BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γεγονότα

536 - Ο Στρατηγός του Βυζαντίου Βελισσάριος, μετά την νίκη του επί των Οστρογότθων του Θεοδωρίχου, εισέρχεται θριαμβευτής στην Ρώμη.



Γεννήσεις




1608 - Τζον Μίλτον, Άγγλος ποιητής
1859 - Γεώργιος Δροσίνης, Ποιητής και πεζογράφος
1868 - Φριτς Χάμπερ, Γερμανός χημικός, βραβείο Νόμπελ 1918
1916 - Κερκ Ντάγκλας, Αμερικανός ηθοποιός
1929 - Τζων Κασσαβέτης, Αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός, ελληνικής καταγωγής
1992 - Χρυσούλα-Άννα Πετρίδου, η ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο



Θάνατοι


638 - Σέργιος Α΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1894 - Παφνούτι Τσεμπυσέφ, Ρώσος μαθηματικός
1955 - Χέρμαν Βέυλ, Γερμανός μαθηματικός

Τέλος ο Τεν Κάτε από τον Παναθηναϊκό, νέος προπονητής ο Νιόπλιας

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός απέλυσε τον προπονητή Χενκ Τεν Κάτε και προσέλαβε στη θέση του τον Νίκο Νιόπλια ο οποίος θα κάτσει στον πάγκο του «τριφυλλιού» σε συνεργασία με τον Κριστόφ Βαζέχα.
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε σήμερα τη λύση της συνεργασίας της με τον Ολλανδό τεχνικό, ο οποίος σε δήλωσή του κάνει λόγο καθαρά για απόφαση του Νίκου Πατέρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει ότι σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρόεδρος, κ. Νικόλας Πατέρας, με τον προπονητή της ομάδας, κ. Χενκ Τεν Κάτε, συμφώνησαν τη λύση της συνεργασίας τους. Ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον προπονητή για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην ομάδα και για τη συνεργασία τους και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο μέλλον», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός τεχνικός τόνισε: «Υπήρξε τιμή για μένα η συνεργασία μου με τον Παναθηναϊκό και τα αποτελέσματα υποστηρίζουν το έργο μου. Έχω βάλει τα θεμέλια για την ομάδα. Σέβομαι το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην είναι ευχαριστημένοι με τη συνολική εικόνα, αλλά εγώ και οι συνεργάτες μου δώσαμε τα πάντα για την επιτυχία. Η απόφαση του προέδρου δεν θα επηρεάσει τη μεταξύ μας σχέση και τη φιλία που αναπτύξαμε. Επιπλέον, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού για την υποστήριξή τους και εύχομαι η ομάδα να κερδίσει τον τίτλο».

Ανακοινώθηκε η πρόσληψη Νιόπλια με συνεργάτη τον Βαζέχα

Δεν είχε περάσει ούτε μισή ώρα από την είδηση της απόλυσης του Τεν Κάτε και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε και τον αντικαταστάτη του, τον Νίκο Νιόπλια που στο παρελθόν έχει φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού.
Ο τεχνικός της εθνικής ελπίδων θα είναι ο διάδοχος του Ολλανδού στον πάγκο των «πρασίνων», με συνεργάτη του τον γνωστό σε όλους Πολωνό Κριστόφ Βαζέχα.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού. Από σήμερα κιόλας πιάνουμε δουλειά και στόχος μου είναι να πετύχω με την ομάδα σαν προπονητής ό,τι και σαν παίκτης: να κατακτήσω τίτλους», δήλωσε ο Νίκος Νιόπλιας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ.

Ο Κριστόφ Βαζέχα δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στην Παιανία. Η ομάδα έχει όλες τις δυνατότητες να φτάσει στην κορυφή και εκεί θέλουμε να την οδηγήσουμε».

Σεισμός 2,6 στις 08/12/2009 07:09 μμ

Σεισμός μεγέθους 2,6 της κλίμακας Richter, έγινε στο Ιόνιο Πέλαγος, στις 08/12/2009 07:09 μμ. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χλμ, ενώ το επίκεντρο του βρισκόταν 172 χλμ νοτιοδυτικά από Patrai και 84 χλμ νοτιοδυτικά από Zakinthos και 75 χλμ νοτιοδυτικά από Mouzakion (37.31 μοίρες βόρεια, 20.16 μοίρες ανατολικά).

Tagesspiegel «Χαμένη γενιά»

O γερμανικός τύπος είναι γεμάτος δημοσιεύματα για τα επεισόδια στην Αθήνα με αφορμή τον έναν χρόνο από το θάνατο του Α.Γρηγορόπουλου. Επίσης το Spiegel δημοσιεύει άρθρο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

«Ελληνικές πέτρες», είναι ο τίτλος του σχολίου που φιλοξενεί η Frankfurter Rundschau για τα επεισόδια στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα σημειώνει: «Οι διαδηλώσεις αυτές δεν γίνονται ως διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βίας, ούτε μόνο στη μνήμη του δολοφονημένου Αλέξη. Αυτό που εκφράζεται σε αυτές είναι ο φόβος, η απελπισία της νέας γενιάς που φοβάται για το μέλλον της. Η Ελλάδα είναι η χώρα που ξοδεύει τα λιγότερα χρήματα για την παιδεία μόλις το 2,5% του ΑΕΠ».

Η Tagesspiegel του Βερολίνου επιγράφει το σχόλιο της «Χαμένη γενιά» και αναφέρεται επίσης στην αγωνία, το άγχος και το φόβο των νέων για το μέλλον τους, ενώ για το εκπαιδευτικό σύστημα υπογραμμίζει: «Είναι το πιο απηρχαιωμένο, εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη και αυτό που παράγει είναι κυρίως ανέργους. Ένας στους πέντε απόφοιτους λυκείου δεν βρίσκει δουλειά. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη αυτής της χαμένης γενιάς. Ακόμα όμως και γι' αυτόν είναι μια μεγάλη δοκιμασία».

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Εκδηλώσεις μνήμης για τον Αλ.ΓρηγορόπουλοΗ Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί ένα εκτενές άρθρο με τίτλο: «Απογοήτευση στην Αθήνα», που συνοδεύει από μια μεγάλη φωτογραφία με τις οδομαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Η εφημερίδα αναφέρεται στα τελευταία γεγονότα, στα επεισόδια, στις συλλήψεις, στον τραυματισμό του πρύτανη και στον διάλογο που έχει ξεκινήσει στα ΜΜΕ για τα αίτια που οδηγούν σε αυτή τη βίαιη διαμαρτυρία: «Οι ταραχές των νέων στην Αθήνα ήταν ένα σύμβολο για την αποτυχία της κυβέρνησης που καταψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο». Και λίγο παρακάτω: «Το σημαντικό είναι να φανεί, εάν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει μια καινούργια αρχή στην πολιτική την οποία υποσχέθηκε. Το πρόβλημα δεν είναι καμιά εκατοστή κουκουλοφόροι. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δυσαρέσκεια και ο θυμός που υπάρχει στην κοινωνία. Οι ταραχές του Δεκεμβρίου ήταν ένα σοκ. Το μόνο όμως που έγινε από τότε είναι ότι η χώρα έχει μια καινούργια κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αποδείξει, ότι κρατάει τις υποσχέσεις της».

«Έκτροπα στην Αθήνα», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Frakfurter Allgemeine Zeitung, ενώ η τρίτη της σελίδα είναι ολόκληρη αφιερωμένη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το πανεπιστημιακό άσυλο και την τρομοκρατία.

Το άρθρο παρουσιάζει την καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά κ. Μπόση, η οποία ασχολείται με την τρομοκρατία και έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις, όπως σημειώνει η FAZ, ίσως γιατί αυτά που υποστηρίζει δεν αρέσουν σε κάποιους και δεν θέλουν να τα υποστηρίζει δημόσια. Ανάμεσα σε άλλα υποστηρίζει ότι η νέα γενιά τρομοκρατών :«Δεν διαθέτει ιδεολογικό υπόβαθρο σε αυτά που κάνει και ζητάει. Μέχρι τώρα αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να καταστρέψουν».

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η τρομοκρατία επιστρέφει Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών, στην καχυποψία της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην αστυνομία από την εποχή της δικτατορίας και στους απαρχαιωμένους νόμους που διέπουν τη λειτουργία της. Στο τέλος η εφημερίδα αναφέρεται στο πανεπιστημιακό άσυλο, ένα θέμα το οποίο δεν έχει επιλυθεί μέχρι σήμερα. Οι αλλαγές στις διατάξεις για το άσυλο του 2007 που επιτρέπουν υπό προϋποθέσεις την είσοδο της αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο, δεν κατάφερε να προστατεύσει τα πανεπιστήμια.

Και η εφημερίδα κλείνει σημειώνοντας: «καλά πληροφορημένες πηγές στην Αθήνα ισχυρίζονται πως η υπ. Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου θα φέρει νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου. Η κ. Μπόση από την πλευρά της δεν το πιστεύει».

«Σοβαρά επεισόδια απέναντι στην ‘αστυνομική αυθαιρεσία’», είναι ο τίτλος του σχολίου της αυστριακής εφημερίδας Die Presse: : «Ένα χρόνο μετά τα φονικά πυρά εναντίον ενός νέου διαδηλωτή, η ελληνική αστυνομία έπρεπε και πάλι να αντιμετωπίσει νέες επιθέσεις. Παράλληλα με τις συλλήψεις η αστυνομία προχώρησε και στην κατάσχεση εκρηκτικού υλικού».

"Ωρολογιακη βόμβα για το ευρώ"

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τέλος να κλείσουμε με μια αναφορά στο άρθρο του περιοδικού Spiegel για την ελληνική οικονομία. Το άρθρο έχει τον τίτλο «Ωρολογιακή βόμβα για το ευρώ» και σημειώνει πως ο φόβος της χρεοκοπίας του δημοσίου επιστρέφει.

Η υπερχρέωση της Ελλάδας έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Σύμφωνα με το Spiegel το προηγούμενο διάστημα επέστρεψε στην επικαιρότητα ένα θέμα που είχε κάνει την εμφάνισή του στην εποχή της κορύφωσης της κρίσης και αργότερα ξεχάστηκε στο κλίμα της των αισιόδοξων μηνυμάτων για την αναθέρμανση της οικονομίας. Πρόκειται για το φόβο να χρεοκοπήσει μια χώρα μέλος της ευρωζώνης. Ένα ενδεχόμενο που γεννά το ερώτημα, εάν ο κοινός νομισματικός χώρος κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στους όρους δανεισμού της Ελλάδας, καθώς και το δίλημμα της ΕΕ, η οποία δεν επιτρέπεται να εμβάζει χρήματα σε χώρες μέλη, προκειμένου αυτές να βουλώνουν τις τρύπες του προϋπολογισμού τους ή να καλύπτουν τα ελλείμματά τους. Εάν η ΕΕ παρέμβει οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες. Η ευρέως διαδεδομένη αμεριμνησία κάποιων χωρών σε θέματα προϋπολογισμού, όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, θα εξαπλωνόταν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το μήνυμα θα ήταν σαφές: Γιατί να περιστείλουμε τις δαπάνες μας, αφού στο τέλος θα πληρώσουν άλλοι;

Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στο άρθρο, το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν οι Βρυξέλλες την Ελλάδα στην τύχη της, θα είχε επίσης επικίνδυνες συνέπειες. Θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη στο ευρώ και η ΕΕ θα ερχόταν αντιμέτωπη με μια σκληρή δοκιμασία. Και αυτό γιατί τι αξία θα είχε ένα κοινό νόμισμα, εάν κάποιες από τις χώρες μέλη πληρώνουν τα χρέη τους και άλλες όχι. Πέραν τούτου ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός ντόμινο. Εάν καταρρεύσει μια χώρα μέλος, οι κερδοσκόποι θα δοκιμάσουν την αντοχή και άλλων χωρών που κινδυνεύουν. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε η ευρωζώνη να οδηγηθεί σε κατάρρευση, παρατηρεί το Spiegel.

ΕΕ: Κίνδυνοι για την υγεία από τα «φάρμακα-μαϊμού»

Φθηνά φάρμακα με ανεπιθύμητες παρενέργειες για τους ασθενείς κυκλοφορούν σε τεράστιες ποσότητες σε όλη την Ευρώπη. H ΕΕ προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες της χρήσης των ψευτοφαρμάκων που διακινούνται μέσω ίντερνετ.

Η κυκλοφορία «παραχαραγμένων» και νοθευμένων φαρμάκων στην ΕΕ έχει πάρει πλέον τέτοιες διαστάσεις που αναγκάζει την Κομισιόν να παρέμβει, προειδοποιώντας τους πολίτες για τις ολέθριες συνέπειες της χρήσης αυτών των σκευασμάτων. Πρόκειται κυρίως για αναλγητικά, αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιχοληστερινούχα ή ακόμη και ψεύτικα Βιάγκρα. Τα περισσότερα διακινούνται μέσω διαδικτύου τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γκίντερ Φερχόιγκεν, παραδεχόμενος την αδυναμία της ΕΕ να αντιδράσει: «Δεν μπορούμε να περιορίσουμε το εμπόριο μέσω διαδικτύου, ακόμη και όταν πρόκειται για φάρμακα», είπε πριν από λίγες ημέρες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το μπαλάκι στις φαρμακοβιομηχανίες

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Προειδοποιεί για τα ψευτοφάρμακα ο Γκ. ΦερχόιγκενΤο εμπόριο απομιμήσεων φαρμάκων ανθεί. Μόνο πέρυσι κατασχέθηκαν στην ΕΕ 32 εκατομμύρια σκευάσματα. Το 15% αυτών ήταν απομιμήσεις γνωστών και δοκιμασμένων φαρμάκων. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν το βάζει κάτω και απευθύνεται στις φαρμακοβιομηχανίες ζητώντας τους να συσκευάζουν με τέτοιο τρόπο τα προϊόντα τους ώστε να αποκλείεται η παραχάραξή τους. Οι καταναλωτές θα πρέπει να διακρίνουν από τη συσκευασία ενός φαρμάκου εάν αυτό είναι γνήσιο ή ακόμη και εάν παραβιάστηκε η συσκευασία του και αντικαταστάθηκε το περιεχόμενο. «Οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να εγγυώνται ότι δραστικές ουσίες δεν έχουν νοθευτεί ή παραποιηθεί», λέει ο κ. Φερχόιγκεν

Σήμα ποιότητας στις αξιόπιστες online-εταιρείες

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Υπάρχουν τρόποι ελέγχου του εμπορίου φαρμάκων, υποστηρίζει ο Γιώργος ΧατζημαρκάκηςΌπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση της Κομισιόν πολλά από τα κατασχεθέντα σκευάσματα προέρχονται από την Ινδία και άλλες χώρες της Ασίας. Περίπου το 80% από αυτά διακινούνται μέσω του διαδικτύου. Άρα τα μέτρα προστασίας των καταναλωτών θα πρέπει να έχουν ως πεδίο δράσης το ίντερνετ θα πει ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης. Με λίγα λόγια θα πρέπει να καθιερωθεί μια σφραγίδα ποιότητας και γνησιότητας για τους αξιόπιστους online εμπόρους. Έτσι θα είναι εύκολο για τους καταναλωτές να εντοπίσουν τα μαύρα πρόβατα, καθώς δεν θα διαθέτουν τις εν λόγω ενδείξεις γνησιότητας. «Η Κομισιόν θα πρέπει να συντάξει έναν κατάλογο αξιόπιστων διαδικτυακών φαρμακείων και ταυτόχρονα να ενημερώσει τους πολίτες ότι δραστηριοποιούνται και εγκληματικά στοιχεία στο πεδίο αυτό», υποστηρίζει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων είναι απλή και δεν θα απαιτηθούν χρονοβόρες νομοθετικές συζητήσεις. Μέχρι τότε όμως καλό είναι οι καταναλωτές να αποφεύγουν να παραγγέλνουν φάρμακα μέσω διαδικτύου από άγνωστες εταιρείες.

"Δύο τόνους ετήσια εκπομπή ρύπων ανά άτομο για όλες τις χώρες"

Ο Βρετανός οικονομολόγος Νίκολας Στερν, πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle επανέρχεται: αποφασίστε τώρα για επενδύσεις στην κλιματική αλλαγή και όχι αύριο.

Τι θα συμβεί εάν οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα αδιαφορήσουν και δεν λάβουν τώρα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής;

Ο σερ Νίκολας Στερν γράφει στο βιβλίο του "Η Παγκόσμια Συμφωνία: αλλαγή του κλίματος και δημιουργία μιας νέας εποχής προόδου και ευημερίας": Μεγάλο μέρος της Νότιας Ευρώπης θα γίνει Σαχάρα, το Μπαγκλαντές θα εξαφανιστεί από τις πλημμύρες, τα ποτάμια που κατεβαίνουν από τα Ιμαλάια θα υπερχειλίσουν και θα πλημμυρίσουν ολόκληρες περιοχές.

Θα ζήσουμε φτώχεια, νέα κύματα μεταναστεύσεων και νέες συγκρούσεις.

Το σενάριο τρόμου που περιγράφει στο βιβλίο του ο νηφάλιος Βρετανός οικονομολόγος δεν είναι αποκύημα χολιγουντιανής φαντασίας, αλλά ρεαλιστική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής σε περίπτωση που στην Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα της Κοπεγχάγης, η οποία αρχίζει σήμερα, οι ηγέτες του κόσμου δεν καταλήξουν σε συγκεκριμένες και δεσμευτικές αποφάσεις.

Δύο τόνοι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο και όχι 24 ούτε 12

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Νίκολας Στερν υποστηρίζει ότι ο στόχος πρέπει να είναι: δύο τόνοι ετησίως εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο παγκοσμίως και όχι, όπως τώρα, που στις ΗΠΑ η εκπομπή ανά άτομο φθάνει τους 24 τόνους, στην Ευρώπη τους 12 και στην Κίνα και την Ινδία 1,7: «Αυτοί οι αριθμοί μας δείχνουν σαφέστατα πόσο υψηλά πρέπει να βάλουμε τον πήχη. Μέχρι το 2050 πρέπει να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι συγκοινωνίες μας να φθάσουν επίσης σε μηδενική εκπομπή διοξειδίου, να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές ρύπων στην αγροτική οικονομία και να εμποδίσουμε την καταστροφή και την αποψίλωση των δασών.»

Οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να βοηθήσουν αποφασιστικά και δυναμικά τις φτωχές χώρες, αλλά και τις αναδυόμενες οικονομίες με την παροχή νέων τεχνολογιών και οικονομικής βοήθειας. Ποιο θα είναι όμως το κόστος ενός τέτοιου ελπιδοφόρου και αποτελεσματικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

«50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», απαντά ο Βρετανός οικονομολόγος και εξηγεί: «Μόνον έτσι θα έχουμε ένα αξιόπιστο πλάνο με απτά αποτελέσματα. Εξάλλου 50 δισεκατομμύρια δολάρια αντιστοιχούν στο 0,1% του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών.»

Το κόστος για την προστασία του κλίματος δεν είναι δαπάνη, αλλά επένδυση

Τέλος ο σερ Νίκολας Στερν κρούει ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι το κόστος για την προστασία του κλίματος πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως επένδυση όχι ως έξοδο: «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια ριζική και απίστευτα ρηξικέλευθη αλλαγή της καθημερινότητάς μας. Θα είναι κάτι σαν την εφεύρεση του σιδηροδρόμου ή την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού. Είναι καιρός να κάνουμε μια νέα υπέρβαση, μια νέα βιομηχανική επανάσταση, να προκαλέσουμε μια ιλιγγιώδη ανάπτυξη και ταυτόχρονα, εάν διαμορφώσουμε την νέα εποχή, την εποχή με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο κόσμος μας θα είναι πιο καθαρός, πιο ασφαλής και θα προστατευθεί η βιοποικιλότητα του πλανήτη, ο οποίος έτσι θα διαθέτει πιο σταθερά οικοσυστήματα.»

Παραβιάσεις από έξι τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αγαθονήσι


Στο FIR Αθηνών εισήλθε στις 13:00 σχηματισμός έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία κατά την έξοδό τους από τον ελληνικό εναέριο χώρο πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι (δύο σε ύψος 5.000 ποδών και τέσσερα σε ύψος 1.000 ποδών).Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο από τη Google

Αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο προσφέρει η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης Google, παρέχοντας έτσι στους χρήστες της πληροφορίες της τελευταίας στιγμής.

Πηγή των πληροφοριών αυτών θα είναι, σύμφωνα με την εταιρία, πάνω από 1 δισεκατομμύριο ιστοσελίδες στο Ίντερνετ.

Με τη νέα δυνατότητα, ο χρήστης θα μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες από το Twitter καθώς και από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και MySpace.

Yπάρχει τέτοιος όγκος πληροφοριών, ώστε, το να έχει κανείς τις σχετικές (με αυτό που αναζητά), αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία του συγκεκριμένου προϊόντος. Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο σχετικές είναι οι πληροφορίες», επισήμανε ο Αμίτ Σινγκάλ από τη Google.

Οι πληροφορίες από την αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο θα εμφανίζονται στη σελίδα με τα κανονικά αποτελέσματα της Google. Η νέα δυνατότητα θα είναι επίσης διαθέσιμη σε ορισμένα τηλέφωνα, όπως το iPhone.

Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook ανακοίνωσε πως δεν θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα η συνεργασία με την Google και ότι οι πληροφορίες που θα δίνει, προέρχονται από τις σελίδες των προφίλ, που, είναι προσβάσιμες από όλους στο Ίντερνετ.

Η νέα υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη διεθνώς μέσα στις επόμενες μέρες.

«Πλήγμα στο ευρώ προκαλεί η υποβάθμιση της Ελλάδας»

Τριγμούς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προκάλεσε η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, καθώς οι ανησυχίες για το δημόσιο χρέος της χώρας προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στην ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η είδηση της υποβάθμισης έχει κάνει το γύρο του κόσμου, καθώς μέρος των σημερινών απωλειών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αποδίδεται και στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι Financial Times σε ένα εκτενές άρθρο στην ηλεκτρονική τους σελίδας, αναφέρονται όχι μόνο στην άνοδο του spread, αλλά και στο διήμερο έντασης που έζησε η Αθήνα με αφορμή την επέτειο του ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αδυναμία της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο το διαρκώς διευρυνούμενο έλλειμμα, σε ένα κλίμα αναταραχών.

Από την άλλη μεριά, ο αναλυτής της RBS που φιλοξενήθηκε Wall Street Journal, Jacques Cailloux, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν και η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αποχώρησης της από την ευρωζώνη, ωστόσο τις μεγαλύτερες προκλήσεις θα τις αντιμετωπίσει το 2011.

Το παγκόσμιο περιοδικό Forbes, στην ηλεκτρονική του σελίδα, αναφέρει ότι η υποβάθμιση της Ελλάδας οδήγησε σε μαζικές φυγές επενδυτών από τα διεθνή χρηματιστήρια, οι οποίοι μάλιστα κατέφυγαν στα ομόλογα της Γερμανίας και των ΗΠΑ, γεγονός που ανεβάζει το δολάριο έναντι του ευρώ.

Μερίδα των αμερικανικών μέσω ενημέρωσης, προβλέπουν άνοδο του δολαρίου μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, καθώς η μεταβλητότητα η οποία επακολουθεί, σε συνδυασμό πάντα με τα προβλήματα της Dubai World, θα αυξήσουν τη ζήτηση των αμερικανικών ομολόγων, άρα και του νομίσματος της χώρας.

Μάλιστα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αποδίδει τις απώλειες του 1% της Bank of America, μεταξύ άλλων και στην υποβάθμιση της Ελλάδος.

Δεν πέρασε, προς το παρόν, η ημερομηνία για Σκόπια

Η σουηδική προεδρία έδειξε από το πρωί τις προθέσεις της κατά τη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των 27. Υπέβαλε ένα σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο στο κεφάλαιο για την ΠΓΔΜ, ανέφερε:

1 «Το Συμβούλιο χαιρετίζει το ότι πραγματοποιήθηκε πρόοδος σε αριθμό σημαντικών θεμάτων και το ότι η χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης. Η ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω βήματα. Οι προεδρικές και τοπικές εκλογές του 2009 εκπλήρωσαν τις περισσότερες διεθνείς προδιαγραφές. Η εφαρμογή της Συμφωνίας-Πλαίσιο της Οχρίδας παραμένει ουσιαστικό στοιχείο της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα. Το Συμβούλιο τονίζει ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί. Ειδικότερα απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς και διασφάλισης της ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας της Δικαιοσύνης».

2 «Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Επιτροπή προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα τον Μάρτιο του 2010, με προοπτική τον ορισμό ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

3 «Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει απαραίτητη. Το Συμβούλιο ενθαρρύνουν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».

Το άλλαξαν

Η ελληνική πλευρά εξέφρασε αμέσως επιφυλάξεις και ζήτησε τροποποίηση του κειμένου, ιδίως ως προς τον καθορισμό ημερομηνίας για την επανεξέταση του θέματος «με προοπτική τον ορισμό ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Τη σκυτάλη παρέλαβαν από τους πρέσβεις οι ΥΠΕΞ, με τον Σουηδό προεδεύοντα, Καρλ Μπιλντ, να ασκεί, επωφελούμενος από την υποστήριξη αρκετών χωρών αλλά και του επιτρόπου Ολι Ρεν, πιέσεις στην Ελλάδα, ζητώντας να γίνει αποδεκτό όπως έχει το προσχέδιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Δρούτσας επέμενε στις επιφυλάξεις του, έχοντας την υποστήριξη μίας ομάδας εταίρων, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρουμανία και φυσικά η Κύπρος. Η Βουλγαρία μάσησε κάπως τα λόγια της.
Αρχισαν τα όργανα στην Ε.Ε. για το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προς το παρόν ο κίνδυνος αποφεύχθηκε από ελληνικής πλευράς, έστω με πολύ κόπο, αλλά η χθεσινή πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ δείχνει το τι θα επακολουθήσει.

Τελικά, η προεδρία κάλεσε την Ελλάδα σε διμερείς διαπραγματεύσεις και τελικά συμφωνήθηκε να βγει από το κείμενο η φράση «...Το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα τον Μάρτιο του 2010 με προοπτική τον ορισμό ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Στη θέση της μπήκε «Το Συμβούλιο θα επανέλθει επί ισπανικής προεδρίας»...

Ο συμβιβασμός αυτός αναμένεται να υιοθετηθεί και τυπικά σήμερα το πρωί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Ο κίνδυνος, λοιπόν, αποφεύχθηκε προς το παρόν αλλά θα επανέλθει σύντομα. Οταν έχεις στην καμπούρα σου συσσωρευμένα τόσα προβλήματα (οικονομία, Κυπριακό, Τουρκία, ΠΓΔΜ) δεν ξέρεις από πού να φυλαχθείς...

Το θέμα της Τουρκίας συζητήθηκε χθες αργά στο δείπνο και αναμένεται να επανέλθει σήμερα, χωρίς πολλές πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας...*

Σύνοδος Κοπεγχάγης: ο Γ. Παπανδρέου επικεφαλής της αντιπροσωπείας

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, θα είναι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ θα μετέχουν ακόμη η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κούβελης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Στην ελληνική αποστολή θα μετάσχουν ακόμη έξι βουλευτές, δύο από τη συμπολίτευση και τέσσερις από την αντιπολίτευση, εκπρόσωποι τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως η WWF και η Greenpeace και εμπειρογνώμονες σε θέματα ναυτιλίας, γεωργίας και οικονομικών.

Ο κ. Κούβελης δήλωσε ότι όσον αφορά το κόστος για το ελληνικό δημόσιο, θα περιοριστεί στη μετακίνηση περίπου 30 ανθρώπων, πολιτικών και εμπειρογνωμόνων των υπουργείων.

Ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει και σε εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπου θα μετέχουν οι σοσιαλιστές ηγέτες που θα βρίσκονται στην Κοπεγχάγη.

Οι ελληνικές θέσεις για το Κλίμα, αφορούν στην επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας με συγκεκριμένους στόχους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της συνόδου στη ναυτιλία, δήλωσε ότι θα επιδιώξουν να γίνει μια συνολική συμφωνία, η οποία θα αφορά όλες τις χώρες και δεν θα δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα σε μη δεσμευόμενες χώρες εις βάρος της Ελλάδας.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί δεν θα έχει καμία επίπτωση στην υλοποίηση των αγωγών Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, South Stream ή TGI.

Ασωπός: δημιουργία Εθνικού Βιομηχανικού Πάρκου

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «το περιβαλλοντικό έγκλημα», ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Βιομηχανικού Πάρκου στον Ασωπό με στόχο να οριοθετηθούν η ανάπλαση του ποταμού και η βιομηχανική ζώνη εντός του 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές».

Η υπουργός τόνισε χαρακτηρισιτκά ότι όποιος ρυπαίνει το περιβάλλον θα πληρώνει και το κόστος αποκατάστασης.

Επίσης, αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται Ασωπό, στον Κορινθιακό, στον Μαλιακό Κόλπο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας και δήλωσε ότι το υπουργείο έχει αποφασίσει τη δημιουργία ισχυρών ελεγκτικών μηχανισμών, που θα εξετάζουν τα επίπεδα ρύπανσης του κάθε νομού και όπου εντοπίζουν μόλυνση θα επιλαμβάνονται άμεσα για την αντιμετώπισή της.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, επισήμανε ότι η χώρα έχει καθυστερήσει στην υιοθέτηση της πρότασης «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Ο κ. Δήμας υπενθύμισε ότι η παραβίαση της προστασίας του περιβάλλοντος είναι πλέον ποινικό αδίκημα με βάση κοινοτική οδηγία, την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ, οφείλουν να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο έως το Σεπτέμβριο του 2010.

Πρότυπο περιβαλλοντικό ερευνητικό κέντρο

Το ινστιτούτο Bert Bolin του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, το Τμήμα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και η εταιρεία TEMES ΑΕ, υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία πρότυπου περιβαλλοντικού κέντρου στη Μεσσηνία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Το εν λόγω κέντρο πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο 2010 και θα εξειδικεύεται στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις που έχει στη περιοχή της Μεσογείου.

Ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός που διευθύνει το Τμήμα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι « η Μεσσηνία είναι ιδανική περιοχή για περιβαλλοντικές μελέτες. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε πραγματικό “εργαστήριο της φύσης”, καθώς εκτός από τη μοναδική βιοποικιλότητα, συγκεντρώνει πολλές παραμέτρους που ερευνώνται σήμερα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα».

Επιπλέον, βρίσκεται κοντά στο σεισμικό τόξο του Ιονίου πελάγους, παρέχοντας δυνατότητες ειδικών μετρήσεων για ρήγματα και κυρίως τσουνάμι στη Μεσόγειο.

Συνολικά θα λειτουργήσουν πέντε ομάδες εργασίας για επιμέρους θέματα του προγράμματος. «Παράδειγμα συνεργασίας της πανεπιστημιακής κοινότητας σε διακρατικό επίπεδο», χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ο καθηγητής Kare Bremer, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Από την πολυμελή ομάδα καθηγητών και ερευνητών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης δεν λείπει και το ελληνικό στοιχείο.

Η καθηγήτρια Γεωργία Δεστούνη, που γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά σπούδασε και εργάζεται στη Σουηδία, θα ασχοληθεί με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα υδάτινα αποθέματα.

«Το νερό αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη των οικισμών και του τουρισμού. Οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν και χρειάζεται να αναπτυχθούν τεχνικές εξοικονόμησης και ανακύκλωσης. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι είναι προτιμότερο να γίνεται αποσκλήρυνση των υπόγειων νερών και μόνον όταν δεν είναι εφικτό να στρέφονται σε αφαλάτωση», εξήγησε η ίδια.

Η πρώτη φάση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια και τα πορίσματα θα ανακοινωθούν σε επιστημονικό συνέδριο.

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας TEMES Α.Ε δήλωσε ότι «είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και τη Μεσσηνία».

«Η εταιρεία συμετέχει σε μια προσπάθεια που βασίζεται στη συνεργασία διεθνούς φήμης ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Σουηδίας και της Ελλάδας, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει ευρωπαϊκό πρότυπο αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πράσινη πόλη μέσα στην έρημο

Η πρώτη πράσινη πόλη μέσα στην έρημο κατασκευάζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίπλα στην πρωτεύουσα Άμπου Ντάμπι,επενδύοντας για τον εν λόγω σκοπό 20 δις δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Ονομάζεται Μasdar City («πηγή» στα αραβικά) και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το εμιράτο του Άμπου Ντάμπι.

Ο σχεδιασμός της άρχισε το 2008 και τώρα γίνονται οι εργασίες με στόχο να έχει ολοκληρωθεί σε 10-15 χρόνια.

Η πρώτη φάση όμως αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα για να αρχίσει να κατοικείται, φιλοξενώντας τελικά 40.000 ανθρώπους και 1.500 επιχειρήσεις. «Στόχος μας είναι η Μasdar City να αποτελέσει παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Μasdar Dr. Sultan Αhmed Αl Jaber.

Στην εν λόγω πόλη, θα παράγεται σχεδόν όλη η ενέργεια που θα απαιτείται για τη λειτουργία της και εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΑΕ (και ειδικά του Άμπου Ντάμπι) να αναδειχθούν σε παγκόσμιο οικολογικό, πολιτιστικό και ενεργειακό κέντρο.

Η Μasdar City θα έχει έκταση περίπου 6 τ.χλμ και για την κατασκευή της μέχρι να ολοκληρωθεί, θα εργάζονται περίπου 60,000 εργάτες.
Τα πρώτα έργα που θα ολοκληρωθούν είναι η κατασκευή ηλιακού συστήματος παραγωγής ενέργειας 40-60 Μεγαβάτ. Με την εγκατάσταση όλων των φωτοβολταϊκών συστημάτων, εκτιμάται ότι θα μπορεί να παράγεται ενέργεια ισχύος 130 Μεγαβάτ.

Τα φωτοβολταϊκά και ηλιακά (ηλιοθερμικά) συστήματα θα παράγουν πάνω από το 80% της ενέργειας που θα χρειάζεται η πόλη.

Η υπόλοιπη απαιτούμενη ενέργεια θα παράγεται κυρίως από ανακύκλωση απορριμμάτων και αιολική ενέργεια.

Επίσης, οι μετακινήσεις στην πόλη θα γίνονται με οχήματα ή μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία δεν θα χρησιμοποιούν καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο).

ZANTEMAN ΖΑΝΤΕΜΑΝ

Επίσημοι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΟΗΕ χαιρέτησαν την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ), ότι κηρύσσει τα αέρια του θερμοκηπίου επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

Η Lisa Jackson επικεφαλής της ΕΡΑ, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα πέντε αέρια του θερμοκηπίου, που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία των Αμερικανών πολιτών.

Η εν λόγω κίνηση των ΗΠΑ, έγινε την κατάλληλη στιγμή, καθώς σήμερα 8 Δεκεμβρίου είναι η δεύτερη μέρα της Διάσκεψης του ΟΗΕ, για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Εκπρόσωποι από 192 χώρες λαμβάνουν μέρος στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012.

Ο Δανός πρωθυπουργός Loekke Rasmussen, δήλωσε ότι η εν λόγω Σύνοδος είναι «μια ευκαρία που δεν πρέπει να χάσουμε».

Η εν λόγω ανακοίνωση θεωρείται σημαντικό βήμα από τις ΗΠΑ, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις στη Κοπεγχάγη, αφού ακόμα και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, η ΕΡΑ θα έχει την εξουσία να προβεί σε ρυθμίσεις για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) Rajendra Pachauri, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Obama δείχνει ότι μπορεί να συμβάλλει θετικά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για το Κλίμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σουηδίας, Andreas Carlgren, δήλωσε ότι η εν λόγω Σύνοδος εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο Andreas Carlgren επισήμανε ότι περιμένει και άλλες δεσμεύσεις να ανακοινώσει με τον ερχομό του ο Αμερικανός πρόεδρος στη Διάσκεψη του ΟΗΕ.