BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η κλιματική αλλαγή «χτυπά» την Αθήνα


Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχουν καταγραφεί στην Αθήνα, υψηλές θερμοκρασίες, για τις οποίες ευθύνεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της θερμικής νησίδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».
Συγκεκριμένα, τα τελευταία 150 χρόνια στην Αθήνα, καταγράφηκαν συνολικά 42 ημέρες με θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Από εκείνες, οι 20 καταγράφηκαν στη δεκαετία 1998-2007. Αντίστοιχα, από το σύνολο 274 ημερών με μέγιστη θερμοκρασία πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου, που καταγράφηκαν μέσα στα 150 χρόνια, οι 129 σημειώθηκαν την ίδια δεκαετία.
Όσον αφορά, από τα 52 κύματα καύσωνα που συνέβησαν (μέγιστη θερμοκρασία πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου, για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες ημέρες) την ίδια περίοδο των 150 ετών, τα 19 καταγράφηκαν μεταξύ 1998 και 2007.
Τα εν λόγω στοιχεία, προέκυψαν από έρευνα που εκπόνησε η ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Φουντά.
«Η θερμοκρασία ειδικά τα καλοκαίρια στην Αθήνα έχει ανοδική πορεία από το 1956, ενώ την τελευταία δεκαετία αυξάνεται η μέγιστη και ακολούθως και η ελάχιστη, δηλαδή και τη νύχτα», τόνισε η κ. Φουντά.
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ. Είναι ένα φαινόμενο που δεν θα έρθει το 2050, αλλά εμφανίζεται σήμερα. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος έχει αυξηθεί όπως και η συχνότητα των καυσώνων, τα διαστήματα με υψηλές θερμοκρασίες και η ένταση του φαινομένου της θερμικής νησίδας», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνθος Σανταμούρης και επισήμανε ότι μόνο τη δεκαετία 1990-2000 η αστικοποίηση στην Αθήνα αυξήθηκε 4,6%.
Σε σύγκριση που έγινε των περιόδων 1990-2004 και 1997-1998, έδειξε ότι οι ώρες με θερμοκρασία άνω των 30 βαθμών Κελσίου (Ιούλιο-Αύγουστο) αυξήθηκαν 30%-40%.
Επίσης, μελέτες που έχουν γίνει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών τα τελευταία 15 χρόνια έχουν τεκμηριώσει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας. Είναι τα σημεία όπου η θερμότητα «εγκλωβίζεται» εξαιτίας της άναρχης δόμησης, της υποβάθμισης των περιοχών και της έλλειψης πρασίνου.

Ευρωπαϊκός Δείκτης Πράσινης Πόλης: στην 22η θέση η Αθήνα

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Πράσινης Πόλης, η Αθήνα κατατάσσεται στην 22η θέση, ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές πόλεις σε σχέση με τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις, με βαθμολογία 53,09 στα 100, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές».
Την εν λόγω έρευνα παρουσίασε η Siemens στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα.
Η αξιολόγηση των πόλεων έγινε σε 8 κατηγορίες: εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενέργεια, κτίρια, μεταφορές, νερό, ποιότητα αέρα, απορρίμματα και χρήσεις γης, καθώς και περιβαλλοντική διακυβέρνηση.
H θέση της Αθήνας, σε σύγκριση με άλλες πόλεις που βρίσκονται σε θερμά κλίματα, δείχνει ότι βρίσκεται χαμηλότερα από τη Μαδρίτη, τη Ρώμη και τη Λισαβόνα, ενώ υψηλότερα από την Κωνσταντινούπολη και το Βελιγράδι.
Η γενική βαθμολογία της πόλης ήταν χαμηλή, εξαιτίας της ποιότητας του αέρα, της απόδοσης στη διαχείριση απορριμμάτων και γης καθώς και λόγω έλλειψης ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων ή σχετικών προτύπων.
Ωστόσο, ενισχύθηκε από τις περιβαλλοντικές της πολιτικές για το νερό και τις συγκοινωνίες, όπου είχε σχετικά καλή απόδοση.
Αναλυτικά
Εκπομπές CO2: Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Αθήνα, όμως βάσει εκτιμήσεων από την κατανάλωση καυσίμων στην πόλη, κατατάσσεται 17η μαζί με τη Βουδαπέστη.
Κατά προσέγγιση εκπέμπονται ανά κάτοικο 6 τόνοι εκπομπών CO2, αριθμό ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο των 5 τόνων στο σύνολο των 30 πόλεων.
Ενέργεια: Η Αθήνα κατατάσσεται στη 15η θέση και οφείλεται κυρίως στα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας στην πόλη κατά κεφαλήν.
Tο 2006, η κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας ήταν περίπου 89 gigajoules, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 30 πόλεων, που αντιστοιχεί σε περίπου 81 gigajoules.
– Αυτό οφείλεται κυρίως στον συγκοινωνιακό κλάδο, καθώς ο Πειραιάς, δήμος εντός της αστικής περιοχής της Αθήνας, αποτελεί βασικό κόμβο διακίνησης αγαθών.
– Η Αθήνα έχει σχετικά υψηλό βαθμό κατά κεφαλήν κατανάλωσης ενέργειας, εν τούτοις ελάχιστο ποσοστό αυτού προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
– Λιγότερο από 3% της ενέργειας που καταναλώνεται στην πόλη βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές, σε σύγκριση με 7% που είναι ο μέσος όρος των 30 πόλεων
Κτίρια: Η Αθήνα έρχεται 22η στα κτίρια, κυρίως λόγω της έλλειψης ενεργειακά αποδοτικών οικοδομικών προτύπων ή κινήτρων στην πόλη.


– Με τα οικιστικά κτίρια να καταναλώνουν περίπου 695 megajoules ανά τετραγωνικό μέτρο, η Αθήνα μένει πίσω από άλλες πόλεις με υψηλές μέσες θερμοκρασίες.
– Η πόλη μένει επίσης πίσω λόγω της έλλειψης κανονισμών ενεργειακής αποδοτικότητας στα νέα κτίρια, αλλά και κινήτρων για την κατασκευή πράσινων σπιτιών.
Συγκοινωνίες: Βρίσκεται στην 17η θέση στις συγκοινωνίες, που μαζί με το νερό αποτελούν την κατηγορία όπου καταγράφει την καλύτερη απόδοση.
– Η πόλη διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο λεωφορείων, πολλά από τα οποία (20%) τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), καθώς και ηλεκτρικά κίτρινα τρόλεϊ.
– Η έκταση του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών της πόλης είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των 30 πόλεων.
– Ωστόσο, δεν υπάρχει δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ούτε γρήγορες λωρίδες για συλλογική χρήση των Ι.Χ.
Νερό: Κατατάσσεται στην 15η θέση, δεύτερη στις πόλεις με θερμά κλίματα. Η συνολική της απόδοση μειώνεται λόγω των υψηλών επιπέδων κατανάλωσης νερού στην πόλη.
– Η κατανάλωση νερού είναι περίπου 105 κυβικά μέτρα ανά άτομο ανά έτος, ουσιαστικά ταυτόσημη με τον μέσο όρο των 30 πόλεων.
– Eχει επίσης ελαφρώς χαμηλότερη βαθμολογία από τον μέσο όρο στις διαρροές του συστήματος ύδρευσης, με εκτιμώμενο ποσοστό διαρροών 25% (ο μέσος όρος είναι περίπου 23%).
– Ωστόσο, η πρόσβαση στο νερό στην πόλη είναι καλή, με 99,7% των κατοικιών να συνδέονται με το αποχετευτικό σύστημα, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο του 95%.
Απορρίμματα και χρήση γης: Κατατάσσεται στην 23η στην κατηγορία, κυρίως λόγω της κακής της απόδοσης σε πολιτικές πράσινων χρήσεων γης.
– Η πόλη έχει ωστόσο καλή βαθμολογία (στην 11η θέση) στην παραγωγή δημοτικών απορριμμάτων, δημιουργώντας περίπου 465 kg απορρίμματα ανά κάτοικο ανά έτος, κάτω από τον μέσο όρο των 511 kg για τις 30 πόλεις
– Κατατάσσεται 18η στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων.
Περιβαλλοντική διακυβέρνηση: Κατατάσσεται στην 21η θέση, μαζί με το Δουβλίνο στην περιβαλλοντική διακυβέρνηση καθώς το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της πόλης μοιράζεται ανάμεσα στις αρχές της πόλης και τα διάφορα υπουργεία στην εθνική κυβέρνηση, δημιουργώντας κάποια σύγχυση αναφορικά με τα όρια των δικαιοδοσιών του.

Προϋπόθεση ασφάλισης ο έλεγχος ΚΤΕΟ


Δεν θα μπορούν πλέον να ασφαλίζονται τα οχήματα που δεν έχουν ελεγχθεί από ΚΤΕΟ, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών και αναμένεται να ψηφιστεί μετά τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, ο κάτοχος του ΙΧ θα πρέπει να επιδεικνύει το δελτίο του τεχνικού ελέγχου προκειμένου να μπορέσει να εκδώσει ή να ανανεώσει το ασφαλιστήριο του οχήματός του.
Στόχος, όπως επισημαίνει το υπουργείο, είναι η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι το κόστος ελέγχου ανέρχεται σε 40 ευρώ στα 57 δημόσια ΚΤΕΟ και έως 45 ευρώ στα 102 ιδιωτικά ΚΤΕΟ, ενώ σε 9 ευρώ ανέρχεται το κόστος έκδοσης κάρτας καυσαερίου.
Οι 2 και πλέον εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν τα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας θα κληθούν να πληρώσουν το διπλάσιο παράβολο, δηλαδή 80 ευρώ. Διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμο από την Τροχαία, ύψους 400 ευρώ.

Δέκα χρόνια από τη σύσταση της Ομάδας των 20


Η G20 ξεκίνησε ως χειρονομία καλής θελήσεως και έγινε ένα σημαντικό διεθνές διευθυντήριο. Η άνοδος της επιρροής της έγινε με τρόπο θεαματικό τη χρονιά που κατέρρευσε η αμερικανική τράπεζα Lehmanns Brothers.
Ήταν 7 χώρες. Έγιναν 8 με τη Ρωσία και με το πέρασμα του χρόνου και με αφορμή τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ασία το 1997 έγιναν σιγά - σιγά 20. Ο λόγος για τη λεγόμενη ομάδα των 20, η οποία συνεστήθη επίσημα πριν από ακριβώς 10 χρόνια στο Βερολίνο. Η ειρωνεία της τύχης ήθελε η σημασία της να ενισχυθεί μέσα από τα ερείπια της πρόσφατης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Από 8 στις 20 χώρες
Ολη η οικογένεια της Ομάδας των 20 σε αναμνηστική φωτογραφία στο ΛονδίνοΆρχισε σαν μια φιλική χειρονομία των ανεπτυγμένων χωρών απέναντι στις πιο σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες με βάση την πεποίθηση ότι σε σημαντικά ζητήματα θα έπρεπε να είχαν λόγο και ρόλο. Έτσι στην παγκόσμια οικονομική διάσκεψη της Κολωνίας, το 1999, έγινε η σχετική πρόταση και λίγους μήνες αργότερα, το Δεκέμβρη του 1999 διοργανώθηκε η πρώτη «ιδρυτική» συνάντηση στο Βερολίνο. Ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Πολιτικής Ντιρκ Μέσνερ θυμάται: «Αυτό ήταν η πρώτη κίνηση πριν από 10 χρόνια που έφερε τις αναπτυσσόμενες και τις ανεπτυγμένες χώρες πιο κοντά. Μέχρι τότε είχαμε μια μόνο παγκόσμια οικονομική δομή, την G8. Οι υπό ανάπτυξη χώρες ήταν ανεπαρκώς οργανωμένες σαν ένα μεγάλο κλαμπ με ελάχιστη επιρροή. Έτσι η G8 προσπάθησε να αναβαθμίσει οικονομικά και πολιτικά τις χώρες αυτές παγκοσμίως και τα κατόρθωσε μια χαρά».
«Μια διεθνής επανάσταση»
Διαμαρτυρίες για τη σύνοδο της G20 στην Οτάβα το 2001Η πραγματική άνοδος της ομάδας αυτής έγινε πριν ένα χρόνο με τρόπο θεαματικό και με αφορμή την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Λεμαν Μπράδερς. Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και οι επιπτώσεις της σε ολόκληρο τον κόσμο ανέδειξαν και τη σημασία της. «Μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης η Τζι 20 απέκτησε μια εντελώς διαφορετική αξία», λέει ο Μέσνερ. «Έχει αντικαταστήσει ντε φάκτο την G8 και έχει γίνει κάτι σαν ένα αποφασιστικής σημασίας όργανο που δίνει κατεύθυνση στην παγκόσμια οικονομία. Πρόκειται για μια διεθνή επανάσταση, γιατί μέχρι και πριν από ένα χρόνο οι 8 πλουσιότερες χώρες της Δύσης θεωρούνταν ως καπετάνιοι της παγκόσμιας οικονομίας. Τώρα είναι 20 χώρες, μια σύνθεση από υπό ανάπτυξη και πλήρως ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες. Μια πραγματική επανάσταση."
Στην ομάδα των 20 κρατών συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών από 19 χώρες, δηλαδή της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Ρωσίας κι άλλων 11 αναδυόμενων οικονομιών, της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Ν. Κορέας, του Μεξικού, της Σ. Αραβίας, της Ν. Αφρικής και της Τουρκίας. Την 20ή θέση καταλαμβάνει η Ε.Ε. Η Ομάδα των 20 αντιπροσωπεύει το 90% του παγκόσμιου κοινωνικού προϊόντος, το 80% του παγκόσμιου εμπορίου και τα 2/3 του πληθυσμού της γης.
Και από 20 στις 127;
Σύντομα και η Ομάδα των 127;«Τώρα όλη η παγκόσμια ατζέντα ανατρέπεται και μεγαλώνει θεαματικά», επισημαίνει ο Ντιρκ Μάισνερ, διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Πολιτικής. "Παρατηρούμε ότι από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης η G8 έχασε σε σημασία, πρόκειται για μια ομάδα βιομηχανικών χωρών που προετοιμάζουν τις σημαντικές συναντήσεις των ομάδας των 20, όπου από κοινού με τις αναδυόμενες οικονομίες λαμβάνονται αποφάσεις για την παγκόσμια οικονομία και πολιτική του μέλλοντος, για προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η φτώχια, η μετανάστευση, ολόκληρο το πλέγμα της διεθνούς πολιτικής». Η εξέλιξη αυτή δίνει το έναυσμα σε όσες χώρες δεν ανήκουν στην ομάδα των 20 να θελήσουν να σχηματίσουν κάποτε την δική τους ομάδα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι τελευταία κυκλοφορεί ο όρος G127, είναι οι χώρες που δεν ανήκουν στους 20, δηλαδή ο υπόλοιπος κόσμος.

Der Spiegel: «Ελληνική τραγωδία»


Mε τίτλο «Ελληνική τραγωδία» το περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει άρθρο για την κρίση της ελληνικής οικονομίας. Και η FAZ αναφέρεται στο δυσκολότερο χαρτοφυλάκιο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου...

Στο εκτενές άρθρο του περιοδικού Der Spiegel διαβάζουμε στην εισαγωγή: «Σε Βερολίνο και Βρυξέλλες εντείνονται οι αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα των ελλειμμάτων χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό. Αν δεν γίνει κάτι, τότε η χώρα απειλείται με χρεοκοπία, η οποία θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες».
Στο άρθρο ο συντάκτης Wolfgang Reuter επισημαίνει: "Οι κερδοσκόποι στα χρηματιστηριακά τμήματα των τραπεζών περίμεναν την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα: Έχει η Ελλάδα ή όχι τη στήριξη των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται; Όσο καθυστερούσε η απάντηση τόσο περισσότερο έπεφταν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων. Η απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ήταν ωστόσο σαφής: αν μια χώρα της ΕΕ αντιμετωπίζει πρόβλημα, τότε αυτό αφορά όλα τα μέλη. Θα πρέπει λοιπόν να εξεταστεί πως η Ένωση μπορεί να παρέμβει στην πολιτική των χωρών-μελών που έχουν υπερβολικά υψηλά ελλείμματα».
"Είναι σαφές", συνεχίζει το περιοδικό Der Spiegel, "ότι δεν είναι δυνατή η αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ακόμα κι αν η χώρα έγινε μέλος με πλαστά στοιχεία. Διότι αν η ΕΕ δεν κάνει τίποτα την ώρα που μια χώρα κηρύσσει πτώχευση, τότε απειλείται ολόκληρη η Ευρωζώνη. Ήδη η εταιρία αξιολόγησης Standard & Poor έχει συμπεριλάβει την Ισπανία στον κατάλογο των χωρών που απειλούνται με υποτίμηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Πορτογαλία, Ιταλία και Ιρλανδία κινδυνεύουν επίσης να πέσουν στη δίνη των υψηλότερων ελλειμμάτων. Προβλήματα με το δημοσιονομικό έλλειμμα των 175 δις στερλινών αντιμετωπίζει ωστόσο εντός ΕΕ, αλλά εκτός ευρώ και η Μεγάλη Βρετανία".
Το περιοδικό Der Spiegel σημειώνει ότι τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας εμφανίζονται σύμφωνα ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βοηθήσει, μιας και αυτό θα καθιστούσε το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας κείμενο χωρίς αξία και δίχως καμία επιρροή στο παρόν και το μέλλον.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καλείται "να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά"Το γερμανικό περιοδικό φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τονίζει ότι «το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα είναι χαμηλότερο από εκείνο της Ιρλανδίας ή της Μεγάλης Βρετανίας. Το πρόβλημα είναι η απώλεια της αξιοπιστίας», επισημαίνει ο κύριος Παπακωνσταντίνου.
Τι κάνει η νέα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης είναι το εύλογο ερώτημα που έθεσε ο Γερμανός δημοσιογράφος: «Το πρόβλημα είναι η διόγκωση του κρατικού μηχανισμού", απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. "Για κάθε έναν υπάλληλο που έβγαινε στη σύνταξη προσλαμβάνονταν επί χρόνια δύο νέοι. Αυτό το σταματήσαμε», διαβεβαιώνει ο κύριος Παπακωνσταντίνου και προσθέτει ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων».
Το δυσκολότερο χαρτοφυλάκιο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου
Εν ανομονή μέτρων μείωσης των ελλειμμάτωνΣτον δύσκολο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο κύριος Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών αναφέρεται σε σχόλιό της και η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Ο νέος υπουργός ήταν εκείνος που έπρεπε να ανακοινώσει, ούτε ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, ότι το ελληνικό έλλειμμα δεν βρίσκεται στο 6%, αλλά στο 12% ή στο 13%. Η είδηση εξόργισε τους εταίρους διότι τέτοιου είδους εκπλήξεις από την Ελλάδα έχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν έκπληξη". Ο συντάκτης του άρθρου Michael Martens επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ, που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα εντατικούς ρυθμούς διακυβέρνησης, προτίθεται να αντιμετωπίσει την απώλεια αξιοπιστίας με ένα νέο νόμο που θα εγγυάται την ανεξαρτησία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από την πολιτική εξουσία. Το άρθρο παραθέτει λεπτομερές βιογραφικό του υπουργού Οικονομικών ξεκινώντας από το διάσημο London School of Economics και φθάνοντας στην πιο δύσκολη αποστολή που θα μπορούσε να αναλάβει υπουργός στην κυβέρνηση Παπανδρέου: την εξυγίανση των οικονομικών της χώρας και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας έναντι των εταίρων.

Το φόρεμα καλέ!





Η γνωστή στην Ελλαδίτσα μας Victoria Silvstedt ( την είχε χτενίσει ο Τρύφωνας Σαμαράς για μια φωτογράφιση που έκανε εδώ ) στο πάρτυ του Sir Elton John την ώρα που χόρευε κάτι της ξέφυγε μέσα από το φόρεμα της και βγήκε προς τα έξω...Πρόσεχε βρε κοπελιά σε πάρτυ βρίσκεσαι...!Δείτε τη φωτογραφία του καταλάθος εξεπίτηδες "ατυχήματος"

Τελευταίοι και στις δράσεις για το κλίμα . . .


Στις τελευταίες θέσεις των 57 μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα, βάσει των επιδόσεων και πολιτικών της για το κλίμα, όπως παρουσιάστηκε σήμερα σε ετήσια έκθεση αξιολόγησης στην Κοπεγχάγη. Ο Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων της Germanwatch και του δικτύου CAN, στο οποίο μετέχουν το WWF και η Greenpeace, κατατάσσει τη χώρα μας στη διόλου τιμητική 54η χειρότερη θέση, αποτέλεσμα της αδράνειας των τελευταίων ετών.


Την κλιματική πορεία αυτών των 57 χωρών και τις δράσεις που έχουν ήδη αναλάβει για το κλίμα, αξιολογεί ο «Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων CAN, στο οποίο μετέχουν το WWF και η Greenpeace. Τα αποτελέσματα δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης έμειναν κενές, καθώς καμιά χώρα δεν συνεισφέρει επαρκώς στην προσπάθεια συγκράτησης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2ο C.

Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις της λίστας, καταλαμβάνοντας μόλις την 54η θέση, ενώ σε επίπεδο ΕΕ27, η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση. Ως χειρότερες αξιολογούνται οι επιδόσεις μόνο της Νέας Ζηλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστραλίας, του Καζακστάν, του Καναδά και της Σαουδικής Αραβίας.

Στην Αμφισσα τελικά η δίκη για τον θάνατο του Α. Γρηγορόπουλο


Δεύτερο "όχι" εισέπραξε η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην αίτηση της να εκδικαστεί η υπόθεση στην Αθήνα και όχι στην Άμφισσα. Συνεπώς, η δίκη θα διεξαχθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας στις 20 Ιανουαρίου του 2010.


Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντέλης, απέρριψε και τη δεύτερη κατά σειρά αίτηση της Τζίνας Τσαλικιάν, μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλο

Κάποιοι πιστεύουν στην Ελλάδα


"Η Ελλάδα είναι θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού. Ο Αριστοτέλης είναι πατέρας και πρόδρομος της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας και επιστήμης, αλλά και παιδαγωγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου". Μάλιστα ! Αυτά είπε, προφανώς και άλλα πολλά που ακόμα δεν τα έχουμε πληροφορηθεί, η Υφυπουργός Αμυνας της Ουγγαρίας κα. Αγκνες Βαντάϊ, στα εγκαίνια της Σχολής Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας στη Βουδαπέστη.

Ελληνοαμερικανίδα η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη.


Η Ελληνοαμερικανίδα επιχειρηματίας από την Καλιφόρνια, Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, πρόκειται να είναι η νέα πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ουγγαρία, και το διορισμό της ενέκρινε ήδη ομόφωνα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες και η τυπική επικύρωσή του από την Ολομέλειά της. Όπως αναφέρεται σε χθεσινή είδηση του Ουγγρικού Πρακτορείου Ειδήσεων ΜΤΙ, ο διορισμός της κ. Τσακοπούλου-Κουναλάκη στη θέση της πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, αποτελεί επιλογή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η ίδια θεωρείται ότι διαθέτει μεγάλη επιρροή στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος και είναι ηγετική προσωπικότητα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Οι Εορταστικές εκδηλώσεις δήμου Αθηναίων


Με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και ένα εντυπωσιακό σόου με πυροτεχνήματα ξεκίνησαν την Παρασκευή στην Πλατεία Συντάγματος οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.




Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος κάλεσε όλους τους πολίτες να μοιράσουν λίγο περισσότερη αισιοδοξία, συμπαράσταση, ευαισθησία και πολύ αγάπη για να μπορέσουν να ζήσουν όλοι το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων.



Λίγα λεπτά πριν τη φωταγώγηση της πόλης, ο Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκε στο μοναδικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίζει φέτος την πλατεία Συντάγματος. Όπως είπε: «Φέτος το δέντρο της πόλης της Αθήνας είναι μοναδικό. Δεν είναι απλά ένα δέντρο φιλικό προς το περιβάλλον, φτιαγμένο από ανακυκλωμένα ή ανακυκλώσιμα υλικά, δεν είναι καν ένα δέντρο αληθινό, κομμένο από κάποια ελεγχόμενη φυτεία, που θα πάει απλά για ανακύκλωση μετά τις γιορτές. Είναι ένα δέντρο φτιαγμένο από ζωντανά δεντράκια. 250 ζωντανά δεντράκια, με τις ρίζες τους, συνθέτουν φέτος το δέντρο μας. Και το καλύτερο; Τα δεντράκια αυτά - που θα ποτίζονται εδώ για τρεις εβδομάδες - μετά τις γιορτές, θα φυτευτούν στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, αποκτώντας τα ίδια νέα ζωή και χαρίζοντας με τη σειρά τους ζωή στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να στείλουμε, και έμπρακτα, ένα μήνυμα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας: ότι Πόλη και Περιβάλλον είναι ένα και ότι είναι στο χέρι όλων μας να προστατέψουμε το περιβάλλον, αλλάζοντας τις συνήθειές μας, προκειμένου να βοηθήσουμε την πόλη, τη χώρα, τον πλανήτη μας να ανασάνει».



Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους εργαζόμενους του Δήμου που εργάστηκαν, ώστε η πόλη να φορέσει τα γιορτινά της και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στο ηλεκτρολογικό και στην καθαριότητα.



Ολοκληρώνοντας το σύντομο χαιρετισμό του, ο Νικήτας Κακλαμάνης έδωσε ραντεβού με τις Αθηναίες και τους Αθηναίους και του χρόνου όλοι μαζί να ανάψουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Να είστε σίγουροι ότι και του χρόνου, όλοι μαζί, εσείς και εγώ, εγώ και εσείς θα είμαστε εδώ για να ανάψουμε και πάλι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο».



Αμέσως μετά η Πλατεία Συντάγματος γέμισε φως και χρώμα, ενώ η Φιλαρμονική Ορχήστρα και το συγκρότημα De Stijl των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων με την καλλιτεχνική επιμέλεια του προέδρου κ. Γιώργου Κατσαρού πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωση χαρίζοντας όμορφες μουσικές στιγμές στους εκατοντάδες πολίτες που συμμετείχαν στην πρώτη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Δήμου Αθηναίων.

Το 66% λέει "ναι" σε "πράσινο φόρο"


■Πρόθυμοι να πληρώσουν οι Θεσσαλονικείς για καθαρή πόλη.




■Δημοσκόπηση της Interview: Εννέα στους δέκα πολίτες θεωρούν σοβαρό το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.



Πρόθυμοι να υποστούν ακόμα και οικονομικές θυσίες για να συμβάλουν στη σωτηρία του περιβάλλοντος είναι οι Θεσσαλονικείς. Το 93,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι από αρκετά έως πολύ σοβαρό.



■Μάχη συμφερόντων στην Κοπεγχάγη: Σκληρό παζάρι για τα μέτρα που θα ληφθούν παγκοσμίως για το κλίμα.



■Τα φυτοφάρμακα αιτία ορμονικών διαταραχών. Αποκαλυπτική έρευνα του ΑΠΘ για τη μόλυνση των υδάτων.



“Ναι” σε πράσινο φόρο λένε οι Θεσσαλονικείς



Ενήμεροι και συνειδητοποιημένοι ως προς τη σοβαρότητα του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, αλλά και πρόθυμοι να υποστούν ακόμα και οικονομικές θυσίες για να συμβάλλουν στη σωτηρία του περιβάλλοντος, είναι οι Θεσσαλονικείς.



Σύμφωνα με δημοσκόπηση της “Interview” για λογαριασμό της “ΜτΚ”, με αφορμή την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, σε δείγμα 453 ατόμων άνω των 18 ετών στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης οι δύο στους τρεις Θεσσαλονικείς θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν έναν ειδικό “πράσινο φόρο” για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων, τη διάδοση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για άλλες συναφείς δράσεις.



Το 66,7% των ερωτηθέντων δηλώνει αρκετά ενήμερο για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ένα 13% πολύ ενήμερο. Όμως ακόμα και οι δύο στους δέκα που δεν έχουν επαρκή ενημέρωση είναι πεπεισμένοι για τη σοβαρότητά του. Συγκεκριμένα, το 93,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι από αρκετά έως πολύ σοβαρό, ενώ μόλις το 1,3% απαντά "καθόλου". Παρόλα αυτά, τέσσερις στους δέκα (42,6%) πιστεύουν ότι δεν είναι τόσο σοβαρό όσο παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.



Δύο στους τρεις κατοίκους της πόλης ιεραρχεί στην κορυφή των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Θεσσαλονίκης τα αυτοκίνητα. Το 31,5% των ερωτηθέντων τοποθετεί σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις της λίστας με τα περιβαλλοντικά προβλήματα τις βιομηχανίες γύρω από την πόλη, το 24,1% τα αιωρούμενα σωματίδια και το 22,2% τα σκουπίδια. Όταν όμως καλούνται να αποδώσουν ευθύνες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας, μόλις το 20,4% ρίχνει το φταίξιμο στους ίδιους τους πολίτες και το 14,8% στις επιχειρήσεις, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (64,8%) θεωρεί ότι υπεύθυνος είναι κυρίως το κράτος.

Οι New York Times για την ελληνική οικονομία


Συνεχίζονται εκτεταμένες αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των διογκωμένων δημοσιονομικών προβλημάτων.


Η εφημερίδα «New York Times» αναφέρεται στα μέτρα της κυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένονται να αυξηθούν και να ενταθούν «εκδηλώσεις διαμαρτυρίας», με τη συμπερίληψη μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2010.

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται η άποψη του Σάιμον Τίλφορντ, επικεφαλής στο Center for European Reform στο Λονδίνο, ότι «αυτή την στιγμή είναι δύσκολο να δω με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει μια δημοσιονομική ανάταξη, χωρίς κάποιο είδος δημοσιονομικής κρίσης».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «η δεινή οικονομική κατάσταση προκαλεί το ερώτημα τί πήγε στραβά σε μία χώρα που κάποτε θεωρείτο πρότυπο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απολαμβάνοντας 15 χρόνια διαρκούς ανάπτυξης, και η οποία διήνυσε τεράστια απόσταση κατορθώνοντας να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004».

Επίσης, γίνεται αναφορά στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch και στο πρόβλημα της «ενδημικής διαφθοράς και εκτεταμένης φοροδιαφυγής στη χώρα», το οποίο «ομολογεί και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται «η κρίση αξιοπιστίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όπου, η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία, αντιμετωπίζεται ως διεφθαρμένη και ελάχιστοι άνθρωποι έχουν προσδοκίες από το κράτος», ενώ επισημαίνεται ότι «ένας στους τέσσερις Έλληνες απασχολείται σήμερα στο δημόσιο, αποτέλεσμα δεκαετιών δημοσίων προσλήψεων».

Τέλος, η κατάσταση του ασφαλιστικού προβλήματος χαρακτηρίζεται «ωρολογιακή βόμβα».

Πιο ρομαντικοί οι άντρες που πίνουν μπύρες


Αν θεωρείτε πως σας "εγκαταλείπει" όταν βγαίνει έξω με φίλους του, ξανασκεφτείτε το. 'Ερευνα που έγινε στην Αυστραλία έδειξε οτι οι γυναίκες σε ποσοστό 78% (!) πιστεύουν πως οι άνδρες θα πρέπει να βγαίνουν έξω για να πιούν μπύρες ή άλλα ποτά με τους φίλους τους γιατί έτσι γίνονται πιο ρομαντικοί στις σχέσεις τους!



Εξ άλλου και το 85% των γυναικών απάντησε ότι θέλει να περνά χρόνο αποκλειστικά με τις φίλες, χωρίς ανδρική παρουσία.

AMBER ALERT: ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ!


Ονοματεπώνυμο: ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΛΒΗΣ


Ημερομηνία Γέννησης:12/1/2004

Χρώμα μαλλιών: Καστανά

Ημερομηνία εξαφάνισης: 9/12/2009

Χρώμα ματιών: Καστανόξανθα

Αφίσα εξαφάνισης

Στις 9/10/2009, ο Βάλβης Πέτρος 5,5 ετών απήχθη από τον πατέρα του, ο οποίος δεν ασκεί την επιμέλειά του, από την Αρτέμιδα Αττικής. Hμητέρα του Πέτρου αγωνιά για την τύχη του και ευελπιστεί στη βοήθεια όλων μας για την ανεύρεσή του. Ο Πέτροςέχει ύψος 1, 20μ. και ζυγίζει 25 κιλά. O Πέτρος έχει καστανόξανθα μαλλιά και καστανά μάτια. Την ημέρα της αρπαγής φορούσε τζιν παντελόνι, κίτρινο κοντομάνικο μπλουζάκι και μπλε αθλητικά παπούτσια.

Το σαλέπι κατά της γρίπης


Σαλέπ… σαλέπ…


ποιός δεν ακούει το σαλεπτζή που φωνάζει κοντά στα σοκάκια της Αριστοτέλους?

Αντί να τρέχετε λοιπόν για επικίνδυνα εμβόλια και σκευάσματα με άπειρες παρενέργειες, που έχουν και υψηλό κόστος για τα πορτοφόλια μας και τα άδεια κρατικά και ασφαλιστικά ταμεία, δεν έχετε παρά να πάρετε το σαλέπι με μόλις 2 ευρώ περίπου. Και θα χορτάσετε και θα προστατεύσετε την υγεία σας…

Κάτι ήξεραν οι παλιοί, αφού όπως είναι γνωστό το σαλέπι αποτελεί θαυμαστό όπλο ενάντια στην έξαρση των εποχικών. Φτιάχνεται από τις ρίζες ενός φυτού, που ήταν γνωστό πολλούς αιώνες πριν στον Ελλαδικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, με το όνομα Όρχις (Orchis mascula, της οικογενείας των Ορχιδωδών). Του αποδίδονταν ιδιότητες αφροδισιακές, γι’ αυτό και πέρασε στη λαϊκή παράδοση ως Σερνικοβότανο. Το βότανο που χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά! Στις ρίζες αυτού του φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται και από τη σκόνη τους γίνεται το θαυμάσιο αυτό αφέψημα, που «ευφραίνει και το στόμα και την ψυχή», όπως έλεγαν οι παλιοί. Και γνώριζαν με την απλοϊκή τους σοφία ότι και στο σώμα προσφέρει θαυμαστά οφέλη.

Το Σαλέπι είναι ένα ρόφημα θερμαντικό, (εξαιτίας και των μπαχαρικών που περιέχει), προληπτικό του κρυολογήματος και της γρίπης, φτιάχνει το κρυωμένο στομάχι. Καταπραΰνει τα νεύρα, διώχνει το άγχος και την κούραση, χαρίζοντας ευεξία και εγρήγορση ταυτόχρονα. Είναι πλούσιο σε άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα: φώσφορο και ασβέστιο. Γι’ αυτό τονώνει όλο το σώμα, «από τα νύχια ως την κορυφή».

Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα. Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, αλλά και του στομάχου και των εντέρων. Υπάρχουν μαρτυρίες για ασθενείς από βαριάς μορφής δυσεντερίες, χωρίς ελπίδα να επιζήσουν, αφού δε μπορούσαν να δεχτούν καμιά τροφή.

Δοκίμασαν να κρατηθούν στη ζωή, πίνοντας μόνο Σαλέπι για μήνες. Και όχι μόνο επέζησαν, αλλά σταδιακά ανάρρωσαν τελείως!!! Όσο για τις τονωτικές και αφροδισιακές του ικανότητες; Αυτές φαίνεται ότι εντείνονται χάρη στην προσθήκη και των μυρωδικών (κανέλας, γαρύφαλλου, πιπερόριζας).

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009



Γεγονότα


1542 - Η πριγκίπισσα Μαίρη Στιούαρτ ανεβαίνει στο θρόνο της Σκωτίας.

1877 - Η Σερβία τίθεται στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1900 - Ο Μαξ Πλανκ εκδίδει την έρευνά του πάνω στη θεωρία των κβάντα.

1911 - Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στον Νότιο Πόλο.

1927 - Το Ιράκ κερδίζει την ανεξαρτησία του απο το Ηνωμένο Βασίλειο.

1939 - Η ΕΣΣΔ αποβάλλεται από την Κοινωνία των Εθνών.

1959 - Φτάνει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

1962 - Ο Mariner 2 είναι το πρώτο διαστημικό όχημα που προσεγγίζει την Αφροδίτη.

1981 - Το Ισραήλ προσαρτεί τα Υψίπεδα του Γκολάν.

1995 - Υπογράφεται στο Παρίσι η Συμφωνία του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.

2003 - Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ανακοινώνει τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσείν.

Γεννήσεις

1503 - Νοστράδαμος, Γάλλος αστρολόγος και γιατρός

1546 - Τύχο Μπράχε, Δανός αστρονόμος

1895 - Πωλ Ελυάρ, Γάλλος ποιητής

1946 - Τζέιν Μπέρκιν, Αμερικανίδα ηθοποιός

1965 - Αλιόσα Ασάνοβιτς, Κροάτης ποδοσφαιριστής

1979 - Μάικλ Όουεν, Άγγλος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1799 - Τζόρτζ Ουάσινγκτον, πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ

1989 - Αντρέι Ζαχάρωφ, Ρώσος φυσικός, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης

Αργίες και εορτές

Ρωμαιοκαθολική και Αγγλικανική εκκλησία - Γιορτή Αγίου Ιωάννη του Σταυρού

Ορθοδοξία - Θύρσου μάρτυρος, Απολλωνίου μάρτυρος

Πολωνικό consulting για επενδύσεις στην αιολική ενέργεια


Ο Μάρεντ Μπίελικ υποδέχεται ξένους ενεργειακούς ομίλους που θέλουν να επενδύσουν στην αιολική ενέργεια σε διάφορες περιοχές της Πολωνίας.




Συνεχίζεται στην Κοπεγχάγη η παγκόσμια διάσκεψη για την ανάσχεση των κλιματικών αλλαγών. Εκπρόσωποι από 192 χώρες δίνουν το «παρών» στο παγκόσμιο αυτό φόρουμ που αποσκοπεί σε μια συμφωνία για τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.



Για πολλές χώρες που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών από ορυκτές πηγές η Κοπεγχάγη συνιστά σταθμό. Μία από αυτές είναι η Πολωνία, που θα πρέπει στο μέλλον να επενδύσει περισσότερα στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Η αρχή έχει ήδη γίνει και τα αποτελέσματα είναι αρκετά θετικά, όχι μόνο για το κλίμα αλλά και για την αγορά εργασίας της χώρας.



Ο επενδυτής έρχεται μόνο σε εμάς

Ο Μάρεντ Μπίελικ, ίδρυσε πριν από πέντε χρόνια μια εταιρεία, η οποία εντοπίζει περιοχές που θεωρούνται ιδανικές για τη δημιουργία αιολικών πάρκων. Σχεδιάζει την επένδυση και προετοιμάζει το έδαφος για τη δραστηριοποίηση ξένων επιχειρήσεων.



Στο μεταξύ η εταιρεία του απασχολεί σήμερα 20 άτομα. Ο Μπίελικ δέχεται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από ενεργειακούς ομίλους και επιχειρήσεις. Και όπως δήλωσε στο μικρόφωνο της Ντόιτσε Βέλε: «Προετοιμάζουμε τα διάφορα δικαιολογητικά και τις άδειες για τη λειτουργία αιολικών πάρκων στην Πολωνία. Εντοπίζουμε περιοχές, εξετάζουμε την συμπεριφορά των ανέμων και την καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών. Διασφαλίζουμε ακόμη και την άδεια εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία έρχεται ο επενδυτής σε εμάς και δεν πάει πουθενά αλλού. Συμφωνούμε και την άλλη μέρα αρχίζει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών».



Αφετηρία, η ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ



Με λίγα λόγια, χωρίς την εταιρεία του Μπίελικ, δεν θα μπορούσε ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος EDF αλλά ούτε και η γερμανική RWE να εγκαταστήσουν τις ανεμογεννήτριές τους στην Πολωνία. Η ζήτηση είναι μεγάλη και αυτό ικανοποιεί φυσικά τον 50χρονο πολιτικό μηχανικό. «Η ιδέα μου ήλθε πριν από 5 χρόνια, όταν η Πολωνία έγινε μέλος της ΕΕ. Η επιταγή ήταν σαφής. Η Πολωνία ανέλαβε τότε την υποχρέωση να αυξήσει το ποσοστό των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Και εκείνη την εποχή δεν είχαμε σχεδόν καμία ανεμογεννήτρια στη χώρα μας», θυμάται ο κ. Μπίελικ.



Το πρώτο του γραφείο ήταν το σπίτι του. Από εκεί και με τη βοήθεια του ίντερνετ και του τηλεφώνου έστησε το δίκτυο του. Οι αναθέσεις έργων πλήθαιναν καθημερινά. Οι δύο συνεργάτες έγιναν τέσσερις. Σήμερα ο κ. Μπίελικ απασχολεί 20 συνεργάτες και έχει τρία γραφεία. Και όπως λέει ο ίδιος: «Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Πολωνία συντελείται με γοργούς ρυθμούς. Τα αίτια αυτής της εξέλιξης δεν εντοπίζονται μόνο στη δυναμική της πολωνικής οικονομίας και στην αύξηση των ενεργειακών της αναγκών, αλλά και στην υποχρέωση των επιχειρήσεων να καλύπτουν ένα μέρος αυτών των αναγκών με ανανεώσιμες μορφές ενέργειας».



Είναι μεγάλες οι ανάγκες της χώρας «αλλά και το προς αξιοποίηση δυναμικό», καταλήγει ο Μάρεντ Μπίελικ.