BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ



Την αντίδραση της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου προκάλεσε η αποκάλυψη της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» για εκτεταμένη λειτουργία κυκλώματος προώθησης και πώλησης συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ελλάδα μέσω δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, με τη συνδρομή διοικητών, γιατρών και φαρμακοποιών.

Η υπουργός Υγείας ζήτησε την άμεση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης κυκλώματος προώθησης και πώλησης φαρμάκων σε όλη τη χώρα από τον γενικό επιθεωρητή υγείας.

Η εφημερίδα δημοσιεύει τη Δευτέρα έγγραφα για τον τρόπο που διακινούνται και προωθούνται συγκεκριμένα φάρμακα μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

2010: μια κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα


Το δημοσιονομικό έλλειμμα, η λαϊκή στήριξη στις επιβεβλημένες περικοπές και η ανεργία είναι σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου οι μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα την καινούργια χρονιά.

«Η Ελλάδα μπροστά σε μια μοιραία χρονιά», είναι ο τίτλος χθεσινού άρθρου στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau για το δημόσιο έλλειμμα και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να βγει από το αδιέξοδο.

Στο άρθρο ο Γκερντ Χέλερ αναφέρεται στο ιστορικό της αύξησης του δημοσίου ελλείμματος, στην κρισιμότητα της μείωσής του για την Ελλάδα και την ΟΝΕ, και σημειώνει:

«Όλοι οι ειδικοί αναλυτές συμφωνούν ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2010 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να έχει πείσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι θα προχωρήσει όντως στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας. Διαφορετικά η Ελλάδα θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στα χρέη.»

Ο αρθρογράφος αναφέρεται επίσης στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και στη φοροδιαφυγή και καταλήγει:

Απεργία στην Αθήνα: θα συμπαρασταθούν οι Έλληνες στη κυβέρνηση;

«Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα, εάν ο Παπανδρέου θα έχει στις περικοπές που πρέπει να κάνει την συμπαράσταση των πολιτών. Μέχρι τώρα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα δύο τρίτα θεωρούν υπεύθυνους για το δημόσιο έλλειμμα του πολιτικούς και γι’ αυτό δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν θυσίες για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού και τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δίνει το καλό παράδειγμα: ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι υπουργοί παραιτούνται από το 10% της αμοιβής τους, αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος δηλώνει ικανοποιημένος με 5% λιγότερη αμοιβή.»

Η επίσης γερμανική Nordwestzeitung αναφέρεται στην αυξανόμενη ανεργία των νέων στην Ελλάδα:

«Το ένα τέταρτο των νέων κάτω των 30 είναι άνεργοι και το 2010 αναμένεται η ανεργία να ξεπεράσει το 10%. Ο μέσος όρος της αμοιβής των εργαζόμενων Ελλήνων αυτής της ηλικίας είναι 700 ευρώ καθαρός μισθός.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (Public Issue) το 79% των Ελλήνων έδωσαν λιγότερα χρήματα για αγορές παπουτσιών και ειδών ένδυσης στις χριστουγεννιάτικες αγορές τους από ό,τι πέρσι. Γύρω στο 50% όσων επρόκειτο να ταξιδέψουν ματαίωσαν τις διακοπές τους, ενώ το 42% περιόρισε τα έξοδα στα είδη τροφίμων, γεγονός που μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητο.»

«Αυτή η μείωση της κατανάλωσης όμως επιδρά δραστικά στην οικονομία της χώρας και κυρίως στο λιανικό εμπόριο, διότι γύρω στο 80% της οικονομικής της επίδοσης τροφοδοτείται από την ιδιωτική κατανάλωση.»

Κλιματική αλλαγή: αυξάνει τον κίνδυνο της μετάδοσης της ελονοσίας


Έρευνα βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο της ελονοσίας στη Κένυα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στις πλαγιές του Όρους Κένυα, συνεπάγεται ότι περισσότερο από 4 εκατομμύρια ανθρώπους κινδυνεύουν να νοσήσουν από ελονοσία, σύμφωνα με την λόγω μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση.

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει την αύξηση της θερμοκρασίας σε κεντρικές περιοχές της Κένυας, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί και σε περιοχές που βρίσκονται σε υψηλό υψόμετρο όπου οι κάτοικοι όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Το παράσιτο που προκαλεί την ελονοσία ζει πάνω από τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Οι σημερινές θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 19 βαθμούς Κελσίου, λόγω της κλιματικής αλλαγής και επιτρέπουν στα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό της ελονοσίας, να επιβιώσουν σε περιοχές που βρίσκονται σε υψηλότερο υψόμετρο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι να ξεσπάσει επιδημία.

Τα συμπεράσματα από την έρευνα των επιστημόνων, έδειξαν ότι έχει επταπλασιαστεί ο ρυθμός μετάδοσης της εν λόγω ασθένειας, από ότι ήταν 10 χρόνια πριν.

Η ελονοσία εξακολουθεί να είναι από τα σημαντικότερα λοιμώδη νοσήματα, που ευθύνεται για το θάνατο πολλών ανθρώπων σε περιοχές με υγρό και θερμό κλίμα.

Κινητό τηλέφωνο από την Google (Specs)


Η Google πρόκειται να παρουσιάσει την Τρίτη το Nexus One, το κινητό τηλέφωνο της εταιρείας που θα σημάνει την είσοδο της εταιρείας στην αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας.
Η εταιρεία έχει ήδη θέσει τις βάσεις της στη συγκεκριμένη αγορά, με την κυκλοφορία της πλατφόρμας Android που χρησιμοποιείται από διάφορες συσκευές. Το Nexus One ωστόσο, που σχεδιάστηκε από την HTC, σημαίνει ότι η εταιρεία θα απευθυνθεί απευθείας στους καταναλωτές, χωρίς να δεσμεύεται από κάποιον πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Gizmodo, το Nexus One θα κοστίζει στις ΗΠΑ 530 δολάρια, χωρίς δέσμευση συμβολαίου με κάποιο φορέα, ή 180 δολάρια με διετές συμβόλαιο με την T-Mobile.

Στις προσκλήσεις που έδωσε η Google για τη σχετική συνέντευξη τύπου πάντως, δεν αναφέρεται πουθενά η παρουσίαση του Nexus One, αλλά εστιάζει σε θέματα του Android. «Με την κυκλοφορία της πρώτης συσκευής που λειτούργησε με το Android πριν από ένα χρόνο, είδαμε τη δυναμική μιας ανοιχτής πλατφόρμας κινητής τηλεφωνίας και την καινοτομία που μπορεί να επιφέρει στην αγορά. Αυτή είναι μόνο η αρχή όσων θα ακολουθήσουν», αναφέρει η πρόσκληση.

Η Google δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, στρατηγική που παραπέμπει στην αντίστοιχη μυστικότητα της Apple πριν την κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος.

Πάντως, η κίνηση της Google στην αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας δε θεωρείται από όλους «σοφή» κίνηση. «Η κυκλοφορία ενός κινητού υψηλών επιδόσεων δε σημαίνει απαραίτητα κάτι σημαντικό», επεσήμανε ο Βαν Μπέικερ, αναλυτής της Gartner. «Η εταιρεία θα πιεστεί σημαντικά για να βρει έσοδα που θα χρηματοδοτήσουν της τηλεφωνικές υπηρεσίες».


Ταμειακές μηχανές σε όλες σχεδόν τις επαγγελματικές ομάδες


Όλες οι αποδείξεις αγορών εκτός από αυτές που αφορούν πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και αγορές καταναλωτικών ειδών που λειτουργούν ως τεκμήρια, όπως είναι η αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτων, θα λογίζονται από φέτος, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η διασύνδεση του συνολικού ποσού των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο θα προκύψει από τη διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Επίσης, από την ίδια διαβούλευση θα προκύψει και η απόφαση για το πώς οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν τις αποδείξεις αυτές στην Εφορία και εάν θα πρέπει να συμπληρώνουν ειδικό έντυπο στο οποίο θα αναγράφουν το ΑΦΜ του εμπόρου, τον αριθμό της απόδειξης την ημερομηνία έκδοσης και το ποσό που κατέβαλαν προκειμένου στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να προχωρούν στις διασταυρώσεις.

Πρόθεση, πάντως, του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρχουν ταμειακές μηχανές σε όλες σχεδόν τις επαγγελματικές ομάδες προκειμένου να είναι εφικτή η έκδοση των αποδείξεων. Τα ίδια ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σχετικά με το δανεισμό του δημοσίου ότι τουλάχιστον το 70% των δανειακών αναγκών του Δημοσίου θα αντληθεί το πρώτο εξάμηνο του 2010 και ειδικότερα το 20% του ετήσιου δανεισμού το πρώτο τρίμηνο και το 50% το δεύτερο τρίμηνο.

Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι οι λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου τον Ιανουάριο είναι περίπου 4 δισ. ευρώ και καλύπτονται σχεδόν από τα ταμειακά υπόλοιπα που υπάρχουν. Τέλος, οι ίδιοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει δανεισμός του Δημοσίου και σε ξένο νόμισμα (πλην ευρώ) όπως και από τις ασιατικές αγορές.

"Πρέπει να ζητάνε αποδείξεις οι καταναλωτές και οι καταστηματάρχες να εκδίδουν" τόνισε στον Flash 96 ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου. Ο Βασίλης Κορκίδης σημείωσε ότι οργιάζει το παρεμπόριο και ότι είναι τεράστια η φοροδιαφυγή από τα υπαίθρια παζάρια.

"ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ" ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΤΣΙΓΑΡΑ ΠΟΤΑ


Μικρή αναβολή παίρνει η κατάθεση του προσχεδίου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προς την Κομισιόν. Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το προσχέδιο στις 15 Ιανουαρίου και μεταξύ άλλων θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% σε ορίζοντα τετραετίας, ενώ θα δίνει μεγάλη έμφαση στο 2010, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 8,7%, έναντι 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αυτό θα επιτευχθεί μέσω της περικοπής κατά 10% των επιδομάτων (πλην των οικογενειακών επιδομάτων) που θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο (400 εκατ.) θα προέλθει από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010


Γεγονότα

46 π.Χ. - Ο Τίτος Λαβιένους νικά τον Ιούλιο Καίσαρα στη Μάχη της Ρουσπίνα.
1823 - Ελληνική Επανάσταση: Διεξάγεται στα Μαύρα Λιθάρια η περίφημη ομώνυμη μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους οπλαρχηγούς Γεραρή, Ζαΐμη και Πετιμεζά, με στρατό 3.500 ατόμων υπό το Ντελή Αχμέτ από την μεγάλη στρατιά του Δράμαλη.
1837 - Με την ενθουσιώδη υποστήριξη του Λάϊελ, ο Κάρολος Δαρβίνος ανακοινώνει την πρώτη εργασία του στη Geological Society του Λονδίνου υποστηρίζοντας ότι η Νότιος Αμερική σιγά σιγά αναδύεται.
1899 - Ιδρύεται η καθημερινή πρωινή εφημερίδα της Μεσσηνίας «Θάρρος», που θα εκδίδεται στην Καλαμάτα.
1941 - Τα ιταλικά στρατεύματα της πόλης Δουκάτα, της Βορείου Ηπείρου, βομβαρδίζονται επί μια ώρα πό τα ελληνικά πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
1943 - Εκτελέστηκε ο Γεώργιος Ιβάνοφ, κολυμβητής και πολίστας του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Προς τιμήν του, η ομάδα του Ηρακλή δίνει το όνομά του στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ.
1948 - Η Βιρμανία αποσπάται τελείως από τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και τελεί από αυτή την ημέρα ως ανεξάρτητο κράτος.
1953 - Οι Αμερικανοί αναγγέλλουν την επιτυχή δοκιμή υδρογονοβόμβας που είχε γίνει το Νοέμβριο του 1952.
1956 - Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει το κόμμα, του ελληνικού πολιτικού κόμματος Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις (ΕΡΕ).
1995 - Πρώτη προβολή της μουσικοχορευτικής ταινίας Ακροπόλ του Παντελή Βούλγαρη.
2004 - Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι κερδίζει τις προεδρικές εκλογές τις Γεωργίας με 96% των ψήφων και γίνεται ο νεότερος σε ηλικία ηγέτης στην Ευρώπη.
2006 - Ο Σεΐχης Μοχάμετ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ αναλαμβάνει Κυβερνήτης του Ντουμπάι, μετά το θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού του.
2006 - Ο Εχούντ Ολμέρτ αναλαμβάνει Πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Γεννήσεις

1643 - Ισαάκ Νεύτων, Άγγλος φυσικός και μαθηματικός
1785 - Γιάκομπ Γκριμ, Γερμανός λόγιος και συγγραφέας παραμυθιών.
1893 - Γιόνε Μιναγκάουα, Ιαπωνέζα γηραιότερο πρόσωπο στον κόσμο
1896 - Αντρέ Μασόν, Γάλλος ζωγράφος και σχεδιαστής
1913 - Μαλιετόα Τανουμαφίλι Β΄, Βασιλιάς των Σαμόα
1914 - Ζαν-Πιέρ Βερνάν, Γάλλος φιλόσοφος, ιστορικός και ανθρωπολόγος
1933 - Ηλίας Β΄, Πατριάρχης της Γεωργίας
1941 - Τζωρτζ Κοσμάτος, Έλληνας σκηνοθέτης
1946 - Ράμσι Κάμπελ, Βρετανός συγγραφέας τρόμου και φαντασίας
1948 - Κώστας Δαβουρλής, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1901 - Νικόλαος Γύζης, Έλληνας ζωγράφος
1943 - Γεώργιος Ιβάνοφ, Πολωνός αθλητής του Ηρακλή Θεσ/νίκης
1960 - Αλμπέρ Καμύ, Γάλλος φιλόσοφος, σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1957.
1965 - Τόμας Στερνς Έλιοτ, Αμερικανός ποιητής
1976 - Επαμεινώνδας Θωμόπουλος, Έλληνας ζωγράφος
1989 - Θανάσης Μυλωνάς, Έλληνας ηθοποιός
2000 - Σπύρος Μαρκεζίνης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας
2006 - Σεΐχης Μάκτουμ Μπεν Ραχίντ αλ Μάκτουμ, Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εμίρης του Ντουμπάι
2007 - Σάντρο Σαλβαντόρε, Ιταλός ποδοσφαιριστής
2007 - Μαράις Βιλιόεν, Νοτιαφρικανός πολιτικός