόαχιμ Φελς με κεντρικό θέμα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας πολλών κρατών και τίτλο: «Η Ελλάδα ήταν μόνο μια πρώτη γεύση για άλλες χώρες».

Στο ερώτημα πόσο πιθανή θα ήταν μια θεαματική χρεοκοπία μιας χώρας κατά το πρότυπο της Lehman Brothers, που θα προκαλούσε πανικό στα χρηματιστήρια, ο κ. Φελς θεωρεί το σενάριο αυτό πολύ απίθανο, καθώς «οι κυβερνήσεις έχουν πολλούς τρόπους να αποφύγουν μια χρεοκοπία. Μπορούν να αυξήσουν τους φόρους και να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες. Τα κυρίαρχα κράτη μπορούν επίσης να τυπώσουν και χρήμα».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι μια τέτοια εναλλακτική επιλογή δεν έχει η Ελλάδα ο κ. Φελς απαντά: «Aυτό είναι σωστό, αλλά εάν η Ελλάδα δεν έχει τη βούληση να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε θα παρέμβουν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα ήταν δραματικές και αυτό γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι διασκορπισμένα σε διάφορες τράπεζες, ασφάλειες και άλλους επενδυτές", τονίζει ο οικονομολόγος της Morgan Stanley.


Η αναστολή του 10% στα τυχερά παιχνίδια

«Ελληνικά τυχερά παιχνίδια», είναι ο τίτλος άρθρου για την ελληνική οικονομία στη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου: «Λίγο πριν την αλλαγή της χρονιάς η ελληνική κυβέρνηση έκανε στους πολίτες ένα δώρο. Πρόκειται για έναν μικρό και παράξενο μπουναμά: ανεστάλη μέχρι το τέλος Απριλίου η επιβολή φόρου 10% στα κέρδη από τα λαχεία. Οι Έλληνες αγαπούν τα τυχερά παιχνίδια, αλλά η αναστολή αυτού του συγκεκριμένου φόρου είναι σίγουρο ότι δεν θα αλλάξει τίποτε στην ουσία, διότι μάλλον δεν θα σκέφθηκε κανείς ότι πρέπει να πληρώσει το φόρο. Το δωράκι αυτό είχε μάλλον συμβολικό χαρακτήρα. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου προσπαθεί να κερδίσει τους Έλληνες πολίτες πριν αρχίσει η επιβολή των σκληρότερων μέτρων, τα οποία προετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών.»

«Το πακέτο μέτρων για την μείωση του ελλείμματος της ελληνικής κυβέρνησης θα θέσει αυτές τις μέρες στο μικροσκόπιο η Κομισιόν. Η Αθήνα χρειάζεται επειγόντως την έγκριση των προτάσεών της από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Και αυτό γιατί χωρίς την ευρωπαϊκή έγκριση οι ελληνικές τράπεζες και οι άλλοι επενδυτές δεν θα μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από ξένους επενδυτές και τις αγορές του εξωτερικού.

Η Ελλάδα φαίνεται ότι εξαρτάται από νέα ένεση κεφαλαίων από το εξωτερικό και με όσο γίνεται ευνοϊκότερους όρους, διότι τα υψηλά επιτόκια απειλούν να την πνίξουν.»

Πεντελικό Όρος: δασοπροστασία ζητά ο Δήμαρχος


Ο δήμαρχος Παλαιάς Πεντέλης και πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού Όρους (ΣΠΑΠ,) Δημήτρης Στεργίου, δήλωσε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πεντελικό είναι η έλλειψη δασοπροστασίας και νερού, αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

«Χρειάζεται να ανοιχθούν γεωτρήσεις στις περιοχές που κάηκαν για να εκμεταλλευτούμε τον υδροφόρο ορίζοντα», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Παλαιάς Πεντέλης, προσθέτοντας ότι στην ανατολική πλευρά του Πεντελικού πρέπει να γίνουν 2 έως 3 ταμιευτήρες τουλάχιστον.

Ο κ. Δημήτρης Στεργίου επισήμανε το σοβαρό πρόβλημα με το θέμα της βόσκησης στο Πεντελικό, προσθέτοντας ότι η εν λόγω περιοχή είναι εκτός δικαιοδοσίας του Δήμου.

Έχει κατατεθεί αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος από το Δήμο, για τη δημιουργία διαδημοτικής αστυνομίας που θα ελέγχει και το Πεντελικό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010


Γεγονότα

1066 - O Χάρολντ Γκοντγουΐνσον στέφεται Βασιλιάς της Αγγλίας.
1205 - Ο Φίλιππος της Σουαβίας στέφεται Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1449 - O Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος στέφεται Αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στον Μυστρά.
1494 - Αναλύπτεται η πρώτη ξηρά του Νέου Κόσμου από το Χριστόφορο Κολόμβο και τις καραβέλες του Λα Ισαβέλα και Ισπανιόλα.
1929 - Ο Αδόλφος Χίτλερ κηρύττει τον Χάινριχ Χίμλερ αρχηγό της παραστρατιωτικής οργάνωσης SS.
1945 - Δεκεμβριανά: οι δυνάμεις του ΕΑΜικού μετώπου αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τον Πειραιά και την Αθήνα.

Γεννήσεις

1367 - Ριχάρδος Β', βασιλιάς της Αγγλίας
1412 - Ιωάννα της Λωραίνης, Γαλλίδα ηρωίδα και αγία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
1870 - Γκούσταφ Μπάουερ, Γερμανός πολιτικός.
1945 - Σιντ Μπάρετ, Βρετανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης.
1958 - Θέμος Αναστασιάδης, Έλληνας δημοσιογράφος και παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών.
1969 - Ίλιε Ντουμιτρέσκου, Ρουμάνος ποδοσφαιριστής και προπονητής.
1972 - Nek, Ιταλός τραγουδιστής και τραγουδοποιός.

Θάνατοι

1884 - Γκρέγκορ Μέντελ, Αυστριακός μοναχός και βοτανολόγος
1981 - Άρτσιμπαλντ Τζόζεφ Κρόνιν, Σκωτσέζος συγγραφέας
1993 - Ντίζι Γκιλέσπι, Αμερικανός μουσικός της τζαζ
[Επεξεργασία] Αργίες και εορτές
[Επεξεργασία] Ορθόδοξη Εκκλησία
Τα Άγια Θεοφάνεια, Μέγας Αγιασμός (Κατάλυση πάντων)
Οσίου Ευαγρίου
Οσιομάρτυρος Γεωργίου του Πέρσου
Μάρτυρος Άσσαντ του Ράπτου
Ιερομαρτύρων Ρωμανού του Λακεδαίμονος και Ανδρέου και των συν αυτώ
Οσίων Νικολάου και Σεργίου εκ Ρωσίας