BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟ - ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΙΘΑΚΗ ΜΟΥ






ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΣΠΥΡΟ

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γεγονότα


627 - Μάχη της Νινευή - Ο Ηράκλειος του Βυζαντίου νικά τους Πέρσες.
1803 - Το Ολοκαύτωμα στο Κούγκι. Ο Ιερομόναχος Σαμουήλ μαζί με πέντε Σουλιώτες, μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθούν αιχμάλωτοι από πολυάριθμους Τούρκους, βάζει φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάσσονται στον αέρα μαζί με πολλούς Τούρκους.
1820 - Οι Σουλιώτες ξαναγυρίζουν στην Πατρίδα τους μετά από συμφωνία με τον Αλή Πασά και παίρνουν μαζί του μέρος στον πόλεμο αυτού με το Σουλτάνο.
1901 - Πρώτη ασύρματη τηλεγραφική μετάδοση διαμέσου του Ατλαντικού από τον Γουλιέλμο Μαρκόνι.
1925 - Ο Ρεζά Παχλαβί καταλαμβάνει την εξουσία στο Ιράν και ανακηρρύσεται Σάχης.
1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ουγγαρία και η Ρουμανία κηρύσσουν τον πόλεμο στις ΗΠΑ. Η Ινδία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία.
1959 - Γίνονται προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, όπου ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος με 66,29% γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την επίσημη ανακήρυξή της, τον Αύγουστο του 1960.
1963 - Η Κένυα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1969 - Η Ελλάδα κάτω από την δικτατορία των συνταγματαρχών, αποπέμπεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.




Γεννήσεις



1821 - Γκυστάβ Φλομπέρ, Γάλλος λογοτέχνης
1915 - Φρανκ Σινάτρα, Αμερικανός τραγουδιστής
1943 - Ζωή Λάσκαρη, Ελληνίδα ηθοποιός
1945- Πόρσια Σίμσον Μίλερ, πρωθυπουργός της Τζαμάικα
1949- Μαρκ Ραβαλομανάνα, πρόεδρος της Μαδαγασκάρης
1955 - Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, πολιτικός και επιχειρηματίας



Θάνατοι




1574 - Σελίμ Β', Οθωμανός Σουλτάνος
1958 - Μιλουτίν Μιλάνκοβιτς, Σέρβος αστρονόμος, γεωφυσικός και πολιτικός μηχανικός
2008 - Τάσσος Παπαδόπουλος, πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σεισμική δόνηση 5,4 ρίχτερ στη Ζάκυνθο



Σεισμός 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 70 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Πώς θα δοθεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την καταβολή της ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, στην ΚΥΑ ορίζεται ότι η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει από τις τράπεζες για τους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια, από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους συνταξιούχους, από τις Νομαρχίες για όσους δικαιούνται προνοιακών επιδομάτων και από τον ΟΑΕΔ ή άλλον φορέα για όσους είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι.

Σε περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται από περισσότερες πηγές την ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτή θα καταβάλλεται από τον φορέα ο οποίος υποχρεούται να καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό ή από το ασφαλιστικό ταμείο του δικαιούχου, εάν το ύψος της ενίσχυσης είναι το ίδιο και από τις δύο πηγές.

Οι δικαιούχοι με εισοδηματικά κριτήρια θα καθοριστούν ύστερα από ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα δημιουργήσει (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2009) ηλεκτρονικό αρχείο δικαιούχων που θα αποσταλεί στις τράπεζες, ενώ και οι δικαιούχοι θα λάβουν σχετική ειδοποίηση. Εάν οι δικαιούχοι έχουν δηλώσει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, οι λογαριασμοί αυτοί θα πιστωθούν αυτομάτως.

Εάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου, για τον οποιοδήποτε λόγο, οι δικαιούχοι δεν έλαβαν την πρώτη δόση της ενίσχυσης έως τις 31/12/2009 (π.χ. δεν ήταν υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης για το οικονομικό έτος 2009 και έτσι δεν ήταν δυνατή η καταγραφή τους ως δικαιούχων από τη ΓΓΠΣ), θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως τις 28/2/2010 στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εισπράξουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης έως τις 31/3/2010 ή μαζί με τη δεύτερη δόση.

Τυχόν συνταξιούχοι που εντάχθηκαν στα μητρώα μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου 3808/2009, θα λάβουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης μαζί με την πρώτη σύνταξη που θα τους καταβληθεί.

Σημειώνεται ότι, όπως ορίζεται στον νόμο 3808/2009, η καταβολή της πρώτης δόσης της ενίσχυσης θα γίνει έως τις 31/12/2009 και η δεύτερη δόση έως τις 30/6/2010.

Διαψεύδονται τα σενάρια περί κατάργησης του 14ου μισθού

«Η χώρα έχει πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα, δεν τίθεται όμως ζήτημα διακινδύνευσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα μισθού ή δώρου Πάσχα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη σύσκεψη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη διαμόρφωση Σχεδίου Νόμου περί Εργασιακών Σχέσεων.

Όσον αφορά στο θέμα των Ταμείων, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι: «Αν δεν γίνουν οι αλλαγές στα Ταμεία ως προς το ασφαλιστικό σύστημα τώρα, το 2015 δεν θα μπορέσουν να καταβάλλουν 14 συντάξεις. Είναι απολύτως βέβαιο αυτό και πρέπει τώρα να φροντίσουμε ώστε να μην δεινοπαθήσουν οι συνταξιούχοι του 2015. Δεν υπάρχει περιθώριο για την παραμικρή καθυστέρηση».

Επίσης πρόσθεσε: «Προσθέτουμε εγγυήσεις στις εργασιακές σχέσεις για να μην επαναληφθεί το «φαινόμενο Κούνεβα», βελτιώνουμε ό,τι σήμερα υπάρχει και ρυθμίζει τις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων για να προστατέψουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες πολίτες, τους μετανάστες που δουλεύουν εδώ. Ξέρουμε ό,τι η ολοκληρωμένη δουλειά μας θα είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο, όταν θα έχουμε επανασυστήσει και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Είπαμε, όμως, ότι τον Δεκέμβριο θα τελειώσουμε σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω εγγυήσεις στις εργασιακές σχέσεις, και το κάναμε. Σημασία έχει όταν βάζεις ένα χρονοδιάγραμμα να το τηρείς. Είπαμε για Δεκέμβριο και έτσι έγινε. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα σταλεί στη Βουλή αρχές Ιανουαρίου».

Νέα οικονομικά μέτρα από την κυβέρνηση

Το σχέδιο νόμου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την εισφορά κοινωνικής ευθύνης, θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου πρόκειται για την πρώτη νομοθετική παρέμβαση για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει να επωφεληθούν περισσότερο από 2,5 εκατ. άτομα μέσω του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης αυτής θα ανέλθει άνω του ενός δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα επιβάλλεται εισφορά κοινωνικής ευθύνης για κέρδη - πρό φόρων- περίπου 300 επιχειρήσεων. Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης που υποβάλλεται στις επιχειρήσεις θα αφορά τα κέρδη του 2008.

Ταυτόχρονα όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, "ζητάμε από τους κατόχους ακινήτων αξίας άνω των 600.000 ευρώ να καταβάλουν έκτακτη εισφορά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ότι τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα και σημείωσε ότι για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπήρξε αποδοχή και από τον ΣΕΒ.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανέρχονται σε 444.500 άτομα και η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 348,2 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού εισοδήματος από 14.000 ευρώ - 21.500 ευρώ. Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Το πρώτο μέρος θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα και το δεύτερο μέρος το 2010.

Γ. Παπανδρέου: "Νομοσχέδιο αναδιανομής και αλληλεγγύης"

«Αναπτύσσεται κυβερνητική κινητικότητα, η οποία στηρίζεται στην τήρηση των δεσμεύσεών μας, ενώ προωθήθηκε σχέδιο αλλαγής του κράτους, που υποστηρίζεται και μέσω της ανοιχτής διακυβέρνησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου τόνισε επίσης, ότι για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση επιχειρείται τόσο εκτεταμένη επέμβαση εξορθολογισμού στη δομή της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τέτοια επέμβαση απαιτεί χρόνο και θα συνεχιστεί με ανασυγκρότηση ανά υπουργείο.

«Σήμερα είναι σημαντική μέρα, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως «είναι η πρώτη πράξη τήρησης των δεσμεύσεών μας και μάλιστα με το πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών».

Αναφέρθηκε στις αρχές του νομοσχέδιου, το οποίο χαρακτήρισε νομοσχέδιο «αναδιανομής και αλληλεγγύης», λέγοντας πως οι αρχές αυτές είναι η στήριξη των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, αφού «περίπου ένα δισ. ευρώ πηγαίνουν σε δυόμιση εκατομμύρια δικαιούχους, γίνεται αντίστροφη αναδιανομή απ' ότι συνέβαινε επί ΝΔ, στηρίζεται η οικονομία και αναθερμαίνεται η αγορά».

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΥΓΕΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΥΓΕΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ με ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΦΥΣΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΗ

Τέλος οι μηχανές στο κέντρο της Αθήνας... (Ζήτω τα Αυτοκίνητα)

ΈΛΕΟΣ κ. Χρυσοχοϊδη απο αύριο θα κατεβαίνουμε κέντρο με τα αυτοκίνητά μας!


Γεια κακή μου τύχη δουλεύω στο κέντρο της Αθήνας.
Συνήθως την παρκάρω την μπέμπα στις εσοχές που έχει η οδός Πανεπιστημίου και σπάνια σε πεζοδρόμιο.
Όταν την πάρκαρα στο πεζοδρόμιο με "ζωγράφιζαν" για παράνομο παρκάρισμα και με το δίκιο τους....
Ρωτώντας ενίοτε άτομα της δημοτικής αστυνομίας ή της τροχαίας αν στις εσοχές επιτρέπετε το παρκάρισμα και οι απαντήσεις διίσταντο.
Παρκάρω την μηχανή σε συγκεκριμένη εσοχή εδώ και 2 χρόνια και δεν πείρα κλήση πότε για παράνομο παρκάρισμα. Ξαφνικά σήμερα πηγαίνοντας να την πάρω την είδα την μηχανή πάνω σε ΓΕΡΑΝΌ της τροχαίας την στιγμή που την φόρτωναν.
Ζητώντας το λόγω, οι άνθρωποι της τροχαίας μου απάντησαν για παράνομη στάθμευση κτλ. Εξηγώντας τους ότι 2 χρονιά την αφήνω εκεί κάθε πρωί και πότε δεν με έγραψαν για παρκάρισμα, ισχυρίστηκαν ότι οι εσοχές είναι για γρήγορη στάση και όχι για στάθμευση, (ταμπέλα για αυτό δεν έχει πουθενά) όπως σε κάποια σημεία της Κηφισιάς και Βασ. Σοφίας. Τους υπέδειξα ότι τέτοια σήμανση δεν υπάρχει στο σημείο που είχα την μηχανή, αυτοί ισχυρίστηκαν ότι ισχύει η γενική ταμπέλα που έχει σε κάθε αρχή στενού η Πανεπιστήμιου, το κλασικό απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση.
Εγώ δεν συνέχισα τον διάλογο γιατί άρχισα να καταλαβαίνω ότι δεν είχε νόημα... (Πάντως κάποιο παιδί από το γερανό μου ψιθύρισε ότι ο κ. Χρυσοχόιδης έδωσε εντολή να "καθαρίσουν" τις κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας).

Το αποτέλεσμα χωρίς μηχανή σήμερα το βράδυ, 73,40 ευρώ διπλότυπο για την μεταφορά από γερανό, 80 ευρώ για παράνομο παρκάρισμα, + 20 ήμερες χωρίς πινακίδες... Σημειωτέον την ίδια τύχη είχαν και τα δίπλα μηχανάκια.... Πάντως το νέο Προστασίας του Πολίτη δεν "βλέπω" συμπεριλαμβάνει την "βρώμικη" τάξη των δικυκλιστών....

Την ίδια στιγμή ο "παπατζής" ανενόχλητος μπροστά στην Πανεπιστημίου 58, συνέχιζε να συγκεντρώνει κοντά του, όπως κάθε μέρα όλη μέρα, δεκαδες περαστικούς, με τα 50ευρα, να δίνουν και να πέρνουν, με κερδισμένο πάντα τον ίδιο.

Καλά βρε κ.κ. της Τροχαίας, τα μηχανάκια σας φταίνε;
Πως να κατέβουμε στίς δουλειές μας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν καταληφθεί απο λαθρομετανάστες και για να μπείς σε Λεωφορείο χρειάζεσαι αντιασφυξιογόνες μάσκες, τα ΙΧ για χίλιους δυο λόγους είναι άχρηστα στο κέντρο.
Με ποδήλατα απ τη Βάρκιζα είναι κομματάκι δύσκολο, βρήκαμε την ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ λύση του διτρόχου, μας τρώει η ζέστη , το κρύο και οι απρόσεκτοι οδηγοί, ΔΕΝ επιβαρύνουμε την κυκλοφορία, γιατί ΞΕΣΠΑΤΕ ΠΑΝΩ μας;
Και στο κάτω κάτω γιατί δεν πάτε και μια βόλτα κι απ το Κολωνάκι αν σας βαστάει; ΕΚΕΙ υπάρχει ιδιάζουσα τροχονομική ασυλία ε;

"Οι ωραίοι Έλληνες του Βανκούβερ"

"Beautiful British Columbia" (Όμορφη Βρετανική Κολομβία), αναγράφουν οι πινακίδες όλων των αυτοκινήτων αυτής της όμορφης επαρχίας του Καναδά, με πρωτεύουσα το Βανκούβερ, που απλώνεται στις όχθες του Ειρηνικού Ωκεανού. Και δεν έχουν άδικο που επαίρονται οι κάτοικοί της, καθώς πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο, δημοφιλή τουριστικό προορισμό για επισκέπτες, από κάθε γωνιά της γης.

Το Βανκούβερ, που το Φεβρουάριο του 2010 θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι μία πανέμορφη, υπερσύγχρονη πόλη, η τρίτη μεγαλύτερη στον Καναδά- μετά το Τορόντο και το Μόντρεαλ- με δύο εκατομμύρια κατοίκους.

Με την πρώτη ματιά εντυπωσιάζουν οι φράχτες των σπιτιών, από πελώρια δένδρα. Οικονομικό κέντρο, με το λιμάνι της να αποτελεί σημαντικό κόμβο επικοινωνίας, που καλύπτει το 40% των εμπορικών ανταλλαγών της Βορειοαμερικανικής ηπείρου με την Ασία, ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Οι καλαίσθητοι ουρανοξύστες συνυπάρχουν με τα ωραία νεοκλασικά κτίρια, πλάι στα πάρκα της πόλης, που τα στολίζουν τεράστια αιωνόβια δέντρα. Τα περισσότερα απ' αυτά βρίσκονται στο φημισμένο Stanley Park (Στάνλεϊ Παρκ), το μεγαλύτερο της Βόρειας Αμερικής, με συνολική έκταση 1.000 εκταρίων και πανδαισία βλάστησης.

Το πάρκο έχει αξιοποιηθεί εξ ολοκλήρου και προσφέρεται για αναψυχή. Λίμνες με κύκνους, κήποι με τριαντάφυλλα, λέσχες γιότινγκ , ενυδρείο με 56.000 θαλασσινά ζώα, ζωολογικός κήπος, παραλίες και πληθώρα άλλων χώρων αναψυχής συνθέτουν τον ιδανικό τόπο, με το «γλυκό» κλίμα. Το τοπίο συμπληρώνει η μεγαλύτερη γέφυρα για πεζούς στον κόσμο, η Capilano Bridge (Καπιλάνο Μπριτζ).

Το Βανκούβερ ιδρύθηκε το 1886 σε τοποθεσίες, όπου στάθμευαν Ινδιάνοι, γι αυτό και η ινδιάνικη τέχνη δεσπόζει παντού. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η Πινακοθήκη και το Δημοτικό Μουσείο "φιλοξενούν" συλλογές καναδικής και ινδιάνικης τέχνης, ενώ παντού, σε δρόμους και πάρκα, συναντά κανείς ινδιάνικες φιγούρες, που παριστάνουν ανθρώπινες μορφές, ζώα και πουλιά.

Οι κάτοικοι της πόλης παρουσιάζουν εθνική πολυμορφία, αφού σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 52% έχουν άλλη μητρική γλώσσα από τα αγγλικά. Μεταξύ αυτών, οι "ωραίοι Έλληνες", που συναντήσαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας, ύστερα από πρόσκληση του Συντονιστή της Περιφέρειας ΣΑΕ Καναδά, Κώστα Μενεγάκη, ο οποίος επέλεξε το Βανκούβερ για τη Β΄ Τακτική Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Περιφέρειας.

Μία συνάντηση παράδειγμα καλής συνεργασίας ομογενειακών οργανώσεων, καθώς, για πρώτη φορά, συμμετείχαν σ' αυτή οι πρόεδροι των τριών μεγάλων αστικών Ελληνικών Κοινοτήτων (Τορόντο, Μόντρεαλ και Βανκούβερ), του Εθνικού Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, των Επαρχιακών Κογκρέσων και της ΠΣΕΚΑ Καναδά, όπως και τα Μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου του Δικτύου Νεολαίας της Περιφέρειας, που αναπτύσσεται δυναμικά.

Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Μενεγάκη, που στόχο έχει το συντονισμό των δραστηριοτήτων όλων των ομογενειακών φορέων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του Ελληνισμού του Καναδά, χαιρετίστηκε απ΄ όλους τους συμμετέχοντες, που έκαναν λόγο για σταθμό στην περαιτέρω πορεία του ελληνισμού στη χώρα.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε η Ελληνική Κοινότητα Βανκούβερ στην αποστολή, στην οποία συμμετείχε και η δημοσιογράφος Λουκία Τζάλα, από τα Ιωάννινα, εκδότρια της εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγώνας», η οποία πάντα επιδιώκει να συναντά Ηπειρώτες σε κάθε γωνιά της γης. Και στο Βανκούβερ, αν και δεν έχουν δικό τους σύλλογο, υπάρχουν πολλοί.

Στην ευρύτερη περιοχή του Βανκούβερ ζουν, σήμερα, περίπου 15.000 Έλληνες ομογενείς. Η ομογένεια του Δυτικού Καναδά, εκτός από το Βανκούβερ, είναι κυρίως συγκεντρωμένη στις πόλεις Βικτώρια, Κάλγκαρι, Έντμοντον, Ριτζάινα, και Σάσκατουν, ενώ η μεγαλύτερη συγκέντρωση, σε επίπεδο Επαρχιών, εμφανίζεται στη Βρετανική Κολομβία.

Σε γενικές γραμμές, η ομογένεια είναι οικονομικά εύρωστη. Οι περισσότεροι ομογενείς ασχολούνται με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολλοί είναι εστιάτορες ή καταστηματάρχες. Υπάρχουν, επίσης, βιοτέχνες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ταξιδιωτικών γραφείων, έμποροι γούνας, επιστήμονες (δικηγόροι, γιατροί κ.ά), και αρκετοί καθηγητές στα Πανεπιστήμια U.B.C. και Simon Fraser (Σάιμον Φρέιζερ), όπου λειτουργεί και Έδρα Ελληνικών Σπουδών. Από τις νεώτερες γενιές, πολλοί διαπρέπουν ως στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων κι άλλοι στους τομείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των Τεχνών.

Στο Βανκούβερ λειτουργεί, από το 1976, Άμισθο Προξενείο, που από το 2008 αναβαθμίστηκε σε Γενικό, με Πρόξενο τον Γεώργιο Αϋφαντή.

Το ελληνικό "παρών" στα δρώμενα του Βανκούβερ

Μικρές, ανθρώπινες συγκινητικές ιστορίες συνθέτουν την πορεία της ελληνικής κοινότητας Βανκούβερ, μίας από τις πιο ιστορικές κοινότητες στον Καναδά, με έτος ίδρυσης το 1927.

Στις συναντήσεις μας με τους ομογενείς, στο πρότυπο Κοινοτικό Κέντρο, μετά την Κυριακάτικη λειτουργία στον υπέροχο ναό του Αγ. Γεωργίου, στο Κιτσιλάνο, οι ιστορίες του χθες φορτίζουν συναισθηματικά και σμίγουν με τις δεκάδες ερωτήσεις των ομογενών μας, καθώς θέλουν να μάθουν από ... πρώτο χέρι νέα από την πατρίδα.

Οι μεγαλύτεροι, μας εξομολογούνται ότι ήρθαν για λίγο, όπως πίστευε ο κάθε Έλληνας μετανάστης που έφευγε από την πατρίδα, και δεν περίμεναν ότι τελικά θα γεράσουν εκεί. Ωστόσο, ο υπέροχος αυτός τόπος έγινε δεύτερη πατρίδα τους, με τα παιδιά και τα εγγόνια τους να έχουν ενταχθεί πλήρως στην τοπική κοινωνία, έχοντας φροντίσει να πάρουν καλή μόρφωση.

Η Ελλάδα, όμως, είναι πάντα στα χείλη και την καρδιά όλων, ακόμα και των αλλοεθνών, που έχουν συνάψει γάμους με ομογενείς μας. Από τους 100 γάμους οι 70 είναι μεικτοί, θα μας πει ο πατέρας Δημήτριος, ο οποίος υπηρετεί εδώ και 35 χρόνια στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, μία από τις τρεις ελληνικές στο Βανκούβερ. Ίσως και γι΄αυτό, μέρος της λειτουργίας γίνεται στην αγγλική γλώσσα.

Τα σύκα που μας προσφέρει ο 83χρονος Γεώργιος Σαλατέλας, από τη Μυτιλήνη, μας γλυκαίνουν, μαζί με τις κουβέντες μιας παρέας Ελληνίδων, που μονοπωλεί την προσοχή μας. Η Έλλη και η Γαρυφαλλιά από τη Θεσσαλονίκη, η Χριστίνα από την Κρήτη, και οι άλλες κυρίες, μας μιλούν για τα δύσκολα πρώτα χρόνια, που ευτυχώς πέρασαν, αλλά και για την αγωνία τους να βαδίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους σε "χνάρια ελληνικά".

Αυτή, άλλωστε, είναι η αγωνία όλων των Ελλήνων της Διασποράς, που κατάφεραν να αναστήσουν άξιους απογόνους, θα μας πει ο κ. Τσακούμης, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας. Ο πατέρας και ο παππούς του, από τη Ναύπακτο, έμποροι στο επάγγελμα, πήγαν για πρώτη φορά στο Βανκούβερ, το 1898. Ο ίδιος είναι από τους επιφανείς πρωτεργάτες της κοινότητας, έχοντας συνεργαστεί επί 30 χρόνια με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, ενώ η σύζυγός του Φρόσω, ήταν η πρώτη δασκάλα ελληνικών, στα τέλη της δεκαετίας του ΄50.

«Δεν διαφέρουμε από τους άλλους Έλληνες. Κουβαλάμε κι εμείς και τα καλά και τα κακά από την πατρίδα», επισήμανε στο περιοδικό «Ελληνική Διασπορά» του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσακούμης. «Φροντίσαμε, όμως, τα παιδιά μας να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους και τη θρησκεία μας, που είναι καθοριστικός παράγοντας», λέει.

Ένας νέος στο "τιμόνι" της Κοινότητας

Είναι μόλις 35 ετών, δικηγόρος στο επάγγελμα, και έχει αναλάβει, εδώ και μία πενταετία, τα ηνία της ελληνικής κοινότητας Βανκούβερ. Αν και γεννημένος στον Καναδά, με ρίζες από το Σοφικό Κορινθίας, ο Παναγιώτης Κλέτας μιλά άψογα την ελληνική γλώσσα, όπως άλλωστε και όλοι οι νέοι ομογενείς που συναντήσαμε. Πολύτιμος συνεργάτης είναι η σύντροφός του στη ζωή, Βικτώρια, νεοφερμένη από την Ελλάδα.

Για την Κοινότητα, ο κ. Κλέτας μας μιλά με αγάπη και πολύ σεβασμό για όσους μόχθησαν, ώστε να γίνει ο συνδετικός κρίκος όλων των ομογενών.

"Η Ελλάδα είναι πάντα εδώ, έτσι όπως την οικοδόμησαν οι πρώτοι Έλληνες που έθεσαν τα θεμέλια της Κοινότητάς μας, το 1927. Τα προγράμματα που εκπονούμε, άλλωστε, αυτό το σκοπό έχουν", θα μας πει ο κ. Κλέτας.

"Τις απογευματινές ώρες, πλην Κυριακής, λειτουργούν τα τμήματα του ελληνικού σχολείου, από το δημοτικό μέχρι το γυμνάσιο, όπου οχτώ ομογενείς εκπαιδευτικοί διδάσκουν ελληνικά, ιστορία και γεωγραφία της Ελλάδας, σε περίπου 200 παιδιά. Είμαστε υπερήφανοι και για τον ημερήσιο ελληνόγλωσσο παιδικό σταθμό, που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, στους χώρους της Κοινότητάς μας", προσθέτει.

Μεγάλη προσέλευση έχουν και τα μαθήματα ελληνικών χορών, φυτώριο για τα τρία χορευτικά συγκροτήματα (μικρών, εφήβων και μεγάλων), όπως και τα προγράμματα αθλητισμού. Αρκεί να αναφέρουμε ότι, στην ευρύτερη περιοχή του Βανκούβερ, λειτουργούν 10 ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου. Παραδίδονται, επίσης, με επιτυχία, μαθήματα μαγειρικής, γλυπτικής και ζωγραφικής. Η Κοινότητα έχει και δική της ιστοσελίδα: .

Στους χώρους της Κοινότητας φιλοξενούνται και οι εκδηλώσεις όλων των εθνικο-τοπικών συλλόγων, που όμως σταδιακά φθίνουν. Ισχυρή είναι η Φιλόπτωχος, που-μεταξύ άλλων- προσφέρει κάθε χρόνο 10.000 ευρώ στο τοπικό Ίδρυμα Αναπήρων.

Εδώ και 32 χρόνια, η Κοινότητα διοργανώνει, κάθε Οκτώβριο, Ελληνικό Φεστιβάλ, μία "υπόθεση" που αφορά όλους. Εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, μικροί και μεγάλοι, για να ετοιμάσουν εκλεκτά ελληνικά εδέσματα που έχουν την ευκαιρία να γευτούν, επί μία εβδομάδα, πάνω από 200.000 επισκέπτες.

Ελληνική Ημέρα

Μεγάλη επιτυχία σημειώνει και η Ελληνική Ημέρα, που διοργανώνει κάθε Ιούνιο το Ελληνο-Καναδικό Κογκρέσο Βανκούβερ, όπου συγκεντρώνονται πάνω από 70.000 άτομα. Πρωτεργάτης των εκδηλώσεων είναι ο Νίκος Πάνου, πρώην πρόεδρος του Ελληνο-Καναδικού Κογκρέσου, που ζει στο Βανκούβερ από το 1961. Το μεγάλο τουριστικό γραφείο, «ΩMEGA TRAVEL», που διατηρεί εδώ και 35 χρόνια στην «ελληνοκρατούμενη» συνοικία Κιτσιλάνο- σήμερα μία από τις πιο περιζήτητες- το διαθέτει για τις συνεδριάσεις της οργάνωσης. Ο περίπατος στο Κιτσιλάνο με τον κ. Πάνου, θυμίζει Ελλάδα, καθώς ακούγαμε παντού "καλημέρες" και χαιρετίσματα.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Πάνου βρίσκεται πίσω από κάθε προσπάθεια ανάδειξης του ελληνισμού της περιοχής. Ο ίδιος, άλλωστε, πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Σάιμον Φρέιζερ, το 1996, που "προικοδοτήθηκε" με συνεισφορές της ομογένειας, ύψους 500.000 δολαρίων και ανάλογο ποσό από την τοπική κυβέρνηση.

Με προσωπική φροντίδα του κ. Πάνου, τα μεγάλα φρεάτια σε αρκετό μήκος των μεγάλων πεζοδρομίων έχουν καλυφθεί με μαρμάρινες πλάκες, χαραγμένες με ρητά αρχαίων Ελλήνων, στην αγγλική γλώσσα. Έτσι, περπατάς και "σκοντάφτεις" πάνω στον Περικλή ή στον Ιπποκράτη.

"Καφενείο η Ελλάς"

Δυναμικό "παρών" στην Ελληνική Ημέρα δίνει και ο Σύλλογος Υπερηλίκων Βρετανικής Κολομβίας, που ιδρύθηκε στη δεκαετία του ΄70. Υπερηλίκων μόνο κατ΄ όνομα, αφού κατά την επίσκεψή μας διαπιστώσαμε την αστείρευτη ζωντάνια των συνταξιούχων ομογενών μας.

Στον καλαίσθητο χώρο τους, που αγόρασαν μόνοι τους, πριν από 15 χρόνια, οι παλαίμαχοι της ζωής περνούν πολλές ώρες μαζί. Η συζήτηση "ανάβει" με την έλευση μας, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, δίνοντάς μας την αίσθηση ότι παρακολουθούμε τη συνεδρίαση μιας μικρής βουλής των ομογενών, όπου ο καφές σερβίρεται σε φλιτζανάκια με σηματάκια των ελληνικών κομμάτων που υποστηρίζουν.

Ένας ακόμη λόγος διαφωνίας είναι και οι ελληνικές ομάδες, που στηρίζουν από μακριά, ενώ η τηλεόραση είναι πάντα συντονισμένη στα ελληνικά δορυφορικά προγράμματα. «Μπορεί να διαφωνούμε στα πολιτικά, είμαστε όμως μονιασμένοι», θα μας πει ο Ρουμελιώτης πρόεδρος του συλλόγου, Χρήστος Μπαλάτσας, που πήγε στον Καναδά το 1957.

Και συνεχίζει: «Μας ενδιαφέρουν τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα και περιμένουμε να μας δοθεί το δικαίωμα να ψηφίζουμε και εμείς, από εδώ, στις εθνικές εκλογές. Από την Ελλάδα δεν περιμένουμε τίποτα. Άλλωστε, εμείς είμαστε πολύ μακριά για να μας θυμηθεί. Το μόνο που θα θέλαμε είναι να μας δώσουν δωρεάν το σήμα της κρατικής τηλεόρασης, που σήμερα το ακριβοπληρώνουμε, σε αντίθεση με τους Ιταλούς μετανάστες που τους παρέχεται δωρεάν. Δεν είναι για τα λεφτά, είναι ότι θα μας δείξουν ότι λίγο μας νοιάζονται».

Ο κ. Μπαλάτσας μας αναφέρει, επίσης, ότι σε κάθε πρόβλημα που ανακύπτει στην Ελλάδα, ο Σύλλογος, όπως και όλοι οι Έλληνες του Βανκούβερ, προσπαθούν να δώσουν το δικό τους "παρών". Για παράδειγμα, με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2007, συγκεντρώθηκαν πάνω από 115.000 δολάρια, που στάλθηκαν στους πυροπαθείς.

Η «ελληνική φωνή» του Βανκούβερ

Από το 1971, μία ελληνική φωνή κρατά συντρόφια στους Έλληνες του Βανκούβερ, μέσω των ερτζιανών κυμάτων. Ο Μάικ Γεωργιόπουλος ή Μινέρβας, όπως τον αποκαλούν όλοι, από την ονομασία του παντοπωλείου που διατηρεί εδώ και δεκαετίες, επιμελείται και παρουσιάζει κάθε Κυριακή ένα δίωρο πρόγραμμα, με νέα από την Ελλάδα, την παροικία και την ομογένεια ευρύτερα, πάντα με καλή ελληνική μουσική. Το μουσικό "οπλοστάσιό" του διαθέτει 8.000 δίσκους, μεταξύ αυτών και 300 των 78 στροφών, όπως και πάνω από 1.000 CD.

Ο ραδιοθάλαμός του, ένα μικρό δωματιάκι στο πίσω μέρος του καταστήματος του, έχει δει πολλές δόξες. Από εκεί έχει περάσει ακόμα και η Αντζελίνα Τζολί, που για τις ανάγκες μιας ταινίας της χρησιμοποίησε το παντοπωλείο, όπως και η Νία Βαρντάλος, αλλά και αρκετοί γνωστοί διαφημιστές. Ο ίδιος κυκλοφόρησε και την εφημερίδα "Πατρίδα", από το 1977 έως το 1984. Για οικονομικούς, ωστόσο, λόγους δεν συνέχισε.

«Μετά από χρόνια προσφοράς δεν θέλω να σταματήσω το πρόγραμμα», θα μας πει ο καταγόμενος από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας ομογενής, με κάποια πικρία, καθώς η Ελλάδα δεν στήριξε, όπως μας είπε, ποτέ την προσπάθειά του. «Μας αρκεί μια μικρή συμπαράσταση σ' αυτό που κάνουμε με απόθεμα καρδιάς», είναι τα λόγια που μας είπε, αποχαιρετώντας μας.

Στο Βανκούβερ ένας ακόμη Έλληνας δίνει τη δική του «μάχη» για να διατηρήσει την επαφή των ομογενών με την Ελλάδα, αλλά και μεταξύ τους. Με πολύ κόπο, και καμία βοήθεια, ο κ. Κώστας Καρατσίκης εκδίδει από το 1988 τη μηνιαία εφημερίδα «Γνώμη» (http://www.greekgnomi.com).

Ιστορική αναδρομή

Ενδιαφέροντα- ιστορικά πλέον- στοιχεία για την ελληνική παρουσία στη Βρετανική Κολομβία παραθέτει το λεύκωμα που εξέδωσε η Ελληνική Κοινότητα Βανκούβερ, με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ίδρυσή της. Η ελληνική μετανάστευση στον Καναδά και ειδικότερα στη Βρετανική Κολομβία, ξεκίνησε γύρω στην πρώτη δεκαετία του περασμένου αιώνα, αν και ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του σε τούτη τη γωνιά της γης, θεωρείται ο Κεφαλλονίτης θαλασσοπόρος Χουάν Ντε Φούκα (Ιωάννης Φωκάς ή Απόστολος Βαλεριάνος), που εξερεύνησε τη δυτική ακτή του Καναδά και των ΗΠΑ, κατά τον 16ο αιώνα. Το όνομά του δόθηκε στα Στενά του Ανιάν, που ανακάλυψε το 1592, ένα μυθικό σχεδόν πέρασμα στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά.

Ο πρώτος Έλληνας που πέρασε από τη Βρετανική Κολομβία, μετά τον Φούκα, και καταστάλαξε στη Βικτώρια, το 1851, ήταν ο Γεώργιος Καπιότης. Εκεί, παντρεύτηκε την κόρη ενός ινδιάνου αρχηγού, τη Μαρία- Άννα, η οποία έμαθε, μάλιστα, την ελληνική γλώσσα.

Γύρω στο 1878, πήγε στο Βανκούβερ ο Ιωάννης- Νικόλαος Γιάνναρης, που ήταν και ο πρώτος που ξεκίνησε επιχείρηση ιχθυοτροφείου, αλλά και ο πρώτος που ξεκίνησε το επαγγελματικό ψάρεμα του σολομού στον ποταμό Φρέιζερ. Ύστερα από λίγα χρόνια, το 1885, γνωρίστηκε με έναν άλλο Έλληνα ψαρά, τον Γεώργιο Κοντραφύλλα, με τον οποίο ίδρυσαν το πρώτο ιχθυοτροφείο στο Λάντερ. Έπειτα από χρόνια και άλλοι ψαράδες, κυρίως Ευρωπαίοι, μιμήθηκαν το παράδειγμά τους. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν κάτοικοι του Λάντερ, που έχουν ακούσει ιστορίες για τους δύο αυτούς πρωτοπόρους, στο είδος τους, Έλληνες.

Σταδιακά, ο ελληνισμός στο Λάντερ μεγάλωνε. Οι περισσότεροι Έλληνες ήταν από φτωχές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως από νησιά του Αιγαίου και σχεδόν όλοι τους ασχολήθηκαν με το ψάρεμα. Εκεί, καταστάλαξαν και πολλοί Έλληνες από τη Λακωνία, την Αρκαδία, την Ήπειρο.

Κάθε φορά που υπήρχε λιακάδα μαζεύονταν οι Έλληνες κι έλεγαν τραγούδια της μακρινής πατρίδας. Το μικρό κομμάτι γης που ζούσαν, μεταλλασσόταν και γινόταν ίδιο με την Ελλάδα. Δούλευαν σκληρά για να πετύχουν στη ζωή τους, ζούσαν σε καλύβες δύο ή τριών δωματίων που κατασκεύαζαν μόνοι τους, τη μία πλάι στην άλλη, πάνω σε γερούς κορμούς δέντρων για να μην τις παρασύρει το ποτάμι.

Οι Έλληνες του Λάντερ δημιούργησαν ένα πρωτότυπο οργανισμό, με τις προτροπές του Ιωάννη Λυγερού, που έγινε και ο πρώτος πρόεδρός του. Κατά τον ίδιο τρόπο ιδρύθηκε και το συνδικάτο των Ενωμένων Αλιέων του Λάντερ, κάτω από τις οδηγίες του εξυπνότατου Έλληνα, Όμηρου Στίβενς, που εξελέγη πρόεδρος.

Από τις αρχές του περασμένου αιώνα, από το 1901 έως το 1927, η ιδέα για την ίδρυση μιας κοινότητας φλόγιζε τους μετανάστες μας, που διατηρούσαν πολύ στενές επαφές μεταξύ τους. Σ' αυτό το διάστημα βρέθηκε στο Βανκούβερ ο πρώτος Έλληνας ιερέας, ο Αμβρόσιος Μανδηλάρης, κάτω από τις οδηγίες του οποίου ιδρύθηκε στις 13 Ιουνίου του 1927 η Ελληνική Κοινότητα. Ο τότε ελληνικός πληθυσμός του Βανκούβερ ήταν περίπου 40-50 οικογένειες, κάπου 500 άτομα. Πρώτος πρόεδρος εξελέγη ο Μίλτων Λύτρας. Ένα χρόνο μετά, το 1928, αγοράστηκε το οικόπεδο για την ανέγερση εκκλησίας. Την πρώτη μέρα των εργασιών μία ολόκληρη στρατιά Ελλήνων μεταναστών ήρθαν από το Σιάτλ, όπου βρισκόταν για την ετήσια συγκέντρωση της ΑΧΕΠΑ, για να βοηθήσουν.

Αυτή ήταν και η αρχή μιας λαμπρής πορείας των Ελλήνων στην περιοχή, που με τις δεκαετίες που πέρασαν μεγάλωνε αριθμητικά, χωρίς να σβήνει η αγάπη για την πατρίδα. Σε κάθε δύσκολη στιγμή προστρέχανε να βοηθήσουν, όπως για παράδειγμα κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν κάθε μέρα μία ελληνική επιχείρηση έδινε στον Ερυθρό Σταυρό την είσπραξη της ημέρας για την ανακούφιση της πατρίδας. Ακόμη, το 1953 η Κοινότητα συγκέντρωσε, μέσω εράνου, το ποσό των 25.000 δολαρίων, που εστάλη στα νησιά του Ιονίου Πελάγους, που είχαν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό.

Αργότερα, το 1971, ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, λειτούργησε και η νέα εκκλησία, που χτίσθηκε σε οικόπεδο, που αγόρασαν οι ομογενείς μας, όπου στεγάστηκαν και τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας, που αγκαλιάζει τον ελληνισμό του Βανκούβερ.

''Ανάβει'' το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο Σύνταγμα!

Με το άναμμα των φώτων του χριστουγεννιάτικου δέντρου και ένα εντυπωσιακό σόου με πυροτεχνήματα ξεκινούν απόψε (11/12) στις 19:30 από την πλατεία Συντάγματος οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων. Με σύνθημα ''Φως και Χρώμα'' η Αθήνα υποδέχεται τα φετινά Χριστούγεννα...Η καινοτομία φέτος εστιάζεται στο ίδιο το δέντρο, που στέλνει το δικό του οικολογικό μήνυμα, αφού είναι φτιαγμένο από περίπου 250 φυσικά έλατα, που μετά τις γιορτές θα μεταφερθούν για να φυτευθούν σε μια από τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.

Αίσχος. Χιλιάδες φάκελοι με τα προσωπικά δεδομένα Πολιτών , στο δρόμο!








"Θέλω, η μάλλον απαιτώ από την Δικαιοσύνη, να "ραπίσει" τους "υπηρέτες" της και τους συνεργούς τους.
Αναρίθμητοι φάκελοι(δικογραφίες) του...
Ειρηνοδικείου, με υποθέσεις ακόμα και του 2009, στη διάθεση κάθε κακοπροαίρετου , στην γωνία Σωκράτους και Σοφοκλέους. Μπορεί τα κιβώτια με τους φακέλους να ήταν δίπλα από τα οικιακά σκουπίδια, μόνο που για πολλούς επιτήδειους αυτά τα έγγραφα είναι χρυσός. Εδώ και τρεις ημέρες εντόπισα την χοντρή μακακία της Θέμιδας, και το έθεσα υπ όψιν σε αναρίθμητα πεζοπόρα "όργανα". Μέχρι και σήμερα έβλεπα αετονύχηδες να κάνουν μακροβούτια , συλλέγοντας info και φωτοκόπιες."

Αυτές είναι οι περιβόητες "εισπρακτικές εταιρείες"

"Τηλεφωνούν,απειλούν (ακόμα και υπουργούς) κάνουν κυριολεκτικά ό,τι θέλουν και δείχνουν να κινούνται υπέρ άνω νόμων...
Ο λόγος για τις εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν την "επικοινωνία" των τραπεζών με τους δανειολήπτες που καθυστερούν στις υποχρεώσεις τους και τις πληρωμές.Πληρώνονται με ποσοστό επί των .."πετυχημένων παρεμβάσεών" τους και έχουν κάνει όλη την κοινή γνώμη να αγανακτά με τον τρόπο τον οποίο συμπεριφέρονται..
Παρακάτω βρίσκονται οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων αυτών των εταιρειών που συνήθως κρύβονται πίσω από μια απόρρητη τηλεφωνική γραμμή:

* CALL CENTER HELLAS
* EOS MATRIXEX
* ECUTIVE FINANCIAL SERVICES
* FIRST CALL
* MELLON COLLECTION SERVICES
* MULTI COLLECTION
* NOSTER
* CYCLE-CREDIT
* PANO FINANCE
* PHONE-MARKETING
* STATUS - COLLECTOR
* TRUST CENTER
* VERITAS BUREAU"

Εκδοση αδειών για φωτοβολταικά στο νομό.

""Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, ανακοινώνεται ότι συνεχίζεται η έκδοση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών πάρκων στο Νομό. Την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκαν μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος οι περιβαλλοντικοί όροι δέκα (10) επιχειρηματικών σχημάτων τα οποία δραστηριοποιούνται σε ισάριθμες...

περιοχές του Δήμου Θέρμου. Αντικείμενο αυτών των επιχειρήσεων είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η δυνατότητα αυτών των μονάδων, ανέρχεται σε 100 KW εκάστη, οι οποίες αθροιστικά δίνουν 1000 KW ή 1MW ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία στη συνέχεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ. Έτσι σήμερα η περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη η ισχύς του Νομού Αιτωλοακαρνανίας σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά πάρκα ανέρχεται στα 7.800 KW ή 7,8 MW. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πλήρης λειτουργία αυτών των μονάδων, αναμένεται να δώσει στο νομό παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως των 14.820.000 KWH , όσο δηλαδή απαιτείται για να ηλεκτροδοτηθούν 3000 νοικοκυριά για ένα χρόνο. Με βάση αυτά τα δεδομένα καθίσταται φανερό ότι ύστερα από τις συντονισμένες και στοχευμένες επιλογές και προσπάθειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η Αιτωλοακαρνανία και αφού συνυπολογιστούν και τα ήδη λειτουργούντα Αιολικά Πάρκα και τα Υδροηλεκτρικά Φράγματα, καθίσταται ένα μεγάλο πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι και μόνο από τη λειτουργία των υφιστάμενων Υδροηλεκτρικών Φραγμάτων (Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος) στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας , ο νομός συμβάλει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με 1700 GWH ανά έτος, ενώ για τις ανάγκες του νομού ανά έτος απαιτούνται 740 GWH. Σύμφωνα με το Νομάρχη Θύμιο Σώκο, η Αιτωλοακαρνανία αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλει με πολλούς τρόπους στην υιοθέτηση ενός πράσινου αναπτυξιακού μοντέλου το οποίο τόσο απαραίτητο είναι για τη ενδυνάμωση της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας. "

Πρόγνωση ή ευχή....


Στην εκπομπή της κ. Τσαπανίδου ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Τσελέντης αφού είπε ότι η τελευταία σεισμική δραστηριότητα νότια της Ζακύνθου συσώρευσε τεράστια ενέργεια που εάν απελευθερωθεί μπορεί να φέρει σεισμό μέχρι και 6 ρίχτερ,αυτό είπε δεν είναι Πρόγνωση αλλά ΕΥΧΗ να γίνει στην θαλάσσια περιοχή. Τι καταλαβαίνετε εσείς τώρα πρόγνωση είναι ή ευχή;

Βυθίστηκε σκάφος με λαθρομετανάστες στη Λέρο



Σκάφος με παράνομους μετανάστες βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή της Λέρου.Σύμφωνα με το λιμενικό, αλιευτικό σκάφος περισυνέλεξε 25 άτομα καθώς και της σορό ενός άνδρα.Κατά δήλωση των διασωθέντων αγνοείται μία γυναίκα.

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα, με έντονες χιονοπτώσεις και καταιγίδες, που δυστυχώς έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, ενώ έχουμε τρεις νεκρούς. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός τα επόμενα 24ωρα στη Βόρεια κυρίως Ελλάδα, όπου οι χιονοπτώσεις από αργά το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως την Κυριακή, θα κατέβουν και σε πεδινές περιοχές κυρίως της Θράκης, ενώ στις υπόλοιπες Βόρειες πεδινές περιοχές, θα σημειωθεί χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία, ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Εντωμεταξύ το κρύο είναι τσουχτερό, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται πλέον και σε ημιορεινές περιοχές της χώρας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. αλλά και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιών, βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω των καιρικών φαινομένων που αναμένονται και σήμερα. Ωστόσο στη Δυτική Ελλάδα, αναμένεται μια πρόσκαιρη ύφεση της κακοκαιρίας, αλλά από το βράδυ ο καιρός θα επιδεινωθεί εκ νέου. Τα φαινόμενα στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, θα έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα αλλά το απόγευμα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν.

Προβλήματα παρατηρούνται στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη. Δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια της Ραφήνας, του Λαυρίου, του Βόλου και της Καβάλας. Αντίθετα, από τον Πειραιά αναχωρούν κανονικά όλα τα πλοία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται αργότερα να έχουμε μερικό απαγορευτικό από το Λιμάνι του Πειραιά. Καλό είναι οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, να επικοινωνούν πρώτα με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Όπως όμως είπαμε παραπάνω, πολλά προβλήματα προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις σε όλη σχεδόν τη χώρα. Στη Χαλκιδική πλημμυρίσουν ισόγεια σπίτια και καταστήματα, ενώ δύσκολα γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Στο Πόρτο Κουφό και στη Σιθωνία, έγιναν κατολισθήσεις, ενώ υπερχείλισαν τα ρέματα Φούρκας, Σίβηρης, Νέας Σκιώνης και Καλλιθέας στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, με αποτέλεσμα 23 κατοικίες και καταστήματα να έχουν πλημμυρίσει. Στην κεντρική Ελλάδα, προβλήματα παρατηρούνται στα παράλια του νομού Λάρισας.

Οι έντονες και διαρκείς βροχοπτώσεις, έχουν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, στην παραλιακή ζώνη, καθώς η θάλασσα έχει φτάσει μέχρι το δρόμο. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν πτώσεις δέντρων και κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο Βελίκας - Παλιουριάς - Κόκκινου Νερού, ενώ έχουν πλημμυρίσει δεκάδες σπίτια. Έχουν πλημμυρίσει δεκάδες σπίτια.

Στην Ανατολική Φθιώτιδα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, έχουν υπερχειλίσει ρέματα. Στην περιοχή της Πελασγίας και της Γλύφας έχουν καταστραφεί πολλοί δρόμοι στο τοπικό οδικό δίκτυο και το νερό έχει πλημμυρίσει ολόκληρη την παραλιακή ζώνη της Γλύφας. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις το ύψος του νερού ξεπερνά τα 70 εκατοστά. Ο δρόμος από την Πελασγία προς την Γλύφα έχει καταστραφεί σε δύο σημεία ενώ μηχανήματα της νομαρχίας Φθιώτιδας, βρίσκονται στην περιοχή για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Εντωμεταξύ, η νύχτα που έπεσε στη χώρα μας, προκαλεί αναπόφευκτα και πτώση της θερμοκρασίας, ενώ η πτωτική τάση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί και αύριο. Λόγω παγετού, έχει διακοπή η κυκλοφορία από το 17ο χιλ. του επαρχιακού οδικού δικτύου Άρνισσας έως το Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν. Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, είναι απαραίτητες από το 18ο έως το 28ο χλμ. στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 35ο έως το 50ο χλμ. στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 17ο έως το 30ο χλμ. Επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 6ο έως το 28ο χλμ. Επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 9ο χιλ. έως το χλμ. Δημοτική Οδός Νάουσας - 3-5 Πηγάδια, από το 16ο (θέση Μαρουσία) έως το 26ο χιλ. Χ/Κ Επαρχιακής οδού Βέροιας- Σελίου και τέλος από το 86,5 χλμ. έως το 98,3 χλμ. Θεσσαλονίκης – Κοζάνης.

Με «Φως και Χρώμα» η Αθήνα υποδέχεται τα φετινά Χριστούγεννα

Με σύνθημα »Φως και Χρώμα», η Αθήνα υποδέχεται τα φετινά Χριστούγεννα…αρχής γενομένης από τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και ένα εντυπωσιακό σόου με πυροτεχνήματα. Ο φωτισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου θα γίνει απόψε, Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, στις 19:30 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, με τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και το συγκρότημα De Stijl των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Προέδρου κ. Γιώργου Κατσαρού

Το Σύνταγμα, το Ζάππειο, ο Εθνικός Κήπος και η Πλατεία Κοτζιά θα ντυθούν γιορτινά καλώντας μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τη χαρούμενη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μέσα από πλούσιες εκδηλώσεις!

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. Συγκεκριμένα στο Σύνταγμα γιορτινά φωτιστικά θα «καλωσορίζουν» τους περαστικούς, ενώ θα πραγματοποιούνται προβολές πάνω στα κτίρια της πλατείας.

Το Ζάππειο μεταμορφώνεται, κατακλύζεται από μουσικές, θέατρο και καρουσέλ και μας μεταφέρει το χριστουγεννιάτικο μήνυμα με παραστάσεις και συγχορδίες.

Μια σκηνή μουσικών και θεατρικών παραμυθιών και το αγαπημένο καρουσέλ γνέφουν πίσω από την ολόφωτη αλέα, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε έναν μαγικό κόσμο με σοβαρά έγχορδα, παιχνιδιάρικα πνευστά και φασαριόζικα κρουστά, δημιουργώντας αντιστίξεις, πολυφωνίες, χριστουγεννιάτικες αρμονίες και σκηνικά.

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου 2010, οι εκδηλώσεις θα διεξάγονται καθημερινά 10:00 έως 21:00.

Ο Εθνικός Κήπος ανοίγει για άλλη μια φορά την αγκαλιά του για να υποδεχτεί τους μικρούς πολίτες της Αθήνας και να τους οδηγήσει σε ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι ανακάλυψης.
Σκανδαλιάρικα ξωτικά οδηγούν τα παιδιά στα σπιτάκια του Χριστουγεννιάτικου Δάσους της Γης για να τους δείξουν τις γιορτές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέσα σε έναν μοναδικά φωτισμένο Κήπο, τα παιδιά ταξιδεύουν από τη γνώση στη διασκέδαση, στολίζουν τα δέντρα με στολίδια που φτιάχνουν, παίζουν μουσική, μεταμορφώνονται σε καλλικατζαράκια, στέλνουν τις ευχές τους σε ολόκληρο τον κόσμο, μαθαίνουν για το περιβάλλον και διασκεδάζουν με παραστάσεις, παραμύθια και ιστορίες από τον Αγιο Βασίλη.

Από τις 18 Δεκεμβρίου 2009 ως τις 6 Ιανουαρίου 2010, καθημερινά από τις 10:00 ως τις 17:00.

Η νέα χρονιά μας ξεκινά από την πλατεία Κοτζιά. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ένα φαντασμαγορικό πάρτι με λαμπερά πυροτεχνήματα, ψηφιακές προβολές πάνω στο δημαρχιακό μέγαρο και βέβαια αγαπημένα τραγούδια από κεφάτα συγκροτήματα, υποδέχονται τη νέα χρονιά, σκορπώντας κέφι ως το πρωί.

Αλλά και οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν μουσικές και τραγούδια από Έλληνες καλλιτέχνες, τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, τη μπάντα του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης και την Big Band των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων.

Το τσιγάρο σκοτώνει, αλλά μην το πείτε στους καπνιστές

Οι ενδείξεις στα πακέτα των τσιγάρων που προειδοποιούν τους καπνιστές για τον κίνδυνο που ενέχει το κάπνισμα για την υγεία τους ενδεχομένως να τους…προτρέπουν τελικά να καπνίσουν ως ένας τρόπος να αντιμετωπίσουν το αναπόφευκτο του θανάτου, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Έρευνα μικρής κλίμακας πουδιεξήγαγαν ψυχολόγοι από τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Γερμανία έδειξε ότι οι προειδοποιήσεις που δεν συνδέονται με τον θάνατο, του τύπου «το κάπνισμα σε κάνει απωθητικό» ή «το κάπνισμα προκαλεί μεγάλη ζημιά σε σένα και στους γύρω σου», είναι πιο αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά στη διακοπή του καπνίσματος.

Ο καφές δεν βοηθάει τους μεθυσμένους

Τρέχοντας στην καφετιέρα μετά από ένα γερό μεθύσι είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος, όπως προκύπτει από νέα μελέτη.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε ποντίκια, ο καφές μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι συνέρχεσαι από το μεθύσι, αλλά αυτό είναι μόνο μία παραίσθηση.’

Στην πραγματικότητα, καθιστά δυσκολότερο να καταλάβει ο μεθυσμένος ότι εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την επήρεια του αλκοόλ.

Η έρευνα του πανεπιστημίου Temple της Φιλαδέλφεια δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Behavioural Neuroscience.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Τόμας Γκουντ είπε: «Ο μύθος για τις ιδιότητες του καφέ να απαλλάσσει κάποιον από τις επιπτώσεις του αλκοόλ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εκλείψει γιατί η ταυτόχρονη χρήση καφεϊνης και αλκοόλ μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε εσφαλμένες αποφάσεις με καταστροφικά αποτελέσματα«.

Συνάντηση Παπανδρέου με WWF και Greenpeace

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρέλαβε στη Βουλή, 56.000 περίπου υπογραφές Ελλήνων πολιτών, καθώς και περισσότερες από 2.500 κάρτες από μαθητές ολόκληρης της χώρας που του ζητούν να υπερασπιστεί στην Κοπεγχάγη, το όραμα για ένα υγιές μέλλον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της WWF Ελλάς.

Στις προσδοκίες ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για μια φιλόδοξη συμφωνία στην Κοπεγχάγη και μια ισχυρή στάση της Ελλάδας καλείται να ανταποκριθεί ο Πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, που υποδέχτηκε σήμερα στη Βουλή, 20 περίπου μαθητές, συνοδεία αντιπροσώπων του WWF Ελλάς και της Greenpeace.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος από την επόμενη εβδομάδα θα παραστεί στην πρωτεύουσα της Δανίας, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, συζήτησε αρκετή ώρα με τους μικρούς μαθητές, ενώ τους ευχαρίστησε θερμά για τις κάρτες που έλαβε.

Περισσότεροι από 56.000 πολίτες και 2.500 μαθητές από ολόκληρη τη χώρα, απαίτησαν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μέσα από την εκστρατεία της Greenpeace και του WWF, «Μαζί για το Κλίμα», να υποστηρίξει μια ισχυρή, νομικά δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

«Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής την αφορά άμεσα. Ακόμη πιο ισχυρό όμως, είναι το μήνυμα των ίδιων μας των παιδιών που ουσιαστικά απαιτούν από εμάς να μην υπονομεύσουμε το μέλλον τους. Ο Πρωθυπουργός δείχνει να συμμερίζεται τις αγωνίες τους και ελπίζουμε ότι θα πάρει ως εφόδιο στις αποσκευές του την ισχυρή αυτή απαίτηση, στις δύσκολες διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

«Οι κλιματικές αλλαγές χρειάζεται να σταματήσουν τώρα και η διάσκεψη της Κοπεγχάγης είναι η ευκαιρία για την υπογραφή μιας φιλόδοξης, δίκαιης και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την προστασία του κλίματος. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, με ενδιαφέρον παρέλαβε τις υπογραφές των πολιτών, αλλά και τις κάρτες των παιδιών μας, που του ζητούν με έντονο και σαφή τρόπο, να στηρίξει στη Διάσκεψη την απαίτησή τους για έναν ανθρώπινο και ασφαλή πλανήτη!», τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Τίνα Μπιρμπίλη: υποχρεωτικοί οι ηλιακοί θερμοσίφωνες

Σύμφωνα με το νέο νόμο για την «Επιτάχυνση Ανάπτυξης των ΑΠΕ», που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, θα είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων σε όλα τα νέα κτίρια, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Με το εν λόγω νομοσχέδιο καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτηση θερμοσιφώνων και άλλων ηλιοθερμικών συστημάτων στις στέγες όλων των καινούργιων κτιρίων, προκειμένου ένα μέρος των αναγκών τους σε ζεστό νερό χρήσης, να καλύπτεται από πράσινες τεχνολογίες.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ με τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ θα εξειδικευθεί προσεχώς με την παρουσίαση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

Συγχρόνως, μέσω του εν λόγου νομοσχεδίου, η κυβέρνηση θέτει υψηλούς στόχους για τις ΑΠΕ.

Κάθε χρόνο θα πρέπει να εγκαθίστανται περίπου 1.000 μεγαβάτ (ΜW) ΑΠΕ έναντι των μόλις 100-150 ΜW σήμερα.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης, το 20% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 να προέρχεται από ανάλογες τεχνολογίες, εκτιμάται να έχουν εγκατασταθεί 8,000-10,000 πράσινων ΜW, μέχρι τότε.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, απατώντας σε ερωτήσεις για το ποιος θα χρηματοδοτήσει όλο αυτό το κόστος των επιδοτούμενων από τον προϋπολογισμό επενδύσεων, ανέφερε ότι αν δεν αλλάξει δραστικά το ενεργειακό ισοζύγιο, από το 2013 και μετά ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει λογαριασμούς ηλεκτρισμού αυξημένους κατά 30%-40%.

Η Τίνα Μπιρμπίλη εξήγησε πως το κόστος ένταξης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, που πληρώνουν όλοι οι πελάτες της ΔΕΗ μέσω του τέλους ΑΠΕ, θα είναι σε κάθε περίπτωση μικρότερο από το κόστος που θα επιμεριστούν οι καταναλωτές, εφόσον τα πράγματα μείνουν ως έχουν.

Δήμος Αθηναίων: μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, όπου ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης καθώς και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Γιώργος Δημόπουλος, παρουσίασαν το σχέδιο της Δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εν όψει της συμμετοχής του Δήμου στο κορυφαίο συνέδριο του δικτύου C 40 στην Κοπεγχάγη.

Ανάμεσα στα άλλα, ο Δήμαρχος κ. Κακλαμάνης τόνισε: «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Δήμος Αθηναίων θα συμμετέχει με αντιπροσωπεία στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή που θα λάβει χώρα σε λίγες ημέρες στην Κοπεγχάγη, συντασσόμενος με την προσπάθεια της Πρωτοβουλίας C40 να αναδειχτεί ο κεντρικός ρόλος των πόλεων στις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θα συμμετέχουμε ενεργά στις διεργασίες για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάληψη δράσης από τις πόλεις, δεδομένου ότι η συνεισφορά τους στις εθνικές και διεθνείς πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και μείωσης των συνεπειών της, μπορεί και πρέπει να είναι καταλυτική.»

Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημόπουλος μίλησε διεξοδικά για τον σχεδιασμό των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναφέροντας τα εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κλιματική αλλαγή θα ανεβάσει την θερμοκρασία της χώρας μας κατά 3 έως 5ο C ως το 2100 καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που προτείνει το παγκόσμιο δίκτυο C 40 στο οποίο ο Δήμος Αθηναίων είναι μέλος καταλήξαμε σε εξειδικευμένα μέτρα για την πόλη μας.

•Μέτρα που αφορούν στο βιοκλιματικό σχεδιασμό 12 δημοτικών κτηρίων καθώς και των σχολικών αυλών

•Στην εξοικονόμηση ενέργειας με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με αντικατάσταση λαμπτήρων , επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου αλλά και μείωση των δημοτικών τελών σε δημότες οι οποίοι παρουσιάζουν μείωση στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας

•Στην ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων με περαιτέρω προώθηση της ανακύκλωσης σε όλα τα υλικά: συσκευασίες, λαμπτήρες, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, ελαστικά, οχήματα, έλαια, φυτικά υπολείμματα και στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας

•Στις μεταφορές προωθώντας την οικολογική οδήγηση την χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και δημιουργώντας 1 δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

•Στην πολεοδομία-χωροταξία με τη δημιουργία πράσινων δρόμων και υπαίθριων αστικών χώρων από ψυχρά υλικά που αποδεικνύουν την ιστορική και πολιτιστική αξία επιλεγμένων σημείων της πόλης

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας των πολιτών, δεδομένου ότι η κοινωνική αποδοχή και η συμμετοχή αποτελούν την κινητήριο δύναμη για την επίτευξη κάθε στόχου.

Ολοκληρώνοντας θέλω να τονίσω ότι οι πόλεις έχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κλιματολογικές αλλαγές και με αυτόν τον τρόπο, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να αναθερμάνουν την οικονομία, και να εκπληρώσουν την υποχρέωση που έχουμε όλοι απέναντι στις μελλοντικές γενιές να προστατέψουμε τον κόσμο που θα κληρονομήσουν από εμάς.»

Η εκτεταμένη παρουσίαση του Στρατηγικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων ενάντια στις κλιματικές αλλαγές έγινε από τον Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ζιώμα.

Τεράστιο παγόβουνο απειλεί την Αυστραλία

Οι Αρχές της Αυστραλίας εξέδωσαν προειδοποίηση προς τους ναυτικούς ότι ένα γιγάντιο παγόβουνο πλησιάζει νοτιοδυτικά της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το εν λόγω κομμάτι πάγου αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική πριν μια δεκαετία και εντοπίστηκε μέσω δορυφόρου.

Το παγόβουνο βρίσκεται τώρα 1,700 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας και έχει εμβαδόν 140 τ.μ., μήκος 19χλμ και πλάτος 8.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο τεράστιος όγκος πάγου, με την ονομασία «Β17Β», σταδιακά θα διαλύεται σχηματίζοντας μικρότερα παγόβουνα, όταν φτάσει σε θερμότερα ύδατα.

Τα μικρότερα παγόβουνα είναι εξίσου επικίνδυνα για τη ναυσιπλοία, δήλωσε ο ειδικός επιστήμονας Neil Young.

Ένα τέτοιο παγόβουνο, δύο φορές μεγαλύτερο από το Χονγκ Κονγκ, έχει να εμφανιστεί στη περιοχή από τον 19ο αιώνα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το εν λόγω φαινόμενο οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας που έχει ως συνέπεια την άνοδο των επιπέδων της στάθμης των θαλασσών, τόνισε ο ειδικός.

«Το Πάρκο των Ονείρων μου»

Οι κάτοικοι της γειτονιάς της Χαλκηδόνας στη Νίκαια, απογοητευμένοι από την σημερινή κατάσταση στο δασάκι του Αγίου Φίλιππα (στην παλιά δεξαμενή), ζητούν τη βοήθεια των παιδιών των τριών δημοτικών σχολείων που βρίσκονται γύρω από εκείνο (11ο, 15ο και 23ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας).

Έτσι λοιπόν, από τη Δευτέρα 30 Νοεμ. 2009 και για δυο εβδομάδες, τους ζητούν να ζωγραφίσουν με θέμα «Το Πάρκο των Ονείρων μου».

Πιστεύουμε πως όταν θέλουμε να κάνουμε όμορφα πράγματα οφείλουμε να ρωτάμε τα παιδιά, αφού άλλωστε έχουν και την μεγαλύτερη φαντασία όλων!

Αν και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πάντα τι θέλουν να πουν, νομίζουμε ότι έχουμε να πάρουμε πολύ σημαντικά πράγματα από εκείνα.

Οι ζωγραφιές των παιδιών, ίσως να είναι η αφορμή για την απομάκρυνση του κακού δράκου που κοιμάται στο κάστρο του Δήμου και να αφυπνίσουν τον Βασιλιά, έτσι ώστε να ελευθερώσει τους υπηκόους του, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι για χρόνια στο στοιχειωμένο δάσος της παλιάς δεξαμενής.

Ο Λόγος

Το άλσος του Αγίου Φίλιππα βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους της Αττικής, στον λόφο Σελεπίτσαρη.

Η κατάστασή του σήμερα απογοητεύει και παρόλες της προσπάθειες που έχουν γίνει για να πεισθεί ο Δήμος να ασχοληθεί σοβαρά, το αποτέλεσμα είναι θλιβερό..

Ο Σκοπός

Το πρώτο βήμα για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση του άλσους είναι να το επισκεφτεί κάποιος, για να διαπιστώσει την θλιβερή του εικόνα.

Με την εν λόγω κίνησή των κατοίκων της γειτονιάς της Χαλκηδόνας, ελπίζουν να καταφέρουν να μιλήσουν στα παιδιά και τους γονείς, ζητώντας μια ζωγραφιά για το πάρκο που θα ήθελαν.

Το άλσος του Αγίου Φίλιππα πρέπει να ξαναγίνει σημείο αναφοράς στους περιπάτους.

Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι θα πρέπει και ο Δήμος να ασχοληθεί με περισσότερο μεράκι.

Θα πρέπει όλοι να βάλουν τα δυνατά τους και να γίνει πράξη αυτή τη φορά με τη βοήθεια των παιδιών.

H δράση «Το Πάρκο Των Ονείρων Μου» βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Π/μιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Τα σχολεία που συμμετέχουν, θα μοιραστούν για τις βιβλιοθήκες τους 3 ολοκληρωμένες σειρές της παιδικής – εικονογραφημένης εγκυκλοπαίδειας «Άτλας των Επιστημών», καθώς επίσης και 30 βιβλία από τη σειρά «Μεγάλες Ανακαλύψεις».

Μετά το πέρας της δράσης, όλα τα παιδιά, θα πάρουν από ένα μικρό, αναμνηστικό επιτραπέζιο ημερολόγιο με επιλογές από τις ζωγραφιές τους.

Κοπεγχάγη: προσχέδιο συμφωνίας για το Κλίμα

Το πρώτο προσχέδιο συμφωνίας για τη Κλιματική Αλλαγή που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο, καλεί τις αναπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου 25%-45% κάτω από τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2020.

Στο εν λόγω προσχέδιο, αναφέρεται η μείωση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά δεν καταλήγει κάπου, αφού υπάρχουν ακόμα διαφωνίες μεταξύ των ηγετών.

Τα μικρά νησιωτικά κρατίδια και οι φτωχότερες χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, υποστηρίζουν το στόχο για περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, κάτω από προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Οι ηγέτες της ομάδας G8 είχαν συμφωνήσει στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στην πόλη Λ’ Ακουιλα της Ιταλίας τον περασμένο Ιούνιο, μείωση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Και οι δύο λύσεις εμφανίζονται ως εναλλακτικές στο εν λόγω έγγραφο.

Το εν λόγω κείμενο είναι ένα προσχέδιο που πρέπει να «δουλευτεί» αρκετά καθώς αφήνει ανοικτά μερικά από τα δυσκολότερα σημεία των διαπραγματεύσεν μέχρι στιγμής.

Επίσης, όσον αφορά το θέμα της οικονομικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, δεν κάνει καμία αναφορά σε συγκεκριμένα ποσά.

Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να διαθέσουν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, μέχρι το 2020 για την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου.

Την εν λόγω ανακοίνωση έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Καθαρές τεχνολογίες: υψηλά κέρδη και περιβαλλοντική προστασία

Οι καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον τρίτο μεγαλύτερο βιομηχανικό τομέα παγκοσμίως, μετά την αυτοκινητοβιομηχανία και τα ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τη WWF.

Πιο συγκεκριμένα, έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη υποστηρίζει ότι ο τζίρος από τις καθαρές τεχνολογίες θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.

Σημειώνεται ότι το 2007 τα κέρδη από τις καθαρές τεχνολογίες ξεπέρασαν τα 930 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην έκθεση, με τίτλο «Clean Economy, Living Planet», επισημαίνεται ότι η Δανία, η Βραζιλία και η Γερμανία πήραν τα ινία σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις ενέργειας ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Παράλληλα η Γερμανία σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό πωλήσεων σε ό,τι αφορά τις καθαρές τεχνολογίες, ενώ ακολούθησαν οι ΗΠΑ. Η Κίνα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση.

«Έχουμε πολλά να κερδίσουμε και τίποτα να χάσουμε από τις επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες» τόνισε ο Ντόναλντ Πολντς, επικεφαλής του Προγράμματος για το Κλίμα της WWF.

Η WWF ιδρύθηκε το 1961 στην Ελβετία και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.