BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΖ TV

Το «οξύ» πρόβλημα της Αρκτικής και η απειλή για τη διατροφική αλυσίδα


Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μετατρέπουν τα νερά της Αρκτικής σε «οξύ», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο βόρειο πόλο από Γάλλους επιστήμονες.
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά καθώς δείχνουν ότι οι ποσότητες οξέως στα νερά της Αρκτικής αυξάνονται συνεχώς και αναμένεται να ξεπεράσουν τα επιτρεπτά όρια εντός της δεκαετίας.
Αυτό συνεπάγεται καταστροφικές συνέπειες για τα μαλάκια και τα οστρακοειδή της Αρκτικής Θάλασσας, επηρεάζοντας σημαντικά τη βιοποικιλότητα της περιοχής και διαταράσσοντας τη διατροφική αλυσίδα.
«Τα ευρήματα μας προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο καθηγητής Ζαν Πιέρ Γκατουσό, από το Γαλλικό Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας.
«Γνωρίζαμε για την οξείδωση των ωκεανών και για τις επικείμενες συνέπειες στα οστρακοειδή, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αναπτύξουν το κέλυφός τους», προσέθεσε ο καθηγητής.
«Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι η τα επίπεδα του οξέως θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό που θα οδηγήσουν στην ολική καταστροφή του κελύφους των ζωντανών οργανισμών», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις θα επηρεάσουν ακόμα και τον σολομό της βορείου Αμερικής, που τρέφεται αποκλειστικά με οστρακοειδή και μαλάκια.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, το κρύο νερό ευνοεί σε μεγαλύτερο βαθμό τη διάλυση του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το ζεστό νερό και αυτός είναι ο λόγος που η Αρκτική πλήττεται περισσότερο από τις τροπικές περιοχές.
Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Οι επιστήμονες έχουν προτείνει σωρεία λύσεων που βασίζονται στη γεω-μηχανική για την αντιμετώπιση του φαινομένου», επισήμανε ο καθηγητής Γκατουσό.
«Για παράδειγμα έχουν προτείνει τον ψεκασμό της ατμόσφαιρας με σωματίδια που θα εμποδίζουν τις ηλιακές ακτίνες να φτάσουν τη γή, μετριάζοντας τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».
«Ωστόσο, οι ιδέες αυτές χάνουν τον στόχο» προειδοποίησε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι αυτά τα μέσα δεν λύνουν το πρόβλημα των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
«Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να σταματήσουμε την καταστροφή των ωκεανών και αυτός είναι η ανάληψη δράσης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», κατέληξε ο κ. Γκατουσό

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Τη δυνατότητα σε όσους δανειολήπτες που δεν μπορούν αποδεδειγμένα να εξυπηρετήσουν το σύνολο των οφειλών τους προς τις τράπεζες, να απαλλαχθούν από το μεγαλύτερο μέρος των χρεών τους, θα δίνει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο θα είναι από τα πρώτα που θα καταθέσει στη Βουλή η νέα κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας
Το Βήμα της Κυριακής, οι δανειολήπτες που δεν έχουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που να επαρκούν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους, θα μπορούν με βάση το εισόδημα τους να ρυθμίζουν τα χρέη τους και, σύμφωνα με όσα θα ορίζει δικαστική απόφαση, να εξοφλούν τμήμα των οφειλών τους που δεν θα είναι χαμηλότερο από το 10% των συνολικών χρεών.
Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται σε περίοδο από 3 έως 5 έτη και στη συνέχεια, εφόσον ισχύουν τα ίδια δεδομένα ως προς την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, θα απαλλάσσεται από την καταβολή του υπόλοιπου τμήματος των οφειλών του.
Η υπαγωγή στη ρύθμιση και το ποσό που θα καταβάλλεται στο πλαίσιο του διακανονισμού θα αποφασίζεται από το δικαστήριο. Πριν τις δικαστικές αίθουσες, προβλέπεται η δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Εφόσον δεν υπάρξει λύση, τότε θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση.
Ο δανειολήπτης θα πρέπει να ρευστοποιήσει τα περουσιακά του στοιχεία, πριν υπαχθεί στη ρύθμιση, ώστε να πληρώσει όσο το το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της οφειλής.
Η κύρια κατοικία έως 240 τμ (με 30τμ για κάθε παιδί πάνω από τα δύο) δεν θα ρευστοποιείται. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εξοφλήσει σε περίοδο έως 20 έτη ποσό οφειλών έως το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, όπως θα αποτιμηθεί από το δικαστήριο.
Αν η κατοικία έχει εμπορική αξία 100.000 ευρώ, πρέπει να πληρώσει τα 85.000 ευρώ σε περίοδο 20 ετών το ανώτερο, εφόσον, βεβαίως, το χρέος είναι μεγαλύτερο απ' αυτό το ποσό.
Στις περιπτώσεις δανειοληπτών, που είναι μακροχρόνια άνεργοι ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τότε θα μπορούν να απαλλαχθούν από την πληρωμή και του 10% των οφειλών τους. Οι περιπτώσεις αυτές θα επανεξετάζονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ


Με σημερινές του δηλώσεις ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την τροποποίηση του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας.

Google Powermeter: ο πρώτος έξυπνος μετρητής


Η εταιρεία Google παρουσίασε τον πρώτο έξυπνο-μετρητή οικιακής κατανάλωσης ρεύματος, η αξιοπιστία του οποίου πιστοποιήθηκε έπειτα από πολλούς ελέγχους που έγιναν τους τελευταίους μήνες.
Εκείνοι που είχαν την τύχη να εγκαταστήσουν στο σπίτι τους την εν λόγω συσκευή, είδαν με τα μάτια τους, πως ένα πληροφοριακό σύστημα κατανάλωσης ενέργειας μπορεί να συμβάλει στην απόκτηση οικολογικής συνείδησης.
Η εταιρεία Google αποφάσισε να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών σε σημαντικές πληροφορίες για τις μετρήσεις κατανάλωσης ρεύματος, συγκεντρώνοντας και παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία στο Google Powermeter.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι ευανάγνωστα και μπορούν να δώσουν πολύ σημαντικές πληροφορίες και μια πιο καθαρή εικόνα της κατανάλωσης του ρεύματος μέσα σε ένα σπίτι.
Η εν λόγω συσκευή με την ονομασία TED 5000 κατασκευασμένη από την εταιρεία Energy Inc., είναι ένα όργανο μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος μέσα σε ένα νοικοκυριό, σε πραγματικό χρόνο.
Τα στοιχεία που συλλέγονται μπορεί να τα δει κανείς χρησιμοποιώντας τη web εφαρμογή Google Powermeter, μέσω της προσωπικής του σελίδας στο iGoogle.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει κάθε νοικοκυριό να εξοικονομήσει ενέργεια αλλά και χρήματα.

ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην ανακύκλωση λαμπτήρων και φωτιστικών αποβλήτων, ανάμεσα στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος».
Πάνω από 20,000 λαμπτήρες συλλέχθηκαν για να ανακυκλωθούν μέσα σε διάστημα 2 μηνών από το σύστημα Φωτοκύκλωση Α.Ε., αρμόδιος φορέας για την οργάνωση και λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης των Αποβλήτων φωτιστικών και λαμπτήρων στη χώρα.
Η ΕΕ απαιτεί την ανακύκλωση 4 κιλών ανά κάτοικο σε κάθε κράτος-μέλος, δηλαδή η Ελλάδα θα πρέπει να ανακυκλώνει 44 χιλιάδες τόνους παντός είδους αποβλήτων.
Ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης των εν λόγω αποβλήτων έχουν τοποθετηθεί έξω από καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και σούπερ μάρκετ.
Με την αρμόδια εταιρεία συνεργάζονται Πανεπιστήμια, Δήμοι και ιδιώτες , που μπορούν να ανακυκλώσουν μεγάλη ποσότητα.
Μπορεί η ανακύκλωση λαμπτήρων και φωτιστικών να είναι ένας καινοτόμος τομέας, αλλά η αγορά είχε την ανάγκη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, κρίνοντας από την απήχηση του κόσμου στην τοποθέτηση του κάδου στον επαγγελματικό του χώρο, δήλωσε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρικών ειδών.

Δημήτρης Βαρβαρίγος

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΔΗΛΩΣΕ:

“Θα απαιτήσω νερό, λιμάνι και μαρίνα”

"Εκείνο που θα απαιτήσω είναι η συμπαράσταση του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησής του, για να επιλύσουμε τα βασικά προβλήματα του νησιού μας, όπως η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και του νοσοκομείου μας, η επίλυση του προβλήματος της υδροδότησης του νησιού μας, η κατασκευή νέου λιμανιού, της μαρίνας, η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών καθώς και η εύρυθμη λειτουργία του κράτους."
.
ΚΡΑTΑΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ.
.
ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝA κ. ΒΟΥΛΕΥΤΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ.
ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
Ή
ΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΝΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΣΤΟ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ ΛΑΟ, ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΨΕΜΑΤΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ:
"ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ."
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑΤΡΑΣ