BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τα δώρα κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους


Λίγες μέρες απομένουν πλέον μέχρι τα Χριστούγεννα και οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις είναι στολισμένες, ενώ σε πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου το χιόνι, που έπεσε πυκνό τις τελευταίες μέρες, έχει βάλει τις τελευταίες πινελιές στο εορταστικό τοπίο. Παράλληλα, άρχισαν να πυκνώνουν και οι «έφοδοι» των καταναλωτών στα καταστήματα.

Άλλωστε, εν όψει Χριστουγέννων, κορυφώνονται και οι αγορές δώρων, που αποτελούν έθιμο τη χρονική αυτήν περίοδο, σχεδόν σε όλες τις δυτικές χώρες. Αυτομάτως, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), τίθεται και το ερώτημα: Ποιοι είναι οι λόγοι που τα δώρα των εορτών μας κάνουν ευτυχισμένους; Όπως υποστηρίζει ο Γερμανός καθηγητής της κοινωνιολογίας Φρίντριχ Ροστ, η ανταλλαγή δώρων τις γιορτές δημιουργεί σχέσεις απεριόριστης εμπιστοσύνης και έχει ρόλο «ειρηνευτικής αποστολής».

Ο Βερολινέζος επιστήμονας ανέφερε ακόμη πως και φέτος οι Γερμανοί θα πάρουν και θα δώσουν τα δώρα τους, ενώ και αυτήν τη χρονιά θα υπάρξει συνωστισμός στα πολυκαταστήματα, όπου - παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση - ο τζίρος θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο δημοσιογράφος Κρίστοφ Ρίχτερ, «η Γερμανία βρίσκεται σε κατάσταση καταναλωτικής μέθης» και τόνισε ότι «στο Βερολίνο, το κλίμα στην αγορά θυμίζει αρένα».

Ένδειξη των ανθρώπινων σχέσεων

Σ' ένα από τα μεγάλα πολυκαταστήματα της γερμανικής πρωτεύουσας ο Φρίντριχ Ροστ παρακολουθεί τη συμπεριφορά των καταναλωτών, το «μαζικό όργιο των δώρων», όπως το χαρακτήρισε. Πλην όμως, Χριστούγεννα χωρίς δώρα δεν γίνεται. «Κι αυτό επειδή - όπως είπε - η ανταλλαγή δώρων συνιστά μια έκφανση της εκτίμησης, της αξίας, την οποία κατά κανόνα δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει στα καταστήματα».

Πρόσθεσε ακόμη πως «υπάρχουν δώρα που πετυχαίνουν το στόχο τους, αλλά και αποτυχημένα δώρα. Στην περίπτωση αυτή η απογοήτευση είναι μεγάλη. Αλλά τα δώρα που παίρνει η δίνει κάποιος συνιστούν ένδειξη της σχέσης που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Για εμάς, τους κοινωνιολόγους, είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό το πλέγμα. Δηλαδή, ποιος δωρίζει τι και σε ποιον».

Ο Γερμανός επιστήμονας εκτιμά ότι «τα δώρα κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Όχι μόνο εκείνους που τα δέχονται αλλά και εκείνους που τα δίνουν». Πρόσθεσε δε πως όταν «δωρίζει κάποιος, περιορίζει έτσι την επιθετικότητά του».

Σύμφωνα με τον Φρίντριχ Ροστ, η ανταλλαγή δώρων συνιστά μια μοναδική στο είδος της έκφραση κοινωνικού πράττειν, το οποίο δημιουργεί σχέσεις απεριόριστης εμπιστοσύνης. «Είναι μια διαδικασία, όπου λαμβάνεται υπόψη ο άλλος. Λαμβάνονται υπόψη οι προτιμήσεις και οι ανάγκες του. Δεν πρόκειται για κάποια ενέργεια με εγωιστικά κίνητρα, αλλά στο επίκεντρο είναι ο άλλος», υποστήριξε ο καθηγητής Ροστ.

Σύναψη ειρήνης και συμμαχιών

Ακόμη πιο σημαντικός είναι ο ρόλος των χριστουγεννιάτικων δώρων, κυρίως, για τη συνοχή της οικογένειας. «Η ανταλλαγή δώρων με φόντο το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για τη συμφιλίωση μελών της οικογένειας που έχουν συγκρουστεί», είπε ο κ. Ροστ και πρόσθεσε πως «υπό την έννοια αυτή, τα δώρα αναλαμβάνουν ρόλο ειρηνευτικής αποστολής».

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για τις ρίζες του χριστουγεννιάτικου αυτού εθίμου. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο η επιστήμη δεν έδωσε τη δέουσα σημασία, μολονότι στη διαδικασία της ανταλλαγής δώρων εντοπίζουμε κώδικες, χειρονομίες, πολιτισμικές διαστάσεις, ακόμη και πολιτισμικές παρεξηγήσεις.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την εκτίμηση του Γερμανού κοινωνιολόγου, «υπό την έννοια αυτή, θεωρούμε την ανταλλαγή δώρων ως μία σύνθετη δραστηριότητα, με ρίζες στο παρελθόν και έντονα ανθρωπολογικά στοιχεία, που παραπέμπουν στη διαπίστωση ότι η ανταλλαγή δώρων ήταν ένας τρόπος σύναψης συμμαχιών», εκτιμά ο καθηγητής Ροστ.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους κοινωνιολόγους, μια μερίδα οικονομολόγων, αντιμετωπίζει απαξιωτικά το χριστουγεννιάτικο αυτό έθιμο. Για παράδειγμα, ο Βρετανός οικονομολόγος Ζοέλ Βαλντφόγκελ, χαρακτήρισε την ανταλλαγή δώρων οικονομική παράνοια. Άλλωστε, σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας που πραγματοποίησε, το κόστος των αποτυχημένων δώρων κάθε χρόνο στη Γερμανία αγγίζει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

Handelsblatt: H Ελλάδα όμηρος των οίκων αξιολόγησης;


Τα οικονομικά της Ελλάδας και σήμερα στο επίκεντρο της επισκόπησης τύπου.

«Βουνό χρεών στην Ελλάδα: τέλος με τον δημιουργικό εξωραϊσμό» είναι ο τίτλος εκτενέστατου άρθρου στο Finanzen.net, τη μεγαλύτερη γερμανική διαδικτυακή πύλη για οικονομικά. Το άρθρο ξεκινάει παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε 300 δις ευρώ και αντιστοιχεί στο 125% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Γερμανία είναι 70%.

O αρθρογράφος Μάρτιν Μπλίμελ σημειώνει: «Το ότι η χώρα χρόνια ολόκληρα εξωράιζε το δημόσιο έλλειμμα δεν το κατάλαβαν αργά μόνο οι οικονομικές αγορές αλλά και οι Βρυξέλλες. Φαίνεται ότι όσοι επέκριναν την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τη θεωρούσαν λάθος είχαν δίκιο. Αυτές τις ημέρες λέγονται πικρές αλήθειες. Το δημόσιο έλλειμμα της χώρας χωρίς ωραία λόγια φθάνει σχεδόν στο 13% του ΑΕΠ και αποτελεί την ευρωπαϊκή κορυφή. Είναι όμως η μοναδική αλήθεια; Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να ελέγξει επί τόπου τα οικονομικά της Ελλάδας. Εκφράζεται ο φόβος ότι το έλλειμμα είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Και αυτό το λέμε απώλεια εμπιστοσύνης. Και το χειρότερο είναι πως αυτή η απώλεια εμπιστοσύνης ξεπερνάει και τα ελληνικά σύνορα».

To ταμείο είναι μείον

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος διερωτάται εάν τα λόγια θα ακολουθηθούν από πράξεις και εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να κρατήσει τις υποσχέσεις της για μείωση του ελλείμματος ή όπως σημειώνει η εφημερίδα: «Η κατάσταση θα φθάσει εκεί όπου οι πιο ισχυροί της Ευρωζώνης θα πρέπει να βοηθήσουν τον Έλληνα ασθενή ώστε να συνέλθει. Και αυτό φυσικά εις βάρος των φορολογουμένων και εις βάρος άλλων επενδύσεων στην Ελλάδα. Υπό αυτή την έννοια η υπόθεση Ελλάδα αφορά κάθε Ευρωπαίο πολίτη.»

Στα οικονομικά της Ελλάδας αναφέρεται και άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ και υπογράφεται από τον Γκερντ Χέλερ. «Η Ελλάδα απειλείται και με νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας» είναι ο τίτλος του άρθρου, το οποίο καταρχάς αναφέρεται στις αξιολογήσεις που έγιναν μέχρι τώρα από του Οίκους Fitch και Standard & Poor, οι οποίοι κατέταξαν την Ελλάδα στη «Β’ Εθνική των οφειλετών», καθώς και στην επικείμενη αξιολόγηση από τον Οίκο Moody’s.

 Ύφεση στην ευρωζώνη

«Η Ελλάδα απειλείται όλο και περισσότερο να μετατραπεί σε όμηρο των οίκων αξιολόγησης. Από την αξιολόγησή τους εξαρτάται η πορεία των ελληνικών ομολόγων και κατ' επέκταση το καπέλο υψηλού ρίσκου. Σημαντική θα μπορούσε να αποδειχθεί επίσης και η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν καταθέσει ελληνικά ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται από το 2008 ομόλογα, τα οποία έχουν αξιολογηθεί με ΒΒΒ-, αλλά από το 2011 θέλει να επιστρέψει στην παλαιότερη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία τα ομόλογα θα πρέπει να αξιολογούνται κυρίως με Α-. Θα μπορούσαμε δηλαδή να οδηγηθούμε στην κατάσταση όπου η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα αξιόγραφα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ μια και δεν φαίνεται πρόθυμη να κάνει κάποια εξαίρεση για μια χώρα».

Και τέλος η εφημερίδα σημειώνει: «Η μοίρα της χώρας βρίσκεται στα χέρια των οίκων αξιολόγησης – μια παράξενη και απαράδεκτη κατάσταση για την ΕΚΤ, όπως λέει ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος στην Goldman Sachs».

Έξαλλη με τους δημοσιογράφους η Beckham


Θέλει η Victoria να κρυφτεί και το γυαλί δεν την αφήνει.. και πώς να την αφήσει άλλωστε αφού φόρεσε τα μαύρα της γυαλιά και βγήκε έξω βραδιάτικα.
Σε θέατρο του Soho στο Λονδίνο, όπου πήγε μαζί με ολόκληρη την οικογένεια για να παρακολουθήσουν το μιούζικαλ των Jersey Boys τη συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός.

Η ντίβα έκλεψε για ακόμη μια φορά τις εντυπώσεις με ένα μαύρο μίνι φόρεμα , μια γούνα, τα ψηλοτάκουνα μποτάκια μαύρου χρώματος και τον… ολοφάνερο εκνευρισμό της.

Η οικογένεια Beckham θα βρίσκεται στην Αγγλία για τις ημέρες των Χριστουγέννων όπου σκοπεύουν να περάσουν χαρούμενες στιγμές μαζί με τους φίλους τους .

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Παντοπωλεία απόρων για εκατοντάδες οικογένειες


Με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και είδη προσωπικής και οικιακής υγιεινής, θα γεμίζουν το καλάθι τους 200 άπορες οικογένειες της Θεσσαλονίκης, ψωνίζοντας δωρεάν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του κεντρικού δήμου, το οποίο ανοίγει σήμερα τις πύλες του.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να προσέρχονται στο παντοπωλείο κάθε Τρίτη και Πέμπτη, εξασφαλίζοντας χρήσιμα αγαθά, ακόμη και παιχνίδια. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης, που εγκαινιάστηκε χθες, στόχο έχει την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτού προγράμματος, 200 οικογένειες της πόλης που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα θα εξασφαλίζουν δωρεάν για έξι μήνες τα απαραίτητα αγαθά για το σπίτι τους. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στεγάζεται σε χώρο 300 τ.μ. που παραχώρησε ο δήμος επί της οδού Μοναστηρίου 124, ενώ οι παροχές του περιλαμβάνουν δωρεάν καταναλωτικά αγαθά, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.ά. Τα προϊόντα που διατίθενται είναι άριστης ποιότητας και προέρχονται από τα καταστήματα της Carrefour Μαρινόπουλος και από επιλεγμένους προμηθευτές.

Ανάλογες κοινωνικές παροχές μέσω των Παντοπωλείου και της Τράπεζας Ένδυσης εξασφαλίζει και ο δήμος Καλαμαριάς, φροντίζοντας συνολικά 500 οικογένειες. Άλλες 270 άπορες οικογένειες όμως, από το δήμο Πολίχνης, θα γεμίζουν το καλάθι τους από τον ερχόμενο Ιανουάριο μέσω του Παντοπωλείου Αγάπης που ιδρύει ο οικείος δήμος επί της οδού Αγίου Παντελεήμονα 10, στο κέντρο της Πολίχνης.

Τα δημητριακά είναι πολύ παλαιότερα από ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες


Το ξεκίνημα της μέρας με ένα μπολ δημητριακών είναι τελικά πολύ παλαιότερη ανθρώπινη συνήθεια, από ό,τι θεωρούσαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, έχοντας παρελθόν άνω των 100.000 ετών, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Τζούλιο Μερκάντερ του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνει ότι η κατανάλωση άγριων δημητριακών από τους προϊστορικούς κυνηγούς και συλλέκτες είναι πολύ πιο αρχαία σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Οι καναδοί ερευνητές βρήκαν τα αρχαιότερα δείγματα ευρείας κατανάλωσης δημητριακών και ριζών σε ένα βαθύ ασβεστολιθικό σπήλαιο, κοντά στη λίμνη Νιάσα, στα υψίπεδα της βόρειας Μοζαμβίκης στην Αφρική. Στην περιοχή αυτή ανακαλύφθηκαν δεκάδες λίθινα εργαλεία, οστά ζώων και υπολείμματα φυτικών τροφών που χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 105.000 χρόνια.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως χιλιάδες κόκκους άμυλου πάνω σε λίθινα εργαλεία αλέσματος και απόξεσης, που δείχνουν ότι οι πρόγονοί μας έφερναν στο σπήλαιο και κατεργάζονταν άγριο σόργο (τον πρόγονο του βασικού δημητριακού που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στην Αφρική).

Αυτό, κατά τον Μερκάντερ, συνέβαινε κατά τη Μέση Λίθινη Εποχή, όταν, όπως μέχρι τώρα πιστευόταν, υποτίθεται ότι οι άνθρωποι βασικά ζούσαν με συλλογή ριζών, φρούτων και καρπών. Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι μέχρι την ύστερη Πλειστόκαινο εποχή, που τελείωσε πριν περίπου 12.000 χρόνια, οι άνθρωποι αγνοούσαν τα δημητριακά ή τα απέφευγαν, επειδή δεν μπορούσαν να τα κατεργαστούν για να τα φάνε.

Η ανακάλυψη ότι η διατροφή των ανθρώπων εκείνων περιείχε και δημητριακά (το 90% περίπου των κόκκων που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο της Μοζαμβίκης, προέρχονταν από σόργο), θεωρείται σημαντικό βήμα στην ανθρώπινη εξέλιξη, λόγω της τεχνικής πολυπλοκότητας και της μαγειρικής γνώσης που απαιτούνται για να μετατραπούν οι κόκκοι των δημητριακών σε εδώδιμες τροφές.

H Στάζι συγκέντρωνε πληροφορίες για την Ρόμι Σνάιντερ


Η Στάζι, η μυστική αστυνομία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, συγκέντρωνε πληροφορίες για την ηθοποιό Ρόμι Σνάιντερ επειδή μαχόταν για την απελευθέρωση ανατολικογερμανών πολιτικών κρατούμενων.
Η Ρόμι Σνάιντερ βρισκόταν "στο στόχαστρο της Στάζι" εξαιτίας "της ανάμειξής της στην πολιτική", διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στέφεν Μέιερ, εκπρόσωπος Τύπου της ομοσπονδιακής αρχής που είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των αρχείων της Στάζι (BStU), επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις έρευνες που είχε κάνει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Η Στάζι συγκέντρωνε πληροφορίες για την ηθοποιό από το 1976, οπότε και έγινε μέλος μίας "επιτροπής προστασίας της ελευθερίας και του σοσιαλισμού" που μαχόταν για την απελευθέρωση ανατολικογερμανών πολιτικών κρατουμένων.Η Σνάιντερ όμως δεν βρισκόταν υπό παρακολούθηση, διευκρίνησε ο εκπρόσωπος.

Αποδείξεις για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών


Το μέτρο των αποδείξεων για αγορές προϊόντων και από παροχή υπηρεσιών αναμένεται να αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που θα προβλέπεται στις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για τις οποίες ο κοινωνικός διάλογος με τους φορείς και τις επαγγελματικές ομάδες ξεκίνησε επίσημα σήμερα με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν με το νέο έτος όσες περισσότερες αποδείξεις μπορούν από τις αγορές τους ή τις δαπάνες τους για παροχή υπηρεσιών, υπονοώντας ότι θα ωφελούνται με μείωση του φόρου εισοδήματος χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν θα υπάρξει σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο ποσό.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμη τη μείωση σε επίπεδα κάτω από το 25% που είναι σήμερα του φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης των μερισμάτων του 2009 με τη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου για τη φορολογία, αποφασίστηκε ώστε οι επιμέρους ομάδες εργασίας να συγκροτηθούν από τη Δευτέρα. Αύριο, αναμένεται να αναρτηθεί στο διαδίκτυο το πλαίσιο του διαλόγου, καθώς και συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τους φορολογούμενους για τις ενδεχόμενες αλλαγές.

Συνοριοφύλακες έπιασαν φορτίο με 681 κιλά χασίς στη Λωρίδα Σαγιάδας!!!


Λίγο μετά τις 22:00΄ χθες βράδυ, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, αστυνομικοί του Α΄ και Β΄ Τμήματων Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών Θεσπρωτίας, ενήργησαν έλεγχο σε Φορτηγό Ι.Χ. αυτοκίνητο (τύπου van) το οποίο οδηγούσε αλλοδαπός. Στο χώρο φόρτωσης του οχήματος βρέθηκαν είκοσι τρεις (23) ταξιδιωτικοί σάκοι που περιείχαν τετρακόσια εννέα (409) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους εξακοσίων ογδόντα ενός (681) κιλών.Ο δράστης συνελήφθη και σε λίγη ώρα

θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας. Τα ναρκωτικά, το όχημα και δύο κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν. Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Ανακαλούνται 5.400 παιδικά καρεκλάκια Leopard από ΙΚΕΑ


Η σουηδική εταιρεία IKEA ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί 5.474 παιδικά καρεκλάκια με την ονομασία Leopard εξαιτίας προβλημάτων ασφάλειας, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μια εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας.

Συνολικά έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο 5.474 παιδικά καρεκλάκια.

Η ανάκληση ισχύει από σήμερα σε όλες τις χώρες όπου έχουν πουληθεί τα συγκεκριμένα καρεκλάκια και αποφασίστηκε έπειτα από την αναφορά από καταναλωτές 11 ατυχημάτων.

Τα παιδικά καρεκλάκια Leopard άρχισαν να πωλούνται σε όλο τον κόσμο από τον Οκτώβριο.

τα σέξι κορίτσια "κολλάνε" στα κολάν


Το φετινό χειμώνα τα κολάν και τα καλσόν ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Ριγέ, με στρας, από δαντέλα, ακόμα και δέρμα, φοριούνται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις και κολακεύουν τα πόδια κάθε γυναίκας.
Πριν τρέξετε όμως στα μαγαζιά για να γεμίσετε το συρτάρι σας με
οπάκ καλσόν και κολάν από λίκρα, διαβάστε μερικές χρήσιμες ...στιλιστικές συμβουλές. Η επιστροφή των 80΄ς έφερε πίσω στο προσκήνιο και τα κολάν.
Τώρα πια δεν φοριούνται μόνο στο γυμναστήριο, ούτε αποτελούν το κλασικό ένδυμα για .."μέσα στο σπίτι"
* Ο πιο εύκολος τρόπος για να φορέσετε τα κολάν είναι συνδυάζοντάς τα με τουνίκ που τελειώνουν κάτω από τους γοφούς. Έτσι, κάθε μικρή ή μεγάλη ατέλεια του σώματος...κρύβεται με έξυπνο τρόπο. Αλλά και από στιλιστικής άποψης τα κολάν με τα κοντά μπλουζάκια ταιριάζουν περισσότερο για το γυμναστήριο και όχι για το δρόμο. Για να τονίσετε ακόμη περισσότερο τη σιλουέτα σας, δοκιμάστε να φορέσετε μια ζώνη. Μπότες έως το γόνατο είναι το απαραίτητο αξεσουάρ για βόλτες στο κρύο.

* Αν είστε μικροκαμωμένη, φροντίστε ώστε το τοπ ή το φόρεμά σας να μην είναι πολύ μακρύ. Ένα κάπως πιο μίνι πάνω μέρος θα κάνει τα πόδια σας να φαίνονται μακρύτερα. Αντίθετα αν είστε πολύ ψηλή, φροντίστε ώστε ό τι φορέσετε πάνω από το κολάν σας, να είναι αρκετά μακρύ ώστε να φτάνει τουλάχιστον ως τη μέση των μηρών σας.

* Για τις βραδινές εμφανίσεις, προτιμήστε κολάν από δέρμα, δαντέλα ή σχεδόν διάφανα καλσόν, εμπριμέ, με στρας ή απλώς μαύρα και συνδυάστε τα με σχετικά διακριτικές γόβες ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι υπερβολικά φλύαρο. Το πρωί τα κολάν φοριούνται ιδανικά με φλατ μπαλαρίνες ή ίσιες μπότες. Αν είστε σίγουρες για το αποτέλεσμα μπορείτε να φορέσετε μποτίνια και ένα κολάν που τελειώνει ακριβώς εκεί που σταματούν.

* Μίνι φούστες και κοντά φορέματα αποκτούν μια πιο ροκ διάθεση όταν συνδυάζονται με ένα απλά μαύρο κολάν. Κάπως έτσι θα σκέφτηκε και η Λίντσει Λόχαν, που δεν αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ το κολάν της. Μάλιστα προχώρησε την τάση ένα βήμα παρακάτω, προκαλώντας....ποικίλα σχόλια όταν εμφανίστηκε με σκισμένο κολάν.
Μήπως ήρθε η ώρα για την επιστροφή των πανκ;

Δέκατη αρκούδα θύμα τροχαίου στην Εγνατία οδό


Μια ενήλικη θηλυκή αρκούδα βάρους 80 κιλών, είναι το 10ο θύμα τροχαίου στην Εγνατία οδό μέσα στο 2009.

Δε φαίνεται όμως να υπάρχει ανησυχία από τους υπεύθυνους, οι οποίοι συνεχίζουν να αδιαφορούν για την ανεπάρκεια της περίφραξης του αυτοκινητόδρομου, που αποτελεί το κύριο αίτιο τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες.

Το τροχαίο συνέβη και πάλι στον κάθετο άξονα της Εγνατίας «Σιάτιστα Κρυσταλλοπηγή», την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, όταν η άτυχη αρκούδα μπόρεσε με ευκολία να περάσει πάνω από την υποτυπώδη περίφραξη και στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα, χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στο ύψος του κόμβου του Μικρόκαστρου όπου εγκλωβίστηκε και κατέληξε.

Ο οδηγός εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος χωρίς να ειδοποιήσει την Τροχαία.

Τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟ ειδοποίησε η Τροχαία Κοζάνης το πρωί της Κυριακής. Στην περιοχή έσπευσαν οι ομάδες και των δύο οργανώσεων χωρίς δυστυχώς να μπορούν να προσφέρουν καμία βοήθεια στην αρκούδα, η οποία ήταν ήδη νεκρή.

Κατά τη νεκροψία που πραγματοποιήθηκε από την κτηνίατρο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στις εγκαταστάσεις του Δασαρχείου Καστοριάς, παρουσία του νομαρχιακού κτηνίατρου, διαπιστώθηκαν τα αίτια θανάτου του ζώου που είχε υποστεί ρήξη ήπατος και πνευμόνων.

Τα περισσότερα θανατηφόρα για την αρκούδα τροχαία σημειώθηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, δηλαδή στον κάθετο άξονα Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, στο οποίο εκτός από την ανεπάρκεια της περίφραξης α)δεν έχει προβλεφθεί η κατασκευή ειδικών περασμάτων για την αρκούδα και την πανίδα γενικότερα, β)δεν υπάρχει η κατάλληλη σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα.

Είναι θέμα τύχης το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει και ανθρώπινα θύματα.

Αγανάκτηση προκαλεί η κατάσταση και στις δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες διαπιστώνουν πως κάθε προσπάθεια για ενεργοποίηση των αρμόδιων αρχών, αντικατάσταση της περίφραξης και λήψη άλλων συνοδευτικών μέτρων για την αποφυγή ατυχημάτων πέφτει διαρκώς στο κενό.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, με την υποστήριξη και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, έστειλαν την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου Κοινό Υπόμνημα προς τα αρμόδια Υπουργεία, επισημαίνοντας για πολλοστή φορά το πρόβλημα θανάτωσης και απομόνωσης της άγριας πανίδας στη ζώνη του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού στην Καστοριά.

Το συγκεκριμένο Υπόμνημα είναι το τρίτο το οποίο κατατίθεται για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα στο 2009.

Κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του ατυχήματος κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, διαπιστώθηκε πως ο φράχτης έχει παραβιαστεί σε 35 σημεία…

Στην τύχη αφήνεται η επιβίωση των αρκούδων της περιοχής, δεδομένου ότι διασχίζουν το οδόστρωμα πολύ συχνά.

Τέλος, άλλη μια νεκρή αρκούδα βρέθηκε στο χωριό Πτελέα του Ν. Καστοριάς, σε προχωρημένη αποσύνθεση, γεγονός που δεν επιτρέπει την εξακρίβωση της αιτίας θανάτου.

Πόσες ακόμα αρκούδες πρέπει να θυσιαστούν ώστε να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση του είδους στη χώρα;

Μόνο ο χειμέριος ύπνος φαίνεται να μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωση της αρκούδας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και να χαρίσει στον τοπικό πληθυσμό του είδους μια ολιγόμηνη παράταση ζωής, εφόσον βέβαια οι καιρικές συνθήκες θα είναι χειμερινές και θα το επιτρέψουν.

Η Τίνα Μπιρμπίλη στη Βουλή για την πράσινη ανάπτυξη


Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη σε ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2010, αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων, για την οικονομική κρίση, για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την πράσινη ανάπτυξη, που θεωρείται ως μια λύση για το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Η σύγχρονη κρίση δεν είναι οικονομική! Αν ήταν μόνο οικονομική, θα αρκούσαν κάποια οικονομικά μέτρα και αργά ή γρήγορα θα την ξεπερνούσαμε.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα. Οι λύσεις που απαιτούνται πρέπει να είναι διαρθρωτικές και τα αποτελέσματα τους να προβάλλονται σε μακρύ χρονικό ορίζοντα.

Πριν από την χρηματοοικονομική κατάρρευση, αυτό που είχε μπει σε κρίση ήταν το ίδιο το περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη ποιοτικών και ποσοτικών υδατικών πόρων, ο περιορισμός της βιοποκιλότητας είναι ορισμένες μόνο από τις εκφράσεις αυτής της κρίσης. Αυτή η κρίση δεν ξεπερνιέται με τα παλιά οικονομικά εργαλεία, ούτε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως αποδείχθηκε και στην σύνοδο της Κοπεγχάγης, η παγκόσμια αυτή κρίση εκτός των άλλων είναι κρίση αξιών, στρατηγικής αλλά και πολιτικής βούλησης. Είναι μια κρίση που προκύπτει από συσσωρευμένες ανισότητες ανάμεσα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Δεν θα σταθώ πολύ στα απογοητευτικά αποτελέσματα της Συνόδου της Κοπεγχάγης, θέλω όμως να αναφερθώ σε τρία σημεία τα οποία έχουν ξεχωριστή σημασία για τη χώρα μας.

1.Όλος ο κόσμος, όλοι οι ηγέτες ήταν εκεί. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα τόσο σημαντικό για τους λαούς τους γεγονός. Μπορεί να διέψευσαν ή εν μέρει να διέψευσαν τις προσδοκίες των λαών τους αλλά ήταν εκεί, δίνοντας το μήνυμα ότι ανάπτυξη, καταπολέμηση της φτώχειας, καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτούν στοχευμένες και ταυτόσημες πολιτικές.

2.Η παρουσία της χώρας μας στα διεθνή φόρα, όχι μόνο ως παρουσία που αυτονόητα μετράει αλλά ως χώρα που μπορεί παρά την κλίμακα της να επιχειρεί να ανατρέψει συσχετισμούς μεγάλων δυνάμεων σε συμμαχία με μικρότερες χώρες που είτε πολιτισμικά είτε ιδεολογικά είμαστε πιο κοντά. Σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο και οι ουσιαστικές επαφές με τους ομολόγους μας για τη διαπραγμάτευση.

3.Η συζήτηση στην Κοπεγχάγη δεν ήταν μόνο μια συζήτηση για μειώσεις εκπομπών και υποχρεώσεις χωρών που πλήττουν τις οικονομίες τους ή βάζουν εμπόδιο στην ανάπτυξή τους.

Ήταν πολύ περισσότερο μια συζήτηση για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα σέβεται το περιβάλλον, θα μειώνει τις εκπομπές ρύπων, θα δημιουργεί τεχνολογίες, θα άρει τις ανισότητες.

Όπως ήδη γνωρίζετε έχουμε θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Τα αποτελέσματα αυτής της νομοθετικής μας παρέμβασης αναμένεται να σμικρύνουν το χρόνο αδειοδότησης κατά 80%, να περιορίσουν το κόστος των επενδυτών με τη δημιουργία, ειδικού για την περίπτωση, one stop shop στο υπουργείο και με αυτό τον τρόπο να ξεμπλοκάρουμε επενδύσεις περίπου 5000 MW. Αν ξεκολλήσουμε τις μισές την επόμενη διετία, αυτό σημαίνει επενδύσεις της τάξης των 3δις. ευρώ και πολλές νέες θέσεις απασχόλησης.

Το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών όπως επίσης η πολιτική μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της χώρας δεν έχουν αμυντικό χαρακτήρα. Το αντίθετο. Σχεδιάστηκαν για να δώσουν λύσεις και προοπτικές, εισοδήματα και απασχόληση σε περιοχές που κατά τεκμήριο σήμερα παρουσιάζουν αναπτυξιακό έλλειμμα.

Στα τέλη Ιανουαρίου θα παρουσιάσουμε νομοσχέδιο για την ίδρυση του «Πράσινου Ταμείου» που θα συνενώσει τους πόρους και τις παρεμβάσεις που καλύπτονται σήμερα από το ΕΤΕΡΠΣ και το Ταμείο Δασών. Στόχος μας είναι η άμεση συσχέτιση μεταξύ των επιμέρους δράσεων και της πολιτικής του Υπουργείου, που δεν διασφαλίζεται σήμερα, καθώς και η απόλυτη διαφάνεια των στόχων, των μέσων και των αποτελεσμάτων του.

Το ταμείο θα λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και θα καταστεί ένας επιπλέον πυλώνας για την προώθηση των πράσινων δράσεων. Δεν δημιουργούμε απλώς ένα άμεσο, σύγχρονο και αποδοτικό χρηματοδοτικό υποστηρικτικό εργαλείο της πράσινης ανάπτυξης. Παράλληλα, δίνουμε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό κτύπημα στις πελατειακές πολιτικές που εκφράζονταν με ακραίο τρόπο στη διαχείριση του ΕΤΕΡΠΣ».

Η έκθεση φωτογραφίας του Γάλλου Yann Arthus-Bertrand με τίτλο «Βιοποικιλότητα» παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, στη Ξάνθη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Η εν λόγω έκθεση, πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και αποτελείται από 21 φωτογραφίες με λεζάντες στα ελληνικά και στα γαλλικά, ενώ περιλαμβάνει και προβολή δύο υποτιτλισμένων ντοκιμαντέρ (διάρκειας 22’).

Η έκθεση φωτογραφίας διοργανώθηκε στο πλαίσο του 4 ου φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογραφού, το οποίο άρχισε στις 2 Δεκεμβρίου έως τις 6, στη Ξάνθη.

Ο ίδιος ο YannArthus-Bertrand είχε σημειώσει: «Αυτά τα χρόνια που πέρασα γυρίζοντας τη Γη και φωτογραφίζοντας τον άνθρωπο και τα ίχνη του, με μεταμόρφωσαν. Ψηλά, κοιτώντας κάτω μέσα από το ελικόπτερο, πολύ συχνά με κυρίευε ένα αίσθημα επείγουσας ανάγκης. Πως μπορώ να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι ο καθένας από εμάς είναι προσωπικά υπεύθυνος για τη Γη μας…»

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-15:00 και την Πέμπτη 18:00-21:00.

Η έκθεση και οι προβολές των ντοκιμαντέρ πραγματοποιούνται στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη» στην οδό 12 Αποστόλων και Οδυσσέως Ανδρούτσου, στην περιοχή των παλαιών καπναποθηκών της Ξάνθης.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο γνωστός Γάλλος φωτογράφος, που χρόνια απαθανατίζει με το φακό του τη γη από τον ουρανό, ήταν σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «HOME» όπου σε συνεργασία με το Luc Besson, θέλησαν να δώσουν ένα παγκόσμιο μήνυμα για τη προστασία του πλανήτη.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ προβλήθηκε με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος για πρώτη φορά σε 50 χώρες.

O δεκάλογος του τέλειου άντρα


Οι περισσότερες γυναίκες μετά τα 20 συνήθως επιδίδονται στην αναζήτηση του τέλειου άντρα. Ή, αν θέλετε, του πρίγκιπα του παραμυθιού που θα τους χαρίσει το μονόπετρο, όχι βέβαια κατεβαίνοντας από το άσπρο άλογο, αλλά τουλάχιστον βγαίνοντας από την καινούργια του Porsche. Δυστυχώς, για όσες τον αναζητούν, ο Mr Perfect είναι σαν τον Αϊ-Βασίλη, ξέρουν ότι δεν υπάρχει, αλλά τον περιμένουν. Ωστόσο, υπάρχουν βασικές διαφορές που ξεχωρίζουν τους άντρες από τους τζέντλεμαν. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε για εσάς ένα δεκάλογο οδηγό προς ναυτιλλομένες.

1 Στο αυτοκίνητο
Το on the road savoir vivre είναι κοινό είτε πρόκειται για Aston Martin είτε για ένα Fiat 500αράκι. Ένας πραγματικός τζέντλεμαν ποτέ δεν διαπληκτίζεται με άλλους οδηγούς στο δρόμο, ειδικά αν μέσα σ’ αυτό βρίσκεται εκπρόσωπος του ασθενούς φύλου. Το άνοιγμα της πόρτας από τον οδηγό στη συνοδηγό, αν και κάπως παλιομοδίτικο, δίνει πάντα έναν «αέρα» όταν πρόκειται για το πρώτο ραντεβού. Τζέντλεμαν της οδήγησης αλλά και λάτρης των ακριβών αυτοκινήτων, ο Παύλος Βαρδινογιάννης φροντίζει πάντα να ανοίγει την πόρτα στη σύζυγό του Τζίνα Αλιμόνου, όταν αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν κάποια κοσμική έξοδο χωρίς τον οδηγό τους. Όσο για τα φιλοδωρήματα του επιχειρηματία στα πάρκινγκ είναι πάντα μεγάλα.

2 Στην ντουλάπα του
Τα ρούχα δεν κάνουν τον τζέντλεμαν, αλλά αποτελούν βασικό αξεσουάρ της ελάχιστης ματαιοδοξίας που οφείλει να εκπέμπει. Οι στυλίστες επιμένουν πως κάποια συγκεκριμένα κομμάτια πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν στην γκαρνταρόμπα του. Ένα καμηλό ή μαύρο παλτό, μια καμπαρντίνα, ένα δερμάτινο μπουφάν, ένα sure mezure κοστούμι για τις επίσημες περιστάσεις, δύο λευκά και δύο γαλάζια πουκάμισα και ένα μονόχρωμο κασμιρένιο σουέτερ. Ρούχα που σίγουρα βρίσκουμε στην ντουλάπα του Ντάνιελ Κρεγκ, του Τζορτζ Κλούνεϊ αλλά και των δικών μας Ηλία Ψινάκη και Σάκη Ρουβά, που θεωρούνται από τους πλέον καλοντυμένους Έλληνες. Must have στα αξεσουάρ θεωρούνται ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα, ένα κλασικό ζευγάρι μοκασίνια και, φυσικά, σε όσους διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, ένα καλό ρολόι. Άλλωστε, όπως λέει και ο λαός, «ο άντρας από το παπούτσι και το ρολόι φαίνεται».

3 Στο πρώτο ραντεβού
Αν και τα κλισέ του παρελθόντος δεν έχουν πλέον εφαρμογή, υπάρχουν κάποια tips που κάνουν τον τζέντλεμαν να ξεχωρίζει αλλά και να μαγνητίζει το ενδιαφέρον μιας γυναίκας. Κύριο και βασικό: Μια κυρία μπορεί να έχει την πρωτοβουλία της ώρας, ποτέ όμως του meeting point. Αυτό το αποφασίζει ο άντρας. Ασφαλής προορισμός είναι πάντα ένα classy restaurant, που να μην είναι μεν κραυγαλέα ακριβό, αλλά όχι και ταβέρνα! Ένας τζέντλεμαν πάντα παίρνει τη συνοδό του από το σπίτι της και στο τέλος του ραντεβού τη συνοδεύει μέχρι την πόρτα. Κατά τη διάρκεια του ραντεβού οφείλει να γνωρίζει το savoir vivre ενός δείπνου και, φυσικά, δεν μιλάει ΠΟΤΕ για τις πρώην του. Οι Έλληνες γόητες γνωρίζουν πολύ καλά το παιχνίδι του φλερτ και πολλές κυρίες θα έκαναν τα πάντα για ένα δείπνο μαζί τους. Θέλετε παραδείγματα; Νίκος Αλιάγας, Σταύρος Νιάρχος και Πάρης Κασιδόκωστας.

4 Στο κινητό
Το savoir vivre του κινητού είναι κάτι που επίσης πρέπει να γνωρίζει ένας γνήσιος τζέντλεμαν. Ποιοι είναι οι κανόνες; Σε εστιατόρια, θέατρα ή σινεμά ενεργοποιούμε πάντα το αθόρυβο προφίλ, ενώ στο επαγγελματικό μας περιβάλλον ο ήχος κλήσης πρέπει να βρίσκεται στη χαμηλότερη δυνατή ένταση. Στις συναντήσεις με φίλους ή με τη σύντροφό μας περιορίζουμε τη χρήση του τηλεφώνου δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στους συνομιλητές μας. Παραδειγματιστείτε από το πώς χρησιμοποιούν τα κινητά τους γνωστοί επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι, όπως ο Άρης Βωβός και ο Νίκος Ευαγγελάτος.

5 Στο ποδόσφαιρο
Το αγαπημένο άθλημα όλων των αντρών. Αν έχετε σκοπό να παρακολουθήσετε το ματς της αγαπημένης σας ομάδας με τους φίλους σας, καλύτερα να μην καλέσετε την κοπέλα σας. Στην καλύτερη περίπτωση θα την αγνοήσετε, στη χειρότερη θα ανακαλύψει μια πλευρά του χαρακτήρα σας που δεν θα ήθελε να δει. Το savoir vivre των ελληνικών γηπέδων γνωρίζουν άριστα ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο Αντώνης Ρέμος και φυσικά οι Πέτρος Κόκκαλης και Γιάννης Βαρδινογιάννης.

6 Στη διασκέδαση
Στις νυχτερινές διασκεδάσεις, είτε σε clubs ή σε μπουζούκια, o πραγματικός bon viveur ξέρει πάντα από τρόπους. Ξεκινάμε από το βασικό: Ποτέ δεν προπορεύεται της συνοδού του. Φροντίζει να πηγαίνουν μαζί ή κάποια βήματα πίσω της. Όσον αφορά τα clubs, ποτέ δεν στριμώχνουμε, ούτε πιέζουμε αυτούς που διασκεδάζουν μαζί μας. Στα μπουζούκια, πάλι, φροντίζουμε η συνοδός μας να κάθεται μία θέση μπροστά από εμάς. Όταν πετάμε λουλούδια, δεν σημαδεύουμε τον τραγουδιστή ή τους φίλους μας στο κεφάλι και ποτέ δεν τα πετάμε μαζί με τα πανέρια. Καλύτερα απ’ όλους γνωρίζουν το fair play των «ναών της νύχτας» συχνοί θαμώνες τους, όπως ο Γιώργος Μελισαννίδης, ο Σέρρος Μύρτας και ο Αλέξανδρος Αγγλούπας.

7 Στο κάπνισμα
Οι κανόνες στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ απλοί. Ποτέ δεν περπατάμε στο δρόμο με το τσιγάρο στο στόμα. Επίσης, δεν μπαίνουμε σε κάποιο κατάστημα ή νυχτερινό κέντρο καπνίζοντας. Άλλωστε, πλέον επιβάλλεται και από το νόμο. Οι γνώστες των πούρων στις εξόδους τους έχουν πάντα μαζί τους τον ειδικό κόφτη και τον κατάλληλο αναπτήρα. Χρυσό παράδειγμα ο Νίκος Χατζηνικολάου.

8 Στα ταξίδια
Ένας τζέντλεμαν είναι συνήθως κοσμοπολίτης. Και ένα καλό ταξίδι σίγουρα δεν εξαρτάται από το budget που διαθέτουμε. Αν πρόκειται για ταξίδι-έκπληξη στην αγαπημένη μας, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν το κλείνουμε με γκρουπ! Από την άλλη, τα προσωπικά μας είδη σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να είναι περισσότερα από αυτά της συνοδού μας. Ένας καλός ταξιδιώτης ακόμη και σε σοβαρές ατυχίες δεν διαμαρτύρεται συνεχώς για την «άθλια κουζίνα», ούτε φυσικά κριτικάρει τους πάντες και τα πάντα. Όσοι έχουν κάνει αρκετά ταξίδια στη ζωή τους, όπως ο Μπραντ Πιτ ή ο δικός μας Λάκης Γαβαλάς, το γνωρίζουν καλά.

9 Στα δώρα
Οι πραγματικοί τζέντλεμαν γνωρίζουν πολύ καλά τη φράση «Diamonds are girls best friends». Σε ένα σοβαρό δεσμό ή κάποια επέτειο γνωριμίας, γάμου κ.λπ. σχεδόν επιβάλλεται ως δώρο ένα κόσμημα. Για τους μη προληπτικούς, το άρωμα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Στα επαγγελματικά δώρα η πλέον κλασική λύση είναι ένα καλάθι με ποτά, ενώ η μεγαλύτερη οικειότητα επιτρέπει κάποιο αξεσουάρ ένδυσης (κασκόλ, γραβάτα, γάντια κ.ά.) ή κάποιο είδος γραφείου (πένες, στιλό κ.λπ.). Ο Χρήστος Ζαμπούνης αλλά και οι ειδικοί των δημοσίων σχέσεων, όπως ο Γιώργος Ντάβλας, έχουν πάντα την ιδανική λύση για το δώρο της τελευταίας στιγμής σε πελάτες και συνεργάτες τους.

10 Στο σεξ
Και φτάνουμε στο επίμαχο και πλέον προσωπικό... Ας αρχίσουμε από τα βασικά, που έχουν να κάνουν με τους κανόνες υγιεινής και, φυσικά, τις κάλτσες, που ένας τζέντλεμαν οπωσδήποτε πρέπει να βγάλει πριν από την ερωτική πράξη. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι λεγόμενοι άγραφοι νόμοι, που συνήθως μαθαίνονται με την εμπειρία. Όταν πρόκειται για μία από τις πρώτες φορές, δεν πιέζουμε τη σύντροφό μας για δικές μας επιθυμίες και στη διάρκεια της επαφής δεν διακόπτουμε για να σηκώσουμε το τηλέφωνο. Επίσης, κάποιες τρυφερές κινήσεις στο τέλος της πράξης ακόμη και αν δεν τις αισθάνεται κάνουν το γνήσιο τζέντλεμαν να ξεχωρίζει.

Όταν ο Κούγιας συνάντησε την Βατίδου. Γιατί δεν ήμουν εκεί;


Όπως ξέρουμε ο κόσμος είναι μικρός και των νοτίων προαστίων ακόμη μικρότερος. Και τι σημαίνει αυτό; Κάποια στιγμή μπορεί να συναντήσεις πρόσωπα ανεπιθύμητα και μάλιστα να έρθεις τετ α τετ μαζί τους. Κι άμα είσαι διάσημος, ακόμη χειρότερα διότι σε μία τέτοια περίπτωση σημαίνει ότι όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω σου. Και μετά «αυτόπτες μάρτυρες» θα βγουν και θα λαλήσουν και θα πουν πράγματα, που δεν θέλεις να γίνουν γνωστά. Όπως έγινε καλή ώρα με τον Αλέξη Κούγια και την Εύη Βατίδου.

Το πρώην ζεύγος συναντήθηκε τις προάλλες σε γνωστό στέκι της Γλυφάδας και άκου τώρα σύμπτωση, κάθονταν διπλανά τραπέζια!!! Ουπς. Μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι σημαίνει αυτό. Κρίμα που δεν ήμουν εκεί. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο Κούγιας πλησίασε την Βατίδου και της είπε κάτι για το διαζύγιο, αλλά και τις τελευταίες της νυχτερινές εξορμήσεις με τον Σύριο έμπορο διαμαντιών. Αλλά αυτή δε μάσησε και του έδωσε πληρωμένη απάντηση: «Πρόσεξε γιατί θα σε χτυπήσω με το τακούνι και στο άλλο μάγουλο». Ουπς say it again!

Πρέπει να πόνεσε πολύ την πρώτη φορά η τακουνιά, γιατί σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ο Αλέξης δεν σχολίασε παρά επέστρεψε στο τραπέζι του. Κι άκου τι του έκανε στη συνέχεια η πρώην. Έστειλε τον λογαριασμό στον Κούγια, λέγοντας από τον σερβιτόρο να τον πληρώσει εκείνος. Πάλι καλά που την πέτυχε σε καφετέρια, γιατί αν την πετύχαινε σε νυχτερινό κέντρο, υποψιάζομαι ότι ήθελε μία δίκη για να πληρώσει το λουλουδικό της Βατίδου. Πάντως και οι δύο πλευρές διαψεύδουν ότι είχαν λογομαχία, επιβεβαιώνοντας απλά την τυχαία συνάντηση. Οι αυτόπτες μάρτυρες, όμως, εκεί να επιμένουν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009


Γεγονότα

1940 - Καταλαμβάνεται η Χιμάρα από ελληνικά στρατεύματα.
1940 – Το υποβρύχιο «Παπανικολής» βυθίζει το ιταλικό πλοίο Antonietta.
1941 - Ο Τίτο δημιουργεί την πρώτη ταξιαρχία των προλετάριων.
1974 - Τα νησιά Μεγάλες Κομόρες, Ανζουάν και Μοχέλι ψηφίζουν για να αποτελέσουν το ανεξάρτητο κράτος Κομόρες. Η Μαγιότ παρεμένει υπό Γαλλική διοίκηση.
1989 - Πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία.

Γεννήσεις

1858 - Τζιάκομο Πουτσίνι, Ιταλός συνθέτης (π. 1924)
1876 - Φίλιππο Τομάσο Μαρινέτι, Ιταλός ποιητής, ιδρυτής του Φουτουρισμού
1884 - Άλμπιν Γκράου, Γερμανός παραγωγός ταινιών και αποκρυφιστής
1908 - Μαξ Μπιλ, Ελβετός αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης, και σχεδιαστής
1915 - Νίκος Μπελογιάννης, Έλληνας κομμουνιστής πολιτικός

Θάνατοι

1603 - Μωάμεθ Γ', Οθωμανός αυτοκράτορας (γ. 1566)
1828 - Γουίλιαμ Χάιντ Γουόλαστον, Άγγλος χημικός
1867 - Ζαν-Βικτόρ Πονσελέ, Γάλλος μαθηματικός
1980 - Καρλ Ντένιτς, Γερμανός ναύαρχος (γ. 1891)
1989 - Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός νομπελίστας συγγραφέας (γ. 1906)


Αργίες και εορτές

Ορθοδοξία - Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας