BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νέες περιπέτειες για την πτήση 253 της Northwest Airlines


Σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Detroit υποχρεώθηκε την Κυριακή η πτήση 253 της Northwest Airlines από το Άμστερνταμ, σύμφωνα με το CNN.
Μέλη του πληρώματος φέρονται να ζήτησαν βοήθεια για έναν «εκνευρισμένο» επιβάτη. Αυτό που συνέβη ήταν ένας νιγηριανός (πάλι ίδια εθνικότητα, απ' ότι φαίνεται έχει κάνει team ο Λάντεν με τους νιγηριανούς) πήγε και κλείστηκε στην τουαλέτα του αεροπλάνου και δεν έβγαινε με τίποτα από εκεί μέσα. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Detroit.
Στην πτήση 253 πραγματοποιήθηκε επίσης η αποτυχημένη απόπειρα αεροπειρατείας του 23χρονου Νιγηριανού, το βράδυ των Χριστουγέννων.

Tο αξιοπερίεργο είναι ότι αυτή τη φορά ο νιγηριανός δεν έβγαινε γιατί είχε πάθει "κόψιμο" ο άνθρωπος τον πήγαινε τσιρλιπιπι και δεν ήθελε να βγεί από την τουαλέτα. Με αυτό όμως που έγινε καταλαβαίνετε τον φόβο των ανθρώπων εκεί. Να γινει και τίποτα και να φωνάζει αυτός εγώ μόνο το καζανάκι τράβηξα...

Η κλήρωση του τζόκερ των 9.000.000 ευρώ


Έγινε η κλήρωση των αριθμών του χρυσού τζόκερ που θα χαρίσει στον τυχερό, εννέα εκατομμύρια ευρώ. Τα χρυσά και βάλε νούμερα είναι τα 5, 16, 19,22, 38,

ΤΖΟΚΕΡ: 1
Είναι πολλά τα λεφτά Άρη, και σε καλή μεριά σε όποιον ή όσους τα πήραν!

Βραζιλία: κάρφωσε 31 βελόνες σε δίχρονο αγόρι


Σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη το δίχρονο αγόρι που βρέθηκε με 31 βελόνες στο σώμα του. Το αγόρι το τρύπησε με τις βελόνες ο πατριός του σε τελετής μαύρης μαγείας.
Κατά τη διάρκεια της τρίωρης χειρουργικής επέμβασης οι γιατροί αφαίρεσαν 14 βελόνες από το σώμα του μικρού αγοριού. Οι βελόνες είχαν τρυπήσει ζωτικά όργανα όπως το συκώτι και τα έντερα.
Τέσσερις βελόνες που είχαν καρφωθεί κοντά στους πνεύμονες και την καρδιά του παιδιού αφαιρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο χρειάζεται και μια τρίτη χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν όλες οι βελόνες.
Όπως ομολόγησε ο πατριός του δίχρονου αγοριού, Ρομπέρτο Κάρλος Μαγκιαλάες, πρόθεσή του ήταν να σκοτώσει το παιδί.
Περιγράφοντας την αποτρόπαια πράξη του, ο πατριός αποκάλυψε ότι μέσα σε ένα μήνα έβαλε τρείς φορές βελόνες στο σώμα του άτυχου αγοριού, στο οποίο έδινε κρασί πριν τη διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα, ο 30χρονος δήλωσε ότι ήθελε να εκδικηθεί τη σύζυγό του και πως η ιδέα ήταν της ερωμένης του.
Ο Ρομπέρτο Κάρλος Μαγκιαλάες και η ερωμένη του συνελήφθησαν και κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας.

Σπάνε τα "δεσμά" του "Τειρεσία"


Απελευθέρωση από τα ... δεσμά του "Τειρεσία" και ρευστότητα ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες της κρίσης, επιδιώκει να φέρει με νόμο το υπουργείο Οικονομίας. Ρυθμίζονται ταληξιπρόθεσμαεπιχειρηματικάχρέητης τελευταίας διετίας, αλλά και οι ενήμερεςοφειλέςτων έμπορων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.
Στόχος η ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών
Διαγράφονται οριστικάαπό «τη μαύρη λίστα" του "Τειρεσία" όσοι έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους σε δάνεια και ακάλυπτες επιταγές. Αναδρομική αμνηστία δίνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που βρίσκονται στον "Τειρεσία" από την 1 Ιανουαρίου του 2008 και στο μεταξύ εξόφλησαν τα χρέη τους ή θα το πράξουν σε διάστημα 3 μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας, που ήδη έχει κατατεθεί στη βουλή.
Σπάει, έτσι, ο αποκλεισμός τους από τον τραπεζικό δανεισμό και αποκτούν αμέσως τοδικαίωμα νέου καρνέ επιταγών.
Το σημαντικότερο, απελευθερώνονται από τα δεσμά του "Τειρεσία" οι έμποροι που πνίγονται στα χρέη, αφούαυξάνεταισε 30 ήμερες, από σήμερα 8, η προθεσμία κάλυψης των επιταγών τους. Στο εξής, κανείς δεν θα μπαίνει στη "μαύρη λίστα" γιαχρέη κάτω των 1,000 ευρώ, Δεν θα παραμένουν στον Τειρεσία όσοι εξοφλούν έως 5,000 ευρώ, ενώ μειώνεται σε 10 έτη από 15 σήμερα ο χρόνος παραμονής.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μαζί με τα καταγγελθέντα δάνεια φθάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των σφραγισμένων επιταγών αναμένεται στο τέλος του χρόνου να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, το φαινόμενο τηςστάσης πληρωμώντων επιχειρήσεων λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Τα καθυστερούμενα επαγγελματικά δάνεια τον περασμένο Σεπτέμβριο έφτασαν τα 11δισ. ευρώ.
Διετή, αναδρομική "ανάσα" στην αγορά φέρνει και ηρύθμισητωνοφειλών των επιχειρήσεων-Ληξιπρόθεσμων και ενήμερων-προς τις τράπεζες.
Δίνεταιπερίοδος χάριτοςδύο ετών σε επιχειρηματίες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, για οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2008. Κατά τη διάρκεια της διετούς αναστολής, θα τρέχουν μόνο οι συμβατικοί τόκοι, ενώ το νέο κεφάλαιο θα εξοφλείται σε περιοδικές δόσεις, με επιτόκιο ίδιο με αυτό της αρχικής σύμβασης. Η διάρκεια αποπληρωμής δεν θα ξεπερνά τα πέντε χρόνια.
Οφειλές μετά την 1/1/2005 υπάγονται στη ρύθμιση με όρο την αποπληρωμή του 10% της οφειλής ως 15/4/2010. Μάλιστα, δεν θα επιβληθούν πανωτόκια αν έχει εξοφληθεί έως τότε τουλάχιστον το 50% της οφειλής.
Οι ρυθμίσεις δεν ισχύουν για ομολογιακά δάνεια.
Πηγή: ΝΕΤ

Ελληνική υπηκοότητα σε μετανάστες δεύτερης γενιάς


Τα προβλήματα των μεταναστών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία παραβρέθηκε και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αφού αναφέρθηκε στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και πολιτείας τόνισε με αφορμή την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι αναξιοπαθούντες ότι μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της εκκλησίας και την πολιτείας στα θέματα πρόνοιας. Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο μετανάστης δεν είναι εχθρός και επισήμανε την ανάγκη το κράτος και η εκκλησία να συμβάλλουν στη στήριξη των αποκλεισμένων και των μεταναστών με σκοπό την κοινωνική τους ένταξη και την αντιμετώπιση.

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι υπάρχει καλή διάθεση από την εκκλησία να συνεργαστεί με την πολιτεία για τη στήριξη των αδυνάμων και αφού σημείωσε ότι το προνοιακό έργο για την εκκλησία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, τόνισε ότι με αφορμή αυτά τα θέματα μπορούν η εκκλησία και η πολιτεία να ανοιχθούν, να γνωριστούν και να συνεργαστούν.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσίασε το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που ζουν νόμιμα επί 5 χρόνια στην πατρίδα μας και χορηγείται το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους ομογενείς και στους μετανάστες που ζουν επί 5 τουλάχιστον χρόνια νόμιμα στην πατρίδα μας, στις δημοτικές εκλογές πλην του αξιώματος του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νομοσχέδιο εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις το αντιμετωπίζουν θετικά παρά τις σποραδικές ακραίες φωνές όπως είπε που ακούγονται κατά καιρούς.

Είναι ιστορική μας ευθύνη και δε μας επιτρέπεται να εθελοτυφλούμε σημείωσε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην ανάγκη κοινωνικής ένταξης των μεταναστών αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού απέναντι στο φόβο και τις προκαταλήψεις.

Από την πλευρά του ο υουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για μια νέα πολιτική ασύλου και αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι καθώς έχει επιτευχθεί με τα πρώτα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο η σχεδόν μηδενική έξοδος και παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας.

Οδική ασφάλεια

Το Υπουργικό Συμβούλιο απασχόλησε επίσης οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την οδική ασφάλεια στη χώρα μας, θέμα το οποίο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε εθνικό.

Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα αυτό ανέφερε ότι είναι η μείωση των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 40% το 2010 με ορίζοντα το 2015 σε σχέση με το 2009.

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι: «Η τακτική του καρότου για μια μικρή κατηγορία μεταναστών και του μαστίγιου για την πλειοψηφία θριάμβευσε στα κυβερνητικά μέτρα για τους μετανάστες. Από τις εξαγγελίες για την ιθαγένεια δεν θα ωφεληθούν ούτε τα μισά από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, αφού μπαίνει ως προϋπόθεση η 5ετής νόμιμη διαμονή των γονέων, τη στιγμή που οι μέχρι τώρα πολιτικές νομιμοποίησης των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν και εξακολουθούν να αφήνουν στην παρανομία χιλιάδες μετανάστες που ζουν κι εργάζονται επί χρόνια στη χώρα μας. Τα μέτρα για την κτήση ιθαγένειας διατηρούν τον εισπρακτικό χαρακτήρα αφού παραμένει σε υψηλά επίπεδα το απαράδεκτο παράβολο και δεν προτάθηκε κανένα μέτρο για την επιτάχυνση των διαδικασιών που καθυστερούν απαράδεκτα.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών, θα εφαρμοστεί ακόμη μεγαλύτερη καταστολή, το κυνηγητό στα σύνορα και την ενδοχώρα με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του Frontex, ο απόλυτος εγκλωβισμός στην Ελλάδα και η απέλαση όσων έχουν τελικό προορισμό άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία μεταναστών και προσφύγων σαν να επρόκειτο για μεταφορά εμπορευμάτων και όχι ανθρώπων, γεγονός που αποκαλύπτει την υποκρισία στα περί σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το ΚΚΕ απαιτεί και αγωνίζεται για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, να δοθεί άσυλο στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, πλήρη δικαιώματα στους ίδιους και τις οικογένειές τους και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες της επιλογής τους με την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου».

Συνελήφθη ο μανιακός που πυροβολούσε από το τζιπ


Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής ο άνδρας που πυροβολούσε από τζιπ σκούρου χρώματος ανυποψίαστους πολίτες στην Αθήνα και στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να τραυματίσει σοβαρά έναν άνδρα και μία γυναίκα και ελαφρότερα έναν άλλο άνδρα.

Πρόκειται για έναν Έλληνα υπήκοο, 31 ετών, οδηγό ταξί, ο οποίος κρατείται στην Ασφάλεια και τη Δευτέρα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα από την Αστυνομία, ο 31χρονος συνελήφθη σε μπλόκο των αστυνομικών, ενώ κυκλοφορούσε με ένα τζιπ λαδί χρώματος, μέσα στο οποίο βρέθηκαν κάλυκες πιστολιού των 9 χιλιοστών. Από την εργαστηριακή έρευνα προέκυψε ότι οι συγκεκριμένοι κάλυκες ανήκαν στο όπλο με το οποίο πυροβολήθηκαν οι πολίτες, για αυτό και ο συλληφθείς κρατείται και σχηματίζεται εις βάρος του δικογραφία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει βρεθεί και το πιστόλι των 9 χιλιοστών, το οποίο ταυτοποιήθηκε εργαστηριακά.

Ο 31χρονος, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες.

Για την υπόθεση αναμένεται ότι θα γίνουν ανακοινώσεις τη Δευτέρα από την Ασφάλεια Αττικής.

Αλαλούμ στις εφορίες για το κοινωνικό επίδομα


Το Πάσχα και όχι έως το τέλος του μήνα αναμένεται να λάβουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ένα εκατομμύριο δικαιούχοι, αφού δεν βρίσκονται στα αρχεία των εφοριών, λόγω του χαμηλού εισοδήματός τους, καθώς δεν υποχρεούνταν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις.

Αυτό έχει ως συνέπεια να έχει προκληθεί ένα γραφειοκρατικό αλαλούμ και οι εφορίες να μην μπορούν να εκδώσουν βεβαιώσεις, λόγω των ελλιπών στοιχείων.

Πάντως, το επίδομα, το οποίο ξεκινά από τα 400 ευρώ και φθάνει έως τα 1.300, το λαμβάνουν οι δικαιούχοι ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή τους κατάσταση.

Κι η Νάιτλι στο ντιβάνι του Κρόνενμπεργκ


Ήρθε η στιγμή για indie χαρές και πανηγύρια. Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ μετά από τόσα χρόνια που προσπαθεί - απ' το 2007 έχει ξεκινήσει αυτή η ιστορία - να οργανώσει τα πάντα με το συγκεκριμένο φιλμ, τώρα μπορεί να ξεκινήσει όλες τι διαδικασίες.

Αν προσπαθούσες νοητά να μαζέψεις το ιδανικό καστ για κάποιο κινηματογραφικό πρότζεκτ σίγουρα οι απίστευτοι Κριστοφ Γουόλτζ και Μικαέλ Φασμπέντερ θα ήταν μέσα.

Έτσι έκανε κι ο Κρόνεμπεργκ με το "The talking cure" και για να ρέει γυναικείο αίμα στις φλέβες των κινηματογραφικών καρέ ,έκανε ένα ταξίδι στα 20’s , 30’s και γενικά στην παλιά εποχή κι άρπαξε την Κίρα Νάιτλι. Οπότε οι τρεις τους είναι οι βασικοί της ομάδας του. Τώρα για την υπόθεση, θα είναι ένα χρονικό στουw «πατέρες» της ψυχανάλυσης -φαντάσου δηλαδή τον Σίγκμουντ Φρόυντ, και Καρλ Γιουνγκ και τη σχέση τους με μια όμορφη ασθενή.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα στα ντιβάνια της Ευρώπης.

"Βράζει" η Τεχεράνη

Νέες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών της αντιπολίτευσης ξέσπασαν σήμερα στο κέντρο της Τεχεράνης.


Σύμφωνα με ιστοσελίδα της ιρανικής αντιπολίτευσης, Jaras, κατά τις συγκρούσεις οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε μία μοτοσικλέτα της αστυνομίας, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές .

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και άλλα δύο τραυματίστηκαν από αστυνομικά πυρά.


Οι συγκρούσεις επεκτείνονται σε διάφορα σημεία του κέντρου της Τεχεράνης. «Σημειώνονται σποραδικές συγκρούσεις σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Τεχεράνης, περιλαμβανομένης και της οδού Χαρκ. Η παρουσία των διαδηλωτών είναι μαζική. Ο αριθμός τους αυξάνεται», ανέφερε η Jaras.


Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της Τεχεράνης, όπου η αντιπολίτευση σχεδίαζε να πραγματοποιήσει και νέα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια κατά τη διάρκεια μίας θρησκευτικής σιιτικής γιορτής.


«Εκατοντάδες αστυνομικοί, αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων και δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στην πλατεία Χαφτ-ε Τιρ, στην οδό Ενκελάμπ και κοντά στην Μπαζάρ», ανέφερε η ιστοσελίδα.


Η μετριοπαθής αντιπολίτευση έχει καλέσει τον κόσμο να συγκεντρωθεί σήμερα το πρωί στο κέντρο της Τεχεράνης.


Χθες Σάββατο η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και προειδοποιητικών βολών για να διαλύσει τους υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί σε διάφορα σημεία της Τεχεράνης.


Συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές έγιναν χθες και σε άλλες πόλεις, περιλαμβανομένου του Ισφαχάν.


Η θρησκευτική ιερή ημέρα της Ασούρα πέφτει φέτος σήμερα Κυριακή. Η Ασούρα είναι μία από τις κυριότερες ιερές ημέρες των σιιτών, η οποία γίνεται σε ανάμνηση της δολοφονίας του εγγονού του προφήτη Μοχάμεντ, Χουσέιν, στην Κερμπάλα, το 680 π.Χ.

Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επιτέθηκε φραστικά εναντίον των Ευρωπαίων, και ειδικά κατά των Ελβετών, πολιτικών ηγετών το Σάββατο, αποκαλώντας τους «τον ένα πιο βλάκα από τον άλλον».

Προκλητικός Αχμαντινετζάντ

«Αυτοί οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν ξέρουν τίποτα ούτε για την πολιτική ούτε για την ιστορία» φέρεται να είπε ο Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του στο τέμενος Αράκ στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

«Το Ιράν είναι σήμερα 10 φορές δυνατότερο από ό,τι ήταν πέρυσι και θα σταθεί απέναντί σας πιο ισχυρό» είπε αναφερόμενος στα σχέδια των ΗΠΑ και συμμάχων τους να επιβάλουν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Κι ενώ το Ιράν είναι τώρα μεγάλη δύναμη που δεν μπορεί να ηττηθεί, υπάρχουν σημάδια ότι οι εχθροί του Ιράν παγκοσμίως είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης» πρόσθεσε ο Αχμαντινετζάντ, ο οποίος συνηθίζει να εκφράζεται με ιδιαίτερα σκληρούς τόνους όταν απευθύνεται στην ιρανική κοινή γνώμη.

Νεκροί από χιονοστιβάδα στην Ιταλία

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν εκ των οποίων οι τέσσερις μέλη σωστικών συνεργείων όταν τους παρέσυρε χιονοστιβάδα στη βόρειο Ιταλία, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Τα έξι άτομα σκοτώθηκαν το Σάββατο στην κοιλάδα Λάστις στην περιοχή του βόρειου Τρεντίνο-Αλτο Αντίτζε. Τα πτώματα τους ανασύρθηκαν την Κυριακή.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων έψαχναν για δύο σκιέρ που είχαν εξαφανιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα θύματα είναι Ιταλοί.

Απόπειρα «τρομοκρατικής ενέργειας»


Ο 23χρονος Νιγηριανός ονόματι Ουμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να ανατινάξει με εκρηκτικά που τα είχε δέσει πάνω στο σώμα του το αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρίας Δέλτα λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι το υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο ύποπτος που νοσηλεύεται με εκτεταμένα εγκαύματα σε νοσοκομείο του Μίσιγκαν, ακινητοποιήθηκε και αφοπλίστηκε από τους επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους στην πτήση που προερχόταν από το Άμστερνταμ. Δύο επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ο 23χρονος είναι γιος του νιγηριανού πρώην τραπεζίτη Ουμάρου Μουτάλαμπ. «Δέχθηκα κλήσεις από όλον τον κόσμο, σχετικά με το παιδί μου, το οποίο συνελήφθη για πιθανή απόπειρα να ανατινάξει ένα αεροσκάφος», τόνισε ο Μουτάλαμπ. Ο Μουτάλαμπ πρόκειται να εξετασθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Νιγηρίας.

«Εκτιμούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς του υπόπτου ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, η οποία ευθύνεται για τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ. Επίσης, η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, δήλωσε ότι η ανάμειξη της Αλ Κάιντα στο επεισόδιο με τον Νιγηριανό αποτελεί «αντικείμενο έρευνας».

Η προκαταρτική έρευνα του FBI απέδειξε ότι η ύλη που περιείχε ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε πάνω του προσδεμένο ο Ουμαρ Φαρούκ ήταν ΡΕΝΤ, γνωστή και ως πενταερυθρίτης. Πρόκειται για ένα από τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε ο Ρίτσαρντ Ρέιντ, ο γνωστός «βομβιστής των παπουτσιών» που καταδικάστηκε γιατί προσπάθησε να ανατινάξει ένα αεροσκάφος που κατευθυνόταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά τις επιθέσεις του 2001.

Αμερικανός κοινοβουλευτικός επαίνεσε «τον ηρωισμό» των επιβατών και του πληρώματος της πτήσης. «Είμαστε παντοτινά υπόχρεοι προς αυτούς τους ηρωϊκούς επιβάτες και το πλήρωμα, οι οποίοι εξουδετέρωσαν τον ύποπτο», τόνισε ο Μπένι Τόμσον, πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν για την υποτιθέμενη αυτή τρομοκρατική πράξη, είτε συνδέεται, είτε όχι με την Αλ Κάιντα, θα αποτελέσουν αντικείμενο των ακροάσεων τον επόμενο μήνα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η επιτροπή θα πρέπει κατά κύριο λόγο να εξετάσει «τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λαμβάνονται στο μέλλον», τόνισε ο δημοκρατικός βουλευτής του Μισισίπι.

Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει ότι ο Νιγηριανός δήλωσε στους ανακριτές ότι η Αλ Κάιντα που δρα στην Υεμένη του έδωσε τον εκρηκτικό μηχανισμό και τις οδηγίες για τη λειτουργία του. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο από την πλευρά του αξιωματούχους της αντί-τρομοκρατικής υπηρεσίας, μετέδωσε ότι ο 23χρονος δράστης έδρασε από μόνος του.

Οι ειδήσεις του ABC μετέδωσαν ότι οι πράκτορες του FBI δήλωσαν ότι ο ύποπτος παρέμεινε με ένα από τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα της Υεμένης για ένα μήνα όπου εκπαιδεύτηκε για το πώς να χρησιμοποιεί τα εκρηκτικά.

Αυξημένα μέτρα στα διεθνή αεροδρόμια

Μετά την ενέργεια αυτή του νεαρού Νιγηριανού, οι ΗΠΑ ζήτησαν από όλα τα αεροδρόμια του κόσμου την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

Εκτός από το αεροδρόμιο του Αμστερνταμ, που πρώτο ανακοίνωσε τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις πτήσεις του προς τις ΗΠΑ, τα αεροδρόμια της Ρώμης, του Παρισιού, του Λονδίνου και των Βρυξελλών ανακοίνωσαν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Μέτρα έχουν ληφθεί και στο αεροδρόμιο της Ταϊβάν.

Στον Καναδά, ο υπουργός Μεταφορών Τζον Μπάιρντ δήλωσε πως εργάζεται με τους «αμερικανικούς ομολόγους μου προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας». «Άμεσα» μέτρα ελήφθησαν και οι εταιρίες ενημέρωσαν τους πελάτες τους για πιθανές καθυστερήσεις.

Ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών, Χοσέ Μπλάνκο, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι τέθηκαν σε εφαρμογή «έκτακτα μέτρα ασφαλείας» για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες «με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διασφαλισθεί ότι όλοι οι κανονισμοί και οι διαδικασίες ακολουθούνται στην Ευρώπη».

Στη Βιέννη, οι αυστριακές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιβάτες και οι αποσκευές θα «ελέγχονται 100%», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ρούντολφ Γκόλια.

Η ομοσπονδιακή γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει στα αεροδρόμια. Η αστυνομία θα ενισχύσει τους ελέγχους της κυρίως στη Φρανκφούρτη, στο κυριότερο αεροδρόμιο της χώρας και τρίτο πολυσύχναστο στην Ευρώπη. Επίσης, οι Γερμανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βρίσκονται σε στενή επαφή με τις αμερικανικές αρχές αεροπορικής ασφαλείας, αναφέρεται σε μία ανακοίνωση.

Εξάλλου, η γερμανική αστυνομία προειδοποιεί όλους τους επιβάτες με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα πρέπει να αναμένουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους της Lufthansa

Αεροσκάφος της Lufthansa που εκτελούσε την πτήση Φραγκφούρτη-Ντιτρόιτ, πραγματοποίησε το Σάββατο μη προγραμματισμένο σταθμό στην Ισλανδία ύστερα από λάθος συναγερμό που αφορούσε αποσκευή, ο κάτοχος της οποίας δεν βρισκόταν μεταξύ των επιβατών του αεροσκάφους, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας.

Το Airbus Α330 με 160 επιβάτες, μετέφερε την αποσκευή επιβάτη, ο οποίος δε βρισκόταν στην πτήση LΗ 442, που είχε αναχωρήσει από τη Φρανκφούρτη για το Ντιτρόιτ, που ήταν ο προορισμός του αεροσκάφους από το Άμστερνταμ το οποίο επιχείρησε να ανατινάξει την Παρασκευή ένας νεαρός νιγηριανός.

«Σε καμία στιγμή δεν υπήρξε πρόβλημα ασφαλείας», διαβεβαίωσε ο ίδιος εκπρόσωπος, το οποίος τόνισε ότι όλες οι αποσκευές είχαν ελεγχθεί σχολαστικά στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης.

Μετά την προσγείωσή του στην Ισλανδία, όπου η αποσκευή απομακρύνθηκε από το αεροσκάφος, το Airbus συνέχισε το ταξίδι του για το Ντιτρόιτ όπου έφθασε με καθυστέρηση δυο ωρών.

Ούτε μία απόδειξη χαμένη από το 2010


Από την 1η Ιανουαρίου κρατείστε ο,τι απόδειξη σας δίνουν γιατί πολλές από αυτές θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Τα σενάρια που πιθανότατα θα γίνουν πραγματικότητα είναι τα εξής :

1. Σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με το ύψος των αποδείξεων που θα συλλέξει κάθε φορολογούμενος ανάλογα με την εισοδηματική του κατηγορία.
Το αφορολόγητο παραμένει στα 12.000 ευρώ και γίνεται ενιαίο για όλους τους φορολογουμένους. Οι αποδείξεις ακόμα και για μισθωτούς και συνταξιούχους πρέπει να φτάνουν τα 5.000 - 6.000 ευρώ, όταν για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι απαιτούμενες αποδείξεις προτείνεται να είναι στο ύψος του σημερινού τους αφορολογήτου, των 10.500 ευρώ.
Ειδικά για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους το ύψος των αποδείξεων που θα προσκομίζουν στην εφορία προτείνεται να είναι χαμηλό, στο επίπεδο των 1.000 ευρώ.

2. Έκπτωση του 100% της δαπάνης με αποδείξεις από το εισόδημα. Στην περίπτωση αυτή, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι πραγματικά έχουν εισόδημα χαμηλότερο του αφορολογήτου, αφού είτε υποβάλουν αποδείξεις στην εφορία είτε όχι δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα. Το εισόδημά τους ήταν αφορολόγητο και παραμένει, επομένως δεν έχουν και κίνητρο να ζητήσουν απόδειξη.

3. Μείωση του εισοδήματος κατά το ποσοστό του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις αποδείξεις. Η αγορά εντός προϊόντος αξίας 100 ευρώ θα φέρει μείωση εισοδήματος κατά 19 ευρώ εφόσον η απόδειξη προσκομιστεί στην εφορία. Και σε αυτή την περίπτωση δεν κερδίζουν τίποτα όσοι βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Η κυβέρνηση θέλει να «περνούν» στην εφορία όλες οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές αλλά και από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες, πατωματζήδες.

Το ίδιο θα ισχύσει όμως και για αποδείξεις από καταστήματα ένδυσης και υπόδησης που σήμερα οδηγούν σε έκπτωση φόρου ή εισοδήματος, αλλά και για τις αποδείξεις από συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και ξενώνες που εκπίπτουν μεν αλλά με πολύ μικρότερα οφέλη για τους φορολογουμένους.

Οι αποδείξεις δεν θα υποβάλλονται στην εφορία αλλά θα καταγράφονται ξεχωριστά τα στοιχεία τους σε ειδική φόρμα η οποία και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις. Τα ηλεκτρονικά συστήματα μας μάραναν τέλως πάντων.

Στη φόρμα αυτή θα καταγράφονται τα στοιχεία των αποδείξεων δαπανών με την αναγραφή του ΑΦΜ του πωλητή προϊόντων ή του επαγγελματία που παρείχε υπηρεσίες και το ύψος της δαπάνης, ώστε η ΓΓΠΣ να μπορεί να κάνει και διασταυρώσεις.

Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τετραημέρου


Αυξημένη είναι η κίνηση στις εθνικές οδούς, καθώς επιστρέφουν στην πρωτεύουσα οι εκδρομείς του εορταστικού τετραημέρου των Χριστουγέννων. Η Τροχαία έχει λάβει μέτρα για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Τουλάχιστον 570.000 αυτοκίνητα πέρασαν φέτος από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών. Σημειώθηκε αύξηση 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Τώρα βέβαια το πρόβλημα στα Τέμπη και η ταλαιπωρία των οδηγών είναι άλλο θέμα.

Νάουσα, η πόλη του οίνου και της αμπέλου


"Το σταφύλι είναι προϊόν του ήλιου και το κρασί το παιδί που μεγαλώνει στο σκοτάδι." (Γιάννης Μπουτάρης).

Την αποκαλούν "Πόλη Οίνου και Αμπέλου" για την ποιότητα των κρασιών της, με τον τίτλο της να τον έχει αποκτήσει από το ειδικό Ινστιτούτο του Παρισιού. Τη φήμη αυτή διατηρεί ως σήμερα η Νάουσα για τα "Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας" κρασιά της.

Σήμερα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Βέρμιου, σε υψόμετρο από 150 μ. έως 350 μ. απλώνονται απέραντοι αμπελώνες με κυρίαρχη ποικιλία, το βασιλιά της Μακεδονικής γης, το "ρωμαλέο και αντρίκιο" ξινόμαυρο. Για το κρασί της μιλούν από το 1728 ξένοι ταξιδιώτες, πρόξενοι και περιηγητές που πέρασαν από την περιοχή.

"Ο οίνος της Ναούσης είναι εν Μακεδονία ότι ο Βουργουνδίας εν Γαλλία, τον πωλούν πάντοτε εις τιμήν διπλάσια των άλλων οίνων...", έγραφε ο Γάλλος περιηγητής και πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Cousinery, που ταξίδεψε στη δυτική Μακεδονία το 1814.

Το κρασί στη Νάουσα έχει άρρηκτη σχέση όχι μόνο με την οικονομία, αλλά και με τον πολιτισμό και την παράδοση της πόλης.

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Μπουτάρης, η παρουσία ενεργού και προοδευτικού αγροτικού πληθυσμού με παραδοσιακές καταβολές στην αμπελουργία (ντόπιοι, παλιοί Ναουσαίοι, πρόσφυγες Ανατολικής Ρωμυλίας) αλλά και χωρίς καμία προηγούμενη παράδοση (πρόσφυγες Μικράς Ασίας - Πόντου), αυτή η βαθιά αγροτική συνείδηση σε συνδυασμό με την προοδευτική διάθεση είναι που έκανε τόσο ενδιαφέροντα το ναουσαίικο αμπελώνα.

"Το κρασί δεν είναι βιομηχανικό προϊόν". "Είναι αποτέλεσμα μόχθου πολλών ανθρώπων, προϊόν της γης και πολλής φροντίδας. Σαν τέτοιο πρέπει να το δούμε και να το αγαπήσουμε", λέει ο Γ. Μπουτάρης.

Η αναγέννηση της αμπελοκαλλιέργειας τοποθετείται προς το τέλος της δεκαετίας του 1960. Σήμερα, καλλιεργούνται περίπου 6.000 στρέμματα γύρω από την πόλη της Νάουσας και δραστηριοποιούνται 18 οινοπαραγωγοί με ετικέτες πασίγνωστες στους λάτρεις του καλού κρασιού. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις αμπελώνων βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Στράντζας, βορειοανατολικά της Νάουσας, στον εύφορο τόπο που τον επέλεξαν κάτοικοι της Ανατολικής Θράκης για να ξαναδημιουργήσουν, μετά τον ξεριζωμό του 1914, μια νέα πατρίδα που να μοιάζει με τον τόπο καταγωγής τους. Οι απέραντοι αμπελώνες απλώνονται σε έκταση 7.000 στρεμμάτων και αποδίδουν περί τους 4.500 τόνους σταφύλι, δίνοντας μια συνολική παραγωγή κρασιού με Ονομασία Προέλευσης "Νάουσα" που φθάνει τα 4.500.000 λίτρα. Από το 1990 η ποικιλία των κρασιών της Νάουσας έχει επεκταθεί πέραν του ΟΠΑΠ Νάουσας και παράγεται τοπικός Ημαθίας με ποικιλίες "μερλό", "καμπερνέ" και "σιράχ", εκτός του ξινόμαυρου, αλλά και του λευκού από ξινόμαυρο. Συνολικά δεκαοκτώ οινοποιεία δραστηριοποιούνται στη Ζώνη Ονομασίας Προέλευσης και είναι ανοιχτά και επισκέψιμα. Κάθε χρόνο, την περίοδο του τρύγου, από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο, πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις "Οίνος και Πολιτισμός", στη Νάουσα, το Γιαννακοχώρι, τη Στενήμαχο και τη Νέα Στράντζα.

Η Διαδρομή του Κρασιού

Η προτεινόμενη Διαδρομή του Κρασιού περνά από τα επισκέψιμα οινοποιεία στην περιοχή της Νάουσας: Μπουτάρη στη Στενήμαχο, Δαλαμάρα στη Νάουσα, Κτήμα Χρυσοχόου και Κτήμα Φουντή στη Νέα Στράντζα, Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, Αργατία στο Ροδοχώρι και Βαένι Νάουσα στην Επισκοπή.

Λίγο πριν την Νάουσα θα κατευθυνθείτε στο Οινοποιείο της Οινοποιητικής Μπουτάρη (23320 41666, www.boutari.gr) στη Στενήμαχο (υπεύθυνος: Τάνια Λούκα). Επιστρέφοντας στην εθνική οδό Βέροιας - Νάουσας θα κατευθυνθείτε προς την περιοχή της Νέας Στράντζας, είτε στρίβοντας αριστερά περνώντας μέσα από τη Νάουσα, κάνοντας μια στάση και στην Οινοποιία Δαλαμάρα (Υπεύθυνος: Αικατερίνη Δαλαμάρα), είτε συνεχίζοντας ευθεία, περνώντας την περιοχή των Λευκαδίων. Στην Επισκοπή, στο 22ο χλμ της εθνικής οδού Βέροιας - Έδεσσας θα συναντήσετε το οινοποιείο Βαένι (www.vaeni-naoussa.gr). Εκεί, θα ξεναγηθείτε στους χώρους οινοποίησης και παλαίωσης που βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου. (τηλ 23320 44274 www.vaeni-naoussa.gr). Στρίβοντας, θα κατευθυνθείτε προς το Γιαννακοχώρι και την κύρια αμπελουργική περιοχή της Νέας Στράντζας, με πρώτη επίσκεψη στην περιοχή πλάι στον Συνεταιρισμό το Κτήμα Φουντή (βλ. χωρίς μυστικά), όπου δίπλα βρίσκεται και η παραδοσιακή ταβέρνα Ρακοκάζανο. (Τηλ: 23320 48255 www.ktimafoundi.gr ). Έπειτα, στην περιοχή Καραούτσα Στράντζας, μπορείτε να επισκεφτείτε το Κτήμα Χρυσοχόου (τηλ. 23320 45080 www.chrisohoou.com). Ένας από τους χώρους του οινοποιείου είναι το μουσείο, αποτελούμενο από διάφορα αμπελουργικά αντικείμενα (ξύλινα πατητήρια του 1900, καλάθια μεταφοράς των σταφυλιών κατά τη διάρκεια του τρύγου, εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για τις εργασίες στο αμπέλι, κ.λπ.) καθώς και οινολογικά (παλιές νταμιτζάνες, κανάτες μεταφοράς κρασιού, εμφιαλωτική μηχανή, ταπωτικό, ετικετέζα, κ.λπ.) (υπεύθυνος: Κείμης Χρυσοχόου). Η διαδρομή συνεχίζεται για το Κτήμα του κυρ-Γιάννη στην περιοχή της Ράμνιστας στο Γιανακοχώρι (Τηλ.23320 51100 www.kiryianni.gr) (Υπεύθυνος: Ελπίδα Παλαμίδα). Η διαδρομή στη συνέχεια πηγαίνει προς το Ροδοχώρι, όπου και συναντάτε το οινοποιείο της Αργατίας, (Τηλ. 23320 51080, 6972884212) σε υψόμετρο 600 μέτρων, την "καρδιά" της ομώνυμης αμπελουργικής ζώνης. (Υπεύθυνος: Χαρούλα Γεωργιάδη). Ολοκληρώνοντας την περιήγησή σας στα κύρια οινοποιεία της περιοχής μπορείτε είτε να συνεχίσετε προς Αγία Φωτεινή και Γραμματικό μπαίνοντας στο νομό Πέλλας, για να βρεθείτε στη Νάουσα από άλλο δρόμο, είτε να επιστρέψετε από τη διαδρομή που ήρθατε. Κλείνοντας αυτή τη θεματική διαδρομή μπορείτε στη Νάουσα να επισκεφτείτε το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου.

Κτήμα κυρ-Γιάννη

Καλός οινοποιός είναι: "Αυτός που αγαπάει το σταφύλι από την ώρα που θα το δει ασήμαντο ανθάκι ως την ώρα που θα βάλει την ετικέτα στο κρασί που έκανε. Αυτός που μπορεί να ονειρεύεται και μπορεί να ξεχωρίσει το όνειρο από την πραγματικότητα, το όνειρο από τον στόχο. Αυτός που μυρίζει το χώμα, το ξύλο, το πράσινο φύλλο, το πρωινό και απογευματινό αέρα, τη διάθεση του φεγγαριού και του διπλανού του". (Γιάννης Μπουτάρης). Με αυτή την επιγραφή το οινοποιείο του κυρ-Γιάννη, στην περιοχή της Ράμνιστας στο Γιανακοχώρι υποδέχεται εκείνον που με τα πρώτα του βήματα ήδη αισθάνεται φιλόξενος. Η ιστορία ξεκινά όταν ο παππούς Γιάννης Μπουτάρης κατεβαίνει από το Νυμφαίο στη Νάουσα, όπου ιδρύει το πρώτο οινοποιείο. Η επαγγελματική δραστηριότητα του παππού, καθορίζει το πεπρωμένο της οικογένειας. Ο μικρός Γιάννης κάνει αργότερα την πρώτη του επαναστατική κίνηση. Στη δεκαετία του 1960 η αμπελουργία στη Νάουσα διανύει περίοδο παρακμής. Μετά τον πόλεμο, όλοι είχαν αρχίσει να επενδύουν στα ροδάκινα και το κρασί είχε υποβαθμιστεί. Ο Γιάννης Μπουτάρης, όμως, έβλεπε το μέλλον και χάρη στο πείσμα του, την αγορά του αμπελώνα, έδωσε εκείνη την ώθηση που σήμερα καθιστά τη Νάουσα, ως τη σημαντικότερη περιοχή αμπελουργίας σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά την πρώτη τριετία του 1970 ολοκληρώθηκε η φύτευση των περίπου 500 στρεμμάτων, με αμιγή ποικιλία ξινόμαυρου σε γραμμικό υποστυλωμένο αμπελώνα, μία τεχνική που εφαρμοζόταν για πρώτη φορά στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μια αποθήκη του κτήματος μετατρέπεται σε πειραματικό οινοποιείο. Το οινοποιείο αυτό σήμερα πλέον είναι ένα άρτια εξοπλισμένο κέντρο οινοποίησης, παλαίωσης σε βαρέλια και εμφιάλωσης όλων των προϊόντων του κτήματος. Ο Γιάννης Σ. Μπουτάρης αναπτύσσει σήμερα ανεξάρτητα τη δραστηριότητά του στο Κτήμα κυρ-Γιάννη, μαζί με τους γιους του, Στέλιο, στη διοίκηση της επιχείρησης και τη διεύθυνση πωλήσεων και Μιχάλη, στη διεύθυνση παραγωγής και την ανάπτυξη αμπελουργικής έρευνας. Σήμερα είναι φυτεμένα 220 στρέμματα ξινόμαυρο που δίνουν 160 - 180 τόνους σταφύλι, 70 στρέμματα Merlot με 60 τόνους παραγωγή και 50 στρέμματα Syrah με 42 τόνους παραγωγή. Φτάνοντας, θα αντικρίσετε την εικόνα που έχετε δει σε όλες τις ετικέτες των κρασιών κυρ-Γιάννη. Η "κούλα" ή "δραγατσά", τριώροφο κτίσμα 250 ετών, ο πύργος-παρατηρητήριο, στέκει καταμεσής του κτήματος, δίπλα στην αιωνόβια βελανιδιά. Η αναπαλαίωση του κτιρίου έγινε το 2000. Σήμερα, η "κούλα" έχει μετατραπεί σε σπίτι της οικογένειας όπου διαμένουν ο Στέλιος και ο Μιχάλης. Στο κέντρο του αμπελώνα το οινοποιείο περιμένει τους επισκέπτες (Τηλ: 23320 51100 www.kiryianni.gr Υπεύθυνος: Ελπίδα Παλαμίδα).

Μουσείο Οίνου και Αμπέλου

Το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Νάουσας στεγάζεται στο ισόγειο του παραδοσιακού κτιρίου Ιωάννου Μπουτάρη - το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο της Νάουσας (1908) και παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στην περιοχή της Νάουσας από τον 17o αιώνα ως σήμερα. Στο μουσείο υπάρχουν εκθέματα, τα οποία παρουσιάζουν στον επισκέπτη ή στο μελετητή, όλη την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής κρασιού - από τον αμπελώνα μέχρι την αποθήκευσή του σε βαρέλια - καθώς επίσης και μικροαντικείμενα που είναι απαραίτητα για τη διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσης του κρασιού. Στόχος του μουσείου είναι να παρουσιάσει τη σημαντική θέση της αμπελουργίας και οινοποιίας στη Νάουσα, την εξέλιξή της στο χρόνο και την ομαλή μετάβαση από την παραδοσιακή στη σύγχρονη μορφή της. Θα δείτε παλιά αντικείμενα αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής από την περιοχή της Νάουσας. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των σύγχρονων οργανωμένων οινοποιείων της περιοχής, παρέχοντας στον επισκέπτη μια σαφή εικόνα για τη σημασία της σύγχρονης αμπελοοινικής δραστηριότητας στη Νάουσα.

«Ελπίζουμε να πεθάνουμε…»


Στις 27 Δεκεμβρίου του 2008 άρχισε στη Γάζα η ισραηλινή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «συμπαγές μολύβι». Στη διάρκειά της σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 Παλαιστίνιοι, ενώ καταστράφηκαν υποδομές στην Παλαιστίνη.

Προηγουμένως και για πολλές εβδομάδες ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις εκτόξευαν ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους.

Ένα χρόνο μετά τον πόλεμο, ο πληθυσμός στη Γάζα εξακολουθεί να υποφέρει.

Κάποια ερείπια υποδηλώνουν ότι στη θέση τους υπήρχαν κάποτε κτήρια, γραφεία, σχολεία ή κατοικίες. Τα μπάζα όμως δεν απομακρύνονται. Χρησιμοποιούνται για την επισκευή κατοικιών καθώς δομικά υλικά δεν περισσεύουν στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Στη Χακτούπα, στο βορειοανατολικό τμήμα της Γάζας, το τοπίο δεν παραπέμπει πλέον σε ανθρώπινη δραστηριότητα. Και όπως μας είπε ο Ουαλίντ αλ Σοράφα: «Πριν από ένα χρόνο, εδώ, υπήρχαν παντού λεμονιές και ελιές και στη βόρεια πλευρά υπήρχαν σπίτια. Όλα καταστράφηκαν. Δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα σπίτι. Ισοπεδώθηκαν τα πάντα».

«Ούτε οι δημοκρατίες αλλά ούτε και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μας βοήθησαν»

Τα γερμανικά του Ουάλιντ αλ Σοράφα είναι πλέον φτωχά. Πριν από 13 χρόνια σπούδασε στο Βερολίνο Ηλεκτρολογία. Σήμερα είναι υπάλληλος της υπηρεσίας ηλεκτρισμού. Μας δείχνει ένα τριώροφο κτήριο με πλήρως κατεστραμμένη πρόσοψη. Στις 10 Ιανουαρίου του 2008 ισραηλινά άρματα μάχης έπληξαν το τριώροφο. Οι οικογένειες που έμεναν εκεί το εγκατέλειψαν καταφεύγοντας στην πόλη. Την ίδια τύχη είχαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Η απόγνωση εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την περιοχή. Ο Νιντάλ έχασε στη διάρκεια της εισβολής ό,τι είχε και δεν είχε: σπίτι, χωράφια, ζώα, αυτοκίνητο. Η 15μελής οικογένεια του ζει με 370 ευρώ το μήνα. Ακόμη και το νερό το προμηθεύεται χιλιόμετρα μακριά. «Κανένας δεν μας σκέφτηκε. Ούτε οι δημοκρατίες αλλά ούτε και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μας βοήθησαν. Είμαστε σε απόγνωση. Ελπίζουμε να πεθάνουμε. Είναι καλύτερο από τα να υποφέρουμε χειμώνα- καλοκαίρι. Η κατάστασή μας είναι άθλια», λέει ο Νιντάλ.

Δίπλα του ο Αμπντουλάχ, ο γείτονάς του, κουνάει με απελπισία το κεφάλι του. την ίδια τύχη έχει και η οικογένεια του Αμπντουλάχ. Γιατί δεν έχει προχωρήσει η ανοικοδόμηση, τον ρωτούμε. «Για όλα φταίει ο ισραηλινός αποκλεισμός. Όλες οι προσβάσεις είναι μπλοκαρισμένες. Οι Ισραηλινοί δεν επιτρέπουν την εισαγωγή οικοδομικών υλικών στη Γάζα», λέει ο 55χρονος.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι που έχασαν τα σπίτια τους ζουν σε συγγενείς, σε σκηνές ή και σε κοντέινερ. Οι ελπίδες ανασυγκρότησης της περιοχής είναι ελάχιστες.

«Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν χρήση πυρηνικών όπλων»

Για τους Ισραηλινούς η επιχείρηση «συμπαγές μολύβι» ήταν επιτυχημένη. Οι παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες μειώθηκαν κατά 90% μετά την εισβολή. Σπάνια πλέον φτάνουν οι ρουκέτες σε κατοικημένες ισραηλινές περιοχές. Για τους περισσότερους Ισραηλινούς, ο πόλεμος ήταν αναγκαίος, απόλυτα δικαιολογημένος και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Οι Ισραηλινοί δεν φοβούνται τη Χαμάς. Αυτό που τους τρομάζει είναι το ενδεχόμενο επίθεσης με πυρηνικά όπλα από το Ιράν, λέει η Γιαέλ, καπνοπώλης στο Τελ Αβίβ. «Φυσικά, πεθαίνω από το φόβο μου όταν το σκέφτομαι. Ελπίζω όμως να μην φτάσουν εκεί τα πράγματα. Θέλω να πιστεύω ότι θα αργήσει ακόμη να γίνει αυτό», τονίζει η Γιαέλ.

Δίπλα της ο 60χρονος Έλι Μαγιάρ, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με κορνίζες, ο οποίος περιγράφει το σενάριο του τρόμου. «Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν χρήση πυρηνικών όπλων. Εάν έχουν λίγο μυαλό δεν θα το κάνουν, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος του κόσμου. Θα είναι ένας πόλεμος, στον οποίο θα μετάσχουν πολλοί. Αυτό είναι το πρόβλημα. Οι Ιρανοί θα τον αρχίσουν και μετά θα μπουν η Χαμάς, η Χιζμπολάχ και η Συρία. Θα μετάσχουν όλοι σε αυτόν τον πόλεμο», λέει με τρόμο ο 60χρονος.

Τα αντικειμενικά κριτήρια και πάλι στο προσκήνιο


Στην επαναφορά του μέτρου των αντικειμενικών κριτηρίων φαίνεται να προσανατολίζεται, μεταξύ άλλων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να α)αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου, τα οποία εξακολουθούν να παρουσιάζουν πολύ κακή εικόνα και β) να πατάξει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, το οποίο, όπως εκτιμάται, εν πολλοίς, προέρχεται από τη δεξαμενή των ελευθέρων επαγγελματιών. Σε αυτούς τουςμ τελευταίους θα επικεντρώνονται πολά από τα νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία προετοιμάζει η κυβέρνηση. Οπως, για παράδειγμα, οι αλλαγές που επίκεινται στο κομμάτι του αφορολογήτου και των αποδείξεων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ολική επαναφορά του μέτρου των τελευταίων, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο πρώτο 15νθημερο του Ιανουαρίου.

Αυξήθηκαν οι νεκροί από την κατάρρευση γέφυρας στην Ινδία (video)


Σε 40 ανέρχονται οι νεκροί από την κατάρρευση ανεγειρόμενης γέφυρας την Πέμπτη, στη Δυτική Ινδία, σύμφωνα με την αστυνομία.
Δεκάδες εργαζόμενοι που εργάζονταν στην κατασκευή της λέγεται ότι έπεσαν μέσα στον ποταμό Chambal. Οι διασώστες έχουν ανασύρει 12 πτώματα, ενώ λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες.


Το δυστύχημα συνέβη κοντά στην πόλη Kota, περίπου 270 χιλιόμετρα δυτικά στην Jaipur. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι έρευνες για τις αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση της γέφυρας, την κατασκευή της οποίας είχαν αναλάβει από κοινού οι εταιρείες Hyundai και Gammon.


Χριστουγεννιάτικα οικολογικά λαμπάκια


Σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, αν στη χώρα άλλαζαν τα συμβατικά εορταστικά φωτάκια με LED (φωτάκια που αποτελούνται από διόδους εκπομπής φωτός), θα εξοικονομούνταν περίπου δύο δισεκατομμύρια κιλοβατώρες κάθε μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Τα νέα φωτάκια εξοικονομούν 30% ενέργεια και θερμαίνονται λιγότερο, με αποτέλεσμα να είναι πιο ασφαλή.

Για το γιορτινό τραπέζι συνιστάται η αγορά των ποσοτήτων που αναμένεται να καταναλωθούν, για την αποστολή ευχών το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η αποφυγή χρήσης πλαστικών συσκευασιών, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων.

Νέστος: κόντρα οικολόγων και νομαρχίας Ξάνθης


Η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των οικολογικών οργανώσεων και της νομαρχίας Ξάνθης αφορά το σχέδιο άρδευσης του κάμπου της Ξάνθης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία».

Ειδικότερα, αφορά τα νερά του ποταμού Νέστου και τη διοχέτευση ποσότητας 200 εκατομμυρίων κυβικών στην πεδιάδα της Ξάνθης.

Οι οικολογικές οργανώσεις μιλούν για μια άλλου τύπου εκτροπή, κατ’ αναλογία αυτής που σχεδιάζεται για τον Αχελώο.

Η νομαρχία Ξάνθης μιλά για περιβαλλοντικό έργο ύψιστης σημασίας, που θα σώσει μια έκταση 300.000 στρεμμάτων από την υφαλμύρωση και μελλοντικά την ερημοποίηση.

Στο μεταξύ από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα, έχουν προστεθεί τουλάχιστον 5.000 στρέμματα υφάλμυρων εδαφών, τα οποία ουσιαστικά έχουν αχρηστευτεί.

Η τύχη του έργου θα κριθεί στις 14 Ιανουαρίου 2010, οπότε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξετάσει την προσφυγή τριών οικολογικών οργανώσεων (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική Εταιρεία και Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Σε περίπτωση που οι οικολογικές οργανώσεις δικαιωθούν, η νομαρχία Ξάνθης προτίθεται να φέρει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το θέμα των νερών, που η ελληνική πολιτεία έχει αποστερήσει από την περιοχή εδώ και πενήντα χρόνια.

Κάθε χειμώνα ο Νέστος ποταμός πλημμύριζε, κάνοντας πιο εύφορα τα χωράφια του κάμπου και εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Το 1955 όμως κατασκευάστηκαν δύο αναχώματα μήκους 16 χιλιομέτρων για την προστασία των οικισμών από τις πλημμύρες.

Στο δυτικό ανάχωμα δημιουργήθηκε ένα δίκτυο με κανάλια, όπου πλέον διοχετευόταν το νερό που άλλοτε πλημμύριζε τον κάμπο της Χρυσούπολης.

Προς την πλευρά της Ξάνθης όμως, κατασκευάστηκε ένα πολύ περιορισμένο δίκτυο για την άρδευση 25.000 στρεμμάτων.

Για να αναπληρώσουν την απώλεια νερού οι αγρότες προχώρησαν σε γεωτρήσεις, που τελικά «στέγνωσαν» τον υδροφόρο ορίζοντα.

Προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 τα φαινόμενα υφαλμύρωσης ήταν πια πολύ έντονα.

«Μέσα σε μία εικοσαετία έχουν προστεθεί τουλάχιστον 5.000 στρέμματα υφάλμυρων εδαφών. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα υφίσταται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, κι ας μην είναι εμφανές. Πρέπει άμεσα να εμπλουτίσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα με γλυκό νερό, αλλιώς θα καταστραφούν πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις», εκτιμά ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Γιάννης Διαμαντής, ο οποίος μελετά τον Νέστο 25 χρόνια.

Σύμφωνα με μελέτες του κ. Διαμαντή, με βάση τις δυσμενέστερες συνθήκες ανομβρίας, ο Νέστος έχει ένα πλεόνασμα 450 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα διοχετεύονται ήδη στο αρδευτικό δίκτυο του δυτικού δέλτα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009


Γεγονότα

537 - Τελούνται τα εγκαίνια του ναού της Αγίας Σοφίας από τον Πατριάρχη Ευτύχιο και τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό.
1813 Σχηματίζεται η Ενωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας (UGLE) από την Premier Μεγάλη Στοά της Αγγλίας και την Αρχαία Μεγάλη Στοά της Αγγλίας.
1904 - Κάνει πρεμιέρα η θεατρική παράσταση «Πίτερ Παν», του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι.
1968 - Οι αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 8 προσθαλασσώνονται στον Ειρηνικό.
2007 - Δολοφονείται η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο.

Γεννήσεις

1571 - Γιοχάνες Κέπλερ, Γερμανός αστρονόμος
1822 - Λουί Παστέρ, Γάλλος επιστήμονας
1907 - Σεμπάστιαν Χάφνερ, Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας
1948 - Ζεράρντ Ντεπαρτιέ, Γάλλος ηθοποιός
1950 - Χάρις Αλεξίου, Ελληνίδα τραγουδίστρια

Θάνατοι

1923 - Γουστάβος Άιφελ, Γάλλος μηχανικός και αρχιτέκτονας.
1938 - Οσίπ Μάντελσταμ, Ρωσοεβραίος ποιητής
1972 - Λέστερ Πήρσον, 14ος πρωθυπουργός του Καναδά, βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 1957
1982 - Τζακ Σουίγκερτ, Αμερικανός αστροναύτης (Απόλλων 13)
1988 - Βάσω Κατράκη, Ελληνίδα χαράκτρια.
2007 - Μπεναζίρ Μπούτο, Πακιστανή πολιτικός, πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν