BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τα παράξενα της...Φυσικής

Οι φυσικοί πιστεύουν πολλά παράξενα πράγματα, γι' αυτό άλλωστε οι κοινοί θνητοί συχνά τους περνάνε για τρελούς. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα απίστευτα πράγματα, σύμφωνα με τους φυσικούς, είναι η πραγματικότητα γύρω μας, αλλά εμείς δεν μπορούμε (ή δεν θέλουμε) να τη συνειδητοποιήσουμε.

Σαν μια μικρή συνεισφορά στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου όπου ζούμε, ακολουθεί μια παρουσίαση των δέκα σημαντικότερων και πιο παράξενων πραγμάτων που η Φυσική έχει ανακαλύψει, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση που έκανε ο φυσικός-κοσμολόγος και συγγραφέας εκλαϊκευτικών επιστημονικών βιβλίων Μάρκους Τσόουν, για λογαριασμό της βρετανικής "Τέλεγκραφ".

1. Ακόμα και από μπανάνες αν αποτελείτο ο ήλιος, θα ήταν εξίσου καυτός.

Ο ήλιος μας είναι καυτός, επειδή το τεράστιο βάρος του δημιουργεί μια πανίσχυρη βαρύτητα που ασκεί κολοσσιαία πίεση στον πυρήνα του, η οποία πίεση με τη σειρά της αυξάνει τη θερμοκρασία του. Επειδή η πίεση είναι τεράστια, η θερμοκρασία του ήλιου είναι επίσης τεράστια. Αν αντί για υδρογόνο (βασικό συστατικό του), ο ήλιος αποτελείτο από… μπανάνες ίδιου βάρους, που θα κρέμονταν στο διάστημα, πάλι θα υπήρχε η ίδια πίεση, άρα η ίδια τεράστια θερμοκρασία.

2. Όλη η ύλη από την οποία αποτελείται η ανθρώπινη φυλή, δεν είναι μεγαλύτερη από ένα κύβο ζάχαρης.

Τα άτομα της ύλης είναι κατά 99,999999999% κενός χώρος. Αν κανείς μπορούσε να συμπιέσει όλα τα άτομα, αφαιρώντας τον κενό χώρο στο εσωτερικό τους, θα προέκυπτε ένας κύβος ύλης (με μέγεθος όσο ένας κύβος ζάχαρης), που θα ζύγιζε πέντε δισεκατομμύρια τόνους και θα ήταν δέκα φορές βαρύτερος από όλους μαζί τους ανθρώπους που σήμερα ζουν στη Γη. Παρεμπιπτόντως, αυτή ακριβώς η απίστευτη συμπίεση ύλης συμβαίνει σε ένα υπέρ-πυκνό άστρο νετρονίων, που έχει απομείνει μετά από μια έκρηξη σουπερ-νόβα.

3. Τα γεγονότα στο μέλλον μπορούν να επηρεάσουν αυτό που συνέβη στο παρελθόν.

Καλωσορίσατε στον κόσμο της "Αλίκης στην χώρα των θαυμάτων", δηλαδή στην κβαντομηχανική. Πειράματα (που προτάθηκαν από τον διάσημο φυσικό Τζον Γουίλερ το 1978 και τελικά πραγματοποιήθηκαν το 2007) έδειξαν ότι η παρατήρηση ενός σωματιδίου τώρα μπορεί να αλλάξει τι συνέβη σε ένα άλλο σωματίδιο στο παρελθόν. Με άλλα λόγια, η αιτιότητα μπορεί να "δουλέψει" και ανάστροφα και άρα το παρόν να επηρεάσει το παρελθόν. Προς το παρόν αυτό έχει καταστεί εφικτό να παρατηρηθεί μόνο στο εργαστήριο και η επίδραση προς τα πίσω στον χρόνο δεν έχει ξεπεράσει κάποιο ασύλληπτα μικρό κλάσμα του δευτερολέπτου.

4. Σχεδόν ολόκληρο το σύμπαν λείπει.

Υπάρχουν πιθανότατα πάνω από 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν. Κάθε ένας από αυτούς έχει από δέκα εκατομμύρια έως ένα τρισεκατομμύριο άστρα (χώρια τους πλανήτες). Αν και υπάρχουν τόσα πράγματα να δούμε "εκεί έξω", υπάρχουν πολύ περισσότερα, αλλά δεν μπορούμε να τα δούμε. Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν, επειδή έχουν βαρύτητα και επιδρούν στην ορατή ύλη γύρω τους. Αυτά τα "άλλα" μυστηριώδη αόρατα πράγματα έχουν ονομαστεί "σκοτεινή ύλη" και "σκοτεινή ενέργεια" (μέχρι να ρίξουμε φως στο τι ακριβώς είναι) αποτελώντας το 98% του σύμπαντος. Η ορατή ύλη δεν είναι παρά το 2% περίπου (άντε 4%).

5. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να ταξιδέψουν πιο γρήγορα από το φως και το φως δεν ταξιδεύει πάντα πολύ γρήγορα.

Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι σταθερή στα 300.000 χλμ το δευτερόλεπτο. Όμως το φως δεν ταξιδεύει πάντα στο κενό. Έτσι, στο νερό, για παράδειγμα, τα φωτόνια ταξιδεύουν με περίπου τα τρία τέταρτα της παραπάνω ταχύτητας, ενώ στους πυρηνικούς αντιδραστήρες μερικά σωματίδια (όταν διέρχονται μέσα από κάποιο μονωτικό υλικό που επιβραδύνει το φως) μπορεί να εξαναγκαστούν να κινηθούν σε ταχύτητες υψηλότερες και από αυτή του φωτός γύρω τους. Όταν αυτό συμβαίνει, τότε δημιουργείται η γαλάζια "ακτινοβολία Τσερένκοφ", κάτι αντίστοιχο με την υπερηχητική έκρηξη, αλλά στο πεδίο του φωτός, και γι' αυτό, άλλωστε, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες λάμπουν μέσα στο σκοτάδι. Παρεμπιπτόντως, η πιο αργή ταχύτητα φωτός που έχει ποτέ μετρηθεί, είναι μόλις 17 μέτρα το δευτερόλεπτο ή περίπου 61 χλμ. την ώρα (σαν… σακαράκα στη λεωφόρο!), κάτι που συμβαίνει όταν το φως διέρχεται μέσα από ρουβίδιο που έχει θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν.

6. Υπάρχουν άπειρα "εγώ" και "εσύ" που διαβάζουν τώρα αυτό το άρθρο.

Σύμφωνα με το καθιερωμένο μοντέλο της κοσμολογίας, το σύμπαν που μπορούμε να παρατηρήσουμε (με όλα τα άστρα και τους γαλαξίες του) δεν είναι παρά ένα ανάμεσα σε άπειρα άλλα σύμπαντα που συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα, όπως οι φυσαλίδες σε ένα αφρό. Επειδή είναι άπειρα, οτιδήποτε δεν είστε σε αυτό το σύμπαν, μπορεί να είστε σε ένα άλλο (αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας…). Αν και τα πιθανά "σενάρια" που εκτυλίσσονται στα διάφορα σύμπαντα είναι πάρα πολλά, ο αριθμός τους τελικά είναι πεπερασμένος και όχι άπειρος. Συνεπώς, ένα γεγονός (π.χ. το γράψιμο ή η ανάγνωση αυτού του άρθρου) πρέπει να έχει συμβεί άπειρες φορές στο παρελθόν (κάτι παρόμοιο είχε πει και ο Νίτσε, αλλά κατέληξε στο ψυχιατρείο).

7. Οι μαύρες τρύπες δεν είναι μαύρες.

Πολύ σκούρες μπορεί να είναι, αλλά όχι μαύρες. Στην πραγματικότητα, λάμπουν ελαφρά εκπέμποντας σε όλο το φάσμα της ακτινοβολίας -και στο μήκος κύματος του ορατού φωτός. Η εκπεμπόμενη ακτινοβολία αποκαλείται "ακτινοβολία Χόκινγκ", προς τιμήν του διάσημου φυσικού Στέφεν Χόκινγκ που πρώτος πρότεινε την ύπαρξή της. Επειδή συνεχώς εκπέμπουν ακτινοβολία, οι μαύρες τρύπες σταδιακά χάνουν μάζα και τελικά θα εξαφανιστούν, αν δεν αναπληρώνουν με κάποιο τρόπο (π.χ. από διαστρικά αέρια) την μάζα που συνεχώς χάνουν.

8. Δεν έχει νόημα η αναφορά σε παρελθόν, παρόν και μέλλον στο σύμπαν.

Σύμφωνα με την ειδική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, δεν υπάρχουν στο σύμπαν πράγματα όπως το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ο χρόνος είναι σχετικός. Ο δικός μας χρόνος μοιάζει με του διπλανού μας, επειδή βρισκόμαστε στον ίδιο πλανήτη και κινούμαστε με την ίδια ταχύτητα. Αν βρισκόμασταν ο ένας στη Γη και ο άλλος σε ένα άλλο πλανήτη και κινούμασταν με πολύ διαφορετική ταχύτητα, θα γερνούσαμε με διαφορετικό ρυθμό.

9. Ένα σωματίδιο εδώ μπορεί να επηρεάσει αυτομάτως ένα άλλο σωματίδιο στην άλλη πλευρά της Γης -ή ίσως και του σύμπαντος.

Και πάλι η κβαντομηχανική με τα θαύματά της (το συγκεκριμένο αποκαλείται "κβαντική εμπλοκή"). Πειράματα έχουν δείξει ότι η παρατήρηση ενός σωματιδίου στο εργαστήριο μπορεί να επηρεάσει μυστηριωδώς ένα άλλο σωματίδιο σε μεγάλη απόσταση.

10. Όσο πιο γρήγορα κινείστε, τόσο πιο βαρύς γίνεστε.

Αν τρέχετε πραγματικά γρήγορα, κερδίζετε βάρος, ευτυχώς όχι μόνιμα, αλλά στιγμιαία. Αν κάτι κινείται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, αποκτά μεγάλη ενέργεια που γίνεται μάζα (ενέργεια και μάζα είναι ισοδύναμες, σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας). Το φαινόμενο αυτό όμως είναι αμελητέο στις χαμηλές ανθρώπινες ταχύτητες πάνω στον πλανήτη μας, έτσι οι σπρίντερ δεν έχουν ανιχνεύσιμο μεγαλύτερο βάρος όταν τρέχουν από ό,τι όταν μένουν ακίνητοι.

Μετά από όλα αυτά, μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε την καθημερινή σας ζωή, σαν να μην τρέχει τίποτε. Αφήστε τον εαυτό σας να προβληματίζεται σε ένα άλλο σύμπαν!

Χωρίς Μπουρούση και Κλέιζα!

Ασχημα ήταν τα νέα για τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον Ολυμπιακό, καθώς οι Γιάννης Μπουρούσης και Λίνας Κλέιζα δεν συμμετείχαν στην προπόνηση του Σαββάτου (27/2) και η παρουσία τους στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, την Κυριακή (28/2, 22:00GR, ΣΚΑΪ) θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολη.

Δύσκολα με ΠΑΟ ο Μπούρου

Ο έλληνας σέντερ χρειάζεται ξεκούραση και ως εκ τούτου δεν προπονήθηκε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς ο οργανισμός του είναι ταλαιπωρημένος λόγω της νέας γρίπης από την οποία είχε προσβληθεί προ ολίγων ημερών. Το αν θα συμπεριληφθεί στην αποστολή θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή, αν και ο δράκος ενδέχεται να τον προφυλάξει.

Αναφορικά με την περίπτωση του λιθουανού φόργουορντ τα δεδομένα ναι μεν είναι εις βάρος του, αλλά οι πιθανότητες να αγωνιστεί σαφώς περισσότερες σε σχέση με τον συμπαίκτη του. Ο έμπειρος άσος ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στους προσαγωγούς, οι οποίες έγιναν πιο έντονες μετά τον αγώνα με την Τσιμπόνα την Τετάρτη (24/2). Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες πολύ δύσκολα θα τον αφήσει εκτός δωδεκάδας ο τεχνικός των ερυθρόλευκων για την μεγάλη αναμέτρηση.

Αυξάνονται τα θύματα από το σεισμό στη Χιλή

Αυξάνεται δραματικά ο απολογισμός των θυμάτων από το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου στην Χιλή, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της χώρας Μισέλ Μπασελέτ, μόνο στην περιοχή Μαουλέ, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 122 άνθρωποι.

Από τον ισχυρό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ έχει προκληθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει, μάλιστα, μία γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο. Κλειστό παραμένει το διεθνές αεροδρόμιο στο Σαντιάγκο.

Προβλήματα υπάρχουν και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, με συνέπεια να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος των καταστροφών.

Σύμφωνα με τη χιλιανή τηλεόραση και τοπικούς ραδιοσταθμούς, αρκετά κτίρια έχουν καταρρεύσει και στην πόλη Κουρίκο.

Η πρόεδρος της χώρας κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του. «Με έναν σεισμό αυτού του μεγέθους είναι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων», ανέφερε η Μπασελέτ.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι από τη δόνηση προκλήθηκε τσουνάμι. «Πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την προστασία της ζωής των ανθρώπων αλλά και για την προστασία της περιουσίας τους. Όλες οι ακτές κινδυνεύουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κέντρου.

Εκτιμάται μάλιστα ότι το πρώτο τσουνάμι θα πλήξει τη Χαβάη στις 11:19 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με αξιωματούχους του κέντρου προειδοποίησης για τσουνάμι, κύματα ύψους ως 4,8 μέτρων είναι πιθανό να πλήξουν τις ακτές των νησιών της Χαβάης.

Ήδη έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο τσουνάμι στις ακτές της Χιλής, του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Ανταρκτικής, αλλά και για τη γαλλική Πολυνησία και την Ιαπωνία.

Η δόνηση έγινε αισθητή στις επαρχίες Μεντόζα και Σαν Χουάν, στη γειτονική Αργεντινή. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησε μία σειρά μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 6,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι το μέγεθος του σεισμού είχε υπολογιστεί αρχικά μεταξύ 8,3 και 8,5 Ρίχτερ, ωστόσο η τελευταία ενημέρωση από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναφέρεται σε δόνηση 8,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεπσιόν και σε βάθος 55 χιλιομέτρων.

Η Κονσεπσιόν είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Χιλής με πληθυσμό περίπου 670.000.

Αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι η δόνηση διήρκεσε μεταξύ 10 και 30 δευτερολέπτων. «Ουδέποτε στη ζωή μου έχω ζήσει κάτι τέτοιο, ήταν σαν να ερχόταν το τέλος του κόσμου», δήλωσε κάτοικος της πόλης Τεμούκο σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Τεμούκο έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίρια και εκκενώθηκε το νοσοκομείο.

Το 1960 η Χιλή επλήγη από τον ισχυρότερο σεισμό που έχει σημειωθεί από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, το 1900, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Ο σεισμός, μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ισοπέδωσε την πόλη Βαλδίβια, σκοτώνοντας 1.655 ανθρώπους.

Στο πλευρό της Χιλής ΗΠΑ και ΕΕ

Έτοιμος να παράσχει βοήθεια στην πληγείσα από το φονικό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ Χιλή δηλώνει ο Λευκός Οίκος επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση όπως εξελίσσεται όσον αφορά το τσουνάμι που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Χαβάη δήλωσαν, εξάλλου, ότι ετοιμάζονται να αρχίσουν εκκενώσεις παράκτιων περιοχών.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση και κυρίως τους κινδύνους για τσουνάμι. Οι προσευχές μας και η σκέψη μας είναι κοντά στο λαό της Χιλής. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αυτήν την ώρα της ανάγκης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Έτοιμη να βοηθήσει τα θύματα του σεισμού στη Χιλή είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει «σε στενή επαφή» με την πρόεδρο της Χιλής και με τον εκλεγμένο διάδοχό της Σεμπαστιάν Πινέρα.

Τη λύπη τους για το τραγικό αυτό συμβάν αλλά και την αλληλεγγύη τους προς το λαό της Χιλής εξέφρασαν επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Η Ντίτα Φον Τιζ στην Ελλάδα

Η εκρηκτική Ντίτα Φον Τιζ έρχεται το Μάρτιο στην Ελλάδα. Αφορμή της επίσκεψής της είναι ένα πάρτυ που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο “Hilton” και θα αφορά την παρουσίαση δημοφιλούς ποτού. Όλο το μπαρ “Galaxy” του ξενοδοχείου Hilton έχει κλειστεί για εκείνην προκειμένου να κινηθεί ανάμεσα στον κόσμο, αποδεικνύοντας τη φήμη της πιο ταλαντούχας στριπτιζέζ. Φυσικά ονόματα όπως, ο...
Τζίμης Σταθοκωστόπουλος, ο Πάρις Κασιδόκωστας, ο Ηλίας Ψινάκης είναι μερικοί από τους επωνύμους που θα απολαύσουν το show της από κοντά.Μάλιστα η ίδια είναι μάνατζερ του εαυτού της και κατά κοινή ομολογία είναι σκληρή διαπραγματεύτρια και από ότι ακούγεται θα την πληρώσουν "ακριβά" οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Σέρρες: Κινηματογραφική ληστεία σε σουπερμάρκετ

Σε 46.500 ευρώ ανέρχεται η λεία ληστείας που έγινε χθες το βράδυ σε σουπερμάρκετ, κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό των Σερρών. Ο άγνωστος μέχρι στιγμής δράστης παρέμεινε μέσα στο κατάστημα όταν οι υπάλληλοι έκλεισαν τις πόρτες για το κοινό και εμφανίστηκε φορώντας κουκούλα μετά την καταμέτρηση των χρημάτων, οπότε με την απειλή όπλου ανάγκασε τον ταμία να του παραδώσει την είσπραξη. Μετά τη ληστεία διέφυγε πεζός. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό του.

Χιλή: Φόβοι για φονικό τσουνάμι μετά το σεισμό

Σφοδρό το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Χιλή που επλήγη τα ξημερώματα από έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς που καταγράφονται στην ιστορία της ανθρωπότητας. Περισσότεροι από 85 άνθρωποι, μόνον στην περιοχή Μαουλέ της νότιας Χιλής, όπως δήλωσε νωρίτερα στη χιλιανή κρατική τηλεόραση η Πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέ σκοτώθηκαν από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,8 Ρίχτερ, που έπληξε τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, τη λατινοαμερικανική χώρα. Νωρίτερα η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει 78 θανάτους σε ολόκληρη τη χώρα, οπότε η νέα ανακοίνωση δημιουργεί βεβαιότητες για δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πόλη Κονσεπσιόν, στην κεντρική χώρα ενώ η πρωτεύουσα Σαντιάγο όπως και άλλες μεγάλες πόλεις έχουν παραλύσει, κλειστό είναι το διεθνές αεροδρόμιο, ενώ η Πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέ κάνει έκκληση για ψυχραιμία καθώς ο κόσμος είναι σε κατάσταση σοκ.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει στον Ειρηνικό καθώς τις επόμενες ώρες πολλά νησιά απειλούνται από επερχόμενο τσουνάμι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι, κύματα ύψους ως 4,8 μέτρων είναι πιθανό να πλήξουν τις ακτές των νησιών της Χαβάης. "Πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την προστασία της ζωής των ανθρώπων αλλά και για την προστασία της περιουσίας τους. Όλες οι ακτές κινδυνεύουν", προστίθεται στην ανακοίνωση του κέντρου. Εκτιμάται ότι το πρώτο τσουνάμι θα πλήξει τη Χαβάη στις 11:19 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας). Με τσουνάμι απειλείται και το Νησί του Πάσχα, δήλωσε η Πρόεδρος Μπασελέτ και πρόσθεσε ότι οι παράκτιες περιοχές του νησιού εκκενώνονται.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε και για τη Γαλλική Πολυνησία. Το πρώτο κύμα αναμένεται να πλήξει τα νησιά Γκαμπιέ της Γαλλικής Πολυνησίας στις 15:50 ώρα Γκρήνουιτς (17:50 ώρα Ελλάδας), την Ταϊτή στις 17:50 ώρα Γκρήνουιτς και τα νησιά Μπόρα Μπόρα στις 18:15 ώρα Γκρήνουιτς, ανακοίνωσε ο Ύπατος Αρμοστής της Γαλλικής Πολυνησίας, ο οποίος τόνισε ότι ο κίνδυνος θα παραμείνει τουλάχιστον για δυο ώρες μετά το πρώτο κύμα και ότι ζητήθηκε από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές.

Εξάλλου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση όπως εξελίσσεται όσον αφορά το τσουνάμι που προκαλεί ο ισχυρός σεισμός στη Χιλή και τόνισε ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει τη Χιλή αυτήν "την ώρα της ανάγκης". Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Χαβάη δήλωσαν ότι ετοιμάζονται ν' αρχίσουν εκκενώσεις παράκτιων περιοχών.
"Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση και κυρίως τους κινδύνους για τσουνάμι. Οι προσευχές μας και η σκέψη μας είναι κοντά στο λαό της Χιλής. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αυτήν την ώρα της ανάγκης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Έτοιμη να βοηθήσει τα θύματα του σεισμού στη Χιλή είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει "σε στενή επαφή" με την πρόεδρο της Χιλής και με τον εκλεγμένο διάδοχό της Σεμπαστιάν Πινέρα.

Τη λύπη τους για το τραγικό αυτό συμβάν αλλά και την αλληλεγγύη τους προς το λαό της Χιλής εξέφρασαν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Άμεση αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης μετά τη γνωστοποίηση του μεγάλου σεισμού στη Χιλή. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, είχε το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με την πρέσβη της Χιλής στην Ελλάδα, Σοφία Πρατς με την οποία συζήτησε «για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και για τις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους Έλληνες ομογενείς στη Χιλή».

Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε «εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης βαθύτατα συλλυπητήρια για τα θύματα του σεισμού αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει βοήθεια σύμφωνα με τις ανάγκες της Κυβέρνησης της Χιλής», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, γνωστοποίησε ότι «στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 210-368 1912».

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες, η επικοινωνία με τη Χιλή είναι πολύ δύσκολη και δεν υπάρχει εικόνα για την τύχη των Ελλήνων που ζουν εκεί, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι περισσότεροι Έλληνες ομογενείς ζουν στο Σαντιάγο, ενώ ο σεισμός έγινε 320 χιλιόμετρα νοτιότερα.

«Έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με την πρεσβεία μας, αν και η επικοινωνία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ακόμα δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Συγκεντρώνουμε στοιχεία», πρόσθεσε.