BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΕΛΕΝΗ .....

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ ...

ΔΕΣΤΕ ΤΟ VIDEO ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ...


ΖΑΚΥΝΘΟΣ - Το Φιόρο Του Λεβάντε

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ

Η Ιθάκη μου

Ζω και Υπάρχω
με την σκέψη μου σε σένα


Ω!! Γλυκό μου Φιόρο ...

Ανατολή και Δύση της Ζωής μου

ZanteMan


Εγκυμοσύνη και Μητρότητα


«Ο καθένας είναι μερικούς μήνες μεγαλύτερος από όσο νομίζει, γιατί ζούμε, κινούμαστε, υπάρχουμε και εξαρτιόμαστε από τη δράση των στοιχείων και την κακοβουλία ασθενειών μέσα σε αυτόν τον άλλο κοσμικό χώρο, τον αληθινό μικρόκοσμο, που είναι η κοιλιά της μάνας μας.», έγραψε το 1642 ο φυσικός και φιλόσοφος σερ Thomas Browne και ο ποιητής Samuel Taylor Coleridge πρόσθεσε στα 1802, «Πράγματι, η ιστορία ενός ανθρώπου στους εννιά μήνες που προηγούνται από τη γέννησή του είναι πιο ενδιαφέρουσα και περιλαμβάνει γεγονότα με σημασία μεγαλύτερη απ’ ότι όλα τα εβδομήντα χρόνια που την ακολουθούν»
(«Η ψυχολογία του τοκετού»)

O Michelle Odent αναφέρεται στις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό και το δέσιμο της μητέρας με το παιδί χωρίς παρεμβάσεις και ενοχλήσεις, «Γιατί να μην κάνουμε την αρχή όσο πιο θετική μπορούμε; Γιατί να μην αυξήσουμε τις ευκαιρίες του καθενός; Δεν είμαστε εμείς οι μαιευτήρες και οι μαίες, υπεύθυνοι για τίποτα περισσότερο από την αυστηρά ιατρική περίθαλψη; Το να ενθαρρύνουμε τις πρώτες επαφές που οι άνθρωποι έχουν με άλλους ανθρώπους στην αρχή της ζωής τους, είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος για να συμβάλλουμε στον εξανθρωπισμό του κόσμου μας»
(«Η γέννα στο δρόμο της φύσης»)

Ανά τον κόσμο, τις πολιτιστικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις καθώς και την διαφορετική χρονική περίοδο που διένησε η ανθρωπότητα μέσα στους αιώνες, η εγκυμοσύνη και η επίτοκος αντιμετωπίστηκαν άλλοτε με προκατάληψη και άλλοτε με δέος και σεβασμό. Σήμερα η γυναίκα φορτισμένη συναισθηματικά αλλά και πρακτικά από τις απαιτήσεις της κοινωνίας, έχει αποκλίνει από τη φυσικότητα της σύλληψης, του τοκετού και του θηλασμού.

Η γνώση, η αφύπνιση και η ελευθερία επιλογών και κινήσεων όσον αφορά την διαδικασία της εγκυμοσύνης και της γέννησης, είναι δρόμος αυτογνωσίας, συνειδητότητας και αναγνώρισης της αληθινής και αρχέγονης αξίας της θηλυκότητας και της μητρότητας. Η έγκυος γυναίκα αποτελεί τη μορφοποιό δύναμη, το δοχείο στο οποίο θα ενσταλλαχθεί μια ψυχή, η οποία θα επιλέξει συνειδητά την δεδομένη μήτρα και την συγκεκριμένη οικογένεια για να διδάξει και να διδαχθεί μέσα από την εξελικτική πορεία που διανύει ολόκληρη η ανθρωπότητα. Η γυναίκα είναι αυτή που μέσα από το δρόμο της εσωτερικής αναζήτησης και της επαφής της με τον Πνευματικό Εαυτό, θα χτίσει τις βάσεις για μια συνειδητή προετοιμασία σύλληψης, εγκυμοσύνης, τοκετού και ανατροφής των παιδιών της, τα οποία θα αποτελούν πυρήνες φωτός και έμπνευσης για την Νέα Εποχή.

Σεξουαλική ζωή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί ενεργά τη σεξουαλική υγεία και ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική συμπεριφορά. Ο στόχος αυτός, με επίκεντρο κυρίως τους νέους, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΕΕ για την υγεία (2008-2013). Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση επιθυμεί να αναπτύξει στρατηγικές για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας όλων των πολιτών και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και πληροφοριών για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων όπως η εγκυμοσύνη κατά την εφηβεία και η πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων. Οι στρατηγικές αυτές λαμβάνουν υπόψη συγκεκριμένες ομάδες στόχους, προάγουν την ισότητα των φύλων και σέβονται πλήρως τις πολιτισμικές διαφορές. Η Ένωση έχει λάβει μέτρα για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής εταιρικής σχέσης που στοχεύει στην προώθηση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας ανάμεσα στους νέους και στις ευάλωτες ομάδες στην Ευρώπη. Η ευαισθητοποίηση για ασφελέστερο σεξ είναι καίριας σημασίας ιδίως όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης λοιμώξεων, όπως του ιού HIV και της σύφιλης.

Η ΕΕ λαμβάνει επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση των αναγκών όσον αφορά τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία στις αναπτυσσόμενες χώρες και χορηγεί σημαντικά ποσά για τη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας σε αυτές τις χώρες.

Ζούσε 23 χρόνια σε κώμα

Επί 23 χρόνια ένας άνδρας από το Βέλγιο ζούσε "παγιδευμένος" στο παράλυτο σώμα του, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με τους συγγενείς και τους γιατρούς του που θεωρούσαν ότι βρισκόταν σε κώμα και δεν είχε επαφή με το περιβάλλον. Ο 46χρονος Ρομ Χουμπέν, 46 ετών σήμερα, ήταν ένας νεαρός φοιτητής, λάτρης των πολεμικών τεχνών, όταν έπεσε θύμα σοβαρού τροχαίου ατυχήματος, το 1983. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε διέγνωσαν ότι είχε πέσει σε άγρυπνο κώμα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δυόμισι δεκαετίες και να γίνουν ειδικές ιατρικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης για να διαπιστωθεί ότι ο εγκέφαλός του λειτουργούσε κανονικά και ότι ο άτυχος άνδρας αντιλαμβανόταν τα πάντα αλλά δεν μπορούσε να επικοινωνήσει.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Χουμπέν υποβάλλεται σε θεραπεία και κατάφερε, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, να αφηγηθεί το Γολγοθά που έζησε όλα αυτά τα χρόνια.

"Ούρλιαζα αλλά δεν με άκουγαν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που με ανακάλυψαν, τότε γεννήθηκα για δεύτερη φορά", περιέγραψε. "Θέλω να διαβάζω, να μιλάω με τους φίλους μου και να απολαμβάνω τη ζωή, τώρα που ξέρουν ότι δεν είμαι νεκρός", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια "ονειρευόταν μια καλύτερη ζωή".

Τα μυστήρια της γυναικείας εκσπερμάτωσης

Η πρώτη που μίλησε δημόσια για τη γυναικεία εκσπερμάτωση, ήταν η τηλεοπτική Σαμάνθα του "Sex and the City", σε ένα από τα επεισόδια της σειράς. Έτσι, μαζί με το κυνήγι της ανακάλυψης του σημείου G, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να βιώσουν την δική τους γυναικεία εκσπερμάτωση, που προσομοιάζει με την αντρική. Όμως, πόσο πιθανή και πραγματική είναι η γυναικεία εκσπερμάτωση και πώς μπορείς να την βιώσεις κι εσύ;

1. Τι εννοούμε με τον όρο γυναικεία εκσπερμάτωση: η γυναικεία εκσπερμάτωση προκύπτει όταν τα κολπικά υγρά εκτοξεύονται από το κόλπο σου, κατά τη διάρκεια ενός οργασμού. Ορισμένες γυναίκες το περιγράφουν σαν αναβρασμό ή εκτόξευση ενός πίδακα, ενώ πολλές άλλες δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της θηλυκής εκσπερμάτωσης.

2. Πόσο συχνή είναι η γυναικεία εκσπερμάτωση; Η αλήθεια έιναι ότι η γυναικεία εκσπερμάτωση δεν είναι καθόλου συχνή. Κάποιες γυναίκες την βίωσαν μια φορά στη ζωή τους και ποτέ ξανά. Το ακριβές ποσοστό των γυναικών που φτάνουν να εκσπερματώσουν δεν είναι ακριβές. Παρ' όλα αυτά,σε πείραμα που έγινε στα διάσημα εργαστήρια "Masters and Johnson's" με πάνω από 400 γυναίκες, δεν καταγράφηκε καμία γυναικεία εκσπερμάτωση. Βέβαια, ορισμένοι γυναικολόγοι επιμένουν και επιβεβαιώνουν κάποια μειοψηφία γυναικών που βίωσαν μια τέτοια εμπειρία, που προσομοιάζει στην ανδρική εκσπερμάτωση.

3. Ποιά είναι η ποσότητα των υγρών που παράγονται; Ορισμένες γυναίκες με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη σεξουαλικότητα, επιβεβαιώνουν την παραγωγή λίτρων κολπικών υγρών, κατά τη διάρκεια ενός και μόνο οργασμού. Πάντως ο διάσημος γκουρού του έρωτα και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου που βεβαιώνει την ύπαρξη του σημείου G, Μπέβερλι Γουίπλ (Beverley Whipple), υποστηρίζει ότι υγρών που μπορεί να παράγει μια γυναίκα σε έναν μοναδικό οργασμό δεν ξεπερνούν το μισό φλυτζανάκι του καφέ.

4. Συνδέεται η γυναικεία εκσπερμάτωση με διαρροή ούρων; Μέχρι το 1980, πολλοί γιατροί συνέδεαν το φαινόμενο της εκσπερμάτωση των γυναικών με κάποια διαρροή ούρων. Γι' αυτό και καλούσαν τις γυναίκες να κάνουν όσες περισσότερες ασκήσεις Κέγκελ μπορούσαν για να ενδυναμώσουν τους πυελικούς τους μυς. Σίγουρα, κατά τη διάρκεια του σεξ, όπως και σε άλλες δραστηριότητες (γέλιο, βήχας), υπάρχει η περίπτωση να χάσεις κάποια ποσότητα ούρα, εξαιτίας της στρεσογόνου ακράτειας. Συνήθως υποφέρουν από αυτή τη μορφή ακράτειας ειδικά οι γυναίκες που έχουν γεννήσει πολλά παιδιά με φυσιολογικό τοκετό. Παρ' όλα αυτά, αυτές οι διαρροές δεν σχετίζονται με τον οργασμό, αλλά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια είτε τον προκαταρκτικών, είτε στην αρχή της διείσδυσης.

5. Πόσο συνδέεται το σημείο G με την γυναικεία εκσπερμάτωση; όπως είναι γνωστό το σημείο G εντοπίστηκε το 1950 από τον Ernest Grafenberg και πρόκειται για την περιοχή εκείνη που που βρίσκεται στα τοιχώματα του γυναικείου κόλπου. Μια πιθανή διέγερση του σημείου αυτού, μπορεί να προκαλέσει έναν εντονότατο οργασμό. Το σημείο αυτό περιγράφεται σαν ένα μικρό μπαλάκι 0,8 εκατοστών το πολύ Βιβλιογραφικά, αναφέρεται ότι στο σημείο G βρίσκονται και οι αδένες "Skene" που είναι παραπλήσιοι του προστάτη που έχουν οι άντρες. Οι αδένες αυτοί είναι πιθανό να παράγουν τα εκρηκτικά υγρά που εκτοξεύονται κατά το οργασμό σου και προκαλούν τη λεγόμενη τη γυναικεία εκσπερμάτωση. Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη του σημείου G.

6. Ποιά είναι η σύσταση των υγρών της εκσπερμάτωσης; Δεν έχει γίνει κάποια ακριβής έρευνα. Πάντως, τα υγρά της εκσπερμάτωσης υποτίθεται ότι δεν περιέχουν ούρα, είναι αλκαλικής σύστασης και έχουν χρώμα διαυγές. Οι σχετικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα υγρά αυτά περιέχουν πολλά χημικά συστατικά, όπως άλλο και το ανδρικό σπέρμα που παράγεται από τον προστάτη, ενώ ταυτόχρονα περιέχει γλυκόζη και φρουκτόζη.

7. Τι πρέπει να κρατήσεις; Είναι σαφές ότι μόνο μια μειοψηφία γυναικών φτάνει στην εκσπερμάτωση κατά τη διάρκεια ενός οργασμού. Ακόμα και να σου συμβεί, είναι εξίσου πιθανό να μην κατανοήσεις απόλυτα το γεγονός. Εφόσον οι έρευνες πάνω στο ζήτημα συνεχιστούν, θα μπορούμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια για τη γυναικεία εκσπερμάτωση. Αν σου συμβεί, είσαι τυχερή και δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι άσχημα αφού τα αγόρια βλέπουν με πολύ θετική διάθεση την ικανότητά τους να σε ανάψουν τόσο πολύ που φτάνεις σε ένα τόσο θεαματικό οργασμό!

Ξανά έγκυος η Ζυγούλη;

Αν μου έλεγες πριν λίγα χρόνια, τότε δηλαδή που ο Sakis Ρουβάς ηράσθη σφόδρα την Κάτια Ζυγούλη, ότι θα έφθανε η στιγμή που το ζεύγος θα παντρευόταν και θα έκανε παιδί, θα έλεγα ότι... «τρελός παπάς σε βάφτισε», «η φαντασία σου πλανεύτρα» και άλλα τέτοια. Γιατί, με τίποτε δεν μου πήγαινε στο μυαλό ότι ο πάλαι ποτέ super star του Ηλία Ψινάκη, θα έκανε οικογένεια σαν τον πρώτο θνητό.

Κι, όμως, το «είδωλο» στη νέα του εποχή (και σε αυτή που του αρέσει περισσότερο) έχει τα ίδια όνειρα κι επιθυμίες με εμάς τους κοινούς θνητούς κι ένα από αυτά ήτο η δημιουργία οικογένειας. Ένα χρόνο πριν, Sakis και Κάτια υποδέχτηκαν τον καρπό του έρωτά τους, ένα πανέμορφο κοριτσάκι, που έχει πάρει τα μυαλά των διάσημων γονιών της. Και τώρα, μαθαίνουμε ότι το λαμπερό ζεύγος περιμένει τον δεύτερο καρπό του έρωτα τους.

Όπως ακούσαμε στο δελτίο του Star, οι φήμες για δεύτερη εγκυμοσύνη της Ζυγούλη, όλο και πληθαίνουν και όπως όλα δείχνουν το μοντέλο είναι ήδη δύο μηνών έγκυος. Το ζευγάρι πλέει σε πελάγη ευτυχίας για τη δεύτερη επίσκεψη του πελαργού, αφού ήθελαν να χαρίσουν ένα αδελφάκι στην κόρη τους, Αναστασία. Οι δυο τους κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό την εγκυμοσύνη, καθώς πρώτα θέλουν να βεβαιωθούν ότι όλα θα εξελιχθούν καλά. Πάντως, η Ζυγούλη συνεχίζει κανονικά τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, ενώ ο Sakis ετοιμάζεται για τις εμφανίσεις του σε μαγαζί της Αθήνας.

Το όνειρο ζωής της Βίσση

Η απόλυτη Ελληνίδα σταρ θα πραγματοποιήσει επιτέλους ένα όνειρο ζωής. Μια επένδυση μεγάλης αξίας, δύο μεζονέτες στην πανέμορφη περιοχή της Αγίας Νάπας, όπου θέλει να αποσυρθεί έπειτα από χρόνια και να μείνει μόνιμα.

Περίπου 1.000.000 ευρώ θα στοιχίσει η πραγματοποίηση του ονείρου της. Στα σχέδιά της είναι να χτίσει δύο πολυτελείς μεζονέτες που θα πληρούν όλες τις ανέσεις.

Γιατί δύο και όχι μία, θα είναι η απορρία σας... Θέλει πάρα πολύ να έχει στο πλευρό της την αγαπημένη της κόρη, τη Σοφία. Άλλωστε, όσο περνούν τα χρόνια, δένονται ακόμα περισσότερο. Κατά την εφηβεία της Σοφίας οι δύο γυναίκες δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις, αφού ήταν διαρκώς σε κόντρα. Σήμερα όμως είναι οι καλύτερες φίλες και περνούν πολλές ώρες μαζί.

Η Άννα πάντα έχει στο μυαλό της την Κύπρο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, και επιθυμία της είναι να ζήσει κάποια στιγμή για πάντα εκεί, κοντά στους γονείς της, την αδερφή της Λία και τους υπόλοιπους συγγενείς. Ακόμα βέβαια θεωρεί πως έχει να προσφέρει πολλά στη μουσική και δεν είναι στα άμεσα σχέδιά της να μείνει μόνιμα στο νησί της Αφροδίτης. Η Αγία Νάπα είναι μια περιοχή άκρως τουριστική, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από τουρίστες και κοσμική ζωή. Ακόμα πιο χαρούμενοι στην απόφασή της να χτίσει πολυτελείς κατοικίες εκεί είναι, φυσικά, οι συγγενείς της, που περιμένουν πώς και πώς τη στιγμή που η super star θα βρίσκεται μόνιμα κοντά τους.

Kάστανο: Γλυκός καρπός με θρεπτική αξία

Τα κάστανα προέρχονται από την ήπειρο της Ωκεανίας και είναι ένας καρπός υψηλής θρεπτικής αξίας τον οποίο γευόμαστε αποκλειστικά και μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς τα κάστανα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες λιπαρών και ελαίων και έχουν υψηλή ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων που τους προσδίδει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωσή τους ανεβάζει σταδιακά τα επίπεδα της γλυκόζης, γι’αυτό και είναι μια τροφή που προτείνεται σε όσους πάσχουν από διαβήτη. Επιπροσθέτως είναι μια τροφή που έχει γίνει αποδεκτή από τον Σύλλογο Καρδιάς (Ηeart Foundation).

Η περιεκτικότητα του κάστανου σε πρωτεΐνη είναι χαμηλή, ωστόσο είναι καλής βιολογικής αξίας, όμοιας με αυτής των αυγών. Όμως σε αντίθεση με τα αυγά, τα κάστανα δεν περιέχουν χοληστερίνη, ένω έχουν κάποια ποσότητα καλίου και βιταμίνης C χωρίς να περιέχουν αυξημένα ποσοστά νατρίου.

Στον παρακάτω πίνακα συγκρίνεται η θρεπτική αξία του κάστανου με το μήλο.

Θρεπτική αξία ανά 100γρ προϊόντος

Συστατικό Κάστανο Μήλο
Νερό (γρ) 48,2 84,8
Πρωτεΐνη (γρ) 3,4 0,2
Λιπαρά (γρ) 0,2 0,1
Συνολικοί Υδατάνθρακες (γρ) 32,1 14,0
Ενέργεια (kJ) 730 230
Φυτικές Ίνες (γρ) 14,9 0,1
Ασβέστιο (mg) 17,6 7,0
Ψευδάργυρος (mg) 0,4 88
Σίδηρος (mg) 0,7 0,3
Nάτριο (mg) 0,8 1,0
Kάλιο (mg) 468 110

Όπως φαίνεται και στον πίνακα, το κάστανο έχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από το μήλο, αλλά και τριπλάσιες θερμίδες στα 100γρ.

Παρακάτω παρουσιάζονται δύο εύκολες και γευστικές συνταγές με κάστανα.

Σαλάτα με σπανάκι και κάστανα


Υλικά για 4 μερίδες

2 κιλά σπανάκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
150γρ άπαχο χοιρινό ζαμπόν
220γρ βρασμένα, καθαρισμένα κάστανα κομμένα στα δυο
Ένα βραστό σφιχτό αυγό κομμένο σε φέτες
Μια σκελίδα σκόρδο
2 με 3 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
Αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση


Πλύντε σχολαστικά τα φύλλα σπανάκι και προσθέστε τα κομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ένα μπολ σαλάτας. Θερμάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέστε τα κάστανα και το σκόρδο. Σοτάρετε μέχρι το μίγμα να ροδίσει και προσθέστε τα κομματάκια ζαμπόν χοιρινό και το ξύδι μπαλσάμικο και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το μίγμα από το τηγάνι στα υλικά που βρίσκονται στο μπολ σαλάτας και ανακατέψτε καλά.

Θερμιδική αξία ανά μερίδα: 348 kcal.

Σούπα με κάστανα και Λαχανικά


Υλικά για 4 μερίδες

500γρ κάστανα καθαρισμένα κομμένα σε 2 κομμάτια
60γρ φυτική μαργαρίνη
2 κύβοι κοτόπουλο
2 σεληνόριζες
2 καρότα
1 κρεμμύδι
2 κολοκύθια κομμένα σε φέτες
Αλάτι
Πιπέρι
Λιώστε τη φυτική μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τα λαχανικά και τα κάστανα και σωτάρετέ τα σε μεσαία φωτιά μέχρι να αποκτήσουν ένα ροδαλό χρώμα. Προσθέστε τους 2 κύβους κοτόπουλο και 4 ποτήρια νερό και βράστε το μίγμα μισοσκεπασμένο σε μεσαία φωτιά για μια ώρα.

Θερμιδική αξία ανά μερίδα: 375 kcal.

Νέο ευρωπαϊκό σήμα για τις οικολογικές συσκευές

Η Ευρώπη κάνει ακόμα ένα βήμα προς την μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση των ηλεκτρονικών συσκευών. Η ΕΕ ορίζει εκ νέου τις ενεργειακές κλάσεις και αναμένει την επικύρωση από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τα πλέον αποδοτικά ψυγεία και καταψύκτες, οι πιο αποδοτικές κουζίνες και τηλεοράσεις θα κατατάσσονται πλέον σε μια νέα ενεργειακή κλάση: την Α +++. Σε αυτό συμφώνησαν έπειτα από διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών-μελών.

Όταν στο μέλλον οι περισσότερες συσκευές ανήκουν πλέον στις δύο ανώτερες ενεργειακές κατηγορίες η ΕΕ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των ενεργειακών κλάσεων. Για τον Γερμανό Χριστιανοδημοκράτη Ευρωβουλευτή και πρόεδρο της επιτροπής για ζητήματα βιομηχανίας Χέμπερτ Ρόιλ η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι ρεαλιστική και απολύτως ικανοποιητική: «Στόχος μας είναι να μειώσουμε στο ελάχιστο την όποια επιβάρυνση για την βιομηχανία. Για το λόγο αυτό αναζητήσαμε το συμβιβασμό. Δεν είναι δυνατόν κάθε εβδομάδα να ορίζεται μια νέα ενεργειακή κλάση. Μόνο όταν οι συσκευές με υψηλή ενεργειακή απόδοση αυξηθούν πολύ τότε θα λάβουμε τα μέτρα που πρέπει».

Υποχρεωτική η αναγραφή της ενεργειακής κλάσης στις διαφημίσεις

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Οθόνη τελευταίας τεχνολογίας και χαμηλής κατανάλωσης ρεύματοςΗ συμφωνία μεταξύ χωρών-μελών, Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποχρεώνει τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών να αναγράφουν την ενεργειακή κλάση των προϊόντων τους στις διαφημίσεις, όταν αναφέρονται στην μειωμένη κατανάλωση ή την χαμηλή τιμή. Η επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς λέει ότι πρόκειται για επιτυχία των Πρασίνων: «Είμαι πολύ χαρούμενη που καταφέραμε να επιβάλλουμε τη θέση μας στο ζήτημα αυτό. Έτσι στις διαφημίσεις θα πρέπει από εδώ και στο εξής να αναφέρεται πάντα η ενεργειακή κλάση της ηλεκτρονικής συσκευής».

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ψυγεία με υψηλή ενεργειακή απόδοσηΤο δημόσιο δεν υποχρεούται να προμηθεύεται ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Με σχετική απόφαση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδίαζε να υποχρεώσει το δημόσιο τομέα των χωρών-μελών της ΕΕ όταν προμηθεύεται υπολογιστές ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές να προτιμά της ενεργητικά αποδοτικότερες. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η πλειονότητα των κρατών-μελών ψήφισε όμως κατά.

Έλληνας ερευνητής δημιουργεί ηλεκτρισμό από τη ροή του αέρα

Μια ομάδα ερευνητών του City College της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Γιάννη Ανδρεόπουλο, αναπτύσσει μια νέα καινοτομική μέθοδο δημιουργίας ηλεκτρισμού για αεροπλάνα και αυτοκίνητα, η οποία βασίζεται στο φαινόμενο του πιεζοηλεκτρισμού, με την χρήση κατάλληλων υλικών, που μετατρέπουν την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική.
Η καινοτομική τεχνολογία, που παρουσιάστηκε στο 62ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρίας στη Μινεάπολη, αφορά μικρές συσκευές επιφάνειας λίγων τετραγωνικών εκατοστών, οι οποίες τοποθετούνται στην οροφή ή στην άτρακτο ενός αεροσκάφους ή ενός αυτοκινήτου και οι οποίες καθώς δονούνται από τον αέρα, παράγουν ηλεκτρισμό.

Η παραγόμενη ενέργεια δεν είναι αρκετή -προς το παρόν τουλάχιστον- για να αντικαταστήσει πλήρως τις μηχανές εσωτερικής καύσης, όμως επαρκεί για να τροφοδοτήσει κάποια άλλα συστήματα, π.χ. τους ηλεκτρονικούς πίνακες ελέγχου στο πιλοτήριο ή μπαταρίες ηλεκτρονικών συσκευών.

«Αυτές οι συσκευές δημιουργούν τη δυνατότητα για τη συνεχή αξιοποίηση της ενέργειας από το περιβάλλον, που αλλιώς πάει χαμένη», δήλωσε ο Ανδρεόπουλος, σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph». Η ερευνητική ομάδα του προσπαθεί να βελτιώσει περαιτέρω την αποδοτικότητα της νέας τεχνολογίας, ώστε να έχει διευρυμένο πεδίο πρακτικών εφαρμογών.

Ο Γιάννης Ανδρεόπουλος αποφοίτησε το 1971 από το Τμήμα Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στο Τμήμα Αεροναυπηγικής του Imperial College του Λονδίνου, από όπου πήρε και το διδακτορικό του. Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του City College of New York (CCNY).

«Πολεμούν» την κρίση με ...πιστωτικές κάρτες

Η χρήση των καρτών στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική συγκυρία, το επιθυμητό ύψος των δαπανών κατά περίπτωση αλλά και με το προσδοκώμενο όφελος, σύμφωνα με έρευνα της MasterCard Barometer που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων
Ειδικότερα, δύο στους πέντε Έλληνες δηλώνουν ότι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι ενώ ένας στους 3 συμμετέχοντες, κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών, δηλώνει ότι κινείται στα ίδια επίπεδα. Ένας στους 4 και κυρίως στις ηλικίες 45-54 δηλώνει ότι ξοδεύει λιγότερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν ότι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα είναι η «ακρίβεια» και η «αύξηση των τιμών». Αντίθετα, οι νεαρότερες ηλικίες, για τις οποίες διαμορφώνονται νέες συνθήκες ζωής (φοιτητές, νιόπαντροι, νέοι γονείς κλπ) είναι αυτές που αναφέρουν περισσότερο λόγους «αύξησης αναγκών και υποχρεώσεων».

Ένας στους τέσσερις από όσους δήλωσαν ότι ξοδεύουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, αναφέρει ως κύριο λόγο τη «μείωση του εισοδήματος» και την «ύπαρξη οικονομικής δυσχέρειας». Κυριότερο λόγο μείωσης των δαπανών αποτελεί η «κρίση» και η «μη ύπαρξη συγκεκριμένου λόγου» (συνολικά 48% των ερωτηθέντων) από όπου διαφαίνεται η πρόληψη ή / και η ανησυχία λόγω της πρόσφατης οικονομικής συγκυρίας. Η «οικονομική δυσχέρεια» και η «μείωση του εισοδήματος» αναφέρεται περισσότερο από τις παραγωγικές ηλικίες των 35-54 χρόνων, ενώ λόγους «αποταμίευσης» και «καλύτερης διαχείρισης» αναφέρουν κυρίως μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 55 ετών).

Χρήση πιστωτικών καρτών για τις αγορές

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, 21% δήλωσαν κάτοχοι καρτών. Οι άντρες, περισσότερο από τις γυναίκες, και οι ηλικίες 35-44 είναι αυτοί που χρησιμοποιούν κυρίως κάρτες για τις αγορές τους. Ως κυριότερο λόγο χρήσης της κάρτας αναφέρουν την «δυνατότητα καταβολής άτοκων δόσεων». Άλλοι λόγοι είναι: η ευκολία καθώς δεν χρειάζεται να έχουν οι κάτοχοι μαζί τους μετρητά, οι ειδικές προσφορές μέσω της χρήσης καρτών, τα προγράμματα επιβράβευσης μέσω της χρήσης καρτών, η έλλειψη μετρητών και η διευκόλυνση στις ηλεκτρονικές αγορές

Οι γυναίκες και ηλικίες έως 44 χρονών θεωρούν ως βασικότερο λόγο χρήσης τις άτοκες δόσεις που τους προσφέρουν οι έμποροι σε συνεργασία με τις τράπεζες, ενώ οι συμμετέχοντες ηλικιών 18 - 44 αναφέρουν επίσης την ευκολία - καθώς δεν χρειάζονται μετρητά - τα προγράμματα επιβράβευσης και τις αγορές μέσω internet.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους όσοι έχουν κάρτα δεν την χρησιμοποιούν, είναι η ανάγκη για «καλύτερο έλεγχο των δαπανών τους» (αναφέρεται κυρίως από γυναίκες και μεγαλύτερες ηλικίες) και επειδή θεωρούν ότι τα «μετρητά είναι πιο ασφαλή» (αναφέρεται σε μεγαλύτερο βαθμό από άντρες και ηλικίες κάτω των 45 χρονών).

Ένας στους πέντε Έλληνες δηλώνει πρόθεση να πραγματοποιήσει μία μεγάλη αγορά στους επόμενους 12 μήνες. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο μεταξύ των αντρών και των νεαρότερων ηλικιών.

Ανατολική Ανταρκτική: διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια πάγου

Σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν από αμερικάνικο δορυφόρο, διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια πάγου και στην Ανατολική Ανταρκτική.

Οι αμερικανοί επιστήμονες δηλώνουν «έκπληκτοι» με τα αποτελέσματα, επειδή το κάλυμμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής θεωρούνταν πιο σταθερό από εκείνο της Δυτικής.

Τα συμπεράσματα από την έρευνα που έκαναν οι επιστήμονες, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience.

Άλλοι επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι οι μετρήσεις που έγιναν δεν είναι αρκετά αξιόπιστες ,καθώς καλύπτουν ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Τα δεδομένα προήλθαν από τους δίδυμους αμερικανικούς δορυφόρους Grace της NASA.

Οι εν λόγω δορυφόροι, κατέγραψαν πρόσφατα, σημαντική απώλεια πάγου στη Δυτική Ανταρκτική και στη Γροιλανδία.

Το λιώσιμο των πάγων στην Ανατολική Ανταρκτική θα είχε ως συνέπεια την αύξηση της στάθμης της θάλασσας περίπου 50 με 60 μέτρα.

Αλλά κάτι τέτοιο, οι επιστήμονες το θεωρούν αδύνατο μέχρι στιγμής, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην εν λόγω περιοχή.

Οι εν λόγω δορυφόροι δεν είχαν καταγράψει απώλεια πάγου στην Ανατολική Ανταρκτική στο χρονικό διάστημα 2000-2006.

Την τελευταία όμως τριετία στην εν λόγω περιοχή καταγράφεται απώλεια πάγου 57δις τόνους το χρόνο.

Οι αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν έκπληκτοι με την συγκεκριμένη αλλαγή που παρουσιάστηκε στο κάλυμμα του πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής.

WWF: θετικό βήμα το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, θεωρεί θετικό βήμα το σχέδιο νόμου που προωθείται από το ΥΠΕΚΑ για την προστασία των δασών.

Το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο αποτελεί για τα ελληνικά και πολιτικά δεδομένα, μια γενναία πρωτοβουλία αντιμετώπισης της αυθαιρεσίας και των πιέσεων για αλλαγή χρήσεων γης σε καμένες δασικές εκτάσεις.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν οδηγό, για τη θέσπιση αντίστοιχων μέτρων προστασίας του δασικού πλούτου σε εθνικό επίπεδο.

Το WWF Ελλάς ξεχωρίζει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που αφορούν την κατάργηση των δίκαια χαρακτηρισμένων ως «δασοκτόνων» διατάξεων του νόμου 3208/2003, την ίδρυση υπηρεσίας κατεδαφίσεων και την άμεση δρομολόγηση της κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Κάθε ένα από αυτά τα σημεία αποτελεί πάγιο αίτημα του WWF Ελλάς και πολλών άλλων περιβαλλοντικών φορέων και προλειαίνει το έδαφος για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων που επί δεκαετίες υποβαθμίζουν τα δάση μας.

Ταυτόχρονα, η εν λόγω περιβαλλοντική οργάνωση υπογραμμίζει ως σημείο προβληματισμού, ότι το εισηγούμενο «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας αφορά μόνο στις εκτάσεις της Αττικής που κάηκαν τον Αύγουστο του 2009, διατηρώντας σε ισχύ ευνοϊκές διατάξεις για επίδοξους καταπατητές στα υπόλοιπα καμένα δάση της χώρας.

Επίσης, το εν λόγω νομοσχέδιο δεν προνοεί για την ενδυνάμωση των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την προστασία και διαχείριση των δασών.

Σημειώνεται, ότι οι κενές οργανικές θέσεις της δασικής υπηρεσίας εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στο 50%, με αποτέλεσμα για παράδειγμα την ευθύνη φύλαξης των δασών ολόκληρης της Αττικής να μοιράζονται 49 δασοφύλακες.


Πηγή: WWF Ελλάς

Αποσύρθηκε παρτίδα πανδημικού εμβολίου στον Καναδά

Αποσύρθηκε στον Καναδά μία παρτίδα του πανδημικού εμβολίου Η1Ν1, καθώς έξι άτομα εμφάνισαν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως δήλωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (ΡΗΑ) της χώρας.

Η ΡΗΑ και η GlaxosmithKline, η εταιρεία που παρασκευάζει το εμβόλιο Arepanrix, συνέστησαν στις έξι περιφέρειες της χώρας (από τις 13) που έχουν λάβει αυτή την παρτίδα των 172.000 δόσεων να σταματήσουν να τη χρησιμοποιούν.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ΡΗΑ, έξι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις από μία παρτίδα είναι υψηλότερο ποσοστό από το σύνηθες. Συνολικά, ο αριθμός των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων μετά από εμβολιασμό Η1Ν1 είναι μικρότερος από 1 ανά 100.000 δόσεις, που είναι ο κανόνας για άλλα εμβόλια.

Και τα έξι άτομα που εμφάνισαν τις αντιδράσεις έχουν αναρρώσει, δήλωσε επίσης η εκπρόσωπος. Πρόσθεσε ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν από αυτήν την παρτίδα του Arepanrix δεν έχουν λόγο ανησυχίας, εφόσον δεν εμφάνισαν άμεση αλλεργική αντίδραση.

Τι δηλώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σχολιάζοντας, το γεγονός, το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει ότι το πανδημικό εμβόλιο της GlaxoSmithKline που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη παράγεται από άλλον αντιπρόσωπο και είναι διαφορετικό από αυτό του Καναδά και με διαφορετική ονομασία.

Από την εμπειρία της Σουηδίας, της ευρωπαϊκής χώρας που έχει προχωρήσει περισσότερο έως τώρα στην εκστρατεία εμβολιασμού, γνωρίζουμε ότι το πανδημικό εμβόλιο έχει μια μεγαλύτερη τάση για πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων, καθώς παρατηρήθηκαν 40-50 περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης στα 2,5 εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν.

Όπως δηλώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, το γεγονός αυτό επιβάλλει μια μεγαλύτερη εγρήγορση σε σχέση με το πανδημικό εμβόλιο. Τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες συνιστάται να συμβουλευτούν τον αλλεργιολόγο τους πριν εμβολιαστούν.

Για το λόγο αυτό, στο νοσοκομείο «Αττικόν» έχει ενεργοποιηθεί ειδικό τμήμα, στο οποίο μπορούν τα αλλεργικά άτομα να κάνουν ένα ειδικό τεστ που θα δείξει αν μπορούν να λάβουν με ασφάλεια το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της GlaxoSmithKline

Όπως ανακοίνωσε η GlaxoSmithKline, η εταιρεία συνεργάζεται συνεχώς με την αρμόδια υπηρεσία Health Canada, προκειμένου να διασφαλίσει ότι κάθε παρτίδα εμβολίου Arepanrix που διατίθεται στον Καναδά είναι σύμφωνη με τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας.

Η GSK συνέστησε εθελοντικά να σταματήσει η χρήση της συγκεκριμένης παρτίδας του εμβολίου, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγουν η υπηρεσία Health Canada, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά και η GSK.

Όπως δηλώνει η εταιρεία, από τις 13 Νοεμβρίου, περίπου 7,5 εκατομμύρια δόσεις Arepanrix Η1Ν1 έχουν διατεθεί στον Καναδά και, εξαιρουμένης της συγκεκριμένης παρτίδας που δεσμεύτηκε εθελοντικά, η συχνότητα εμφάνισης αναφυλαξίας μετά από τον εμβολιασμό είναι μικρότερη από 1 περιστατικό στις 100.000 δόσεις. Το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνάει τις αναφορές άλλων εμβολίων.

Η GSK υπογραμμίζει ότι το εμβόλιο Arepanrix (που παρασκευάζεται στο Κεμπέκ - Καναδά) είναι διαφορετικό από το εμβόλιο Pandemrix (που παρασκευάζεται στη Δρέσδη - Γερμανία) το οποίο έχουν προμηθευτεί οι αρχές στην Ελλάδα και το οποίο υπόκειται σε διαφορετική διαδικασία έγκρισης. Το εμβόλιο Arepanrix δεν έχει διατεθεί στην Ελλάδα.

Η Τίνα Μπιρμπίλη στο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ

Στο συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος που έγινε στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης για τη Κλιματική Αλλαγή το Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία συμμετείχε στον εν λόγω συμβούλιο υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συμβουλίου, η κ. Μπιρμπίλη προέβη σε δηλώσεις, όπου υπογράμμισε ότι οι πολίτες περιμένουν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης αποφάσεις και δεσμεύσεις και όχι απλές διακηρύξεις.

«Αποφάσεις σαφείς και ξεκάθαρες και δεσμεύσεις, που να είναι πειστικές και με τις οποίες θα διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας και για τον πλανήτη», τόνισε η υπουργός και σημείωσε πως, στο διάστημα που υπολείπεται έως τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης «θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε ένα δεσμευτικό στόχο και η Ελλάδα θα προσπαθήσει, ώστε αυτός ο στόχος να γίνει πραγματικότητα».

Η κ. Μπιρμπίλη τελειώνοντας αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Παπανδρέου, ώστε και άλλες χώρες να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση με τη Ευρωπαϊκή Ένωση.