BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Το Ψηφιακό Πλανητάριο διοργανώνει εορταστικές παραστάσεις


Με δύο εορταστικές παραστάσεις για όλη την οικογένεια, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου υποδέχεται την περίοδο των Χριστουγέννων 2009 και της Πρωτοχρονιάς 2010. Πρόκειται για τις ψηφιακές παραστάσεις «Το Άστρο των Χριστουγέννων» και «Το Τραίνο της Φαντασίας», κατάλληλες για μικρούς και μεγάλους.




«Το Άστρο των Χριστουγέννων» αναλαμβάνει να διερευνήσει μερικά σημαντικά ερωτήματα για το ξεχωριστό εκείνο κοσμικό φαινόμενο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο νεογέννητο Χριστό. Τι ήταν τελικά εκείνο το «Άστρο»; Ήταν άραγε μετέωρο ή κομήτης; Νόβα ή σουπερνόβα; Μετεωρίτης ή βολίδα; Ισχύει άραγε η διατύπωση του Κέπλερ, πως επρόκειτο για συζυγία πλανητών; Γιατί καμιά επιστημονική θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί έως σήμερα;



Η παράσταση δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, από ομάδα συνεργατών του Πλανηταρίου, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Παναγιώτη Σιμόπουλου, μουσική του Μπάμπη Μπλαζουδάκη, αφήγηση των Χρήστου Σιμαρδάνη και Κώστα Σεραφειμίδη.



Τα 40 λεπτά της εικονικής τρισδιάστατης πραγματικότητας δημιουργήθηκαν από τους Γιάννη Βαμβακά και Σωτήρη Μπενέκο, ενώ την επιστημονική επιμέλεια είχε ο Διονύσης Σιμόπουλος.



«Το Τραίνο της Φαντασίας» είναι μια ψηφιακή παράσταση του Καγκάγια (Kagaya) από την Ιαπωνία, η οποία ζωντανεύει, μέσα από εντυπωσιακές εικόνες, το παραμύθι του Mιγιαζάβα Κέντζι με τον ομώνυμο τίτλο.



Η παράσταση απεικονίζει την ιστορία ενός ταξιδιού στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και ταυτόχρονα μία περιπλάνηση στο απέραντο Σύμπαν.



Ο Κagaya είναι γνωστός «ψηφιακός» καλλιτέχνης από την Ιαπωνία. Γεννημένος το 1968, έχει δημιουργήσει έργα τέχνης σχετικά με το Σύμπαν, έργα που περιλαμβάνουν κυρίως γραφικά και ψηφιακές εκτυπώσεις, εικόνες για βιβλία και περιοδικά που αφορούν σε αστρονομικά θέματα.



Στο «Τραίνο της Φαντασίας» υπογράφει ταυτόχρονα το σενάριο, την σκηνοθεσία, τις ψηφιακές εικόνες και γραφικά της παράστασης.

Καίτη Γκρέι: ' Η Ηλιάδη με άφησε στον άσο, μου πήρε όλες τις οικονομίες."



Το όρια της υπομονής και της αξιοπρέπειας φαίνεται πως εξαντλήθηκαν για την Καίτη Γκρέυ. Η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού σε ένα ξέσπασμα ψυχής μιλάει στο ΛΟΙΠΟΝ για τον πόνο, την πίκρα, την ταπείνωση και την απογοήτευση, που, όπως υποστηρίζει, εισέπραξε όλα αυτά τα χρόνια από την εγγονή της Αγγελική Ηλιάδη. Τη βρίσκουμε στο κρεβάτι του πόνου. Η φωνή της μετά βίας βγαίνει, αλλά δεν μπορεί να συγκρατήσει την οργή, τους λυγμούς και τα δάκρυά της για τη συμπεριφορά της Αγγελικής.


«Με άφησε στον άσο, μου πήρε όλες τις οικονομίες. Ζούσε ακόμη ο Μπάμπης όταν τις έδωσα τις πρώτες 50.000 ευρώ, που με κόπο μάζευα ολόκληρη ζωή. Με εξαπάτησε. Θυμάμαι είχε πέσει στα πόδια μου και κλαίγοντας μου είπε ότι έχει 500.000 ευρώ και χρειάζεται άλλες 50.000 για να αγοράσει με τον Μπάμπη τη μεζονέτα. Μου έλεγε: "Γιαγιούλα μου, σε παρακαλώ, βοήθησέ μας και μόλις κάνει πρεμιέρα το μαγαζί, θα σου τα δώσουμε. Τι να έκανα; Πήρα το διευθυντή της τράπεζας Πειραιώς και του είπα να μου στείλει τα λεφτά. "Μήπως σε εκβιάζει κανείς; με ρώτησε τότε ο διευθυντής. Φοβήθηκαν οι άνθρωποι. λα για αυτήν τα είχα, αλλά είναι ένα αχάριστο κορμί».

Όπως μας εξήγησε κλαίγοντας η κυρία Γκρέυ, η Αγγελική Ηλιάδη συνέχισε να της παίρνει χρήματα και μετά το θάνατο του Μπάμπη Λαζαρίδη. «Δεν είχε φράγκο. Αν ρωτήσετε πάνω στην Καβάλα, θα σας πουν ότι μέχρι και το τραπέζι της κηδείας εγώ το πλήρωσα.Η εγγονή μου μού ζητούσε συνεχώς χρήματα. Πότε 1.000, πότε 2.000 ευρώ. Τα έδινα... τι να έκανα; Συνολικά μου έφυγαν πάνω από 10.000, αν και δεν μπορώ να τα υπολογίσω ακριβώς. Το παιδί της μπουσούλαγε στα τσιμέντα. Εγώ τους αγόρασα χαλιά, εγώ τους αγόρασα και τα παπλώματα. Μέχρι και τα σφουγγαράκια του μπάνιου της αγόραζα. Και να ήταν μόνο αυτά; Όσα χρόνια ήταν μαζί με τον Μπάμπη εγώ τους μαγείρευα. Κάθε μέρα τους πήγαινα σπίτι τα ταψιά με το φαγητό. Ποτέ δεν μου είπε η εγγονή μου "ορίστε, πάρε αυτά τα λεφτά για να πάρεις ένα κιλό κρέας", μόνο ζήταγε! Την υπηρέτρια τούς έκανα. Από ρούχα; Μόνο τουαλέτες ψώνιζε. Ό,τι φόραγε μέσα στο σπίτι εγώ της τα είχα πάρει. Τη ρενάρ μου τη γούνα, τα μπριγιάν μου, όλα της τα έδωσα»!

Με κλονισμένη την υγεία της, η κυρία Γκρέυ δεν μπορεί να κρύψει το παράπονό της. «Ένα αχάριστο κορμί είναι. Δεν με δέχεται στο σπίτι και όταν βλέπει τον αριθμό μου στο κινητό της, το κλείνει. Η Αγγελική είναι κρυψίνους και αγαπάει μόνο τον εαυτό της. Κάτι κάνει στη ζωή της που δεν θέλει να το μάθω. Πώς η Πέγκυ Ζήνα έγινε ξαφνικά η καλύτερή της φίλη; Κάποτε την κατηγορούσε όλη μέρα. Η Αγγελική έχει μάθει να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους και τώρα χρησιμοποιεί το παιδί. Γι’ αυτό το βγάζει συνέχεια και φωτογραφίζονται»! Η κ. Γκρέυ δεν κρύβει την οργή της και για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με τον τίτλο «Αγγελική Ηλιάδη: Ο πατέρας μου ήταν ο προαγωγός μου». «Είναι δυνατόν να την πλασάριζε ο πατέρας της; Ντροπή της. Να θυμηθεί η Αγγελική τα λεφτά που έδωσε ο πατέρας της για να βγει το πρώτο της CD στη Universal και πώς τον πέταξε μετά. Άνθρωπος που δεν σέβεται τους γονείς του δεν είναι άνθρωπος».

Η πόρτα του σπιτιού της χτυπάει. Αφού μας ευχαριστεί, μας λέει ευγενικά πως πρέπει να κλείσει. Είναι ο γιατρός, που την έχει επισκεφθεί προκειμένου να δει πώς είναι η υγεία της... Εμείς επικοινωνήσαμε και με την Αγγελική Ηλιάδη, η οποία μας απάντησε λακωνικά: «Δεν θέλω να πω κάτι».

Η διεθνής κρίση... βοηθάει την Ελλάδα

Αυτό που σώζει την Ελλάδα, προς το παρόν, από τον κίνδυνο της χρεωκοπίας είναι… η αρνητική διεθνής οικονομική συγκυρία! Όμως, όταν στο μέλλον η οικονομική συγκυρία βελτιωθεί, τότε ο κίνδυνος χρεωκοπίας της Ελλάδας γίνεται άμεσος!



Αυτό είναι το, αναμφίβολα, ανορθόδοξο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η πρόσφατη έκθεση της USB για την κατάσταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα κίνδυνο άμεσης χρεωκοπίας. Αυτό οφείλεται, όπως είναι γνωστό, στους εξής τρεις παράγοντες:

α) το υψηλό έλλειμμα, 12% για το 2009

β) το μεγάλο δημόσιο χρέος που φτάνει το 113,4% του ΑΕΠ το 2009

γ) το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που φτάνει το 12% το 2009

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος χρεωκοπίας της χώρας είναι προ των πυλών. Όμως, υπάρχει ένα στοιχείο που θα κάνει, στην προκειμένη περίπτωση, τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως π.χ. τη Γερμανία) να σπεύσουν να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεωκοπία. Το λεγόμενο «συστημικό ρίσκο» -δηλαδή, η προοπτική να λειτουργήσει η κατάρρευση της Ελλάδας ως ντόμινο, συμπαρασύροντας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που αντιμετωπίζουν παρόμοια (αν και ήσσονος έντασης) προβλήματα, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία.

Είναι προφανές ότι όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, τόσο πιο ευάλωτες είναι οι οικονομίες των άλλων χωρών και, κατά συνέπεια, τόσο πιο έντονο είναι το στοιχείο του «συστημικού ρίσκου». Άρα, στην παρούσα φάση, η περίπτωση να αφεθεί η Ελλάδα αβοήθητη στο δρόμο της χρεωκοπίας είναι πολύ μικρή. Οι άλλες χώρες θα σπεύσουν να βοηθήσουν.

Όμως, όχι για πάντα. Η καλή τύχη της Ελλάδας θα διαρκέσει όσο διαρκεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Όταν αρχίσει η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, τότε το «συστημικό ρίσκο», που συνεπάγεται μια ενδεχόμενη χρεωκοπία της Ελλάδας, θα έχει μειωθεί σημαντικά. Καθώς οι άλλες χώρες θα ισχυροποιούν τις οικονομίες τους, θα μειώνεται η πιθανότητα να συμπαρασυρθούν από την κατάρρευση της Ελλάδας. Στο βαθμό που θα έχει επιστρέψει η οικονομική ανάπτυξη στις χώρες της ΕΕ, η κατάρρευση της Ελλάδας δεν θα έχει πια επιπτώσεις ή θα έχει μικρότερες επιπτώσεις. Κατά συνέπεια, καμία χώρα δεν θα έχει κίνητρο να επωμισθεί το οικονομικό βάρος της διάσωσης της Ελλάδας. Αν, λοιπόν, η Ελλάδα δεν έχει βάλει τα οικονομικά της σε τάξη μέχρι τότε, η χρεωκοπία της τα επόμενα 5 έτη είναι περίπου βέβαια.

Το δίλημμα, λοιπόν, που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες στην περίπτωση της Ελλάδας είναι το εξής: Αν αφεθεί να χρεωκοπήσει η χώρα, ενδέχεται να συμπαρασύρει μαζί της και άλλες οικονομίες της ευρωζώνης. Αν από την άλλη πλευρά, διασωθεί από τη χρεωκοπία η Ελλάδα με παρέμβαση άλλων χωρών, αυτό δημιουργεί ένα «κακό προηγούμενο» και παρέχει τα κίνητρα και σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν μια εξίσου ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική με αυτή της Ελλάδας, γνωρίζοντας ότι στο μέλλον θα σπεύσουν να τις σώσουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Μπρος γκρεμός, λοιπόν, και πίσω ρέμα!

Φυσικά, αυτό το δίλημμα μεταξύ «συστημικού ρίσκου» και «κακού προηγούμενου», δε μπορεί να διαρκέσει επ’ άπειρον. Σε αυτή τη φάση, υπερισχύει το «συστημικό ρίσκο». Όμως, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ θα έρχεται στο προσκήνιο ο δεύτερος κίνδυνος, του «κακού προηγούμενου». Και, τότε, τίποτα δε θα σώζει την Ελλάδα από τη χρεωκοπία.

Διαδηλώσεις και ενδιάμεσος απολογισμός στην Κοπεγχάγη


Στο ημίχρονο της διεθνούς διάσκεψης στην Κοπεγχάγη για το κλίμα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο με βασικό αίτημα τη λήψη δεσμευτικών αποφάσεων για την προστασία του κλίματος


Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην ίδια την πρωτεύουσα της Κοπεγχάγης. Ξεκίνησε από το κοινοβούλιο της Κοπεγχάγης μέχρι το Bella Center που φιλοξενεί τις εργασίες της διάσκεψης. Η χθεσινή διαδήλωση επισκιάστηκε από επεισόδια και συλλήψεις 968 διαδηλωτών. Στο μεταξύ οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, όταν μια ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε σε κυβερνητικά κτίρια με πέτρες και βεγγαλικά, πυρπολώντας και 4 αυτοκίνητα, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. «Όταν σχεδιάζαμε αυτή τη διαδήλωση ήμασταν σίγουροι ότι θα πάρουν μέρος 20.000, ελπίζαμε ότι θα έρθουν 60.000, η αστυνομία τώρα λέει ότι είμαστε 100.000", είπε στους συγκεντρωθέντες ο πρόεδρος της Greeenpeace Κούμι Ναϊντού, επικεφαλής της κίνησης "tck, tck, tck" που είχε οργανώσει τις κινητοποιήσεις για να τονίσει το αίτημα για συγκεκριμένα μέτρα στην Κοπεγχάγη.

Ενδιάμεσος απολογισμός

Διαδήλωση για το κλίμα και στην Αυσταλία Την ίδια ώρα μέσα στο συνεδριακό κέντρο οι αντιπροσωπείες έκαναν έναν ενδιάμεσο απολογισμό πριν ξεκινήσει η δεύτερη και καθοριστική εβδομάδα των διαπραγματεύσεων, που θα κλείσει με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Χαρακτηριστική του κλίματος στην πρώτη εβδομάδα είναι η περίπτωση του Τουβαλού. Είναι ένα μικρό νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει τη μοίρα των περισσότερων αναπτυσσόμενων χωρών και ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας του Γουίλιαμ Φράι επενέβαινε συχνά για να διευκρινιστούν όσα ακούγονται και συζητιούνται στην πρωτεύουσα της Δανίας. "Θέλω να παρουσιαστεί στους αρχηγούς κρατών και τους πρωθυπουργούς μία δεσμευτική πρόταση για να την υπογράψουν. Εμείς έχουμε κάνει την πρότασή μας πριν από έξι μήνες και όχι τις τελευταίες δύο ημέρες. Και σήμερα που ξύπνησα έβαλα τα κλάματα. Δεν είναι εύκολο για ένα μεγάλο άντρα να το παραδεχτεί. Η μοίρα της χώρας μου βρίσκεται στα χέρια σας."

Η διάσκεψη σε αποφασιστική φάση

Αίτημα η δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των ρύπωνΟ εκπρόσωπος του Τουβαλού θέλει μια συμφωνία με νομική ισχύ που θα διαδεχτεί το πρωτόκολλο του Κιότο και όχι γενικές διακηρύξεις προθέσεων. Το συμμερίζεται και η Δανή υπουργός Περιβάλλοντος που προεδρεύει της διάσκεψης Κόνι Χέντεγκαρντ ."Και εμείς θέλουμε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία και το τονίζω. Τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, μολονότι σήμερα πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό".
Ο απολογισμός θα αποτελέσει τη βάση για τις συζητήσεις που θα περάσουν αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών Περιβάλλοντος, που άρχισαν να καταφθάνουν στην πρωτεύουσα της Δανίας. Ο πρόεδρος της Γραμματείας του ΟΗΕ για το κλίμα Ίβο ντε Μπόρ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο "το αγκαζάρισμα των υπουργών, για να διασφαλίσουμε το επόμενο επίπεδο τόσο στις διαπραγματεύσεις, όσο και στους στόχους. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να δώσουν το αποτέλεσμα που τους ζητά ο κόσμος".

Οι πρώτες χιονοπτώσεις για το φετινό χειμώνα (video)



Ολομόναχος

Η Ελλάδα είναι, πλέον, ολομόναχη με το δημοσιονομικό της πρόβλημα. Με ευγενικό, έμμεσο τρόπο, χωρίς όμως να αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέστησαν σαφές, ότι δεν θα υπάρξει χείρα βοηθείας στην ελληνική οικονομία: η χώρα μας θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της.


Αυτή τη γραμμή άμυνας των εταίρων, την καθόρισε ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης, της Γερμανίας. Την επανέλαβε και η Άγγελα Μέρκελ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου. «Φυσικά, δεν τίθεται ζήτημα ευρωπαϊκής βοήθειας για την Ελλάδα», είπε η γερμανίδα καγκελάριος.




Θέλοντας να περιορίσουν τη ζημιά και να καθησυχάσουν τις αγορές, οι σημαντικότεροι ηγέτες έκαναν θετικές δηλώσεις για την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Ο κ. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος και αποφασισμένος να αναλάβει τις ευθύνες του για να περιορίσει το έλλειμμα», είπε η κ. Μέρκελ. «Ο κ. Παπανδρέου ήταν εξαιρετικά σαφής. Μας είπε ότι υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα και δεσμεύθηκε ξεκάθαρα να πάρει νέα μέτρα», δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Φρανκ Ράινφελντ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε με μεγάλη ειλικρίνεια την κατάσταση και μας εξέφρασε την αποφασιστικότητα να την αντιμετωπίσει -όχι μόνο με δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και με διαρθρωτικές αλλαγές». Το κύριο μήνυμα όλων αυτών των δηλώσεων, πάντως, ήταν ότι οι εταίροι περιμένουν μέτρα και ότι δεν πείστηκαν από αυτά που τους είπε στο Συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου. Ήταν, όμως, εμφανής και η προσπάθειά τους να ενισχύσουν την αξιοπιστία του έλληνα πρωθυπουργού, για να εκτονωθεί η κατάσταση και να σταθεροποιηθεί το ευρώ.



Δεν είναι βέβαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση κατανόησε πλήρως το χαρακτήρα της κοινοτικής αλληλεγγύης. Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος μετά από μια εβδομάδα αναταράξεων στις αγορές και την πρωτοβουλία της γερμανίδας καγκελαρίου κ. Μέρκελ, βρέθηκε υποχρεωμένος να εξηγήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στους εταίρους μας, δεν έδειξε πάντως να αντιλαμβάνεται ότι αυτό που περιμένουν είναι μέτρα και άμεσα. Το αντίθετο μάλιστα. Στη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της Συνόδου, ο πρωθυπουργός έκλεισε κάθε συζήτηση για λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, και για αλλαγή στην κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής. Είπε, μάλιστα, ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία – με την επίθεση των αγορών και τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου – «δεν αλλάζουν την πολιτική μας – αντιθέτως, την επιβεβαιώνουν».




Αν και ρωτήθηκε κατ’ επανάληψη - και, μάλιστα, από το πρακτορείο Bloomberg και τους γερμανικούς Financial Times – εάν σκοπεύει να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες, ή να περιορίσει τους μισθούς του δημοσίου, υπήρξε κατηγορηματικά αρνητικός: «Να τελειώσει αυτή η φιλολογία για πρόσθετα μέτρα», είπε. Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αποφασισμένος να διαψεύσει τις «αναλύσεις για μέτρα που δήθεν πρόκειται να πάρουμε», και ξεκαθάρισε ότι «ναι, θα υπάρξουν σκληρά μέτρα, αλλά απέναντι στη διαφθορά, όχι απέναντι στο μισθωτό». Δεν αναφέρθηκε μάλιστα καν στο ενδεχόμενο της κατάρτισης συμπληρωματικού προϋπολογισμού, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.



Ο πρωθυπουργός δείχνει να πιστεύει, ακόμα, ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μπορεί να λυθεί με άλλο τρόπο: «έχουμε συστημική διαφθορά, τεράστια σπατάλη, παρασιτική λογική, ανομία, εισφοροδιαφυγή, φοροδιαφυγή - λίγο να τα χτυπήσουμε αυτά, έχουμε λύσει το οικονομικό πρόβλημα», είπε εμφατικά και αρνήθηκε κάθε σύγκριση με άλλες προβληματικές οικονομίες λέγοντας, «δεν είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Δεν είμαστε εκεί». Επιχείρησε, μάλιστα, να το τεκμηριώσει αυτό με εκτεταμένες αναφορές στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και ανέπτυξε εκτενώς τις προοπτικές στην κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας, της αιολικής ενέργειας, του τουρισμού και της μεσογειακής διατροφής. Το ελληνικό χρηματιστήριο αντέδρασε στις δηλώσεις αυτές με πτώση 2%.



Και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο προβληματισμός για το τι θα γίνει με την Ελλάδα παραμένει έντονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που δεν θέλουν οι εταίροι, είναι να υποχρεωθεί η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ, και γι’ αυτό εκπονούνται σενάρια για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μεγάλης δυσκολίας δανεισμού της χώρας μας με ευρωπαϊκά μέσα. Ο κ. Μπαρόζο, μάλιστα, υπονόησε ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται ήδη να παρέμβει στην ελληνική οικονομική πολιτική με προτάσεις για δημοσιονομικές περικοπές, στα επόμενα στάδια της επιτήρησης: «Η Επιτροπή με τον Πρόεδρο του Eurogroup είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης», είπε στις Βρυξέλλες. Και αυτό, όμως, ήταν κάτι που δεν δείχνει διατεθειμένος να αποδεχτεί ο κ. Παπανδρέου: «είμαστε στη φάση της επιτήρησης της οικονομίας, που μπορούν να μας προτείνουν και μέτρα. Αυτό είναι μια μερική άρση της κυριαρχίας. Το πώς θα το κάνουμε είναι δικό μας ζήτημα. Εγώ έχω βάλει στοίχημα να το πετύχω προστατεύοντας το εισόδημα του πολίτη, χτυπώντας στη ρίζα το πρόβλημα».

Τραγωδία από έκρηξη φυσικού αερίου σε πολυκατοικίες στη Ρωσία

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη φυσικού αερίου σ' ένα συγκρότημα πολυκατοικιών, στη ρωσική πόλη Ντζερζίνσκ, που απέχει από τη Μόσχα 400 χλμ. περίπου, στ' ανατολικά της, ανέφεραν σήμερα μιλώντας στο πρακτορείο "Ιντερφάξ" οι τοπικές αρχές.


Οι τοπικές αρχές ανέφεραν τον θάνατο τριών γυναικών, ενός κοριτσιού κι ενός άντρα στο δυστύχημα αυτό, που προκλήθηκε στην κεντρική δεξαμενή του φυσικού αερίου στο συγκρότημα των λαϊκών πολυκατοικιών, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Παρόμοια δυστυχήματα είναι συνήθη στη Ρωσία τους χειμωνιάτικους μήνες, λόγω της πολύ κακής συντήρησης, που γίνεται στα κεντρικά συστήματα της θέρμανσης στις πολυκατοικίες.



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009


Γεγονότα

1545 - Ξεκίνησε η Σύνοδος του Τριέδου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

1862 - Γίνεται η μάχη του Φρεντέρικσμπουργκ, μία από τις σημαντικότερες για την έκβαση του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.

1937 - Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν την πόλη Ναντζίνγκ και επιδίδονται σε σφαγές.

1943 - Οι Γερμανοί πυρπολούν τα Καλάβρυτα και εκτελούν όλους τους άνδρες πάνω από 14 χρόνων.

1967 - Ο Κωνσταντίνος Β' της Ελλάδας επιχειρεί αντιπραξικόπημα κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, και αποτυγχάνει.

1974 - Η Μάλτα ανακηρύσσεται δημοκρατία.

1981 - Ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Πολωνία για να προστατέψει το κομμουνιστικό καθεστώς από το κίνημα της Αλληλεγγύης.

1996 - Ο Κόφι Ανάν εκλέγεται Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

2002 - Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει να εντάξει την Κύπρο μαζί με άλλες εννέα χώρες.

2003 - Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν συλλαμβάνεται κοντά στην γενέτειρα πόλη του, το Τικρίτ.

2007 - Υπογράφεται η Συνταγματική Συνθήκη στη Λισαβόνα από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ.

Γεννήσεις

1797 - Χάινριχ Χάινε, Γερμανός ποιητής

1923 - Φίλιπ Άντερσον, Αμερικανός φυσικός (βραβείο Νόμπελ 1977)

Θάνατοι

1204 - Μαϊμονίδης, Εβραίος ραββί και φιλόσοφος.

1995 - Μέντης Μποστατζόγλου, Έλληνας γελοιογράφος, στιχουργός και θεατρικός συγγραφέας.

Αργίες και εορτές

Μάλτα - Ημέρα της Δημοκρατίας (1974)

Ορθοδοξία - Ευστρατίου μάρτυρος, Λουκίας μάρτυρος

Καθολικισμός - Αγία Λουκία

Σουηδία - Αγία Λουκία η φωτοδότης