■Διχασμένοι οι γιατροί, αναστατωμένοι οι πολίτες.
■Επιφυλάξεις από μερίδα επιστημόνων για την αναγκαιότητα εμβολιασμού.
Μετ’ εμποδίων άρχισαν και επίσημα χθες οι εμβολιασμοί κατά της νέας γρίπης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων. Το καλό παράδειγμα επιχείρησε να δώσει η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εμβολιάστηκε στον «Ευαγγελισμό».
■Γερασμένη καρδιά είχε η 19χρονη κοπέλα που προσβλήθηκε από τη νέα γρίπη και πέθανε προχθές στο «Ιπποκράτειο».
Επιφυλακτικοί με το εμβόλιο γιατροί και νοσηλευτές
Μετ’ εμποδίων άρχισαν χθες και επίσημα οι εμβολιασμοί κατά της νέας γρίπης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Οι εργαζόμενοι παραμένουν διχασμένοι για την ασφάλεια του νέου εμβολίου, με αποτέλεσμα η συμμετοχή κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα να θεωρείται μικρή.
Το καλό παράδειγμα επιχείρησε να δώσει η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Όπως δήλωσε, “το εμβόλιο είναι σημαντικό όπλο και ασπίδα για τη δημόσια υγεία απέναντι στην πανδημία της νέας γρίπης. Ήρθα κι εγώ να εμβολιαστώ για να στηρίξω έμπρακτα αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού για την προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας του ελληνικού λαού”.
Ανάλογη κίνηση έκανε και η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βορείου Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, η οποία εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”. Μαζί της εμβολιάστηκαν και ο διευθυντής της Β’ παθολογικής κλινικής του ίδιου νοσοκομείου και μέλος της νοσοκομειακής επιτροπής για τη νέα γρίπη, παθολόγος Γιώργος Λακασάς, και η προϊσταμένη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, νοσηλεύτρια Γιαννούλα Βαβίλη.
“Είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και ότι είναι ασφαλές. Όποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για τα άλλα εμβόλια υπάρχουν και για αυτό. Έχουν ληφθεί πολλά μέτρα κι έχουν ήδη γίνει εμβολιασμοί στη Βόρεια Ευρώπη, χωρίς προβλήματα”, είπε ο κ. Λακασάς.
Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι σεβαστή η επιλογή των γιατρών που δεν θα κάνουν το εμβόλιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποιοι απ’ αυτούς θα πειστούν στη συνέχεια να το κάνουν. Πάντως εκτίμησε ότι σε σύνολο 350 συναδέλφων του μόνο το 30% θα εμβολιαστεί.
Από την πλευρά της, η κ. Βαβίλη τόνισε ότι “είμαι η πρώτη από το τμήμα μου που κάνω το εμβόλιο. Πιστεύω ότι όλοι θα συνειδητοποιήσουμε σιγά σιγά ότι είμαστε ομάδα υψηλού κινδύνου και πρέπει να εμβολιαστούμε. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είμαστε 11 νοσηλευτές, εκ των οποίων οι 10 έχουν επιφυλάξεις για το νέο εμβόλιο”.
Στο μεταξύ στο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με τον γιατρό εργασίας του νοσοκομείου, Αντώνη Σοφό, προσήλθαν χθες περίπου 40 εργαζόμενοι οι οποίοι εμβολιάστηκαν, ενώ πραγματοποιήθηκε και ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα.
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ!
Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία εκφράζει φόβο και ανησυχία για το νέο εμβόλιο και δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί για την ασφάλειά του. Το κλίμα αυτό ενισχύθηκε περισσότερο μετά και την παραίτηση του παθολόγου Στρατή Πλωμαρίτη από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος”.
“Θεωρώ ανήθικο και αντιδεοντολογικό να συστήνω στον κόσμο να κάνει το εμβόλιο τη στιγμή που δεν θα το κάνω εγώ”, δήλωσε ο κ. Πλωμαρίτης και πρόσθεσε: “Εκτιμώ ότι η νέα γρίπη είναι μια ήπια γρίπη, πιο ήπια από την κοινή γρίπη. Έχουμε το παράδειγμα του νοτίου ημισφαιρίου όπου πέρασαν τη γρίπη χωρίς εμβόλιο και χωρίς να επαληθευτεί κανένα από τα τρομολάγνα σενάρια που κυκλοφορούν. Επίσης, υπάρχει μια διαδικασία ‘μαζικού εμβολιασμού’ των πολιτών που περνούν τη νέα γρίπη χωρίς να το ξέρουν και αποκτούν ανοσία και είναι άσκοπο να εμβολιαστούν. Και τέλος, κατά τη γνώμη μου δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς η ασφάλεια του εμβολίου”.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, ο οποίος τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομειακών γιατρών δεν θα εμβολιαστεί. “Δεν πιστεύω ότι επηρεάστηκαν από την παραίτηση Πλωμαρίτη. Αυτή την εικόνα την είχα και πριν. Προσωπικά δεν θα εμβολιαστώ”, είπε ο κ. Παπαστεργίου.
Κατά του εμβολίου τάχθηκε και ο πρόεδρος του απερχόμενου δ.σ. του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου “Άγιος Δημήτριος”, Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο και πρόσθεσε: “Φοβάμαι τις παρενέργειες. Θα πρέπει κάποιος να βγει επώνυμα και να με πείσει για την ασφάλεια του εμβολίου”.
Αναφερόμενη στην παραίτηση του κ. Πλωμαρίτη, η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, είπε ότι “η άποψή του είναι σεβαστή, ωστόσο το σενάριο που προέβαλε, ότι ο ιός της νέας γρίπης υπήρχε κι εμείς του αλλάξαμε όνομα κι εμφανίστηκε εκ νέου, θίγει όχι μόνο το υπουργείο και το ΕΚΕΠΥ, αλλά κι όλη την Ελλάδα. Διότι κανένας δεν συμμετέχει σε τέτοιο σενάριο, ώστε να καταστρέψουμε τον κόσμο και μάλιστα πρώτα τους γιατρούς. Θεωρώ ότι είναι άκρως προσβλητικό και είναι απαράδεκτο από γιατρό να ακούγονται αυτά τα πράγματα”.