BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΥΠΕΚΑ: νέος κανονισμός για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων


Ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούρια κτίρια, και τα παλιά εφόσον πωλούνται ή εκμισθώνονται, θέσπιση μελέτης ενεργειακής αποδοτικότητας για την έκδοση οικοδομικών αδειών και οικονομικά - φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων προανήγγειλε τη Δευτέρα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Ο νέος ΚΕΝΑΚ θα τεθεί σε διαβούλευση για είκοσι ημέρες και μόλις ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης ιδιωτών για την ενεργειακή «θωράκιση» των κτιρίων.

Σύμφωνα με την υπουργό, τα κίνητρα ενδέχεται να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις ή επιδότηση του κόστους δανεισμού, φοροαπαλλαγές, κ.α. Παράλληλα θα γίνουν προσπάθειες να δεσμευτεί το μέγιστο δυνατό κονδύλι από το ΕΣΠΑ.

Όπως ανακοινώθηκε, στα υφιστάμενα κτίρια θα γίνονται ενεργειακές επιθεωρήσεις όταν νοικιάζονται ή πωλούνται. Με τις επιθεωρήσεις αυτές τα κτίρια θα κατατάσσονται σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, με τρόπο ανάλογο με αυτόν που ισχύει τώρα για τις ηλεκτρικές συσκευές.

Σε ό,τι αφορά τια το κόστος των επιθεωρήσεων η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι το όριο του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση αποτελεί βάση για συζήτηση, ωστόσο η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τη διαβούλευση.

Στα νέα κτίρια, όσα δηλαδή θα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν με το νέο καθεστώς, οι επιθεωρήσεις θα γίνονται ανά δεκαετία και ανά τετραετία για λέβητες, εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού.

Επιπλέον, για την έκδοση οικοδομικών αδειών θα απαιτείται πλέον μελέτη ενεργειακής απόδοσης, αντί για μελέτη θερμομόνωσης.

Ενεργειακές επιθεωρήσεις θα γίνονται επίσης σε υφιστάμενα κτίρια άνω των 1000 τετραγωνικών όταν υφίστανται ριζική ανακαίνιση.

Η κ. Μπιρμπίλη επισήμανε ότι το κτιριακό απόθεμα της χώρας καταναλώνει κατά μέσο όρο 156 έως 375 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, κατανάλωση που είναι μέχρι και τριπλάσια σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επενδύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αποσβεννύονται σε διάστημα 5 - 8 ετών μετά την πάροδο του οποίου ο χρήστης του κτιρίου έχει καθαρό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης - ψύξης.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν «πηγή ζωής», καθώς εμφανίζονται περισσότερα είδη σε σχέση με τα υπόλοιπα θαλάσσια οικοσυστήματα, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Οι επιστήμονες μελέτησαν αρχεία απολιθωμάτων, τα οποία χρονολογούνται 540 εκατομμύρια χρόνια πριν, για να εξετάσουν το ρυθμό εξέλιξης των ειδών στους κοραλλιογενείς υφάλους.

Σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων, ανακάλυψαν ότι γεννιούνται νέα είδη περίπου 50% γρηγορότερα από ότι σε άλλους θαλάσσιους βιότοπους.

Η εν λόγω μελέτη έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Humbolt στο Βερολίνο.

Ο επικεφαλής της μελέτης Wolfang Kiessling μαζί με την ομάδα του, μελέτησαν τα αρχεία απολιθωμάτων και βρήκαν ότι ο ρυθμός εξέλιξης των ειδών είναι γρηγορότερος από ότι σε άλλα περιβάλλοντα.

«Αν καταστραφούν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, χάνετε η ευκαιρία δημιουργίας νέων ειδών», δήλωσε ο επιστήμονας Wolfang Kiessling.

Για να δημιουργηθούν οι εν λόγω ύφαλοι χρειάζονται χιλιάδες χρόνια και μερικοί από αυτούς έχουν τα πιο πλούσια οικοσυστήματα με πολλά είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών.

Παράλληλα, αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων και φαγητού για εκατομμύρια ανθρώπους.

Είναι σημαντική πηγή βιοποικιλότητας και πρέπει να προστατευθούν.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι απειλούνται από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής

Το μακιγιάζ της Κλεοπάτρας είχε, εκτός από αισθητική, και ιατρική αξία;


Οι αρχαίες Αιγύπτιες χρησιμοποιούσαν εντυπωσιακά μακιγιάζ στο πρόσωπο, ιδίως γύρω από τα μάτια, και η διάσημη προτομή της πανέμορφης Κλεοπάτρας αποτελεί κλασικό παράδειγμα. Τώρα, μια ομάδα γάλλων επιστημόνων ανακάλυψε ότι το μέικ-απ δεν είχε μόνο νόημα ως καλλωπιστικό στοιχείο ή ως "φυλαχτό" από το "κακό μάτι" των άλλων (κυρίως γυναικών που ζήλευαν την ομορφιά της γειτόνισσας), αλλά επίσης οι γυναίκες το φορούσαν για να προστατευθούν από ασθένειες των ματιών.

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι, πριν περίπου 4.000 χρόνια, παρήγαγαν μακιγιάζ που χρησιμοποιούσαν για να τονίζουν και να διακοσμούν τα μάτια τους. Οι ουσίες παράγονταν από μόλυβδο και μίγματα από άλατα μολύβδου κυρίως και χρειάζονταν μέχρι και ένα μήνα για να παρασκευασθούν.

"Γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι επίσης είχαν προσέξει ότι το μακιγιάζ είχε ιατρικές ιδιότητες και ήθελαν να καταλάβουν πώς ακριβώς αυτό συνέβαινε", δήλωσε ο Φιλίπ Ουαλτέρ, επικεφαλής των ερευνητών του μουσείου του Λούβρου και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό "Analytical Chemistry" (Αναλυτική Χημεία) της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο μόλυβδος (μολύβι) είναι επιβλαβής, οι γάλλοι ερευνητές, κάνοντας χημικά πειράματα, με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού ηλεκτροδίου με μέγεθος το ένα δέκατο της ανθρώπινης τρίχας, διαπίστωσαν ότι σε πολύ χαμηλές δόσεις η συγκεκριμένη ουσία δεν σκοτώνει τα κύτταρα. Αντίθετα, επιβεβαίωσαν (και έτσι δικαίωσαν τους αρχαίους) ότι, σε χαμηλή δοσολογία, ο μόλυβδος παράγει ένα μόριο (μονοξείδιο του αζώτου) που ενεργοποιεί τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολεμά τα βακτήρια σε περίπτωση μόλυνσης του ματιού, κάτι που θα πρέπει να συνέβαινε συχνά στην αρχαιότητα.

Συνένοχος η Γερμανία για τα χρέη της Ελλάδας;


Ο γερμανόφωνος τύπος ασχολήθηκε και πάλι με την Ελλάδα και τα δημοσιονομικά της προβλήματα. Οι περισσότεροι αναλυτές επικεντρώνονται στο τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας οικονομολόγος Κλέμενς Φίστ προτείνει την θέσπιση διαδικασίας πτώχευσης και για τις χώρες – μέλη της ΕΕ:

«Για να λειτουργήσει αποδοτικά η ρήτρα μη βοήθειας που επιβάλλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ απαιτείται να αναπτυχθεί μια διαδικασία πτώχευσης χωρίς όμως τη ρήτρα της αλληλέγγυας ευθύνης για κάθε μέλος της Ένωσης που βρίσκεται σε αδιέξοδη κατάσταση.

Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να προβλέπεται για τα δημόσια χρέη και, όπως προβλέπεται ήδη στις ΗΠΑ σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, θα επέτρεπε στην πληττόμενη χώρα να αποσβέσει ένα μέρος των χρεών της.»

Η διαδικασία πτώχευσης δεν θα επέτρεπε στην Ελλάδα να συσσωρεύσει τόσα χρέη

«Εάν μάλιστα υπήρχε ήδη κάτι τέτοιο από τη σύσταση της ΟΝΕ θα οδηγούσε γρήγορα κατά τη διάρκεια της αύξησης του δημοσίου χρέους σε υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου και επομένως οι επενδυτές σε κρατικά ομόλογα και οι εποπτικές επιτροπές των αγορών θα είχαν τη δυνατότητα να προωθήσουν άμεσα τη διαδικασία πτώχευσης για τα δημόσια χρέη. Και η Ελλάδα δεν θα συσσώρευε έτσι τόσα χρέη. Προτάσεις για την θέσπιση διαδικασίας πτώχευσης και στις χώρες - μέλη της ευρωζώνης και της ΕΕ έχουν γίνει επανειλημμένα από διάφορους επιστήμονες, αλλά ποτέ δεν εισακούσθηκαν.

Όσο διαρκεί όμως η κρίση δεν είναι σκόπιμη η θέσπιση τέτοιων διαδικασιών, διότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποσταθεροποιηθούν ακόμη περισσότερο. Μόνον όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, είναι αναγκαία η επανεξέταση αυτής της αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης εντός της ΕΕ.»

Στην κυριακάτικη έκδοση της εναλλακτικής Tageszeitung επισημαίνονται και οι ευθύνες της Γερμανίας για την κρίση: «Οι οικονομολόγοι Χάινερ Φλάσμπεκ, επικεφαλής της Διαρκούς Συνόδου του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, και Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του ερευνητικού Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης, υποστηρίζουν ότι ειδικά «η Γερμανία είναι συνένοχος για τα χάλια της Ελλάδας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, διότι τέτοια ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως είναι τα ελληνικά, προκύπτουν επειδή αντίστροφα χώρες όπως η Γερμανία σημειώνουν πλεονάσματα. Η Γερμανία αύξησε την ανταγωνιστικότητά της στο πεδίο των εξαγωγών καθώς καθήλωσε πρακτικά τους μισθούς επί δέκα χρόνια.»

Η Ελλάδα είναι πιο κοντά στη νόρμα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης

«Σύμφωνα με το πλαίσιο αντιμετώπισης του πληθωρισμού της ΕΚΤ έπρεπε το μισθολογικό κόστος ανά μονάδα να αυξάνεται ετησίως γύρω στο 2%, επομένως σε δέκα χρόνια θα έπρεπε το μισθολογικό κόστος να φθάσει το 22%.

Στη Γερμανία τα τελευταία δέκα χρόνια το μισθολογικό κόστος άγγιξε μόλις το 8%, ενώ στην Ελλάδα το 28%. Δηλαδή, υποστηρίζει ο οικονομολόγος Φλάσμπεκ, ‘η Ελλάδα είναι πιο κοντά στη νόρμα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από ό,τι η Γερμανία’.»

«Η λύση είναι και για τους δύο οικονομολόγους να χαράξει η ΕΕ ένα σχέδιο βασικών αρχών για την εξίσωση των μισθών, έστω και αν υπάρχουν δυσκολίες λόγω της αυτονομίας στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Επιπλέον ο Γκούσταβ Χορν εκτιμά ότι επιβάλλεται μια ‘αλλαγή στρατηγικής στη γερμανική οικονομία’, που θα επιτρέπει και σε άλλες χώρες να πωλούν τα προϊόντα τους στη Γερμανία.»

Τέλος στο σημερινό γερμανόφωνο τύπο, όπως στην αυστριακή Die Presse και στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung, καταγράφεται ο απόηχος της επίσκεψης των ελεγκτών της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Ελλάδα.

Έτσι στη μεν ελβετική Neue Zürcher Zeitung μεταφέρεται καθαρά ειδησεογραφικά η επίσκεψη των ελεγκτών, ενώ στην Die Presse, αφού αναφέρονται τα σενάρια ρίσκου για την ευρωζώνη, εάν η κατάσταση χειροτερεύσει, επισημαίνεται: «Την αρχή πρέπει να την κάνει η Αθήνα. Η όποια βοήθεια της ΕΕ θα δοθεί υπό αυστηρές προϋποθέσεις και ρήτρες και μετά από όλα αυτά η ΕΕ θα πρέπει να παρακολουθεί πιο αυστηρά όλα τα μέλη της όσον αφορά την οικονομική και τη δημοσιονομική τους πολιτική. Τον στόχο αυτό φαίνεται ότι θα ενισχύσουν αποφασιστικά και οι προτάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις αρχές Φεβρουαρίου που θα ασχοληθεί με τη ‘στρατηγική ανάπτυξης 2020’.

Τέτοιοι μηχανισμοί προβλέπονται για πρώτη φορά στην ΕΕ.

Και αυτό χάρη στο δράμα των ελληνικών δημοσιονομικών και στη διαπίστωση ότι επί δεκαετίες οι χώρες - μέλη της Ένωσης ήταν απαθείς παρατηρητές και ανέχονταν όλα τα ελληνικά καπρίτσια…Σήμερα είναι σαφές σε όλους: τα υπέρογκα χρέη της Ελλάδας αφορούν και τα άλλα κράτη - μέλη.»

Ινδή κλαίει αίμα



Στη φωτογραφία βλέπετε το κορίτσι από την Ινδία που έχει τρομοκρατήσει τους γιατρούς επειδή 50 σχεδόν φορές μέσα στην ημέρα κλαίει με δάκρυα από αίμα. Η Twinkle Dwivedi 14 ετών, έχει μια σπάνια ασθένεια που την κάνει να αποβάλει από τον οργανισμό της αίμα χωρίς να έχει κοπεί ή τραυματιστεί. Το κορίτσι ματώνει επίσης από όλο της το σώμα. Από τη μύτη, τα χέρια, τα πόδια, τα αυτιά...Οι καλύτεροι αιματολόγοι από όλο τον κόσμο έχουν βρεθεί στην Ινδία και εξετάζουν αυτή την σπάνια ασθένεια της Twinkle.

Τι αλλάζει φέτος στις Πανελλαδικές


Αλλαγές που αφορούν τον τρόπο εξέτασης των πανελλαδικών εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων, τη δήλωση του 2ου μαθήματος γενικής παιδείας για όσους επιλέξουν να εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, μεταρρυθμίσεις στην κατηγορία του 10%, στις μετεγγραφές, στην κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων από πολλά πανεπιστημιακά τμήματα και ΤΕΙ, αλλά και στον τρόπο εισαγωγής υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, προωθεί το υπουργείο Παιδείας και αναμένεται να ισχύσουν για 100.000 υποψήφιους που θα υποβάλλουν δήλωση από την 1 έως την 22η Φεβρουαρίου.

Με νέο τρόπο η εξέταση των ειδικών μαθημάτων

Ένα κείμενο έκτασης περίπου 330- 370 λέξεων που αφορά την κατανόηση του γραπτού λόγου, δίνεται στους υποψηφίους, με 8- 10 ερωτήσεις. Η κατανόηση γραπτού λόγου βαθμολογείται με 30 μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες κατανέμονται στην κάθε ερώτηση.

Όσον αφορά τη γλωσσική επίγνωση, δίνονται τρεις ασκήσεις, με στόχο τον έλεγχο της ικανότητας του υποψηφίου να χρησιμοποιεί τη γλώσσα με τρόπο οό και κατάλληλο.

Η γλωσσική επίγνωση βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες κατανέμονται ισότιμα σε κάθε ερώτηση, δηλαδή δύο μονάδες κάθε ερώτηση.

Όσον αφορά την παραγωγή γραπτού λόγου, δίνεται στους υποψηφίους ένα θέμα και τους ζητείται να συντάξουν, στην ξένη γλώσσα, κείμενο έκτασης περίπου 180- 200 λέξεων. Η παραγωγή γραπτού λόγου βαθμολογείται με σαράντα μονάδες.


Επαγγελματικά δικαιώματα σε τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Ήδη έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων και η επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων αρκετών Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Τμημάτων ΤΕΙ που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στο κενό.

Πρόκειται για τα πανεπιστημιακά τμήματα: Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βιολογίας των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης και Πάτρας. Επίσης για τα τμήματα ΤΕΙ: α) Πολιτικών Δομικών Έργων, β) Πολιτικών Έργων Υποδομής, γ) Τοπογραφίας, δ) Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας ε) Κλωστοϋφαντουργίας, στ) Οχημάτων, ζ) Τεχνολογίας Αεροσκαφών, η) Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, ι) Ηλεκτρολογίας, ια) Μηχανολογίας, ιβ) Ενεργειακής Τεχνολογίας και ιγ) Αυτοματισμού, ιδ) Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, ιε) Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης και ιστ) Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ιζ) Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου ιη) Αρχιτεκτονικής Τοπίου, ιθ) Γεωργικής Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων, κ) Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, κα) Οικολογίας και Περιβάλλοντος, κβ) Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, κγ) Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, κδ) Ναυπηγικής κ.λπ. των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ)

Αρχές οικονομικής θεωρίας και μαθηματικά γενικής παιδείας

Όποιος δηλώσει την εξέταση στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας οφείλει να δηλώσει υποχρεωτικά ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής. Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει το 5ο Επιστημονικό Πεδίο αν δεν έχει εξεταστεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.

Οι υποψήφιοι του 10% διατηρούν δικαίωμα για 2 χρόνια

Από φέτος οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιου Γενικού Λυκείου που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων διατηρούν αυτό το δικαίωμα για δύο μόνο χρόνια, μετά την τελευταία τους εξέταση. Έτσι για φέτος έχουν δικαίωμα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο, όσοι έχουν αποκτήσει βεβαίωση πρόσβασης το 2009 και το 2008.

Αύξηση εισακτέων για υποψήφιους με παθήσεις

Αυξάνεται το ποσοστό εισακτέων από 3% σε 5% και επεκτείνονται και σε άλλες σοβαρές περιπτώσεις παθήσεων, οι ευεργετικές διατάξεις που ίσχυαν για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυξάνεται το όριο για τις μετεγγραφές

Από φέτος αυξάνεται κατά 10.000 ευρώ το όριο του οικογενειακού εισοδήματος για τους φοιτητές και σπουδαστές που δικαιούνται μετεγγραφή. Πάνω από 45.000 ευρώ μέσο όρο συνολικού οικογενειακού εισοδήματος τα τρία τελευταία έτη, οι μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών εσωτερικού, δεν επιτρέπονται.

Πηγή : news24.gr

Ένας 35χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στη Ζάκυνθο.


Πρόκειται για έναν πατέρα δυο ανήλικων παιδιών, ο οποίος ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό που βγήκε από την πορεία και έπεσε πάνω σε τοιχίο.

Από την σύγκρουση το αυτοκίνητο μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών και ο 35χρονος Ζακυνθινός έχασε ακαριαία την ζωή του.

Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τους μετανάστες


Η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Δεσμεύτηκε δε ότι η ΝΔ θα καταργήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και πως θα ενισχύσει τον εθνικό χαρακτήρα της παιδείας,σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει βιαστικά σε μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών, χωρίς τις προϋποθέσεις που βάζουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

"Η κυβέρνηση δεν άκουσε αυτή την έκκληση", συνέχισε και ανέφερε ότι έστειλε υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών με τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

"Στο ίδιο υπόμνημα γίνονται συγκρίσεις με τις ρυθμίσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να φανεί καθαρά ότι η ΝΔ βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής λογικής,ενώ το κυβερνητικό νομοσχέδιο βρίσκεται έξω από κάθε λογική, για να εξυπηρετεί μόνο προφανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες", τόνισε.

Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν αντιμετωπίζουν τα κύματα παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά παρ' όλα αυτά υιοθετούν αυστηρές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση και την απόδοση ιθαγένειας.

"Αντί να είμαστε πιο προσεκτικοί, κατεβαίνουμε, με το νομοσχέδιο αυτό, στο πιο χαλαρό κατώφλι απ' όλους", επεσήμανε και σημείωσε ότι "πηγαίνουμε αντίθετα προς τη λογική, τους εταίρους και το συμφέρον μας".

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι είναι ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει την είσοδο μεταναστών παράνομα, ώστε να κάνουν παιδιά στην Ελλάδα και στη συνέχεια να παίρνουν τα παιδιά αυτόματα την ιθαγένεια κι έτσι να νομιμοποιούνται και οι γονείς τους.

"Οι Έλληνες είναι λαός, δεν είναι "πληθυσμός". Και εκείνο που μετατρέπει το "γεωγραφικό χώρο" σε ενιαία χώρα και τον "τοπικό πληθυσμό" σε λαό, είναι η ταυτότητά του", συνέχισε, ενώ ανέφερε πως τα παιδιά των νομίμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα θα παίρνουν, με αίτηση τους, ιθαγένεια, όταν ενηλικιώνονται και εφόσον έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγοντας είπε ότι η Ελλάδα είναι μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία και "δεν θέλουμε να την κάνουμε 'περίκλειστο φρούριο', αλλά και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει 'ξέφραγο αμπέλι'".

Νεκρός ο Αστυνομικός Διευθυντής Ζακύνθου Βασίλης Πατσούρης


Νεκρός εντοπίστηκε σήμερα το μεσημέρι, στην θαλάσσια περιοχή των Βασιλικών Ζακύνθου (θέση Πόρτο Μπανάνα), ο αστυνομικός διευθυντής του νησιού, Βασίλης Πατσούρης.

Ο Βασίλης Πατσούρης ήταν 51 ετών. Είχε μπει στην αστυνομία το 1978 και για πολλά χρόνια υπηρετούσε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Α.Δ.Α. Την θέση του αστυνομικού διευθυντή Ζακύνθου ανέλαβε μετά από μετάταξη τον περασμένο Μάρτιο. Οι συνάδελφοί του τον περιγράφουν ως ήπιων τόνων άνθρωπο. Δεν ήταν παντρεμένος, όμως τον τελευταίο καιρό ήταν διαρκώς κλεισμένος στον εαυτό του. Φαινόταν ότι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό τον απασχολούσε.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο Βασίλης Πατσούρης σήμερα το πρωί, μεταξύ 09:30 - 10:30, σε συνάντηση που είχε με τους συναδέλφους του στην Αστυνομική Διεύθυνση, δήλωσε ότι υπέφερε από πόνους στα κόκαλα και ότι σκόπευε να επισκεφθεί γιατρό.

Στις 11:00 σήμερα, το πλήρωμα ενός περιπολικού που πέρασε από το Πόρτο Μπανάνα είδε τον αστυνομικό διευθυντή να βρίσκεται εκεί πεζός και μόνος του. Στις 11:10 τον κάλεσαν από την Αστυνομική Διεύθυνση στο υπηρεσιακό κινητό του τηλέφωνο και αυτός δεν απάντησε. Στην συνέχεια τον κάλεσαν και στο προσωπικό κινητό του, το οποίο και απάντησε.

Τότε τον ενημέρωσαν ότι τον αναζητά ο εισαγγελέας. Εκείνος τους είπε: «έρχομαι, έρχομαι!». Από τις 11:30 έως τις 13:00 υπολογίζεται η ώρα θανάτου του. Στις 13:30 σκάφος του Λιμενικού ενημέρωσε την Αστυνομία ότι στον θαλάσσιο χώρο των Βασιλικών επιπλέει πτώμα αγνώστου ανδρός.

Οι αστυνομικοί έφθασαν στο σημείο και μαζί με τους άνδρες του Λιμενικού βοήθησαν στην ανάσυρση του πτώματος, αναγνώρισαν από τον σωματότυπο ότι πρόκειται για τον Βασίλη Πατσούρη και προχώρησαν και στην διαδικασία της ταυτοποίησης για να βεβαιωθούν.

Μακροσκοπικά διαπιστώνεται ότι φέρει τραύμα στην δεξιά κροταφική χώρα από πυροβόλο όπλο. Το όπλο όμως ακόμα δεν έχει εντοπιστεί. Ωστόσο, ο ιατροδικαστής θα ρίξει φως στα ακριβή αίτια θανάτου του προκειμένου να διαπιστωθεί τελικά αν ο αστυνομικός διευθυντής αυτοπυροβολήθηκε.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010


Γεγονότα

532 - Ξεσπάει η Στάση του Νίκα στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης.
1055 - Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου η Θεοδώρα
1158 - O Βλαδισλάβ Β' γίνεται Βασιλιάς της Βοημίας.
1569 - Η πρώτη καταγεγραμμένη λοταρία γίνεται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, στην Αγγλία.
1569 - Πρώτη καταγραμμένη λοτταρία στη Αγγλία.
1571 - Παραχωρείται το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας στην αυστριακή αριστοκρατία.
1693 - Εκρήγνυται το ηφαίστειο της Αίτνας στην Σικελία.
1759 - Στη Φιλαδέλφεια (Πενσυλβάνια δημιουργρίται η πρώτη αμερικανική ασφαλική εταιρεία.
1775 - Ο Φράνσις Σαλβαντόρ είναι ο πρώτος εκλεγμένος Εβραίος στην Αμερική, στο Πολιτειακό Κογκρέσο της Καρολίνας.
1787 - Ο αστρονόμος Γουίλιαμ Χέρσελ ανακαλύπτει τα δύο φεγγάρια του πλανήτη Ουρανού, την Τιτάνια και τον Όμπερον.
1861 - Η Αλαμπάμα αποσχίζεται από τις ΗΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων νότιων Πολιτειών. Ο Αμερικανικός Εμφύλιος πλησιάζει.
1867 - Επανεκλέγεται Πρόεδρος του Μεξικού ο Μπενίτο Χουαρέζ.
1879 - Αρχίζει ο πόλεμος των Άγγλων με τους Ζουλού.
1897 - Συναθροίζονται στον Πανελλήνιο ΓΣ 28 σωματεία και την επόμενη στον Παρνασσό ΦΣ συνέρχεται επίσημα το συνέδριο και λαμβάνεται η απόφαση της ίδρυσης του ΣΕΑΓΣ, μετέπειτα ΣΕΓΑΣ. Την ίδια μέρα ψηφίζεται το καταστατικό της αρχαιότερης ομοσπονδίας. Αρχικά ο ΣΕΓΑΣ απετέλεσε ένα είδος μίνι Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όπου υπάγονταν πολλά αθλήματα κυρίως ατομικά και στη συνέχεια ομαδικά, όπως το μπάσκετ και το βόλεϊ. Σταδιακά όμως άρχισαν, κυρίως για λόγους λειτουργικούς, να αποχωρούν και να δημιουργούν ανεξάρτητες ομοσπονδίες.
1901 - Οι Ρώσοι και οι Βρετανοί συμφωνούν στο θέμα της διχοτόμησης της Κίνας.
1908 - Δημιουργείται το αμερικανικό μνημείο του Γκραντ Κάνιον.
1911 - Φυλακίζεται ο συνταγματάρχης Λαπαθιώτης, ως αρχηγός στασιαστικού κινήματος.
1915 - Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας καλεί την Ελλάδα να πάρει μέρος στο Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
1919 - Η Ρουμανία προσαρτά την Τρανσυλβάνια.
1919 - Στις ΗΠΑ, ξεκινά από τη Νέα Υόρκη το πρώτο ράλι αυτοκινήτου γυναικών, με προορισμό τη Φιλαδέλφεια.
1922 - Γίνεται η πρώτη επιτυχημένη θεραπεία, κατά του διαβήτη, με ινσουλίνη.
1923 - Οι Γάλλοι και οι Βέλγοι καταλαμβάνουν τη βιομηχανική περιοχή της Ρουρ, στη Γερμανία.
1927 - Το δικαστήριο «παγώνει» την περιουσία του Τσάρλι Τσάπλιν, η οποία εκτιμάται σε 16 εκατομμύρια δολάρια, μετά την αίτηση διαζυγίου της συζύγου του Λίτα Γκρέι Τσάπλιν. Τελικά, ο τρίχρονος γάμος του 35χρονου ηθοποιού με τη 16χρονη στάρλετ, έληξε με διακανονισμό ενός εκ. δολαρίων.
1928 - Ο Ιωσήφ Στάλιν εξορίζει στην Άλμα-Άτα, μία απομακρυσμένη περιοχή της ΕΣΣΔ στη Κεντρική Ασία, τον Λέοντα Τρότσκι.
1929 - Στην ΕΣΣΔ, οι μπολσεβίκοι μειώνουν το ημερήσιο ωράριο εργασίας στις 7 ώρες.
1930 - Ο Κωστής Παλαμάς αναλαμβάνει πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
1931 - Ικανοποιημένος από το ταξίδι του στην Ευρώπη επιστρέφει ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.
1935 - Η θρυλική Αμερικανίδα πιλότος Αμέλια Έρχαρτ, είναι η πρώτη γυναίκα που πετάει μόνη της από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια. Η Έρχαρτ, διήνυσε 2.400 χμ σε 18 ώρες.
1936 - Ο Βασιλιάς Εδουάρδος Η΄ της Βρετανίας, γίνεται ο πρώτος Βρετανός μονάρχης, που παραιτείται οικειοθελώς από το θρόνο και μάλιστα για τα μάτια της δις διαζευγμένης Αμερικανίδας Γουόλις Σίμπσον.
1938 - Η Φράνσις Μούλτον είναι η πρώτη γυναίκα, που γίνεται πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας των ΗΠΑ.
1939 - Στη Ρώμη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Νέβιλ Τσάμπερλεν συναντάται με τον Μουσολίνι.
1940 - Μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκες καπνού και βάμβακος στη Θεσσαλονίκη καταστρέφει τεράστιες ποσότητες από τα αποθηκευμένα προϊόντα.¨
1941 - Η Γερμανία και η Ιταλία κηρύττουν τον πόλεμο στις ΗΠΑ.
1942 - Η Ιαπωνία κηρύττει τον πόλεμο στην Ολλανδία και εισβάλει στο Βόρνεο, στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες.
1943 - Η Βρετανία και η ΗΠΑ εγκαταλείπουν τα δικαιώματα τους στα εδάφη της Κίνας.
1943 - Στην Ουάσινγκτον, ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούσβελτ ζητά 100 δις δολάρια από τον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες.
1944 - Έλληνες αντάρτες του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων επιτίθενται νικηφόρα εναντίον Γερμανικής φάλαγγας.
1946 - Ιδρύεται η UNICEF.
1946 - Ο Εμβέρ Χότζα διακηρύττει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας και αυτοαναγορεύεται σε δικτάτορα.
1947 - Ψηφίζονται νέοι κανόνες για το NFL (χόκεϊ). Οι αλλαγές μειώνονται σε όχι περισσότερες από τρεις την κάθε φορά.
1949 - Καταγράφεται η πρώτη χιονόπτωση στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας.
1949 - Στη Κίνα, η Τιενσίν έχει σχεδόν περιέλθει στα χέρια των κομμουνιστών.
1949 - Ολοκληρώνεται η κατασκευή του πρώτου επίσημου τζαμί, που δημιουργείται στις ΗΠΑ, στη Λεωφόρο Κονέκτικατ, στην Ουάσινγκτον. Το τέμενος, το οποίο χτίστηκε σε παραδοσιακό αραβικό αρχιτεκτονικό ύφος, περιλαμβάνει κι ένα μιναρέ 160 μέτρων.
1950 - Στην Κίνα, οι κομμουνιστές αποβιβάζονται στη νήσο Χαϊνάν.
1960 - Το Τσαντ στην Αφρική διακηρύττει την ανεξαρτησία του.
1960 - Ο Λαμάρ Κλαρκ δημιουργεί ρεκόρ στο επαγγελματικό μποξ με 44 συνεχόμενα νοκ άουτ.
1962 - Τρεις χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται από την καθίζηση εδάφους, που προκαλεί χιονοστιβάδα στις Άνδεις του Περού.
1962 - Εκρήγνυται το ηφαίστειο Χουασκαράν στο Περού και 4000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
1963 - Ανοίγει η πρώτη ντισκοτέκ στο Λος Άντζελες, με την ονομασία Whiskey-a-Go-Go.
1964 - Στις ΗΠΑ, ο γενικός χειρουργός Λούθερ Τέρι, εκδίδει την πρώτη έκθεση για τις βλαπτικές παρενέργειες του καπνίσματος.
1972 - Το Ανατολικό Πακιστάν μετονομάζεται σε Μπανγκλαντές.
1972 - Στη Νέα Υόρκη, η Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας ζητά να γίνει έλεγχος στο εργοστάσιο ατομικής ενέργειας στο Ίντιαν Πόιντ.
1973 - Μεγάλες ζημιές σημειώνονται σε σπίτια από το σεισμό στον Πύργο Ηλείας.
1973 - Αρχίζει η δίκη για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.
1980 - Ο Νάιγκελ Σόρτι, σε ηλικία 14 χρόνων, γίνεται ο μικρότερος σκακιστής, που κατακτά το βαθμό του Διεθνούς Μάστερ.
1981 - Στο Ελ Σαλβαδόρ, η χούντα επιβάλει στρατιωτικό νόμο.
1982 - Ο Στιβ Ντέιβις γράφει ιστορία όταν κάνει το πρώτο μεγαλύτερο σερί (147) κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής κάλυψης snooker (αμερικανικό μπιλιάρδο).
1983 - Το Διαδίκτυο , (Internet) είναι πλέον γεγονός.
1984 - Ο Μάικλ Τζάκσον, είναι υποψήφιος για 12 βραβεία Γκράμι για το άλμπουμ του Thriller. Τελικά κερδίζει τα 8.
1989 - Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κάνει την ιστορική δήλωση ότι η χώρα «έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο».
1990 - 200.000 άνθρωποι απαιτούν την ανεξαρτησία της Λιθουανίας, που τερματίστηκε το 1940 από τον Κόκκινο Στρατό.
1991 - Στην Κολομβία οι αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού συμφωνούν με την κυβέρνηση για την παράδοση των όπλων τους.
1992 - Στην Ιαπωνία, επίσημα έγγραφα δείχνουν ότι, πριν 50 χρόνια, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατός υποχρέωνε γυναίκες να γίνονται πόρνες, προς διασκέδαση των στρατιωτών του.
1992 - Ο Πολ Σάιμον γίνεται ο πρώτος δυτικός καλλιτέχνης που κάνει τουρνέ στη Δυτική Αφρική μετά τη λήξη του πολιτιστικού μποϊκοτάζ.

Γεννήσεις

1803 - Εκτόρ Μπερλιόζ, Γάλλος συνθέτης.
1815 - Τζον ΜακΝτόναλντ, πρώτος πρωθυπουργός του Καναδά.
1885 - Άλις Πολ, Αμερικανίδα φεμινίστρια, υπέρμαχος των δικαιωμάτων της γυναίκας.
1906 - Άλμπερτ Χόφμαν, Ελβετός χημικός που ανακάλυψε το LSD και την παραισθησιογόνο δράση του.
1910 - Νίκος Καββαδίας, Έλληνας ποιητής.
1918 - Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (Alexander Solzhenitsyn), Ρώσος συγγραφέας που το 1970 τιμήθηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας.
1923 - Ο Γρηγόρης Φαράκος γεννιέται στο Ναύπλιο
1930 - Ροντ Τέιλορ, Αυστραλός ηθοποιός και σταρ του Χόλιγουντ.
1934 - Ζαν Κρετιέν, πρωθυπουργός του Καναδά.
1953- Κώστας Σκανδαλίδης, πολιτικός του ΠΑΣΟΚ

Θάνατοι

314 - Πάπας Μιλτιάδης, Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας.
1055 - Κωνσταντίνος Θ΄ ο Μονομάχος, Αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
1801 - Ντομένικο Τσιμαρόζα, Ιταλός συνθέτης
1923 - Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Α΄ των Ελλήνων πεθαίνει στο Παλέρμο της Σικελίας.
1928 - Τόμας Χάρντι, συγγραφέας.
1951 - Γρηγόριος Ξενόπουλος, Έλληνας συγγραφέας και δημιουργός της «Διάπλασης των Παίδων».
1952 - Μπεν Κρίνσοου, παίκτης του γκολφ.
1958 - Έτνα Πέρβιανς, σταρ του βωβού κινηματογράφου και συχνά συμπρωταγωνίστρια του Τσάρλι Τσάπλιν
1966 - Αλμπέρτο Τζιακομέτι, Ιταλός γλύπτης
1968 - «Πάντι» Ντρίσκολ, Αμερικανός παίκτης του ράγκμπι
2006- Μάρκους Λέφελ, 39, Γερμανός μουσικός, γνωστός από το γερμανικό trance συγκρότημα "Jam and Spoon" τραγούδι "Right in the night" (1994), από καρδιακή προσβολή.

Αργίες και εορτές

Ορθόδοξη Εκκλησία

Η Σύναξις των Μυρίων αγίων Αγγέλων (κατάλυση οίνου και ελαίου)
Υγίνου, επισκόπου Ρώμης
Μαρτύρων Μαΐρου, Πέτρου, Σεβερίου και Λευκίου
Οσίων Ευπραξίας εκ Ρωσίας, Βιταλίου και Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου (†529)
Αγαπίου του αρχιμανδρίτου, Θεοδώρου και Στεφάνου, του εν Πλακιδιναίς
Θεοδοσίου επισκόπου Τραπεζούντας και Θεοδοσίου ηγουμένου της εν Άθω ιεράς Μονής του Φιλοθέου, του Θεσσαλονικέως
Μιχαήλ, του δια Χριστόν σαλού
Νεομάρτυρος Νικηφόρου
Εγκαίνια ναού Αγίου Στεφάνου του εν Πλακιδιαναίς, Εγκαίνια Ναού Μάρκου Αποστόλου πλησίον του Ταύρου, Εγκαίνια της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας εν Θεσσαλονίκη