Χιλιάδες Αϊτινοί περιφέρονται στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς αναζητώντας ένα γιατρό, τρόφιμα, νερό ή κάποιο όχημα που θα μπορούσε να τους απομακρύνει από την πόλη όπου η ένταση αυξάνεται, η βοήθεια αργεί να φτάσει και η μυρωδιά της σήψης πλανάται στην ατμόσφαιρα.
Πολλές ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, η πόλη είναι γεμάτη με πτώματα. Όσα δεν έχουν τοποθετηθεί στα πεζοδρόμια ή στην άκρη του δρόμου είναι ακόμη θαμμένα κάτω από τα ερείπια των σπιτιών που κατέρρευσαν.
"Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι βρίσκονται ακόμη εκεί κάτω", δήλωσε ο Μποζιέ Λουί, φοιτητής της ιατρικής, δείχνοντας μια σχολή νοσοκόμων από την οποία δεν απέμειναν παρά μόνο ερείπια. Από την Τετάρτη ο Μποζιέ ψάχνει ανάμεσα στις πέτρες και τα χαλάσματα των τοίχων και της οροφής. Μέχρι στιγμής όμως έχει βρει μόνο πτώματα και η ελπίδα να ανασύρει κάποιον ζωντανό εξανεμίζεται όσο περνούν οι ώρες.
Σταδιακά όμως ο θυμός αντικαθιστά τον τρόμο των πρώτων ωρών. "Από τη στιγμή του σεισμού, οι ηγέτες μας δεν απευθύνθηκαν ούτε μια φορά στο λαό. Σύμφωνοι, κι αυτοί επηρεάστηκαν από την καταστροφή, αλλά θα έπρεπε τουλάχιστον να πουν κάτι", υποστήριξε ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών.
Μια ανθρωποθάλασσα έχει ξεχυθεί στους δρόμους, κρατώντας στα χέρια ότι σώθηκε, αναζητώντας κάποιο ασφαλές μέρος ή μεταφορικό μέσο για να εγκαταλείψουν την πόλη. Πολλοί προσπαθούν από μικρά ραδιοφωνάκια να μάθουν ποιες περιοχές της χώρας έχουν πληγεί λιγότερο. Όμως τα καύσιμα σπανίζουν και ο μοναδικός τρόπος για να φύγουν από την πρωτεύουσα είναι πεζή.
"Οι μετασεισμοί είναι πολύ δυνατοί. Είναι αδύνατον να κοιμηθούμε κάτω από μια στέγη μετά απ' ότι έγινε", υπογράμμισε μια γυναίκα που προσπαθούσε να φύγει μαζί με τον άνδρα και τις δύο κόρες της.
Η οχλοβοή του δρόμου διακόπτεται μερικές φορές από πυροβολισμούς. Η έλλειψη νερού και τροφίμων έχει σπρώξει στα άκρα ορισμένους Αϊτινούς και οι έμποροι φοβούνται ότι θα ακολουθήσει πλιάτσικο. "Αν δεν έρθει η διεθνής βοήθεια, η κατάσταση μπορεί πολύ γρήγορα να επιδεινωθεί. Δεν έχουμε ούτε νερό, ούτε τρόφιμα", σημείωσε μια γυναίκα.
Χιλιάδες είναι οι Αϊτινοί που διαμαρτύρονται πως ακόμη δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια, ότι η βοήθεια που τους υποσχέθηκαν δεν υπάρχει. "Θέλουμε περισσότερους γιατρούς και λιγότερους δημοσιογράφους", είπε χαρακτηριστικά ένας άνδρας βλέποντας να περνάει ένα ξένο τηλεοπτικό συνεργείο.
"Προς το παρόν έχουμε διαταγή να μαζέψουμε τους νεκρούς από τους δρόμους. Μετά, θα δούμε πώς θα ψάξουμε για αυτούς που είναι κάτω από τα ερείπια", δήλωσε ένας αστυνομικός. Πολλοί όμως δεν μπορούν να περιμένουν. Ελπίζοντας να βρει κάποιους επιζώντες, ένας νεαρός ρίχτηκε στα ερείπια ενός σχολείου, παρά τον κίνδυνο να θαφτεί και ο ίδιως ζωντανός. "Πρέπει να κάνουμε κάτι. Το να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια είναι η χειρότερη λύση", είπε ο ίδιος.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν δήλωσε απόψε ότι θα ταξιδέψει "πολύ σύντομα" στην Αϊτή.
Η άφιξη της βοήθειας από την Αϊτή παρεμποδίζεται από το επίπεδο των υποδομών της, εξήγησε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, που ανέφερε ότι "σύντομα θα βελτιωθεί" η αμερικανική επιμελητειακή υποστήριξη προς το Πορτ-ο-Πρενς. "Έχουμε συγκεντρωμένα πολλά φορτία. Μας εμποδίζει για την ταχεία διεκπεραίωση του έργου η κακή κατάσταση των αϊτινών υποδομών", τόνισε ο κ. Φίλιπ Κρόουλι. Εξήγησε ότι στο διεθνές αεροδρόμιο στο Πορτ-ο-Πρενς δεν μπορεί να προσγειωθούν ανά 24ωρο περισσότερες από 90 πτήσεις, λόγω της έκτασής του.
Ένα δεύτερο αεροδρόμιο η Αϊτή θα έχει, όταν καταπλεύσει στα ανοιχτά της πρωτεύουσάς της το αεροπλανοφόρο "Καρλ Βίνσον" με τα 19 μεγάλα ελικόπτερά του, τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός τώρα είναι να "στηθεί" πρόχειρο ελικοδρόμιο κοντά στο Πορτ-ο-Πρενς και να μεταφέρονται εκεί μεγάλες ποσότητες νερού για τους εκατοντάδες χιλιάδες σεισμόπληκτους.
Ανέφερε τέλος ότι θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ το νοσοκομείο και το λιμάνι του Γκουαντάναμο (Κούβα), αλλά και τα λιμάνια και νοσοκομεία της γειτονικής με την Αϊτή Δομινικανής Δημοκρατίας, αφού στην Αϊτή κανένα λιμάνι και σχεδόν κανένα νοσοκομείο δεν λειτουργούν, προσωρινά.
Η ανοικοδόμηση της Αϊτής είναι "τώρα προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο στις Βρυξέλλες που έχει ως στόχο τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Στις 50.000 τα θύματα
Μεταξύ 40.000 και 50.000 είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού στην Αϊτή, δήλωσε στον Παναμά, ο Χαβιέρ Καστεγιάνος, διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού. Εκτίμησε δε ότι ο σεισμός επηρέασε τη ζωή περίπου 3.000.000 ανθρώπων, δηλαδή πάνω από το μισό πληθυσμό της Αϊτής.
"Οι αριθμοί που έχουν σημασία είναι αυτοί που αναφέρονται από την κυβέρνηση (της Αϊτής) και η κυβέρνηση της Αϊτής μιλά για 40.000 έως 50.000 νεκρούς", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαβιέρ Καστεγιάνος. Πρόσθεσε εξάλλου ότι "το μέγεθος ενός τέτοιου σεισμού μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικό αριθμό νεκρών και οι αριθμοί που αναφέρονται από την αϊτινή κυβέρνηση δεν απέχουν από την αλήθεια".
"Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύονται, αλλά επίσης μεγάλος αριθμός που δεν έχουν εισαχθεί σε κλινικές, ή σε κέντρα υγείας", πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, εκτιμώντας ότι οι οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια τους στη ζώη του Πουέρτο Πρινσίπε είναι περίπου 200.000.
Ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό μπορεί να ανέλθει από 50.000 έως 100.000 άτομα εκτιμά ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΡΑΗΟ).
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, ανακοίνωσε πως περίπου 7000 θύματα από το σεισμό της Τρίτης έχουν ήδη ενταφιαστεί.
"Έχουμε ήδη θάψει 7000 πτώματα σε έναν ομαδικό τάφο", είπε ο Πρεβάλ στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, όπου συνόδευε τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λεονέλ Φερνάντες, τον πρώτο ξένο ηγέτη που επισκέφθηκε την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Ο Φερνάντες είπε ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που χρειάζεται η Αϊτή είναι βοήθεια για να θάψει τους νεκρούς της.
300.000 άστεγοι
Τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη στέγη τους από τον σεισμό στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής, όπου καταστράφηκε το 10% των κατοικιών, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
"Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μας, το 10% των κατοικιών στο Πορτ-ο-Πρενς καταστράφηκε, πράγμα που σημαίνει ότι 300.000 άνθρωποι είναι άστεγοι", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
Τριάντα Αϊτινοί απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια και εντοπίστηκαν 23 επιζώντες
Τριάντα Αϊτινοί απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια κτιρίων στο Πορτ-ο-Πρενς από το γαλλικό συνεργείο διάσωσης, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.
"Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια φάση έκτακτης ανάγκης, για κάποιες ημέρες ακόμη. Το ουσιαστικό είναι να βρεθούν επιζώντες", προσέθεσε.
"Μας απομένουν 4,5, ίσως 8 ημέρες. Μετά, αυτοί που αγνοούνται θα είναι, αν δεν γίνει κάποιο θαύμα, νεκροί. Όμως δεν έχουμε φτάσει εκεί", σημείωσε ο γάλλος υπουργός.
Συνολικά 100 μέλη του συνεργείου διάσωσης της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας καταβάλλουν αυτήν τη στιγμή προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων στην αϊτινή πρωτεύουσα, ενώ χθες Πέμπτη διέσωσαν οκτώ ανθρώπους, επτά Αμερικανούς και μία Αϊτινή, από τα ερείπια του ξενοδοχείου Μοντάνα στο Πορτ-ο-Πρενς.
Παράλληλα η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε σήμερα ότι τα διεθνή σωστικά συνεργεία εντόπισαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας 23 επιζώντες στα ερείπια του ξενοδοχείου αυτού, στο οποίο διαμένουν οι περισσότεροι ξένοι αξιωματούχοι στο Πορτ-ο-Πρενς, αλλά δεν διευκρίνισε την εθνικότητά τους.
Την ίδια στιγμή ο γάλλος υπουργός Συνεργασίας Αλάν Ζουαγιαντέ δήλωνε ότι υπάρχουν φόβοι για την απώλεια τουλάχιστον 20-30 γάλλων πολιτών που διαμένουν στο Πορτ-Ο-Πρενς, η τύχη των οποίων αγνοείται. "Υπάρχουν τουλάχιστον 20 με 30 Γάλλοι οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν αναφέρει ότι είναι καλά και δεν το έχουν κάνει, αυτό αφήνει να εννοηθεί το χειρότερο. Φοβόμαστε ότι αγνοούνται", σημείωσε. Στην Αϊτή ζουν περίπου 1.400 Γάλλοι, εκ των οποίων οι 1.200 στο Πορτ-Ο-Πρενς.
Όσον αφορά τώρα τις διεθνείς προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στα θύματα του φονικού σεισμού, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι κυβερνήσεις και οι οργανώσεις ανά τον κόσμο έχουν δεσμευτεί για τη χορήγηση πάνω από 268 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο κύριος όγκος των χρημάτων αυτών προέρχεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεσμεύτηκαν για 100 εκατ.δολάρια και την Παγκόσμια Τράπεζα, που δεσμεύτηκε για το ίδιο ποσό. Μεγάλη βοήθεια προσφέρει επίσης η Ευρώπη --4,37 εκατομμύρια η ΕΕ, 10 η Βρετανία, 4,37 η Ισπανία και 2,17 η Γερμανία. Η Ολλανδία δεσμεύτηκε για 2,91 εκατομμύρια και η Ελβετία για 1,9.
Η Κίνα επίσης ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 1 εκατομμύριο, ενώ προσφορές για δωρεές έγιναν και από ιδιώτες και άλλες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, σύμφωνα με διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ο Ερυθρός Σταυρός.
Ωστόσο το ποσό αυτό δεν επαρκεί και σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, οι διάφορες υπηρεσίες του θα απευθύνουν άμεσα έκκληση για τη συγκέντρωση περίπου 550 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθηθούν οι επιζώντες του σεισμού.
"Αργότερα σήμερα στη Νέα Υόρκη θα γίνει έκκληση για τη συγκέντρωση περίπου 550 εκατομμυρίων δολαρίων", δήλωσε από τη Γενεύη η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Κορίν Μόμα-Βάνιαν.
Στο μεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε σήμερα ότι η διανομή τροφίμων και εξοπλισμού είναι δύσκολη σε ορισμένες τοποθεσίες της Αϊτής λόγω των προβλημάτων ασφάλειας που υπάρχουν, ενώ ο ΟΗΕ δεσμεύτηκε να στείλει περισσότερους κυανόκρανους στη χώρα, αν χρειαστεί, για να βοηθήσουν την τοπική αστυνομία στην τήρηση της τάξης και στην εγγύηση της ασφάλειας των μελών των ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Η ΕΕ ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη διοργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της Αϊτής από τις εφημερίδες.
"Δεν είχα ενημερωθεί" για τη διάσκεψη, σημείωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Ελληνική συμπαράσταση
Το Υπουργείο των Εξωτερικών ανταποκρινόμενο στην ανάγκη άμεσης βοήθειας προς τον λαό της Αϊτής αποστέλλει την Τρίτη το πρωϊ και εφόσον οι συνθήκες στην Αϊτή το επιτρέψουν, ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απ' ευθείας πτήση Μπόινγκ 747, ανακοίνωσε το Υπουργείο. Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά το σεισμό, ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης κατόρθωσε ύστερα από επίμονες προσπάθειες να εξασφαλίσει τη χορηγία αεροσκάφους από την εταιρεία Hellenic Imperial Airways, η οποία θα προσφέρει περισσότερο και από το 50% του κόστους μετάβασης.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την προσπάθεια αρωγής που καταβάλλει το Υπουργείο για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης και υπερθεμάτισε ζητώντας να συντονιστεί η προσπάθεια από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε η χώρα μας να προσφέρει ουσιαστική και έγκαιρη βοήθεια προς την Αϊτή, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η αποστολή αποτελείται από περίπου 25 υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες -αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού.
Ο Υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι η Ελλάδα αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200. 000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Εξ άλλου, τα υπουργεία Προστασίας του πολίτη, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια της άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.
Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.
Επίσης, ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.
Όσοι πολίτες επιθυμούν να πληροφορηθούν την τύχη των συγγενών τους, ή άλλων προσώπων, ή να δώσουν κάποια πληροφορία για Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή για τουριστικούς ή εμπορικούς σκοπούς, μπορούν να καλούν στο 210-3681212, 210-3681730 και 210-3681350.