BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Προσπάθεια φίμωσης του blogathinaiou


Από σήμερα οι σχολιαστές και οι αναγνώστες του blog Αθηναίος θα είναι φακελωμένοι από τις ανεξάρτητες (ελευθερία του λόγου) και επαναστατικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΥΓΗΣ με την ευγενική χορηγία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.Ο λόγος είναι η κριτική που έχει ασκήσει ο Αθηναίος στα κακώς κείμενα της Ελληνικής κοινωνίας με ότι αυτό συνεπάγεται,και στα άρθρα του συγκεκριμένου Αλβανού αυτοαποκαλούμενου δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ.



Ο εν λόγω κύριος αν και δηλώνει προοδευτικός μέσα απο τα κείμενα του απέδειξε ότι μόνο αυτό δεν είναι.Και αν έχει θιχτεί από τις αναρτήσεις του Αθηναίου πιστεύω πως αν έστελνε μια απάντηση θα ήταν πολύ πιο σωστό απο μια καταγγελία σε έναν πολίτη που βρήκε επιτέλους τον τρόπο να εκφραστεί δημόσια.



Επειδή αυτό σαν ενέργεια θυμίζει φασισμό και ρουφιανιά θα προσπαθήσω να μην το αφήσω να περάσει έτσι.



Διότι αν γινόταν αυτό απο την ανάποδη,τώρα έξω απο την ΓΑΔΑ θα είχαμε πορεία και διαμαρτυρία για την φίμωση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.



Και αύριο το πρωί στα κανάλια,θα είχαν καλεσμένο τον καημένο blogger που οι φασίστες του έκλεισαν το blog.



Υ.Γ ....N.AGO τον Α.Τσίπρα τον ρώτησες πριν κάνεις την καταγγελία?



ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ Ν.AGO ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΙΟ.



Αγαπητέ κύριε,
Είναι προφανές!
Αν η πολιτεία διαβάσει το (ανα)δημοσιευμένο από σένα χθεσινό μου κείμενο αλλά και όλα όσα γράφω καθημερινά (αν και …κατά δήλωσή μου δημοσιογράφος(!) το κάνω με το όνομά μου και όχι ανώνυμα), δεν μπορεί παρά να με θεωρήσει ανεπιθύμητο.
Και βέβαια, αν διαβάσει όλα τα δικά σου εναντίων υπουργών με υπονοούμενα ακόμα και για …προδοσία αλλά και μερικών σχολιαστών(;) που εμπίπτουν καθαρά σε εκείνα που διακινούν μίσος και ρατσισμό, θα πρέπει να σε επαινέσει δημόσια.
Μέχρι να βρούμε μια τέτοια πολιτεία ,όμως, όπως έχω μάθει να κάνω πάντα στη ζωή μου, κινούμενος στο φως και όχι στο σκοτάδι, πάντα δημόσια και ποτέ ανώνυμα, σε ενημερώνω ότι σε καταγγέλλω από σήμερα στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για όλα τα σχόλια που αναρτώνται στο blog σου με απειλές εναντίον μου αλλά και για τα ποστ με τα οποία εσύ διακινείς αυτές τις ανοιχτές απειλές και το μίσος γενικά.
Φιλικά,



--



Niko Ago
Δημοσιογράφος

Αυγή & FAQ


ΑΘΗΝΑΙΟΣ
Άσε τις απειλές...δεν με φοβίζεις!
Γνωρίζουν να διαβάζουν και να καταλαβαίνουν οι Αρχές.
Ο "ρατσισμός" και η "ξενοφοβία" δεν έχουν μόνο μια ανάγνωση.
Yπάρχει και το γιατί!
Οι αναρτήσεις μου δεν είναι απειλητικές απλά αναφέρουν
τις απόψεις μου και τις διαπιστώσεις μου.
Οι σχολιαστές δεν σε απειλούν αλλά διαφωνούν με
τον τρόπο τους για τις απόψεις σου κάποιοι με χιούμορ θα έλεγα.
Δεν λείπει η ειρωνεία και το χιούμορ και από τα δικά σου σχόλια.
Εγώ δεν έχω πρόβλημα.
Διαφωνώ όμως με όσους ξεφεύγουν και διαγράφω τα σχόλιά τους.

Φιλικά

Αθηναίος

Δείτε το αστείο της υπόθεσης...
Διαβάστε διατύπωση...
Όμως, όπως έχω μάθει να κάνω πάντα στη ζωή μου, κινούμενος στο φως και όχι στο σκοτάδι, πάντα δημόσια και ποτέ ανώνυμα
Σχόλιο
Δηλαδή ήρθες στην Ελλάδα την μέρα με βίζα και με πραγματικό διαβατήριο και όχι την νύχτα με πλαστά χαρτιά??
Ας πούμε ότι ήρθες και έτσι.Τότε τι σε πειράζει που θέλουμε όσοι μετανάστες έρχονται,να έρχονται νόμιμα?
Δεν μας τα λες καλά,κάπου μπερδεύτηκες νομίζω.
Και για πιο μίσος μιλάς?Δεν διάβασες τι είπε ο υπουργός κύριος Χρυσοχοϊδης?

Χρυσοχοϊδης..Οι Αλβανοί έχουν γεμίσει την Ελλάδα με όπλα και ναρκωτικά..

Αυτή την στιγμή που γράφω το μπλοκ του Αθηναίου έχει κλείσει ....και το μήνυμα που βγάζει η google είναι

Το ιστολόγιο που ψάχνετε δε βρέθηκε.

Κομισιόν: "Μπελάς" η ελληνική οικονομία


Το ελληνικό (οικονομικό) πρόβλημα είναι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που έχει μπροστά της για λύση η ευρωζώνη, αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεση για τη ζώνη του ευρώ που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν. Η ύφεση έχει τελειώσει στην Ευρώπη-παρατηρεί επίσης- με εξαίρεση την Ελλάδα και ελάχιστες ακόμη χώρες.

Χαρακτηρίζει όμως την Ελλάδα ως «πηγή σοβαρής ανησυχίας» εξαιτίας των δημ. ελλειμμάτων και του δημ. χρέους της αναφέροντας, για πρώτη φορά σε μια τόσο επίσημη κοινοτική έκθεση, ότι οι φόβοι για την ελληνική οικονομία έχουν συμβάλλει στην διολίσθηση του ευρώ. Για την Κομισιόν η χώρα μας συνιστά παράδειγμα προς αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει η τρέχουσα οικονομική συγκυρία στις χώρες-μέλη αν δεν καταφέρουν εξυγιάνουν με γρήγορους ρυθμούς τα δημόσια οικονομικά τους ενώ η Ένωση προχωρεί για να τεθεί σε τροχιά ανάκαμψης.

Κατά την άποψη της Κομισιόν και το 2010 θα είναι μια χρονιά μεγάλης αβεβαιότητας με αμφίβολη ακόμη την πλήρη ανάκαμψη.

«Σε ένα τέτοιο (οικονομικό και νομισματικό) περιβάλλον- γράφει στην έκθεση της η Επιτροπή- για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των αγορών είναι απαραίτητη η τήρηση μιας αξιόπιστης, συνεπούς και προβλέψιμης οικονομικής πολιτικής». Και για να επιτευχθεί αυτό, η Κομισιόν αναφέρει ως πρώτη προτεραιότητα για όλους την «κατά γράμμα» τήρηση των συστάσεων της (σ.σ. που θα διατυπώσει για την Ελλάδα μετά την υποβολή από αυτήν του Προγράμματος Σταθεροποίησης της Οικονομίας της, τον Ιανουάριο) για τη μείωση των δημ. ελλειμμάτων. Στην ίδια πάντα έκθεση της υπογραμμίζει, αναφορικά με τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του χρέους, ότι δε μπορούν να υπάρξουν διλλήματα ή εναλλακτικά σενάρια. Και τούτο διότι «η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών είναι απαραίτητη για την επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης της οικονομίας και, εννοώντας προφανώς και κατά κύριο λόγο την ελληνική οικονομία,τονίζει ότι «είναι επείγουσα η άμεση εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η Κομισιόν γράφει στην έκθεση της ότι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν «όπως αποδεικνύουν οι έντονες αντιδράσεις των αγορών» και σ' αυτή τη συλλογιστική εντάσσονται και «οι εμπειρίες της Ελλάδας που συνιστούν πηγή έντονης ανησυχίας…»

Από την ίδια έκθεση φαίνεται ότι η χώρα μας, μαζί με την Ισπανία και την Κύπρο είναι οι τρεις χώρες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ύφεση, με την Ελλάδα να παραμένει στη κορυφή του πίνακα των χωρών που οι οικονομίες τους χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου» λόγω του μεγάλων και επιδεινούμενων επιβραδύνσεων της οικονομίας από το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η Κομισιόν, αναφερόμενη γενικότερα στην οικονομική πορεία της Ένωσης, εξηγεί ότι η λήξη της ύφεσης και οι διαγραφόμενες ελπίδες ανάκαμψης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, στα προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους που εφάρμοσαν οι περισσότερες χώρες-μέλη. Και υπογραμμίζει την ανάγκη (σ.σ. για τις υπό ανάκαμψη χώρες και όχι για την Ελλάδα που πρωτεύει η δημοσιονομική εξυγίανση της) αυτά τα μέτρα να συνεχίσουν να εφαρμόζονται και το 2010 επειδή ακριβώς η ανάκαμψη δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αλλά και αν ακόμη ήταν βέβαιη αυτή θα κινηθεί με αργούς ρυθμούς καθώς και ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στις αγορές εργασίας θα παραμείνουν σοβαρότατες. Συνδέει δε η Κομισιόν την αβέβαιη ακόμη ανάκαμψη με την συνεχιζόμενη επιδείνωση της ανεργίας επισημαίνοντας ότι αυτή θα ξεπεράσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 10% του ενεργού πληθυσμού καθώς και ότι η κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα στήριξης της απασχόλησης από πολλές κοινοτικές χώρες.

Προϋπολογισμός


«Ακούσαμε το «θεώρημα Κεφαλογιάννη», σύμφωνα με το οποίο 300 δισ. χρέος πρέπει να αποδοθεί όλο στο ΠΑΣΟΚ. Ακούσαμε μια πρωτότυπη θεωρία ότι επί ΝΔ είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ επί ΠΑΣΟΚ μόνο ελλείμματα. Άρα όλο το χρέος είναι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Πρώτον το δημόσιο χρέος αυξάνεται και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ. Αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας στο 11,3%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχινίδης, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Κεφαλογιάννη, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που φέρει ευθύνες για την ουσιαστική διόγκωση του δημόσιου χρέους.

Η κυβέρνηση «όποτε ζορίζεται εκστομίζει ύβρεις», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι διαθέτει «κρυφή ατζέντα και διπλά βιβλία».

Την πεποίθηση ότι η χώρα «χρειάζεται τώρα ένα αναπτυξιακό κλυδωνισμό» εξέφρασε νωρίτερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, κρίνοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι «ειλικρινής στην αποτύπωση της πραγματικότητας».

Κατώτερο των περιστάσεων χαρακτήρισε τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ αποδεσμεύσει την οικονομία από τα «δεσμά του μεγάλου διεφθαρμένου και σπάταλου κράτους».

Από τα νούμερα του προϋπολογισμού για το 2010 δεν προκύπτει η αύξηση του 1δις ευρώ περισσότερο που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννη Ζιώγας.

Για εφιαλτικές συνθήκες στο υγειονομικό σύστημα, τη στιγμή που «το ετοιμόρροπο ΕΣΥ κρατιέται μόνο από την αυτοθυσία των εργαζομένων», έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθανάσιος Λεβέντης.

Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά σε φυσικά πρόσωπα


Αντισυνταγματική έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο την έκτακτη εισφορά σε φυσικά πρόσωπα την οποία επέβαλε στις αρχές του χρόνου η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το υπουργείο Οικονομικών είναι εκ του νόμου υποχρεωμένο να ασκήσει όλα τα ένδικα μέτρα. Έτσι θα γίνει έφεση. Σε περίπτωση όμως που υπάρξει καταδικαστική αμετάκλητη απόφαση για το Δημόσιο από το Συμβούλιο της Επικρατείας τότε θα επιστραφούν τα χρήματα σε όσους από τους 128.000 υπόχρεους κατέβαλαν την εισφορά, διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές.

Τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα που σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης θα επιστραφούν υπολογίζονται σε 274 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ περίπου.

Επίσης από το υπουργείο Οικονομικών υποστήριζαν χθες ότι μεταξύ της έκτακτης εισφοράς σε φυσικά πρόσωπα και αυτής που επέβαλε η σημερινή κυβέρνηση στις ισχυρές κερδοφόρες επιχειρήσεις υπάρχει μία σημαντική διαφορά.

Η πρώτη επιβλήθηκε το 2009 αναδρομικά για εισοδήματα που είχαν αποκτηθεί κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος δηλαδή πριν από 1η Ιανουαρίου 2008 και γι΄ αυτό προέκυψε η καταδικαστική απόφαση ενώ η δεύτερη επιβάλλεται στα κέρδη της τελευταίας χρήσης δηλαδή του 2008.

Να υπενθυμίσουμε πως η έκτακτη εισφορά επιβλήθηκε σε 128.000 φυσικά πρόσωπα με συνολικό ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ το 2007. Η εισφορά ήταν κλιμακωτή , ξεκινώντας από τα 1.000 ευρώ και φθάνοντας τα 5.000 ευρώ. Τα έσοδα του προϋπολογισμού υπολογίζονται στα 274 εκατ. ευρώ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ -ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ - Δηλώσεις ΥΕΘΑ κ. Ευ. Βενιζέλου για τον θάνατο του εκδότη Χρ. Λαμπράκη.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Αθήνα 21-12-2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στον δημοσιογράφο Θανάση Λάλα και τον ρ/σ Flash 96, με θέμα τον θάνατο του εκδότη Χρήστου Λαμπράκη (21 Δεκεμβρίου 2009)

Θ. Λάλας: Ήσασταν από τους ανθρώπους που είχατε τα τελευταία χρόνια επικοινωνία με τον Χρήστο Λαμπράκη…

Ευ. Βενιζέλος: Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του σε παρά πολλά θέματα…

Θ. Λάλας: Και σαν Υπουργός Πολιτισμού…

Ευ. Βενιζέλος: …και σαν Υπουργός Πολιτισμού στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα ως σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου τα δύσκολα χρόνια του 1989-1993. Ως Υπουργός Τύπου στη συνέχεια, στο πλαίσιο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ήταν καταλυτική η παρουσία του Χρήστου Λαμπράκη στο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Νομίζω ότι κλείνει μια εποχή ολόκληρη, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Χρήστος Λαμπράκης κυριαρχεί στα δημόσια πράγματα με τον ένα η με τον άλλο τρόπο 53 χρόνια, από το 1957 δηλαδή, όσο χρονών είμαι εγώ, αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο μισός αιώνας, είναι ένας αιώνας που τον έχει διαπεράσει με την παρουσία του, ως ένας άνθρωπος με απόψεις, ένας ευπατρίδης, ένας αριστοκράτης, ένας άνθρωπος ο οποίος είχε πάθος και όραμα. Ανεξάρτητα από το εάν κάποιος συμφωνούσε η διαφωνούσε μαζί του πάντως σίγουρα είχε μια ζωτική δύναμη σπάνια, η οποία δυστυχώς δεν φάνηκε ικανή να τον κρατήσει στη ζωή και να υπερβεί τα προβλήματα υγείας.

Θ. Λάλας: Έζησε όμως καλά και γενναία γιατί ενώ θα μπορούσε οποιοσδήποτε άνθρωπος του είχε συμβεί αυτού του είδους το χτύπημα της υγείας του…. ενώ ο ίδιος όρθιος, το πάλεψε...

Ευ. Βενιζέλος: Ναι και χωρίς να περιορίσει τις δραστηριότητες του, ή πάντως διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του… Θα έλεγα ότι και η απόφαση να υποστεί αυτή την τελευταία εγχείρηση ήταν μια πολύ θαρραλέα εγχείρηση, γιατί προφανώς είχε πλήρη γνώση των κινδύνων, στους οποίους και τελικά υπέτάγη γιατί αυτή είναι η μοίρα του ανθρώπου.

Θ. Λάλας: Όταν λέτε -και θα ήθελα αυτό να το συζητήσουμε μαζί Υπουργέ γιατί ίσως να είσαστε ο καταλληλότερος άνθρωπος για να το συζητήσω- ότι κλείνει μια εποχή, ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της εποχής που κλείνει μαζί με τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη. Ποια χαρακτηριστικά είχε αυτή η εποχή;

Ευ. Βενιζέλος: Ο Λαμπράκης ήταν ο παραδοσιακός εκδότης, ο οποίος στην συνέχεια ανέπτυξε και δραστηριότητες νέου τύπου, αλλά πάντα παρέμεινε στον πυρήνα του και στην βάση της αντίληψής του ένας παραδοσιακός εκδότης ταυτισμένος με μια παράταξη που είχε άποψη για την χώρα, για την εξωτερική πολιτική, για το πολιτικό σύστημα, για το καλό του τόπου, όπως το αντιλαμβανόταν, για την αξιολόγηση των πολιτικών στελεχών. Ήταν παρά πολύ αυστηρός κριτής και του πολιτικού και του δημοσιογραφικού προσωπικού της χώρας. Ήταν επίσης παρά πολύ αυστηρός κριτής του καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας, ιδίως στο πεδίο της μουσικής της μεγάλης φόρμας, της όπερας… Είχε άποψη για όλα αυτά και άποψη μαχητική και ήταν ένας κοσμοπολίτης. Αυτή η φυσιογνωμία ενός ανθρώπου καλλιεργημένου, που είχε πολλαπλά ενδιαφέροντα, που προέτασε τα πολιτικά ζητήματα, που ενδιαφερόταν για το μέλλον των δημοσίων πραγμάτων, αυτό είναι ένα μοντέλο που δεν υπάρχει πια, γιατί υπάρχουν οι έμποροι τις δημοσιογραφίας και υπάρχουν και επιχειρηματίες, οι οποίοι ασχολούνται και με τις εκδόσεις. Αλλά αυτό το προφίλ που στην πραγματικότητα προσωποποιούσε και ενσάρκωνε ο Χρήστος Λαμπράκης είναι νομίζω το προφίλ μια άλλης εποχής που σβήνει δυστυχώς.

Θ. Λάλας: Όταν ήρθατε για πρώτη φορά σε επαφή με τον Χρήστο Λαμπράκη -φαντάζομαι ότι πριν την επαφή είχατε μέσα στο μυαλό σας ένα…

Ευ. Βενιζέλος: Τον είχα γνωρίσει πριν από παρά πολλά χρόνια γιατί ως νέος επιστήμονας ήμουν αρθογράφος των Νέων, έχω δημοσιεύσει το πρώτο μου άρθρο στο Βήμα, νομίζω το 1976, όταν ήμουν ακόμα φοιτητής, για θέματα πανεπιστημιακού ασύλου και πανεπιστημιακής νομοθεσίας και ίσως από τότε να είναι και η επαφή μου με τον Χρήστο Λαμπράκη και βέβαια με τον άλλο μεγάλο γίγαντα της δημοσιογραφίας τον Λέοντα Καραπαναγιώτη.

Θ. Λάλας: Η ερώτηση μου ήθελε να εστιαστεί στο εξής: τι ήταν αυτό που άλλαζε σε έναν άνθρωπο όταν γνώριζε τον Χρήστο Λαμπράκη , δηλαδή υπήρχε ένας μύθος γύρω από το όνομα αυτό. Όταν τον συναντούσε κανείς, τι άλλαζε;

Ευ. Βενιζέλος: Ο Χρήστος Λαμπράκης ήτανε παρά πολύ ευγενής και ευπροσήγορος άνθρωπος και ένας πάρα πολύ απλός και λιτός άνθρωπος στις συνθήκες της ζωής του. Είχε μια γκάμα ενδιαφερόντων και αν κάπου συμπίπτατε, νομίζω ότι αυτό δημιουργούσε μια εκλεκτική συγγένεια -νομίζω το έχετε ζήσει και εσείς κ .Λάλα γιατί έχετε διατελέσει στενός συνεργάτης του στον ΔΟΛ και άρα ξέρετε πολύ καλά πως φερότανε. Αλλά βεβαίως ήθελε τα πράγματα να εφαρμόζονται, αυτά που συμφωνούνται να εκτελούνται και σε αυτό νομίζω ότι απέδιδε πολύ μεγάλη σημασία.

Θ. Λάλας: Πιστέψατε ποτέ ότι είναι ένας από τους ανθρώπους οι οποίοι ανέβαζαν και κατέβαζαν κυβερνήσεις κατά την διάρκεια τουλάχιστον του 1960 και του 1970;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω τι συνέβαινε το ‘60 και το ‘70 πάντως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ’80, το ‘90 και το 2000, δεν ξέρω αν το επεδίωξε, πάντως σίγουρα δεν το κατάφερε, θέλω να πω ότι δεν ήταν αφελής ο Χρηστός Λαμπράκης. Ήξερε ότι τις μεγάλες αποφάσεις τις παίρνει τελικά το πολιτικό σύστημα, τις παίρνουν τελικά οι πολίτες

Θ. Λάλας: Αν γράφατε σήμερα ένα άρθρο για τον Χρήστο Λαμπράκη μέσα από την εμπειρία που είχατε εσείς θα θεωρούσατε περισσότερο ότι είναι μια πολιτιστική απώλεια η μια δημοσιογραφικο-πολιτική απώλεια για τον τόπο;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι και τα δύο… Πάντως η πολιτιστική απώλεια είναι δυσαναπλήρωτη γιατί ήταν εγγυητής ενός ολοκλήρου θεσμού, ας το πούμε έτσι. Τώρα νομίζω ότι και αυτό το ποιοτικό στοιχείο, το στοιχειό του στοχασμού και της οραματικής προσέγγισης που είχε , θα λείψει από την δημόσια συζήτηση. Άρα νομίζω ότι είναι διπλή απώλεια τελικά, αφού με ρωτάτε κάπως επιγραμματικά να τοποθετηθώ, νομίζω ότι είναι εξίσου μια μεγάλη απώλεια και πολιτικο-δημοσιογραφική και πολιτιστική.

Θ. Λάλας: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ευ. Βενιζέλος: Να είστε καλά…


Δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Mega Channel για τον θάνατο του εκδότη Χρήστου Λαμπράκη (21 Δεκεμβρίου 2009)

«Ο θάνατος του Χρήστου Λαμπράκη σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Επί 53 χρόνια κυριάρχησε στα πολιτικο-εκδοτικά και τα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Ήταν ένας κυρίαρχος παράγοντας του δημοσίου βίου και πάντα ένα ευπατρίδης που προέτασε το ενδιαφέρον του για το μέλλον του τόπου, για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης και βέβαια για την εθνική ανταγωνιστικότητα σε όλους τους τομείς, στη γνώση, στην επιστήμη, στην έρευνα, στον πολιτισμό.

Όποιος τον συνάντησε γοητεύτηκε, όποιος συμφώνησε ή διαφώνησε μαζί του ήξερε πως έχει απέναντι του έναν άνθρωπο με προσωπικότητα, υπόσταση, με πάθος γι’ αυτό που κάνει.»

Der Spiegel "Η Ελλάδα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της"


Τα αποτελέσματα της διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου

Η εφημερίδα Die Welt σε ανταπόκρισή της αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και σημειώνει: "Στην υπερχρεωμένη Ελλάδα, τα δύο τρίτα των πολιτών αρνούνται να συμβάλουν στην κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ‘Ημερησία’ το 64,5% των ερωτηθέντων απάντησαν πως δεν είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες για την εξυγίανση των οικονομικών. Το 64% θωρεί πως η διαφθορά και η κακοδιαχείριση των κυβερνήσεων είναι υπεύθυνες για την άθλια οικονομική κατάσταση."
Η εφημερίδα αναφέρεται στο ύψος του ελλείμματος του προϋπολογισμού και στην απαίτηση της ΓΣΕΕ να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από 740 σε 800 ευρώ. Η εφημερίδα προσθέτει πως αν και οι μισθοί είναι χαμηλοί για τα ευρωπαϊκά στάνταρτ, το ύψος τους αυξήθηκε γρηγορότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Το 2009 βάσει συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες λήγουν το Δεκέμβριο οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,8%.

H ελληνική σημαία με το ευρώ"H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή κάποιο σχέδιο διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης. Αυτές οι χώρες θα πρέπει μόνες τους να ελέγξουν τον προϋπολογισμό τους" δήλωσε σε συνέντευξή του ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones, εκτός από τη συνέντευξη στο περιοδικό Profil, στην οποία το ελληνικό πρόγραμμα της DW αναφέρθηκε στη χθεσινή εκπομπή.

"Ένα θα πρέπει να είναι σαφές: η ΕΚΤ δεν έχει ούτε την αποστολή ούτε το σχέδιο να παρακολουθεί την κατάσταση και κυρίως τα δημοσιονομικά μιας χώρας" δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι και συμπλήρωσε πως είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποτρέψει τη χρεοκοπία της και δεν θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια. "Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα κρατήσει τις υποσχέσεις της" τόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Τίλο Σαρατσίν στο περιοδικό Der Spiegel. Ο κ. Σαρατσίν τάχθηκε κατά της παροχής βοήθειας σε υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα. Παρέπεμψε στο νόμο του 1969 που ισχύει στην Γερμανία για τη σύγκλιση των οικονομικών μεταξύ ομόσπονδου κράτους και κρατιδίων. Μετά την εισαγωγή των εξισωτικών εισφορών, ο δανεισμός των κρατιδίων που λάμβαναν βοήθεια εκτοξεύθηκε στα ύψη και η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγάλωσε. Το συμπέρασμα του Σαρατσίν είναι ότι "όταν υπάρχει μια ανώτερη βαθμίδα, η οποία προστατεύει στην ανάγκη ένα σύστημα δεν μπορούν και δεν θα αναπτυχθούν οι υγιείς δυνάμεις". Ο κ. Σαρατσίν προειδοποίησε για τον κίνδυνο ένα τέτοιο σύστημα να μεταφερθεί και να ισχύσει στην ΕΕ.

Η διαφθορά φταίει για την άθλια οικονομική κατάσταση πιστεύει η πλειονότητα των ΕλλήνωνΠορτρέτο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου φιλοξένησε η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στην έκδοση του Σαββατοκύριακου. Το δημοσίευμα έχει τίτλο "Γιώργος Παπακωνσταντίνου – Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με πρόβλημα αξιοπιστίας. Είναι ο υπουργός του 12,7%, τόσο είναι το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος επί του ελληνικού ΑΕΠ" γράφει η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι "ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι υπαίτιος για το χρέος-ρεκόρ της χώρας του. Όμως από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πριν από 10 εβδομάδες γνωρίζουν όλοι πόσο βαθιά είναι η τρύπα των ελληνικών ταμείων".

Η εφημερίδα διαπιστώνει πάντως πως "το έλλειμμα αυτό προσπαθεί να αντιμετωπίσει με δυναμική ειλικρίνεια ο οικονομολόγος υπόυργός αρχίζοντας από το ίδιο του το σπίτι δηλαδή το υπουργείο του. Δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφορία και οι οποίοι πλούτισαν με ανεξήγητο τρόπο θα απολύονται χωρίς πολλές διατυπώσεις".

Το άρθρο αναφέρεται επίσης στα μπαρ και καφέ στο Κολωνάκι, των οποίων οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 5000 ευρώ, στις 400 βίλες στη Μύκονο που ανήκουν σε οφσόρ εταιρείες και στο γεγονός ότι η Εκκλησία ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων δεν πληρώνει φόρους.

Το άδειο συνεδριακό κέντρο Bella Center στην ΚοπεγχάγηΓια την Παγκόσμια Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα η Leipziger Volkszeitung σημειώνει: "Ποια είναι τα διδάγματα που μπορεί κανείς να βγάλει; Ότι τα ΗΕ είναι ο λάθος φορέας για μια τέτοια διάσκεψη. Οι σημαντικότερες βιομηχανικές και αναδυόμενες χώρες θα έπρεπε να συνεδριάσουν αποκλειστικά και να αποφασίσουν για τους στόχους που πρέπει να τεθούν για την προστασία του κλίματος."

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: "Η σύνοδος στην Κοπεγχάγη δεν ήταν επιτυχημένη, ούτε κατ΄ ελάχιστον. Για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυτό είναι ένα πρόβλημα, διότι στην κυβερνητική συμφωνία μεταξύ Χριστιανικής Ένωσης και Φιλελευθέρων, στόχος είναι οι εκπομπές των ρύπων να μειωθούν μέχρι το 2020 έως 40%. Τα έξοδα όμως όλο και θα αυξάνονται όσο λιγότερες χώρες είναι πρόθυμες να συμβάλλουν. Για την καγκελάριο Μέρκελ, της οποίας το κύρος στο εσωτερικό έχει τρωθεί, και η οποία αγωνίστηκε πολύ, η αποτυχία της Κοπεγχάγης είναι ένα διπλό πλήγμα."

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


Ηλιοφάνεια και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στα περισσότερα Χ.Κ. της Ελλάδας.Από αύριο και για τις επόμενες μέρες προβλέπεται αύξηση της θερμοκρασίας .

Σε κανονική λειτουργία τα X.Κ. Παρνασσού στη θέση Κελάρια, 3-5 Πηγάδια, Καϊμακτσαλάν, Πισοδέρι, Βασιλίτσα και Σέλι! Το Χ.Κ. Καρπενησίου θα παραμείνει κλειστό λόγω έλλειψης χιονιού.

Τα μεγαλύτερα γεγονότα του 2009


Ληστεία με αίμα στη Σαλαμίνα


Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών με δύο ένοπλους άνδρες που αποπειράθηκαν να ληστέψουν την Εθνική Τράπεζα στη Σαλαμίνα.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι δύο αστυνομικοί που ήταν πλήρωμα περιπολικού του ΑΤ Σαλαμίνας και είχαν σπεύσει έξω από την τράπεζα, φέρουν ο ένας τραύμα στο πόδι και ο άλλος στο κεφάλι.

Η ΕΛ.ΑΣ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, που κατάφεραν να διαφύγουν μετά τα πυρά που εξαπέλυσαν.
Και οι δύο τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, αφού πρώτα διακομίσθηκαν στο κέντρο Υγείας του νησιού.

Oι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν τη μείωση του τεράστιου ενεργειακού κόστους των Χριστουγέννων, προτείνοντας ορθή διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας και σύνεση στο γιορτινό τραπέζι και τους στολισμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Την περίοδο των Χριστουγέννων τα ποσοστά της ανακύκλωσης είναι μειωμένα και η κατανάλωση ενέργειας υπερδιπλασιάζεται.

Η υιοθέτηση νέων συνηθειών από τους πολίτες για τις ημέρες των εορτών, προβάλλεται ως λύση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με έρευνες, μόνο το 12% των χριστουγεννιάτικων απορριμμάτων καταλήγει σε προγράμματα ανακύκλωση, ενώ το ένα τρίτο των τροφίμων που θα βρεθούν στο τραπέζι θα καταλήξει στον κάδο των απορριμμάτων.

Στο ποσοστό ανακύκλωσης δεν περιλαμβάνονται και τα περίπου 200,000 φυσικά δέντρα που στολίζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, καθώς τα προγράμματα κομποστοποίησης ή επαναφύτευσης των χρησιμοποιουμένων για τις γιορτές δέντρων δεν έχουν αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Μπρίτανι Μέρφι

Η Μπρίτανι Μέρφι, γνωστή από τη συμμετοχή της σε ταινίες όπως «8 Mile» και «Sin City», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 32 ετών από καρδιακή προσβολή.


Την ηθοποιό βρήκε η μητέρα της αναίσθητη στο ντους το πρωί της Κυριακής. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σίνταρς-Σινάι του Λος Άντζελες, αλλά ήταν ήδη αργά.

Η Μέρφι είχε εντυπωσιάσει με την ερμηνεία της στην ταινία «Το κορίτσι που άφησα πίσω» το 1999, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, παρά τις εμφανίσεις της σε πολλές εμπορικές ταινίες. Ο τελευταίος της ρόλος ήταν στην περιπέτεια «The Expendables» του Σιλβέστερ Σταλόνε.

Ένοπλες ληστείες στο Ίλιο και στην περιοχή του Ζωγράφου

Δύο ένοπλες ληστείες σημειώθηκαν, χθες, σε κοιμητήριο της περιοχής του Ζωγράφου και σε βενζινάδικο στο Ίλιο αντίστοιχα. Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι και στις δύο περιπτώσεις, ενώ υπάρχει μαρτυρία για έναν μόνο τραυματισμό.
Στη πρώτη περίπτωση, δύο άγνωστοι άντρες εισέβαλαν σε κοιμητήριο του Ζωγράφου, στη 1:00 τα μεσάνυχτα, όπου ακινητοποίησαν τον φύλακα με την απειλή πιστολιού και τον χτύπησαν στο κεφάλι με άγνωστο αντικείμενο, τραυματίζοντας τον.

Στη συνέχεια παραβιάζοντας το χρηματοκιβώτιο με τροχό, κατάφεραν να αποσπάσουν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό και τράπηκαν σε φυγή.

Ο φύλακας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, αφού του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Στο Ίλιον, δύο άλλοι ληστές πυροβόλησαν με πιστόλι στο δάπεδο δύο φορές μέσα στο βενζινάδικο, Bern oil, που βρίσκεται στη διασταύρωση Ελαιών και Φιλιατών. Η ληστεία πραγματοποιήθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα.

Στη συνέχεια, οι δράστες ακινητοποιώντας τον φύλακα, ινδικής καταγωγής, κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 1.000 ευρώ και διέφυγαν πεζή.

Μενεγάκη: παραιτήθηκε ο σκηνοθέτης της, Μεγακλής Βιντιάδης!



Δεν είναι φέτος η χρονιά της Ελένης Μενεγάκη, το έχουμε πάρει χαμπάρι και το έχει πάρει χαμπάρι και η ίδια. Μία ματιά στον «Καφέ» της και το διαπιστώνεις. Εκεί, που η Ελένη είναι η παλιά καλή Ελένη με το γέλιο της και την τσαχπινιά της (αν και έχουμε παρατηρήσει ότι είναι χαρούμενη μόνο Τρίτη και Πέμπτη που πηγαίνει ο Νίκος Μουτσινάς), εκεί συννεφιάζει και γίνεται μία «καπνομπαρουτιασμένη» παρουσιάστρια μες στο νεύρο, τη ξινίλα, ενίοτε και την κακία.

Και να ήταν μόνο αυτό; Φέτος, η Ελένη έχει να αντιμετωπίσει τους τηλεκριτικούς, οι οποίοι δε δείχνουν την καλή διάθεση των προηγούμενων χρόνων και πλέον την «χτυπούν», όπως και άλλα πρόσωπα της τηλεόρασης. Και δεν είναι μόνο οι τηλεκριτικοί. Άτομα που διατηρούσε καλές σχέσεις και που έχουν περάσει κατά καιρούς από την εκπομπή της δεν έχουν πλέον πρόβλημα να μιλήσουν με σκληρά λόγια για εκείνη, κάνοντας της αυστηρή κριτική. Βλέπε Τάκης Ζαχαράτος, Βάνα Μπάρμπα και άλλοι, οι οποίοι μεταξύ μας δεν έχουν και τόσο άδικο σε αυτά που είπαν.

Ωστόσο, τα μεγάλα «χτυπήματα» για την Μενεγάκη ήρθαν τις τελευταίες μέρες. Πρώτος ο Λάκης Λαζόπουλος (ο κολλητός της όπως ξέραμε) άφησε υπονοούμενα για τα νεύρα ξανθιάς παρουσιάστριας του Alpha. Και τώρα, ο Μεγακλής Βιντιάδης ο σκηνοθέτης του «Καφέ» παραιτήθηκε! Για κάποιους η απόφαση του προκάλεσε έκπληξη, για κάποιους άλλους όχι. Εξάλλου, όπως κυκλοφόρησε ο Βιντιάδης είχε υποβάλλει την παραίτηση του από τις αρχές του μήνα.

Κι αναρωτιόμαστε τώρα όλοι, για ποιο λόγο μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στην εκπομπή και καλής σχέσης και συνεργασίας με την Ελένη παραιτείται και μάλιστα στα μέσα της σεζόν. Ειδικά, ο Βιντιάδης, ο οποίος ποτέ στην καριέρα του δεν έχει εγκαταλείψει μία εκπομπή στη μέση. Ο ίδιος δεν έχει μιλήσει ακόμη, αλλά οι κακές γλώσσες ήδη λένε για προβλήματα με την παρουσιάστρια. Κι άμα λάβουμε υπόψη μας ότι ο σκηνοθέτης στο παρελθόν είχε αντέξει δύσκολες και δύσκολες καταστάσεις και πράγματα, τότε ρωτάμε: «Μήπως τώρα αντιμετώπιζε βουνό τις δυσκολίες»; Πού θα πάει θα μάθουμε. Σημασία έχει ότι η Ελένη μετά από 15 χρόνια τηλεοπτικής παρουσίας περνάει τις πιο δύσκολες στιγμές της καριέρας της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009



Γεγονότα

1620 - Αποβιβάζονται από το Μεϊφλάουερ στο Plymouth Rock οι πρώτοι άποικοι της Αμερικής.
1828 - Υπογράφεται το διάταγμα της ιδρύσεως της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Η λειτουργία της Σχολής είχε ήδη ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου.
1937 - Κάνει πρεμιέρα στον κινηματογράφο το αριστούργημα του Ουώλτ Ντίσνεϊ «Η Χιονάτη και οι επτά Νάνοι».
1968 - Το Apollo 8 εκτοξεύεται από τη Φλόριντα.
1971 - Ο Αυστριακός Κουρτ Βαλντχάιμ γίνεται νέος γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε..
1975 - Πέντε άνδρες και μια γυναίκα της ομάδας του «Κάρλος» εισβάλουν στα γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη και κρατούν ομήρους 11 υπουργούς κρατών-μελών του Οργανισμού και άλλα 80 ακόμη άτομα.
1991 - Ο Χαρίλαος Φλωράκης εκλέγεται επίτιμος πρόεδρος του Κ.Κ.Ε..
1995 - Ο ισραηλινός στρατός αποχωρεί από τη Βηθλεέμ μετά από 28 χρόνια κατοχής.

Γεννήσεις

1804 - Μπέντζαμιν Ντισραέλι, Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (π. 1881)
1818 - Αμαλία, σύζυγος του Όθωνα, βασιλιά της Ελλάδας
1878 - Γιαν Λουκάσιεβιτς, Πολωνός μαθηματικός και φιλόσοφος
1879 - Ιωσήφ Στάλιν, Γεωργιανός ηγέτης της ΕΣΣΔ από 1922 ως το 1953 (π. 1953)
1917 - Χάινριχ Μπελ, Γερμανός νομπελίστας συγγραφέας (π. 1985)
1940 - Φρανκ Ζάπα, Αμερικανός συνθέτης
1947 - Πάκο ντε Λουτσία, Ισπανός κιθαρίστας
1948 - Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Αμερικανός ηθοποιός
1966 - Κήφερ Σάδερλαντ, Καναδός ηθοποιός
1976 - Μιρέλα Μανιάνι, ελληνοποιημένη αθλήτρια του στίβου

Θάνατοι

1375 - Βοκάκιος, Ιταλός συγγραφέας και ποιητής.
1907 - Κλάρα Χίτλερ, μητέρα του Αδόλφου Χίτλερ.
1935 - Κουρτ Τουχόλσκυ δημοσιογράφος, σατυρικός και συγγραφέας.
1940 - Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, Αμερικανός συγγραφέας (γ. 1896).
1945 - Τζωρτζ Πάττον, Αμερικανός στρατηγός (γ. 1885).
1999 - Βάσος Ανδριανός, 56, Έλληνας ηθοποιός, από πτώση από μπαλκόνι.

Αργίες και εορτές

Ορθοδοξία- Ιουλιανής, Θεμιστοκλέους μάρτυρος