BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

AIDS, μια από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου, παγκοσμίως

Περισσότερα από 50.000 νέα περιστατικά AIDS εμφανίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Σημαντική αύξηση των νέων φορέων του ιού HIV (AIDS) στη χώρα μας καταγράφουν, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του υπουργείου Υγείας. Στους δέκα πρώτους μήνες του 2009, έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του AIDS.

Το συντριπτικό ποσοστό αφορά άνδρες (83,3%) που μολύνθηκαν, κατά δήλωσή τους, μέσω ομοφυλοφιλικής κυρίως αλλά και ετεροφυλικής επαφής. Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Οι νέες διαγνώσεις αφορούν κυρίως άνδρες 30 με 34 ετών και γυναίκες 25 με 29 ετών.

Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο του χαμηλού αριθμού νέων φορέων του AIDS, οι οποίοι κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών.

'Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, παρατηρούν πέρα από την αύξηση στον ιό HIV, αύξηση και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, ξεχασμένων από το παρελθόν, όπως η σύφιλη.

Το 2008 ήταν το δεύτερο μετά το 1998 έτος στο οποίο καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά νέων διαγνώσεων του AIDS (αύξηση 51,8%) ανά εκατομμύριο πληθυσμού.



Μήνυμα γγ του ΟΗΕ

Το AIDS παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο μία από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου, ενώ την ίδια στιγμή, οι νέες μολύνσεις αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τη θεραπεία των ασθενών, υπενθυμίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες χώρες υπάρχουν σημάδια προόδου όσον αφορά την αναστροφή της επιδημίας της νόσου.

Οπως τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, στη φετινή, Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS αντιμετωπίζουμε μια σαφή πρόκληση: "πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που φέρνει αποτελέσματα και επείγει να κάνουμε περισσότερα, για να κρατήσουμε την υπόσχεσή μας για την επίτευξη, έως το 2010, της καθολικής πρόσβασης στην πρόληψη, τη θεραπευτική αγωγή, την περίθαλψη και τη στήριξη".

Ο στόχος αυτός, σημειώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ρίξουμε το άπλετο φως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον HIV. "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή στιγματισμού και διακρίσεων που συνδέονται με τον HIV. Σημαίνει την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Σημαίνει την εξασφάλιση της πρόσβασης σε πληροφόρηση και υπηρεσίες σχετικά με τον ιό HIV".

Ο Μπαν Κι-Μουν καλεί όλες τις χώρες να άρουν τους ποινικούς νόμους, τις πολιτικές και τις πρακτικές που αποτελούν εμπόδιο στην αντιμετώπιση του AIDS, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών περιορισμών εις βάρος των ατόμων με HIV.

"Η επιτυχής αντιμετώπιση του AIDS δεν τιμωρεί τους ανθρώπους. Τους προστατεύει" αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ και προσθέτει:

"Σε πολλές χώρες, η νομοθεσία κάνει διακρίσεις σε βάρος των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο. Ωστόσο, το μόνο που κάνουν οι διακρίσεις εις βάρος των ιερόδουλων, των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών και των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, είναι να τροφοδοτούν την επιδημία και να εμποδίζουν τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις χαμηλού κόστους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αντιμετώπιση του AIDS βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία, όχι σε ιδεολογίες, και ότι φθάνει σε αυτούς που την χρειάζονται αλλά και προσβάλλονται περισσότερο.

Οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά πρότυπα που θα μας καθοδηγήσουν στην καλύτερη θεώρηση της πρόληψης, της υγείας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη συμβολή τους και να προωθήσουμε την ενεργό συμμετοχής τους σε όλες τις όψεις της αντιμετώπισης του AIDS.

Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, ας υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων όσοι ζουν με τον ιό HIV, των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης, καθώς και των παιδιών και των οικογενειών που πλήττονται από την επιδημία. Ιδίως τώρα, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ας χρησιμοποιήσουμε την απάντηση στο AIDS προκειμένου να προχωρήσουμε προς την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Πάνω από όλα, ας δράσουμε τώρα".

Ικανοποιητική η πρώτη μέρα του εμβολιασμού

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η πρώτη ημέρα του εμβολιασμού των υγιών ομάδων κινήθηκε ικανοποιητικά, αφού ο αριθμός των ατόμων που προσήλθαν στα εμβολιαστικά Κέντρα και νοσοκομεία, ήταν διπλάσιος από την προηγούμενη ημέρα. Οι ηλικίες που εμβολιάστηκαν ήταν κυρίως οι μεγαλύτερες και ακολούθησαν οι μικρότερες δηλαδή βρέφη και παιδά πάνω από 6 μηνών. Στο μεταξύ, μία γυναίκα 37 ετών, παχύσαρκη, καθώς και ένας άνδρας 55 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και παχύσαρκος) απεβίωσαν, ενώ νοσηλευόταν διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

«Στον αέρα» και οι άδειες της ψηφιακής τηλεόρασης

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υποστήριξαν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι έτοιμη να δώσει τις άδειες, όχι την πρωτοχρονιά του 2012 -όπως προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία- αλλά ενδεχομένως ούτε και την πρωτοχρονιά του 2015, εάν τελικά ισχύσει η φημολογούμενη παράταση της προθεσμίας.

Αιτία αποτελεί, σύμφωνα με τους ίδιους, το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Οι διαπιστώσεις των επικεφαλής της ΕΕΤΤ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των παριστάμενων βουλευτών της συμπολίτευσης, αλλά και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτη Κουβέλη. όπως υπογράμμισαν, αυτό θα σημαίνει ότι το Δημόσιο θα εκχωρήσει σε ιδιώτες; τη χρήση ενός άυλου αγαθού ,αξίας 17 έως 44 εκατ. ευρώ, χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ.

Με σκληρή γλώσσα σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Φλωρίδης την κατάσταση. "Τα πάντα στην Ελλάδα οργανώνονται με την αρχή της προσωρινότητας, προκειμένου να γίνει μονιμότητα και να μην εισπράξει ποτέ τίποτα το ταλαίπωρο κράτος. Το σύστημα κλεπτοκρατίας στην Ελλάδα οργανώνεται από τον ίδιο το νόμο, που παράγει και οργανώνει τη διαφθορά", τόνισε.

Πρότεινε τη διεξαγωγή ελέγχων από μία και μόνο αρχή, πρόταση με την οποία συμφώνησαν τα στελέχη της ΕΕΤΤ. Τάχθηκαν υπέρ της σύστασης επιτελικού οργάνου, σε επίπεδο γραμματέων υπουργείων, για την επίλυση του προβλήματος.

Έκανε επιμήκυνση αλλά τo μετάνιωσε

Ενας άντρας 40 ετών απο τη Ρωσία πήγε σε διάφορους γιατρούς λέγοντας ότι δεν είναι ευχαριστημένος με το μέγεθος του μορίου του.

Εκείνοι προσπάθησαν αν του εξηγήσουν ότι είναι φυσιολογικό και δε χρειάζεται να κάνει κάτι για αυτό αλλά ο 40χρονος επέμενε ότι ήθελε επέμβαση. Εκανε τελικά επέμβαση αλλά μετά είχε πρόβλημα. Δεν άρεσε αυτή η αλλαγή στις ερωτικές του συντρόφους.

Πήγε εκλιπαρώντας πάλι στο νοσοκομείο ζητώντας να κάνει νέα εγχείρηση για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση αλλά οι γιατροί του το αρνήθηκαν. Θα πρέπει να περιμένει 6 με 8 μήνες για να συζητήσουν κάτι τέτοιο.

Συνάντηση Σαμαρά- Μπακογιάννη

Συνάντηση στη Ρηγίλλης με την Ντόρα Μπακογιάννη, είχε σήμερα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Η συνάντηση, που διήρκεσε 40 λεπτά, ήταν πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, με την οποία θέλησε να συμβολίσει την πρόθεσή του να αποκαταστήσει την ενότητα του κόμματος, μετά την εκλογική διαδικασία.

Μετά τη συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε:

«Είχαμε μία πρώτη, πολιτική συζήτηση για τις πολιτικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και για τον κοινό μας στόχο, που είναι μια σύγχρονη, μεγάλη κεντροδεξιά. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί» .

Σε ερώτηση αν της προτάθηκε από τον κ. Σαμαρά κάποια θέση, η κ. Μπακογιάννη απάντησε:

«Οχι, καμία πρόταση. Είμαι στρατιώτης της παράταξης χρόνια τώρα και θα παραμείνω» .

Αποχωρώντας, η κ. Μπακογιάννη ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν θα τα λέει συχνά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και απάντησε:

«Αλίμονο, στο ίδιο κόμμα είμαστε» .

Αντίδραση των εμπόρων στη λειτουργία καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο

Η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και όχι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ευθύνεται για την πτώση του τζίρου των καταστημάτων, δηλώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας αντιδρώντας στην πρόταση του ΣΕΛΠΕ προς το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την επέκταση της λειτουργίας της αγοράς για οκτώ Κυριακές ετησίως.

Ο Ε.Σ.Α προσθέτει: «αν και πιστεύουμε ότι η αιτία των προβλημάτων είναι η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης εν τούτοις προχωρήσαμε σε μια γενναία διεύρυνση του ωραρίου καθ΄ όλη την εορταστική περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι κάθε άλλη κίνηση προς την κατεύθυνση διεύρυνσης ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, όχι μόνο δεν θα συμβάλει στη μεγέθυνση του τζίρου, αλλά θα προκαλέσει προβλήματα σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι ατομικές και απασχολούν το προσωπικό τους σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και είναι βέβαιο πως η αμφιλεγόμενη αύξηση του τζίρου θα υπερκαλυφθεί από την κάθε είδους επιβάρυνση"».

Αντίθετοι και οι Θεσσαλονικείς έμποροι

«Παντελώς αντίθετος» σε κάθε αλλαγή τού ήδη θεσμοθετημένου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, δηλώνει -με σημερινή ανακοίνωσή του- ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), με αφορμή το αίτημα μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου για τη λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές κατά τον μήνα Δεκέμβριο ή και οκτώ Κυριακές ετησίως.

Σύμφωνα με τον ΕΣΘ, «οι ώρες λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων είναι υπεραρκετές. Ο καταναλωτής, στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται χρήμα. Δεν θεωρούμε, λοιπόν, ότι η καταναλωτική κίνηση θα αυξηθεί με τη λειτουργία μιας επιπλέον Κυριακής».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Κυριακή είναι ημέρα «ιδιαίτερα υψηλού κόστους» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, «μόνον οι πολύ μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις να μπορούν να αντέξουν σ' αυτή τη διεύρυνση του ωραρίου, καθώς διαθέτουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας».

Κάθε απόφαση για αιφνιδιαστική κατάργηση της καθιερωμένης αργίας της Κυριακής, σημειώνει ο ΕΣΘ, θα προκαλέσει σοβαρή διατάραξη της δομής της ελληνικής οικονομίας.

«Η μονοπώληση της αγοράς από τις πολύ μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες ζητούν και την καθιέρωση της λειτουργίας τις Κυριακές, μπορεί να εμφανίσει φαινόμενα μετακύλισης του αυξημένου λειτουργικού κόστους στις τιμές των προϊόντων, ενώ η συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων θα επιφέρει σημαντικές απώλειες εργασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακούμε και με τα μάτια !!

Είναι γνωστό –τουλάχιστον στους επιστήμονες– ότι ακούμε και με τα μάτια μας, εκτός από τα αυτιά μας. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 1976 διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι ενοποιούν τα ακουστικά και οπτικά σήματα, όπως κινήσεις του στόματος και του προσώπου, όταν παρακολουθούν το συνομιλητή τους.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα που εξετάζει μια διαφορετική ομάδα αισθητηριακών σημάτων, ενισχύουν την άποψη ότι η εν λόγω ενοποίηση αποτελεί έμφυτη διαδικασία για τον άνθρωπο. Στην εργασία που δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature, ο Μπάιαν Γκικ και ο Ντόναλντ Ντέρικ από το University of British Columbia υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος ακούει και με το δέρμα του.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να εκφέρουν συλλαβές ενώ ήταν συνδεδεμένοι με μια συσκευή που εκτίνασσε ταυτόχρονα μια ελάχιστη ποσότητα αέρα στο δέρμα του χεριού ή του λαιμού.

Στις συλλαβές αυτές περιλήφθηκαν οι «πα» και «τα», οι οποίες περιέχουν χειλικά σύμφωνα και κατά την εκφορά τους μοιάζει να εκπέμπεται μια μικρή ποσότητα αέρα από το στόμα. Επίσης, περιλήφθηκαν οι συλλαβές «ντα» και «μπα», κατά τις οποίες δεν εκπέμπεται αέρας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες άκουγαν τις συλλαβές «ντα» ή «μπα» και ταυτόχρονα εκπέμπονταν αέρας στο δέρμα τους, εκείνοι εκλάμβαναν τις συλλαβές ως «τα» και «πα».

«Το πείραμα αυτό είναι ενδεικτικό του εν λόγω φαινομένου, ότι δηλαδή ο άνθρωπος λαμβάνει και χρησιμοποιεί πληροφορίες τις οποίες δε συνειδητοποιεί», επισημαίνει ο κ Γκικ. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η ενοποίηση διαφορετικών αισθητηριακών σημάτων είναι έμφυτη διαδικασία, καταλήγει το αμερικανικό περιοδικό.

Δεν υπάρχει ντροπή ;

Άφησαν ελεύθερο ( και χωρίς όρους ) τον κατηγορούμενο καθηγητή ( και διευθυντή δημοτικού σχολείου ) για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας και σημαντική ποσότητα κάνναβης!

Τον αφήσαν και αυτόν να φύγει.. Δεν τους νοιάζει, άρα δεν έχουν μυαλό οι άνθρωποι που τον δίκασαν...
Τουλάχιστον αυτός ο άνθρωπος πρέπει να απομακρυνθεί από σχολεία με ανήλικα άτομα, διότι δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι έναν καθηγητή ( και διευθυντή ) που για προσωπική απόλαυση όπως αναφέρει, χρησιμοποιούσε την κάνναβη και τυχαία έπεσε σε ιστοσελίδες με υλικό παιδικής πορνογραφίας ( που δεν το πιστεύουμε!).
Διότι για να πέσεις σε τέτοιες ιστοσελίδες, θες έρευνα και πληροφορίες κύριε Καθηγητή. Κάνουμε λάθος; Όχι!
Γιατί τέτοιες ιστοσελίδες δεν είναι σε κοινή θέα και δεν βγαίνουν πρώτες στα αποτελέσματα στην Google..

Γιατί το ΠΑΣΟΚ μπλοκάρει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ;

Έτοιμα προγράμματα ύψους 400 εκ. ευρώ μπλοκάρει το ΠΑΣΟΚ στερώντας τους μικρομεσαίους και την αγορά από πολύτμη ρευστότητα. Προγράμματα που είχε σχεδιάσει το ΥΠΑΝ (και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας), είχε προδημοσιεύσει από το καλοκαίρι ο τότε Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, είχαν δημοσιευθεί οι οδηγοί των προγραμμάτων, είχαν διασφαλισθεί οι απαραίτητοι πόροι (μέσω των απαιτούμενων εκχωρήσεων) και οι επιχειρήσεις προετοίμαζαν τις προτάσεις τους που έπρεπε -ανάλογα με το πρόγραμμα- να αρχίσουν να υποβάλλονται από 15 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου.


Με απόφαση τίνος πάγωσαν τα προγράμματα;
Ποιός ευφυής νους αναλαμβάνει την ευθύνη για το "στέγνωμα" της αγοράς;
Με ποιό δικαίωμα στερεί η κυβέρνηση από την αγορά τους πολύτιμους αυτούς πόρους;
Δεν αποτελεί θράσος να εγκαλείται για καθυστέρηση η ΝΔ η οποία από τα στοιχεία που αποκαλύπτουμε σήμερα ήταν απόλυτα προετοιμασμένη;
Με τι πρόσωπο θα αντικρύσουν οι κυβερνητικοί παράγοντες τους μικρομεσαίους και με πόσα ακόμη ψέματα θα μας φλομώσουν;

Αναλυτικά, τα αδικαιολογήτως μπλοκαρισμένα, από το ΠΑΣΟΚ προγράμματα είναι:..

- Πρωτοτυπώ 2009: Προώθηση της καινοτομίας στην παραγωγή και διαφοροποίηση και αναγέννηση παραδοσιακών κλάδων σε υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις. Προϋπολογισμός: €40 εκ.


- Μετοικώ 2009: Αφορά τη μετεγκατάσταση υφιστάμενων και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, με στόχο την ανάπτυξη τοπικών οικονομιών, αποκέντρωση επιχειρηματικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων και ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης. Συνολικός προϋπολογισμός: €40 εκ.

- Πράσινες υποδομές 2009: Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε €60 εκ. και αφορούν επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επεξεργασίας λυμάτων, συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων, ανάκτησης υλικών και εξυγίανσης και διαχείρισης αποβλήτων.

- Πράσινη επιχείρηση 2009: Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε €60 εκ. και μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στους τομείς διαχείρισης, διάθεσης αποβλήτων, παρακολούθησης εκπομπών ρύπων, ανάπτυξης «πράσινων» προϊόντων και διαδικασιών, ανάκτησης, εξοικονόμησης ενέργειας και υδάτινων πόρων και ενσωμάτωσης προτύπων.

- Μετεγκατάσταση 2009: Με προϋπολογισμό τα €16 εκ. προωθείται η μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε Βιομηχανικές Περιοχές, Βιομηχανικά Πάρκα, Βιοτεχνικά Πάρκα, Τεχνοπόλεις ή σε άλλες μορφές Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών, σε συνέχεια, μάλιστα, του σχετικού νομοσχεδίου.

- Σύγχρονη επιχείρηση 2009: Με προϋπολογισμό τα €80 εκ. επικεντρώνει στην πιστοποίηση επιχειρήσεων στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών προτύπων ποιότητας.

- Διαπιστευθείτε 2009: Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα €24 εκ. και στοχεύει στον εκσυγχρονισμό φορέων πιστοποίησης και εργαστηρίων δοκιμών.

- Στηρίζω 2009: Με προϋπολογισμό τα €80 εκ. αφορά στην κάλυψη άμεσων και σημαντικών αναγκών σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 9 άτομα, όπως είναι η διαφήμιση, η προβολή, η συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις κ.ά.

Βακτήριο βρέθηκε στο νερό του Ηλιακού Χωριού Πεύκης

Ένα επικίνδυνο βακτήριο εντοπίστηκε στο νερό του Ηλιακού Χωριού Πεύκης, το οποίο βρίσκεται στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Το βακτήριο Λεγεωνέλα βρέθηκε στο ζεστό νερό του Ηλιακού Χωριού, σύμφωνα με καταγγελία που έκανε στο ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων κ. Γιάννης Σταυρόπουλος.

Η αιτία είναι το απαρχαιωμένο σύστημα ηλιακής ενέργειας που διαθέτει ο οικισμός.

Ο σύλλογος των κατοίκων και οι φορείς της περιοχής, καταγγέλλουν τον Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας για εγκατάλειψη του εν λόγω χωριού, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε θερμική.

Πρόκειται για ένα οικισμό με 435 «ηλιακές» κατοικίες και κατασκευάστηκε το 1984.

Ο σχεδιασμός και η ανέγερση του Ηλιακού Χωριού έγινε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και το Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

ΥΠΕΚΑ: συνέδριο για το Περιβάλλον

Ημερίδα- Ανοιχτό Forum διοργανώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα «Το Περιβαλλοντικό έγκλημα», την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Την οργάνωση συντονίζει η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ).

Στον εν λόγω Forum θα συμμετάσχουν Εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Δικαιοσύνης, Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων, της Κοινωνίας των Πολιτών και άλλων εμπλεκομένων, οι οποίοι θα συζητήσουν για τη σημασία των περιβαλλοντικών ελέγχων στην αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Επίσης θα συζητηθεί η ποινική ευθύνη των ρυπαντών, η διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου, η περιβαλλοντική ευθύνη των επιχειρήσεων για την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς και ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών.

Το πρώτο τραπέζι διαλόγου, θα συντονίσει η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία θα κάνει εισαγωγική τοποθέτηση και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Classical Athens Imperial (Αίθουσα New York), το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα.

Greentank: προτάσεις για την πράσινη ανάπτυξη της Ελλάδας

Η ομάδα Greentank παρουσίασε χθες 30 Νοεμβρίου, μια σειρά προτάσεων για να κερδηθεί το στοίχημα της πράσινης ανάπτυξης στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Η εν λόγω ομάδα, η οποία προσδιορίζεται ως «δεξαμενή ιδεών» και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως «think tank περιβάλλοντος», σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Πανταγιά έχει δημιουργήσει τον «Πράσινο Φάκελο», που περιέχει ένα σύνολο σαράντα προτάσεων για τη στρατηγική, τους στόχους, τις πολιτικές, την οργάνωση, τον προϋπολογισμό, τα έργα, τις υποδομές, τις επενδύσεις, τις θέσεις απασχόλησης της πράσινης ανάπτυξης.

Ενδεικτικά προτείνονται, η ανάπτυξη δικτύου 100 πράσινων νησιών με τη διασφάλιση της επάρκειας σε νερό και ενέργεια, η αναβίωση των εγκαταλελειμμένων παραδοσιακών οικισμών, 15 πολεοδομικές παρεμβάσεις στην Αθήνα (πάρκα, πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων), διπλή ανάπλαση της Θεσσαλονίκης και δημιουργία πράσινων συνεταιρισμών.

Το διοικητικό συμβούλιο της Greentank αποτελούν οι κ. Γ. Πανταγιάς, Γ. Αγραφιώτης, Γ. Γανωτής, Γ. Κουρμούζης, Χρ. Κούρτης, Γ. Ρουμπάτης, Π. Συναδινός και Δ. Τζιώτης.