BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Exit poll: ποιος ο νικητής στις εκλογές πρoέδρου στη ΝΔ

Έντονες φήμες κυκλοφορούν για τα αποτελέσματα του exit poll στις εκλογές για πρόεδρο στη ΝΔ. Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη, ποιος προηγείται και τι θα κάνει ο ηττημένος;

Παρ’ όλο που δεν υπάρχουν exit poll κάλπης για τις εκλογές στη ΝΔ, δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων κάνουν κυλιόμενες τηλεφωνικές μετρήσεις από το πρωί. Πληροφορίες λένε οτι οι μετρήσεις μιας εξ αυτών δίνουν νίκη του Αντώνη Σαμαρά και εκλογή από τον πρώτο γύρο με διαφορά 8-10 ποσοστιαίων μονάδων. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι πιθανόν να αλλάξουν με τα νεότερα δείγματα από τις απογευματινές μετρήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υποψήφιοι παίρνουν στην επαρχία:

Μακεδονία: Σαμαράς 60%, Μπακογιάννη 32%, Ψωμιάδης 18%.
Κρήτη: Σαμαράς 17%, Μπακογιάννη 75%, Ψωμιάδης 7%.
Πελοπόννησος: Σαμαράς 54%, Μπακογιάννη 38%, Ψωμιάδης 7%.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη. Αν η εκλογή Σαμαρά είναι οριακή, μπορεί να καταθέσει ένσταση και να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα πατώντας στα προβλήματα στην ψηφοφρία που παρουσιάστηκαν.

Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο

Η πορεία της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε εμφύλιους πολέμους, σύμφωνα με ερευνητές, καθώς τα μοντέλα προβλέπουν γύρω στους 400.000 επιπλέον θανάτους από τις συγκρούσεις στην Αφρική μέχρι το 2030.

Μία άνοδος της θερμοκρασίας της τάξεως του 1o C θα μπορούσε να οδηγήσει κατά 50% σε εμφύλιες συγκρούσεις στη νοτίως της Σαχάρας Αφρική. Ο Marshall Burke, οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και επικεφαλής της μελέτης, ισχυρίστηκε: «Η μελέτη μας δείχνει πως η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός αφρικανικού εμφυλίου πολέμου σε ποσοστό πάνω από 50% μέχρι το 2030, συγκριτικά με το 1990, με κόστος πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές.»
Οι μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία θα επηρεάσουν την ανάπτυξη των καλλιεργειών και κυρίως αυτών της φτωχής νοτίως της Σαχάρας Αφρικής, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία για την επιβίωσή της.
Ο Edward Miguel, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, υποστήριξε: «Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, υποφέρουν πολλοί άνθρωποι στην Αφρική, και όσοι βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση είναι πολύ πιθανότερο να πάρουν τα όπλα.»
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), δίνει τα πρώτα σκληρά στοιχεία που αποδεικνύουν πως υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και του πολέμου. Βασίζεται σε δεδομένα από 20 μοντέλα υπερθέρμανσης και μία ιστορική μελέτη της σχέσης μεταξύ κλίματος και συγκρούσεων στην νοτίως της Σαχάρας Αφρική.
Οι ερευνητές βρήκαν πως, μεταξύ 1980 και 2002, ήταν πιθανότερο να ξεσπάσουν εμφύλιοι πόλεμοι τις πιο ζεστές χρονιές. Τις χρονιές αυτές, που η θερμοκρασία ήταν κατά μέσο όρο 1ο C υψηλότερη, ο κίνδυνος για να ξεσπάσει ένας εμφύλιος έφτανε το 50%.
Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο γεωεπιστήμονας David Lobell, δήλωσε: «Κατά μέσο όρο, τα μοντέλα δείχνουν πως οι θερμοκρασίες πάνω από την αφρικανική ήπειρο θα αυξηθούν περίπου κατά 1ο C μέχρι το 2030.
«Δεδομένης της δυνατής ιστορικής σχέσης μεταξύ αύξησης θερμοκρασίας και συγκρούσεων, η αναμενόμενη αυτή μελλοντική αύξηση θεωρείται αρκετή για να αυξήσει τα ποσοστά να ξεσπάσει ένας εμφύλιος.»


Η μελέτη έδειξε πως μία αύξηση της θερμοκρασίας, της τάξεως του 1ο C θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αύξηση του κινδύνου μέχρι το 2030, της τάξεως του 55%, γεγονός που μοιραία θα οδηγήσει σε θάνατο γύρω στις 390,000 ανθρώπινες ζωές εξαιτίας των συγκρούσεων, παίρνοντας ως δεδομένο ότι οι μελλοντικοί πόλεμοι θα είναι το ίδιο φονικοί με τους πρόσφατους.
Οι ερευνητές πίεσαν τις κυβερνήσεις στην Αφρική, αλλά και σε όλο τον κόσμο, να επισπεύσουν και να διευρύνουν τις πολιτικές, προκειμένου να βοηθήσουν την ήπειρο να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο Burke αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα ευρήματά μας αποτελούν ένα δυνατό ερέθισμα για να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις προκειμένου να προσαρμοστεί η Αφρική στην κλιματική αλλαγή, με τρόπους όπως την ανάπτυξη διαφόρων ποικιλιών καλλιεργειών, λιγότερο ευαίσθητων στην υπερβολική ζέστη, αλλά και τη διασφάλιση των αγροτών από τις δυσμενείς επιπτώσεις του θερμότερου κλίματος.
«Εάν το κλίμα στη νοτίως της Σαχάρας Αφρική συνεχίσει να θερμαίνεται και δεν γίνουν πολλά πράγματα ώστε να βοηθηθούν αυτές οι χώρες να προσαρμοστούν καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα είναι συγκλονιστικό.»
Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στην Αφρική από τους εμφύλιους πολέμους την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων και πάνω από 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Rihanna: χιλιάδες δολάρια για μία εμφάνισή της

Είναι όμορφη, πετυχημένη, σταρ και μία από τις ντίβες της χρονιάς 2009.

Ο λόγος για την Rihanna που όπως όλα δείχνουν το 2009 της ταιριάζει πολύ, αφού βρίσκεται στα καλύτερά της.

Τον τίτλο της σταρ τον «υπηρετεί» με τον καλύτερο τρόπο καθώς για μια εμφάνισή της την πρωτοχρονιά σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του Άμπου Ντάμπι, το «Emirates Palace Hotel» της προσφέρουν απλόχερα 500.000 δολάρια.

Υπενθυμίζουμε πως οι προτάσεις που δέχεται η Rihanna αυτή την περίοδο πέφτουν βροχή, μετά την προώθηση του καινούριου της άλμπουμ «Rated R».

Την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ γιόρτασε με φίλους λίγες μέρες πριν σε γνωστό κλαμπ της Νέας Υόρκης, μαζί με τους Jay – Z, την Ashlee Greene, τον Sean Diddy και τον Christian Siriano.

Από καρδιακά νοσήματα κινδυνεύουν οι άνδρες που καταπνίγουν τον θυμό τους

Οι άνδρες που καταπνίγουν τον θυμό τους στη δουλειά όταν αισθάνονται ότι αδικούνται, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα, σύμφωνα με έρευνα Σουηδών επιστημόνων.

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, συμμετείχαν 2.755 εργαζόμενοι άνδρες που δεν είχαν υποστεί έμφραγμα κατά την χρονική περίοδο 1999 – 2003.

Όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα, 47 εργαζόμενοι είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, ορισμένοι εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους.

Με βάση τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι επιστήμονες για τους συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι άνδρες στην πλειοψηφία τους δεν εξέφραζαν το θυμό τους για τις αδικίες που συνέβαιναν στη δουλειά τους.

«Αφού αξιολογήσαμε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η ηλικία, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση, η συμπεριφορά και ο φόρτος εργασίας, διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες που καταπνίγουν το θυμό τους στη δουλειά κινδυνεύουν από καρδιακά νοσήματα», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Συμπερασματικά, κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες που δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους όταν αδικούνται, αν και νιώθουν έντονο θυμό για τους συναδέλφους ή τον εργοδότη τους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως απέδειξε η έρευνα οι εργαζόμενοι που καταπιέζονται στη δουλειά τους όμως αποφεύγουν τις συγκρούσεις, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα σε σχέση με εκείνους που αντιδρούν όταν αδικούνται.

Η ΑΕΚ επικράτησε με 1-0 του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ

Με ηγέτη τον Νάτσο Σκόκο και σκόρερ τον Μαντούκα η ΑΕΚ επικράτησε με 1-0 του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα και ανέβηκε προσωρινά στην 4η θέση της βαθμολογίας, μια σημαντική «ένεση» ηθικού για την ομάδα του Μπάγεβιτς εν αναμονή των διοικητικών εξελίξεων, ενώ ο ΠΑΟΚ που είχε τον έλεγχο στο πρώτο μέρος, μετά το γκολ που δέχθηκε έπεσε ψυχολογικά και αποσυντονίστηκε στον νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής.
Μόλις στο 4΄ ο ΠΑΟΚ πλησίασε στο γκολ με τον Φωτάκη που μπήκε «σφήνα» στην περιοχή της ΑΕΚ απέφυγε και τον Σάχα, αλλά πολύ πλάγια θέση έστειλε την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.
Η ΑΕΚ που δεν μπορούσε να αναπτυχθεί σωστά στο πρώτο ημίχρονο δημιούργησε μόλις μια ευκαιρία, σε φάση διαρκείας στο 35΄ με τον Μαντούκα να σουτάρει πάνω σε πόδια αμυνομένων του ΠΑΟΚ.
Οι παίκτες του Μπάγεβιτς «πελαγοδρομούσαν» στη μεσαία γραμμή, ενώ αντίθετα ο ΠΑΟΚ φαινόταν ότι πατούσε καλύτερα στο γήπεδο, πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων και συχνά έβγαινε με αξιώσεις στην επίθεση με «αιχμές» τους Μουσλίμοβιτς και Φωτάκη.
Στο 45΄ ο ΠΑΟΚ έφτασε μια ανάσα από το γκολ όταν από βαθιά μπαλιά του Αραμπατζή, ο Μουσλίμοβιτς βγήκε έξυπνα στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ έπιασε πάνω στην κίνηση το σουτ, όμως ο Σάχα είπε δύο φορές «όχι» στον Βόσνιο επιθετικό.

Στην επανάληψη η ΑΕΚ βελτιώθηκε αισθητά και μόλις στο 48΄ το γήπεδο πήρε «φωτιά»: Ο Σκόκο που ήταν εξαιρετικός απόψε με μια βιρτουόζικη ενέργεια ντρίμπλαρε απανωτά Βιτόλο και Γκαρσία από δεξιά και «σέρβιρε» έτοιμο γκολ στον Μαντούκα ο οποίος από το ένα μέτρο δεν δυσκολεύτηκε να γράψει το 1-0 για την «Ενωση».
Το γκολ αυτό έριξε την ψυχολογία των παικτών του Σάντος που έχασαν την κυριαρχία στον χώρο του κέντρου και τον ρυθμό τους απέναντι στην ΑΕΚ που αναθάρρησε και πήρε τον έλεγχο του ματς.
Ο ΠΑΟΚ «απάντησε» με μια πολύ καλή ευκαιρία στο 64΄ όμως το σουτ του Ίβιτς βρήκε τον Σάχα σε ετοιμότητα. Στο αμέσως επόμενο λεπτό η ΑΕΚ έφτασε κοντά σε δεύτερο γκολ, όταν από εξαιρετική σέντρα του Μαντούκα από αριστερά ο Χέρσι έπιασε την κεφαλιά από ιδανική θέση που υποχρέωσε τον Χαλκιά σε εντυπωσιακή απόκρουση.
Στο 74΄ η «Ενωση» είχε δοκάρι από μια φαινομενικά ακίνδυνη φάση με τον Σκόκο που σούταρε πολύ δυνατά από 30 μέτρα απόσταση ύστερα από κεφαλιά-πάσα του Μπλάνκο.

Διαιτητής: Σταθόπουλος (Αχαϊας)

Κίτρινες : Μάκος, Βιτόλο, Ιβιτς, Αραμπατζής, Χέρσι, Κοντρέρας

Συνθέσεις:

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Καράμπελας, Μαϊστόροβιτς, Γκέντσογλου (68` Αλβες), Αραούχο, Καφές, Μάκος, Μαντούκα, Χέρσι (78` Λεονάρντο), Σκόκο, Μπλάνκο (90΄ Γκερέιρο)

ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς, Αραμπατζής, Γκαρσία (80` Παπάζογλου), Βιτόλο, Τσιρίλο, Μουσλίμοβιτς, Κοντρέρας, Λίνο, Φωτάκης (61` Κουτσιανικούλης), Βιεϊρίνια, Ιβιτς.

Πέθανε από τη νέα γρίπη 64χρονος με υποκείμενη νόσο

Απεβίωσε σήμερα ένας ακόμη άνδρας, 64 ετών, με υποκείμενη νόσο (καρκίνο του πνεύμονα), ο οποίος νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω της νέας γρίπης.

Πρόκειται για το 18ο θύμα του ιού.

Από τα 18 άτομα που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές από τη νέα γρίπη, οι δύο δεν είχαν καμία υποκείμενη νόσο.

Ακόμη 27 άτομα νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, από τα οποία τα 12 σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ αυτών είναι δύο παιδιά και μία έγκυος.

Τα περισσότερα από τα περιστατικά που νοσηλεύονται έχουν είτε παχυσαρκία στη νοσογόνο της μορφή, είτε είναι υπέρβαροι.

Τρίτη φάση εμβολιασμού

Τη Δευτέρα ξεκινά η τρίτη φάση του εμβολιασμού με τη συμμετοχή ατόμων από 6 μηνών έως 49 ετών.

Οι εμβολιασμοί γίνονται στα νοσοκομεία, καθώς και στα 77 εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας και ιατρεία του ΙΚΑ (περισσότερες πληροφορίες στην τηλεφωνική γραμμή 1135 και στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr).

Κάθε άνθρωπος και συγγραφέας...!

Σήμερα σχεδόν όλοι οι άνθρωποι διαβάζουν. Αύριο σχεδόν όλοι θα γράφουν. Αν ο σχεδόν καθολικός αλφαβητισμός αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, η σχεδόν καθολική ικανότητα και δυνατότητα του καθένα να είναι συγγραφέας, θα χαρακτηρίσει τον επόμενο πολιτισμό της ανθρωπότητας.

Πριν το 1455 και την εφεύρεση της τυπογραφίας, όταν ακόμα τα βιβλία ήσαν χειρόγραφα, ένας γραφέας χρειαζόταν ένα χρόνο περίπου για να αντιγράψει ένα βιβλίο όπως η Βίβλος. Σήμερα πια ο καθένας, μέσα σε ένα μόλις λεπτό, έχει ανανεώσει το ιστολόγιο (blog) του. Ο ρυθμός αύξησης των συγγραφέων στην κοινωνία μας αυξάνεται διαχρονικά με εκθετικό ρυθμό, επιταχύνοντας αφάνταστα τη ροή των πληροφοριών και την κοινωνική επιρροή των ατόμων, σε βαθμό αδιανόητο όχι μόνο για το Μεσαίωνα, αλλά για τη σχετικά πρόσφατη εποχή.

Για πρώτη φορά, ο καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Ντένις Πέλι και ο Τσαρλς Μπιγκέλοου, καθηγητής γραφικών τεχνών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ρότσεστερ των ΗΠΑ, υπολόγισαν πώς εξελίχτηκε με το πέρασμα των αιώνων ο αριθμός των συγγραφέων που εξέδωσαν κάποιο βιβλίο (και πιο πρόσφατα όσων "εκδίδουν", δηλαδή δημοσιεύουν τις απόψεις τους σε κάποιο προσωπικό ιστολόγιο ή σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, όπως το Facebook ή το Twitter).

Όπως γράφουν στο επιστημονικό περιοδικό "Seed", εκτιμούν ότι ο αριθμός των συγγραφέων δεκαπλασιάζεται περίπου κάθε ένα αιώνα κατά τα τελευταία 600 χρόνια. Μέχρι το 2000 υπήρχαν γύρω στο ένα εκατομμύριο συγγραφείς βιβλίων κάθε χρόνο. Φαίνονται πολλοί, αλλά δεν αποτελούν παρά το 0,01% των περίπου 7 δισ. κατοίκων του πλανήτη μας. Όμως, από το 2000 και μέχρι σήμερα, ο αριθμός των κάθε είδους συγγραφέων (συμπεριλαμβανομένων, εκτός από τους συγγραφείς βιβλίων, και όσων γράφουν τα κείμενά τους στο Ίντερνετ) δεκαπλασιάζεται όχι κάθε αιώνα, αλλά κάθε χρόνο.

Σύντομα οι συγγραφείς δεν θα είναι μια μειοψηφία

Με τον ρυθμό αυτό, που είναι πλέον εκατό φορές ταχύτερος σε σχέση με τον μέσο ρυθμό συγγραφής κατά την περίοδο 1400-2000, οι συγγραφείς, από μια μικρή μειονότητα που ήταν ως τώρα, πρόκειται να γίνουν σύντομα η πλειονότητα στη Γη. Βρίσκεται, δηλαδή, σε εξέλιξη, κάτω από τη μύτη μας, μια πραγματική πολιτισμική και κοινωνική επανάσταση που έχει συγκεκριμένα ορόσημα: το πρώτο ιστολόγιο Blog που εμφανίστηκε το 1997, το Facebook που δημιουργήθηκε το 2004 και το Twitter που ξεκίνησε το 2006.

Οι συγγραφείς βιβλίων στην εποχή μας συνεχίζουν να αυξάνονται με τον ίδιο μέσο ρυθμό (δεκαπλασιασμός τους μέσα σε ένα αιώνα). Όμως τη "διαφορά" κάνουν οι συγγραφείς των λεγόμενων "νέων μέσων" που αυξάνονται με 100πλάσια ταχύτητα. Με τέτοιο ρυθμό, οι συγγραφείς, με την ευρύτερη έννοια, εκτιμάται ότι θα αποτελούν το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2010 και σχεδόν το 10% το 2011. Μια σημαντική εξέλιξη στο πεδίο αυτό, είναι, εκτός από το Ίντερνετ και οι νέες μηχανές που επιτρέπουν την άμεση -κατά παραγγελία- εκτύπωση του βιβλίου ενός ερασιτέχνη ή επαγγελματία συγγραφέα σε πέντε μόλις λεπτά, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου εκδοτικού οίκου.

Αυτή η συγγραφική "έκρηξη" δεν μπορεί παρά να συνοδευτεί από την ενίσχυση της δύναμης και της επιρροής των ατόμων, πράγμα που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι διάφοροι οργανισμοί. Για παράδειγμα, οι ακτιβιστές-συγγραφείς χρησιμοποίησαν το Twitter για να καταγγείλουν έγγραφα τις εκλογές και την κρατική αυθαιρεσία και τρομοκρατία στο Ιράν, ενώ όταν η αμερικανική αεροπορική εταιρία United Airlines αρνήθηκε να αποζημιώσει έναν μουσικό για την ζημιά που έπαθε η κιθάρα του κατά την αερομεταφορά της, αυτός, μετατρεπόμενος αμέσως σε "συγγραφέα ανάγκης", δημοσίευσε στο Ίντερνετ ένα καινούριο τραγούδι του με τον εύγλωττο τίτλο "H United σπάει κιθάρες", με συνέπεια οι μετοχές της εταιρίας να σημειώσουν πτώση 10% στο χρηματιστήριο.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι -στο όχι μακρινό μέλλον- όλοι οι άνθρωποι (το 100%) θα γίνουν συγγραφείς κάποιου είδους. Τελικά, η τωρινή ανησυχία για τον αναλφαβητισμό μπορεί να μετατραπεί σε ένα νέο είδος ανησυχίας για όσους δεν θα μπορούν να γράψουν και να δημοσιεύσουν τις απόψεις τους στην κοινωνία του μέλλοντος.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο ερευνητές, η ανάγνωση αποτελούσε αναπόσπαστο χαρακτηριστικό του δυτικού πολιτισμού από τα χρόνια της αρχαίας Αθήνας, όταν όλοι οι Αθηναίοι πολίτες έπρεπε να ξέρουν να διαβάζουν, και σήμερα πια η ανάγνωση θεωρείται δεδομένη στις σύγχρονες δημοκρατίες. Τονίζουν ότι λίγοι συγγραφείς της κλασικής Αθήνας ήσαν αρκετοί για να δημιουργήσουν το θέατρο, τη φιλοσοφία, την επιστήμη, τη λογοτεχνία, την ιστορία κ.α. Πώς άραγε, λένε, θα είναι μια κοινωνία στο μέλλον, όπου όλοι λίγο-πολύ θα γράφουν και θα δημοσιοποιούν τις απόψεις τους; Ως αναγνώστες οι άνθρωποι καταναλώνουν, αλλά ως συγγραφείς δημιουργούν, συνεπώς η τάση της κοινωνίας, τονίζουν, είναι να μετατραπεί σταδιακά από μια κοινότητα καταναλωτών σε μια κοινότητα δημιουργών.


Το μυστήριο της νέας γρίπης

Ένα από τα μεγάλα μυστήρια της Ιατρικής είναι γιατί σε μια επιδημία μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά και πεθαίνουν, ενώ άλλοι παραμένουν αλώβητοι. Στην πανδημία της νέας γρίπης που προκαλεί ο ιός Η1Ν1, γιατροί και υγειονομικοί υπάλληλοι επικαλούνται «υποκείμενα προβλήματα».

Ηέκφραση αυτή είναι πλέον πανταχού παρούσα στα ρεπορτάζ και σημαίνει παράλληλα ιατρικά προβλήματα όπως διαβήτη και πνευμονικές νόσους. Όμως αυτά τα υποκείμενα προβλήματα εξηγούν μέρος μόνο του μυστηρίου που κάνει αυτή τη γρίπη να είναι τόσο ήπια για μερικούς και τόσο σοβαρή για άλλους.

Οι ηλικωμένοι. Τις τελευταίες εβδομάδες δημοσιεύτηκαν σε πολύ αξιόλογες ιατρικές επιθεωρήσεις οι πρώτες επιστημονικές αναφορές που καταγράφουν λεπτομερώς τα δημογραφικά δεδομένα και τα ιατρικά ιστορικά εκατοντάδων ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία και, σε πολλές περιπτώσεις, πέθαναν. Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, πολλοί από τους ανθρώπους που ασθένησαν βαριά από τον Η1Ν1 είχαν πράγματι τα ίδια υποκείμενα προβλήματα με αυτούς που συχνά προσβάλλονται από σοβαρή εποχική γρίπη. Ωστόσο, οι αναφορές αυτές επισήμαιναν μερικές σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους ιούς.

Πρώτον, επιβεβαιώθηκε η πρώτη εντύπωση πολλών κλινικών: η εποχική γρίπη είναι συνήθως σοβαρότερη για τους ηλικιωμένους· ο Η1Ν1 πλήττει σοβαρά τα παιδιά και τους νεαρούς ενηλίκους. Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει πως ο Η1Ν1 μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτικός από την εποχική γρίπη, καθώς προσβάλλει το 22% ώς 33% των ανθρώπων, σε σύγκριση με το 5% ώς 15% που προσβάλλει η εποχική γρίπη.

Η παχυσαρκία. Επιδημιολόγοι διαπίστωσαν επίσης απροσδόκητους συσχετισμούς ανάμεσα στη σοβαρή γρίπη από τον Η1Ν1 και σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα. Μάθαμε επίσης ότι στις ΗΠΑ πάνω από το 25% του συνόλου αυτών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν δεν είχε κάποιο σημαντικό υποκείμενο πρόβλημα. Σύμφωνα με μια έκθεση των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDC) τον Σεπτέμβριο, 12 από τα 36 παιδιά που είχαν πεθάνει ώς τις αρχές Αυγούστου στις ΗΠΑ φαίνεται ότι ήταν ευγιή πριν προσβληθούν από τη γρίπη.

Πώς λοιπόν μπορούμε να εξηγήσουμε το γεγονός ότι έπειτα από έκθεση φαινομενικά υγιών ανθρώπων στον ιό Η1Ν1 οι διαφορές στο αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακές και κυμαίνονται από απουσία μόλυνσης μέχρι μια ήπια νόσο του αναπνευστικού και μέχρι τον θάνατο; Το παράδειγμα του ΑΙDS. Μελετώντας τον ιό ΗΙV που προκαλεί το ΑΙDS, ερευνητές βρήκαν ότι μερικοί άνθρωποι που είχαν εκτεθεί ευρέως στον ΗΙV και δεν είχαν μολυνθεί είχαν μια γενετική διαφορά στους υποδοχείς των κυττάρων στους οποίους προσδένεται ο ιός- μια γενετική διαφορά που εμποδίζει τον ιό να προσδεθεί και να μπει στα κύτταρά τους.

Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε σ΄ ένα νέο φάρμακο για τη θεραπεία αυτών που έχουν ΑΙDS και δεν έχουν το προαναφερθέν γενετικό πλεονέκτημα, ένα φάρμακο το οποίο προστατεύει τα κύτταρα που δεν έχουν ακόμη προσβληθεί από τον ιό. Τα ευρήματα που αφορούν αυτούς που δεν προσβάλλονται μπορεί να οδηγήσουν και σε άλλες νέες θεραπείες και αυτό ισχύει και για τη γρίπη. Πράγματι, υπάρχουν ήδη αρχικά ευρήματα ερευνητών στην Ευρώπη και την Ιαπωνία που δείχνουν ότι ο νέος ιός μπορεί να προσδεθεί όχι μόνο στους υποδοχείς στους οποίους προσδένεται ο ιός της εποχικής γρίπης, αλλά και σε άλλους υποδοχείς βαθιά στους πνεύμονες. Γενετικές διαφορές σ΄ αυτούς τους άλλους υποδοχείς μπορεί να ευθύνονται για την εκδήλωση σοβαρών αναπνευστικών νόσων σε μερικούς από αυτούς που προσβάλλονται από τον Η1Ν1.

Η γονιδιακή προδιάθεση. Για πρώτη φορά στην Ιστορία, επιστήμονες ετοιμάζονται να επαναπροσδιορίσουν τα υποκείμενα προβλήματα με τρόπο πιο σαφή, βασισμένο στο πώς ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ανθρώπου. Στα γονίδιά μας μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο πρόβλημα, που καθορίζει αν και πόσο σοβαρά θα νοσήσουμε. Οι Τζέρομ Γκρούπμαν και Πάμελα Χάρτσμπαντ είναι γιατροί στο Βeth Ιsrael Deaconess Μedical Center και καθηγητές στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.



Δεκαέξι έχασαν τη μάχη με τον ιό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

Στους 16 έφτασαν οι θάνατοι στη χώρα μας, καθώς δύο ακόμη ασθενείς που νόσησαν από τη νέα γρίπη και παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές απεβίωσαν. Την ίδια ώρα, αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό και ο αριθμός των πολιτών που μολύνονται από τον νέο ιό, γεγονός που δείχνει πως κλιμακώνεται το πανδημικό κύμα.

Και όπως έγινε γνωστό, δύο ακόμη άνδρες είναι τα νεώτερα θύματα της νέας γρίπης, οι οποίοι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι το τελευταίο διάστημα σε κρίσιμη κατάσταση.

Πρόκειται για έναν 26χρονο, ο οποίος ήταν παχύσαρκος και είχε υπέρταση και για έναν 42χρονος που έπασχε παράλληλα από κίρρωση του ήπατος.

Οι λοιμωξιολόγοι διαπιστώνοντας πως τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, κάνουν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν με το πανδημικό εμβόλιο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στην ανάγκη για προστασία που έχουν εκείνοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεδομένου πως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Εμβολιάζονται. Την ίδια ώρα, ο ρυθμός προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα παραμένει σταθερά ανοδικός- χτες έως τις έξι το απόγευμα εμβολιάστηκαν 10.891 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός δεν φαίνεται όμως να ικανοποιεί τους ειδικούς δεδομένου πως το πανδημικό κύμα αναμένεται να κορυφωθεί πριν από τα Χριστούγεννα συνεπώς μέρα με τη μέρα χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Στο μεταξύ, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι ασφαλές το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης. Στην παραγγελία του ο εισαγγελέας μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «έχοντας έρθει σε επαφή με ιδιώτες γιατρούς σχετικά με το πανδημικό εμβόλιο διαπιστώθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του, τα συστατικά αυτού, τη διαδικασία δοκιμής του πριν από την παραγωγή του, τους ελέγχους στους οποίους υποβλήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις παρενέργειες που θα έχει τις οποίες χαρακτηρίζουν σοβαρές έως επικίνδυνες».

«Να τελειώσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Να μπει ένα τέλος στο «πείραμα» του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί για πρώτη φορά ευθέως ο Λεωνίδας Κύρκος, παροτρύνοντας τους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου να απαλλάξουν την Ανανεωτική Αριστερά από την καταστροφική της συνύπαρξη με το συγκεκριμένο «μόρφωμα». Παράλληλα, ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς συμβουλεύει τους εκπροσώπους της Ανανεωτικής Πτέρυγας να δώσουν τη μάχη μέσα στον Συνασπισμό, όμως σε περίπτωση που- όπως λέειοι ιδέες τους δεν εισακουστούν, να αποχωρήσουν και να προχωρήσουν στη δημιουργία νέου κόμματος.
Σε μία αφοπλιστική συνέντευξή του που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «Λεωνίδας Κύρκος Εκ Βαθέων», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες στα βιβλιοπωλεία (Εκδόσεις Επίκεντρο) και δόθηκε στον Πέτρο Παπασαραντόπουλο, ο Λεωνίδας Κύρκος μιλάει εφ΄ όλης της ύλης για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ανάγκη συμπόρευσης ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ, τους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου, αλλά και το μέγιστο λάθος της ζωής του που, όπως λέει, ήταν η συναίνεση στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από δύο μάλλον ασύμβατες τάσεις. Υπάρχει η «κινηματική- αντισυστημική Αριστερά», που την εκφράζουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και ένα κομμάτι του Συνασπισμού, και υπάρχει και η ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική, Ανανεωτική Αριστερά. Πώς είναι δυνατόν αυτές οι δύο τάσεις να συνυπάρξουν και να υποστηρίξουν μια τέτοια πολιτική;
Έχεις δίκιο. Είναι ασύμβατες αυτές οι τάσεις. Γι΄ αυτό από καιρό είχα θεωρήσει ότι ήμασταν πια στο τέλος του πειράματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το υποστηρίζετε και τώρα, μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου;

Το υποστηρίζω και σήμερα, μετά τις εκλογές. Θεωρώ ότι η Ανανεωτική Αριστερά πρέπει να απαλλαγεί από αυτή την καταστροφική συνύπαρξη. Αυτό που από κάποιους θεωρείται ότι αποτελεί τη δύναμή της, στην πράξη, αποτελεί πηγή μύριων όσων αρνητικών που αναδείχθηκαν σε όλη τη διαδρομή πριν από τις εκλογές.

Όμως,στο εσωτερικό του Συνασπισμού, η Ανανεωτική Πτέρυγα είναι μειοψηφία.Ακόμα και αν ο Συνασπισμός αποσυρθεί από το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ,μέσα στον Συνασπισμό,οι ανανεωτικές ιδέες είναι μειοψηφικές. Τι ακριβώς προτείνετε στην Ανανεωτική Πτέρυγα;

Η Ανανεωτική Πτέρυγα πρέπει να δώσει τη μάχη μέσα στον Συνασπισμό. Μάχη που δεν την έδωσε τα τελευταία χρόνια με τη συνέπεια που επιβαλλόταν. Καταρχήν πρέπει να αποφασίσει να πολεμήσει. Πολλές φορές στο παρελθόν έγιναν παραλυτικού χαρακτήρα συμβιβασμοί, που οδήγησαν σε εγκατάλειψη θεμελιωδών πολιτικών θέσεων που χαρακτήριζαν την Ανανεωτική Αριστερά σε όλη την ιστορική της διαδρομή. Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Εάν μέσα στον Συνασπισμό, με δημοκρατικές διαδικασίες που τις έχει κατακτήσει αυτός ο χώρος,οι ανανεωτικές ιδέες και προτάσεις είναι μειοψηφικές, όπως ήταν τα τελευταία είκοσι χρόνια,τότε,κατά την άποψή σας,τι πρέπει να κάνουν οι μειοψηφούντες Ανανεωτικοί. Να μείνουν ή να φύγουν;

Σε αυτή την περίπτωση, κατ΄ ανάγκη θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου σχήματος. Δεν μπορεί κανένας που πιστεύει στις ιδέες της Ανανεωτικής Αριστεράς να σταματήσει μια τέτοια εξέλιξη που πρέπει να πάρει τον δρόμο της. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν εκείνα τα πολιτικά στελέχη που θα σηκώσουν στην πλάτη τους το νέο εγχείρημα.

Αυτός ο νέος φορέας θα ήταν ευκταίο να συνεργαστεί και με άλλες δυνάμεις, όπως,
για παράδειγμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι;
Ο κεντρικός μου στόχος είναι πάντα η συνάντηση των δύο μεγάλων ρευμάτων της ελληνικής κοινωνίας, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Ένα από τα βασικά κριτήρια του τι ακριβώς σκέφτεται να κάνει η Ανανεωτική Πτέρυγα είναι η τροποποίηση της στάσης της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Εάν δεν τροποποιήσει τη στάση της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, τότε η υπόθεση αυτή είναι από την αρχή της υπονομευμένη.

Οι σύντροφοί σας της Ανανεωτικής Πτέρυγας στον Συνασπισμό μοιάζει να μην έχουν μια τόσο ξεκάθαρη άποψη όπως αυτή που εκφράζετε εσείς.

Νομίζω ότι πρέπει να τους δώσουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα για να σκεφτούν, να συλλογιστούν στα σοβαρά και να αποφασίσουν. Νομίζω ότι τελικά θα συνταχθούν με την ιδέα της δημιουργίας ενός νέου φορέα, αν στο μεταξύ αποδειχθεί ότι οι προσπάθειές τους για μια ριζική αλλαγή πολιτικής του Συνασπισμού δεν έχουν αποτέλεσμα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ
«Έχασε την ευκαιρία»
Τον Νίκο Κωνσταντόπουλο τον έχω χρεώσει με την κατηγορηματική του εναντίωση προς κάθε ιδέα συνάντησης με το ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι ο Νίκος έχασε μια λαμπρή ευκαιρία να γίνει αυτός ο κρίκος μιας συνάντησης ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού, συνάντηση την οποία ο ίδιος σήμερα υποστηρίζει. Παρ΄ ότι ήταν ο μόνος από τους τρεις που δεν προερχόταν από το κομμουνιστικό ρεύμα. Κατά συνέπεια, είχε όλες τις δυνατότητες προσέγγισης, και ψυχολογικής ακόμα, με την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΑΒΑΝΟ
«Τον ψήφισα για πρόεδρο»
Σ΄ό,τι αφορά τον Αλέκο Αλαβάνο: η σχέση μας ξεκίνησε από μια κοινή συμμετοχή σ΄ ένα πάνελ της ΕΡΤ το 1981, την παραμονή της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Η συζήτηση κύλησε ομαλά και παρά τις έντονα διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δύο εκπροσώπων της Αριστεράς, υπήρξε ένα κλίμα πολιτισμένο. Δεν υπήρξε καμία εκτροπή. Αυτά ώς την τελευταία στιγμή.

Όταν ήρθε η τελευταία στιγμή και ο λόγος ανήκε στον Αλέκο (ΚΚΕ), σε μένα δεν υπήρχε πια χρόνος, ο Αλέκος μού έχωσε μια μαχαιριά. Μου λέει ότι εσείς είστε διατεθειμένοι να παραχωρήσετε την Ελλάδα στην κυριαρχία των μονοπωλίων. Ο Αλέκος όταν συναντηθήκαμε στον Συνασπισμό, ίσως με την ανάμνηση αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς του, δεν παρέλειπε να μού πλέκει το εγκώμιο. Θυμάμαι έναν χαρακτηρισμό του που μου έκανε εντύπωση. Ο Κύρκος, είπε, είναι ο Τειρεσίας της Αριστεράς. Μεγάλη κουβέντα, την οποία προφανώς ούτε κατά ελάχιστον δεν πίστευε. Ήθελα να τον αρπάξω από τον λαιμό, αλλά τηλεοπτικά και προσωπικά αυτό θα ήταν απαράδεκτο. Πρέπει να πω ότι στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του Συνασπισμού τον Δεκέμβριο του 2004 ψήφισα τον Αλέκο Αλαβάνο και όχι το Μιχάλη Παπαγιαννάκη που ήταν εγγύτερα στις πολιτικές μου απόψεις. Το έκανα γιατί ήθελα στην ηγεσία του Συνασπισμού να υπάρχει στέλεχος προερχόμενο από το μεγάλο ρεύμα της κομμουνιστικής παράδοσης. Δεν άργησα να διαψευστώ. Όσο περνούσε ο χρόνος, οι διαφωνίες μας για τους χειρισμούς συγκεκριμένων ζητημάτων διογκώνονταν. Για ένα χρονικό διάστημα βλεπόμασταν. Τελευταία κόπηκε με δική του πρωτοβουλία η οδός επαφής μας κι έτσι δεν μπορώ να πω ότι είχα καμία απολύτως ενημέρωση για τις κινήσεις του. Ανάμεσα στις κινήσεις αυτές ήταν και η επιλογή του για την ανάδειξη στην ηγεσία του Συνασπισμού του νεαρού Αλέξη Τσίπρα. Είχα τις αντιρρήσεις μου. Από τότε οι δρόμοι μας χώρισαν οριστικά.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ
«Ποτέ δεν χτύπησε την πόρτα μου»
Για τον Αλέξη Τσίπρα πιστεύω ότι μπορεί να του δοθεί ένα περιθώριο να δείξει τι ακριβώς μπορεί να εκφράσει. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι αντιφατικά. Δεν μας έχει δείξει ακόμα, εκτός από κάποιες εκδηλώσεις της εντελώς ύστερης φάσης, τι ακριβώς θέλει σαν Τσίπρας, όχι σαν προστατευόμενος του Αλαβάνου.

Πρέπει όμως να πω ότι μου προξενεί εντύπωση το ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ μέχρι σήμερα και σε καμία περίπτωση την ανάγκη να συζητήσει μαζί μου.

Δεν λέω να ζητήσει τη συμβουλή μου. Ποτέ δεν χτύπησε την πόρτα του σπιτιού μου, ποτέ μα ποτέ.

«Το λάθος της ζωής μου, η παραπομπή του Ανδρέα»

OΛεωνίδας Κύρκος στο βιβλίο του «Εκ Βαθέων» καταθέτει για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά τις σκέψεις του για την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Κατά τη γνώμη μου και σ΄ ό,τι με αφορά, θεωρώ ότι η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο το 1989 ήταν ΤΟ λάθος της ζωής μου. Είχα πολλούς λόγους να αντιταχθώ. Δεν αντιτάχθηκα. Την παραπομπή του την ψήφισε ολόκληρη η διοικούσα επιτροπή και η Κεντρική μας Επιτροπή, και εγώ δεν αντιτάχθηκα.

Εσείς προσωπικά είχατε αμφιβολίες γι΄ αυτή την παραπομπή, είχατε επιφυλάξεις;
Χρωστούσαμε να ήμασταν απείρως πιο προσεκτικοί όταν προσεγγίζαμε την παραπομπή του Ανδρέα.

Τρεις τραυματίες από συμπλοκές στην Ομόνοια

Τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός άγριας συμπλοκής μεταξύ 20 αλλοδαπών σήμερα το μεσημέρι στην οδό Ξούθου στην Ομόνοια.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνεπλάκησαν μεταξύ τους για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία Ιρανοί, Ιρακινοί και Αφγανοί.

Από το σημείο διακομίστηκαν τραυματισμένοι στο Λαϊκό Νοσοκομείο ένας Ιρακινός, ένας Ιρανός και ένας Αφγανός. Από τους τρεις, σε σοβαρότερη κατάσταση είναι ο Ιρανός, o οποίος έφερε τραύμα από μαχαίρι στην κοιλιά και εισήχθη στο χειρουργείο.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

Το πλοίο Tara Oceans στην Μαρίνα του Φλοίσβου

Ένα ασυνήθιστο πλοίο βρίσκεται στη Μαρίνα του Φλοίσβου από τις 25 ως τις 29 Νοεμβρίου, με επιβάτες μια διεθνή διεπιστημονική ομάδα από ωκεανογράφους, βιολόγους, γενετιστές και άλλους ειδικούς από διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Το πλοίο με την ονομασία Tara Oceans, με 15μελές πλήρωμα, πραγματοποιεί ένα τριετές ταξίδι, με σκοπό τη μελέτη των οικοσυστημάτων των ωκεανών και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η εν λόγω αποστολή σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες του κόσμου, ξεκίνησε στις 5 Σεπτεμβρίου 2009 με τον απόπλου του σκάφους από το Λοριάν της Βρετάνης στη Γαλλία και θα ολοκληρωθεί το 2012.
Το ταξίδι θα καλύψει συνολικά περίπου 150.000 χλμ. (81.000 ναυτικά μίλια), σε όλους τους ωκεανούς της Γης (Ατλαντικό, Ειρηνικό, Ινδικό), από τους πόλους μέχρι τους τροπικούς, κάνοντας στάσεις σε περίπου 50 χώρες.

Η επόμενη προγραμματισμένη στάση του σκάφους θα γίνει στη Λάρνακα της Κύπρου, στις 4 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια το πλοίο θα κατευθυνθεί προς το Λίβανο και την Αίγυπτο, ενώ το 2010 θα εισέλθει πλέον στον Ινδικό ωκεανό.

Η Tara Oceans αποτελεί μια τριετή διεθνή ωκεανογραφική αποστολή, η οποία διοργανώνεται από το πρόγραμμα «Tara Expeditions» και μια διεθνή επιστημονική κοινοπραξία, υπό την αιγίδα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE).

Για τρία συνεχή χρόνια, θα συγκεντρώνει μετρήσεις και δείγματα διασχίζοντας όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου. Πρόκειται για μια παγκόσμια μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που παρόμοιά της δεν έχει διεξαχθεί έως τώρα με τα σημερινά σύγχρονα μέσα.

Το εν λόγω πλοίο θα εξερευνήσει όλες τις θάλασσες του πλανήτη, ζώνες υψηλής οικολογικής σημασίας, μοναδικά οικοσυστήματα και φαινόμενα. Το ταξίδι θα επιτρέψει τη μελέτη των οικοσυστημάτων των ωκεανών - τα οποία οι άνθρωποι συχνά παραμελούν, αν και είναι απαραίτητα για τη ζωή στη Γη - προκειμένου να δοθεί στην ανθρώπινη κοινότητα μια καλύτερη ευκαιρία να τα προστατέψει.

Καθοδηγείται μέσω δορυφόρου κατά το ερευνητικό του ταξίδι, διαθέτει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες παρατήρησης και ανάλυσης. Εκτός από μια εξελιγμένη συσκευή μετρήσεων και δειγματοληψιών, το σκάφος είναι εξοπλισμένο και με μια πλατφόρμα πειραματικής απεικόνισης, που επιτρέπει τόσο στους επιστήμονες όσο και στο κοινό να βλέπουν αυτούς τους αόρατους θαλάσσιους οργανισμούς (όπως το πλαγκτόν) που είναι απαραίτητοι για τη ζωή.

Στόχος του θα είναι κυρίως η μικροσκοπική χλωρίδα και πανίδα που παράγει το 50% του οξυγόνου της Γης. «Χωρίς αυτούς τους μικροοργανισμούς, ποτέ δεν θα είχαμε υπάρξει. Αν εξαφανιστούν, το ίδιο κι εμείς», όπως δήλωσε εφημερίδα «Ημερησία», ο κυτταρικός βιολόγος Ερίκ Καρσεντί, επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής, που είναι και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Βιο-Μοριακού Εργαστηρίου.

Εκλογές πρόεδρου Ν.Δ.(ΝΕΟΤΕΡΑ)



Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη. Τόσο μεγάλη που το ΠΑΣΟΚ άρχισε πλέον να ανησυχεί. Διότι είδε το 30% της αποχής να πηγαίνει σήμερα να ψηφίζει. Η διαφορά είναι μεγάλη. Για μία ακόμη φορά οι εταιρείες των γκάλοπ έπεσαν έξω. Πλέον θα πρέπει να δούν σοβαρά τί κάνουν. Γιατί πρέπει να σταματήσει αυτή η κοροϊδία.

Εμείς και πολλά άλλα blogs λέγαμε εδώ και καιρό για τη νίκη Σαμαρά που ερχόταν. Και μάλιστα ότι θα ήταν μεγάλη. Τόσο μεγάλη, που δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί και επομένως δεν θα μπορεί να πεί κανένας τίποτα. Η ώρα αυτή τη στιγμή είναι 6 και τα εκλογικά κέντρα είναι ακόμα γεμάτα από κόσμο που περιμένει να ψηφίσει. Το αποτέλεσμα της μάχης όμως από ότι φαίνεται έχει κριθεί...Και στα δύο στρατόπεδα μιλάνε για νίκη Σαμαρά...Τώρα μένει να δούμε το πόσο μεγάλη νίκη θα είναι...Η δημοσκόπηση μας είχε δείξει ποσοστό Σαμαρά στο 67%. Η εκτίμηση μας το πρωί έλεγε για 55% με 60% στον Σαμαρά.

Εκλογές προέδρου Ν.Δ.

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στη Ν.Δ. συνεχίζεται σε ομαλούς ρυθμούς. Είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει τόσοι άνθρωποι όσους περίμεναν να ψηφίσουν γενικά σήμερα. Ο αριθμός είναι μέχρι στιγμής 350.000 ψήφοι.

Ο Κουμουτσάκος ενημέρωσε πώς οι κάλπες θα κλείσουν μόλις ψηφίσει και ο τελευταίος που περιμένει στις ουρές. Ήδη θα έχουν μία παράταση μιας ώρας και βλέπουμε.

Όπως φαίνονται τα πράγματα η εκλογή κρίνεται από τον πρώτο γύρο. Ο Σαμαράς κυμαίνεται από 55% έως 60% η Μπακογιάννη από 35% έως 40% και ο Ψωμιάδης από 3% έως 5%.

Επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά πώς η Μητσοτακικοί στη Ν.Δ. είναι γύρω στο 40%.

Σε πολλά εκλογικά κέντρα, υπάρχει κοσμοσυρροή ψηφοφόρων, όμως το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις 10 το πρωί έχει λυθεί πλήρως και πλέον η διαδικασία έχει ομαλούς ρυθμούς.

Στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας βρέθηκε και ο Χατζηδάκης για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα...Δεν μπορούμε να πούμε ότι καταχειροκροτήθηκε αφού μόνο 10 άτομα τον χειροκρότησαν.

Περίεργο είναι το γεγονός ότι τα 2 ευρώ που δίνει ο κόσμος για να ψηφίσει, δεν φαίνονται πουθενά. Και τί εννοούμε με αυτό?Δεν δίνουν ούτε μία απόδειξη είσπραξης. Σε ένα κουτάκι μπαίνουν και στη συνέχεια πας να ψηφίσεις.

Μικρά προβλήματα αναφέρθηκαν στην Αχαΐα, αφού στο εκλογικό τμήμα Δάφνης του δήμου Παίων δεν ήταν δυνατή, μέχρι και λίγο πριν από τις 10 το πρωί, η σύνδεση με το κεντρικό σύστημα και καταβάλλονταν προσπάθειες για να επιλυθεί το πρόβλημα.
Επίσης στα Λουσικά του δήμου Ωλενίας δεν προσήλθε ο επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής και αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωματικό του. Όσον αφορά τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, καταγράφηκαν νωρίς το πρωί κάποιες απουσίες, αλλά στην συνέχεια καλύφθηκαν τα κενά και όλες οι επιτροπές λειτουργούν κανονικά.

Παρατείνεται μέχρι τις 21:30 η διαδικασία εκλογής προέδρου της Ν.Δ.



Η προσέλευση είναι πολύ μεγάλη...Με δυόμιση ώρες καθυστέρηση θα κλείσουν οι κάλπες. Τα ποσοστά των ψηφοφόρων αγγίζουν ποσοστά ρεκόρ. Τα γράψαμε και το μεσημέρι σχεδόν 600.000 ψηφοφόροι...σε λίγο νεώτερα...