Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Πράσινης Πόλης, η Αθήνα κατατάσσεται στην 22η θέση, ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές πόλεις σε σχέση με τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις, με βαθμολογία 53,09 στα 100, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές».
Την εν λόγω έρευνα παρουσίασε η Siemens στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα.
Η αξιολόγηση των πόλεων έγινε σε 8 κατηγορίες: εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενέργεια, κτίρια, μεταφορές, νερό, ποιότητα αέρα, απορρίμματα και χρήσεις γης, καθώς και περιβαλλοντική διακυβέρνηση.
H θέση της Αθήνας, σε σύγκριση με άλλες πόλεις που βρίσκονται σε θερμά κλίματα, δείχνει ότι βρίσκεται χαμηλότερα από τη Μαδρίτη, τη Ρώμη και τη Λισαβόνα, ενώ υψηλότερα από την Κωνσταντινούπολη και το Βελιγράδι.
Η γενική βαθμολογία της πόλης ήταν χαμηλή, εξαιτίας της ποιότητας του αέρα, της απόδοσης στη διαχείριση απορριμμάτων και γης καθώς και λόγω έλλειψης ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων ή σχετικών προτύπων.
Ωστόσο, ενισχύθηκε από τις περιβαλλοντικές της πολιτικές για το νερό και τις συγκοινωνίες, όπου είχε σχετικά καλή απόδοση.
Αναλυτικά
Εκπομπές CO2: Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Αθήνα, όμως βάσει εκτιμήσεων από την κατανάλωση καυσίμων στην πόλη, κατατάσσεται 17η μαζί με τη Βουδαπέστη.
Κατά προσέγγιση εκπέμπονται ανά κάτοικο 6 τόνοι εκπομπών CO2, αριθμό ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο των 5 τόνων στο σύνολο των 30 πόλεων.
Ενέργεια: Η Αθήνα κατατάσσεται στη 15η θέση και οφείλεται κυρίως στα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας στην πόλη κατά κεφαλήν.
Tο 2006, η κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας ήταν περίπου 89 gigajoules, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 30 πόλεων, που αντιστοιχεί σε περίπου 81 gigajoules.
– Αυτό οφείλεται κυρίως στον συγκοινωνιακό κλάδο, καθώς ο Πειραιάς, δήμος εντός της αστικής περιοχής της Αθήνας, αποτελεί βασικό κόμβο διακίνησης αγαθών.
– Η Αθήνα έχει σχετικά υψηλό βαθμό κατά κεφαλήν κατανάλωσης ενέργειας, εν τούτοις ελάχιστο ποσοστό αυτού προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
– Λιγότερο από 3% της ενέργειας που καταναλώνεται στην πόλη βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές, σε σύγκριση με 7% που είναι ο μέσος όρος των 30 πόλεων
Κτίρια: Η Αθήνα έρχεται 22η στα κτίρια, κυρίως λόγω της έλλειψης ενεργειακά αποδοτικών οικοδομικών προτύπων ή κινήτρων στην πόλη.
– Με τα οικιστικά κτίρια να καταναλώνουν περίπου 695 megajoules ανά τετραγωνικό μέτρο, η Αθήνα μένει πίσω από άλλες πόλεις με υψηλές μέσες θερμοκρασίες.
– Η πόλη μένει επίσης πίσω λόγω της έλλειψης κανονισμών ενεργειακής αποδοτικότητας στα νέα κτίρια, αλλά και κινήτρων για την κατασκευή πράσινων σπιτιών.
Συγκοινωνίες: Βρίσκεται στην 17η θέση στις συγκοινωνίες, που μαζί με το νερό αποτελούν την κατηγορία όπου καταγράφει την καλύτερη απόδοση.
– Η πόλη διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο λεωφορείων, πολλά από τα οποία (20%) τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), καθώς και ηλεκτρικά κίτρινα τρόλεϊ.
– Η έκταση του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών της πόλης είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των 30 πόλεων.
– Ωστόσο, δεν υπάρχει δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ούτε γρήγορες λωρίδες για συλλογική χρήση των Ι.Χ.
Νερό: Κατατάσσεται στην 15η θέση, δεύτερη στις πόλεις με θερμά κλίματα. Η συνολική της απόδοση μειώνεται λόγω των υψηλών επιπέδων κατανάλωσης νερού στην πόλη.
– Η κατανάλωση νερού είναι περίπου 105 κυβικά μέτρα ανά άτομο ανά έτος, ουσιαστικά ταυτόσημη με τον μέσο όρο των 30 πόλεων.
– Eχει επίσης ελαφρώς χαμηλότερη βαθμολογία από τον μέσο όρο στις διαρροές του συστήματος ύδρευσης, με εκτιμώμενο ποσοστό διαρροών 25% (ο μέσος όρος είναι περίπου 23%).
– Ωστόσο, η πρόσβαση στο νερό στην πόλη είναι καλή, με 99,7% των κατοικιών να συνδέονται με το αποχετευτικό σύστημα, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο του 95%.
Απορρίμματα και χρήση γης: Κατατάσσεται στην 23η στην κατηγορία, κυρίως λόγω της κακής της απόδοσης σε πολιτικές πράσινων χρήσεων γης.
– Η πόλη έχει ωστόσο καλή βαθμολογία (στην 11η θέση) στην παραγωγή δημοτικών απορριμμάτων, δημιουργώντας περίπου 465 kg απορρίμματα ανά κάτοικο ανά έτος, κάτω από τον μέσο όρο των 511 kg για τις 30 πόλεις
– Κατατάσσεται 18η στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων.
Περιβαλλοντική διακυβέρνηση: Κατατάσσεται στην 21η θέση, μαζί με το Δουβλίνο στην περιβαλλοντική διακυβέρνηση καθώς το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της πόλης μοιράζεται ανάμεσα στις αρχές της πόλης και τα διάφορα υπουργεία στην εθνική κυβέρνηση, δημιουργώντας κάποια σύγχυση αναφορικά με τα όρια των δικαιοδοσιών του.