BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αγριεύει ο καιρός


Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ, η κακοκαιρία που άρχισε την Παρασκευή από τη Δυτική Ελλάδα με καταιγίδες και θυελλώδεις νότιους ανέμους, προβλέπεται να επεκταθεί το Σάββατο και στις ανατολικές περιοχές. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εφιστά την προσοχή των πολιτών.

Την Κυριακή 25-10-2009 θα περιοριστούν στην Κεντρική και Νότια Ηπειρωτική Ελλάδα και τα Νησιά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου.
Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε να παρέμβουν σε περίπτωση που χρειαστεί.
Η Γ.Γ.Π.Π., εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Στον δρόμο για τη διαδοχή


Σχετικά μικρή διαφορά μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Κόσμος του Επενδυτή". Στο ερώτημα «ποιος θέλουν να εκλεγεί», οι ψηφοφόροι της ΝΔ που θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, απάντησαν την κ. Μπακογιάννη σε ποσοστό 35,8%, τον κ. Σαμαρά κατά 34%, τον κ. Αβραμόπουλο κατά 16,8% και τον κ. Ψωμιάδη κατά 9,8%. Από το σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ που συμμετείχαν στην έρευνα, και απάντησαν στο ίδιο ερώτημα, την κ. Μπακογιάννη θέλουν το 35,7%, τον κ. Σαμαρά το 27,2%, τον κ. Αβραμόπουλο το 17,1% και τον κ. Ψωμιάδη το 8,9%.

Η τηλεφωνική δημοσκόπηση της ALCO διεξήχθη το διάστημα 20-22 Οκτωβρίου 2009 σε πανελλαδικό δείγμα 1.922 ατόμων.

Συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ

Συγκαλείται ενόψει του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, με αντικείμενο την έγκριση εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου του κόμματος.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει ομιλία του Προέδρου της ΝΔ, εισήγηση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου, με την οποία παρουσιάζεται η κοινή και ομόφωνη πρόταση των τεσσάρων υποψηφίων Προέδρων ως προς την τροποποίηση των διατάξεων του Καταστατικού για την εκλογή Προέδρου του Κόμματος, τοποθέτηση των τεσσάρων υποψηφίων πάνω στην πρόταση στην οποία ομόφωνα κατέληξαν και απόφαση επί της πρότασης τροποποίησης των διατάξεων του Καταστατικού.

Επιστολές Ντ. Μπακογιάννη

Με επιστολή που απέστειλε προς τους συνυποψηφίους της για την αρχηγία της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε να δεσμευθούν όλοι για τους όρους που θα κινηθούν στην προεκλογική περίοδο.

Όροι που, όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην επιστολή της, "θα διασφαλίζουν τον πρώτιστο στόχο μας που είναι κοινός: η ενότητα της παράταξης και η γρήγορη ανασυγκρότησή της".

Η κα Μπακογιάννη προτείνει να υπάρξει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα και εν τη γενέσει τους φαινόμενα παρεκτροπής από υποστηρικτές τους.

"Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η πορεία προς την εκλογή θα είναι μια πορεία όπου θα κυριαρχούν η πολιτική και οι νέες ιδέες που θα ανανεώσουν την αξιοπιστία και τη δυναμική της παράταξής μας. Είναι, νομίζω, αυτονόητο ότι ακρότητες, προσωπικές επιθέσεις, προσβλητικές εκφράσεις και χαρακτηρισμοί, χρειάζεται οπωσδήποτε να αποφευχθούν. Κυρίως πρέπει να αποφύγουμε να υπάρχουν εντάσεις και προστριβές μεταξύ των στελεχών της ΝΔ στα μέσα ενημέρωσης. Πιστεύω ότι κανείς από εμάς δεν πρόκειται να διολισθήσει σε τέτοιες πρακτικές. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει απαραιτήτως και για τον κάθε ένα υποστηρικτή μας. Γι’ αυτό και προτείνω να υπάρχει μια ανοιχτή γραμμή μεταξύ μας, ώστε να έχουμε κοινή αντιμετώπιση και αντίδραση στην περίπτωση που κάποιος εκ των υποστηρικτών μας παρεκτραπεί."

Η κα Μπακογιάννη απέστειλε επιστολή και στον Άρη Σπηλιωτόπουλο με την οποία απαντά θετικά στις προτάσεις που ο πρώην Υπουργός κατέθεσε για το μέλλον της ΝΔ.

Η υποψήφια για την αρχηγία του κόμματος τονίζει μεταξύ άλλων: " Πολλά από αυτά που θέτεις σε πρώτη προτεραιότητα τα έχω ήδη προτείνει και έχω δεσμευτεί δημόσια για την προώθηση τους. Πιστεύω ότι νέες ιδέες, όπως το Συμβούλιο Δεοντολογίας, η συγκρότηση σκιώδους κυβέρνησης, η καθιέρωση του θεσμού του forum που προτείνεις, είναι εξαιρετικά χρήσιμες προτάσεις. Εκτιμώ ότι όλα αυτά θα τα συζητήσουμε πριν και μετά το Συνέδριο για να κάνουμε μία μεγάλη, νέα ευρωπαϊκή κεντροδεξιά".

Απαντήσεις Σαμαρά και Αβραμόπουλου στην Ντ. Μπακογιάννη

Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Δημήτρης Αβραμόπουλος, που διεκδικούν την ηγεσία της ΝΔ, απάντησαν ο πρώτος με επιστολή που της απέστειλε και ο δεύτερος με δήλωσή του, στην επιστολή που έλαβαν από την Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με την προεκλογική αντιπαράθεση για την ηγεσία του κόμματος.

Ο Αντώνης Σαμαράς στην επιστολή του στην κα Μπακογιάννη αναφέρει:

"Είναι αυτονόητη η υποχρέωση όλων μας, να τηρήσουμε έναν κώδικα ορθής συμπεριφοράς. Και όπως γνωρίζεις αυτό πράττω, εκφράζοντας την εντολή όλης της Παράταξης για ενότητα μεταξύ μας και ισχυρή Αντιπολίτευση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Οι όποιες διαφοροποιήσεις δεν θα πρέπει να ευτελιστούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, ούτε και θα πρέπει τα ΜΜΕ να γίνουν πεδίο μεταξύ μας προστριβών. Η προγραμματισμένη μου επίσκεψη στην περιφέρεια, δεν μου επιτρέπει να συναντηθούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Χρήσιμο θα ήταν όμως, οι υποψήφιοι να επικοινωνήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να βρεθεί από κοινού ο κατάλληλος χρόνος".

Εξ άλλου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ερωτηθείς αναφορικά με την επιστολή, που απέστειλε η κα Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι αυτονόητο, ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, να υπάρχει αλληλοσεβασμός, αλληλοεκτίμηση και αλληλεγγύη. Αυτά επαναλαμβάνω σε κάθε τόνο και σε κάθε ευκαιρία, από την πρώτη ημέρα.

Όσο για δημόσιες συζητήσεις σε κομματικό ακροατήριο, αυτό ούτως ή άλλως θα γίνει και στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο. Το σημαντικότερο όμως είναι, αφού πλέον απευθυνόμαστε στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, όπως είχα εισηγηθεί και στην Οργανωτική Επιτροπή, να διοργανωθεί δημόσια συζήτηση στην τηλεόραση και αν υπάρξει δεύτερος γύρος, μία ακόμα, πριν από την τελική εκλογή.

Ας τελειώνουμε όμως, με τα διαδικαστικά και ας μπούμε βαθιά στον προβληματισμό και την πολιτική ουσία της κρίσιμης για το μέλλον της παράταξής μας, συγκυρίας, μέσα από την οποία, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βγει και θα βγει ανανεωμένη, περισσότερο ενωμένη, πιο ισχυρή, πιο πειστική, ανοίγοντας και πάλι το δρόμο για το νέο δυναμικό και πρωταγωνιστικό της ρόλο στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας».

Περιοδεία Αντ. Σαμαρά στην Αργολίδα

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς περιοδεύει την Αργολίδα όπου έτυχε θερμής υποδοχής από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Πρώτος σταθμός του κ. Σαμαρά το πρωί, ήταν το Επιμελητήριο Αργολίδας όπου συναντήθηκε με τη διοικούσα επιτροπή και ενημερώθηκε για τοπικά προβλήματα. Στη συνέχεια περπάτησε στην κεντρική πλατεία του Άργους και συνομίλησε με νέους ενώ ακολούθως, στο Βουλευτικό του Ναυπλίου, μίλησε σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και αμέσως μετά είχε συνάντηση με το Νομάρχη Αργολίδας Βασίλη Σωτηρόπουλο και μετά με τα μέλη της Νομαρχιακής Οργάνωσης του κόμματος.

Στην ομιλία του στο Βουλευτικό και αφού εξέφρασε τη χαρά του γιατί επισκέφθηκε την πόλη καταγωγής της γυναίκας του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης της ενότητας της παράταξης επισήμανε ότι χρειάζεται ανανέωση στο κόμμα, έκανε λόγο για επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας «για να δώσουμε νέα ελπίδα στο λαό» και τόνισε πως οι σχέσεις βάσης και κόμματος πρέπει να είναι αμφίδρομες. Το απόγευμα, ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί την Αρκαδία, θα συναντηθεί με το νομάρχη Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, με τα μέλη της ΝΟΔΕ Αρκαδίας και το βράδυ θα μιλήσει σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Τρίπολης.

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με στελέχη της ΝΔ στο νομό Αρκαδίας

Με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από το νομό Αρκαδίας συναντήθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι "βρίσκομαι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου και είμαι βαθιά συγκινημένος γιατί βρίσκομαι με πρόσωπα που αγαπώ και εκτιμώ πολλά χρόνια, με φίλους μου που με στηρίζουν στο καινούργιο μου αυτό ξεκίνημα".

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η επίσημη έναρξη της δικής του προεκλογικής εκστρατείας θα γίνει μετά την επομένη του συνεδρίου και αυτό γιατί πρέπει, όπως ανέφερε, να έχουν ολοκληρωθεί οι εσωτερικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο έχουν συμφωνήσει όλοι οι υποψήφιοι.

Σε ερώτηση που του έγινε για το αν λειτουργεί διχαστικά στη βάση της Νέας Δημοκρατίας η διεξαγωγή τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των υποψηφίων, απάντησε λέγοντας: "οτιδήποτε διχαστικό μακριά από εμένα", συμπληρώνοντας ότι: "από την πρώτη ημέρα και στη διακήρυξή μου έχω στείλει μήνυμα προς όλους και κυρίως προς τους συνυποψηφίους μου ότι προέχει η ομοψυχία, η ενότητα και η αλληλεγγύη".

Είναι αυτονόητο, είπε, ότι όλοι ανήκουμε στην ίδια οικογένεια και δεν πρόκειται για αντιπάλους ή για διαφορετικά κόμματα. Ακολουθούμε, ανέφερε, δρόμους παράλληλους προς ένα συγκεκριμένο προορισμό και στόχο και επισήμανε: "θεωρώ αυτονόητο να συζητάμε και το κάνω με όλους καθημερινά. Πρέπει να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και το κυριότερο, να ομονοούμε και να συμφωνούμε".

Κλείνοντας πρόσθεσε πως: "μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία θα βγει πανίσχυρη, ενωμένη και δυνατή και θα ανοίξει πάλι ο δρόμος που θα την επαναφέρει ως κεντρικό πρωταγωνιστή στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Δεν θα αργήσει η ημέρα που ο ελληνικός λαός θα την εμπιστευθεί και πάλι".

Δηλώσεις Π. Ψωμιάδη

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, κατά τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

«Καιρός είναι να ακουστεί η φωνή της αυτοδιοίκησης, η φωνή της περιφέρειας», είπε, ενώ αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση σημείωσε:

«Προσωπικά, εύχομαι η νέα κυβέρνηση να κάνει τομές και στην τοπική και στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Αυτό που δεν έκανε η παράταξη που κυβερνούσε μέχρι πρότινος, να το κάνει η σημερινή. Αυτές είναι μεγάλες τομές, αυτές είναι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Από κει ξεκινάει η επανίδρυση του κράτους».

ΠΑΣΟΚ: Αποτελέσματα εκλογής Γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου


Στη σημερινή Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, έγινε η εκλογή του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, αφού έλαβε τα Πρακτικά Εκλογής των Εφορευτικών Επιτροπών των επιμέρους καλπών με τα αποτελέσματα ανάδειξης του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, εξέδωσε το ακόλουθο αποτέλεσμα:

Εγγεγραμμένοι 420

Ψήφισαν 374

Έγκυρα 306

Άκυρα 15

Λευκά 53

ΞΥΝΙΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 180

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 126

Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται ο ΞΥΝΙΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ.

ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ

Εγγεγραμμένοι 420

Ψήφισαν 374

Έγκυρα 364

Άκυρα 8

Λευκά 2

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ 106

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ 102

ΑΣΚΟΥΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 114

ΚΙΣΚΗΡΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ 62

ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΗΣ 96

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 88

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 118

ΜΙΧΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 116

ΝΤΕΛΕΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑ 44

ΟΘΩΝΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 86

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ 102

ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ 74

ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ 65

ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 66

ΤΑΤΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 47

ΧΑΛΑΤΣΗ ΕΦΗ 75

Μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου εκλέγονται οι:

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΙΧΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΣΚΟΥΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΗΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΟΘΩΝΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΧΑΛΑΤΣΗ ΕΦΗ

ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ

ΚΙΣΚΗΡΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ.

Δίνει χάρη ο Τειρεσίας σε όσους εξοφλούν δάνεια, επιταγές

Την οριστική διαγραφή από τη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία όλων όσοι έχουν αποπληρώσει ή εξοφλήσουν τις όφειλες τους σε ακάλυπτες επιταγές και άλλες υποχρεώσεις προς τράπεζες θα προβλέπει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.Πρόκειται για ρύθμιση που στοχεύει να δώσει ανάσα στην αγορά, καθώς σήμερα ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων δεν έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες διότι βρίσκεται εγκλωβισμένος στον Τειρεσία ενώ έχει εξοφλήσει τις οφειλές του. Το μέτρο ισοδυναμεί ουσιαστικά με «άφεση αμαρτιών» για συνεπείς οφειλές, που γλιτώνουν έτσι τη μακρά παραμονή στον Τειρεσία με βάση τις ποινές που προβλέπει το σημερινό καθεστώς.Πάνω από 400.000 στη λίσταΥπολογίζεται ότι στον Τειρεσία βρίσκονται εγγεγραμμένοι περισσότεροι απο 400.000Έλληνες, ενώ το σύνολο των εγγραφών (δηλαδή του αριθμού των οφειλών) ξεπερνά το 1.000.000. Όπως επισημαίνει η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, στόχος δεν είναι να ενθαρρυνθούν οι «μπαταχτσήδες στην αγορά, αλλά να ενισχυθεί η ρευστότητα και να δοθούν διέξοδοι σε υγιείς επιχειρήσεις που βρέθηκαν στη δίνη της οικονομικής κρίσης να παραμείνουν στην αγορά».Στο υπουργείο Οικονομίας θεωρούν ότι το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του Τειρεσία, στη μαύρη λίστα οποίου μπορεί να μπει κάποιος ακόμη και για ένα μικρό χρέος 500 ευρώ, αλλά και τα χρονικά όρια παραμονής σε αυτήν, δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά, πλήττουν την επιχειρηματικότητα και σε αρκετές περιπτώσεις αποκλείουν νοικοκυριά από τον δανεισμό. Γι΄ αυτό και το νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των πρώτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την τόνωση της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης.Τα μέτρα που σχεδιάζονταιΜεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο εξετάζεται να περιληφθούν τα ακόλουθα μέτρα: Η αύξηση του χρόνου αναγγελίας στο σύστημα του Τειρεσία για ακάλυπτη επιταγή ή απλήρωτη συναλλαγματική από 8 σε 30 εργάσιμες ημέρες. Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι να δίνεται μια μεγαλύτερη πίστωση χρόνου σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα πρόβλημα ρευστότητας να τακτοποιήσουν την οφειλή τους ώστε να μην αποκλειστούν από τις συναλλαγές με τις τράπεζες.Περιορισμός του χρόνου στέρησης της χορήγησης μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες από 3 χρόνια που είναι σήμερα σε 2 χρόνια για όσους έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους και δεν βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» για άλλο λόγο.Μείωση του χρόνου παραμονής στον Τειρεσία στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, οι οριστικές αποφάσεις για το τι θα ισχύει σχετικά με τα νέα όρια και τον χρόνο παραμονής θα ληφθούν έπειτα από τις προτάσεις που θα υποβάλουν τόσο οι εκπρόσωποι της αγοράς όσο οι εκπρόσωποι των τραπεζών. Σήμερα η παραμονή στον Τειρεσία για σφραγισμένες επιταγές και ακάλυπτες συναλλαγματικές είναι 3 χρόνια, για διαταγές πληρωμής 4 χρόνια, για προγράμματα πλειστηριασμών 5 χρόνια και για χρέη στο Δημόσιο 5 χρόνια, κ.λπ.Αλλαγή των όρων για την αναγραφή στον Τειρεσία. Θα τεθεί όριο συνολικών οφειλών κάτω από το οποίο δεν θα γίνονται εγγραφές στη μαύρη λίστα, τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα, σε αντίθεση με σήμερα που μπορείς να εγγραφείς και για μία μόνο οφειλή μικρού ύψους. Τα ποσά δεν έχουν προσδιοριστεί και, όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, θα ληφθούν υπόψη τόσο οι προτάσεις που θα υποβάλουν οι τράπεζες όσο και οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών. Νέα κριτήρια για μπλοκ επιταγώνΕπίσης, στο υπουργείο επεξεργάζονται νέα κριτήρια για την έκδοση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες με στόχο την προστασία της αγοράς. Οι ιδέες που εξετάζονται και θα αποτελέσουν θέματα στον διάλογο με τους φορείς της αγοράς αφορούν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο η έκδοση μπλοκ επιταγών να γίνεται ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου του πελάτη. Για παράδειγμα, ένα πιστωτικό ίδρυμα θα μπορεί να χορηγεί σε πελάτες με σχετικά χαμηλότερο βαθμό φερεγγυότητας ένα βιβλιάριο επιταγών στις οποίες είναι προτυπωμένο ένα συγκεκριμένο ανώτατο επιτρεπτό ποσό. Επίσης εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση της δίγραμμης επιταγής στις επιχειρηματικές συναλλαγές πάνω από ένα ορισμένο ποσό, η οποία εκτιμάται πως θα συμβάλει όχι μόνο στον περιορισμό των ακάλυπτων επιταγών, αλλά και στον περιορισμό της παραοικονομίας και στην καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος, κάτι που αποτελεί και πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος. Τέλος, αλλαγές θα υπάρξουν και στο καθεστώς μεταχρονολογημένων επιταγών, που αποτελεί ελληνική πατέντα και δημιουργεί σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά. Στο υπουργείο σκέπτονται μεταξύ άλλων και περιορισμό του αριθμού των οπισθογραφήσεων των επιταγών

Σε δύο φάσεις ο εμβολιασμός



Σε δυο φάσεις θα γίνει ο εμβολιασμός με το νέο εμβόλιο που προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τον ιό Η1Ν1, της νέας γρίπης.

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στο διάστημα από τις 10 έως τις 25 Νοεμβρίου και όπως αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Πανδημίας για τη νέα γρίπη θα αφορούν αρχικά την πρώτη ομάδα πληθυσμού που θα πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στον ιό.

Η πρώτη αυτή ομάδα περιλαμβάνει τους χρόνιους πάσχοντες και όσους αντιμετωπίζουν σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας, τις εγκύους του δευτέρου και τρίτου τριμήνου και ιδιαίτερα, όσες αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας στην εγκυμοσύνη τους, όπως για παράδειγμα διαβήτη.

Σε πρώτη φάση, το εμβόλιο θα κληθούν να κάνουν όσοι φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών και το μεγαλύτερο μέρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Η δεύτερη φάση των εμβολιασμών θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου και αφορά κατά σειρά προτεραιότητας τις εξής ηλικιακές ομάδες: υγιείς άνδρες και γυναίκες 15-40 ετών, καθώς παρατηρείται στις ηλικίες αυτές πιο συχνά η εμφάνιση επιπλοκών από τη νέα γρίπη.

Θα ακολουθήσουν, υγιείς ενήλικες 40-50 ετών και στη συνέχεια όσοι βρίσκονται στη δεκαετία μεταξύ 50 και 60. Η τελευταία κατηγορία πολιτών που θα εμβολιαστούν, αφορά τα υγιή άτομα κάτω των 15 ετών και άνω των 65 ετών.

Οσον αφορά τη δοσολογία του εμβολίου, όλοι όσοι θα εμβολιαστούν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα κάνουν μόνο μια δόση του εμβολίου, ενώ όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου, δύο δόσεις του εμβολίου θα κάνουν όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και η ηλικία τους είναι κάτω των δέκα ετών και άνω των 60.

Ηδη, έχουν παραγγελθεί 3.500.000 δόσεις του εμβολίου για τη νέα γρίπη, από τις εταιρίες Claxo και Novartis. Από αυτές, 1.500.000 θα είναι διαθέσιμες έως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ 2.000.000 θα παραληφθούν το Δεκέμβριο.

Οι χώροι στους οποίους θα γίνονται οι εμβολιασμοί είναι κατά κύριο λόγο υπηρεσίες Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, νοσοκομεία, αλλά και σε δομές των Νομαρχιών, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και από τις νομαρχίες ακόμη, και σε ώρες μη λειτουργίας, σχολεία.

Σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου οι επιστήμονες τόνισαν ότι για την παρασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί ο ίδιος ανοσοενισχυτικός παράγοντας με αυτόν της κοινής γρίπης και της γρίπης των πτηνών και παρόμοια τεχνική με τα προηγούμενα εμβόλια.

Η μέχρι τώρα χρήση του, τόνισαν οι επιστήμονες δείχνει ότι πρόκειται για ασφαλές εμβόλιο. Το ζήτημα της ασφάλειας παρακολουθούν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί, που σχετίζονται με την ασφάλεια των φαρμάκων.

Οι επιστήμονες, όταν ρωτήθηκαν για τις παρενέργειες του εμβολίου, σε γενικές γραμμές τις χαρακτήρισαν ήπιες. Εκαναν λόγο για πόνο που εμφανίζεται στο χέρι το πρώτο 24ωρο, ενώ σε ένα από τα δυο εμβόλια που θα διατεθούν από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες, καταγράφεται μικρός πυρετός για μια ημέρα.

Σημειώνεται, ότι το εμβόλιο προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη τις πρώτες δέκα ημέρες, ενώ μετά από τρεις εβδομάδες, οι περισσότεροι που το κάνουν έχουν υψηλά ποσοστά ανοσίας στον ιό της νέας γρίπης

Όταν ένας παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων του STAR σχολιάζει... (video) -Super Star


Ο Παναγιώτης Στάθης, ενίοτε παρουσιαστής του lifestyle δελτίου του STAR, εμφανίστηκε στη μεσημεριανή εκπομπή της Χριστίνας Λαμπίρη εντοπίζοντας τι του αρέσει και τι όχι στην ελληνική TV. Πιο αναλυτικά, του αρέσουν τα καινούρια πρόσωπα στην τηλεόραση και η πρωτοτυπία. Δεν του αρέσουν η Ευγενία Μανωλίδου και η Βίκυ Καγιά, γιατί θεωρεί ότι ο καθένας πρέπει να είναι εξειδικευμένος στη δουλειά του. Εντάξει ναι, αλλά δεν ήρθαν να σας πάρουν τη δουλειά οι γυναίκες, ψυχαγωγικές εκπομπές παρουσίαζαν. Επίσης, δεν του αρέσουν καθόλου τα ριάλιτι, τα χαρακτηρίζει μάλιστα και εξευτελιστικά. Τέλος, όσον αφορά το πεδίο των ειδήσεων περιορίστηκε σε αναφορές κλισέ όπως: ο Χατζηνικολάου είναι κορυφαίος, ο Ευαγγελάτος ταλαντούχος και ο Λιάτσος «πολυβόλο». Είναι άξιο απορίας πώς αντέχει και παρουσιάζει το δελτίο ειδήσεων του STAR, γιατί τελικά κανένα από τα θέματά του δεν του αρέσει, όπως π.χ. η Καγιά, η Μανωλίδου και τα ριάλιτι. Ίσως να πληρώνεται καλά.

Οι Βρυξέλλες και τα άδεια ταμεία


Ύστερα από τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία ανεβάζουν το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας στο 12,5%, η Κομισιόν ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα για τη μείωση του και εκφράζει επιφυλάξεις για το αν αυτή μπορεί να επιτευχθεί με ένα πρόγραμμα επενδύσεων και παροχών στα ασθενέστερα στρώματα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται αποφασισμένος να τηρήσει το πρόγραμμά του και να μην υποκύψει στις πιέσεις της Κομισιόν για εφαρμογή ενός αυστηρού οικονομικού μοντέλου. Οι συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες ο Γ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες θα είναι αποφασιστικές για τα περιθώρια που θα δωθούν στο οικονομικό επιτελείο. Η τήρηση των υποχρεώσεων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνδυαστεί με την τήρηση των υποσχέσεων απέναντι στου Έλληνες πολίτες. Για να το καταφέρει αυτό η κυβέρνηση, πρέπει να αποδείξει ότι αυτή τη φορά προχωράει σε ουσιώδη και μακριπρόθεσμα μέτρα, ώστε να άρει την καχυποψία που επικρατεί πλέον στην Ευρώπη για τη χώρα μας.

Αλλαγές στον ΚΟΚ με μικρότερα πρόστιμα για τους παραβάτες


Στην αλλαγή του ΚΟΚ, προσανατολίζονται τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών, και θα μειωθούν οι αυστηρές ποινές στις τροχαίες παραβάσεις.
Όπως ανέφερε ο Σπύρος Βούγιας από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου είναι: Να μειωθούν τα πρόστιμα ώστε να είναι πιο φιλικά προς τον πολίτη. Όμως δεν θα σβήνονται οι κλήσεις, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Να θεσπιστεί σχολικός δακτύλιος γύρω από τα Σχολεία για την προστασία των μαθητών.
Να καθιερωθεί το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία.
Να γίνουν πιο συστηματικοί οι έλεγχοι αλκοτέστ.
Στόχος του υπουργείου επίσης είναι 100 νεκροί λιγότεροι κάθε χρόνο από τα τροχαία δυστυχήματα.
Ήδη από τις 8 Οκτώβρη που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε εντολή στους διευθυντές της τροχαίας να κόβουν κλήσεις σε δίκυκλα και αυτοκίνητα που είναι παράνομα σταθμευμένα. Έως τις 21 του μηνός βεβαιώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας 36.175 κλήσεις, 21.932 αφορούν παράνομες σταθμεύσεις. Ενώ μεταφέρθηκαν με γερανούς της τροχαίας 679 δίκυκλα και αυτοκίνητα, και αφαιρέθηκαν 1.789 πινακίδες οχημάτων.
Οι λεωφόροι όπου οι αξιωματικοί της τροχαίας εντοπίζουν έντονο πρόβλημα με την παράνομη στάθμευση, είναι η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Αμαλίας, η Βασ. Σοφίας, η Ακαδημίας και η Πατησίων.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΖ TV

Στήθος με στήθος Ντόρα - Σαμαράς

Σχετικά μικρή διαφορά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ για την επόμενη ηγεσία του κόμματος καταγράφεται μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά σε δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ που δημοσιεύεται στον Κόσμο του Επενδυτή.

Στο ερώτημα «ποιος θέλουν να εκλεγεί», οι ψηφοφόροι της ΝΔ που θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, απάντησαν την κ. Μπακογιάννη σε ποσοστό 35,8%, τον κ. Σαμαρά σε ποσοστό 34%. Ο κ. Αβραμόπουλος συγκέντρωσε 16,8% και κ. Ψωμιάδης 9,8%.

Από το σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ που συμμετείχαν στην έρευνα, και απάντησαν στο ίδιο ερώτημα, την κ. Μπακογιάννη θέλει το 35,7%, τον κ. Σαμαρά το 27,2%, τον κ. Αβραμόπουλο το 17,1% και τον κ. Ψωμιάδη το 8,9%.

Η τηλεφωνική δημοσκόπηση της ALCO διεξήχθη το διάστημα 20-22 Οκτωβρίου 2009 σε πανελλαδικό δείγμα 1.922 ατόμων.