BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

3η Διεθνή Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων BIOLOGICA


Στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 7 Μαρτίου, η 3η Διεθνή Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων BIOLOGICA, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να πληροφορηθούν με όλες τις εξελίξεις στο χώρο της βιολογικής γεωργίας, της διατροφής, της υγείας και της οικολογίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Με την οργανωτική εγγύηση της HELEXPO και την στήριξη του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), η εν λόγω έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει τον πιο σημαντικό πόλο ανάπτυξης συνεργασιών του κλάδου των βιολογικών προϊόντων στην χώρα και την ευρύτερη περιοχή, μέσω του δυναμικού προγράμματος επιλεγμένων εμπορικών επισκεπτών από το εξωτερικό και της ηλεκτρονικής αγοράς afterexpomarket, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί με το πέρας της Έκθεσης μέχρι την επόμενη διοργάνωσή της, με στόχο τον «πολλαπλασιασμό» των αποτελεσμάτων της 3ης BIOLOGICA μεταξύ των εκθετών και των επισκεπτών της.

Στόχος της εν λόγω έκθεσης είναι να προσφέρει την ευκαιρία σε γονείς, παιδιά και όλο το ευρύ καταναλωτικό κοινό να αλλάξουν στάση ζωής και να εντάξουν τα βιολογικά προϊόντα στην καθημερινότητά τους, προσφέροντας την πλέον έγκυρη ενημέρωση γύρω από αυτά αλλά και τη δυνατότητα απευθείας «γνωριμίας» τους.

Η 3η BIOLOGICA θα είναι ανοικτή την Παρασκευή 5 Μαρτίου μόνο για εμπορικούς επισκέπτες, με ωράριο λειτουργίας από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 20.00 μ.μ., ενώ το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Μαρτίου θα είναι ανοικτή και για το κοινό, με ωράριο λειτουργίας από 10:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ.

OHE: 2010 Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας


Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ανακήρυξε το 2010 ως Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου αλλά και για να ασκήσει πίεση στους ηγέτες του πλανήτη, να λάβουν μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Ο γραμματέας του UNEP (United Nations Environment Program) δήλωσε ότι «ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης και οφείλει να την προστατεύει και όχι να την καταστρέφει».

«Η Βιοποικιλότητα είναι σημαντική πηγή ζωής για τον άνθρωπο και πρέπει να προστατευθεί», επισήμανε ο ίδιος.

«Οι ανθρώπινες δραστηριότητες καταστρέφουν την παγκόσμια χλωρίδα και πανίδα και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), δέκα είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η Κόκκινη Λίστα της IUCN έχει χαρακτηριστεί ως η πιο αντιπροσωπευτική.

Τα κοάλα, η αλεπού που ζει στην Αρκτική και ένα είδος χελώνας (leatherback turtle), ανήκουν στην εν λόγω λίστα, όπως και η φάλαινα beluga, ένα είδος πιγκουίνου και το ψάρι κλόουν.

Αυξήσεις σε τσιγάρα και ποτά


Αυξήσεις στην τιμή των ποτών και των τσιγάρων φέρνει η αιφνιδιαστική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τις κτήσεις περιουσίας από γονική παροχή. Η επιβάρυνση των ποτών επιβάλλεται από σήμερα ενώ των τσιγάρων από την Τρίτη 12 Ιανουαρίου.
Όπως αναφέρεται ο ΕΦΚ στα καπνά αυξάνεται από 57,5% που είναι σήμερα σε 70% και στα αλκοολούχα ποτά κατά 20%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση όσο ακριβότερο είναι το προϊόν τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση οπότε αυτό σημαίνει πως αναλογικά τα ακριβά ποτά και τσιγάρα επιβαρύνονται περισσότερο.

Πως αλλάζουν πρακτικά οι τιμές:

•Τσιγάρα

Πακέτο 20 τσιγάρων
Σήμερα 12/01/10
2 ευρώ 2,19 ευρώ
3,2 ευρώ 3,61 ευρώ
•Αλκοολούχα ποτά

Ποτό Επιβάρυνση
Ουίσκυ 0,91 ευρώ
Ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά 0,45 ευρώ
Μπύρα 0,009-0,02 ευρώ

Ωφέλιμα τα κινητά για τον εγκέφαλο


Λονδίνο: Μετά από τις πολλές ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλεί το κινητό τηλέφωνο στην ανθρώπινη υγεία, τώρα Αμερικανοί ερευνητές ανακοινώνουν ότι μπορεί να προκύψει και όφελος από την εκπεμπόμενη ακτινοβολία.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer's Disease, αν και η μελέτη έγινε ποντίκια, τεκμηριώνεται ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να παράσχουν προστασία έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου για τη Νόσο Αλτσχάιμερ της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι η ακτινοβολία από το κινητό τηλέφωνο τελικά προστατεύει τις αναμνήσεις των ποντικιών που είχαν τροποποιηθεί γενετικά να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ.

Επί του παρόντος ελέγχουν τις διάφορες συχνότητες για να δουν αν μπορούν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Στα πειράματα έχουν συμπεριληφθεί 96 ποντίκια, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν τροποποιηθεί γενετικά να εκδηλώσουν πλάκες β-αμυλοειδούς στους εγκεφάλους τους, χαρακτηριστικό στοιχείο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα υπόλοιπα ποντίκια έχουν αφεθεί να εξελιχθούν φυσιολογικά καθώς μεγαλώνουν.

Όλα τα πειραματόζωα εκτέθηκαν σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που παράγεται από ένα απλό κινητό τηλέφωνο για δύο 60λεπτές περιόδους σε καθημερινή βάση για επτά με εννέα μήνες.

Τα κλουβιά των τρωκτικά είχαν τοποθετηθεί σε ίδια απόσταση πέριξ μιας κεντρικής κεραίας που εκπέμπει το σήμα του τηλεφώνου.

Ο Δρ Γκάρι Αρεντας και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι αν η έκθεση στο τηλέφωνο ξεκινούσε όταν τα ποντίκια (με γενετική προδιάθεση να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ) ήταν νεαρά, πριν δηλαδή εκδηλωθεί η εξασθένηση της μνήμης, η γνωστική ικανότητα παρέμενε προστατευμένη.

Μάλιστα τα ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ είχαν καλύτερη επίδοση στα τεστ μνήμης και σκέψης καθώς γερνούσαν, συγκριτικά με τα πειραματόζωα χωρίς άνοια.

Αν τα ηλικιωμένα ποντίκια με άνοια που είχαν ήδη προβλήματα μνήμης εκτίθονταν σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα, η εξασθένηση της μνήμης εξαλειφόταν.

Ο Δρ Αρεντας έχει εκπονήσει και έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές μπορεί να παράσχει προστασία έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Θα μας πάρει λίγο χρόνο ακόμη να μπορέσουμε να καθορίσουμε τους ακριβείς μηχανισμούς που εμπλέκονται στις ωφέλιμες αυτές επιδράσεις στην μνήμη. Πάντως ένα είναι ξεκάθαρο, ότι τα γνωστικά οφέλη από την μακροχρόνια έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι πραγματική, διότι τεκμηριώθηκαν μέσω πειραμάτων τόσο στα φυσιολογικά όσο και στα γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια», τονίζει ο ερευνητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη από την έκθεση του εγκεφάλου στο κινητό τηλέφωνο χρειάστηκαν μήνες για να τεκμηριωθούν, γεγονός που ίσως ισχύει και για τον άνθρωπο και μπορεί να μεταφράζεται σε πολλά χρόνια.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορεί να είναι αποτελεσματικός μη επεμβατικός τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, χωρίς μάλιστα την αναγκαιότητα των φαρμάκων.

Όπως προαναφέραμε, ο Δρ Αρεντας και οι συνεργάτες του τώρα πειραματίζονται με διάφορες ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες και μήκη ώστε να παράγουν ταχύτερο και μεγαλύτερο γνωστικό όφελος.

Ο Δρ Τσουανχάι Κάο που συμμετείχε επίσης στην ερευνητική ομάδα εξηγεί ότι «εφόσον η παραγωγή και συσσώρευση του β-αμυλοειδούς συμβαίνει κατά τον τραυματισμό του εγκεφάλου, ειδικά σε στρατιώτες που υπηρετούν στο πεδίο της μάχης, η θεραπευτική επίδραση των ευρημάτων μας μπορεί να επεκτείνεται πολύ πέραν της νόσου Αλτσχάιμερ».

Αν και οι μελέτες που σχετίζουν τον αυξημένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ με τα χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγονται από τις τηλεφωνικές γραμμές δεν αμφισβητούνται ο ερευνητής εξηγεί ότι τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν υψηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα που διαφέρουν επειδή μπορεί να έχουν θετικές επιδράσεις στην εγκεφαλική λειτουργία όπως η αύξηση της δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η ομάδα του Δρ Αρεντας διενήργησε και αυτοψίες στα πειραματόζωα και δεν εντόπισε στοιχεία μη φυσιολογικής εγκεφαλικής ανάπτυξης στα τρωκτικά που έπασχαν από νόσο Αλτσχάιμερ και αφού είχε προηγηθεί η πολύμηνη έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Επίσης φυσιολογικά ήταν και τα μείζονα περιφερικά όργανα όπως το ήπαρ και οι πνεύμονες.

Ανακαλύφθηκαν οι αρχαιότερες πατημασιές τετράποδων στη Γη


Οι πρώτοι τετράποδοι πρόγονοι των σύγχρονων θηλαστικών, ερπετών και πουλιών εξήλθαν από τα ύδατα των θαλασσών και πρωτοπερπάτησαν στη Γη εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Αυτό δείχνουν τα αρχαιότερα ίχνη από απολιθωμένες πατημασιές ενός αινιγματικού -εξαφανισμένου προ πολλού- τετράποδου, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στην Πολωνία και χρονολογούνται πριν 397 εκατ. χρόνια.

Σύμφωνα με τους πολωνούς και σουηδούς ερευνητές, το εύρημα πρέπει να οδηγήσει σε αναθεώρηση των δεδομένων για μια κρίσιμη περίοδο στην εξελικτική ιστορία του πλανήτη μας, όταν τα πρώτα τετράποδα σπονδυλωτά, προερχόμενα από τις θάλασσες, «μετέτρεψαν» τα πτερύγιά τους σε πόδια, περπάτησαν στη Γη και σταδιακά έγιναν δεινόσαυροι, θηλαστικά και, τελικά, άνθρωποι.

Το ενδιάμεσο στάδιο, σύμφωνα με την έως τώρα κυρίαρχη θεωρία, ήταν ψάρια με κεφάλι και σώμα τετράποδου, τα οποία όμως είχαν ακόμα τα πτερύγιά τους αντί για χέρια και πόδια. Το πιο διάσημο «ενδιάμεσο πλάσμα» ήταν το Τικτααλίκ, ένα μεγάλο ψάρι του ρηχού νερού, απολίθωμα του οποίου έχει βρεθεί το 2006 σε ένα νησί του αρκτικού Καναδά, 1.000 χλμ. νοτιότερα του βόρειου Πόλου και το οποίο έζησε πριν 375 εκατ. χρόνια.

Σύμφωνα με την παλαιοντολόγο Τζένι Κλακ, η νέα ανακάλυψη «ανατρέπει όλη την ιστορία για την έξοδο (σ.σ. των ζώων) από το νερό». Οι πατημασιές «χεριών» και «ποδιών», πλάτους έως 26 εκατοστών (άρα το τετράποδο πρέπει να είχε μήκος περίπου δυόμιση μέτρων), που παρουσιάζονται σε σχετική εργασία στο περιοδικό Nature, υπό την Περ Άλμπεργκ του σουηδικού πανεπιστημίου της Ουψάλα, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, βρέθηκαν σε ένα εγκαταλειμμένο λατομείο στη νοτιοανατολική Πολωνία, από ερευνητές του πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και η χρονολόγησή τους έγινε με βάση την ηλικία των πετρωμάτων που τα περιέβαλαν και τα οποία ανάγονται στη Μέση Δεβόνιο περίοδο.

Μέχρι σήμερα τα αρχαιότερα ίχνη βαδίσματος τετράποδων στη Γη ήσαν ηλικίας 385 εκατ. ετών, αλλά η νέα ανακάλυψη παραπέμπει σε αρκετά εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα. Αν και μερικά από τα ίχνη είχαν πιθανώς γίνει σε ρηχά νερά με λασπωμένο βυθό, είναι σαφές από το καθαρό σχήμα των δαχτύλων των ποδιών και από την φύση των γεωλογικών ιζημάτων ότι οι πρόγονοι εκείνοι των σημερινών ζώων περνούσαν ένα μέρος της ζωής τους και στην ξηρά. Πολλά από τα αποτυπώματα είναι πολύ καθαρά για να έχουν γίνει κάτω από το νερό. Δεν βρέθηκε ίχνος από σύρσιμο του σώματος, άρα το τετράποδο (πιθανώς σε σχήμα σημερινού κροκόδειλου) πρέπει να έπλεε στο νερό και ταυτόχρονα να περπατούσε στο λασπώδη βυθό, όταν βρισκόταν μέσα στο ρηχό νερό.

Το εύρημα επίσης ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα τετράποδα αποίκισαν την ξηρά προερχόμενα από τοποθεσίες του γλυκού νερού, όπως λίμνες και κοίτες ή δέλτα ποταμών. Αντίθετα, ενισχύεται πλέον η θεωρία ότι τα πρώτα αμφίβια ζώα προήλθαν από παραθαλάσσιες τοποθεσίες αλμυρού νερού, όπως οι κοραλλιογενείς λιμνοθάλασσες.

Πάντως οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, αν δεν δουν πρώτα απολιθώματα των ίδιων των ζώων, στο να βγάλουν οριστικά συμπεράσματα, όσον αφορά το πώς, πότε και που τα πρώτα σπονδυλωτά άρχισαν να «κατακτούν» τον πλανήτη μας, μετατρεπόμενα από ψάρια σε ζώα. Σύμφωνα με μια θεωρία, τα πρώτα τετράποδα βγήκαν στη στεριά για να εναποθέσουν εκεί τα αυγά τους, ώστε να είναι πιο ασφαλή από την θάλασσα που έβριθε τότε από κινδύνους. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, τα πρώτα αμφίβια ανέπτυξαν πόδια για να μπορούν να πηδάνε από τη μια λιμνούλα στην άλλη.

Οι θεωρίες αυτές αμφισβητούνται από το νέο εύρημα, καθώς δεν θα ήταν λογικό για ένα ψάρι να αφήσει τα αυγά του σε ένα παραθαλάσσιο μέρος όπου η παλίρροια θα τα σκέπαζε, ούτε θα είχε νόημα η ανάπτυξη ποδιών σε ένα παράκτιο περιβάλλον, όπου δεν θα υπήρχαν λιμνούλες. Οι παλαιοντολόγοι συνεχίζουν να «χτενίζουν» τη νοτιοανατολική Πολωνία για ανάλογα ευρήματα, καθώς και για απολιθώματα των ίδιων των ζώων.

Παρεκκλίσεις από τον αρχαίο μύθο


Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι παραμένουν ανθεκτικοί μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Το θέατρο και η λογοτεχνία γενικότερα εξακολουθούν να τους αξιοποιούν. Γιατί; Για να πουν κάτι για το χθες ή για το σήμερα;

Πρόσφατα ο θεατρικός κριτικός και φίλος της εκπομπής μας Κώστας Γεωργουσόπουλος επέκρινε τον σκηνοθέτη Κώστα Παπακωστόπουλο που δρα εδώ στην Κολωνία για «σκύλευση του Αισχύλου». Γιατί; Επειδή ο αθεόφοβος Παπακωστόπουλος ανεβάζοντας στα τέλη του χρόνου τον Αγαμέμνονα παρενέβη στα ειωθότα και εγκατέστησε εντός του έργου αναλογίες με το σήμερα. Η δική μας αναφορά σήμερα στο τόλμημα και την καταδίκη του δεν έχει την πρόθεση να προσθέσει άλλη μια άποψη στο πώς ενδείκνυται να ανεβαίνει σήμερα στο θέατρο η αρχαία τραγωδία. Έχει το νόημα να υπενθυμίσει για άλλη μια φορά την εσωτερική αναστάτωση και την κάθαρση που είναι σε θέσει να επιφέρει ακόμα και σήμερα το υλικό των αρχαίων μύθων.

Αναζωογόνηση του αρχαίου υλικού

Από παράσταση του έργου "Ο Οιδίποδας στην Κούβα" στο θέατρο Μαξίμ Γκόρκι στο Βερολίνο

Ένα άλλο έμμεσο παράδειγμα. Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε στα γερμανικά το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη Σουέλ από τον οίκο Suhrkamp. Η ιστορία του θαλασσοδαρμένου καπετάν-Αυγουστή που ο νόστος δεν τον φέρνει στην αγκαλιά της άπιστης γυναίκας του, αλλά στην αγκάλη της πιστής αγαπητικιάς του. Να, μια άλλη εκδοχή της επιστροφής του Οδυσσέα. Και να πώς βλέπει τώρα η γερμανική κριτική αυτή την εκδοχή. Η κριτικός του ραδιοφωνικού προγράμματος Deutschlandradio Kultur σημείωσε: «Το μυθιστόρημα Σουέλ συνδυάζει με γοητευτικό τρόπο το μπουρλέσκ με το επικό στοιχείο, διηγείται τον πιο μυθικό απ’ όλους τους ελληνικούς μύθους με νέο τρόπο και με μια νέα κατανομή των ρόλων των δύο φύλων.» Και ο κριτικός της Landeszeitung της Θουριγγίας γράφει: «Στον δικό της μύθο για τον πολυμήχανο Οδυσσέα η Καρυστιάνη δεν καταφέρνει μόνο την αναζωογόνηση του αρχαίου υλικού. Η διήγησή της αγγίζει με πειστικό τρόπο τα μεγάλα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης, τη μοναξιά και τα γερατειά, την αποξένωση και τη θαλπωρή, την ανάμνηση και την απώθηση.» Έτσι βλέπουν οι δυο αυτές γερμανικές κριτικές το βιβλίο της Καρυστιάνη, σαν μια ευπρόσδεκτη παρέκκλιση από την κλασσική πλοκή του μύθου στον Όμηρο.

Οι ωκεανοί της Γης απελευθερώνουν ακόμα στην ατμόσφαιρα επικίνδυνο εντομοκτόνο DDT


Μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι σημαντικές ποσότητες του επικίνδυνου εντομοκτόνου DDT, στη χρήση του οποίου είχαν επιβληθεί εκτεταμένοι περιορισμοί ήδη από τη δεκαετία του ΄70, συνεχίζουν να απελευθερώνονται από τους ωκεανούς του πλανήτη μας.

Οι υπολογισμοί, με τη βοήθεια προσομοιώσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δείχνουν ότι αν και το DDT ουσιαστικά σήμερα πια χρησιμοποιείται μόνο στο νότιο ημισφαίριο, οι συγκεντρώσεις του παραδόξως αυξάνουν διαρκώς στο βόρειο ημισφαίριο, όπου η χρήση του έχει απαγορευτεί, καθώς η ουσία μετακινείται μέσω των ωκεανών και της ατμόσφαιρας της Γης.

Εκτιμάται ότι 1,5 εκατ. τόνοι DDT χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ της δεκαετίας του ΄40 και του ΄70, τόσο ως εντομοκτόνο στη γεωργία όσο και για την καταπολέμηση εντόμων, κυρίως κουνουπιών-φορέων διαφόρων ασθενειών. Για παράδειγμα, το DDT υπήρξε το κύριο χημικό όπλο στον πόλεμο κατά της ελονοσίας. Όμως σταδιακά έγινε αντιληπτή η τοξικότητα της ουσίας και η ζημιά που κάνει σε διάφορους οργανισμούς της στεριάς και της θάλασσας. Έτσι, σιγά-σιγά, καθώς αυξανόταν η ευαισθησία των ανθρώπων για το περιβάλλον, πολλές χώρες απαγόρευσαν την χρήση του.

Όμως, αν και η χρήση του έχει μειωθεί δραστικά σε παγκόσμιο επίπεδο (αλλά δεν έχει σταματήσει σε μερικές χώρες να χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας, ενώ μερικά σύγχρονα εντομοκτόνα περιλαμβάνουν το DDT ως συστατικό), η "κληρονομιά" του DDT συνεχίζει να βρίσκεται μαζί μας, σύμφωνα με τους ερευνητές Γκέρχαρντ Λάμελ και Ιρέν Στέμλερ του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ στο Μάιντς.

Όπως αναφέρουν σε έρευνά τους στο περιοδικό "Geophysical Research Letters" της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, το DDT συνεχώς επανατροφοδοτείται στην ατμόσφαιρα από τους ωκεανούς, ώσπου να διαλυθεί και να επανέλθει στις θάλασσες και, έτσι, ένας νέος κύκλος επαναφοράς του στην ατμόσφαιρα ξεκινά και πάλι. "Το DDT απλώς βρίσκεται εκεί, περιμένοντας για τον επόμενο κύκλο", δήλωσαν οι γερμανοί επιστήμονες.

Επειδή η τοξική χημική ουσία εξατμίζεται πιο γρήγορα από τα θερμότερα νερά του νότιου ημισφαιρίου, τείνει διαχρονικά να αυξάνεται περισσότερο πάνω από τα κρύα νερά του βορείου ημισφαιρίου, μολονότι εκεί είναι που έχει σταματήσει η χρήση του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, επειδή το DDT μολύνει τους θαλάσσιους οργανισμούς και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι το φαινόμενο μέχρι τώρα δεν έχει επισύρει τη δέουσα προσοχή και δεν έχει παρακολουθηθεί.

Ευτυχώς, σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, το DDT δεν θα μας "συντροφεύει" για πάντα. Σταδιακά, ένα μέρος του κατακάθεται στα βάθη των ωκεανών και θάβεται στα ιζήματα, ενώ ένα άλλο μέρος καταστρέφεται στην ατμόσφαιρα από την ηλιακή ακτινοβολία. Όμως και στις δύο περιπτώσεις, η διαδικασία είναι αργή.

Read more: http://enimerwsi-gr.blogspot.com/2010/01/ddt.html#ixzz0c2qkbcZB

Λόγω...συντρόφου παχαίνουν οι γυναίκες



Οι δεσμευμένες γυναίκες που δεν έχουν παιδιά παχαίνουν περισσότερο από τις ελεύθερες.
Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες συνήθως βάζουν κιλά μετά τη γέννα του παιδιού τους, όμως μια νέα μεγάλη αυστραλιανή έρευνα δείχνει ότι όσες γυναίκες δεν έχουν παιδιά, αλλά ζουν με έναν σύντροφο, παχαίνουν περισσότερο σε σχέση με όσες δεν έχουν μόνιμη σχέση ή δεν είναι παντρεμένες.

Μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών, μια γυναίκα βάρους 63 κιλών κατά μέσο όρο προσέθεσε 9 κιλά στο βάρος της αν ήταν παντρεμένη με παιδί, 6,7 κιλά αν είχε σύντροφο αλλά όχι παιδί και μόλις πέντε κιλά αν δεν είχε ούτε σύντροφο ούτε παιδί (οι περιπτώσεις γυναικών με μωρό αλλά χωρίς σύντροφο ήσαν πολύ λίγες για να προκύψουν στατιστικά αξιόπιστα συμπεράσματα).

Επειδή δεν υπάρχει λόγος να πιστέψει κανείς ότι η ύπαρξη συντρόφου προκαλεί αλλαγές στο μεταβολισμό μιας γυναίκας, οι ερευνητές συμπέραναν ότι το αυξημένο πάχος μιας γυναίκας με σύντροφο και χωρίς παιδί σχεδόν σίγουρα προέρχεται από μεταβολές στη συμπεριφορά της λόγω της σχέσης της ή του γάμου της.

Η μελέτη, υπό την καθηγήτρια βιοστατιστικής Ανέτ Ντόμπσον του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «American Journal of Preventive Medicine», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», κάλυψε ένα δείγμα πάνω από 6.000 γυναικών, ηλικίας 18 έως 23 ετών στην αρχή της δεκαετούς περιόδου μελέτης.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις γυναικών που γέννησαν, υπήρξε μονιμότερη αύξηση του βάρους τους στη συνέχεια. Η αύξηση του πάχους συνέβη κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους, ενώ οι γεννήσεις των επόμενων παιδιών δεν είχαν παρά ελάχιστη πρόσθετη επίπτωση στο βάρος τους. Επίσης, μετά την παρέλευση της δεκαετίας, είχε αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών που δεν ασκούνταν σωματικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας λόγος για την αύξηση του πάχους των γυναικών που έχουν σύντροφο, είναι ότι κάνουν πιο έντονη κοινωνική ζωή -π.χ. πηγαίνουν συχνότερα σε εστιατόρια και δη το βράδυ. Μια προηγούμενη μελέτη είχε διαπιστώσει ότι και οι άνδρες που έχουν παιδιά τείνουν να έχουν αυξημένο πάχος, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι για τα πρόσθετα κιλά παίζουν ρόλο πρωτίστως παράγοντες κοινωνικής συμπεριφοράς.

Αναδρομικός φόρος για γονικές παροχές και δωρεές



Με τους αυξημένους συντελεστές που θα προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος θα επιβαρύνονται από σήμερα όσοι κάνουν γονικές παροχές, δωρεές ή κληρονομούν περιουσίες, αλλά θα καταβάλουν το φόρο αναδρομικά αφού ψηφιστεί ο νόμος γύρω στο Μάρτιο.

Αυτό προβλέπει τροπολογία η οποία κατατέθηκε τη νύχτα της Πέμπτης στη Βουλή. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν ουρές σε εφορίες και συμβολαιογραφικά γραφεία προκειμένου να διεκπεραιωθούν γονικές παροχές, ιδιαίτερα για περιπτώσεις μεγάλων περιουσιών

Με την ίδια τροπολογία επιβάλλονται αυξήσεις στη φορολογία τσιγάρων και ποτών. Η επιβάρυνση λόγω του φόρου στο πακέτο 20 τσιγάρων, που πωλείται σήμερα 2 ευρώ, ανέρχεται στα 0,19 ευρώ και στο πακέτο 20 τσιγάρων που πωλείται σήμερα 3,20 ευρώ (που είναι και τα τσιγάρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση) η επιβάρυνση είναι 0,41 ευρώ.

Στα αλκοολούχα ποτά η επιβάρυνση ανά φιάλη ουίσκι είναι 0,91 ευρώ, για ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά, είναι 0,45 ευρώ, ενώ για τη φιάλη μπύρας από 0,009 έως 0,002 ευρώ. Η ισχύς των διατάξεων για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα αρχίζει από την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, ενώ για τα ποτά από την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου.

Η ετήσια αύξηση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων καπνών είναι περίπου στα 930 εκ. ευρώ, από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά είναι περίπου στα 70 εκ. ευρώ.

Read more: http://enimerwsi-gr.blogspot.com/2010/01/blog-post_7220.html#ixzz0c2oPCEqO

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΥΓΕΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ" - ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ


Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο τεύχος του 2μηνιαίου περιοδικού:  "ΥΓΕΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ"  (Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2010), με πλούσια ύλη, εντελώς ανανεωμένο.


Μη χάσετε αυτό το τεύχος.

Ζητείστε το στα περίπτερα, στα πρακτορεία διανομής τύπου, και σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης στα κέντρα «ΥΓΕΙΑΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ», στην Αθήνα, Πανεπιστημίου 57 και Πανεπιστημίου 58.

Αν δεν το βρίσκετε τηλεφωνήστε μας: 2103210966.

Εγγραφείτε συνδρομητές, για να το λαμβάνετε στη διεύθυνση σας, στο τηλέφωνο 2103210966.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010


Γεγονότα


0871 - Μάχη του Ασντάουν - Ο Έθελρεντ του Ουέσσεξ και του Κεντ νικά τους Δανούς εισβολείς.

1198 - Ο Ινοκέντιος Γ' γίνεται Πάπας.

1297 - Το Μονακό αποκτά την ανεξαρτησία του.

1828 - Ο Ιωάννης Καποδίστριας αποβιβάζεται στο Ναύπλιο για να διοριστεί πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος.

1863 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Μάχη του Σπρίνγκφιλντ.

1889 - Ο Χέρμαν Χόλεριθ παίρνει πατέντα για την ηλεκτρική υπολογιστική μηχανή του.

1912 - Ιδρύθηκε το Αφρικανικό Εθνικό Κονγκρέσο.

1916 - Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Συμμαχικές δυνάμεις αποσύρονται από την Καλλίπολη.

1918 - Ο Πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον ανακοινώνει τα "Δεκατέσσερα σημεία" του για την λήξη του Α' Παγκόσμιου Πόλεμου.

1926 - Ο Αμπντούλ-Αζίζ ιμπν Σαούντ γίνεται Βασιλιάς της Χετζάζης και τη μετονομάζει σε Σαουδική Αραβία.

1958 - Ο δεκατετράχρονος Μπόμπι Φίσερ κερδίζει στο Πρωτάθλημα Σκακιού των Ηνωμένων Πολιτειών.

1959 - Η κατάκτηση της Κούβας από τον Φιντέλ Κάστρο ολοκληρώνεται με την κατάληψη του Σαντιάγκο ντε Κούμπα.

1973 - Σκάνδαλο Γουότεργκεητ: Ξεκινά η δίκη επτά ανδρών που κατηγορούνται ότι έβαλαν κοριούς στα γραφεία του Δημοκρατικού κόμματος.

1977 - Ξεκινά η σοβιετική διαστημική αποστολή Luna 21.

1991 - Δολοφονήθηκε ο εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Καλαμπόκα κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων.

1994 - Ο Ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολυάκοφ από το Soyuz TM-18 μεταβαίνει στον διαστημικό σταθμό Μιρ. Θα μείνει στον διαστημικό σταθμό μέχρι τις 22 Μαρτίου 1995, κάνοντας ρεκόρ με 437 ημέρες στο διάστημα.

Γεννήσεις

1822 - Ερρίκος Σλήμαν, Γερμανός αρχαιολόγος

1823 - Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας, Ουαλός φυσιοδίφης, ανθρωπολόγος και βιολόγος

1922 - Χοσέ Μπεναζέραφ, Γάλλος σκηνοθέτης και παραγωγός

1935 - Έλβις Πρίσλεϋ, Αμερικανός τραγουδιστής της Ροκ Εντ Ρολ σκηνής και ηθοποιός

1941 - Μπόρις Βαλλέχο, Περουβιανός σχεδιαστής

1942 - Στήβεν Χώκινγκ, Άγγλος φυσικός και συγγραφέας

1947 - Ντέηβιντ Μπόουι, Άγγλος μουσικός

1951 - Κένι Άντονι, Πρωθυπουργός της Αγία Λουκία

1972 - Ρούζβελτ Σκέριτ, πολιτικός, Πρόεδρος στην Ντομίνικα

1981 - Γιάννης Κοκκώδης, Έλληνας αθλητής της κολύμβησης

Θάνατοι

1642 - Γαλιλαίος Γαλιλέι, Ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός

1324 - Μάρκο Πόλο, Ιταλός εξερευνητής

1713 - Αρκάντζελο Κορέλι, Ιταλός συνθέτης και βιολιστής

1896 - Πωλ Βερλαίν, Γάλλος ποιητής

1941 - Λόρδος Ρόμπερτ Μπαίηντεν-Πάουελ, Άγγλος στρατιωτικός και συγγραφέας

1942 - Ιωσήφ Ρόδερφορντ, Αμερικανός θρησκευτικός εκδότης

1948 - Κουρτ Σβίττερς, Γερμανός καλλιτέχνης

1970 - Γιάννης Χρήστου, Έλληνας συνθέτης και φιλόσοφος της μουσικής

1991 - Νίκος Τεμπονέρας, Έλληνας μαθηματικός και εκπαιδευτικός

1996 - Φρανσουά Μιτεράν, Γάλλος πολιτικός

2006 - Γιάννης Γκοβόστης, Έλληνας εκδότης

2006 - Έλσον Εβέλιο Μπεσέρα, Κολομβιανός ποδοσφαιριστής

Αργίες και εορτές

Κόσμος

Βόρειες Μαριάνες Νήσοι - Ημέρα της Κοινοπολιτείας

Ορθόδοξη Εκκλησία

Αττικού και Κύρου, πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως

Ιερομάρτυρος Καρτερίου

Μαρτύρων Μακαρίου του Μακρή, Αβώ, Αντωνίου, Ιουλιανού, Βασιλίσσης και των συν αυτοίς

Ελλαδίου και Θεοφίλου διακόνου, Νεολλίνας, Κελσίου, Παρθένας

Οσίων Ησαΐου, Θεοδώρου, Αγάθωνος, Σεβερίνου, Γεωργίου και Ιωάννου των «Χοζεβιτών»

Δομνίκης, Μακαρίου του Μάκρη, ηγουμένου της εν Κωνσταντινουπόλει ιεράς Μονής Παντοκράτορος

Προφήτου Σαμέα του Ελαμίτου

Παρθενομαρτύρων Νεολλίνας και Δομνίνης

Γρηγορίου, επισκόπου Μοισίας

Γρηγορίου Εγκλείστου

Ισιδώρου και των συν αυτώ μαρτύρων

Παϊσίου Ρωσίας