BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νιόπλιας: "Πάνω από όλους μας είναι η ομάδα"


Ο Νίκος Νιόπλιας δεν έδωσε συνέχεια στην αντίδραση του Σεμπαστιάν Λέτο κατά την αλλαγή του και τόνισε πως πάνω από όλα είναι η ομάδα, ενώ τόνισε πως οι νεαροί παίκτες του Παναθηναϊκού πρέπει να παίζουν. Στο πρωτάθλημα στάθηκε ο Τζιμπρίλ Σισέ.



Αναφερόμενος στη δυσαρέσκεια του Λέτο κατά την αλλαγή του, είπε: "Πάνω απ’ όλους μας είναι το καλό της ομάδας. Και τι πρέπει να κάνουμε; Όποιος θέλει ας έρθει κοντά μας, όποιος δεν θέλει... Έχω παίξει ποδόσφαιρο και ξέρω πως αντιδρά ο καθένας. Να πω στον Λέτο, τι; Πάνω απ’ όλους μας είναι η ομάδα. Δεν κάναμε αλλαγή για να πάμε χειρότερα. Όταν είσαι ομάδα και λειτουργείς υπέρ αυτής πετυχαίνεις τους στόχους"



Οσον αφορά τη χρησιμοποίηση του Κατσουράνη ως κεντρικού αμυντικού, είπε: "Το είχα σκεφτεί και στο Καυτανζόγλειο, αν κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο Κώστας διαβάζει το παιχνίδι και έτσι έχουμε έναν παίκτη παραπάνω για να ανεβάζουμε το παιχνίδι από πίσω. Δεν ήταν η πρώτη φορά, έχει παίξει στην Μπενφίκα σε αυτή τη θέση και είναι στυλοβάτης για την ομάδα. Ακόμη κι όταν δεν παίζει καλά ένας τέτοιος παίκτης, μπορεί να σου δώσει το παραπάνω σε κάποια στιγμή. Διαπιστώσαμε ότι είχαμε ένα πρόβλημα στο κέντρο, ένα κενό μεταξύ των γραμμών και θέλαμε να βάλουμε τον Νίνη. Μας δικαίωσε"



Αναφερόμενος στο κακό πρώτο ημίχρονο, τόνισε: "Και στο πρώτο είχαμε σκοπό να παίξουμε με την επιθετικότητα του δευτέρου μέρους. Ίσως όμως είχαμε μείνει λίγο στο παιχνίδι της Τετάρτης, ίσως ήμασταν λίγο αργοί στις κινήσεις μας, οι πάσες μας δεν ήταν τόσο καλές, παίζει ρόλο και η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου. Όταν άνοιξε το σκορ, τα πράγματα ήταν πολύ ευκολότερα, γιατί έχουμε πολύ καλούς παίκτες, ταλαντούχους και ικανούς στο σκοράρισμα", ενώ πρόσθεσε για τον Χριστοδουλόπουλο:



"Ξέρω τι είναι ο Λάζαρος, ζω σε αυτή τη χώρα, δεν ήρθα από το εξωτερικό. Γνωρίζω τις δυνατότητες αυτών των παιδιών και πιστεύω σε αυτές. Ο Ρουκάβινα, ο Χριστοδουλόπουλος, ο Πετρόπουλος, ο Νίνης, πρέπει να παίζουν και να βάζουν ένα λιθαράκι στο μέλλον τους. Ο Λάζαρος μπορεί να παίξει καλά και σαν χαφ, να έρθει προς τα μέσα, ενώ ο Λέτο είναι περισσότερο παίκτης του ένας εναντίον ενός. Έτσι σκεφτήκαμε στη δεύτερη αλλαγή".



Για το πέναλτι που κέρδισε η ομάδα του είπε: "Δεν θέλω να σχολιάσω και είμαι πολύ μακριά. Αν στεκόμαστε εκεί, χάνει το ποδόσφαιρο. Δεν ασχολήθηκα στην εθνική ομάδα ποιος διαιτητής μας παίζει, δεν θα ασχοληθώ και τώρα".



Στον μεγάλο στόχο του Παναθηναϊκού, την κατάκτηση του Πρωταθλήματος, αναφέρθηκε ο Τζιμπρίλ Σισέ: "Το τελευταίο διάστημα σκοράρω συχνά και αυτό είναι καλό γιατί μου τονώνει την αυτοπεποίθηση. Βέβαια σημαντικότερο είναι η ομάδα να παίρνει τους βαθμούς και να διατηρεί την ηρεμία της. Ο Σισέ δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί ο Παναθηναϊκός έδειξε δύο διαφορετικά πρόσωπα στο παιχνίδι.



Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είχαμε διαφορετική απόδοση. Στο τέλος πάντως πετύχαμε τέσσερα γκολ, πήραμε τους βαθμούς και αυτό έχει σημασία. Τώρα έχουμε διακοπή και είναι ωραίο που κλείσαμε τις υποχρεώσεις μας νικηφόρα".



Στη συνέχεια ο Σισέ αναφέρθηκε στον τεχνικό της εθνικής Γαλλίας, Ραϊμόν Ντομενέκ και το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στην αποστολή του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.



Οσον αφορά το ενδεχόμενο να τον επιλέξει ο Ραϊμόν Ντομενέκ για την Εθνική Γαλλίας, είπε: "Διαλέγει τους καλύτερους παίκτες. Αν με θεωρεί καλό θα με καλέσει. Ξέρει την ποιότητά μου και τι μπορώ να κάνω μέσα στο γήπεδο. Είμαι διεθνής εδώ και 6-7 χρόνια. Αυτό που πρέπει να κάνω είναι να συνεχίσω να σκοράρω για τον Παναθηναϊκό. Δεν αγχώνομαι για το αν θα με καλέσουν στην εθνική. Βέβαια, θα ήθελα πάρα πολύ να αγωνιστώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο", ενώ πρόσθεσε:



"Δεν είναι μυστικό, θέλουμε το πρωτάθλημα. Αύριο παίζει ο Ολυμπιακός με τον Άρη, θα είναι δύσκολο, μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα και να περάσουμε πρώτοι. Όσο για μένα, εγώ είμαι πρώτος σκόρερ αυτή τη στιγμή στο πρωτάθλημα και θα είναι καλό να πετύχω τα περισσότερα γκολ από όλους. Αν όμως δεν πάρουμε το πρωτάθλημα, δεν θα είναι το ίδιο".

Τα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα 20/12/09 σε video


Youtube: Top 5 βίντεο για το 2009


To Υοutube ανακοίνωσε τα δημοφιλέστερα βίντεο για το 2009.

Στην κορυφή, με παραπάνω από 120.000.000 views, συναντάμε την Susan Boyle, από το βρετανικό talent show, να αφήνει άναυδο το κοινό με την εκπληκτική φωνή της. Susan Boyle - Singer - Britains Got Talent 2009 (With Lyrics)

Στην δεύτερη θέση, περίπου 37.000.000 χρήστες είδαν ένα μικρό παιδί να νιώθει λίγο περίεργα μετά τον οδοντίατρο. David After Dentist

Στην τρίτη θέση, 33.000.000 χρήστες παρακολούθησαν ένα χορευτικό νούμερο σε γάμο. JK Wedding Entrance Dance

Στην τέταρτη θέση συναντάμε το τρέιλερ της ταινίας “New Moon”, με σχεδόν 31 εκατομμύρια views. New Moon Movie Trailer - Official (HD)

Στην πέμπτη και τελευταία θέση, με 27.000.000 views έρχεται η διαφήμιση του Evian, με μωρά που φοράνε πατίνια. Evian Roller Babies international version

Μπαρτσελόνα : Για το έκτο τρόπαιο!


Την ευκαιρία να πανηγυρίσει την κατάκτηση του 6ου τίτλου της μέσα στο 2009 έχει η Μπαρτσελόνα.

Οι «μπλαουγκράνα» θα αναμετρηθούν σήμερα στις 18:00 με την Εστουδιάντες στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων στοχεύοντας στο κύπελλο που λείπει από την τροπαιοθήκη τους, για να βάλουν έτσι το “κερασάκι στην τούρτα” σε μια χρονιά που έχουν κατακτήσει τα πάντα.

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα έχει κατακτήσει μέχρι τώρα το πρωτάθλημα Ισπανίας, το κύπελλο Ισπανίας, το Τσάμπιονς Λιγκ, το ισπανικό και το ευρωπαϊκό σούπερ καπ και σε λίγη ώρα θα προσπαθήσει στο Άμπου Ντάμπι να κάμψει την αντίσταση και της Εστουδιάντες και να κατακτήσει το τελευταίο τρόπαιο, κάνοντας έτσι το απόλυτο για πρώτη φορά.

Για να φτάσει στον τελικό όμως χρειάστηκε πρώτα να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ατλάντε, της οποίας και επικράτησε με 3-1. Σκόρερ για τους «μπλαουγκράνα» ήταν οι Μπούσκετς, Μέσι και Πέδρο.

Η ομάδα του Μέσι λοιπόν θα συναντήσει αυτή του Βερόν στον τελικό και όλη η ποδοσφαιρική υφήλιος καθηλώνεται για να μάθει ποια θα είναι η κάτοχος της απόλυτης κορυφής.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα δεν θα έχει όπως όλα δείχνουν στη διάθεσή του τον Αντρές Ινιέστα που ταλαιπωρείται από μυϊκό τραυματισμό. Αντίθετα, επιστρέφει ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος για τον τίτλο λέγοντας : «Είναι ένας τελικός, οπότε δεν υπάρχουν φαβορί. Όμως χρειαζόμαστε να κερδίσουμε για να κλείσουμε τη χρονιά με άλλον έναν τίτλο ιστορικής σημασίας, όχι μόνο για την ομάδα, αλλά και για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο”.

Από την άλλη πλευρά το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν θέλει να μιμηθεί με την ομάδα του τον πατέρα του, Χουάν Ραμόν, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας της Εστουδιάντες που κατέκτησε το Διηπειρωτικό Κύπελλο το 1968 κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ.

Στη Βουλή τροπολογία για τη 'λίστα' φαρμάκων


Σε επταμελή επιτροπή, την οποία θα συγκροτηθεί από το υπουργείο Υγείας, ανατίθεται το έργο σύνταξης της νέας 'λίστας' συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Με την ίδια ρύθμιση, επιτρέπεται η χορήγηση νοσοκομειακών φαρμάκων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σε τροπολογία την οποία θα καταθέσει στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη. Η τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη 'Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα' και προβλέπει τα εξής:

Επανεισάγεται ο κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ορίζονται τα όργανα που συμμετέχουν, η διαδικασία κατάρτισης και η σύνθεση της επιτροπής κατάρτισης του καταλόγου.

Προβλέπεται η ετήσια αναθεώρησή του και τα κριτήρια υπολογισμού του υψηλού κόστους.

Τα Ταμεία θα εξοφλούν συνταγές, μόνον εφόσον αυτές περιλαμβάνουν φάρμακα που περιέχονται στον κατάλογο. Κατ΄ εξαίρεση, θα καλύπτονται και φάρμακα εκτός 'λίστας', μετά από αιτιολογημένη έκθεση του θεράποντος ιατρού.

Για την κατάρτιση, αναθεώρηση και συμπλήρωσή του, εφαρμόζονται αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία θα καθοριστούν με Κοινή Απόφαση των υπουργών Εργασίας, Υγείας και Οικονομίας, η οποία θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων και θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ο κατάλογος θα καταρτιστεί από συνιστώμενη στον ΕΟΦ επιτροπή, η οποία στελεχώνεται από έναν καθηγητή Φαρμακευτικής, έναν καθηγητή Ιατρικής, εκπρόσωπο του ΕΟΦ, εκπρόσωπο του ΚΕΣΥ, έναν φαρμακοποιοί με πενταετή θητεία στο ΕΣΥ και από έναν εκπρόσωπο του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.

Μέσα σε 15 μέρες από τη δημοσίευση του καταλόγου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις ενστάσεις τους. Αν κριθούν βάσιμες, σε 30 μέρες θα εκδίδεται συμπληρωματικός κατάλογος.

Οι εξωτερικοί ασθενείς μπορούν να προμηθεύονται και από ιδιωτικά φαρμακεία 'ακριβά΄ φάρμακα.

Γιατί τσακώθηκαν Πώρος και αρραβωνιαστικός Καλομοίρας;


Oh my God. Τι λαχτάρα ήταν αυτή που έπαθε το Καλομοιράκι, το οποίο εκεί που δεν ξέρει τι είναι «υψώνω τη φωνή», βρέθηκε στη μέση ενός τσακωμού, που παραλίγο να κατέληγε σε τρελό πλάκωμα; Και όχι τίποτε άλλο, ένας εκ των πρωταγωνιστών ήταν ο αρραβωνιαστικός της, Γιώργος! Οπότε καταλαβαίνεις τι λαχτάρα πέρασε η μικρή πριν δύο βράδια σε γνωστό κλαμπ των Αθηνών παρουσία άλλων «επώνυμων» της showbiz, αλλά και πολλών θαμώνων.

Το σκηνικό ξεκίνησε όταν ο Χρήστος Ψωμόπουλος (η Βασίλω πρώτη σε χαρά και ο Ψωμόπουλος σε καβγά), φίλος του Σπύρου Πώρου πήγε στον Γιώργο της Καλομοίρας και ζήτησε το λόγο για μία παρεξήγηση που είχαν οι δύο άνδρες στο παρελθόν. Ο Πώρος τον ακολούθησε και κουβέντα με την κουβέντα τα αίματα άναψαν. Αλλά με τη βοήθεια των ψυχραιμότερων, το επεισόδιο έληξε εκεί. Μετά από το βράδυ εκείνο, οι φήμες και τα σενάρια για την κόντρα του Πώρου με τον Γιώργο φούντωσαν, όπου κάποια (πολύ τολμηρά η αλήθεια) έλεγαν ότι ο φωτογράφος την έπεσε στην Καλομοίρα και ο αρραβωνιάρης από τότε τον έχει στην μπούκα.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι άλλη (φαντάζεσαι να την είχε πέσει στο Καλομοιράκι; Oh my God!) και θέλει τους δύο άνδρες να παρεξηγήθηκαν την περίοδο της Γιουροβίζιον, όπου ο Πώρος θα φωτογράφιζε την καλομοίρα με ρούχα της Τζένιφερ Λόπεζ. Σε κάποια πράγματα που αφορούσαν το κονσεπτ ο αρραβωνιάρης της δε συμφωνούσε και ο Πώρος (που είναι επαγγελματίας και διεθνής φωτογράφος) τα πήρε στο κρανίο και κάπου εκεί ξεκίνησε η κόντρα και απλά το βράδυ της Τρίτης είχε μία συνέχεια. Αν και οι δύο πλευρές την επόμενη μέρα μίλησαν κι έλυσαν την όποια παρεξήγηση.

Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για το κλίμα


Ολοκλήρωσε τις εργασίες της το Σάββατο η διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα ύστερα από συζητήσεις 13 ημερών και με αντικρουόμενες εκτιμήσεις και συναισθήματα.

Πριν αναχωρήσει από τη δανική πρωτεύουσα ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για ένα πρωτοφανές γεγονός."Για πρώτη φορά στην ιστορία, όλες οι μεγάλες οικονομίες συγκεντρώθηκαν για να αποδεχθούν ότι έχουν ευθύνη να αναλάβουν δράση ώστε να αντιμετωπίσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής", είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

"Αυτό που καταφέραμε να συμφωνήσουμε σήμερα υπολείπεται από τις προσδοκίες μας, αλλά...ήταν η μόνη διαθέσιμη συμφωνία", είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπήρξαν ακόμα πιο αυστηρές για τη συμφωνία της διάσκεψης, η οποία "μαγειρεύτηκε" την τελευταία στιγμή ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική.

"Η Κοπεγχάγη υπήρξε μια αξιοθρήνητη αποτυχία. Δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη", δήλωσε ο επικεφαλής της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης. Η Greenpeace και η WWF υπήρξαν εξίσου επικριτικές για τη διάσκεψη που είχε γεννήσει τόσες ελπίδες.

"Η έκβαση της διάσκεψης της Κοπεγχάγης έχει τόσο μεγάλες τρύπες, ώστε θα μπορούσε να τις διασχίσει κανείς με το (αεροπλάνο του αμερικανού προέδρου) Air Force One", παρατήρησε ο νοτιοαφρικανός επικεφαλής της Γκρινπίς Κούμι Ναϊντού, ο οποίος δήλωσε "βαθιά απογοητευμένος".

Υπερασπιζόμενοι τη συμφωνία της Κοπεγχάγης αμερικανικοί πολιτικοί κύκλοι επανέλαβαν τη δήλωση του Ομπάμα ότι η συμφωνία έκανε αποδεκτή την έκκληση του επιστημονικού κόσμου να διατηηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη στο ανώτατο επίπεδο των 2 βαθμών Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Τόνισαν, επίσης, ότι η συμφωνία προσφέρει στις φτωχές χώρες γύρω στα 30 δισ. δολάρια ως το 2012 και ως 100 δισ. δολάρια ετησίως ως το 2020 για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, διατηρώντας παράλληλα τη δυναμική των διεθνών διαβουλεύσεων και τις ελπίδες ως την επόμενη διάσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό τον επόμενο χρόνο.

«Να γίνει η κρίση ευκαιρία»


Με καπετάνιο που «εγκατέλειψε το σκάφος λίγο προτού βυθιστεί» παρομοίασε ο πρωθυπουργός τον Κ. Καραμανλή στην απελθούσα κυβέρνηση του οποίυ επέρριψε όλη την ευθύνη για τη δημοσιονομική κατάρρευση.

Μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε ουσιαστικά έναν προϋπολογισμό «κοινωνικής ευθύνης και διαφάνειας» και ζήτησε εθνική συστράτευση για την έξοδο από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός επέρριψε ολόκλρη την ευθύνη για τη δημοσιονομική κατάρρευση στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για εγκληματικές πολιτικές των προηγούμενων ετών.

«Η ΝΔ φυγομάχησε απέναντι στα προβλήματα του τόπου», τόνισε, σημειώνοντας ότι η υποβάθμιση της οικονομίας μας είχε ήδη συντελεστεί.

Σε λιγότερο από δύο μήνες το υπουργικό συμβούλιο έχει εγκρίνει οκτώ νομοσχέδια. Δεν καθυστερούμε, έχουμε κάνει μέσα σε δύο μήνες περισσότερο έργο απ’ ό,τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση σε έξι χρόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης τόνισε, ότι το 2010 είναι το έτος των μεγάλων αλλαγών και των μεγάλων τομών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για τη χώρα μας, που «μας πληγώνουν κάθε μέρα με τις απαξιωτικές αναφορές».

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, κάθε υποβάθμιση της οικονομίας κοστίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ για τον ελληνικό λαό και πως δεν υπάρχει πολυτέλεια να χαθεί χρόνος.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ονομαστική ψηφοφορία.

MΠOZINTAP NTIMITPOΦ: Δίνει 1.000.000,00€ αν του φέρουν έστω και ένα ιστορικό έγγραφο!!! Για Μακεδονισμό της FYROM


«Κόκκινο πανί» έχει γίνει για τα Σκόπια ο νέος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και υπεύθυνος για τους

Βούλγαρους της Διασποράς Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, ο οποίος θεωρείται από τους μεγαλύτερους πολέμιους του «μακεδονισμού» της ΠΓΔΜ. Ο Ντιμιτρόφ υπήρξε μέχρι πρόσφατα διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Βουλγαρίας στη Σόφια και είναι ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Τα Δέκα Ψέματα του Μακεδονισμού», το οποίο αναφέρεται στις ιστορικές αναλήθειες που προβάλλει η ΠΓΔΜ.
Τα Σκόπια αντιμετώπισαν με εμφανή σκεπτικισμό την πρόσφατη εκλογή του νέου συντηρητικού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» το 1991, αλλά αρνείται μέχρι σήμερα να αναγνωρίσει «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα», υποστηρίζοντας ότι οι Σλαβομακεδόνες και η γλώσσα τους είναι υποσύνολα του βουλγαρικού έθνους και της βουλγαρικής γλώσσας.

«Πρέπει να μάθουν να σέβονται τους κανόνες της E.E.»
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι κλήθηκε στο βουλγαρικό ΥΠΕΞ η επιτετραμμένη της ΠΓΔΜ και της υποβλήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας έσπευσε με έντονο τρόπο να βάλει τη νέα του ατζέντα σχετικά με την ΠΓΔΜ.
«Βούλγαροι πολίτες ή "Μακεδόνες" πολίτες με βουλγαρική συνείδηση υφίστανται διοικητικές, αστυνομικές και άλλες πιέσεις, λόγω της συνείδησής τους» αναφέρονταν στο διάβημα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενώ διατυπωνόταν η προειδοποίηση πως η στάση της Βουλγαρίας για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. θα εξαρτηθεί από την πρακτική της τελευταίας στα παραπάνω ζητήματα.
Η θέση αυτή, που ποτέ δεν είχε διατυπωθεί ανοικτά με τόσο έντονο τρόπο από τη Σόφια, προκάλεσε προβληματισμό στα Σκόπια, ενώ το θέμα έγινε πρώτο με καθυστέρηση μίας μέρας σε αρκετές εφημερίδες. «Η Βουλγαρία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξή μας στην Ε.Ε.» έγραψαν στο πρώτο θέμα τους οι εφημερίδες «Βρέμιε» και «Βέτσερ», ενώ ανάλογα ήταν τα δημοσιεύματα στις πρώτες σελίδες και των άλλων εφημερίδων.
Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, που φάνηκε να αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας έσπευσε να δηλώσει με νόημα ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί και να υποστηρίξει τους πολίτες που έχουν βουλγαρική συνείδηση και ζουν στο εξωτερικό, ενώ για τα Σκόπια είπε πως «είναι καλύτερα να τους μάθουμε να σέβονται τις απαιτήσεις και τους κανόνες της Ε.Ε.».
Την ίδια ώρα Βούλγαροι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι θα φέρουν το θέμα καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά της ΠΓΔΜ στο Eυρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Οι πολίτες της ΠΓΔΜ που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια βουλγαρικά διαβατήρια και βουλγαρική υπηκοότητα έχουν ξεπεράσει τις 32.000, ενώ οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 50.000. Η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα απλοποιήσει τις διαδικασίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πόλη Ντέλτσεβο στο ανατολικό μέρος της ΠΓΔΜ, όπου το ένα τρίτο των κατοίκων έχει πάρει ήδη βουλγαρικά διαβατήρια και πολλοί κάτοικοι κυκλοφορούν με αυτοκίνητα που φέρουν βουλγαρικές πινακίδες.
MΠOZINTAP NTIMITPOΦ: Δίνει 1 εκ. € αν του φέρουν έστω και ένα ιστορικό έγγραφο
Τον περασμένο Νοέμβριο η ενέργεια του Βουλγαρικού Πολιτιστικού Πληροφοριακού Κέντρου στα Σκόπια να παρουσιάσει σε εκδήλωση και να μοιράσει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Τα δέκα ψέματα του Μακεδονισμού» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ πολλά ΜΜΕ έκαναν λόγο για βουλγαρική προβοκάτσια.
Συγγραφέας του βιβλίου, στο οποίο φιλοξενούνται άρθρα Βούλγαρων, Σέρβων και άλλων επιστημόνων καθώς και ντοκουμέντα από διάφορες βαλκανικές χώρες, που αμφισβητούν τη λεγόμενη «μακεδονική» ταυτότητα και αρνούνται την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» ως διαφορετικού από το βουλγαρικό, είναι ο σημερινός υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου Μπ. Ντιμιτρόφ. Ο καθηγητής της Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Κλήμεντος της Οχρίδας στη Σόφια χαρακτηρίζεται από τους Σκοπιανούς ως ο μέγας πολέμιος του «μακεδονισμού» της χώρας τους και είναι αυτός που είχε προσφέρει στους ιστορικούς της ΠΓΔΜ το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ αν του έφερναν έστω ένα έγγραφο που να αποδεικνύει την ύπαρξη μακεδονικού κράτους ή έθνους την περίοδο του Μεσαίωνα.
«Τα ιστορικά στοιχεία μάς λένε ότι το «μακεδονικό έθνος» δημιουργήθηκε τεχνητά από τους κομμουνιστές το 1944. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος που θα μπορούσε να αναχθεί στον Μέγα Αλέξανδρο, όπως ισχυρίζονται οι ιστορικοί της χώρας. Δεν μπορώ να απαγορεύσω σε κανέναν να αισθάνεται ‘Μακεδόνας’, διότι αυτό είναι δικαίωμα προσωπικής επιλογής, αλλά η Ιστορία μάς λέει κάτι άλλο» δηλώνει ο Μπ. Ντιμιτρόφ.
Κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης ο Μπ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως η νέα κυβέρνηση θα φροντίσει για τους Βούλγαρους στην ΠΓΔΜ, ανάμεσα στα άλλα με την εκτύπωση βιβλίων και εφημερίδων, την παροχή υποτροφιών σε φοιτητές κ.ά. Μετά την υπόθεση της Μίτρεβα φέρεται να δήλωσε ότι ένας από τους τρεις λόγους που η Βουλγαρία μπορεί να αποσύρει τη στήριξη της ΠΓΔΜ για ένταξη στην Ε.Ε. είναι η συμπεριφορά της στους Βούλγαρους που κατοικούν σ’ αυτή.

Πηγή : www.ethnos.gr (09/08/2009)

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ...!!! - Δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες


Στις κάλπες από τις δημοτικές εκλογές του 2010. Ιθαγένεια και στα παιδιά των αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

Δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές θα έχουν και οι μετανάστες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στους εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων, με τους οποίους συναντήθηκε με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα του μετανάστη. Οι προϋποθέσεις για το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών θα διευκρινιστούν σε σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, όπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, θα προβλέπεται η χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, καθώς και ρυθμίσεις που θα απαντούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να φτάσει μέχρι τέλους τον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης, σημειώνοντας: “Σφραγίζουμε τα σύνορά μας, ανοίγουμε όμως την καρδιά μας”.

Δέκα καλλιτέχνες επέλεξε η ΕΡΤ, μετά από επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας, για να συμμετάσχουν στον ελληνικό διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φωκά Ευαγγελινού.

Ο νικητής του ελληνικού τελικού θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 55η Eurovision στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, στις 25, 27 και 29 Μαΐου.


Οι 10 καλλιτέχνες

■Γιώργος Αλκαίος & Friends
■Κατερίνα Αυγουστάκη
■Ελευθερία Ελευθερίου
■Εmigre
■Γιώργος Καραδήμος
■Μέλισσες
■Μάνος Πυροβολάκης – MP3
■Δέσποινα Ρίτσι
■Second Skin
■Χρήστος Χατζηνάσιος
Η επιλογή θα γίνει με ψηφοφορία κριτικής επιτροπής (50%) και κοινού (50%).

Τα τραγούδια θα παρουσιαστούν στο ελληνικό κοινό αρχές Φεβρουαρίου.

Συμβουλές για την αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών για τα παιδιά


Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με ανακοίνωση του επισημαίνει στους καταναλωτές τι πρέπει να προσέξουν ενόψει των εορτών, στην αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ζητάει την προσοχή των αγοραστών γύρω από την αγορά του σωστού παιχνιδιού για κάθε παιδί και την κατανόηση της σημασίας της αγοράς παιχνιδιών που προορίζονται όντως για την ηλικία του.
Τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο έχουν χαρακτηρισθεί με το σύστημα PEGI, σύμφωνα δηλαδή, με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information). Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες 28 ευρωπαϊκές χώρες .

Στόχος του είναι να παράσχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Αναλυτικά, το σύστημα προβλέπει: Η κατάταξη του παιχνιδιού αφορά σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+. Το εικονίδιο της κατάταξης ενός παιχνιδιού αναγράφεται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας DVD.
Επίσης υπάρχει και εικονίδιο για τον χαρακτηρισμό του περιεχόμενου: ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τυχερά παιχνίδια, σεξ, βία. Σε περίπτωση που το παιχνίδι έχει λάβει κάποιο χαρακτηρισμό, τότε τα αντίστοιχα εικονίδια αναγράφονται στην πίσω όψη της συσκευασίας DVD.

Τονίζεται ότι η ένταση κάθε χαρακτηρισμού διαφέρει ανά ηλικιακή ομάδα. Έτσι, π.χ. ο χαρακτηρισμός της βίας στα παιχνίδια που απευθύνονται σε επτάχρονα παιδιά μπορεί κάλλιστα να αναφέρεται σε διασκεδαστική (αλλά επιθετική) συμπεριφορά χαρακτήρων καρτούν, ενώ αντίστοιχα στα παιχνίδια για τους δεκαεξάχρονους να υποδεικνύει πιστή αναπαράσταση φόνων και άλλων βίαιων πράξεων. Επιπλέον για το online παιχνίδια εφαρμόζεται το «PEGI Online». Πρόκειται για ένα εικονίδιο, η παρουσία του οποίου στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, σηματοδοτεί ότι το παιχνίδι αυτό πληροί κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα: δεν περιλαμβάνει παράνομο και προσβλητικό περιεχόμενο ή ανεπιθύμητους συνδέσμους, ενώ παράλληλα οι δημιουργοί του δεσμεύονται να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των ανήλικων παικτών.

«Είναι ιδιαίτερα βασικό να λάβουμε υπόψη μας τα παραπάνω, εάν ρίξουμε μια ματιά στα παρακάτω στατιστικά στοιχεία που διατέθηκαν στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στις 10 Δεκεμβρίου 2009, από τον οργανισμό ISFE (Interactive Software Federation of Europe)», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Ειδικότερα, σε σύνολο 13.761 παιχνιδιών που έχουν χαρακτηριστεί από το σύστημα PEGI το διάστημα από 1/3/2003 έως και 10/12/2009, το 62,46% των παιχνιδιών έχει χαρακτηριστεί ως προς το περιεχόμενό του, με το χαρακτηρισμό «βία» να βρίσκεται σε πρώτη θέση, με 44,84% επί συνόλου των παιχνιδιών.

Ειδικότερα, το 83,77% των παιχνιδιών που θεωρούνται κατάλληλα για ηλικίες 7+ περιέχουν αναπαραστάσεις βίας, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες: 84,31% για ηλικίες 12+, 97,88% για ηλικίες 16+ και 95,57% για ηλικίες 18+.

Στην ΕΚΤ το νομοσχέδιο για τις επιχειρηματικές οφειλές


Στην ΕΚΤ για διατύπωση γνώμης θα σταλεί τη Δευτέρα το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις επιχειρηματικές οφειλές, μετά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της Λούκας Κατσέλη και των τραπεζιτών, με αφορμή τις παρατηρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας στο νομοσχέδιο.

Η κα Κατσέλη, με νέα τοποθέτηση επί του θέματος την Παρασκευή το βράδυ, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα σταλεί τη Δευτέρα το πρωί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και ως εκ τούτου, στη συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα ασκήσει τυχόν εφαρμογή του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών με την σημερινή του μορφή, προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα ζητά υποβολή του νομοσχεδίου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για διατύπωση σχετικής γνώμης.

Ειδικότερα, προειδοποιεί για την προβλεπόμενη στο νομοσχέδιο υποχρεωτική ρύθμιση προβληματικών οφειλών αδιακρίτως, τονίζοντας ότι απλώς μεταθέτει χρονικά την αναγνώριση τυχόν ζημιάς η οποία θα έχει επέλθει.

Γεύση από χειμώνα στη χώρα


Επιδείνωση του καιρού ξεκίνησε από το Σάββατο με βροχές, καταιγίδες, κατά τόπου ισχυρές, στα δυτικά και βόρεια, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας και στις ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν τοπικά στα πελάγη, ενώ θα σημειωθεί και πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Στα ορεινά των νομών Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών χιονίζει, ενώ η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Χιονόπτωση σημειώθηκε και μέσα στις πόλεις των παραπάνω νομών.

Τα πάνω κάτω στη φορολογία



Τα πάνω κάτω στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων θα φέρει η νέα μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο να γίνει νόμος του κράτους τον ερχόμενο Μάρτιο.
Η νέα φορολογική κλίμακα, η επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και του φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών, η καθιέρωση του πόθεν έσχες για όλους, είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης, αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, έρχονται αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης ποτών, τσιγάρων και καυσίμων και επιστρέφουν οι αποδείξεις για την έκπτωση φόρου.

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε και στοιχεία για τη φοροδιαφυγή, υπογραμμίζοντας ότι τα διαφυγόντα έσοδα από το ΦΠΑ αγγίζουν τα 6.6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο διάλογος για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ξεκινά την προσεχή Τρίτη.

Όχι σε επιπλέον θυσίες για να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά λέει το 65,4% των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Forum για την τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Εκθετη η Λ. Κατσέλη


Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γ. Προβόπουλος «αδειάζει» την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη για το νομοσχέδιο που προβλέπει «πάγωμα» οφειλών για ληξιπρόθεσμες και ενήμερες οφειλές.

Μάλιστα ο κεντρικός τραπεζίτης θέτει ζήτημα κινδύνου για τη συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αναφέρει σε επιστολή που κοινοποίησε στην υπουργό με τις παρατηρήσεις για το σχέδιο νόμου.

Ακόμα ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι «δημιουργείται θέμα υποβολής του νομοσχεδίου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διατύπωση της σχετικής γνώμης εκ μέρους της», σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Ας σημειωθεί ότι την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή η κ. Κατσέλη υποστήριξε ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΤτΕ και εμφάνισε έγγραφο της κεντρικής τράπεζας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για διευκολύνσεις προς μικρούς πελάτες με οφειλές ως 1 εκ. ευρώ.

Χθες η Ελληνική Ενωση Τραπεζών ζήτησε -επειγόντως- συνάντηση με τον κ. Προβόπουλο. Στη συνάντηση μάλιστα παραβρέθηκαν -εκτός του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και προέδρου της ΕΕΤ κ. Βασίλη Ράπανου- οι κ. Γιάννης Κωστόπουλος, Νίκος Νανόπουλος, Μιχάλης Σάλλας και ακόμα τα μέλη του προεδρείου της ΕΕΤ κ. Μαντζούνης και Φιλάρετος (Alpha Bank), Λεκάκος (Πειραιώς) και ο γγ της Ενωσης Χρήστος Γκόρτσος.

Οι τραπεζίτες, όπως εξάλλου υπογράμμισε στη Βουλή (την Τετάρτη) και ο κ. Ράπανος, δεν διαφωνούν επί της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει «είναι ανεφάρμοστες στην πράξη, μη συμβατές με τις διεθνείς πρακτικές, γραφειοκρατικές και αναποτελεσματικές ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο της αναθέρμανσης της αγοράς».

Το ίδιο υποστηρίζει και ο κ. Προβόπουλος στην επιστολή του, καθώς επισημαίνει ότι «ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να τονωθεί η ροή των πιστώσεων και να διατηρηθεί το κόστος του χρήματος σε λογικά επίπεδα» και καταλήγει ότι «σωρευτικά το νομοσχέδιο, με την παρούσα διατύπωση των διατάξεών του και λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, θα ασκήσει αρνητικές επιδράσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, δηλαδή σε παραμέτρους από τις οποίες εξαρτάται, πέραν των άλλων, η συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Οι τραπεζίτες από την πρώτη στιγμή διατύπωσαν τις ενστάσεις τους σε ό,τι αφορά το «πάγωμα» των ενήμερων δανείων, αλλά και για τη γενικευμένη αμνηστία από τον Τειρεσία. Υποστηρίζουν ότι, σε μία περίοδο που στόχος της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν μπορεί να προωθεί νομοσχέδια τα οποία προάγουν την «κουλτούρα του κακοπληρωτή».

Από την πλευρά της η κ. Κατσέλη - αν και δηλώνει ανοικτή σε επιμέρους τροποποιήσεις - ωστόσο επιμένει ότι δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία των νομοσχεδίων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Μεταξύ των άλλων, στην επιστολή του ο κ. Προβόπουλος υπογραμμίζει σχετικά με το «πάγωμα» των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων ότι:

Η επέκταση της υποχρεωτικής ρύθμισης και στην περίπτωση των ενήμερων οφειλών θα είχε ως παρενέργεια την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών, γεγονός που θα επηρέαζε αρνητικά τη ροή των νέων πιστώσεων και την τιμολόγησή τους (δηλαδή οι τράπεζες θα δίνουν λιγότερα δάνεια με υψηλότερα επιτόκια). Ενώ για τις αλλαγές στον Τειρεσία υπογραμμίζει πως:

«Δεν είναι δόκιμο να παρέχεται γενικευμένη αμνηστία στην καταγραφή των δυσμενών δεδομένων στα αρχεία της Τειρεσίας, διότι αυτό θα περιόριζε την ορθολογική κατανομή και τιμολόγηση των τραπεζικών πιστώσεων.

Αναφέρει ακόμα ότι η «στέρηση του βιβλιαρίου επιταγών αποσκοπεί στη προστασία, όχι μόνο των τραπεζών, αλλά και όλων των συναλλασσομένων επιχειρήσεων και ιδιωτών».

Τέλος, υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι: «Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να τονωθεί η ροή των πιστώσεων και να διατηρηθεί το κόστος χρήματος σε λογικά επίπεδα.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι σωρευτικά το νομοσχέδιο, με την παρούσα διατύπωση των διατάξεών του και λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, θα ασκήσει αρνητικές επιδράσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, δηλαδή σε παραμέτρους από τις οποίες εξαρτάται, πέραν των άλλων, η συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ:
Κάναμε τις αλλαγές που πρότεινε η ΤτΕ

Με ανακοίνωσή της η υπουργός Οικονομίας απάντησε στον κ. Προβόπουλο ότι το υπουργείο έλαβε υπόψη του και συμπεριέλαβε στις τελικές ρυθμίσεις για τις ενήμερες οφειλές τις παρατηρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, ότι εισήγαγε όλες τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας που η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προτείνει εγγράφως για τη διασφάλιση της σταθερότητας του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

Μάλιστα η κ. Κατσέλη είπε ότι το υπουργείο ακολούθησε διαδικασία άτυπης διαβούλευσης και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν διαταράσσεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Σε μια στιγμή που η πιστωτική ασφυξία οδηγεί πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε κλείσιμο, είναι χρέος της Πολιτείας να διασφαλίσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά με μέτρα άμεσης εφαρμογής», καταλήγει η ανακοίνωση. Λίγο αργότερα, με δεύτερη ανακοίνωσή της, η Λ. Κατσέλη γνωστοποίησε ότι θα στείλει το νομοσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αλλαγές στο νομοσχέδιο
Η επιμήκυνση της προθεσμίας, από τις τράπεζες προς τους οφειλέτες, του «παγώματος» των πλειστηριασμών κατά δεκαπέντε μέρες και άρα η μεγαλύτερη χρονική δυνατότητα ρύθμισης των χρεών τους, αλλά και ο «αποκλεισμός» από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των χρεών σε όσους δεν διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, προβλέπονται μεταξύ άλλων στις νομοτεχνικές αλλαγές που κατέθεσε χθες η υπουργός Οικονομικών Λούκα Κατσέλη στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αφορά στη «ρύθμιση οφειλών και επαγγελματιών προς τα πιστωτικά ιδρύματα».

Στις αλλαγές που κατέθεσε η υπουργός Οικονομίας διπλασιάζεται ο χρόνος διορίας για τους οφειλέτες και από δεκαπέντε μέρες τον προσδιορίζει στις τριάντα, ενώ με άλλη τροποποίηση στην πρόβλεψη ότι «αν ο οφειλέτης αποπληρώσει το ήμισυ της οφειλής του προς την τράπεζα, διαγράφονται οριστικά οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού» προστίθεται η φράση «πλην των ήδη καταβληθέντων», προκειμένου να μην υπάρξει παρανόηση ότι οι οφειλέτες αν καταβάλλουν τα μισά χρέη τους δεν πρόκειται να πληρώσουν καθόλου τόκους υπερημερίας.

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ανάλυσης φωτογραφίας


Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ανάλυσης φωτογραφίας
Το παγκόσμιο ρεκόρ σήμερα είναι 26 gigapixels για μια φωτογραφία, χάρη στις προσπάθειες της AFB Media GmbH από τη Δρέσδη στη Γερμανία.

Αυτό κατέστη δυνατό με ένωση από κοινού 1.655 εικόνων που "τραβήχτηκαν" με Canon 5D Mark II και ένα φακό 400.

Η συνένωση αυτών των φωτογραφιών πραγματοποιούνται σε μια μηχανή με 16 επεξεργαστές, που λειτουργούν σε συνδυασμό με τη βοήθεια των 48GB RAM, έργο που κάνει συνολικά 94 ώρες για να ολοκληρωθεί το νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Προβλήματα με τις παρακαμπτήριες οδούς...


Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί μετά το κλείσιμο των Τεμπών, καθώς οι εναλλακτικές διαδρομές δεν διαθέτουν αξιόπιστα οδικά δίκτυα και τη δυνατότητα να «σηκώσουν» τόση κυκλοφορία οχημάτων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην έλλειψη επαρκούς σήμανσης, αλλά και στο γεγονός ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στα οδοστρώματα των δρόμων που χρησιμοποιούνται.

Επίσης, υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας των καιρικών συνθηκών που παίζει το δικό του ρόλο στη διαμόρφωση της κίνησης αλλά και την ασφάλεια της.

Το Σάββατο, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γ. Οικονομίδης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, περιόδευσε σε όλες τις προτεινόμενες διαδρομές, προκειμένου να διαπιστώσει επιτόπου τα προβλήματα και τις διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

Η ενίσχυση της σήμανσης ξεκίνησε ήδη απότις εμπλεκόμενες στο έργο εταιρείες και θα συνεχιστεί.

Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στη διαδρομή μέσω των παραλίων του Ν. Λάρισας, η οποία προορίζεται μόνον για ΙΧ, αλλά την Παρασκευή πέρασαν και μεγάλα οχήματα, με αποτέλεσμα και να «φρακάρουν» αλλά και να «χάνονται» λόγω της ελλιπούς σήμανσης μέσα στους οικισμούς. Αυτό υποχρέωσε πολλούς κατοίκους της περιοχής να εκτελούν χρέη «τροχονόμου».

Επίσης, προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης παρουσιάζονται και μέσα στην πόλη της Ελασσόνας, η οποία δεν παρακάμπτεται περιφερειακά γιατί δεν υπάρχει δρόμος.

Για τα μεγάλα οχήματα πάντως -κυρίως φορτηγά- προτείνεται και μία ακόμη διαδρομή μέσω Τρικάλων και από εκεί στην Εγνατία οδό, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη χιλιομετρικά αλλά υπό καλύτερες οδικές συνθήκες.

Επισημαίνεται ότι στο νομό Λάρισας υπάρχει ελεύθερη διέλευση διοδίων.

Ληστεία σε βενζινάδικο για 120 ευρώ


Ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων σημειώθηκε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη.Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, δύο άγνωστοι ακινητοποίησαν τον υπάλληλο του βενζινάδικου και αφού άρπαξαν 120 ευρώ από το ταμείο εξαφανίστηκαν με μηχανάκι.

Το εορταστικό ωράριο στην Αθήνα


Σάββατο 19/12
9:00 - 18:00

Κυριακή 20/12
10:00 - 18:00
Δευτέρα 21/12
9:00 - 21:00
Τρίτη 22/12
9:00 - 21:00
Τετάρτη 23/12
9:00 - 21:00
Πέμπτη 24/12
9:00 - 18:00
Δευτέρα 28/12
9:00 - 21:00
Τρίτη 29/12                                                            
9:00 - 21:00                                                          
Τετάρτη 30/12
9:00 - 21:00                                               
Πέμπτη 31/12
9:00 - 18:00

Αρχαίος πυλώνας ανασύρθηκε από το βυθό της Αλεξάνδρειας


Ο πυλώνας από γρανίτη που ανακαλύφθηκε στο θαλάσσιο βυθό της Αλεξάνδρειας από την ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον κ. Χάρη Τζάλα, μεταφέρθηκε από το Ανατολικό λιμάνι της πόλης στα εργαστήρια του Κομ Ελ Ντίκ για συντήρηση και μελέτη.


Στην επιχείρηση της μεταφοράς ήταν παρόντες ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου Φαρούκ Χόσνι, ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δρ Ζάχι Χαουάς, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Αλεξάνδρειας δρ Ιμπραήμ Νταρουίς, ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας, εκπρόσωπος του γενικού προξενείου της Ελλάδας, εκπρόσωποι της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης και των ξένων αποστολών που πραγματοποιούν ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο φρούριο Κάιντ Μπέι, στο σημείο όπου υπήρξε ο αρχαίος φάρος της Αλεξάνδρειας, και μπροστά σε πολλά αιγυπτιακά και ξένα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου και ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων εξήγησαν τη σημασία που έχει αυτό το αρχιτεκτονικό μνημείο για την ιστορία της Αλεξάνδρειας και ανακοίνωσαν ότι μετά τη συντήρησή του, η οποία μπορεί να κρατήσει 6-8 μήνες, θα εκτεθεί στο ειδικό τμήμα για τις ενάλιες αρχαιότητες του Ναυτικού Μουσείου που βρίσκεται στο Στάνλεϊ της Αλεξάνδρειας.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχαίων και Μεσαιωνικών Αλεξανδρινών Σπουδών και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής κ. Χάρης Τζάλας, τόνισε τη σημασία αυτού του ευρήματος, το οποίο επιβεβαιώνει ότι στην πτολεμαϊκή Αλεξάνδρεια τα ελληνικά αρχιτεκτονικά στοιχεία συνυπήρξαν και συχνά συγχωνεύτηκαν με τη φαραωνική παράδοση. Το ίδιο συνέβη με την ελληνοποιημένη θεά Ισιδα, της οποίας η λατρεία επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον ελληνο-ρωμαϊκό κόσμο.

Ο δρ Ζάχι Χαουάς ζήτησε από τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής να ετοιμάσει λεπτομερή έκθεση που αφορά ένα άλλο υπερμέγεθες αρχιτεκτονικό στοιχείο που αποτελείται από κόκκινο γρανίτη, επιστήλιο ή "κατώφλι", το οποίο είναι τμήμα μνημειώδους θύρας και βρέθηκε από Ελληνες αρχαιολόγους-δύτες σε βάθος οκτώ μέτρων κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε ο πυλώνας. Πιστεύεται ότι πιθανόν να ήταν τμήμα του Μαυσωλείου της Κλεοπάτρας. Λόγω του βάρους του, που ξεπερνά τους 15 τόνους, η ανέλκυσή του και η μεταφορά του θα εξεταστούν στο πλαίσιο των εργασιών της ελληνικής αποστολής κατά το 2010.

Η ελληνική αποστολή θα επαναλάβει τις ενάλιες έρευνες και τις ανασκαφές σε περιοχές της Αλεξάνδρειας την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2010, καθώς οι σχετικές αιτήσεις για την ανανέωση της άδειας έχουν κατατεθεί στις αρχαιολογικές αρχές.

30 χρόνια «Συνθήκη για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών»


Στις 18 Δεκεμβρίου του 1979 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επικύρωσε τη «Συνθήκη για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διακρίσεων κατά των Γυναικών» (CEDAW), η οποία συνέβαλε στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι», διαβάζουμε στην Παγκόσμια Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι γυναίκες ωστόσο αντιμετωπίζουν καθημερινά διακρίσεις στην οικογένεια, το επάγγελμα, την κοινωνία. Τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις υπό ανάπτυξη χώρες, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Για το λόγο αυτό η «Συνθήκη για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διακρίσεων κατά των Γυναικών» (CEDAW) που επικυρώθηκε σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια από την Γενική Συνέλευση των ΗΕ θεωρείται ιστορικής σημασίας.

Καλύτερη η θέση της γυναίκας σε παγκόσμιο επίπεδο

Γυναίκες διαδηλώνουν κατά της κλειτοριδεκτομής στη ΣομαλίαΟ απολογισμός της επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών είναι θετικός. Και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μερικά παραδείγματα: Βελτιώσεις στη σχολική εκπαίδευση των κοριτσιών στην Μαδαγασκάρη. Στην Υεμένη η κυβέρνηση εισήγαγε την ποσόστωση στο κοινοβούλιο. Όσον αφορά τις ανεπτυγμένες χώρες, η επιτροπή του ΟΗΕ αποδίδει εύσημα στη Σουηδία επειδή το 2007 δεκαπλασίασε τον προϋπολογισμό για την πολιτική εξίσωσης ανδρών και γυναικών. Η πρόεδρος της επιτροπής του ΟΗΕ Μπεάτε Σέπ-Σίλινγκ λέει για την Συνθήκη ότι «καλεί τις χώρες που την έχουν επικυρώσει να εξαλείψουν τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών σε παραδοσιακά ήθη και έθιμα, συμπεριφορές, απόψεις και πρακτικές. Όλες αυτές οι αλλαγές συμβάλλουν σε μια αλλαγή νοοτροπίας, στη συνειδητοποίηση του προβλήματος των διακρίσεων, αλλά ταυτόχρονα και σε έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος από τους θεσμούς».

Δεκάδες χώρες έχουν ζητήσει εξαίρεση από τη Συνθήκη CEDAW

Αφίσα για την Ημέρα της Γυναίκας το 1914 (Γερμανία)Παρά τις βελτιώσεις στη θέση της γυναίκας το γεγονός ότι 80 χώρες έχουν ζητήσει εξαίρεση επικαλούμενες πολιτιστικές ιδιαιτερότητες συνιστά πρόβλημα. Η Μπεάτε Ρούντολφ, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, εξηγεί: «Πολύ συχνά ακούμε το επιχείρημα ότι οι πολιτιστικές ιδιαιτερότητες σχετικοποιούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι επιχειρηματολογούν πολιτικές ελίτ που ορίζουν τον πολιτισμό όπως τις συμφέρει. Συνήθως οι ελίτ αποτελούνται από άνδρες που προτάσσουν πολιτιστικά χαρακτηριστικά μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν την όποια εξουσία τους».

Κατά την άποψη της Γερμανίδας ειδικού παρά την πρόοδο των τελευταίων 30 ετών με τη βοήθεια της συνθήκης των ΗΕ οι διακρίσεις εις βάρος της γυναίκας παραμένουν πραγματικότητα σε αρκετές χώρες αυτού του κόσμου.

Υπάρχουν ελπίδες πριν το μεγάλο φινάλε στην Κοπεγχάγη;


Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Παρά τα απαισιόδοξα μηνύματα που κάνουν λόγο για αποτυχία, πολιτικοί και αξιωματούχοι θεωρούν εφικτή την επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα.


Τελευταία μέρα της Συνόδου για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη και τα χρονικά περιθώρια για μια δεσμευτική συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κυότο στενεύουν επικίνδυνα. Οι ειδικοί για την περιβαλλοντική πολιτική συμφωνούν ότι όσο οι χώρες που συμμετέχουν προτάσσουν τα εθνικά τους συμφέροντα, τόσο περισσότερο απομακρύνεται η επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας. Οι εκπρόσωποι περίπου 190 χωρών ήρθαν στην πρωτεύουσα της Δανίας με καλές προθέσεις. Στόχος να σωθεί ο πλανήτης από την καταστροφική κλιματική αλλαγή. Το ζήτημα που παραμένει ωστόσο είναι το πώς. Το τι πρέπει να γίνει είναι σαφές, λέει ο επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC) Ρατζέντρα Πασάουρι: «Έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε ανεπτυγμένες και υπό ανάπτυξη χώρες. Το πόσο αυτές θα επηρεάσουν τελικά θα εξαρτηθεί από την επιβάρυνση του κλίματος. Εξαρτάται από την ανάπτυξη σε κάθε χώρα και φυσικά από τις δυνατότητες προσαρμογής των κοινωνιών στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Εν κατακλείδι: Είναι οι φτωχοί του πλανήτη που θα επωμιστούν το μεγάλο βάρος της κλιματικής αλλαγής».

Απαιτούνται αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια στην ΚοπεγχάγηΣτη Σύνοδο της Κοπεγχάγης περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, αλλά και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εξέφρασαν επανειλημμένα τη θέση ότι θα πρέπει να αλλάξει ριζικά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ο πρόεδρος της Greenpeace Κούμι Ναϊντού δήλωσε:«Αν κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη επιδιώξει το βιοτικό επίπεδο που έχουν οι πολίτες στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, τότε χρειαζόμαστε 8 πλανήτες σαν τη γη. Στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης δεν υπάρχει σχέδιο β΄. Έχουμε μόνο μια γη με περιορισμένους πόρους, οι οποίοι θα πρέπει να κατανεμηθούν πιο δίκαια».

Μέρκελ: «Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής»

Διαδήλωση υπέρ μιάς δίκαιης συμφωνίας για το κλίμα Ακόμα και εκείνες οι ανεπτυγμένες χώρες που ήταν αμετακίνητες στις θέσεις τους δείχνουν να συνειδητοποιούν στην Κοπεγχάγη ότι μια διεθνής συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αποτελεί μονόδρομο. Αυτό τόνισε χθες και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην ομιλία της: «Θα πρέπει να βοηθήσουμε η μια χώρα την άλλη να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Για αυτό είναι σημαντική η τεχνολογία, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Για αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι προέχει η προστασία του πλανήτη, πως η φτώχια του διπλανού θα γίνει πολύ σύντομα και δική μας φτώχια».

Δήμος Αθηναίων: Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις



O Άγιος Βασίλης, οι τάρανδοι, οι ταχυδακτυλουργοί, οι μάγοι, και πολλές άλλες εκπλήξεις όπως καραόκε και face – painting περιμένουν φέτος τα παιδιά των παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων στη μεγάλη γιορτή που διοργανώνει το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά του 2010.

Η γιορτή φέτος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου από τις 17.00 έως 21.30 και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου το πρωί από τις 11.00 έως 14.00 και το απόγευμα από τις 16.00 έως 19.00 στο ξενοδοχείο “Classical Athens Imperial” (Πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο).
Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους θα λειτουργήσουν Παιχνιδούπολη με φουσκωτά πάρκα και mini baby parks, καθώς επίσης δημιουργικά εργαστήρια στα οποία τα παιδιά θα δημιουργήσουν και θα κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικες κάρτες, στολίδια για το δέντρο, χιονάνθρωπους κ.α.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης σε ένα όμορφο, ζεστό, εορταστικό και ασφαλή χώρο, ο Άγιος Βασίλης με βοηθούς τα ξωτικά, τις παιδαγωγούς και καλεσμένους έκπληξη, θα οδηγήσουν μικρούς και μεγάλους σε ένα μαγευτικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι φαντασίας.
Στην εορταστική εκδήλωση αναμένεται να προσέλθουν 6.000 παιδιά, τα οποία θα παραλάβουν το χριστουγεννιάτικο δώρο τους και θα γευτούν νόστιμες λιχουδιές και παραδοσιακά γλυκίσματα.

Ισχυρίζονται πως βρήκαν την Ατλαντίδα στην Καραϊβική


Τη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ομάδα αρχαιολόγων στον υποθαλάσσιο χώρο της Καραϊβικής. Οι επιστήμονες δεν αποκάλυψαν την ταυτότητά τους και δεν διευκρίνισαν την ακριβή θαλάσσια τοποθεσία που εντόπισαν τα «ερείπια» της βυθισμένης πόλης. Είπαν ότι οι φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω της γαλλικής εφημερίδας «Ηerald de Ρaris» δείχνουν τα ερείπια μιας πυραμίδας βυθισμένης στον Ατλαντικό ωκεανό. Ανακοίνωσαν ότι αναζητούν χρηματοδότες ώστε να συνεχίσουν τις έρευνες.


Η χαμένη Ατλαντίδα έχει «ανακαλυφθεί» αμέτρητες φορές στο παρελθόν. Ο μύθος της αρχαίας πόλης που χάθηκε για πάντα μέσα στη θάλασσα έχει απασχολήσει ιστορικούς και αρχαιολόγους από την εποχή του Πλάτωνα. Υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από όλα αυτά; Το βέβαιο είναι ότι το θέμα συνεχίζει να γοητεύει και να συναρπάζει τους μελετητές, καθένας από τους οποίους έχει τη δική του θεωρία για την τοποθεσία της. Κατά καιρούς την έχουν τοποθετήσει στη Σαντορίνη, στον βυθό του Εύξεινου Πόντου, στην Κύπρο, στη Συρία, στη Βόρεια θάλασσα και στις ακτές της Αφρικής που βρέχονται από τον Ατλαντικό.

Η Μεγάλη (;) Επιστροφή Της Τσίλα - Η μαύρη γαζέλα ξαναπιάνει το μικρόφωνο


Η Τσίλα έγινε διάσημη για το πολύπλευρο ταλέντο της. Ξεκινώντας από τον αισθησιακό χορό και τα πολυάριθμα βραβεία σε εκπομπές της Αννίτας Πάνια κατέληξε εκεί που κάθε βαρυσήμαντο μοντέλο οφείλει να καταλήξει: στην πίστα.


Θυμάμαι σαν χθες, τότε που άκουγα το σούπερ χιτ της, «Μαύρη», να ρίχνω μια ζεϊμπεκιά σε κιτσαρέλα πάρτι. Τα χρόνια πέρασαν και η Τσίλα χάθηκε. Κι όμως, φέτος είναι η χρονιά της, αφού πρώτα την είδες να επιστρέφει στα αισθησιακά κόλπα της με τη συμμετοχή της στην πανάκριβη υπερπαραγωγή soft «Summer Angels», στο πλάι της Pamkiller Θεοφανίας, όπου διαφημίζουν την ελληνική (;) ομορφιά.

Η Τσίλα όμως δεν αρκέστηκε στη μικρή οθόνη και έπειτα από πολλή σκέψη και περισυλλογή, αποφάσισε να επιστρέψει και στην πίστα — εκεί που καταλήγουν όλες. Μην ξεχνάμε την Τζούλια, τη Νιάρου, τη Ζέτα και ένα κάρο άλλα μοντέλα που το πιάνουν το μικρόφωνο.

Και στην τελική να σου πω και κάτι: Τί λιγότερο έχει η Τσίλα απ' όλες τις άλλες; Άσε που αν το καλοσκεφτείς τραγουδάει και κάτι χρονάκια παραπάνω.

Τρανσέξουαλ 'καίει' με βιβλίο την κοσμική Αθήνα


Το βιβλίο που ετοιμάζει η τρανσέξουαλ Τάνια Κέλλυ αναμένεται να έχει πολλές αποκαλύψεις για επώνυμους της showbiz και της κοσμικής Αθήνας για τις σεξουαλικές του ιδιαιτερότητες και… ορέξεις. Στις σελίδες του, η Τάνια θα «φωτογραφίζει» ανθρώπους με τους οποίους είχε σχέσεις, δίχως να αφήνει περιθώρια για λάθος... εκτίμηση από το αναγνωστικό κοινό, περιγράφοντας με (γλαφυρές) λεπτομέρειες τις σεξουαλικές ιδιαιτερότητές τους.


Η Τάνια θα «φωτογραφίζει» τους πάντες με λεπτομέρειες, ωστόσο δεν πρόκειται να τους κατονομάσει. Τα κεφάλαια όμως που πρόκειται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, θα είναι εκείνα στα οποία θα αναφέρεται σε έναν… βιτσιόζο ηθοποιό, έναν γνωστό τραγουδιστή που έκανε πως δεν την γνώριζε και ένα επίσης γνωστό μοντέλο που τώρα είναι ηθοποιός.

Οι δέκα σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2009


Η ανακάλυψη του απολιθωμένου σκελετού της «Άρντι», ενός πλάσματος ηλικίας 4,4 εκατ. ετών, που θεωρήθηκε πιθανός πρόγονος του ανθρώπου, ψηφίστηκε η σημαντικότερη επιστημονική ανακάλυψη της φετινής χρονιάς από τους συντάκτες του έγκυρου περιοδικού «Science» (Επιστήμη).


Οι υπόλοιπες εννέα σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2009, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, ήσαν οι εξής:Η ανακάλυψη από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτινών-γάμμα «Φέρμι» της NASA άγνωστων μέχρι σήμερα άστρων «πάλσαρ» (ταχέως περιστρεφόμενων άστρων νετρονίων με μεγάλο μαγνητισμό).
- Η ανακάλυψη ότι η ουσία ραπαμυσίνη επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των ποντικών και μάλιστα η «θεραπεία» άρχισε όταν τα πειραματόζωα ήσαν ήδη «μεσήλικες».
- Η ανακάλυψη νέων ιδιοτήτων του υλικού γραφένιου (αποτελείται από άκρως αγώγιμα διαδοχικά φύλλα ατόμων άνθρακα) και η έναρξη αξιοποίησης του υλικού σε πειραματικές ηλεκτρονικές συσκευές.
- Η ανακάλυψη της δομής ενός μορίου που βοηθά τα φυτά να επιβιώσουν στην ξηρασία.
- Η ανακάλυψη του πρώτου λέιζερ ακτινών Χ από τον αμερικανικό επιταχυντή SLAC, που μπορεί να απεικονίζει με πρωτοφανή λεπτομέρεια τις χημικές αντιδράσεις, καθώς αυτές λαμβάνουν χώρα.
- Η εύρεση νέων γονιδιακών θεραπειών για μια σειρά από παθήσεις (εγκεφάλου, ματιών, ανοσοποιητικού συστήματος).
- Η ανακάλυψη για πρώτη φορά «μαγνητικών μονοπόλων» σε κρυσταλλικά υλικά, που έχουν μόνο ένα μαγνητικό πόλο.
- Η ανακάλυψη νερού στη Σελήνη.
- Η επισκευή και αναβάθμιση του τροχιακού αμερικανικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ».

Για ένα μήνα θα παραμείνει κλειστή η κοιλάδα των Τεμπών


Ένα μήνα και βάλε..., θα παραμείνει κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονικης στο ύψος των Τεμπών, λόγω της κατολίσθησης που παρατηρήθηκε την Πέμπτη και στοίχισε τη ζωή στον 62χρονο τεχνικό διευθυντή Σέρτζιο Σιάνι.


Πάμε να δούμε στο χάρτη πώς θα μπορέσει κάποιος να συνεχίσει την πορεία του ταξιδίου του, εν' όψει κιόλας εορτών, από τις παρακαμπτήριες οδούς. Τα οχήματα που έρχονται από την Αθήνα εκτρέπονται στην επαρχιακή οδό Γυρτώνης - Αμπελώνα - Τυρνάβου - Ελασσόνας - Αγίου Δημητρίου - Κατερίνης.

Επιπλέον υπάρχει και η δεύτερη παραλιακή επιλογή Λάρισας - Αγιάς -Αγιόκαμπου – Στομίου - Ομόλιου που βγαίνει στην Εθνική πριν την Κατερίνη.


Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως τα Τέμπη δεν θα ανοίξουν πριν από την ολοκλήρωση των εορτών των Χριστουγέννων, γεγονός που δυσχεραίνει την μετακίνηση των εκδρομέων και τη διακίνηση των εμπορευμάτων.

Τα βράχια είχαν αρχίσει να πέφτουν από την Τρίτη, όποτε και έσκασαν τα λάστιχα ενός διερχόμενου φορτηγού και συνεχίστηκε η πτώση και την Τετάρτη, στο ίδιο σημείο.

Παρ' όλα αυτά, απόφαση να κλείσουν τα Τέμπη προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση και η επικινδυνότητά της, λήφθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επιτόπου υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις οι όποιες και εκτρέπουν την κυκλοφορία από εναλλακτικές διαδρομές.

Τα αίτια της πτώσης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ωστόσο εκτιμάται πως πρόκειται για έναν συνδυασμό των συνεχών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών και των έργων που γίνονται στην περιοχή για την κατασκευή της σήραγγας.

Ήδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθούν οι πιθανές ευθύνες των εμπλεκόμενων σχετικά με τη λήψη των μέτρων ασφαλείας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009


Γεγονότα


1797 - Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη από τις Αυστριακές Αρχές, μετά από προδοσία, ο εθνεργέτης Ρήγας Φεραίος-Βελεστινλής και οι επτά συνεργάτες του, οι οποίοι και φυλακίζονται με την κατηγορία της επαναστατικής δράσεως.

1907 - 239 ανθρακωρύχοι βρίσκουν τον θάνατο μετά από έκρηξη στο Jacobs Creek της Πενσυλβάνια.

1909 - Ίδρυση της ποδοσφαιρικής ομάδας της Borussia Dortmund στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας.

1913 - Επιδημία τύφου εμφανίζεται στην Αθήνα, λόγω μόλυνσης του νερού στο δημοτικό υδραγωγείο. Τα θύματα υπερβαίνουν τα 300.

1920 - Ο Κωνσταντίνος Α΄ της Ελλάδας επιστρέφει στον θρόνο του μετά τον θάνατο του γιου του Αλεξάνδρου και δημοψήφισμα στις 5 Δεκεμβρίου

1924 - Πωλείται στο Λονδίνο το τελευταίο μοντέλο της θρυλικής Rolls-Royce Silver Ghost

1946 - Έναρξη του πρώτου πολέμου της Ινδοκίνας που οδήγησε στον πόλεμο του Βιετνάμ

1980 - Τα γνωστά πολυκαταστήματα «Μινιόν» και «Κατράντζος» στο κέντρο της Αθήνας πυρπολούνται από εμπρηστές και καταστρέφονται ολοσχερώς.

1983 - Το αυθεντικό Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, το κύπελλο Ζυλ Ριμέ γίνεται αντικείμενο κλοπής μέσα από την έδρα της Βραζιλιανής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στο Ρίο ντε Τζανέϊρο

1984 - Υπογράφεται συμφωνία ανάμεσα στη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Ντενγκ Ξιάο Πίνγκ, για την ενσωμάτωση του Χονγκ-Κονγκ στην Κίνα, από την 1η Ιουλίου 1997

1986 - Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απελευθερώνει τον Αντρέϊ Ζαχάροφ και τη σύζυγό του απο την εξορία στο Γκόρκι

1997 - H ταινία «Τιτανικός», προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες.

2001 - Καταγράφεται στη Μογγολία η υψηλότερη βαρομετρική πίεση στα χρονικά (1085.6 hPa)

Γεννήσεις

1683 - Φίλιππος Ε', Βασιλέας της Ισπανίας και Ινδιών, γενάρχης της Δυναστείας των Βουρβώνων της Ισπανίας, Πύργος Βερσαλλιών

1899 - Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Σένιορ, πατέρας του αγωνιστή κατά των φυλετικών διακρίσεων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ

1906 - Λεονίντ Μπρέζνιεφ, Πρόεδρος της ΕΣΣΔ (1960-1964) και (1977-1982)

1915 - Εντίθ Πιάφ, Γαλλίδα τραγουδίστρια

1944 - Άλβιν Λι, αρχηγός του συγκροτήματος Ten Years After

1956 - Γενς Φινκ-Γένσεν, Δανός συγγραφέας, φωτογράφος και συνθέτης

1964 - Αρβύντας Σαμπόνις, Λιθουανός διεθνής καλαθοσφαιριστής

1972 - Αλύσσα Μιλάνο, Αμερικανίδα ηθοποιός

1974 - Γιασμίλα Ζμπάνιτς, Βόσνια σκηνοθέτις

1974 - Mige Amour, Φινλανδός μπασίστας, μέλος του συγκροτηματος HIM

1977 - Χόρχε Γκαρμπαχόσα, Ισπανός διεθνής καλαθοσφαιριστής

1980 - Τζέηκ Γκίλενχαλ, Αμερικανός ηθοποιός

1985 - Λέϊντι Σόβερεϊν, Βρεττανίδα μουσικός της ραπ

Θάνατοι

1915 - Αλόις Αλτσχάιμερ, Γερμανός νευρολόγος

1989 - Λη Βαν Κλιφ, Αμερικάνος ηθοποιός (Western)

1996 - Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, Ιταλός ηθοποιός

2000 - Διόδωρος Α', Πατριάρχης Ιεροσολύμων