BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Στο έλεος των διεθνών τοκογλύφων η χώρα


Με υπέρμετρο κόστος κατάφερε χθες να δανειστεί το ελληνικό δημόσιο περίπου 8 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, προχωρώντας σε κοινοπρακτική έκδοση πενταετών ομολόγων.
Η αιτία για την εξέλιξη αυτή δεν ήταν μόνο τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και τα διαδοχικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο για πιθανή ελληνική χρεοκοπία, τα οποία μπορεί μεν να αποδεικνύονται ψευδή, αλλά συμβάλλουν τα μέγιστα στη διευκόλυνση διεθνών κερδοσκοπικών παιχνιδιών με το ανέβασμα των διαφορών επιτοκίων (spreads) μεταξύ ελληνικών και γερμανικών τίτλων.
Το πρόσθετο κόστος που θα υποχρεώνεται πλέον να καταβάλλει το ελληνικό κράτος σε τόκους, για να αποπληρώνει τα ομόλογα που εκδίδει, φθάνει τα 700-760 εκατ. ευρώ. Κι αυτό διότι τα επιτόκια των προσφορών που έγιναν δεκτές από τις έξι ανάδοχες τράπεζες κατά τη χθεσινή κοινοπρακτική έκδοση των πενταετών ομολόγων ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ 6,2%-6,3%, ενώ στην προηγούμενη έκδοση, πριν από οκτώμισι μήνες είχαν διαμορφωθεί στο 4,988%, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 1,2%-1,3%, η δε πρόσθετη επιβάρυνση του δημοσίου από την αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων του κατά μία ποσοστιαία μονάδα υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Έγιναν... ανάρπαστα
Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν γίνει πλέον πολύ ελκυστικά, εξ ου και έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστα, με τις προσφορές που υποβλήθηκαν να φτάνουν τα 25 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 5-8 φορές το ποσό των 3-5 δισ. ευρώ που αναζητούσε αρχικά το δημόσιο.
Θετικό χαρακτηρίζεται από τους οικονομικούς αναλυτές το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείστηκε, έστω και με αυτό το υψηλό επιτόκιο, σε μια περίοδο που αμφισβητείται ανοικτά από τις αγορές ακόμη και η δυνατότητα να δανειστεί. Καλά σχεδιασμένη χαρακτηρίζεται και η έκδοση, καθώς οι έξι ανάδοχοι (ελληνικές και ξένες τράπεζες) προσέγγισαν πολλούς πελάτες τους, ενώ αγόρασαν και οι ίδιες πενταετή ομόλογα για τα δικά τους χαρτοφυλάκια.
Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει από την έκδοση κοντά στα 8 δισ. ευρώ, ενώ η μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά των επενδυτών αναμένεται να οδηγήσει τις επόμενες ημέρες σε πτώση των spread αλλά και των ασφαλίστρων. Χθες οι διαφορές επιτοκίων (spreads) μεταξύ ελληνικών και γερμανικών τίτλων έφθασαν τις 301 μονάδες βάσης (3,01%) στα δεκαετή ομόλογα, τις 358 μ.β. (3,58%) στα επταετή, τις 365 μ.β. (3,65%) στα πενταετή, τις 520 μ.β. (5,2%) στα τριετή και τις 445 μ.β. στα διετή.

Οι κίνδυνοι
Σε χθεσινή της έκθεση η Morgan Stanley αναφέρει ότι “η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιδεινωθεί, πριν αρχίσει να βελτιώνεται”. Ο διεθνής οίκος τονίζει ακόμη ότι “οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αγνοούν το ενδεχόμενο των ακραίων σεναρίων, τα οποία ωστόσο απαιτούν ψύχραιμη ανάλυση”, ενώ χαρακτηρίζει “εξαιρετικά απίθανο”, το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης και θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές πιέσεις προς την Ελλάδα πιθανότατα θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη μελλοντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Η Morgan Stanley χαρακτηρίζει επίσης “βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση” τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, εκτιμώντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος που αφορά την εφαρμογή τους παραμένει υψηλός. Αν η σύσφιξη εφαρμοστεί πλήρως, η οικονομία πιθανότατα θα διολισθήσει σε βαθιά ύφεση. Αν όμως η Ελλάδα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις δομικές αδυναμίες της οικονομίας, σημειώνεται στην έκθεση, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης πιθανότατα θα ανακάμψει μακροπρόθεσμα και οι δημοσιονομικές ισορροπίες θα ενδεχομένως να αποκατασταθούν ταχύτερα.

Περικοπές 3 δισ. ευρώ στις κοινωνικές δαπάνες

Προληπτικές περικοπές 3 δισ. ευρώ από τις πρωτογενείς δαπάνες του φετινού κρατικού προϋπολογισμού αποφάσισε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υλοποιώντας άμεσα τη δέσμευση που είχε αναλάβει μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας για δημιουργία αποθεματικού ύψους 10% επί των δαπανών του προϋπολογισμού με ίσου ποσοστού μείωση των πιστώσεων των υπουργείων, πλην αυτών που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και τόκους δημοσίου χρέους.
Οι περικοπές αφορούν:
- 1,555 δισ. ευρώ από πιστώσεις που προορίζονταν για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία
- 951 εκατ. ευρώ από πιστώσεις που προορίζονταν να διατεθούν για λειτουργικές δαπάνες δημοσίων υπηρεσιών και φορέων (επιχορηγήσεις, έξοδα λειτουργίας, συντήρησης κ.λπ.).
- 571 εκατ. ευρώ, από πιστώσεις που προορίζονταν για λοιπές ανάγκες του κράτους.

Εκτός ελέγχου οι αγρότες


■Ξέφυγαν οι αγρότες, ανήμπορη να αντιδράσει η κυβέρνηση.

■Σε γενική παράλυση η χώρα, ενισχύονται τα μπλόκα, τεράστιες οι ζημίες στην οικονομία.

- Στο κενό ο διάλογος στο Ζάππειο, καθώς οι αγρότες δηλώνουν ότι, αν δεν πάρουν έστω και ελάχιστη ενίσχυση, δεν πρόκειται να φύγουν από τα μπλόκα, ενώ η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει, ρητά και κατηγορηματικά, ότι χρήματα δεν υπάρχουν.

- Περισσότερα από 4.800 τρακτέρ έχουν αποκλείσει πλέον και τις τελευταίες διόδους κυκλοφορίας των οχημάτων.

- Στο... Κολωνάκι διαδήλωσαν 250 αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα.


- Αποχώρησε από τον διάλογο η Νέα Δημοκρατία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη συμμετοχή των αγροτών.

Ο Μπούτας πάτησε το Κολωνάκι!

Τα ρέστα τους παίζουν οι αγρότες μετά και την άκαρπη κυριακάτικη συνάντηση εκπροσώπων τους με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή. Από χθες πύκνωσαν τα μπλόκα, καθώς ξεπερνούν τα 4.800 τα τρακτέρ που βρίσκονται στο εθνικό δίκτυο Αθήνας-Έβρου, κλείνοντας πλέον και τις ελάχιστες διόδους κυκλοφορίας των οχημάτων.
Γέφυρες επικοινωνίας δεν υπάρχουν, καθώς χωρίς τους αγρότες που εκπροσωπούν τα μπλόκα πραγματοποιείται από χθες στο Ζάππειο ο διήμερος διάλογος για την αγροτική οικονομία. Το αδιέξοδο είναι εμφανές στις εκατέρωθεν δηλώσεις αγροτών και υπουργού και, όπως όλα δείχνουν, η δεύτερη εβδομάδα των αγροτικών κινητοποιήσεων θα εξελιχθεί σε μια παρτίδα σκάκι για γερά νεύρα.
Από τις δηλώσεις των αγροτών προκύπτει ότι, εάν δεν πάρουν έστω και ελάχιστη ενίσχυση, δεν πρόκειται να φύγουν από τα μπλόκα. Η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού και της αρμόδιας υπουργού, το ξέκοψε ρητά και κατηγορηματικά, ότι χρήματα δεν υπάρχουν.
Σε αυτό το κλίμα άρχισε χθες στο Ζάππειο η διημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το αγροτικό, χωρίς την παρουσία των αγροτών, ενώ αποχώρησε και ο εκπρόσωπος αγροτικού της ΝΔ Γ. Κασαπίδης.

Διαδήλωσαν στο... Κολωνάκι
Προηγουμένως περίπου 250 αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα προσπάθησαν να φθάσουν έως το Ζάππειο, για να διαδηλώσουν, αλλά άνδρες των ΜΑΤ τους σταμάτησαν στη λεωφόρο Αμαλίας. Από εκεί αντιπροσωπεία τους με επικεφαλής τον Ευ. Μπούτα πήγε στην πλατεία Κολωνακίου, όπου διαδήλωσε φωνάζοντας συνθήματα. Κατόπιν αποχώρησαν όλοι μαζί επιστρέφοντας στο μπλόκο.

Επιδοτήσεις και επιστροφή ΦΠΑ
Κατά την έναρξη της διαδικασίας του Ζαππείου η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις θεσμικές αλλαγές σε απόλυτη συνεργασία με τους αγρότες.
Παράλληλα, έκανε γνωστά πως:
- Η ενιαία ενίσχυση του 2009 θα δοθεί στους αγρότες (εξόφληση) μέχρι τέλους Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι οι επιδοτήσεις του 2010 θα δοθούν μέσα στο χρόνο, ώστε οι αγρότες να εισπράξουν φέτος 5,3 δισ. ευρώ.
- Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσό 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής από το 7% στο 11%.
- Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για αποφυγή των “ελληνοποιήσεων”. Το υπουργείο συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για τον εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά.
- Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.
Η υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη τόνισε ότι “η σύγκρουση με τα κάθε είδους συμφέροντα έχει αρχίσει” και ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά θα ωφελήσουν τον καταναλωτή και θα ενισχύσουν το αγροτικό εισόδημα. “Σύντομα το μέτρο αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος θα επεκταθεί και στα τυροκομικά προϊόντα”, τόνισε η υπουργός.

Αποχώρησε η ΝΔ
Μικροένταση υπήρξε όταν ο εκπρόσωπος αγροτικού της ΝΔ Γ. Κασαπίδης ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τον διάλογο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη συμμετοχή των αγροτών. “Είναι υποκρισία να γίνεται διάλογος για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες. Αποχωρούμε από μια διαδικασία χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, όπου δεν συμμετέχουν οι έχοντες το πρόβλημα, για τους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να υλοποιήσει τουλάχιστον τις προεκλογικές της δεσμεύσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Άμεση υπήρξε η απάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη: “Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει έναν άκρατο λαϊκισμό και μια διγλωσσία. Δεν έχει θέσεις, δεν έχει προτάσεις, έχει χάσει την μπάλα”.

■Μπλόκο των ΜΑΤ στη Θέρμη. Δεν τα κατάφεραν αγρότες της Νέας Τρίγλιας και της Γαλάτιστας να εισέλθουν με τα τρακτέρ τους στη Θεσσαλονίκη με στόχο να διαδηλώσουν μπροστά από το κτίριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης λόγω του... μπλόκου που τους έστησαν άνδρες των ΜΑΤ στην αερογέφυρα της Θέρμης. Οι αγρότες της Χαλκιδικής με 40 τρακτέρ προσπάθησαν να αποφύγουν το μπλόκο των ΜΑΤ παρακάμπτοντας από παράδρομους. Στην προσπάθειά τους αυτή δεν ίστασαν να κόψουν ακόμη και δένδρα που στάθηκαν εμπόδια στο διάβα τους! Τελικά αποτράπηκε η είσοδός τους στην πόλη και αυτοί επέστρεψαν στο μπλόκα τους.

Φάλαινα βρέθηκε νεκρή στη Ρόδο


Βρέθηκε νεκρή φάλαινα, μήκους έξι μέτρων, στη θαλάσσια περιοχή «Γκίνα» της Λίνδου, στη Ρόδο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Το νεκρό θηλαστικό εντόπισαν οι άνδρες του Λιμενικού και το παρέλαβε συνεργείο του δήμου, προκειμένου να φροντίσει για την υγειονομική του ταφή.

Τα αίτια του θανάτου του εν λόγω θηλαστικού, εξετάζουν ιχθυολόγοι από το Ενυδρείο του νησιού.

Μόρνος: υπερδιπλασιάστηκαν τα αποθέματα νερού


Υπερδιπλασιάστηκαν τα αποθέματα νερού στο Μόρνο, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΕΥΔΑΠ (20 Ιανουαρίου 2010), το σύνολο των διαθέσιμων υδάτων στους ταμιευτήρες που τροφοδοτούν το λεκανοπέδιο της Αττικής, έχει ξεπεράσει τα 800 εκατ. κυβικά μέτρα.

Ενώ πέρυσι την ίδια ημερομηνία ήταν λίγο πάνω από 500 εκατ. κυβικά.

Η εν λόγω άνοδος που παρατηρήθηκε, οφείλεται στην αύξηση των βροχοπτώσεων.

Εκτός από το Μόρνο, αυξήθηκαν τα αποθέματα νερού στη λίμνη του Μαραθώνα και στον ποταμό Εύηνο.

Μελανό σημείο, στην πορεία αύξησης των αποθεμάτων του λεκανοπεδίου αποτελεί η Υλίκη, η πορεία της οποίας θα ήταν πιθανότατα πολύ καλύτερη, εάν (σύμφωνα με τις καταγγελίες), δεν διοχετεύονταν μεγάλες ποσότητες υδάτων στον Ασωπό την προηγούμενη περίοδο, ώστε να πέσουν στις επίσημες μετρήσεις τα ποσοστά της μόλυνσης από τις παρακείμενες βιομηχανίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις ετήσιες βροχοπτώσεις, το ύψος

Ασωπός: ξεκινά η δίκη των 15 βιομηχανιών


Η δίκη των 15 βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή του Ασωπού, αναμένεται να αρχίσει αύριο 27 Ιανουαρίου, στο δικαστήριο της Θήβας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Η εν λόγω δίκη είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον περασμένο Ιούλιο, αλλά είχε αναβληθεί.

Οι 15 επιχειρήσεις διώκονται για ρύπανση του περιβάλλοντος, πρόκληση σωματικής βλάβης και θανάτου, όπου σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τιμωρείται με βαρύτατες ποινές που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 10 χρόνια κάθειρξη.

Επίσης, αναμένεται να κατατεθεί μέσα στους επόμενους μήνες, νέα προσφυγή από ομάδα 200 κατοίκων των Οινοφύτων στα αστικά δικαστήρια κατά της πολιτείας, αλλά και κατά των βιομηχανιών, η οποία θα αφορά, έκθεση σε κίνδυνο, απαξίωση περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων και ψυχική οδύνη για όσες οικογένειες έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Τσουχτερό το κρύο σε όλη την¨Ελλάδα



Τσουχτερό παραμένει το κρύο σε όλη τη χώρα και σήμερα Τρίτη, ενώ σε ορισμένες περιοχές, ο υδράργυρος έπεσε κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές ώρες εκδηλώθηκε παγετός στα βόρεια προάστια της Αττικής ενώ απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στη λεωφόρο Πάρνηθας. «Μηδέν» έπιασε ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη σήμερα το πρωί ενώ ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης, όπως επίσης στο Κιλκίς, στη Βέροια αλλά και στην Κατερίνη. Προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι μετακινούνται στο οδικό δίκτυο της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονία λόγω του παγετού. Κλειστά παραμένουν και σήμερα τα σχολεία στους δήμους στα βόρεια του νομού Έβρου αλλά και στη Σαμοθράκη, λόγω του παγετού και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν στην περιοχή.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία, -22 βαθμούς Κελσίου, καταγράφηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Φαλακρό Δράμας ενώ στους -17,1 βαθμούς έπεσε η θερμοκρασία στο σταθμό του Αστεροσκοπείου στην Ορεστιάδα, σήμερα το πρωί.

Αρνείται υπερβολική επιρροή από τις φαρμακευτικές ο ΠΟΥ


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αρνήθηκε ότι επηρεάστηκε από τις φαρμακευτικές εταιρείες για να υπερβάλει για τους κινδύνους της νέας γρίπης Α (Η1Ν1).

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έκλεισαν συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση εμβολίων όταν τον Ιούνιο ο ΠΟΥ χαρακτήρισε πανδημία τη νέα γρίπη Α.

Παρόλο που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσβλήθηκαν από τον ιό Η1Ν1 και πολλές χιλιάδες πέθαναν, η πανδημία αποδείχθηκε πιο ήπια απ' ότι περίμεναν αρχικά οι ειδικοί.

Κατηγορίες από κάποιους πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης ότι ο ΠΟΥ βασίστηκε υπερβολικά στις συμβουλές των ειδικών των φαρμακευτικών εταιρειών έχουν προκαλέσει μία εσωτερική έρευνα στον ΠΟΥ, ενώ έχει ξεκινήσει και έρευνα από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο ειδικός του ΠΟΥ για την γρίπη Κέιζι Φουκούντα δήλωσε σε ακρόαση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι αν και η αντιμετώπιση της γρίπης από τον ΠΟΥ δεν ήταν άψογη, ο οργανισμός δεν ωθήθηκε σε λάθος αποφάσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

«Οι πολιτικές για την καταπολέμηση της γρίπης και τα μέτρα που προτάθηκαν και λήφθηκαν από τον ΠΟΥ δεν επηρεάστηκαν από την φαρμακευτική βιομηχανία», δήλωσε ο Φουκούντα.

Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις


Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους το προσχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα το προσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις επιδότησης από τον ΟΑΕΔ των ασφαλιστικών εισφορών για τις προσλήψεις νέων εργαζομένων κατά την επόμενη τετραετία (το πρώτο έτος κατά 100%, το δεύτερο κατά 75%, το τρίτο κατά 50% και το τέταρτο κατά 25%).

Ενίσχυση των επιχειρήσεων που δεσμεύονται για αναστολή των προγραμμάτων μείωσης του προσωπικού (απολύσεις) με ειδικά ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης που θα στηρίζονται οικονομικά από τον ΟΑΕΔ αλλά θα ελέγχονται κατά την εφαρμογή τους τόσο από τον ΟΑΕΔ όσο και από τον ΣΕΠΕ.

Την καταβολή ημερομισθίου προσαυξημένο κατά 100% για την απασχόληση του Σαββάτου κατά παράβαση του πενθημέρου.

Τη μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου των εργασιών με μπλοκάκι που παρατείνονται πέραν του τριμήνου κλπ.

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε επίσης την προσπάθεια του υπουργείου να περιορίσει δραστικά την εισφοροδιαφυγή αλλά και τις δαπάνες των ταμείων στον τομέα της υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Πιο αναλυτικά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης εξήγγειλε πανελλαδικούς ελέγχους με μικτά κλιμάκια των ταμείων και του ΣΕΠΕ πανελλαδικά. Ακόμα την διενέργεια συστηματικών ελέγχων στις δαπάνες υγείας αλλά και την διεκδίκηση από τις φαρμακευτικές εταιρίες των οφειλομένων ποσών προς τα ταμεία με βάση την υποχρέωση επιστροφών.

Ελεγχοι θα γίνουν σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία αλλά και ηλεκτρονικό τρόπο των συνταγών των ταμείων αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ακόμα ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε σε επιτάχυνση των διαδικασιών κυρίως της διαδοχικής ασφάλισης με στόχο από την αρχή του 2011 οι συντάξεις να καταβάλλονται από τα ταμεία μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει δεσμευτεί μέσα στο 2010 να εξασφαλίσει δύο (2) δισ. ευρώ από την ενίσχυση της αυτοχρηματοδότησης των ταμείων.

Κατά τον κ. Κουτρουμάνη μέσα στο 2009 η εισφοροδιαφυγή ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ ενώ η σπατάλη στους κλάδους υγείας κόστισε στα ταμεία πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

Έργα τέχνης με αντικείμενα από τα σκουπίδια


Μπορεί ένα χερούλι πόρτας, ένα σκουριασμένο φαράσι και τα πόδια μιας... γαμήλιας τούρτας, μέσα σ' ένα ξύλινο συρτάρι να γίνουν έργο τέχνης; Κι όμως, ο Μπάρι Φέλντμαν (Barry Feldman), ο οποίος ζει τα τελευταία 20 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, έχει καταφέρει να δημιουργεί αντικείμενα τέχνης με υλικά από τα σκουπίδια. Γυρνάει στην πόλη με το παλιό του αυτοκίνητο, συλλέγει αντικείμενα που βρίσκονται έξω από τους κάδους σκουπιδιών και τα επαναχρησιμοποιεί, πραγματοποιώντας ουσιαστικά μια ανακύκλωση... τέχνης.

"Συλλέγω κυρίως έπιπλα σπασμένα αλλά και ό,τι μπορώ να χρησιμοποιήσω για να δημιουργήσω τα έργα μου, ενώ επισκέπτομαι πολύ συχνά και το Μπιτ Παζάρ, όπου αγοράζω διάφορα αντικείμενα από τους παλαιοπώλες", αναφέρει ο κ. Φέλντμαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα έργα του, τα "κουτιά" όπως τα αποκαλεί, είναι μικρές, προσωπικές δημιουργίες μέσα σε παλιά και καινούργια ξύλινα κουτιά, με θέματα που ποικίλουν.

"Tα αντιμετωπίζω σαν ποιήματα, στα οποία χρησιμοποιώ αντικείμενα ή τμήματα αντικειμένων, εκεί όπου ο ποιητής χρησιμοποιεί λέξεις", λέει ο καλλιτέχνης για τα έργα του.

Και συμπληρώνει: "Στη συνέχεια, αυτό το 'ζωντανό ποίημα' παρουσιάζεται στο δικό του μικρό θέατρο, το κουτί. Μέσα στον τρισδιάστατο χώρο των κουτιών συνδυάζονται κάθε λογής χρώματα, σχήματα και υλικά. Η παρουσίαση ενέχει θεατρικά στοιχεία, ακόμα και μουσικά".

Ο Μπάρι Φέλντμαν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1945. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Swarthmore College και το 1971 μετακόμισε στο Cape Breton, Nova Scotia του Καναδά όπου κέρδισε την υποτροφία Canada Council Arts Grant for Painting. Το 1989 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και το 1992 έγινε ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας καλλιτεχνών "Αμάλγαμα". Έχει παρουσιάσει τη ζωγραφική, τις κατασκευές και τις φωτογραφίες του σε πολλές ατομικές εκθέσεις.

"Αρχισα να μαζεύω αντικείμενα από τον δρόμο, όταν ζούσα στη Νέα Υόρκη και δυσκολευόμουν να πληρώσω το νοίκι μου. Έπαιρνα τότε τα πράγματα που έβρισκα στα σκουπίδια, πήγαινα σε διάφορα υπαίθρια παζάρια (flea market) που γινόταν στην πόλη και τα πουλούσα, εξασφαλίζοντας έτσι χρήματα για το νοίκι μου. Αργότερα σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω αυτά τα αντικείμενα στη δουλειά μου", μας λέει ο καλλιτέχνης.

Στην Ελλάδα ήρθε, μαζί με τη γυναίκα του, η οποία σπούδασε αρχαία ελληνικά, το 1989 και αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας, "για καλύτερη ζωή", όπως τονίζει και συμπληρώνει, με περηφάνια, ότι και τα τρία τους παιδιά είναι καλλιτέχνες.

Μόνο τα ελληνικά δεν μπόρεσε να μάθει καλά επειδή, "κάθε μέρα είμαι μόνος μου στα εργαστήρι για πολλές ώρες και δεν μιλάω με κανέναν".

Το εργαστήρι του είναι ένας τεράστιος , χαοτικός χώρος με κάθε λογής αντικείμενα, στοιβαγμένα στις πιο απίθανες γωνιές. Εκεί μπορείς να δεις σπασμένα πόδια από καρέκλες, χαλασμένους ανεμιστήρες, καλώδια και εξαρτήματα από ηλεκτρικές συσκευές, πλήκτρα από υπολογιστές και δεκάδες συρτάρια από ντουλάπες που περιμένουν να μεταμορφωθούν σε έργα τέχνης.

Σ΄ ένα καβαλέτο, στην μέση του εργαστηρίου, ο Μπάρι Φέλντμαν ζωγραφίζει την αυτοπροσωπογραφία του. Κοιτάζεται στον καθρέφτη που έχει βάλει στα δεξιά του για να βλέπει όλες τις λεπτομέρειες του προσώπου του και βουτάει το πινέλο του στην μπογιά, βυθιζόμενος για ακόμη μια φορά στη σιωπή και τη μουσική των χρωμάτων του...

Θετικός ο απόηχος της χθεσινής κοινοπρακτικής έκδοσης των πενταετών ομολόγων στον γερμανόφωνο τύπο. ‘Τα κατάφερε’ η Ελλάδα, είναι ο κοινός τόπος των δημοσιευμάτων στις μεγάλες εφημερίδες.

«Η Ελλάδα διαθέτει ρευστότητα – ανάσα για την Ακρόπολη», «Η Ελλάδα πέρασε την πρώτη δοκιμασία», «Μεγάλη η ζήτηση των ελληνικών ομολόγων», είναι οι σημερινοί τίτλοι των μεγάλων γερμανόφωνων εφημερίδων.

Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια της Frankfurter Rundschau και της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ Handelsblatt.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Σημαντική απήχηση και στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου

Frankfurter Rundschau: «Η Ευρώπη ανάσανε. Μεγάλη είναι η ανακούφιση στην Ελλάδα: η χώρα διαθέτει ακόμη αξιοπιστία στις αγορές. Οι επενδυτές έδειξαν ζωηρότατο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα, δεν παρουσιάστηκε η αναμενόμενη ‘αποχή αγοραστών’ και χρηματιστικοί κύκλοι δηλώνουν ότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα επιτόκια όμως έφθασαν μέχρι και το 6,5%...’Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με καταστροφή’, υποστηρίζει ο ειδικός αναλυτής της Commerzbank Ντάβιντ Σνάουτς και υπογραμμίζει ότι ‘τα χθεσινά ομόλογα ήταν μοναδική ευκαιρία για τους αγοραστές γιατί ο εκδότης τους, δηλαδή η Ελλάδα, δεν διεκδικεί καλές τιμές, αλλά προσπαθεί απλώς να ενισχύσει την ρευστότητά του.’»

«Πόσο σημαντική ήταν η θετική απήχηση φάνηκε αμέσως στα χρηματιστήρια . Η μεγάλη ζήτηση των κοινοπρακτικών ομολόγων ενίσχυσε ακόμη και την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, η οποία ανέβηκε προσωρινά μέχρι το 1,4197 δολάρια.»

Η ασφάλεια των κοινοπρακτικών ομολόγων

Handelsblatt : «Από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τα κρατικά ομόλογα δυτικών βιομηχανικών χωρών θεωρούνταν απολύτως ασφαλή κοινοπρακτική έκδοση.

Ακόμη και για τις λιγότερο ασφαλείς χώρες, όπως την Ελλάδα, ο ρεαλιστικός κίνδυνος παρέμενε μικρός. Βεβαίως υπήρξαν τον 19ο και τον 20ο αιώνα παραδείγματα χρεοκοπίας κρατών, αλλά μόνον ως αποτελέσματα επαναστάσεων ή μεγάλων πολέμων.

Τα υψηλά καπέλα επικινδυνότητας που παρ’ όλα αυτά πληρώνονταν για χώρες όπως η Ελλάδα δεν αντικατοπτρίζουν κατ’ ανάγκην την πραγματική πιθανότητα διακοπής εμπρόθεσμων πληρωμών για τα εκάστοτε ομόλογα. Πολύ περισσότερο πρόκειται για το αυξανόμενο εύρος διακύμανσης των κρατικών ομολόγων για τα οποία θεσμικοί επενδυτές παγκοσμίως ζητούν υψηλό καπέλο.»

«Η σοβαρή πρόκληση για το σύνολο του συστήματος θα ήταν εάν συνεχίζονταν οι διακυμάνσεις κρατικών ομολόγων, διότι έτσι προκαλούνται μεσοπρόθεσμα επικίνδυνες στρεβλώσεις.

Η διακύμανση κρατικών ομολόγων σήμερα έχει πάρει διαστάσεις που ήταν αδιανόητες πριν από μία δεκαετία. Αυτό δεν ισχύει όμως μόνον για τα ελληνικά ή τα πορτογαλικά ομόλογα στην ευρωζώνη, αλλά ακόμη και για εξαιρετικά αξιόπιστες χώρες, όπως η Αυστρία, που στις αγορές έχει εξαιρετικές αξιολογήσεις.»

Το καυτό φιλί της Ζέτας Θεοδωροπούλου στην Κατερίνα Μαράτου


Η Ζέτα είχε παρέα την κολλητή της, Κατερίνα Μαράτου. Τι έκανε όμως αυτή τη φορά για να τραβήξει τα βλέμματα όχι μόνο των θαμώνων του μαγαζιού αλλά και των φωτογράφων; Έδωσε ένα καυτό φιλί στην κολλητούλα της και μετά και οι δυο το έριξαν στο χορό υπό τις ερμηνείες του Λευτέρη
Πανταζή.