BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τα πτώματα δύο αλλοδαπών βρέθηκαν στην Ανάβυσσο



Τα πτώματα δύο αλλοδαπών βρέθηκαν σήμερα το πρωί στην περιοχή Γλύστρα – Αλυκές της Αναβύσσου. Διενεργείται προανάκριση.

Ο διαβήτης χτυπά και στα δόντια


Διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα έχουν οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη και δεν φροντίζουν για τη ρύθμιση του σακχάρου τους, σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.
«Όταν ο διαβητικός ασθενής δεν ρυθμίζει το σάκχαρό του, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα υγρά του στόματος μπορεί να βοηθήσουν τα μικρόβια να αναπτυχθούν και να θέσουν τη βάση για ασθένεια των ούλων», δήλωσε ο λέκτορας Παθολογίας-Διαβητολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος.

«Συνεπώς, οι διαβητικοί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας δοντιών κι εμφάνισης ασθενειών στη στοματική τους κοιλότητα, σε σύγκριση με τους διαβητικούς που ρυθμίζουν σωστά το σάκχαρό τους», εξήγησε.

Η σωστή οδοντιατρική φροντίδα και ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κρίνονται απαραίτητα για τη διατήρηση ενός υγιούς στόματος, σύμφωνα με την καθηγητή.

Ερευνούν περιστατικό παράλυσης μετά από εμβολιασμό

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για το εάν η εμφάνιση του παραλυτικού συνδρόμου Guillain-Barre που διαγνώσθηκε σε μια νέα γυναίκα από τη Γαλλία οφείλεται στο εμβόλιο για τον Η1Ν1, αφού είχε εμβολιαστεί έξι ημέρες πριν. Όπως αναφέρει η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Roselyne Bachelot, το περιστατικό είναι ελαφρύ και η γυναίκα, η οποία μάλιστα είναι επαγγελματίας υγείας, αναρρώνει.

Το σύνδρομο Guillain-Barre (GBS) είναι μια σπάνια παραλυτική νόσος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, στην περίπτωση που συνυπάρχουν σοβαρές πνευμονικές επιπλοκές και προβλήματα στο νευρικό σύστημα.

Κάθε χρόνο, στη Γαλλία διαγιγνώσκονται περίπου 1.700 περιστατικά της νόσου.

Το 1976 οι ΗΠΑ σταμάτησαν το πρόγραμμα μαζικού αντιγριπικού εμβολιασμού, διότι 500 λήπτες του εμβολίου ανέπτυξαν GBS, εκ των οποίων 25% κατέληξαν.

Την εποχή εκείνη, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο οδήγησε σε 1 πρόσθετο περιστατικό GBS ανά 100.000 άτομα.

Η γαλλική κυβέρνηση μετά τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας, ξεκίνησε χθες τους εμβολιασμούς στο γενικό κοινό, με πρώτα τα άτομα που έρχονται σε επαφή με βρέφη και τα άτομα με σοβαρά νοσήματα, ιδίως νοσήματα του αναπνευστικού.

Έρευνα τον Οκτώβριο είχε δείξει ότι μόνο το 17% των Γάλλων σκοπεύει να εμβολιαστεί κατά του Η1Ν1.

Τα σημάδια SOS της νέας γρίπης

Ο υψηλός πυρετός και οι επιπλοκές είναι τα σημεία-κλειδιά για να ξεχωρίσουμε τη γρίπη από τις συνήθεις αναπνευστικές ιώσεις της εποχής.

Διανύουμε την εποχή όπου οι ιοί του κοινού κρυολογήματος και των άλλων ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος συνυπάρχουν με αυτούς της γρίπης. «Τα επιδημιολογικά στοιχεία, μάλιστα, δείχνουν ότι αρχικά υπήρξε ένα κύμα κρουσμάτων της γρίπης Η1Α1, μετά υπήρξε μια κάμψη και την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε μια νέα μικρή έξαρση», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων κ. Κυριακή Κανελλακοπούλου. «Τα κρούσματα της νέας γρίπης, που προσβάλλει κυρίως ανθρώπους 15-40 χρόνων, αναμένεται να αυξηθούν λόγω του ψυχρού καιρού».

Πώς θα ξεχωρίσουμε λοιπόν το ένα νόσημα από το άλλο; Πότε πρέπει να πάμε αμέσως στον γιατρό ή και στο νοσοκομείο; «Aπό πλευράς συμπτωμάτων, η εποχική γρίπη και η γρίπη Η1Α1 μοιάζουν», απαντά η κ. Κανελλακοπούλου «Δεν μπορούμε να διακρίνουμε κλινικά τη μία από την άλλη. Έχουν όμως διαφορές από τις ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες έχουν αυτές τις ημέρες έξαρση».

Η πιο συχνή ίωση της εποχής είναι το κοινό κρυολόγημα. «Θα πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε ότι το κοινό κρυολόγημα δεν έχει σχέση με το κρύο», τονίζει η κ. Κανελλακοπούλου. «Δεν "κρυώσαμε" δηλαδή και αρρωστήσαμε. Πρόκειται για πάνω από 100 ορότυπους ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα».

Τα συμπτώματα

Το κοινό κρυολόγημα είναι κατά κανόνα ένα πιο ελαφρύ νόσημα από τη γρίπη. Τα συμπτώματά του είναι:

Πονόλαιμος.

Καταρροή (συνάχι).

Πιθανώς, βήχας.

Χαμηλός πυρετός (π.χ. 37,5 βαθμοί Κελσίου) ή και καθόλου.

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι:

Πυρετός, συνήθως πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου.

Μυαλγίες και αρθραλγίες.

Πονόλαιμος.

Κόπωση.

Πιθανώς, πονοκέφαλος.

Πιθανώς στα παιδιά έμετοι και διάρροια.

Σπανίως, ζάλη ή σύγχυση.

«Η γρίπη διαρκεί κατά μέσο όρο 2-5 ημέρες», λέει η κ. Κανελλακοπούλου. «Ο πυρετός όμως διαρκεί κατά το πλείστον ένα τριήμερο. Η κόπωση μπορεί να παραμείνει και πέραν των 7 ημερών».

Το κοινό κρυολόγημα διαρκεί λιγότερο. «Αυτά όμως δεν είναι υποχρεωτικά για όλες τις περιπτώσεις», επισημαίνει η κ. Κανελλακοπούλου. «Μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο ή λιγότερο. Κυρίως ο βήχας είναι το σύμπτωμα που φεύγει τελευταίο».

Η έγκαιρη διάγνωση

Μπορεί να γίνει λανθασμένη διάγνωση ακόμα και από τον γιατρό ανάμεσα στη γρίπη (εποχική ή νέα) και στο κοινό κρυολόγημα; «Ναι» απαντά η κ. Κανελλακοπούλου, «εάν υπάρχουν ήπιες εκδηλώσεις της γρίπης.

Δεν μας απασχολεί όμως αυτό. Γιατί η ήπια γρίπη θα περάσει μόνη της και η αντιμετώπισή της δεν αλλάζει σε σχέση με το κοινό κρυολόγημα, ενώ τα μέτρα προφυλάξεως για το περιβάλλον θα είναι τα ίδια. Ο γιατρός ωστόσο πρέπει να προσέξει περισσότερο εάν ο πυρετός είναι υψηλός (π.χ. 39 βαθμοί Κελσίου) και διαρκεί πάνω από τρεις ημέρες».

Εάν πρόκειται για τη νέα γρίπη Η1Α1 και η διάγνωση γίνει καθυστερημένα, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές. «Η έγκαιρη διάγνωση έχει σημασία, γιατί η αντιιική θεραπεία στη νέα γρίπη πρέπει να αρχίζει αμέσως», τονίζει η κ. Κανελλακοπούλου. «Όσο νωρίτερα αρχίσει τόσο πιο δραστική είναι».

Πότε να πάτε στον γιατρό

Πότε λοιπόν πρέπει να πάμε στον γιατρό; «Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, αισθάνεστε καλά, δεν έχετε δύσπνοια, δεν χρειάζεται να πάτε στον γιατρό και βέβαια ούτε στο νοσοκομείο», συμβουλεύει η κ. Κανελλακοπούλου. «Εάν πάτε αναίτια στο νοσοκομείο, θα ταλαιπωρηθείτε οι ίδιοι, θα δημιουργήσετε αδικαιολόγητη συμφόρηση και πιθανώς θα μολύνετε τους εκεί ασθενείς».

Πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από γιατρό, εάν είστε ενήλικας, όταν:

Ο πυρετός διαρκεί πάνω από 3 ημέρες.

Εάν ο πυρετός επανέλθει ύστερα από μια τάση υποχώρησης.

Εάν παρουσιαστεί δύσπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή, καθώς και πολλές αναπνοές (η φυσιολογική συχνότητα είναι 17-22 αναπνοές το λεπτό και εάν έχουμε πάνω από 30 το λεπτό, πρόκειται για σοβαρή ταχύπνοια).

Εάν έχετε πόνο στον θώρακα.

Εάν έχετε συχνούς εμέτους.

Εάν υπάρχει διανοητική σύγχυση (ο ασθενής μιλά, αλλά δεν συνεννοείται, έχει διαταραχή προσανατολισμού στον χώρο και στον χρόνο ή έχει επιδείνωση συνειδησιακού επιπέδου εάν είναι ηλικιωμένος με άνοια). Στα παιδιά, τα SOS συμπτώματα που απαιτούν άμεσα γιατρό ή νοσοκομείο είναι:

Κυάνωση (μπλε χείλη, χέρια ή πόδια)

Ταχύπνοια

Επεισόδια άπνοιας

Αλλαγή διάθεσης (το παιδί γίνεται νωθρό ή, αντίθετα, ευερέθιστο και ανεξήγητα γκρινιάρικο).

Άρνηση να φάει και να πιει.

Πότε να κάνετε το τεστ

Το τεστ για τη νέα γρίπη γίνεται με δείγμα από τον ρινοφάρυγγα και με τη χρήση μοριακής μεθόδου, σε ειδικά Εργαστηριακά Κέντρα που έχουν μεγάλη εμπειρία (όπως το Ινστιτούτο Παστέρ και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών). «Δεν χρειάζεται να κάνουν το τεστ όλοι οι ασθενείς με συμπτώματα», λέει η κ. Κανελλακοπούλου. «Και δεν πρέπει να πιέζετε τον γιατρό να κάνετε το τεστ», προσθέτει.

Πρέπει να κάνετε το τεστ εάν:

Έχετε υψηλό πυρετό πάνω από 3 ημέρες.

Έχετε πνευμονία (οι επιπλοκές της νέας γρίπης εμφανίζονται πολύ γρήγορα).

Υπάρχει συρροή κρουσμάτων στον ίδιο χώρο (σχολείο, οικογένεια, εργασία κ.ά.).

Το ζητήσει ο γιατρός κατά περίπτωση.

Αντιιικά φάρμακα

Θεραπεία, επίσης, με αντιιικά φάρμακα δεν χρειάζεται να πάρουν όλοι όσοι νοσήσουν από τη γρίπη. Επιβάλλεται σε:

Άτομα με πνευμονία.

Άτομα με συμπτώματα της γρίπης και παράγοντες κινδύνου (π.χ. όσοι πάσχουν από καρδιακά νοσήματα, χρόνια βρογχίτιδα, αναπνευστική ανεπάρκεια, άσθμα).

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια.

Άτομα με σοβαρές παθήσεις του ήπατος.

Άτομα με σοβαρές νευρολογικές παθήσεις (π.χ. όσοι έχουν περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο, έχουν παράλυση κ.ά.).

Άτομα που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα (έχουν καρκίνο, παίρνουν κορτιζόνη ή κυτταροστατικά φάρμακα κ.ά.).

Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Παχύσαρκα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 40 (η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για τη νέα γρίπη, αν και δεν ήταν για την εποχική).

Εγκύους (ανεξαρτήτως βαρύτητας της γρίπης).

Άτομα κάτω των 19 χρόνων, που κάνουν χρόνια λήψη ασπιρίνης (λόγω του κινδύνου για το σύνδρομο Reye)

Τροφίμους οίκων ευγηρίας

Ποιος καιρός ευνοεί τη μόλυνση

Ο ψυχρός και ξηρός καιρός ευνοεί τη μετάδοση της γρίπης, αλλά και των ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος. «Αυτό δεν αποδίδεται μόνο στο μεγαλύτερο συγχρωτισμό των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, αλλά και στο ότι τα σταγονίδια από τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί πέφτουν γρήγορα στο έδαφος όταν έχει υγρασία και δεν μολύνουν την ατμόσφαιρα», εξηγεί η κ. Κανελλακοπούλου. «Αντίθετα, στον ξηρό καιρό, τα σταγονίδια διατηρούνται περισσότερο στην ατμόσφαιρα».

Πώς να ενισχύσετε τον οργανισμό σας

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας έναντι της νέας γρίπης; «Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα φάρμακο γι' αυτό», απαντά η κ. Κανελλακοπούλου. «Υπάρχουν ορισμένες μελέτες, που δεν είναι όμως ιδιαίτερα πειστικές, ότι οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης C μπορεί να βοηθούν προληπτικά. Ωστόσο, έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι ίσως βοηθούν στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, τα αμινοξέα κ.ά. Το ασφαλέστερο είναι να τα παίρνει κανείς με φυσικό τρόπο μέσω της διατροφής, όπου υπάρχουν στις σωστές αναλογίες».

Συνιστάται λοιπόν για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος:

1. Η κατανάλωση νωπών φρούτων και λαχανικών και φρέσκων χυμών.

2. Η αποφυγή κάθε σωματικού, διανοητικού και ψυχικού στρες.

Eάν αρρωστήσετε, θα πρέπει να:

Nα μην πάτε στην εργασία σας.

Να αναπαύεστε και να κοιμάστε πολύ.

Να μην ασκείστε.

Να τρώτε ελαφρά.

Να κρατάτε απόσταση από τους άλλους, η οποία να υπερβαίνει το ένα μέτρο.

Ασπίδα για τον οργανισμό η μεσογειακή διατροφή

Η πιο απλή και ασφαλής λύση για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας με όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται για να αμυνθεί στη νέα γρίπη και γενικώς τις λοιμώξεις είναι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή.

Μελέτη των ερευνητριών Έφης Βασιλοπούλου και Αντωνίας Τριχοπούλου, με θέμα «Το περιεχόμενο των παραδοσιακών ελληνικών φαγητών σε μικροθρεπτικά συστατικά», δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Mediterranean Journal of Nutritional Metabolsim».

Στη μελέτη αναλύθηκαν 137 ελληνικά παραδοσιακά πιάτα _ από τη σούπα τραχανά, τη σπανακόπιτα, την πρασόπιτα, τις μελιτζάνες με πατάτες και τα καλτσούνια, έως το παστέλι, τα αμυγδαλωτά και τον χαλβά _ σε σχέση με τις διεθνείς συστάσεις για την ημερήσια λήψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Συγκεκριμένα, ερευνήθηκαν οι ποσότητες των βιταμινών C και Ε, του ασβεστίου, του σιδήρου, του ψευδαργύρου, του φωσφόρου, του μαγνησίου και του καλίου.

«Βρήκαμε ότι τα περισσότερα παραδοσιακά φαγητά μας είναι πλήρη σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αυτό ήταν έκπληξη για εμάς», σχολιάζει η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Τριχοπούλου. «Επομένως, όποιος τρώει παραδοσιακά είναι καλυμμένος σε θρεπτικά συστατικά και δεν χρειάζεται συμπληρώματα διατροφής».

Για παράδειγμα, αν ένας άνδρας παίρνει 100 γραμμάρια (συνήθης μερίδα) παραδοσιακών γλυκών με ξηρούς καρπούς, όπως είναι τα αμυγδαλωτά ή το παστέλι, λαμβάνει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε φωσφόρο. Και ένα παιδί καλύπτει το 40% της ημερήσιων αναγκών του σε βιταμίνη Ε τρώγοντας ένα απλό φαγητό με ντομάτα, αυγά, τυρί φέτα και ελαιόλαδο.

Οι προστατευτικές ιδιότητες των ελληνικών φαγητών για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού οφείλονται _ κατά τις ερευνήτριες _ στον συνδυασμό μεγάλης ποικιλίας φυτικών τροφών.

Ανατροπή στα γκάλοπ για τη διαδοχή στη ΝΔ

Προβάδισμα Σαμαρά δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις



Νέα δεδομένα στην κούρσα διαδοχής του Κ. Καραμανλή καταγράφουν τα τελευταία γκάλοπ, δύο εβδομάδες πριν από την αναμέτρηση της 29ης Νοεμβρίου. Τον Αντώνη Σαμαρά φαίνεται να επιλέγουν τα μέλη της ΝΔ για την ηγεσία του κόμματος, ενώ η ΝΔ κατρακυλάει στην πρόθεση ψήφου, και εμφανίζεται να υπολείπεται του ΠΑΣΟΚ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Μετά τη συμμαχία με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η υποψηφιότητα Σαμαρά φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες επικράτησης στην παρούσα φάση, καθώς οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο του δίνουν προβάδισμα από 4,2 έως 9,1%. Συγκεκριμένα, στη μετρηση της MARC για το Έθνος της Κυριακής, ο κ. Σαμαράς προηγείται με 45,3% έναντι 41,1% της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ στη σφυγμομέτρηση της Public Issue για την Καθημερινή, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού διατηρεί προβάδισμα οκτώ μονάδων (43% - 35%) έναντι της αντιπάλου του. Η μεγαλύτερη διαφορά (9,1%) καταγράφεται στη σφυγμομέτρηση της Alco για το Πρώτο Θέμα, ενώ σε όλες τα γκάλοπ η αναμέτρηση φαίνεται ότι θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, καθώς κανείς εκ των δύο επικρατέστερων δεν συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία από την πρώτη ψηφοφορία.

Οι τοποθετήσεις
Στο σκηνικό πόλωσης που διαμορφώνεται, οι δύο επικρατέστεροι διεκδικητές του χρίσματος ανταλάσσουν βολές, αλλά και υποσχέσεις για ενότητα την επόμενη μέρα. Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορεί την συνυποψήφιά του για «γενικόλογες τοποθετήσεις» που δεν ξεκαθαρίζουν το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ. Μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, της χρεώνει «γενικόλογα κείμενα που οδηγούν σε ιδεολογικό αφοπλισμό». «Ο ιδεολογικός αφοπλισμός δεν οδηγεί στην πολυσυλλεκτικότητα, όπως πιστεύουν κάποιοι», αναφέρει, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει ρόλο στο κόμμα, στην περίπτωση που ο ίδιος αναλάβει τα ηνία. «Μέσα στη Ν.Δ. που θα φτιάξουμε η Ντόρα θα έχει σημαντικότατο ρόλο. Κι όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλει η ενότητα της παράταξης. Αλλά και γιατί η Νέα Δημοκρατία θα γίνει το κόμμα των αξιών και των αξίων».
Την ίδια ώρα, η Ντόρα Μπακογιάννη επαναλαμβάνει τις αιτιάσεις της προς Σαμαρά και Αβραμόπουλο για σχέση τους με συμφέροντα, τονίζοντας στη Real News ότι «αρχηγό στη ΝΔ δεν θα εκλέξει το σύστημα ΠΑΣΟΚ». Στρέφεται ευθέως κατά του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αποδίδοντας την απόφαση του να στηρίξει τον Σαμαρά στη δική της άρνηση να του υποσχθεί κομματικό αξίωμα στην επόμενη μέρα. «Έχω ξεκαθαρίσει προς όλους ότι δεν μοιράζω ρόλους πριν από τις εκλογές», τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ απαντά σε όσους την ταυτίζουν με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Θα τον κρίνει η ιστορία, τώρα κρίνομαι εγώ».

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος
Ίσες αποστάσεις από τους υποψηφίους εξακολουθεί να τηρεί ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος ωστόσο επιφυλάσσεται να ξεκαθαρίσει την προτίμησή του τις επόμενες ημέρες. Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Καθημερινή, ο πρώην υπουργός Παιδείας επισημαίνει ότι με τον Αντώνη Σαμαρά τον συνδέουν δεσμοί φιλίας και ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος της επιστροφής του στο κόμμα, όταν οι περισσότεροι ήταν αντίθετοι. «Έχω, όμως, καλή σχέση και με την Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία συνεργάστηκα στην κυβερνητική επιτροπή. Η επιλογή μου βασίζεται στο ποιος εκφράζει πολιτικά τη Ν.Δ. του αύριο, ποιος δίνει σύντομα προοπτική διακυβέρνησης και, το σημαντικότερο όλων, με βάση την Ελλάδα που θέλουμε για το αύριο», επισημαίνει ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Παραίτηση Σταμάτη
Την πρόθεση του να εγκαταλείψει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και να παραμείνει στη Βουλή ως ανεξάρτητος βουλευτής, εκφράζει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρης Σταμάτης. Ο κ. Σταμάτης δηλώνει «αηδιασμένος» από την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα, που αδυνατεί – όπως επισημαίνει- να κάνει αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, εξ αιτίας της εσωστρέφειάς του.

Μισός αιώνας ζωής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


"Why cinema now?" είναι το ερώτημα που θέτει ως επετειακό αλλά και ιδεολογικό σύνθημα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συμπληρώνει με τη φετινή διοργάνωση μισό αιώνα ζωής.

Το έναυσμα για το ερώτημα έδωσαν στους διοργανωτές τα λόγια του Ζαν Ρενουάρ σύμφωνα με τον οποίο "Για να παραμείνει ο κινηματογράφος ζωντανός θα έπρεπε να επινοεί τα πάντα από την αρχή".

Στην προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας των 50 διοργανώσεων από τη "γέννηση" του φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα, ένα είδος απάντησης - πιθανότατα σαφούς και απόλυτα σύγχρονης - στο ερώτημα "Γιατί σινεμά τώρα " και διευρυμένο "Γιατί φεστιβάλ σινεμά τώρα; ", δίνει το υπόμνημα με αίτημα την ίδρυση του φεστιβάλ που απέστειλε ο Παύλος Ζάννας - ιδεολογικός αλλά και ουσιαστικός "πατέρας" και ιδρυτής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 50 ακριβώς χρόνια πριν.

Στις 9 Μαρτίου του 1960,η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία "Τέχνη" απαντώντας σε πρόταση της ΔΕΘ για τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων , υποβάλλει υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνεται ιδιαίτερο σημείωμα για την ίδρυση φεστιβάλ κινηματογράφου . Συντάκτης του ο Παύλος Ζάννας:

"Η οργάνωσις κινηματογραφικής επιδείξεως εντός του πλαισίου των άλλων εκδηλώσεων της ΔΕΘ παρουσιάζει πολλαπλούν ενδιαφέρον . Διότι:

1) Θα αποτελέσει πρωτότυπον εκδήλωσιν μοναδικήν για την Ελλάδα.

2) Θα αποτελέσει διεθνή εκδήλωσιν εφόσον θα συμμετέχουν εις αυτήν και ξένα κράτη. Η διεθνής συμμετοχή είναι εξασφαλισμένη , διότι τα ξένα κράτη ασφαλώς θα ενδιαφερθούν δια την προβολήν της κινηματογραφικής βιομηχανίας παραλλήλως προς τας άλλας αυτών επιτεύξεις αίτινες προβάλλονται δια της ΔΕΘ.

3) Θα αποτελέσει τον καλύτερον τρόπον διεθνούς προβολής της ελληνικής κινηματογραφίας η οποία αναπτύσσεται ήδη εις σημαντικότατον κλάδον της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

4) Εις το νομοσχέδιον "περι ελληνικής κινηματογραφίας" το οποίον ολοκληρούται ήδη και συντόμως θα συζητηθεί εις την Βουλήν , προβλέπεται η διοργάνωσις επιδείξεως (Φεστιβάλ) της ελληνικής και ξένης κινηματογραφικής παραγωγής . Η ΔΕΘ με την συμπαράστασιν των τοπικών οργανώσεων δύναται να επιδιώξει και να επιτύχει όπως η εκδήλωσις αυτή πραγματοποιείται κατ΄ετος εις την πόλιν μας .

5) Δια του νομοσχεδίου προβλέπεται και η εξεύρεσις των απαραιτήτων δια την εκδήλωσιν ταύτην πόρων.

6) Η εκδήλωσις θα έχει αρχικώς χαρακτήρα ελληνικόν, με έκτακτον ξένην συμμετοχήν , θα επιδιώξει δε μετά ταύτα να επιτύχει την αναγνώρισιν της Confederation Internationale des Producteurw des Films να συμπεριληφθεί εις το Διεθνές ημερολόγιον παρόμοιων εκδηλώσεων.

7) Αι μόναι κατάλληλαι αίθουσαι προβολής είναι επι τους παρόντος τα κινηματοθέατρα Ολύμπιον και Κολοσσαίον. Αργότερα θα είναι πιθανώς καταλληλότατα το προβλεπόμενον υπαίθριον θέατρο του Πανεπιστημίου , το θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών , δεν πρέπει να αποκλεισθεί και το ενδεχόμενον ανεγέρσεως υπο τη ΔΕΘ, με την συμπαράστασιν της "Τέχνης" και εις το προβλεπόμενον χώρον καταλλήλου αιθούσης.

Το υπόμνημα , συντάχθηκε από τον Παύλο Ζάννα, και από δύο υπαλλήλους της ΔΕΘ ( Δαμιανό Γαλαζούδη και Νίκο Μπακόλα).

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η "γέννηση" της 1ης εβδομάδας ελληνικού κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 20-26 Σεπτεμβρίου του 1960 στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" (τον ίδιο χώρο που ανακαινισμένος από το 1997 εξακολουθεί να φιλοξενεί και από σήμερα την 50η διοργάνωση).

Το πρόγραμμα της πρώτης διοργάνωσης προσπαθούσε να συνδυάσει το ``σοβαρό εμπορικό`` κινηματογράφο- ( ``Μανταλένα `` του Ντ. Δημόπουλου, ``Εγκλημα στα παρασκήνια`` του Ντ. Κατσουρίδη ) με ταινίες οι οποίες αντανακλούσαν την καλλιτεχνική έκφραση της εποχής, όπως το ```Ποτάμι``, του Νίκου Κούνδουρου, που πήρε και το βραβείο σκηνοθεσίας και βραβείο μουσικής (Μ. Χατζιδάκις) . Η "Μανταλένα" - Αλίκη Βουγιουκλάκη πήρε το α΄βραβείο γυναικείας ερμηνείας, ο Δημήτρης Χόρν το βραβείο α΄ανδρικού ρόλου στην ταινία ``Μια του κλέφτη `` . Τα βραβεία μοιράστηκαν ισομερώς στους συντελεστές όλων των ταινιών . Συνολικά στη διοργάνωση (στο διαγωνιστικό της τμήμα) μετείχαν τέσσερις μεγάλου και δέκα μικρού μήκους ταινίες.

Η τελετή της απονομής των βραβείων έγινε τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών. Την αναγγελία τους έκανε ο Στρατής Μυριβήλης, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, που ευχήθηκε την επόμενη χρονιά να παρουσιασθούν πιο σημαντικές ταινίες, αλλά και ο ελληνικός κινηματογράφος να αξιοποιήσει τη λογοτεχνία μας. Τα βραβεία επέδωσε στους νικητές η ηθοποιός Κατίνα Παξινού. Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" έγραφε πως "η εσπερίς αυτή απετέλεσε το λαμπρότερον ίσως μεταπολεμικόν γεγονός στην κοσμικήν ζωήν της Θεσσαλονίκης".

Τον Ιούνιο του 1962 και ύστερα από εισήγηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του υπουργείου Βιομηχανίας, αποφασίζεται από τους υπουργούς Βιομηχανίας, Οικονομικών και Προεδρίας "η οργάνωσις κατά Σεπτέμβριον εκάστου έτους επιδείξεως Ελληνικού Κινηματογράφου υπό τον τίτλο Εβδομάς Ελληνικού Κινηματογράφου και προς διάδοσιν των ελληνικών ταινιών".

Με την υπουργική απόφαση καθιερώθηκε και επίσημα ο θεσμός του Φεστιβάλ, αλλά ταυτόχρονα τέθηκε υπό την κηδεμονία του υπουργείου Βιομηχανίας.

Η 5η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου (1964) μεταφέρεται πλέον στο νεοανεγερθέν θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η 6η διοργάνωση (1965) μετονομάζεται σε "Φεστιβάλ" χάρη στο νέο κανονισμό που εγκρίνουν τα αρμόδια υπουργεία . Η οργανωτική επιτροπή είναι 7μελής και περιλαμβάνει απαραίτητα έναν κριτικό και τρία πρόσωπα κύρους. Στην κριτική επιτροπή προεδρεύει Ακαδημαϊκός ή ένα αναγνωρισμένο άτομο από το χώρο των Γραμμάτων και Τεχνών.

Το 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου έγινε από τις 22-28 Σεπτεμβρίου 1966 στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και στον κινηματογράφο "Αλέξανδρος.

Το πιο σημαντικό κοσμικό γεγονός του Φεστιβάλ ήταν η ανάδειξη της μις Φεστιβάλ Θεσσαλονίκη, που έγινε το Σάββατο στο Μεντιτερρανέ". Φαβορί ήταν η Εύα Μαράντη, αλλά το βραβείο δόθηκε στη νεοφερμένη Βέρα Κρούσκα. Την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων διοργανώθηκε συζήτηση για το νεορεαλισμό και το θέμα των ρεαλιστικών στοιχείων στον ελληνικό κινηματογράφο, με κύριο ομιλητή τον Παύλο Ζάννα.

Ακολουθούν τα χρόνια της Χούντας και μόλις το Σεπτέμβριο του 1974 (στη 15η Διοργάνωση) το Φεστιβάλ παίρνει την πλέον μαχητική και διεκδικητική μορφή του με σειρά διαμαρτυριών, εντάσεων , διαφωνιών για τα βραβεία , θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για μια πλέον δημοκρατική διοργάνωση.

Ο "θρυλικός" εξώστης

Η γέννηση του θρυλικού για την επόμενη δεκαπενταετία "εξώστη" και των μαχητικών εκδηλώσεων των μελών του έχει ήδη συντελεσθεί στη 16η διοργάνωση του 1975.

Κορωνίδα αυτού του άκρως πολιτικοποιημένου Φεστιβάλ ήταν η προβολή του "Θιάσου" του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Στα ταμεία του Κρατικού παρουσιάσθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών σε όλη την ιστορία του Φεστιβάλ. Πολλοί ήταν αυτοί που ξενύχτησαν μπροστά στις σκάλες του θεάτρου της ΕΜΣ από την προηγούμενη νύχτα ενώ όσοι δεν κατάφεραν να βρουν εισιτήριο σκαρφίστηκαν ό,τι τους περνούσε από το μυαλό για να μπουν στην αίθουσα,και να αποθεώσουν μετά την τετράωρη προβολή τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Η πρώτη μεγάλη ρήξη ανάμεσα στους κινηματογραφιστές, το κοινό και το υπουργείο Βιομηχανίας έρχεται το 1977 με τη διοργάνωση του πρώτου "Αντι-Φεστιβάλ" στο "Ράδιο-Σίτυ". Είναι η χρονιά που πραγματοποιούνται ουσιαστικά δύο φεστιβάλ (ένα στο θέατρο της ΕΜΣ και το δεύτερο - και "σημαδιακό" για την πορεία του Φεστιβάλ στο Ράδιο Σίτυ της οδού Παρασκευοπούλου υπό τον τίτλο "Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 1977.

Το 22ο Φεστιβάλ (1981) είναι το πρώτο που διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού κι όχι από το υπουργείο Βιομηχανίας,ενω σ΄αυτό του 1982 κάνει σαφή την εμφάνιση της η λεγόμενη "κρίση της ελληνικής κινηματογραφίας".

Το κινηματογραφικό νομοσχέδιο αργεί παρά τις υποσχέσεις της νέας υπουργού Μελίνας Μερκούρη , οι εντάσεις και η δράση του "εξώστη" συνεχίζονται , το ενδιαφέρον του κοινού παραμένει αμείωτο ως το 1986 (27ο Φεστιβάλ ) οπότε και η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο που προβλέπει τη σύσταση μόνιμης τριμελούς γραμματείας με διετή θητεία , 17μελούς οργανωτικής επιτροπής , συγκρότησης της προκριματικής και κριτικής επιτροπής από άτομα του κινηματογραφικού χώρου , κατοχύρωση της έδρας του φεστιβάλ "οριστικά και αμετάκλητα" στη Θεσσαλονίκη και τέλος διοργάνωση υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ με συνδιοργανωτή τη ΔΕΘ. Διευθυντής του φεστιβάλ ορίστηκε τότε ο σκηνοθέτης Θανάσης Ρετζής.

Το 29ο φεστιβάλ (1988) σημαδεύτηκε από την παραίτηση του διευθυντή Θανάση Ρετζή στη συνέχεια διορίστηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου Ανδρέας Τύρος που παραιτήθηκε σε χρόνο ρεκόρ για να αναλάβει τελικά ο Γρηγόρης Δανάλης.

Είναι η χρονιά που τα μέλη του "εξώστη" κρεμούν συμβολικά το …πτώμα του ελληνικού κινηματογράφου από τον εξώστη στην πλατεία του θεάτρου της ΕΜΣ όπου πραγματοποιείται η διοργάνωση.

"Δεν αρκεί ένα δημοκρατικά οργανωμένο Φεστιβάλ για να δικαιώσει από μόνο του την ύπαρξη του. Τελικός κριτής είναι πάντα οι διαγωνιζόμενες ταινίες. Η παραγωγή μας βρίσκεται σ ένα λεπτό σημείο ισορροπίας και χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε την κρατική συμπαράσταση που ενώ στις οποιεσδήποτε δαπάνες της είναι σπάταλη στον κινηματογράφο και γενικότερα στον πολιτισμό δείχνει την τσιγγουνιά της. Για να βγει η κινηματογραφία μας από το τέλμα χρειάζονται χρήματα και κρατική πολιτική. Μέτρα αναγκαία ιδιαίτερα σήμερα που ο κινηματογράφος είναι το μόνο σημείο αντίστασης στην οπτικοακουστική πλημμυρίδα" σημειώνει τιμώντας τα 30 χρόνια του Φεστιβάλ ο Γρηγόρης Δανάλης.

Η διεθνοποίηση

Ακολούθησαν μάλλον "νεκρά" δημιουργικά και θεσμικά χρόνια και το 1992 τη θέση του διευθυντή του Φεστιβάλ αναλαμβάνει ο Μισέλ Δημόπουλος που προχωρά άμεσα στη διεθνοποίηση του θεσμού.

Ο διεθνής χαρακτήρας ανεβάζει το Φεστιβάλ στην εκτίμηση και του εκτός Ελλάδας κοινού. Στην αρχή το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, οι Νέοι Ορίζοντες, τα διάφορα αφιερώματα λειτούργησαν ευεργετικά για την ενημέρωση του κοινού που αυξήθηκε ραγδαία, για το γίνεται σε όλο τον κόσμο, για νέες και μέχρι τότε άγνωστες κινηματογραφίες και για σκηνοθέτες άγνωστους έως τότε στην Ελλάδα.

Μια ακόμη στροφή ήταν όταν καταργήθηκε το ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα και στη θέση του έγινε το Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου, αφού οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονταν στα Κρατικά Βραβεία.

Ακολούθησε η τοποθέτηση και του Θόδωρου Αγγελόπουλου στη θέση του προέδρου το 1997, κατάφεραν να μεταμορφώσουν ένα επαρχιακό πανηγύρι σε πραγματικό διεθνές φεστιβάλ με κύρος. Περίμενε, λοιπόν, κανείς να μην αρχίσει απ' αυτούς η "επανίδρυση" του κινηματογράφου στη χώρα .

Δώδεκα χρόνια αργότερα μετά το φεστιβάλ του 2004 ο Μισέλ Δημόπουλος αντικαθίσταται (από τη νέα κυβέρνηση που είχε προκύψει το Μάρτιο του ίδιου χρόνου) από την κ. Δέσποινα Μουζάκη και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος από τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη . Ο δεύτερος παραιτείται από τη θέση του λίγους μήνες αργότερα (το Μάιο του 2005) και στα τέλη Αυγούστου στη θέση του τοποθετείται ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς. Το 46ο φεστιβάλ το Νοέμβριο του 2005 είναι το πρώτο υπό τη νέα διπλή ηγεσία του.

Από τη φετινή 50η διοργάνωση θα λείπουν για πρώτη φορά οι ελληνικές ταινίες όπως και η "λαμπερή" τελετή απονομής των κρατικών κινηματογραφικών βραβείων ποιότητας μια που οι κινηματογραφιστές αρνήθηκαν να προβάλουν τις ταινίες τους στο φεστιβάλ.

Νερό στη Σελήνη

ΔΕΣ ΤΟ VIDEO

Εφιάλτης δάνεια και κάρτες για τα νοικοκυριά

Σε εφιάλτη εξελίσσονται κάθε μήνα οι δόσεις των πιστωτικών καρτών, για 1 στα 2 νοικοκυριά, που δηλώνουν ότι αδυνατούν να καταβάλουν ακόμη και την ελάχιστη δόση!

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών η οικονομική δυσπραγία αναγκάζει πολλούς δανειολήπτες να φουσκώνουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα, «σηκώνοντας» με τις κάρτες τους τεράστια ποσά, προκειμένου να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Ήδη οι οφειλές από κάρτες φτάνουν τα 10 δις ευρώ. Την ίδια ώρα το υπουργείο οικονομίας ετοιμάζεται να παρέμβει με ρύθμιση για να μπει φρένο στις μεγάλες αποκλίσεις στα επιτόκια καρτών και καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Η οικονομική δυσπραγία έχει οδηγήσει 4 στα 10 νοικοκυριά να δανείζονται από τις κάρτες τους για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, ενώ 1 στα 2 δηλώνει ότι δεν θα ξεχρεώσει σύντομα τις οφειλές του. Οι αναλήψεις μετρητών από κάρτες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ το μήνα, ενώ 500.000 νοικοκυριά αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις τους .Οι καθυστερήσεις πάνω από 90 ήμερες στις πιστωτικές ξεπερνούν το 13% , με τις κόκκινες οφειλές να έχουν φθίση ήδη το 1,3 δισ ευρώ.

Ενδεικτικό του οικονομικού αδιεξόδου που έχουν φθάσει χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι είναι ότι 3 στους 10 δηλώνουν ότι το επόμενο δίμηνο θα χρεωθούν για να τα βγάλουν πέρα, χωρίς όμως να μπορέσουν να αποπληρώσουν έστω ένα μέρος από το χρέος τους. Μάλιστα 4 στους 10 βλέπουν επιδείνωση της κατάστασης την επόμενη πενταετία και δηλώνουν δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν τα χρέη τους.
Τρόπους να συμμαζέψουν τις οφειλές τους αναζητούν τώρα πολλοί δανειολήπτες για να πληρώσουν όσο το δυνατό μικρότερη δόση. Επιλέγουν να μεταφέρουν τα υπόλοιπα τους σε καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο 7% με 8%. Ωστόσο οι τράπεζες περνούν από κόσκινο τις αιτήσεις χορήγησης καρτών και καταναλωτικών δανείων απορρίπτοντας 7 στις 10.


Στοπ, στα πανωτόκια σε στεγαστικά καταναλωτικά δάνεια και κάρτες πάντως έρχεται να βάλει με ρύθμιση το υπουργείο οικονομίας, την ώρα που παρά την βουτιά των διατραπεζικών επιτοκίων, τα επιτόκια στην Ελλάδα παραμένουν στα ύψη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το μέσο επιτόκιο πιστωτικών στην Ελλάδα κινείται στο 14,3%, ενώ στην ευρωζώνη στο 9,3%. Την ίδια ώρα το μέσο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα κινείται στο 8,36% και στην ευρωζώνη στο 7,96% .

«Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και θα πρέπει να το λύσουμε με μέτρα», τονίζει η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη που ετοιμάζει σχετικό σχέδιο νόμου.

Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει τον ανατοκισμό των χρεών όταν καθυστερεί η αποπληρωμή τους. Οι συνολικές οφειλές δεν θα υπερβαίνουν το διπλάσιο του ύψους του δανείου, ενώ οι τράπεζες θα υποχρεούνται να μειώνουν το κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια και κάρτες όταν πέφτει το διατραπεζικό . Επίσης δεν θα καταγγέλλουν την σύμβαση του δανείου από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης, ενώ ο δανειολήπτης θα έχει δικαίωμα υπαναχώρησης όντος 14 ημερών από συμβάσεις καρτών και δανείων.

Έμεινε στο 0-0 η Εθνική μας με την Ουκρανία

Ισόπαλος 0-0 έληξε ο πρώτος αγώνας μπαράζ για τα τελικά του Μουντιάλ 2010 ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουκρανία μπροστά σε περίπου 50.000 θεατές στο ΟΑΚΑ, ύστερα από ένα μέτριο παιχνίδι με πολύ λίγες φάσεις και τώρα όλα θα κριθούν την προσεχή Τετάρτη στην Ουκρανία στον αγώνα ρεβάνς όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα επιδιώξει να αιφνιδιάσει την ομάδα του Μιχαϊλιτσένκο και να πάρει το «εισιτήριο» για το Παγκόσμιο Κύπελλο το καλοκαίρι του 2010 στα γήπεδα της Ν. Αφρικής.
Το παιχνίδι σίγουρα δεν ενθουσίασε τους θεατές, καθώς δεν είχε ρυθμό, έγιναν πολλά φάουλ εκατέρωθεν, οι δύο ομάδες αναλώθηκαν κατά κανόνα σε παιχνίδι κέντρου και τακτικής. Άλλωστε η κρισιμότητα του αγώνα εκ των προτέρων δεν επέτρεψε πολλά ρίσκα από τους δύο προπονητές. Οι Ουκρανοί έβγαιναν ουκ ολίγες φορές πολύ επικίνδυνα στην κόντρα επίθεση και δημιουργούσαν ρήγματα από τα άκρα με τον ταχύτατο Μιλέφκσι. Η εθνική μας ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει ήταν κάποιες ωραίες επελάσεις του Σαλπιγγίδη από δεξιά, και μερικά σουτ των Κατσουράνη και Σαμαρά στο τέλος χωρίς ωστόσο να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα.
Μόλις στο πρώτο λεπτό ο Σαλπιγγίδης ελίχθηκε πολύ ωραία από δεξιά μπήκε στη μεγάλη περιοχή από πλάγια θέση, όμως το γύρισμα που επιχείρησε προς την ουκρανική εστία μπλόκαρε σχετικά εύκολα ο Πιάτοφ.
Οι Ουκρανοί «απάντησαν» στο 3΄ λεπτό με απ΄ευθείας εκτέλεση φάουλ του Σεφτσένκο που βρήκε ανέτοιμη την ελληνική άμυνα, καθώς η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Τζόρβα και απομακρύνθηκε την τελευταία στιγμή και ενώ παραμόνευε ολομόναχος ο Μιλέφσκι. Στο 16΄της αναμέτρησης ακυρώθηκε γκολ του Γκέκα ως οφσάϊντ, ύστερα από πάσα του Σαλπιγγίδη.
Στο 19΄ η Ουκρανία βρέθηκε πολύ κοντά στο γκολ όταν από αντεπίθεση η μπάλα έφτασε στον Μιλέφσκι που είδε ωραία τον Ρόταν, τού έστρωσε την μπάλα λίγο έξωαπό την περιοχή και αμαρκάριστος ο Ρόταν έπιασε δυνατό συρτό σουτ που έφυγε λίγο άουτ από το αριστερό δοκάρι του Τζόρβα.
Οι Ουκρανοί «πατούσαν» καλύτερα στο γήπεδο από τους διεθνείς μας και στο 35΄ με τον Χούσεφ έχασαν άλλη μια καλή ευκαιρία, όταν από πονηρή μπαλιά του κορυφαίου της Ουκρανικής ομάδας, του Μιλέφσκι, βρέθηκε σε πολύ πλεονεκτική θέση όμως το σουτ που επιχείρησε υπό την πίεση του Κυργιάκου εξουδετέρωσε με διπλή προσπάθεια ο Τζόρβας.
Προς το τέλος του πρώτου 45λεπτου οι διεθνείς μας «αφυπνίστηκαν» και στο 44΄ η Ελλάδα έφτασε μια ανάσα από το γκολ, όμως ο Πιάτοφ μπλόκαρε με υπερένταση πάνω στην γραμμή την κεφαλιά του Γκέκα από το ύψος του πέναλτυ ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Καραγκούνη.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με ένα αξιόλογο σουτ του Σαμαρά που έπιασε με δεύτερη προσπάθεια ο Πιάτοφ στο 47΄.
Στο 54΄ η εθνική μας τη γλύτωσε φτηνά από μεγάλο κίνδυνο, όταν ο Σεφτσένκο «πάτησε» τη μπάλα από πολύ πλεονεκτική θέση μέσα στη μεγάλη περιοχή και στην εξέλιξη της φάσης η μπάλα στρώθηκε στον επερχόμενο Μιλέφκσι που ολομόναχος από το ύψος της μεγάλης περιοχής με «ξερό» σουτ έστειλε τη μπάλα πολλά μέτρα πάνω από τα δοκάρια του Τζόρβα.
Κάθε σχεδόν επίθεση της ομάδας του Μιχαϊλιτσένκο έφερνε σε δύσκολη θέση την ελληνική άμυνα, όπως και στη φάση του 67΄ όπου ένα ακίνδυνο φαινομενικά σουτ του Μίχαλικ ανάγκασε τον Τζόρβα σε πολύ δύσκολη επέμβαση αποσοβώντας τα χειρότερα για την εθνική μας ομάδα.
Έναν παίκτη είχε ο Ρεχάγκελ που απειλούσε με τις διεισδύσεις του από δεξιά τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη και τον αντικατέστησε και αυτόν στο 71΄με τον Μήτρογλου, ο οποίος πάλεψε πάντως όσο μπορούσε ως «φουνταριστός» επιθετικός στην μεγάλη περιοχή των Ουκρανών. Εξι λεπτά νωρίτερα είχε αντικαταστήσει και τον Φάνη Γκέκα με τον Άγγελο Χαριστέα.
Στο 79΄ ο Σαμαράς βρέθηκε έξω από τη μεγάλη περιοχή έπιασε το δυνατό σουτ, όμως η μπάλα έφυγε λίγα εκατοστά πάνω το οριζόντιο δοκάρι του Πιάτοφ.
Η τελευταία καλή φάση του αγώνα ανήκει στην εθνική μας από γλυκιά σέντρα του Κατσουράνη από αριστερά η μπάλα ήρθε στην καρδιά της άμυνας των Ουκρανών, εκεί όπου ο Κυργιάκος με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα ξυστά άουτ από το δεξί κάθετο δοκάρι του Πιάτοφ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Διαιτητής: Λοράν Ντουαμέλ (Γαλλία)

Κίτρινες: Παπασταθόπουλος

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Μόρας, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης (71΄ Μήτρογλου), Σαμαράς, Γκέκας (65΄ Χαριστέας).

ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Αλεξέι Μιχαϊλιτσένκο): Πιάτοφ, Ρακίτσκι, Κούτσερ, Τίμοστσουκ, Κατσερίντι, Γκούσεφ (83΄ Αλίεφ), Μιλέφσκι, Κόμπιν, Μίχαλικ, Ροτάν (46΄ Γερμολένκο), Σεφτσένκο.

Ρεχάγκελ: «Ανοιχτή η πρόκριση»

Παρά το 0-0 στο ΟΑΚΑ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ουκρανία, ο ομοσπονδιακός μας προπονητής Ότο Ρεχάγκελ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ 2010, πιστεύοντας ότι θα καταφέρει να σκοράρει η εθνική ομάδα μέσα στο Ντόνετσκ, ενώ ο προπονητής των Ουκρανών τόνισε ότι οι πιθανότητες πρόκρισης είναι μοιρασμένες ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Μεταξύ άλλων είπε ο κ. Ρεχάγκελ: «Το αποτέλεσμα αφήνει τις ελπίδες για τον επαναληπτικό αγώνα. Πληροφορηθήκαμε ότι το γκολ που σημειώσαμε ήταν κανονικό. Απέναντί μας είχαμε έναν πολύ καλό αντίπαλο, μια ομάδα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ξέρουμε καλά πως αυτές οι ομάδες έχουν πολύ καλούς συνδυασμούς. Η Ουκρανία είχε δύο πολύ καλούς επιθετικούς, καθώς κι έναν πολύ καλό παίκτη στο κέντρο, τον Τίμοστσουκ.
Θέλαμε να νικήσουμε και μπήκαμε στον αγωνιστικό χώρο γι΄ αυτό. Απέναντί μας είχαμε έναν αντίπαλο πολύ καλό στις αντεπιθέσεις. Το είχαμε συνέχεια στο μυαλό μας αυτό, γιατί θα ήταν πιο δύσκολος ο επαναληπτικός για μας αν δεχόμασταν γκολ στην έδρα μας».

Για την ρεβάνς του Ντόνετσκ είπε ότι όλα είναι ανοιχτά και αναφέρθηκε στην απόδοση των Κατσουράνη, Καραγκούνη: «Ο Κατσουράνης και ο Καραγκούνης μας έδωσαν ώθηση στο κέντρο, ενώ κάναμε τις αλλαγές για να μας δώσουν ώθηση κι αυτές. Προσπαθήσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε. Ο προσανατολισμός μας ήταν επιθετικός. Για το επόμενο ματς πρέπει να δούμε πως είναι οι παίκτες μετά από τον αγώνα και ελπίζουμε να μην έχουμε άλλες απουσίες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε στην Ουκρανία είναι να σκοράρουμε. Ελπίζουμε ότι θα παίξουμε καλά και θα σκοράρουμε. Το ότι η Ουκρανία δεν έχει δεχθεί γκολ στην έδρα της από τις 10 Ιουνίου είναι καλό γι΄ αυτήν, αλλά κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει στο επόμενο παιχνίδι.
Στην ανάλυση είδαμε ότι έπρεπε να είμαστε συμπαγείς στην άμυνα, καθώς οι αντίπαλοι διαθέτουν δύο πολύ καλούς επιθετικούς. Τη στρατηγική την ακολουθήσαμε ύστερα από ανάλυση και παίρνοντας και τη γνώμη των παικτών».

Μιχαϊλιτσένκο: «Μοιρασμένες οι πιθανότητες»

Ο Ολεξέϊ Μιχαϊλιτσένκο είπε με τη σειρά του για τον αγώνα: «Ο αγώνας ήταν νευρικός. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι και καλύτερο για εμάς. Στη ρεβάνς θα έχουμε την υποστήριξη των φιλάθλων μας. Όσο για τον δεύτερο αγώνα, θα δούμε τι θα αλλάξουμε στο Ντόνετσκ», είπε ο κ. Μιχαϊλιτσένκο, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στη ρεβάνς της προσεχούς Τετάρτης: «Θα πρέπει να αναλύσουμε το παιχνίδι και να δούμε τι ακριβώς έγινε. Είναι σημαντικό το ότι δεν χάσαμε. Σήμερα σκεφτόμασταν να παίξουμε με αντεπιθέσεις. Δεν κάναμε πάντως κάτι καινούργιο. Δεν μπορώ να πω αν θα αλλάξουμε κάτι στη ρεβάνς. Μάλλον η ίδια ενδεκάδα θα είναι αλλά δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο γι΄ αυτό. Όσο για τη ρεβάνς, η έδρα πάντα δίνει κάποιο αβαντάζ, αλλά αυτή τη στιγμή οι ομάδες έχουν τις ίδιες πιθανότητες».

Η «βρώμικη» πλευρά των βιοκαυσίμων

Ο καιρός που τα βιοκαύσιμα χαιρετίζονταν, σχεδόν απ’ όλο τον κόσμο, ως η σωτηρία του πλανήτη από την εξάρτησή του από το πετρέλαιο, δείχνει να έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, η νέα γενιά βιοκαυσίμων θα εκπέμπει, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα απ’ ό,τι η χρήση και η καύση βενζίνης.
Αρκετοί θεωρούν τη βιομηχανία των βιοκαυσίμων ως μία ακόμη πρόχειρη αρπαχτή για τον κλάδο της αγροτικής βιομηχανίας, που όχι μόνο πλήττει εντέλει το περιβάλλον αλλά και αφαιρεί, χωρίς αντίκρισμα, χρήματα από την τσέπη των φορολογουμένων. Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι κανένα από τα δύο άκρα θεώρησης της βιομηχανίας των βιοκαυσίμων δεν είναι σωστό. Ούτε η θεώρησή τους ως πανάκεια, αλλά ούτε και η καταστροφολογία.

Κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα βιοκαύσιμα, ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει, όπως αναφέρεται σε άρθρα του Economist και του Reuters, ότι η αιθανόλη η οποία παράγεται από τα ζαχαροκάλαμα δεν έχει κανένα… ψεγάδι σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι μόνο δίνει μηδενικές εκπομπές ρύπων, αλλά εάν καλλιεργηθεί και διεκπεραιωθεί κατάλληλα δίνει «αρνητικές εκπομπές», τουτέστιν αφαιρεί διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα αντί να προσθέτει. Αντίθετα τα βιοκαύσιμα από καλαμπόκι, όπως τα επεξεργάζονται στην Αμερική, είναι σαφώς λιγότερο επωφελή και αποτελεσματικά. Εάν η επεξεργασία είναι πρόχειρη, εντέλει μολύνουν περισσότερο από το πετρέλαιο.

Και βέβαια εκτός των περιβαλλοντικών συνεπειών, σε όλα αυτά υπεισέρχονται και ερωτήματα όπως η αφαίρεση καλλιεργειών τροφίμων, προκειμένου να φυτευτούν πρώτες ύλες για βιοκαύσιμα, σε μία περίοδο κατά την οποία ο πληθυσμός του πλανήτη συνεχίζει να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και μαζί μ’ αυτούς και οι ανάγκες για σίτιση.

Το ποσό της παραγόμενης αιθανόλης τριπλασιάστηκε από τα 17 δις λίτρα το 2000 στα 52 δις λίτρα το 2007. Αυτή η «σύγκρουση» μεταξύ του αυξανόμενου πληθυσμού από τη μια, και της κατάργησης καλλιεργειών τροφίμων προκειμένου να αντικατασταθούν με τις πρώτες ύλες των βιοκαυσίμων από την άλλη, βρίσκεται στο επίκεντρο της μελέτης του Jerry Melillo του Woods Hole Marine Biological Laboratory, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science. Στόχος της μελέτης είναι να διαπιστώσουν πώς αυτός ο συσχετισμός θα αλλάξει τον παγκόσμιο χάρτη της αγροτικής βιομηχανίας τον 21ο αιώνα.

Η μελέτη τους επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και παραγωγή βιοκαυσίμων από ολόκληρα, γρήγορα αναπτυσσόμενα φυτά, και λιγότερο, σε αυτά που παράγονται από σπόρους οι οποίοι αρχικά προορίζονταν για την παραγωγή τροφής. Σύμφωνα με τη μελέτη, η Αφρική είναι η καλύτερη τοποθεσία για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Η ίδια μελέτη δείχνει ότι η μεγάλη ανάπτυξη της καλλιέργειας σπόρων για τα βιοκαύσιμα ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση της συνολικής εκροής αερίων του θερμοκηπίου το πρώτο μισό του 21ου αιώνα, καθώς μεγάλες εκτάσεις γης θα καθαρίζονται για να δεχθούν τους εν λόγω καρπούς και θα γίνεται εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων.

Υπό τις σωστές προϋποθέσεις, το διοξείδιο του άνθρακα θα μειωθεί και ο πλανήτης θα έχει κέρδος από την ανάπτυξη των βιοκαυσίμων. Ωστόσο, το ισοζύγιο νιτρικών οξειδίων που θα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, θα παραμείνει αρνητικό.

Στο επιστημονικό περιοδικό Science δημοσιεύτηκε και μία δεύτερη μελέτη για τα βιοκαύσιμα. Στη συγκεκριμένη του Tim Searchinger του Πανεπιστημίου του Princeton, υπογραμμίζεται ότι οι κανόνες που έχουν τεθεί στο Πρωτόκολλο του Κιότο μεροληπτούν υπέρ των βιοκαυσίμων. Κι αυτό επειδή οι νομοθέτες δεν έλαβαν υπόψη τους τις εκροές βλαπτικών αερίων, οι οποίες εκλύονται από τον καθαρισμό εδαφών προκειμένου να καλλιεργηθούν σ’ αυτά οι πρώτες ύλες για τα βιοκαύσιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις μελέτες, θα είναι τα δάση του πλανήτη και όχι οι υφιστάμενες καλλιέργειες τροφίμων που θα μειωθούν κατά κύριο λόγο σε όγκο, προκειμένου να δημιουργήσουν χώρο για την επέκταση των καλλιεργειών με τα βιοκαύσιμα. Έως το 2100 οι εκτάσεις που θα χρησιμοποιούνται για τα βιοκαύσιμα θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που θα χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια τροφίμων.

Οι δύο αυτές μελέτες αν μη τι άλλο, τονίζουν οι αναλυτές, αφήνουν περιθώρια για βελτίωση των κανονισμών και των σχεδίων που έχει θέσει σε ισχύ και υλοποιεί η διεθνής κοινότητα και θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τους ιθύνοντες αυτού του πλανήτη στην επερχόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη.
ΠΗΓΗ: NEWS TIME

ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ελαφρύ και χωνευτικό γλυκό.
Υλικά:
•2 πακέτα πτι μπερ

•2 κουτιά ζελέ

•1 κιλό γιαούρτι σακούλας

•1 κουτ. σούπας ζάχαρη

•1 κονσέρβα κομπόστα ή φρέσκα φρούτα

Εκτέλεση:
•Σε ένα τετράγωνο πυρέξ στρώνουμε τα πτι μπερ αφού πρώτα τα έχουμε ποτίσει ελαφρώς με το σιρόπι της κομπόστας (αν δεν χρησιμοποιήσουμε κομπόστα, τότε τα βρέχουμε με λίγο φρέσκο γάλα).

•Φτιάχνουμε το ζελέ της προτίμησής μας σύμφωνα με τις οδηγίες διαλύοντας και τη ζάχαρη (κατά βούληση καλό θα ήταν να μπει λιγότερο νερό στο ζελέ για να μην γίνει πολύ αραιό και δύο κουταλιές από το σιρόπι τις κομπόστας).

•Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι και ανακατεύοντας ρίχνουμε σιγά σιγά και το ζελέ.

•Ρίχνουμε και ψιλοκομένα φρούτα τις προτίμησής μας (και ότι φυσικά ταιριάζει περισσότερο με το άρωμα του ζελέ).

•Βάζουμε μια λεπτή στρώση από την κρέμα πάνω στα μπισκότα, ξαναβάζουμε άλλη μια στρώση μπισκότα και όλο το υπόλοιπο απο πάνω, το στρώνουμε ωραία ωραία και στολίζουμε με ψιλοκομένα αμύγδαλα.

Τρώγεται τουλάχιστον μετά από τρεις ώρες στο ψυγείο.