BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ




Αθήνα- Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
6 Οκτωβρίου 2009 (20:34 UTC+2)
Ανακοινώθηκε απόψε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που αναδείχθηκε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Την ανακοίνωση έκανε ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διατηρεί και το υπουργείο Εξωτερικών ενώ δημιουργείται και θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης με αρμοδιότητα στον συντονισμό των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων όπως είναι το ΚΥΣΕΑ και η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής. Τη θέση του αντιπροέδρου καταλαμβάνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Η νέα κυβέρνηση συγκροτείται από 14 υπουργεία με αντίστοιχο αριθμό υπουργών ενώ υπάρχει ένας ακόμα υπουργός, ο Χάρης Παμπούκης, υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργό χωρίς χαρτοφυλάκιο. Επίσης στην κυβέρνηση μετέχουν 22 υφυπουργοί. Από το σύνολο των 36 υπουργών και υφυπουργών 24 μετέχουν για πρώτη φορά σε κυβέρνηση με μόνο 12 να έχουν προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία. Μετέχουν επίσης εννέα γυναίκες από τις οποίες οι 5 είναι υπουργοί και οι 4 υφυπουργοί ενώ υπάρχουν και πέντε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.
Πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Φίλιππος Πετσάλνικος και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος μαζί με τον Πέτρο Ευθυμίου θα είναι και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κινήματος. Γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο Σωτήρης Λύτρας.
Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης εξέφρασε την επιθυμία να στηρίξει το έργο της κυβέρνησης και την αναβάθμιση του κοινοβουλίου από τη θέση του απλού βουλευτή.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν δύο υφυπουργεία τα οποία θα έχουν έδρα στη Θεσσαλονίκη. Το ένα είναι το Υφυπουργείο Εσωτερικών και το άλλο το Υφυπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Όπως αναφέρθηκε σχετικά, η δημιουργία των δύο υφυπουργείων και η τοποθέτηση της έδρας τους στη Θεσσαλονίκη σχετίζεται με την επιθυμία του κ. Παπανδρέου να τονώσει την κυβερνητική δραστηριότητα στη βόρεια Ελλάδα δίνοντας στα δύο υφυπουργεία σημαντικές αρμοδιότητες, αντικαθιστώντας έτσι ένα υπουργείο, το Μακεδονίας Θράκης το οποίο δεν είχε ουσιαστικά καμία αρμοδιότητα.
Επίσης έγινε γνωστό ότι προτάθηκε στους "Οικολόγους Πράσινους" να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση με ένα υφυπουργείο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή.
Αύριο στις 11 θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση και θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Αναλυτικά, η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης:
Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κυβέρνησης:
Γιώργος Α. Παπανδρέου
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης με αρμοδιότητα συντονισμού των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων ΚΥΣΕΑ και Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής:
Θεόδωρος Πάγκαλος
Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας
Υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη: Θεοδώρα Τζάκρη
Υπουργείο Οικονομικών:
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Γιώργος Α. Παπανδρέου
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Δρούτσας
Υφυπουργός: Σπύρος Κουβέλης
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Βαγγέλης Βενιζέλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης
Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Υπουργός: Λούκα Κατσέλη
Υφυπουργός: Σταύρος Αρναουτάκης
Υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη: Μάρκος Μπόλαρης
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης
Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Αννα Διαμαντοπούλου
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υφυπουργός: Γιάννης Πανάρετος
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης
Υφυπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κατερίνα Μπατζελή
Υφυπουργός: Μιχάλης Καρχιμάκης
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός: Απόστολος Κατσιφάρας
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Αγγελική Γκερέκου
Υπουργός Επικρατείας παρά τον Πρωθυπουργό:
Χάρης Παμπούκης
Υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:
Γιώργος Πεταλωτής
Επίσης, ο πρωθυπουργός θα προτείνει:
Για Πρόεδρο Βουλής τον Φίλιππο Πετσάλνικο
Για Γραμματεία Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ τον Χρήστο Παπουτσή
Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα οριστούν οι: Χρήστος Παπουτσής και Πέτρος Ευθυμίου
Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο κ. Σωτήρης Λύτρας.
• Συγχωνεύσεις υπουργείων
Το Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Κωνσταντίνου Μενουδάκου, έκρινε νόμιμα -με ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις- τρία σχέδια Προεδρικού Διατάγματος, που υπογράφονται από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, και με τα οποία συγχωνεύονται και συγκροτούνται υπουργεία.
Eιδικότερα, συγκροτείται Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα μεταφερθούν:
1. Από το υπουργείο Εσωτερικών η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
2. Από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (το οποίο συγχωνεύεται με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών), η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα.
Ακόμα, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης συγχωνεύονται σε Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Επίσης, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετονομάζεται σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και συγχωνεύονται σε αυτό τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Τέλος, το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μετατρέπεται σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης και οι αρμοδιότητές της υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης θα γίνει αύριο στις 11 το πρωί, ενώπιον του Προέδρου Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, όπως ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ...


Μεγάλης έκτασης απώλειες σε σταυρούς κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία. Το 2007, έλαβε 2.994.979 ψήφους ενώ το 2009, είδε τη δύναμή της να μειώνεται σε 2.290.476 ψηφοφόρους και να χάνει 704.000 ψήφους.
Από την άλλη, οι ψήφοι που συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ...αυξήθηκαν σε σχέση με τις εκλογές του 2007. Τότε, το ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει 2.727.279 άτομα ενώ το 2009 το κόμμα συγκέντρωσε 3.005.114 ψήφους, 277.400 περισσότερες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Μείωση παρατηρήθηκε και στους ψήφους που έλαβε το ΚΚΕ. Το 2007, είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη 583.750 ψηφοφόρων ενώ το 2009, κατέγραψε μείωση καθώς ψηφίστηκε από 515.752 άτομα.
Στον αντίποδα, ενισχύθηκε σε ψήφους ο ΛΑΟΣ καθώς το 2007 είχε 271.809 ενώ το 2009 πήρε 385.068 σταυρούς.
Πτωτικά κινήθηκε σε απόλυτο αριθμό ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 2007, είχε λάβει 361.101 προτιμήσεις έναντι 314.503 το 2009.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών - τα οποία ακόμη δεν έχουν διασταυρωθεί με τα επίσημα στοιχεία των Πρωτοδικείων - η αποχή πρωταγωνίστησε καθώς κυμάνθηκε σε ποσοστό 29%

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ .......

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Σε ένα μήνα θα έχουμε νέο αρχηγό στη ΝΔ και όλοι, γαλάζιοι ή μη, τρέμουν την επέλαση του Μητσοτάκη.
Τι κι αν έχει πιο ωραίο χαμόγελο...το DNA είναι αξεπέραστο και θανατηφόρο.
Οι...μυστικοί δείπνοι για το χρίσμα στην Ντόρα δίνουν και παίρνουν και όλη η οικογένεια έχει αφοσιωθεί σε αυτό το σκοπό. Ουαί κι αλίμονο!
Οι μνήμες είναι νωπές από το βρώμικο '89 και τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και τα "βρώμικα παιχνίδια" που παίζει η οικογένεια γενικώς.
Μήπως η Ντόρα...


ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Ερ. H Νέα Δημοκρατία υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις. Tι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να καλύψει τη διαφορά;Απ. Για να είμαστε ακριβείς υπήρχε μια υπεροχή του ΠΑΣΟΚ περίπου 10 ημέρες πριν να ισχύσει η απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων, που ψηφίσαμε με πρόσφατο νόμο, απόλυτα σωστό κατά την εκτίμησή μου, αφού δε μεταφέρει τη συζήτηση στα δημοσκοπικά νούμερα αλλά στην ουσία της πολιτικής. Σήμερα, να είστε βέβαιοι πως το πολιτικό κλίμα έχει μεταβληθεί. Από το debate Καραμανλής και Παπανδρέου, που ανάδειξε τη διαφορά εμπειρίας, ειλικρίνειας και υπευθυνότητας των δύο ανδρών. Από την καθημερινή εκφορά του πολιτικού μας λόγου, που αποκαλύπτει την κρυφή ατζέντα του ΠΑΣΟΚ για σημαντικά θέματα που αφορούν τον πολίτη. Από τις ξεκάθαρες θέσεις του προγράμματός μας, που δημιουργεί στους πολίτες μια σιγουριά για το πρόσωπο που θα εμπιστευτούμε να μας οδηγήσει στο μέλλον. Εγώ πιστεύω πως η ωριμότητα των πολιτών θα δικαιώσει τελικά τη δική μας πρόταση.Ερ. Ποιος είναι ο κύριος στόχος σας μετά την εκλογή σας; Τι θα θεωρήσετε εσείς επιτυχία;Απ. Στόχος και επιτυχία ταυτίζονται στο σκηνικό της επόμενης μέρας. Είναι να...μειωθούν τα καθημερινά προβλήματα της Θεσσαλονίκηςκαι των πολιτών της. Να δώσουμε λύσεις σε όσα περισσότερα μπορούμε. Επιτυχία στην πολιτική είναι να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τααυτονόητα, με όσα οι πολίτες δίκαια περιμένουν από ένα κράτος που λειτουργεί σωστά. Έτσι μπορούμε να τελειοποιήσουμε τη δημοκρατία μας. Στόχος μου, λοιπόν είναι να δουλέψω ακόμη πιο διεκδικητικά για τη Θεσσαλονίκη που δικαιούται περισσότερα, να συνεχίσω δίπλα στους πολίτες και στην κοινωνία, όπως έκανα πάντοτε, επιμένοντας να τους στηρίζω στον αγώνα τους.Ερ. Γνωρίζω την εθελοντική σας προσφορά στην Θεσσαλονίκη. Πιστεύετε ότι η πολιτεία έχει κάνει αυτά που πρέπει να κάνει για την λεγόμενη κοινωνία των πολιτών;Απ. Η πολιτεία μπορεί να προσφέρει το πλαίσιο για να ευδοκιμήσει ηκοινωνία των ενεργών πολιτών. Το έχει ήδη κάνει με το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, με νόμο που ψηφίστηκε ήδη στην πρώτη κυβερνητική μας θητεία, αλλά και με την έμπρακτη στήριξή της σε κάθε μορφή και πρωτοβουλία εθελοντικού χαρακτήρα. Η κοινωνία όμως των πολιτών χτίζεται από την ίδια την κοινωνία. Από τη διαμόρφωση της ατομικής μας συνείδησης, από τη διάθεσή μας για κοινωνική προσφορά, από την ένταξή μας στην οικογένεια του εθελοντισμού, από την επιλογή μας να διαθέσουμε χρόνο για αυτά που συμβαίνουν δίπλα μας. Ο εθελοντισμός αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό κεφάλαιο. Μια μοναδική αξία. Συμπληρώνει το κράτος, δημιουργεί ενεργούς ανθρώπους με ευαισθησία και ευθύνη, βαθαίνει την κοινωνική μας συνείδηση. Όσοι περισσότεροι γίνουμε οι εθελοντές, τόσο πιο αξιόλογη θα γίνει η κοινωνία μας.Ερ. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη;Απ. Θα σας έλεγα το κυκλοφοριακό. Ο όγκος των αυτοκινήτων μέσα στην πόλη και η αναζήτηση μιας θέσης στάθμευσης επιβαρύνουν δραματικά τις ημερήσιες συνθήκες κυκλοφορίας. Παράλληλα, θεωρώ πως και οι περιορισμένες επιλογές μέσων μαζικής μεταφοράς σε μια σύγχρονη πόλη μεαυξανόμενο πληθυσμό και ανάγκες δείχνουν πλέον να μην επαρκούν. Η λύσημπορεί να δοθεί με τα έργα πνοής που υλοποιούνται και σχεδιάζονται. Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα συντελέσει στην ταχύτητα και την ασφάλεια των μετακινήσεων των πολιτών. Θα αντικαταστήσει πολλές από τις μετακινήσεις για τις οποίες σήμερα επιλέγεται το αυτοκίνητο. Μαζί με τη χρήση του ποδηλάτου, για το οποίο ήδη έχουν χαραχθεί οι λωρίδες αποκλειστικής χρήσης, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για καθαρότερο αστικό περιβάλλον. Είναι πολύ χαρακτηριστικό πως ο χρόνος που απαιτείται για την κίνηση με το ποδήλατο έναντι των μέσων μαζικής μεταφοράς και του αυτοκινήτου είναι σημαντικά μικρότερος για τις αστικές μετακινήσεις, ενώ πολύ φθηνότερο είναι και το κόστος μετακίνησης. Σημαντική είναι και η πρόταση για τη θαλάσσια συγκοινωνία που θα πρέπει να αποτελέσει συγκοινωνιακή επιλογή, σε μια πόλη με πολλά χιλιόμετρα θαλάσσιο μέτωπο, με πολλαπλά οφέλη για τη Θεσσαλονίκη. Αυτά κάνουμε πράξη, αυτός είναι ο σχεδιασμός μας, σε αυτήτη λογική θα συνεχίσουμε.

Aπό την Εύα Καϊλή


…Προσπαθήσαμε λοιπόν, με τους φίλους μου, να αποδείξουμε άλλη μια φορά, πώς μπορούμε με νέες ιδέες, κέφι και πολύ δουλειά, να διεκδικήσουμε ακόμα μια ευκαιρία στην πολιτική με τους δικούς μας κανόνες στο «παιχνίδι» αυτό.Α. Political Campaign-No budget story:-Χωρίς επικοινωνιολόγους και συμβούλους, χωρίς πληρωμένες διαφημίσεις, μόνο με ένα βιογραφικό Α4 και μια κάρτα που σχεδιάσαμε μόνοι μας και μοιράζουν εθελοντικά φίλοι μας!Με χρήση εργαλείων του διαδικτύου, όπως προσωπικό Site, Facebook, Blogs, Blackberry και iPhone… Αυτό ονομάζεται και “Paperless Policy” (ένας νέος φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος αφού με τα laptop σπάνια χρησιμοποιούμε χαρτί).Παράδειγμα αυτής, το δελτίο τύπου που στείλαμε όταν...κάποιοι ανακάλυπταν το διαδίκτυο για προεκλογική εκμετάλλευση και όχι ως μέσο συνεχούς επικοινωνίας με τους νέους.«ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΑυτή την περίοδο θα σας δοθεί προφανώς η ευκαιρία να επικοινωνήσετε με κάποιους από τους υποψηφίους βουλευτές για να τους γνωρίσετε και διαδικτυακά. Ακριβώς επειδή διανύουμε προεκλογική περίοδο, οφείλω μάλλον να σας ενημερώσω και τυπικά ότι εγώ δεν θα στείλω δελτίο τύπου για online συζήτηση με τους πολίτες σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα, αφού εδώ και δύο χρόνια επικοινωνώ με τον κόσμο σχεδόν καθημερινά, και πολλές φορές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, κάνοντας συζητήσεις πολιτικές, φιλικές, προσωπικές … συζητήσεις χρήσιμες.Γνωριστήκαμε και ανταλλάξαμε ιδέες στο site, στο email, στο blog, στο facebook και πρόσφατα και στο twitter… χωρίς ραντεβού και χωρίς επισημότητες. Συνεχίζουμε όπως ξεκινήσαμε. Ήμασταν online, παραμένουμε online … »Υ.γ. λίγο χιούμορ δεν έβλαψε ποτέ άλλωστε!-Χωρίς εκατοντάδες χιλιάδες έξοδα ταχυδρομείου για ψηφοδέλτια, κάτι που αν απαγορευόταν, θα βοηθούσε όσους δεν θέλουν να δέχονται οικονομική βοήθεια από οποιονδήποτε!Με δίκτυα εθελοντών και φίλων προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε για τις δράσεις μας.-Χωρίς μηχανισμούς και υποχρεώσεις, αλλά με φίλους που πιστεύουν ακόμα σε ιδεολογίες και πως αυτό που λέει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν χρωστάει σε κανέναν, θα φέρει πίσω την χαμένη αξιοπιστία και το ήθος στην πολιτική!Με συνεργάτες και φίλους, μερικούς από τους οποίους γνώρισα μέσω facebook, συναποφασίζουμε και δουλεύουμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά με πολύ κέφι. Ο μέσος όρος ηλικίας των συνεργατών μας είναι κάτω από 30 χρονών!Β. Στόχος:Να δείξουμε πως αν υπάρχουν νέες ιδέες, τότε δημιουργούμε και νέους δρόμους!-Νεανικά, εναλλακτικά, λίγο ανορθόδοξα, ανατρεπτικά, αλλά με πολύ σοβαρή και οργανωμένη δουλειά, η προσπάθεια αυτή αν φτάσει και πάλι μέχρι την Βουλή, για εμάς θα σημαίνει πως υπάρχει ελπίδα να κάνουμε την διαφορά στο πολιτικό σκηνικό.-Αν δεν φτάσει στην Βουλή, θα έχουμε δώσει τον καλύτερο μας εαυτό, θα έχουμε αποκτήσει εμπειρία, νέους φίλους και θα έχουμε κρατήσει την αξιοπρέπεια μας. Άλλωστε, αυτές οι επιλογές μπορεί να μην μας βγουν..αλλά θα βρούμε άλλους τρόπους να είμαστε χρήσιμοι.Για παράδειγμα: Έτσι κι αλλιώς, μέσα στον Οκτώβρη ανακοινώνουμε και επισήμως, την ίδρυση της δικής μας ΜΚΟ, σε συνεργασία με Έλληνες εκτός συνόρων!.Με την ελπίδα να γίνουν πράξη όλα όσα ονειρευόμαστε αλλά και για να κατακτήσουμε και πάλι τα αυτονόητα..Καλή δύναμη για ωραίους αγώνες!

Εύα Καϊλή

ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ !!!

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε σε βάρος γιου βουλευτή, ο οποίος εξελέγη στην Α' περιφέρεια Πειραιά, μετά από καταγγελία για προσθήκη σταυρών και πλαστογράφηση της υπογραφής της δικαστικής αντιπροσώπου σε δύο καταμετρημένα ψηφοδέλτια.Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των σταυρών προτίμησης του 337ου εκλογικού τμήματος, στο 23ο εκλογικό διαμέρισμα, στα Καμίνια. Ο 20χρονος νεαρός διέφυγε της σύλληψης και αναζητείται.Την ίδια ώρα, σε ποινή φυλάκισης τριών ετών καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, οι δύο εκλογικοί αντιπρόσωποι κομμάτων, που κατηγορούνταν ότι...κατά τη διαδικασία διαλογής των ψηφοδελτίων, έβαζαν σταυρούς προτίμησης σε συγκεκριμένους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.Το περιστατικό συνέβη στο 440ο εκλογικό τμήμα, στο Ανατολικό του δήμου Χαλάστρας, και οι κατηγορούμενοι - ένας άντρας και μία γυναίκα - παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία για την πράξη της «νόθευσης εκλογών».Τη δράση των δύο εκλογικών αντιπρόσωπων αντιλήφθηκε η δικαστική αντιπρόσωπος, η οποία κάλεσε αμέσως τις αστυνομικές δυνάμεις. Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, οι κατηγορούμενοι είχαν βάλει χέρι σε περίπου είκοσι ψηφοδέλτια ο καθένας, δείχνοντας προτίμηση σε συγκεκριμένους υποψήφιους βουλευτές.Στις απολογίες τους, ο ένας εκ των κατηγορουμένων αρνήθηκε την πράξη που του καταλογίζεται, υποστηρίζοντας ότι «πήρε τα ψηφοδέλτια στα χέρια του και απλά τα ξεφύλλιζε».Ωστόσο, δεν μπόρεσε να εξηγήσει στο δικαστήριο πώς βρέθηκαν οι επιπλέον σταυροί στα ψηφοδέλτια μετά την καταμέτρηση και την μονογράφηση, που προηγήθηκε από την εφορευτική επιτροπή.Η συγκατηγορούμενή του, πάντως, ομολόγησε την πράξη της και την απέδωσε στη συμπάθεια, που είχε σε συγκεκριμένο υποψήφιο.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ



Ο Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρης να σχολιάσει την ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον κ Γ. Παπανδρέου δήλωσε:«Η ιστορία επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά. Το 1963 ο Καραμανλής ο Α΄ παρέδωσε στον Παπανδρέου τον Α΄. Το 1981 ο Καραμανλής ο Α΄ παρέδωσε στον Παπανδρέου τον Β΄ και τώρα ο
Καραμανλής ο Β΄ παραδίδει στον Παπανδρέου τον Γ΄. Κατά τ΄ άλλα δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοούν οι πρωτοκλασάτοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όταν λένε ότι περιμένουν τηλέφωνο από το HILTON για την υπουργοποίησή τους. Απ΄ ότι ξέρω ο κ. Παπανδρέου δεν μένει στο HILTON».

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η Ν.Δ.


Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ ανακοίνωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Την Τρίτη, ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να αποστείλει επιστολή στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Στη συνέχεια αναμένεται να εκδηλωθούν και οι πρώτες υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Έμφαση στην οιικονομία θα δώσει ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργικούς θώκους στο οικονομικό επιτελείο θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα «σπάσει» στα δύο. Δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος επικεφαλής του υπουργείου.
Στο υπουργείο Οικονομίας (και Ανταγωνιστικότητας ή και Ανάπτυξης) φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» το όνομα της κας Λούκα Κατσέλη. Η νέα υπουργός θα αναλάβει το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής, μέσα σε μία συγκυρία ύφεσης και αύξησης της ανεργίας.
Στο Οικονομίας θα περάσει το Ναυτιλίας και το μεγαλύτερο μέρος του υπουργείου Ανάπτυξης (εκτός της Ενέργειας που πάει στο υπ.Περιβάλλοντος).
Για το Οικονομικών, το οποίο θα αναλάβει το πολύ δύσκολο έργο της είσπραξης των εσόδων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, θεωρείται σίγουρος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.
Το νέο οικονομικό επιτελείο θα έχει την πρώτη -επίσημη- επαφή με τις Βρυξέλλες στο Ecofin της 12ης-13ης Οκτωβρίου. Κύριος στόχος είναι να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος έως τα τέλη του 2012.
Οι διαπραγματεύσεις για την παράταση θα ξεκινήσουν -επισήμως- μετά τις 24 Oκτωβρίου. Το έλλειμμα του 2008 ανήλθε στο 5,7% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 5%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που απέστειλε η ΕΣΥΕ στη Eurostat. Αρα,, η εκτίμηση για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ, στο σύνολο του 2009, είναι στον «αέρα».
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στη νέα κυβέρνηση θα είναι η δημιουργία του -πανίσχυρου- υπουργείου Υποδομών, το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση του τομέα Δημοσίων Έργων (και πιθανώς της ακτοπλοΐας) με το υπουργείο Μεταφορών. Τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά του κ. Δ.Ρέππα ή του κ. Γ.Ραγκούση και του κ. Μ.Χρυσοχοΐδη.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενδέχεται να αναλάβει επικεφαλής του υπουργείου Αγοράς, Τιμών και Καταναλωτή. Στο συγκεκριμένο υπουργείο ακούγεται και το όνομα της κας Αννας Διαμαντοπούλου.
Για το υπουργείο Απασχόλησης, επικρατέστερη θεωρείται η κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, χωρίς να αποκλείεται ο κ. Κ.Σκανδαλίδης.
Τέλος, για το Αγροτικής Ανάπτυξης (επίσης πολύ δύσκολο υπουργείο), έχουν ακουστεί τα ονόματα της κας Κ.Μπατζελή, αλλά και του κ. Π.Μπεγλίτη.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, είναι πολύ πιθανό να συγχωνευθεί με το Πολιτισμού

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



Ορκίστηκε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Πριν από λίγο, ο Κώστας Καραμανλής υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το νέο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την τελετή παράδοσης - παραλαβής.
Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου θα υπογράψει τα υπουργικά διατάγματα με τις αλλαγές στη δομή της νέας κυβέρνησης και στις 19:00 θα ανακοινώσει το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, ενώπιον του κ. Παπούλια. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου, θα γίνει η έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, με την ορκωμοσία των νέων βουλευτών και τον αγιασμό. Την επόμενη μέρα, η Βουλή θα εκλέξει το νέο προεδρείο και την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στη Βουλή τις προγραμματικές του δηλώσεις. Τέλος, στις 18 Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων και θα πραγματοποιηθεί ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.