BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

H Νατάσσα Μποφίλιου στη Ζάκυνθο



H Νατάσσα Μποφίλιου στις 11 Δεκεμβρίου, τραγουδά στο Πορτοκάλι (26950 45730), στο Αργάσι, ιστορίες, προσωπικές εξομολογήσεις και αφηγήσεις από ζωές που χάνονται στους δρόμους του κέντρου, σε ένα πρόγραμμα με τη σφραγίδα του Γεράσιμου Ευαγγελάτου στην καλλιτεχνική επιμέλεια και του Θέμη Καραμουρατίδη στις πειραγμένες ενορχηστρώσεις.

Η καυτή σκηνή με Λιονάκη- Κορινθίου

Δεν είναι μόνο οι χολυγουντιανές Μέγκαν Φοξ και Αμάντα Σάιφρεντ, Νάταλι Πόρτμαν και Μίλα Κούνις, Ντρου Μπάριμορ και Έλεν Πέιτζ, Αλίσια Γουίτ και Ελίζαμπεθ Μπανκς και πολλές πολλές άλλες που μοιράζονται στη μεγάλη οθόνη καυτές λεσβιακές σκηνές.

Και οι δικές μας εγχώριες Μαρία Κορινθίου και Ναταλία Λιονάκη δεν πάνε πίσω. Για τις ανάγκες της ταινίας Deep End επιδόθηκαν σε άκρως αισθησιακά φιλιά, τέτοια που σπανιότατα βλέπουμε σε ελληνικές ταινίες.

Το ασυνήθιστο ερωτικό αυτό θρίλερ του Θανάση Αντωνίου έχει βγει πολύ καιρό στις αίθουσες (από τον Ιανουάριο του 2008!) και οι περισσότεροι το θυμούνται εξαιτίας της Μαρίας Κορινθίου που τα... δίνει όλα στις αποκαλυπτικές της πόζες.

Σαν ταινία είχε αποσπάσει από χλιαρές έως κακές κριτικές από τους ειδήμονες της κινηματογραφικής κριτική που υποστήριζαν πως το σενάριο είναι αφελές και πως ο σκηνοθέτης απλώς επιδεικνύει τα κάλλη των πρωταγωνιστών του (σας θυμίζουμε πως στην ταινία πρωταγωνιστεί η τετράδα: Ναταλία Λιονάκη - Μαρία Κορινθίου- Κώστας Σόμμερ και Αλέξανδρος Συσσοβίτης).

Δεν ξέρουμε αν η νεαρή Ναταλία αναπόλησε αυτές τις σκηνές και αποφάσισε να μονάσει, αυτό που ξέρουμε είναι ότι η απόφασή της αυτή έκανε το διαδίκτυο και τις κουτσομπολίστικες εκπομπές να παραμιλούν με το επίμαχο βίντεο της ταινίας που σας παρουσιάζουμε... και πως αυτή και η Μαρία Κορινθίου - που σημειωτέον κάνει στην ταινία αυτή την παρθενική της κινηματογραφική εμφάνιση- είναι απίστευτα σέξι!

Γιατί γύρισε άρον άρον η Μελέτη;

«Μην ξημερώνεις ουρανέ άδεια η ψυχή μου το δωμάτιο άδειο κι από τo όνειρό μου ακούω καθάριο... Το λυγμό σου να λέει όνειρο ήτανε, όνειρο ήτανε». Ναι, αγαπημένε μου, όνειρο ήτανε και πάει η παρουσίαση του πρωινού για τον Θέμη Μάλλη. Τέσσερις μέρες μόνο κράτησε το όνειρο του αρχισυντάκτη της «Πρωινής Μελέτη» να παρουσιάζει εκείνος την εκπομπή. Η Ελεονώρα Μελέτη γύρισε πριν την ώρα της και ο αρχισυντάκτης/κομάντο επέστρεψε στη βάση του, στο κοντρόλ.

Κρίμα, θα μου λείψουν τα χρωματιστά πουλοβεράκια του, το πουκάμισο από μέσα , το ίδιο και η γραβατούλα. Λίγη μπριγιαντίνι στη χωρίστρα και θα ήταν σωστό κολεγιόπαιδο περασμένων δεκαετιών. Α ναι, αγαπημένε μου, η Μελέτη επέστρεψε στην εκπομπή μετά Βαΐων και Κλάδων και τους συνεργάτες της να την υποδέχονται με μια χαρά, μα με μια χαρά. Μόνο κωλοτούμπες δεν έκανε ο Γκούμπας, όταν την είδε.

Ο Μάλλης το χάρηκε περισσότερο. Μας έκανε και κολπάκια μέχρι να την παρουσιάσει. Α ναι, είχαμε και τέτοια τσαχπίνικα. Να είσαι πρωί πρωί με την τσίμπλα στο μάτι και να έχεις τον Μάλλη (αλήθεια το μοβ της κηδείας που φορούσε σήμερα, είχε τη σημασία του;) να σου βγάζει την ψυχή μέχρι να σου αποκαλύψει ποιος θα είναι ο καλεσμένος που μαζί του θα βγάλουν την εκπομπή. Και να σου πλάνο στα πόδια και να οι μαύρες γόβες (αυτές βλέπαμε άλλωστε) να κάνουν τα χορευτικά τους. Εκεί να δεις τσαχπινιές. Άσε, από κομπλιμέντα. Πήγαιναν σύννεφο. Απορώ, γιατί έδωσαν τόση σημασία στις φτέρνες και στα πόδια. Να πεις ότι ήταν της Σκλεναρίκοβα να το καταλάβω. Τέλος πάντων, το αβγό της Kider έκπληξη έσπασε και (τα ρα τα ταν) από μέσα βγήκε η Ελεονώρα.

Συγκίνηση στο πλατό. Εκεί να δεις σφιχταγκαλιάσματα με τον Μάλλη λες και είχαν να συναντηθούν κάτι χρόνια. Τέτοιο σφίξιμο ούτε στο «Πακέτο» της Χατζηβασιλείου ανάμεσα στα χαμένα αδέλφια. Το πάνελ ήταν πιο συγκρατημένο. Φιλήθηκαν, αλλά με δισταγμό. Βρογχίτιδα είχε η κοπέλα, όχι τη γρίπη των χοίρων. Για την ιστορία, η Μελέτη αν και είχε άδεια όλη την εβδομάδα, ήρθε πριν το τέλος. Γιατί; Άμα ρίξεις μια ματιά στα εννιάρια που έκανε η εκπομπή τις προηγούμενες μέρες, μπορείς να καταλάβεις. Λίγο ακόμη και θα τους έφτανε το δίδυμο του Alpha. Οπότε, μπροστά σε αυτό, ο Μαλέλης έφερε πίσω την Μελέτη. Άσε, που τους στέρεψαν και οι καλεσμένοι. Φώτης και Μαρία πήγαν. Δρακάκης επίσης πήγε. Μπάστα (new entry στο κανάλι) πήγε. Λαμπίρη να μην περίμενες να πάει (χο χο). Η Πετρούλα αρρώστησε, οπότε τι έμενε; Να έρθει πίσω η παρουσιάστρια.

Σεισμός στη Ζάκυνθο



Σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τρία λεπτά πριν από τις 7 το πρωΐ της Παρασκευής στο θαλάσσιο χώρο, ανατολικά της Ζακύνθου.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Εξαφανίστηκε 63χρονος από την Ζάκυνθο



Την εξαφάνιση του 63χρονου Ι. Ζήβα, ο οποίος ζούσε μόνος του στο Αργάσι Ζακύνθου, δήλωσαν στο τμήμα Ασφαλείας του νησιού οικεία του πρόσωπα.

Η δήλωση εξαφάνισης έγινε την 1η Δεκεμβρίου, αλλά ο 63χρονος δεν έχει δώσει σημεία ζωής από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ένταση στο Χαλάνδρι 48 ώρες πριν την επέτειο


Δύο μέρες πριν την «επέτειο» της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου, το Δεκέμβριο του 2008, μαθητές σχολείων του Χαλανδρίου και του Ψυχικού πραγματοποίησαν πορεία προς το ΑΤ Χαλανδρίου. Στο Χαλάνδρι τους μαθητές «περίμεναν» δεκάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ μαζί με δύο κλούβες, όπου, ακολουθώντας τους μέσα από στενά της περιοχής, τους περικύκλωσαν στην κεντρική πλατεία, μην αφήνοντάς τους να φύγουν. Το newstime.gr ήταν εκεί.








Η πορεία ξεκίνησε από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στο ύψος της λεωφόρου Κηφισίας, μετά από αποφάσεις των 15μελών μαθητικών σχημάτων. Έφτασε στο Χαλάνδρι και μέσα από τους κεντρικούς δρόμους κατευθύνθηκε προς το ΑΤ της περιοχής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή από αστυνομικό, πριν ένα χρόνο. Ακούστηκαν συνθήματα κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας και έλαβαν χώρα μικρής έκτασης επεισόδια, με τη ρίψη νεραντζιών σε υποκαταστήματα τραπεζών.

Σε στενό κεντρικού δρόμου του Χαλανδρίου ήταν παραταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ, σε αριθμό λίγο μικρότερο από αυτό των μαθητών, μαζί με δύο κλούβες. Αφού η πορεία πέρασε μπροστά από τις διμοιρίες, οι αστυνομικοί άρχισαν να ακολουθούν τους μαθητές αρχικά στα στενά της περιοχής, μετά σε μεγαλύτερους δρόμους και τέλος στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου. Η πορεία ολοκληρώθηκε και οι μαθητές έκαναν συνέλευση, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να περικυκλώνουν την πλατεία, μην αφήνοντας κανέναν να βγει από τον κλοιό, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μπουν μέσα στην εκκλησία.

Για αρκετή ώρα η στάση της αστυνομίας ήταν κάθετη, ενώ από ένα σημείο και μετά ένας εκ των παριστάμενων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε ότι όποιος θέλει μπορεί να φύγει μόνος του ή σε μικρές ομάδες. Κανείς από τους μαθητές δεν το δέχτηκε, υπό το φόβο της προσαγωγής μετά την απομάκρυνση από την πλειοψηφία του κόσμου. Παρουσία ενηλίκων -μελών δημοτικών παρατάξεων του Χαλανδρίου και γονιών- και μετά από αρκετή ώρα, οι αστυνομικές δυνάμεις αποσύρθηκαν και οι μαθητές μπόρεσαν να φύγουν. Όπως ανέφεραν πάντως οι ίδιοι οι αστυνομικοί μεταξύ τους και όπως καταγγέλλουν και οι ενήλικες που ήταν παρόντες, οι αρχικές εντολές ήταν να γίνουν συλλήψεις.

Πολίτης Χαλανδρίου

«Είμαι πολίτης του Χαλανδρίου, είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται, δεν είναι δυνατόν η αστυνομία να έχει περικυκλώσει εκατό μαθητές εδώ πέρα, την εκκλησία, όλοι αυτοί οι αστυνομικοί που βλέπουμε, οι ματατζήδες. Τα παιδιά φοβούνται έστω και να φύγουν ένα ένα, εγώ θεωρώ κι αυτός είναι ο λόγος που είναι ακόμα εδώ πέρα. Ο μόνος λόγος, είναι εμφανέστατο, θέλουν να κάνουν προσαγωγές και να ‘‘χαρτογραφήσουν΄΄ καταστάσεις, να φακελώσουνε παιδιά. Εν όψει του Δεκεμβρίου και της ‘‘επετείου’’ για τη δολοφονία, που εγώ θεωρώ σαν μάνα πολύ φυσικό αυτό που έκαναν τα παιδιά, απόλυτα φυσιολογικό, το να βγουν να διαδηλώσουν μετά από αυτό που έγινε πέρυσι, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάνε τα παιδιά. Θεωρώ απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή από την ελληνική αστυνομία».

Γιώργος Λιερός - Υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου της παράταξης «Αντίσταση με τους Πολίτες»

«Έγινε μία πορεία των μαθητών προς το αστυνομικό τμήμα, όπου οι μαθητές διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου. Ο κόσμος μετά το αστυνομικό τμήμα, όπου σημειώθηκαν ασήμαντης έκτασης επεισόδια, πετάχτηκαν απλώς κάποια νεράντζια, σπασίματα και τέτοια πράγματα δεν έγιναν, συνέχισε την πορεία στους δρόμους του Χαλανδρίου. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση για την πόλη μας, δεν έχει ξαναγίνει, οι μαθητές να είναι περικυκλωμένοι μέσα στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Είναι πολλές διμοιρίες ΜΑΤ γύρω γύρω, περίπου δέκα διμοιρίες με ένα πρόχειρο υπολογισμό. Δεν τους αφήνουν να βγουν έξω, τους λένε να βγουν ένας ένας ώστε να γίνουν προσαγωγές. Δεν μπορώ να καταλάβω πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση, πού το πάνε οι αρχές μ’ αυτό το πράγμα».

Θόδωρος Αλεξίου – ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χαλανδρίου

«Επιχειρήθηκε να γίνει βίαιη προσαγωγή του Γιώργου του Λιερού, υποψήφιου δημάρχου στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, του Νίκου Βάρβαρη, ο οποίος έχει έρθει με απόφαση φοιτητικού συλλόγου των Μηχανολόγων-Μηχανικών, εμένα, Αλεξίου Θόδωρος, που εκπροσωπώ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Χαλάνδρι και του εκπροσώπου της ‘‘Αντίστασης με τους Πολίτες’’, Τάκη Ιωάννου, πολεοδόμου. Δεν πήγαμε να φύγουμε, απλώς καθόμασταν, δόθηκε εντολή προφανώς από την υπεύθυνη του τμήματος Χαλανδρίου, φτάσανε ακριβώς έξω από την εκκλησία οι αστυνομικές δυνάμεις, περικύκλωσαν εμάς και μας δήλωσαν ότι γίνεται προσαγωγή. Μπρος στην απειλή ότι θα έρθουν μέσα, επικοινωνήσαμε με πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφους κτλ. παρενέβη άλλος βαθμοφόρος, μάλλον ήταν αντικρουόμενες οι απόψεις, τελικά δεν έγινε προσαγωγή. Το πιο επικίνδυνο πράγμα σε αυτή την κατάσταση είναι το φακέλωμα μιας γενιάς, της γενιάς του Α. Γρηγορόπουλου, γι’ αυτό και είμαστε εδώ πέρα. Είμαστε εδώ, είμαστε διακριτικά σε όλη την πορεία, είναι προφανές ότι η πολιτική τους ήταν να γίνουν εκτεταμένες προσαγωγές μετά τις όποιες κινητοποιήσεις και προφανώς αυτό είναι το σχέδιό τους και για τις επόμενες μέρες. Η παρουσία μας εδώ έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η γενιά αυτή δεν θα φακελωθεί και θα μείνει για χρόνια στο προσκήνιο».
Κατά τη διάρκεια της πορείας, μερικοί μαθητές δέχτηκαν να μιλήσουν για τη σημασία της, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του συνομηλίκου τους. Ανέφεραν ότι η 6η Δεκεμβρίου του ’08 ήταν μια μέρα «κρατικής δολοφονίας», ενώ σχετικά με τα επεισόδια δήλωσαν ότι τα ΜΜΕ τείνουν να τα προβάλλουν περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο. Κάποιοι ήταν υπέρ κινήσεων βίας απέναντι σε καταστήματα πολυεθνικών ή τράπεζες, κάποιοι δεν ήταν, ενώ όλοι ανέφεραν ότι τέτοια περιστατικά είναι απαράδεκτα όταν γίνονται σε μικρά μαγαζιά, αλλά και ότι τέτοιες ενέργειες «γίνονται από ασφαλίτες».

Η θέση της ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, εξωσχολικά άτομα παρεισφρήσαν μέσα στις γραμμές της προγραμματισμένης πορείας των μαθητών, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τον έλεγχο στοιχείων που έγινε στους διαδηλωτές. «Δεν υπήρξε βία εκ μέρους των αστυνομικών. Σημειώθηκαν μικροεντάσεις αλλά αυτές δεν πήραν έκταση και το περιστατικό έληξε. Οι αστυνομικοί έκαναν έναν νομότυπο έλεγχο στους μαθητές και δεν προχώρησαν σε καμία προσαγωγή». ανέφερε πηγή της ΕΛ.ΑΣ.







ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ (ΝΕΟ VIDEO)

Μάθημα δημοκρατίας τα αρχαία ελληνικά

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αφιέρωσε μια ολόκληρη σελίδα αυτές τις μέρες στην υποστήριξη της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία που απειλείται στο πλαίσιο ορισμένων εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Τον θαυμάσιο αυτό λόγο υπέρ των αρχαίων ελληνικών υπογράφει ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και χαλκέντερος αρχαιογνώστης Konrad Adam. Και μας φαίνεται θαυμάσιος, επειδή εν έτει 2009 δεν υποστηρίζει τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ως απαραίτητη γνώση των απαρχών του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ούτε ως φόρο τιμής στην πνευματική ιστορία της ανθρωπότητας και τους πρωτεργάτες της, ούτε ως εκλεπτυσμένη εμβάθυνση και εμβάπτιση ολίγων σε υψηλά νοήματα. Τίποτε απ’ αυτά τα χιλιοειπωμένα που κατάντησαν με τον καιρό κούφα.

Πολιτική διαπαιδαγώγηση

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τηλεοπτικό κουίζ της Deutsche Welle με θέμα την Αντιγόνη

Το κυρίαρχο επιχείρημά του για την αναγκαιότητα των αρχαίων ελληνικών είναι πως αυτά ακονίζουν το δημοκρατικό φρόνημα και την πολιτική συνείδηση των παιδιών, ό τι ακριβώς χρειάζονται δηλαδή σήμερα οι γόνοι της μαζικής καταναλωτικής κοινωνίας με την πνευματική νωθρότητα και τα στομωμένα πολιτικά της αντανακλαστικά. Ο Κόνραντ Άνταμ μας θυμίζει ότι ο τελευταίος Γερμανός αυτοκράτορας αντέτεινε στους υποστηρικτές των αρχαίων ελληνικών ότι ο ίδιος ήθελε τα γερμανικά σχολεία να βγάζουν νέους Γερμανούς και όχι Έλληνες και Ρωμαίους. Ορθώς ο αυτοκράτωρ από τη σκοπιά του υπέβλεπε τα αρχαία, εγνώριζε ότι μόνο την τυφλή υπακοή στον ανώτατο άρχοντα δεν θα ενστάλαζαν στην ψυχή των παιδιών. Ένα απόσπασμα του άρθρου: «Ποτέ ένας αρχαίος συγγραφέας δεν μεταδίδει ένα μόνο μήνυμα, ένα δόγμα ή ένα πρόγραμμα. Συνήθως πρόκειται για δύο ή και περισσότερες αρχές που αντιτίθενται μεταξύ τους και προσπαθεί η μια να επιβληθεί στην άλλη: ο Κρέων και η Αντιγόνη, ο Ιάσων και η Μήδεια, ο Σωκράτης και ο Καλλικλής, ο Έρως και το Νείκος. Πάντα η διαπάλη ενός λόγου και ενός αντίλογου, αυτή η διαπάλη που έφθασε στην τελειότητά της με τους σοφιστές… Ο φόβος του αυτοκράτορα δεν ήταν μήπως οι Γερμανοί μαθητές διδαχθούν κάτι περιττό γι’ αυτούς, αλλά μήπως μάθουν κάτι περιττό γι’ αυτόν, μήπως μάθουν να αντιδρούν, να ανθίστανται, να εξεγείρονται.»

Τα κακώς κείμενα σήμερα

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Οι τυραννοκτόνοι Αρμόδιος και Αριστογείτων, Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης

Και ο Γερμανός δημοσιογράφος καταλήγει: «Η ελληνική λογοτεχνία βρίθει από τέτοιους αυτόνομους, ισχυρογνώμονες, ατίθασους ανθρώπους. Ας αφήσουμε την Αντιγόνη και τους επώνυμους. Ο Πλούταρχος μας διασώζει την περίπτωση ενός ανώνυμου. Όταν ο στρατηγός Μιλτιάδης ζήτησε από τον δήμο των Αθηναίων να του επιδαψιλεύσουν έναν τιμητικό στέφανο, αυτός ο ανώνυμος αντιτάχθηκε με το επιχείρημα ότι απ’ όσο ήξερε στον Μαραθώνα ο Μιλτιάδης δεν είχε πολεμήσει μόνος του. Αν στο μέλλον πολεμούσε κατά των Περσών μονάχος και τους νικούσε, τότε μπορούσε να υποβάλει πάλι το αίτημά του στον δήμο. Μακάρι να είχαμε τέτοιους πολίτες σήμερα. Όχι να δέχονται τα πάντα, αλλά να υποβάλλουν ενστάσεις.» Αυτά ο Κόνραντ Άνταμ. Αρχαία ελληνικά στο πρωτότυπο στα σχολεία όχι για να θυμηθούμε τις απαρχές της δημοκρατίας, αλλά για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της δημοκρατίας σήμερα.

http://www.dw-world.de/popups/popup_single_mediaplayer/0,,4966978_type_audio_struct_10514_contentId_4967003,00.html

Ανύπαντροι πατεράδες αποκτούν δικαίωμα επιμέλειας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατοχύρωσε τη νομική θέση των ανύπαντρων πατεράδων. Αποκτούν δικαίωμα επιμέλειας για τα παιδιά τους ανεξάρτητα από τη συγκατάθεση της μητέρας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε χθες (03.12.09) την απόφασή του μετά από προσφυγή ενός Γερμανού που αγωνίζεται επί χρόνια για το δικαίωμα επιμέλειας της 14χρονης στο μεταξύ κόρης του. Το δικαστήριο του Στρασβούργου τον δικαίωσε. Στη Γερμανία περίπου το ένα τρίτο των παιδιών μεγαλώνουν με ανύπαντρους γονείς. Κατά κανόνα τα παιδιά μένουν στη μητέρα, η οποία από το νόμο έχει το δικαίωμα επιμέλειας. Παράλληλα όμως υπάρχουν χιλιάδες ανύπαντροι πατεράδες, οι οποίοι δεν έχουν καμία επαφή με τα παιδιά τους, εκτός εάν το επιτρέπει η μητέρα. Μόνο με τη συγκατάθεσή της μπορούν να συμμετέχουν στην ανατροφή του παιδιού. Αυτό το νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα στη Γερμανία δεν συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να αλλάξει, έκρινε το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η άρνηση του δικαιώματος επιμέλειας στους ανύπαντρους πατεράδες παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Φρανσγιόργκ Κριγκ από την οργάνωση ανύπαντρων πατεράδων στη Βάδη Βυρτεμβέργη, έχει ζήσει την περιπέτεια αυτή με τις δύο κόρες του και εκτιμά ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου «θα δρομολογήσει την αλλαγή του νόμου, ανταποκρινόμενη στην απόφαση ότι η ανυπαρξία του δικαιώματος επιμέλειας για ανύπαντρους πατεράδες παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι πατεράδες θα μπορούν με απόφαση δικαστηρίου να παίρνουν το δικαίωμα επιμέλειας. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια πλημμυρίδα προσφυγών στα δικαστήρια, διότι υπάρχουν χιλιάδες πατεράδες που θέλουν το δικαίωμα επιμέλειας".

Αποκλεισμένοι από την ανατροφή των παιδιών

Η πρακτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα τα γερμανικά δικαστήρια είναι να μοιράζουν το δικαίωμα επιμέλειας, μόνον με τη συγκατάθεση της μητέρας.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Εφεξής δεν θα εξαρτάται το δικαίωμα επιμέλειας ανύπαντρων πατεράδων από τη συγκατάθεση της μητέραςΣε περίπτωση που το αρνούνταν, οι πατεράδες ήταν πλήρως αποκλεισμένοι από την ανατροφή των παιδιών τους. "Αν έχει κάποιος ένα παιδί τριών-τεσσάρων χρονών και δεν μπορεί να το δει για δέκα μήνες, είναι τρομερό. Είναι παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος, είναι μαρτύριο", λέει ο Φρανσγιόργκ. Στην προκειμένη περίπτωση το Δικαστήριο του Στρασβούργου στηρίχτηκε για την απόφασή του στο άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό ορίζει ότι το δικαίωμα προστασίας της οικογενειακής ζωής έχει ο καθένας ανεξαρτήτως προέλευσης, θρησκείας ή γένους. Και σύμφωνα με τη λογική των δικαστών του Στρασβούργου οι ανύπαντροι πατεράδες τυγχάνουν μειονεκτικής μεταχείρισης από τη γερμανική δικονομία. Και αυτό από την άλλη παραβιάζει το περί διακρίσεων άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μουντιάλ 2010: Το ποδόσφαιρο στην υπηρεσία του τουρισμού

Τους αντιπάλους τους στους ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα μάθουν απόψε στις 19:00 οι 32 ομάδες της τελικής φάσης. Με την κλήρωση στο Κέιπ Τάουν η Νότια Αφρική ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον κόσμο.

Οι 32 φιναλίστ θα πληροφορηθούν σήμερα ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί τους στο Μουντιάλ, τις ημερομηνίες, αλλά και τα γήπεδα στα οποία θα αγωνιστούν. Έτσι από σήμερα το βράδυ θα μπορέσουν και οι φίλαθλοι που το καλοκαίρι θα δώσουν το «παρών» στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής να οργανώσουν την νέα τους περιπέτεια. Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ντίτερ Χάλλε, πρέσβης της Γερμανίας στην Νότια Αφρική: «Το 2010 θα παρακολουθήσουμε ενδιαφέροντες, συναρπαστικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες που είμαι βέβαιος ότι θα χαρακτηρισθούν από πάθος και ωραίο ποδόσφαιρο».

Το βράδυ ποδόσφαιρο, το πρωί ελέφαντες

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Συναρπαστικό μουντιάλ υπόσχονται οι διοργανωτέςΟι διοργανωτές αναμένουν συνολικά 450 χιλιάδες ξένους επισκέπτες, οι οποίοι δεν θα περιοριστούν φυσικά στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά θα απολαύσουν και τις ατραξιόν της χώρας. Η Τερέζα Μπάι Μίλερ από τον Τουριστικό Οργανισμό της Νότιας Αφρικής, λέει σχετικά: «Σε κάθε περιοχή όπου θα διεξαχθούν ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις θα υπάρχει προσφορά εντυπωσιακών χάπενινγκ. Έτσι θα μπορούν οι φίλαθλοι να παρακολουθήσουν ένα ματς το απόγευμα και την άλλη μέρα νωρίς το πρωί να κάνουν σαφάρι με το αυτοκίνητο, να δουν τους ελέφαντες που παίρνουν το μπάνιο τους».

Το τουριστικό σύνθημα του οργανισμού είναι: «Στη Νότια Αφρική είναι όλα δυνατά». Και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ, Ντάνι Τζόρνταν: «Απολαύστε μια θαυμάσια χώρα. Εμείς θέλουμε το Μουντιάλ αυτό να γίνει μια γιορτή. Οι επισκέπτες μπορούν να διοργανώσουν θαυμάσια τις διακοπές τους στη χώρα μας. Διακοπές που θα συνδυάζονται με αθλητισμό. Η εμπειρία που θα αποκτήσουν θα είναι μοναδική και θαυμάσια».

Προβλήματα: Υποδομές και εγκληματικότητα

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τα Κέιπ Τάουν και η Νότια Αφρική με το μουντιάλ υποδέχονται τον κόσμοΜία από τις αδυναμίες της Νότιας Αφρικής ήταν το πεδίο των υποδομών. Από την πρώτη μέρα της ανάθεσης του μουντιάλ εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τις προσβάσεις στα στάδια. Έχουν σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις, θα πει ο Γερμανός σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής Χορστ Σμίντ, διευκρινίζοντας ότι «η γλώσσα των εικόνων είναι καλύτερη από εκείνη των λέξεων. Οι εργασίες στο πεδίο των μεταφορών ολοκληρώνονται και ήδη έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος».

Η Νότια Αφρική έχει ένα πολύ καλά αναπτυγμένο οδικό δίκτυο. Οι αποστάσεις μεταξύ των σταδίων είναι ωστόσο τεράστιες. Η Τερέζα Μπάι Μίλερ από τον Τουριστικό Οργανισμό της Νότιας Αφρικής συμβουλεύει τους τουρίστες «να βρίσκονται πριν πέσει ο ήλιος στο ξενοδοχείο τους».

Αυτό που εννοεί η κυρία Μπάι Μίλερ είναι ότι η εγκληματικότητα στη Νότια Αφρική είναι πολύ υψηλή. Στις ημέρες του μουντιάλ ο αριθμός των αστυνομικών θα αυξηθεί κατά 30 χιλιάδες λέει ο Χορστ Σμιντ και προσθέτει: «Δεν ανησυχώ καθόλου όσον αφορά τις περιοχές γύρω από τα στάδια που θα διεξαχθούν τα ματς. Στις περιοχές αυτές η ασφάλεια είναι εγγυημένη».

Ελάτη: Κτισμένη σε ένα περιβάλλον μοναδικής φυσικής ομορφιάς

Αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς τις μέρες των Χριστουγέννων, για χιλιάδες επισκέπτες, από κάθε σημείο της χώρας. Ο λόγος για την Ελάτη, η οποία βρίσκεται στον ορεινό όγκο του νομού Τρικάλων.

Απέχει 14 χλμ από την Πύλη και τη συναντά ο επισκέπτης μετά τη στενή γέφυρα του Πορτιάτη, ανηφορίζοντας τις πλαγιές του Κόζιακα. Η Ελάτη (ή Τύρνα, όπως λεγόταν στους αρχαίους χρόνους) βρίσκεται σε απόσταση 34 χλμ από την πόλη των Τρικάλων και είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό του Νομού.

Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 950 μ. μέσα σε πυκνό ελατόδασος της Νότιας Πίνδου, σε ένα περιβάλλον μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πότε κτίστηκε το χωριό, παρόλα αυτά πιθανολογείται πως χτίστηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Το 1823, τα χωριά Τύρνα, Περτούλι, Βέτερνικ - Πύρρα καταστράφηκαν από τους Αρβανίτες. Το χωριό ξαναχτίστηκε το 1925-'28 για να καεί ξανά το Νοέμβριο του 1943, από τους Γερμανούς. Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ του Πανεπιστημίου (Τμήμα Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος) και της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Ν. Τρικάλων (ΑΝΕΝΤ) για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, το οποίο αποτελεί μια προσπάθεια εκπόνησης Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Νομού, στο πλαίσιο της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου.

Οι πρώτοι οικισμοί του χωριού ήταν πιο χαμηλά στο ποτάμι, όπου υπήρχε από το 19ο αιώνα η εκκλησία-μοναστήρι της Κοιμήσεως της Παναγίας Θεοτόκου. Σήμερα, από αυτή σώζεται τμήμα του τέμπλου, στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Η θέση του χωριού ακόμα και σήμερα αναφέρεται ως "Σταυρός" προς τιμήν του Δασκάλου Κοσμά Αιτωλού, ο οποίος δίδαξε στο χωριό το 1777-'78.

Σήμερα, η πλούσια βλάστηση και τα ξύλινα σπίτια προσφέρουν μια ιδιαίτερης αξίας ομορφιά. Η Ελάτη προσφέρεται για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου, με ποικίλες δραστηριότητες, όπως ορειβασία, σκι, πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία, αναρρίχηση κ.ά.

Αποτελεί, παράλληλα, και ορμητήριο για όσους θέλουν να γνωρίσουν και περιηγηθούν στις γύρω περιοχές, όπως τα χωριά του Ασπροπόταμου. Η Ελάτη έχει μεγάλη τουριστική κίνηση (άνθρωποι κάθε ηλικίας) όλο το χρόνο και διαθέτει μια πολύ αξιόλογη τουριστική υποδομή, παραδοσιακά καταλύματα ποιότητας, ξενοδοχεία, μαγαζιά παραδοσιακών προϊόντων, καφέ εστιατόρια και ταβέρνες.

Μέσα στο χωριό, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τον παλιό οικισμό, ενώ ο κεντρικός δρόμος διασχίζει το χωριό και οδηγεί στο Βροντερό και τους Καλογήρους. Λίγο έξω από το χωριό, στον Κόκκινο Βράχο, υπάρχουν τρεις αναρριχητικές διαδρομές, ενώ κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Κόζιακα (1.700μ) βρίσκεται το ορεινό καταφύγιο "Χατζηπέτρος".

Μόλις 4 χλμ από το χωριό της Ελάτης βρίσκεται το Βροντερό, ένα πολύ όμορφο χωριό του νομού, μέσα σε πλούσια βλάστηση (πλατάνια) και νερά. Λίγο πιο κάτω από το Βροντερό, βρίσκεται το χωριό Καλόγεροι, με το διατηρούμενο παραδοσιακό νερόμυλο και το μονοπάτι που οδηγεί στην "Σπηλιά της Νεράιδας". Από το χωριό Καλόγεροι μπορεί κάποιος να δει την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Δύο χιλιόμετρα πιο κάτω είναι το χωριό Άγιο Προκόπιος, με την επιβλητική ομώνυμη εκκλησία.

Ο επισκέπτης των οικισμών αυτών μπορεί να επισκεφθεί το ναό ή και να επιλέξει μια από τις ομορφότερες διαδρομές προς τα Στουρναρέικα.

Στο δρόμο προς την Ελάτη, ο επισκέπτης συναντά το Ροπωτό, που απέχει 11 χλμ από την Πύλη και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 750μ. Δεξιά και αριστερά του οικισμού υπάρχουν 3.500 στρέμματα καστανοδάσους, το οποίο φιλοξενεί πλούσια, άγρια πανίδα (αγριογούρουνα, λύκοι, αλεπούδες και τσακάλια, πέρδικες και μπεκάτσες), ενώ η περιοχή γύρω από τον οικισμό καλύπτεται από ελάτη.

Στην περιοχή βρίσκεται η περίφημη κορυφή της Καράβας (1.618μ.), από την οποία απολαμβάνει κάποιος μια καταπληκτική εικόνα του θεσσαλικού κάμπου και όχι μόνο. Στο χωριό σώζεται και λειτουργεί νερόμυλος, δριστέλλα (που ανήκει στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη) και τέσσερα παραδοσιακά αποστακτήρια με καζάνια.

Η ορειβασία στην Καράβα, το ψάρεμα μπριάνας, πέστροφας και χελιών στα νερά του Ροπωτιανού και του Παλικαριά είναι οι κυριότερες δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή στους επισκέπτες της, ενώ αξίζει κάποιος να επισκεφτεί το Μαντρί, μέσω της πηγής "Γκούρα", το νερόμυλο και να μείνει στο καταφύγιο που χρησιμοποιεί ο Ορειβατικός Σύλλογος
.

Προσοχή στα κακόγουστα email για τη νέα γρίπη

Χάκερς διασπείρουν έναν επικίνδυνο ιό για τους υπολογιστές μέσω των γνωστών email spam με τον οποίο καλούνται οι παραλήπτες να επισκεφθούν μία ανύπαρκτη ιστοσελίδα, η οποία προσφέρει εμβολιασμούς για την προστασία κατά του ιού Η1Ν1.

Το email υποτίθεται ότι προέρχεται από τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο των Ασθενειών και κατευθύνει τους παραλήπτες σε μία ιστοσελίδα που μοιάζει με επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα και τους προτείνει να συμπληρώσουν μία αίτηση για εμβολιασμό, ανακοίνωσαν οι ερευνητές από τις εταιρίες ασφαλείας των υπολογιστών Symantec Corp και AppRiver.

Οι ίδιοι είπαν ότι ξεκίνησαν να βλέπουν εκατομμύρια μηνύματα spam την Τρίτη, που εντάσσονται προφανώς στο πλαίσιο ενός σχεδίου να επιμολυνθούν οι υπολογιστές με επικίνδυνο λογισμικό που επιτρέπει μετά στους χάκερ να έχουν τον έλεγχο τους.

Μόλις αποκτήσει τον έλεγχο του υπολογιστή, ο χάκερ μπορεί με τη βοήθεια ενός μηχανήματος να κλέψει προσωπικά δεδομένα του χρήστη, να επιτεθεί σε άλλους υπολογιστές ή να μετατρέψει τον προσωπικό υπολογιστή σε server για ηλεκτρονικά μηνύματα spam.

Οι χαμηλές τιμές χοληστερόλης προκαλούν τάσεις αυτοκτονίας

Οι χαμηλές τιμές ολικής χοληστερόλης προδιαθέτουν για αυτοκτονία και επιθετικότητα, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών ερευνών στα οποία αναφέρθηκαν ο επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιος Δουζένης και ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο Βασίλης Κονταξάκης σε ανακοινώσεις τους στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφάλου και Συμπεριφοράς, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Η έρευνα για τη σχέση της στάθμης της χοληστερόλης με την αυτοκτονικότητα ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια από Σκανδιναβούς ερευνητές οι οποίοι προσπάθησαν να μειώσουν στο γενικό πληθυσμό την χοληστερίνη για να ελαττώσουν τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα με τη χορήγηση αντιλιπιδιαμικών.

«Πράγματι μειώθηκαν οι θάνατοι από καρδιαγγειακά αλλά ,προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών, ο γενικός δείκτης θνησιμότητας δεν μειώθηκε. Ψάχνοντας λοιπόν βρήκαν ότι είχαν αυξηθεί οι δείκτες θνησιμότητας από αυτοκτονίες και γενικά από βίαιες συμπεριφορές και αυτό άρχισε να τους προβληματίζει. Γίνανε πολλές μελέτες και φαίνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι η χαμηλή στάθμη χοληστερόλης σχετίζεται με τις αυτοκτονίες χωρίς όμως να έχει ακόμη εξηγηθεί πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κονταξάκης.

Ο κ. Δουζένης από τη πλευρά του επισήμανε ότι έχει βρεθεί πως η χαμηλή χοληστερόλη προδιαθέτει για αυτοκτονική διάθεση και για επιθετικότητα σύμφωνα με στοιχεία από διεθνείς έρευνες . «Αυτό το εύρημα δεν έχει καταφέρει να εξηγηθεί ακόμη αλλά , είναι επιβεβαιωμένο από πολλές εργασίες ότι η χαμηλή χοληστερόλη αυξάνει την αυτοκτονικότητα Πολλές φορές το επιδιώκουμε και εμείς σαν ψυχίατροι και πολλές φορές το βλέπουμε σε ανθρώπους που παίρνουν αντιλιπιδαιμικά φάρμακα να εμφανίζουν χαμηλή διάθεση, να κάνουν αρνητικές σκέψεις. Αυτό είναι κάτι για το οποίο και οι παθολόγοι και εμείς οι ψυχίατροι να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι ώστε να το αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε ο κ. Δουζένης.

Ο κ. Κονταξάκης επισήμανε ότι βιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχέση της σεροτονίνης με την αυτοκτονικότητα. Όπως εξήγησε η σεροτονίνη είναι μια βιογενής αμίνη του εγκεφάλου η οποία ρυθμίζει τα συναισθήματα, την παρορμητικότητα, την επιθετικότητα κλπ σε συνδυασμό με άλλες ουσίες και φαίνεται ότι άτομα που έχουν χαμηλή στάθμη των μεταβολιτών της σεροτονίνης είναι πιο ευάλωτα στην επιθετικότητα και την αυτοκτονικότητα. Πρόσθεσε ακόμη ότι έχουν βρεθεί ορισμένα γονίδια τα οποία εμπλέκονται σε αυτές τις παρορμητικές επιθετικές συμπεριφορές που αφορούν κυρίως τη σεροτονίνη. «Η βιοτεχνολογία με πολύ φιλόδοξα σχέδια αποσκοπεί να τροποποιήσει αυτά τα γονίδια αλλάζοντας και τη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων . Αυτά είναι σημαντικά καινούργια βήματα» τόνισε ο κ. Κονταξάκης.

Η Ελλάδα πρώτη μεταξύ των χωρών με τις λιγότερες αυτοκτονίες

Οι αυτοκτονίες είναι ένα σύνθετο μείζον βιοψυχοκοινωνικό πρόβλημα σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ ανησυχητικό είναι ότι παρουσιάζει μία σημαντική αύξηση μεταξύ των νέων γεγονός που οδήγησε την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των αυτοκτονιών με διαφόρων τύπων προληπτικές παρεμβάσεις .

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες του κόσμου και της Ευρώπης στις αυτοκτονίες με δείκτη αυτοκτονιών 4-5 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ στην Εσθονία και τη Λετονία είναι 70/100.000. Ο κ. Κονταξάκης εξηγώντας το χαμηλό ποσοστό αυτοκτονιών στη χώρα μας ανέφερε ως ένα αποτρεπτικό στοιχείο το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη στενοί οικογενειακοί και κοινωνικοί δεσμοί καθώς και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Παράλληλα όμως τόνισε : «Η Ελλάδα είναι η πρώτη όμως στα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη. Αυτό κάτι δείχνει. Πώς κανείς χειρίζεται την επιθετικότητά του; Είτε ενδοβάλλοντάς την είτε προβάλλοντας την . Αν την ενδοβάλλει κανείς αυτοκτονεί, αν την προβάλλει κάνει μια βίαιη πράξη προς τους άλλους. Έχει βρεθεί ότι όταν κάποιος οδηγεί ένα αυτοκίνητο μεθυσμένος με μεγάλη ταχύτητα αυτή είναι παραυτοκτονική συμπεριφορά γιατί πιθανότατα θα οδηγήσει στο θάνατο».

Εξηγώντας τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονικών στις Βόρειες χώρες ανάφερε ότι αυτό έχει σχέση με την αλλαγή του κοινωνικού στάτους, που έχει ως συνέπεια την αλλαγή ή μη λειτουργία των κοινωνικών δομών, οπότε και εμφανίζονται εκτροπές συμπεριφορών είτε προς τη βία είτε προς την αυτοκαταστροφή. Πρόσθεσε ακόμη ότι η απελπισία και η απαισιοδοξία είναι επιβαρυντικοί παράγοντες σε ευάλωτα άτομα, τονίζοντας ότι η προδιάθεση και το στρες πυροδοτούν τις αυτοκτονίες.

Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας παρατηρούνται στα άτομα που έχουν ψυχικές διαταραχές. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή ψυχιατρική Αθανάσιο Δουζένη, στα άτομα με διπολική διαταραχή τα ποσοστά αυτοκτονίας κυμαίνονται γύρω στα 20%, ενώ στους σχιζοφρενείς είναι 10-15%. Υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας που φτάνουν στο 18% παρατηρούνται και στους αλκοολικούς αλλά και στα άτομα που έχουν διαταραχές προσωπικότητας. Να σημειωθεί ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας παγκοσμίως είναι 10πλάσιες από τους θανάτους από αυτοκτονία.

Επίθεση σε πεζές περιπολίες της αστυνομίας στα Εξάρχεια

Επίθεση σε δύο πεζές περιπολίες της αστυνομίας στα Εξάρχεια με ξύλα, πέτρες και άλλα αντικείμενα πραγματοποίησαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, δύο ομάδες κουκουλοφόρων των 20 ατόμων η καθεμία.

Οι δράστες τραυμάτισαν δύο αστυνομικούς ενώ αυτή την ώρα γίνεται επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Δεν θα ανεχθούμε επανάληψη σκηνικού τρόμου

«Δεν θα ανεχθούμε επανάληψη σκηνικού τρόμου στις πόλεις. Δεν θα παραδώσουμε την Αθήνα σε βανδαλισμούς. Δεν θα επιτρέψουμε εκμετάλλευση της μνήμης του αδικοχαμένου Αλέξη», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Δεν είμαστε εδώ για να συμβιβαστούμε με τη βία και την ανομία, αλλά για να ενθαρρύνουμε τους αγώνες και το στοίχημα των παιδιών να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες απομονώνοντας τις περιφερειακές ομάδες που θέλουν να δημιουργήσουν άβατα και γκέτο», πρόθεσε.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν το βραδυ της Πέμπτης, έξω από τη Νομική Σχολή στην οδό Ακαδημίας, μετά το τέλος της πορείας αντιεξουσιαστών.

Τετρακόσια περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία Βικτωρίας, με κατεύθυνση το πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων.

Όταν έφτασαν μπροστά στη Νομική προκάλεσαν ζημιές σε ένα αυτοκίνητο και άρχισαν να πετουν πέτρες ενάντια των αστυνομικών δυνάμεων.

Για αρκετή ώρα παρέμειναν κλειστές η Ακαδημίας και η Σόλωνος, ενώ η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη μιας νεαρής κοπέλας και σε έξι προσαγωγές.

Ο ΧΥΤΑ Ζακύνθου έκλεισε

Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) του Καλαμακίου στη Ζάκυνθο, παραμένει αποκλεισμένος από την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, από κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Ο λόγος του αποκλεισμού είναι η των στραγγιδίων του ΧΥΤΑ στην θαλάσσια περιοχή του Κόλπου του Λαγανά και η πρόκληση τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής.

Εκτός από την μόλυνση που προκαλείται από τον εν λόγω ΧΥΤΑ, υποβαθμίζεται και ολόκληρη η περιοχή του Καλαμακίου, η οποία είναι από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ζακύνθου.

Να σημειωθεί ότι είναι η καρδιά του Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου όπου ζει η χελώνα Caretta caretta και ρυπαίνει τοξικά το εν λόγω καταφύγιο.

Ο χρόνος ζωής του του ΧΥΤΑ Ζακύνθου έχει λήξει εδώ και πέντε χρόνια, χωρίς να έχει βρεθεί κάποια λύση μέχρι στιγμής.

Χριστουγεννιάτικο Bazaar για τα αδέσποτα ζώα

Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης διοργανώνει το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο Bazaar για τα αδέσποτα ζώα, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το απόγευμα, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο στην οδό Πουσουλίδου και Χαλκοκονδύλη κοντά στην κεντρική πλατεία της Ηλιουπόλης.

Η συμμετοχή του κόσμου θα συμβάλει στην συνέχεια του έργου των εθελοντών για να σωθούν ακόμα περισσότερα αδέσποτα ζώα.

Φέτος θα συμμετέχουν ειδικοί κομμωτές που θα προσφέρουν δωρεάν συμβουλές περιποίησης για τα σκυλάκια καθώς και μια εκπαιδεύτρια σκύλων, η οποία θα δίνει δωρεάν συμβουλές για τα εν λόγω ζώα, το Σάββατο 15:00-18:00 και την Κυριακή 12:00-15:00.

Επίσης θα υπάρχουν πρωτότυπα ρούχα και αξεσουάρ για τους τετράποδους φίλους, διακοσμητικά αντικείμενα με θέμα το σκύλο και τη γάτα, καθώς και βιβλία και cd.

Τα μέλη της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης θα ενημερώσουν το κόσμο για τη δράση του Σωματείου, καθώς και για τα ζώα που είναι διαθέσιμα για υιοθεσία.

Πράσινα τέλη κυκλοφορίας: προθεσμίες πληρωμής

Μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου μπορούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών να πληρώσουν στις τράπεζες ή μέσω του Διαδικτύου τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας για το 2010 και τον ετήσιο ειδικό φόρο για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας είναι αυξημένα έως και 109% για τα παλιά αυτοκίνητα ενώ ο ετήσιος ειδικός φόρος κυμαίνεται από 150 έως 650 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τα ειδικά αυτοκόλλητα θα χορηγούνται από 19 τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Αγροτική, Εμπορική, Εurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Citibank, Marfin - Εγνατία, Κύπρου, Γενική, Millenium, Attica, Aspis, Probank, Proton, FBB, Ελληνική Τράπεζα LTD, Πανελλήνια Τράπεζα), 15 συνεταιριστικές τράπεζες, τα Ταμεία Παρακαταθηκών και Δανείων και τα ΕΛΤΑ.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης ή μη καταβολής των τελών κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν πρόστιμα.

Ο Γύρος της Αθήνας την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου

Πρόσκληση σε όλους τους Αθηναίους και όλες τις Αθηναίες να συμμετάσχουν στον 26ο Γύρο της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, απηύθυναν σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης Βασίλης Κικίλιας.

Ο φετινός αγώνας είναι αφιερωμένος στους νέους ανθρώπους και τη Δύναμη της Ψυχής τους.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σημερινής ημέρας ήταν ο Βασίλης Δοσούλας, τον οποίο ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης βράβευσε για την στάση ζωής του αλλά και την προσφορά του με τα μηνύματα που στέλνει στην ελληνική κοινωνία μετά την περιπέτειά του.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, μίλησε για τη δύναμη της ψυχής που έδειξε ο Bασίλης Δοσούλας αλλά και την αμέριστη στήριξη των γονιών και των γιατρών του στη μεγάλη του προσπάθεια.

Τόνισε πως ο 26ος Γύρος της Αθήνας θα είναι ο πιο επιτυχημένος από όσους έχουν προηγηθεί, και, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Παρότι ζούμε σε μια εποχή, κατά την άποψή μου, λίγο άγονη από άποψη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, όταν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι Έλληνες, που μπορεί λίγο να έχουν κοιμηθεί μέσα τους οι λέξεις φιλότιμο και συμπαράσταση – αλλά ποτέ δεν έπαψαν να υπάρχουν – βλέπουν τέτοιες πρωτοβουλίες από όπου κι αν προέρχονται, αμέσως ανταποκρίνονται μαζικά με ενθουσιασμό. Και υπενθυμίζω ότι η λέξη φιλότιμο δεν υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα του κόσμου. Όσα λεξικά κι αν ανοίξετε, τη λέξη φιλότιμο δεν θα τη βρείτε μεταφρασμένη. Είναι χαρακτηριστικό δικό μας.

Πρέπει να σας πω ότι γενικά σε δράσεις που αφορούν την κοινωνική αλληλεγγύη, έχουμε πάντα τον κόσμο δίπλα μας. Ο Γύρος της Αθήνας είναι μία άρτια διοργάνωση και εν αντιθέσει με άλλους, δεν ζητάμε συμμετοχή από κανέναν. Είναι με ιδίες δυνάμεις. Και θέλω να ευχαριστήσω κυρίως τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, που είναι η μεγάλη δύναμη του Δήμου Αθηναίων στο κομμάτι, που λέγεται κοινωνική πολιτική, και για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Οι δράσεις μας στο κομμάτι αυτό δεν υπάρχουν στο σύνολό τους σε κανέναν άλλον Δήμο πρωτεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΟΝΑ Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε για άλλη μία φορά ότι «σημασία στο Γύρο της Αθήνας έχει η συμμετοχή. Γι αυτό και στο πρόσωπο του Βασίλη Δοσούλα διακρίνουμε τη δύναμη και τη θέληση κάθε συμμετέχοντα στη διοργάνωση. Ο Βασίλης αποτελεί πρότυπο ζωής για όλους μας και κυρίως για τα νέα παιδιά». Αναφερόμενος στο Δήμαρχο Αθηναίων υπογράμμισε ότι «ο Νικήτας Κακλαμάνης δίνει μεγάλο βάρος σε τέτοιες διοργανώσεις διότι πιστεύει στο τρίπτυχο πολιτισμός, αθλητισμός και κοινωνική αλληλεγγύη».

Εμφανώς συγκινημένος, ο Βασίλης Δοσούλας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων και σημείωσε ότι το δικό του μότο για την ζωή είναι: «Χαλαρά και με πάθος. Με πείσμα και με δύναμη».

Παρόντες στη Συνέντευξη Τύπου ήταν και οι δύο θεράποντες γιατροί του Βασίλη Δοσούλα, ο Διευθυντής της Μικροχειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο ΚΑΤ Δημήτρης Ευσταθόπουλος και η επιμελήτρια Α’ της Β’ Μικροχειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο ΚΑΤ Γιώτα Αρεταίου.

Η εκκίνηση του 26ου Γύρου της Αθήνας θα δοθεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στην Πλατεία Κοτζιά στις 10.00 το πρωί, ενώ την ίδια ώρα θα γίνει και η εκκίνηση για τα ΑμεΑ στην Πλατεία Μοναστηρακίου.

Σημεία εγγραφών:

Σε όλους τους χώρους του Ο.Ν.Α. (πολιτιστικά κέντρα, Κλειστά γυμναστηρια, Αθλητικά κέντρα, Κολυμβητηρια)
Στα γραφεία του Ο.Ν.Α. (Σατωβριάνδου 20, 104 32 Αθήνα, Τηλ.210-5284816-7)

Σε όλα τα ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) του Δήμου Αθηναίων

Πληροφορίες : Στα 7 δημοτικά διαμερίσματα

Διαδρομές:

Διαδρομή 8χλμ.

- ΠΛ. ΚΟΤΖΙΑ (ΑΦΕΤΗΡΙΑ)
- ΑΘΗΝΑΣ
- ΠΛ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ
- ΠΕΙΡΑΙΩΣ
- ΑΣΩΜΑΤΩΝ
- ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΗΛ.
- ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
- ΔΙΟΝ. ΑΡΕΟΠΑΓΕΙΤΟΥ
- Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ
- ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ
- ΑΡΔΗΤΟΥ
- ΒΑΣ. ΚΩΝ/ΝΟΥ
- ΒΑΣΙΛ. ΣΟΦΙΑΣ
- ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ)
- ΠΛ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ
- ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ
- ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ
- ΠΕΙΡΑΙΩΣ
- ΑΘΗΝΑΣ
- ΠΛ. ΚΟΤΖΙΑ

Διαδρομή 3,5χλμ.

ΠΛ. ΚΟΤΖΙΑ (ΑΦΕΤΗΡΙΑ)
- ΑΘΗΝΑΣ
- ΠΛ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ
- ΠΕΙΡΑΙΩΣ
- ΑΣΩΜΑΤΩΝ
- ΕΡΜΟΥ
- ΑΘΗΝΑΣ
- ΠΛ. ΚΟΤΖΙΑ

Διαδρομή 700μ.

- ΠΛ. ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ
- ΑΘΗΝΑΣ
- ΠΛ. ΚΟΤΖΙΑ

Τίνα Μπιρμπίλη: ο ρυπαίνων θα πληρώνει

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, τόνισε χαρακτηριστικά ότι όποιος θα ρυπαίνει το περιβάλλον θα πληρώνει πρόστιμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Η κ. Μπιρπίλη μιλώντας σε σχετικό Φόρουμ, αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά εκγλήματα που συντελούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στον Ασωπό, τον Κορινθιακό και το Μαλιακό Κόλπο.

Όσοι ρυπαίνουν θα καλούνται να πληρώνουν για την πρόληψη και την αποκατάσταση της εν λόγω περιοχής.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Σταύρος Δήμας, επισήμανε ότι η παραβίαση της προστασίας του περιβάλλοντος είναι πλέον ποινικό αδίκημα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προσθεσμία μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010 να ενσωματώσουν την οδηγία για την ποινικοποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων στο εθνικό τους δίκαιο, πρόσθεσε ο κ. Δήμας.

Η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, δήλωσε ότι η χωροθέτηση του βιομηχανικού πάρκου των Οινοφύτων θα αρχίσει άμεσα σε συνεργασία με την γενική γραμματέα Χωροταξίας.

Ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, τόνισε ότι οι υποθέσεις θα εκδικάζονται μόνο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα των Επιθεωρητών.

Greenpeace: αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι την έναρξη της Συνόδου της Κοπεγχάγης για το Κλίμα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Όλα τα βλέμματα του κόσμου στρέφονται στη δανέζικη πρωτεύουσα, όπου οι ηγέτες του πλανήτη θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μία ισχυρή και νομικά δεσμευτική συμφωνία, που θα γλιτώσει τον πλανήτη από τις ανεξέλεγκτες κλιματικές αλλαγές!

Η Κίνα ανακοίνωσε μονομερή στόχο για τη μείωση της ενεργειακής της έντασης έως το 2020, στόχο που μπορεί να ενισχύσει με την υποστήριξη των ανεπτυγμένων κρατών.

Τα φτωχότερα κράτη υποστηρίζουν μία νομικά δεσμευτική συνθήκη και φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών για τα ανεπτυγμένα κράτη, ενώ τα ίδια ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να συμβάλουν στον βαθμό που τους αναλογεί.

Αντίθετα, οι αναπτυγμένες χώρες συνεχίζουν να προκαλούν εκνευρισμό στην παγκόσμια κοινότητα με τις χαμηλές προσδοκίες τους ενόψει Κοπεγχάγης.

Από τη μία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δε δείχνει πρόθυμη να αναβαθμίσει τον πενιχρό στόχο του 20% (μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990), ένα στόχο που θα τον επιτύχει ούτως ή άλλως, χωρίς να καταβάλει σχεδόν καμία επιπλέον προσπάθεια.

Ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama φέρεται να θέτει χαμηλότερο στόχο μείωσης των εκπομπών της χώρας για το 2020, από αυτόν που είχε οριστεί για τις ΗΠΑ στο Κιότο για το 2010!

Από κει και πέρα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι τουλάχιστον είναι θετικό το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παρευρεθεί στην Κοπεγχάγη.

Μόνο που δήλωσε ότι θα βρεθεί εκεί στις 9 Δεκεμβρίου (μία ημέρα πριν ταξιδέψει για το Όσλο για την απονομή του Νόμπελ ειρήνης) και πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς θα κάνει στην Κοπεγχάγη εκείνο το διάστημα, αφού δε θα βρίσκεται κανείς άλλος ηγέτης εκεί τόσο νωρίς στις συνομιλίες.

Όλοι οι ηγέτες θα παρευρεθούν στην Κοπεγχάγη κατά το τέλος των διαπραγματεύσεων, κυρίως στο κρίσιμο τριήμερο 15-18 Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή θα είναι απαραίτητη η παρουσία τους προκειμένου να καθορίσουν την τελική μορφή της συμφωνίας.

Από τις αναπτυγμένες χώρες, πάντως, αξίζει κανείς να κάνει ιδιαίτερη μνεία στη Νορβηγία, όντας η μόνη βιομηχανική χώρα που έθεσε φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 40% ως το 2020 (πάντα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990).

Η Νορβηγία γίνεται έτσι η πρώτη (και μόνη ως τώρα) βιομηχανική χώρα που κάνει αυτό που θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο: να θέσει στόχους μείωσης των εκπομπών στα επίπεδα που υποδεικνύει η επιστήμη ως ασφαλή προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικότερες συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.

Ωστόσο, η ΕΕ θα έχει μία τελευταία ευκαιρία να αναβαθμίσει το στόχο της, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Καθώς οι συνομιλίες στην Κοπεγχάγη θα βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αντιπροσωπείες των χωρών του ΟΗΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν μία ευκαιρία να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα, που οι ίδιες οι βιομηχανικές χώρες έχουν καλλιεργήσει με τις χαμηλές τους φιλοδοξίες και να δώσουν μία νέα πνοή στις συνομιλίες.

Υβριδικό ενεργειακό έργο στην Ικαρία

O πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Σίμος Σιμόπουλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πρώτου υβριδικού πάρκου της Ικαρίας, τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις όσον αφορά τα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Πάντως ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός οτι η ΡΑΕ ανέλαβε την υποχρέωση να παρακολουθεί την πορεία των έργων και μετά την έκδοση άδειας παραγωγής,

Από την πλευρά της, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, τόνισε ότι ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στην καθυστέρηση των αιτήσεων που αφορούν έργα πράσινης ενέργειας που έχουν «κολλήσει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Ο υβριδικός σταθμός της Ικαρίας αποτελείται από ένα αιολικό πάρκο ισχύος 2,7 MW, από δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 4,15 MW και ταμιευτήρες νερού για αποθήκευση ενέργειας.

Ο εν λόγω σταθμός είναι ο πρώτος υβριδικός σταθμός που έλαβε άδεια παραγωγής το έτος 2002, βρίσκεται υπό κατασκευή, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2010, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2012. Το κόστος επένδυσης ανέρχεται σε 23,2 εκατ. ευρώ.

Με το συγκεκριμένο έργο επιτυγχάνεται υψηλή διείσδυση ΑΠΕ περίπου 50% σε ενέργεια, δεδομένου ότι σήμερα, λόγω των τεχνικών αδυναμιών των αυτόνομων νησιωτικών συστημάτων, η διείσδυση των ΑΠΕ δεν υπερβαίνει το 15 - 20%.

Πρόβατα «χαμηλών εκπομπών» ετοιμάζουν οι Αυστραλοί

Αυστραλοί γενετιστές επιχειρούν να αναπαραγάγουν πρόβατα που θα ρεύονται λιγότερο, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις ποσότητες μεθανίου που εκλύουν.

Το 12% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Αυστραλίας οφείλεται στις αγροτικές δραστηριότητες, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφείλεται στα ζώα και ειδικότερα στα βοοειδή, τα πρόβατα και τα γουρούνια.

Σε ό,τι αφορά τα πρόβατα, κατά βάση εκλύουν μεθάνιο την ώρα που ρεύονται.

Για να υπολογίσουν τις ποσότητες μεθανίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, οι επιστήμονες συγκεντρώνουν τα πρόβατα σε έναν ειδικό θάλαμο αμέσως μόλις τα ταΐσουν και διεξάγουν μετρήσεις.

Στόχος των Αυστραλών επιστημόνων είναι να «εντοπίσουν» τα πρόβατα που παράγουν λιγότερο μεθάνιο,δηλαδή ρεύονται λιγότερο, και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε γενετική αναπαραγωγή.

«Αν οι εκπομπές μεθανίου από τα 80 εκατομμύρια πρόβατα της Αυστραλίας μειωθούν κατά 15% την επόμενη δεκαετία, θα έχουμε καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τα αέρια του θερμοκηπίου» τόνισε ο John Goopy, επικεφαλής της επιστημονικής έρευνας.

3-12 Διεθνής Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ.
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΑΝ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΖΩΗΣ ΣΕ ΙΣΑΞΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.
“Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ”
Σύλλογος ατόμων ΑμεΑ
Σκιάθου 18
16346 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ--

Καταβολή οικογενειακών πολυτεκνικών επιδομάτων

Σε συνολικά 435.564 οικογένειες θα καταβληθούν τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα του ΣΤ' Διμήνου 2009, από 7 έως 15 Δεκεμβρίου. Στα πολυτεκνικά επιδόματα έχει χορηγηθεί αύξηση 2% από 1-1-2009 ενώ η συνολική τους δαπάνη ανέρχεται σε 131.495.575,38 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος τρίτεκνης οικογένειας είναι οι εξής:

1. Η μητέρα που έχει ή αποκτά τρία ζώντα τέκνα για κάθε άγαμο παιδί της κάτω των 23 ετών. Το επίδομα διακόπτεται την 1η του έτους κατά το οποίο το επιδοτούμενο άγαμο τέκνο συμπληρώνει το 23ο έτος της ηλικίας του.

Τα τέκνα τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος λήψης αυτού του επιδόματος, είναι αυτά που αποκτώνται από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους, τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα και τα γεννηθέντα εκτός γάμου. Το επίδομα αυτό χορηγείται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει τρία ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους ή και νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα τέκνα από τον ίδιο, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά αυτά.

2. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή εγκαταλείψει υπαίτια τα παιδιά του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, η παροχή καταβάλλεται στο πρόσωπο που έχει την ευθύνη διατροφής των παιδιών.

3. Το επίδομα αυτό δικαιούνται οι εξής κατηγορίες προσώπων:

α) οι Έλληνες πολίτες,

β) οι ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας,

γ) οι πολίτες των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

δ) οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία) καθώς και οι Ελβετοί πολίτες,

ε) οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες (Ν.Δ. 3989/1959, Α.Ν. 389/ 1968)

στ) οι ανιθαγενείς που διέπονται από Διεθνείς Συμβάσεις (Ν. 139/ 1975)

ζ) αλλοδαποί, δικαιούχοι ανθρωπιστικού καθεστώτος παραμονής στην Ελλάδα (άρθρο 8 Π.Δ. 61/ 1999)

η) οι πολίτες άλλων κρατών που είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον Ανταποκριτή του Ο.Γ.Α. του Δημοτικού Διαμερίσματος ή της Κοινότητας του τόπου κατοικίας τους, όπου θα υποβάλλουν αίτηση- δήλωση στο ειδικό έντυπο ΟΕ1, προσκομίζοντας τα εξής δικαιολογητικά:

α) πιστοποιητικό για την οικογενειακή κατάσταση,

β) σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή είναι υπαίτιος για εγκατάλειψη των παιδιών του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκηση του με αυτά, πρέπει να υποβάλλεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασης του ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη διατροφής των τέκνων.

Σε κάθε περίπτωση, οι διακαιούχοι του επιδόματος τρίτεκνης οικογένειας πρέπει να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.

Τρυπιούνται έξω από το Πολυτεχνείο....



Ο πεζόδρομος της Τοσίτσα έχει μαζέψει όλους τους χρήστες
της Πλατείας Θεάτρου.

Συνωστισμός και όταν σκοτεινιάζει δεν διστάζουν
να στηθούν έξω από την Πύλη του Πολυτεχνείου
και να αρχίζουν να τρυπιούνται.
Το θέαμα είναι επιεικώς απαράδεκτο.

Αθηναίος

Βρετανία: 10 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν εμβολιαστεί κατά της νέας γρίπης

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν έχει παρατηρηθεί καμία σοβαρή και απρόβλεπτη παρενέργεια σε κανέναν από τα 10 εκατομμύρια Ευρωπαίους που έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί κατά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1).

"Ενώ οι εκστρατείες εμβολιασμού συνεχίζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτιμάμε ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής", αναφέρει η ΕΜΕΑ, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, στην πρώτη εβδομαδιαία έκθεσή φαρμακοεπαγρύπνησης για τον ιό Η1Ν1.

Σύμφωνα με την ΕΜΕΑ "μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία σοβαρή απρόβλεπτη παρενέργεια όσον αφορά στην ασφάλεια (του εμβολίου)" και "το ποσοστό κινδύνων / πλεονεκτημάτων των πανδημικών εμβολίων και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του ιού Η1Ν1 παραμένει ευνοϊκό"

Οι πιο συχνές παρενέργειες που έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής είναι "ελαφρές και σύμφωνες με τις προβλέψεις" και "επιβεβαιώνουν το προφίλ ασφάλειας" των τριών εμβολίων που έχουν εγκριθεί από την ΕΜΕΑ, προσθέτει η Υπηρεσία.

Αυτή η έκθεση βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις χώρες μέλη της ΕΕ από την EudraVigilance, την υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης της ΕΜΕΑ.

Το νέο single από της Madonna!

Kυκλοφορεί στις 14 Δεκεμβρίου.

Το κομμάτι περιλαμβάνεται στην πρόσφατη συλλογή της, 'Celebration', ενώ στο single θα υπάρχει ένα remix του κομματιού, αλλά και το Akon remix του 'Celebration'
.

ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΕΡΟΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Ο Τζέιμς πήγε στην Κέρκυρα με το ιδιωτικό τζετ του, ένα αστραφτερό "Golfstream G550". Ο Κερτ επέλεξε το γρήγορο ελικόπτερο, που είχε αποκτήσει μόλις τον προηγούμενο χρόνο σε τιμή ευκαιρίας. Στην Κέρκυρα τούς υποδέχτηκαν φιλόξενα, αλλά σαν ...απλούς τουρίστες. Πράγματι, οι δύο τους δεν είναι μεγιστάνες: τα εναέρια μέσα τους, χωράνε άνετα σε ... μια μεγάλη βαλίτσα.

Είναι πελάτες μικρού ξενοδοχείου του νησιού -του μοναδικού στο είδος του παγκοσμίως- το οποίο ειδικεύεται στη φιλοξενία ανθρώπων με χόμπι τον αερομοντελισμό και έχει "πιστούς" από όλον τον κόσμο. Μάλιστα, πολλοί από τους "πιλότους" το επισκέπτονται σχεδόν κάθε καλοκαίρι, ακόμη και επί δέκα συνεχή χρόνια, για να ... παραβιάσουν με την ησυχία τους τον ελληνικό εναέριο χώρο με αεροπλάνα και ελικόπτερα-μινιατούρες!

Ιδρυτής και "ψυχή" του πρωτοποριακού ξενοδοχείου είναι ο Σπύρος Τσέλας, αερομοντελιστής ο ίδιος, ο οποίος ξεκινώντας από μια νοικιασμένη ξενοδοχειακή μονάδα, πριν από 10 χρόνια, κατόρθωσε στη συνέχεια να αποκτήσει ιδιόκτητη, "δένοντας" ξεκούραση και χόμπι σε ένα είδος θεματικών διακοπών, μοναδικών στον κόσμο (κάτι αντίστοιχο υπάρχει μόνο στη Γαλλία, αλλά μοιάζει περισσότερο με κάμπινγκ).

Πώς εμπνεύστηκε τη δημιουργία του ξενοδοχείου; «Ο αερομοντελισμός», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι μια ασχολία ως επί το πλείστον ανδρική, που σε απορροφάει σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, συχνά οι γυναίκες "γκρινιάζουν" ότι δεν μπορούν να χαρούν τις διακοπές τους, γιατί ο σύζυγος είναι απορροφημένος στον αερομοντελισμό τον ελεύθερο χρόνο του. Το ξενοδοχείο συμβιβάζει τις δύο ανάγκες και για αυτό έχει γίνει πολύ αγαπητό».

Η πρωτότυπη μονάδα, δυναμικότητας 40 κλινών, βρίσκεται κοντά στη Γουβιά και, εκτός από οδική πρόσβαση προς 7-8 σχετικά κοντινές παραλίες της Κέρκυρας, προσφέρει στους πελάτες της έκταση 73 στρεμμάτων, για να απολαύσουν τον αερομοντελισμό.

Μάλιστα, για όσους δεν έχουν φέρει μαζί τους τα δικά τους αερομοντέλα, διαθέτει στόλο περίπου 50-60 αεροπλάνων και ελικόπτερων, που οι ενδιαφερόμενοι (κατά το 99% ξένοι και κατά το 60% "επαναλαμβανόμενοι" τουρίστες) μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να "πετάξουν".

Να τί κάνουν οι Κινέζοι στους "διαδηλωτές"

Δικαστήριο της επαρχίας Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας επέβαλε τη θανατική ποινή σε τρία ακόμα μέλη της μειονότητας των Ουιγούρων με την κατηγορία του φόνου και άλλων εγκλημάτων βίας στη διάρκεια των αιματηρών εθνοτικών επεισοδίων που ξέσπασαν τον περασμένο Ιούλιο στην πρωτεύουσα Ουρούμτσι και στοίχισαν τη ζωή περίπου 200 ανθρώπων.

Οι τελευταίες αυτές θανατικές καταδίκες επιβλήθηκαν παρά τις διαμαρτυρίες των εξόριστων Ουιγούρων, που χαρακτηρίζουν τις συνεχιζόμενες δίκες πολιτικές και άδικες.

Μέχρι σήμερα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο 17 άνθρωποι κατηγορούμενοι για τα πιο βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κίνα εδώ και δεκαετίες. Από αυτούς εννέα εκτελέστηκαν στις αρχές Νοεμβρίου.

Δύο από τους καταδικασθέντες σε θάνατο σήμερα, οι Χεϊρινίσα Σαβούτ και Ρουτζιχάρι Νιγάζ ανήκουν, όπως φαίνεται από τα ονόματά τους, στη μουσουλμανική και τουρκόφωνη εθνότητα των Ουιγούρων που αριθμεί 8 εκατομμύρια κατοίκους και επικρατεί πληθυσμιακά στη Σιντζιάνγκ, ενώ ο τρίτος, ο Λι Λονγκφέι, ανήκει κατά τα φαινόμενα στην εθνότητα Χαν που αποτελεί πλειοψηφία στην υπόλοιπη Κίνα.

«Η κινεζική κυβέρνηση αγνόησε κατάφωρα όλους τους κανόνες της δίκαιης δίκης σε μία εκστρατεία που αποσκοπεί στο να φιμώσει και να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό των Ουιγούρων με εκτελέσεις και μαζικές συλλήψεις», καταγγέλλει η Ρεμπίγια Καντίρ, εξόριστη ηγέτις του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Ουιγούρων που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τους εξόριστους Ουιγούρους, τα επεισόδια βίας ξέσπασαν στο Ουρούμτσι ύστερα από μία ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με το αίτημα να χυθεί άπλετο φως στο φόνο δύο Ουιγούρων σε ένα εργοστάσιο της Σαογκουάν στη νότια Κίνα.

Οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν με συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία και εξελίχθηκαν σε επιθέσεις των Ουιγούρων εναντίον κατοίκων της εθνότητας Χαν στο Ουρούμτσι.

Ελληνικά για ταχύρυθμα εκπαιδευτικά προγράμματα

"Πολύ κακώς εξέφερα την κουβέντα που εξέφερα". Ποιός το είπε πριν από λίγο στο Μεσημεριανό Εξπρές του ALTER ; Ναι καλά το καταλάβατε. Ο Βασίλειος το είπε για όσα περί χρεωστούμενων της ΄Αντζελας Δημητρίου έλεγε στην εκπομπή της πρωινής Μελέτη στον STAR και άλλα τινά. Τώρα εμείς αναρωτιόμαστε.΄Αν λέμε άν η ¨Αντζελα κυρία πάντα όπως την ξέρουμε χρόνια τώρα χρωστούσε φορέματα με πια τιμολόγια τα αγόρασε; Πόσα χρήματα αφορούν; Ρωτάμε γιατί είμαστε πολίτες μιάς χώρας που βάλτωσε στην ξεφτίλα της φοροδιαφυγής και όχι από μισθωτούς και συνταξιούχους. Θέλουμε να ξέρουμε γιατί τα τιμολόγια έχουν και ΦΠΑ που έπρεπε να πληρωθεί στο κράτος κύριε "εξέφερα". Καταλάβατε γιατί δεν πρέπει να μας παραμυθιάζεται με το ότι όλα είναι καλά δεν συμβαίνει τίποτα . Συμβαίνει κύριε και παρασυμβαίνει.Να δούμε τα τιμολόγια ή τα πιστωτικά τους άν αφορούσαν δώρα στην κ. Αντζελα Δημητρίου.΄Ετσι για να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ μας και να μη μας ενοχλεί όταν κάνετε "μάσκες" μεταξύ σας.

Όχι Βουλγαρίας στις ενταξιακές διεκδικήσεις της ΠΓΔΜ

Η ΠΓΔΜ καλείται να αποδείξει έμπρακτα και όχι με λόγια τη βούλησή της να ακολουθήσει την πολιτική καλής γειτονίας, δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, επισημαίνοντας πως η πολιτική αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα και κριτήριο για την ένταξη κάθε υποψήφιας χώρας στην Ε.Ε.

«Η υποστήριξη της Βουλγαρίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ισχύει μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ξεκάθαρη βούληση της ηγεσίας των Σκοπίων να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανταποκριθεί στην προσδοκία μας για συμπεριφορά καλής γειτονίας ευρωπαϊκού τύπου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπορίσοφ από το βήμα της Βουλής.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η προσχώρηση κρατών με ανοιχτά προβλήματα με τους γείτονές τους απειλεί να μετατρέψει τις διμερείς εκκρεμότητες σε εσωτερικά προβλήματα της Ένωσης, σε βάρος της ενότητας και της αρμονικής συνεργασίας στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Χρυσός Οδηγός & 11880 " Το κουτούπωμα"

Πήραμε πρόσφατα τον νέο Χρυσό Οδηγό Αττικής. Καλορίζικος και καλές δουλειές στους επαγγελματίες που περιέχονται μέσα του. Δεν είμαστε κακοί αλλά γυρίζοντας την 1η σελίδα του, ώ του θαύματος μια διαφήμηση του 11880 πανέξυπνη, μπράβο στα παιδιά του 11880, που για να συναγωνιστεί το 11811 της εταιρίας του Χρυσού οδηγού, λέει όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, γιατί να γυρίζετε τις σελίδες και να μήν κάνετε ένα τηλεφώνημα.

Ρε ατσίδες του Χρυσού οδηγού άμα είναι με ένα τηλεφώνημα να κάνει κάποιο
ς την δουλειά του γιατί να δίνει τόσα λεφτά για να διαφημιστεί στις σελίδες του Χρυσού οδηγού; Βάζετε τα χεράκια σας και βγάζετε τα ματάκια σας;
Μα αφού η Marketing Manager σας στην επιστολή της μιλάει για 35 χρόνια παρουσίας του εργαλείου αυτού στην αγορά ενώ όλοι ξέρουν ότι από το 1970 είναι ο Χρυσός οδηγός στην Ελλάδα, 40 χρόνια δηλαδή, τι περιμένεις;
Θα σας προσπεράσουν θα σας παίρνουν τις δουλειές και δεν θα πάρετε χαμπάρι πότε θα μείνετε με έναν Χρυσό οδηγό με ελάχιστες σελίδες διαφήμισης.