BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

«Δεν θα αναβληθούν τα Χριστούγεννα» υποσχέθηκε ο... Άι Βασίλης!

«Υποσχέθηκα ότι τα Χριστούγεννα δεν θα αναβληθούν φέτος» ανέφερε ο... Άγιος Βασίλης μιλώντας στην κρατική φινλανδική τηλεόραση. Ο Άγιος Βασίλης διαβεβαίωσε τα παιδιά όλου του κόσμου ότι, παρά την πανδημία της νέας γρίπης, θα μοιράσει και φέτος δώρα στους μικρούς φίλους του σε όλο τον κόσμο με σκοπό να περάσουν αυτοί καλά.
Δεκάδες εκατοντάδες μικρά παιδιά ανησυχούσαν ότι δεν θα λάβουν τα δώρα τους σε περίπτωση που ο Άγιος Βασίλης κολλήσει τη νέα γρίπη. Όπως όμως εξήγησε ο ίδιος στην συνέντευξη του, δεν πρόκειται να αρρωστήσει λόγω «της μεγάλης φροντίδας που μου παρέχει η αγαπημένη μου γυναίκα αλλά και επειδή ακολουθώ κατά γράμμα τις συμβουλές των γιατρών». Ο Άγιος Βασίλης συμβούλεψε τα παιδιά σε όλο τον πλανήτη να προσέχουνε την υγεία τους, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Ακόμα και αν αρρωστήσετε από την νέα γρίπη, να παραμείνετε στο σπίτι ήρεμα, να ακολουθείτε τις συμβουλές των γονιών σας, των δασκάλων σας, να τρώτε τη σούπα της μαμάς χωρίς να δυσανασχετείτε και να προσέξετε όλα όσα σας είπε ο γιατρός».

Η «τηλεοπτική συνέντευξη» αυτή του «Άγιου Βασίλη» ήταν ένας έξυπνος τρόπος για να πειστούν τα μικρά παιδιά να ακολουθούν τις συμβουλές των γιατρών σε περίπτωση που κολλήσουν τη νέα γρίπη.

Να κάνουμε το εμβόλιο ή όχι;

■Διχασμένοι οι γιατροί, αναστατωμένοι οι πολίτες.
■Επιφυλάξεις από μερίδα επιστημόνων για την αναγκαιότητα εμβολιασμού.
Μετ’ εμποδίων άρχισαν και επίσημα χθες οι εμβολιασμοί κατά της νέας γρίπης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων. Το καλό παράδειγμα επιχείρησε να δώσει η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εμβολιάστηκε στον «Ευαγγελισμό».

■Γερασμένη καρδιά είχε η 19χρονη κοπέλα που προσβλήθηκε από τη νέα γρίπη και πέθανε προχθές στο «Ιπποκράτειο».

Επιφυλακτικοί με το εμβόλιο γιατροί και νοσηλευτές

Μετ’ εμποδίων άρχισαν χθες και επίσημα οι εμβολιασμοί κατά της νέας γρίπης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Οι εργαζόμενοι παραμένουν διχασμένοι για την ασφάλεια του νέου εμβολίου, με αποτέλεσμα η συμμετοχή κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα να θεωρείται μικρή.
Το καλό παράδειγμα επιχείρησε να δώσει η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Όπως δήλωσε, “το εμβόλιο είναι σημαντικό όπλο και ασπίδα για τη δημόσια υγεία απέναντι στην πανδημία της νέας γρίπης. Ήρθα κι εγώ να εμβολιαστώ για να στηρίξω έμπρακτα αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού για την προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας του ελληνικού λαού”.
Ανάλογη κίνηση έκανε και η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βορείου Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, η οποία εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”. Μαζί της εμβολιάστηκαν και ο διευθυντής της Β’ παθολογικής κλινικής του ίδιου νοσοκομείου και μέλος της νοσοκομειακής επιτροπής για τη νέα γρίπη, παθολόγος Γιώργος Λακασάς, και η προϊσταμένη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, νοσηλεύτρια Γιαννούλα Βαβίλη.
“Είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και ότι είναι ασφαλές. Όποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για τα άλλα εμβόλια υπάρχουν και για αυτό. Έχουν ληφθεί πολλά μέτρα κι έχουν ήδη γίνει εμβολιασμοί στη Βόρεια Ευρώπη, χωρίς προβλήματα”, είπε ο κ. Λακασάς.
Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι σεβαστή η επιλογή των γιατρών που δεν θα κάνουν το εμβόλιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποιοι απ’ αυτούς θα πειστούν στη συνέχεια να το κάνουν. Πάντως εκτίμησε ότι σε σύνολο 350 συναδέλφων του μόνο το 30% θα εμβολιαστεί.
Από την πλευρά της, η κ. Βαβίλη τόνισε ότι “είμαι η πρώτη από το τμήμα μου που κάνω το εμβόλιο. Πιστεύω ότι όλοι θα συνειδητοποιήσουμε σιγά σιγά ότι είμαστε ομάδα υψηλού κινδύνου και πρέπει να εμβολιαστούμε. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είμαστε 11 νοσηλευτές, εκ των οποίων οι 10 έχουν επιφυλάξεις για το νέο εμβόλιο”.
Στο μεταξύ στο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με τον γιατρό εργασίας του νοσοκομείου, Αντώνη Σοφό, προσήλθαν χθες περίπου 40 εργαζόμενοι οι οποίοι εμβολιάστηκαν, ενώ πραγματοποιήθηκε και ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ!
Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία εκφράζει φόβο και ανησυχία για το νέο εμβόλιο και δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί για την ασφάλειά του. Το κλίμα αυτό ενισχύθηκε περισσότερο μετά και την παραίτηση του παθολόγου Στρατή Πλωμαρίτη από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος”.
“Θεωρώ ανήθικο και αντιδεοντολογικό να συστήνω στον κόσμο να κάνει το εμβόλιο τη στιγμή που δεν θα το κάνω εγώ”, δήλωσε ο κ. Πλωμαρίτης και πρόσθεσε: “Εκτιμώ ότι η νέα γρίπη είναι μια ήπια γρίπη, πιο ήπια από την κοινή γρίπη. Έχουμε το παράδειγμα του νοτίου ημισφαιρίου όπου πέρασαν τη γρίπη χωρίς εμβόλιο και χωρίς να επαληθευτεί κανένα από τα τρομολάγνα σενάρια που κυκλοφορούν. Επίσης, υπάρχει μια διαδικασία ‘μαζικού εμβολιασμού’ των πολιτών που περνούν τη νέα γρίπη χωρίς να το ξέρουν και αποκτούν ανοσία και είναι άσκοπο να εμβολιαστούν. Και τέλος, κατά τη γνώμη μου δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς η ασφάλεια του εμβολίου”.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, ο οποίος τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομειακών γιατρών δεν θα εμβολιαστεί. “Δεν πιστεύω ότι επηρεάστηκαν από την παραίτηση Πλωμαρίτη. Αυτή την εικόνα την είχα και πριν. Προσωπικά δεν θα εμβολιαστώ”, είπε ο κ. Παπαστεργίου.
Κατά του εμβολίου τάχθηκε και ο πρόεδρος του απερχόμενου δ.σ. του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου “Άγιος Δημήτριος”, Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο και πρόσθεσε: “Φοβάμαι τις παρενέργειες. Θα πρέπει κάποιος να βγει επώνυμα και να με πείσει για την ασφάλεια του εμβολίου”.
Αναφερόμενη στην παραίτηση του κ. Πλωμαρίτη, η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, είπε ότι “η άποψή του είναι σεβαστή, ωστόσο το σενάριο που προέβαλε, ότι ο ιός της νέας γρίπης υπήρχε κι εμείς του αλλάξαμε όνομα κι εμφανίστηκε εκ νέου, θίγει όχι μόνο το υπουργείο και το ΕΚΕΠΥ, αλλά κι όλη την Ελλάδα. Διότι κανένας δεν συμμετέχει σε τέτοιο σενάριο, ώστε να καταστρέψουμε τον κόσμο και μάλιστα πρώτα τους γιατρούς. Θεωρώ ότι είναι άκρως προσβλητικό και είναι απαράδεκτο από γιατρό να ακούγονται αυτά τα πράγματα”.

Η Διεθνής Διαφάνεια εκφράζει την ανησυχία της για τη διαφθορά στην Ελλάδα

Η οργάνωση κατά της διαφθοράς Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) παρουσίασε την ετήσια έκθεσή της. H Ελλάδα κατρακύλησε από την 57η στην 71η θέση, ενώ η Γερμανία βρίσκεται στην 14η θέση.
Στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει την Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ως τις πιο διεφθαρμένες χώρες τις ΕΕ.

Και όχι μόνο. Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος κατά 14 θέσεις πιο χαμηλά απ’ ότι πέρυσι. Ενώ το 2008 κατείχε την 57η θέση, φέτος κατατάσσεται μόλις στην 71η θέση με βαθμολογία 3,8 στην κλίμακα 1έως 10.

Οι λόγοι γι αυτήν την “ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση”, όπως την χαρακτηρίζει η Διεθνής Διαφάνεια, εστιάζονται στη μη ικανοποιητική εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την καθυστέρηση στις προκαταρκτικές εξετάσεις και στις δικαστικές διαδικασίες, όπως και σε πληθώρα σκανδάλων διαφθοράς στις επιχειρήσεις.

Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί την ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες και να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα ώστε να αναπτυχθεί η διαφάνεια και η υπευθυνότητα στη χώρα.

Όσον αφορά τις άλλες χώρες της ΕΕ η έκθεση τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές βρίσκονται στις μπροστινές θέσεις του πίνακα, θα πρέπει να καταβληθούν ακόμα αρκετές προσπάθειες για να απαλειφθεί η διαφθορά.

Παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς: Το σύστημα υγείας 'πρωταθλητής' της διαφθοράς στην Ελλάδα

Παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς σήμερα, με την έκθεση της διεθνούς οργάνωσης διαφάνειας 'Transparency International' για το φαινόμενο της διαφθοράς εν γένει, αλλά και για τις επί μέρους εκφάνσεις του σε 144 συνολικά χώρες.
Η έκθεση διαπιστώνει για την Ελλάδα ότι το σύστημα Υγείας βρίσκεται στην κορυφή της κλίμακας διαφθοράς, όπως δήλωσε στη στη Deutsche Welle ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος της διευνούς οργάνωσης διαφάνειας Μik Marschall. 'Η έκθεση για την Ελλάδα διαπιστώνει μία ιδιαιτερότητα, στο βαθμό που, ενώ σε παγκόσμια σύγκριση αποδεικνύεται ότι τα πολιτικά κόμματα είναι ο πλέον διεφθαρμένος τομέας, στην Ελλάδα έχει την πρωτιά ο τομέας της Υγείας' λέει, ο κ. Marschall.

Η μέτρηση γίνεται με βάση μία κλίμακα από το ένα, 'λίγη διαφθορά', μέχρι το πέντε που σημαίνει 'πολύ διαφθορά'. Με βάση λοιπόν την αξιολόγηση αυτή, και χειρότερο βαθμό το 5, στην Ελλάδα το σύστημα Υγείας παίρνει το βαθμό 4. Ακολουθούν, στη δεύτερη θέση τα πολιτικά κόμματα, που βαθμολογούνται με 3,8.

Οι Δημόσιες Υπηρεσίες Οικονομικών με 3,7, είναι στην τρίτη θέση της κλίμακας διαφθοράς, και έπονται οι υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, Υπηρεσίες Υδρευσης κλπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Μarschall, ακολουθούν ο τομέας των ΜΜΕ, της δικαιοσύνης που βαθμολογείται με 3,1 και οι βουλευτές με 3. Στις μεσαίες θέσεις της κλίμακας βρίσκονται οι τομείς της εκπαίδευσης με 2,8 βαθμούς, όπως και οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την πρωτιά, ως τομέας με τη λιγότερη διαφθορά, έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, που βαθμολογούνται με 2,2. Ακολουθούν οι μή κυβερνητικές οργανώσεις, και οι υπηρεσίες της Εκκλησίας με 2,7 βαθμούς. Ο κ. Μάρσαλ, συνοψίζοντας τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα, σημειώνει ότι 'το σύστημα Υγείας, τα πολιτικά κόμματα και οι οικονομικές υπηρεσίες είναι οι τομείς με την μεγαλύτερη διαφθορά. Ο στρατός, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και εκκλησιαστικές υπηρεσίες είναι οι τομείς με τη λιγότερη διαφθορά.'

Ηδη στις 20 Οκτωβρίου η οργάνωση τρανσπάρανσι ιντερνάσιοναλ είχε δημοσιεύσει τον πίνακα κατάταξης 146 χωρών σχετικά με τη διαφθορά. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 49. θέση. Το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα γίνεται όμως καλύτερα αντιληπτό όταν η σύγκριση περιορίζεται στις ευρωπαϊκές χώρες. Σε μία κλίμακα από το 0, που είναι το χειρότερο, μέχρι το 10, που σημαίνει ότι η διαφθορά 'δεν γίνεται αντιληπτή από τους πολίτες', οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ένα δείκτη διαφθοράς γύρω στο 7 με 8. Οι μόνες που ξεχωρίζουν, 'ξεφεύγοντας από το μέσο όρο', λέει ο κ. Μarschall, είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

Σημειωτέον ότι μερικές νέες χώρες της ΕΕ, όπως Σλοβενία, Ουγγαρία και Εσθονία, κατέχουν στην αξιολόγηση καλύτερη θέση απ΄ ότι η Ελλάδα. Και αυτό, καταλήγει ο κ. Μάρσαλ, είναι 'μία προειδοποίηση και ένα μήνυμα για την Ελλάδα, ότι έχει πολλά ακόμα να κάνει στη μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς'.

Eπεκτείνεται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Μεγαλώνει η λίστα των δικαιούχων του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα δοθεί σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες χαμηλού εισοδήματος.


O υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Μιλώντας στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο περί ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης και εισφοράς κοινωνικής ευθύνης σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης γνωστοποίησε ότι το επίδομα δικαιούνται, εκτός από τις κατηγορίες που ήδη είχαν ανακοινωθεί, οι μεταμοσχευμένοι, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι των Ταμείων, οι άνεργοι επιδοτούμενοι του ΝΑΤ καθώς και 1.500 πολιτικοί πρόσφυγες.

Επιπλέον, τροποποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν τους πολυτέκνους. Όσοι έχουν τρία παιδιά για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 22.000 ευρώ, όσοι έχουν τέσσερα παιδιά έως 23.000 και όσοι έχουν πέντε παιδιά έως 25.000 ευρώ.

Το επίδομα ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων θα καταβάλλεται από τα ασφαλιστικά Ταμεία, τις νομαρχίες, και τις εφορίες.

Θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2009 και η δεύτερη μέχρι 30 Ιουνίου του 2010.