BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νέα ρύθμιση για χρέη στο δημόσιο


■Τα 12 μέτρα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

■Δεν θα γίνεται κατάσχεση της πρώτης κατοικίας παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

■Σε περισσότερες δόσεις η εξόφληση των οφειλών προς τις ΔΟΥ.

Σε επιχείρηση είσπραξης των χρεών προς το δημόσιο προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, καταθέτοντας πακέτο 12 προτάσεων, με διττό στόχο:
1. Να παράσχει διευκολύνσεις στους οφειλέτες προκειμένου να σπεύσουν στα γκισέ της εφορίας.
2. Να επιδείξει κοινωνικό πρόσωπο, καταργώντας το απεχθές μέτρο της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας.

■Το σχέδιο για τις “έξυπνες κάρτες” που θα καταργήσουν τις αποδείξεις λιανικής και παροχής υπηρεσιών.

12 μέτρα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των οφειλετών


Ρυθμίσεις χρεών πιο φιλικές προς τους οφειλέτες του δημοσίου, με περισσότερες μηνιαίες δόσεις και μεγαλύτερες εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, απαλλαγή των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους στο κράτος από την επιβολή κατασχέσεων ακινήτων που χρησιμοποιούν ως πρώτη κατοικία, ακόμη και μείωση προστίμων για πληρωμή χρεών με ακάλυπτες επιταγές προβλέπουν οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν στους κοινωνικούς φορείς στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναμόρφωση του συστήματος είσπραξης των φορολογικών εσόδων.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Μ”, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει θέσει σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων που μετέχουν στην ειδική ομάδα εργασίας για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων πακέτο 12 προτάσεων που στοχεύουν στην παροχή περισσότερων διευκολύνσεων στους οφειλέτες, για να εξοφλούν τα χρέη τους προς το δημόσιο.
Τα μέτρα που έθεσε σε διάλογο και διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

1. Ενοποίηση του τρόπου καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και παροχή έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης για όλους τους φόρους. Σήμερα κάθε φόρος και γενικά κάθε κατηγορία εσόδου έχει διαφορετικό τρόπο καταβολής. Επιπλέον, δεν χορηγείται έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, εκτός από τις περιπτώσεις του φόρου κληρονομιάς και της περαίωσης.

2. Αποκέντρωση της αρμοδιότητας για τη χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ΔΟΥ ή τελωνεία, με αντικειμενικά κριτήρια, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Αύξηση του αριθμού των μηναίων δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις διαδικασίες των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής. Σήμερα οι διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής χορηγούνται για χρέη μέχρι 600.000 ευρώ από τις αρμόδιες ΔΟΥ και για χρέη άνω των 600.000 ευρώ από τον υπουργό Οικονομικών. Επανεξέταση για αύξηση αριθμού δόσεων χορηγείται μόνο από τον υπουργό Οικονομικών. Κατά τη χορήγηση της πρώτης διευκόλυνσης οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται σε 2-26, ανάλογα με τον αριθμό αντικειμενικών κριτηρίων με τον οποίο βαθμολογείται η αίτηση του οφειλέτη. Κατά την επανεξέταση της υπόθεσης οι δόσεις μπορούν να φθάσουν μέχρι το τριπλάσιο των κριτηρίων και μέχρι τις 48. Προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στις ΔΟΥ και τα τελωνεία να παρέχουν διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής και για οφειλές άνω των 600.000 ευρώ. Επιπλέον, προτείνεται οι ΔΟΥ και τα τελωνεία να μπορούν να καθορίζουν μεγαλύτερο αριθμό μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή πάνω από τα όρια των 26 και 48 δόσεων που ισχύουν σήμερα. Προτείνεται επίσης, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στις οποίες διαπιστώνεται πρόσκαιρη αδυναμία του οφειλέτη να εξοφλήσει ορισμένες δόσεις, να αναστέλλεται προσωρινά και για ένα βραχύ χρονικό διάστημα η διοικητική διαδικασία είσπραξης.

3. Παροχή κινήτρων στους οφειλέτες για την τήρηση της διευκόλυνσης μέχρι και την τελευταία δόση αυτής. Σήμερα παρέχεται κίνητρο μόνο κατά την πρώτη διευκόλυνση, με μείωση των προσαυξήσεων που επιβαρύνουν την οφειλή κατά τη διάρκεια της διευκόλυνσης κατά 30% και απαλλαγή από όλες τις προσαυξήσεις της τελευταίας δόσης.

4. Αποκέντρωση της αρμοδιότητας για διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών ή για απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για λόγους οικονομικής αδυναμίας ή λόγω μη γνώσης της οφειλής. Σήμερα οι διαγραφές προσαυξήσεων για λόγους οικονομικής αδυναμίας εξετάζονται για βασικές οφειλές μέχρι 1.500 ευρώ από τις ΔΟΥ ή τα τελωνεία και για οφειλές άνω των 1.500 ευρώ από τον υπουργό Οικονομικών. Για μη γνώση της οφειλής οι διαγραφές για προσαυξήσεις μέχρι 3.000 ευρώ εξετάζονται από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ , ενώ για προσαυξήσεις άνω του ποσού αυτού εξετάζονται από τον υπουργό Οικονομικών.

5. Μη κατάσχεση της πρώτης κατοικίας παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σήμερα μπορεί να γίνει κατάσχεση κάθε περιουσιακού στοιχείου εάν υπάρχουν οφειλές άνω των 300 ευρώ.

6. Μη πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας εφόσον κατασχεθεί. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας ακολουθεί ο πλειστηριασμός.

7. Ορισμό ημερομηνίας προγράμματος πλειστηριασμού για οποιοδήποτε ακίνητο περιουσιακό στοιχείο. Σήμερα μπορεί να εκδοθεί ορισμός ημερομηνίας για πλειστηριασμό σαράντα ημέρες μετά την επιβολή της κατάσχεσης οποτεδήποτε κριθεί από την υπηρεσία.

8. Περιορισμό των κατασχέσεων στα χέρια τρίτων. Σήμερα, για να εισπραχθεί μια οφειλή, επιβάλλονται πολλές κατασχέσεις σε διάφορους, μέχρι να βρεθεί τρίτος με απαίτηση του οφειλέτη και ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος να καταστεί ο τρίτος οφειλέτης του δημοσίου λόγω μη υποβολής δήλωσης.

9. Περιορισμό του προστίμου που επιβάλλεται σε περίπτωση κατάθεσης ακάλυπτης επιταγής για πληρωμή οφειλών προς το δημόσιο. Σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο του ποσού της ακάλυπτης επιταγής και μειώνεται μόνο με ορισμένες προϋποθέσεις.

10. Ελαχιστοποίηση των περιορισμών έκδοσης επιταγών για πληρωμή οφειλών προς το δημόσιο. Σήμερα οι επιταγές (τραπεζικές ή προσωπικές) γίνονται δεκτές μόνο αν έχουν εκδοθεί σε διαταγή της υπηρεσίας που γίνεται η πληρωμή. Δεν γίνονται δεκτές επιταγές που έχουν εκδοθεί σε διαταγή τρίτων.

11. Επέκταση του συστήματος πληρωμής οφειλών προς το δημόσιο με πιστωτικές κάρτες. Σήμερα μπορεί να γίνει πληρωμή οφειλής προς το δημόσιο με πιστωτική κάρτα μόνο σε ορισμένες ΔΟΥ.

12. Επέκταση του συστήματος πληρωμής όλων των οφειλών με βάση δήλωση, καθώς και των βεβαιωμένων οφειλών μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Σήμερα η πληρωμή μέσω τραπεζικών λογαριασμών γίνεται μόνο για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς και για τον ΦΠΑ μέσω taxisnet.

Ενεργειακό πιστοποιητικό και στα κλιμαστικά



Και στα κλιματιστικά επεκτείνονται οι ενεργειακοί έλεγχοι που προωθεί το ΥΠΕΚΑ μέσα από το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, το βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Η Τίνα Μπιρμπίλη θα ανακοινώσει το τελικό κείμενο στις αρχές Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με τα κίνητρα για το ενεργειακό «λίφτινγκ» σε κτίρια και εγκαταστάσεις θέρμανσης-ψύξης, που θα είναι της τάξης των 50 έως 100 εκατ. ευρώ και θα αφορούν χαμηλά εισοδήματα κατοικιών προ του 1980 σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει πάνω από 7 εκατ. κλιματιστικά μηχανήματα, που έχουν τοποθετηθεί ακόμα και σε εξοχικές κατοικίες.

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι «προκαλούν μεγάλη ζημιά» και εξήγησε ότι κατά κανόνα τοποθετούνται χωρίς την προβλεπόμενη άδεια και χωρίς μελέτη.

Τις περισσότερες φορές τοποθετούνται σε λάθος σημεία του κτιρίου, αλλοιώνοντας τις όψεις τους και αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας.

Με τα εν λόγω μέτρα που προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα είναι υποχρεωτικό το ενεργειακό πιστοποιητικό και στα κλιματιστικά.

Το «πράσινο» πιστοποιητικό θα έχει ισχύ 5 χρόνια και θα αφορά μηχανήματα άνω των 12Kw.

Με το ίδιο σχέδιο θα εκδίδονται πιστοποιητικά, τα οποία θα ισχύουν 10 χρόνια για όλες τις νέες οικοδομές άνω των 50 τ.μ., που θα εκδοθούν μετά την 1η Ιουνίου 2010.

Το ίδιο θα ισχύει και για τα κτίρια άνω των 1000 τ.μ., στα οποία γίνονται ανακαινίσεις, καθώς και για ακίνητη που θα ενοικιάζονται ή θα μεταβιβάζονται μετά την ίδια ημερομηνία.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό θα βαθμολογεί κάθε ακίνητο, έτσι ώστε να γνωρίζει ο χρήστης το κόστος που θα πληρώνει σε λογαριασμό.

«Δεν υποχρεώνουμε τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε μέτρα. Οι ίδιοι θα αποφασίσουν αν τους συμφέρει να το αναβαθμίσουν», τόνισε, η Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Επίσης, πρόσθεσε ότι το υπουργείο περιμένει να δει την ανταπόκριση της αγοράς και αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις, δεδομένου ότι σε επίπεδο Ε.Ε. προωθείται νέα Οδηγία με πιο αυστηρές προδιαγραφές.

Αποκωδικοποιήθηκε το γονιδίωμα της σόγιας


Το πρώτο όσπριο που δεν έχει πια γενετικά μυστικά είναι η σόγια. Μια διεθνής επιστημονική ομάδα, μετά από επίπονη προσπάθεια που κράτησε 15 χρόνια, κατάφερε να "διαβάσει" το γενετικό κώδικα του πρώτου όσπριου, της σόγιας, μιας από τις κυριότερες καλλιέργειες για την παροχή πρωτεΐνης και ελαίων στον κόσμο. Το επίτευγμα θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση και αξιοποίηση του φυτού της σόγιας, αυξάνοντας τις αποδόσεις του και βελτιώνοντας τις άμυνές του κατά των εντόμων και των παρασίτων.
Η σχετική παρουσίαση έγινε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Στην έρευνα συμμετείχαν εκπρόσωποι 18 φορέων, οι περισσότεροι από τις ΗΠΑ. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, πρόκειται για "το πιο πολύπλοκο γονιδίωμα που έχει διαβαστεί μέχρι σήμερα".

Η σόγια και τα άλλα όσπρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια διατροφική ασφάλεια και στην ανθρώπινη υγεία. Χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία τροφών, όπως γάλα σόγιας, υποκατάστατο κρέατος, αλεύρι, τόφου κ.α., αλλά και σε μη διατροφικά προϊόντα, όπως μελάνι εκτύπωσης με βάση το σογιέλαιο, στο βιοντίζελ κ.α.

Οι νέες γενετικές πληροφορίες για τη σόγια θα βοηθήσουν, ώστε να φυτευτούν φυτά που θα παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες σόγιας, η οποία θα περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και έλαιο, ενώ παράλληλα οι καλλιέργειες θα προσαρμόζονται καλύτερα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και θα είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες.

Οι ερευνητές εντόπισαν πάνω από 46.000 γονίδια της σόγιας, μεταξύ αυτών γονίδια-κλειδιά που εμπλέκονται στην μετατροπή του ήλιου, του νερού, του διοξειδίου του άνθρακα και του αζώτου σε ενέργεια και πρωτεΐνες. Επίσης εντοπίστηκε ένα γονίδιο που φαίνεται να προσφέρει αντίσταση σε μια καταστροφική ασθένεια, η οποία μπορεί να εξαλείψει μέχρι και το 80% μιας καλλιέργειας.
Ακόμα, ανακαλύφθηκαν πάνω από 1.000 γονίδια που αφορούν στον μεταβολισμό των λιπιδίων και τα οποία συνιστούν το θεμέλιο λίθο για το σογιέλαιο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν αυτά τα γονίδια τροποποιηθούν κατάλληλα, τότε θα αυξηθεί δραματικά η παραγωγή σογιέλαιου για χρήση σε βιοκαύσιμα.

Η βιοτεχνολογία έχει ήδη αποκαλύψει τα γενετικά μυστικά του ρυζιού, του καλαμποκιού, του αμπελιού κ.α.

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η επαναφορά της λίστας φαρμάκων


Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων. Στην ίδια διαδικασία έγιναν δεκτές κατά πλειοψηφία - με σύμφωνη γνώμη και της ΝΔ - και οι τροπολογίες για την εθελουσία έξοδο προσωπικού του ΟΛΠ και τη χρονική μετάθεση εφαρμογής - ένα χρόνο αργότερα - της ρύθμισης του νόμου Πετραλιά για τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανήλικων παιδιών. Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας για το θέμα της επαναφοράς της λίστας φαρμάκων, έκανε λόγο για ρύθμιση που αποπνέει αίσθημα ευθύνης και συνέπειας, ενώ προανήγγειλε επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων το Φεβρουάριο, με σκοπό τη συγκράτηση ή και τη μείωση των τιμών κάποιων από αυτά. Όπως είπε, η "μαύρη τρύπα", δηλαδή το συνολικό χρέος των νοσοκομείων στους προμηθευτές φαρμάκων είναι 6,3 δισ., από τα οποία οφείλονται στα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,5 δισ.


Η κ. Ξενογιαννακοπούλου παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της λίστας πριν την κατάργησή της είχε πολλά προβλήματα και κυρίως "παράθυρα" καταστρατήγησης κυρίως "με την άναρχη συνταγογράφηση και την παλινωδία στην τιμολόγηση", αλλά την καταστρατήγηση με την αθρόα συνταγογράφηση "αναντικατάστατων" δήθεν φαρμάκων, προβλήματα που δεν θα ανακύψουν πλέον με τις ασφαλιστικές δικλείδες που τίθενται.

Κατά την υπουργό Υγείας, η κατάργηση της λίστας το 2004 με τη δραματική αύξηση των εξόδων επιβάρυνε τα ταμεία κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αύξησε κατά 20% το κόστος για τα νοσοκομεία, χωρίς να υπολογιστούν οι απώλειες από την απόδοση του 4% από το τζίρο των φαρμακοβιομηχανιών ετησίως.

Για καθημερινό αγώνα του ΟΑΕΔ να εξασφαλίσει τα επιδόματα των ανέργων, έκανε λόγο ουπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με τη φαρμακευτική δαπάνη. Ο κ. Λοβέρδος υπολόγισε ότι μόνον από την έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης από τον ερχόμενο Μάιο θα εξοικονομήσει μόνο για το ΙΚΑ 250 εκ. ετησίως.

Γνωστοποίησε επίσης ότι αποδέχεται την πρόταση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη για οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 10%. Με επιφυλάξεις αντιμετώπισε το θέμα η ΝΔ. Ο κ. Χατζηδάκης, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η λίστα έχει ήδη δοκιμαστεί από το ΠΑΣΟΚ και δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πέρα από τη μείωση των τιμών πρότεινε ακόμη να οριστεί η τιμή των "γενοσίμων" φαρμάκων, δηλαδή των αντιγράφων, σε ποσοστό χαμηλότερο του 80% των πρωτοτύπων.

Κατά τον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ υπάρχουν εκθέσεις που τεκμηριώνουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη λίστας. "Η λίστα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπάρχει σε όλα τα κράτη" παρενέβη η υπουργός Υγείας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώνσταντίνος Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι με τη ρύθμιση τα ίδια τα "κυκλώματα που λυμαίνονται το χώρο" θα βρεθούν μπροστά στις επιτροπές που δεν θα μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής κατηγόρησε τη ΝΔ ότι από τη μία μιλάει για συνδρομή στο έργο της κυβέρνησης και από την άλλη αρνείται την ψήφιση της λίστας: "Αλήθεια, ποιος είναι ο λόγος; Ποιες δεσμεύσεις έχετε και αρνείστε όταν έχετε τα αποτελέσματα της αποτυχίας σας".

Δεσμεύσεις έχουν μόνον όσοι προσπαθούν να περιστείλουν τη φαρμακευτική πολιτική σε ορισμένους και εκλεκτούς και όχι αυτοί που τίθενται υπέρ της ελεύθερης επιλογής απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Αντίθετος με τη λίστα φαρμάκων, αλλά υπέρ μιας λίστας "γενόσιμων" τάχθηκε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, κρίνοντας ότι έτσι θα ευνοηθεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Το ΚΚΕ δια του εισηγητού του Νίκου Καραθανασόπουλου έκρινε ότι η ρύθμιση στοχεύει στο περαιτέρω χτύπημα στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση και στην εύνοια της εμπορευματοποίησης της υγείας.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η εξάρτηση από τις φαρμακοβιομηχανίες σε βάρος των ασφαλισμένων, ενώ η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου δήλωσε "παρών" από πλευράς του κόμματός της.

Έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ για την τροπολογία που παρατείνει την προθεσμία για την εθελούσια έξοδο προσωπικού από τον ΟΛΠ με τους κ.κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και Αδωνη Γεωργιάδη να μιλούν για "ακριβοπληρωμένους λιμενεργάτες που επιβραβεύονται για τον εκβιασμό προς το κράτος και το κλείσιμο του λιμανιού".

Ήταν αποτέλεσμα αυτών που εσείς συμφωνήσατε στη σύμβαση παραχώρησης της SOSCO, ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος

Έγκλημα μεταξύ αδερφών στα Καμίνια


Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 22χρονος που σκότωσε τον 18χρονο αδερφό του την στα Καμίνια. Ο 22χρονος παραδόθηκε στην Ασφάλεια, ομολογώντας την πράξη του, διατεινόμενος ότι τον σκότωσε με μαχαίρι μετά από έντονο διαπληκτισμό με τον αδερφό του.

Υποστήριξε ότι τον μείωσε ηθικά πάνω στον καβγά, και από την οργή του άρπαξε ένα μαχαίρι και τον κατάσφαξε.

Μάλιστα, είπε ότι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, αλλά δεν τα κατάφερε και περιπλανήθηκε σε πολλές περιοχές του Πειραιά.

Υπενθυμίζεται πως τον άτυχο 18χρονο είχαν βρει στο διαμέρισμα οι γονείς του, που διέμεναν μόνιμα στις Σπέτσες. Η εξαφάνιση του μεγαλύτερου γιου είχε κινητοποιήσει την αστυνομία, ενώ τελικά τον 22χρονο δράστη βρήκε ο πατέρας του σε άσχημη κατάσταση, και τον έπεισε να παραδοθεί στην Αστυνομία την Τετάρτη (13/1).

Τραγωδία στην Αϊτή


Ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό στην Αϊτή θα μπορούσε να βρίσκεται ανάμεσα σε 45.000 και 50.000, ενώ περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν μείνει άστεγοι, σύμφωνα με αϊτινό αξιωματούχο του Ερυθρού Σταυρού. Αλλοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο ακόμα και για 100.000 νεκρούς.

Εξαντλημένοι διασώστες σκάβουν χωρίς σταματημό, με εργαλεία και με τα γυμνά τους χέρια, σε μια απελπισμένη κούρσα με το χρόνο για να απελευθερώσουν όσους περισσότερους μπορούν απ' όσους παγιδεύτηκαν κάτω από τόνους μπετόν στο σεισμό της Τρίτης.

Ένα μωρό έκλαιγε -κι η φωνή του αντηχούσε μέσα στα συντρίμμια- καθώς μια ομάδα ανδρών δούλευαν ακατάπαυστα, σιωπηλοί, προσπαθώντας να το βγάλουν. Ένας μετασεισμός τους σκόρπισε έντρομους. Εκτός από τον Ζανβέλ Αντουάν, που κράταγε το χέρι του μωρού και προσπαθούσε να το ηρεμήσει.

Στα συντρίμμια των σπιτιών, οι διασώστες αντίκρισαν σκηνές φρίκης: ένα ζευγάρι νεκρό στο κρεβάτι του· μικρά κορίτσια μέσα στο χώμα· καμένες σορούς μέσα σε αυτοκίνητα· γυναίκες με ρούχα κομματιασμένα. Μια γυναίκα πλησίασε μια ομάδα κλαίγοντας. "Βοηθήστε με, ο άντρας μου είναι ακόμα εκεί μέσα. Σας παρακαλώ βοηθήστε με, ξέρω πως είναι ζωντανός".

Τα νοσοκομεία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές -εκτός από ένα- πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τη ροή των τραυματιών να μη σταματά. Η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και τα φάρμακα δεν φθάνουν, έλεγαν γιατροί. Τα νεκροτομεία γέμισαν. "Χρειαζόμαστε βοήθεια. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο, έχουμε ελλείψεις στα πάντα", δήλωσε μια γυναίκα σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό.

Εκτακτη ανάγκη για βοήθεια

Οι κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς πέρασαν μια δεύτερη νύκτα φρίκης, ανάμεσα σε πτώματα και ερείπια, περιμένοντας απεγνωσμένα επείγουσα βοήθεια.

Δεκάδες χιλιάδες Αϊτινοί πέρασαν τη νύκτα στο ύπαιθρο, συγκεντρωμένοι στο Πεδίον του Άρεως, την κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας που έχει μετατραπεί σε γιγάντιο προσφυγικό καταυλισμό. Έχουν χάσει τα σπίτια τους και τους συγγενείς τους.

Απέναντι, τα ερείπια του προεδρικού μεγάρου και των κτιρίων των υπουργείων μαρτυρούν την κατάσταση αδυναμίας στην οποία βρίσκονται οι θεσμοί της Αϊτής.

Πολλά μέλη της κυβέρνησης αγνοούνται και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κέλι Μπαστιέν βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του κτιρίου της βουλής, δήλωσε ο Ζοσλέρμ Πριβέρ, πρώην υπουργός.

Ο σεισμός έπληξε βασικές υποδομές της Αϊτής, όπως το δίκτυο ηλεκτροδότησης, το οποίο ετέθη εκτός λειτουργίας βυθίζοντας στο σκοτάδι την πρωτεύουσα της φτωχότερης χώρας της αμερικανικής ηπείρου.

Τα πτώματα που ανασύρονται από τα ερείπια τοποθετούνται σε σειρές στο έδαφος σκεπασμένα με σεντόνια και οι επιζώντες περιφέρονται σαν χαμένοι στους δρόμους, προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν με γυμνά χέρια ανθρώπους από τα ερείπια.

Ο σεισμός έχει επηρεάσει τουλάχιστον δύο εκατομμύρια παιδιά και εφήβους, πολλά από τα οποία έχουν τραυματιστεί ενώ άλλα έμειναν ορφανά, ανακοίνωσε η βρετανική ΜΚΟ "Save the Children".

Είκοσι δύο μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ έχασαν την ζωή τους και περίπου 100 αγνοούνται έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αϊτή, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μπαν Γκι Μουν.

Ο Γκι Μουν διευκρίνισε ότι οι 22 νεκροί είναι "4 αστυνομικοί και 18 στρατιωτικοί". Δεν αναφέρθηκε σε πολίτες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι ένας Εσθονός ανεσύρθη από τα ερείπια, αφού εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρτντον Μπράουν χαρακτήρισε "αδιανόητη τραγωδία" την καταστροφή που υπέστη η Αϊτή από τον σεισμό, και ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο θα αποστείλει βοήθεια στους πληγέντες περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι έχει αποστείλει στρατεύματα και πλοία των ΗΠΑ στην Αϊτή για να βοηθήσουν στην διάσωση των πληγέντων από το σεισμό και στις προσπάθειες αποκατάστασης, και τόνισε ότι ο λαός της Αϊτής, "δεν πρόκειται να ξεχαστεί".

Σε τηλεοπτική του ομιλία ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν 100 εκατομμύρια δολάρια στις προσπάθειες για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Ομως και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρός Καν δήλωσε σήμερα ότι ο διεθνής Οργανισμός θα προσφέρει "πολύ γρήγορα" βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αϊτή, που επλήγη από καταστροφικό σεισμό.

Ο Στρός Καν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ότι το ποσό αυτό που θα αποδεσμευτεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, θα προέλθει από την επέκταση ήδη υφιστάμενου δανείου προς την Αϊτή.

Περίπου 170 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί στην Αϊτή μετά την έγκριση αυτού του δανείου το 2006.

Οι υπουργοί Ανάπτυξης των 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν σύνοδο την Δευτέρα για να εξετάσουν τους τρόπους που υπάρχουν για τη χορήγηση βοήθειας στην Αϊτή, η οποία επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Ελληνική συμπαράσταση - Για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αϊτής κ. Rene Preval εκφράζοντας τα ειλικρινή αισθήματα αλληλεγγύης και την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και ολόκληρου του ελληνικού λαού στον πληγέντα λαό της Αϊτής από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.

Τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στον λαό της Αϊτής, που δοκιμάζεται σκληρά από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε «μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους υπουργούς να πράξουν το παν -ο καθένας στον τομέα του- ώστε να υπάρξει άμεση ελληνική συνδρομή στην Αϊτή.

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα η οποία, το 1822, αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και τόνισε ότι «οι εξελίξεις έρχονται έτσι ώστε να μας θυμίζουν ότι σε αυτόν τον κόσμο δεν ζούμε μόνοι μας».

Το Υπουργείο των Εξωτερικών κινητοποίησε άμεσα τους κατάλληλους μηχανισμούς για τον εντοπισμό και την παροχή συνδρομής στους Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, από την πρώτη στιγμή, έθεσε στη διάθεση του κοινού τρεις τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου επικοινωνίας, μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκε η καταγραφή των στοιχείων και η συλλογή πληροφοριών αναφορικά με τους πληγέντες συμπατριώτες μας.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο των Εξωτερικών, έχουν εντοπιστεί στην Αϊτή 11 Έλληνες πολίτες, καθώς και ένας Βέλγος υπήκοος, σύζυγος Ελληνίδας, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή επαφή με τους οικείους τους.

Μετά από συνεννοήσεις με την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία άμεσου επαναπατρισμού όσων Ελλήνων το επιθυμούν με ειδική πτήση, η οποία πρόκειται να αναχωρήσει από το Port-au-Prince στις επόμενες 36 ώρες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η χώρα μας ανταποκρινόμενη άμεσα στις εκκλήσεις για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προσέφερε, λίγες ώρες μετά το σεισμό, επείγουσα χρηματική βοήθεια ύψους 200.000 € μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για την παροχή τροφίμων στους σεισμόπληκτους.Π αράλληλα, γίνονται προσπάθειες για την αποστολή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας, καταλήγει η ανακοίνωση.

H πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Καράκας -που είναι η κοντινότερη διπλωματική αποστολή της Ελλάδας στο Πορτ' Ο Πρενς της Αϊτής.

Όσοι πολίτες επιθυμούν να πληροφορηθούν την τύχη των συγγενών τους, ή άλλων προσώπων, ή να δώσουν κάποια πληροφορία για Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή για τουριστικούς ή εμπορικούς σκοπούς, μπορούν να καλούν στο 210-3681212, 210-3681730 και 210-3681350.

Ηδη, ο Δήμος Αθηναίων, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, έθεσε στη διάθεση του Προξενείου της Αϊτής και του Υπουργείο Εξωτερικών τις πρώτες ποσότητες σε ρουχισμό και φαρμακευτικό υλικό πρώτης ανάγκης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής.

Τις ποσότητες συγκέντρωσαν και ετοίμασαν οι εθελοντές του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, σε δηλώσεις του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Αθήνας στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, σημειώνοντας: «Χιλιάδες συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται στην Αϊτή και οφείλουμε να προστρέξουμε σε συμπαράστασή τους».

Η συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων στο λαό της Αϊτής εκφράστηκε μέσω του Προξένου της χώρας, Λεμπρέν Υβέλτ.

H τραγωδία που βιώνει η Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό, απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο και όπως ανακοινώθηκε, εκφράσθηκε η αμέριστη συμπαράσταση των συνοδικών ιεραρχών στον δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής , μιας φίλης χώρας-όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση- που είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος το 1822.

Μάλιστα αποφασίσθηκε η περιφορά δίσκου στους ναούς την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010, για τον λαό της Αϊτής, ενώ δόθηκε εντολή στην Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη, για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, η Σύνοδος απέστειλε έγγραφο προς τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπυρ. Κουβέλη με το οποίο θέτει στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης την “Αλληλεγγύη”, ώστε να επιτευχθεί άμεσα η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σαρωτές σώματος: κίνδυνοι για την υγεία;


Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν σαρωτές σώματος στα αεροδρόμια για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων. Πολλοί πιστεύουν πάντως ότι οι σαρωτές εγκυμονούν κινδύνους, όχι μόνο για τα δικαιώματα των επιβατών, αλλά και για την υγεία τους

Σαράντα σαρωτές σώματος έχουν ήδη εγκατασταθεί δοκιμαστικά και λειτουργούν σε όλα τα αμερικανικά αεροδρόμια. Στην Ευρώπη η οριστική απόφαση για την ενδεχόμενη χρήση τους αναμένεται να ληφθεί μέσα στο 2010. Όμως, πολλοί πιστεύουν ότι οι σαρωτές εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους – όχι μόνο για τα δικαιώματα των επιβατών, αλλά και για τη δημόσια υγεία.

Προ ημερών Αμερικανοί ειδικοί δήλωσαν ότι ο κίνδυνος έκθεσης στη ραδιενέργεια από τον έλεγχο των σαρωτών σώματος είναι τόσο χαμηλός, ώστε δεν θεωρείται απειλή για την υγεία των επιβατών. Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Γερμανός καθηγητής ραδιοοικολογίας στο πανεπιστήμιο του Αννοβέρου Ρολφ Μίχελ επισημαίνει ότι οι σαρωτές εκπέμπουν ακτινοβολία στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα των τεραχέρτζ (THz), αλλά μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα πράγματα για ενδεχόμενες επιδράσεις της ακτινοβολίας αυτής στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα, δυστυχώς δεν έχουμε παρά ελάχιστες επιστημονικές εκτιμήσεις για όλα αυτά. Υπήρχε παλαιότερα ένα ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Ε. με την επωνυμία «Terahertzbridge», το οποίο ήθελε ακριβώς να καταγράψει ενδεχόμενες επιδράσεις της ακτινοβολίας THz στον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε να μας βοηθήσει στη διαγνωστική έρευνα. Τα περισσότερα πειράματα με κύτταρα ζωντανών οργανισμών δεν έχουν δείξει κάποια επιβάρυνση, όταν η ακτινοβολία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Από την άλλη πλευρά μία ομάδα εργασίας στο Ισραήλ ισχυρίζεται ότι με μία ακτινοβολία 100 GHz δημιουργεί ενδεχόμενο διαταραχών στην κατάταξη των χρωμοσωμάτων. Αυτή η μελέτη υπάρχει στη βιβλιογραφία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί…»

Το πρόβλημα των «μακροχρόνιων συνεπειών»…

Στη Γερμανία ο καθηγητής Μίχελ είναι επικεφαλής ειδικής επιστημονικής επιτροπής για την προστασία της υγείας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Από την έρευνα στον τομέα αυτόν γνωρίζει άριστα ότι το πρόβλημα στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές δεν είναι μόνον η άμεση επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και οι ενδεχόμενες μακροχρόνιες επιπτώσεις από διαχρονική έκθεση σε πηγές ακτινοβολίας – επιπτώσεις, οι οποίες δεν αποδεικνύονται άμεσα σε συνθήκες εργαστηρίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται ή ότι δεν πρόκειται να εκδηλωθούν στο μέλλον...

«Θεωρητικά η ακτινοβολία μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα και να φτάσει ακόμα και στο περιφερειακό κυκλοφορικό σύστημα» επισημαίνει ο καθηγητής Ρολφ Μίχελ. «Αλλά θα πάρει χρόνο για να συγκεντρώσουμε ακριβείς πληροφορίες για όλα αυτά. Πάρτε για παράδειγμα την έρευνα για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων. Ερευνούμε το αντικείμενο για πολλά χρόνια, ακόμα δεν έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι αρχικές υποψίες περί αρνητικών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία. Το αντιπαράδειγμα είναι βέβαια η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία που έχει καρκινογόνο δράση, αυτό είναι σαφές σήμερα».

Πολιτική απόφαση οι σαρωτές

Οι πολιτικοί δεν βιάζονται να αποφασίσουν για την εγκατάσταση των σαρωτών σώματος στα γερμανικά αεροδρόμια. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δηλώνει ότι θα πρέπει προηγουμένως να δοθούν εγγυήσεις ότι διασφαλίζονται όχι μόνο τα δικαιώματα και η ιδιωτική σφαίρα των επιβατών, αλλά και η προστασία της δημόσιας υγείας. Ο καθηγητής Μίχελ επισημαίνει ότι, σε τελική ανάλυση, πρόκειται για πολιτική απόφαση.

« Εμείς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο» τονίζει ο καθηγητής Μίχελ στην Deutsche Welle. «Απλώς λειτουργούμε ως σύμβουλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρέχουμε επιστημονικά στοιχεία και επισημαίνουμε ενδεχόμενους κινδύνους. Την τελική απόφαση θα πρέπει να πάρουν οι πολιτικοί, αλλά και η ίδια η κοινωνία.»

Google εναντίον Πεκίνου


Ο όμιλος Google απειλεί να αποχωρήσει από την Κίνα αντιδρώντας στη λογοκρισία και στις επιθέσεις που δέχεται από χάκερς. Η υπουργός Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από το Πεκίνο να εξετάσει τις καταγγελίες

Η σχέση της Google με την Κίνα ήταν από την αρχή προβληματική. Ο αμερικανικός κολοσσός του ιντερνέτ αποδέχτηκε πολλούς συμβιβασμούς και αυτολογοκρισία όταν πριν τέσσερα χρόνια πάτησε πόδι στην κινεζική αγορά. Και το έκανε για να μη μείνει έξω από μία δυναμική αγορά 340 εκατομμυρίων χρηστών και με την κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu να εξελίσσεται σε ισχυρό ανταγωνιστή.

Η προβληματική αυτή σχέση όμως με την επίθεση των χάκερς στα κεντρικά της Google δέχτηκε τώρα ένα σοβαρό πλήγμα που απειλεί να τη διαλύσει. Ο νομικός σύμβουλος της Google Ντέιβιντ Ντρουμόντ διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει αν ήταν οργανωμένη ενέργεια. «Γνωρίζουμε ότι η επίθεση ήρθε από την Κίνα. Και το ανοιχτό ερώτημα είναι αν πίσω από την επίθεση βρίσκεται η κυβέρνηση. Δεν κατηγορούμε κανέναν, διότι δεν έχουμε αδιάσειστα στοιχεία».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν κάποιοι προσπάθησαν να σπάσουν τους κωδικούς της Google για την παροχή της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να μπουν στα e-mails Κινέζων χρηστών-πελατών της, που είναι γνωστοί για τις αντικαθεστωτικές πεποιθήσεις τους. «Θα μπορούσε να είναι μια συνηθισμένη κίνηση βιομηχανικής κατασκοπείας, αλλά εικάζουμε ότι έχει πολιτικό υπόβαθρο», λέει ο νομικός σύμβουλος της Google. Η αμερικανική εταιρία ζητά να τερματιστεί το φιλτράρισμα που επιβάλλουν οι κρατικές αρχές στην Κίνα σε περιεχόμενα που θεωρούν ευαίσθητα. Και αν η κυβέρνηση του Πεκίνου δεν υπαναχωρήσει, η Google απειλεί με πλήρη αποχώρησή της από την Κίνα. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι περιμένει διευκρινίσεις από την κινεζική κυβέρνηση.

Με την υπόθεση της Google επιδεινώνονται οι αμερικανο-κινεζικές σχέσεις που μπαίνουν σε μια κρίσιμη φάση. Πριν από μερικές ημέρες η Κίνα έκανε δοκιμές για ένα δικό της αντιπυραυλικό σύστημα, που θεωρήθηκε απάντηση στην αναγγγελία τους Ουάσιγκτον να πουλήσει όπλα στην Ταϊβάν. Το Πεκίνο είναι επίσης δυσαρεστημένο για τη συνάντηση που προγραμματίζει στο Λευκό Οίκο ο Ομπάμα με το Δαλάι Λάμα, μια συνάντηση που είχε αποφύγει ο Ομπάμα στην επίσκεψή του πέρυσι στην Κίνα.

Στο επίπεδο των εμπορικών σχέσεων τα πράγματα δεν είναι καλύτερα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν υψηλούς δασμούς για εισαγωγές από την Κίνα, όπως χαλυβδοσωλήνες και ελαστικά αυτοκινήτων. Στην Ουάσιγκτον Πόστ πάντως η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον δηλώνει ότι οι αμερικανο-κινεζικές διμερείς σχέσεις «είναι αρκετά ώριμες» για να αντέξουν στην αντιπαράθεση απόψεων.

«Ελλάδα – καμένη γη» και τα προγνωστικά της Moody’s περί χρεοκοπίας


Ο γερμανικός τύπος είναι σήμερα γεμάτος με αναλύσεις και δημοσιεύματα για την Ελλάδα. Επικεντρώνουμε την επισκόπησή μας σε δυο δημοσιεύματα.

«Καμένη γη στη Μεσόγειο – Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία: τι θα συμβεί, εάν οι αγαπημένες μας χώρες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους;» με αυτό τον τίτλο στο πρωτοσέλιδό της, τις σημαίες των τριών μεσογειακών κρατών και τη σφραγίδα ‘χρεοκοπία’ στην ελληνική σημαία, η έγκριτη εφημερίδα Die Zeit αναλύει σε εκτενές της ρεπορτάζ την κατάσταση στις τρεις χώρες της Μεσογείου.

Το τελικό συμπέρασμα του άρθρου είναι ότι οι χώρες – μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να έχουν ενιαία οικονομική και μισθολογική πολιτική και τώρα πρέπει να ανατραπεί αυτή η πραγματικότητα, διότι ένας από τους πρώτους παράγοντες που προκάλεσε το ντόμινο και οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία δεν είναι οι υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, αλλά η συγκράτηση των μισθών στη Γερμανία. Παραθέτουμε απόσπασμα:

Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ«Ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, που εμφανίζεται σήμερα ως σκληροπυρηνικός, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ‘πλανάται, όποιος πιστεύει ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα βοηθήσουν την Ελλάδα’. Μέχρι τώρα τέτοιες δηλώσεις χειροκροτούνταν στη Γερμανία, αυτή τη φορά όμως το χειροκρότημα δεν ήρθε. Διότι η σημερινή συντηρητική-φιλελεύθερη κυβέρνηση εργάζεται με την στήριξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας για τη σωτηρία της Ελλάδας. Προς τα έξω ασφαλώς όλοι δηλώνουν ανυποχώρητοι για να διατηρηθεί η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση. Όμως πριν να χρεοκοπήσει η χώρα -σε αυτό συμφωνούν καγκελαρία και υπουργείο Οικονομικών- πρέπει οι άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ να παρέμβουν. ‘Δεν μπορούμε να το διακινδυνεύσουμε’, λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, γιατί οι κίνδυνοι για την Γερμανία, για το ευρώ και την ΟΝΕ είναι μεγάλοι. Αυτή τη στιγμή εξυφαίνονται διάφορα σενάρια διάσωσης. Ένα σενάριο λέει π.χ. ότι είναι δυνατόν οι πλούσιες χώρες της ΕΕ να εγγυηθούν για τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας ή να διασφαλίσουν δάνεια στην χώρα με πολύ αυστηρούς όρους. Το μοντέλο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για όλες τις υποψήφιες προς χρεοκοπία χώρες της ΕΕ. Νομικοί προσπαθούν να εντοπίσουν κενά στο νομικό πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ και έτσι να καταστεί δυνατή η χορήγηση μιας τέτοιας βοήθειας.»

Διάσωση σημαίνει απώλεια κυριαρχίας

«Το ζήτημα ασφαλώς δεν είναι εάν οι Γερμανοί θέλουν όντως να σώσουν τους Έλληνες, αλλά, εάν οι Έλληνες θέλουν να τους σώσουν. Και αυτό διότι διάσωση στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει και συγκυβέρνηση. Οι χώρες αυτές για να διασωθούν από τη χρεοκοπία πρέπει να χάσουν την κυριαρχία ως κρατικές οντότητες στο εξωτερικό ή στους διεθνείς οργανισμούς. Για τα ποσοστά των φόρων και τα δημόσια κονδύλια για την εκπαίδευση και την οδοποία δεν θα αποφασίζουν πια τα κοινοβούλια στις πρωτεύουσες των εν λόγω κρατών, αλλά στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο ή στο Παρίσι. Επομένως η διαμόρφωση του προϋπολογισμού που είναι το κατ’ εξοχήν προνόμιο των εθνικών κοινοβουλίων θα καταργηθεί. Και αυτό είναι για κάθε κυβέρνηση σενάριο τρόμου και για κάθε έθνος ταμπού.»

«Ο αργός θάνατος της Ελλάδας»

Σε όλες τις μεγάλες γερμανικές εφημερίδες δημοσιεύεται σήμερα η πρόγνωση του οίκου αξιολόγησης Moody’s, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα φθάσει στη χρεοκοπία με αργά βήματα και όχι ολοταχώς. Η γερμανική έκδοση των Financial Times με τίτλο «Ο οίκος Moody’s προφητεύει τον αργό θάνατο της Ελλάδας» γράφει:

«Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δεν πιστεύει ότι θα προκληθεί ξαφνική κατάρρευση, αλλά ότι η Ελλάδα θα φθάσει στη χρεοκοπία αργά και βασανιστικά. Το ίδιο σενάριο προβλέπει και για την Πορτογαλία. Ασφαλώς το σενάριο αυτό είναι ακόμη δυνατόν να ανατραπεί, αλλά ο χρόνος πιέζει και η Ελλάδα έχει χάσει πολύ χρόνο», γράφουν στην έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της Moody’s.

«Οι επενδυτές βλέπουν αυτή τη στιγμή τις ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερο σκεπτικισμό από ό,τι πριν, γιατί στην αγορά είναι πια ακριβότερη η ανατροπή της χρεοκοπίας μιας βιομηχανικής ευρωπαϊκής χώρας, από την αντιμετώπιση της χρεοκοπίας ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Τα προβλήματα της Ελλάδας προκαλούν ανησυχία για το ευρώ, αν και οι περισσότεροι ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση ανάγκης οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα παρέμβουν.»