BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δ.Γάσπαρος: Έχω αφήσει παρακαταθήκη για τον διορισμένο Νομάρχη!

Την σοβαρή εμπλοκή στο ζήτημα του σχεδίου Πόλεως Πλάνου παραδέχθηκε ο Νομάρχης Ζακύνθου Διονύσης Γάσπαρος απαντώντας στις σχετικές παρατηρήσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Πέτρου Στραβοπόδη.Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BRAVO ο κ. Γάσπαρος διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες για μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής στον Πλάνο επισημαίνοντας όμως πως υπάρχει εμπλοκή στην εξέλιξη του έργου και παρά το γεγονός πως ζητήθηκε η βοήθεια του αρμόδιου υπουργείου, οι κατευθύνσεις που δόθηκαν δεν ήταν ικανοποιητικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ:

Πρόσληψη μεταναστών στην Αστυνομία, στο ΥΠΕΣ η αρμοδιότητα του ασύλου


Τη μεταφορά της αρμοδιότητας του πολιτικού ασύλου από την Αστυνομία στο υπουργείο Εσωτερικών, την πρόσληψη στα αστυνομικά τμήματα μεταναστών, που θα λειτουργούν ως διαμεσολαβητές με τους κρατούμενους αλλοδαπούς, τη σύσταση Ειδικού Γραφείου Καταγγελιών σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και την τιμωρία όσων αστυνομικών «υποθάλπουν φασιστικά στοιχεία», προκειμένου να ελεγχθούν οι αυθαιρεσίες της αστυνομίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με εκπροσώπους της κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» ο κ. Χρυσοχοΐδης ακόμη εξήγγειλε την υποστήριξη των αστυνομικών τμημάτων στις ευαίσθητες περιοχές με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και τη συμμετοχή στο πολιτικό προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων μεταναστών 2ης γενιάς.
Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της «συνεργασίας αστυνομικών με φασίστες και τη Χρυσή Αυγή και το θέμα της αδράνειας της αστυνομίας στα τεκταινόμενα από τους φασίστες στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα». Σύμφωνα με τον ρ/σ Σκάι, ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να δήλωσε ότι έχει δει και αυτός συνεργασία αστυνομικών με φασιστικές οργανώσεις, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στον Αγιο Παντελεήμονα τον φόβισε.
Ο υπουργός συναντήθηκε την Τρίτη με εκπροσώπους της οργάνωσης, προκειμένου να συζητηθούν οι καταγγελίες για χρήση βίας κατά την προσαγωγή αλλοδαπών και για κακομεταχείριση – βασανισμό αλλοδαπών κατά την κράτησή τους σε αστυνομικά τμήματα.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι η πρόταση για μεταφορά της αρμοδιότητας του πολιτικού ασύλου από την αστυνομία στο υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να συζητηθεί άμεσα στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι εκπρόσωποι της «Κίνησης Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» έθεσαν στον υπουργό το θέμα της αντιμετώπισης των προσφύγων, της δράσης της FRONTEX και των «στρατοπέδων συγκέντρωσης τύπου Παγανής». Η οργάνωση ζήτησε από τον υπουργό να πάρει ξεκάθαρη θέση ότι δεν θα δημιουργήσει άλλα «στρατόπεδα» του ιδίου τύπου και ότι θα καταργήσει όσα υπάρχουν.
Επίσης, δήλωσε ότι στο άμεσο μέλλον τα αστυνομικά τμήματα στις ευαίσθητες περιοχές θα υποστηρίζονται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και μετανάστες, ενώ μελλοντικά σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού των αστυνομικών τμημάτων θα συμμετέχει και η δεύτερη γενιά.
Η αρχή θα γίνει με το τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, που άμεσα θα «υποστηριχθεί» από κοινωνικούς επιστήμονες και αλλοδαπούς, οι οποίοι θα λειτουργούν ως διαμεσολαβητές με τους κρατούμενους. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επίσης θα συνεννοηθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων για το άνοιγμα της παιδικής χαράς.
Σε ό,τι αφορά εν γένει τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας θα συσταθεί Ειδικό Γραφείο Καταγγελιών σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Ενδεχόμενο σοβαρής κακοκαιρίας...


Σοβαρή αλλαγή ενδέχεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρόυ από την Παρασκευή και από τα Δυτικά. Βαθύ χαμηλό βαρομετρικό από την Δυτική Μεσόγειο και με ανατολική κίνηση θα φέρει αρκετές βροχές και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στο Ιόνιο.

Αποφυλακίστηκε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος


Ελεύθερος αφέθηκε από τις φυλακές του Στάντελχαιμ ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος, Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη, ύστερα από την οριστική απόρριψη του αιτήματος των ελληνικών αρχών για την έκδοση του κατηγορούμενου για την υπόθεση των "μαύρων ταμείων" στη χώρα μας. οι δικηγόροι του είχαν ανακοινώσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα κινούσαν τις διαδικασίες για την αποφυλάκιση του εντολέα τους.

Κλείνει το μάτι στην Ντόρα ο Μεϊμαράκης


Τη στήριξή του στην Ντόρα Μπακογιάννη αποκάλυψε -εμμέσως πλην...σαφέστατα- πριν από λίγο, μιλώντας στο “Mega” ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του με τη διαδικασία εκλογής προέδρου, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο ψηφοφορίας στις 6 Δεκεμβρίου, λόγω της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

“Διαφωνώ με την ημερομηνία της 6ης Δεκεμβρίου, είναι μια θλιβερή επέτειος”, είπε χαρακτηριστικά ο πρώην γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι “είναι πολύ μεγάλο διάστημα ως τότε και δε θα υπάρξει η απαιτούμενη αλληλεγγύη για να κάνουμε αντιπολίτευση”.

“Αυτό φάνηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις”, είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις διαφορετικού κλίματος ομιλίες των τριών υποψηφίων αρχηγών σε σχέση με τον “συναινετικό” Καραμανλή.


“Όχι στους περαστικούς”


Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί να ακολουθηθεί. “Δεν μπορεί οι κατάλογοι να είναι ανοιχτοί ως την τελευταία στιγμή, δεν μπορούν να ψηφίζουν και οι περαστικοί, αυτό δε γίνεται πουθενά στον κόσμο", είπε. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι “τα κόμματα που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αρνούνται αυτή τη διαδικασία, γιατί δημιουργεί αρχηγισμό”. Ζήτησε να κλείσουν οι κατάλογοι τουλάχιστον 10 ημέρες νωρίτερα και όσα μέλη γραφτούν “να έχουν προταθεί από δύο ήδη μέλη”.


Θα πάω αν...


Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δέκα περίπου ημέρες πριν το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, τόνισε ότι “αν είναι να πάμε σε Κεντρική Επιτροπή που θα επικυρώσει προαποφασισμένα πράγματα, το σκέφτομαι αν θα πάω”.


Σύντεκνος


Ωστόσο, η “είδηση” από τη συνέντευξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι η έμμεση αναγγελία του ότι θα στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη. Αφού σημείωσε, ερωτηθείς για την υποψηφιότητα Άρη Σπηλιωτόπουλου, πως “οι υποψηφιότητες είναι ήδη πολλές”, άκουσε δημοσιογράφο του πάνελ (Μανώλης Καψής) να τού λέει ότι “εδώ και χρόνια συγκαταλέγεται στους στενούς πολιτικούς φίλους της Ντόρας Μπακογιάννη”. Και ο κ. Μεϊμαράκης, απάντησε: “Κρητικός είμαι, όπως είπε και ο Μανώλης (σ.σ. Καψής) η θέση μου λίγο πολύ γνωστή είναι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα κρατήσω τον αυτόνομο πολιτικό μου ρόλο για να λέω τις απόψεις μου”.

Εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας


Για τους κινδύνους που γεννά η παγκόσμια κρίση, την ανέχεια και την παγκόσμια πείνα μίλησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη διεθνή ημέρα κατά της φτώχειας, που έχει οριστεί στις 19 Οκτωβρίου.
«Πριν ένα χρόνο η παγκόσμια οικονομία ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Καθώς άρχισε να εξαπλώνεται από χώρα σε χώρα, χιλιάδες οικογένειες βυθίστηκαν στην ανεργία με αποτέλεσμα να ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Παρά το γεγονός ότι τώρα οι οικονομολόγοι βλέπουν σημάδια ανάκαμψης, τα φτωχότερα έθνη του κόσμου θα συνεχίσουν να υποφέρουν», τόνισε ο κ. Ναβί Πιλάι.
Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επισήμανε ότι η ευημερία των λαών στο μέλλον εξαρτάται από τις συνθήκες διαβίωσης της σημερινής νεολαίας.
«Τα παιδιά των φτωχών οικογενειών είναι αυτά που υφίστανται τα μεγαλύτερα πλήγματα σε περιόδους κρίσης και η έλλειψη κοινωνικής προστασίας επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Πιλάι υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να καταρτιστεί αποτελεσματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και να θεσπιστούν κοινωνικά μέτρα για τα παιδιά και όσους ζουν στο περιθώριο.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πιλάι τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου της φτώχειας και να μεριμνήσουν κυρίως για τις γυναίκες, οι οποίες μαστίζονται ακόμα περισσότερο από την ανεργία.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρθηκε στον διεθνή χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες της ανάκαμψης δεν θα πρέπει να περιορίζονται σε εθνικό επίπεδο.
«Το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που στους κόλπους του φιλοξενεί αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα κράτη, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις εθνικές προσπάθειες για τη στήριξη των ασθενέστερων», υποστήριξε ο κ. Πιλάι εξηγώντας ότι τα κράτη οφείλουν να συνεργαστούν και να παλέψουν για την ανάπτυξη.
«Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το φαινόμενο της παγκόσμιας πείνας και φτώχειας δεν θα διαιωνιστεί. Η ανθρωπιστική προσέγγιση της οικονομικής μεγέθυνσης θα διασφαλίσει ότι τα φτωχά παιδιά δεν θα περιθωριοποιηθούν και θα καταφέρουν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία», κατέληξε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος για την προστασία των δασών


Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο για την προστασία των δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».
Με το εν λόγω νομοσχέδιο θα μπει ένα τέλος στις καταπατήσεις και στις οικοπεδοποιήσεις των καμένων εκτάσεων της Αττικής αλλά και γενικότερα των δασικών περιοχών.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο για την προστασία των καμένων εκτάσεων της Αττικής, θα περιλαμβάνει κανόνες κατά της οικοπεδοποίησης και αυστηρά πρόστιμα για όσους καταπατούν δασικές εκτάσεις.
Ως πρώτο μέτρο, αναμένεται να είναι η αναστολή εκτέλεσης των οικοδομικών αδειών, οι οποίες έχουν εκδοθεί στις εν λόγω περιοχές, μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, με εξαίρεση τις εντός σχεδίου περιοχές.
Επίσης θα πρέπει άμεσα να γίνει η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, καθώς και να γίνει υποχρεωτική κτηματογράφηση, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία πρόληψης και καταστολής αυθαιρέτων, με παράλληλη λειτουργία τηλεσκοπικού συστήματος εντοπισμού νέων οικοδομών.