BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Κινδυνεύει ο παγκόσμιος πληθυσμός των τίγρεων


ΑΝΤ1
Ο παγκόσμιος πληθυσμός των τίγρεων κινδυνεύει να εξαλειφθεί αν η διεθνής κοινότητα δεν βρει σύντομα νέες στρατηγικές για να διασφαλίσει την επιβίωσή τους, εκτιμούν επιστήμονες και οργανώσεις που συνέρχονται στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού.
Στη διάσκεψη που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες παίρνουν μέρος 200 ειδικοί από 20 χώρες, καθώς και εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, του World Wildlife Fund και άλλων οργανώσεων.
Στην έναρξη της διάσκεψης ο πρωθυπουργός του Νεπάλ, o Μαντχάβ Κουμάρ Νεπάλ, εκτίμησε ότι ενέργειες που γίνονται ξεχωριστά από κάθε χώρα για την διάσωση των τίγρεων δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. «Η συλλογική στρατηγική και η παγκόσμια και περιφερειακή αλληλεγγύη είναι πιο απαραίτητες από ποτέ», δήλωσε ο Νεπάλ, προσθέτοντας ότι η λαθροθηρία και η καταστροφή του περιβάλλοντος, κυρίως των δασών, αποτελούν τις πιο σοβαρές απειλές για την επιβίωση των τίγρεων.
Σε όλο τον κόσμο το κυνήγι τίγρεων είναι παράνομο και η εμπορία του δέρματος ή των οστών τους απαγορεύεται από μια συνθήκη, την οποία έχουν υπογράψει 167 χώρες, μεταξύ αυτών και το Νεπάλ.
Στην Ασία, όμως, και κυρίως στην Κίνα, το κυνήγι τίγρεων είναι πολύ επικερδές, καθώς κάποια μέρη του ζώου χρησιμοποιούνται ακόμα από την παραδοσιακή ιατρική και για την παρασκευή αφροδισιακών προϊόντων, ενώ το δέρμα τους εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην διακόσμηση σπιτιών και επίπλων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το δέρμα μίας τίγρης κοστίζει περίπου 1.000 δολάρια στις αγορές του Νεπάλ, τιμή που μπορεί ακόμα και να δεκαπλασιαστεί αν πωληθεί στο εξωτερικό.