BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Χάνει έδαφος η... γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι


Πρώτη θέση στο εορταστικό τραπέζι τα αμνοερίφια. Μουδιασμένη η αγορά λίγο πριν από τις γιορτές.

Στο ράφι, αντί της τιμητικής θέσης που είχε στο τραπέζι τα προηγούμενα Χριστούγεννα, θα μείνει φέτος η γαλοπούλα, καθώς η ζήτησή της είναι μειωμένη έως και 10%. Παρότι η τιμή της στην αγορά κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, οι καταναλωτές επιλέγουν τα τελευταία χρόνια αρνί και κατσίκι για το γιορτινό τραπέζι. Δέκα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα η αγορά παραμένει μουδιασμένη, ενώ σημειώνεται καθίζηση στους τζίρους των περισσοτέρων καταστημάτων.


Παρʼ όλα αυτά οι εκπρόσωποι των παραγωγικών και εμπορικών φορέων της Θεσσαλονίκης δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα σημειωθεί ανάκαμψη στην αγορά, τουλάχιστον τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στη διάρκεια χθεσινής ευρείας σύσκεψης στη νομαρχία Θεσσαλονίκης, υποστήριξαν ότι φέτος η αγορά κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων, ενώ το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο σημείωσε πτώση 9,6% σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά τη γαλοπούλα, την οποία η παράδοση θέλει να έχει τιμητική θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, φέτος παίρνει τη δεύτερη θέση, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν αμνοερίφια, αρνί και κατσίκι. “Τα τελευταία χρόνια οι τιμές στα πουλερικά και τα βοοειδή παραμένουν ίδιες, ωστόσο οι καταναλωτές φαίνεται ότι στρέφονται στο αρνί και στο κατσίκι και τις ημέρες των Χριστουγέννων”, τόνισε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης Σάββας Κεσίδης.

ΑΡΝΙ ΑΝΤΙ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ

Υπογράμμισε ότι πλέον η ζήτηση της γαλοπούλας μειώνεται διαρκώς σε ποσοστό, που τα τελευταία χρόνια αγγίζει το 10%. “Φτάνουμε στο σημείο να πουλάμε τα μισά κατσίκια και αρνιά από το Πάσχα. Αν δηλαδή πουλούσαμε 100 το Πάσχα, τώρα πουλάμε 50”, σημείωσε ο κ. Κεσίδης, για να συμπληρώσει ότι αυτό αφενός είναι καλό για τους παραγωγούς αμνοεριφίων, αφετέρου όμως δεν είναι το καλύτερο για τους καταναλωτές, αφού λόγω της ζήτησης θα αυξηθούν οι τιμές.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της γαλοπούλας, από 6,5 έως 8,5 ευρώ το κιλό κυμαίνεται η εγχώρια ελευθέρας βοσκής, από 4,5 έως 6,5 ευρώ το κιλό η ελληνική πτηνοτροφείου και περίπου στα 5,5 ευρώ το κιλό φτάνει η γαλοπούλα εισαγωγής πτηνοτροφείου. Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της σύσκεψης, το 99% των κρεοπωλών της Θεσσαλονίκης δουλεύουν με μικρά βοοειδή ηλικίας έως 24 μηνών.

Σε χαμηλές τιμές κυμαίνονται και τα οπωρολαχανικά στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Παναγιώτης Σταματίου, “παρά τις χαμηλές τιμές, αντιμετωπίσαμε πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι φέτος πουλήσαμε 10%-15% λιγότερα προϊόντα σε σχέση με πέρυσι”.

Γονάτισε το ιστορικό κέντρο

Οικονομική καθίζηση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, έχει υποστεί το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος των καταστηματαρχών Χρήστος Νικολόπουλος. “Τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου αυτή τη στιγμή έχουν γονατίσει στην κυριολεξία και ένας Θεός ξέρει πώς επιβιώνουν. Λίγο τα έργα του μετρό, λίγο οι πορείες διαμαρτυρίας και τα επεισόδια που σημειώνονται συχνά-πυκνά, ο κόσμος έχει φοβηθεί και δεν κατεβαίνει πια στο κέντρο”, σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος. Υποστήριξε ότι οι τιμές σε σχεδόν όλα τα καταστήματα είναι πολύ χαμηλές και ότι οι καταναλωτές έχουν κάθε λόγο να το προτιμήσουν. “Έχουμε πολλά σοβαρά προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι θα δουλέψουμε τις ημέρες των γιορτών”, ανέφερε ο πρόεδρος.

Τεράστια προβλήματα, όμως, όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της σύσκεψης των παραγωγικών φορέων της αγοράς, αντιμετωπίζουν όλοι οι κλάδοι, από τα σούπερ μάρκετ μέχρι τους αρτοποιούς. Οι τελευταίοι, μάλιστα, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπός τους κ. Παπαδόπουλος, καταγράφουν μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού, που φτάνει το 20% για φέτος. “Δεν έχει μειωθεί η επισκεψιμότητα των πελατών μας αλλά η αγοραστική δύναμη, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μείωση του τζίρου”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος.

Λουκέτο στα μεσαία σούπερ μάρκετ

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά και τα μεσαία σούπερ μάρκετ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπός τους, Γιώργος Πηλείδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον οι καταναλωτές στρέφονται σε αυτά, καθώς τους απωθούν τα μεγάλα υπερμάρκετ. “Τα μικρά και μεσαία σούπερ μάρκετ σημείωσαν οριακή αύξηση της αγοραστικής τους κίνησης στο 4%, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα μεσαία σούπερ μάρκετ, επειδή επιβαρύνονται το λειτουργικό κόστος”, είπε ο κ. Πηλείδης. Αυτή η κατηγορία των μάρκετ, ανέφερε ο ίδιος, έχει ανάγκη δανεισμού σε σχέση με τα μικρά, με αποτέλεσμα να μην αντέχουν οικονομικά και να απορροφούνται από τα μεγάλα υπερμάρκετ. “Όσοι από τους μικρούς οργανώθηκαν σωστά μπορούν και αντιμετωπίζουν τις τιμές των μεγάλων αλυσίδων. Δυστυχώς τα μεσαία μάρκετ αρχίζουν να εκλείπουν από την αγορά”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπός τους.

Καμία ανοχή στην κακή ποιότητα

Το αίτημα των φορέων της αγοράς ήταν να δείξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας Θεσσαλονίκης επιείκεια στο θέμα των ελέγχων ενόψει των Χριστουγέννων. “Πάγια θέση της νομαρχίας είναι ότι οι έλεγχοι στο φάσμα της αγοράς είναι συνεχιζόμενοι και εντατικοί. Είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε καλή θέληση, αλλά θα είμαστε αμείλικτοι στο ζήτημα της ποιότητας των προϊόντων”, διαμήνυσε ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος σε θέματα εμπορίου Δημήτρης Ευθυμιάδης.

Νέα γρίπη: 'Παγώνουν' παραγγελίες εμβολίων


Σε 'πάγωμα' παρτίδων πανδημικού εμβολίου, προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Στελέχη του βρίσκονται σε επικοινωνία με εκπροσώπους των εταιρειών, προκειμένου να ακυρωθεί η παραγγελία των οκτώ εκατομμυρίων δόσεων, η οποία είχε γίνει προεκλογικά.


Η συμμετοχή στον εμβολιασμό είναι χαμηλή, καθώς μέχρι την Τρίτη είχαν κάνει το εμβόλιο 319.188 άτομα, στα 553 κέντρα της χώρας. Η χώρα μας, έχει σήμερα απόθεμα 3.636.700 εμβολίων, από τα οποία το 1.208.960 έχει διατεθεί στα εμβολιαστικά κέντρα. Ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί και τον νέο χρόνο, καθώς οι επιδημιολόγοι αναμένουν δεύτερο πανδημικό κύμα, πιθανώς τον Φεβρουάριο.

Η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το επόμενο δεκαήμερο τοποθετούνται στα νοσοκομεία 13 γιατροί και 211 νοσηλευτές, προκειμένου να λειτουργήσουν 60 θέσεις εντατικής νοσηλείας.

Αναφερόμενη στους θανάτους από γρίπη ατόμων χωρίς υποκείμενο νόσημα, η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, ανέφερε ότι όσοι αργούν να πάρουν αντι-ιϊκά εμφανίζουν αυξημένη θνησιμότητα.

Σημείωσε, επίσης, ότι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν και γονιδιακοί λόγοι για τους οποίους εκδηλώνεται ισχυρή φλεγμονώδης αντίδραση σε ορισμένους ανθρώπους μετά τη νόσηση με νέα γρίπη.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθηγητής κ. Γιώργος Σαρόγλου, τόνισε ότι σε τέσσερις έως πέντε εβδομάδες αναμένεται να τελειώσει το πρώτο πανδημικό κύμα στη χώρα μας. Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι θα ακολουθήσει και νέο.

Παρόμοια εκτίμηση έκανε και η υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι ο κίνδυνος είναι μπροστά, με δεδομένο ότι ο χειμώνας στην Ελλάδα ξεκινά μετά τον Ιανουάριο. Μέχρι τώρα-είπε-έχουμε δει έναν ήπιο χειμώνα, ο οποίος συνέτεινε και στη χαμηλή προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα.

Στη Βουλή τροπολογία για τη 'λίστα' φαρμάκων


Σε επταμελή επιτροπή, την οποία θα συγκροτηθεί από το υπουργείο Υγείας, ανατίθεται το έργο σύνταξης της νέας 'λίστας' συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Με την ίδια ρύθμιση, επιτρέπεται η χορήγηση νοσοκομειακών φαρμάκων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.


Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σε τροπολογία την οποία θα καταθέσει στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη. Η τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη 'Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα' και προβλέπει τα εξής:

Επανεισάγεται ο κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ορίζονται τα όργανα που συμμετέχουν, η διαδικασία κατάρτισης και η σύνθεση της επιτροπής κατάρτισης του καταλόγου.

Προβλέπεται η ετήσια αναθεώρησή του και τα κριτήρια υπολογισμού του υψηλού κόστους.

Τα Ταμεία θα εξοφλούν συνταγές, μόνον εφόσον αυτές περιλαμβάνουν φάρμακα που περιέχονται στον κατάλογο. Κατ΄ εξαίρεση, θα καλύπτονται και φάρμακα εκτός 'λίστας', μετά από αιτιολογημένη έκθεση του θεράποντος ιατρού.

Για την κατάρτιση, αναθεώρηση και συμπλήρωσή του, εφαρμόζονται αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία θα καθοριστούν με Κοινή Απόφαση των υπουργών Εργασίας, Υγείας και Οικονομίας, η οποία θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων και θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ο κατάλογος θα καταρτιστεί από συνιστώμενη στον ΕΟΦ επιτροπή, η οποία στελεχώνεται από έναν καθηγητή Φαρμακευτικής, έναν καθηγητή Ιατρικής, εκπρόσωπο του ΕΟΦ, εκπρόσωπο του ΚΕΣΥ, έναν φαρμακοποιοί με πενταετή θητεία στο ΕΣΥ και από έναν εκπρόσωπο του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.

Μέσα σε 15 μέρες από τη δημοσίευση του καταλόγου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις ενστάσεις τους. Αν κριθούν βάσιμες, σε 30 μέρες θα εκδίδεται συμπληρωματικός κατάλογος.

Οι εξωτερικοί ασθενείς μπορούν να προμηθεύονται και από ιδιωτικά φαρμακεία 'ακριβά΄ φάρμακα.

Δημοσίευμα για το γιο της εξόργισε την Τατιάνα!


Έξαλλη είναι η Τατιάνα Στεφανίδου τις τελευταίες μέρες και ας είναι καλά για αυτό δημοσίευμα εβδομαδιαίου περιοδικού, που «αποκάλυπτε» ότι ο γιος της έπασχε από τη νέα γρίπη και μάλιστα νοσηλεύτηκε στην εντατική! Αυτό προκάλεσε την οργή της «Τάτι», η οποία ουδέποτε έχει σχολιάσει δημοσιεύματα που αφορούσαν εκείνη ή το Νίκο Ευαγγελάτο, όμως, τώρα που ασχολήθηκαν με το παιδί της δεν μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα χέρια.




Η Στεφανίδου διέψευσε κατηγορηματικά στο «Κους Κους» το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντας το «ψευδέστατο». Μάλιστα, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της, αφού αυτή τη φορά έπιασαν το παιδί της. Δεν ξέρουμε αν το ζευγάρι σκοπεύει να καταφύγει στη δικαιοσύνη. Τώρα, πώς προέκυψε αυτό; Μάλλον, από τη δήλωση του Ευαγγελάτου ότι ένα μέλος της οικογένειας του είχε περάσει την γρίπη των χοίρων. Μόνο που τότε εκείνος ούτε για οικογενειακούς εφιάλτες μίλησε, ούτε για δύσκολες στιγμές, τίποτε. Απλά το ανέφερε ως γεγονός, όταν η κουβέντα ήρθε στο εμβόλιο κι αν πρέπει ο κόσμος να το κάνει.

Έξαλλη με τις φωτογραφίες της η Μενεγάκη!


«Εκεί, που καίγομαι πολύ, στης AGB το μπουγιουρντί θέλω να νιώσω το φιλί. Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά για να ανέβουνε τα νούμερα ψηλά». Και να που αυτό βγήκε αληθινό και η Ελένη Μενεγάκη μετά από μέρες επέστρεψε στη δεύτερη θέση. Η ιδιαίτερη γυμναστική που έκανε την Τρίτη με φόρεμα και μία καυτή γυμνάστρια πάνω στο κρεβάτι, απέδωσε καρπούς και τα νούμερα ανέβηκαν. Κι αν η Ελένη ανέβαζε κι άλλο ψηλά τα πόδια της, μπορεί και να έπιανε κορυφή. Τι να σου πω αγαπημένε μου, όλοι κοιτάζουμε ξανά και ξανά το βίντεο με την γυμναστική και δεν μπορούμε να χωνέψουμε ότι είναι η Ελένη σε αυτό.


Αλλά τι να κάνεις. Έτσι είναι η τηλεόραση και όπως τραγουδούσε η Τζούλια Αλεξανδράτου «στόχος είναι τα λεφτά», εδώ «στόχος είναι τα νούμερα». Και άμα τόσα χρόνια έχεις μάθει σε αυτά, κάτι πρέπει να κάνεις για να τα κερδίσεις πίσω. Ωστόσο, η Ελένη το πρωί της Τετάρτης ήταν εκνευρισμένη. Και όχι δεν ήταν λόγω των όσων της έσουραν οι περισσότεροι για τις γυμναστικές της επιδόσεις. Ήταν επειδή ακόμη μία φορά είδε τον εαυτό της να φιγουράρει σε παπαράτσι φωτογραφία, ενώ εκείνη έκανε τα ψώνια της.

Έξω φρενών έγινε η Ελένη, γιατί σου λέει βαρέθηκα εγώ κάθε εβδομάδα να με βλέπω εξώφυλλο, πόσο μάλιστα ο κόσμος. Και άδικο δεν έχει. Εξάλλου, όλοι λέμε κάθε λίγο και λιγάκι «όχι άλλο κάρβουνοοοοο». Από το καλοκαίρι δεν αντέχουμε να βλέπουμε άλλη Ελένη (και Δέσποινα Βανδή, έτσι; Αυτή να δούμε πότε θα διαμαρτυρηθεί) και όλοι λέμε ότι δεν της κάνει καλό. Και ίσως έχει επηρεάσει τα φετινά της νούμερα. Τώρα, το βλέπει και η ίδια. Κι έστω καθυστερημένα, διαμαρτύρεται. Αλλά αντί να το κάνει τηλεοπτικά και να καλεί τον κόσμο να μην αγοράζει περιοδικό όταν την βλέπει, ας πάρει τηλέφωνο (τον κουμπάρο της, ας πούμε, που αυτή την εβδομάδα έχει φωτογραφίες της από την «ώρα για δώρα») και να πει τα παράπονά της.

Μετανάστευση: Ένα κατεξοχήν ανθρωπιστικό θέμα


Σήμερα υπάρχουν στον κόσμο μας περισσότεροι από 200 εκατομμύρια μετανάστες. Όλοι τους είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στους κινδύνους που δημιουργεί η διεθνής οικονομική ύφεση και η κρίση των αγορών, όπως η φτώχεια, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις και η κακοποίηση.


Μόλις το 2000, θεσμοθετήθηκε η 18η Δεκεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα των Μεταναστών. Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο, πολυδιάστατο φαινόμενο, ένα θέμα κατεξοχήν ανθρωπιστικό, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών μια εκδήλωση αφιερωμένη στους μετανάστες. Πρόκειται για την Ημέρα του Μετανάστη στις 18 Δεκεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κουμουνδούρου. Τον επίσημο χαιρετισμό προς την εκδήλωση θα απευθύνει η Θεοδώρα Τζάκρη, υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η εκδήλωση θα ενισχύσει τη δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας μεταξύ των ίδιων των μεταναστών και μεταξύ μεταναστών και γηγενών, αναδεικνύοντας συγκεκριμένα πολιτισμικά στοιχεία (μουσική, χορός, κουζίνα) διάφορων χωρών προέλευσης των μεταναστών, με στόχο την προβολή της διαφορετικότητας και της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Με πυρήνα και επικοινωνιακό όχημα το μήνυμα "Feels Like Home" / "Σαν Στο Σπίτι Σας", η εκδήλωση θα συνθέσει ένα ψηφιδωτό παράδοσης και πολιτισμού εμπνευσμένο από την κουλτούρα των διαφόρων χωρών προέλευσης των μεταναστών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

* Φεστιβάλ μουσικής, με τη συμμετοχή μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων από τις χώρες προέλευσης των μεταναστών που συμμετέχουν στην εκδήλωση.

* Φεστιβάλ κουζίνας με την προετοιμασία, παρουσίαση και κατανάλωση παραδοσιακών φαγητών και προϊόντων των χωρών προέλευσης των μεταναστών που συμμετέχουν στην εκδήλωση.

* Bazaar έργων τέχνης με την προβολή των έργων παραδοσιακής τέχνης των χωρών προέλευσης των μεταναστών, με στόχο τη διάδοση στοιχείων της κουλτούρας και του πολιτισμού τους.

Η πολιτιστική αυτή εκδήλωση θα έχει ως στόχο την προαγωγή της έννοιας της πολυπολιτισμικότητας και την εξοικείωση των Αθηναίων με την πολιτισμική διαφορετικότητα και ποικιλομορφία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, μέσω της επαφής τους με τις παραδόσεις, την τέχνη, και τον πολιτισμό των χωρών προέλευσης των μεταναστών.

Μήνυμα του γγ του ΟΗΕ

"Η μετανάστευση όχι μόνο δεν προκαλεί την κρίση, αλλά είναι μέρος της μακροπρόθεσμης λύσης", τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σε μήνυμά του ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για τους Μετανάστες (18 Δεκεμβρίου).

Οπως σημειώνει ο γγ του ΟΗΕ, η μετανάστευση αγγίζει κάθε χώρα, είτε είναι χώρα προέλευσης, διακίνησης και προορισμού, είτε ο συνδυασμός και των τριών. Υπολογίζεται ότι το 2009, συνολικά 200 εκατομμύρια άνθρωποι, το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζούσαν έξω από τη χώρα που γεννήθηκαν.

"Η μετανάστευση μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό και χρήσιμο βίωμα για τους ίδιους τους μετανάστες, για τις κοινωνίες προέλευσης και τις κοινωνίες υποδοχής. Ωστόσο, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί μετανάστες, είναι οι διακρίσεις, η εκμετάλλευση και η κακοποίηση. Οι μετανάστες γίνονται συχνά στόχοι λεκτικού μίσους, διωγμών και βίας. Κατηγορούνται άδικα για την τέλεση εγκλημάτων ή ως υπεύθυνοι για τις οικονομικές δυσκολίες, ενώ υφίστανται εκτεταμένες διακρίσεις", αναφέρει ο Μπαν Κι-Μουν και προσθέτει:

"Η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει κάνει τους μετανάστες περισσότερο ευάλωτους. Πολλές χώρες έχουν εντείνει τους περιορισμούς στη μετανάστευση, ενώ έχουν υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Αυτού του είδους τα μέτρα μπορεί να αυξήσουν την εκμετάλλευση και την κακοποίηση. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν την εντύπωση ότι οι μετανάστες ευθύνονται εν μέρει για τις συνέπειες της κρίσης, τροφοδοτώντας την ξενοφοβία και τις ξενοφοβικές συμπεριφορές".

Ωστόσο, όπως σημειώνει, ακόμη και σε μέρη όπου η ανεργία είναι υψηλή, υπάρχει συχνά ζήτηση για ξένους εργάτες σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι προσφέρουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Μπαν Κι-Μουν αναφέρεται στη Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Διακινούμενων Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών, που αποτελεί, όπως τονίζει, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, και καλεί όλα τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει ή προσχωρήσει στη Σύμβαση, να το πράξουν.

Ο γγ του ΟΗΕ προτρέπει τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, να θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της πολιτικής για τη μετανάστευση, και να ενημερώσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τη θετική συμβολή των μεταναστών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή των χωρών υποδοχής τους.

«Χρυσή πληροφορία για επενδυτές» τα ελληνικά ομόλογα;


Ο γερμανόφωνος τύπος αναφέρεται σήμερα στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζονται οι αναλύσεις για την οικονομική κατάσταση.


«Απεργίες στην Ελλάδα κατά των περικοπών» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Από χθες άρχισαν στην Ελλάδα απεργίες κατά των μέτρων που ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Χθες απήργησαν οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί και σήμερα απεργούν οι δημοσιογράφοι, οι λιμενεργάτες και το προσωπικό των ακτοπλοϊκών γραμμών. Στις απεργίες κάλεσαν τα προσκείμενα στο ΚΚ συνδικάτα, ενώ οι δύο μεγάλες ενώσεις που στηρίζουν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου θέλουν να δώσουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, αν και είναι επίσης αντίθετες με τις περικοπές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.»

«Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι ιδανική, κερδοφόρα επένδυση»

Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια: αυστηρή τήρηση των κανόνων Πολλά και ποικίλα είναι τα δημοσιεύματα για τα οικονομικά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit κάνει μια ιστορική αναδρομή των γνωστών και χρόνιων προβλημάτων της Ελλάδας με τίτλο «Η ανίατη χώρα – διαφθορά, πελατειακό σύστημα και εγωισμός: η Ελλάδα στα πρόθυμα της χρεοκοπίας. Πως έφθασε σ' αυτό το σημείο;».

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει οικονομικό ρεπορτάζ της αυστριακής Die Presse με τίτλο «Κερδοφόρα στοιχήματα σε κλονισμένες από την κρίση χώρες της ευρωζώνης»:

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, έτσι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι ελκυστικά, αν και με μεγάλο ρίσκο. Μα είναι δυνατόν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να είναι κερδοφόρα "χρυσή πληροφορία" για επενδυτές; Ακούγεται παράξενο, αλλά τα δεκαετή ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν απόδοση 5,7%, ενώ π.χ. τα αυστριακά αγγίζουν μόνον το 2,2%.»

«Ο ειδικός αναλυτής Ράινερ Σίνγκερ εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το υψηλό ρίσκο των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αλλά προσθέτει: ‘η πιθανότητα να πάνε όλα καλά, είναι μεγαλύτερη, από την αντίθετη περίπτωση’. Δηλαδή η χρεοκοπία μιας χώρας - μέλους της ευρωζώνης δεν είναι καθόλου πιθανή. Και αυτό φαίνεται και από την έκκληση της Γερμανίας να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Έτσι για επενδυτές που ποντάρουν στην υπόθεση ότι η Ελλάδα, αλλά και καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης, δεν θα χρεοκοπήσει, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι η ιδανική, κερδοφόρα επένδυση.»

Κοντόφθαλμο να επιρρίψουμε τις ευθύνες σε μεμονωμένες χώρες;

"Η πιθανότητα να πάνε καλά τα ελληνικά ομόλογα είναι μεγαλύτερη από την αντίθετη περίπτωση" Ανάλυση σχετική με την κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα του ευρωβουλευτή των Πράσινων Σβεν Γκίγκολντ, ιδρυτικού μέλους της ΑΤΤΑΚ Γερμανίας, φιλοξενεί σήμερα η γερμανική έκδοση των Financial Times:

«Η Ελλάδα είναι μόνον η κορυφή του χρηματοπιστωτικού παγόβουνου. Ασφαλώς τα προβλήματά της είναι κατά μεγάλο μέρος οικεία κακά, αλλά αυτό ισχύει για όλες τις χώρες που αυτή τη στιγμή υποφέρουν από την κρίση….Η χρόνια ανικανότητα της Ελλάδας να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή είναι αυτή τη στιγμή ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης…»

«Όμως είναι κοντόφθαλμο να επιρρίψουμε τις ευθύνες για τους μη ισοσκελισμένους προϋπολογιμούς μόνον στις μεμονωμένες χώρες - μέλη της ευρωζώνης. Διότι ακριβώς τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Ενώ όμως οι οικονομίες τους προχωρούν ολοταχώς προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η συνεργασία στον καθορισμό των μισθών ή στο φορολογικό σύστημα αναπτύσσεται ελάχιστα.

Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία κατάφεραν με την προσεκτική μισθολογική πολιτική και τον ανταγωνιστικό προσανατολισμό της φορολογίας τους να έχουν υψηλά αποθέματα στο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στο ισοζύγιο πληρωμών….Χώρες όμως όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία με ελλείμματα στο πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών δεν είναι τόσο εύκολο να θέσουν υπό έλεγχο τον κρατικό τους προϋπολογισμό.»

Και ο Πράσινος ευρωβουλευτής καταλήγει: «Η ΕΕ και η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά πρέπει να στηρίξουν τις χώρες που έχουν δομικά προβλήματα στον προϋπολογισμό τους αντί να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Πρέπει να περάσουμε από το ανταγωνιστικό σύστημα της φορολογίας στη φορολογική συνεργασία.»

Ξεκινάει η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στην Θεσσαλονίκη


Η DIGEA, συνεχίζοντας τη διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, θα προχωρήσει στην ψηφιακή εκπομπή του σήματος των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας στις 14 Ιανουαρίου 2010.




Πιο συγκεκριμένα, η DIGEA, εφαρμόζοντας την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) 21161/08, θα ξεκινήσει την εκπομπή ψηφιακού σήματος από τα κέντρα εκπομπής του Χορτιάτη και Φιλίππειου.



Το αναλογικό σήμα θα συνεχίσει να εκπέμπεται από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη ενώ θα διακοπεί από το Φιλίππειο, σύμφωνα πάντα με την συγκεκριμένη απόφαση.

Καρχαρίας άφησε τα δόντια του

Χωρίς δόντια έμεινε ένας καρχαρίας που επιτέθηκε σε σωσίβια λέμβο, 125 μίλια βόρεια του Sydney. Το σαρκοβόρο ψάρι άφησε δύο δόντια στο κουπί του σκάφους, μετά από μία γερή δαγκωνιά, που ευτυχώς δεν επεκτάθηκε και σε ανθρώπους.


«Τράβηξε το κουπί μακριά από τα χέρια μου. Χαίρομαι που διέλυσε το κουπί και όχι το πόδι μου», είπε ο 41χρονος Greg Ross.


Ο τυχερός στην ατυχία του άντρας πρόσθεσε ότι είδε και αίμα στη θάλασσα, καθώς ο καρχαρίας απομακρυνόταν, προφανώς, λόγω της βίαιης… εξαγωγής των δοντιών του. Ο 41χρονος είπε ότι θα δώσει τα «τρόπαια» στην κόρη του για σουβενίρ.

Σύνοδος για τις ΑΠΕ στην Αθήνα


Σύνοδος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 10-12 Μαΐου 2010, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.




Το 4ο εθνικό συνέδριο με θέμα «Η Εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - προς Ένα Φιλόδοξο και Αξιόπιστο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης», διοργανώνεται με την πρωτοβουλία της Διατμηματικής Μονάδας Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων (RENES) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.



Αποτελεί συνέχεια των τριών προηγούμενων συνεδρίων για τις ΑΠΕ, που είχαν πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία.



Το συνέδριο αποτελεί συνέχεια τριών προηγούμενων συνεδρίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που είχαν πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία.



Το κύριο θέμα του είναι η διαμόρφωση του Εθνικού Προγράμματος Δράσης για τις ΑΠΕ, που προβλέπεται στην Οδηγία, η οποία ψηφίστηκε από την ΕΕ, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020, να προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές.



Η Ελλάδα είναι σε μία κρίσιμη στιγμή για την επίτευξη του στόχου που της αναλογεί, δηλαδή την κάλυψη του 18% έως το έτος 2020 από ΑΠΕ, επί της συνολικής ενεργειακής της κατανάλωσης.

Σύνοδος της Κοπεγχάγης: το ενεργειακό αποτύπωμα


Το ενεργειακό αποτύπωμα της Συνόδου της Κοπεγχάγης είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες προηγούμενες συνόδους που είχαν γίνει για το Κλίμα και είναι ισοδύναμο με εκείνο που παράγουν ετησίως 500 εκατομμύρια κάτοικοι της Αιθιοπίας, σύμφωνα με στατιστικές του ΟΗΕ και την εταιρεία συμβούλων Deloitte.




Εκπρόσωποι κυβερνήσεων, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και παρατηρητές από σχεδόν 200 χώρες έχουν συγκεντρωθεί στην Κοπεγχάγη, για τη Σύνοδο για το Κλίμα, η οποία άρχισε στις 7 Δεκεμβρίου και λήγει στις 18.



Το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τις μετακινήσεις και τις εργασίες που γίνονται στο πλαίσιο της Συνόδου, υπολογίζεται σε 46,200 τόνους, μεγαλύτερο και από εκείνο που παράγεται από τις πτήσεις που χρησιμοποιούν τα άτομα αυτά.



Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν, οι εκπομπές του CO2 που εκλύονται στην ατμόσφαιρα ισοδυναμούν με εκείνες που παράγονται από 2,300 Αμερικανούς πολίτες ή 660,000 Αιθίοπες.

Η μεγάλη διαφορά οφείλεται στο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις καταναλωτικές συνήθειες των δύο χωρών.



Πάρα τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση της Δανίας να μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα της Διάσκεψης του ΟΗΕ, περίπου 5,700 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα παράγονται από την εν λόγω σύνοδο και 40,500 τόνοι από τις αεροπορικές πτήσεις των ανθρώπων στην Κοπεγχάγη.



Οι εν λόγω μετρήσεις για τις πτήσεις έγιναν από την Συμφωνία Πλαίσιο του Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), ενώ για τις μετρήσεις που παράγονται από τη Σύνοδο έγιναν από τη Deloitte, δήλωσε η Stine Balsev, σύμβουλος της εταιρείας.



Στις μετρήσεις που κάνει η εταιρεία Deloitte, υπολογίζει τις εκπομπές που προέρχονται από τις τοπικές μετακινήσεις, τον ηλεκτρισμό που χρησιμοποιείται, τις ανάγκες για θέρμανση, τα μέτρα ασφαλείας, τη μεταφορά αγαθών, αλλά και τα φωτοτυπικά μηχανήματα, το χαρτί, τη χρήση των Η/Υ που χρησιμοποιούνται μέσα στο συνεδριακό κέντρο Bella Center.



Το 23% των εκπομπών των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται στην Κοπεγχάγη αποδίδεται στη διαμονή, το 7% στις μεταφορές, ενώ το 70% στις εργασίες που γίνονται μέσα στο συνεδριακό κέντρο.

Κοπεγχάγη: βαλτώνουν οι διαπραγματεύσεις;


Βαλτώνουν οι διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη, ενώ το «όνειρο» μιας δεσμευτικής συμφωνίας πιθανότατα θα μετατεθεί για το 2010.


Βασική αιτία αποτελεί η στάση της Δανίας, στην οποία πραγματοποιείται η Σύνοδος, καθώς προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την προεδρία της για να προωθήσει τα δικά της προσχέδια χωρίς να συμβουλευτεί τα υπόλοιπα κράτη.

Ως εκ τούτου πολλές χώρες υποστήριξαν ότι με τον τρόπο αυτό υπονομεύει τα προσχέδια που παρουσιάστηκαν από τις δυο ad hoc επιτροπές της Συνόδου.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για το κλίμα, Ίβο ντε Μπορ, τόνισε ότι τα δυο προσχέδια των επιτροπών αποτελούν «μόνο τη βάση για τις διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν να παραταθεί η ισχύς του Πρωτόκολλο του Κιότο, της μοναδικής δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα.

Στο μεταξύ κατά την ομιλία της στη Σύνοδο η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επεξεργάζονται το σχέδιο για χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Ίβο ντε Μπορ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, θεωρώντας ότι η αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας είναι ουσιαστικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009


Γεγονότα




1803 - Ο Χορός του Ζαλόγγου. Είκοσι δύο Σουλιώτισσες μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθούν από τους Τουρκαλβανούς καταφεύγουν μαζί με τα παιδιά τους στο Βράχο του Ζαλόγγου κι αρχίζουν να χορεύουν και να τραγουδούν και στη συνέχεια να πέφτουν στο γκρεμό, που είχαν ρίξει πρώτα τα παιδιά τους προτιμώντας έτσι το θάνατο παρά την ατίμωση.



1943 - Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 118 κατοίκους του χωριού Δράκεια της Μαγνησίας.

Γεννήσεις



1911 - Ζυλ Ντασέν, Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου



1913 - Βίλλυ Μπραντ Γερμανός πολιτικός



1980 - Κριστίνα Αγκιλέρα, Αμερικανίδα τραγουδίστρια



1978 - Κέιτι Χόλμς, Αμερικανίδα ηθοποιός



1966 - Μάριος Φραγκούλης, Έλληνας τενόρος



1969 - Σαντιάγο Κανιθάρες, Ισπανός τερματοφύλακας



Θάνατοι



1829 - Ζαν-Μπατίστ Λαμάρκ, Γάλλος επιστήμονας



1976 - Κοραλία Ανδρειάδη, Ελληνίδα ποιήτρια

Κοπεγχάγη: η Αιθιοπία κάνει έκκληση για συμβιβασμό


Ο επικεφαλής των αφρικανικών μπλοκ έκανε έκκληση στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης προς στα φτωχότερα κράτη, να συμβιβαστούν με το θέμα της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.




«Πρέπει να φανούμε διαλλακτικοί, επειδή κινδυνεύουμε να χάσουμε περισσότερα από τους άλλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Meles Zenawi.



Η πρόταση του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας είναι 50 δις. δολάρια το χρόνο να δίνονται στις φτωχότερες χώρες μέχρι το 2015 και 100 δις. δολάριο το χρόνο μέχρι το 2020, για να μπορέσουν να αναπτύξουν «πράσινες» τεχνολογίες που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τη κλιματική αλλαγή.



Ο Meles Zenawi κάλεσε τα φτωχότερα κράτη να συμβιβαστούν με τα ποσά της χρηματοδότησης και να μην απαιτήσουν παραπάνω.



Οι ηγέτες της ομάδας G77 από 130 χώρες, οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ελάχιστα αναπτυσσόμενες χώρες και τα μικρά νησιώτικα κρατίδια, είχαν προτείνει 400 δις. δολάρια το χρόνο ή το 1% του ΑΕΠ των πλούσιων κρατών σε ότι αφορά τη χρηματοδοτική στήριξη.



Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας παραδέχθηκε ότι πολλοί Αφρικανοί θα δυσαρεστηθούν με την εν λόγω πρόταση.



«Γνωρίζω ότι η πρόταση μου θα δυσαρεστήσει πολλούς Αφρικανούς…που έχουν ζητήσει περισσότερα, αλλά πρέπει να συμβιβαστούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Meles Zenawi.



Ο κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας για τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής, Λόρδος Νicholas Stern, χαιρέτησε τη πρόταση του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας και τη χαρακτήρισε λογική.