BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τιμές αρχηγού κράτους στον Πατριάρχη από την Αμερική

Το κλίμα στην Ουάσιγκτον είναι πολύ θετικό και ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, το οποίο καλωσορίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναγνωρίζει την ηγετική συμβολή του σε θέματα που αφορούν τόσο στην θρησκεία όσο επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος και την παγίωση της ειρήνης στον κόσμο. Το ψήφισμα συνυπέγραψαν και κηδεμόνευσαν από κοινού με τον κ. Μπιλιράκη η συμπρόεδρός του στην κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσo, βουλευτής Καρολίν Μαλόνι κι ο οι Ελληνοαμερικανοί του Κογκρέσου. Η AXEΠΑ εξήρε το Αμερικανικό Κογκρέσο για την απόφασή του να αναγνωρίσει την σπουδαιότητα που έχει ο ηγετικός ρόλος του Οικουμενικού Πατριάρχη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για τον υπόλοιπο κόσμο». Παράλληλα και η Ενιαία Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων συνεχάρη τον ομογενή βουλευτή για το ρόλο του. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Αντι Μάνατος είπε ότι «όλα τα μέλη της οργάνωσής μου είναι περήφανα που συνεργάστηκαν με τον Βουλευτή Μπιλιράκη στην τόσο σημαντική αυτή προσπάθεια».
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Στο μεταξύ έντονη κριτική στην Τουρκία ασκεί και η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, που δόθηκε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Η Τουρκία συγκαταλέγεται ανάμεσα σε 30 χώρες με αξιοσημείωτες παραβιάσεις των ελευθεριών αυτών. Υπάρχουν αρκετές αναφορές σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες, κάνοντας μνεία και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομική αναγνώρισή του ως Πατριαρχείο ούτε αναγνώριση του οικουμενικού χαρακτήρα του. Τονίζεται, δε, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Ιανουάριο 2008 ότι το ζήτημα περί “οικουμενικότητας” είναι εκκλησιαστικό και δεν είναι αρμοδιότητα του κράτους. Εξακολουθούν επίσης οι αναφορές στις ανεπίλυτες ακόμη διεκδικήσεις του Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για την επιστροφή δημευθέντων περιουσιών, και για την άρση της προϋπόθεσης της τούρκικης υπηκοότητας στην στελέχωση της Ιεράς Συνόδου που απειλεί την ίδια την επιβίωση του Πατριαρχείου λόγω του μικρού αριθμού των μόλις 3.000 μελών της ελληνορθόδοξης κοινότητας εν όλω.Στην φετινή έκθεση μνημονεύονται μεγάλες καταστροφές τριών ελληνορθόδοξων νεκροταφείων από βανδαλισμούς στην Κωνσταντινούπολη (δύο) και στην Σμύρνη (ενός) και η δικαίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το ΕΔΑΔ στις 8 Ιουλίου 2008 για το θέμα του ορφανοτροφείου της νήσου Πριγκήπου, ενώ στις δράσεις της αμερικανικής πλευράς επαναλαμβάνονται οι εκκλήσεις του Αμερικανού πρέσβη και άλλων επισήμων προς την τουρκική κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Λυών: Η μεγαλύτερη τούρτα τιραμισού του κόσμου

Η μεγαλύτερη τιραμισού του κόσμου συνολικού βάρους 1075,92 παρουσιάστηκε σήμερα στη Γαλλία και θα περιληφθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Το υπάρχον ρεκόρ το κατείχε η Ελβετία με μια τιραμισού βάρους 782,4 κιλών.
Το νέο τεράστιο γλυκό ξεκίνησε να παρασκευάζεται από χθες το βράδυ και μέχρι το μεσημέρι σήμερα από μια δεκάδα ζαχαροπλαστών στο κέντρο μιας σοκολατερί στο Βιλερμπάν, της κεντροανατολικής Γαλλίας.
Για το γλυκό χρειάστηκαν 300 κιλά τυρί μασκαρπόνε, 60 κιλά κρέμα, 72 κιλά κρόκοι αβγών, 108 κιλά ασπράδια αβγών, 192 κιλά ζάχαρη, 180 κιλά μπισκότα σαβαγιάρ, 4,8 κιλά σκόνη κακάο, 12 κιλά σοκολάτα, 120 λίτρα νερού, 9,12 λίτρα καφέ και 18 λίτρα γλυκό κρασί μαρσάλα, ανακοίνωσαν οι οργανωτές. Το τιραμισού παραδοσιακά παρασκευάζεται από κρέμα και μασκαρπόνε, με μπισκότα και σκόνη κακάο
.

Προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα


Τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τους θυελλώδεις ανέμους και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις, που παρατηρήθηκαν από το πρωί της Τρίτης σ΄ολόκληρη τη χώρα, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα, με πλημμύρες δρόμων και υπόγειων διαμερισμάτων, καθώς και με πτώσεις δένδρων και αποκολλήσεις πινακίδων και τεντών, στην κεντρική κυρίως, Ελλάδα. Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Αττική είναι οι περιοχές, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα προβλήματα με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να επιχειρούν για την αντιμετώπισή τους.
Ειδικότερα, στην Ηλεία, ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε περισσότερα από 30 δένδρα, προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα στο δίκτυο επτά κοινοτήτων της Αρχαίας Ολυμπίας. Συνεργεία της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή, αλλά και στα Κρέστενα, όπου, επίσης, έπεσαν 14 δένδρα, στον Πύργο δέκα και στην Αμαλιάδα τέσσερα. Για την απομάκρυνση επτά ξεριζωμένων δένδρων έσπευσαν συνεργεία της ΠΥ και στην Πάτρα, καθώς επίσης και στο Μεσολόγγι, όπου έπεσαν τέσσερα δένδρα.
Στο Μεσολόγγι οι άνδρες της Πυροσβεστικής προχώρησαν σε απάντληση υδάτων σε πέντε περιπτώσεις, στο Αγρίνιο σε 25 και στη Ναύπακτο σε άλλες πέντε, ενώ στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, λόγω πλημμύρας σε δρόμο, χρειάστηκε η επέμβαση των Πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων από τα αυτοκίνητά τους.
Στην Αττική, το τηλεφωνικό κέντρο της ΠΥ δέχθηκε 15 κλήσεις για κοπές ξεριζωμένων δένδρων, αλλά και για απομάκρυνση διαφόρων αντικειμένων (πινακίδων, τεντών κ.λπ.), που αποκολλήθηκαν από τον δυνατό αέρα.
Στην Αθήνα, το τμήμα της οδού Πειραιώς από την Π. Ράλλη έως και τη Χαμοστέρνας παραμένει αποκλεισμένο, λόγω πλημμυρισμένου οδοστρώματος από την παρατεταμένη βροχή.
Σύμφωνα, πάντως, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, το σκηνικό της κακοκαιρίας, που κινείται από ΝΔ προς ΒΑ, αναμένεται να αλλάξει. Θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και στη διάρκεια της ημέρας θα παρουσιασθεί βαθμιαία βελτίωση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και εξασθένηση των ανέμων.
Πάτρα: Ζημιές από την κακοκαιρία
Ζημιές και πλημμύρες σε δημοτικά διαμερίσματα κοντά στον Πύργο της Ηλείας, αλλά και σε περιοχές κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, προκάλεσαν ισχυροί άνεμοι και καταιγίδες. Συγκεκριμένα, ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές στη σκεπή σχολικού κτιρίου, καθώς και σε σπίτια στο δημοτικό διαμέρισμα Αγίου Ηλία.
Επίσης, ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια στο δημοτικό διαμέρισμα Πλατάνου, που βρίσκεται κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ πλημμύρες σημειώθηκαν τόσο στον Πύργο όσο και σε γειτονικές περιοχές. Ακόμη, οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει ζημιές και σε αγροτικές καλλιέργειες.
Στο Νομό Αχαΐας, λόγω των ισχυρών ανέμων, έπεσαν δέντρα στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος του δημοτικού διαμερίσματος Σαγείκων, χωρίς να προκληθεί κάποιο απρόοπτο. Συνεργεία της Πυροσβεστικής απομάκρυναν έγκαιρα τα δέντρα, ενώ κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο ορεινό δίκτυο της Αχαΐας. Ακόμη, λόγω της καταιγίδας σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή του Αιτωλικού στην Αιτωλοακαρνανία.

Εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στις κρέμες λεύκανσης του δέρματος

Εκστρατεία για την πρόληψη των κινδύνων από την λεύκανση του μαύρου δέρματος, μέσω ειδικών αφισών που παρουσιάζουν ένα σκίτσο [comic] με τίτλο «Εβέβινο κάλλος» και ενός ενημερωτικού φυλλαδίου, που προειδοποιεί για τους κινδύνους από τις κρέμες λεύκανσης του μαύρου δέρματος, δρομολόγησε για πρώτη φορά, η δημαρχία των Παρισίων.
Με ιδιαίτερη έμφαση στα προάστια που πλήττονται ιδιαιτέρως από το φαινόμενο αυτό, η εκστρατεία αυτή άρχισε με μία συνέντευξη Τύπου στο προάστιο Γκουτ ντ’ Όρ [στο βόρειο 18ο διαμέρισμα], όπου διαβιεί μία σημαντική αφρικανική κοινότητα.
Για τον αντιδήμαρχο του διοικητικού αυτού διαμερίσματος, πρόκειται για «ένα σήμα συναγερμού».
Σύμφωνα με τη δημαρχία της γαλλικής πρωτεύουσας, περίπου το 20% των γυναικών αφρικανικής καταγωγής που κατοικούν στο Παρίσι χρησιμοποιούν προϊόντα λεύκανσης με βάση την υδροκινόνη και δερμοκορτικοειδή, με επικίνδυνες συνέπειες, εξόν από τους κινδύνους για εγκαύματα. Τα προϊόντα αυτά, που συχνά διατίθενται μέσω διαδικτύου ή σε παραπληρωματική χρήση από την ιατρική τους χρησιμότητα, μπορούν να προκαλέσουν ακμή, κηλίδες, τριχοφυΐα, ραγάδες, διαβήτη κ.ο.κ..
«Θα επιχειρήσουμε να βρεθούμε στην πρωτοπορία της κοινωνικής υγείας», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Ζαν-Μαρί Λε Γκεν, αρμόδιος για την δημόσια υγεία της δημαρχίας των Παρισίων.

Στις 16 του μήνα αρχίζουν οι εμβολιασμοί

Η 16η Νοεμβρίου ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Σχετική εγκύκλιος που έχει αποσταλεί στις διοικήσεις όλων των αρμόδιων φορέων προβλέπει ότι κατά την πρώτη εβδομάδα εμβολιάζεται το σύνολο του προσωπικού κάθε νοσοκομείου ενώ θεωρείται ελεύθερη και η πρόσβαση για εμβολιασμό εξαιρετικά ευπαθών ατόμων εφόσον αυτό ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό τους.
Μετά την πρώτη εβδομάδα οι ευπαθείς ομάδες που πάσχουν από χρόνιο νόσημα και παρακολουθούνται από νοσοκομείο θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν σε αυτό το νοσοκομείο.
Η εγκύκλιος προβλέπει τον ορισμό επιτροπής πανδημίας γρίπης σε κάθε νοσοκομείο με αρμοδιότητα τη διενέργεια των εμβολιασμών .
Θα οριστούν ομάδες παραλαβής και φύλαξης των εμβολίων ενώ προβλέπεται η σύσταση ενός ή περισσοτέρων συνεργείων εμβολιασμού σε κάθε νοσοκομείο.Μετά το πρώτο δεκαήμερο θα αρχίσει ο εμβολιασμός και στα Κέντρα Υγείας.

Έκτακτο επίδομα στους ασθενέστερους και εισφορά στις επιχειρήσεις

Τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε πάνω από δύο εκατομμύρια χαμηλόμισθους αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα χρήματα για το επίδομα θα προέλθουν από την έκτακτη εισφορά στα κέρδη επιχειρήσεων και τραπεζών αλλά και την επιβολή του τέλους μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν για το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, κινείται στην κατεύθυνση τήρησης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει προεκλογικά.

Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Το πρώτο μέρος θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα και το δεύτερο μέρος το 2010.
Το ύψος της ενίσχυσης θα χορηγείται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

-Με ένα παιδί το ύψος ενίσχυσης θα είναι 700 ευρώ, εφόσον το ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος φθάνει τις 14.000 ευρώ.
-Με δύο παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 800 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.500 ευρώ.
-Με τρία παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1000 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 27.000 ευρώ. -Με τέσσερα παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1100 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 18.500 ευρώ.
-Με πέντε παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει στα 1200 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό επίδομα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.
-Με έξι παιδιά και άνω το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 1300 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 21.500 ευρώ.
Εκτός των 444.500 δικαιούχων επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης άλλα 2.547.500 άτομα θα επωφεληθούν από ενισχύσεις εφόσον εντάσσονται στην κατηγορία ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ειδικότερα οι δικαιούχοι και το ύψος ενίσχυσης για κάθε έναν θα είναι τα εξής:

"...συνολικά επωφελούνται περίπου 2.500.000 άτομα, αριθμός που είναι πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας (ποσοστό 22-23%)"

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
-Συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ (με εισοδηματικά κριτήρια της κλίμακας του ΕΚΑΣ) θα ενισχυθούν με 300 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 850.000 άτομα.
-Συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ με 300 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 360.000.
-Χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, γήρατος, αναπηρίας κλπ. και δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 170.000.
-Ατομα με ειδικές ανάγκες που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 185.000.
-Νεφροπαθείς που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 13.000.
-Απροστάτευτα παιδιά (του Ν. 4051/1960 και ΠΔ 108/83) θα ενισχυθούν με 400 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 25.000 άτομα.
-Άποροι δικαιούχοι βιβλιαρίου ανασφάλιστου του Ν.Δ 57/1973 θα ενισχυθούν επίσης με 400 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 100.000.
-Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Πρόκειται για 400.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ.Γιώργο Παπακωνσταντίνου πρόκειται για την πρώτη νομοθετική παρέμβαση για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης με το συνολικό κόστος να ανέρχεται άνω του ενός δισ. ευρώ.

Έκτακτη εισφορά για τη χορήγηση του επιδόματος

Τα χρήματα για την χορήγηση του επιδόματος θα προέλθoυν από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης που θα επιβληθεί σε επιχειρήσεις για τα κέρδη του 2008, την μεγάλη ακίνητη περιουσία και από τη φορολόγηση και στα ακίνητα της εκκλησίας που εκμεταλλεύονται εμπορικά.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς από 5 έως και 10% επί των κερδών του 2008 για επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ, καθώς και αύξηση του ΕΤΑΚ για ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων που ξεπερνά τις 600.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις θα κλιμακώνεται ως εξής:

-για κέρδη προ φόρων μέχρι 5.000.000 ευρώ δεν θα επιβάλλεται φόρος. Στο κλιμάκιο αυτό περιλαμβάνονται 212.000 επιχειρήσεις.
-για κέρδη από 5-10 εκατ. ευρώ ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα ανέλθει σε 5% και αφορά 140 επιχειρήσεις, -για κέρδη από 10 - 25 εκατ. ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα ανέλθει σε 7% και αφορά 85 επιχειρήσεις
-για κέρδη πάνω από 25 εκατ. η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 10% και αφορά 75 μεγάλες εταιρείες.
Συνολικά θα επιβαρυνθούν 300 μεγάλες επιχειρήσεις (ποσοστό 0,14% του συνόλου και αναμένεται να εισπραχθούν 870 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία θα καταβληθεί από 60.285 υπόχρεους του ΕΤΑΚ που έχουν ακίνητη περιουσία με βάση την αντικειμενική τους αξία από 600.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για ακίνητη περιουσία από 600.000 ευρώ έως 1.000.000 η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 0,20% και αφορά 42.000 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.

Για περιουσία από 1.000.000 - 4.000.000 ευρώ ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα είναι 0,40% και αφορά 18.000 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.

Για περιουσίες άνω των 4.000.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 0,60% και αφορά 285 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.

Η εισφορά αφορά το 1,7% των ιδιοκτητών ακινήτων που καταβάλουν ΕΤΑΚ.

Επίσης θα επιβληθεί τέλος 0,3% και στα ακίνητα της εκκλησίας που εκμεταλλεύονται εμπορικά.

Συνολικά από την εισφορά κοινωνικής ευθύνης στις επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 1,050 δις ευρώ.

"Η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ότι τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και σημείωσε ότι για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπήρξε αποδοχή και από τον ΣΕΒ.

Το σχέδιο νόμου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την εισφορά κοινωνικής ευθύνης, θα αναρτηθεί το απόγευμα στο διαδίκτυο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ακόμα ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή θα περιλαμβάνεται και η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.

Παπανδρέου:Αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου

Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου σε σχέση με την πολιτική που άσκησε η ΝΔ, στηρίζεται η οικονομία και αναθερμαίνεται η αγορά.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο είναι "δημοσιονομικά ουδέτερο" (δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό) και αυτό έχει σημασία με δεδομένη τη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση. Πρόσθεσε δε, ότι ενισχύει την οικογένεια και εντάσσεται σε σειρά μέτρων, που θα ληφθούν για την ενίσχυση της οικογένειας των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.

Βελτιώσεις ζήτησε ο Βενιζέλος

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε απολύτως με τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία καθώς και με τις ρυθμίσεις που αφορούν στην εκκλησιαστική περιουσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διατύπωσε βελτιωτικού χαρακτήρα προτάσεις σε σχέση με τις κατηγορίες των δικαιωμένων της εισοδηματικής ενίσχυσης, με την σκέψη όπως είπε ότι μπορεί με αυτό τον τρόπο να γίνει το πρώτο βήμα για την εισαγωγή του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στη χώρα μας, το συνολικό κόστος του οποίου έχει υπολογισθεί σε περίπου 0,4 του ΑΕΠ.

Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να περιληφθούν στα μέτρα, ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών όπως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, όσοι προσφέρουν στην πραγματικότητα μισθωτές υπηρεσίες και όσοι έχουν αποδεδειγμένα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Αντιδράσεις

"Η κυβέρνηση μετά την κλειστή σύσκεψη με τον ΣΕΒ και σε συνεννόηση μαζί του, εμφανίζει ως κοινωνική πολιτική την ελεημοσύνη του μισού κουλουριού κατά μέσο όρο την ημέρα, που «προσφέρουν» οι 307 μεγάλες επιχειρήσεις στους εξαθλιωμένους, με αντάλλαγμα να εισπράξουν ακόμα περισσότερα κέρδη από τη μεγαλύτερη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

"Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν, κυβέρνηση και κόμματα, ότι η κατάσταση βρίσκεται στο "μη παρέκει". Χρειαζόμαστε μεγάλη περιστολή δαπανών και ανάπτυξη που να μην σκοντάφτει σε μια γιγαντωμένη γραφειοκρατία. Αν περιμένουμε την πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο κ. Παπανδρέου, τότε το αποτέλεσμα θα είναι "πράσινα άλογα"...", επισήμανε ο ΛΑΟΣ.

"Η έκτακτη εισφορά στα υψηλά κέρδη δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι για τη διατήρηση της μόνιμης φορολογικής ασυλίας του μεγάλου πλούτου. Όλα δείχνουν ότι έχουμε μια κυβέρνηση που θα πάρει έκτακτα «ψίχουλα» από τους πλούσιους, προκειμένου να επιβάλλει «ευκολότερα» μόνιμη και στο διηνεκές φοροκαταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων. Η αρχή ήδη έγινε με τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, που έγιναν στο όνομα, τάχα, της «πράσινης ανάπτυξης»", σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την αντίθεσή του με την έκτακτη εισφορά εξέφρασε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

''Για άλλη μια φορά, ο επιχειρηματικός κόσμος αιφνιδιάζεται και ο διάλογος περιφρονείται. Για άλλη μια φορά, προεκλογικές και προγραμματικές διακηρύξεις και διαβεβαιώσεις διαψεύδονται, στην πράξη, από κυβερνητικές αποφάσεις'', σημειώνει η σε ανακοίνωσή της.

Αλλαγές στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια


Η κυβέρνηση εστιάζει τη προσοχής της, όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, στην επιδότηση μόνο για θερμομονωτικά κουφώματα και διπλά τζάμια και όχι όπως προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, καθώς τα κονδύλια είναι περιορισμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».


Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει εντολή να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες περικοπές ποσών από τα υπόλοιπα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα κονδύλια που θα συγκεντρωθούν θα είναι για να επιδοτηθούν έως 30,000 νοικοκυριά, έναντι των 15,000 που στόχευε η προηγούμενη κυβέρνηση.


Το αρχικό πρόγραμμα, αφορούσε πέντε παρεμβάσεις, δηλαδή την επιπλέον θερμομόνωση ταράτσας και εξωτερικού κελύφους κτιρίου, την αντικατάσταση παλαιού καυστήρα και λέβητα με νέο και την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.


Η χρηματοδότηση για τις εν λόγω παρεμβάσεις παραπέμπεται μάλλον για αργότερα.


Οι υπηρεσίες έχουν λάβει εντολή να εντάξουν στο εν λόγω πρόγραμμα και το κριτήριο της ενεργειακής φτώχειας.


Ενεργειακά φτωχός θεωρείται όποιος δαπανά για ηλεκτρισμό, θέρμανση και κλιματισμό πλέον του 10% του εισοδήματος του ετησίως.


Για την κατάταξη του, στην εν λόγω κατηγορία, θα λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό του φορολογούμενου και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και των κοινοχρήστων του.


Εφόσον κριθεί εφικτό, το εν λόγω κριτήριο θα προστίθεται σε όσα είχαν θεσπιστεί από το αρχικό πρόγραμμα, δηλαδή το συγκεκριμένο ακίνητο να έχει οικοδομηθεί πριν από το 1980 και το όριο Τιμής Ζώνης της περιοχής να είναι κάτω από 1,500 ευρώ/τ.μ.


Στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι να ανακοινωθεί όσο το δυνατόν συντομότερο η επιδότηση για τα θερμομονωτικά κουφώματα και τα διπλά τζάμια και ανάλογα πάντα με τα διαθέσιμα κονδύλια στο μέλλον, θα ανακοινωθούν επιδοτήσεις για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που υπήρχαν στο αρχικό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ Οίκον».
Η νέα έκδοση της Κόκκινης Λίστας, με τα είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο, αναφέρει ότι το ένα τρίτο των ψαριών του γλυκού νερού σε ολόκληρο τον κόσμο, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».
Ο Ζαν- Κριστόφ Βιμ της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN),δήλωσε ότι τα πλάσματα που ζουν στο γλυκό νερό, έχουν αγνοηθεί εδώ και καιρό και πρέπει να ληφθούν μέτρα για μια πιο συνετή διαχείριση των υδατικών μας πόρων.
H IUCN, ένας διεθνής οργανισμό με έδρα τη Γενεύη και συμπεριέλαβε στη φετινή λίστα συνολικά 47.667 είδη ζώων και φυτών, ένα μικρό δείγμα από τα αρκετά εκατομμύρια είδη -κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα- που κατοικούν στον πλανήτη.
Το ένα τρίτο του συνόλου των ειδών που εξετάστηκαν διατρέχουν κίνδυνο.
Περισσότερο από το ένα πέμπτο των θηλαστικών, πάνω από το ένα τέταρτο των ερπετών και το 70% των φυτών. Οι αναλογίες αυτές παραμένουν περίπου αμετάβλητες σε σχέση με την έκθεση του 2008.
Η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ χειρότερη, επισημαίνουν οι συντάκτες της λίστας, αφού για το 14% των ειδών που εξετάστηκαν δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και πολλά είδη παραμένουν άγνωστα.

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου

Ισχυρή σεισμική δόνηση, 5,7 Ρίχτερ, ταρακούνησε στις 07:25 τη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Ζακύνθου τα ξημερώματα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές.
Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης, η δόνηση προήλθε από μια περιοχή, που είναι γνωστή για τους σεισμούς της και παρακολουθείται συνεχώς από τους σεισμολόγους.

Κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη

Ολόκληρη η Ευρώπη δοκιμάζεται από την κακοκαιρία. Από τη μακρινή Σκωτία, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, μέχρι τη γειτονική μας Τουρκία, τα φαινόμενα είναι περίπου τα ίδια. Καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες, χιόνια και μεγάλες καταστροφές. Μάλιστα στην Τουρκία τουλάχιστον έξι είναι οι νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σε απέραντο ποτάμι έχουν μετατραπεί οι δρόμοι της βορειοδυτικής και νοτιοανατολικής Τουρκίας. Μάταια οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσπαθούν να διώξουν τα νερά με σκούπες. Οι λάσπες εισέβαλαν στα σπίτια προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα στους οποίους τέσσερα παιδιά.
Στη Σαμψούντα, τα μανιασμένα κύματα ανάγκασαν τον κυβερνήτη πλοίου που μετέφερε ξηρό φορτίο να αγκυροβολήσει. Τα σωστικά συνεργεία με δυσκολία κατάφεραν να προσεγγίσουν και να απεγκλωβίσουν το δεκαμελές πλήρωμα. Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα τη χώρας. Πυκνό χιόνι κάλυψε τους δρόμους και πολλές περιοχές αποκλείστηκαν, ενώ σημειώθηκαν καθυστερήσεις σημειώθηκαν στις συγκοινωνίες.
Σκωτία
Στον ύπνο έπιασαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις τους κατοίκους στη βόρεια και ανατολική Σκωτία. Με φουσκωτά σκάφη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις απομακρύνουν ηλικιωμένους από πλημμυρισμένο οίκο ευγηρίας. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους βλέποντας τα ορμητικά νερά να εισβάλουν. Λουκέτο μπήκε σε σχολεία μέχρι να κοπάσουν να ακραία καιρικά φαινόμενα. Ούτε τα φράγματα στάθηκαν ικανά να συγκρατήσουν τους ορμητικούς χείμαρρους. Τμήματα του οδικού δικτύου έγιναν απροσπέλαστα εξαιτίας των χειρότερων βροχοπτώσεων των τελευταίων ετών.

Πηγή:http://www.ert.gr/

Παραπομπή τριών ατόμων για βιασμό ανηλίκου




Δικογραφία για βιασμό ανηλίκου και κατάχρηση σε ασέλγεια σχηματίστηκε από την υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, σε βάρος 68χρονου, ενός 15χρονου Αλβανού και ενός ακόμα αγνώστων στοιχείων Έλληνα.Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, οι τρεις κατηγορούμενοι βίαζαν και ασελγούσαν σε βάρος ενός 17χρονου υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος πάσχει από νοητική στέρηση. Η δικογραφία υποβλήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.