BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συνελήφθη γνωστός τραγουδιστής με ναρκωτικά!



Σοκ έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό και μη κόσμο η είδηση ότι τα μεσάνυχτα της Τρίτης συνελήφθη γνωστός τραγουδιστής, εκπρόσωπος του έντεχνου με ναρκωτικά. Ο 49χρονος καλλιτέχνης τραγουδιστής επέστρεφε από την Αράχωβα, όταν στην επαρχιακή οδό, Λιβαδειάς - Κάστρου του έγινε έλεγχος. Οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή του 25,2 γραμμάρια χασίς, 2,1 γραμμάρια κοκαΐνη καθώς και χάπια για τα οποία όμως δε διέθετε ιατρική συνταγή, που είναι απαραίτητη.
Ο γνωστός τραγουδιστής οδηγήθηκε στα κρατητήρια σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ενώ ένιωσε έντονους πόνους στο στήθος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λιβαδειάς. Σήμερα αναμένεται να πάει στον Εισαγγελέα. Πάντως, η είδηση της σύλληψης του προκάλεσε σοκ σε όλους, καθώς είναι ένας καλλιτέχνης χαμηλών τόνων, που ποτέ δεν είχε απασχολήσει τα φώτα της δημοσιότητας, με την προσωπική του ζωή. Αν και λέγεται ότι τον τελευταίο καιρό από τον χαμό δικών του ανθρώπων περνούσε άσχημες στιγμές και είχε κλειστεί στον εαυτό του. Αλλά περιμένουμε τι θα πει στον Εισαγγελέα ο ίδιος. Γιατί, ότι και να πουμε εμείς, θα είναι εικασίες.
ZanteMan

Ο Putin θέτει όρους για να πάει στην Κοπεγχάγη

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Vladimir Putin δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για τη κλιματική αλλαγή το Δεκέμβριο, μόνο εφόσον προσμετρηθούν και οι δυνατότητες που προσφέρουν τα γιγάντια ρωσικά δάση στην απορρόφηση του CO2 και αν όλες οι χώρες υπογράψουν την τελική απόφαση της συνόδου.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη συμφωνία για τη κλιματική αλλαγή που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, τον επόμενο μήνα, επισήμανε ο ίδιος.
Η εν λόγω χώρα, είναι στη τρίτη θέση, ανάμεσα στα μεγαλύτερα κράτη στο κόσμο, τα οποία ευθύνονται για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της Δανίας, η οποία θα φιλοξενήσει την εν λόγω σύνοδο, αλλά υπό προϋποθέσεις, τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρωθυπουργός.
Η πρώτη προϋπόθεση, είναι ότι όλες οι χώρες να υπογράψουν τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και ιδιαίτερα εκείνες που ευθύνονται περισσότερο για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.
Ενώ η δεύτερη, είναι ότι θα πρέπει να προσμετρηθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν τα τεράστιας έκτασης δάση που έχει η Ρωσία, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα.
Οι δηλώσεις του Vladimir Putin έγιναν με αφορμή την επίσκεψη του Δανού Πρωθυπουργού στη Μόσχα, Lars Lokke Rasmussen.
Ο Δανός Πρωθυπουργός τόνισε σε συνέντευξη του ότι ελπίζει να πείσει τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν μέρος στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και να επιτευχθεί μια κοινή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Εκπρόσωποι του ΟΗΕ, δήλωσαν ότι έστω και λίγους βαθμούς να ανέβει η θερμοκρασία του πλανήτη, θα υπάρξουν έντονα φαινόμενα ξηρασίας, πλημμύρων και καυσώνων, εξάπλωση ασθενειών και εξαφάνιση πολλών ειδών του ζωικού βασιλείου.
http://www.zanteman.blogspot.com/

Ecotopten: η πρώτη ιστοσελίδα για εξοικονόμηση ενέργειας

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς παρουσιάζει το Ecotopten, το πρώτο ελληνικό διαδικτυακό εργαλείο για αγορές «υπέρ» του περιβάλλοντος και… της τσέπης των Ελλήνων καταναλωτών!
Μέσα από τη νέα ιστοσελίδα
http://www.ecotopten.gr/ ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί με ένα απλό «κλικ» για τα αποδοτικότερα προϊόντα, από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Στόχος του EcoTopten είναι να καταστήσει αυτά τα προϊόντα, τη βέλτιστη αλλά και φυσιολογική επιλογή τόσο για τους καταναλωτές όσο και για εμπόρους λιανικών πωλήσεων, εισαγωγείς και κατασκευαστές.
Στην εν λόγω κατεύθυνση λοιπόν, επιχειρεί να διευκολύνει τους καταναλωτές, παρουσιάζοντας τα πλέον αποδοτικά προϊόντα και προσφέροντας τη δυνατότητα σύγκρισης.
Εκείνο όμως που τονίζεται στη σχετική ιστοσελίδα είναι πως πρώτο και απαραίτητο βήμα για πραγματικά οικολογικές αγορές είναι μια συνειδητή απόφαση για την αναγκαιότητα αυτής της αγοράς.
«Η καλύτερη ενεργειακή απόδοση οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, μια από τις βασικότερες λύσεις που έχουμε στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή», επισημαίνει η Ντόρα Πετρουλά, συνεργάτης της εκστρατείας για την κλιματική αλλαγή του WWF Ελλάς και προσθέτει: «Αγοράζοντας συσκευές με υψηλότερη ενεργειακή απόδοση, συμβάλλουμε στη μείωση της κατανάλωσης και της παραγωγής ενέργειας και επομένως στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».
Στην πρώτη φάση λειτουργίας του, το EcoTopten παρουσιάζει ψυγεία και αυτοκίνητα.
Στη συνέχεια, όμως, θα εμπλουτιστεί με περισσότερα προϊόντα, καλύπτοντας διάφορες κατηγορίες, όπως επιπλέον «λευκές συσκευές», συσκευές γραφείου, συσκευές ψυχαγωγίας κ.ά.

Προστασία της θαλάσσιας ζωής στη Μεσόγειο

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, παρουσίασε στη Συνάντηση της Σύμβασης της Βαρκελώνης, που λαμβάνει χώρα στο Μαρόκο, το όραμά της για την αποτελεσματική προστασία της Μεσογείου.
Τα κράτη μέλη της Σύμβασης, πρέπει να εξασφαλίσουν την ενδυνάμωσή της, ώστε να δημιουργηθούν θαλάσσια καταφύγια, για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στη Μεσόγειο.
Για πολλές δεκαετίες, η Μεσόγειος Θάλασσα βάλλεται από την ανεξέλεγκτη και καταστροφική αλιεία, τη ρύπανση, την υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών και πλέον όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.
Η Greenpeace πιστεύει ότι ο βαθμός της υπερεκμετάλλευσης και της υποβάθμισης του μεσογειακού θαλάσσιου περιβάλλοντος, επιβάλλει δραστικές αλλαγές στη Μεσογειακή διακυβέρνηση.
Η απουσία της προστασίας ευαίσθητων θαλάσσιων οικοσυστημάτων (ειδικά στα διεθνή ύδατα) και η ανησυχητική κατάσταση σημαντικών ειδών όπως ο κόκκινος τόνος, αντανακλούν τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα.
«Η Σύμβαση της Βαρκελώνης πρέπει να αποτελέσει το θεμέλιο ενός εκσυγχρονισμένου συστήματος διακυβέρνησης της Μεσογείου. Ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να φέρει κοντά τους υπάρχοντες περιφερειακούς φορείς και διεθνείς συνθήκες, μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα βασίζεται στην αρχή της προφύλαξης», δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
«Η πρόταση της Greenpeace παρουσιάζει μια σειρά από βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα προς την επίτευξη της προστασίας και της αποκατάστασης των μεσογειακών οικοσυστημάτων», πρόσθεσε η ίδια.
Εκείνο που επείγει είναι η ολοκληρωμένη προστασία του κόκκινου τόνου.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι ίδιοι οι επιστήμονες της ICCAT (Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού) ανακοίνωσαν ότι τα αποθέματα του τόνου έχουν μειωθεί κατά 85% από την ανεξέλεγκτη αλιεία.
Ο κόκκινος τόνος θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο Παράρτημα ΙΙ της CITES (Διεθνής Σύμβαση για το Παγκόσμιο Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Πανίδας και Χλωρίδας) που αναφέρεται στα απειλούμενα είδη και να απαγορευτεί το εμπόριό του διεθνώς.
Η αποτυχία της ICCAT, αλλά και άλλων φορέων αλιευτικής διαχείρισης, να διατηρήσουν και να προστατεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον είναι πλέον προφανής.
Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη και αξιόπιστη περιβαλλοντική διακυβέρνηση, η οποία θα εγγυηθεί την προστασία των οικοσυστημάτων, θα καλύπτει όλους τους τομείς και θα στοχεύει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων μεγάλης έκτασης στα διεθνή ύδατα.
H Greenpeace έχει ήδη αναγνωρίσει σημαντικές περιοχές της Μεσογείου, οι οποίες πρέπει να προστατευτούν κατά προτεραιότητα, όπως το Κανάλι της Σικελίας και οι περιοχές αναπαραγωγής του τόνου στις Βαλεαρίδες Νήσους.
Η Greenpeace καλεί τα κράτη-μέλη της Σύμβασης της Βαρκελώνης:
•Να εξασφαλίσουν το συντονισμό των φορέων που σχετίζονται με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα διακυβέρνησης.
•Να ζητήσουν από τους ομολόγους τους που θα παρευρεθούν στην Ετήσια Συνάντηση της ICCAT να παύσουν την αλιεία του τόνου και να προστατεύσουν τις περιοχές αναπαραγωγής του, ως το πρώτο βήμα μιας νέας και ολοκληρωμένης διακυβέρνησης στη Μεσόγειο.
Η Greenpeace, στα πλαίσια της εκστρατείας της για το θαλάσσιο περιβάλλον, προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων που θα καλύπτει το 40% της επιφάνειας της θάλασσας και θα εξασφαλίζει την αποκατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων και την προστασία της θαλάσσιας ζωής από την καταστροφή των οικοσυστημάτων.

Ενεργειακά αυτόνομα τα νησιά της Ελλάδας

Το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στοχεύει στην υλοποίηση ενός σχεδίου ενεργειακής αυτονομίας των νησιών της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
«Στόχος είναι τα νησιά να είναι ένας πράσινος δίαυλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου κάποια θα είναι ενεργειακά αυτόνομα και θα τροφοδοτούν το ένα το άλλο», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
Άμεση προτεραιότητα του υπουργείου είναι οι Κυκλάδες, καθώς υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια από το ΕΣΠΑ για τη διασύνδεση των νησιών. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόθεση μας για το κλείσιμο των πετρελαϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επισήμανε η υπουργός Περιβάλλοντος.
Στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καταναλώθηκαν το 2008 για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου 864,000 τόνοι μαζούτ και 441,500 χιλιόλιτρα ντίζελ.
Εκτιμάται, ότι το πόσο που δόθηκε για την προμήθεια των υγρών καυσίμων για τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά, είναι σχεδόν ίσο με το ποσό που δαπανήθηκε για την προμήθεια λιγνίτη για την ηλεκτροδότηση της υπόλοιπης χώρας.
Σύμφωνα με υπολογισμούς που έκαναν ειδικοί, με το λιγνίτη παρήχθη 10πλάσια ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος απ ότι με μαζούτ και πετρέλαιο.
«Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο- που θα καλύπτει όλο το τοπίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο, το δικό μου όραμα δεν αφορά μόνο τα νησιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Την ίδια στιγμή όμως η ΔΕΗ πρέπει να δώσει το σήμα ότι μπαίνει δυναμικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», δήλωσε η κ. Τίνα Μπιρπίλη.
Όσον αφορά το θέμα με τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, η υπουργός παραδέχθηκε ότι η χώρα είναι δύσκολη περιοχή στον εν λόγω τομέα, εξαιτίας της γεωγραφίας του βυθού της.
Το εν λόγω θέμα όμως θα επανεξεταστεί από την αρχή, καθώς έχουν εντοπιστεί περιοχές στον Έβρο και την Πελοπόννησο που ενδείκνυνται για την κατασκευή τέτοιων πάρκων.
Μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί αιτήσεις για τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος πάνω από 2.200 ΜW. Οι καθυστερήσεις παρατηρούνται στη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς και κατοίκους.
«Θα ήταν σωστό να υπήρχε ένα μεγάλο έργο που θα ξεκινούσε με τη συμμετοχή του κράτους. Και ξέρετε πόσες χιλιάδες βραχονησίδες υπάρχουν στο Αιγαίο που θα μπορούσαμε να τις εκμεταλλευτούμε; Ωστόσο, το κομβικό σημείο είναι το θέμα των δικτύων και γι΄ αυτό δίνουμε πολύ μεγάλο ρόλο στη ΔΕΗ», τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.
Όσον αφορά το μοναδικό αιολικό πάρκο σε βραχονησίδα, που έχει προχωρήσει στη νησίδα Σαν Τζώρτζη ισχύος 70 ΜW, παρατήθηκαν καθυστερήσεις 18 μηνών στην απάντηση των αρμοδίων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Ένα από τα πρώτα έργα που θα υπογραφούν από του υπουργείο Περιβάλλοντος, έιναι η έναρξη του έργου για το υποθαλάσσιο καλώδιο, το οποίο θα ενώνει την Εύβοια με την Νέα Μάκρη και θα δώσει ώθηση στις ΑΠΕ.
«Αυτό θα απεγκλωβίσει αμέσως ένα πολύ μεγάλο δυναμικό στην Εύβοια, που είναι μια περιοχή με πολύ μεγάλη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», πρόσθεσε η υπουργός.

Αναμόρφωση της νομοθεσίας για τους εξοπλισμούς, εξήγγειλε ο Βενιζέλος

Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις για τους εξοπλισμούς, αλλά και προώθηση μίας ολοκληρωμένης λύσης για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του.
Αναλυτικότερα, σχετικά με την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τους εξοπλισμούς, ο υπουργός είπε ότι η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών πρέπει να αποκτήσει την απαραίτητη νομική υποστήριξη.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί η συνδρομή του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και θα ενσωματωθεί η κοινοτική νομοθεσία, ώστε να παρέχονται πρόσθετες εγγυήσεις διαφάνειας, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι θα επαναξιολογηθεί το τρέχον και το επόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα (ΕΜΠΑΕ).
Σχετικά με το ενδεχόμενο έκτακτων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν υφίσταται. «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να γνωρίζουν ότι μπορούν να είναι ήρεμοι, ήσυχοι και ασφαλείς, όχι όμως ανεξέλεγκτοι», πρόσθεσε. Τόνισε, εξάλλου, ότι η κάλυψη θέσεων από ανακληθέντες από την εφεδρεία θα γίνει με φειδώ.
Επίσης, γνωστοποίησε ότι είχε συναντήσεις με τους πρώην υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου -προγραμματίζεται συνάντηση του και με τον Γεράσιμο Αρσένη- προς αξιοποίηση της εμπειρίας τους.
Για το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «προωθούμε λύση, η οποία θα επιτρέψει την προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό, θα επιτρέψει να διασωθούν τα ναυπηγεία και θα επιτρέψει στο ναυπηγικό κλάδο γενικότερα να αποκτήσει μία νέα δυναμική».
Δήλωσε, επίσης, ότι για το θέμα υπάρχει ταύτιση απόψεων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο. «Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι πολύ σαφείς, απλές και εφαρμόσιμες», υπογράμμισε.
Όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «αποδεχόμαστε την απόφαση-πλαίσιο (σσ. για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών) και θα κάνουμε τους καλύτερους χειρισμούς για την προστασία του εθνικού συμφέροντος και του ελληνικού δημοσίου».
Για τον προϋπολογισμό του υπουργείου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι φέτος εξοικονομήθηκαν 700 εκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες για εξοπλισμούς, ενώ δεν έγινε δεκτή η πρόταση για αύξηση, κατά 36%, των λειτουργικών δαπανών.Για το 2009, οι δαπάνες για εξοπλισμούς, με βάση τις παραλαβές, ανέχονται σε 3,157 δισ. ευρώ, το 2010 θα είναι μικρότερες των 2,72 δισ. ευρώ, ενώ το 2011 θα περιοριστούν στα 350 εκατομμύρια ευρώ και το 2012 στα 85 εκατομμύρια ευρώ. Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, επισήμανε ότι «η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει τη βούληση, το όραμα και τη στρατηγική, στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και τόλμη, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, σε έναν αμυντικό εξορθολογισμό».Λαθρομετανάστευση Για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή δύναμη, που επιτηρεί από αέρος την οριογραμμή Ελλάδας-Τουρκίας για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «αν η γείτονα θελήσει να μετάσχει στην ευρωπαϊκή δύναμη, σεβόμενη όμως τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, καθώς και τους διεθνείς κανονισμούς, τότε είναι ευπρόσδεκτη. Δυστυχώς, όμως, η Τουρκία μέσω των ραντάρ της εξακολουθεί να παρενοχλεί ελικόπτερα και αεροσκάφη της ευρωπαϊκής δύναμης». Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την παραχώρηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του πρώην στρατοπέδου στον Ούτζα Μοριά της Λέσβου για την κατασκευή χώρου υποδοχής προσφύγων.

Κλείνουν τμήματα σχολείων σε Αθήνα - Χαλκιδική εξαιτίας της νέας γρίπης

Σταματούν από αύριο και για επτά ημέρες τα μαθήματα σε τμήματα σχολείων στους Νομούς Χαλκιδικής και Αθηνών, μετά από τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων γρίπης.
Στο Νομό Χαλκιδικής κλειστά θα παραμείνουν τα A1, Β2 και Γ2 Τμήματα του Γενικού Λυκείου Νέας Τριγλίας και τα Β1 και Β2 Τμήματα του Γενικού Λυκείου Πολυγύρου, ενώ στο Νομό Αθηνών, το Α1 Τμήμα του 3ου Γυμνασίου Γαλατσίου, το Α3 Τμήμα του 8ου Γυμνασίου Αιγάλεω και το Τμήμα της Πρώιμης Παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ.
Το κλείσιμο των τμημάτων εισηγήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βάσει του Επιχειρησιακού πρωτοκόλλου.
Παράλληλα το ΕΚΕΠΥ ενημέρωσε σχετικά τις αντίστοιχες Νομαρχίες στο πλαίσιο συνεργασίας τους.

Ποιοι θα πάρουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί σε 2,55 εκατομμύρια Έλληνες η πρώτη δόση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Ποια κριτήρια θα πρέπει να πληρούν όμως, οι πολίτες για να εισπράξουν το βοήθημα που θα κυμαίνεται από 300 έως 1.300 ευρώ; Τι εισόδημα θα πρέπει να εμφανίζουν οι άνεργοι για να εισπράξουν το βοήθημα; Όλες οι πληροφορίες, έχουν ως εξής:
Όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2009 ενώ η δεύτερη δόση μέχρι τον Ιούνιο του 2010. Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο ενώ δεν θα συνυπολογίζεται ως εισόδημα για την χορήγηση άλλων επιδομάτων (ΕΚΑΣ κλπ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο συνταξιούχος του ΕΚΑΣ, δεν κινδυνεύει να χάσει το Επιδόμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης λόγω του βοηθήματος.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι 2,55 εκατομμύρια δικαιούχοι ανήκουν στις ακόλουθες εννέα κατηγορίες:

►1.Οικογένειες με εισοδήματα τα οποία προέρχονται από μισθούς και αγροτικά επαγγέλματα

►2.Συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ

►3.Συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ

►4.Χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, γήρατος, αναπηρίας κλπ και δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ

►5.Άτομα με ειδικές ανάγκες που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα

►6.Νεφροπαθείς που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα

►7.Απροστάτευτα παιδιά του νόμου 4051/1960 και του ΠΔ 108/83

►8.Οικονομικά αδύνατοι (άποροι) δικαιούχοι βιβλιαρίου ανασφάλιστου του ν.δ 57/1973

►9.Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ

Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ενδέχεται να πληρούν τα κριτήρια ένταξης σε δύο κατηγορίες. Ξεκαθαρίζεται ότι θα εισπράξουν το επίδομα μία φορά και πάντοτε το υψηλότερο ποσό.

Αναλυτικά:

►Οικογένειες με εισοδήματα τα οποία προέρχονται από μισθούς και αγροτικά επαγγέλματα

Σε αυτή την κατηγορία, ανήκουν 444.500 δικαιούχοι οι οποίοι θα εισπράξουν από 700 έως 1.300 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση. Για να εισπράξουν το επίδομα, θα πρέπει:

1.να έχουν τουλάχιστον ένα παιδί. To παιδί θα πρέπει να θεωρείται προστατευόμενο μέλος με βάση τις φορολογικές διατάξεις. Αυτό σημαίνει ότι εξαιρούνται παιδιά τα οποία έχουν το δικό τους εισόδημα.Προστατευόμενα μέλη θεωρούνται τα παιδιά ηλικίας έως 18 ετών όπως επίσης και τα παιδιά έως 25 ετών υπό την προϋπόθεση ότι σπουδάζουν.

2.να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και

3.το εισόδημά τους θα πρέπει να προέρχεται κυρίως από μισθούς ή αγροτικά εισοδήματα. Αυτό σημαίνει ότι εξαιρούνται όλοι όσοι δεν έχουν παιδιά, οι εισοδηματίες, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το εισόδημα από μισθούς θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 50% του συνολικού εισοδήματος. Δηλαδή, ο μισθωτός των 400 ευρώ με ένα παιδί ο οποίος εισπράττει και ένα ενοίκιο 300 ευρώ τον μήνα, θα επιδοτηθεί καθώς το μισό του εισόδημα προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες, έχει ένα παιδί, και δεν υπερβαίνει το εισοδηματικό κριτήριο.

Αναλυτικά τα εισοδηματικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται, φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα:

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα οικογενειακής αλληλεγγύης

A. Οικογένειες με συνολικό οικογενειακό εισόδημα που προέρχεται κατά κύριο λόγο από μισθούς και αγροτικά εισοδήματα


Αριθμός παιδιών Ανώτατο όριο συνολικού εισοδήματος Αρ. δικαιούχων Eνίσχυση (σε €) Συνολική δαπάνη (εκατ. €)
1 14.000 197500 700 138,25
2 15.500 194500 800 155,6
3 17.000 39500 1000 39,5
4 18.500 9000 1100 9,9
5 20.000 2500 1200 3
6 και άνω 21.500 1500 1300 1,95
Σύνολο 444500 348,2

ΠΡΟΣΟΧΗ: Λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι θα προστεθούν τα εισοδήματα των δύο συζύγων αλλά και των παιδιών, εφόσον υπάρχουν. Ως βάση υπολογισμού θα χρησιμοποηθούν τα εισοδήματα που εμφανίσαμε στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τα οποία αφορούν στα εισοδήματα του 2008.

►Συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ

Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχονται σε 850.000 ενώ το ποσό που θα εισπράξουν, φτάνει στα 300 ευρώ. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, θα πρέπει να πληρούν τα τρία βασικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ (το οποίο δεν δικαιούνται ως συνταξιούχοι του ΟΓΑ). Τα τρία αυτά κριτήρια είναι τα εξής:

1.Εισόδημα αποκλειστικά από συντάξεις: 8.060,44 ευρώ

2.Ατομικό εισόδημα: 9.403,85 ευρώ

3.Οικογενειακό εισόδημα: 14.633,56 ευρώ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα τρία κριτήρια πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται οι συνταξιούχοι που έχουν σύζυγο με εισοδήματα άνω των ορίων που προαναφέρθηκαν.

►Συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ

Είναι 360.000 δικαιούχοι οι οποίοι επίσης θα εισπράξουν από 300 ευρώ ο καθένας. Θα πρέπει να εισπράττουν το ΕΚΑΣ κατά την ημερομηνία ενεργοποίησης του νόμου, δηλαδή κατά την ημερομηνία δημοσίευσής του στο ΦΕΚ.

►Χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, γήρατος, αναπηρίας κλπ και δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ

Για να πάρει κάποιος το ΕΚΑΣ, θα πρέπει να πληροί και συγκεκριμένο ηλικιακό κριτήριο. Έτσι, συνταξιούχοι γήρατος ή χηρείας δεν λαμβάνουν το ΕΚΑΣ αν δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους. Αυτή την κατηγορία πολιτών, η κυβέρνηση θέλει να τη συμπεριλάβει στη λίστα αυτών που θα πάρουν το επίδομα. Πρόκειται για περίπου 170.000 άτομα τα οποία θα εισπράξουν 400 ευρώ ο καθένας. Απαραίτητη προϋπόθεση για τους δικαιούχους της κατηγορίας, είναι να μην υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ. (ατομικό εισόδημα 9043 ευρώ και οικογενειακό 14.633 ευρώ).

►Άτομα με ειδικές ανάγκες που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα

Είναι περίπου 185.000 άτομα τα οποία θα εισπράξουν από 400 ευρώ.

►Νεφροπαθείς που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 13.000 και θα εισπράξουν και αυτοί 400 ευρώ. Μοναδική προϋπόθεση είναι οι νεφροπαθείς να εισπράττουν το διατροφικό επίδομα.

►Απροστάτευτα παιδιά του νόμου 4051/1960 και του ΠΔ 108/83

Τα 25.000 παιδιά της κατηγορίας θα πάρουν επίδομα 400 ευρώ. Δικαιούχοι είναι όσοι:

λαμβάνουν κατά την 3η Νοεμβρίου 2009 την ενίσχυση των απροστάτευτων παιδιών.
πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ (ατομικό εισόδημα 9403 ευρώ και οικογενειακό 14.633 ευρώ).

►Οικονομικά αδύνατοι (άποροι) δικαιούχοι βιβλιαρίου ανασφάλιστου του ν.δ 57/1973

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 100.000 και θα πάρουν 400 ευρώ. Θα πρέπει να κατέχουν το βιβλιάριο ανασφάλιστου στις 3 Νοεμβρίου.

►Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ

Υπολογίζονται σε περίπου 400.000 και επίσης θα εισπράξουν 400 ευρώ. Θα πρέπει όμως να πληρούν δύο προϋποθέσεις: Να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ στις 3 Νοεμβρίου του 2009 και ταυτόχρονα, το εισόδημά τους του 2008 να καλύπτει τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ. Αυτά είναι:

1.Ατομικό εισόδημα: 9.403,85 ευρώ

2.Οικογενειακό εισόδημα: 14.633,56 ευρώ

Νέα γρίπη: Εμβολιασμοί και τα Σαββατοκύριακα

Στις 16 Νοεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τη νέα γρίπη. Προτεραιότητα έχουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία -δημόσια και ιδιωτικά- τα ευπαθή άτομα με παραπεμπτικό του ιατρού τους και τα άτομα με χρόνιες νόσους.
Τις παραπάνω, μεταξύ άλλων, οδηγίες έστειλε χθες η υπουργός Υγείας προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για την προετοιμασία του εμβολιασμού.

Οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων και των άνω των 150 κλινών γενικών ιδιωτικών θεραπευτηρίων, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα ορίσουν εμβολιαστικούς χώρους που θα λειτουργούν καθημερινά απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα, εκτός εφημερίας. Κατά την πρώτη εβδομάδα των εμβολιασμών θα εμβολιαστεί το προσωπικό. Ελεύθερη από την πρώτη στιγμή θα είναι και η πρόσβαση για εμβολιασμό εξαιρετικά ευπαθών ατόμων στην περίπτωση που ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό τους - θα πρέπει να φέρουν ιατρική γνωμάτευση.

Μετά την πρώτη εβδομάδα οι ευπαθείς ομάδες που έχουν υποκείμενη νόσο και παρακολουθούνται χρονίως από τα νοσοκομεία θα έχουν τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν στο νοσοκομείο που τους παρακολουθεί.

Το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων (κάτω των 150 κλινών) θα εμβολιαστεί στο πλησιέστερο δημόσιο νοσοκομείο προσκομίζοντας κατάσταση των εργαζομένων που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Επιπλέον, για τους ιδιώτες γιατρούς και οδοντιάτρους, θα ζητούν από τους συλλόγους στους οποίους ανήκουν να τους συμπεριλάβουν στις καταστάσεις που οι τελευταίοι θα παραδώσουν στις διοικήσεις των νοσοκομείων, προκειμένου να γίνει ο εμβολιασμός.

Το προσωπικό του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν θα εμβολιαστεί στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Το Ωνάσειο, το Παπαγεωργίου, καθώς και τα Γενικά Ιδιωτικά Θεραπευτήρια άνω των 150 κλινών θα ακολουθήσουν το ίδιο πρωτόκολλο με εκείνο των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με την εγκύκλιο. Η τήρηση του λογισμικού σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο των νοσοκομείων θα γίνει από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι διοικητές των νοσοκομείων θα συστήσουν τις Επιτροπές Πανδημίας Γρίπης. «Υπεύθυνος ορίζεται ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος της επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων και μέλη ο διευθυντής φαρμακείου ή αντικαταστάτης του, ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, ένας ακόμη ιατρός (διευθυντής παθολογικής κλινικής ή διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής ή διευθυντής ΜΕΘ όπου υπάρχει), ο γιατρός εργασίας (όπου υπάρχει), νοσηλευτής λοιμώξεων ή νοσηλευτής ή επισκέπτης υγείας και ένας διοικητικός υπάλληλος», αναφέρει η εγκύκλιος.

Αρμοδιότητες της Επιτροπής Πανδημίας είναι η διενέργεια των εμβολιασμών, ο ορισμός ομάδας παραλαβής, φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης, με υπεύθυνο τον διευθυντή του φαρμακείου, η σύσταση και επίβλεψη ενός ή περισσότερων συνεργείων εμβολιασμού, ανάλογα με τις δυνατότητες του νοσοκομείου αποτελούμενων από έναν ιατρό και τουλάχιστον ένα νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού του νοσοκομείου για την αναγκαιότητα εμβολιασμού του με το πανδημικό εμβόλιο γρίπης.

Τη δραστηριότητα των συνεργείων επιβάλλεται να παρακολουθήσουν κατά την πρώτη βδομάδα λειτουργίας τους και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας που διοικητικά υπάγονται στο νοσοκομείο, προκειμένου να εκπαιδευτούν με στόχο την άμεση αποκέντρωση των εμβολιασμών από τα νοσοκομεία στα Κέντρα Υγείας.

Εντός 10ημέρου από την έναρξη του εμβολιασμού στα νοσοκομεία, η Επιτροπή Πανδημίας με την τεχνογνωσία που θα έχει αποκτήσει καλείται να επιβλέψει την ετοιμότητα των υπαγόμενων ανά νοσοκομείο Κέντρων Υγείας, σε επίπεδο εκπαίδευσης και απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής (ψυγείο) και να δηλώσει άμεσα την ετοιμότητα αυτών στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αποζημίωση

«Το προσωπικό (συνεργεία εμβολιασμού) που θα απασχοληθεί θα αποζημιωθεί σύμφωνα με την 2/ 54503/0022/17-4-2007 Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Οικονομικών με αποδεσμευμένους γι' αυτόν τον σκοπό πόρους από τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Σε δύο ημέρες οι διοικητές των νοσοκομείων πρέπει εγγράφως να έχουν ενημερώσει το υπουργείο για τη συγκρότηση και τη σύνθεση της Επιτροπής Πανδημίας της Γρίπης, τον ορισμό της ομάδας παραλαβής, φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης, με υπεύθυνο τον διευθυντή του φαρμακείου και σε μία εβδομάδα για τη συγκρότηση και σύνθεση των συνεργείων εμβολιασμού.