BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη


Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει πολλές χώρες της Ευρώπης, με καταρρακτώδεις βροχές, έντονες χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες. Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια, ενώ πολλά οδικά δίκτυα έχουν κλείσει. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στοίχισαν τη ζωή σε αρκετά άτομα ενώ τουλάχιστον 15 πέθαναν στην Πολωνία.

Στην Πολωνία, οι θερμοκρασίες από το βράδυ του Σαββάτου ως το πρωί της Κυριακής έπεσαν μέχρι και στους -20 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να μην αντέξουν. Η αστυνομία απευθύνθηκε στους πολίτες και τους κάλεσε, όταν βλέπουν αστέγους ή μεθυσμένους ανθρώπους στους δρόμους να το αναφέρουν στις αρχές.

Στη Γερμανία όπου το θερμόμετρο έπεσε μέχρι και τους -33,6 βαθμούς Κελσίου, έχασε τη ζωή του ένας άστεγος άνδρας, δύο γυναίκες σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα λόγω του παγετού και στην Αυστρία, άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν λόγω της κακοκαιρίας.

Ο 46χρονος άστεγος βρέθηκε νεκρός στην πόλη Μανχάιμ και είχε καταφύγει σε ένα πρώην κέντρο διαλογής αλληλογραφίας. Έπεσε να κοιμηθεί στο τσιμεντένιο πάτωμα, ωστόσο, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, δεν άντεξε το πολικό κρύο.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφτηκε στην κοινότητα Φούντενζεε της Βαυαρίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πάντως, στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας, η θερμοκρασία κυμαίνονταν γύρω στους -10 βαθμούς: - 11 στο Βερολίνο, το Μόναχο και το Ροστόκ, -14 στη Λειψία, τη Στουτγάρδη και τη Νυρεμβέργη, -12 στη Φρανκφούρτη και την Κολωνία.

Το Βερολίνο έχει καλυφθεί από χιόνι και οι τουρίστες που δεν προνόησαν να έχουν μαζί τους χοντρά ρούχα κατέφυγαν σε σταθμούς του μετρό και σε καφετέριες για να ζεσταθούν. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή και τη Δεύτερα.

Ένας άστεγος Πολωνός βρέθηκε, επίσης, νεκρός, πιθανώς από το κρύο, σε κεντρικό δρόμο της Μασαλίας στη νοτιοανατολική Γαλλία. Η σορός τους νεαρού άνδρα, εντοπίστηκε το βράδυ του Σαββάτου έξω από την κεντρική είσοδο κτιρίου από έναν διερχόμενο που ειδοποίησε την αστυνομία. Το 40% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Ρουασί της Γαλλίας ακυρώθηκε.

Για τρίτη συνεχή ημέρα χιονίζει στη Βρετανία, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένεται και ισχυρή χιονοθύελλα.

Το πιο κρύο Σαββατοκύριακο του χρόνου ζει η Ιταλία με ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν το θάνατο ενός ανθρώπου, αλλά και σοβαρά προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο και τα δρομολόγια των αεροπλάνων.

Ένα τρένο στη γραμμή Σασάρι-Κιλιβάνι της Σαρδηνίας εκτροχιάστηκε το πρωί της Κυριακής με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο μηχανοδηγός του και να τραυματιστεί ελαφρά ένας επιβάτης. Οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο νησί έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Πολλά αεροδρόμια, όπως αυτά της Φλωρεντίας, της Μπολόνια, της Ρώμης και της Βενετίας έκλεισαν εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης. Διακόπηκαν, επίσης, τα δρομολόγια των πλοίων προς τα νησιά της περιοχής της Καμπανίας και της Σικελίας.

Λόγω του χιονιού αναβλήθηκαν και πολλοί ποδοσφαιρικοί αγώνες που ήταν προγραμματισμένοι για το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή.

Έντονες χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες παρέλυσαν και τα Βαλκάνια.

Περίπου 50 οδηγοί κοντά στην πόλη Ποζάρεβετς της ανατολικής Σερβίας ακινητοποιήθηκαν εξαιτίας της χιονόπτωσης. Μετά από ώρες τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να τους μεταφέρουν σε κοντινό ξενοδοχείο.

Από χιόνια έχει καλυφθεί και η επαρχία της Βοϊβοντίνα στη βόρεια Σερβία, προκαλώντας χάος στους δρόμους.

Στη Βουλγαρία, περίπου 130 πόλεις και χωριά, καθώς και περιοχές της Σόφιας έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για επιδείνωση των φαινομένων τις προσεχείς ημέρες. Στην Αλβανία μεγάλο μέρος της περιφέρειας του Αργυροκάστρου παραμένει από το Σάββατο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι έντονες βροχές έχουν προκαλέσει και διαβρώσεις στο οδικό δίκτυο.


Στη Βοσνία μεγάλα είναι τα προβλήματα στους δρόμους, ενώ στην Κροατία διακόπηκε για ώρες η σιδηροδρομική σύνδεση Ζάγκρεμπ και Σπλιτ.

Αρκετοί δρόμοι στο Μαυροβούνιο έχουν κλείσει εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης, ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η μετακίνηση λόγω του πάγου και της χαμηλής θερμοκρασίας.

Προβλήματα υπάρχουν και στη Ρουμανία, όπου έχουν κλείσει αρκετοί δρόμοι, καθώς το χιόνι σε ορισμένες περιοχές φτάνει σε ύψος τα δυόμισι μέτρα.

Σφοδρή κακοκαιρία και στις ΗΠΑ

Ισχυρή χιονοθύελλα έπληξε το Σάββατο την ανατολική πλευρά των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άτομα.

Χάος επικράτησε στα αεροδρόμια, ενώ πολλές πολιτείες βυθίστηκαν για ώρες στο σκοτάδι. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προειδοποίησαν για σοβαρή επιδείνωση του καιρού με ισχυρούς ανέμους, πλημμύρες και χιόνι που ξεπερνά τους 60 πόντους. Οι μετερεωλόγοι κάνουν λόγο για τη χειρότερη χιονοθύελλα της δεκαετίας.

Κάτοικοι της βόρειας Καρολίνα και της Μασαχουσέτης μιλούν για πρωτοφανή κακοκαιρία, που σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται να συνεχιστεί ώς το βράδυ της Κυριακής.

Μάλιστα, οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μη βγαίνουν από το σπίτι της ασκόπως.

Το κύμα κακοκαιρίας κατευθύνεται προς τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη.

Τη νύχτα έκλεισε το αεροδρόμιο του Ρίγκαν, ενώ ακυρώθηκαν οι περισσότερες πτήσεις από τη Βαλτιμόρη και υπήρξαν και πολύωρες καθυστερήσεις. Προβλήματα και στους δρόμους από τη χιονοθύελλα.

Ο Σαμαράς δίνει «χαρτοφυλάκιο» στον Κ. Μητσοτάκη


Τέσσερις νέους τομεάρχες όρισε σήμερα η Ρηγίλλης. Στους νέους «σκιώδεις υπουργούς» περιλαμβάνονται νέα πρόσωπα, ενώ αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως υπεύθυνου για τον τομέα Περιβάλλοντος.

Το «χαρτοφυλάκιο» της Παιδείας – που είχε προταθεί, μαζί με το Πολιτισμού, στην Ντόρα Μπακογιάννη - πήρε η βουλευτής Α΄ Αθηνών, Ελίζα Βόζεμπεργκ, ενώ η βουλευτής Ρεθύμνου, Όλγα Κεφαλογιάννη – που είχε στηρίξει την υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη - αναλαμβάνει τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης.

Την ευθύνη του τομέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων θα έχει ο βουλευτής Βοιωτίας, Μιχάλης Γιαννάκης, ενώ για την Αγροτική Ανάπτυξη ο βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης.

Ο τομέας Δημοσίων Έργων ανατέθηκε στον βουλευτή Ημαθίας, Μιχάλη Χαλκίδη, ενώ στον βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης, Σταύρο Καλαφάτη, ανατέθηκε ο τομέας Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ο τομέας Υγείας περνά στον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριο Σαλμά και ο τομέας Δικαιοσύνης στον βουλευτή Β' Πειραιώς, Τάσο Νεράτζη.

Ο βουλευτής Λακωνίας, Αθανάσιος Δαβάκης, αναλαμβάνει τον τομέα Πολιτισμού, ενώ ο βουλευτής Πιερίας, Κώστας Κουκοδήμος αναλαμβάνει τον τομέα Αθλητισμού.

Στον τομέα Περιφερειακής Πολιτικής τοποθετείται ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρης Σταμάτης, ενώ στον τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας, ο βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Απάντηση σε Μαρκόπουλο
Σκληρή απάντηση στον βουλευτή Κ. Μαρκόπουλο, που είχε επικρίνει την πρόσφατη παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έδωσε ο διευθυντής του γραφείου του τέως πρωθυπουργού. «Θεωρώ υποχρέωση να ζητήσω συγγνώμη, για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη, διότι πράγματι διέπραξε το βαρύ ατόπημα να μιλήσει για τη βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας, χωρίς προηγουμένως να πάρει την άδεια του κ. Κ. Μαρκόπουλου» δήλωσε ο Γιάννης Πευκιανάκης.

Πανιώνιος-Ολυμπιακός 96-94


Στο κλειστό της Αρτάκης αναβίωσαν στιγμές του μεγάλου Πανιώνιου. Με τον Γιάννη Καλαμπόκη να θυμίζει... Μπένατσεκ, να έχει 6/7 τρίποντα, να πετυχαίνει το νικητήριο καλάθι και να "σκοτώνει" τον Ολυμπιακό, οι "κυανέρυθροι" επικράτησαν 96-94 στην παράταση στη μεγαλύτερη εφετινή νίκη τους.

Έτσι κρίθηκε
Ο Ολυμπιακός άργησε πολύ να μπει στο κλίμα του αγώνα. Δεν ήταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει την ορμή του Πανιώνιου και προτού ανασυνταχθεί είχε ήδη βρεθεί στο -12 (21-9). Άλλοτε ο Καλαμπόκης και ο Έρτσεγκ, άλλοτε ο Ράις και ο Παπανικολάου πλήγωναν τη διάτρητη άμυνα των "ερυθρόλευκων", οι οποίοι χωρίς καλά ποσοστά στην επίθεση και πολλές φορές βεβιασμένες επιλογές ήταν δύσκολο να ακολουθήσουν τον αντίπαλο ρυθμό. Στο 10’ το σκορ ήταν 32-17, ενώ στο 12’ 36-20, αντικατοπτρίζοντας πλήρως τη διαφορά των δύο ομάδων στο παρκέ.

Η εικόνα άλλαξε μόνο όταν οι παίκτες του Γιαννάκη σάρωναν το ένα μετά το άλλο τα ριμπάουντ. Ο Τσίλντρες πήρε πρωτοβουλίες τελειώνοντας επιθέσεις και ο Ολυμπιακός, αφού έριξε τη διαφορά στους δέκα (37-27), άρχισε να τη ροκανίζει. Ορθολογικό μπάσκετ και σε διάστημα πέντε λεπτών η ομάδα του Πειραιά είχε επιστρέψει οριστικά (45-44). Μάλιστα στο 23’ ισοφάρισε (52-52) με τον Βούισιτς και στο 24’ πέρασε (ξανά) μπροστά (54-56). Ήταν πια ξεκάθαρο πως οι "ερυθρόλευκοι" ήλεγχαν με τον τρόπο που ήθελαν το παιχνίδι.

Όχι πως ο Πανιώνιος έπαψε να προσπαθεί. Κάθε άλλο. Γιατί και όρθιος έμεινε (ο Καλαμπόκης σκόραρε από το κέντρο για το 68-71 στη λήξη της τρίτης περιόδου) και ισοφάρισε (74-74 με τον Έρτσεγκ). Πέτυχε δε κάτι αντίστοιχο ακόμη κι όταν οι "ερυθρόλευκοι" προηγήθηκαν 74-81, αφού με σερί 9-0, το οποίο ολοκληρώθηκε με γκολ-φάουλ του Μπράιαντ, προσπέρασαν 83-81. Οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν στο 89-84 του Πανιώνιου και με τρίποντο του Παπαλουκά έφτασαν στο 89 στο 38’. Οι δυο ομάδες έχασαν διαδοχικές επιθέσεις (ο Ολυμπιακός είχε την τελευταία) και οι διαφορές τους κρίθηκαν στην παράταση.

Εκεί το 89-89 έμεινε για 2:30, με τον Μπουρούση να "σπάει" την ισοπαλία (89-91). Ο Ολυμπιακός διατήρησε το προβάδισμα μέχρι το 91-94 από τρίποντο του Τεόντοσιτς. Μετά... σκοτοδίνη. Ο Πανιώνιος το εκμεταλλεύτηκε δεόντως. Μείωσε 93-94 με τον Μπράιαντ, ισοφάρισε 94-94 με 1/2 βολές από τον Παπανικολάου και πήρε τη νίκη με το μπάσιμο του τεράστιου Γιάννη Καλαμπόκη (96-94) μπροστά στον Κλέιζα. Ο Τεόντοσιτς ανέλαβε την οργάνωση της τελευταίας επίθεσης. Μιας επίθεσης λίγων δευτερολέπτων. Τα... θαλάσσωσε. Λάθος πάσα και άστοχο σουτ στη συνέχεια.


Το αστέρι

Πραγματικός ηγέτης ο Γιάννης Καλαμπόκης. Ξέρεις ότι όταν η μπάλα... ζεματάει ο ίδιος θα πάρει την ευθύνη να τελειώσει, έτσι ή αλλιώς, τη φάση. Οι 28 πόντοι όλοι φαρμάκι για τον Ολυμπιακό. Ιδίως οι τελευταίοι δύο του, οι νικηφόροι. Είχε ακόμη 6/7 τρίποντα, το ένα από το κέντρο του γηπέδου. Όλα τα έκανε και πολλά παραπάνω. Έπαιξε και για τον Ζορόσκι που ήταν με πολιτικά.
Απογοήτευση

Ο Μίλος Τεόντοσιτς δεν ήταν αρνητικός γιατί είχε 3/11 τρίποντα. Όμως στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού θόλωσε. Η λάθος πάσα του στέρησε από την ομάδα του μια λογική επίθεση και το δικαίωμα να διεκδικήσει είτε άλλα πέντε λεπτά (με δίποντο) είτε τη νίκη (με τρίποντο).
Σχόλιo

Αλήθεια είναι πως είχαμε υποτιμήσει τις δυνατότητες του Πανιώνιου. Πού έκρυβε τέτοιο πάθος στα προηγούμενα παιχνίδια του; Σίγουρα ο Ολυμπιακός ως αντίπαλος δημιουργεί άλλο κίνητρο. Όμως οι παίκτες του Μάρκοβιτς έκαναν ένα σχεδόν άρτιο ματς. Με τον Καλαμπόκη σούπερ, τον Ράις να κάνει το καλύτερο παιχνίδι του, τον Παπανικολάου να δίνει λύσεις σε κρίσιμα σημεία, τον Έρτσεγκ να τιμωρεί την πρώην ομάδα του, οι "κυανέρυθροι" πέτυχαν τη νίκη της σεζόν. Ο Ολυμπιακός έδωσε πολλά δικαιώματα. Αμυντικά ήταν κακός. Επιθετικά στηρίχθηκε στο ταλέντο κι όχι στην ομαδικότητα. Ρίσκαρε κι έχασε.

Τα δεκάλεπτα: 32-17, 48-46, 68-71, 89-89 (κ.α) 96-94

Η ιστορία του λουκουμιού στο πέρασμα του χρόνου


Με άρωμα τριαντάφυλλου, γαρίφαλου, κανέλας και γεύση γλυκιά που χαρίζει απόλαυση στον ουρανίσκο έφτασε από τα σαράγια και τα χαρέμια των oθωμανών σουλτάνων μέχρι τις μέρες μας το λουκούμι, το μικρό αυτό γλύκισμα που ακόμη και σήμερα στα παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας συνοδεύει τον ψημένο στη χόβολη καφέ και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κεράσματος στα ορθόδοξα μοναστήρια.

Ο θρύλος λέει ότι …

Η ιστορία του τούρκικου λουκουμιού, αυτού που οι αγγλοσάξωνες ονομάζουν «Turkish Delight», ανάγεται στα τέλη του 18ου αιώνα. Κατά μία εκδοχή, ο καταγόμενος από το Καστάμονου ζαχαροπλάστης Χατζή Μπεκίρ επινόησε το λουκούμι όταν άκουσε το σουλτάνο να φωνάζει οργισμένος επειδή έσπασε το δόντι του από τη σκληρή καραμέλα που έτρωγε, και να απαιτεί ένα μαλακό γλυκό. Έσπευσε στο μικρό ζαχαροπλαστείο, που είχε ανοίξει στο Μπαχτσέκαπι της Κωνσταντινούπολης, έριξε μέσα στο καζάνι νερό, ζάχαρη, αλεύρι, κιτρικό οξύ και ροδόνερο και άρχισε να το ανακατεύει για ώρες ολόκληρες μέχρι που έγινε ένα διάφανο, κολλώδες μείγμα, το οποίο έχυσε πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια αλειμμένη με αμυγδαλέλαιο, και το άφησε να κρυώσει. Ύστερα, το έκοψε σε μικρά κομματάκια, μια μπουκιά το καθένα, και τα πασπάλισε με ζάχαρη. Δοκίμασε το γλυκό, ήταν μαλακό και ευκολομάσητο. Είχε «γεννηθεί» το περίφημο ραχάτ λουκούμ που χάρισε το αξίωμα του αρχιζαχαροπλάστη του Παλατιού στον Χατζή Μπεκίρ.

Κατά μια άλλη εκδοχή, ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίντ ο Α΄, μην αντέχοντας την γκρίνια των γυναικών του και των εκατοντάδων παλλακίδων που είχε στο χαρέμι του, κάλεσε στο σαράι τού Τοπ Καπί τους καλύτερους ζαχαροπλάστες και τους ζήτησε να φτιάξουν ένα γλυκό που θα γλύκαινε τις γυναίκες ώστε να σταματήσουν τις φωνές και τα παράπονα. Το λουκούμι ήταν το γλυκό που επέλεξε.

Ο Χατζή Μπεκίρ

Ο Χατζή Μπεκίρ ξεκίνησε το 1777 από το Καστάμονου για να φτάσει στην Πόλη για να ανοίξει εκεί, στο Μπαχτσέκαπι, ένα μικρό εργαστήριο ζαχαρωτών και λουκουμιών και να εξελιχθεί σε αρχιζαχαροπλάστη του Παλατιού. Την τέχνη του συνέχισε ο γιος του, Μεχμέτ Μουχιντίν εφέντη, και ο εγγονός του, Αλί Μουχιντίν Χατζή Μπεκίρ. Μετά το θάνατο του Αλί Μουχιντίν Χατζή Μπεκίρ (απόγονου του πρώτου Χατζή Μπεκίρ) το 1974, κληρονόμησαν την επιχείρηση οι θυγατέρες του και τη διεύθυνσή της ανέλαβε ο γαμπρός του, Ντογάν Σαχίν. Ο Σαχίν αναστήλωσε το μαγαζί του Χατζή Μπεκίρ στο Μπαχτσέκαπι και σήμερα είναι ακριβώς έτσι όπως ήταν όταν πρωτοάνοιξε.

Αναφερόμενος στα μυστικά της τέχνης του λουκουμιού ο Ντογάν Σαχίν λέει ότι η συνταγή δεν είναι κάτι σαν κρατικό μυστικό, αλλά είναι θέμα επαγγελματικού ήθους, επαγγελματικής λεπτότητας , επιλογής των πρώτων υλών και ψησίματος. «Η αρχή μας είναι να τηρούμε την παράδοση και το επαγγελματικό ήθος», υποστηρίζει.

Ο Χατζή Μπεκίρ, σύμφωνα με τον Σαχίν, χρησιμοποίησε αρχικά ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή μείγμα μελιού με πετιμέζι. Το 1811, όταν ένας Γερμανός δημιούργησε το νισεστέ (άμυλο) ο Χατζή Μπεκίρ το χρησιμοποίησε για να αντικαταστήσει το αλεύρι που έβαζε στα λουκούμια κι έτσι τους έδωσε μια σατινένια υφή.

Την εποχή που πρωτοδημιουργήθηκαν τα λουκούμια το όνομά τους ήταν «Ραχάτουλ Χουλκούμ» που σήμαινε "αυτό που ανακουφίζει το λάρυγγα". Το λουκούμι προέκυψε από την παραφθορά αυτής της ονομασίας. Στις αρχές του 18ου αιώνα ένας Άγγλος τουρίστας αγόρασε από την Κωνσταντινούπολη λουκούμια του Χατζή Μπεκίρ και τα μετέφερε στην Ευρώπη. Επειδή δεν ήταν εύκολο να προφέρει την ονομασία «Ραχάτουλ Χουλκούμ» τα μετονόμασε σε «Turkish Delight».

Με το πέρασμα του χρόνου η τεχνολογία μπήκε και στην επιχείρηση λουκουμιών Χατζή Μπεκίρ. Τους εργάτες που ανακάτευαν επί ώρες ολόκληρες με τις κουτάλες τα καζάνια όπου έβραζε το μείγμα των λουκουμιών αντικατέστησαν οι μηχανές, ενώ η φωτιά από τα ξύλα που άναβαν κάτω από τα καζάνια αντικαταστάθηκε με φωτιά από προπάνιο.

Ο Χατζή Μπεκίρ έγινε σύμβολο μιας εποχής. Ο Μαλτέζος ζωγράφος Πρετσιόζι απεικόνισε τον Χατζή Μπεκίρ στο έργο του «Ζαχαροπλάστης», το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Τα λουκούμια του Χατζή Μπεκίρ μπήκαν στα τραγούδια και στις σελίδες της λογοτεχνίας. «Και του Χατζή Μπεκίρ λουκούμ ο αναστεναγμός του» τραγουδούσαν οι παλαιότεροι. Η Μαρία Ιορδανίδου δεν παρέλειψε να βάλει στις σελίδες της «Λωξάνδρας» τα λουκούμια του Χατζή Μπεκίρ, ενώ η κόρη του εμίρη της Μέκκας πριγκίπισσα Μιχμπάχ Χαϊντάρ στο τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου της «Αραμπέσκ» με τίτλο «Ο δημιουργός του τούρκικου λουκουμιού» αναφέρεται στον Χατζή Μπεκίρ και το μαγαζί του.

Σύντομα, το λουκούμι ξεπέρασε τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έγινε το αγαπημένο γλύκισμα του Μεγάλου Ναπολέοντα και πολύ αργότερα του Άγγλου πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ ενώ λέγεται πως ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο δεν περνούσε μέρα χωρίς να φάει ένα λουκούμι. Από τη γοητεία του λουκουμιού δεν ξέφυγε ούτε η περίφημη κινηματογραφική «Τζίλντα» και σύζυγος του Αγά Χαν, η Ρίτα Χέιγουορθ. Ένας Τούρκος δημοσιογράφος επέμενε να κάνει μία συνέντευξη μαζί της, αλλά αντιμετώπιζε τη μόνιμη άρνησή της. Τελικά, κατάφερε να πάρει τη συνέντευξη. Πώς; Προσφέροντας στη Χέιγουορθ ένα κουτί λουκούμια. Πρόσφατα, μια παιδική ταινία, «Τα χρονικά της Νάρνια», εκτίναξε στα ύψη τις πωλήσεις λουκουμιού στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς όλοι έσπευδαν να δοκιμάσουν αυτό το γλυκό με το οποίο η Λευκή Μάγισσα της ταινίας δελέασε τα τέσσερα παιδιά που την πολεμούσαν.

Η τέχνη του λουκουμιού στην Ελλάδα

Στη χώρα μας η τέχνη του λουκουμιού έφτασε από την Πόλη στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Με το πέρασμα των χρόνων οι Έλληνες λουκουμοποιοί έβαλαν καινούργια στοιχεία στην κλασική συνταγή και τα λουκούμια έγιναν μέρος και της ελληνικής παράδοσης. Σήμερα, τα λουκούμια παράγονται σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά εκείνα που φημίζονται είναι της Σύρου, το σουτσούκ λουκούμ της Κομοτηνής και μια παραλλαγή τους οι ακανέδες των Σερρών.

Τα λουκούμια της Σύρου

Την τέχνη του λουκουμιού την έφεραν στη Σύρο από την Κωνσταντινούπολη Χιώτες τεχνίτες οι οποίοι πρόσθεσαν στις πρώτες ύλες τη χιώτικη μαστίχα. Η πρώτη καζανιά στη Σύρο μπήκε το 1832, ενώ η πρώτη επίσημη σφραγίδα λουκουμοποιού ήταν του Σταματελάκη και εμφανίστηκε το 1837.

Λέγεται πως εκείνο που κάνει τα συριανά λουκούμια μοναδικά είναι το υφάλμυρο νερό της Σύρου. Οι βιοτεχνίες λουκουμιών, που ήταν κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις, (όπως ο Συριανός λουκουμοποιός Αντώνης Λειβαδάρας, ο νεότερος) αναπτύχθηκαν στη Σύρο από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄60.

Ο παππούς και συνονόματος του Αντώνη Λειβαδάρα ξεκίνησε να φτιάχνει λουκούμια το 1923 και το 1933 βραβεύτηκε στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ το 1936 πήρε βραβείο και στην Παγκυκλαδική Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων. Στη συνέχεια, την τέχνη του τη συνέχισαν τα παιδιά του, Ανδρέας και Ευάγγελος και σήμερα τα εγγόνια του, Αντώνης και Βασίλης.

«Παλιά, τα λουκούμια τα φτιάχνανε σε καζάνια πάνω στο τζάκι και ανακάτευαν τα υλικά με ξύλινες κουτάλες. Αργότερα, το τζάκι το αντικατάστησε το πετρέλαιο και σήμερα χρησιμοποιούμε προπάνιο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Λειβαδάρας, που μεγάλωσε ανάμεσα στα λουκούμια, καθώς δούλευε τα καλοκαίρια στο εργαστήριο του παππού και του πατέρα του. «Από τότε», συνεχίζει, «η γεύση του λουκουμιού που φτιάχνουμε δεν άλλαξε. Βέβαια, παλιά υπήρχαν μόνο γεύσεις τριαντάφυλλο και μαστίχα. Στη συνέχεια φτιάξαμε λουκούμια και με άλλες γεύσεις όπως φιστίκι, σοκολάτα, καρύδια με μέλι, ινδική καρύδα, σουσάμι κλπ. Εκείνο που κάνει τα συριανά λουκούμια διαφορετικά από τα άλλα δεν είναι μόνο το νερό της Σύρου, αλλά και το γεγονός ότι εμείς χρησιμοποιούμε μαζί με το νερό και το άμυλο ζάχαρη και όχι γλυκόζη. Φυσικά, είναι και η τέχνη, πρέπει να είσαι συνέχεια από πάνω και να προσέχεις. Αλλιώς είναι να τα ψήνεις όταν φυσάει βοριάς και αλλιώς όταν φυσάει νοτιάς». Τέλος, ο Αντώνης Λειβαδάρας αποκαλύπτει πως ένα άλλο μυστικό είναι ότι εξακολουθεί να τηρεί τη δοσολογία που έχει από τη συνταγή του παππού του και να μετράει τα υλικά σε οκκάδες.

Τα σουτζούκ λουκούμ της Κομοτηνής

Τα περίφημα σουτζούκ λουκούμ της Κομοτηνής παρασκευάζει σήμερα στο εργαστήριό του ο 29χρονος Χασάν Χασάν. Ο πατέρας του, Μεχμέτ Χασάν, ξεκίνησε το 1958 (σε ηλικία 15 ετών) να μαθαίνει την τέχνη του ζαχαροπλάστη-λουκομοποιού. «Εκείνη την εποχή» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνταξιούχος σήμερα Μεχμέτ Χασάν, «δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση για λουκούμια. Έμαθα την τέχνη εργαζόμενος σε ζαχαροπλαστεία της Κομοτηνής, ανάμεσα στα οποία και εκείνο του Φεχμί. Αργότερα το 1970 άνοιξα δικό μου ζαχαροπλαστείο, αλλά επειδή το σουτζούκ λουκούμ άρχισε να έχει ζήτηση άφησα τη ζαχαροπλαστική και άρχισα να φτιάχνω μόνο λουκούμια». Εκείνο που κάνει το σουτσούκ λουκούμ να διαφέρει από τα άλλα, εξηγεί ο Μεχμέτ Χασάν, είναι τα περασμένα σε σπάγκο καρύδια που έχει στο εσωτερικό του και φυσικά η μορφή του που μοιάζει με σουτζούκι (μεγάλο λουκάνικο). Για να το φάει κανείς θα πρέπει πρώτα να το κόψει. «Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι ζάχαρη, γλυκόζη, νισεστές, νερό και καρύδια, και φυσικά η τεχνική. Το μυστικό είναι στην τεχνική, αλλά αυτό δεν μπορώ να σας το περιγράψω», προσθέτει ο Μεχμέτ Χασαν. Ο γιος του Μεχμέτ, ο Χασάν Χασάν, αν και σπούδασε πληροφορική, προτίμησε, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να ασχοληθεί με την επιχείρηση του πατέρα του. «Έμαθα πώς φτιάχνονται τα λουκούμια από πολύ μικρός, καθώς τα καλοκαίρια δούλευα στο εργαστήριο του πατέρα μου. Το σουτζούκ λουκούμ το έφτιαχναν ανέκαθεν στην Κομοτηνή, δεν ξέρω από πότε, αλλά ο πατέρας μου βελτίωσε τη συνταγή. Όταν βγήκε στη σύνταξη ανέλαβα εγώ την επιχείρηση και με την ίδια συνταγή φτιάχνουμε και σήμερα τα σουτζούκ λουκούμ και τα διαθέτουμε σε όλη την Ελλάδα», λέει ο Χασάν Χασάν.
Οι ακανέδες Σερρών

Μια παραλλαγή των λουκουμιών είναι οι ακανέδες των Σερρών. Εκτός από ζάχαρη, νισεστέ και νερό περιέχουν και βούτυρο. Ο Αριστείδης Ρούμπος, παιδί προσφυγικής οικογένειας, έμαθε να φτιάχνει ακανέδες από τους Τούρκους που εκείνη την εποχή ζούσαν στο Λαϊλιά και άνοιξε μαγαζί το 1927. «Μικρό παιδί ακόμη έπαιρνε την τάβλα με τους ακανέδες κι έβγαινε να τους πουλήσει στο σταθμό των τρένων. Είχε φτιάξει μια παράγκα δίπλα στο σπίτι κι εκεί τους έφτιαχνε. Απ΄ αυτόν μάθαμε την τέχνη εγώ κι ο αδελφός μου, ο Δημήτρης», διηγείται ο Κωνσταντίνος Ρούμπος, γιος του Αριστείδη. Την τέχνη τη συνεχίζουν σήμερα στις Σέρρες τα εγγόνια Αριστείδη Ρούμπου, Γιώργος και Αριστείδης οι οποίοι φτιάχνουν καθημερινά φρέσκους ακανέδες που τους πουλούν μόνο λιανικώς στο μαγαζί τους.

«Το μυστικό των ακανέδων είναι το βούτυρο και φυσικά η τέχνη στο ψήσιμο και το βράσιμο. Χρησιμοποιούμε επίσης νισεστέ και ζάχαρη που παίρνουμε από το εργοστάσιο ζαχάρεως», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Ρούμπος που άρχισε να φτιάχνει ακανέδες από την ηλικία των 15 ετών. Αν και συνταξιούχος, πλέον, λατρεύει την τέχνη του και γι' αυτό ξυπνάει από τις 6.30 το πρωί για να ανάψει τα καζάνια. «Παλιά, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Επρεπε να ανάψουμε να κάρβουνα και να ανακατεύουμε για ώρες ολόκληρες με το χέρι. Από το ΄80 και μετά αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε ρεύμα και μηχάνημα για να ανακατεύει το μείγμα. Όλα αυτά είναι μεγάλη ευκολία, όμως παλιά το βούτυρο ήταν από ζώα που έβοσκαν χορτάρι, το βράζαμε και μοσχοβολούσε. Σήμερα, τα ζώα εκτρέφονται σε κτηνοτροφικές μονάδες και τρέφονται με ζωοτροφές γι' αυτό κι έχει αλλάξει και η γεύση και η μυρωδιά του βουτύρου. Η συνταγή του ακανέ είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιούσε ο πατέρας μου, αλλά το βούτυρο δεν είναι πια αυτό που ήταν», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Ρούμπος.

Όσο για την ονομασία του ακανέ, θυμάται πως ο πατέρας του έλεγε ότι οι Τούρκοι τον έλεγαν «χακανέ χελβά» (σ.σ. πιθανόν να προέρχεται από το χακάν που τουρκικά σημαίνει πρίγκιπας, να ήταν δηλαδή ο χαλβάς του πρίγκιπα) και στη συνέχεια από παραφθορά έγινε ακανές.

Νοβότνι: «Ελλάδα και Ισπανία δεν κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν»


Η Ελλάδα και η Ισπανία δεν κινδυνεύουν να απολέσουν την πιστοληπτική τους φερεγγυότητα, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του προς το αυστριακό περιοδικό PROFIL το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚT, Έβαλντ Νοβότνι.

Η Ελλάδα και η Ισπανία θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες προκειμένου να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους και το εμπορικό τους ισοζύγιο, όσο το δυνατόν συντομότερα. Αυτό δηλώνει στο πλαίσιο συνέντευξής του προς το αυστριακό περιοδικό PROFIL το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι. «Οι δύο νοτιοευρωπαϊκές χώρες δεν κινδυνεύουν να απολέσουν την πιστοληπτική τους φερεγγυότητα, αλλά όποιος είναι μέλος της ευρωζώνης οφείλει να ευθυγραμμίζεται με τους συμπεφωνημένους κανόνες», τόνισε ο κ. Νοβότνι, σύμφωνα με προδημοσίευση που φιλοξενούν σήμερα οι γερμανικές εφημερίδες.

Πολύπλοκη η κατάσταση στην ευρωζώνη

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία, Τόμας ΣτράουμπχαρΤην ίδια ώρα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (HWWI), Τόμας Στράουμπχαρ, μιλώντας στο Ασοσιέιτεντ Πρες, χαρακτήρισε πολύπλοκη την κατάσταση στην ευρωζώνη εξαιτίας κάποιων χωρών όπως είναι η Ελλάδα, που όπως είπε, κινδυνεύουν να περιέλθουν σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών. «Χωρίς διεθνή βοήθεια δεν θα είναι δυνατή η εξομάλυνση της κατάστασης. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης των κρατικών υποδομών, όπως είδαμε στην περίπτωση της Ανατολικής Γερμανίας στα τέλη της δεκαετίας του 80. Όμως εάν βοηθήσουμε υπάρχει ο κίνδυνος να ενθαρρυνθούν άλλες χώρες της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα χρέη, καθώς θα γνωρίζουν ότι στη χειρότερη περίπτωση θα έλθει βοήθεια από έξω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στράουμπχαρ.

Εκπνέει η προθεσμία διόρθωσης Ε9


Λήγει αύριο Τρίτη 22 Δεκεμβρίου η προθεσμία που έχει δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΠΟΛ. 1144/2009) για τη βελτίωση του περιεχομένου των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) από τους ιδιοκτήτες.

Οι φορολογούμενοι λοιπόν για τους οποίους η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και έχουν λάβει από τη ΓΓΠΣ ειδοποίηση για τη βελτίωση ή διόρθωση των δηλώσεών τους μέσω τηλεφωνικού κέντρου (8011112277) ή μέσω Διαδικτύου (www.e-9.gr) θα πρέπει να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 και έχουν ήδη εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν εντός των προσεχών ημερών εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ έτους 2008 για πλήθος που αντιστοιχεί στο 96% του συνόλου.

Φονικός σεισμός στο Μαλάουι


Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 300 τραυματίστηκαν σήμερα από τον ισχυρό σεισμό, τον δεύτερο μέσα σε δύο εβδομάδες, που σημειώθηκε στο Μαλάουι.

Ο σεισμός σημειώθηκε γύρω στη 1:20 τη νύχτα. Ο επικεφαλής των γεωλόγων της χώρας, Λέοναρτ Καλιντεκάσε, υπολόγισε το μέγεθός του στους 6,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ ενώ το... αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι ήταν 6 βαθμών.

Σύμφωνα με τον Γκαστέν Ματσέκα, έπαρχο της περιοχής Καρόνγκα, στα σύνορα του Μαλάουι με την Τανζανία, τρεις άνθρωποι - μεταξύ των οποίων και ένα παιδί - σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε το σπίτι τους. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι μαθητές που την ώρα εκείνη κοιμόντουσαν στον κοιτώνα ενός οικοτροφείου και θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια.

Η Tara Reid στο Αμερικάνικο Playboy


H Tara Reid γνωστή αμερικανίδα wanna be celecrity, κολλητή της Paris Hilton, πρωταγωνίστρια στο American Pie, (τη θυμόμαστε άλλωστε και από την επίσκεψη που είχε κάνει στην Αθήνα με την κολλητή της φίλη που διατηρούσε σχέση με τον Πάρη Κασιδόκωστα), έκανε γυμνή φωτογράφιση στο αμερικάνικο Playboy επιδεικνύοντας το καινούργιο της στήθος, που κατάφερε να αποκτήσει μετά από 2 αποτυγχημένες εγχειρήσεις προσθετικής. Με καμάρι λοιπόν μας δείχνει τα καινούργια της μεμε. Μπράβο τα κατάφερες επιτέλους.

Λίμνη Παμβώτιδα: σχέδιο προστασίας από το ΥΠΕΚΑ


Τη μετατροπή της λίμνης Παμβώτιδας σε προστατευόμενη περιοχή προβλέπει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο δόθηκε από του υπουργείο Περιβάλλοντος για διαβούλευση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Μεταξύ των άλλων, στο εν λόγω σχέδιο είναι η δημιουργία μεγάλων αδόμητων ζωνών και η προστασία του γειτονικού αισθητικού δάσους.

Δεν προβλέπει όμως δεν προβλέπει ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας για τον υγρότοπο Κατσικά, ενώ επιτρέπει το κυνήγι σε μεγάλο μέρος της έκτασης.

Το εν λόγω σχέδιο έρχεται να αντικαταστήσει την υπουργική απόφαση για την Παμβώτιδα, που ακυρώθηκε το 2007 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος έρχεται να κλείσει το κενό που δημιουργήθηκε στο νομικό καθεστώς προστασίας της περιοχής μετά την προσπάθεια του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ να την καθορίσει με υπουργική απόφαση (λιγότερο «ισχυρή» νομικά από ένα προεδρικό διάταγμα) και τη συνεπακόλουθη απόρριψή της από το ΣτΕ (απόφαση 3595/2007).

Με το διάταγμα η περιοχή χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες: στη χερσαία και υδάτινη περιοχή της λίμνης, στην περιοχή του αισθητικού δάσους Ιωαννίνων, πηγών Κρύας-Τούμπας, τάφρου Λαμψίστας, σπηλαίου Περάματος, στην περιοχή βορειοανατολικά του οικισμού Περάματος και στην περιφερειακή ζώνη.

Τζιά: υπόγειος βιολογικός καθαρισμός



Ο πρώτος υπόγειος βιολογικός καθαρισμός της χώρας, θα λειτουργήσει σε ένα εγκαταλειμμένο λατομείο, έκτασης χιλίων τετραγωνικών μέτρων στην Τζιά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Το συνολικό κόστος των έργων κατασκευής του κτιριακού κελύφους, της επιχωμάτωσης και της μετέπειτα αποκατάστασης του επιφανειακού χώρου εκτιμάται σε περίπου 800.000 ευρώ.

Θα κατασκευαστεί υπόγεια ακριβώς στην είσοδο του νησιού, λίγα μέτρα από τον οικισμό της Κορρησίας.

Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήρι Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Κέας.

«Το βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης λύσης είναι η εκμηδένιση, πρακτικά, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, καθώς δημιουργείται μια υπόγεια, αθέατη υποδομή, χωρίς προβλήματα θορύβου και χωρίς εκπομπές οσμών στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, λύνεται το πρόβλημα της περιβαλλοντικής πληγής από το παλιό λατομείο στην περιοχή του λιμανιού. Με αυτό τον τρόπο, με μια κίνηση, δίνεται ριζική λύση σε δύο μεγάλα προβλήματα του νησιού», δήλωσε ο καθηγητής ΕΜΠ Δ. Καλιαμπάκος, δ/ντής του Εργαστηρίου Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.

«Ηταν μεγάλη πρόκληση για μας να μπορέσουμε να δώσουμε μια σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προέκυπταν τόσο από το βιολογικό καθαρισμό όσο και από το λατομείο. Το πετύχαμε, και μάλιστα αυτή η από κοινού αντιμετώπιση οδηγεί σε σημαντική μείωση του κόστους του έργου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Κέας Ν. Δεμένεγας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Δημοτική Αρχή έχει κάνει όλες τις ενέργειες για να λυθεί το θέμα του βιολογικού καθαρισμού της Κορρησίας, της Ιουλίδας και του Βουρκαρίου. Είχαμε δεσμευτεί για τη γρήγορη διευθέτηση του προβλήματος και τη μεταφορά των εγκαταστάσεων που σήμερα βρίσκονται στο Γιαλισκάρι σε μια μόνιμη θέση. Η πρόταση της υπογειοποίησης του βιολογικού καθαρισμού δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να την προχωρήσουμε άμεσα. Ελπίζουμε να μη “σκαλώσει” σε γραφειοκρατικές δυσκολίες, που κάθε καινούργια ιδέα αντιμετωπίζει».

Να και οι κουραμπιέδες !! (με μαστίχα)


Υλικά:
•700 γραμ. αλεύρι μαλακό


•400 γραμ. βούτυρο φρέσκο (προτείνω κατσικίσιο)


•1 ½ κούπα αμύγδαλα χοντραλεσμένα και ολόκληρα


•½ κούπα ζάχαρη


•2 κρόκοι αβγού


•1 βανίλια


•½ κούπα ζάχαρη


•3-4 σταγόνες ούζο αραιωμένες σε λίγο νερό


•1 κουταλάκι κονιάκ


•1 κουταλάκι τριμμένη μαστίχα


•ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση:
•Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφτατέψει. Κατόπιν ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τη μαστίχα, το κονιάκ και τους κρόκους και συνεχίσουμε το χτύπημα.


•Σιγά σιγά ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι και τα σπασμένα αμύγδαλα.


•Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να κολλήσει στα χέρια μας. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί δεν πρέπει η ζύμη να γίνει πολύ χαλαρή.


•Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε σχήμα μισοφέγγαρο (το σχήμα αυτό είναι πιο δημοφιλές – σας μιλάω εκ πείρας).


•Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες αραιά τον ένα από τον άλλο και πάνω σε κάθε κουραμπιέ βάζουμε ένα ολόκληρο αμύγδαλο.


•Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου και ρίχνουμε το ταψί με τους κουραμπιέδες. Ψήνουμε περίπου 20 λεπτά.


•Μόλις ετοιμαστούν, τους βγάζουμε από το φούρνο κι όταν είναι ακόμα ζεστοί τους ραντίζουμε με ούζο που έχουμε αραιώσει σε νερό. Τέλος, τους τοποθετούμε σε πιατέλα και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.


Καλή επιτυχία

Φτιάξτε Μελομακάρονα



Υλικά:
•9 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
•1 φλ.ζάχαρη
•1 φλ.χυμό πορτοκάλι φρέσκο
•3 φλ.λάδι
•2 κ.γ.baking powder
•1 κ.γ.σόδα μαγειρική
•1 κ.σ.κανελογαρύφαλλα σε σκόνη
•ξύσμα πορτοκαλιού
Yλικά για το σιρόπι:
•4 φλ. νερό
•4 φλ. ζάχαρη
•2 φλ. μέλι
•χυμό απο μισό λεμόνι

Εκτέλεση:


- Σε μεγέλη μπασίνα ενώνουμε και ανακατεύομε πολύ καλά τη ζάχαρη,το χυμό,το λάδι,τη σόδα,τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα.


- Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλέυρι σιγά-σιγά με το baking powder μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη αφράτη ζύμη.


- Πλάθουμε το μελομακάρονα (όχι πολύ μεγάλα γιατί διπλασιάζοντε) τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες αραιά το ένα από το άλλο.


- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20-25 λεπτά.


- Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.


- Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι.


- Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5-6 λεπτά.


- Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.


- Πασπαλίζουμε με κοπανισμένο καρύδι.

Αυξήσεις φωτιά σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά


Νέο τσουνάμι φόρων φέρνει το φορολογικό σύστημα που προωθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου



Τελικά η φτωχή και μεσαία τάξη της πληρώνει. Άνω κάτω η καθημερινότητα των πολιτών από τις αυξήσεις σε είδη που χρησιμοποιούν



Την έναρξη του διαλόγου για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις σηματοδότησε η χθεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Αναφορικά με το νέο φορολογικό πλαίσιο, ξεχωρίζει η προείσπραξη του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας από υπόχρεους στο ΦΜΑΠ, η οποία θα συνοδεύεται με συγκεκριμένα κίνητρα, ενώ έμεινε «ανοιχτή» η πιθανότητα αύξησης στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και στη φορολόγηση των καυσίμων, των ποτών και των προϊόντων καπνού.
Όπως είπε ο υπουργός, οι αντικειμενικές έχουν να αυξηθούν εδώ και αρκετά χρόνια (από το Μάρτιο του 2007, με το τρίτο πακέτο αυξήσεων του Γ.Αλογοσκούφη), ενώ στη φορολόγηση αλκοόλ και καπνού βρισκόμαστε χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αντίστοιχα ανοιχτό έμεινε το θέμα της φορολογίας των καυσίμων.
Σε θεσμικό επίπεδο είναι να αναμορφωθεί το σύνολο του συστήματος, από τη φορολόγηση φυσικών προσώπων ως τη φορολόγηση επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Ο υπουργός σημείωσε ότι τα δημόσια έσοδα μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν διότι είναι πολύ χαμηλά και ότι το κύριο μέρος των φορολογικών εσόδων προέρχεται από ένα μικρό ποσοστό φορολογουμένων, κυρίως μισθωτών μεσαίων εισοδημάτων και υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι μισθωτοί δηλώνουν μέσο εισόδημα 14.400 ευρώ, οι συνταξιούχοι 11.800 ευρώ, οι επιχειρηματίες 10.400 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες 9.000 ευρώ.
Την Τρίτη θα γίνει η πρώτη συνάντηση των συντονιστών του διαλόγου, την Τετάρτη θα ακολουθήσει συνάντηση των ομάδων εργασίας και θα αρχίσει η δημόσια διαβούλευση, με στόχο να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιανουαρίου, ώστε αρχές Μαρτίου να κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.
Οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου είναι αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα να γίνει: γενίκευση του πόθεν έσχες στις δηλώσεις, ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών, φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων, λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων, σύστημα έκπτωσης φόρου μέσω αποδείξεων και φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών προωθεί το διαχωρισμός διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών και την υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και δυνατότητα πρόσβασης στους λογαριασμούς των φορολογικών υπηρεσιών, κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και φορολόγηση των συναλλαγών με off-shore.
Περαιτέρω, στην ακίνητη περιουσία επαναφέρεται ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο από εκείνο που ίσχυε και η εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Παράλληλα, για την ουσιαστική πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής θα γίνονται τα εξής: έλεγχος του "πόθεν έσχες" σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους, ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου, κατάρτιση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ενός προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων, δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο διαδίκτυο (εφαρμογή νόμου 2238/1994) (μετά από συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων).

Σπουδαία νίκη για ΠΑΟΚ στο Παγκρήτιο


Σπουδαία νίκη στο Παγκρήτιο, επί του φορμαρισμένου Εργοτέλη, σημειώσε ο ΠΑΟΚ με 2-0 και σκαρφάλωσε ακόμη πιο ψηλά στη βαθμολογία της Σούπερ Λίγκα. Το «τρίποντο» στον ΠΑΟΚ έδωσαν οι Αραμπατζής στο 52 και ο Βιεϊρίνια στο 65.



Το παιχνίδι ξεκίνησε μέτρια με τις δύο ομάδες να ταλαιπωρούν τη μπάλα στο χώρο του κέντρου. Η πρώτη ευκαιρία του ματς έγινε στο 21 όταν σουτ του Ίβιτς πέρασε λίγο άουτ από την εστία του Αθανασίου, ενώ την ίδια τύχη είχε και σουτ του Μπούντιμιρ στο 35.



Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο σκορ νωρίς με την έναρξη της επανάληψης, όταν στο 52΄ ο Ίβιτς πάσαρε στον Αραμπατζή που από δεξιά σούταρε στην κλειστή γωνία κάνοντας το 0-1. Στο 59΄ σουτ του Τζούνιορ πέρασε μόλις άουτ, για να "κλειδώσει" τη νίκη η μακεδονική ομάδα στο 65΄ με τον Βιεϊρίνια, ο οποίος δέχθηκε πάσα και πάλι από τον
Ίβιτς και πλάσαρε τον Αθανασίου.



Διαιτητής: Τριτσώνης (Αθηνών)



Κίτρινες: Ορφανός, Ρουμπάκης, Τσεσνάουσκις, Λεάλ - Βιεϊρίνια, Κοντρέρας



ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Νίκος Καραγεωργίου): Αθανασίου, Γελαδάρης, Χίμπλινγκερ, Τζούνιορ, Ρουμπάκης, Σασιασβίλι, Ορφανός (84΄ Καρέλης), Φραγκουλάκης (68΄ Κορδονούρης), Τσεσνάουσκις, Μπούντιμιρ, Λεάλ.



ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς, Αραμπατζής, Γκαρσία, Βιτόλο, Τσιρίλο (12΄ Σαβίνι, 49΄ Κοντρέρας), Σορλέν, Παπάζογλου, Μαλεζάς, Λίνο, Βιεϊρίνια, Ίβιτς (86΄ Φωτάκης).

Tί είπες πάλι;


Το βραβείο της ατάκας της εβδομάδας το απονέμουμε στην ΒΙΚΥ ΚΑΓΙΑ.

Θα καταλάβετε παρακάτω......

#Καλομοιρα (καλεσμένη στην Μενεγάκη): Βγαίνω το πρωί από το σπίτι και κάτι έκαναν 2 άντρες και λέω oh my god! Μενεγάκη έχω! Live, θα ανοίξει! Άνοιξε ο δρόμος, τους ευχαριστώ πάρα πολύ.

(πώς συνεννοήθηκαν με τους εργάτες αναρωτιέμαι!)

#Καλομοίρα 2 (δηλώσεις σε Λαμπίρη) : Μην τρελαθούμε, δεν είμαι και Madonna. Όταν είμαι στην Αμερική βοηθάω τους γονείς μου στο εστιατόριο για να ξεκουράζονται κι εκείνοι λίγο.

(Εδώ της βγάζουμε το καπέλο...)

#Μενεγάκη: Ποιο twitter βρε παιδιά; Εγώ τον tweety ξέρω!

(ουδέν σχόλιον)

#Βέρα Λάμπρου: Κάναμε ανασκαφη στη δισκογραφία και βρήκαμε πολλά αγαπημένα τραγούδια.

(Θα γέμισες χώματα φαντάζομαι από την ανασκαφή στη μουσική. Δε σας βάζω βίντεο της ανασκαφής, μην ανησυχείτε)

#Δουκισσα Νομικού: Υπάρχει ανακουφιση που δεν μας έχει πει τίποτα το κανάλι για τα νούμερα.

(Μια και καλή θα σας πει)

#Κώστας Μπίγαλης: Και πες ότι πήρες το βραβείο (x-factor) σε ποια δισκογραφία θα κάνεις καριέρα;;

(Σωστότατο.....)



#Με υπερηφάνεια δηλώνει το Star ότι έχει τις πρώτες αποκλειστικές δηλώσεις του ζεύγους Καγιά-Κριθαριώτης. ΠΡΩΤΗ φορά μιλάει ο Νίκος μαζί με τη Βίκυ.
Αυτές είναι οι αποκλειστικές δηλώσεις του Star (μην τους κλέψουμε την αποκλειστικότητα)

Ρεπόρτερ: Είδαμε πολλά κουστουμια. Θα επιλέγατε να φορούσατε κάποιο στο γάμο σας;

Νίκος: Ε, για τα προσωπικά μου δε θα ήθελα να μιλήσω.

ΤΕΛΟΣ

#Βίκυ Καγιά: Έχω περάσει τρι-χειρότερα (από αυτά του Next Top Model. Έχω ακούσει το εξ αμάξ.

(Ωχ, το μάτι μου!!! Προειδοποίησε πριν τα πετάξεις. Έχω ακούσει τα "εξ αμάξης" λέγεται Βίκυ. Και μετά σου λέει τα μοντέλα θα μορφωθούν μετά. Το "τρι-χειρότερα" είπα να το παραλείψω..... Εδώ πάντως το βίντεο, μήπως δεν με πιστεύετε.)

#Κατερίνα Καραβάτου (στην εκπομπή της): θα δώσουμε από βδομάδα δώρο μια γουρούνα.
από το πάνελ: απ' τον αγρότη;
Καραβάτου: όταν λέμε γουρούνα εννοούμε την γουρούνα, όχι γουρούνα.

(Μας κατατόπισε η Κατερίνα, γιατί μπερδευτήκαμε)

#Βατίδου (για το λόγο που της πετούσαν τόσα λουλούδια): Υπάρχει πολύς κόσμος που δουλεύει το βράδυ και πρέπει να τους σκεφτόμαστε και αυτούς. Έχουν ανάγκη.

(Τους βοηθήσατε τους βραδινούς. Ασχοληθείτε τώρα με τους πρωινούς που έχουν ανάγκη)

Έσπασαν τον κώδικα του καρκίνου


Πραγματική επανάσταση αναμένεται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου μετά την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματός του.

Επιστήμονες από τη Βρετανία κατάφεραν να «ξεκλειδώσουν» το γενετικό κώδικα του καρκίνου του πνεύμονα και του δέρματος, δύο από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου. Πρόκειται για μια επιτυχία που, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, θα φέρει επανάσταση στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, καθώς θα οδηγήσει στην ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων, αλλά και στη δημιουργία εξετάσεων αίματος που θα ανιχνεύουν καρκινικούς όγκους πολύ νωρίς.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιτυχία του «International Cancer Genome Consortium», μιας διεθνούς προσπάθειας επιστημόνων από 10 χώρες, που καταγράφουν τα γονίδια τα οποία προδιαθέτουν για εμφάνιση καρκίνου.

Συγκεκριμένα, η Βρετανία έχει εστιάσει στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού, η Ιαπωνία στον καρκίνο του ήπατος, η Ινδία στον καρκίνο του στόματος, η Κίνα επικεντρώνει τις έρευνές της στον καρκίνο του στομάχου, ενώ τα κέντρα των ΗΠΑ στον καρκίνο των ωοθηκών, του παγκρέατος και του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια σκληρής δουλειάς και γερών οικονομικών επενδύσεων για την ολοκλήρωση της γιγαντιαίας αυτής προσπάθειας.

«Οι κατάλογοι αυτοί θα αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον καρκίνο του κάθε ανθρώπου», δηλώνει ο Βρετανός καθηγητής και επικεφαλής της διεθνούς προσπάθειας, Μάικλ Στράτον. «Ταυτοποιώντας όλα τα γονίδια του καρκίνου θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένα μεταλλαγμένα γονίδια και να γνωρίζουμε ποιοι από τους ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες θεραπείες», τονίζει.

Οι βρετανοί επιστήμονες ξεδίπλωσαν τον γενετικό κώδικα του μελανώματος, ο οποίος, όπως ανακάλυψαν, περιέχει περισσότερα από 30.000 «λάθη» (μεταλλάξεις), τα οποία οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Από την άλλη, ο κώδικας του DNA του καρκίνου του πνεύμονα παρουσίαζε περισσότερα από 23.000 «λάθη», τα οποία σχετίζονταν άμεσα με την έκθεση στον καπνό.

Βάσει αυτού, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένας καπνιστής «επιβαρύνει» το DNA του με μια νέα γονιδιακή μετάλλαξη για κάθε 15 τσιγάρα που καπνίζει.

Όπως εξηγούν, οι περισσότερες από αυτές είναι αβλαβείς, ωστόσο ορισμένες μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου.

Ο δρ. Κάμπελ δήλωσε μάλιστα στην επιθεώρηση «Nature» ότι κόβοντας το κάπνισμα, κάποιος θα μπορούσε με τον καιρό να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα φυσιολογικά πλαίσια.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μάικλ Στράτον δήλωσε: «Υπάρχουν δύο κύριες μορφές καρκίνου στον αναπτυγμένο κόσμο, που γνωρίζουμε πού οφείλονται. Ο καρκίνος του πνεύμονα οφείλεται στον καπνό και το μελάνωμα στην έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Με τη βοήθεια των συγκεκριμένων γονιδιακών αλληλουχιών καταφέραμε να εξερευνήσουμε εις βάθος την προέλευση του κάθε καρκινικού όγκου».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009



Γεγονότα


1522 - Οι εναπομείναντες Ιωαννίτες Ιππότες που υπερασπίζονταν τη Ρόδο παραδίδονται στον Σουλτάνο Σουλεϊμάν Α΄.

1803 - H Γαλλία παραδίδει επισήμως, την κυριαρχία της Λουιζιάνα στις ΗΠΑ.

1860 - H Νότια Καρολίνα γίνεται η πρώτη Πολιτεία, που αποσχίζεται από τις ΗΠΑ, μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού Αβραάμ Λίνκολν στις προεδρικές εκλογές.

1922 - 14 Δημοκρατίες δημιουργούν την Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (Ε.Σ.Σ.Δ.).

1972 - O Κώστας Κολιγιάννης, γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Ε., υποβάλλει για λόγους υγείας την παραίτησή του. Νέος γ.γ. εκλέγεται ο Χαρίλαος Φλωράκης.

1989 - Oι ΗΠΑ εισβάλλουν στον Παναμά.

1995 - O Δημήτρης Τσοβόλας ανακοινώνει την ίδρυση νέου κόμματος με το όνομα ΔΗ.Κ.ΚΙ. (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα).

2007 - Απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστου Ζαχόπουλου, η οποία προκαλεί έντονη σκανδαλολογία.

Γεννήσεις

1901 - Ρόμπερτ Βαν ντε Γκράαφ, Αμερικανός φυσικός και εφευρέτης

1925 - Μπενίτο Λορέντσι, Ιταλός ποδοσφαιριστής

1957 - Άννα Βίσση, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1987 - Ταριέλ Ζιντιρίδης, Έλληνας πρωταθλητής του τζούντο.

Θάνατοι

1968 - Μαξ Μπροντ, εβραϊκής καταγωγής, γερμανόφωνος λογοτέχνης και κριτικός.

1996 - Καρλ Σαγκάν, Αμερικανός αστρονόμος.

1996 - Αμάτα Καμπούα, 68, πρώτος πρόεδρος των Νήσων Μάρσαλ (1979-1996).

Σκληραίνει η Αθήνα τη στάση της για το «Μακεδονικό»


Σκληραίνει η ελληνική κυβέρνηση τη στάση της στο Μακεδονικό, καθώς για πρώτη φορά, εισάγει και γενετικά επιχειρήματα στη συζήτηση. Μέχρι τώρα, η γενετική είχε κρατηθεί μακριά από τις επιχειρηματολογίες των δυο πλευρών.

Έτσι, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ στις 14.12.2009, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ανέφερε: «Η Μακεδονική ταυτότητα είναι μέρος της ταυτότητας κάθε Έλληνα. Δεν τη διαπραγματευόμαστε. Με αυτή γεννιόμαστε, με αυτή πεθαίνουμε και αυτό είναι καλό να το ακούσουν όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά και στη Νέα Υόρκη, και όπου χρειάζεται. Κατοχύρωση της τελικής ονομασίας έναντι όλων με αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων».

Η άποψη του Έλληνα αξιωματούχου, σύμφωνα με την οποία η εθνική συνείδηση αποτελεί μέρος της γονιδιακής μας κληρονομιάς, μάλλον, θα ξενίσει τόσο τους γενετιστές όσο και τους ιστορικούς. Όσον αφορά τους πρώτους, κανένας γενετιστής δεν έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα, ότι η εθνική συνείδηση αποτελεί μέρος του ανθρώπινου DNA. Διότι αυτό θα σήμαινε ότι το DNA των ανθρώπων θα διέφερε ανάλογα με το έθνος στο οποίο ανήκαν -δηλαδή το DNA του Γάλλου θα ήταν διαφορετικό από του Ιταλού κλπ. -κάτι το οποίο δεν έχει τεκμηριωθεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον.

Όμως και οι ιστορικοί θα διαφωνούσαν με την άποψη ότι η εθνική συνείδηση αποτελεί μια σταθερά που παραμένει αμετάβλητη από γενιά σε γενιά. Αντίθετα, η κρατούσα άποψη στη διεθνή ιστοριογραφία είναι ότι τα στοιχεία που συγκροτούν την εθνική συνείδηση ενός λαού αποτελούν το παράγωγο επιλογής μεταξύ διαφόρων εναλλακτικών αφηγημάτων, τα οποία αλλάζουν ανάλογα με την ιστορική εποχή.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η δήλωση του Έλληνα αξιωματούχου για πρώτη φορά θέτει στην ατζέντα της συζήτησης και το θέμα της εθνικής ταυτότητας, και όχι απλά της ονομασίας. Μέχρι σήμερα, η θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν ότι το προς συζήτηση θέμα μεταξύ των δυο χωρών αφορούσε αυστηρά και μόνο το θέμα της ονομασίας. Η Αθηνα αρνείτο σταθερά να συμπεριλάβει στη συζήτηση και άλλα θέματα, όπως την ταυτότητα ή τη γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι η έγερση τέτοιων θεμάτων περιπλέκει τη συζήτηση και απομακρύνει τη λύση. Όμως, η δήλωση του κ. Δρούτσα φαίνεται να δείχνει ότι η Αθήνα εγκαταλείπει αυτή τη θέση.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από την αναφορά του κ. Δρούτσα στην ανάγκη της αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων. Η αλλαγή αυτή δε θα ήταν αναγκαία, αν το πρόβλημα αφορούσε απλά και μόνο το όνομα που θα έχει η χώρα στους διεθνείς οργανισμούς. Αν π.χ. η χώρα ονομάζεται στον ΟΗΕ και στην ΕΕ «Βόρεια Μακεδονία» αυτό δεν απαιτεί Συνταγματική αλλαγή. Η Συνταγματική αλλαγή είναι αναγκαία από τη στιγμή που η ονομασία αυτή θα πρέπει να υιοθετηθεί και στο εσωτερικό της χώρας από τη Διοίκηση και το Κοινοβούλιο.