BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ο Ομπάμα κατονομάζει την Αλ Κάιντα


Πίσω από την απόπειρα ανατίναξης αεροπλάνου της DELTA κρύβεται η Αλ Κάιντα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για πρώτη φορά κατηγορεί ευθέως την τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κατηγόρησε για πρώτη φορά ευθέως την Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου για την απόπειρα ανατίναξης του αεροπλάνου της DELTA που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ -Ντιτρόιτ. Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό διάγγελμα του, χθες, δήλωσε πως την περασμένη Πέμπτη έλαβε τα πρώτα αποτελέσματα των εκθέσεων που είχε ζητήσει σχετικά με τη λίστα παρακολούθησης τρομοκρατών και την ασφάλεια των πτήσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι έρευνες συνεχίζονται και πως θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι αρχές ασφαλείας να λειτουργήσουν σωστά και να περιφρουρήσουν την ασφάλεια των ΗΠΑ. Όσον αφορά το περιεχόμενο των ερευνών, δήλωσε: «Οι έρευνες σχετικά με το περιστατικό των Χριστουγέννων συνεχίζονται και πληροφορούμεθα διαρκώς περισσότερα για τον ύποπτο. Γνωρίζουμε ότι ταξίδεψε στην Υεμένη μια χώρα που μαστίζεται από μεγάλη φτώχεια και συγκρούσεις. Φαίνεται ότι είχε ενταχθεί σε οργάνωση-παρακλάδι της Αλ Κάιντα και ότι η οργάνωση αυτή της Αραβικής Χερσονήσου τον εκπαίδευσε, τον όπλισε με εκρηκτικά και τον οδήγησε στην επίθεση κατά του αμερικανικού αεροσκάφους».

H αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε πως δεν ήταν η πρώτη φορά που αμερικανικές θέσεις γίνονται στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης και διευκρίνισε: «Στο πρόσφατο παρελθόν πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων στην Υεμένη και εναντίον δυτικών ξενοδοχείων, εστιατορίων και πρεσβειών – συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας πρεσβείας το 2008 - όπου σκοτώθηκε ένας Αμερικανός. Έτσι ως πρόεδρος αποφάσισα να θέσω προτεραιότητα στην ενίσχυση της συμμαχία μας με την κυβέρνηση της Υεμένης, θα πρέπει να εξοπλίσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και να συνεργαστούμε για την εξάρθρωση της Αλ Κάιντα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στη Χαβάη για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, δέχεται πιέσεις. Οι Ρεπουμπλικάνοι του επιρρίπτουν ότι απέτυχε στα θέμα της εθνικής ασφάλειας και καλείται τώρα να αποδείξει ότι ελέγχει την κατάσταση. Η Υεμένη θεωρείται προπύργιο της Αλ Κάιντα μαζί με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι αυτός είναι και ο λόγος που επικεντρώνει την εξωτερική του πολιτική κυρίως στο Αφγανιστάν και όχι πλέον στο Ιράκ, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τέλος, ο Μπάρακ Ομπάμα προέτρεψε τους συμπατριώτες του να μην υποκύψουν στο φόβο και τον κυνισμό, αλλά να επιλύσουν τα προβλήματα με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία.

Τα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα 03/01/10 σε video



Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης καλεί τους κατοίκους της πόλης να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης των χριστουγεννιάτικων δέντρων, με στόχο την αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση του υλικού, μετά το πέρας των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης που εφαρμόζει ο Δήμος Αθηναίων, θα εντάσσεται πλέον και η ανακύκλωση των φυσικών και τεχνητών ελάτων, των στολιδιών και των λαμπτήρων, που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο τις ημέρες των εορτών.

Μετά την ολοκλήρωση των εορτών, τα συνεργεία του Δήμου θα συλλέγουν τα χριστουγεννιάτικα φυσικά έλατα και θα τα μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να μετατραπούν σε λίπασμα.

Οι δημότες θα πρέπει να αφήσουν το δέντρο τους σε εμφανές σημείο δίπλα σε κάδο απορριμμάτων.

Εκτός από τα φυσικά, ανακυκλώσιμα είναι και τα τεχνητά (πλαστικά) χριστουγεννιάτικα δέντρα (η πλειοψηφία τους είναι από πολυβινυλοχλωρίδιο, γνωστό ως PVC). Από τα τεχνητά δέντρα μπορούν να ανακυκλωθούν μόνο οι κορμοί τους, τοποθετώντας τους μέσα στους μπλε κάδους.

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια ανακυκλώνονται με βάση το υλικό κατασκευής τους.

Συγκεκριμένα, γυάλινα, πλαστικά ή χάρτινα στολίδια τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν στα Δημοτικά Διαμερίσματα τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια ώστε να περισυλλέγονται και να οδηγούνται από τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων στο εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης λαμπτήρων και φωτιστικών.

Μπορούν επίσης να απευθύνονται στη γραμμή της ανακύκλωσης του Δήμου «1960».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος της πόλης Γιώργος Δημόπουλος, δήλωσε ότι «η προσπάθεια για μια Αθήνα καθαρή και περιβαλλοντικά φιλική δεν αποτελεί αξίωμα ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Είναι μια ασταμάτητη διαδικασία, και με κάθε αφορμή πασχίζουμε να κάνουμε τη διαφορά μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στη φύση αλλά και ευαισθητοποιώντας και ενεργοποιώντας τους δημότες για να συμμετέχουν σε κάθε δράση, με στόχο την ανακύκλωση, την προστασία του περιβάλλοντος, την καθαριότητα, και τον εξωραϊσμό της Αθήνας».

Κομποστοποίηση στη Ξάνθη: ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση



Η πρώτη φάση του προγράμματος προμήθειας κάδων οικιακής κομποστοποίησης στην Ξάνθη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα οι κάδοι να εξαντληθούν πολύ γρήγορα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Το πρόγραμμα του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας ΔΙΑΑΜΑΘ υλοποιήθηκε διαμέσου περιβαλλοντικών οργανώσεων σε νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Δήμος Ξάνθης υλοποίησε το εν λόγω πρόγραμμα σε συνεργασία με την Εταιρία για την Προστασία της Φύσης και Οικοανάπτυξης που εδρεύει στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Παράλληλα έχει ζητήσει την παραλαβή επιπλέον κάδων κομποστοποίησης για να τους διαθέσει στους ενδιαφερόμενους.

Πράσινο νησί στις ΗΠΑ


Το Treasure Island ένα τεχνητό νησί στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο ήταν κάποτε ναυτική βάση, φιλοδοξεί να γίνει μία από τις κορυφαίες «πράσινες» πόλεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «αστική όαση» για 13.500 κατοίκους, ένα εργαστήριο για την «πράσινη» ανάπτυξη.

Μέχρι το 2020, στέγες συνολικής έκτασης άνω των 92 στρεμμάτων θα καλυφθούν με ηλιακά πάνελ, τα οποία θα παράγουν περίπου 30 εκατ. κιλοβατώρες ανά έτος.

Επίσης, έχει προταθεί η δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου περίπου 890 στρεμμάτων, όπου θα φυτευτούν διάφορα είδη φυτών που θα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ σχεδιάζεται και η λειτουργία φάρμας, 1,6 χλμ. από το κέντρο της πόλης, ώστε να μειωθεί το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι κάτοικοι του νησιού, καθώς ένα μεγάλο μέρος των απαραίτητων αγαθών δεν θα μεταφέρεται από μακρινές αποστάσεις.

Ακόμη, ύστερα από μελέτη των καιρικών συνθηκών, προβλέπεται επανασχεδιασμός του προσανατολισμού των δρόμων.

Οι κάτοικοι δεν θα έχουν ανάγκη να κινούνται με το αυτοκίνητο, αφού ό,τι χρειάζονται θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, η οποία θα καλύπτεται με τα πόδια περίπου μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας.

Κύπρος: παραγωγή ενέργειας από τη θάλασσα



Ισραηλινή εταιρεία θα παράγει ηλεκτρισμό στην Κύπρο από τα κύματα της θάλασσας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Η ισραηλινή εταιρεία «SDΕ» ύστερα από μελέτες και ενέργειες τριών ετών, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε τελικές διαβουλεύσεις με κυπριακές και άλλες εταιρείες για διαμόρφωση κοινοπραξίας για την κατασκευή μονάδας, η οποία θα παράγει ηλεκτρισμό στην Κύπρο, από την ενέργεια των κυμάτων της θάλασσας.

Ο Σμουέλ Οβαντία διευθυντής της εν λόγω εταιρείας, ο οποίος είναι και ο δημιουργός της συγκεκριμένης τεχνολογίας, που την κατοχύρωσε στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, εξασφάλισε και τη συγκατάθεση του Ιδρύματος Ενέργειας Κύπρου, όπως και την βοήθεια για να εγκατασταθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο, σύστημα μετατροπής της ενέργειας των κυμάτων σε ηλεκτρική ενέργεια.

ΕΛΛΑΔΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ


Οι δύο ταμίες που έχουν ομολογήσει τη στυγερή δολοφονία του δημάρχου Παγγαίου, υποστηρίζουν μέσω του δικηγόρου τους, ότι δέχονταν απειλές από το θύμα, για να καλύψουν το έλλειμμα των 700 χιλιάδων ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι, που έχουν πάρει προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή, ισχυρίζονται ότι ο δήμαρχος τούς πίεζε είτε να πραγματοποιήσουν εικονική ληστεία, είτε να βάλουν τα σπίτια τους υποθήκη, για να μην αποκαλυφθεί το οικονομικό σκάνδαλο.

Τα ίχνη του 50χρονου δημάρχου είχαν χαθεί από το απόγευμα της Κυριακής οπότε και έφυγε από το σπίτι του στο Παληό Καβάλας με το ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο του προκειμένου να συναντηθεί σε προγραμματισμένο ραντεβού που είχε στη Νέα Πέραμο του Δήμου Ελευθερών. Έκτοτε, δεν έδωσε κανένα σημείο ζωής και ο αδελφός του δήλωσε την εξαφάνισή του το μεσημέρι της Τρίτης στο Τμήμα Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Αξέχαστοι και ονειρεμένοι
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στον τόπο που τους γέννησε, την Ελλάδα. Το 2004 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τους Αγώνες, τη χώρα, τον αθλητισμό. Με τα εύσημα του Ζακ Ρογκ ότι οι 28οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν αξέχαστοι και ονειρεμένοι, η Αθήνα (13 έως 29 Αυγούστου 2004) παρέδωσε τη σκυτάλη στο Πεκίνο. Κάτοχοι μεταλλίων ή όχι, 10.500 αθλητές από 202 χώρες πρωταγωνίστησαν και στην τελετή λήξης, σχηματίζοντας στο κέντρο του Ολυμπιακού Σταδίου ένα πολύχρωμο μωσαϊκό. Μεταξύ τους και 1.000, οι οποίοι είχαν κρεμασμένα στο λαιμό τους μετάλλια. Η ολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας αύξησε τα μετάλλιά της από 13 σε 16, ενώ η ολυμπιακή κοινότητα "κλονίζεται" από την υπόθεση των Κεντέρη και Θάνου, οι οποίοι τελικά δεν έλαβαν μέρος στους αγώνες της Αθήνας.


ΕURO 2004 Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!
Το χαρακτήρισαν το “το θαύμα της Πορτογαλίας” και δεν είχαν άδικο. Ήταν επιτυχία μόνο η πρόκριση το 2004. Αλλά στην Ιβηρική η Εθνική ομάδα οργίασε. Υπό τις οδηγίες του Ότο Ρεχάγκελ, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ξεπερνούσε τον πήχη σε κάθε παιχνίδι και ο στόχος άλλαζε κάθε μέρα. Ο γερμανός τεχνικός και οι διεθνείς τρέλαναν τον κόσμο και περισσότερο από όλους τους διοργανωτές Πορτογάλους τους οποίους νίκησαν 1-0 με γκολ του Άγγελου Χαριστέα. Η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπήκε στη δεκάδα των μεγαλύτερων ανατροπών - εκπλήξεων της τελευταίας δεκαετίας, ενώ στην έναρξη οι εταιρείες στοιχημάτων έδιναν απόδοση 100 προς 1 στο ενδεχόμενο να φθάσει στην κορυφή της Ευρώπης.


ΣΙΔΝΕΪ - ΠΕΚΙΝΟ Πέρα από τα σύνορα
Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της δεκαετίας (27οι της ιστορίας) έγιναν στο Σίδνεϊ η Κάθι Φρίμαν άναψε το βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Σίδνεϊ, σε μία κίνηση που συμβόλισε τη συμφιλίωση των Αβοριγίνων (σ.σ. από τους οποίους κατάγεται η διάσημη αθλήτρια) με τους Αυστραλούς. Τη σκυτάλη πήρε η Αθήνα και ακολούθησε η "Φωλιά του πουλιού", όπως ονομάζεται το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, που φιλοξένησε την εντυπωσιακή τελετή έναρξης στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες της δεκαετίας. Πρόσωπο της διοργάνωσης -και όχι μόνο- αναδεικνύεται ο τζαμαϊκανός σπρίντερ Ουσέιν Μπολτ, που συντρίβει τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 και τα 200 μέτρα.


Ο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ Η... κουτουλιά της δεκαετίας
Η στιγμή που σημάδεψε όσο καμία άλλη το Μουντιάλ της Γερμανίας το καλοκαίρι του 2006 ήταν η κεφαλιά του Ζινεντίν Ζιντάν στον Μάρκο Ματεράτσι στην παράταση του τελικού ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία (κ.α. 1-1, πεν. 3-5), με αποτέλεσμα ο διαιτητής Οράσιο Ελιζόντο να αποβάλλει τον γάλλο σταρ. Στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του ο "Ζιζού" δεν άντεξε το πολύ ξύλο, αλλά και τα… "γαλλικά" του αντιπάλου του και του έριξε εκτός φάσης μια απίστευτη κουτουλιά. Λίγους μήνες αργότερα η σκηνή αυτή ενέπνευσε κάποιους και την έκαναν ηλεκτρονικό παιχνίδι για τους φαν του Ζιντάν, ο οποίος αργότερα απένειμε τα εύσημα στον διαιτητή που τον έστειλε στα αποδυτήρια.


ΦΕΝΤΕΡΕΡ: Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ
Η κατάκτηση του Γουίμπλεντον από τον Ρότζερ Φέντερερ στις 5 Ιουλίου 2009 επιβεβαίωσε αυτό που λίγο πολύ όλοι είχαν ως δεδομένο. Το γεγονός δηλαδή ότι ο Ελβετός είναι ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών, ξεπερνώντας τον Πιτ Σάμπρας. Αυτό ισχύει και βάσει των τίτλων που έχει κατακτήσει, καθώς είναι ο μοναδικός με 15 τρόπαια Γκραν Σλαμ. Ο χαρακτηρισμός "βασιλιάς" δεν είναι τυχαίος και μάλιστα συνδέεται άρρηκτα με τον τόπο καταγωγής του, τη Βασιλεία.


ΙΣΙΝΜΠΑΓΕΒΑ: Η "ΤΣΑΡΙΝΑ"
Έχει αποκληθεί… θηλυκός Μπούμπκα, ο οποίος, άλλωστε, είναι ο μέντοράς της. Η Ελένα Ισινμπάγεβα στις 22 Ιουλίου του 2005 σπάει το “φράγμα” των πέντε μέτρων σε μίτινγκ που διεξήχθη στο Λονδίνο. Η “τσαρίνα των αιθέρων” συνέχισε τις πτήσεις και μέχρι τώρα κατάφερε να καταρρίψει μέχρι στιγμής 24 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ της εκπληκτικής της σταδιοδρομίας!


ΧΑΜΙΛΤΟΝ: ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ
Ο Λιούις Χάμιλτον στέφθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2008 στο Ιντερλάγκος ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία της Φόρμουλα 1 ύστερα από ένα γκραν πρι με απρόσμενα δραματικό φινάλε, όπου ο βρετανός οδηγός της Μακ Λάρεν κινδύνευσε να χάσει τον τίτλο στον 69ο και προτελευταίο γύρο, όταν προσπεράστηκε από τον Φέτελ, κατάφερε όμως να το (ξανα)κερδίσει 500 μέτρα πριν από τη “σκακιστική” σημαία, χάρη σ' ένα προσπέρασμα σε βάρος του Γκλοκ.


ΤΖΟΟΥΝΣ: ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ
Ραγισμένο είδωλο. Στις 5 Οκτωβρίου του 2007 η Μάριον Τζόουνς μετά την ομολογία της ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών, παρέδωσε τα πέντε μετάλλια (3 χρυσά, 2 χάλκινα) που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις των διεθνών αθλητικών οργάνων. Η ενέργειά της αυτή έγινε κατά τα φαινόμενα για να αντιμετωπιστεί με επιείκεια από την αμερικανική δικαιοσύνη, γιατί κατηγορήθηκε για οικονομικής φύσεως αδικήματα.

15 Ιανουαρίου η δίκη για τα τέλη κυκλοφορίας



Στις 15 Ιανουαρίου 2010 ορίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η δικάσιμος για την αίτηση που κατέθεσε το ΙΝΚΑ κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας. Την ίδια μέρα λήγει και η δεκαπενθήμερη παράταση για την πληρωμή τους ή την κατάθεση των πινακίδων.

Για τη διευκόλυνση του κοινού οι ΔΟΥ παρέμειναν ανοιχτές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέχρι τις 15:00.

Εν τω μεταξύ, όσοι πλήρωσαν υπέρογκα ποσά για τα τέλη κυκλοφορίας του 2010 εμφανίζονται δύσπιστοι. Ζητούν δε από την κυβέρνηση να διευκρινιστεί ο τρόπος διόρθωσης των αδικιών, για τις οποίες έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου. Επικρατέστερο σενάριο θεωρείται ο συμψηφισμός με τα τέλη του 2011.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από διακόσιες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας κατέθεσαν τις πινακίδες.

2010. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ


Στο κυνήγι των αποδείξεων ρίχτηκαν οι φορολογούμενοι με την αλλαγή του χρόνου.

Οι περισσότεροι ζητούσαν και λάμβαναν αποδείξεις από νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία που ήταν ανοιχτά αυτές τις ημέρες.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες, καθώς ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποιες καταναλωτικές δαπάνες θα μπαίνουν στις φορολογικές δηλώσεις και σε ποιο ποσοστό θα είναι η έκπτωση.

Το κίνητρο που δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους συγκεντρώνουν αποδείξεις είναι διπλό, αφού αφενός θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ύψους του αφορολογήτου ορίου και αφετέρου θα μπορεί ο φορολογούμενος να έχει επιπλέον έκπτωση φόρου, ιδιαίτερα για εκείνους με μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010


Γεγονότα

366 - Οι Αλαμανοί εισβάλλουν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
1688 - Ο Αρχιστράτηγος της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας Φραντσέσκο Μοροζίνι εγκαταλείπει την Αθήνα, λόγω επιδημίας. Στη συνέχεια η πόλη καταστράφηκε από τους Τούρκους.
1823 - Άγριες σφαγές Χριστιανών στις επαρχίες Λασιθίου και Μιραμπέλλου από τους Τούρκους.
1905 - Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν το Πορτ-Άρθουρ.
1910 - Το Βασίλειο της Ελλάδας καθορίζει επίσημα την Κυριακή ως ημέρα αργίας.
1913 - Ναυμαχία της Λήμνου και εξουδετέρωση του Τουρκικού Στόλου από το Ναύαρχο Κουντουριώτη επί του Θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ».
1920 - (2-14/1): Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνδιάσκεψης Ειρήνης στο Παρίσι αποέχεται το σύμφωνο Τιτόνι-Βενιζέλου, βάσει του οποίου η Βόρεια Ήπειρος παραχωρείται στην Ελλάδα.
1937 - Η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία υπογράφουν το Σύμφωνο της Μεσογείου.
1945 - Ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας σχηματίζει κυβέρνηση με επιδίωξη τη καταστολή του κουμουνιστικού στασιαστικού κινήματος (Δεκεμβριανά)
1959 - Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημόπλοιο με κατεύθυνση τη Σελήνη. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο «Λούνα 1», το οποίο θα περάσει 4.600 μίλια μακριά από το δορυφόρο της Γης και θα χαθεί στο διάστημα.
2008 - Το αργό πετρέλαιο ξεπερνά για πρώτη φορά τα 100 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.
[Επεξεργασία] Γεννήσεις
1920 - Ισαάκ Ασίμωφ, Αμερικανός συγγραφέας.
1972 - Χρήστος Μελέτογλου, Έλληνας πρώην αθλητής του στίβου

Θάνατοι

1950 - Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Δημοφιλής Έλληνας μουσουργός, ο δημιουργός της ελληνικής οπερέτας.
1990 - Ευάγγελος Αβέρωφ, Έλληνας πολιτικός
1999 - Σεμπάστιαν Χάφνερ, Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας
[Επεξεργασία] Ορθόδοξη Εκκλησία
Προεόρτια των Φώτων
Σιλβέστρου πάπα Ρώμης (†335)
Κοσμά Α' αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του θαυματουργού (1075-1081)
Ιερομάρτυρος Θεαγένους, επισκόπου Παρίου (†320)
Μαρτύρων Βασιλείου του εξ Αγκύρας, Θεοπέμπτου, Θεοπίστου, Σεργίου, Ισιδώρου
Νεομάρτυρος Γεωργίου του Ίβηρος, του εν Μυτιλήνη (†1770)
Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ (†1833)
Οσίων Θεοδότης (μητρός αγ. Αναργύρων), Μάρκου του κωφού, Σιλβέστρου και Νείλου
Δικαίων Σειριόλου και Ιουλιανής

Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

ισχύον εορτολόγιο

Βασιλείου του Μεγάλου και Γρηγορίου Ναζιανζηνού, επισκόπων
[Επεξεργασία] παραδοσιακό εορτολόγιο

Όγδοη ημέρα από τη γιορτή του πρωτομάρτυρος Στεφάνου