BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σαρωτικές αλλαγές

Η αρχή αλλαγών στην ηγεσία του σώματος φαίνεται ότι ξεκινά με την καρατόμηση του αρχηγού της αστυνομίας μετά το επεισόδιο στα Εξάρχεια.

Την Δευτέρα συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για την τοποθέτηση νέου αρχηγού στην ελληνική αστυνομία ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει δώσει εντολή να γίνουν και έκτακτες κρίσεις. Αυτό θα καθοριστεί με ένα προεδρικό διάταγμα, και σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι βαθιές τομές στην αστυνομία.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega υποστήριξε ότι η αστυνομία δεν λειτούργησε στα Εξάρχεια όπως έπρεπε. "Υπήρχε μια εκδήλωση όπως είπε ο κ. Τσίπρας -ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης- τι δουλειά είχαν να πάνε εκεί οι αστυνομικοί; Πήγαν γιατί προφανώς γιατί κατ' αρχήν δεν δούλεψε σωστά το τμήμα που ασχολείται με τις πληροφορίες. Να τους πει εκεί πέρα μην πάτε γιατί εκεί υπάρχει μια εκδήλωση. Δεν δούλεψαν σωστά οι αξιωματικοί που τους καθοδηγούσαν".

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέες ζαρντινιέρες ούτε λογικές σερίφη και ράμπο στους αστυνομικούς και ότι πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η απάντησή μου είναι όχι στους χουλιγκάνους, όχι στους βανδάλους. κ. Τσίπρα είναι η απάντησή μου. Η αστυνομία θα είναι παντού. Γιατί έτσι επιβάλλει το σύνταγμα και αυτό ζητάν όλοι οι πολίτες. Οι πολίτες ζητούν ασφάλεια".

Ο κ. Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου της κουκούλας υποστηρίζοντας ότι "θεωρώ ότι είναι μια ρύθμιση η οποία είναι αστεία κατά την γνώμη μου. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αυτή η ρύθμιση".

Οι αστυνομικοί που ήταν την Τετάρτη στα Εξάρχεια έψαχναν τους νεαρούς που λίγο νωρίτερα επιτέθηκαν σε περιπολία στην Ζωοδόχου Πηγής. Μόλις είχε τελειώσει εκδήλωση για την παρουσιάσει βιβλίου στην οποία συμμετείχαν δημοσιογράφοι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αστυνομικοί προσήγαγαν στην ΓΑΔΑ τρία άτομα. Μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουν ένας από αυτούς ήταν ο Δημήτρης Παπαχρήστος ο οποίος με τη Μαρία Δαμανάκη ήταν οι φωνές του πολυτεχνείου την περίοδο της Χούντας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ερώτηση στη Βουλή για τις προσαγωγές ενώ την Παρασκευή το πρωί από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου επισκέφτηκε ζήτησε να σταματήσει όπως είπε η διγλωσσία της κυβέρνησης.

"Ο κ. Χρυσοχοϊδης πρέπει να σταματήσει την διγλωσσία ?σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ή ισχύει η δήλωση συγνώμης που έκανε και οι κινήσεις οι διορθωτικές της αποπομπής της ηγεσίας της ελληνικής αστυνομίας και άρα έχουμε δίκιο για όσα λέμε. Ή δεν έχουμε δίκιο και δεν έπρεπε να τους αποπέμψει".

«Η κρίση του νερού είναι παγκόσμια υπόθεση»

Ενα φλιτζάνι καφέ για να παραχθεί και να φθάσει από το αγρόκτημα σε μας, έχουν καταναλωθεί περίπου 280 λίτρα νερού. Για ένα κιλό σιτάρι απαιτούνται περίπου 1.000 λίτρα νερό, ενώ για ένα κιλό ρύζι, 3.000 λίτρα και για ένα καλό μπιφτέκι στο πιάτο μας 12.000 λίτρα. Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία, που αποδεικνύουν την επίδραση της οικονομικής δραστηριότητας στην κατανάλωση νερού, παρουσιάστηκαν χθες, σε διεθνές συνέδριο για τη σχέση του νερού με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οπως υποστήριξαν οι ειδικοί, η βιώσιμη ανάπτυξη και η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον.
Η κρίση του νερού είναι παγκόσμια υπόθεση, τόνισαν οι ομιλητές του συνεδρίου «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Νερό: μια παγκόσμια πρόκληση για τοπικές δράσεις», που διοργανώνει το Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. «Η αποφυγή της κρίσης περνάει από πολλούς άξονες: την ορθή τιμολόγηση του νερού, με ενσωμάτωση του συνολικού κοινωνικού και οικονομικού κόστους, την εξοικονόμηση του αρδευτικού νερού, με αξιοποίηση των αναγκαίων τεχνολογικών βελτιώσεων, τις επενδύσεις στα συστήματα υποδομών, με έμφαση στο θέμα της συντήρησης των δικτύων, την ανακύκλωση του νερού από απόβλητα και λύματα, τον εξορθολογισμό του παγκόσμιου εμπορίου τροφίμων και συνεπακολούθως της κατανομής και διανομής νερού και τέλος, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες αφαλάτωσης του νερού», ανέφερε χθες ο κ. Πίτερ Ρότζερς, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Το νερό έχει κόστος», συμπλήρωσε ο εμπειρογνώμων νερού και υγιεινής της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Φιλίπ Μαρίν. «Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους, οι δε κυβερνήσεις οφείλουν να προετοιμαστούν για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων σχετικά με το ποιος θα αναλάβει αυτό το κόστος. Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα η χρηματοδότηση μιας εταιρείας ύδρευσης εάν το περισσότερο νερό χάνεται σε διαρροές και δεν συντηρεί κατάλληλα το δίκτυό της», ανέφερε.

Eλληνικές επιχειρήσεις

Οσον αφορά τον ρόλο των ελληνικών επιχειρήσεων στην εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων, ο πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Ευθύμιος Βιδάλης υποστήριξε πως πρέπει να είναι παρεμβατικός. «Οφείλουν και αυτές να προετοιμαστούν κατάλληλα και να μετατρέψουν το πρόβλημα σε πρόκληση, την πρόκληση σε καινοτομία, την καινοτομία σε νέες μεθόδους και νέα προϊόντα και σε νέες γεωγραφικές περιοχές πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας», ανέφερε.

Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για στενότερη συνεργασία για την κλιματική αλλαγή


Η ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν για στενότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος Χιού Ζιντάο μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με το πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.
Η εν λόγω συμφωνία, έρχεται ενάμιση μήνα πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, για την επίτευξη μιας κοινής συμφωνίας για τη κλιματική αλλαγή, η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ ευθύνονται για το 40% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και καμία συμφωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή και των δύο χωρών.
Η κινέζικη πλευρά είναι έτοιμη να ενισχύσει τις διαβουλεύσεις της και την επικοινωνία με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, για την εξεύρεση μιας κοινής και βιώσιμης λύσης στην Κοπεγχάγη, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Ο Χιού Ζιντάο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί μια κοινή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Κοπεγχάγη.
Μέχρι στιγμής, οι πλούσιες χώρες, έχουν συμφωνήσει σε μικρότερες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 25% έως 40% που υποστηρίζουν οι επιστήμονες, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, αρνούνται να δεσμευτούν για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αν τα βιομηχανοποιημένα κράτη δεν λάβουν πρώτα, σκληρά μέτρα.
Οι δύο πρόεδροι στη συνομιλία που είχαν δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειες τους για μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για να επιτευχθεί ο στόχος της Συνόδου της Κοπεγχάγης.

Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ προανήγγειλε η Τίνα Μπιρμπίλη


Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, προανήγγειλε στη Βουλή, τη θέσπιση νομοσχεδίου με έμφαση στις ΑΠΕ και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, αλλά και με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».
Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη δεσμεύτηκε για τη μη χρήση λιθάνθρακα και πυρηνικής ενέργειας, ενώ για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, δήλωσε ότι η όποια επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής δεν πρόκειται να επιφέρει αρνητικές εκπλήξεις στους εταίρους.
Για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης θα προταθεί στη Βουλγαρία, η σύσταση κοινής επιτροπής για να εξεταστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Εντός του Νοεμβρίου, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με ριζική αναδιοργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, υλοποίηση έργων υποδομής στις περιοχές υψηλού δυναμικού ΑΠΕ, αλλαγές στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, ενίσχυση της έρευνας και πρωτοβουλιών εγχώριας παραγωγής και προώθηση εφαρμογών ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας.
Στόχος του υπουργείου είναι η άμεση υπογραφή της απόφασης για το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρισμού Εύβοιας- Αττικής και ο επανέλεγχος αιτήσεων για έργα ΑΠΕ, ισχύος 7,000 MW.
Επίσης η εγκατάσταση σύγχρονων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα με σταδιακή απόσυρση και εκσυγχρονισμό των παλαιών μονάδων.
Εύχρηστο και άμεσα εφαρμόσιμο κανονισμό ενεργειακής απόδοσης κτηρίων. Θα προχωρήσει το πρόγραμμα μόλις διασφαλιστούν πόροι.
Μελέτη της πρότασης της προηγούμενης κυβέρνησης για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, έτσι ώστε ο κανονισμός να γίνει άμεσα εφαρμόσιμος και εύχρηστος, μόλις διασφαλιστούν οι πόροι.
Τέλος η υπουργός δεσμεύτηκε για την ανάπτυξη του ΔΕΣΜΗΕ, ώστε να διευκολυνθούν τα έργα σύνδεσης ΑΠΕ και η διασύνδεσή τους με συστήματα γειτονικών χωρών.

Κινδυνεύουν από τον μόλυβδο οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες


Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, βρέθηκε ότι ένας στους τέσσερις εργάτες στη βαριά βιομηχανία έχει αυξημένη έκθεση σε μόλυβδο, ενώ ένας στους δέκα χρήζει άμεσης ιατρικής θεραπείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».
Οι εργαζόμενοι σε ορυχεία μολύβδου και ψευδαργύρου, στη βαριά βιομηχανία που χρησιμοποιούν τα παραπάνω μέταλλα ή στην κατασκευή ιατρικών εξοπλισμών αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους με την υγεία τους, αν δεν τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.
Από το 2004 μέχρι σήμερα, εξετάστηκαν 136 δείγματα αίματος από άτομα που σε κάποιο χρονικό διάστημα της επαγγελματικής τους καριέρας, είχαν έλθει σε επαφή με ενώσεις μολύβδου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Ν. Ράικο.
Από το 72% των δειγμάτων το επίπεδο του μολύβδου στο αίμα ήταν αντίστοιχο με το επίπεδο των κατοίκων αστικών περιοχών (μικρότερο του 20μg/dl).
Στο 19,2% η τιμή ήταν μεταξύ του 40 και 80 μg/dl, που δείχνει αυξημένη έκθεση στο μόλυβδο, ενώ το 8,8% ήταν πάνω από 80μg/dl και τους δόθηκαν οδηγίες για επείγουσα έναρξη θεραπείας.
Ο μόλυβδος εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του αναπνευστικού ή του πεπτικού συστήματος, καθώς και μέσω του δέρματος, ενώ η αυξημένη και συνεχής έκθεση σε αυτόν μπορεί να έχει σοβαρές επιδράσεις στο κυκλοφορικό, το νευρικό, το ουροποιητικό, το γεννητικό, το σκελετικό και το γαστρεντερικό σύστημα.
Τα εν λόγω αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από τον κ. Ράικο, στο περιβαλλοντικό συνέδριο του ΑΠΘ, επισημαίνοντας την επείγουσα ανάγκη ενημέρωσης των εργαζομένων στη βαριά βιομηχανία για τους κινδύνους που διατρέχουν, καθώς και την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας που προβλέπει γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας για την τήρηση τους.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φέρουν ειδικά προστατευτικά ρούχα που να εφαρμόζουν καλά σε ολόκληρο το σώμα, γάντια και δίχρωμη ατομική ιματιοθήκη.
Κατά το χρόνο έκθεση τους στον μόλυβδο δεν θα πρέπει να λαμβάνουν τροφή, να καπνίζουν ή να πίνουν, ενώ μετά το τέλος της εργασίας τους επιβάλλεται η αλλαγή των ρούχων, καθώς και η σχολαστική καθαριότητα του σώματος και ιδιαίτερα των χεριών.
Οι επιστήμονες συνιστούν στις γυναίκες που κυοφορούν να αποφεύγουν να εργάζονται σε κτίρια που εκλύουν βαρέα μέταλλα ή σε χώρους όπου υπάρχουν βιομηχανικά απόβλητα

Χάρτης για την κλιματική αλλαγή παρουσιάστηκε στο Λονδίνο


Παρουσιάστηκε στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, χάρτης που απεικονίζει τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο πλανήτη.
Ο εν λόγω χάρτης, παρουσιάζει τον αντίκτυπο που θα έχει η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, η οποία θα αυξήσει τα φαινόμενα ξηρασίας, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία, στην παροχή νερού και τροφίμων και θα οδηγήσει στη μαζική μετανάστευση των πληθυσμών.
Ο λόγος που παρουσιάστηκε ο εν λόγω χάρτης, είναι για να ευαισθητοποιήσει ολόκληρο τον κόσμο, ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του πλανήτη, δήλωσε ο γ.γ. του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών David Milliband.
Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο πλανήτη, τόνισε ο ίδιος.
Ο David Milliband μαζί με τον αδερφό του Ed, ο οποίος είναι υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, παρουσίασαν τον εν λόγω χάρτη στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.
Ακόμα, στο χάρτη απεικονίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν, από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, από τα κύματα καύσωνα, που θα αυξήσουν τα φαινόμενα ξηρασίας αλλά και τις πυρκαγιές στην Ευρώπη.
Η Vicky Carroll, εκπρόσωπος του Μουσείου, δήλωσε ότι σκεφτήκαμε ότι θα ήταν σημαντικό για τους επισκέπτες, να λάβουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο πλανήτη.