BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΖ TV

Η «2η Μεγάλη Γιορτή Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων»

Σε συνέχεια της περσινής εξαιρετικά πετυχημένης «1ης Μεγάλης Γιορτής Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων», η Μεγάλη Γιορτή Ανακύκλωσης αποτελεί, πλέον, ετήσιο θεσμό του Δήμου Αθηναίων.
Στην «1η Μεγάλη Γιορτή Ανακύκλωση του Δήμου Αθηναίων» συμμετείχαν 185.426 μαθητές, οι οποίοι ανακύκλωσαν 748.269 συσκευασίες, ενώ παραβρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Η «2η Μεγάλη Γιορτή Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων», που οργανώνεται από το Δήμο Αθηναίων και το εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ», θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Συντάγματος, από 2 έως 14 Νοεμβρίου 2009.
Στη «2η Μεγάλη Γιορτή Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων», για δύο εβδομάδες, στην Πλατεία Συντάγματος, θα λειτουργούν Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στα οποία οι δημότες και οι μαθητές θα επιστρέφουν για ανακύκλωση μεταλλικές, πλαστικές, γυάλινες συσκευασίες, αλλά και πλαστικές σακούλες και άλλες συσκευασίες.
Η «2η Μεγάλη Γιορτή Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων» περιλαμβάνει:
Μεγάλο Διαγωνισμό Ανακύκλωσης για τους μαθητές όλων των σχολείων του Δήμου Αθηναίων, με σημαντικά έπαθλα για τα σχολικά τμήματα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή.
Happenings και ειδικές εκδηλώσεις για τους μικρούς και μεγάλους φίλους ανακυκλωτές, καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, περιλαμβανομένων του «Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» και του «Παιχνιδιού Ανακύκλωσης», ώστε όλοι να μάθουν τα σημαντικά οφέλη από την ανακύκλωση
Μουσικές Στιγμές, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 3 μ.μ. με special guest τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και τη συμμετοχή των Onirama, με την οποία θα ολοκληρωθεί και θα κορυφωθεί η Μεγάλη Γιορτή.
Σημειώνεται ότι τα σημαντικότερα έπαθλα του Μεγάλου Διαγωνισμού Ανακύκλωσης, για τα σχολικά τμήματα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή είναι:Ένα ταξίδι στη Γαλλία για επίσκεψη και ξενάγηση στο μεγαλύτερο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικού στην Ευρώπη, με παράλληλη επίσκεψη στην EuroDisney και το Παρίσι, για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος.
Μία κονσόλα παιχνιδιών, για όλους του μαθητές του σχολικού τμήματος.
Ένα ποδήλατο, για όλους του μαθητές του σχολικού τμήματος.
Επιπλέον, υπάρχει ξεχωριστός διαγωνισμός με σημαντικά έπαθλα για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.

Η ΕΕ μελετά σχέδιο για την κλιματική αλλαγή 100 δις

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, μελετούν ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει, την καταβολή 100 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο από το 2020 στις αναπτυσσόμενες χώρες, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες, δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αντιστοιχεί, απέναντι στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται, για την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου.
Στο εν λόγω σχέδιο που δόθηκε στους ευρωπαίους ηγέτες, δεν διευκρινίζεται μέχρι ποιο χρηματικό ποσό είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν, καθώς υπάρχει διαφωνία μεταξύ τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρειάζονται 100 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο από το 2020, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές οι αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες διέκοψαν τις συζητήσεις τους στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, χθες το βράδυ 29 Οκτωβρίου, χωρίς να μπορέσουν να καταλήξουν στο που θα προσφέρουν στις φτωχές χώρες.
Ενώ, όσον αφορά το θέμα της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, οι χώρες της ΕΕ, είναι σύμφωνες ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση τους.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσαν ότι προτίθενται να αυξήσουν τους στόχους τους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%, αν και οι υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες κάνουν το ίδιο.
Αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι διχασμένοι ως προς τον τρόπο χρηματοδότησης, καθώς οι ανατολικές χώρες δεν προτίθενται να συνεισφέρουν οικονομικά σε χώρες, όπως η Βραζιλία και η Κίνα.
Οι εν λόγω χώρες, στα επιχειρήματα τους τονίζουν ότι η οικονομία της Βραζιλίας και της Κίνας για παράδειγμα, δεν αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα, από εκείνα που αντιμετωπίζουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Άλλες πάλι χώρες, όπως η Γερμανία, δηλώσαν ότι επιθυμούν να περιμένουν τα πρώτα αποτελέσματα από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και μετά να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης.

Νέο τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα

Το 8ο τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά μηνών, σημειώθηκε προχθές, 28 Οκτωβρίου, στις 10.00 το βράδυ στη νέα διάβαση Ξινού Νερού, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Κοζάνης-Φλώρινας.
Η νεαρό αρσενικό αρκουδάκι, ηλικίας μόλις 10 μηνών και 41 κιλά, χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα και εγκαταλείφθηκε στο σημείο.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ενημερώθηκε από την Αστυνομία Φλώρινας και έσπευσε στην περιοχή για να διαπιστώσει το θάνατο του άτυχου ζώου.
Τα αρκουδάκια στην ηλικία των 10 μηνών εκπαιδεύονται ακόμη από τη μητέρα τους και ως το επόμενο φθινόπωρο της ζωής τους.
Πρόκειται για το 4ο περιστατικό τροχαίου ατυχήματος με αρκούδα στο ίδιο σημείο, ενώ μετά από σχετική μελέτη και ειδικό υπόμνημα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ προς όλους τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Νομαρχίες Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, ΥΠΕΧΩΔΕ) στην περιοχή έχουν ήδη τοποθετηθεί ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΡΚΟΥΔΑΣ».
Βέβαια, η τοποθέτηση των προειδοποιητικών πινακίδων ενημερώνει τους οδηγούς, αλλά δεν εμποδίζει τα ζώα να εισέλθουν στο οδόστρωμα.
Και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, τοποθέτησης του φράχτη των κατάλληλων προδιαγραφών στην Εγνατία Οδό και σε επόμενη φάση, να εγκριθεί η τοποθέτηση φράχτη και στις καθέτους όπου επανειλημμένα έχει υποδείξει η εν λόγω οργάνωση, προς όλους τους αρμόδιους φορείς, το ζητούμενο πια είναι η ευθύνη των πολιτών και η τήρηση του ΚΟΚ από τους διερχόμενους οδηγούς.
Η τήρηση των ορίων ταχύτητας και η προσεκτική οδήγηση, στο δευτερεύον οδικό δίκτυο των νομών της Δυτικής Μακεδονίας, θα εξασφαλίσει και την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών, αλλά και την επιβίωση της σπάνιας και πολύτιμης καφέ αρκούδας που εξασφαλίζει την υγεία των δασών μας.
Πρώτη και σημαντικότερη αιτία θανάτωσης για το απειλούμενο είδος της καφέ αρκούδας αποτελούν τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας.
Πρόκειται για την απώλεια της 24ης αρκούδας την τελευταία 5ετία από τροχαίο ατύχημα.
Η εκτίμηση ελάχιστου πληθυσμού καφέ αρκούδας στην Ελλάδα είναι 250 ζώα.

Τα ηλιακά πάρκα και το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων

Η ανάπτυξη εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφερε στην επιφάνεια σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα διευκολύνοντας την πορεία προς το «καθαρά ενεργειακό μέλλον».
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν τα προβλήματα που προέκυψαν πρόσφατα αναφορικά με την κατασκευή ηλιακών πάρκων στις ερήμους, ενώ ταυτόχρονα συντελούνται σημαντικές προσπάθειες για τη συντήρηση της γης.
Τα εδάφη που είναι κατάλληλα να φιλοξενήσουν ηλιακά πάρκα και εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χρήζουν προστασίας και ιδιαίτερης μεταχείρισης καθώς είναι «αγνά» και δεν έχουν αλλοιωθεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Αντίστοιχα διλήμματα αντιμετωπίζει η Καλιφόρνια, η οποία στηρίζει τα ηλιακά πάρκα εκφράζοντας ωστόσο φόβους για τη διατήρηση της ποσότητας και της ποιότητας των υδάτων.
Τα ηλιακά πάρκα απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού, όμως οι υδάτινοι πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι στα άγονα εδάφη, τα οποία παραμένουν ανέγγιχτα από τον πολιτισμό.
Ένα μεγάλο ηλιακό πάρκο για παράδειγμα χρησιμοποιεί πάνω από 2 εκατ. λίτρα νερό ετησίως κατά τη διαδικασία της ψύξης.
Κατ’ επέκταση είναι λογικό η Καλιφόρνια να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το όλο θέμα, δεδομένου ότι στις ερήμους της κατασκευάζονται ήδη 35 μεγάλες εγκαταστάσεις.
Ενδεχομένως η τεχνική της «στεγνής ψύξης» θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς απαιτεί 90% λιγότερο νερό συγκριτικά με την «υγρή ψύξη».
Το αρνητικό είναι ότι έχει μεγάλο οικονομικό κόστος και μειώνει την απόδοση ηλιακών συλλεκτών.
Τις περισσότερες φορές, οι εταιρείες που διαχειρίζονται μεγάλα ηλιακά και φωτοβολταϊκά πάρκα έρχονται σε σύγκρουση με κυβερνήσεις και τοπικούς φορείς προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ποσότητες νερού που χρειάζονται.
Κάποιες το πετυχαίνουν και κάποιες όχι. Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της ποιότητας του εδάφους δεν υπάρχει σωστή και λάθος πλευρά.
Το ιδανικό ωστόσο θα ήταν να αναπτυχθούν εξελιγμένες τεχνικές ψύξης που δεν απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού, ούτε μειώνουν την αποδοτικότητα.

Προσπάθειες για μηδενικά απορρίμματα

Στις ΗΠΑ , η νέα στρατηγική μηδενικών απορριμμάτων αρχίζει και κερδίζει έδαφος στα σχολεία, πάρκα, εστιατόρια, στάδια και επιχειρήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».
Για παράδειγμα, στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone τα ποτηράκια μιας χρήσης και τα λευκά μαχαιροπήρουνα είναι κατασκευασμένα από φυτική πλαστική ουσία και διαλύονται όταν θερμανθούν για λίγα λεπτά.
Στο γνωστό εστιατόριο της Ατλάντα Ecco, οι σερβιτόροι συγκεντρώνουν τα αποφάγια σε ειδικούς κάδους, πριν τα πετάξουν σε λάκκο κομπόστ.
Επίσης, η αυτοκινητοβιομηχανία Honda ανακυκλώνει τα απορρίμματα στα εργοστάσια της, με αποτέλεσμα να έχουν καταργηθεί οι κάδοι σε πολλά από αυτά.
Η στρατηγική των μηδενικών απορριμμάτων αρχίζει και κερδίζει έδαφος σε όλες τις ΗΠΑ.
Το εν λόγω κίνημα είναι μεν απλό, αλλά δύσκολο εφαρμόσιμος και αφορά τη μείωση απορριμμάτων, την αποφυγή δοχείων πολυστερίνης ή κάθε άλλου υλικού συσκευασίας, το οποίο δεν είναι βιοδιασπώμενο και την ανακύκλωση ή κομποστοποίηση κάθε δυνατού υλικού.
Η φιλοσοφία των μηδενικών απορριμμάτων ωθείται σήμερα από τη σκληρή πραγματικότητα, όπως την αδυναμία αδειοδότησης νέων ΧΥΤΑ, και τη συνειδητοποίηση ότι η αποσύνθεση οργανικών ενώσεων στις χωματερές απελευθερώνει μεθάνιο, που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η νησιωτική κοινότητα του Nantucket στη Μασαχουσέτη, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Με τους ΧΥΤΑ του νησιού να βρίσκονται σε οριακό σημείο να γεμίσουν, το δημοτικό συμβούλιο του Nantucket, υιοθέτησε αυστηρούς κανονισμούς για τα απορρίμματα πριν από μια δεκαετία.
Η δημοτική αρχή, με την υποστήριξη των κατοίκων, υποχρεώνει την ανακύκλωση όχι μόνο των κοινών υλικών, αλλά και των ελαστικών, μπαταριών και όλων των οικιακών συσκευών.

Η περιβαλλοντική ρύπανση συνδέεται με καρκίνο;

Η Αμερικανική Κοινότητα για τον Καρκίνο (American Cancer Society) μελετά όλο και περισσότερο τον ρόλο των περιβαλλοντικών παραγόντων στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο.

Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα η ACS διεξήγαγε έρευνα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που συντελεί για την πρόληψη του καρκίνου.

«Η έκθεση των ανθρώπων στην ατμοσφαιρική ρύπανση εγκυμονεί λιγότερους κινδύνους σε σχέση με τους κινδύνους που εγκυμονούν ορισμένα επαγγέλματα, τα οποία αποδεδειγμένα αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο», τόνισε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της ACS, Elizabeth T.H. Fontham.

«Ωστόσο, ακόμα και η χαμηλή έκθεση στην περιβαλλοντική ρύπανση μας ανησυχεί καθώς δεν είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κατάσταση και η ιδέα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με καρκίνο μας τρομάζει δεδομένου ότι εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι», επισήμανε η κ. Fontham.

Στην έκθεση που δημοσίευσε μετά τη διεξαγωγή της έρευνας, η Αμερικανική Κοινότητα για τον Καρκίνο επισήμανε ότι «είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει κανείς σε ασφαλή συμπεράσματα λόγω της έλλειψης επιστημονικών στοιχείων».

Στην έκθεση περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα μέτρων και στόχων για την πρόληψη του καρκίνου εξαιτίας περιβαλλοντικών παραγόντων:

1) Είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής νέων στρατηγικών και τεχνικών για τον έλεγχο των τοξικών ουσιών και αερίων.

2) Σε ό,τι αφορά τον επαγγελματικό τομέα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρούν όλες τις προδιαγραφές για την προστασία των εργαζομένων.

3) Χρειάζεται να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των οργανώσεων που ασχολούνται με το περιβάλλον και ελέγχουν την τήρηση των περιβαλλοντικών προδιαγραφών.

4) Πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ερευνητικών κέντρων που μελετούν τους καρκινογενετικούς κινδύνους.

5) Ενημέρωση και επικοινωνία με τους πολίτες

6) Μείωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Τι θα ισχύσει για την απόσυρση οχημάτων;

Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά την απόσυρση των αυτοκινήτων, καθώς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμα στις αλλαγές που θα γίνουν στη ρύθμιση Σουφλιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, όσοι προχωρήσουν σε απόσυρση με το ισχύον καθεστώς θα εισπράξουν κανονικά το ποσό που προβλέπεται ως κίνητρο απόσυρσης από τις εφορίες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στις εφορίες χιλιάδες αιτήσεις πολιτών, οι οποίοι ενώ έπραξαν ακριβώς όσα προέβλεπαν οι υπουργικές αποφάσεις του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο σχετικός κωδικός πληρωμής έχει ανοιχθεί αλλά οι εφορίες περιμένουν τις εγκυκλίους και τις υπουργικές αποφάσεις για να προχωρήσουν στις σχετικές καταβολές.

Αυτό θα γίνει μόλις ψηφιστεί το νέο καθεστώς απόσυρσης που προωθεί η κυβέρνηση. Μέχρι τότε βέβαια, ισχύει κανονικά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της προηγούμενης κυβέρνησης, οπότε αναμένεται ότι πολλοί πολίτες θα προχωρήσουν άμεσα στην απόσυρση των οχημάτων τους.

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς που θα ισχύσει, η εικόνα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, όμως πιθανότατα δεν θα δοθούν κίνητρα στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ενδέχεται να είναι μηδενική η επιδότηση για αγορά αυτοκινήτου πάνω από 2.000 κυβικά, ενώ για τα νέα τέλη το πιθανότερο είναι ότι θα ισχύσει η κατηγοριοποίηση της ρύθμισης Σουφλιά και οι μειώσεις θα αφορούν τα αυτοκίνητα μέχρι 1.400 κυβικά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, από την αρχή θα εξεταστεί ο Πράσινος Δακτύλιος αφού πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι «το μέτρο περιβαλλοντικά δεν προσφέρει τίποτα και στόχος είναι η μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και η αύξηση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς»

Ο θαυμαστός κόσμος των media 30/10/09

Η κρατική τηλεόραση, αν και κάπως αργά, αποφάσισε χθες με ανακοίνωση που εξέδωσε, να απαντήσει σε όσα κατά καιρούς την έχουν κατηγορήσει. Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονταν διευκρινήσεις για τα κέρδη και τις ζημίες της επιχείρησης, ενώ υπήρχε και ξεχωριστή αναφορά στην εκπομπή «Στην Υγειά μας», η οποία βρέθηκε πριν λίγες μέρες στο στόχαστρο εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής της.

Η ΕΡΤ απαντάει στα δημοσιεύματα

Όπως διαβάζουμε σε άρθρο της «Ελευθεροτυπίας»: «Τη στιγμή που η ΕΡΤ βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, με τις περισσότερες παραγωγές της να βρίσκονται στο συρτάρι, η διοίκησή της αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία απαντά (;) σε διάφορα δημοσιεύματα. «Οι σωρευμένες ζημίες από 110 εκατ. ευρώ το 2005 μειώθηκαν στις 31.12.08 σε 100,8 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι ζημίες αυτές επιβαρύνθηκαν με το κόστος των 45,7 εκατ. ευρώ για την εθελούσια έξοδο του 2001», ξεκινάει η ανακοίνωση, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εκπομπή «Στην Υγειά μας», επισημαίνεται ότι είναι ένα από τα φθηνότερα προγράμματα του είδους στην ελληνική τηλεόραση, διαρκεί περίπου τρεις ώρες, έχει υψηλότατες τηλεθεάσεις και διακρίνεται για την υψηλή ποιότητά του». Όσον αφορά τους συμβασιούχους της ΕΡΤ, που ανέρχονται στους 1.600 και ορισμένων οι συμβάσεις έχουν λήξει και των υπολοίπων λήγουν σε περίπου δύο μήνες, δεν αναφέρει τι θα γίνει, απλώς επαναλαμβάνει τη γνωστή διαδικασία υπογραφής τους. Και όπως είναι φυσικό, δεν αναφέρεται ούτε στο υπερβολικό ύψος των αμοιβών των στελεχών της διοίκησης, παρά μόνο ότι καθορίζονται από τον νόμο και τις υπουργικές αποφάσεις. Στο τέλος της ανακοίνωσης, η διοίκηση της ΕΡΤ κάνει λόγο για το στρατηγικό επιχειρησιακό Σχέδιο 2007-2012, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενά της έχει υλοποιηθεί επιτυχώς στο μέγιστο μέρος του. «Ειδικότερα, έχουν πληρωθεί όλες οι προβλέψεις του για τη λειτουργία των τριών νέων ψηφιακών καναλιών και την ανάπτυξη του αναγκαίου δικτύου. Έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές για την ψηφιοποίηση του αρχείου της ΕΡΤ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΡΤ εκπέμπει από επτά τηλεοπτικά κανάλια με σύνολο εκπομπής 62.000 ώρες σε ετήσια βάση και 26 ραδιοφωνικούς σταθμούς με 100.000 ώρες προγράμματος ετησίως».

Οι τηλεαστέρες πάνε στα Fm

Στροφή στο ραδιόφωνο έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό, αρκετοί από τους τηλεοπτικούς αστέρες, οι οποίοι πέρυσι είχαν δικές τους εκπομπές στην τηλεόραση, αλλά φέτος, απ’ ότι φαίνεται, θα τους ακούμε μόνο μέσω ραδιοφώνου. Όπως διαβάζουμε στο «Παρασκήνιο»: «Και ξαφνικά, τα ερτζιανά έγιναν σημείο συνάντησης τηλεπερσόνων. Και η Ευγενία Μανωλίδου; Και η Ρούλα Κορομηλά; Και ο Γρηγόρης Αρναούτογλου; Λίγο πριν, το όλο ζήτημα αρχίζει να μοιάζει με διαφήμιση γνωστής σχολής δημοσιογραφίας, να πούμε ότι φέτος εκτός τηλεόρασης, έχουν μείνει και η Ράνια Θρασκιά και η Σοφία Αλιμπέρτη και ο Αντρέας Μικρούτσικος! Απλώς, το αναφέρουμε σε περίπτωση που κάποιος ξέμεινε από στοκ. Πάντως, το θέμα έχει το γούστο του. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι, το χοντρό παιχνίδι, τόσο σε επίπεδο κόντρας προσώπων όσο και σε επίπεδο «ευγενούς άμιλλας» σε ό,τι αφορά η διαφημιστική πίτα, θα παιχτεί ανάμεσα στον «Θέμα» του θέμου Αναστασιάδη και τον City των Ρέστη - ΔΟΛ. Απομένει να αποφασιστεί, αν θα αλλάξει όνομα ο City - πολύ πιθανό - και να δούμε από την εβδομάδα που έρχεται το νέο πρόγραμμα του σταθμού, καθώς τις προηγούμενες μέρες υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στο Βίκτωρα Ρέστη και το Σταύρο Ψυχάρη.»

Το δρόμο για την ταχεία είσοδο των εταιρειών τηλεπικοινωνίας προκειμένου να αξιοποιηθεί το αναλογικό φάσμα από τις τηλεπικοινωνίες, άνοιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Τετάρτη (28/10/2009). Στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» διαβάζουμε σχετικά με το θέμα στο άρθρο του Στέλιου Ιωάννου: «Ειδικότερα, η Ε.Ε., στο κείμενο προτάσεων που κατέθεσε (την Τετάρτη 28.10.2009) παροτρύνει τα κράτη μέλη να προχωρήσουν στην ταχεία απελευθέρωση του αναλογικού ραδιοφάσματος -υιοθετώντας το σύστημα επίγειων ψηφιακών εκπομπών στην τηλεόραση- προκειμένου οι συχνότητες του αναλογικού φάσματος που θα απελευθερωθούν να αξιοποιηθούν για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας 3ης και 4ης γενιάς, που επιτρέπουν βίντεο συνεχούς ροής, πλήρη περιήγηση διαδίκτυο και ταχεία τηλεφόρτωση σε συσκευές κινητού τηλεφώνου. Με την κίνηση αυτή, όταν εφαρμοσθεί, διευρύνεται τόσο το πελατολόγιο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, όσο και το είδος των υπηρεσιών τους αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις προτάσεις, «οι ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το νέο ραδιοφάσμα για παροχή διαδικτυακών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας σε περιοχές όπου δεν έχει ακόμη φτάσει η σταθερή τηλεφωνία. .Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τη χώρα μας. Το ενδεχόμενο να βρεθούμε λίγο πριν από την αλλαγή, για μια ακόμη φορά μπροστά σε ένα αρρύθμιστο τηλεοπτικό πεδίο, καλούμενοι να αντιμετωπίσουμε με συνοπτικές διαδικασίες, σειρά ζητημάτων (αδειοδοτήσεις, θέματα εκπομπών κ.ά.) με ό, τι αυτό συνεπάγεται, είναι κάτι παραπάνω από μια απλή πιθανότητα. Η πιλοτική λειτουργία για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια προχωρά αργά και με προβλήματα, ενώ για τα περιφερειακά βρίσκεται ακόμα στην εκκίνηση.»

Μικρά-μικρά

-«Μια από τις πρώτες ειδήσεις στις στήλες των ΜΜΕ των αμερικανικών εφημερίδων αυτή την εβδομάδα ήταν η τελευταία θέση που κατέλαβε τον Οκτώβριο το CNN στο πράιμ τάιμ, σε σύγκριση με άλλα καλωδιακά κανάλια. Για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να εκπέμπει, πριν από 20 χρόνια, το CNN τερμάτισε τέταρτο στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης.» (πηγή: εφημερίδα Καθημερινή)

-«Χθες ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας προσπάθησε να υποβαθμίσει την αποκάλυψη ότι το e-mail που έστειλε σε Δημοκρατικό βουλευτή του Σαν Φρανσίσκο περιείχε σε ακροστιχίδα τη φράση «Fuck you». Σε πρώτη ανάγνωση, το μήνυμα που έστειλε ο άλλοτε «Κόναν ο Βάρβαρος» Σβαρτσενέγκερ στον Τομ Αμιάνο εξηγούσε γιατί άσκησε βέτο σε νομοσχέδιο που αφορούσε τη χρηματοδότηση του λιμανιού της πόλης.» (πηγή: εφημερίδα τα Νέα)

-«Λογικά το βράδυ της Τρίτης πολλοί διευθυντές ειδήσεων και αρχισυντάκτες άλλοτε νυχτερινών δελτίων θα χτύπησαν το κεφάλι τους στον τοίχο... Βλέπετε, σε αρκετά κανάλια οι νυχτερινές βάρδιες έχουν καταργηθεί και τα μεταμεσονύκτια δελτία ειδήσεων είναι κονσέρβες πολυτελείας μεν, ληγμένες δε. Έτσι, όταν σημειώθηκε το τρομοκρατικό χτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, μόνο το Mega, το Alter και η ΝΕΤ κατάφεραν να σπεύσουν στο σημείο και στη συνέχεια να σερβίρουν στον τηλεθεατή αυτό που έπρεπε: ρεπορτάζ, μαρτυρίες, πληροφορίες και πάντως όχι λαμέ μπούστα σε μπαγιάτικες και εν πολλοίς άχρηστες ειδήσεις.» (πηγή: εφημερίδα το Παρασκήνιο)

-«Σφαγή στα απογεύματα για τα μάτια του... Mega. Και οι δύο σειρές -η μία εγχώρια σαπουνόπερα και η άλλη ξένο φορμάτ - σημειώνουν ιδιαίτερα υψηλά νούμερα και ασχέτως αν έχουν κοπάσει οι συζητήσεις για το lead in στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ωστόσο δίνουν υψηλή πάσα στην Όλγα Τρέμη. Το θέμα όμως δεν είναι εκεί. Είναι στο ότι η «Ζωή της Άλλης» με την Κάτια Δανδουλάκη - παρά το κλισέ σενάριο και τις αρκετές μέτριες ερμηνείες - σημειώνει ποσοστά που ενίοτε αγγίζουν και το 50%. Την ίδια στιγμή, «Τα μυστικά της Εδέμ», δια χειρός Έλενας Ακρίτα και Γιώργου Κυρίτση - κάνει επίσης συγκλονιστικές τηλεθεάσεις, εκεί γύρω στο 40% -πλην όμως έχει «τσιγκλήσει» άσχημα τη σεναριογράφο που τρέφει σοβαρή αντιπάθεια για τα ξένα format. Θα έχει ενδιαφέρον αυτή η εσωτερική και άκρως «ενδοοικογενειακή» κοντρίτσα, η οποία σημειώνεται πάντα για την αγάπη του καναλιού.» (πηγή: εφημερίδα το Παρασκήνιο)

-«ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ακόμα και μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων φιλοδοξεί να φέρει μέσω μιας νέας υπηρεσίας του το Facebook. Η παγκόσμια υπερδύναμη της κοινωνικής δικτύωσης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνολογίας Πειθούς του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, δημιούργησε το peace.facebook.com, το οποίο προσπαθεί να ενθαρρύνει online φιλίες μεταξύ Εβραίων και μουσουλμάνων, Αμερικανών φιλελεύθερων και ρεπουμπλικάνων και, βέβαια, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Το συγκεκριμένο site συγκεντρώνοντας τα δεδομένα των νέων φιλιών όλων των μελών του δίνει καθημερινά τα ποσοστά για το ποιος μιλάει με ποιον.» (πηγή: εφημερίδα Espresso)

-«Καταπληκτική η εκπομπή του Χρίστου Βασιλόπουλου «Η Μηχανή του χρόνου». Την είδαμε, μας συγκίνησε, μας εξόργισε, μας δίδαξε. Ας μας επιτραπεί μια παρατήρηση ως τηλεθεατές: οι ενδιάμεσες γέφυρες με τους κόκκινους τίτλους μάλλον μας αποσυντόνιζε. Πάντως πολύ θα θέλαμε να την ξαναδούμε. Σύντομα και όχι ως αρχειακή κάθε 28η Οκτωβρίου.» (πηγή: εφημερίδα Ελεύθερος)

-«Χρήμα δίνει η εκπομπή του Γιώργου Αυτιά. Σήμερα η κλήρωση για τα 3.000 ευρώ. Τα βλέπετε εσείς των άλλων καναλιών; Όταν λέει ο Γιώργος «πάντα κοντά στον πολίτη», το εννοεί. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;» (πηγή: εφημερίδα Ελεύθερος)

-«Κάθε δύο χρόνια στο Σαν Φρανσίσκο πραγματοποιείται, υπό την αιγίδα της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης «Elios Society», εκδήλωση στην οποία βραβεύονται Αμερικανοί καλλιτέχνες αλλά και Έλληνες της Ομογένειας. Στον φετινό φιλανθρωπικό χορό που διοργανώνει η ελληνοαμερικανική κοινότητα, και θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, ανάμεσα στους Έλληνες και τους αμερικανικής καταγωγής καλλιτέχνες που θα διακριθούν είναι η Καλομοίρα. Η νεαρή ερμηνεύτρια θα βραβευτεί για το διακεκριμένο ταλέντο της στη μουσική και το τραγούδι. Πιο συγκεκριμένα η τραγουδίστρια θα παραλάβει το βραβείο της καλύτερης performer για το 2009.» (πηγή: εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος)

-«Περιμένουν με σταυρωμένα χέρια η Ρίκα Βαγιάννη και η Μάριον Μιχελιδάκη για να ξεκινήσουν την πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή της ΕΡΤ. Με σταυρωμένα χέρια περιμένει αν και τέλος Οκτωβρίου και η Μπήλιω Τσουκαλά για να ξεκινήσει την αγαπημένη μεσημεριανή εκπομπή «Έχει γούστο». Αλλά όπως φαίνεται εκεί στην ΕΡΤ δεν έχουν ούτε γούστο, ούτε και πρόθεση να ξεκινήσουν το νέο πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης το οποίο πληρώνουμε αδρά μέσω του ανταποδοτικού τέλους. Μαθαίνουμε ότι για να ξεκινήσουν οι εν λόγω εκπομπές θα πρέπει να βρεθούν δημοσιογράφοι για να δουλέψουν.» (πηγή: εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος)

-«H σχολή τηλεόρασης «Control» του κ. Μαλέλλη από το Φεβρουάριο θα αποκτήσει και παράρτημα στη Θεσσαλονίκη. Ο διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του STAR, τις καθημερινές θα είναι στην Αθήνα και τα Σαββατοκύριακα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ανακαλύψει όλα τα νέα αστέρια της TV! Μέσα στο Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει και το «Debate», το καθαρά πολιτικό περιοδικό του Σταμάτη. Στο πρώτο τεύχος του μηνιαίου περιοδικού θα φιλοξενείται αποκλειστική συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου.» (πηγή: εφημερίδα η Σφήνα)

-«Επίσης στο site του Mega υπάρχει και η εκπομπή «Mega twenty» με τον Γιώργο Καπουτζίδη, όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της μεγάλης ψηφοφορίας του Mega για τα 20 χρόνια λειτουργίας του. Την Κυριακή θα συνεχιστεί η παρουσίαση των αποτελεσμάτων στις κατηγορίες: οικογενειακές κωμωδίες, τρέιλερ. Καλεσμένος στο στούντιο ο Παύλος Ευαγγελόπουλος. Τι μας θυμίζει ο γνωστός ηθοποιός, «Ρετιρέ» φυσικά!» (πηγή: εφημερίδα η Σφήνα)

-«Όλα καλώς καμωμένα στην ΕΡΤ επί ημερών του «ανταγωνιστικούλη» προέδρου της ΕΡΤ. ΖΑΠ Αυτό είναι το νόημα του δελτίου Τύπου, που έστειλε χθες η διοίκηση της ΕΡΤ ως απάντηση στα κακοήθη σχόλια για τις συσσωρευμένες ζημιές της δημόσιας τηλεόρασης, τις υπέρογκες αμοιβές τόσο του ίδιου του «ανταγωνιστικούλη» όσο και των δεκάδων συμβούλων κι εκλεκτών του, για το κόστος των εξωτερικών παραγωγών κ.ά. ΖΑΠ Πού οι εποχές που απαντούσε προσωπικά το γραφείο του «ανταγωνιστικούλη» με περισσό τσαμπουκά, απειλώντας μας, μάλιστα, με εξώδικες προσκλήσεις. ΖΑΠ Τι έγινε και μαλάκωσε ο «ανταγωνιστικούλης»; Έχασε τα στηρίγματά του..» (πηγή: εφημερίδα Ελευθεροτυπία, της Μαρίνας Πετρούτσου)

-«ΖΑΠ Ο τρόπος που έγινε το κτύπημα παραπέμπει στον Επαναστατικό Αγώνα, η μανία, όμως, στη Σέχτα Επαναστατών, μας εξηγούσε χθες δαιμόνιος ρεπόρτερ δελτίου ειδήσεων. ΖΑΠ Ποιου δελτίου μη με ρωτάτε, γιατί με τόσο ζάπινγκ έχω χάσει το λογαριασμό και θα πάρω λάθος άνθρωπο στο λαιμό μου. ΖΑΠ Το κύκλωσε από παντού ο μπαγάσας, ώστε να 'ναι μέσα..» (πηγή: εφημερίδα Ελευθεροτυπία, της Μαρίνας Πετρούτσου)

-«Στο "Next Top Model", απ' την άλλη, αθώες κορασίδες αναζητούν το δικό τους... "Παράδεισο", αυτόν της... μοδός. Και δε διστάζουν να περάσουν από τα μονοπάτια της "τηλεοπτικής κόλασης", αυτά της ABG. Και τι δεν είδαμε. Μόνο έρωτα δεν έκαναν με τις ωμές σπαλομπριζόλες και τα τσιγκελωμένα γουρούνια. Όσο για τη Βίκυ Καγιά, κάτι μου λέει ότι δεν ήταν η Βίκυ Καγιά. Ή κάποια εξωγήινη την απήγαγε και πήρε τη θέση της, ή η ιδέα ("κόνσεπτ" επί το ελληνικότερον) του reality μεταφέρθηκε ακριβώς ως έχει από το εξωτερικό. Είδαμε μία Βίκυ Καγιά απόλυτα αυστηρή, καθόλου γλυκομίλητη ή συμπονετική με τις διαγωνιζόμενες, πολύ "φτιαχτή".» (πηγή: mediakanea)

-«Σάκης Νο2! Ύστερα από ατέλειωτες ώρες οντισιόν, με περίπου 10.000 επίδοξους τραγουδιστές να περιμένουν στην ουρά προκειμένου να κατακτήσουν μια θέση στο..όνειρο, η κριτική επιτροπή του «X-Factor» έχει πλέον μπροστά της τα..παιδιά της. Το λαμπερό talent show κάνει απόψε (στις 21.00) πρεμιέρα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1 με παρουσιαστή τον Σάκη Ρουβά.» (πηγή: εφημερίδα Espresso)



Πάει χάζεψε και αυτή!!


Πολλά την ενοχλούν την Χριστίνα Λαμπίρη τις τελευταίες μέρες, όπως η ίδια παραδέχεται. Λέει ότι την ενοχλεί που στις τηλεθεάσεις είναι δεύτερη. Καλά, πότε ήταν πρώτη και δεν το θυμάμαι; Μια ζωή στα δεκατεσσαράκια ήταν, ακόμα και όταν υπήρχαν μόνο δύο κουτσομπολοεκπομπές. Ακόμα λέει ότι την "ενοχλεί αφάνταστα να παίζει άλλες εκπομπές" ακόμα κι αυτές που πουλάνε καθώς θεωρεί ότι έχουν πετύχει χάρη στην αναπαραγωγή από τα μεσημεριανά.

Και ρωτάω εγώ, ο αγαθός, γιατί δεν σταματάει να τις παίζει;
Η ίδια λέει ότι δεν έχει άλλη επιλογή.
Και ξαναρωτάω εγώ, ο αγαθός, γιατί; Μήπως γιατί η πανελιστικη ομάδα είναι ανίκανη να έχει βρίσκει δικά της θέματα;

ΠΟΥ: Σε 5.700 ανέρχονται παγκοσμίως οι θάνατοι από τη νέα γρίπη

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία της νέας γρίπης Α (H1N1) αυξήθηκε σε τουλάχιστον 5.700, ενώ 700 από τους θανάτους αυτούς (+ 14%)σημειώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αφήστε με σε μια γωνιά να την φάω όλη...

Η μεγαλύτερη τιραμισού του Κόσμου βάρους 1075,92 (που φαίνεται και στην φωτογραφία) παρουσιάστηκε σήμερα σε μια σοκολατερί στο Βιλερμπάν, της κεντροανατολικής Γαλλίας και θα περιληφθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Το νέο τεράστιο γλυκό ξεκίνησε να παρασκευάζεται από χθες το βράδυ και μέχρι το μεσημέρι σήμερα από δέκα ζαχαροπλάστες στο κέντρο μιας σοκολατερί στο Βιλερμπάν, της κεντροανατολικής Γαλλίας.Για το γλυκό χρειάστηκαν 300 κιλά τυρί μασκαρπόνε, 60 κιλά κρέμα, 72 κιλά κρόκοι αβγών, 108 κιλά ασπράδια αβγών, 192 κιλά ζάχαρη, 180 κιλά μπισκότα σαβαγιάρ, 4,8 κιλά σκόνη κακάο, 12 κιλά σοκολάτα, 120 λίτρα νερού, 9,12 λίτρα καφέ και 18 λίτρα γλυκό κρασί μαρσάλα.Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε η Ιταλία με την περίφημη tiramisu της σε σχήμα Ιταλίας.

Η ατζέντα της ημέρας

- Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ
- Διεθνές συνέδριο με θέμα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο Ευγενίδειο Ίδρυμα

- Έναρξη εργασιών 2ου ευρωπαϊκού συνεδρίου τουρισμού, με ομιλίες της υφυπουργού Τουρισμού Αντζ. Γκερέκου, του προέδρου της ΠΟΞ, Ανδ. Ανδρεάδη κ.ά.

- Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη στις 10:00

- Τελετή παράδοσης δύο πυραυλακάτων που εκσυγχρονίστηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και ενός νέου Ε/Γ-ΟΓ πλοίου

- Συνάντηση της υπουργού Παιδείας με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ στις 11:00

- Συνέντευξη Τύπου της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, στα Μ.Μ.Ε., στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στις 12:00

- Την παραίτηση του από τα καθήκοντα του Νομαρχιακού Συμβούλου θα υποβάλει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Στις 12:30

- Συνάντηση Κ. Παπούλια με Ανωτάτη συνομοσπονδία πολυτέκνων Ελλάδος στις 13:30

- Επίσκεψη της Γενικής Κυβερνήτου του Καναδά στην Αθήνα