BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ZanteMan - Αφιερωμένο



Κάντε κλικ στο για να κρυώσει Animations για το MySpace προφίλ σας
Σήμερα γιορτάζει ούλη η Ζάκυθος
Σήμερα γιορτάζει το Φιόρο του Λεβάντε
Σήμερα γιορτάζει η Ιθάκη μου
Σήμερα γιορτάζει η γυναίκα της Ζωής μου
Δ ι ο ν υ σ ί α
που μου έφερε την Ελπίδα
που μου έδωσε την Ελπίδα


Χρόνια σας Πολλά



ZanteMan

" Μάτια μου μεγάλα ... μάτια μελαγχολικά "
Για σένα.....




ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σήμερα λόγω της εορτής του Αγιου Διονυσίου, το ZanteMan, δεν θα έχει καμία άλλη ανάρτηση. Θα επανέλθουμε αύριο.


ZanteMan - Αφιερωμένο (9)

ZanteMan - Αφιερωμένο (8)

ZanteMan - Αφιερωμένο (7)

ZanteMan - Αφιερωμένο (6)

ZanteMan - Αφιερωμένο (5)

ZanteMan - Αφιερωμένο (4)

ZanteMan - Αφιερωμένο (3)

Αν μαγαπάς...

ZanteMan - Αφιερωμένο (2)

αν μαγαπάς...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009


Γεγονότα


920. - Ο Καίσαρ Ρωμανός Α' στέφεται συμβασιλεύς του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ' του Πορφυρογέννητου από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νικόλαο Α' τον Μυστικό στην Κωνσταντινούπολη.

942. - Δολοφονείται ο Γουλιέλμος Α' της Νορμανδίας.

1600 - Παντρεύονται ο Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας και η Μαρία των Μεδίκων.

1718 - Η Μεγάλη Βρετανία κηρύττει τον πόλεμο στην Ισπανία.

1777 - Η Γαλλία αναγνωρίζει επισήμως την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

1867 - Συγκροτείται η πρώτη υπηρεσιακή κυβέρνηση στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αριστ. Μωραϊτίνη.

1903 - Πραγματοποιείται στη Βόρειο Καρολίνα η πρώτη πτήση παγκοσμίως με μηχανοκίνητο αεροπλάνο, από τους αδελφούς Ράιτ.

1913 - Στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου υποβάλλεται το «Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας», με το οποίο η Βόρειος Ήπειρος παραχωρείται στην Αλβανία, παρά τη διεθνή κατακραυγή. Στις αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως οι Πρεσβευτές των Μ. Δυνάμεων τής επιδίδουν διακοίνωση, με την οποία της γνωστοποιούν ότι οριστική απόφαση για την παραχώρηση των νήσων του Αιγαίου στην Ελλάδα ήταν εξαρτώμενη από την πλήρη συμμόρφωσή της στους όρους του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας.

1915 - Βομβαρδισμός της Θεσσαλονίκης από γερμανικά αεροπλάνα.

1935 - Πρώτη πτήση του Douglas DC-3.

1944 - Η Γερμανοί εξαπολύουν την τελευταία μεγαλη τους αντεπίθεση στις Αρδέννες εναντίον των Αμερικανών, προσπαθώντας να τους σταματήσουν πριν περάσουν τα σύνορα του Λουξεμβούργου και του Βελγίου.

1991 - Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ και ο Μπόρις Γέλτσιν συμφωνούν να διαλύσουν την ΕΣΣΔ και να κηρύξουν μια νέα Κοινοπολιτεία την Πρωτοχρονιά.

1997 - Ενα Yakovlev Yak-42 των Αερογραμμών "Aerosvit" από την Οδησσό της Ουκρανίας για Θεσσαλονίκη, χάνει επαφή με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Μακεδονία και συντρίβεται στα Πιέρια Όρη στη δεύτερη προσπάθεια προσγείωσης του. Οι επιβάτες και το πλήρωμα, σύνολο 70 άνθρωποι, 41 εκ των οποίων Έλληνες, πέθαναν.

2003 - Κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας του Άρχοντα των Δακτυλιδιών, Η Επιστροφή του Βασιλιά

2003 - Ολοκληρώνεται η δίκη της «17 Νοέμβρη», με την ανακοίνωση των ποινών για τους 15 καταδικασθέντες.

Γεννήσεις

1973 - Γρηγόρης Αρναούτογλου, Έλληνας τηλεπαρουσιαστής

Θάνατοι

1273 - Τζελαλεντίν Ρουμί, Πέρσης ποιητής και μυστικιστής

1830 - Σιμόν Μπολιβάρ, Νοτιοαμερικανός ηγέτης απελευθερωτικών κινημάτων

1857 - Φράνσις Μποφόρ, Ιρλανδός υδρογράφος

1944 - Βασίλι Καντίνσκι, Ρώσος ζωγράφος

Προσοχή στην υπνική άπνοια


Τα τελευταία χρόνια μεγάλη σημασία έχει δοθεί στις διαταραχές του ύπνου και συγκεκριμένα στο Σύνδρομο Άπνοιας κατά τον Ύπνο. Πιο ειδικά, η διακοπή της αναπνοής για διάστημα μεγαλύτερο των 10 δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια του ύπνου ορίζεται ως άπνοια. Με την απώλεια της φυσιολογικής αναπνοής μειώνεται το οξυγόνο στο αίμα με αποτέλεσμα να διεγείρεται ο εγκέφαλος και να διακόπτει τον βαθύ ύπνο προκειμένου να επανέλθει ο τόνος των μυών και να επιτραπεί εκ νέου η αναπνοή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταργείται η ρυθμιστική λειτουργία του βαθέως ύπνου.


Η Υπνική Άπνοια έχει ενοχοποιηθεί μέχρι σήμερα κυρίως για μια σειρά από καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως αρρυθμίες και εμμένουσα υπέρταση. Αφορά όλες τις ηλικίες αλλά η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου υπολογίζεται σε 20-25% των ανδρών και 16-20% των γυναικών ηλικίας 40 έως 70 ετών. Ως αιτιολογικοί παράγοντες έχουν αναφερθεί η παχυσαρκία, διάφορα νευρομυικά νοσήματα, το φύλλο [οι άνδρες περισσότερο], η ηλικία, η λήψη αλκοόλ, τα υπνωτικά φάρμακα, το κάπνισμα, η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, ο υποθυροειδισμός και διάφορες ανατομικές ανωμαλίες του ρινοφάρυγγα.

Τα βασικά συμπτώματα της Υπνικής Άπνοιας είναι το ροχαλητό, ο ανήσυχος και ταραγμένος ύπνος, οι διακοπές της αναπνοής όπως τις αντιλαμβάνεται ουσιαστικά ο σύντροφος, η νυκτερινή συχνουρία, η νυκτερινή εφίδρωση, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας, το αίσθημα κόπωσης, ο πρωινός πονοκέφαλος, η κατάθλιψη, η ελάτωση της ερωτικής επιθυμίας και οι διαταραχές της στύσης. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ποσοστό άνω του 50% των ανδρών ηλικίας 40 έως 70 ετών παρουσιάζουν κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία και οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό.

Διάφορες καταστάσεις που μπορεί να είναι συνέπεια του Συνδρόμου της Υπνικής Άπνοιας περιλαμβάνουν το έμφραγμα του μυοκαρδίου, την καρδιακή ανεπάρκεια, τη στηθάγχη, την επιληψία, το σύνδρομο υποαερισμού και παχυσαρκίας, τη στυτική δυσλειτουργία, τις καρδιακές αρρυθμίες, την υπέρταση, καθώς και τα τροχαία ατυχήματα.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος έγκειται στην απώλεια βάρους, τη διακοπή του καπνίσματος, την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, ειδικά πριν τον ύπνο, και σε πιο βαριές περιπτώσεις στη χρήση προσθετικών ενδοστομικών βοηθημάτων για τη διευκόλυνση της αναπνοής, καθώς και των συσκευών θετικής πίεσης CPAP.

Αν επομένως κάποιος εμφανίζει ροχαλητό, σεξουαλικά προβλήματα, αισθάνεται κουρασμένος την ημέρα, ξυπνάει συχνά τη νύχτα για να ουρήσει, έχει πρωινούς πονοκεφάλους, νυστάζει την ημέρα ή όταν οδηγεί ή βλέπει τηλεόραση, ή έχει αδυναμία συγκέντρωσης ή απώλεια μνήμης την ημέρα θα πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο για υπνοαπνοϊκό σύνδρομο. Η αρχική αξιολόγηση γίνεται από τον Πνευμονολόγο με τη χρήση ερωτηματολογίου που αφορά τόσο στη συμπεριφορά κατά τον ύπνο, όσο και στη συμπεριφορά κατά την ημέρα. Η περαιτέρω διερεύνηση γίνεται με την ειδική συσκευή ανίχνευσης της Υπνικής Άπνοιας, η οποία τοποθετείται εύκολα πριν τον ύπνο στον καρπό με υφασμάτινο περικάρπιο. Την επόμενη ημέρα τα αποτελέσματα της εξέτασης αναλύονται από το γιατρό με ειδικά προγράμματα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, και αφού εκτιμηθούν τίθεται ή όχι η διάγνωση.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας και οι συνέπειές του αντιμετωπίζονται πλέον αποτελεσματικά και ανώδυνα. Με την αντιμετώπιση του οργανικού προβλήματος και την καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού αντιμετωπίζεται μεταξύ των άλλων και η διαταραχή της στύσης σε σημαντικό βαθμό.

Εν κατακλείδει, το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, η σωστή φυσική εξέταση του ασθενούς και ο ειδικός εργαστηριακός έλεγχος θα οδηγήσουν στις περισσότερες περιπτώσεις στη διάγνωση των διαταραχών του ύπνου. Το Σύνδρομο της Υπνικής Άπνοιας πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη στη διερεύνηση των προβλημάτων της σεξουαλικής ζωής λόγω της αυξημένης συχνότητάς του στο γενικό πληθυσμό.