BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ποιοί θα πάνε πού


Η οικονομική κρίση καλά κρατεί, αλλά οι Έλληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές και καλλιτέχνες έχουν αποφασίσει να αφήσουν για λίγο τις σκοτούρες και τα προβλήματα, αναζητώντας ευχάριστες στιγμές ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης μακριά από την Αθήνα. Αράχοβα, Καϊμακτσαλάν, χιονοδρομικά της Ελβετίας και πολλές από τις στολισμένες γιορτινά ευρωπαϊκές μητροπόλεις έχουν και φέτος την τιμητική τους.

Πιστοί στην παράδοση
Στο υπερπολυτελές σαλέ που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο φημισμένο «Gstaad Palace» θα περάσουν κάποιες ημέρες των φετινών γιορτών η Μαριάννα Λάτση με τη μητέρα της Εριέττα και τα παιδιά της Εριέττα, Φίλιππο και Πάρη. Η νεαρή Εριέττα βέβαια δεν θα περάσει τις γιορτές μαζί με τον Γιάννη Σαλπέα, καθώς χώρισαν πρόσφατα. Νέο μέλος της παρέας όμως θα είναι φέτος η γοητευτική ηθοποιός και αγαπημένη του Πάρη, Νίκι Ριντ. Μάλιστα, οι φήμες επιμένουν πως το ζευγάρι σκοπεύει να επισημοποιήσει τη σχέση του.

Από την παρέα θα λείπει και η αγαπημένη ανιψιά της κυρίας Λάτση, η Μικαέλα Δόξα, καθώς διανύει τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της και τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, Σταύρος Παπαντωνόπουλος, είναι πανευτυχείς.

Στο «Gstaad Palace» θα καταλύσουν και φέτος ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου. Το ζευγάρι θα περάσει για άλλη μια χρονιά κάποιες μέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών τους στο top χειμερινό θέρετρο.

Στο Γκστάαντ διαθέτει πλέον σαλέ και το εφοπλιστικό ζεύγος Νίκος Τσάκος - Σήλια Κριθαριώτη. Αν τα καταφέρουν, θα τους επισκεφθούν για λίγες μέρες ο Νίκος Κριθαριώτης και η αγαπημένη του Βίκυ Καγιά, η οποία είναι δεινή σκιέρ.

Από την άλλη, το Σεντ Μόριτζ θα επιλέξουν και φέτος οι οικογένειες Βαρδινογιάννη, Λιβανού και Νιάρχου.

Ψηφίζουν Ευρώπη
Πολλά δημοφιλή πρόσωπα της ελληνικής σοουμπίζ ψηφίζουν φέτος τις υπέροχα στολισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παραμυθένια Χριστούγεννα θα περάσουν οι δίδυμοι γιοι του Χρήστου Φερεντίνου και της Σοφίας Παυλίδου μαζί με τους γονείς τους, καθώς θα απολαύσουν την εορταστική ατμόσφαιρα στην πόλη του Φωτός και συγκεκριμένα στη Eurodisney. To ζευγάρι εδώ και πολύ καιρό προγραμμάτιζε τις υποχρεώσεις του, ώστε να μπορέσει να βρεθεί στο Παρίσι χωρίς έγνοιες και άγχη.

Τώρα που τελείωσαν οι υποχρεώσεις της στην ελληνική ύπαιθρο αποφάσισε να πάει λίγο πιο μακριά. Η Σίσσυ Χρηστίδου και ο Θοδωρής Μαραντίνης προγραμματίζουν ένα ταξίδι-αστραπή στο Λονδίνο για shopping αλλά και για να επισκεφθούν τις αγαπημένες τους ροκ σκηνές. Βέβαια, το ζευγάρι δεν θα λείπει παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων, καθώς ο Θοδωρής θα είναι με τους Onirama και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη στο REX.

Το Λονδίνο είναι η αγαπημένη πόλη και του Πέτρου Φιλιππίδη. Ο δημοφιλής ηθοποιός, παρά το απίστευτο τρέξιμο που έχει με τα γυρίσματα του «Λάκη του γλυκούλη» και τον «Μπακαλόγατο», τα κατάφερε και θα βρεθεί στην πιο όμορφα στολισμένη πόλη της Ευρώπης για λίγες μέρες μαζί με τη σύζυγό του Ελπίδα και το γιο τους. Στην οικογένεια Φιλιππίδη, φυσικά, αρέσει πολύ το θέατρο και έτσι έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια για κάποιες από τις παραστάσεις που ανεβαίνουν στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στη Μαδρίτη θα βρει η νέα χρονιά την οικοδέσποινα του «Super Star» Χριστίνα Λαμπίρη. Τρεις ημέρες μετά το γάμο τους με τον κοινοτάρχη Πικερμίου Θανάση Αδαμόπουλο, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Δεκεμβρίου, θα αναχωρήσουν για την ισπανική πρωτεύουσα. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ταξίδι του μέλιτος θα της μείνει αξέχαστο. Δεν θα είναι βέβαια για πολλές μέρες, καθώς στις 4 Ιανουαρίου η Χριστίνα θα πρέπει να βρίσκεται στο πλατό της εκπομπής της.

Στη Σουηδία προγραμματίζουν να περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων η Έλενα Παπαρίζου και ο Τόνυ Μαυρίδης. Η Έλενα επέλεξε να απέχει φέτος από τη νυχτερινή Αθήνα κι έτσι έχει το χρόνο για να βρεθεί στην παγωμένη Στοκχόλμη, κοντά στην οικογένειά της και στα αγαπημένα της πρόσωπα.

Προτιμούν τα βόρεια...
Για τους Θεσσαλονικείς η μαγεία του βουνού κρύβεται στις χιονισμένες κορφές του Καϊμακτσαλάν. Στο αναπαλαιωμένο και γραφικό χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου στην Πέλλα θα βρεθούν και φέτος τα Χριστούγεννα η Βίκυ Χατζηβασιλείου με το σύζυγό της, επιχειρηματία Γιάννη Ακκά και τα παιδιά τους. Η οικογένεια διαθέτει ένα από τα ωραιότερα σαλέ της περιοχής και ήδη η Βίκυ προετοιμάζει το εορταστικό "και πάντα υγιεινό" μενού για τους φίλους της. Η αλλαγή του χρόνου θα βρει την παρουσιάστρια και τον επιχειρηματία στο σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη.

Στη Βόρεια Ελλάδα θα κάνει φέτος Χριστούγεννα και η οικογένεια Νικολαΐδη. Η Δέσποινα Βανδή συνεχίζει με τεράστια επιτυχία τις εμφανίσεις της στο «Politeia Club» της Θεσσαλονίκης και τις ημέρες των εορτών θα την απολαύσει και ο σύζυγός της, που θα ανέβει στη συμπρωτεύουσα μαζί με τα παιδιά τους, τον Γιώργο και τη Μελίνα. Το λαμπερό ζευγάρι βέβαια δεν θα περιοριστεί στη γιορτινή Θεσσαλονίκη. Στα ρεπό της Δέσποινας θα επισκεφθούν και την Καβάλα, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της, αλλά και την Αλεξανδρούπολη, όπου ζουν οι γονείς του Ντέμη Νικολαΐδη.

Στη Θεσσαλονίκη κοντά στις οικογένειές τους θα βρεθούν για λίγες ημέρες η Νατάσσα Θεοδωρίδου αλλά και ο Αντώνης Ρέμος. Από την άλλη, μεζεδάκια με τους καλούς του φίλους στα αγαπημένα τσιπουράδικα της συμπρωτεύουσας απολαμβάνει ήδη ο Πασχάλης Τερζής, που φέτος απέχει από τη νυχτερινή Αθήνα.


Για σκι στον Παρνασσό
Στο υπέροχο συγκρότημα κατοικιών που διαθέτουν στην Αράχοβα θα υποδεχθούν τους φίλους τους ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης και η σύζυγός του Τζένη. Το πετρόκτιστο παλάτι εσωτερικά είναι επενδεδυμένο με ξύλο, ενώ πολλά από τα έπιπλα είναι ανεκτίμητης αξίας και αγοράστηκαν από δημοπρασίες του Λονδίνου. Όλοι στην Αράχοβα γνωρίζουν πως ο «Τίγρης» έχει το καλύτερα ενημερωμένο κελάρι με συλλεκτικές ετικέτες κονιάκ, μπράντι και ουίσκι. Για λίγες ημέρες θα βρεθεί εκεί και ο Γιώργος Μελισσανίδης με τους φίλους του. Στην παρέα είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται και η Ελεονώρα Μελέτη, που λατρεύει το σκι, αλλά και ο αγαπημένος της Γιάννης Ολιζιέρσκι, που προτιμά το σνόουμπορντ.

Την Αράχοβα θα επιλέξει για άλλη μια χρονιά η Σοφία Αλιμπέρτη με τους γιους της. Η παρουσιάστρια παρέμεινε φέτος εκτός μικρής οθόνης κι έτσι έχει όλο το χρόνο να γευτεί τις ντόπιες σπεσιαλιτέ και να δει πολλούς φίλους της που έχει στην περιοχή.

Στο χιονοδρομικό του Παρνασσού είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε και τον Γιάννη Πλούταρχο με τη σύζυγό του Μαρία και τα παιδιά τους. Ο Γιάννης απέχει και αυτός φέτος από τις πίστες και θα κάνει οικογενειακά Χριστούγεννα στο σπίτι του στη Λιβαδειά.

Αποδράσεων συνέχεια...
Στη ιδιαίτερη πατρίδα της, την Καλαμάτα, θα κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά η Αννίτα Πάνια και ο Νίκος Καρβέλας με το γιο τους Ανδρέα. Η Αννίτα θα παραμείνει για αρκετές ημέρες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, καθώς για δύο εβδομάδες οι εκπομπές της, το «Ζαμανφού» και τα «Παρατράγουδα», δεν θα προβληθούν. Στην ίδια περιοχή θα δείτε και τους πανευτυχείς γονείς Νίκο Χατζή και Νίκη Κάρτσωνα με το γιο τους. Η οικοδέσποινα του «Lifestyle» επισκέπτεται πολύ συχνά την Καλαμάτα καθώς εκεί ζει μόνιμα η οικογένειά της.

Ο Κρατερός Κατσούλης και η Κατερίνα Καραβάτου θα κάνουν τα πρώτα τους Χριστούγεννα μαζί στα αγαπημένα τους Χανιά, ενώ για την Πρωτοχρονιά θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Ερέτρια: 55χρονη σφαγιάστηκε στο σπίτι της


Αγριο έγκλημα με θύμα 55χρονη αποκαλύφθηκε στην περιοχή «Πλακάκια» Ερέτριας-Ευβοίας. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή κάτω από το κρεβάτι της, ημίγυμνη, με καρφωμένο στη δεξιά πλευρά του λαιμού της, μαχαίρι με μήκος λεπίδας έντεκα εκατοστών, ενώ στο σώμα της έφερε πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι (πιθανότατα αυτό που βρέθηκε καρφωμένο στο λαιμό της).

Η 55χρονη που έμενε μόνη της, δεν είχε δώσει σημεία ζωής από την παραμονή των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα να ανησυχήσουν οι γείτονές της οι οποίοι και ειδοποίησαν την αστυνομία χθες το βράδυ.

Στο δωμάτιο που βρέθηκε το πτώμα (το οποίο ήταν σε κατάσταση αρχικής σήψης) υπήρχαν εμφανή ίχνη πάλης, ενώ στο σπίτι δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης/διάρρηξης. Ο χρόνος τέλεσης του εγκλήματος υπολογίζεται από το βράδυ της 24/12 και μετά.

Την προανάκριση ανέλαβε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδος.

Τραγωδία με δύο νεκρούς και επτά τραυματίες


Ένας αδέξιος χειρισμός ήταν αρκετός για να συμβεί καραμπόλα θανάτου μεταξύ τριών αυτοκινήτων, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στην Καρδίτσα. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σοβαρά.
Όλα συνέβησαν όταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο νεαροί τσιγγάνοι από τον καταυλισμό των Σοφάδων, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας της οδού Μοναστηρίου– Καρδίτσας, στο ύψος του 14ου χιλιομέτρου… Από την αντίθετη κατεύθυνση κινούνταν άλλα δύο επιβατικά αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν Αλβανοί μετανάστες που πήγαιναν στην πατρίδα τους για τις γιορτές.

Το πρώτο αυτοκίνητο συγκρούστηκε διαδοχικά με τα άλλα δύο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακαριαία οι δύο νεαροί τσιγγάνοι. Από άλλα δύο ΙΧ, ανασύρθηκαν τραυματισμένα επτά άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καρδίτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρουν βαριά τραύματα αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Η Τροχαία εθνικών δρόμων διενεργεί προανάκριση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα.

Ολυμπιακός-Περιστέρι: 78-70


Η πολύ καλή άμυνα του Ολυμπιακού ήταν αυτή που έδωσε στην ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη το δικαίωμα να προηγηθεί με 21 πόντους του Περιστερίου και αν δεν χαλούσε τόσο την εικόνα του στο τέλος, θα κέρδιζε πιο εύκολα από όσο δείχνει το 78-70.

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε με σοβαρότητα το παιχνίδι από το πρώτο λεπτό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να φανεί η διαφορά ποιότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες από την πρώτη περίοδο. Το 12-2 με το οποίο προηγήθηκαν οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη έδειξε ότι οι ερυθρόλευκοι ήθελαν να τελειώσουν από νωρίς το τελευταίο ματς της σεζόν και να πάνε ήρεμοι στα σπίτια τους για κάνουν παραμονή πρωτοχρονιάς. Με ομαδικότητα στην επίθεση και συγκέντρωση στην άμυνα, ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο του ρυθμού στο πρώτο δεκάλεπτο, παρά τις εκλάμψεις του Περιστερίου το οποίο μείωσε το σκορ, αλλά και πάλι στο τέλος το 22-16 μαρτυρούσε την υπεροχή των γηπεδούχων.

Η υπεροχή αυτή, φάνηκε ακόμη περισσότερο στη δεύτερη περίοδο. Ο Γιαννάκης πάτησε πάνω στο βάθος του ρόστερ του, χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες του από το πρώτο ημίχρονο (για μια ακόμη φορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Λουκά Μαυροκεφαλίδη και δεν το μετάνιωσε), ενώ ο Τζος Τσίλντρες, ο Γιάννης Μπορούσης, ο Γιοτάμ Χαλπερίν και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης σήκωναν το βάρος στην επίθεση. Για το Περιστέρι οι Χάμοντς και Άρνολντ προσπαθούσαν, αλλά μόνοι τους δεν μπορούσαν να πετύχουν πολλά, ενώ τα αρκετά λάθη της ομάδας του Θανάση Σκουρτόπουλου καθόριζαν με τη σειρά τους την εξέλιξη του ματς. Η διαφορά ανέβηκε πάνω από τους δέκα πόντους, ενώ προς το τέλος του ημιχρόνου όταν το Περιστέρι αντέδρασε για λίγο, ο Κώστας Παπανικολάου με ένα φόλοου κάρφωμα και ένα τρίποντο στην εκπνοή διαμόρφωσε το 43-31.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός είχε τη δυνατότητα να στείλει τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα και το έκανε. Απλώς, προς το τέλος δεν την κράτησε εκεί. Το 58-37 με το οποίο προηγήθηκε, μπορεί να είχε και πάλι βασιστεί στην πολύ καλή άμυνα των ερυθρολεύκων που έβγαλε εντελώς εκτός ρυθμού το Περιστέρι, αλλά στα τελευταία τρία λεπτά της περιόδου, ορισμένα λάθη, κάποιες ολιγωρίες στην άμυνα και οι προσωπικές ενέργειες από πλευράς φιλοξενουμένων ροκάνισαν τη διαφορά και επανέφεραν τον Σκουρτόπουλο σε πιο ήρεμη κατάσταση. Εν τέλει το δεκάλεπτο έληξε με σκορ 61-48.
Το πρόβλημα του Περιστερίου ήταν η απουσία ομαδικότητας στο παιχνίδι του. Ο Σκουρτόπουλος έβλεπε τους παίκτες του να μην ακολουθούν το πλάνο, με συνέπεια να μην ολοκληρώνουν τις επιθέσεις τους με τον κατάλληλο τρόπο. Όταν η ομάδα των δυτικών προαστίων βελτίωσε το συγκεκριμένο κομμάτι και ανέβασε και την ταχύτητά του (ήταν πολύ αργό στις αντιδράσεις του για 30 λεπτά), κατάφεραν να πλησιάσουν ακόμη περισσότερο (ο Ολυμπιακός στο μεταξύ έχασε το ρυθμό του και... χαλάρωσε) και με τρίποντο του Χάμοντς να κάνει το σκορ 73-65, ενώ στη συνέχεια η διαφορά έπεσε και στους έξι πόντους, αλλά πρώτα ο Παπανικολόπουλος και μετά Χάμοντς "πούλησαν" την μπάλα και το Περιστέρι δεν πλησίασε περισσότερο. Τελικά, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 78-70.

Τα δεκάλεπτα: 22-16, 43-31, 61-48, 78-70

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπανικολάου 5 (1), Μπέβερλι 2, Τσίλντρες 13 (1), Βούισιτς 4, Τεόντοσιτς 3, Μπουρούσης 14, Χαλπερίν 8 (1), Κλέιζα 8, Μαυροκεφαλίδης 7 (1), Βασιλόπουλος, Σλούκας 3 (1), Σχορτσανίτης 11.

Περιστέρι (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Χάμοντς 15 (2), Φεζόν 6, Παπανικολόπουλος 5, Μάντζαρης Β. 2, Μπράμος 7 (1), Νέλσον 4, Μάντζαρης Α., Ουίλκινσον 6, Τσιάκος 12 (1), Άρνολντ 13.

Κατάσχεση σάπιων κρεάτων στον Πειραιά


Στην κατάσχεση 3,7 τόνων αλλοιωμένων κρεάτων προχώρησαν οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά από σφραγισμένο κατάστημα και φορτηγό ψυγείο εταιρείας "ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΑΕ" στις παλιές εγκαταστάσεις της Κρεαταγοράς του Ρέντη. Προηγήθηκαν καταγγελίες εμπόρων κρέατος, καθώς και του Πολεμικού Ναυτικού για προμήθεια αλλοιωμένων προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, παρίστατο εισαγγελέας, ενώ η Νομαρχία κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και θα προχωρήσει και στην επιβολή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διοικητικών κυρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρία έχει μεγάλα χρέη, άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, προς Θεσσαλούς κτηνοτρόφους και εμπόρους κρέατος, καθώς είχε παραλάβει μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων, ενόψει των γιορτών και πλήρωσε με επιταγές που αποδείχτηκαν ακάλυπτες.

Ειδικότερα κατασχέθηκαν:

-Από το φορτηγό ψυγείο, 1.500 κιλά σφάγια θηραμάτων, κυρίως αγριογούρουνου, με δυσδιάκριτες, ελλιπείς σημάνσεις ή και πλήρη έλλειψη σφραγίδας.

-Από το κατάστημα, 2,2 τόνοι διάφορα κρέατα και αναλυτικά 1.200 κιλά σφάγια γαλοπούλας που εμφάνιζαν αλλοίωση στους οργανοληπτικούς χαρακτήρες (οσμή, χρώμα, κακή αφαίμαξη), 900 κιλά σφάγια αγριογούρουνου, 120 κιλά σφάγια μοσχαριού, 15 κιλά σφάγια αρνιού με δυσδιάκριτες ελλιπείς σημάνσεις.

Οι παραπάνω ποσότητες μεταφέρθηκαν και καταγράφηκαν σε ειδική μονάδα αποτέφρωσης, σύμφωνα με την ισχύουσα Κτηνιατρική Νομοθεσία.

Πρόβλημα με τα τέλη κυκλοφορίας αναγνώρισε ο Γιώργος Παπανδρέου


Μετά τις διαμαρτυρίες των πολιτών για τα υπέρογκα, σε πολλές περιπτώσεις, τέλη κυκλοφορίας και τη συρροή πολιτών στις Εφορίες για κατάθεση πινακίδων, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία θα αλλάξει από του χρόνου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέδωσε το πρόβλημα στην έλλειψη επαρκούς χρόνου διαβούλευσης, για να εντοπιστούν όσοι αδικούνται και να διορθωθούν τα λάθη, και τόνισε ότι όλη αυτή η διόρθωση που θα υπάρξει θα αποδείξει ότι η κυβέρνηση ακούει τους πολίτες.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν αλλάζει η στρατηγική της κυβέρνησης για την οικονομία, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα γίνει δεκτό από την ΕΕ και δήλωσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ.

Παράλληλα, ζήτησε να «αποενοχοποιηθούν οι συζητήσεις» εντός της κυβέρνησης και τυχόν διατύπωση διαφορετικών απόψεων στη φάση διαμόρφωσης της κυβερνητικής πολιτικής, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως όταν λαμβάνεται μία απόφαση αυτή είναι που ισχύει.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα σκεφτόταν μία απογραφή, από κοινού με τη ΝΔ, χαρακτήρισε «συμπαθητική» την αντιπαράθεσή του στη Βουλή με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη στάση της σε ό,τι αφορά στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι.

Η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει εάν υιοθετεί όσα συνέβησαν στο παρελθόν και από ό,τι δείχνει μέχρι στιγμής τα υιοθετεί. Λέει ότι κάνει αυτοκριτική, αλλά στην ουσία δεν το κάνει. Η ΝΔ πρέπει να βρει την ταυτότητά της και να αλλάξει πολλά πράγματα, είπε.

Για τον εκλογικό νόμο, και τις διαφωνίες που διατυπώνονται, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει κάθε πλευρά του θέματος, ξεκαθάρισε όμως ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο και τον «Καπποδίστρια 2».

Ο Γ.Παπανδρέου απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων στα υπουργεία και τόνισε ότι είναι προτιμότερο να περιμένουμε ακόμα κι έναν χρόνο για να γίνουν κάποιες αλλαγές στη χώρα, οι οποίες δεν έχουν γίνει τα τελευταία 200 χρόνια.

Επίσης ερωτηθείς για τις διαφωνίες του νέου αρχηγού της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η εντύπωσή του είναι πως ο κ. Σαμαράς δεν είπε ακριβώς όχι στον εκλογικό νόμο, αλλά σκέπτεται μια παραλλαγή του συστήματος. Αυτό που έχει σημασία, πάντως, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι όλοι συμφωνούν πως το σημερινό σύστημα πάσχει και παράγει μαύρο πολιτικό χρήμα.

Για το θέμα των μεταναστών, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο των Εσωτερικών και σε ερώτηση αν έτσι αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, απάντησε ότι το εκλογικό σώμα δεν αλλοιώνεται, απλά αλλάζει και ότι, σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα, επί ίσοις όροις, να διεκδικήσουν την ψήφο όλων των Ελλήνων.

Ψάχνει την αλήθεια για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα της και τη ζωή της


Ήταν μόλις τεσσάρων ετών, όταν είδε τη ζωή της να αλλάζει με κινηματογραφική ταχύτητα και μαζί μ' αυτή να αλλάζει ο ρους της ιστορίας μιας ολόκληρης χώρας, ενός ολόκληρου λαού. Η Ιζαμπέλα Νταρλέσκου έπαιζε αμέριμνη στο σπίτι της, στις 23 Δεκεμβρίου του 1989, στο Σίμπιου της κεντρικής Ρουμανίας, όταν τα ελικόπτερα που πετούσαν από πάνω τους ξεκίνησαν έναν ανηλεή καταιγισμό πυρών, που είχαν ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της θείας της και τον δικό της τραυματισμό.

Η 23χρονη σήμερα Ιζαμπέλα είναι ευρύτερα γνωστή ως το μικρότερο σε ηλικία παιδί της εξέγερσης κατά του Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, τη χώρα που βίωσε την πλέον αιματηρή ίσως μετάβαση από τον κομμουνισμό σε άλλα μορφής καθεστώτα, στην ανατολική Ευρώπη.

Σήμερα, έχοντας μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Νομική, έχει βάλει στόχο να γίνει εισαγγελέας προκειμένου να αναζητήσει με κάθε μέσο την αλήθεια για τα αιματηρά εκείνα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας, πριν από μια 20ετία.

Μην μπορώντας να ξεπεράσει ακόμη την εικόνα της νεκρής θείας της, η Ιζαμπέλα δηλώνει αποφασισμένη να βρει τους υπαίτιους για το θάνατό της, αλλά και για το αίμα που χύθηκε εκείνες τις ημέρες.

"Ελπίζω πως θα βρω ποιοι ευθύνονται για το θάνατο της θείας μας. Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα", δήλωσε η Ιζαμπέλα.

Η θεία της, Ντανιέλα, καθόταν δίπλα της στον καναπέ, παίζοντας μαζί της και παρακολουθώντας τηλεόραση, όταν δέχθηκε τα θανατηφόρα πυρά.

Η γιαγιά της 23χρονης, Ελιζαμπέτα Ραντουτίου, 71 ετών πλέον, σήμερα, θυμάται χαρακτηριστικά: "Άκουσα έναν τρομερό θόρυβο και είδα την Ιζαμπέλα και την Ντανιέλα μέσα στο αίμα. Η Ντανιέλα διακομίστηκε στο νοσοκομείο αμέσως, αλλά πέθανε τελικά στην εντατική. Η Ιζαμπέλα ήταν τυχερή. Ο πατέρας της, ξυπόλητος, τη μετέφερε στα χέρια στο κοντινότερο νοσοκομείο. Σήμερα, έχει μόλις ένα σημάδι στο λαιμό της, από τη σφαίρα που τη χτύπησε".

Η Ιζαμπέλα θυμάται πως τα παιδιά την πείραζαν και τη ρωτούσαν συνέχεια, εάν έχει φωτογραφίες της, να τρέχει στο δρόμο κρατώντας ένα αυτόματο όπλο.

Η ειρωνεία είναι πως οι γονείς της Ιζαμπέλας είχαν αποφασίσει να την αφήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα σε συγγενείς τους, επειδή πίστευαν πως το σπίτι τους είναι πολύ εκτεθειμένο σε πυρά.

Ο 50χρονος Νικολάι Νταρλέσκου, πατέρας της Ιζαμπέλας, εξακολουθεί να μετανιώνει για την απόφασή του αυτή. "Εάν μέναμε σπίτι- λέει- τίποτα δεν είχε συμβεί. Αλλά αποφασίσαμε να μετακομίσουμε σε συγγενείς, επειδή πιστεύαμε ότι το σπίτι μας, που βρισκόταν απέναντι από μια στρατιωτική μονάδα και τη Σεκιουριτάτε (σ.σ. μυστική αστυνομία του καθεστώτος Τσαουσέσκου), ήταν πολύ εκτεθειμένο στις σφαίρες. Στο τέλος, η κόρη μου και η αδελφή μου χτυπήθηκαν από σφαίρες".

Η Ιζαμπέλα, αν και "κουβαλά" μέσα της την τραγική αυτή εμπειρία, δεν θυμάται πολλά άλλα πράγματα από την αιματηρή εξέγερση του '89 στη χώρα της, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους.

Θυμάται, ωστόσο, πολύ καλά τον φριχτό πόνο που ένιωσε έναν χρόνο αργότερα, όταν ένας φίλος της τη χτύπησε, κατά λάθος, με μια πέτρα, με αποτέλεσμα να αρχίσει να τρέχει αίμα η πληγή της. Για μια ακόμη φορά οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε συρραφή της πληγής, χωρίς τη χρήση αναισθητικού…

Η Ιζαμπέλα αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο της νομικής επιστήμης προκειμένου να φέρει δικαιοσύνη σ' έναν αλλόκοτο, όπως λέει, κόσμο. "Αυτή η ιδέα, το να βρω δηλαδή την αλήθεια για την επανάσταση, είχε κολλήσει εδώ και καιρό στο μυαλό μου", παραδέχεται η 23χρονη.

Σε αντίθεση με άλλους ήρωες της επανάστασης, που απέκτησαν πολλά οφέλη από τη δράση τους εκείνες τις "πληγωμένες" ημέρες του '89, η Ιζαμπέλα έχει αρκεστεί σε μια κάρτα ελεύθερης μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εντός της πόλης, έχει το δικό της μέρος στο … νεκροταφείο κι ένα κομμάτι γης.

Άλλωστε, όπως λέει, ποτέ δεν αναζήτησε οφέλη από το γεγονός ότι ήταν μεταξύ των ανθρώπων που υπέστησαν τα δεινά των γεγονότων εκείνων των ημερών.

Πριν από είκοσι χρόνια, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περιουσίες καταστράφηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των αρχών, που επέσπευσαν την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος του Νικολάι Τσαουσέσκου.

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη εκείνες τις ημέρες, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που θεωρούν πως όσα συνέβησαν τότε δεν ήταν μια λαϊκή εξέγερση αλλά ένα άλλο είδος πραξικοπήματος από μια ισχυρή ελίτ.

Είκοσι χρόνια μετά, η Ρουμανία είναι μια δημοκρατική χώρα, οι κάτοικοι της οποίας δεν φαίνεται, ωστόσο, να ενδιαφέρονται πολύ να γιορτάσουν τα 20 χρόνια από την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου, καθώς έπειτα από αρκετά χρόνια οικονομικής ανάκαμψης, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ύφεσης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και της πολιτικής αστάθειας των τελευταίων μηνών.

Ο Σίλβιου Μπρουτσάν, κομμουνιστής και πρώην πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ, είχε πει κάποτε πως θα χρειαστεί μια 20ετία προκειμένου η Ρουμανία να προσαρμοστεί στη δημοκρατία. Σήμερα, πολλοί φοβούνται ότι η Ρουμανία μπορεί να βρίσκεται μόλις στα μισά της μεταβατικής αυτής διαδρομής.

Η ΟΝΕ είναι μονόδρομος - η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει


Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Τι σημαίνει πραγματικά για το ευρώ η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και το τεράστιο έλλειμμα;

Το ενδιαφέρον των αναλυτών στην Ευρώπη και τη Γερμανία επικεντρώνεται στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή συνιστά σοβαρή δοκιμασία για την ΟΝΕ και το ευρώ. Αρκετοί μάλιστα έκαναν λόγο για χρεοκοπία της χώρας και άλλοι δεν απέκλεισαν και την κατάρρευση της ίδιας της ΟΝΕ.

Ο Γερμανός οικονομολόγος Γιόαχιμ Σταρμπάτι, νυν πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς, εντοπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του εκτιμώντας ότι το πλαίσιο και οι ρήτρες της συνθήκης του Άμστερνταμ που εισήγαγε το ευρώ είναι χαλαρές: «Όταν ιδρύθηκε η ΟΝΕ εντάχθηκαν σε αυτή χώρες με διαφορετικό οικονομικοπολιτικό προφίλ. Ορισμένες από αυτές είχαν δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα, αλλά αρκετές δεν διέθεταν καν αυτές τις προϋποθέσεις. Ασφαλώς θεσπίστηκαν κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ, αλλά είναι πολύ χαλαρά, ερμηνεύονται μέχρι σήμερα πλημμελώς και ορισμένες φορές ούτε καν ελέγχονται διεξοδικά. Έτσι εντάχθηκαν στην ΟΝΕ χώρες που η ποιοτική διαφορά των οικονομικών και κοινωνικοπολιτικών τους μοντέλων και δομών ήταν μεγάλη.»

Χαλαρό το πλαίσιο των κριτηρίων και ελλιπής η ενιαία πολιτική της ΟΝΕ


Να σημειώσουμε ότι ο καθηγητής Σταρμπάτι μαζί με άλλους τρεις Γερμανούς οικονομολόγους είχαν προσφύγει το 1997 στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας με στόχο την μη εισαγωγή του ευρώ στη χώρα. Τι σημαίνει όμως ότι είναι χαλαρά τα κριτήρια για την ένταξη στην ΟΝΕ; Ο κ. Σταρμπάτι επισημαίνει: «Μια οικονομική και νομισματική ένωση καθορίζεται από δύο παραμέτρους, πρώτον από την ενιαία νομισματική πολιτική και δεύτερον από το γεγονός ότι οι χώρες - μέλη είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν μέρος του σχεδιασμού της οικονομικής και νομισματικής τους πολιτικής στα υπερεθνικά όργανα της Ένωσης. Και αυτό δεν συνέβη. Δεν συνέβη με την Ιταλία, ούτε με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Αυτό ακριβώς έφερε το ευρώ στη σημερινή δοκιμασία.»

Βεβαίως σήμερα με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν περιθώρια υποτίμησης εθνικών νομισμάτων, διότι υπάρχει μόνον το ευρώ, ούτε μπορεί μία χώρα να αποβληθεί από την ΟΝΕ.

Η ΟΝΕ είναι μονόδρομος, υποστηρίζει ο Γιούργκεν Μάτες από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας, και κατά την άποψή του αυτό σημαίνει κοινή πορεία, κοινά προβλήματα, κοινή λύση: «Πρέπει να θεωρήσουμε ότι ντε φάκτο η ένταξη στην ΟΝΕ δεν μπορεί να ανατραπεί. Δηλαδή για το κάθε μέλος είναι σαφές τι θα γίνει και πως προχωρούμε. Άρα πρέπει να αποδεσμευθεί ρευστό από τις χώρες που έχουν τώρα προβλήματα, να διοχετευθεί στην ευρωζώνη και μετά να υποτιμηθεί το ευρώ, να διοχετευθεί εκ νέου στις χώρες - μέλη και έτσι να επωφεληθούν όλοι μαζί από αυτό.»

Επιβεβλημένο το αυστηρό πρόγραμμα εξυγίανσης, αναπόφευκτη η κοινωνική δυσφορία

Τελικά πως μπορεί να βοηθηθούν οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες; «Να προχωρήσουν μόνες τους», φωνάζουν αρκετοί πολιτικοί, «δεν θα βγάλουμε εμείς το φίδι από την τρύπα».

«Να προχωρήσουν μόνες τους, αλλά με τη συμπαράσταση της ΟΝΕ», υποστηρίζουν οι ειδικοί αναλυτές και επισημαίνουν ότι οι όροι για την βοήθεια της Ένωσης, π.χ. προς την Ελλάδα, θα πρέπει να είναι αυστηροί, με αναπόφευκτη βέβαια συνέπεια να προκαλέσουν κοινωνικές αναταράξεις.

Ο Γιόαχιμ Σταρμπάτι εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι όμως αναπόφευκτο: «Τώρα πρέπει οι χώρες αυτές να κάνουν ό,τι δεν έκαναν τόσα χρόνια. Και ασφαλώς είναι δύσκολο, διότι βρίσκονται σε κρίση και ο χρόνος πιέζει. Στην Ελλάδα παρατηρούνται αμέσως ταραχές στους δρόμους, όταν αλλάζει κάτι, πόσον μάλλον που τώρα θα πρέπει η κυβέρνηση όντως να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές των δημοσίων επιδοτήσεων και ενισχύσεων για να γίνει πάλι ανταγωνιστική η οικονομία, για να γίνει αποπληρωμή χρεών και να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα. Είναι επομένως αναμενόμενο ότι η εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος εξυγίανσης θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, το βλέπουμε εξάλλου και σε άλλες χώρες, όπως την Ισλανδία και τη Λετονία.»

Τέλος οι Γερμανοί αναλυτές Σταρμπάτι και Μάτες εκτιμούν ότι είναι απίθανη η χρεοκοπία της Ελλάδας ή όποιας άλλης χώρας της Ευρωζώνης και επιπλέον υποστηρίζουν πως το ευρώ παρά τους κλυδωνισμούς και τα προβλήματα εξακολουθεί να είναι πιο σταθερό και πιο ελκυστικό από το δολάριο.

Η κρίση έφερε πρόωρες εκπτώσεις


Γη και ύδωρ προσφέρουν στους καταναλωτές οι έμποροι της Θεσσαλονίκης την τελευταία εβδομάδα του χρόνου, με προσφορές που φτάνουν ακόμα και στο εντυπωσιακό 60%.

“Αν δεν κάνεις έκπτωση, απλά δεν πουλάς”, είναι τις τελευταίες μέρες το μότο των εμπορικών επιχειρήσεων, που προσπαθούν σε δύο εβδομάδες να βγάλουν τα σπασμένα μιας χρονιάς χτυπημένης από την οικονομική κρίση. Είναι ενδεικτικό πως χθες, πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων μετά τις αργίες των Χριστουγέννων, 18 εμπορικές επιχειρήσεις έσπευσαν στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) προκειμένου να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε δεκαήμερο προσφορών. Από τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ το εορταστικό ωράριο, 111 έμποροι κατέφυγαν στη σωτήρια σανίδα των προσφορών. Πολλοί μάλιστα κάνουν χρήση του μέτρου περισσότερες από μία φορές.
Η μεγαλύτερη κίνηση των προηγούμενων ημερών σημειώθηκε την περίοδο από τις 22 έως τις 24 Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΘ Κωστή Χαντζαρίδη. Πάντως, η τελευταία εβδομάδα του έτους ξεκίνησε δυναμικά, με τον κόσμο να σπεύδει χθες για τα τελευταία του ψώνια.

Αυξήσεις στα διόδια με τη νέα χρονιά!


Ακριβότερα θα πληρώνουν από τις 11 Ιανουαρίου οι οδηγοί τα διόδια στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών καθώς και στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, όπου η τιμή του διοδίου για τα ΙΧ αυτοκίνητα θα είναι 11,80 ευρώ από 11,70 ευρώ που είναι τώρα.

Παράλληλα, οι τιμές των διοδίων στη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» Ριου-Αντιρίου,αυξάνονται κατά 30-60 λεπτά για τα φορτηγά και κατά 50 λεπτά ως 1 ευρώ για τα λεωφορεία. Όπως ανακοίνωσε η Γέφυρα ΑΕ, παραμένουν «παγωμένες» 20 από τις συνολικά 27 κατηγορίες τιμών διέλευσης από τη γέφυρα, όπως οι τιμές διέλευσης με ηλεκτρονικό πομποδέκτη (e-pass), αυτές των απλών διελεύσεων μοτοσικλετών, των μηνιαίων και εβδομαδιαίων εκπτωτικών καρτών για ΙΧ, των καρτών 10 διελεύσεων για μοτοσικλέτες, αλλά και της βασικής διέλευσης με κάρτα «aller- retour», που παραμένουν στα επίπεδα του 2008.

Ειδικότερα, από τις 11 Ιανουαρίου Για τα φορτηγά με δύο άξονες 18,30 ευρώ από 18 ευρώ που είναι τώρα, για τα φορτηγά με τρεις άξονες 29,80 από 29,20 ευρώ, ενώ για τα φορτηγά με τέσσερις άξονες και άνω παραμένει στα 39,20 ευρώ. Για τα λεωφορεία ως 20 θέσεων η τιμή διοδίου θα είναι 27,50 από 27 ευρώ που είναι τώρα, από 20-40 θέσεων 38,50 ευρώ από 38, άνω των 40 θέσεων 59 ευρώ από 58 ευρώ. Για τις μοτοσικλέτες το ποσό παραμένει στα 1,80 ευρώ.

«Χτυπάει» Τζέραρντ η Ίντερ


Τον Στίβεν Τζέραρντ θέλει να φέρει στο Μιλάνο ο Μάσιμο Μοράτι. Η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα αυτά θέλει να εκμεταλλευτεί η Ίντερ.

Ένας από τους μεγάλους στόχους της Ίντερ για τη νέα σεζόν αποτελεί ο Στίβεν Τζέραρντ. Ο πρόεδρος της ιταλικής ομάδας, Μάσιμο Μοράτι, «έχει» έρωτα με τον αρχηγό της Λίβερπουλ και ετοιμάζει πρόταση το καλοκαίρι ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Ο τεχνικός των «νερατζούρι», Ζοζέ Μουρίνο, εκτιμά απεριόριστα τις ικανότητες του 29χρονου μέσου και είχε προσπαθήσει να τον αποκτήσει και την περίοδο που βρισκόταν στη Τσέλσι, με τον Τζέραρντ τελικά να ανανεώνει το συμβόλαιό του με ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε καταστεί δυνατό.

Τώρα, όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και εάν η ομάδα δεν καταφέρει να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ, το πρόβλημα αυτό θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο. Οι άνθρωποι του συλλόγου σκέφτονται την πώληση αρκετών πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών, όπως ο Τζέραρντ, ο Τόρες και ο Μασκεράνο, προκειμένου να βγει από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Αυτό θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ο Μοράτι ο οποίος πιστεύει ότι με ένα ποσό γύρω στα 35 εκατ. ευρώ θα καταφέρει να πείσει τους «κόκκινους» να παραχωρήσουν τον αρχηγό τους.

Ο Καλόπουλος στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ


Ο Δημήτρης Καλόπουλος θα διευθύνει το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, το οποίο θα γίνει στις 6 Ιανουαρίου στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής.

Αναλυτικά οι διαιτητές:

Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Καλόπουλος (Μακεδονίας)
Ατρόμητος-Άρης: Σιδηρόπουλος (Δωδ/νήσου)
Λάρισα-Αστέρας Τρίπολης: Σταθόπουλος (Αχαϊας)
Ηρακλής-Πανθρακικός: Βοσκάκης (Ρεθύμνου)
Καβάλα-Λεβαδειακός: Σπάθας (Πειραιά)
ΠΑΣ Γιάννενα-Ξάνθη: Κουκουλάκης (Ηρακλείου)
ΠΑΟΚ-Πανιώνιος: Δαλούκας (Θεσσαλίας)
Παναθηναϊκός-Εργοτέλης: Τσινιάρης (Αθηνών)

Αύριο τα γυρίσματα της εκπομπής της Τ.Στεφανίδου με την Δ.Βανδή στην Θεσσαλονίκη


Αύριο Τετάρτη η Τατιάνα Στεφανίδου συναντάει τη Δέσποινα Βανδή στο «Politia Live Clubbing» και ετοιμάζουν μαζί το πρωτοχρονιάτικο «Αξίζει να το δεις». Οσοι θέλουν να παρακολουθήσουν από κοντά τα γυρίσματα της εκπομπής και να απολαύσουν τα τραγούδια της Δέσποινας, είναι ευπρόσδεκτοι από τους υπέυθυνους της εκπομπής. Δεν έχουν παρά να βρεθούν στις 4 το απόγευμα στο Politia Club.
Η εορταστiκή εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου με τη Δέσποινας Βανδή θα προβληθεί το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς στον ΑΝΤ1 «Αξίζει να το δεις».

Ψάχνει ταίρι, μετά από 11 διαζύγια


Ένας 50χρονος Ισραηλινός πήρε το 11ο στη σειρά διαζύγιό του, καταρρίπτοντας έτσι ένα ρεκόρ, το οποίο πριν από δύο χρόνια είχε καταρρίψει επίσης ο ίδιος, γράφει σήμερα η εφημερίδα Jerusalem Post.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωταθλητής, ο οποίος είναι κάτοικος της Ιερουσαλήμ, έχει συνήθεια να παίρνει διαζύγιο κάθε δύο χρόνια και αμέσως μετά να ρίχνεται στην αναζήτηση της επόμενης συζύγου. «Ρίχνω το δόλωμα και το ψάρι έρχεται μόνο του», φέρεται να δήλωσε ο άνθρωπος ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια καταρρίπτει τα ρεκόρ που σημειώνει ο ίδιος όσον αφορά τον αριθμό των διαζυγίων του. Πριν από αυτόν, ο μέγιστος αριθμός διαζυγίων από ένα και μοναδικό πρόσωπο που είχε καταγραφεί από Εβραίο του Ισραήλ δεν ξεπερνούσε τα έξι.

Ας σημειωθεί ότι από όλους αυτούς τους γάμους απέκτησε μόνον ένα παιδί, το οποίο μάλιστα δεν έχει τα χρήματα να συντηρήσει. Όπως εξομολογήθηκε πάντως, έχει μετανιώσει που χώρισε την πρώτη γυναίκα του, διότι έτσι έθεσε σε κίνηση έναν ατέρμονα μηχανισμό αναζήτησης της επόμενης «εμπειρίας».

Gunbus 410 - H μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα του κόσμου


Με κόστος αγοράς 235.000 ευρώ , είναι ένα όνειρο για λίγους λάτρεις της μοτοσυκλέτας.Η Gunbus 410 ζυγίζει ... 700 κιλά , όσο και ένα αυτοκίνητο. Για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος της , φτάνει να πούμε ότι οι ζάντες της , έχουν διάμετρο 38 ίντσες για την εμπρός και 41 για την πίσω!

Ιδρυτής της, ο Clemens Leonhardt, πρώην τεχνικός αεροναυπηγικής του γερμανικού οίκου Leonhardt,που έχει την έδρα του στο Baden-Wuerttemberg και ειδικεύεται σε extreme κατασκευές, τόσο σε δίτροχα όσο και σε τετράτροχα οχήματα και έχει κάνει την εμφάνιση του τα τελευταία χρόνια στο χώρο.

Διαθέτει ένα τεράστιο V2 κινητήρα, χωρητικότητας 410 κυβικών ιντσών με ροπή 710Nm στις 1900 στροφές, η Gunbus είναι η μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα στον κόσμο.Άλλο ένα που δεν έχουν οι μηχανές εμπορίου είναι η όπισθεν, η οποία εμπεριέχεται στο 3άρι σασμάν της Gunbus 410.

Και βέβαια διαθέτει και ανάλογα φρένα:δύο δισκόφρενα εμπρός διαμέτρου 310mm και ένα πίσω ίδιας διάστασης.

Το μοναδικό της μειονέκτημα, εκτός από το βάρος, είναι ότι δεν έχει stand. Με λίγα λόγια αν πάτε βόλτα, θα πρέπει να την ακουμπήσετε κάπου...

Έχει μήκος 3,5 μ., ύψος 1,56μ. και η απόσταση μεταξύ των δύο τροχών είναι 2,43 μ.Έχει ανώτατη ταχύτητα 250 χιλμ/ω ,και η μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι όταν ταξιδεύεις με 100-120 χιλμ/ω.Η γωνία κλίσεως στις στροφές,σε κυκλοφορία μέσα στην πόλη, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15 μοίρες,γιατί λόγω του βάρους της και της μικρής ταχύτητος η μηχανή πέφτει.

Η μηχανή έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ και κυρίως άρεσε στους παίκτες του μπάσκετ!

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου


Παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2010, η οποία κανονικά έληγε την προσεχή Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου. Η παράταση ισχύει και για την πληρωμή των τελών μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ.

Για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, δίδεται η δυνατότητα να το πράξουν έως τις 15/1/2010.

Πράσινο πλοίο από Νορβηγούς


Το πρώτο εμπορικό πλοίο που κινείται με υγροποιημένο αέριο αντί του ρυπογόνου πετρελαίου, ναυπήγησαν Νορβηγοί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Εκτιμάται ότι σύντομα η εν λόγω τάση θα κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά.

Η μηχανή του «Viking Lady» είναι πιο οικονομική, σε σύγκριση με τις συμβατικές που «καίνε» μαζούτ και οι εκπομπές καυσαερίων είναι αμελητέες.

Η συγκεκριμένη μηχανή μπορεί με μια απλή μετατροπή να χρησιμοποιήσει βιοκαύσιμα και να γίνει απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον.

Οι Νορβηγοί ναυπηγοί θεωρούν ότι το σχέδιό τους μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για την παγκόσμια ναυτιλία του μέλλοντος, παρά τις επιφυλάξεις που διατηρούν αρκετοί επιστήμονες.

Ο διευθυντής του ναυπηγείου Γιαν Φρέντρικ Μέλιγκ, δήλωσε ότι οι μηχανές χρησιμοποιούν υγροποιημένο φυσικό αέριο για να θέσουν σε λειτουργία τους ηλεκτροκινητήρες και η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε υπάρχει ήδη.

H κλιματική αλλαγή χτυπά τα οικοσυστήματα


Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, εκτιμάται ότι στη διάρκεια του 21ου αιώνα, τα οικοσυστήματα θα μετακινούνται γύρω στα 420 μέτρα ετησίως, σε περιοχές με ψυχρότερα κλίματα, προκειμένου τα ποικίλα είδη που ζουν σε αυτά να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Η μελέτη έγινε από ερευνητές της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνιας, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ και του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι.

Θα επιβιώσουν τα είδη εκείνα που είτε θα προσαρμοστούν στην πιο υψηλή θερμοκρασία της περιοχής τους (συχνά τροποποιώντας τις φυσικές κατοικίες τους), είτε μεταναστεύοντας σε άλλα μέρη.

Τα χερσαία οικοσυστήματα του πλανήτη (τα ποικίλα ζωικά και φυτικά είδη και μαζί με αυτά οι κατοικίες τους) θα αναγκαστούν να μετακινούνται εκατοντάδες μέτρα κάθε χρόνο, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα με την κλιματική αλλαγή, λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Τα επίπεδα οικοσυστήματα, όπως οι υδροβιότοποι, οι σαβάνες, οι χορτολιβαδικές εκτάσεις και οι έρημοι, αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις αφού θα πρέπει να μετακινηθούν περισσότερο από κάθε άλλο οικοσύστημα για να επιβιώσουν.

Ενώ, τα ορεινά οικοσυστήματα είναι πιο τυχερά, καθώς ακόμα και μια μικρή μετακίνησή τους προς μεγαλύτερο υψόμετρο τους χαρίζει ένα πιο δροσερό περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι θα έχει βραδύτερη επίπτωση στα οικοσυστήματα των τροπικών και υποτροπικών κωνοφόρων δασών, καθώς και των κωνοφόρων δασών στην εύκρατη ζώνη, που αναμένεται να μετακινούνται με μέση ετήσια ταχύτητα 80 έως 110 μέτρων.

Τα είδη που δεν θα μπορούν να προσαρμοστούν ή θα μετακινούνται πολύ αργά, όπως τα φυτά, θα έρθουν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της εξαφάνισης.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και, παράλληλα, εισηγούνται να επεκταθούν και να διασυνδεθούν μεταξύ τους οι υπάρχουσες προστατευμένες περιοχές, ώστε να διευκολυνθεί η αναγκαστική μετακίνηση των οικοσυστημάτων.

Στην εν λόγω μελέτη αναφέρεται ότι στη μεσογειακή εύκρατη ζώνη (όπου περιλαμβάνεται και η Ελλάδα), οι περισσότερες προστατευμένες περιοχές είναι μικρού μεγέθους και υπερβολικά διασπασμένες μεταξύ τους, με συνέπεια τα οικοσυστήματα να είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή.

Στην πυρηνική ενέργεια επενδύουν τα Εμιράτα


Κοινοπραξία εταιρειών της Νότιας Κορέας, με επικεφαλή την Korea Electric Power Corp (Kepco), κέρδισε σε διαγωνισμό, μεγάλη σύμβαση έργου συνολικής αξίας 20 δις δολαρίων για την κατασκευή 4 πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη σύμβαση που έχει πάρει ποτέ η χώρα στο εξωτερικό, ανέφεραν αρμόδιοι της Ν. Κορέας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά εκτιμάται ότι μόνο με τα πυρηνικά εργοστάσια θα καλύψουν πλήρως τις μελλοντικές ενεργειακές τους ανάγκες.

Γεννήσεις



1800 - Τσαρλς Γκουντγίαρ, Αμερικανός εφευρέτης.


1808 - Άντριου Τζόνσον, ο 17ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.


1937 - Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, πρόεδρος των Μαλδίβων (1978-2008).


1984 - Θέμης Γουσούλης, ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι


1935 - Φώτιος Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (61)


1986 - Αντρέι Ταρκόφσκι, Ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου


2006 - Μάριος Πλωρίτης, Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος


Αργίες, επέτειοι και εορτές

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας.